4. čtvrtletí 2011/ 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4. čtvrtletí 2011/ 2012"

Transkript

1 4. čtvrtletí 2011/ 2012

2 - Oranžový pětiboj Den Země Školní akademie Zájezd do muzea Tatra a Aqua parku Hranice Dopravní soutěž v Opavě Dopravní hřiště Odry Miss Roma

3 Návštěva výstavy obrazů v Kulturním domě ve Vítkově - V měsíci dubnu proběhla část projektu Z POHÁDKY DO POHÁDKY tentokrát na téma JAK KŘEMÍLEK A VOCHOMŮRKA SADILI SEMÍNKO výroba jarních květin z papíru a slaného těsta, rozhovory o tom, co rostliny potřebují k životu Slet čarodějnic Taneční vystoupení našich kroužků Modrá kočka v Opavě Školní akademie Den dětí odpolední soutěže házení na terč, sběr vršků nohama, přetahování lanem, přenášení míčku na lžičce do aktivit se zapojili i rodiče Vybíjená akce ve spolupráci DDM MISS ROMA

4 Naše škola se dostala mezi 200 škol, které v tomto roce bude soutěžit o Oranžové hřiště nebo učebnu. Je to souboj v pěti disciplínách: skok do dálky z místa, člunkový běh, hod na koš a na čtverec, skoky přes lavičku, račí chůze. Jako pomůcky na vykonávání disciplín jsme obdrželi ČEZ SPORT SET, který obsahuje sportovní vybavení - sportovní taška, míče na fotbal, basketbal a volejbal, píšťalka, stopky, lékárnička, pumpička, rozlišovací dresy, plastové kužely, pásku, měřicí pásmo, dále také tiskoviny, diplomy a ceny. A hurá soutěžit. Výsledky naší školy: V 1. kategorii tj. přípravná třída až 4. třída 1. místo Erik Kala (3. třída) 2. místo Erik Sivák (3. třída) 3. místo Jan Kováč (3. třída) Ve 2. kategorii tj. 5. až 9. třída 1. místo Aron Giňa (8. třída) 2. místo Anežka Hálová (7. třída) 3. místo Marika Kováčová (8. třída)

5 Historie Dne Země Historie Dne Země se začala psát roku 1970 v USA, kdy senátor Gaylord Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayesa organizací série environmentálních protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. První Den Země slavil úspěch a ve Spojených státech vedl mimo jiné k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí Zákona o čistotě ovzduší, Zákona o čistotě vody a Zákona o ohrožených druzích. Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. 22. duben tak můžeme považovat za výročí vzniku moderního environmentálního hnutí. I na naši škole proběhl Den Země letos ve znamení vody. 1. stupeň vyfasoval rukavice, pytle na odpadky a hrábě. A hurá k blízkému potoku Čermná -(Čermenka), kde se čile pustil do jeho očisty. Bylo k nevíře, co se vše z vody vytahalo např. lednička a lyže. S odvozem pak pomohly TS Vítkov, které vše odvezly traktorem na skládku. Odměnou poté byly soutěže a opékání. 2. stupeň se také vyzbrojil rukavicemi a pytli a šel čistit nedaleký školní lesík, kde vysbíral různé odpadky. I zde si žáci zahráli hry a radostně se vrátili zpět.

6 Den matek je den, kdy vzdáváme poctu našim maminkám. Slaví se v různé dny po celém světě. V Československu se začal slavit tento svátek v roce Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl zatlačen do pozadí komunisty propagovanými oslavami Mezinárodního dne žen, ve zkratce MDŽ (slaveného vždycky 8. března), ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně. V České republice připadá Den matek na druhou květnovou neděli. Ve středu 16. května se v tělocvičně naší školy konala Školní akademie, která byla zaměřená hlavně pro maminky. Jednotlivé třídy si připravily pestrá vystoupení. Někteří zpívali, tančili, jiní přednášeli básničky, či předvedli hranou pohádku. Akademie byla jak pro rodiče, tak pro širokou veřejnost.

