Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204#

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204#"

Transkript

1 Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den ) # Deník posádky V150204# Byla nám uvolněna celá velká skříň, protože pomůcky a výrobky se nám do stávající skříně již nevešly. Roztřídění materiálu a přesuny organizoval Martin I. Úklid věcí po sobě nám snad nyní půjde snáze a dobrovolněji. Mezi tím vzniklo několik pracovních skupin. Tomášův robot nemohl být vyzkoušen, protože mu došly baterky a než se z jiných stavebnic vymontovaly baterky nové, Pavel se svou skupinou robota přestavěl. Jeho cílem bylo, aby stroj sám dokázal pojíždět po klikaté čáře, kterou tvořila modrá lepicí páska. Zkušební jízda proběhla až po 17. hodině a jen na chvalitebnou, protože robota zmátl ostrý zlom na čáře, kterou na stůl pokládal Tadeáš. Po otočce kolem dokola sice robot zvolil správný směr a pokračoval, ale byla to spíše náhoda. Běžné oblouky a zatáčky však zvládal bravurně. Pavel to jistě doma doladí. Test, na doporučení Martina I., zda lepící páska nepoškodí stůl, dopadl dobře. Na podlaze byl totiž Tomáš pro čidlo malý barevný kontrast mezi tmavou podlahou a modrou páskou. Současně probíhala první soutěž střelby z kuší, postavených z Lega. Terčem byla krabice posazená na věšáku. Úspěšnost střelby byla vysoká. Tentokrát již nedocházelo k mechanickým poruchám. Za vypíchnutí stojí kuše opakovačka, se kterou se podařilo Pavlovi během tří vteřin třikrát zasáhnout cíl. I Ondrovi, Fandovi a Filipovi to střílelo dobře. Vložení šípu bylo v některých případech příliš náročné na zručnost a také snadná a bezpečná fixace v pohotovostní poloze má ještě rezervy. Vojta nám připravil na rozloučenou z papírových pásků zábavu na některou z příštích hodin. Jelikož mu kroužek Pavel koliduje s veslováním, opouští nás a na jeho místo nastupuje dlouhodobý čekatel z posádky Legos, Michal. Vojtova bezkonfliktnost a kamarádskost byla odměněna potleskem. Tomášův hlavolam překroucená papírová páska Tonda pomohl rozmontovat plastové nosníky z loňska a postavil část svého znaku. Hru Lunar, která dnes zaujala zejména Jakuba, si už zahráli téměř všichni. Hlavolam, který vymyslel a sestavil Tomáš, čeká na další zájemce. M.S.

2 Deník posádky V150128# Na planetě Dedema se nachází mnoho jeskynních labyrintů a proto máme speciální trénink představivosti. Nakreslit prostup bludištěm na čistý papír kladlo větší nároky na zručnost i představivost. Někdo kreslil zpaměti, někdo využíval okno k prosvícení. Téměř všichni uspěli. Při luštění šifry, kterou jsme nedávno nalezli vytesanou v jeskyni nám vyšel nápis : TÝMOVÁ SPOLUPRÁCE. Ta se nám někdy daří a někdy méně a někdy raději pracujeme samostatně. S obrázkovou SUDOKU si poradila více než polovina z nás, nejrychlejší byl Filip. Čas potřebný k přípravě pokusů ostatní věnovali studiu novinek v posledním katalogu Lego clubu. Jak lze rozložit tlak jsme si ukázali na balónku podloženým stovkou připínáčků. Odolával docela dlouho než praskl. Pouštění lodičky ve dřezu, kterou pohání hořící svíčka, se ujal Tadeáš, který už měl zkušenosti z posádky Legos. Nepovedlo se to však napoprvé, protože soustava nebyla dostatečně zavodněná. Viz film lodička. O sestavení deskové hry Lunar command se úspěšně pokusil Tomáš a s překladatelskou pomocí Kateřiny dali dohromady i pravidla a společně s Filipem a Fandou hru otestovali. Příště budou pokračovat. Pavel si pro všechny připravil úlohu s robotem, ale Tomáš zapomněl robota doma, tak příště Pavle a nezapomeň Tomáši Ondrovi se podařilo domácím experimentováním se stavebnicí logitronik vyluzování celé škály nepříjemných zvuků. Mačkal tři klávesy jak varhaník a přitom otáčel kolečkem reostatu. Tomášův Lunar command Pavel Fanda Filip Kuše byly vylepšeny a všechny střílely docela přesně. Nejpřesněji asi Pavlova. Fanda navrhl, že by se mohly vyzkoušet v živém boji, že by si přinesl lyžařské brýle. M.S.

