Etické, sociálnía duchovníaspekty poskytování paliativní péče

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Etické, sociálnía duchovníaspekty poskytování paliativní péče"

Transkript

1 PALIATIVNÍ INSTITUT BRNO Etické, sociálnía duchovníaspekty poskytování paliativní péče Věř své cestě, vždy tě dovede dál, než jsi myslel na jejím počátku

2 Úvod do etiky V rámci studia lékařství se obvykle pohybujeme v oblasti přírodních věd, kde se zabýváme jasně stanovenými fakty (např. oxytocin a ADH jsou tvořeny v neurohypofýze, BMI je hodnota vyjádřená podílem hmotnosti a druhé mocniny tělesné výšky apod.) Na otázky položené v této oblasti zpravidla existuje jednoznačná, snadno klasifikovatelná odpověď. V rámci předmětu lékařská etika jsme konfrontování s výrazně obtížnějšími typy otázek: Máme pacientovi sdělovat pravdu o jeho diagnóze, kterou považujeme za terminální? Je přijatelné lhát pacientovi, když je to pro jeho vlastní dobro? A co je to dobro pacienta? Co mám dělat, pokud je kolega lékař v práci evidentně pod vlivem alkoholu nebo návykových látek a je nebezpečí, že může poškodit pacienta? A co mám v této situaci dělat, jsem-li zdravotní sestra? Měla by být v České republice legalizována eutanázie? Je paliativní sedace eutanázií? Existuje rozdíl mezi nezahájením život udržující léčby a nepokračováním v takové léčby? Na tyto otázky nelze uvést správné odpovědi ve smyslu přírodovědeckého uvažování. Je pravděpodobné, že na ně intuitivně máme názor, jsme ale schopni jej argumentačně zajistit?

3 Přírodní věda a etika: definice Přírodní vědy (science) zkoumají, co je x etika zkoumá, co by mělo být, jaký způsob jednání je správný. Věda zkoumá neměnnéxetika zkoumá to, co by mohlo být jinak. Přírodní vědy užívají jako svůj metodologický nástroj tzv. metodologický naturalismus zajímají se o jevy, které jsou měřitelné. Jak ale říká L. Wittgenstein: Cítíme, že i kdyby byly zodpovězeny všechny možné vědecké otázky, nebyly by naše životní problémy vůbec dotčeny. Podle D. Huma is (co jest) neznamená ought (co by mělo být), neexistuje cesta od faktů k hodnotám, od vědy k etice. Z toho co je, nelze činit závěry o tom, co by mělo být. I. Kant říká, že existují dva světy: říše nutnosti, v níž vládnou přírodní zákony, a říše svobody, kde se rozhodujeme a vedeme své životy. Věda o zákonech přírody je fyzika, etika je vědou o zákonech svobody. Diference pravdivý/nepravdivý patří do světa poznání, zatímco rozlišení správný/nesprávný patří do světa etiky.

4 Etika a morálka Etika - pochází z řeckého ethos, původně označující chování zvířat (proto věda o tom, jak spolu zvířata komunikují, jak získávají potravu nebo spolu soupeří, se nazývá etologie). Přeneseně je pak etika věda zkoumající jednání člověka, je vědou o mravnosti, o mravním jednání, zkoumá hodnoty a principy ve vztahu k lidskému rozhodování na základě svobodné vůle. Morálka - pochází z latinského moralis, původně znamenající vůle, zejména vůle určená bohy nebo panovníky (např. biblické desatero je tvořeno morálními, nikoliv etickými pravidly) Vymezuje představu o tom, co je v dané společnosti bráno za správné či nesprávné. Etika je ve své podstatě kritickou reflexí morálky, přemýšlí o tom, co je to svědomí, svoboda atd.

5 Postup při řešení etického problému 1. Definice problému Při setkání s jakýmkoliv etickým problémem je třeba nejprve definovat pojmy a zjistit, oč přesně se jedná. V debatě o etických otázkách spojených s prováděním paliativní sedace je třeba velmi přesně vědět, co je paliativní sedace, jak přesně se provádí, jaké jsou následky jejího provedení apod. Nezapomínejme: Good ethics starts with good facts! 2. Deskriptivní etika V druhé fázi se snažíme shromáždit názory filosofů, filozofických škol, náboženských systému, zohledňujeme morální principy v pacientově rodné zemi, komunitě, náboženské společnosti atd. Obecně tedy shromažďujeme všechny relevantní argumenty pro a proti 3. Normativní etika Snahou normativní etiky je identifikace hodnot, tedy to, co si o konkrétním etickém problému myslím já a proč. Hledám své vlastní stanovisko, ovšem stanovisko argumentačně dobře podložené. To vše činím s vědomím, že jiní, vnímaví a inteligentní lidé, na věc mohou pohlížet zcela odlišně.

