KOMUNITNÍ PLÁN MIKROREGIONU HRÁDECKO - CHRASTAVSKO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOMUNITNÍ PLÁN MIKROREGIONU HRÁDECKO - CHRASTAVSKO"

Transkript

1 KOMUNITNÍ PLÁN MIKROREGIONU HRÁDECKO - CHRASTAVSKO Návrhová část Tento dokument vznikl jako jedna z aktivit projektu "IP 2 - Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji", reg. č. CZ.1.04/3.1.00/ , financovaného z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České republiky. duben 2012 Strana 1(celkem 15)

2 Obsah B. NÁVRHOVÁ ČÁST... 3 B.1 Dlouhodobá VIZE (rok 2020)... 3 B.2 Strategické cíle a rozvojová opatření pro období B.3 Doporučení pro další postup B.4 Příloha - Zjednodušené karty opatření Strana 2(celkem 15)

3 B. NÁVRHOVÁ ČÁST Při zpracování Návrhové části komunitního plánu mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko byly využity závěry a podklady vzešlé z práce na Analytické části KPHCH, zejména výstupy zjednodušené SWOT analýzy a formulované zásadní analytické závěry, tj. kapitoly A.7 a A.8. Do procesu zpracování NČ KPHCH byly zapojeny pracovní a projednávací struktury, které svou práci zahájily již při zpracování Analytické části dokumentu. Pro rozpracování návrhů Opatření v této verzi dokumentu byla využita zjednodušená šablona tzv. Karty opatření, která je zpracována pro všechna opatření. Soubor všech karet je samostatnou přílohou tohoto dokumentu. Jednotlivé akce v opatřeních včetně časové a finanční náročnosti plnění jsou pak podrobněji popsány v tabulkách, které byly vytvořeny odbornými pracovními skupinami KPHCH (únor duben 2012). Metodická východiska metodika vychází z doporučených celostátních metodik pro komunitní plánování (vydané MPSV), z obecně platných zásad strategického plánování, zpracování NČ KPHCH (struktura dokumentu, postup zpracování, datová struktura, použitá terminologie, časové horizonty, atd.) vychází z metodiky použité pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Libereckém kraji (SPRSS LK), která je dále upravena a konkretizována pro předmětné použití, tj. zpracování Návrhové části Komunitního plánu mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko, zpracování je v souladu s doporučeními v Krajské metodické příručce plánování rozvoje sociálních služeb v LK, ovšem s ohledem na místní specifika území. B.1 Dlouhodobá VIZE (rok 2020) Dlouhodobá vize je prvním článkem návrhové části KPHCH, je důležitým vyjádřením nejzásadnějších představ o budoucnosti předloženým v podobě jednoduchých a výstižných hesel. Návrh vize vychází ze zásadních analytických závěrů a rovněž z podnětů členů odborných pracovních skupin. Celá návrhová část KPHCH by se v budoucnu měla stát podkladem pro další konkrétní rozhodování vedení zapojených obcí mikroregionu Hrádecka - Chrastavska o jednotlivých rozvojových opatřeních. Dále by měla být podpůrným a stabilizujícím prvkem ve vztahu obyvatel území, poskytovatelů sociálních služeb, jejich zřizovatelů, Libereckého kraje a obcí samotných k dalšímu směrování rozvoje sociální oblasti. Území mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko je místem, kde díky dostatečné informovanosti a vzájemné meziresortní spolupráci na všech úrovních je zajištěna odpovídající nabídka řešení pro všechny ohrožené cílové skupiny. Sociální situace je stabilizovaná a je srovnatelná s jinými místy v kraji. Obyvatelé zde žijí s pocitem bezpečí a vzájemného porozumění. V obcích mikroregionu Hrádecka - Chrastavska je dostupná a optimální síť služeb poskytující kvalitní a efektivní sociální péči. Služby jsou vzájemně koordinované, je zajištěna jejich návaznost a stabilizovaný systém jejich financování. Preventivní působení snižuje riziko vzniku sociálně vyloučených lokalit a nežádoucích sociálních jevů. Strana 3(celkem 15)

4 B.2 Strategické cíle a rozvojová opatření pro období Na základě zásadních analytických závěrů a formulované vize byly navrženy 4 strategické cíle pro plnění v časovém horizontu do roku Tyto cíle představují hlavní směry rozvoje a řešení identifikovaných největších sociálních problémů v řešeném území. Pořadí dále uvedených strategických cílů nevyjadřuje preferenci jednotlivých témat, ale slouží jen pro orientaci a pro lepší strukturování další práce. U každého strategického cíle byla následně navržena konkrétní rozvojová opatření pro jeho naplnění a rovněž indikátory plnění (tj. věcné ukazatele, na základě kterých bude možné vyhodnocení, zda je cíl plněn). Pracovní skupiny poté podrobněji rozpracovaly jednotlivá opatření do akcí s konkretizací odpovědnosti za plnění, finanční a časové náročnosti a předpokládaných výstupů (únor duben 2012). SC1 Optimalizace sítě služeb pro cílové skupiny seniorů a osob se zdravotním postižením Komentář: Cíl bude naplněn díky zajištění odpovídající dostupnosti poptávaných sociálních, ale i navazujících služeb v území, zejména v odlehlých a menších obcích mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko. Důležitá je rovněž dostatečná informovanost o službách a jejich dostupnosti a komunikace s klienty těchto cílových skupin o podílu na financování služeb včetně využití příspěvku na péči. Při řešení této problematiky by se v některých případech mohlo nabízet společné řešení ve spolupráci více obcí. Vzhledem k negativní prognóze vývoje věkové struktury obyvatel Hrádecka - Chrastavska je nutné věnovat zvláštní pozornost právě této věkové kategorii. Stanovený cíl může být naplněn po upřesnění a zdůvodnění skutečné potřebnosti vybraných druhů sociálních služeb pro cílovou skupinu seniorů, včetně osob se zdravotním postižením, protože vybrané sociální služby mohou být společné pro obě cílové skupiny uživatelů. Součástí plnění bude zajištění optimální sítě služeb, a to jak existence poskytovatelů žádoucích služeb přímo v území, tak i zajištění územní dostupnosti služeb s ohledem na jejich efektivitu. Velkou pozornost je třeba věnovat nabídce alternativních druhů služeb se zaměřením zejména na podporu života klienta v přirozeném prostředí (např. pečovatelská služby, odlehčovací služba, denní stacionář). Cílovým řešením je fungování takových služeb a s takovou kapacitou, které odpovídá skutečné potřebě v území. Důležité je, aby řešení odpovídajících životních podmínek této cílové skupiny byla součástí rozvojových plánů obcí i poskytovatelů sociálních služeb. Strana 4(celkem 15)

