Číslo: 2 Rok: 2011/12 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Číslo: 2 Rok: 2011/12 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV"

Transkript

1 Číslo: 2 Rok: 2011/12 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

2 PROJEKTOVÝ DEN VE LHOTÁCH U POTŠTEJNA Dne 3. května 2012 jsme my žáci 2. stupně ZŠ a MŠ z Voděrad navštívili (v rámci akce Škola pro venkov - EU) Lhoty u Potštejna. Účastnili jsme se tzv. projektového dne. Ve škole nás přivítali tamní žáci malým divadelním představením s lidovými písněmi. Poté jsme se vydali na poutní místo na návrší Homole, kde jsme měli možnost nejen nahlédnout do barokního kostela Panny Marie Bolestné. Tam nás žáci seznámili s jeho historií. Po této prohlídce jsme sešli po schodišti o 153 schodech dolu. V krásné přírodě následovaly úkoly s pracovními listy, které si pro nás pečlivě připravili. Jakmile jsme vyplnili pracovní listy, vydali jsme se zpátky do školy.

3 Čekal nás báječně velký řízek se spoustou brambor a okurkovým salátem. Načerpané množství kalorií jsme následně vydávali ze sebe sportováním. Kluci si společně zahráli fotbálek a holky přehazovanou. Najednou se začalo černat nebe a vypadalo to, že začne liják Autobus nás včas zachránil před zmoknutím a my jsme se v pohodě vrátili do své školy, do Voděrad. Svoje nové kamarády jsme pozvali na oplátku na týden zase k nám. (text: B. Pinková (9. roč.), foto: K. Effenberková)

4 PROJEKTOVÝ DEN ll- LHOTY U NÁS Právě před týdnem jsme byli ve Lhotách u Potštejna (v rámci akce EU). Dne 10. května 2012 navštívili oni nás. Poté, co dorazili, jsme je provedli po škole. Velmi se jim u nás zalíbilo. Po prohlídce jsme se všichni přesunuli do jídelny, kde jsme byli seznámeni s plánem celého projektového dne. Utvořili jsme skupinky po čtyřech a odebrali jsme se na svá určená stanoviště. Tam jsme plnili zadané povinnosti do pracovních listů. Jakmile každá skupinka měla splněné všechny úkoly, odvezl nás společně autobus na blízkou rozhlednu Osičinu. Vystoupali jsme nahoru a užívali si tu krásu okolo. Společně jsme pak šli lesní cestou do Dřízen, zapisovali do pracovních listů předepsané úkoly a nakonec pod pergolou před kapličkou jsme vše vyhodnotili.

5 Po odpočinku jsme došli do Přepych, kde na nás čekal autobus, aby nás odvezl do naší školy. Tam už na nás na všechny čekal dobrý oběd. Tak jako před týdnem ve Lhotách, tak i tady u nás ve Voděradech, jsme si společně zasportovali. Neradi jsme se v odpoledních hodinách loučili. Věříme, že i v dalším školním roce se spolu na obdobné akci setkáme. (text: T. Hlaváčková, B. Pinková (9. roč.), foto: M. Gabrišková, K. Effenberková)

6 VOJENICE Obec Vojenice leží v nadmořské výšce 390 metrů n. m. Znak či erb pánů z Vojenic byla obrněná ruka s dýkou obrácenou zpět k tělu. V současné době se vrací život do Vojenic, neboť stále více domů obývají občané k trvalému bydlení. Někdy po roce 1980 se obec stávala rájem chalupářů (Pražáci, Hradečáci, ), pro které to bylo ideální místo pro trávení volného času o sobotách, nedělích a dovolených. Les směrem k Přepychům nesl název Dřízeň, byla tam řada rybníků, což dosvědčují zachovalé hráze. Později byla oblast přejmenována na Dřížna. V současné době má obec 85 stálých obyvatel, o dalších 30 až 40 se rozrůstá každý víkend díky chalupářům. Trvale obydleno 21 domů. V době vzniku obce někdy ve 14. století byla obec ve vlastnictví zemana Voje. Zeman měl svou dřevěnou tvrz obehnanou valy a příkopy napuštěnými vodou, která stávala v dnešním č. p. 4. Tento zeman však v důsledku špatného hospodaření upadl do dluhů a byl nucen všechen svůj majetek rozprodat, z čehož pak vzniklo několik statků, na kterých jejich noví majitelé hospodařili. Největším statkem byl statek Brandejsů v č. p. 2, který měl výměru 300 korců pozemků. Zmíněný zeman Voje, který takto o majetek přišel, prodal i tvrz a kam se pak uchýlil není známo. Praví se však, že zůstal po něm název obce, který povstal z toho, když jeho majetek přišel do prodeje, tehdejší osadníci říkali: "Voje nemá nic", od čehož je obec pojmenována "Vojenic", později Vojenice. Roku 1871 byla vybudována kamenitá cesta k Voděradům, dnes je vyasfaltována. V roce 1889 bylo započato s výstavbou kaple ve Dřížnech. V roce 2002 byla zahájena výstavba vysílače s rozhlednou Osičina a ještě téhož roku uvedena do provozu. Jediným aktivním spolkem v obci je Sdružení dobrovolných hasičů, které má patronát nad provozem nedaleké rozhledny Osičina. Rozhledna je oblíbeným výletním místem cyklistů, běžkařů i běžných turistů. Přes Vojenice vede i několik turistických a cyklistických tras. Již tradicí se stalo pořádání dětského dne na konci srpna a další sportovní a kulturní aktivity, do kterých se zapojuje většina obyvatel obce. (text: D. Hroch (6.roč.), foto: M. Gabrišková (8.roč.))

