TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE. Zpracoval: zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE. Zpracoval: zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň"

Transkript

1 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE Zpracoval: zdravotnický záchranář pprap. Jaroslav Duchoň

2 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA ÚVODEM Vojáci umírají na dnešních bojištích stejně tak, jako v civilních bojích. Pečovatelské standardy aplikované na bojiště byly vždy založeny na civilních principech ošetřovatelství. Zatímco byly tyto principy vhodné pro civilní komunitu, ne tak dobře se daly použít v bitevních podmínkách.

3 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA ÚVODEM Lékařská péče během boje se významně odlišuje od péče poskytnuté v civilním prostředí. Nové postupy v kontrole krvácení, analgézii, resuscitaci tekutinami a antibiotické léčbě jsou důležitými kroky v poskytování nejlepší možné péče vojákům v bojové linii.

4 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA ÚVODEM Civilní trauma trénink zdravotníků je založen na následujících principech: Emergency Medical Technicians (EMT-B,I,P) Basic Trauma Life Support (BTLS) Advanced Trauma Life Support (ATLS)

5 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA ÚVODEM TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE byl schválen Americkou lékařskou komorou praktických lékařů a Národní asociací EMT a zahrnuje příručku 5. vydání PREHOSPITAL TRAUMA LIFE SUPPORT.

6 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA ÚVODEM Přednemocniční péče se stává důležitou. Více než 90% všech bojových úmrtí se vyskytuje ještě před tím, než zraněný dosáhne ošetření ve zdrvotnickém zařízení. PENETRUJÍCÍ vs. TUPÁ traumata

7 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE ÚVODEM Tři nejdůležitější body TCCC jsou: 1. Zabránit vyhnutelným úmrtím 2. Předcházet dalším ztrátám 3. Dokončit poslání

8 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE ÚVODEM Tento výcvik vymezuje zvláště důležité principy: Vykonat správný zásah ve správném čase v kontinuitě bojové operace. (Terapeuticky správné zakročení v nevhodném časovém úseku boje může vést k dalším ztrátám na životech).

9 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE ÚVODEM Na bitevním poli jsou tři kategorie zraněných: 1. VOJÁCI, KTEŘÍ BEZ DOHLEDU PŘEŽIJÍ. 2. VOJÁCI, KTEŘÍ BEZ DOHLEDU ZEMŘOU. 3. VOJÁCI, KTEŘÍ ZBYTEČNĚ ZEMŘOU, jestliže záchranné kroky nebudou provedeny ihned (10-15%).! TOTO JE SKUPINA VOJÁKŮ, KTERÉ MŮŽEME ZACHRÁNIT POMOCÍ CLS TRÉNINKU!

10 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE ÚVODEM Pokud během dalšího válečného konfliktu uděláš pouze dvě věci: 1) UMÍSTÍŠ TURNIKET a 2) OŠETŘÍŠ TENZNÍ PNEUMOTORAX, tak pravděpodobně zachráníš mezi 70-90% všech zbytečných úmrtí na bojišti. -COL Ron Bellamy

11 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE ÚMRTÍ V BOJI KIA: 31% Penetrující poranění hlavy. KIA: 25% Chirurgicky nenapravitelné trauma trupu. KIA: 10% Potenciálně chirurgicky napravitelné trauma. KIA: 9% Krvácení z poranění končetin. KIA: 7% Znetvoření traumatem po výbuchu. KIA: 5% Tenzní pneumotorax. KIA: 1% Problémy s dýchacími cestami. DOW: 12% Většinou z infekcí a komplikací po šokových stavech.

12 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE VYHNUTELNÉ PŘÍČINY ÚMRTÍ V BOJI 60% KRVÁCENÍ Z KONČETINOVÝCH PORANĚNÍ Obr.1 33% TENZNÍ PNEUMOTORAX 6% OBSTRUKCE DÝCHACÍCH CEST; MAXILOFACIÁLNÍ TRAUMA (obr.1)

13 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PÉČI O ZRANĚNÉHO V BOJI Nepřátelská palba Omezené lékařské vybavení (vybavení první pomoci) Široce variabilní doba evakuace

14 CARE UNDER FIRE VYBAVENÍ PRO PRVNÍ POMOC Limitované na to, co je neseno zdravotníkem a vojáky. Péče založená na zkratce MARCH M MASIVNÍ KRVÁCENÍ A AIRWAY R RESPIRATION C CIRCULATION H - HLAVA NEJLEPŠÍM OŠEŤRENÍM PRO PACIENTA POD PALBOU JE ZÍSKAT PŘEVAHU V PALBĚ.

15 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE STUPNĚ PÉČE CARE UNDER FIRE TACTICAL FIELD CARE COMBAT CASUALTY EVACUATION CARE

16 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Care under fire je péče v podání zdravotníka nebo první reagující osoby na místě zranění, během efektivní nepřátelské palby. Dostupné zdravotnické vybavení je omezeno na vybavení nesené medikem nebo první reagující osobou a jeho balíčkem první pomoci.

17 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE Tactical Field Care je péče vedená zdravotníkem, která již není ovlivňována efektivní nepřátelskou palbou. Na tuto úroveň zařazujeme i situace, ve kterých došlo ke zraněním, ale nebyla při nich vedena nepřátelská palba. Je limitováno zdravotnické vybavení, které by mohlo být do pole dodáno zdravotnickým personálem. Čas na evakuaci se stále může značně lišit.

18 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE COMBAT CASUALTY EVACUATION CARE Combat Casualty Evacuation Care je péče poskytovaná, jakmile je zraněný umístěn na evakuační prostředek. Na tomto stupni ošetření zraněných by měl být připraven a dosažitelný další zdravotnický personál a potřebné vybavení.

19 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Nejlepší lék na bojišti je převaha v palbě. Palebná síla zdravotnického personálu může být podstatná v získání taktické převahy v palbě. Pozornost na potlačení nepřátelské palby minimalizuje riziko dalších zraněných nebo ztrát na životech.

20 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Zdravotnický personál může potřebovat pomoc v opětování palby, aby nedošlo k prodlením v péči o zraněné. Zranění vojáci, kteří nejsou schopni bojovat, by si měli lehnout a nehýbat se, pokud není v blízkosti nějaký kryt a nebo by se měli co nejrychleji pohybovat k nějakému nejbližšímu možnému úkrytu.

21 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA CARE UNDER FIRE Počet zdravotnického personálu je omezený, a pokud dojde ke zranění zdravotníků, není žádný jiný zdravotník k dispozici až do doby nástupu CASEVAC fáze. Během evakuace zraněného do krytu neřešíme zajištění DÝCHACÍCH CEST.