6 Autonomie Etický princip poukazující na to, že každý by měl mít právo rozhodovat sám o sobě, a to podle svých osobních morálních zásad. Ctít autonomii jednotlivce znamená připustit jeho volbu podle osobních hodnot a přesvědčení. Autonomie jedince má svůj sociokulturní kontext, včetně náboženství. Autonomie pacienta je protikladem paternalistického přístupu, kde lékař rozhoduje o pacientovi a realizuje své medicínské plány, a to na základě svého přesvědčení, že koná dobro. Paternalismus je rozhodováním lékaře v otázkách diagnostického i léčebného postupu bez respektování autentické autonomie pacienta a bez ohledu na konkrétní postoje a přání pacienta. Takový postup lze považovat za oprávněný pouze v případech akutního ohrožení života, kdy pacient není schopen své přání vyjádřit. Zvažte aplikaci principu autonomie v souvislosti s otázkou odmítnutí léčby pacientem i přesto, že důsledkem takového rozhodnutí bude smrt pacienta.

7 Beneficence a nonmaleficence Beneficience je závazek konat dobro a vyhnout se způsobení škod. Princip pocházející již z corpus hippocraticum. Prospěšnost představuje povinnost podporovat dobro ve vztahu k pacientovi, tj. podporovat tělesnou a duševní pohodu pacienta, včetně pomoci pacientovi při uskutečňování jeho vlastního plánu. Dobro představuje subjektivní pojem, tj. dobro z pohledu pacienta nemusí být totožné s představou o dobru z pohledu zdravotnického pracovníka nebo rodiny. Důležitým nástrojem je proto pravdivá a empatická komunikace, naslouchání, dialog. Nonmaleficience zakazuje ublížit, poškodit anebo dokonce usmrtit jiné. Vychází ze zásady primum non nocere, first do no harm, tedy především neškodit. Hippokratova přísaha: ( ) Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné. Zvažte aplikaci principů beneficence a nonmaleficence v souvislosti s otázkou tišení bolesti terminálně nemocných pacientů administrací opiátů, která povede ke zkrácení života těchto pacientů?

8 Spravedlnost Zatímco principy autonomie, beneficence a nonmaleficence jsou relevantními v prostoru dyadického vztahu lékař-pacient, princip spravedlnosti se stává relevantní především v prostoru zdravotnictví jako celku a prostoru státu, vynakládajícím na zdravotnictví část svého bohatství Každému, co jeho jest (= co mu patří), rovným rovně, nerovným nerovně, nic na ničí úkor souhrn těchto zřetelů tvoří to, co je označováno za spravedlnost. V rámci zachování principu spravedlnosti jsou při práci s pacientem nepřípustné formy diskriminace na základě věku, pohlaví, informovaného odmítnutí, národnosti, příslušnosti k etnické skupině anebo rase, sociálního statusu, náboženství, charakteru onemocnění. Zvažte aplikaci principu spravedlnosti v souvislosti s otázkou transplantace jater alkoholikům. Měli by abstinenti dostat přednost na čekací listině?

9 Kazuistiky U jedné staré babičky, o kterou jsem se starala v rámci domácí péče, mě zaskočila její prosba o podání pomocné ruky, abych jí nějak pomohla s utrpením od bolesti, abych už všechno skončila. Její slova byla Přeji si, abyste mi pomohla v klidu zemřít. Pacientka byla onkologicky nemocná, nemohoucí, upoutaná na lůžko a zcela závislá na pomoci ostatních, což si myslím, vedlo k její prosbě o pomoc, neboť cítila, že je všem na obtíž a že všechny otravuje. Často právě říkala tuto větu: Vy se mnou máte jen práci a spoustu starostí. Ani v rodině neměla oporu. Pacient je 64letý bývalý praktický lékař, u kterého byla zjištěna rakovina prostaty, v první fázi léčena chirurgicky. Diagnóza rakoviny byla pro tohoto aktivního muže šokem. Po dvou letech od stanovení diagnózy byly zjištěny kostní metastázy a pacient podstoupil radioterapii. Následně byly objeveny také metastáze v páteřním kanálu. Pacient podstoupil další radioterapii. Další léčbu odmítá. Manželka pacienta, bývalá zdravotní sestra, si přeje, aby pacient přijal veškerou péči, kterou lékaři nabízejí. Manželka má podporu dětí.

10 Sociální otázky: Sociálníaspekty Nemocný Rodina Blízcí Spolupracovníci, kamarádi, sousedi Profesionálové

11 Kdo řešísociálníotázky? Role sociálního pracovníka v MDT Zmapování a zhodnocení psychosociálních potřeb Podpora Informace Komunikace Formy pomoci klientovi a jeho rodině Zdroj: Paliativní medicína pro praxi, O. Sláma, L. Kabelka, J. Vorlíček

12 Služby zdravotně sociálnípéče Domácí péče Paliativní ambulance MSPP Odlehčovací, pečovatelská služba, osobní asistence LDN DD, DPS Kamenné hospice Paliativní lůžka

13 Praktickéinformace Finanční podpora Příspěvek na péči Informace pro pozůstalé Organizace pohřbu Pohřebné Dědické řízení

14 Duchovníaspekty Spiritualita (z lat. spiritualis, duchovní), česky duchovnost Hebrejsky ruchanijut, znamená životní praxi, způsob vnímání a osobního zacházení s tím, co člověka přesahuje: s Bohem, s božským, s transcendencí Rozměr života, v němž si uvědomujeme Boží přítomnost Zdroj:

15 Duchovníaspekty Duchovní = spirituální Nemoc, umírání těžké životní období Pro nemocného Pro rodinu Náročné životní období, na které nejsou připraveni Nemoc, umírání vyvolává pocit strachu, nejistoty Strach z komunikace od rodiny, přáteli, spolupracovníky, sousedy, atd.