5 Indikátory plnění: Rozvoj a územní dostupnost odpovídajících služeb Zahájení činnosti poskytovatelů sociálních služeb Počet neuspokojených klientů Zvýšení počtu alternativních druhů služeb a jejich využívání Zvyšující se počet klientů se zájmem o odběr služeb Stav využívání příspěvku na péči ve prospěch sociálních služeb Počet volnočasových akcí zařízení pro seniory Realizační opatření k naplnění strategického cíle SC1 Označení Název opatření Op1-1 Op1-2 Op1-3 Op1-4 Zjištění skutečné potřebnosti vybraných druhů sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Podpora stávajících služeb a jejich rozšíření Zlepšení informovanosti o službách pro seniory a osoby se zdravotním postižením a jejich dostupnosti Zkvalitnění spolupráce mezi obcemi a poskytovateli služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Strana 5(celkem 15)

6 Tabulka č. 1 Plán opatření rozpracovaný do akcí za pracovní skupinu Senioři a osoby se zdravotním postižením (OPS S+OZP) Odhad Opatření Odpovědnost Finanční zdroje Doba realizace Výstupy nákladů SC1 - Optimalizace sítě služeb pro cílové skupiny seniorů a osob se zdravotním postižením Op1-1 Zjištění skutečné potřebnosti vybraných druhů sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Zjišťování potřebnosti a možností zajištění osobní asistence a odlehčovací služby v území ředitelka p. o. Pečovatelská služba Hrádek nad Nisou rozpočet p. o. Pečovatelská služba Hrádek nad Nisou v rámci činnosti ředitelky p. o informace o potřebnosti a návrh zajištění služeb Zjišťování potřebnosti denního stacionáře pro seniory a osoby se zdravotním postižením pro oblast mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko. Vyhledávání vhodného prostoru a finančních zdrojů z rozpočtu měst a obcí spadajících do oblasti Vedoucí OZO rozpočet měst a obcí v mikroregionu, MPSV, KÚ LK? informace o potřebnosti a návrh zajištění služby Op1-2 Podpora stávajících služeb a jejich rozšíření Rozšíření provozní doby pečovatelské služby Města Chrastava do večerních hodin hod ve všední dny, prodloužení pracovní doby o sobotách a nedělích v dopoledních hodinách. (Poptávka je po službě ráno, v poledne a večer až do 20. hodiny a především víkendy.) Vedoucí OZO Chrastava, dotace MPSV, popřípadě příspěvek od spadových obcí, pokud by tuto službu začaly využívat Kč přípravná fáze 2012 realizace 2013 rozšíření provozní doby pečovatelské služby Jednání o možnostech navýšení kapacity pobytových služeb pro seniory v území Vedoucí OZO Chrastava v rámci činnosti vedoucí OZO 2013 realizace jednání s poskytovateli služby Strana 6(celkem 15)

7 Odhad Opatření Odpovědnost Finanční zdroje Doba realizace nákladů Op1-3 Zlepšení informovanosti o službách pro seniory a osoby se zdravotním postižením a jejich dostupnosti Vytvoření letáků předat je do čekáren k obvodním lékařům, lékáren, do Klubu důchodců, DPS, MěÚ, infocentra, periodikum Hrádecko, Chrastavské listy, internetové stránky města Chrastava a Hrádek n. N. Vedoucí OZO rozpočet měst, popřípadě granty Kč 2012 (3 měsíce) Op1-3 Zkvalitnění spolupráce mezi obcemi a poskytovateli služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Schůzka 1x za 6 měsíců se zástupci spádových obcí a místních vedoucí OZO 2 000Kč 09/ Chrastava poskytovatelů sociálních služeb OZO odbor pro záležitosti občanů, MěÚ Chrastava? údaje budou doplněny při zpracování akčních plánů na následující období (2013, 2014) Výstupy vydání letáku realizace schůzek 2x za rok Strana 7(celkem 15)

8 SC2 Zajištění aktivit a služeb pro rodiny s dětmi jako prevence vzniku nežádoucích sociálních jevů Komentář: K naplnění cíle přispěje především rozšíření nabídky volnočasových aktivit pro všechny věkové kategorie dětí a mládeže a zařazení dostatečného množství preventivních programů, a to nejen na školách. Dalším možným způsobem prevence nežádoucích sociálních jevů a posílení sociální integrace menšin je podpora vzniku a činnosti nízkoprahových a jiných zařízení pro děti a mládež. Součástí naplnění cíle je realizace kroků vedoucích ke včasnému podchycení začínajících problémů v rodinách a v soužití mezi spoluobčany, čímž dojde ke zvýšení pocitu bezpečí (omezení hráčství, gamblerství, drog, alkoholu pro mladistvé a dospělé na veřejnosti). Důležitá je rovněž meziresortní koordinace včetně spolupráce úřadů a samospráv, řešení otázky zaměstnatelnosti vybraných skupin osob ve spolupráci s úřady práce, využívání možnosti zaměstnávání na VPP (veřejně prospěšné práce), vytváření pracovních míst pro nezaměstnané, vyjednávání se zaměstnavateli o vzniku pracovních míst na zkrácený úvazek apod. Indikátory plnění: Počet akcí pro děti a mládež Počet nízkoprahových zařízení v území Počet pracovních míst na zkrácený pracovní úvazek Počet pracovníků zaměstnaných v rámci VPP Vzdělanostní struktura obyvatel Statistika nezaměstnanosti Realizační opatření k naplnění strategického cíle SC2 Označení Název opatření Op2-1 Op2-2 Op2-3 Podpora činnosti nízkoprahových zařízení pro děti a mládež Koordinace volnočasových aktivit pro děti a mládež Vytváření podmínek pro zvýšení uplatnění vybraných skupin obyvatel na trhu práce Strana 8(celkem 15)