22 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Na této úrovni se nevěnuje pozornost DÝCHACÍM CESTÁM, kvůli potřebě pohybovat se zraněným co nejrychleji do bezpečí. Kontrola nad KRVÁCENÍM je zde základním bodem od vzniku poranění významné cévy, neboť může v krátkém časovém intervalu způsobit vznik HYPOVOLEMICKÉHO ŠOKU. Jen přes 2500 úmrtí vojáků ve Vietnamské válce bylo druhotně zapříčiněno KONČETINOVÝMI TRAUMATY.

23 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE KONČETINOVÉ KRVÁCENÍ je na prvním místě v zapříčinění zbytečného bojového úmrtí. Okamžité použití TURNIKETU k zastavení krvácení může být v této fázi život zachraňujícím výkonem.

24 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Všichni vojáci zařazení do bojových misí by u sebe měli mýt TURNIKET běžně dostupný v jejich bojové výbavě a měli by být vycvičeni k jeho použití. Existují různé druhy TURNIKETŮ.

25 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA CARE UNDER FIRE Penetrující poranění KRKU nevyžadují imobilizaci krční páteře. Jiná poranění krku, jakými jsou např. pády z výšky větší než 4,5 metru mohou vyžadovat kontrolu nad krční páteří, jestliže zdravotník posoudí, že nepřátelská palba nepředstavuje větší riziko a to jak pro zdravotníka, tak i pro zraněného.

26 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CARE UNDER FIRE Pro přenos raněného nejsou dostupná KONVENČNÍ NOSÍTKA. Je třeba zvážit alternativní možnosti přenosu zraněných. Při přenosu raněného mohou působit jako štít KOUŘ, CS nebo AUTOMOBILY. Jako štíty by také mohly být úspěšně použity TANKY.

27 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE KLÍČOVÉ BODY Opětujte palbu podle pokynů nebo podle potřeby. Pokud je to možné, měl by také zraněný opětovat palbu. Pokuste se vyhnout vlastnímu zranění. Pokuste se chránit zraněného před vznikem dalších poranění. Zajištění dýchacích cest je nejlépe ponechat až na fázi TACTICAL FIELD CARE. Zastavte život ohrožující KRVÁCENÍ pomocí TURNIKETU. Uklidněte zraněného.

28 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA CARE UNDER FIRE Nepokoušejte se zachránit zraněného batoh, pokud by neobsahoval věci potřebné k dokončení mise. Pokud je to možné vezměte zraněného zbraň a munici, abyste předešli eventuálnímu zneužití zbraně nepřítelem proti vám.

29 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE Redukovaná úroveň nebezpečí z nepřátelské střelby nebo nepřátelské akce. Zvětšení času na poskytnutí pomoci. Čas, který je k dispozici na poskytnutí péče se může značně lišit.

30 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE V některých případech se může Tactical Field Care omezit na rychlé ošetření ran v očekávání opětovného útoku nepřítele. Za některých okolností může být k dispozici dostatek času na poskytnutí jakékoli péče přímo v poli. Čas potřebný na evakuaci může být variabilní v rámci 30 minut až několika hodin..

31 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE Pokud je OBĚŤ VÝBUCHU nebo PENETRUJÍCÍHO PORANĚNÍ nalezena bez PULZU, RESPIRAČNÍCH nebo jiných známek života, nepokoušejte se o KPR. Zranění s porušeným STAVEM VĚDOMÍ by měli být bezprostředně odzbrojeni od granátů a zbraní.

32 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE ABC SYSTÉM Airway Breathing Circulation

33 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE POSTUP Zprůchodněte dýchací cesty vytažením brady CHIN LIFT nebo tzv. JAW THRUST manévrem. Pokud je pacient v bezvědomí, ale má zachovanou spontánní ventilaci, zaveďte NAZOFARYNGEÁLNÍ VZDUCHOVOD (obr. 1a,b). Umístěte zraněného do STABILIZOVANÉ POLOHY (obr. 2). TACTICAL FIELD CARE: AIRWAY Obr. 1a Obr.1b Obr.2

34 NAZOFARYNGEÁLNÍ VZDUCHOVOD

35 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE AIRWAY Pokud je zraněný v bezvědomí bez obstrukce dýchacích cest, proveďte chirurgickou CRICOTHYROIDOTOMII.

36 CRICOTHYROIDOTOMIE

37 CRICOTHYROIDOTOMIE

38 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE: BREATHING Traumatický DEFEKT HRUDNÍ STĚNY by měl být urychleně řešen OKLUZIVNÍM OBVAZEM bez ohledu na odvzdušnění jedné ze čtyř stran obvazu. Rovněž může být použit ASHERMANŮV OKLUZIVNÍ OBVAZ. Pokud je to možné umístěte zraněného do polohy v polosedu.

39 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE: BREATHING Progresivní dechová tíseň v přítomnosti jednostranného poškození hrudníku může být považována za TENZNÍ PNEUMOTORAX. TENZNÍ PNEUMOTORAX je druhá hlavní příčina zbytečné smrti na bojišti. Není možno se spoléhat na typické příznaky jako je POSUN TRACHEY atd. HRUDNÍ DEKOMPRESE jehlou je život zachraňující výkon (obr.1 a, b, c). Obr. 1a Obr. 1b Obr. 1c

40 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE BREATHING TENZNÍ PNEUMOTORAX je druhou nejčastější příčinou vedoucí ke zbytečným úmrtím na bojišti (obr. 1). Vzduch tlačící na mediastinum a způsobující kolaps plíce Vzduch unikající z rány v plíci Srdce je komprimováno a není schopno správně pracovat

41 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE: CIRCULATION Každé krvácející místo, kterému nebyla zpočátku věnována pozornost, by mělo být nyní sledováno. Mělo by být odstraněno pouze minimální množství šatstva, přestože musí být provedeno důkladné prohledání a ošetření ostatních zranění.

42 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE KRVÁCENÍ Významné krvácení by mělo být kontrolováno užitím TURNIKETU tak, jak již bylo popsáno výše. Pokud to taktická situace dovolí, měli byste uvažovat o uvolnění TURNIKETU a použití PŘÍMÉHO TLAKU PRSTY, HEMOSTATICKÉHO OBVAZU (HemCon) nebo HEMOSTATICKÉHO PRÁŠKU (QuikClot) pro zvládnutí dalších krvácení (obr. 1, 2). Obr. 1 Obr. 2

43 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CHITOSAN-HEMOSTATICKÝ OBVAZ Aplikujeme jej přímo na krvácející místo a přidržíme jej na místě po dobu dvou minut. Pokud není obvaz ani po 4 minutách efektivní pro zástavu krvácení, odstraň původní a aplikuj nový obvaz. Dodatečný obvaz nesmí být aplikován přes neefektivní obvaz. Aplikujte VOJENSKÝ OBVAZ/BANDÁŽ k zajištění HEMOSTATICKÉHO OBVAZU na místo. HEMOSTATICKÝ OBVAZ by měl být odstraněn pouze pověřenou osobou po evakuaci na další úroveň péče.