7 NOVÁ VES Nová Ves je malá vesnice, část obce Voděrady v okrese Rychnov nad Kněžnou. Nachází se asi 2 km na západ od Voděrad v nadmořské výšce 430 m. Nedaleko obce směrem k jihu se nachází nejvyšší bod s nadmořskou výškou 455 metrů. Střed obce tvoří 2 rybníky, kaple, kříž a hasičská zbrojnice. Stále funkční je i obchod. Vesnice plní nejen funkci zemědělskou, v obci hospodaří několik soukromých zemědělců a zbývající plochy obhospodařuje soukromá zemědělská organizace z Lična, ale i rekreační, do obce stále dojíždí velké množství chalupářů. Samotná obec byla založena r a pojmenována Haugvicov podle původního majitele Hanuše Haugvice. Z historie stojí za zmínku ještě vybudování silnice od Lična přes Novou Ves do Přepych ( ) a do Voděrad (1923). Od roku 1908 byla obec samostatná, dříve totiž náležela k Vojenicům. Prvním starostou byl František Mrázek č.p. 32. V roce 1928 byla v obci zrušena pobočka voděradské školy, která zde existovala téměř 100 let. V obci je jediná organizace a to hasiči. Sbor byl založen v r z podnětu Vzájemné pojišťovny ve Spech u Nového Města n. Metují. V roce 2001 zde trvale žilo 88 obyvatel a v roce 2009 zde bylo evidováno 50 adres. Nová Ves leží v katastrálním území Nová Ves u Voděrad o rozloze 1,32 km². (text: M. Gabrišková (6.roč.), foto: M. Gabrišková (8.roč.))

8 PRACOVNÍ LIST OSIČINA - DŘÍZNA OSIČINA rozhledna Otázky (rozhledna): 1. Jaký operátor využívá tuto rozhlednu? 2. Jaká barva turistické trasy vede od rozhledny do Houdkovic a kolik je to km? 3. Kolik schodů je na vyhlídkovou plošinu rozhledny? 4. V jaké nadmořské výšce se nachází vyhlídková plošina? 5. Které hory jsou vidět z rozhledny a jaké jsou jejich nejvyšší vrcholy? 6. Kterou elektrárnu lze za dobrého počasí z rozhledny spatřit? Osičina je název kopce, jehož plochý vrchol se nachází při silnici mezi obcemi Vojenice a Záhornice. Na kopci se nachází rozhledna v nadmořské výšce 416 m n. m. Osičina se nachází přibližně osm kilometrů od města Opočna. Představuje nejvyšší bod nad zalesněným údolím, známým pod jménem Dřížna. V něm se nachází poklidné poutní místo s kaplí Panny Marie z roku 1889 a křížovou cestou. Celé oblasti se říká Vrcha. Na kopci Osičina u Vojenic se nachází rozhledna, jedná se o telekomunikační stožár určený pro mobilní telefony. Rozhledna Osičina nabízí nejen krásný výhled a místo odpočinku pro turisty a cyklisty, ale i menší občerstvení. Technické parametry: Výška rozhledny - 54 metrů (vyhlídková plošina ve výšce 33 metrů) Tvar věže komolý - čtyřboký jehlan Základna - 10 metrů Typ schodiště - točité Nadmořská výška metrů nad mořem Rok výstavby