9 Tabulka č. 2 Plán opatření rozpracovaný do akcí za pracovní skupinu Rodina s dětmi (OPS R+D) Opatření Odpovědnost Finanční zdroje Odhad nákladů Doba realizace Výstupy SC2 Zajištění aktivit a služeb pro rodiny s dětmi jako prevence vzniku nežádoucích sociálních jevů Op2-1 Podpora činnosti nízkoprahových zařízení pro děti a mládež rozpočet měst, rozpočet Setkání zástupců měst, škol s Mgr. Edita mikroregionu poskytovateli sociálních služeb Poláčková Hrádecko - Chrastavsko Kč Podpora informovanosti o poskytovaných službách jednotlivých poskytovatelů jednotlivé organizace (města, školy a další ) rozpočet měst a obcí, škol Podpora vzniku NZDM pro děti a MgrTh. Šimon mládež ohroženými sociálním Dvořák vyloučením Op2-2 Koordinace volnočasových aktivit pro děti a mládež Podpora informovanosti o možnostech místních volnočasových aktivit ve spádových oblastech (Chrastava, Hrádek, Mníšek.) vedoucí kult. organizací města - setkání zainteresovaných zástupců města, škol a dalších organizací působících v této oblasti v uvažované spádové oblasti MPSV, LK, město Chrastava rozpočet měst a obcí Op2-3 Vytváření podmínek pro zvýšení uplatnění obyvatel na trhu práce MŠMT, Jednota Podpora středního vzdělávání v Jednota bratrská bratrská, regionu Město Chrastava Město Chrastava bez nákladů průběžně? Kč? údaje budou doplněny při zpracování akčních plánů na následující období (2013, 2014) září, říjen (začátek školního roku)? realizace setkání 1 2 x za rok umístění odkazů na webových stránkách jednotlivých organizací vznik NZDM v Chrastavě vytvoření integrované informace (forma letáku, plakátu.), na webových stránkách města, popř. na informačních tabulích, vývěskách. vznik střední školy v Chrastavě Strana 9(celkem 15)

10 SC3 Zlepšení podmínek pro začleňování osob a skupin ohrožených sociálním vyloučením Komentář: Cíle bude dosaženo zvýšením informovanosti o dostupných formách pomoci a zajištěním těch služeb, které jsou v území potřebné pro danou cílovou skupinu. Důležitou součástí je zkvalitnění meziresortní spolupráce úřadů, samospráv, dalších institucí a NNO, hledání vhodného řešení bytové otázky a vytváření pracovních míst pro vybrané skupiny osob ve spolupráci s úřady práce. Indikátory plnění: Počet řešených případů spojených s nežádoucími sociálními jevy Počet spáchaných trestných činů a přestupků Počet terénních pracovníků Pravidelně aktualizované www stránky Vydávání pravidelně aktualizovaných tisků Vydávání informačních materiálů pro klienty z cílové skupiny Realizační opatření k naplnění strategického cíle SC3 Označení Název opatření Op3-1 Op3-2 Op3-3 Op3-4 Zjišťování potřeb cílové skupiny Zajištění informovanosti o formách pomoci dostupných v území i mimo něj a informovanosti o komunitním plánování Zajištění dostupnosti finančně-právního poradenství Hledání možností řešení pro zajištění dostatečné ubytovací kapacity pro nízkopříjmové rodiny, osoby ohrožené sociálním vyloučením Strana 10(celkem 15)

11 Tabulka č. 3 Plán opatření rozpracovaný do akcí za pracovní skupinu Menšiny, problémové skupiny (OPS M+P) Opatření Odpovědnost Finanční zdroje Odhad nákladů Doba realizace Výstupy SC 3 Zlepšení podmínek pro začleňování osob a skupin ohrožených sociálním vyloučením Op3-1 Zjišťování potřeb cílové skupiny Anketa zaměřená na zjištění potřeb CS realizovaná prostřednictvím spolků Aktivní využití vývěsních skříněk MěÚ a Osadních výborů pro oslovení CS Besedy k sociální problematice zaměřené na CS den starosty vedoucí OPS M+P SSO ve spolupráci s OPS M+P Hrádek n. N. Hrádek n. N Kč vyhodnocení ankety 500 Kč/rok (průběžně) oslovení CS pro zjišťování potřeb SSO + vedoucí 2000 Kč/rok realizace besedy OPS M+P Hrádek n. N. Op3-2 Zajištění informovanosti o formách pomoci dostupných v území i mimo něj a informovanosti o komunitním plánování Pro informovanost pravidelně vedoucí OPS M+P pravidelně využívat internetových stránek a ve spolupráci s? Hrádek n. N. zveřejňované informace periodika Hrádecko SSO Informovat o procesu KP a vyzvat ke spolupráci spolky vedoucí OPS M+P + SSO Hrádek n. N. Op3-3 Zajištění dostupnosti finančně-právního poradenství Informovat o službách konkrétních poraden prostřednictvím internetových stránek města a periodika Hrádecko Informovat o možnostech získání základního sociálního poradenství vedoucí OPS M+P + SSO SSO, OZO Hrádek n. N. rozpočet měst Hrádek n. N. a Chrastava? ? Kč (v rámci činnosti odborů) vytvoření webového prostředí pro zveřejňování informací (do 11/2012) pravidelně zveřejňované informace upřesnění potřebnosti daného poradenství v území Strana 11(celkem 15)