44 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE CHITOSAN HEMOSTATICKÝ OBVAZ Držte fólii tak, aby instrukce na ni napsané byly čitelné. Najděte nezalepené okraje obvazu na jedné z jeho stran (obr. 1) Tahem za nezalepené části obvazu rozevřete obvaz (obr. 2). Obr. 1 Obr. 2

45 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE CHITOSAN HEMOSTATICKÝ OBVAZ Uchopte obvaz rukou a palcem v opozici mezi fólii a neabsorbční zeleno-černou zadní část obvazu (obr. 1). Držte obvaz za neabsorbční polyesterovou zadní část a úplně odstraňte fólii. Ruce musí být suché, abychom předešli přilepení obvazu na ruku (obr. 2, 3). Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2

46 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE CHITOSAN HEMOSTATICKÝ OBVAZ Umístěte světle zbarvenou pórovitou část obvazu přímo přes poraněnou oblast s nejzávažnějším krvácením. Aplikujte obvaz po dobu dvou minut nebo do té doby, dokud se nepřilne k ráně a zastaví krvácení. Obvaz nesmí být přemísťován pokud již jednou přišel do kontaktu s krví nebo jinými tělními tekutinami. Nový obvaz by měl být přiložen na další krvácející plochu, když by měl být aplikován na místo s nejsilnějším krvácením. Péči poskytujte takovým způsobem, abyste se vyhnuli kontaktu obvazu s očima postiženého.

47 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE CHITOSAN HEMOSTATICKÝ OBVAZ Pokud není obvaz účinný v zástavě krvácení po uplynutí 4 minut, odstraňte původní a aplikujte nový obvaz. Přídavné obvazy nesmí být aplikovány přes neúčinné obvazy. Aplikujte kapesní obvaz/bandáž přes hemostatický obvaz, abyste jej zajistili na místě. Hemostatický obvaz smí být odstraněn pouze odpovědnou osobou po evakuaci na vyšší stupeň péče.

48 KONTROLA KRVÁCENÍ

49 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE I.V. PŘÍSTUP Obr. 1 Jako další musí být zajištěn i.v. přístup. Je doporučeno použití jednoho KATÉTRU velikosti 18 G kvůli jednoduchému startu, který nám pomůže udržet zásoby. Může být použita KANYLA s Heparinovým typem zámku nebo tzv. saline lock typ (obr. 1), pokud pacient nepotřebuje okamžitou resuscitaci. Obr. 2

50 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA Zdravotník by se měl ujistit, že nezavádí I.V. KATÉTR distálně od významného poranění. Pokud nejste schopni zavést I.V. KANYLU (obr. 1, 2, 3), měli byste zvažovat možnost INTRAOSEÁLNÍHO přístupu k hrazení tekutin. TACTICAL FIELD CARE I.V. PŘÍSTUP Obr. 1 Obr. 3 Obr. 2

51 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE NÁHRADNÍ ROZTOKY 1000ml Ringer laktátu expanduje do intravaskulárního prostoru v objemu 250 ml během 1 hodiny. 500ml 6% Hetastarch (výrobní název Hextend expanduje do intravaskulárního prostoru v objemu 800 ml do 1 hodiny a tento volum udrží po dobu 8 hodin.

52 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE ALGORYTMUS PRO RESUSCITACI TEKUTINAMI Hmatný puls na a. radialis a stav vědomí. Povrchová poranění (více než 50% zranění) nepotřebují bezprostřední hrazení tekutin. Podávání tekutin per os. Jakékoli významné končetinové poranění nebo poranění trupu (krk, hrudník, břicho, pánev).

53 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE NÁHRADNÍ ROZTOKY 1. Pokud je voják stabilizovaný a má hmatná puls na a. radialis, zaveďte KANYLU s tzv. Salin lock typem zámku, zastavte hrazení tekutinami a znovu zhodnoťte stav pacienta, pokud to situace dovolí. 2. Zahajte hrazení tekutin HETASTARCHEM, pokud dochází k závažným krevním ztrátám z jakékoli rány, není hmatný puls na a. radialis a nejsme schopni zastavit krvácení pomocí dostupných prostředků, jakými jsou TURNIKET, PŘÍMÝ TLAK, HEMOSTATICKÝ OBVAZ nebo HEMOSTATICKÝ PRÁŠEK a jiné. Pokud se stav vědomí zlepší a puls na a. radialis je znovu hmatný, udržujte kanylu s typem zámku Saline lock a zastavte hrazení tekutin.

54 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE NÁHRADNÍ ROZTOKY 3. Pokud není viditelná žádná odezva na terapii náhradními roztoky, přidejte dalších 500ml HETASTARCHU (Hextend) a sledujte základní životní funkce. Pokud není viditelná žádná odezva na hrazení tekutin ani po 1000 ml HETASTARCHU, uvažujte podle TRIAGE o poskytnutí pomoci zraněným s větší šancí na přežití. 4. Kvůli koagulačním komplikacím, by neměl žádný zraněný dostat více než 1000 ml HETASTARCHU (Hextend).

55 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE OŠETŘENÍ RAN Obvažte zranění, předcházejte dalšímu znečištění a udržujte hemostázu. (Emergency Trauma Dressing ) Kontrolujte další zranění a jejich výstupy.

56 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE KONTROLA BOLESTI VOJÁCI SCHOPNI BOJOVAT Bextra 50 mg per os Acetaminophen 1000 mg per os každých 6 hodin VOJÁCI NESCHOPNI BOJOVAT Morphine 5 mg i.v. / i.o. Phenergan 25mg i.v., i.m. BOJOVÝ BALÍČEK S PILULKAMI PROTI BOLESTI

57 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE KONTROLA BOLESTI Pokud je to možné kontrolu nad bolestí dosáhneme i.v. aplikací Morphinu. 1. 5mg morphinu i.v. by mělo být podáno každých 5 minut, dokud nedosáhnete adekvátní kontroly nad bolestí. Pokud používáme typ kanyly se zámkem Saline lock měli byste po podání Morphinu proplachovat 5 ml vody pro injekce nebo F1/1. 2. Viditelně zaznamenejte čas a množství podaného Morphinu. 3. Vojáci, kteří manipulují s Morphinem by měli znát jeho vedlejší účinky a použití jeho antagonisty Naloxonu při předávkování.