9 DŘÍZNA Dříženské údolí bylo podle kronikářské a lidové tradice od nepaměti kultovním místem. Naši pohanští předkové tu prý pálili své mrtvé, konali zde tryzny podle toho prý vzniklo slovo Dřízna. V lese obklopujícím dříženské údolí vyvěrá silný pramen vody, který odolává i vdobám velkého sucha. Díky tomu mu lidé začali přisuzovat zvláštní poslání, a někteří i léčebné účinky. Právě to vedlo k založení poutního místa. Nad pramenem, jehož vodě jsou připisována některá zázračná uzdravení, visel na kmeni habru od roku 1764 svatý obrázek Matky Boží s Jezulátkem. Vypráví se, že ho sem zavěsil ruský důstojník, který se po otírání očí vodou ze studánky zbavil slepoty. O pár let později zde přibyla kamenná jeskyně se soškou Panny Marie Lurdské. V roce 1888, u příležitosti 40. výročí panování císaře Františka Josefa I., vznikl návrh na stavbu kaple zasvěcené Panně Marii Lurdské. Příští rok na pondělí velikonoční byl položen základní kámen a v září stejného roku byla kaple dokončena. Od tohoto roku se prý tomuto údolí říká Dřízna. Později přibyla ve stráni nad údolím křížová cesta zakončená Božím hrobem vytesaným ve skále. Zdejší poutní místo je hojně navštěvované věřícími při květnových bohoslužbách, tak i výletníky. Otázky (Dřízna): 7. Od čeho dostalo místo Dřízna svůj název? 8. Proč zde vzniklo poutní místo? 9. Komu je zasvěcená kaple a kdy byla postavena? 10. Víš, co znamená křížová cesta? 11. Kolik zastavení má tato křížová cesta? 12. Opište římský letopočet na Božím hrobu vytesaným ve skále a převeďte ho.

10 Čolci v Zádušním lese Ve Voděradech jsme v květnu západně od naší školy našli s panem učitelem malé jezírko. Nachází se v lese kousek za mysliveckou chatou poblíž silnice na Vojenice. Zádušní les směr Vojenice jezírko s čolky myslivecká chata ke škole Ve vodě jsme viděli čolky, skokana hnědého, drobné korýše, a také jsme na chvíli chytili do skleničky brouka vodomila. Na hladině jezírka bylo hodně jehličí a nějaký hmyz, hlavně bruslařky a několik spadlých tiplic. U jezírka jsme ale taky našli hodně nepořádku. Domluvili jsme se, že to tam příště trochu vyčistíme a lépe prozkoumáme. jezírko skokan hnědý Když jsme tam šli podruhé, vzali jsme síťku, malou vaničku a několik skleniček. Pan učitel měl taky fotoaparát a velký pytel na odpadky. Když jsme došli k jezírku, trochu jsme odhrnuli jehličí a začali jsme síťkou chytat čolky. Podařilo se nám vylovit jednoho samečka a tři samičky čolka horského. Dali jsme je do vaničky s vodou a pan učitel je fotil.

11 Čolci měli tmavou jarní barvu, skvrny na bocích a oranžová bříška. Sameček čolka se pozná podle hřbetního lemu. Sameček čolka horského je taky trochu menší než samička. Samičky měly zakulacená bříška. pozorování a fotografování čolků čolek horský - sameček Čolci jsou obojživelníci. Pan učitel říkal, že čolci často žijí i v malých lesních kalužích a v květnu se právě rozmnožují. Jejich pulci se celé léto vyvíjejí ve vodě a k dýchání mají žábry. Dospělí čolci už ale dýchají plícemi, což bylo v jezírku dobře vidět, protože se každou chvíli vydávali nadechnout k hladině. Čolci v létě vodu opouštějí a žijí na souši. Čolek horský je chráněný a silně ohrožený živočich. čolek horský - sameček čolek horský - vlevo sameček, vpravo samička Nachytané čolky jsme zase brzy opatrně pustili zpátky do jezírka. Před odchodem jsme posbírali všechny odpadky a donesli je ke škole do kontejnerů. Text: Sandra Kováčová, Zuzana Matonohová a Darina Plachetková (5.tř.); foto: Jaroslav Novotný, ZŠ Voděrady

12 Projektový den s anglickým lektorem V rámci projektového dne se ve Voděradech děti a učitelé ze Lhot u Potštejna setkali také s anglickým rodilým mluvčím, který u nás ve škole již druhým rokem působí. Steve Myhill se v Čechách oženil, se svou rodinou žije v Černíkovicích a profesně se věnuje výuce angličtiny. Nutno dodat, že česky dosud příliš nemluví, i když už poměrně dost rozumí. Steve je trpělivý učitel, ale také přívětivý a chápavý člověk s osobitým humorem a hromadou životních zkušeností. Děti (i dospělí) mají ve voděradské škole každý čtvrtek možnost překonávat strach z komunikace v cizím jazyce. Se svými útržkovitými znalostmi češtiny a upřímnou snahou se dorozumět je tu Steve na jedné lodi s každým angličtinářským začátečníkem. Steve Myhill trpělivý učitel s osobitým humorem a hromadou životních zkušeností Během projektového dne hrál Steve s dětmi populární hru BINGO. Jednotlivé položky s příslušnými anglickými výrazy jsme tentokrát do herních tabulek nasbírali ve Voděradech a blízkém okolí. church school cemetery statue of St. John village emblem gym half-timbered house football pitch war memorial chapel fire brigade shop stone cross watchtower post office table tennis Tabulka, text i foto: Jaroslav Novotný, ZŠ Voděrady

DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY

DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY DOMOV DĚDINA PŘEPYCHY NÁŠ DOMOV DĚDINA Náš domov se nachází v malé obci Přepychy. Žijeme tu ve dvou velkých, nových domech. Jeden je postaven v dolní části Přepych, při cestě do Opočna a má žlutou barvu.

Více

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE

Ester Čechová MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Ester Čechová 14. 12. 2016 MIKULÁŠOVICE TANEČNICE Informace o rozhledně Rozhledna se klene v nadmořské výšce 598 metrů, je to zděná osmiboká rozhledna a nejseverněji položená rozhledna v Česku. Kopec se

Více

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory 22.4.2010 Josef Franc Obec Bílá Voda, založená ve 13. století leží v nejsevernějším výběžku Rychlebských hor, při státní hranici s Polskem.

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142)

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) Be SUstainable to SUstain the WORLD ŠVÉDSKO 11. 11. - 17. 11. 2013 ÚČASTNÍCI ZA GYMNÁZIUM KADAŇ Vyučující Mgr. Darina Kováčová (vedoucí exkurze)

Více

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1)

Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) Č.P. 2 bývalé zahradnictví. (také ev,č,1) V blízkosti brány do zámeckého parku, nedaleko od bývalého pivovaru, se nalézá dům č.2 komplex bývalého zahradnictví. Fotografie z roku 1996. Dům č.2, stejně tak

Více

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE

POUTNÍ MÍSTO PANNY MARIE VE SKÁLE Městys Spálov Městys Spálov leží v oblasti přírodního parku Oderské vrchy na hranici krajů Moravskoslezského a Olomouckého. Z Ostravy i Olomouce se k nám dostanete pohodlně za necelou hodinku a rázem se

Více

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory

Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Za Jaroslavem Vrchlickým do Kutné Hory Kutná Hora a její krásné okolí byly cílem výletu, který jsme mohli uskutečnit díky vstřícnému přístupu vedení Střediska sociálních služeb Prahy 1. Zajištění dopravy,

Více

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa:

HOSTINNÉ. Trasa č. 3 Okolo Hostinného. 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné. Trasa: HOSTINNÉ Trasa č. 3 Okolo Hostinného Trasa: Značení KČT: Občerstvení: Poznámky: 6,5 km Hostinné Poštovní Dvůr Hostinné (značeny počáteční 2 km) v letních měsících u splavu při dešti jsou stezky kluzké

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m.

Poloha obce. Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. LOUKY nad Dřevnicí Poloha obce Obec se rozkládá 3 km západně od Zlína po obou březích Dřevnice v nadmořské výšce 208 m n.m. Podnebí je zde podle místní kroniky pro zdraví lidí i zvířectva jakož i pro rostlinstvo

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Realizační tým Metodik Mgr. Jitka Mrázková Anotace Učitel / Předmět Mgr. Jitka Mrázková/CJL Mgr. Pavel Rafaj / ZEM Ing. Jana Kahounová/ITE Ing. Blanka Hrnčířová/PRX Projekt zpracovává různá témata z mikroregionu

Více

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk.

Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012. stále po zelené značče ke křižovatce v sedle Křížový Buk. Pozvánka na turistický víkend do krásné skalní oblasti 3. - 5. 2. 2012 Jedná se o tradiční setkání turistů a přátel přírody v oblasti Šluknovského výběžku. Připraveny jsou pro Vás denní a noční výlety

Více

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice.

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice. 1. a 2.10. 2009 se v rámci projektu Vzdělaný venkov uskutečnila odborná exkurze do mikroregionu Džbány-Žebrák. Exkurzi připravily manažerky mikoregionu Nechanicko Jana Pečenková a Urbanické Brázdy Ing.

Více

Rozhledny. VY_32_Inovace_13_03_informace_o_všech_rozhlednách.notebook. March 23, 2013. Škola. Bc. Helena Jurašková. Anotace.

