Réva vinná Podmínky pěstování a popis vybraných odrůd

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Réva vinná Podmínky pěstování a popis vybraných odrůd"

Transkript

1 Téma je zpracováno pro studenty 3. ročníku studijního oboru agropodnikání ( M/001 ) Réva vinná Podmínky pěstování a popis vybraných odrůd 1) Klimatické podmínky Plné vyzrání hroznů závisí z velké části na příznivých klimatických podmínkách. Jako teplomilná rostlina vyžaduje réva vinná nejméně 2500 C úhrnné tepelné sumy, což je součet všech denních teplot během jednoho vegetačního období. Příznivé klimatické podmínky - hlavně dlouhý slunečný a teplý podzim bez větších déle trvajících srážek - jsou nejdůležitější v poslední fázi zrání hroznů. Příznivě v tomto smyslu působí i vhodná poloha vinice, je-li vystavena intenzivnímu slunečnímu záření, blízkost vodní plochy odrážející sluneční paprsky a udržující vyšší noční teploty pomalým uvolňováním tepla kumulovaného během dne. Podobným způsobem působí i kamenitý povrch vinice, protože ve dne zahřáté kameny pomalu vydávají v noci své teplo. Důležitý je i dostatek vody. Pokud nedosáhnou roční srážky optima, které je 675 mm, je velmi důležitá voda spodní, která pozvolna vzlíná ke kořenům révy, anebo umělé zavlažování. 2) Půdní podmínky Půdní podmínky ovlivňují kvalitu vín z hlediska jejich vhodnosti pro výživu a zdárný vývoj révy vinné i z hlediska přímého ovlivňování biochemických pochodů při zrání hroznů. Réva vinná prospívá hlavně v půdách s dostatečnou schopností poutat vodu i živiny. Pro rozvoj kořenů je důležité, aby nenarazili na nepropustnou půdu nebo na hladinu spodní vody. Pro posuzování jakosti půd jsou důležité i fyzikální vlastnosti - pórovitost půd, zajišťující jejich provzdušnění, a rovněž barva půdy, mající vliv na její lepší prohřívání. Z půdních typů se pro vypěstování kvalitních hroznů hodí kamenité nebo štěrkové půdy, které jsou dobře provzdušněné, rychle se zahřívají a kumulují teplo. V těchto půdách hrozny dobře vyzrávají. Vína z nich jsou vysoce kvalitní, neboť réva zde poskytuje menší sklizně, než je tomu na půdách hlinitých. Réva v hlinitých půdách bohatě rodí, neboť má k dispozici dostatek živin, ale obsah cukru v hroznech i buketních látek je ve víně nižší. Vhodné pro výsadbu vinic jsou i půdy hlinito-písčité nebo písčito-hlinité, tvořící přechod mezi oběma shora uvedenými typy půd. Pro kvalitu vín je velmi důležité podloží, jehož zvětráváním půda vzniká. Půdy z různých hornin se odlišují i různým obsahem základních i stopových chemických prvků. Ty ovlivňují biochemické pochody při zrání hroznů natolik, že se charakter vín, vyrobených ze stejných odrůd, může v různých vinařských oblastech zřetelně lišit. Vzhledem k tomu, že každá odrůda reaguje na chemické složení podloží jinak, je nutno vybírat pro daný typ půd odrůdy, kterým nejlépe vyhovuje. Kontrolní otázky:co je to teplotní vegetační konstanta? Jak ovlivňuje poloha vinice vyzrávání hroznů? Jaké úhrnné množství srážek potřebuje réva ke svému růstu? Jak ovlivňují půdní podmínky kvalitu vín? Který půdní druh je pro pěstování vinné révy nejvhodnější?

2 3) Popis vybraných odrůd a) Rulandské bílé - Původ a rozšíření Je to odrůda francouzského původu. Pěstuje se prakticky ve všech vinařských oblastech ČR. Poloha a půda: Vysazujeme ji do nejteplejších poloh, na mírné svahy s jižní expozicí, do záhřevných, dostatečně vododržných půd, s vyšším obsahem CaCO 3, který podporuje tvorbu aromatických látek. Sucho dobře snáší. Podnož: V hlubokých výživných půdách se používá SO 4 a Teleki 5 C. V chudších půdách je nejvhodnější Kober 5 BB a Craciunel 2. Řez a vedení: Vyhovuje střední a vysoké vedení, počet oček na m 2 je List: Většinou středně velký, okrouhlý či čtvercový, mělce troj až pěti laločný. Řapík je kratší. Květ: Samosprašný, pětičetný. Hrozen: Malý až středně velký. Bobule: Malá až středně velká, žlutozelená. Začátek rašení: Středně ranný ( druhá polovina dubna ). Růst: Střední až bujný. Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Dobré vyzrávání dřeva, raně raší a bývá poškozována jarními mrazíky. Odolnost proti chorobám: Poměrně dosti odolná proti peronospoře, padlí révovému - oidiu i černé skvrnitosti. Jemná slupka bobulí bývá často napadána Botrytis cinerea. Z viróz je rozvinuta hlavně svinutka. Odolnost proti škůdcům: V běžných mezích. Kvetení a opylení: Kvete v první dekádě června. Zrání: Hrozny začínají zrát ve druhé polovině srpna a dozrávají až koncem září a začátkem října. Výnos a kvalita hroznů: Patří mezi středně až vysoce rodící odrůdy. Výnosy od 7,5 tun/ha. Obsah cukru je NM, Kyselin v moštu 9-14 %. Ponechání hroznů co nejdéle na keřích zlepšuje kvalitu. Vína: Plná, extraktivní, neutrální chuti. Kontrolní otázky:do jakých poloh tuto odrůdu vysazujeme? Jaké zatížení oček na 1m2 je pro ni nejvhodnější? Proč se o této odrůdě říká,že je cukrotvorná? Kdy by se tato odrůda měla začít sklízet?