12 Opatření Odpovědnost Finanční zdroje Odhad nákladů Doba realizace Výstupy Op3-4 Hledání možností řešení pro zajištění dostatečné ubytovací kapacity pro nízkopříjmové rodiny, osoby ohrožené sociálním vyloučením Řešení v rámci spolupráce regionu Hrádecko - Chrastavsko Realizace investičních projektů v rámci Výzvy č. 6 - IOP - Integrovaného operačního programu, oblasti intervence 3.1 Služby v oblasti sociální integrace zástupce vedoucí řídicí skupiny odborní pracovníci MěÚ Hrádek nad Nisou Mikroregion Hrádecko Chrastavsko? ESF IOP, rozpočet města Hrádek n. N. CS cílová skupina SSO správní a sociální odbor, MěÚ Hrádek nad Nisou OZO odbor pro záležitosti občanů, MěÚ Chrastava? údaje budou doplněny při zpracování akčních plánu na následující období (2013, 2014) Kč/rok Kč realizace jednání o řešení realizace jednání o možnosti využití výzvy v území Strana 12(celkem 15)

13 SC4 Efektivní spolupráce samospráv a úřadů při zajišťování služeb pro občany Hrádecka - Chrastavska Komentář: Cíle bude dosaženo aktivnějším zapojením zástupců všech dotčených resortů na místní úrovni, koordinovaným přístupem při řešení konkrétních případů, u kterých je žádoucí zapojení zástupce dalšího sektoru (např. zdravotnictví). Důležitá je vzájemná spolupráce samospráv v území a rovněž meziresortní komunikace na úřadech, obcích včetně ORP (Liberec). Významná je rovněž úloha plánování, která spočívá mimo jiné v zajištění udržitelného procesu KP (činnosti pracovních skupin, zapojení samosprávy a uživatelů, praktická využitelnost výstupů, monitoring plnění plánu), včetně nastavení a zachování vazby na cíle a priority střednědobého plánu LK. Při naplňování cíle bude nutná aktivní spolupráce s poskytovateli, jednotný postup při řešení problémů, zvýšení spolupráce při koordinovaném poskytování některých služeb (nejen sociálních). Podmínkou naplnění tohoto cíle je mimo jiné i zvýšení efektivity využívání dostupných finančních zdrojů. Předmětem řešení musí být zvýšení zainteresovanosti obecních rozpočtů i odpovědnosti jednotlivých uživatelů. Významnou roli v tomto směru hraje také společný postup celého území vůči všem poskytovatelům dotací. Indikátory plnění: Funkční systém úřadů v sociální oblasti Počet uspokojivě a včas vyřešených sociálních případů Funkční řídicí a pracovní struktura KP Pravidelná setkávání se zástupci uživatelů Koordinované zpracování rozvojových dokumentů v území Pravidelný monitoring plnění KP Počet lékařských ordinací Rozsah ordinačních hodin Realizační opatření k naplnění strategického cíle SC4 Označení Název opatření Op4-1 Op4-2 Zajištění a udržení procesu komunitního plánování Zajištění odpovídající dostupnosti a rozsahu zdravotnických služeb Pro strategický cíl SC4 byly v této verzi dokumentu rozpracovány opatření pouze do zjednodušené podoby karet opatření Op4-1 a Op4-2. Opatření budou konkretizována do jednotlivých akcí při tvorbě akčních plánů na následující období (2013, 2014) nebo podle potřeby v rámci aktualizace dokumentu KPHCH nebo jeho dílčích částí (AC KPHCH, NC KPHCH). Strana 13(celkem 15)

14 B.3 Doporučení pro další postup Navržená opatření (kap. B.2) byla částečně rozpracována do zjednodušené verze karet rozvojových opatření. Byly doplněny některé atributy, které byly v době zpracování této verze známy. Karty jsou navrženy jako přehledný a snadno použitelný nástroj pro shrnutí základních informací o jednotlivých opatřeních a pro další práci s nimi tedy zejména pro další, podrobnější rozpracování a dále pro sledování (monitoring) a vyhodnocování jejich plnění. Dalším doporučeným nástrojem, který by měl být připraven po projednání a dalším rozpracování navržených opatření, je časový plán realizace opatření. Posláním časového plánu je přehledně dokumentovat stanovené termíny plnění jednotlivých opatření a vzájemné vazby mezi nimi. Konkretizace rozvojových opatření a zpracování časového plánu bude tedy předmětem následující fáze procesu komunitního plánování. O koordinaci dalšího postupu a odpovědnostech za dílčí práce budou rozhodovat členové řídicí skupiny. V návaznosti na provedenou konkretizaci opatření bude možné přistoupit ke stanovení důležitosti rozvojových opatření (neboli jejich priorizaci), a to na základě projednání. Zapojeni budou všichni členové odborných pracovních skupin a po dohodě s řídicí skupinou mohou být přizváni také další odborníci a další subjekty. Pro následující období doporučuje zpracovatel vytvořit a zavést jednoduchý, ale funkční systém sledování a vyhodnocování plnění Komunitního plánu mikroregionu Hrádecko - Chrastavsko (KPHCH) postavený na těchto doporučených zásadách a principech: 1. Celkovou odpovědnost za plnění KPHCH má ŘS. 2. Pro koordinaci plnění by měla v budoucnu vzniknout koordinační jednotka, která by měla být vybavena odpovídajícími kompetencemi. 3. Vzhledem k významu, důležitosti a potřebnosti systematického a komplexního řešení a řízení rozvoje oblasti sociálních služeb mikroregionu doporučuje zpracovatel KPHCH vyhledání vhodného subjektu (interního nebo externího) pro tuto činnost. V návaznosti na projekt IP 3 je třeba zvážit úlohu územního koordinátora KP, jehož činnost bude v příštích dvou letech podpořená z finančních prostředků individuálního projektu IP 3 realizovaného LK (do 08/2013). 4. Pro další sledování a případné projednání změn KPHCH je doporučeno důsledné pokračování činnosti odborných pracovních skupin (OPS) a řídící skupiny (ŘS). Je na místě zvážit zapojení dalších dotčených aktérů ze sociální oblasti (poskytovatelé, zástupci uživatelských sdružení), ale i z oblastí přímo navazujících (zdravotnictví apod.). Koordinace jejich činnosti má přímou souvislost s předchozím doporučením. 5. Odpovědnost za plnění konkrétního rozvojového opatření nese jeho určený garant. 6. Pro zachování aktuálnosti a použitelnosti KPHCH je doporučeno neustále sledovat aktuální vývoj na úrovni střednědobého plánování rozvoje sociálních Strana 14(celkem 15)