Rozhledny. VY_32_Inovace_13_03_informace_o_všech_rozhlednách.notebook. March 23, 2013. Škola. Bc. Helena Jurašková. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Rozhledny Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Bc. Helena Jurašková Číslo

Více

KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 7) www.kct-slovan-pardubice.info

KČT SLOVAN PARDUBICE Strana 1 (celkem 7) www.kct-slovan-pardubice.info Termín: 17. 24. července 2010 Odjezd: v sobotu 17. července v 7:00 od nádraží ČD Pardubice Návrat: v sobotu 24. července v cca 18:00 hod Ubytování: Horská chata Soliter, v Karlově pod Pradědem Více informací

Více

PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015

PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015 PŘEHLED SPOLEČENSKÝCH AKCÍ V MĚSTĚ ALBRECHTICÍCH PRO ROK 2015 LEDEN Novoroční výšlap chata Anna rozhledna Čtvrtek 1. ledna 2015 Pátek 9. ledna 2015, Indoor golf GCMA Zimní turnaj v patování 1.kolo Sobota

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Registrační číslo MAS 07/002/1100/2/000083 Název MAS Místní akční skupina POHODA venkova CELKOVÁ ČÁSTKA, KTEROU MAS ALOKUJE NA PROJEKTY IV.1.2. V 17. KOLE PŘÍJMU ŽÁDOSTÍ (Kč) 3.697.392,- Seznam vybraných

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice

Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ /0.0/0.0/16_009/ Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Tiskové zprávy a fotodokumentace k projektu CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_009/0000518 Odhalte naše tajemství / Odkryj nasze tajemnice Veletrh - Chorzow Dne 2. 6. 2018 se zástupci z místní akční skupiny RÝMAŘOVSKO,

Více

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807 Informační memorandum VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ A1807 Apartmány Hubertus Karlova Studánka Karlova Studánka č.p. 95, okres Bruntál 34 bytů, 6 nebytových prostor, garáže Obsah Úvod... 3 Předmět prodeje... 3 Popis

Více

HOTEL KRAMOLÍN. Kdo jsme - co umíme HOTEL KRAMOLÍN GOLF

HOTEL KRAMOLÍN. Kdo jsme - co umíme HOTEL KRAMOLÍN GOLF HOTEL KRAMOLÍN GOLF HOTEL KRAMOLÍN 382 78, Lipno nad Vltavou 55 tel./fax. +420 380 736 147 mobil +420 777 786 870 benes-kramolin@quick.cz Kdo jsme - co umíme Hotel Kramolín leží v příjemném prostředí vrcholové

Více

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období

Akční plán rozvoje obce Pístina. na období Akční plán rozvoje obce Pístina na období 2015-2020 Schváleno Zastupitelstvem obce Pístina dne 23.07.2015 1 Obsah: Úvod... str. 3 Základní údaje....str. 4 Doplňující údaje.....str.4 Rozvoj obce 2011-2015......str.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad Chřiby, 11.4.2015 Trasa autobusu: Ostrava D1 exit 298 Lipník - 47 Přerov - 55 Říkovice - D1 exit 258 Kroměříž 367 Kroměříž kruh. objezd nám. Míru 1.výjezd 432 Važany Šelešovice Zdounky Roští n Přejezd

Více

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši

VY_52_INOVACE_ / Obojživelníci Obojživelníci ve vodě i na souši 1/5 5.2.02.6 ve vodě i na souši Cíl - popsat vnější a vnitřní stavbu těla obojživelníků - pochopit způsob rozmnožování a jejich vývin - vysvětlit přizpůsobení obojživelníků vodnímu prostředí - odvodit

Více

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV

Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV Číslo: 1 Rok: 2010/11 ZŠ A MŠ VODĚRADY ŠKOLNÍ ČASOPIS V RÁMCI PROJEKTU ŠKOLY PRO VENKOV JAVOR 1. část Modrá barva ve znaku Voděrad je podle potoku Javor. Javor se nachází na jihozápadě od Voděrad a těsně

Více

Created by zisava. Blaník

Created by zisava. Blaník Created by zisava Blaník Malý Blaník Na vrcholu Malého Blaníku (580 m n. m.) se nalézají zbytky středověkého hrádku, který byl dobyt husity roku 1420. Zbytky hradu byly odkryty archeologem Pavlem Radoměřským

Více

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009

Kronika města Lanškrouna. Rok 2009 Kronika města Lanškrouna Rok 2009 Leden Už poosmadvacáté vyrazili turisté v sobotu na trasy pochodu Na Nový rok první krok, který pořádá lanškrounský odbor Klubu českých turistů. Tentokrát si jeho účastníci

Více

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ

Tipy na výlety POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ POZNEJTE MĚSTO DOBŘÍŠ Při návštěvě téměř devítitisícové Dobříše, rozkládající se v úpatí brdského pohoří a vzdálené zhruba 40 km od Prahy, se jistě nebudete nudit. Díky krásným lesům je okolí města lákavou

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŚ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