3 Deník posádky V150121# # Řešit úlohy do soutěže se dnes klukům moc nechtělo a tak se zájmy rozeběhly do několika směrů podle zájmů a možností. Pavel, Filip, Fanda a z nouze i Ondra, protože si zapomněl stavebnici Logitronik doma, začali vyrábět ze stavebnice Technik kuše. Vznikly dvě koncepce. Jedna byla založená na pružnosti gumiček, které se natahovaly, druhá využívala konstrukčního uspořádání a pružnosti kostiček. Vedení pro střelu a mířidla byly samozřejmostí. Větší razance i dostřelu bylo dosaženo s gumičkami, přičemž se musí dodržovat zásada - mířit a střílet pouze proti volné zdi. Hlavně Filip, ale nejen on, to nemohl nějak pochopit. kuše kuše Na návštěvu zavítali členové posádky Legos, Michal s Lukášem, se svým novým samostřílem. Tomáš se úspěšně pokusil o nový sytém výztuh při stavbě věže a společně s Tadeášem zkusili vylepšit pohon aut na stlačený vzduch. Zkrácené brčko vložené do balónku sloužilo jako tryska a osvědčilo se. Dojezdy aut byly delší a hlavně vyrovnanější. Trochu kluci bojovali s elegantním upevněním balónku k autu, ale zvládli to. Po sestřihání zveřejníme na stránkách krátký šot. Tadeáš se blýskl novou verzí robota, do které zapojil čidlo, které dokáže rozlišovat barvy a celá posloupnost akcí se spouštěla dotykovým čidlem. Vložený prográmek byl odladěný, jednoduchý a funkční. dotykové čidlo řídící jednotka čidlo rozlišující barvy Jakub s Tondou děrovali plastové trámečky, které budou snad později spojovat dohromady a vytvářet tak svůj prostorový znak, jestli si nějaký vymyslí. Pavel jim ochotně pomohl vyčistit zasekanou děrovačku. M.S

4 Deník posádky V150114# Z omezeného počtu DUPLO kostiček máme postavit věžovou stavbu pokud možno až do stropu. Celkem reálný a přitom úsporný návrh představil Tomáš. S trochou úprav jsme ho použili jako předlohu. Konstrukce trochu připomínala televizní vysílač na Žižkově. Velkým problémem bylo nedostatečné množství osmibitových kostiček, které se dobře hodily na výztuhy. Konstrukce byla z důvodu přílišné výšky rozdělena na dvě přibližně stejně vysoké části. Při zdvihání té vyšší došlo několikrát ke zborcení a nakonec jsme těsně pod stropem další snahy přerušili. Nicméně je o čem přemýšlet a praktické poznatky jistě vyprovokují nové nápady. Nedostatek dlouhých kostiček jistě nějak nahradíme. Zato fyzikální pokusy nám vycházely hned napoprvé. Jak propíchnout zaostřenou špejlí pout ový balónek aniž by praskl? Uhodl to Fanda a s trofejí zapózoval pro fotografa. Rána okolo špejle se po částečném splasknutí balónku dokonce zacelila a vzduch přestal ucházet. Jak udržet těsně pod balónkem zapálenou sirku než dohoří? Po chvíli střílení kluků na prázdno to uhodl Jakub a fungovalo to. Jak to dopadne, když se neudělají ta správná opatření, nafilmovala Kateřina (viz film balónek). Řešení ale čtenářům prozrazovat nebudeme. Vlastní pokus s plovoucími kancelářskými sponkami připravil Filip. Jestli jsme všemu dobře porozuměli si Martin I., v rámci soutěže kroužku, jistě někdy vbrzku ověří. Reprízu loňského pokusu s autíčkem na raketový pohon vylepšil Tomáš, když nainstaloval držák, který zároveň přiškrcoval proud vzduchu. Též se mu povedlo oživit dotykové čidlo a začlenit ho do programu robota. Štafetu s robotem nyní na týden přebírá Tadeáš, který se doma pokusí rozchodit další čidla. Ondrovi se s jeho přispěním podařilo sestavit další funkční elektrický obvod se světelným spínačem a za odměnu si mohl zapůjčit stavebnici domů k podrobnějšímu zkoumání. M.S.

5 Deník posádky V150107# Na planetě Dedema, po výpadku přístrojů, jsme museli řešit jak dvojnásobně zvětšit rozměry složitějšího půdorysu jen s pomocí tužky a rovného pravítka nebo provázku. A byl to také první úkol roku a vyřešil ho elegantně Pavel, trochu krkolomněji a po svém Tomáš pomocí soustavy sestrojených trojúhelníků (aby zachoval úhly) a ještě složitěji a s dopomocí nepovoleného trojúhelníku (kvůli sestrojení rovnoběžek) Filip s Fandou. Ti měli ještě nápad s gumičkou, která obepíná všechny body půdorysu. Byl tam zárodek dobré myšlenky, tak to dostali za úkol na doma, aby to vyzkoušeli a domysleli na jednoduchém tvaru- např. trojúhelníku a také aby dotáhli do konce prototyp seagwaye z LEGA. Jak vymyslet uchycení vánočního stromečku, když jsme si ze Země nevzali stojánek? A když chceme vymyslet něco nového a nechceme použít klasický princip objímky a aretačních šroubů? U děr do podlahy byl úsměv na místě, stejně jako u zapíchnutí stromečku do velkého květináče a jiných podobných nápadů. I ty potrhlosti jsme se ale pokusili dát do ekonomických a jiných souvislostí. Ekologický stojánek navrhl Filip, když využil PET lahev a společné zhodnocení jeho technických výhod a nevýhod následovalo. S trochou postupné nápovědy od Martina I. vykrystalizoval nápad s náčrtkem jednoduchého stojánku vhodného i k hromadné výrobě. Řešení úloh ale prozrazovat nebudeme, protože by ztratily smysl. Pavel v mezičase zprovoznil robota vlastní konstrukce (světový unikát) na bázi Lega, kterého vymyslel a sestavil přes vánoční prázdniny a který se dle jeho krátkého prográmku pohyboval, vydával zvuky, otáčel hlavou a předal ho, k prostudování a pohrání si, ostatním. Kateřina se rychle pokusila o zachycení jedinečného pohybu na video, protože robota na týden přebírá Tomáš, který si ho zajisté přizpůsobí obrazu svému. poslední model roku 2014 první model roku 2015 (Pavel) Do stavebnice Logitronic se zabral Ondra a trochu mu radil všudypřítomný Tadeáš, který se dnes blýskl se snímky svého domácího vylepšeného pokusu s rovnováhou vidliček a s videem o pokusech s kamerou pro noční vidění. Tomášovi se povedlo, jako třetímu, doma sestavit elektrický obvod, který přepínal barevné diody a se kterým nás krátce seznámil a později se mu povedlo málem uškrtit robota na ovládacím kabelu, když ho nechal otáčet hlavou o 360º. M.S