16 Duchovníaspekty Nejčastější chyba ve vnímání duchovní péče je, že se týká pouze věřících Je často opomíjena v nemocniční péči, v péči o nemocné klienty Komu všemu pomáhá duchovní péče: Klientovi Rodině Zdravotníkům Všem pečujícím

17 Pročje duchovnípéče důležitá Pomáhá nám najít odpovědi na otázky: Proč zrovna já? Jaký je smysl mého života? Co je v životě důležité? Jak najít cestu k odpuštění a ke smíření? Bude něco po smrti? Je nějaký Bůh?

18 Naděje Během nemoci a umírání nemocný bilancují svůj život, přemýšlí nad dřívějšími hodnotami a mění své priority Bojí se, že zůstanou samy ALE jsou i nemocní, kteří v nemoci vidí zdroj posily, útěchy a motivace

19 Kdo poskytuje duchovnípéči? Obecná spirituální péče spočívá v NASLOUCHÁNÍ, pomoci se zorientovat v nastalé životní situaci, vyrovnat se s obavami všech druhů, pomoci při urovnání křivdy, viny, neúspěchu. Kdo poskytuje obecnou spirituální péči všichni se zkušenostmi s péčí o nemocné, doprovázením, atd. Zdroj: Paliativní medicína pro praxi, O. Sláma, L. Kabelka, J. Vorlíček

20 Kdo poskytuje duchovnípéči? Speciální spirituální služba týká se úkonů, na které musí být speciální teologické vzdělání nebo církevní pověření (příprava k bohuslužbám, přijetí svátosti, svátost nemocných, atd. Zdroj: Paliativní medicína pro praxi, O. Sláma, L. Kabelka, J. Vorlíček

21 Komu je určena duchovnípéče Všem bez rozdílu Je nabízena, nikoliv vnucována Může být individuální, skupinová Nebrat pouze jako náboženství, ale jako spiritualitu všeobecně (v co, koho věříme) Zdroj:

22 Co je cílem duchovníslužby? Hledání smyslu Vyrovnání se sebou samým, s druhými a se světem Zmírnění utrpení Nalezení vnitřní rovnováhy Důležité respektovat různé náboženské potřeby

23 Duchovnípéče v domácím prostředí Obecnou duchovní péči mohou poskytnout všichni pracovníci MDT, kteří mají zkušenosti a umí výborně komunikovat Specializovanou duchovní péče poskytují kněží, pastorační asistenti, nemocniční kaplani Pro domácí prostředí mít zmapovanou síť kněží, kontakt na pastoračního asistenta Věřící rodiny mají svého kněžího

24 Duchovnípéče v zařízeních Nemocniční kaplan Bohužel není běžně dostupná ve všech nemocnicích Zapojení člena týmu do každodenních aktivit u nemocného a tím na něj působit a ovlivnit ho, rodinu, personál Nabízí svou službu průvodce v úzkosti, hledání naděje, a odpovědi na otázky po smyslu života. Zdroj: Geriatrická paliativní péče, L. Kabelka

25 Na závěr Duchovní péče je významnou součástí v péči o nemocného, jeho rodinu a blízké Může nám pomoci ve zmírnění neklidu, bolesti, stavů úzkosti, agrese, nebýt sám, atd. Nebojte se přiznat já NEVÍM, že i my profesionálové máme STRACH

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti

Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Utrpení pacientů v závěru života a koncept důstojné smrti Několik poznámek z pohledu paliativní medicíny Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP Ostrava 9.2.2017

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková

PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví. Marta Hošťálková PASTORAČNÍ PÉČE ve zdravotnictví Marta Hošťálková Úvod total pain - tzv. celková bolest tělesná bolest spjata a vzájemně se ovlivňuje s bolestí v oblasti psychické, sociální i duchovní koncept celostní

Více

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví

Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Téma č. 2 etika ve zdravotnictví Historie Poznání, že duše lidská, duch lidský je cennější než lidské tělo základ etiky následovníka Platonova Aristotela /384 322/ Spojuje 2 vůdčí myšlenky řecké etiky

Více

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová

Paliativní péče - Úvod. Mgr. Zimmelová Paliativní péče - Úvod Mgr. Zimmelová Historie Počátky v Velké Británii v 70 letech Vznikla evropská společnost pro PM Součástí jsou národní společnosti U nás sekce PM ČLS JEP 5 zásad rozvoje oboru Založení