3 B) Müller - Thurgau - Původ a rozšíření Odrůda byla vypěstována profesorem dr. H. Müllerem ze semene v Geisenheimu v r Je semenáčem Ryzlinku rýnského. Pěstuje se ve všech vinařských oblastech v ČR a na Znojemsku dosahuje vysoké kvality. Poloha a půda: Je nenáročná na stanoviště, kromě mrazových poloh. Půdy žádá těžší, úrodné. Nesnáší půdy propustné, písčité a kamenité. Podnož: Nejlepší je Kober 5 BB, pro střední vedení Teleki 5 C. Řez a vedení: Střední i vysoké vedení se zatížením 6-8 oček na 1m 2 List: Je velký, hluboce pětilaločný. Řapík je středně dlouhý. Květ: Samosprašný, pětičetný Hrozen: Je středně velký až velký, středně hustý, tvaru válcovitého až kuželovitého. Bobule: Je středně velká. Začátek rašení: Je středně pozdní, v poslední dekádě dubna. Růst: V mládí roste bujně, později jen středně až slabě. Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Odolnost dřeva a pupenů proti zimním mrazům je střední až slabá, podle zatížení keře násadou. Vyzrálost dřeva závisí na příjmu draslíku z půdy. Odolnost proti chorobám: Je citlivá na peronosporu a oidium. Při deštivém počasí v době dozrávání jsou hrozny napadány botrytis cinerea. Trpí taky černou skvrnitostí. Méně je náchylná na virózy. Odolnost proti škůdcům: Je citlivá na obaleče, hlavně první generace. Kvetení a opylení: Kvete ve 2. dekádě června. Zrání: Začíná zrát v první polovině srpna a dozrává středně raně, po polovině září. Výnos a kvalita hroznů: Sklizně jsou vyšší (od 10 do 15 tun/ha) a pravidelné. Obsah cukru je 15 20, kyselin v moštu 5,6 7%. Vína: Jsou středně plná, harmonická, spíše měkká, příjemně muškátově aromatická, u konzumentů velmi oblíbená. Kontrolní otázky:kdo a kde tuto odrůdu vyselektoval? Které půdy tato odrůda nesnáší? Proč je náchylná na houbové choroby? Jaká vína jsou pro tuto odrůdu charakteristická? C) Ryzlink rýnský

4 - Původ a rozšíření Pravděpodobně vznikla v Porýní jako semenáč plané révy vinné Vitis vinifera. Je pěstována ve všech vinařských oblastech České republiky a patří mezi naše nejkvalitnější odrůdy Poloha a půda: Je velmi náročná na polohu. Žádá výslunné, teplé svahy do 220 m n.m. Na půdu nemá velké nároky, ale nesnáší vyšší obsah vápníku. Sucho snáší dobře. Podnož: Kober 5 BB, do chudých půd, do úrodných půd SO 4, Teleki 5 C a Kober 125 AA. Řez a vedení: Střední i vysoké vedení, při zatížení oček na m 2 List: Je středně velký. Čepel je výrazně pětilaločná. Řapík je středně dlouhý. Květ: Samosprašný pětičetný. Hrozen: Malý až střední. Bobule: Je malá až střední, průměrné délky 13 mm, kulatá, žlutozelená. Začátek rašení: Je středně pozdní (ve 3. dekádě dubna). Růst: Je silný. Odolnost proti zimním a jarním mrazům: Velmi dobře odolává zimním mrazům a vlivem pozdního rašení i jarním mrazům. Odolnost proti chorobám: Odolnost proti peronospoře, podium a černé skvrnitosti je velmi dobrá.botrytis cinerea napadá více třapinu než bobule. Vyskytují se virózy svinutka, roncet, lemování žilek a mělnická mozaika. Odolnost proti škůdcům: Je vyhledávána obaleči. Kvetení a opylení: Kvete ve druhé dekádě června. Zrání: Začíná ve 3. dekádě srpna. Dozrává pozdě, v dekádě října. Výnos a kvalita hroznů: Sklizně jsou pravidelné, výnos i nad 10 t/ ha. Kyselin v moštu 10 14%. Vína: Jsou vynikající jakosti vlivem harmonického obsahu cukru i kyselin v moštu. Mají specifický buket. Kontrolní otázky:kde v ČR tato odrůda dosahuje nejlepší jakosti? Do jakých půd a jaké podnože jsou pro ni nejvhodnější? Proč tato odrůda je odolná proti zimním a pozdně jarním mrazům? Z jakého důvodu tuto odrůdu sklízíme jako jednu z posledních?