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky V150304# #

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky V150304# # Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky V150304# # Dnešní činnost měla několik linií. Tadeáš vyměnil vybité baterky, nalajnoval robotovi modrou páskou hřiště a vypustil ho. Tentokrát

Více

!!! !!!!!!!!!!! Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204#

!!! !!!!!!!!!!! Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150204# Podle lednového katalogu Lego jsme si udělali na úvod duševní rozcvičku. Bludištěm se podařilo projet každému, šifru, ve které byla

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L150304# # Dnes jsme si volně stavěli jen chviličku. Našemu přání před prázdninami, zahrát si opět strategickou hru, Martin I. vyhověl. Dalo

Více

hop, hop, hop tlaková zkouška 3 rychlá oprava praskliny mini motorka František Slaba po nárazu do židle, Filip Deník posádky V151104!

hop, hop, hop tlaková zkouška 3 rychlá oprava praskliny mini motorka František Slaba po nárazu do židle, Filip Deník posádky V151104! Deník posádky V151104 Hádanku, co je sáček s ventilem ve spojení s papírovou krabicí uhodl každý. Jak by se dala tato druhotná surovina využít a co vydrží ukázaly naše provizorní testy. Dokázali jsme,

Více

Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů

Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů Zápočtový projekt předmětu Robotizace a řízení procesů Zpracovali: Vladimír Doležal, Jiří Blažek Projekt: Robot stopař Cíl projektu: Robot sleduje černou čáru na povrchu, po kterém jede Datum: duben 2015

Více

Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období až 8. 2.

Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období až 8. 2. Jak probíhala stavba 3D tiskárny v DDM Neratovice ( sestaveno z deníků posádek Legos a Mladí vynálezci během období 11. 1. až 8. 2. 2017 ) 11. 1. 2017 Ježíšek se trochu opozdil, ale zato byl vydatný. Nejvíce

Více

Gamifikujte Vaše firemní akce

Gamifikujte Vaše firemní akce Gamifikujte Vaše firemní akce Jste společnost, která realizuje trénink, workshop, nebo prostě chcete oživit firemní setkání? Využijte naše herní balíčky rozbal a hraj. Výhody: Kvalita zpracování Stručnost,

Více

3D tiskárna. Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka. Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka. Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015

3D tiskárna. Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka. Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka. Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015 3D tiskárna Vedoucí projektu: Ondřej Hofierka Konstruktéři: Martina Valešová, Jiří Ledvinka Soustředění mladých fyziků a matematiků v Zadově 2015 Poděkování Chtěli bychom poděkovat vedoucímu projektu za

Více

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016

3. série 2015/2016. Termín odeslání 3. série: 13. 3. 2016 Milý řešiteli, vítáme Tě u 3. a zároveň poslední série úloh 2. ročníku korespondenčního semináře MoRoUS. Takže neváhej a pořádně zabojuj o místa ve výsledkové listině, protože nehrajeme jen o ceny, ale

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Sestav si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké zařízení

Více

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA)

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Třída: 8. Učivo: Praktická stavba robota se stavebnicí LEGO Mindstorms NXT 2.0 Obsah inovativní výuky: Prostřednictvím tohoto

Více

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky LEGOS ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky L141217# Protože se blíží vánoce, udělali jsme si několik pokusů s hořící svíčkou. Postavit svícen pro šikmo seříznutou svíčku bylo snadné,

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Přenos zvuku laserem

Přenos zvuku laserem Dokumentace projektu Přenos zvuku laserem Vedouci projektu: Mgr. Zdeňek Polák Vypracovali: Otakar Frankl, Jan Levínský, Kateřina Žilavá Plasnice 2014 Rádi bychom poděkovali Zdeňkovi Polákovi za jeho pomoc

Více

Celotáborová hra. Osidlování Skotska

Celotáborová hra. Osidlování Skotska Celotáborová hra Osidlování Skotska Práce je určena jako inspirace k celotáborovým hrám nabízím k ní různé obměny a samozřejmě z ní lze využít i jednotlivé dílčí hry. Sára Sichingerová T.O. Spartakovci

Více

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ.  Tento projekt je spolufinancován ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ www.zszbyslavice.cz Tento projekt je spolufinancován JAK DLOUHÁ JE MINUTA? METODIKA pracovní list Tento projekt je spolufinancován JAK DLOUHÁ

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Sestav si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké zařízení

Více

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze.