Více

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

HOSPICOVÁ PÉČE. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje HOSPICOVÁ PÉČE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen, 2010 Bc. Höferová Hana HOSPICOVÁ PÉČE Bc. Höferová Hana Hospicová péče Je to forma

Více

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Umírání v ČR V ČR každoročně zemře kolem 105 000 lidí 35000 Absolutní počty zemřelých v ČR podle pohlaví a

Více

Paliativní péče v první linii Doporučený postup pro všeobecné praktické lékaře 2006 MUDr.Bohumil Skála,PhD Paliativní péče Paliativní péče je přístup, p, který zlepšuje kvalitu života nemocných a jejich

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Charitativní a humanitární činnost

Charitativní a humanitární činnost Charitativní a humanitární činnost Studijní materiál vytvořený v rámci projektu K naplnění předpokladů pro výkon činnosti v sociálních službách České Budějovice 2010 Charitativní a humanitní činnost Hospicová

Více

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM 26.10.2006 Předmětem zájmu PM je velmi různorodá skupina pacientů Různá diagnóza, různá prognóza,

Více

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková

PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková PALIATIVNÍ PÉČE A DOPROVÁZENÍ UMÍRAJÍCÍCH 8. BŘEZNA 2017 Mgr. Martina Jenčková Paliativní péče/medicína Z lat. pallium = plášť, obal Přeneseně poskytnutí ochrany nemocnému v nepříznivé situaci Útěšná vs.

Více

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015

Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání. Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Aktuální informace o kurzu celoživotního vzdělávání Nemocniční kaplan (NK) pro akademický rok 2014/2015 Kurz celoživotního vzdělávání (dále jen CŽV ) Nemocniční kaplan byl vytvořen členy Rady pro zdravotnictví

Více

DOMÁCÍ HOSPIC SV. MICHAELA

DOMÁCÍ HOSPIC SV. MICHAELA ond aym ig R ton Ro s orth rw site OBLASTNÍ CHARITA POLIČKA Život je věčný, láska je nesmrtelná a smrt je pouze horizont. Horizont není nic jiného než hranice, za niž už nedohlédneme. DOMÁCÍ HOSPIC SV.

Více

Zdravotnická etika od A do Z

Zdravotnická etika od A do Z VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO GEOLOGICKÁ FAKULTA INSTITUT GEOINFORMATIKY Zdravotnická etika od A do Z Marta Munzarová Radek Fujak GB3GIS01 Medicína ztrácí svou lidskou milosrdnou

Více

Psychoterapeutická podpora při umírání

Psychoterapeutická podpora při umírání Psychoterapeutická podpora při umírání Umírající je člověk Stroj Věc Pacient PROČ? Osobní nepřijetí smri Pocit bezmoci Důsledek Odosobnění Vyhýbání se kontaktu Útěk do hyperaktivity Sdělení diagnozy s

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Vzdělávání nemocničních kaplanů. Michaela Hofštetrová Knotková

Vzdělávání nemocničních kaplanů. Michaela Hofštetrová Knotková Vzdělávání nemocničních Michaela Hofštetrová Knotková Obsah: Trocha historie Vzdělávání nemocničních Výhled do budoucna Trocha historie 2012 Návrh textu zákona a zařazení nemocničního kaplana do JOP Vzdělávací

Více

PŘÍLOHY. Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov

PŘÍLOHY. Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov PŘÍLOHY Příloha 1 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Střední zdravotnické škole Prostějov Příloha 2 - Ţádost o povolení průzkumného šetření na Gymnáziu Kojetín Příloha 3 Dotazník Dobrý den, jmenuji

Více

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno Kdo je pacient v paliativní péči Kdo se podílí na péči o nevyléčitelně nemocného? Komunikace s rodinou, pečujícími Možnosti a úskalí mezioborové spolupráce?

Více

Možnosti paliativní péče. Mgr. Tereza Bímová

Možnosti paliativní péče. Mgr. Tereza Bímová Možnosti paliativní péče Mgr. Tereza Bímová Co je paliativní péče? Komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem

Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení. Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domácí hospic (mobilní specializovaná paliativní péče) Domov s pečovatelskou službou, Chráněné bydlení Domácí zdravotní ošetřovatelská péče Domov pro seniory Domov se zvláštním režimem Domov pro seniory

Více

Klinická a etická rozhodování v závěru života. O. Sláma, MOU Brno

Klinická a etická rozhodování v závěru života. O. Sláma, MOU Brno Klinická a etická rozhodování v závěru života O. Sláma, MOU Brno Proč vznikají v závěru života klinická a etická dilemata? Cílem medicíny je odstranit nemoc, prodloužit život, zmírnit utrpení Lidský život

Více

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita

PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita PhDr. Radka Bužgová, Ph.D. PhDr. Lucie Sikorová, Ph.D. Ústav ošetřovatelství a porodní asistence, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita Hodnocení potřeb v paliativní péči K identifikaci priorit, aktuálních

Více

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská Studijní den ERC ve FN v Motole 9.10.2008 VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST. Transplantace orgánů. 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? A. ANO B. NE

ZDRAVOTNICKÁ ČÁST. Transplantace orgánů. 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? A. ANO B. NE PRACOVNÍ LIST 1 Transplantace orgánů 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? 2. Jsou možné transplantace od žijících dárců? 3. Jsou možné transplantace od mrtvého dárce? 2 Transplantace orgánů 4.