5 D) Frankovka modrá - Původ a rozšíření Je to velmi stará odrůda, která podle některých pramenů má německý původ. Odtud se odvozuje i její jméno. Jiné prameny kladou její pravlast do Dolního Rakouska, odtud se v 18. století rozšířila. Poloha a půda: Vyžaduje teplé polohy, s jižní expozicí. Daří se i na rovinatých terénech, v lehčích, ale humózní půdě. Vhodné půdy jsou sprašové, nevhodné jsou příliš těžké a vlhké půdy. Dobře snáší delší období sucha. Podnož: Vzhledem k tomu, že bujně roste vyžaduje slaběji rostoucí podnož. Na hlubokých půdách je vhodná SO 4, na lehčích půdách zase Schwarzmann, Nevhodná je Kober 5 BB. Řez a vedení: Vhodné je střední i vysoké vedení s řezem na tažně. Zatížení keře má činit 6-8 oček na 1m 2. List: Je středně velký až velký. Čepel je pětiúhelníková až okrouhlá. Řapík je krátký nebo středně dlouhý. Květ: Samosprašný pětičetný. Hrozen: Je střední až velký. Bobule: Je středně velká. Začátek rašení: Je středně raný, ve dekádě dubna. Růst: Je silný až bujný. Odolnost zimním a jarním mrazům: Je středně odolná proti zimním mrazům. Citlivější je na pozdní jarní mrazíky. Odolnost proti chorobám: Napadá ji peronospora i podium. Podstatně méně citlivá je na Botrytis cinerea. Často trpí odumíráním třapin. Odolnost proti škůdcům: Není výrazně snížena proti jiným odrůdám. Kvetení a opylení: Kvete ve dekádě června. Zrání: Začíná v srpnu, dozrává pozdě, v polovině října. Sklízí se mezi posledními odrůdami. Výnos a kvalita hroznů: Dosahuje tun/ ha, obsah cukru je 16 až17,5 a obsah kyselin v moštu až nad 10% Vína: Mají intenzivní barvu. Jsou harmonická s výraznými tříslovinami. Při vysokých výnosech vystupují výrazně ostré kyseliny. Kontrolní otázky: Jaké půdy jsou pro tuto odrůdu nejvhodnější? Jak poznáme dobře vyzrálé dřevo? Proč je pro tuto odrůdu nejvhodnější podnož Kober 5 BB? Jaké zatížení bychom měli zvolit pokud chceme mít vína s nižším obsahem kyselin? E) Svatovavřinecké

6 - Původ a rozšíření Její pravlast je Alsasko. Poloha a půda: Není náročná na polohu, protože poměrně brzo dozrává. Velmi dobré jsou půdy záhřevné, lehké, štěrkovité se zvýšeným obsahem vápníku. Podnož: V dobrých hlubších půdách vyhovují SO 4 a Teleki 5 C. Na písčitohlinitých půdách se osvědčila Schwarzmann a na chudších půdách Craciunel 2 popřípadě Kobel 5 BB. Řez a vedení: Nejlépe plodí na středním vedení. Zatížení keřů má být 7-8 oček na 1 m 2. List: Je středně velký, tmavě zelený, mělce až hluboce pětilaločný, někdy jen třílaločný drsnější. Řapík je středně dlouhý zelenofialový. Květ: Samosprašný pětičetný. Hrozen: Je středně velký až velký. Bobule: Je středně velká. Začátek rašení: Je středně raný, nastává ve 2. dekádě dubna. Růst: Je středně silný. Má relativně kratší vegetační období než většina modrých odrůd. Odolnost zimním a jarním mrazům: Je středně odolná proti zimním mrazům a poněvadž raně raší, je citlivější na jarní mrazíky. Odolnost proti chorobám: Je odolnější proti peronospoře, protože má husté kožovité listy. Citlivější je na podium. V deštivých dnech v době dozrávání bobule v hustém hroznu praskají a šíří se infekce Botrytis cinerea. Trpí svinutkou a roncetem. Odolnost proti škůdcům: Má běžnou odolnost bez větších výkyvů. Kvetení a opylení: Kvete v červnu. Zrání: Začíná ve druhé polovině srpna, sklizeň je středně pozdní od konce září do poloviny října. Výnos a kvalita hroznů: Výnosy jsou méně vyrovnané vlivem sprchnutí květů za nepříznivého počasí. Pohybují se od 9-12 tun/ha. Obsah cukru je NM, obsah kyselin v moštu je nad 10%. Vína: Mají výraznější kyseliny a třísloviny a intenzivní barvu. Stárnutím se jejich kvalita zvyšuje, jsou měkčí a zlepšuje se jejich harmoničnost. Kontrolní otázky: Odkud se k nám tato odrůda dostala? Jaké podnože budeme preferovat do chudších půd? Proč je tato odrůda častěji napadána plísní šedou? Co je to harmoničnost vín a jak jí nejlépe docílíme?

PRIM. Villard blanc x Královna vinic

PRIM. Villard blanc x Královna vinic PRIM Villard blanc x Královna vinic Letorosty středního až bujného růstu, hrozny středně velké až velké. Bobule oválné, s pevnou a tuhou slupkou, která dosti dobře odolává hnilobě. Barva slupky je jantarově

Více

Třešně BURLAT KAREŠOVA

Třešně BURLAT KAREŠOVA Třešně BURLAT KAREŠOVA Růst: velmi bujný, později středně bujný Opylovači: Karešova, Kaštánka a Van Plodnost: raná, středně vysoká a Zrání: 2. třešňový týden, stejnoměrné Plod: Polochrupka. Plod je velký,

Více

Třešně ADÉLKA Původ: Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: . BURLAT Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod:

Třešně ADÉLKA Původ: Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: . BURLAT Růst: Kvetení: Opylovači: Plodnost: Zrání: Plod: Třešně ADÉLKA Kvetení: velmi rané, cizosprašná Opylovači: Lapins, Rivan Plodnost: raná, středně vysoká a pravidelná Zrání: 1. třešňový týden, 2 dny po odrůdě Rivan, stejnoměrné Plod: Srdcovka. Plod je

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod.