7 Dne vyjeli žáci naší školy i s některými rodiči do Technického muzea TATRA v Kopřivnici. Zde děti v průběhu prohlídky vyplňovaly pracovní listy Dráček Tatrováček. Tyto listy pak byly vyhodnoceny a náležitě odměněny. Všichni byly muzeem i soutěžemi nadšeni. Z Kopřivnice vedla cesta do Nového Jičína a aquaparku. Na tuto část se děti obzvlášť těšily. Voda teploučká, parádní tobogán a vířivka se všem líbily. Takto na výlet vzpomíná Lukáš Křenek.

8 Brzy ráno se Vydala 4. a 5. třída do Oder na druhé kolo dopravky. Skládala se z několika částí první částí byla zkouška z pravidel silničního provozu - druhá část se týkala prověření řidičských dovedností cyklisty ve třetí části se žáci snažili dodržovat pravidla na dopravním hřišti Po všech zkouškách byl slavnostní nástup, kde se žáci dozvěděli, kdo získal průkaz cyklisty. Šťastnými absolventy se stali: MARCEL FERENC VAŠEK BASKAKOV Počasí bylo báječné, dopravním hřištěm byli všichni nadšeni a ostatní čtvrťáci se těší na příští školní rok, kdy si mohou testy zopakovat.

9 tři třídy naší školy vyjely ranním vlakem do Budišova nad Budišovkou, kam si naplánovaly svůj výlet. Hlavním místem bylo Muzeum břidlice, kde je průvodkyní naše bývalá paní učitelka Jana Pavlů. Její vyprávění o historii Budišova a okolí, o vzniku, těžbě a využití břidlice nás tak zaujalo, že jsme při výkladu ani nepípli. Dokonce jsme si mohli v malé dílničce zkusit břidlici štípat. I prohlídka zajímavostí v městečku nás nadchla. Po návratu do Vítkova jsme zašli ještě do Domu dětí a mládeže, kde jsme se pohoupali na houpačkách a zahráli hry. Výlet se vydařil, počasí přálo, škoda, že se nezúčastnilo více žáků.

10 Vypálení Lidic a Ležáků LIDICE Po úspěšném atentátu československých parašutistů na Reinharda Heydricha v roce 1942 byly obce Lidice a Ležáky ve Středních Čechách v důsledku heydrichiády vypáleny a srovnány se zemí. Veškeré místní obyvatelstvo bylo vyvražděno nebo odsunuto do koncentračních táborů. Na místě nacisté zastřelili 173 mužů. Masakr nepřežilo 340 obyvatel obce. 88 dětí bylo vyvezeno do Polska a nedaleko Lodže zplynováno. Lidice se staly celosvětovým symbolem obětí válečných zločinů. Posláním Památníku Lidice je péče o trvalé uchování vzpomínky na vyhlazení obce a utrpení jejích občanů, kteří se 10. června 1942 stali obětí fašistického násilí.

11 Ležáky Osada Ležáky byla 24. června 1942, v souvislosti s atentátem na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha, vypálena nacisty. Celkem 33 dospělých a 13 dětí bylo odvezeno do Pardubic. Všichni dospělí byli ten den na Zámečku v Pardubicích zastřeleni, 2 děti byly vybrány k poněmčení (po válce se je povedlo nalézt v Německu a dopravit zpět do Československa), zbytek dětí byl odvezen pravděpodobně do polského Chelmna, kdy byly zavražděny společně s dětmi z Lidic. 2. července 1942 bylo popraveno dalších 40 osob, jež pomáhalo Bartošově parašutistické skupině, mezi nimi i obyvatelé ležáckého mlýna, kteří byli zatčeni již dříve. Osada nebyla nikdy obnovena, na jejím místě je zřízeno pietní místo s muzeem, pomníky a tzv. hrobodomy - pomníky na místech bývalých usedlostí