15 služeb v Libereckém kraji. Toho bude dosaženo mj. aktivní účastí zástupců ŘS na jednáních Krajské poradní skupiny Krajské koordinační struktury pro plánování rozvoje sociálních služeb v LK. 7. Termíny dalších kroků v rámci prací na KPHCH je velmi vhodné sladit s termíny přípravy rozpočtů obcí a dotačního řízení pro sociální oblast (dotace z MPSV). 8. V průběhu roku 2012 zpracovatel doporučuje zavést jednoduchý systém zpracování a následné kontroly plnění Akčních plánů (první AP pro rok 2013). B.4 Příloha - Zjednodušené karty opatření Strana 15(celkem 15)

Akční plán pro rok 2013

Akční plán pro rok 2013 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ŽELEZNOBRODSKA A SLUŽBY S NÍM SOUVISEJÍCÍ 2011-2015 Akční plán pro rok 2013 Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních

Více

Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2011-2015

Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu Tanvaldsko 2011-2015 Komunitní plán sociálních služeb Mikroregionu sko 2011-2015 Akční plán pro rok 2013 listopad 2012 Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních služeb

Více

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011

Příloha č.1. Zjednodušená analýza financování. pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj , Aktualizace 2011 Příloha č.1 Zjednodušená analýza financování pro Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb, Liberecký kraj 2009 2013, Aktualizace 2011 Zjednodušenou analýzou financí sociálních služeb rozumíme sumarizaci

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 Akční plán pro rok 2014 Obsah 1 Úvod 3 2 Východiska 4 3 Organizační a finanční zajištění pro plnění AP 5 4 Přílohy - 1 - Úvod Důvod zpracování

Více

Komunitní plán sociálních služeb Českolipsko

Komunitní plán sociálních služeb Českolipsko Op1-1 Zajištění pobytových odlehčovacích služeb Podpora vzniku sociální služby na základě zmapování skutečné poptávky pro osoby se zdravotním postižením i pro klienty cílové skupiny seniorů. Tento typ

Více

Monitoring plnění KP

Monitoring plnění KP Příloha A stav k 19. 3. 2013 číslo opatření KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA ČESKÁ LÍPA Monitoring plnění KP název opatření plánované období realizace ZJIŠTĚNÍ STAVU PLNĚNÍ stav plnění zásadní důvody

Více

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO

KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB REGIONU TURNOVSKO 2011-2015 Akční plán pro rok 2015 Obsah 1 Úvod 2 2 Východiska 3 3 Organizační a finanční zajištění pro plnění AP 4 4 Přílohy 5-9 - 1 - 1. Úvod Důvod zpracování

Více

Akční plán rozvoje sociálních služeb na Mohelnicku na rok 2020

Akční plán rozvoje sociálních služeb na Mohelnicku na rok 2020 Střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb na SO ORP Mohelnice CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006549 Realizátor Středisko rozvoje sociálních služeb, o.p.s. v partnerství s Městem Mohelnice Akční plán

Více

Monitoring plnění opatření z KP

Monitoring plnění opatření z KP Příloha A stav k 31. 8. 2014 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA ČESKÁ LÍPA Monitoring plnění opatření z KP ZJIŠTĚNÍ STAVU PLNĚNÍ číslo opatření název opatření plánované období realizace stav plnění

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

REALIZAČNÍ PLÁN. pro roky 2008 a 2009

REALIZAČNÍ PLÁN. pro roky 2008 a 2009 Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. REALIZAČNÍ PLÁN pro roky

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI 2014-2017 PREZENTACE PRO PRACOVNÍ SETKÁNÍ POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB KÚLK, 13. června 2013 1 Přípravné a související aktivity Monitoring

Více

Akční plán pro rok 2013

Akční plán pro rok 2013 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ORP Semily 2011 Akční plán pro rok 2013 Aktualizovaná verze /duben 2013/ Dokument vznikl v rámci projektu IP 3 Rozšíření nástrojů pro podporu systému plánování sociálních

Více

Monitoring a doplnění Komunitního plánu sociálních služeb města Ralsko

Monitoring a doplnění Komunitního plánu sociálních služeb města Ralsko Monitoring a doplnění Komunitního plánu sociálních služeb města Ralsko Tento dokument vznikl jako jedna z aktivit projektu "IP 2 - Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb

Více

Komunitní plánování sociálních služeb na Domažlicku

Komunitní plánování sociálních služeb na Domažlicku Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Obsah: I. Smysl realizačního

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ NÁVRHOVÁ ČÁST

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ NÁVRHOVÁ ČÁST STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ 2009-2013 NÁVRHOVÁ ČÁST Pracovní verze červen 2008 Zpracoval: Krajský úřad Libereckého kraje, odbor sociálních věcí, bezpečnosti a problematiky

Více

Střednědobé plánování. sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi

Střednědobé plánování. sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Střednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, 2016 Střednědobé plánování 3. plán SPRSS v ÚK na období 2016 2018 Akční plán

Více

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST

KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST ORLOVÁ, MĚSTO PRO TEBE KONCEPCE SPORTU VE MĚSTĚ ORLOVÁ NÁVRHOVÁ A IMPLEMENTAČNÍ ČÁST Dokument byl vytvořen v rámci projektu: Registrační číslo: a Petřvald řídíme strategicky a společně CZ.03.4.74/0.0/0.0/16_033/0002958

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015 VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2015 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE

Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE Komunitní plánování AKČNÍ PLÁN KOMUNITNÍHO PLÁNU MĚSTA AŠE 2016 Obsah: Stručná popis.. str. 2. 3. Struktura součinnosti a procesů. str. 4. Členění akčního plánu. str. 5. 7. Plán aktivit. str. 8. Závěr..