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod. Althanova Slivoně Doba sklizně: 2/2 srpna (vydrží 2 týdny na stromě) Renklóda Cizosprašná renklóda nenáročná na stanoviště. Plody jsou velké, kulaté, mají fialově načervenalou barvu. Dužnina je pevná,

Více

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost:

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Slivoně HERMAN Růst: středně bujný Kvetení: rané, samosprašná Plodnost: velmi raná, pravidelná. Zrání: 57 dní před odrůdou Domácí Plod: Pološvestka. Plod je středně velký, vejčitý, 30 35 g. Dužnina je

Více

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod:

Jabloně JULIA Původ: Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: DISCOVERY Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Jabloně JULIA ovocnářský v Holovousích. až silný Kvetení: rané Plodnost: vysoká a pravidelná Zrání: na přelomu července a srpna Plod: Je střední velikosti (kolem 131 g). Dužnina je krémově žlutá, jemná,

Více

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty.

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. DUBEN 2017 Fla Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. tolerantní k většině kořenových chorob a padlí pokračuje v růstu i při chladném

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Meruňky BERGERON DARINA

Meruňky BERGERON DARINA Meruňky BERGERON Růst: středně bujný Zrání: 6 dní po odrůdě Velkopavlovická Plod: Je střední velikosti. Slupka je oranžově žlutá se světle červeným líčkem. Povrch plodu je matný. Dužnina je pevná, rozplývavá,

Více

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka:

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: Meruňky LESKORA Růst: středně silný Kvetení: částečně samosprašná, Plodnost: raná, vysoká a pravidelná Zrání: 16 dní před odrůdou Velkopavlovická. Plod: Středně velký s hmotností 40 g. Základní barva je

Více

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé 1. třešňový týden Adélka Typ: srdcovka Růst: střední, koruna kulovitá, větve vyholují Kvetení: velmi rané Opylovač: Rivan Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina

Více

Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín

Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín Datem založení firmy Dufek je rok 2003, avšak v rodině se vinaří již více než 100 let. Filozofií rodinného vinařství je motto: Všechno se podřizuje kvalitě. Od jarních

Více

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN Jakostní vína Gold Premium Jedná se o jakostní vína, pocházející z hroznů vypěstovaných na místních vinicích. Vína pocházející z této krajiny jsou charakteristicky plné, osobité,

Více

RAJONIZACE OVOCNÝCH DRUHŮ V ČR (Zonalizace ovocnářské výroby)

RAJONIZACE OVOCNÝCH DRUHŮ V ČR (Zonalizace ovocnářské výroby) RAJONIZACE OVOCNÝCH DRUHŮ V ČR (Zonalizace ovocnářské výroby) Specifická charakteristika pěstitelských oblastí z hlediska vhodnosti přírodních podmínek pro jednotlivé ovocné druhy a jejich podnože v ČR.

Více

Templářské sklepy ČEJKOVICE

Templářské sklepy ČEJKOVICE Templářské sklepy ČEJKOVICE Ryzlink rýnský 2005 Cena: CZK 105 cena / karton: CZK 628 Harmonické víno světlé žlutozelené barvy s příjemnou plnou chutí, výraznější kyselinou a květinovým aroma, které přechází

Více

Jabloně JULIA ZITA. Původ: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích

Jabloně JULIA ZITA. Původ: Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousích Jabloně JULIA ovocnářský v Holovousích až silný Kvetení: rané Plodnost: vysoká a pravidelná Zrání: na přelomu července a srpna Plod: Je střední velikosti (kolem 130 g). Dužnina je krémově žlutá, jemná,

Více

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY JABLONĚ Svými nároky na klimatické podmínky jabloně patří mezi velmi plastické ovocné druhy. Tato plasticita je dána širokým sortimentem pěstovaných odrůd

Více

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky (Raphanus sativus L.) pěstujeme a sklízíme jako jednu z prvních jarních zelenin, díky obsahu mnoha prospěšných obsahových látek přispívá k podpoře našeho

Více

NÁROKY OVOCNÝCH DRUHŮ

NÁROKY OVOCNÝCH DRUHŮ Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 NÁROKY OVOCNÝCH DRUHŮ DRUHOVÁ RAJONIZACE Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU, státním rozpočtem

Více

Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů

Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů Vliv regulace násady hroznů na vývoj révy a kvalitu hroznů Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Vypracoval Marek Ťápal Cíle práce Zpracovat informace: Týkající se

Více

Porovnání gastronomického využití stejných odrůd révy vinné v různých oblastech Evropy. Lucie Masaříková

Porovnání gastronomického využití stejných odrůd révy vinné v různých oblastech Evropy. Lucie Masaříková Porovnání gastronomického využití stejných odrůd révy vinné v různých oblastech Evropy Lucie Masaříková Bakalářská práce 2011 ABSTRAKT Cílem práce je popsat nejvíce pěstované odrůdy révy vinné na území

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle 1 Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle kvetou. Tyto rostliny ale nemusí kvést po celou vyznačenou

Více

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Možnosti hodnocení kvality hroznů Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Email: pavel.pavlousek@mendelu.cz Cukernatost Cukernatost x potenciální obsah alkoholu 21,0 NM = 12,5 obj. % alkoholu 23,0 NM = 13,7 obj.

Více

VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC S.R.O.

VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC S.R.O. VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC S.R.O. VINAŘSTVÍ WALDBERG VRBOVEC Vybrané partie vín zpracované moderní technologií zrají v pískovcovém sklepě, který byl v roce 1770 vybudován u obce Chvalovice opatem řádu

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: Mikulov Ivana Ludvíková

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: Mikulov Ivana Ludvíková ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ www.ukzuz.cz 1 Mikulov 16.2.2017 Ivana Ludvíková ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Oddělení vinohradnictví Zkoušení odrůd pro i po registraci,

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12.

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny okurka. Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál:VY_32_INOVACE 229 Datum: 4.12. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: Zemědělec farmář 41-51-H/01 Zahradník 41-52- H/01 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce 2017 Ing. František Muška Témata přednášky Prognóza a signalizace škodlivých činitelů polní plodiny a speciální

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

ZPRÁVA O VÝSKYTU ŠKODLIVÝCH ČINITELŮ A DOPORUČENÍ K OCHRANĚ RÉVY Zpráva č.: 2 Týden: 20 Období: 12.5.2014 18.5.2014

ZPRÁVA O VÝSKYTU ŠKODLIVÝCH ČINITELŮ A DOPORUČENÍ K OCHRANĚ RÉVY Zpráva č.: 2 Týden: 20 Období: 12.5.2014 18.5.2014 1. Obecné informace a) Meteorologická situace 3-denní předpověď ÚT ST ČT Břeclav 13 C 15 C 9 C Brno Hodonín Uherské Hradiště 13 C 14 C 12 C 14 C 14 C 11 C 14 C 14 C 10 C Znojmo 13 C 13 C Týdenní předpověď

Více

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením.

2) Povětrnostní činitelé studují se v ovzduší atmosféře (je to..) Meteorologie je to věda... Počasí. Meteorologické prvky. Zjišťují se měřením. Pracovní list č. 2 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část. 1 Obsah tématu: Obsah tématu: 1) Vlivy působící na rostlinu 2) Povětrnostní činitelé a pojmy související s povětrnostními činiteli 3) Světlo

Více

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Pavel Pavloušek Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a

Více

Akční nabídka VINNÉ GALERIE. Box LaGarde. Akční cena: 575 Kč bez Dph

Akční nabídka VINNÉ GALERIE. Box LaGarde. Akční cena: 575 Kč bez Dph Box LaGarde Vinařství Lagarde bylo založeno v roce 1897 v nejdůležitější vinařské oblasti Argentiny. Provincie Mendoza se nachází na středozápadě země na úpatí And v mírném a suchém klimatu, které se významně

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

VINNÁ GALERIE Akční nabídka. Box LaGarde. Akční cena od: 575 Kč bez Dph

VINNÁ GALERIE Akční nabídka. Box LaGarde. Akční cena od: 575 Kč bez Dph Box LaGarde Vinařství Lagarde bylo založeno v roce 1897 v nejdůležitější vinařské oblasti Argentiny. Provincie Mendoza se nachází na středozápadě země na úpatí And v mírném a suchém klimatu, které se významně

Více

Cena za ks. Cena za karton. Odrůda Objem Ročník

Cena za ks. Cena za karton. Odrůda Objem Ročník Odrůda Objem Ročník Cena za ks Cena za karton Müller Thurgau kabinet 0,75 l 2011 127,00 Kč 762,00 Kč Veltlínské zelené kabinet 0,75 l 2010 150,00 Kč 900,00 Kč Veltlínské zelené kabinet PLATINUM 0,75 l

Více

Müller Thurgau - Modrý sklep. 0,2l.38 Kč

Müller Thurgau - Modrý sklep. 0,2l.38 Kč Rozlévaná vína Müller Thurgau - Modrý sklep 0,2 l. 38 Kč je to kříženec odrůd Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené. Víno je zelenkavě žluté barvy s typickým muškátovým až broskvovým buketem, nižší kyselinkou,

Více

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka Moravské zemské víno Muller Thurgau - Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Víno se světlou barvou a zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny kopřivy a broskve,

Více

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA Ryzlink vlašský (Viniční trať Novosady) Víno se hodí k zeleninovým jídlům, bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale také k přírodnímu drůbežímu steaku, k jemnějším úpravám pizzy a těstovin.

Více

ODRŮDY BÍLÝCH VÍN. Muller-Thurgau se rychle rozšířil pro ranější zrání, pravidelné a bohaté úrody, nižší obsah kyselin

ODRŮDY BÍLÝCH VÍN. Muller-Thurgau se rychle rozšířil pro ranější zrání, pravidelné a bohaté úrody, nižší obsah kyselin Pro výrobu bílých vín stolních i jakostních převládají u nás tři základní odrůdy, jež zaujímají polovinu plochy našich vinic. Jsou to dvě odrůdy tradiční, pěstované odedávna na jižní Moravě, hlavně na

Více

Nové a nově vyšlechtěné odrůdy révy vinné v ČR. Věra Maňásková

Nové a nově vyšlechtěné odrůdy révy vinné v ČR. Věra Maňásková Nové a nově vyšlechtěné odrůdy révy vinné v ČR Věra Maňásková Bakalářská práce 2011 ABSTRAKT Bakalářská práce obsahuje stručný popis révy vinné. Jsou zde charakterizovány vybrané tradiční, nové a nově

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

PŘEHLED SORTIMENTU A CENOVÁ NABÍDKA VÍN FLOWER LINE květinová řada

PŘEHLED SORTIMENTU A CENOVÁ NABÍDKA VÍN FLOWER LINE květinová řada FLOWER LINE květinová řada Jsou to vína, u kterých se s květinami setkáte nejen v názvu a na etiketě, ale květnatost se projevuje v celém jejích charakteru. Vína se vyznačují výrazným květinovým buketem,