58 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE KONTROLA BOLESTI Vojáci by se měli vyhnout užití ASPIRINU a jiných nesteroidních protizánětlivých léků po dobu přítomnosti v bojové linii kvůli nepříznivým vlivům na hemostázu.

59 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE TACTICAL FIELD CARE: PŘIDRUŽENÁ PORANĚNÍ Dlahujte ZLOMENINY jakmile to okolnosti dovolí, při stálém ověřování pulzu a přípravě k evakuaci. Nepřetržitě zhodnocujte zraněné, kvůli možným změnám v jejich stavu.

60 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE APLIKACE ANTIBIOTIK Aplikace antibiotik by měla být zvažována u každého zranění utrpěného na bojišti.

61 INDIVIDUÁLNÍ TRÉNINK ZAMĚŘENÝ NA TRAUMA TACTICAL FIELD CARE APLIKACE ANTIBIOTIK Zraněným, kteří jsou vzhůru a v pohotovosti podáváme Gatifloxacin 400mg jednu tabletu denně spolu se zvýšeným přísunem tekutin. Zraněným, kteří jsou v bezvědomí podáváme Cefotetan 2 mg i.v. po dobu 3-5 min. což se opakuje ve 12 hodinových intervalech. U osob s alergiemi na Fluoroquinolony nebo Cefalosporiny zvažte aplikaci jiných širokospektrých antibiotik.

62 CASEVAC PÉČE

63 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CASEVAC V určité fázi operace budou moci být zranění evakuováni. Čas na evakuaci může být dosti proměnný od minut až po hodiny. Zdravotník může patřit ke zraněným nebo jinak hendikepovaným (může být dehydrován, hypotermický nebo jiným způsobem oslabený).. MASCAL může převyšovat schopnosti zdravotníka.

64 TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE CASEVAC Vyšší stupně zdravotnického personálu mohou doprovázet vozidlo CASEVAC. Další lékařské vybavení může být dopraveno pomocí CASEVAC a může zahrnovat: Elektronické zařízení k monitoraci pacientova krevního tlaku, pulsu a pulsní oxymetrie. KYSLÍK je většinou během této fáze dosažitelný.

65 OTÁZKY?

66 NÁRODNÍ SKLADOVÁ ČÍSLA TURNIKET NA HORNÍ KONČETINU Hextend NÁHRADNÍ ROZTOK FAST ZDRAVOTNICKÝ OBVAZ HemCon Chitosan OBVAZ SKED NOSÍTKA TALON II NOSÍTKA

Úvodní zhodnocení a přístup

Úvodní zhodnocení a přístup Úvod Preface Nová filosofie neodkladné péče v polních podmínkách je přizpůsobena aktuálním potřebám na včasné ošetření zejména těžkých poranění již na místě jejich vzniku v poli. Nezbytným předpokladem

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP)

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP) 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KVŠLUM UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: SPECIÁLNÍ KURZ PRVNÍ POMOC V POLI (PPP) Počet předmětů: 1 Délka trvání kurzu: 5

Více

ACE 3 Zdravotnický systém

ACE 3 Zdravotnický systém Obsah ACE 3 Zdravotnický systém...1 1. Přehled...1 2. Základní systém...1 2.1 Jak to funguje...2 2.2 Základní zdravotnický systém doporučené vybavení...2 3. Pokročilý systém...2 3.1 Jak to funguje...3

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP.

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. Sviták R., Bosman R., Vrbová M., Tupá M. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

U Č E B N Í O S N O V Y. kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO

U Č E B N Í O S N O V Y. kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO U Č E B N Í O S N O V Y kurz Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO 2 0 0 7 Charakteristika kurzu Základy zdravotnických znalostí pro členy dobrovolných jednotek PO -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz rozšířené první pomoci CLS Course-repetitorium Combat Lifesaver Course-repetitorium

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz rozšířené první pomoci CLS Course-repetitorium Combat Lifesaver Course-repetitorium Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové ------------------------------------------------------------------------------------- Schvaluji: Garant: KUMVŠL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu:

Více

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu:

Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: 1 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Schvaluji: Garant: KUMVšL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: ODBORNÝ KURZ METODIKA VÝUKY ZDRAVOTNICKÉ PŘÍPRAVY (MVZP) Počet předmětů: 1 Délka

Více

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové

MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1. Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové MASIVNÍ TRANFUZNÍ PROTOKOL NENÍ JEN 1:1:1 Jana Berková, Jaromír Kočí Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové TRAUMATICKÉ KRVÁCENÍ Nejčastější příčina preventabilního úmrtí u závažných

Více

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU

Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa. Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Život zachraňující výkony aneb 4H/4T z pohledu traumatologa Milan Krtička Klinika úrazové chirurgie FN Brno, LF MU Cíl Seznámení s principy provedení akutní hrudní drenáže, perikardiocentézy a resuscitativní

Více

Polohování provádíme za účelem:

Polohování provádíme za účelem: Název předmětu NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Polohování provádíme za účelem: doplnění léčby zlepšení stavu postiženého předcházení komplikací úlevy a pohodlí postiženého Je důležité

Více

4. OŠETŘENÍ RANĚNÝCH NA MÍSTĚ HROMADNÉHO POSTIŽENÍ ZDRAVÍ

4. OŠETŘENÍ RANĚNÝCH NA MÍSTĚ HROMADNÉHO POSTIŽENÍ ZDRAVÍ 4. OŠETŘENÍ RANĚNÝCH NA MÍSTĚ HROMADNÉHO POSTIŽENÍ ZDRAVÍ Jak se liší ošetření jednoho či více raněných je patrné z rozdílného zaměření oboru urgentní medicína a oboru medicína katastrof. Urgentní medicína

Více

2 Příprava a reakce na incident Preparation & Incident Response

2 Příprava a reakce na incident Preparation & Incident Response 2 Příprava a reakce na incident Preparation & Incident Response Cílem kapitoly je pochopit základní principy neodkladné péče v poli a přípravu na poskytování péče zraněným při zohledňování specifik vojenské

Více

BATLS/BARTS - standard péče o raněné nejen v polních podmínkách

BATLS/BARTS - standard péče o raněné nejen v polních podmínkách BATLS/BARTS - standard péče o raněné nejen v polních podmínkách Fakulta Zdravotní MUDr. Radovan Matoušek Katedra vojenského a sociální akademie Hradec Králové MUDr. všeobecného Hradec zdravotnictví KrálovéUniverzity

Více

Emergency Preservation and Resuscitation: nová šance pro oběti traumatické srdeční zástavy

Emergency Preservation and Resuscitation: nová šance pro oběti traumatické srdeční zástavy Emergency Preservation and Resuscitation: nová šance pro oběti traumatické srdeční zástavy MUDr. Tomáš Drábek, PhD. Safar Center for Resuscitation Research Department of Anesthesiology University of Pittsburgh