Více

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016 PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA Databanka projektů na období 2012 až 2016 0 Zpracovatelský tým: PhDr. Leona Kupčíková (Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.) Mgr. Lucie Hanková (Město Krásná Lípa) Hana

Více

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje

Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Metodická podpora obcím Koncept plánování sociálních služeb Základní síť sociálních služeb Libereckého kraje Vize: V rámci Libereckého kraje existuje komplexní a systematizovaný sběr dat od dotčených subjektů

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3

Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3 Místní akční plán rozvoje vzdělávání městské části Praha 3 číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000794 Setkání řídícího výboru 7. září 2017 MAP tři rozměry působení Vytvoření místní platformy pro

Více

Realizační plán na rok 2008

Realizační plán na rok 2008 Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Realizační plán na rok

Více

MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI

MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI MONITORING PLNĚNÍ STŘEDNĚDOBÉHO PLÁNU ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V LIBERECKÉM KRAJI Metodika (plnění prvního kroku zakázky) doplněná verze březen 2010 Objednatel: Liberecký kraj Zpracovatel: LB plán, s.r.o.

Více

Plánování rozvoje sociálních služeb z hlediska kraje

Plánování rozvoje sociálních služeb z hlediska kraje Plánování rozvoje sociálních služeb z hlediska kraje Závěrečná konference k projektu Zavádění procesu komunitního plánování sociálních služeb a péče na Brumovsku a Valašskokloboucku 19. dubna 2012 Místo

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ 2014-2017 OSA STRATEGICKÉ ČÁSTI Pracovní materiál k projednání červen 2013 Objednatel: Liberecký kraj U Jezu 642/2a 461 80 Liberec Zpracovatel:

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl příloha č. 2 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl OP Zaměstnanost 2 Sociální začleňování a boj s chudobou

Více

Příloha č. 1 k Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2012 evaluace

Příloha č. 1 k Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2012 evaluace Příloha č. 1 k Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne 25.02.2013 Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2012 evaluace Priority a opatření Akční plán rozvoje sociálních služeb

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 č.j.: 416/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 393 ze dne 18.06.2013 Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 Zastupitelstvo městské části I. b e r e

Více

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Důvodová zpráva V procesu komunitního plánování je hlavním dokumentem 3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka na období 2016 2019. Dalším dokumentem je akční plán na daný rok. Akční

Více

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF 2014-2020 15.10. 2014 Petr Čáp Představení Agentury pro sociální začleňování Vznik v roce 2008 podpora obcím a

Více

Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015. Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji

Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015. Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji Závěrečný workshop Zámek Kravaře, 17. 2. 2015 Komunikační vazby mezi realizátory Komunitního plánování v Moravskoslezském kraji 1 Základní informace o projektu Název: Sociální služby SOH Partner projektu:

Více

Evropské fondy na MPSV ČR

Evropské fondy na MPSV ČR Evropské fondy na MPSV ČR Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Olomouc 25.7.2012 MPSV a evropské fondy 2007-2013 MPSV je v období 2007 2013:

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka 2016 2019) Obsah 1) Základní síť sociálních služeb ORP Jablonec nad Nisou... 2 2) Rozdělení sociálních služeb dle

Více

Tento projekt je financován z ESF ( prostřednictvím OP VVV (

Tento projekt je financován z ESF (  prostřednictvím OP VVV ( Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Místní

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ

VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ VYHODNOCENÍ REALIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2013 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje

Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Pomoc seniorům a lidem v závěru života z pohledu Zlínského kraje Závěr života 75% osob umírá v institucionální péči Volby Informace Kvalita Kompetence Nástroje Role kraje Role kraje, obcí Zjišťování potřeb

Více

Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji

Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Plánování sociálních služeb v Jihočeském kraji Kulatý stůl V Českých Budějovicích 10. prosince 2012 Plánování sociálních služeb na úrovni Jihočeského kraje Plánování sociálních služeb na úrovni Jihočeského

Více

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014

VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014 VYHODNOCENÍ REALÍZACE CÍ LŮ A OPATR ENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB BLANSKO PRO ROK 2014 Úvod Komunitní plán sociálních služeb Blansko 2013-2016, schválený Zastupitelstvem města Blansko, definuje priority

Více

Strategická část. stručná verze. k připomínkování

Strategická část. stručná verze. k připomínkování Strategická část stručná verze k připomínkování Vznik strategie, návaznost na ostatní dokumenty Strategická část Komunitního plánování sociálních služeb na území místní akční skupiny Chance in Nature Local

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2005 OBČANSKÉ SDRUŽENÍ INSTAND

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2005 OBČANSKÉ SDRUŽENÍ INSTAND VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2005 OBČANSKÉ SDRUŽENÍ INSTAND OBSAH: 1. Poslání a cíle občanského sdružení Instand... 2 2. Přehled projektů v roce 2005... 3 2.1 Projekty probíhající v roce 2005... 3 2.2 Připravované

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více

VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016

VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016 VYHODNOCENÍ AKČNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB OBCÍ SVAZKU OBCÍ NOVOBORSKA ZA ROK 2016 Akční plán 2016 vychází z Třetího komunitního plánu sociálních služeb obcí Svazku obcí Novoborska pro období 2016-2020.