Více

Multikulturní ošetřovatelství 2

Multikulturní ošetřovatelství 2 Multikulturní ošetřovatelství 2 Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Předmět navazuje na znalosti studentů získané v rámci předmětu Multikulturní ošetřovatelství 1. Cílem předmětu

Více

NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA

NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA NEMOCNIČNÍ PROGRAM PALIATIVNÍ PÉČE KONZILIÁRNÍ PALIATIVNÍ TÝM METODIKA Konziliární paliativní tým je poradním orgánem v indikaci a nastavení obecné a specializované paliativní péče. Skládá se z lékařů

Více

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková

Poskytování poradenství pro pozůstalé ve Fakultní nemocnici Olomouc. Marta Hošťálková Poskytování poradenství ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková 1. Charakteristika a činnost poradce poradce - samostatně a systematicky pod dohledem supervizora doprovází klienty v průběhu umírání

Více

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz 1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu Mgr. Petra Léblová p.leblova@seznam.cz Nádorová onemocnění patří mezi život ohrožující onemocnění Ročně onemocní 1 dítě ze 600 zdravých do 15

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY

PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY PŘÍPADOVÁ STUDIE ORGANIZACE DENOKINN: PROJEKT DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE A SOCIÁLNÍ PODPORY Projekt poskytování sociální péče v domácnosti v oblasti intenzivní paliativní péče. Pilotní projekt realizuje společnost

Více

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ

SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ SPIRITUÁLNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Eva Kalvínská Sekce krizové asistence Společnosti lékařské etiky ČLS JEP eva.kalvinska@fnmotol.cz Konference Vzdělávání ve zdravotnictví IPVZ 14.12.2007 Spirituální

Více

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE ANEB CO JE A JAK NÁM MŮŽE POMOCI DOMÁCÍ HOSPIC MUDr. Hana Miličková Spolek Konipaska Domácí hospicová péče na znojemsku Paliativní medicína Jak funguje domácí hospic

Více

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13

1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?... 13 OBSAH 1 ÚVOD - O CO V ETICE JDE?.......................... 13 Proč je etika tak sporná'?.................................. 13 Co znamená osobní svoboda'?.............................. 14 Svoboda a spravedlnost....................................

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno

NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici. Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad Brno NADĚJE Jak pracujeme s nadějí v hospici Mgr. Radka Alexandrová DLBsHospicem sv. Josefa, Rajhrad 19. 20.9.2013 Brno HOSPIC Místo, kam chodí lidé důstojně umírat Naděje na DOBROU SMRT Naděje na KVALITNÍ

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ. studijní opora kombinovaného studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu ETIKA POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ studijní opora kombinovaného studia Tělesná výchova a sport zdravotně postižených PhDr. Miloš Bednář, Ph.D. Praha

Více

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková

Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života. Radka Bužgová, Radka Kozáková Pohled pacientů s Parkinsonovou nemocí a jejich rodin na péči na konci života Radka Bužgová, Radka Kozáková Projekt AZV MZ ČR (2017-2020) LF OU a neurologická klinika FN Ostrava Cílem projektu je vytvoření

Více

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího

Péče o těžce nemocného a umírajícího v domácí hospicové péči z pohledu pečujícího Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 35 Liberec 1 tel. +420-482 412 133; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí irena závadová domácí hospic Cesta domů dívka 8 let nádorové onemocnění léčené kombinovanou protinádorovou

Více

Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu

Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu Ambulance léčby bolesti a paliativní medicíny Domácí hospic Most k domovu Zlín MUDr. Eva Hegmonová www.centrumlb.cz Definice paliativní péče dle WHO PP je

Více

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM

POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ. Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM POHLED SESTRY NA PALIATIVNÍ PÉČI V INTENZIVNÍ MEDICÍNĚ Monika Metznerová FN Brno Bohunice KARIM PALIATIVNÍ PÉČE =aktivní péče orientovaná na kvalitu života, poskytovaná pacientům, kteří trpí nevyléčitelnou

Více

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO

KRIZOVÁ INTERVENCE. Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO KRIZOVÁ INTERVENCE Mgr. MORAVČÍK BRANISLAV KARIM FN BRNO Cíle prezentace Definování krize Představit formy krizové intervence Nastínit prvky krizové intervence Proč je potřebné myslet na krizovou intervenci

Více

Integrace paliativní péče do zařízení sociálních služeb

Integrace paliativní péče do zařízení sociálních služeb Integrace paliativní péče do zařízení sociálních služeb Dílčí závěr Projektu integrace paliativní péče do domova pro seniory Financován: NF AVAST hlavní příjemce: Domov Sue Ryder, z.ú. Kontext vzniku projektu