Více

c) barva krve záleží politickém statutu (urozený člověk ji má modrou, normální člověk červenou)

c) barva krve záleží politickém statutu (urozený člověk ji má modrou, normální člověk červenou) Řešení testu z webových stránek www.mlady-zdravotnik.wbs.cz 1. Při bodné ráně nožem? a) nůž vytáhneme b) necháme ho v ráně c) necháme ho v ráně a fixujeme 2. Jakou barvu má okysličená krev (př.: tepenné

Více

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE DOSPĚLÉHO A DÍTĚTE EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY OPATŘENÍ PŘI DUŠENÍ U DĚTÍ ZHODNOŤTE ZÁVAŽNOST ZÁVAŽNÁ OBSTRUKCE DÝCHACÍCH CEST (neúčinný kašel) MÍRNÁ OBSTRUKCE

Více

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI

DEFINICE: CÍL PRVNÍ POMOCI: STRUKTURA PRVNÍ POMOCI PRVNÍ POMOC DEFINICE: Soubor jednoduchých a účelných opatření, která mohou být poskytnuta kdekoli a kdykoli, která slouží k bezprostřední pomoci při náhlém postižení zdraví. CÍL PRVNÍ POMOCI: Provádět

Více

SPOLUPRÁCE ZÁCHRANNÉ SLUŽBY S TRAUMACENTREM MARKER KVALITY PÉČE

SPOLUPRÁCE ZÁCHRANNÉ SLUŽBY S TRAUMACENTREM MARKER KVALITY PÉČE SPOLUPRÁCE ZÁCHRANNÉ SLUŽBY S TRAUMACENTREM MARKER KVALITY PÉČE Tomáš Vaňatka, Kateřina Vaníčková, Pavel Kupka ZZS Kraje Vysočina, FN Brno Bohunice E.D., ÚVN Praha Střešovice E.D. Trauma- polytrauma Kvalita

Více

Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia)

Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia) JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta Předlékařská první pomoc (podpora pro kombinovanou formu studia) Mgr. Renata Gerhartová Cíle předmětu: Poskytnout studentům základní

Více

Otomar Kušička. Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje

Otomar Kušička. Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje Autor: Otomar Kušička Pracoviště: Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje Definice: Vícečetná poranění orgánových systému, tělních oblastí a dutin, která buď jednotlivě nebo v kombinaci ohrožují

Více

První kontakt s pacientem

První kontakt s pacientem První kontakt s pacientem doporučený (standardní) postup při vyšetření a zajištění urgentních stavů MUDr. Barbora Zuchová Základní abeceda.. A = AIRWAY DÝCHACÍ CESTY B = BREATHING DÝCHÁNÍ C = CIRCULATION

Více

KPR. Slezská univerzita v Opavě

KPR. Slezská univerzita v Opavě KPR Slezská univerzita v Opavě Kardiopulmonální resuscitace soubor úkonů vedoucích k obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené náhlým selháním jedné nebo více životních funkcí ( vědomí,

Více

Protokoly Tactical Combat Casualty Care pro zdravotnický personál

Protokoly Tactical Combat Casualty Care pro zdravotnický personál Protokoly Tactical Combat Casualty Care pro zdravotnický personál upřesněné 3. června 2016 * Všechny změny od předchozích verzí protokolů jsou zvýrazněny tučně. * Tyto protokoly jsou pouze doporučené postupy

Více

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová

MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE. MUDr. Eva Tauchmanová MÁME HOLÉ RUCE ZÁKLADNÍ KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE MUDr. Eva Tauchmanová Kardiopulmonální resuscitace Soubor opatření směřujících k obnově oběhu okysličené krve organizmem, který je postižen selháním

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2017 TOMÁŠ VESELKA ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta biomedicínského inženýrství Katedra zdravotnických

Více

Ledvinka CLS KČM: Obsah ledvinky:

Ledvinka CLS KČM: Obsah ledvinky: Ledvinka CLS KČM: 0120001577524 Obsah ledvinky: KČM Název MJ Počet 0120001577524 Ledvinka CLA SnugPak ks 1 0160308120009 Hemostatikum Celox G (gázová forma) ks 1 0160306028011 Komprese z gázy Primed 11,4

Více

BATTLE ROSTER #: Priority

BATTLE ROSTER #: Priority TACTICAL COMBAT CASUALTY CARE (TCCC) CARD BATTLE ROSTER #: EVAC: Urgent Priority NAME (Last, First): LAST 4: GENDER: M F DATE (DD-MMM-YY) TIME: SERVICE: UNIT: ALLERGIES: Mechanism of injury: (X all that

Více

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní

Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní Kombinovaná poškození při použití chemických zbraní plk. prof. MUDr. Jiří Kassa, CSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. Katedra toxikologie Fakulta vojenského zdravotnictví UO Hradec Králové Úvod Poškození

Více

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POLNÍ ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE O POSKYTOVANÝCH ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽBÁCH NA ROLI 1 3 A TRANSPORTU RANĚNÝCH

ČOS vydání ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POLNÍ ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE O POSKYTOVANÝCH ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽBÁCH NA ROLI 1 3 A TRANSPORTU RANĚNÝCH ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POLNÍ ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE O POSKYTOVANÝCH ZDRAVOTNICKÝCH SLUŽBÁCH NA ROLI 1 3 A TRANSPORTU RANĚNÝCH (VOLNÁ STRANA) 2 ČESKÝ OBRANNÝ STANDARD POLNÍ ZDRAVOTNICKÁ DOKUMENTACE O

Více

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz rozšířená první pomoc v poli CLS Course Combat Lifesaver Course. Počet témat: 20 Celkem hodin: 61

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz rozšířená první pomoc v poli CLS Course Combat Lifesaver Course. Počet témat: 20 Celkem hodin: 61 Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové ------------------------------------------------------------------------------------- Schvaluji: Garant: KUMVŠL UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu:

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz NEODKLADNÁ RESUSCITACE Škola Autor SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová Název Téma Datum tvorby

Více

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal

Zdravotnická první pomoc. Z.Rozkydal Zdravotnická první pomoc Z.Rozkydal První pomoc Soubor jednoduchých opatření, které udržují člověka při životě a omezují důsledky náhlého ohrožení zdraví Technická první pomoc -vytvoří základní technické

Více

Cíl nezabí b t p acienta (u ( dělat z koušku)

Cíl nezabí b t p acienta (u ( dělat z koušku) Kardiopulmonální resuscitace L. Dadák, I. Křikava, R. Malý LF MU 2008 Cíl nezabít pacienta (udělat zkoušku) IS.muni.cz studijní materiály literatura: Studijní materiály: Bydžovský Jan, První pomoc; 74