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 432/2015 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 406 ze dne 08.06.2015 Akční plán pro rok 2015 Komunitního plánu rozvoje sociálních a návazných služeb na území Městské části Praha

Více

Výroční zpráva projektu Komunitní plánování sociálních služeb Konicka za rok 2009

Výroční zpráva projektu Komunitní plánování sociálních služeb Konicka za rok 2009 Výroční zpráva projektu Komunitní plánování sociálních služeb Konicka za rok 2009 Projekt Komunitní plánování sociálních služeb Konicka byl předložen 8.9.2006 a doporučen k financování rozhodnutím ZOK

Více

ZÁPIS ze setkání řídící skupiny

ZÁPIS ze setkání řídící skupiny ZÁPIS ze setkání řídící skupiny Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006588 7.6.2019, v 10.00 hod.

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 36 NÁZEV: DNE: 22. 2. 2016 MAP ORP Žďár nad Sázavou JEDNACÍ ČÍSLO: 521/2016/ŠKS ANOTACE: Zapojení města Žďáru nad Sázavou do Místního akčního plánu vzdělávání ve školství v rámci

Více

Aktuální stav OP VVV

Aktuální stav OP VVV OP VVV Aktuální stav OP VVV 6. 1. 2015 byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok 2015 19. 1. 2015 byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi 20.

Více

Zásobník projektů. Komunitní plánování sociálních služeb na Horšovskotýnsku Zásobník projektů

Zásobník projektů. Komunitní plánování sociálních služeb na Horšovskotýnsku Zásobník projektů Tato akce je spolufinancována Plzeňským krajem a Evropskou unií v rámci Společného regionálního operačního programu grantové schéma Podpora sociální integrace v Plzeňském kraji. Obsah: I. O zásobníku projektů...

Více

Příloha č. 2 Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2013

Příloha č. 2 Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2013 Příloha č. 2 Zápisu č. 5 z jednání Pracovní skupiny II. ze dne 25.02.2013 Akční plán rozvoje sociálních služeb v Třebíči na rok 2013 1 Priority a opatření Tento akční plán vznikl na základě Střednědobého

Více

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI

PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V KARLOVARSKÉM KRAJI ZAČÁTEK Slavnostní zahájení 20.5.2003. Cílem kpss je zajistit dostupné sociální služby pro lidi, kteří je opravdu potřebují. Motto: Komunitním plánováním

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

Regionální akční plán SRR ČR pro území Jihomoravského kraje a související přehled projektů v sociální oblasti

Regionální akční plán SRR ČR pro území Jihomoravského kraje a související přehled projektů v sociální oblasti Regionální akční plán SRR ČR pro území Jihomoravského kraje a související přehled projektů v sociální oblasti Regionální akční plán (RAP) Vychází ze Strategie regionálního rozvoje ČR 2014-2020 Zajišťuje

Více

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 15. března 2016 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 2013-2017 Město Třinec realizuje střednědobé plánování již od r. 2005 Jedná se o čtvrtý komunitní plán města Třince

Více

Aktuální stav OP VVV

Aktuální stav OP VVV OP VVV Aktuální stav OP VVV 13. 3. 2015 byla finální verze OP VVV předložena Evropské komisi 13. 5. 2015 byl OP VVV ze strany EK schválen V dubnu vyhlášena první Avíza o parametrech výzvy Dalších šest

Více

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické

Opatření. 5 4 1 2. Občané ohroženi sociálním vyloučením a etnické Zpráva o naplňování cílů a opatření komunitních plánů v lokalitách Olomouckého kraje za rok 2013 Název komunitního plánu 2. Komunitní plán sociálních služeb města Kojetína na období let 2012-2016 Časová

Více

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra

Sociální služby v Pardubickém kraji. v kontextu péče o osoby s poruchou. autistického spektra Sociální služby v Pardubickém kraji v kontextu péče o osoby s poruchou autistického spektra Bc. Edita Moučková Krajský úřad Pardubického kraje 20. 4. 2015 ÚVOD Poruchou autistického spektra trpí v ČR odhadem

Více

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období 2017 2018 Zpracovali: Mgr. Zuzana Starostová PhDr. Ladislav Spurný Strana 1 (celkem 12) Základním strategickým dokumentem Olomouckého

Více

Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010

Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010 Individuální projekt IP 2 Podpora střednědobého plánování a rozvoje kvality sítě sociálních služeb v Libereckém kraji 17. 09. 2010 Základní informace k projektu Termín realizace a financování projektu

Více

Příprava Regionálního akčního plánu Libereckého kraje 1. zasedání Regionální stálé konference LK , Krajský úřad Libereckého kraje

Příprava Regionálního akčního plánu Libereckého kraje 1. zasedání Regionální stálé konference LK , Krajský úřad Libereckého kraje Příprava Regionálního akčního plánu Libereckého kraje 1. zasedání Regionální stálé konference LK 12.11.2014, Krajský úřad Libereckého kraje Národní úroveň-východiska Operační programy (byly vymezeny usnesením

Více

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10

Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Zápis ze společného jednání pracovních skupin komunitního plánování sociálních a návazných služeb na městské části Praha 10 Datum konání: 1. 6. 2016, 13:00 hod-15:15 hod. Místo konání: ÚMČ Praha 10, Vršovická

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ 2014-2017 Příloha č.1 KARTY ROZVOJOVÝCH AKTIVIT Číslo aktivity: A01-01 Podpora a rozvoj odlehčovacích služeb Vazba na strategický cíl: SC2 Humanizace

Více

PROČ SE MAP PŘIPRAVUJÍ?