Projekt byl rozdělen na 3 části, dva se uskutečnily ve škole, jednou byli žáci na exkurzi do Planetária a Mořského světa v Praze. Výuka fyziky v projektech se ZŠ se zaměřuje: výuku fyziky a řešení fyzikálních problémů procvičování logiky, dedukce, aplikace znalosti na daný jev ukázku pokusů k danému tématu propojení fyzikálních jevů

Více

Historie výpočetní techniky

Historie výpočetní techniky Snaha ulehčit si počítání vedla už daleko v minulosti ke vzniku jednoduchých, ale promyšlených pomůcek. Následoval vývoj mechanických počítacích strojů, který vedl až k vývoji počítačů, tak jak je známe

Více

Digitální USB mikroskopy

Digitální USB mikroskopy Digitální USB mikroskopy 200x, 500x, 500xv2, 800x Návod k použití V2.2018 Stránka 1 Digitální USB mikroskop Děkujeme Vám za zakoupení našeho produktu. Věříme, že bude sloužit k Vaší plné spokojenosti.

Více

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05

VODNÍ KOLO. výzkumný úkol 05 výzkumný úkol 05 VODNÍ KOLO Proud vody může pohánět vodní kola různých typů a ty pak zase pohání mlýn, generátor elektrického proudu nebo jiné zařízení. Naše kolo se svým typem podobá turbíně vodních elektráren.

Více

ÚVOD ČLOVĚČE NEZLOB SE SE

ÚVOD ČLOVĚČE NEZLOB SE SE HRY PRO DĚTI ÚVOD Vážení přátelé, ale hlavně děti, především pro Vás jsme vytvořili dětskou řadu našich velkých provedení společenských her. Kromě oblíbených a známých her jako člověče nezlob se, kroket,

Více

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )#

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den )# Deník posádky V141126# Na obrazovce nám Martin na úvod ukázal pár svých fotek z nedávné výstavy Neratovický papír a doporučil nám v příštím roce návštěvu

Více

ROBOTICKÝ POPELÁŘ. Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek. VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1

ROBOTICKÝ POPELÁŘ. Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek. VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1 Středoškolská technika 2014 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ROBOTICKÝ POPELÁŘ Jan Dimitrov, Tomáš Kestřánek VOŠ a SPŠE Františka Křižíka Na Příkopě 16, Praha 1 Anotace Cílem

Více

Přírodní vědy s didaktikou prezentace

Přírodní vědy s didaktikou prezentace Přírodní vědy s didaktikou 2 5. prezentace POKUSY V PRAXI kombinovat vždy klasickou hodinu přírodovědy s hodinou věnovanou pokusům učitel musí mít předem připraveny všechny pomůcky a tyto pomůcky musí

Více

ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená).

ZÁKON AKCE A REAKCE. Běžkyně působí na zem ve vodorovném směru akcí (modrá), zem působí naopak na ni reakcí (červená). Určitě už jste slyšeli nějaké rodiče tvrdit, že facka, kterou dali svému dítěti, je bolí více než potrestaného potomka. Kromě psychické bolesti (kterou měřit neumíme) je na tom tvrzení něco pravdy i z

Více

WATCH.INK VIRTUÁLNÍ REALITA LOGIK. case study společnosti LOGIK, s.r.o.

WATCH.INK VIRTUÁLNÍ REALITA LOGIK. case study společnosti LOGIK, s.r.o. WATCH.INK VIRTUÁLNÍ REALITA LOGIK case study společnosti LOGIK, s.r.o. OBSAH CHTĚJTE VÍC OD SVÉ TISKÁRNY GOOGLE CARDBOARD 4 WATCH.INK 8 JAK TO FUNGUJE? 12 KONTAKTY 16 Na konci roku 2017 jsme navrhli a

Více

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice

METODICKÝ LIST. Výklad: Seznámení se se stavebnicí, ukázky jiných projektů a možností stavebnice METODICKÝ LIST 1. Název výukové aktivity (tématu): Stavba LEGO MINDSTORMS NXT robota pro zavážení barevných LEGO kostek (představujících různé druhy produktů ve výrobě) dále jen nakladač. Tento model navazuje

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Naprogramuj si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké

Více

Název: Spadne nebo nespadne?