12 Jak se chránit při opalování V létě si většina lidí ráda dopřává odpočinek u vody a vystavuje své tělo slunečním paprskům. Je potřeba myslet na to, jak svou pokožku chránit. Kůže je největším orgánem našeho organismu, který pokrývá zhruba 2 m čtvereční plochy. Je důležitým vylučovacím orgánem a také pomáhá vyrovnávat teplotu mezi vnějším a vnitřním prostředím. 0Sluneční záření je pro organismus prospěšné. Stačí pouze 20 minut pobytu na slunci, abychom získali potřebnou dávku endorfinů a také vitaminu D, který je důležitý pro růst kostí a metabolismus. Doporučená a bezpečná doba pobytu na sluníčku se pohybuje v minutách. Jak chránit pokožku Oblečení V létě je vhodné nosit bavlněné oblečení. Samozřejmostí by měla být pokrývka hlavy, která nás chrání před úpalem či úžehem. Také oči je třeba chránit vhodnými slunečními brýlemi. Opalovací krémy s vysokým UV faktorem Podle výše ochranného faktoru (OF, SPF) poznáte, jak dlouho můžete bezpečně pobývat na sluníčku a současně i za jakou dobu kůže bez ochrany zrudne. Kvalitní ochranný přípravek by měl obsahovat UVA a UVB filtr. Po slunění ztrácí kůže pružnost, hydrataci, je napnutá, obvykle červená a podrážděná. Na konci dne je potřeba pokožku osprchovat.

13 Tvarohový pohár s jahodami Suroviny : Měkký polotučný tvaroh 200g,vanilkový cukr 2 sáčky,20 ks dětských piškotů,200ml zakysané smetany,1 hrnek jahod,1/2 balíčku želatiny. Část jahod rozmixujeme a část necháme v celku (množství jahod si upravte dle vlastní chuti). Dle návodu připravíme želatinu. Vyšleháme smetanu s cukrem a tvarohem. Do sklenice dáme rozmixované jahody, na ně piškoty, tvaroh, piškoty, zbytek rozmixovaných jahod a celé jahody. Nahoru dáme vrstvičku červené želatiny. Pohárky necháme vychladit a podáváme. Ovocný nanuk Suroviny : 200 g čerstvého nebo mraženého ovoce (nejlépe nějaké výrazné - jahody, borůvky, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe hnědého) Do smetany vmíchat vanilkový cukr a dobře ušlehat. V jiné míse rozmixovat ovoce, cukr a jogurt. Oboje opatrně smíchat, dát do formiček a nechat v mrazáku alespoň 6 hodin.

14 Jahodové tvarohové knedlíky Ingredience na cca. 15 knedlíků: 250 g polotučného tvarohu, 120 ml mléka, 1 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, špetka soli, 250 g jahod, tvrdý sýr na strouhání, moučkový třtinový cukr a máslo na dochucení. Postup: Tvaroh, vejce a 2/3 mléka smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Zapracujte těsto a podle potřeby přidávejte mléko. Bude-li se vám těsto zdát naopak moc řídké a lepivé, přimíchejte trošku hrubé mouky nebo dětské krupičky. Poté těsto vyválejte na placku a rozkrájejte na čtverečky. Ty naplňte omytými jahodami a rukou vytvarujte knedlíky. Vařte ve vroucí osolené vodě přibližně 5 až 10 minut podle velikosti knedlíků. Že jsou hotové, poznáte tak, že budou plavat na hladině. Nakonec je ozdobte nastrouhaným tvarohem, troškou moučkového třtinového cukru a přelijte rozpuštěným máslem.

15

16 Dvojstránku rozdílů, kterou si můžete i vybarvit připravili: Silva Behárová, p.asistentka Gábinka, Marcel Ferenc a Jarda Kala HODNĚ ŠTĚSTÍ PŘI HLEDÁNÍ ROZDÍLŮ!!!

17 Když potřebuje pomoc člověk, přijde mu na pomoc anděl strážný. Když potřebuje pomoc anděl, přijde mu na pomoc Chuck Norris. Ve škole vysvětluje paní učitelka dětem jaký je rozdíl mezi nehodou a neštěstím. Pepíček se přihlásí a řekne: "Když ztratím žákovskou knížku, je to nehoda, když jí najde tatínek, je to neštěstí." Babička vytýká vnučce, že chodí pozdě spát: To já, když jsem byla velká jako ty, chodila jsem spát se slepicemi. A jak ses babičko, udržela na bidýlku? Učitel přerušil svůj výklad a povídá: Kluci, kdybyste se tam vzadu bavili o fotbale o něco méně hlučně a kdyby si holky uprostřed řešily křížovky klidněji, mohli by ti v prvních lavicích v klidu spát.