PROČ SE MAP PŘIPRAVUJÍ? CO JE TO MAP? 1. Místní - dokument připravovaný pro místní potřeby 2. Akční - dokument připravovaný místní komunitou - zástupci zřizovatelů, poskytovatelů a uživatelů vzdělávání 3. Plán - koncepční plán

Více

Komunitní plán obcí Frýdlantska

Komunitní plán obcí Frýdlantska Op7-1 Zmapování potřebnosti lůžek pro osoby v krizových životních situacích Zjištění velikosti cílové skupiny, jejíž klienti by využívali pobyt v azylovém domě, kteří poptávají služby ubytovny nebo levného

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Obsah příspěvku Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2019-2020 Národní

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní Individuální projekty národní Číslo OP: CZ 1.07 Název OP: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 49 Název výzvy: Žádost o finanční podporu z OP VK IPn oblast podpory 3.1 Prioritní osa: 7.3

Více

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb

Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií kvality plánování sociálních služeb Vyhodnocení komunitního plánování na Rokycansku z hlediska kritérií Vyhodnocení procesu komunitního plánování sociálních služeb na Rokycansku z hlediska kritérií plánování sociálních služeb Zpracovatel:

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB STŘEDNĚDOBÝ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB LIBERECKÝ KRAJ 2014-2017 Příloha č.1 KARTY ROZVOJOVÝCH AKTIVIT Číslo aktivity: A01-01 Podpora a rozvoj odlehčovacích služeb Vazba na strategický cíl: SC2 Humanizace

Více

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí

Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Akční plány pro implementaci Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní hygienik ČR USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ

Více

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 5.1 Udržení stávajících

Více

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Město Kyjov Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a školství Říjen 2013 Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 je

Více

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014

AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014 AKČNÍ PLÁN ROZVOJE SOCIÁLNÍCH A NÁVAZNÝCH SLUŽEB V NYMBURCE PRO ROK 2014 ZPRACOVAL: Bc. Ivana Bohuslavová koordinátor komunitního plánování sociálních služeb Tel.: 325 501 249, 722 967 429 Email: kpssnymburk@gmail.com

Více

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková helena.petrokova@mpsv.cz Praha, 2.11.2015 Zaměření prezentace: OP Zaměstnanost

Více

NÁVRHOVÁ ČÁST. Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let

NÁVRHOVÁ ČÁST. Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let NÁVRHOVÁ ČÁST Zpracování Strategického plánu rozvoje města Příbram na období let 2014-2020 2014 Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D. a kolektiv PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. a 1 Dokument zpracovala

Více

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování

Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Evropský sociální fond 2014-2020 Vize MPSV pro oblasti trhu práce a sociálního začleňování Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. vrchní ředitel sekce fondů EU Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Venkov 2011,

Více

Plánování v sociální oblasti. Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni

Plánování v sociální oblasti. Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni Plánování v sociální oblasti Aktuálně výzva č. 63 OPZ Podpora procesu plánování sociálních služeb na obecní úrovni Terminologie, zkratky Komunitní plán sociálních služeb - KPSS Nově Střednědobý plán rozvoje

Více

Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality

Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce na území Olomouckého kraje v návaznosti na zvyšování jejich dostupnosti a kvality (Podpora plánování sociálních služeb a sociální práce) Základní údaje

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

Prioritní cíle a opatření 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov,

Prioritní cíle a opatření 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov, PRIORITY 1. KOMUNITNÍHO PLÁNU SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV NA ROK 2008 Prioritní cíle a 1. Komunitního plánu sociálních služeb města Český Krumlov, které vzešly z jednání pracovních a řídících

Více

Finální sestavení nového komunitního plánu sociální služeb pro roky 2015-2018 (03-06/2015)

Finální sestavení nového komunitního plánu sociální služeb pro roky 2015-2018 (03-06/2015) Aktuální projekt komunitního plánování sociálních služeb na Třeboňsku Právě probíhá realizace projektu Plánování rozvoje sociálních služeb na území ORP Třeboň 2015-2018", reg. č.: CZ.1.04/3.1.03/97.00023,

Více

MAS a sociální podnikání

MAS a sociální podnikání MAS a sociální podnikání Hradec Králové 22.10. 2015 místní akční skupina (MAS) mezisektorové partnerství na místní úrovni veřejný sektor podnikatelský sektor neziskový sektor obce DSO příspěvkové organizace

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje. změnu v 82. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. oznamuje. změnu v 82. výzvě k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky oznamuje změnu v 82. výzvě k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu ROZVOJ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020 PO1: Posilování kapacit pro kvalitní výzkum (EFRR) Specifický cíl 1 Zvýšení mezinárodní kvality výzkumu a jeho výsledků Specifický cíl 2 Budování kapacit

Více

Komunitní plánování - věc veřejná

Komunitní plánování - věc veřejná Komunitní plánování - věc veřejná Jak zjistit, co lidé opravdu chtějí? Jak zlepšit život v obci? Co to je komunitní plánování? Metoda, která umožňuje zpracovávat rozvojové materiály pro různé oblasti veřejného

Více

Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023

Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023 Strategie a integrovaný akční program ke zvýšení zaměstnanosti a lepšímu vzdělávání v Moravskoslezském kraji na roky 2015 2023 Verze březen 2015 1 STRUČNÝ SOUHRN MS Pakt je strategickou komunikační platformou

Více

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec

Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Strategické plánování v obci proč a jak? Jana Kortanová 19. května 2011 Liberec Obsah prezentace proč strategicky plánovat základní fáze strategický plán a jeho realizace vazba strategického plánu na územní

Více

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov

Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Strategický plán udržitelného rozvoje města Sokolov Implementační dokument MĚSTO SOKOLOV May 29, 2015 Autor: Profesionální servis s.r.o. Mgr. Bc. Jindřich Hlavatý, PhD. Mgr. Bc. Miloš Podlipný Pro účely

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

Inspiromat list 6. Akční plán

Inspiromat list 6. Akční plán Inspiromat list 6 Akční plán Inspiromat 6 - Akční plán POSTUPY MAP : Výstupem aktivit plánovaných v MAP nemusí být vždy následný projekt. Do aktivit naplánovaných v MAP patří i návrh jednoduchých aktivit,

Více