Více

Role lékaře v podpoře pečujících. Regina Slámová, Hospic sv. Alžběty -Domácí hospic a ambulance paliativní medicíny -Lůžkový hospic Brno

Role lékaře v podpoře pečujících. Regina Slámová, Hospic sv. Alžběty -Domácí hospic a ambulance paliativní medicíny -Lůžkový hospic Brno Role lékaře v podpoře pečujících Regina Slámová, Hospic sv. Alžběty -Domácí hospic a ambulance paliativní medicíny -Lůžkový hospic Brno Role lékaře v podpoře pečujících 1. Informace 2. Podpůrná komunikace

Více

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA

POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA Mobilní hospic Ondrášek Mobilní hospic Ondrášek POMÁHÁME PROŽÍT ZBYTEK ŽIVOTA DŮSTOJNĚ A DOMA 595 782 413 mhondrasek@seznam.cz Mobilní hospic Ondrášek Podporují nás MOBILNÍ HOSPIC Mobilní hospic Ondrášek

Více

Paliativní péče ve FNKV Praha

Paliativní péče ve FNKV Praha Paliativní péče ve FNKV Praha Martin Havrda, Kateřina Ledererová 1. interní klinika FN Král.Vinohrady a 3. lékařské fakulty UK Praha 10 IX. Celostátní konference paliativní medicíny, Brno, 8.9.2017 Fakultní

Více

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu. Konference SPOLEČNOU CESTOU Domácí hospic SPOLEČNOU CESTOU prezentace společného projektu Konference SPOLEČNOU CESTOU 13. 9. 2016 Ideálem je, aby člověk umíral usmířen, bez bolesti fyzické, psychické, sociální a duchovní a s vděčností

Více

Komunitní služby a instituce

Komunitní služby a instituce Komunitní služby a instituce Historie I. Raný středověk církevní instituce pomáhající chudým a starým lidem, později chudobince, starobince, kláštěrní a městské oše. domy 12. stol. špitály provozované

Více

Formy ošetřovatelské péče

Formy ošetřovatelské péče Formy ošetřovatelské péče Ošetřovatelská péče je zdravotní péče poskytuje ji sestra s odbornou způsobilostí metodou ošetřovatelského procesu v rámci ošetřovatelské praxe Ošetřovatelská praxe Poskytování

Více

PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1

PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1 PRACOVNÍ LIST KLÍČ 1 ZDRAVOTNICKÁ ČÁST KLÍČ Transplantace orgánů 1. Existuje zákon o transplantacích v Izraeli? 2. Jsou možné transplantace od žijících dárců? 3. Jsou možné transplantace od mrtvého dárce?

Více

Model. zdraví a nemoci

Model. zdraví a nemoci Model zdraví a nemoci Zdraví SZO (WHO) definovalo zdraví jako:,,celkový stav tělesné, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo slabosti". Dále (velmi zjednodušeně): - zdraví je nebýt

Více

Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů

Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a. s., nemocnice Středočeského kraje Máchova 400, 256 30 Benešov T I S K O V Á Z P R Á V A Vyhodnocení dotazníků Kvalita očima pacientů Nemocnice Rudolfa a Stefanie

Více

Dotazník populace - 2013

Dotazník populace - 2013 Dotazník populace - 2013 Blok vnímání umírání 1) Mluví se v rámci společnosti dostatečně o konci života a umírání? 2) Je pro Vás těžké o smrti a umírání mluvit? 3) Kdo by měl podle Vás s dětmi mluvit o

Více

Ošetřovatelský proces

Ošetřovatelský proces Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit systém práce v organizaci. J.Kersnik - Medical Tribune Ošetřovatelský proces Simona Saibertová LF, MU Ošetřovatelský proces je racionální vědecká metoda poskytování

Více

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY

STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY STAVOVSKÝ PŘEDPIS č. 10 ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY ETICKÝ KODEX ČESKÉ LÉKAŘSKÉ KOMORY Obecné zásady 1 (1) Stavovskou povinností lékaře je péče o zdraví jednotlivce i celé společnosti v souladu se zásadami lidskosti,

Více

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA

Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spirituální teologie PÍSMO JAKO SPIRITUALITA Spiritualita Spiritualita je docela módním pojmem. Různí lidé jí různé rozumějí a různě ji prezentují. Spiritualita už není spojována jen s religiozitou. Na

Více

PALIATIVNÍ PÉČE V JMK

PALIATIVNÍ PÉČE V JMK PALIATIVNÍ PÉČE V JMK Stručná charakteristika Jihomoravského kraje Rozloha: 7187,8 km 2 (k 31.12.2016) Počet obyvatel: 1 178 815 obyvatel (k 31.3.2017) Hustota osídlení: cca 164 obyvatel/km 2 Počet obcí:

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Znalosti veřejnost spojené s tříděním při mimořádných událostech na základě ankety časopisu Urgentní medicína 4/2005 zpracován dotazník 2 jazykové mut

Znalosti veřejnost spojené s tříděním při mimořádných událostech na základě ankety časopisu Urgentní medicína 4/2005 zpracován dotazník 2 jazykové mut Přístup veřejnosti k otázkám třídění (výsledky pilotní dotazníkové studie 2009) Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 1 Územní středisko záchranné služby Středočeského