S Trilobitem zimou nezimou

S Trilobitem zimou nezimou S Trilobitem zimou nezimou Poslední únorovou sobotu jsem se s dvěma potomky synem Janem a dcerou Alenkou vydala vyhlížet jaro na pochod do části Prahy 16 Radotína organizovaný KČT Trilobit Barrandov. K

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

GEOCACHING V NP ČESKÉ ŚVÝCARSKO

GEOCACHING V NP ČESKÉ ŚVÝCARSKO GEOCACHING V NP ČESKÉ ŚVÝCARSKO NP České Švýcarsko cca 80 km 2 Počet fyzicky umístěných keší k 22.11.2012 42 Počet Earth-keší (virtuální) 2 Vyjma vojenských újezdů je v národních parcích je v ČR zdaleka

Více

Kronika obce Nová Ves Příloha

Kronika obce Nová Ves Příloha Indikační skica Stabilního katastru obce z roku 1842, kterou pro potřeby finančního úřadu v Brandýse nad Labem v tehdejším Kouřimském kraji zhotovili adjunkt Franz Lizius a geometr Anton Matchinger. Indikační

Více

Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu.

Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu. REALIZACE A ZHODNOCENÍ PROJEKTU Živé a zaniklé vesnice II Projekt byl koncipován jako několik tematických zastavení, zaměřených na badatelsky orientovanou výuku v místním regionu. Hlavním výstupem bylo

Více

Vápencové lezení za humny

Vápencové lezení za humny Vápencové lezení za humny Volných dní využíváme i tak, že prozkoumáváme místní lezecké terény. Zatím se nám podařilo prozkoumat čtyři oblasti, které se nacházejí nedaleko od nás. Tři jsou na břehu řeky

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE.

666 PÍŠŤAL VARHAN z kostela sv. Prokopa čeká na naši pomoc. ADOPTUJME JE. PŘEPYCHYinfo PŘEHLED AKTUALIT / LEDEN 2016 Vážení spoluobčané, s přibývajícími úkoly, které řeší obecní samospráva, výbory a komise, jsme se rozhodli k vydávání měsíčního listu - aktuálních informací obce

Více

Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách.

Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách. Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách. V pátek 27.4. jsem odjel vlakem v 6.33 hodin z Jičína

Více

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí

NORSKÝ DENÍK. 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí NORSKÝ DENÍK 1. DEN 27.10. 2008,, pondělí Tímto dnem pro nás začala výprava za dobrodružstvím do Norska. Nad ránem jsme se v letištní hale spojili se zbývajícími účastníky projektu z Břeclavi a po odbavení

Více

Obecní úřad Bystřec. a KČT Malá Haná Velké Opatovice. pořádají. 15. ročník. turistického pochodu a cykloturistiky. Bystřecké kilometry

Obecní úřad Bystřec. a KČT Malá Haná Velké Opatovice. pořádají. 15. ročník. turistického pochodu a cykloturistiky. Bystřecké kilometry Obecní úřad Bystřec a KČT Malá Haná Velké Opatovice pořádají 15. ročník turistického pochodu a cykloturistiky Bystřecké kilometry Datum konání: 8. srpna 2015 Start a cíl pochodu: Hostinec u Špičáků koupaliště

Více

Zájezd KČT Solnice do Bílých Karpat 6. 13. 8. 2011 Vedoucí: Josef Holec

Zájezd KČT Solnice do Bílých Karpat 6. 13. 8. 2011 Vedoucí: Josef Holec Zájezd KČT Solnice do Bílých Karpat 6. 13. 8. 2011 Vedoucí: Josef Holec Mikulčin vrch Sobota: Hostýn Vyjíždíme v 5 hodin z Náchoda a postupně přibíráme Dobrušku, Skalku, Solnici a Rychnov. První zastávkou

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie.

VODĚRADSKÝ POTOK. Schema kde jsou číslicemi označena místa odkud byly pořízeny dané fotografie. VODĚRADSKÝ POTOK Voděradský potok, na rozdíl od Blinky, přímo protéká obcí a vždy jí dával nejen vodu, ale i obživu. Vždyť staroslovanské slovo Voděrad znamená - nevolník, který u vodě robil. Kolik zde

Více

ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY. Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka. 7.-9. června 2013

ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY. Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka. 7.-9. června 2013 ITINERÁŘ A PROGRAM JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY 7.-9. června 2013 Středisko: hotel NEPTUN Malá Morávka 1 JAGUAR TOUR 2013 JESENÍKY 1.den, pátek 7.6.2013 124 km PRADĚD Hotel Neptun, start, cíl Malá Morávka

Více

Program rozvoje. Obce Slavošov

Program rozvoje. Obce Slavošov Program rozvoje Obce Slavošov 2003-2006 Obsah 1. Úvod. 2. Charakteristika a základní analýza obce 2.1. Základní charakteristika obyvatelstvo 2.2. Zemědělství... 2.3. Průmysl.. 2.4. Komunikace... 2.5. Technická