Název: Spadne nebo nespadne? Název: Spadne nebo nespadne? Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Výukové materiály Předmět (obor): prvouka

Více

L07 Univerzální Robot verze 1.2

L07 Univerzální Robot verze 1.2 Zeleně jsou čísla pracovních karet a aktivit, kde je možné robota využít. L07 Univerzální Robot verze 1.2 světelné čidlo sledování čáry Z10, J10, P8 P10 dálkově ovládaný robot J11 hledání naleziště P11S

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Naprogramuj si svého robota Jméno autora kroužku: Ing. Roman Stark, CSc. Anotace: Ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT si postav svého robota nebo nějaké

Více

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05

Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Inovace výuky Fyzika Newtonovy pohybové zákony F 7/ 05 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Síly Cílová skupina: 7. ročník Klíčová slova: Zákon setrvačnosti, Zákon

Více

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY

MALÁ ENERGETICKÁ AKADEMIE ročník 2009/ 2010 ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA JIHOČESKÝ KRAJ ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY ZÁVEREČNÁ ZPRÁVA 2009/2010 JIŽNÍ ČECHY Malé energetické akademie společnosti E.ON je soutěž, do které se děti a mládež mohou přihlásit v kategoriích: jednotlivec, malá skupina, třídní kolektiv, nebo velká

Více

Programování NXT - ovládání (pracovní list)

Programování NXT - ovládání (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Programování NXT - ovládání (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Lego-9 Předmět: Programování a LEGO Roboti Cílová skupina:

Více

Hračky ve výuce fyziky

Hračky ve výuce fyziky Veletrh ndpadů učitelii: fyziky Hračky ve výuce fyziky Zdeněk Drozd, Jitka Brockmeyerová, Jitka Houfková, MFF UK Praha Fyzika patří na našich školách stále k jednomu z nejméně obh'bených předmětů. Jedním

Více

Programování - Karel rekurze (pracovní list)

Programování - Karel rekurze (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Programování - Karel rekurze (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Lego-52 Předmět: Programování a LEGO Roboti Cílová skupina:

Více

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Obsah Úvod... 9 Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Začínáme s PowerPointem... 13 1.1 Základní pojmy...14 1.2 Podokno úloh...16 1.3 Zobrazení dokumentu...17 1.4 Uložení prezentace...21

Více

Inteligentní domácnost

Inteligentní domácnost Středoškolská technika 2012 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Inteligentní domácnost Vojtěch Novák SPŠST Panská Panská 3, Praha1 Cíl tohoto projektu je open-source modulární měřící

Více

Projekt Technické školky. MŠ Ostrovačice, květen 2015

Projekt Technické školky. MŠ Ostrovačice, květen 2015 Projekt Technické školky MŠ Ostrovačice, květen 2015 V tomto domě je umístěna naše mateřská škola, obecní úřad a také zde sídlí pan starosta Tomáš Hájek, který nás má rád a často se za námi chodí podívat.

Více

Na dva úterky 26.5 a od 10 do 12 hodin.

Na dva úterky 26.5 a od 10 do 12 hodin. Vedení Klubu Seniorů Řepy, klubu přátel zdravého pohybu a rozumu POZVALO NA DVA TRÉNINKY PÉTANQUE PRO ZAČÁTEČNÍKY I POKROČILÉ! PANA PETRA FUKSU, CERTIFIKOVANÉHO TRENÉRA MEZINÁRODNÍ FEDERACE PÉTANQUE F.I.P.J.P.

Více

Digitální USB mikroskopy 200x, 500x, 500xv2, 800x

Digitální USB mikroskopy 200x, 500x, 500xv2, 800x Digitální USB mikroskopy 200x, 500x, 500xv2, 800x Návod k použití V1.2015 Dovozce do ČR: SEWECOM s.r.o., ičo: 25857312, provozovna Ostrava, Stránka 1 Digitální USB mikroskop Děkujeme Vám za zakoupení našeho

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV 3.1.1 Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4.

Více

návštěva Půda s pracovní galerií

návštěva Půda s pracovní galerií Půda s pracovní galerií Ondřej Dvořák a Jiří Matys architekti Specifickým požadavkem investora bylo vytvoření pracovního místa v půdním bytě 2+kk. Vzhledem k malým rozměrům bytu jsme pracovnu umístili

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy

Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy Rozvoj technických dovedností žáků na druhém stupni základní školy Část A.1 Plán rozvoje technických dovedností žáků Základní informace o projektu Číslo Prioritní osy: 1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory:

Více

Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník

Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník Hodina matematiky 21. 12. 2011 Monika Cihelková, Jolana Nováková, učitelství pro 1. stupeň ZŠ, 4. ročník 1. Úvod uvítání, představení vyučujících studentek (1min.) 2. Rozcvička (3min) 3. Hra Riskuj (15min)

Více

GEOMETRIE TROCHU JINAK MGR. JAN HORÁK

GEOMETRIE TROCHU JINAK MGR. JAN HORÁK GEOMETRIE TROCHU JINAK MGR. JAN HORÁK ÚVOD CÍLE SEMINÁŘE Seznámit pedagogy s využitím různých karetních aktivit Představit ukázky práce z našich hodin Nabídnout nápady pro tvorbu vlastních pomůcek PROGRAM

Více

[BAL-MLP] Multiplayer

[BAL-MLP] Multiplayer České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Semestrální práce D2 předmětu A7B39PDA [BAL-MLP] Multiplayer Tomáš Kozák (další členové týmu: Tomáš Bruštík, Jaroslav Havelík) LS 2012/2013

Více

Jeden Den Bez Elektřiny

Jeden Den Bez Elektřiny Jeden Den Bez Elektřiny Cíl(e): Žáci si uvědomí, že většina jejich každodenních aktivit potřebuje elektřinu. Pokusí se navrhnout cesty vedoucí ke snížení spotřeby elektřiny. Obecný popis aktivity: Elektřina

Více

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod.

Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. Základní škola, Mládežnická 536, TRUTNOV 4 Pátek 21.1.2011 od 14.00 do 19.00 hod. Sobota 22.1.2011 od 8.00 do 12.00 hod. pavilon 1. stupně Základní škola, Mládežnická 536, Trutnov 4 Základní škola, Mládežnická

Více

Nabídka stavebnice a manipulační didaktické pomůcky mobil:775 608 203, tel.: 311 51 35 77 E-mail: objednavky@hrackystrunc.cz

Nabídka stavebnice a manipulační didaktické pomůcky mobil:775 608 203, tel.: 311 51 35 77 E-mail: objednavky@hrackystrunc.cz Nabídka stavebnice a manipulační didaktické pomůcky mobil:775 608 203, tel.: 311 51 35 77 E-mail: objednavky@hrackystrunc.cz IČO:27223761,DIČ:CZ27223761 www.hrackystrunc.cz Tlustice 215, 268 01 Hořovice

Více

Netradiční měření délky

Netradiční měření délky Netradiční měření délky Očekávané výstupy dle RVP ZV: změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny

Více

Středoškolská technika Třídič

Středoškolská technika Třídič Středoškolská technika 2017 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Třídič Dominik Vild Střední průmyslová škola Tachov Světce 1, Tachov 34701 Autor Dominik Vild SPŠ Tachov Světce 1

Více

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4

Cíle a výstupy projektu... 2 Úvod do projektu Úkoly 1. části Úkoly 2. části... 4 Obsah stránky: Cíle a výstupy projektu........................................................... 2 Úvod do projektu................................................................ 2 Motivace.....................................................................................................

Více

Dopravní prostředky. Jitka Pochtiolová. Cíl: poznávání dopravních prostředků, vnímání zrakové i sluchové, motorika. Věk: 3-4 roky

Dopravní prostředky. Jitka Pochtiolová. Cíl: poznávání dopravních prostředků, vnímání zrakové i sluchové, motorika. Věk: 3-4 roky Dopravní prostředky Cíl: poznávání dopravních prostředků, vnímání zrakové i sluchové, motorika Věk: 3-4 roky Jitka Pochtiolová Pomůcky: obrázky dopravních prostředků, hračky (autíčko, lokomotiva, motorka,

Více

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den #

Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den # Deník posádky VYNÁLEZCI ( řazení: rok/měsíc/den # Deník posádky V141217# Stavebnice Logitronik 02 dnes ožila. Nejstarší kluci, Pavel a Tadeáš, měli stavebnici zapůjčenou domů s tím, že si mají připravit

Více

Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí. Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný

Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí. Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný Univerzální stavebnicový systém ocelových konstrukcí Progresivní Pohodlný Praktický Přesný Pěkný Proč vznikl Filip? V první fázi jsme tvořili naše konstrukce jako svařence, které nebylo možné jednoduše

Více

Digitální mikroskop s kamerou 2MP USB 1000X 8 LED + pohyblivý stojánek

Digitální mikroskop s kamerou 2MP USB 1000X 8 LED + pohyblivý stojánek 1499775785 VÝROBNÍ ČÍSLO Digitální mikroskop s kamerou 2MP USB 1000X 8 LED + pohyblivý stojánek 1. POPIS Tento mikroskop Vám umožní pocítit vzrušení z objevování zcela nového mikroskopického světa, který

Více

PHIL B VIRTUE LED (LINE)

PHIL B VIRTUE LED (LINE) PHIL B VIRTUE LED (LINE) Stavebnicový modulární systém pro LED liniové osvětlení na bázi profilu PHIL A a světelné výzbroje VIRTUE LED G4. Interiérová přisazená svítidla vyráběná v různých délkách. Moduly

Více

1. úkol. To se nám moc líbilo, protože nemáme na táboře elektrickou energii a nějaký levný ekologický zdroj na noční svícení by se nám hodil.

1. úkol. To se nám moc líbilo, protože nemáme na táboře elektrickou energii a nějaký levný ekologický zdroj na noční svícení by se nám hodil. 1. úkol Prvním úkolem je posouzení možností a výběr druhu obnovitelné energie, která by byla vhodná pro to, abychom na našem tábořišti mohli vyrobit takové množství energie, které by rozsvítilo alespoň

Více

Když jsme uviděli stavebnici poprvé, moc jsme si o ní nemysleli. Konečný produkt měl jenom tři kola, senzory na sledování tratě, RC mód a velice

Když jsme uviděli stavebnici poprvé, moc jsme si o ní nemysleli. Konečný produkt měl jenom tři kola, senzory na sledování tratě, RC mód a velice Projekt Merkur Úvod Na úvod bych vás rád seznámil s naším týmem pracovníků, typ projektu, na kterém průběžně pracovali. Náš tým se skládá ze dvou sedmnáctiletých studentů osmiletého Gymnázia Cheb. Členy

Více

SKLÁDÁNÍ KOSTEK Václav Piskač, Brno 2014

SKLÁDÁNÍ KOSTEK Václav Piskač, Brno 2014 SKLÁDÁNÍ KOSEK Václav Piskač, Brno 2014 V obchodech se dřevěnými hračkami je možné koupit krabici plnou stejně velkých dřevěných kostek (buďto v barvě dřeva nebo barevně lakované). Koupil jsem krabici

Více

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016

Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Pravidla studentské soutěže Hala roku JUNIOR 2016 Fakulta stavební ČVUT v Praze pod záštitou děkanky fakulty vyhlašuje 9. ročník studentské soutěže Hala roku JUNIOR. Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích.