Více

5. PORANĚNÍ ELEKTRICKÝM PROUDEM

5. PORANĚNÍ ELEKTRICKÝM PROUDEM ZUŠ VOJTĚCH PLÁN PRVNÍ POMOCI TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN je soubor opatření, která při náhlém ohrožení života či zdraví účinně omezují rozsah a důsledky poškození. PŘI POSKYTOVÁNÍ PRVNÍ POMOCI 1. ZAJISTI PODMÍNKY

Více

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná

ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná POZVÁNKA NA ODBORNÝ SEMINÁŘ ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI který se koná 28. března 2017 od 9.00 do 14.00 hodin, prezence účastníků od 8.45 hodin Domov Slunečnice Ostrava Opavská 4472/76, 708 00 Ostrava-Poruba Akreditovaný

Více

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz - Repetitorium rozšířené první pomoci v poli (R-CLS course) Combat Lifesaver Course-repetitorium

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz - Repetitorium rozšířené první pomoci v poli (R-CLS course) Combat Lifesaver Course-repetitorium Schvaluji: Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Garant: KVŠLUM UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: Speciální kurz - Repetitorium rozšířené první pomoci v poli (R-CLS course) Combat

Více

Základy první pomoci

Základy první pomoci Základy první pomoci CZ.1.07/1.3.44/02.0009 CZ.1.07/1.3.44/02.0009 www.kapa-ops.cz První pomoc Kdo zachránil jeden život, jakoby zachránil celý svět. (Talmud) Poskytnutí první pomoci je základní občanskou

Více

vědomostí, dovedností a schopností vždy

vědomostí, dovedností a schopností vždy ZDRAVOVĚDA MYŠÍK PRVNÍ POMOC Soubor opatření prováděných podle svých vědomostí, dovedností a schopností, ale vždy tak, aby Zachránily život Zabránily zhoršení stavu postiženého Zajistily bezpečnost poraněnému,

Více

Princip vyšetření A, B, C, D, E. MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK

Princip vyšetření A, B, C, D, E. MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK Princip vyšetření A, B, C, D, E MUDr. Barbora Zuchová, ZZSJMK, ARK FNUSA MUDr. Jana Kubalová, ZZSJMK Postup ADCDE A = AIRWAY DÝCHACÍ CESTY B = BREATHING DÝCHÁNÍ C = CIRCULATION KREVNÍ OBĚH D = DISABILITY

Více

Thorakostomie rok poté...

Thorakostomie rok poté... Thorakostomie rok poté... X. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství POLYTRAUMA A KOMPLIKACE V CHIRURGICKÉ PÉČI Mikulov 6. 7. září 2018 René Mezulianík, ZZS JMK, p.o Eva Daňková, Svatava

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Formy poskytování přednemocniční neodkladné péče Armádou České republiky aplikované na zahraniční mise

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Formy poskytování přednemocniční neodkladné péče Armádou České republiky aplikované na zahraniční mise Formy poskytování přednemocniční neodkladné péče Armádou České republiky aplikované na zahraniční mise BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Studijní program: SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ/ ZDRAVOTNICKÝ ZÁCHRANÁŘ Autor: Jana

Více

Sebevražedné teroristické útoky s hromadným výskytem poraněných Haifa

Sebevražedné teroristické útoky s hromadným výskytem poraněných Haifa Sebevražedné teroristické útoky s hromadným výskytem poraněných Haifa Dr. Michael Kafka Head, Emergency Department Bnai-Zion Medical Center, Haifa, Israel Carmel Hospital Bnai-Zion Hospital Trauma Center

Více

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318)

VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" VŠCHT Praha: Inovace studijního programu Specializace v pedagogice (CZ.2.17/3.1.00/36318) První pomoc I Cíl první pomoci, třídění zraněných,

Více

Perimortální císařský řez

Perimortální císařský řez Perimortální císařský řez (traumatologické konsekvence) Kepák Jiří Definice perimortální císařský řez: - vybavení plodu po srdeční zástavě těhotné/rodičky (při závažném poranění), po zahájení kardiopulmonální

Více

M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská

M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská Spolupráce lékařů ÚN Brno s USAR odřadem ČR M. Kelbl, R. Veselý, V. Neklapilová, L. Rašovská Úrazová nemocnice v Brně Klinika traumatologie LF MU Počátky spolupráce první spolupráce mezi trauma týmem Úrazové

Více

Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách

Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách Obsah Třídění raněných a postižených při hromadných neštěstích a katastrofách... 2 Třídění zraněných START... 2 Přetřídění START... 2 Postup při určení priorit metodou START... 3 Odsunové třídění... 6

Více

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK

Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby. MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK Cévní mozková příhoda z pohledu zdravotnické záchranné služby MUDr. Petr Hrbek ZZS JMK K čemu slouží zdravotnická záchranná služba: Zdravotnická záchranná služba poskytuje odbornou přednemocniční neodkladnou

Více

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace

Příloha III. Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Příloha III Úpravy příslušných částí Souhrnu údajů o přípravku a Příbalové informace Poznámka: Tento Souhrn údajů o přípravku, Označení na obalu a Příbalová informace jsou výsledkem posuzovacího řízení.

Více

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička

KPR s použitím AED. Arnošt Růžička KPR s použitím AED Arnošt Růžička Úvod V Evropě dochází k srdeční zástavě každých 45 sekund Kardiopulmonální resuscitace (KPR) prováděná svědky srdeční zástavy je do příjezdu zdravotnické záchranné služby

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Diagnostika, základní životní funkce, transport

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Diagnostika, základní životní funkce, transport Anotace Pracovní list navazuje na prezentaci nebo je možné s ním pracovat v jejím průběhu. Popisuje zásady postupu u akutní příhody, zejména pak vyšetření postiženého a určení stavu jeho zranění. Autor

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání VY_32_INOVACE_11_ZDV2_19 Zdravověda PP obecné zásady,

Více

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení.