Více

Informace o činnosti duben 2015

Informace o činnosti duben 2015 Sbor dobrovolných hasičů Mirovice, Tyršova 315, 398 06 Mirovice Informace o činnosti duben 2015 24. března 2015 v 16:07 hodin Jednotka SDH Mirovice vyjela s CAS 32 Tatra 815 k technické pomoci do Husovy

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka Po Šluknově a okolí (vůdcovská práce) Antonín Matějka 23. února 2008 1 Úvod Dost často k nám na základnu přijíždí různé návštěvy. A proto jsem se rozhodl napsat pár návrhů na výlety po okolí Šluknova.

Více

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.:

Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník  tel.: 9. ročník DEN ZEMĚ Objevování krás Kokořínska Místo konání: Mšeno Doprava: vlak Počet účastníků: cca 50 Popis trasy: 6093 Cinibulkova stezka Cinibulkova naučná stezka začíná u Městských lázní ve Mšeně

Více

Nabídka lokalit Akce památky

Nabídka lokalit Akce památky Nabídka lokalit Akce památky Pokud se budete chtít na cokoliv zeptat, pište na pamatky@brontosaurus.cz. PLUMLOV Paní místostarostka se nám ozvala s nabídkou pořádat zde pracovní víkendovky. Rekonstrukce

Více

Obecní Úřad Milejovice. Milejovice. na období ...

Obecní Úřad Milejovice. Milejovice. na období ... Místní program obnovy venkova obce Milejovice na období 2011 2015... Milan Vacek starosta... Michal Fouček místostarosta stránka 1 z 10 1.Obsah 1.Obsah...2 2.Úvod...3 2.1.Charakteristika obce...3 2.2.Výsledky

Více

Zpráva o aktivitách za rok 2018

Zpráva o aktivitách za rok 2018 Děti a stromy, z. s. sídlo: Mahlerova 23 58601 Jihlava IČ: 22893482 web: www.hajenkazborna.cz e-mail:klub.hajenka@seznam.cz Zpráva o aktivitách za rok 2018 Úvodní slovo Spolek Děti a stromy vzniklo v roce

Více

SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT

SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT SPOLEČNÉ POZNÁVÁNÍ ZLÍNSKA A TRENČÍNSKA APLIKACÍ TWINNINGU A ICT ROZHLEDNY ZLÍNSKÉHO KRAJE Terezie Kolajová, 7.A HOSTÝN Hostýn je nejen známým poutním místem, ale zároveň známým rozhlednovým místem. Byla

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017

PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 PROGRAM KURZU KRAJANŮ 2017 1. týden 21. 7. příjezd účastníků kurzu do Prahy na místo setkání příjezd krajanů a jejich ubytování v Dobrušce oficiální zahájení kurzu - seznámení s účastníky kurzu, představení

Více

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu

Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu Oprava levé kaple V roce 2013 byla opravena také celá levá kaple při příchodu po schodech. Kaple byla také postavena v roce 1703. Nejdříve byla opravena červená oplechovaná střecha s věžičkou. Střecha

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu

Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky. v Českém krasu Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Českém krasu Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

InfoTip ICM Jilemnice

InfoTip ICM Jilemnice InfoTip ICM Jilemnice V ICM Jilemnice k prodeji: Jilemnické omalovánky jsou zaměřeny na typické objekty a tradice ve městě. Upoutají krásnými ilustracemi a doprovodným textem, který je psaný českým a anglickým

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

Vltavan pro Štěchovice na Vltavě a okolí, z. s. IČ

Vltavan pro Štěchovice na Vltavě a okolí, z. s. IČ Vltavan pro Štěchovice na Vltavě a okolí, z. s. IČ 470 05 581 VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2016 Vltavan pro Štěchovice na Vltavě a okolí, z. s., zapsaný ve spolkovém rejstříku Městského soudu v Praze, v oddílu

Více

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje

Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět. Vzdělávací obor: Pstruh potoční se představuje Autor: Diana Kotová Datum: 15. 11. 2011 Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Pstruh potoční se představuje Anotace:

Více

Třemošenská vrchovina Příbram a nejvyšší kopec v Brdech - Tok

Třemošenská vrchovina Příbram a nejvyšší kopec v Brdech - Tok Třemošenská vrchovina Příbram a nejvyšší kopec v Brdech - Tok 12.3.2014 Třemošenská vrchovina je místo zaniklých vojenských prostorů, kde je klid a pohoda v dnes nerušené přírodě. Kouzlo přírody je tak