Více

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Duben - SBÍRÁNÍ ODPADKŮ NA REVÍRU 411170 JEZERO ANEB JARNÍ ÚKLID OBCE Na tuto akci se sešel RK téměř v plném počtu a někteří z nich si

Více

Snadná montáž a široká škála funkčních komponentů, staví tento systém do popředí obliby při zařizování obytných. Příklady montážních variant

Snadná montáž a široká škála funkčních komponentů, staví tento systém do popředí obliby při zařizování obytných. Příklady montážních variant : : : D R Á T Ě N Ý P R O G R A M M U L T I F U N K Č N Í S L O U P DRÁTĚNÝ PROGRAM MULTIFUNKČNÍ SLOUP Multifunkční sloup umožňuje kreativní a funkční zařízení kuchyně a obývacího pokoje pomocí ocelových

Více

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012

STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 STUDIE VEDENÍ A VYPRUŽENÍ DVOJKOLÍ PŘÍPOJNÉHO ŽELEZNIČNÍHO VOZU SVOČ 2012 Karel Vítovec, Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká Republika ABSTRAKT V kolejové dopravě existují

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

MATEMATIKA MAMZD13C0T04

MATEMATIKA MAMZD13C0T04 MATEMATIKA MAMZD13C0T04 DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Lenka Bednaříková SEZNÁMENÍ S OKNEM APLIKACE Panel nabídek Panel nástrojů Panel vlastností Ukotvitelné panely Okno nástrojů Paleta barev Okno kresby Pravítko Stavový řádek

Více

PROGEAR Optical City-Lifestyle sportovní brýle

PROGEAR Optical City-Lifestyle sportovní brýle PROGEAR Optical City-Lifestyle sportovní brýle Part of your daily life Brýle pro metropolitní životní styl, kombinované s pravou sportovní funkčností WHEREVER Nejvyšší kvalita provedení Vám poskytuje maximální

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá CVIČENÍ Z MATEMATIKY 8. MACASOVÁ Učivo obsah

volitelný předmět ročník zodpovídá CVIČENÍ Z MATEMATIKY 8. MACASOVÁ Učivo obsah Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky je schopen vypočítat druhou mocninu a odmocninu nebo odhadnout

Více

LOWI VIRTUE LED (LINE)

LOWI VIRTUE LED (LINE) LOWI VIRTUE LED (LINE) Stavebnicový modulární systém pro LED liniové osvětlení na bázi profilu LOWI a světelné výzbroje VIRTUE LED G4. Interiérová přisazená svítidla vyráběná v různých délkách. Moduly

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Netradičné prístupy k výučbe technicky orientovaných predmetov na základnej škole

Netradičné prístupy k výučbe technicky orientovaných predmetov na základnej škole Netradičné prístupy k výučbe technicky orientovaných predmetov na základnej škole Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulta pedagogická, http://fpe.zcu.cz/kmt/kat/ https://www.facebook.com/kmt.zcu

Více

1.7.9 Shodnost trojúhelníků

1.7.9 Shodnost trojúhelníků 1.7.9 Shodnost trojúhelníků Předpoklady: 010708 Pedagogická poznámka: V této a několika následujících hodinách využíváme brčkovou stavebnici. Základem jsou barevná nastřihaná brčka (jedna barva znamená

Více

Veřejná zakázka na dodávky s názvem: Dodávka nábytku a kuchyňského zařízení pro Fakultu elektrotechniky a informatiky

Veřejná zakázka na dodávky s názvem: Dodávka nábytku a kuchyňského zařízení pro Fakultu elektrotechniky a informatiky Veřejná zakázka na dodávky s názvem: Dodávka nábytku a kuchyňského zařízení pro Fakultu elektrotechniky a informatiky Zadavatel: Univerzita Pardubice, Studentská 95, 532 10 Pardubice Specifikace nábytku

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Test č.2. Příjímací zkoušky z matematiky. Matematika s Jitkou - přijímačky na SŠ 1

Test č.2. Příjímací zkoušky z matematiky. Matematika s Jitkou - přijímačky na SŠ 1 Příjímací zkoušky z matematiky Matematika s Jitkou - přijímačky na SŠ 1 MATEMATIKA ILUSTRAČNÍ TEST 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 17 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

ÚKOLOVÝ LIST. Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU

ÚKOLOVÝ LIST. Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU ÚKOLOVÝ LIST Aktivita projektu Obloha na dlani - Laboratoř vědomostí ROBOT NA PÁSOVÉM PODVOZKU Úkoly Na základě sestavených algoritmů k jednotlivým úkolům naprogramujeme robota pomocí jednoduchého softwaru

Více

Výtvarné nápady prosinec 2018

Výtvarné nápady prosinec 2018 Výtvarné nápady prosinec 2018 Jana Podzemná výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka gumovaná přáníčka vánoční prasátko a chaloupka výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka -grafika, kreslení -práce s papírem

Více

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení.