Více

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM

Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší. Miroslav Palát EUROFORUM Pokrok ve zdravotnických technologiích a hodnota, kterou přináší Miroslav Palát 18.10.2005 EUROFORUM Poselství prezentace Kolik technologie a za jaké peníze nemá jednoduchou odpověď Je potřeba se rozhodovat

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa

Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Paliativní medicína v ČR v roce 2006. Kde se nacházíme a kam směřujeme? Pohled lékaře - onkologa Jiří Vorlíček, LF MU Brno Brno 26. října 2006 Co je paliativní medicína? DEFINICE Paliativní medicína se

Více

Doprovázení umírajících a pozůstalých

Doprovázení umírajících a pozůstalých Doprovázení umírajících a pozůstalých PhDr. Naděžda Špatenková, Ph.D. n.spatenkova@gmail.com Ostrava 17. března 2015 Umírání a smrt Život každého člověka jednou skončí i můj, i Váš, nás všech Zdravý selský

Více

Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR

Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR Kdy ukončit (přístrojovou) léčbu (na ARO)? srovnání Francie a ČR Kateřina Rusinová 1.LF UK a VFN Praha Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do Průzkumy veřejného mínění

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

Obecná a specializovaná paliativní péče

Obecná a specializovaná paliativní péče Obecná a specializovaná paliativní péče MUDr. Pavel Svoboda, Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Mobilní hospic sv. Jana Oblastní charita Rajhrad Brno, 24.10.2018 O čem se to budeme bavit? Koho se

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí 4 128 01 Praha 2 Nové Město Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Připomínky České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP k návrhu

Více

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015

Program relaxace a doprovázení. Miroslava Barešová Říjen 2015 Program relaxace a doprovázení Miroslava Barešová Říjen 2015 Obsah prezentace Domov důchodců Bystřany Začátky projektu Realizace projektu Přijetí klienta, dotazník Používané techniky Vedení dokumentace

Více

Etika v komunikaci mediálních aktivit ve zdravotnictví

Etika v komunikaci mediálních aktivit ve zdravotnictví Etika v komunikaci mediálních aktivit ve zdravotnictví Mgr. Markéta Šenkýřová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova PR (public relations) = vztah s veřejností PR je funkce managementu, který nastoluje

Více

Jaké by měly být vztahy mezi lékaři a pacienty. MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK

Jaké by měly být vztahy mezi lékaři a pacienty. MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK Jaké by měly být vztahy mezi lékaři a pacienty MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK Vztah mezi lékařem a pacientem upravují Právní normy Úmluva o lidských právech a biomedicíně Listina základních práv a svobod

Více

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI

ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA KATEDRA FILOZOFIE A ETIKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH OPORA PŘEDMĚTU ETIKA VE ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ OBLASTI pro kombinované studium oboru

Více

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti

Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Organizace a poskytování paliativní hospicové péče ve Švýcarsku a systém vzdělávání v této oblasti Mezinárodní konference paliativní a hospicové péče 2015 Ostrava, 17.03.2015 Dr. C. Camartin, MSc Palliative

Více

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012

Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Atestační otázky z nástavbového oboru Paliativní medicína Verze 1-2012 Obecná část 1. Základní koncepty paliativní medicíny (nevyléčitelné onemocnění, terminální onemocnění, pacient v terminálním stavu,

Více

Je komunikovať s nevyliečiteľne chorým problém? Anna Hrtúsová. AKH Wien

Je komunikovať s nevyliečiteľne chorým problém? Anna Hrtúsová. AKH Wien Je komunikovať s nevyliečiteľne chorým problém? Anna Hrtúsová AKH Wien Komunikace ze slova communicare, "spolupodílet se s někým na něčem, činit něco společným Jde tedy o spolupráci podľa Svobodová V.,

Více

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ

PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ PRÁVA HOSPITALIZOVANÝCH DĚTÍ První charta práv nemocných byla vyhlášena v USA (1972), kde byly vždy vysoce ceněny lidská práva a občanské svobody David Anderson (farmakolog z Virginie )- formuloval první

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Přítomnost rodiny v průběhu umírání, ano či ne? Renata Pařízková

Přítomnost rodiny v průběhu umírání, ano či ne? Renata Pařízková Přítomnost rodiny v průběhu umírání, ano či ne? Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice

Více

Ztráta, zármutek, péče o pozůstalé

Ztráta, zármutek, péče o pozůstalé PALIATIVNÍ INSTITUT BRNO www.paliativni-institut.cz Ztráta, zármutek, péče o pozůstalé Věř své cestě, vždy tě dovede dál, než jsi myslel na jejím počátku Ztráta Absence něčeho, co je naše (osoba, zdraví,

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Ošetřovatelství

Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako věda (Charakteristika oboru ošetřovatelství) Ošetřovatelství Ošetřovatelství jako vědní obor Samostatná vědní disciplína s vlastní teoretickou základnou. Teorie umožňuje: - třídit