18 A máme tu vysněný konec školního roku, na který se určitě všichni těší a kdo chtěl, odpověděl na naši malou anketu. (p. Pecinová, p. Zatloukalová, p, Piskovská, p. Hrnčířová, p. Janotová a žáci školy) TĚŠÍTE SE NA PRÁZDNINY? Na tuto otázku byla většinou jednoznačná odpověď: Hrozně moc! DOVOLENOU PLÁNUJETE NEBO JI ŘEŠÍTE NA POSLEDNÍ CHVÍLI? Většina odpovědí byla: Na poslední chvíli nebo Není co plánovat, když na dovolenou nejsou finance. MÁTE NĚJAKÉ OBLÍBENÉ MÍSTO, KDE DOVOLENOU NEJRADĚJI TRÁVÍTE? -Kdekoliv, kde není hodně lidí a nemusím vařit -Ano, mám ráda místa, kde jsem buď sama nebo s těmi, co mám ráda a s kým je mi dobře -Ne, hlavně chci klid a teplo -Na jihu Moravy -Kdybych na to měla, měla bych KAM SE NA LETOŠNÍ PRÁZDNINY CHYSTÁTE? Většinou ještě neví, někteří k moři, někteří bohužel doma a nebo na maltu ČÍM VĚTŠINOU CESTUJETE? V odpovědích bylo auto, letadlo a vlastní nohy

19 CO BYSTE VŠEM POPŘÁLI NA NASTÁVAJÍCÍ PRÁZDNINY? - hlavně klid, odpočinek a pěkné počasí - ať prázdniny utíkají co nejpomaleji - aby byly co nejdelší - všem aby si odpočinuli a pedagogům navíc, aby načerpali nový pedagogický optimismus - ať si to všichni užijí, když já na to nemám, ale jsem ráda, že ještě žiji a zdraví mi slouží A jak odpovídali naši žáci? Většinou se odpovědi opakovaly s tím, že o prázdninách budou doma, někteří vyjedou do Oder, Budišova, Bruntálu a několik málo dětí na tábor. VŠEM KRÁSNÉ PRÁZDNINY, HODNĚ SLUNÍČKA, ŽÁDNÉ ÚRAZY, MNOHO VZPOMÍNEK A V ZÁŘÍ SE OPĚT TĚŠÍ: VLASTA MALÁ KLAUDIE MALÁ JANA BIELÁ KARIN SIVÁKOVÁ

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Prameny Určeno pro 6. 9. třída (pro 3. 9. třídy) Sekce Základní / Nemocní

Více

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY

MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY TRADIČNÍ ČESKÉ DORTY MODERNÍ ODLEHČENÉ DORTY základní dortová hmota + máslové krémy vysoký obsah tuku, cukru mnoho kalorií příchutě vanilková, čokoládová, moka, ořechová MODERNIZACE DORTŮ Klasické máslové

Více

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny

MUFFINOVÁ KUCHAŘKA. Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz. sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny MUFFINOVÁ KUCHAŘKA Lucie Žaludová Šnečka www.snecka.cz sbírka vyzkoušených receptů na sladké i slané muffiny Obsah Sladké varianty:... 3 Muffiny stracciatellové... 3 Kefírové muffiny s nutellou a čokoládou

Více

VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35

VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35 VY_32_INOVACE_19_VYHLAZENÍ LIDIC_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

Meruňkové tvarohové knedlíky

Meruňkové tvarohové knedlíky Meruňkové tvarohové knedlíky Sladké ovocné knedlíky jsou spojeny hlavně v létě. Dají se připravit z kynutého těsta, tvarohového anebo také bramborového. Knedlíky plníme různým ovocem. Ingredience 200g

Více

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy

Lidice Červencový speciál. Lidice. Strana 1 Významná města - Zeměpisné kvízy Lidice Strana 1 Základní údaje Status: obec Kraj: Středočeský Okres: Kladno Obec s rozšířenou působností a pověřená obec: Kladno Historická země: Čechy Katastrální území: Lidice Katastrální výměra: 4,74

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více

LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO

LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO LIDICE, LEŽÁKY, JAVOŘÍČKO Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_HUM2408 Autor Mgr. Olga Majerechová

Více

CLARITY ZMRZLINOVAČ. Recepty

CLARITY ZMRZLINOVAČ. Recepty CLARITY ZMRZLINOVAČ Recepty 2 obsah Spojení vanilky a čokolády 4 Osvěžující citrónová zmrzlina 6 Sladký hřích s mandarinkami, čokoládou a likérem 7 Mražený banánový jogurt 9 Zázvorovo-meruňková symfonie

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody

Tvarohový koláč. Přidat k oblíbeným Posílat komentáře HTML kody Tvarohový koláč 450g polohr. mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prdopeč, 3 lžíce mlíka, 2 lžíce rumu - z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru, 2 žloutky,

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

SMART MASH. Recepty Světa zdraví.