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení. ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Laická první pomoc je soubor základních odborných a technických opatření, která lze provést bez specializovaného vybavení. Do ní spadá zavolání odborné zdravotnické pomoci, péče o postiženého

Více

Zkušenosti z posledních útoků s hromadným postižením zdraví - aktivní střelec

Zkušenosti z posledních útoků s hromadným postižením zdraví - aktivní střelec Zkušenosti z posledních útoků s hromadným postižením zdraví - aktivní střelec ing. Vlasta Neklapilová Informační středisko medicíny katastrof Úrazová nemocnice v Brně XIV. Kongres Medicína katastrof, Hradec

Více

ZÁKLADNÍ NEODKLADNÁ RESUSCITACE A AUTOMATIZOVANÁ EXTERNÍ DEFIBRILACE DOSPĚLÝCH

ZÁKLADNÍ NEODKLADNÁ RESUSCITACE A AUTOMATIZOVANÁ EXTERNÍ DEFIBRILACE DOSPĚLÝCH ZÁKLADNÍ NEODKLADNÁ RESUSCITACE A AUTOMATIZOVANÁ EXTERNÍ DEFIBRILACE DOSPĚLÝCH Při poskytování první pomoci dbejte na bezpečnost ověřte zda nehrozí Vám či zachraňovanému žádné nebezpečí. Prvním krokem

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM15460NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz - Rozšířená první pomoc v poli - CLS course Combat Lifesaver Course. Počet témat: 19 Celkem hodin: 60

UČEBNÍ PROGRAM. Název kurzu: Speciální kurz - Rozšířená první pomoc v poli - CLS course Combat Lifesaver Course. Počet témat: 19 Celkem hodin: 60 Schvaluji: Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany HRADEC KRÁLOVÉ Garant: KVŠLUM UČEBNÍ PROGRAM Název kurzu: Speciální kurz - Rozšířená první pomoc v poli - CLS course Combat Lifesaver Course

Více

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor

*MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor MINISTERSTVO VNITRA GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR Č.j.: MV-83112-1/PO-IZS-2014 *MVCRX01ZFDDE* MVCRX01ZFDDE prvotní identifikátor Kódové označení: ZZZ JSDH Praha 17. června 2014

Více

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití

PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC. Úvod do problematiky předlékařské pomoci. Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití PŘEDLÉKAŘSKÁ POMOC Klíčová slova první pomoc laická pomoc odborná pomoc technická pomoc- řetězec přežití Úvod do problematiky předlékařské pomoci Předlékařská první pomoc v sobě zahrnuje soubor jednoduchých

Více

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Ošetřování portů a permanentních katétrů O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Kompetence při ošetřování Písemně pověřená Proškolená Odpovědná Pracovní postup Mechanická očista Dezinfekce Vpich ( port )

Více

Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie

Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie Agresivní léčba nemocných s oběhovým šokem v PNP na základě monitorace sérového laktátu úvodní výsledky randomizované prospektivní studie Sviták R. 1,2, Chytra I. 2, Bosman R. 2, Beneš J. 2, Kasal E. 2,

Více

Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely)

Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely) Poranění hrudníku (převzato od BATLS nutno lehce upravit pro civilní účely) Incidence Hrudní poranění se vyskytují velmi často nejen v civilním, ale i vojenském prostředí: Přibližně 10 % všech válečných

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zlomenina vzniká v důsledku přímého působení hrubé síly (tlaku, tahu nebo krutu) nebo přenosu síly z kloubů na kost u luxačních zlomenin. Příčinami

Více

První pomoc při autonehodě. Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Autolékárnička (velikost I. - pro osobní automobily) :

První pomoc při autonehodě. Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Autolékárnička (velikost I. - pro osobní automobily) : 24b Pracovní list Téma: Bezpečnost vozidla Aktivita: První pomoc při autonehodě Časová náročnost: 45 minut Motivační úvod: Pomůcky: Autolékárnička (autolékárničky různých výrobců a značek) Zadání úkolu

Více

Hana Horálková Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno QUIKCLOT VE SPINÁLNÍ CHIRURGII

Hana Horálková Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno QUIKCLOT VE SPINÁLNÍ CHIRURGII Hana Horálková Petra Minarčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Brno QUIKCLOT VE SPINÁLNÍ CHIRURGII krvácení průvodní jev spondylochirurgických výkonů výkony

Více

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.

Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M. Operace v časné poúrazové fázi u triage pozitivních traumat F.Vyhnánek +, J. Štefka ++, D. Jirava ++, M. Očadlík ++, V. Džupa +++, M.Fric ++++ +Traumatologické centrum FNKV, ++ Chirurgická klinika +++

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 205 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 7 Vydáno: 8. ČERVNA 205 Cena: 672 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru Cévní chirurgie....3 2. Vzdělávací program oboru Infekční lékařství...26

Více

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011

Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Poučení z japonského zemětřesení a tsunami v roce 2011 Abstrakt Dne 11. března 2011 zasáhlo východní pobřeží japonského ostrova Honšú zemětřesení následované mohutnou vlnou tsunami, která způsobila rozsáhlé

Více

TRAUMATÝM. Petr Karmazín

TRAUMATÝM. Petr Karmazín TRAUMATÝM Petr Karmazín Poslání týmu Multidisciplinární péče Systematicky poskytnout nemocniční neodkladnou péči Harmonický přechod z PNP do NNP Součást záchranného řetězce Nejkritičtější bod neodlkladné

Více

Co je KPR? vitálních funkcí

Co je KPR? vitálních funkcí KPR Co je KPR? Soubor výkonů k neprodlenému obnovení průtoku okysličené krve mozkem u osoby postižené selháním jedné či více základních vitálních funkcí Vědomí, oběh, dýchání, vnitřní prostředí Rozdělení

Více

5 Resuscitace v polních podmínkách Field Resuscitation

5 Resuscitace v polních podmínkách Field Resuscitation 5 Resuscitace v polních podmínkách Field Resuscitation Cílem kapitoly je umět připravit (přichystat) Roli 1 na přijetí vážně zraněných, pochopit hodnocení zdravotního stavu a hodnocení léčby vážně zraněných

Více

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP KPR Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP Kardiopulmonální resuscitace = neodkladná resuscitace = základní podpora života - BLS Je to soubor úkonů vedoucích k obnovení oběhu (průtoku) okysličené krve mozkem

Více

4 Péče v poli mimo přímou palbu Tactical Field Care

4 Péče v poli mimo přímou palbu Tactical Field Care 4 Péče v poli mimo přímou palbu Tactical Field Care Cílem kapitoly je přiblížit ošetření a léčbu zraněných v takových podmínkách, kdy možnosti ošetření a léčby jsou určitým způsobem limitovány. Riziko

Více

ZAJIŠTĚNÍ DÝCHACÍCH CEST V URGENTNÍ MEDICÍNĚ - Kurz urgentní medicíny, Brno INDIKACE, ALTERNATIVY

ZAJIŠTĚNÍ DÝCHACÍCH CEST V URGENTNÍ MEDICÍNĚ - Kurz urgentní medicíny, Brno INDIKACE, ALTERNATIVY ZAJIŠTĚNÍ DÝCHACÍCH CEST V URGENTNÍ MEDICÍNĚ - Kurz urgentní medicíny, Brno 12. 4. 14 INDIKACE, ALTERNATIVY OBSAH PŘEDNÁŠKY Jak rozpoznáme, že dýchací cesty jsou ohrožené Techniky zprůchodnění a zajištění

Více

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku

Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku Indikace chirurgické intervence u tupého a penetrujícího poranění hrudníku F.Vyhnánek,D.Jirava, M.Očadlík Traumatologické centrum, Chirurgická klinika FNKV a 3. LF UK, Praha 20. výročí TC FN Ostrava, 23.11.2011

Více

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I.,

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno Hrudní drenáž Při drenáži hrudníku zavádíme drén do pohrudniční dutiny k dlouhodobému odsávání vzduchu nebo tekutiny.