Více

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU

Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU Je Česká republika připravena na věcnou debatu o eutanazii? Pavel Ševčík, KARIM FNO a LF OU Návrh Zákona o důstojné smrti Vznikl zřejmě již v r. 2008 Začátkem června 2016 byl odeslán z MZ na předsednictvo

Více

Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách

Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách Průvodce nabídkou Certifikace paliativního přístupu v sociálních službách Certifikace, vytvořená na základě švýcarského modelu, se zaměřuje na nastavení paliativního přístupu v pobytových sociálních službách

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí. Konference SPOLEČNOU CESTOU

Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí. Konference SPOLEČNOU CESTOU Pomoc seniorům a lidem v závěru života ve střediscích Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí Konference SPOLEČNOU CESTOU 13.9.2016 Představujeme se vám Diakonie ČCE ve Valašském Meziříčí Žerotínova 319/21

Více

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3

Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 Jana Šeblová 1, Miroslav Procházka 2, Karel Antoš 2, Dominika Šeblová 3 1 Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje 2 Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové 3 Stockholm University,

Více

Ust. 4 odst. 5 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. 2. Nález Ústavního soudu ČR sp. zn. III.ÚS 459/03. 3

Ust. 4 odst. 5 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. 2. Nález Ústavního soudu ČR sp. zn. III.ÚS 459/03. 3 Poskytování léčby - zdravotní péče resp. zdravotních služeb - je v České republice možné jen na náležité odborné úrovni, tj. podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality

Více

Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s demencí CZ.1.07/3.2.04/04.0046

Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s demencí CZ.1.07/3.2.04/04.0046 Podpora dalšího vzdělávání v oblasti kvality paliativní péče o klienty s CZ..07/..04/04.0046 Vážené kolegyně a kolegové ze zdravotnických a sociálních zařízení, v loňském roce jste se mnozí z Vás či někteří

Více

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně ČLS JEP. Česká společnost pro klinickou pastorační péči ČSKPP ČLS JEP Stanovy ČSKPP ČLS JEP

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně ČLS JEP. Česká společnost pro klinickou pastorační péči ČSKPP ČLS JEP Stanovy ČSKPP ČLS JEP Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně ČLS JEP Česká společnost pro klinickou pastorační péči ČSKPP ČLS JEP Stanovy ČSKPP ČLS JEP Stanovy ČSKPP jsou konkretizací stanov ČLS JEP. Charakteristika

Více

MARIE KUCHAŘOVÁ NMSKB PRAHA

MARIE KUCHAŘOVÁ NMSKB PRAHA MARIE KUCHAŘOVÁ NMSKB PRAHA 26. 10. 2016 Práce s rodinou začíná již před přijetím jejich blízkého na oddělení paliativní péče. První kontakt s rodinou bývá většinou - telefonický (po vyslechnutí jejich

Více

Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE

Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE Etika a ekonomie JITKA MELZOCHOVÁ NF VŠE Obsah prezentace 1. Vymezení pojmu etika 2. Důvody hodnotových soudů v ekonomii 3. Amartya Sen a jeho pojetí etické ekonomie 4. AmitaiEtzioni: paradigma JÁ a MY

Více

Právní aspekty limitace péče. 2. regionální paliativní konference, Brno

Právní aspekty limitace péče. 2. regionální paliativní konference, Brno Právní aspekty limitace péče 2. regionální paliativní konference, Brno 24.10.2018 Kazuistika Žena, r. 1950 (68 let), příbuzný syn Zdravotní stav: Renální selhání, od 10/2017 hemodialyzována, arteriální

Více

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi

OBSAH. Úvod. 2. Naděje v krizi a role pomáhajícího 2.1 Krizová intervence a problém kompetencí 2.2 Pomáhající prvního kontaktu a první pomoc v krizi OBSAH Úvod 1. Bolesti a výzvy krize z různých úhlů pohledu 1.1 Filozofické základy vnímání krize 1.1.1 Fragmenty moderní filozofie 1.1.1.1 Naděje ve filozofii 1.2 Krize v psychologii 1.2.1 Zvládání obtížných

Více

CSR = Etika + kultura +?

CSR = Etika + kultura +? CSR = Etika + kultura +? Etika právnické osoby? Morálka je to co je, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů uznávaných členy dané kultury Etika teoretická reflexe

Více

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo.

Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. Pražská charta - výzva vládám, aby mírnily utrpení nevyléčitelně nemocných a uznaly přístup k paliativní péči jako lidské právo. European Association for Palliative Care (EAPC - Evropská asociace paliativní

Více

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia)

Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Sociální gerontologie a thanatologie (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Petra Zimmelová Cíle předmětu: - Orientovat se v

Více

Současná situace v poskytování spirituální péče v českých nemocnicích

Současná situace v poskytování spirituální péče v českých nemocnicích Současná situace v poskytování spirituální péče v českých nemocnicích MUDr. Eva Kalvínská Britsko-česká konference Spirituální péče ve zdravotnictví aneb Co fonendoskopem není slyšet FN v Motole 18.10.2007

Více