Více

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta

Bellamira GABROVSKÁ. Haganta Bellamira Vlastnosti stromu: Roste středně silně, vznikla křížením Čačanská najbolja x Mirabelka nancyská. Vlastnosti plodu: Velkoplodá, 18 g vážící,pozdně dozrávající mirabelka, Aromatické plody jsou

Více

Nové švýcarské PIWI odrůdy

Nové švýcarské PIWI odrůdy Nové švýcarské PIWI odrůdy Jiří Sedlo, Volker Freytag a Valentin Blattner Šlechtitel révy vinné Valentin Blattner ve Švýcarsku vytvořil v posledních téměř třiceti letech desítku odrůd, které v Německu

Více

Vinný CZ lístek k ste ný lí Vin

Vinný CZ lístek k ste ný lí Vin Vinný lístek CZ Vinný lístek Bílá vína Vinařství Baloun Velké Pavlovice 0,75 l Sauvignon, pozdní sběr 2013, /vůně je velmi ušlechtilá, dominuje v ní směs zralých broskví a angreštu/ 330 Kč 0,75 l Veltlínské

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Sylabus pro předmět VINOHRADNICTVÍ

Sylabus pro předmět VINOHRADNICTVÍ Sylabus pro předmět VINOHRADNICTVÍ Kód předmětu: VINHR Název v jazyce výuky: Vinohradnictví Název česky: Vinohradnictví Název anglicky: Viticulture Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu:

Více

KATALOG LUXUSNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG LUXUSNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG LUXUSNÍCH VÍN Unikátní ročníková vína Prestige collection Tato kolekce byla vytvořena z vín mimořádné kvality, která pochází z hroznů révy vinné vypěstovaných na moravských vinicích. Tato vína

Více

... a nemáte se koho zeptat

... a nemáte se koho zeptat Pavel Pavloušek, Pavla Burešová Pa U rčitě jste často na rozpacích rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, dobré nebo špatné víno. víno í Podle P dl etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak

Více

ZPRÁVA O VÝSKYTU ŠKODLIVÝCH ČINITELŮ A DOPORUČENÍ K OCHRANĚ RÉVY Týden: 19 Období:

ZPRÁVA O VÝSKYTU ŠKODLIVÝCH ČINITELŮ A DOPORUČENÍ K OCHRANĚ RÉVY Týden: 19 Období: 1. Obecné informace a) Meteorologická situace 3-denní předpověď ÚT Břeclav Brno Hodonín Uherské Hradiště Znojmo ST ČT 16 C 17 C 19 C 16 C 18 C 17 C 19 C 17 C 18 C Týdenní předpověď 18 C Předpověď počasí

Více

listopad 2007 odrůda Aivaz odrůda Cobra odrůda Freislebenovo

listopad 2007 odrůda Aivaz odrůda Cobra odrůda Freislebenovo prosinec 2007 Dostal jsem dopis od přítele Kotrleho, který se jak vidět věnuje velmi intenzivně pěstování révy vinné. Pro upřesnění jde o oblast na Hané, cca 240 m nm, nevinařská oblast. Přehled jeho odrůd

Více

Novinky 2010/2011.

Novinky 2010/2011. www.bejo.cz 3 CELER ŘAPÍKATÝ APIUM GRAVEOLENS L. VAR. DULCE Mambo Nová odrůda řapíkatého celeru se zvýšenou odolností k Septoria apiicola. Mambo dává vysoké výnosy dlouhých hladkých řapíků. Sklizeň cca

Více

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho Pane, zázrak vezdejší dej nám dnes. Tak jako na vrchol hory vedou různé cesty, mnoha cestami můžeme dosáhnout i svého cíle. Dej ať poznáme tu jedinou, kterou má smysl se dát tu, kde se projevuje láska.

Více

Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 10 l HDPE kanystr

Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 10 l HDPE kanystr Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 1 l HDPE kanystr Pomocný prostředek na ochranu rostlin k omezení předsklizňových řepky olejky, hořčice, hrachu, pelušky, fazolu, bobu, sóji,

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

VINNÝ LÍSTEK. 45 Kč. 45 Kč

VINNÝ LÍSTEK. 45 Kč. 45 Kč Aperitivy Martini Bianco Aromatické a sladké Martini Bianco používá jako svůj základ kvalitní a jemnou směs italských bílých suchých vín. Směs aromatických bylin a vanilky mu dodává jeho charakteristickou

Více

Dopady změny klimatu na zemědělství

Dopady změny klimatu na zemědělství Dopady změny klimatu na zemědělství prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Troubelice 16.2.2018 Prolog. Jaký byl rok 2017 a letošní zima? Teplota

Více

Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu

Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu Různé zpracování půdy k cukrovce a jeho vliv na obsah a kvalitu humusu Cukrovka jako technická plodina je nejen surovinou pro výrobu cukru, ale i cennou krmnou plodinou. Je velmi dobrou předplodinou a

Více

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce VINNÝ LÍSTEK Tuto vinnou kartu jsme pro Vás připravili ve spolupráci s odborníky společnosti House of Wine. Společně jsme vybrali vína, u kterých můžeme garantovat jejich původ a kvalitu. Tato vína jsme

Více

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU PRAXI 3

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU PRAXI 3 PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU PRAXI 3 LAHŮDKY ZE ZAHRÁDKY Vývoj zahrádkářství ukazuje, že v budoucnu budou zahrádky sloužit spíše k rekreačním než k výrobním účelům. Přesto bude zahrádkář stále považovat za čest zásobovat

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ. Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí.

MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ. Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí. MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ Chardonnay jakostní Chateau Bzenec 185 Kč Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí. Rulandské

Více

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce VINNÝ LÍSTEK Tuto vinnou kartu jsme pro Vás připravili ve spolupráci s odborníky společnosti House of Wine. Společně jsme vybrali vína, u kterých můžeme garantovat jejich původ a kvalitu. Tato vína jsme

Více

mi historia Doporučujeme podávat k lehkým jídlům ze zvěřiny, výraznější zelenině, luštěninám, uzeninám, paštikám i vyzrálým sýrům.

mi historia Doporučujeme podávat k lehkým jídlům ze zvěřiny, výraznější zelenině, luštěninám, uzeninám, paštikám i vyzrálým sýrům. Merlot Odrůda původně z francouzské oblasti Bordeaux, které se dobře daří i ve španělském regionu Kastilie. Kvašení probíhá při nízkých teplotách po dobu 10 dní v nerezových tancích. Díky pečlivosti, tradici

Více

Na Vaše zdraví a Vaši spokojenost s vínem z Hrušek připíjí, Ing. Richard Tichý. - 1 -

Na Vaše zdraví a Vaši spokojenost s vínem z Hrušek připíjí, Ing. Richard Tichý. - 1 - Vážení návštěvníci, jménem organizačního výboru dnešní akce Vás srdečně vítám ve vinařské obci Hrušky. Organizátoři mají dlouholeté zkušenosti v pořádání místních a oblastních výstav vín, ale poprvé Vám

Více

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu Brambory Význam Potravina cca 80 kg osoba / rok průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu příznivě působí v osevním postupu krmivo pro hospodářská zvířata dnes jen odpad z konzumních brambor Biologie

Více

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek

PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ. Pavel Pavloušek PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Pavel Pavloušek PĚSTOVÁNÍ RÉVY VINNÉ MODERNÍ VINOHRADNICTVÍ Grada Publishing Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Charakteristika hlavních půdních jednotek v povodí Litavy. Graf závislosti odtoku na kategorii využití území (zdroj: Slavíková)

SEZNAM PŘÍLOH. Charakteristika hlavních půdních jednotek v povodí Litavy. Graf závislosti odtoku na kategorii využití území (zdroj: Slavíková) PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příl. 1 Příl. 2 Charakteristika hlavních půdních jednotek v povodí Litavy Graf závislosti odtoku na kategorii využití území (zdroj: Slavíková) HPJ 01 Černozemě (typické i karbonátové)

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 0 9 U k á z k a k n i h

Více

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_106 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Třešeň ptačí Třešeň ptačí Prunus avium (L.) Moench. Strom středně velký, opadavý,

Více

ÚSTØEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMÌDÌLSKÝ

ÚSTØEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMÌDÌLSKÝ ÚSTØEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMÌDÌLSKÝ Pøehled odrùd révy 2016 odrůdy 2016 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ SEKCE ROSTLINNÉ VÝROBY Přehled odrůd révy 2016 1 2016 odrůdy Ing. Ivana

Více

VINOENVI MIKULOV

VINOENVI MIKULOV ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001:2015 www.ukzuz.cz VINOENVI MIKULOV 16.2.2018 AKTUÁLNÍ VÝSKYTY KŘÍSKA RÉVOVÉHO JEDEN Z PŘÍKLADŮ INFORMACÍ NA ROSTLINOLÉKAŘSKÉM PORTÁLU ÚKZÚZ Mikulov,

Více

P.č. Ukazatel Kukuřičná (K) Řepařská (Ř) Obilnářská (O) Bramborářská (B) Pícninářská (P)

P.č. Ukazatel Kukuřičná (K) Řepařská (Ř) Obilnářská (O) Bramborářská (B) Pícninářská (P) Rostlinná produkce a technologie - struktura a charakteristika vstupů a výstupů v RV Tab. č.: 14 Charakteristika výrobních oblastí a podoblastí P.č. Ukazatel Kukuřičná (K) Řepařská (Ř) Obilnářská (O) Bramborářská

Více

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým:

Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/08.0042 Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny Realizační tým: Ing. Martin Vlasák, Ph.D. - řešitel klíčové aktivity 06

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec-farmář 41-52-H/01 Zahradník Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

Změny v systému ochrany biovinic pro 2019

Změny v systému ochrany biovinic pro 2019 Změny v systému ochrany biovinic pro 2019 Štěpán Hluchý Mikulov 4.4. Změny v systému ochrany biovinic v r. 2019 +platný limit 4 kg Cu/ha /rok + potřeba optimálně volit dávky Cu fungicidů + Využít veškerá

Více

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, 580 01 Havlíčkův Brod

AGRA HB, s.r.o. Smetanovo náměstí 279, 580 01 Havlíčkův Brod ADORA - velmi raná - vysoký při předčasné sklizni v ranobramborářských oblastech - varný typ B BC - méně odolná virovým chorobám, méně odolná plísni bramborové, háďátku bramborovému patotypu Ro 1 rezistentní,

Více

ODRŮDA ROČNÍK KATEGORIE OBSAH CUKRU BEZ DPH S DPH

ODRŮDA ROČNÍK KATEGORIE OBSAH CUKRU BEZ DPH S DPH Ceník květen 2014 classic Jedná se o řadu převážně přívlastkových vín ze Znojemské vinařské podoblasti z Rajhradu, Dolních Kounic a okolních obcí a z velkopavlovické podoblasti z obce Blučina. Vína jsou