Jejich účelem je uvolnění potenciálu, který v sobě ukrývá spojení racionálního a emocionálního myšlení. Lekce 1: Myšlení Teoretický úvod: Klíčovou a zároveň unikátní schopností lidského mozku, která nás odlišuje od ostatních živých tvorů, je myšlení. Myšlení bychom mohli definovat jako poznávací (kognitivní)

Více

Charakteristika prostředí. Přínos pro rozvoj žáka. Ukázky z učebnice

Charakteristika prostředí. Přínos pro rozvoj žáka. Ukázky z učebnice Hra simuluje cestování autobusem na pravidelné lince spojující několik zastávek. Autobus je lepenková krabice a cestující jsou plastikové lahve. Zastávky jsou jistá místa ve třídě, jako dveře, umyvadlo,

Více

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI

NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI NEWSLETTER 5 PROJEKT OP VK PODPORA TECHNICKÉHO A PŘÍRODOVĚDNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/44.0009 Klíčová aktivita 1: Inovace a vybavení dílen praktického vyučování

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

I. kolo kategorie Z5

I. kolo kategorie Z5 68. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z5 Z5 I 1 Míša má pět pastelek. Vojta jich má méně než Míša. Vendelín jich má tolik, kolik Míša a Vojta dohromady. Všichni tři dohromady mají sedmkrát

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Seznam pomůcek - II. stupeň

Seznam pomůcek - II. stupeň Seznam pomůcek - II. stupeň 6. ročník Předmět Sešity Jiné pomůcky Český jazyk a literatura 3x sešit 544 nebo 564 (mluvnice, literatura a diktáty) 1x libovolný sešit na sloh složku na okopírované materiály

Více

Středoškolská technika Jednoduchý projektor

Středoškolská technika Jednoduchý projektor Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Jednoduchý projektor Klára Brzosková Gymnázium Josefa Božka Frýdecká 689/30, Český Těšín 1 Anotace V mé práci SOČ

Více

MATEMATIKA+ MAIPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám

MATEMATIKA+ MAIPD14C0T01 DIDAKTICKÝ TEST. 2.1 Pokyny k otevřeným úlohám. 1 Základní informace k zadání zkoušky. 2.2 Pokyny k uzavřeným úlohám MATEMATIKA+ DIDAKTICKÝ TEST MAIPD14C0T01 Maximální bodové hodnocení: 50 bodů Hranice úspěšnosti: 33 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 23 úloh. Časový limit pro řešení didaktického

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Informatika 1 Brožura dobré praxe informatika Materiál shrnuje

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 Školní knihovna

Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie, Čáslav, Přemysla Otakara II. 938 Školní knihovna Číslo: RP 1/16S Téma: Výroba repliky historické zbraně - meč Jméno: Jan Beran Práce obsahuje důvod volby a popis zbraně, její historie, apod. Poněkud podrobnější informace můžete nalézt o tváření oceli,

Více

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá

ve spolupráci KTIV PdF UP porádá ve spolupráci KTIV PdF UP porádá 6. rocník souteže malých robotu RoboTrip 2018 6.12.2018 Místo konání: Katedra technické a informační výchovy Pedagogická fakulta UP Olomouc Žižkovo nám. 5, Olomouc (GPS:

Více

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne díl Autor: Jiří Seliger, :48

ewrc.cz Fotky žloutnou, vzpomínky ne díl Autor: Jiří Seliger, :48 Fotky žloutnou, vzpomínky ne... - 8. díl Autor: Jiří Seliger, 31. 3. 2014 19:48 Nedávno přibyly na ewrc-results.com výsledky Rallye Toužim 1979 a já jsem si vzpomněl, že jsme tuto rallye také jeli. Začal

Více

Robotický vysavač PUREi9 PI91-5MBM

Robotický vysavač PUREi9 PI91-5MBM KLÍČOVÉ VLASTNOSTI PRODUKTU OBSAH BALENÍ Vysávejte odkudkoliv. K tomu, abyste mohli uklidit svou domácnost, již nemusíte být doma. Vysávání můžete spustit odkudkoliv a kdykoliv prostřednictvím mobilní

Více

Po stopách 100 let republiky

Po stopách 100 let republiky První školní projekt ZŠ pro školní rok 2018/2019 Po stopách 100 let republiky 3. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne Mgr. Monika Skřivánková a Mgr. Miroslav Šnajdr 1. Hlavní koordinátorka projektového

Více

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí

Soustředění mladých matematiků a fyziků. Kreslení světlem. Fotografie s dlouhou expozicí Soustředění mladých matematiků a fyziků Kreslení světlem Fotografie s dlouhou expozicí Autor: Jan Bohuslav Konzultant: Jaroslav Reichl Nekoř 2011 Obsah Úvod... 3 Fotografování s dlouhou expozicí... 3 Vymezení...

Více