Více

Sobota 9.června 2018

Sobota 9.června 2018 Sobota 9.června 2018 Výlet na méně známé vrcholy mezi Teplickými skalami a Javořími horami Spojení: Sraz: V dostatečném předstihu před odjezdem vlaku v hale hlavního nádraží. Trasy: Trasa 1: 21 km; 665

Více

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA

Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice PRŮVODNÍ ZPRÁVA Vlčí Pole živá vesnice Vesnice v dnešní době čelí dvěma hlavním výzvám. Jedny se stávají noclehárnou pro lidi pracující ve městech a ty druhé, protože leží na periferiích

Více

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole

KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK. Na kole KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK Na kole Obsah Východní Čechy... 4 Králický Sněžník...6 Z kláštera na Hoře Matky Boží na Severomoravskou chatu... 8 Králické aleje...10 Vyhlídkový okruh Králickým Sněžníkem...12 Po hřebeni

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz 5. - 8. července 2007 19 účastníků vedoucí: Jenda Schulz Odjezd vlakem 5.22. asi 20 minut zpoždění. Při nastupování do vlaku nastaly problémy. Vlak byl totiž úplně přecpaný a byl problém i nastoupit. Měli

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie

9:30 Mše svatá v Medlově. 11:00 Mše svatá v Renotech. 14:00 Mše svatá ke cti Panny Marie v Nové Dědině Za farníky z Nové Dědiny Jména Panny Marie Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 11. 9. do 18. 9. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 11 9:30 Mše svatá v ě 24. neděle v mezidobí Mše svatá v Renotech

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Zpráva o činnosti. Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina

Zpráva o činnosti. Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina Zpráva o činnosti Informačního střediska CHKO Český ráj Bukovina Informace o provozu: v roce 2014 Středisko ekologické výchovy Český ráj zahájilo provoz informačního střediska (dále jen IS) ke dni 1. 8.

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017

VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA KMENE LLM STOPAŘI ZA ROK 2017 Údaje o kmeni Kmen byl založen dne: 8.2. 2011 Číslo kmene: 615 IČ: 22902074 DIČ: CZ22902074 Lokalita: Jihomoravský kraj, Brno-venkov Struktura kmene Náčelník:

Více

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ

ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ ZPRAVODAJ CHRÁNĚNÉHO BYDLENÍ Kaple sv. Prokopa, Klokočka ČÍSLO ZDARMA Klokočská stezka Na poslední chvíli jsme změnili plán našeho tradičního sobotního výletu a vypravili jsme se pěšky, společně i s pejskem,

Více

Havran, občasník 137. oddílu skautů

Havran, občasník 137. oddílu skautů Strana 1 Úvodník Milí Skautíci, přinášíme vám nové číslo vašeho-našeho oddílového časopisu Havran. Doufáme, že se vám časopis bude co? no přece líbit. Tak se pohodlně usaďte a v pohodlí prostředí, ve kterém

Více

Zpráva z pracovní cesty

Zpráva z pracovní cesty Zpráva z pracovní cesty Projekt: Erasmus +, 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 6. 2. 10. 2. 2017 Místo: Obchodní akademie, SOŠ a JŠ Hradec Králové Název akce: mezinárodní vzdělávací aktivita v Česku V týdnu

Více

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Lipová. Přípravka pro předškoláky: strana 1. okres Prostějov, příspěvková organizace strana 1 Přípravka pro předškoláky: Přípravka pro předškoláky v lipovské základní škole letos proběhla třikrát, naposled 10. 5. 2016. Předškoláci procvičili grafomotoriku, matematické i jazykové dovednosti,

Více

Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice

Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice Po cestě není žádné občerstvení, proto doporučujeme zabalit si svačinu do batohu. Středně náročná běžkařská trasa. Trasa měří 9 km. Od východiště tras v Rokytnici

Více

Průvodce "Karlova Studánka"

Průvodce Karlova Studánka Hora Praděd 50 4'59.08"N 17 13'57.58"E Nejvyšší a nejnavštěvovanější vrchol Moravy určitě upoutá svou výškou (1492 m) a možnostmi vyžití, hlavně sportovními. Poskytuje podmínky pro pěší turistiku, sjezdové

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_008 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení!

PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! PRÁZDNINY 2012 Stažení na www.lyckopis.717.cz ZDARMA! Přeji Vám za celou redakci příjemné čtení! Zábavu najdete na samostatných stránkách na konci časopisu, abyste si ji mohli vytisknout a vyluštit! Čtěte!

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

4. část - červen až srpen

4. část - červen až srpen Přílohy kroniky 2014 4. část - červen až srpen Krásné Údolí Přílohu vytvořil : Martin Frank ( říjen 2014 ) 4. část - Strana 1 / celkem stran 30 Přílohu vytvořil : Martin Frank ( říjen 2014 ) 4. část -

Více