Více

Katalog roubované sadby zeleniny

Katalog roubované sadby zeleniny Katalog roubované sadby zeleniny 2015 Vážení zákazníci, hlavní činností naší firmy je výroba roubované sadby zeleniny. Roubovaná zelenina je pro svoje výhody velice oblíbená u velkopěstitelů zeleniny,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 13 Jedle Ing. Hana Márová

Více

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi NATURVIN BÍLÝ - BIO VÍNO suché Jedná se směs dvou odrůd 80 % Hibernal 20 % Festival nyj. Víno je svěží s ovocným charakterem - limetka, bílá broskev, kyselina je výrazná,

Více

BIHOP K + Vysoký obsah Zn

BIHOP K + Vysoký obsah Zn BIHOP K + Vysoký obsah Zn Roztok stopových prvků, hořčíku a draslíku s kolagenními aminokyselinami Regenerační a antistresový účinek Rozsah a způsob použití: BIHOP K + je kapalný přípravek pro foliární

Více

OZIMÁ ŘEPKA. INTENSE CS polotrpasličí hybrid. BASALTI CS hybrid. SLAKI CS linie. CS hybrid. KAPTI CS linie.

OZIMÁ ŘEPKA. INTENSE CS polotrpasličí hybrid. BASALTI CS hybrid. SLAKI CS linie. CS hybrid. KAPTI CS linie. ŘEPKA OZIMÁ 2013 www.caussade-osiva.cz BASALTI CS CS 107.15 INTENSE CS polotrpasličí TRIPTI CS linie KAPTI CS linie ŘEPKA OZIMÁ BASALTI CS do nejvyšší intenzity NOVINKA registrovaná na Slovensku 2013 Vážení

Více

ODRŮDY MODRÉ Marian Jemelík, lektor oboru gastronomie, degustátor dle ISO norem, sommelier AS ČR, sommelier spol. Víno Hruška.

ODRŮDY MODRÉ Marian Jemelík, lektor oboru gastronomie, degustátor dle ISO norem, sommelier AS ČR, sommelier spol. Víno Hruška. ODRŮDY MODRÉ Marian Jemelík, lektor oboru gastronomie, degustátor dle ISO norem, sommelier AS ČR, sommelier spol. Víno Hruška www.gastrowine.cz 1 Acolon *Ac* Původ: Německo, kříženec Frankovka x Dornfelder.

Více

Přirozené vinohradnictví. Co je terroir ve vinařství? Návrat k terroir= přirozené vinohradnictví

Přirozené vinohradnictví. Co je terroir ve vinařství? Návrat k terroir= přirozené vinohradnictví Přirozené vinohradnictví Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. Není modernějších vín než těch, která jsou produktem hroznů révy vinné vyjadřující terroir a respektující jeho okolí. (Aubert de Villaine, Domaine

Více

Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám.

Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám. Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám. Účinná látka: oxychlorid Cu 660 g/l (vyjádřena jako měď 380 g/l) Balení:

Více

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE Objednací číslo:1000oo Jahodník měsíční Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim. Vyžaduje osluněné pozemky s dostatkem živin

Více

VENDELA DVOUŘADÝ. Špičkový výkon pro České pivo. Sladovnický ječmen, Krmný ječmen. Ječmen jarní

VENDELA DVOUŘADÝ. Špičkový výkon pro České pivo. Sladovnický ječmen, Krmný ječmen. Ječmen jarní Přednosti odrůdy Špičkový výnos předního zrna Doporučeno pro České pivo Zdravý porost až do sklizně Vysoká tolerance k různým půdně-klimatickým podmínkám Pěstování odrůdy VENDELA je mimořádně výnosná sladovnická

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí

VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí VY_52_INOVACE_87 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jeřáb ptačí Jeřáb ptačí Sorbus Aucuparia L. Strom menšího vzrůstu s rovným kmenem,

Více

Zpráva o činnnosti - situace

Zpráva o činnnosti - situace 1 Zpráva o činnnosti - situace Tibor Nyitray Svaz vinařů České republiky, z. s. Žižkovská 1230 Velké Bílovice tibor.nyitray@svcr.cz www.svcr.cz 2 Základní údaje (k 31. 12. 2018) Produkční potenciál 18700

Více

SSOS_ZE_2.09 Pedosféra, prezentace

SSOS_ZE_2.09 Pedosféra, prezentace Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_2.09

Více

HODNOCENÍ PORTÁLU GALATI v roce 2017

HODNOCENÍ PORTÁLU GALATI v roce 2017 HODNOCENÍ PORTÁLU GALATI v roce 2017 VinoEnvi 2018 Mikulov Jan JUROCH Petr ACKERMANN Portál GALATI vitis ČR: http://www.ekovin.cz/sekce-pro-cleny/galati-vitis Partnerem projektu GALATI ČR byla v roce 2017

Více

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa.

ŘEPA CUKROVKA. Řepa cukrovka. Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa. ŘEPA CUKROVKA Význam: výroba cukru (technická cukrovka) - má 14 16% sacharidů krmivářství - řízky, melasa Biologie řepy: Rostlina dvouletá 1 rok tvoří jen hmotu, 2 rok kvete a má semena Dvouděložné Stavba

Více

AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, s.r.o VRBOVEC 274

AMPELOS, ŠLECHTITELSKÁ STANICE VINAŘSKÁ ZNOJMO, s.r.o VRBOVEC 274 tradice šlechtění révy vinné a výroby vína od roku 1895 671 24 VRBOVEC 274 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d za rok 2017 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou

Více