Více

Možnosti poskytování první pomoci proškolenými příslušníky Armády České republiky na zahraničních misích

Možnosti poskytování první pomoci proškolenými příslušníky Armády České republiky na zahraničních misích Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Možnosti poskytování první pomoci proškolenými příslušníky bakalářská práce Autor práce: Studijní program: Studijní obor: Petra Hlobilová

Více

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml

NeuroBloc. botulinový toxin typu B injekční roztok, U/ml NeuroBloc botulinový toxin typu B injekční roztok, 5 000 U/ml Důležité bezpečnostní informace určené lékařům Účelem této příručky je poskytnout lékařům, kteří jsou oprávněni předepisovat a aplikovat přípravek

Více

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí

Příloha č. 1 - Obrázky. Kardiopulmonální resuscitace. Zdroj: Koster, Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Příloha č. 1 - Obrázky Kardiopulmonální resuscitace Obrázek 1: Kontrola základních životních funkcí Obrázek 2: Uvolnění dýchacích cest Obrázek 3: Kontrola dýchání Obrázek 4: Umístění rukou při nepřímé

Více

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář

Kardiopulmonální resuscitace. František Bednář Kardiopulmonální resuscitace František Bednář Kardiopulmonáln lní resuscitace je soubor úkonů směřujících k neprodlenému obnovení oběhu okysličené krve u osoby, u které došlo náhle k selhání jedné nebo

Více

CPR Současné koncepty. Rafal Niziolek, DVM IVECCS/EVECCS/ESVC VETCARDIA, Varšava

CPR Současné koncepty. Rafal Niziolek, DVM IVECCS/EVECCS/ESVC VETCARDIA, Varšava CPR Současné koncepty Rafal Niziolek, DVM IVECCS/EVECCS/ESVC VETCARDIA, Varšava Cíle resuscitace Přísun kyslíku do mozku a srdce Nastolení normální funkce srdce a plic Definice BLS (základní podpora života)

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Jednotka intenzivní péče Plicní kliniky Aplikují se: Streptokináza Talek Autologní krev Hospitalizovaný + informovaný pacient se zavedeným

Více

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha

Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny Poranění hlavy Intrakraniální krvácení Poranění hrudníku Poranění pateře a míchy Poranění břicha Zlomeniny otevřené zavřené nedislokované dislokované ad latus, ad longitudinem dislokované nenapravovat

Více

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Břetislav Lipový Klinika popálenin a rekonstrukční chirurgie FN Brno Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Brno Historie 1903 Chicago (USA) Iroquois

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM13160NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Lipový B., Holoubek J. Klinika popálenin a plastiké ihirurgie FN Brno Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Brno Adekvátní poskytnut přednemocniční

Více

Bezpečnostně právní akademie Brno

Bezpečnostně právní akademie Brno Bezpečnostně právní akademie Brno Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Eva Hrobařová Název materiálu: Komplexní opakování PP interaktivní test

Více

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin

Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin Poranění hlavy, páteře, hrudníku, končetin První pomoc šance pro život První pomoc šance pro život Výuka je financována z grantového projektu v rámci globálního grantu CZ.1.07/1.1.07 Zvyšování kvality

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_PPM12760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB

MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB MUDr. Martin Čermák ARO, Nemocnice MSKB Guidelines for Resuscitation Říjen 2010 Pravidelné revize po 5 letech , zdroj: Guidelines ERC Pohled, poslech, hmat Maximálně 10 s Gasping (terminální lapavé dýchání)

Více

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE

B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE B. PŘÍBALOVÁ INFORMACE OBAL = PŘÍBALOVÁ INFORMACE PRO: 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ ŠARŽE, POKUD SE NESHODUJE Držitel rozhodnutí

Více

Traumatologický plán

Traumatologický plán Střední průmyslová škola Ostrov Klínovecká 1197, Ostrov, 363 01 SMĚRNICE č. ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č.1713/2012/sps Traumatologický plán Zpracoval Vydal Ing. Dana Ptáčková Ing. Pavel Žemlička,

Více

PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT

PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT PRVNÍ POMOC ZÁSADY PRVNÍ POMOCI STAVY OHROŽUJÍCÍ ŽIVOT Bc. Blanka Roháčková info@bianca-agency.cz ZÁSADY PRVNÍ POMOCI 1. Co je první pomoc? První pomoc je péče nebo léčba poskytnutá zraněné osobě před

Více

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami

Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Specifika urgentních stavů pacientů s popáleninami Jakub Holoubek Klinika popálenin a plastické chirurgie FN Brno Lékařská fakulta, Masarykova univerzita Brno 1903 Chicago (USA) Iroquois Theatre Fire 602

Více

IX. Mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství LF MU a FN u sv. Anny, Brno,

IX. Mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství LF MU a FN u sv. Anny, Brno, Torakotomie na emergentním oddělení ( Emergency Department Thoracotomy ) indikace, operační technika F. Vyhnánek, M. Očadlík Traumatologické centrum FNKV Chirurgická klinika FNKV a 3 LF UK, Praha IX. Mezinárodní

Více

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010

Neodkladná resuscitace dětí. Paediatric Basic Life Support. Guidelines 2010 Neodkladná resuscitace dětí Paediatric Basic Life Support Guidelines 2010 Peter J. Safar 1924 2003 The European Resuscitation Council (ERC): Paediatric Life Support (PLS) 1994, 1998, 2000, 2005 International

Více

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

KPR, algoritmy, 4H a 4T M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity KPR, algoritmy, 4H a 4T 2015 M. Doleček Oddělení urgentního příjmu KARIM Fakultní nemocnice Brno Lékařská fakulta Masarykovy univerzity 80% všech náhlých zástav oběhu je na podkladě ICHS a jiných onemocnění

Více

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE

KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE KARDIOPULMONÁLNÍ RESUSCITACE I. Neodkladná resuscitace Soubor postupů sloužících k obnovení a udržení oběhu okysličené krve organizmem (zejm. mozkem a myokardem) Indikována u osob postižených náhlým selháním

Více