SMART MASH. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART MASH Sypká směs na přípravu proteinové, bezlepkové kaše s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin a pravou belgickou čokoládou Callebaut nebo mrazem sušenými jahodami. SMART MASH

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví.

SMART BREAK. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART BREAK Sušenky s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin upečené z ovesné a amarantové mouky bez použití palmového tuku Kakaové, kokosové a skořicové sušenky SMART BREAK n jsou díky

Více

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN

VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN VZOROVÝ JÍDELNÍČEK NA TÝDEN Bílkoviny: cca 80 g Sacharidy: do 60 g Tuky: 140 g (níže jen B/S/T) PONDĚLÍ 4 míchaná vejce, 20 g ghí 100g kapie, 100g mrkev Pečené kuřecí stehno (s kostí 150g), tuk z výpeku

Více

S opalovací kosmetikou SOLAIT (Marionnaud) si může léto užívat celá rodina

S opalovací kosmetikou SOLAIT (Marionnaud) si může léto užívat celá rodina S opalovací kosmetikou SOLAIT (Marionnaud) si může léto užívat celá rodina Léto. Ten nádherný prosluněný čas plný výletů, vodních radovánek, dovolených a především užívání si slunečních paprsků. Abychom

Více

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt

Mražený jogurt. s jablečným cukrem. Na 4-6 porcí. Mražený jogurt Mražený jogurt s jablečným cukrem Na 4-6 porcí Na zmrzlinu 600 g řeckého jogurtu (10 %) 100 g cukru 100 ml smetany ke šlehání 2 bílky, špetka soli Na jablečný cukr 80 g cukru 25 ml smetany špetka soli

Více

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA

FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA FAIRTRADOVÁ KUCHAŘKA Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní

Více

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ

4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ 4 NEJLEPŠÍ SMOOTHIE RECEPTY NA HUBNUTÍ Chcete svému tělu dopřát maximum živin, vitamínů, minerálů a cenných látek? Zároveň se vyhýbáte prázdným cukrům a udržujete si postavu? Pak pro vás máme 4 nejlepší

Více

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách)

S R P E N příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) S R P E N 2 0 1 7 příprava studených pokrmů: (pracovali jsme ve dvou skupinách) POMAZÁNKA Z AVOKÁDA Avokádo 1ks. Kešu oříšky 50gr. Medvědí česnek (nebo čerstvý špenát) Hořčice, Sůl Zralé avokádo oloupeme,

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen Základní školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen Základní školy Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: duben červen 2016 Základní školy Základní škola J. A. Komenského a Mateřská škola, Přerov - Předmostí, Hranická 14 Školní olympiáda

Více

Nepečený jogurtový řez s rybízem

Nepečený jogurtový řez s rybízem Nepečený jogurtový řez s rybízem Krém: 500 g jogurtu, 1 Rama cremefine na šlehání (nebo šlehačka), 2 vanilkové cukry, 3 PL moučkového cukru, 1 ţelatinový ztuţovač Dr. Oetker. Ramu ušlehat s cukrem, přidat

Více

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM

MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM MÁSLOVÉ PUSINKY S KRÉMEM Příprava: 40 minut Pečení: 12 minut Počet porcí: 16 pusinek Ingredience 180 g změklého másla 30 g moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu 230 g hladké mouky 2 vejce Na náplň:

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek

Guťák. Prosinec 2k16. Autoři: Zdroje: František Fiala David Haluška Jan Martinek Autoři: František Fiala David Haluška Jan Martinek Prosinec 2k16 Guťák Zdroje: http://www.recepty.cz/ recept/vanilkové rohlíčky Školní fotogalerie Wikipedie inovinky.cz Google obrázky Obsah: Vtip: Co nás

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty

Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY. 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 1 Karla Pelikánová BEZLEPKOVÉ LASKOMINY 66 receptů na úžasné pečené i nepečené dezerty 2 KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S OŘECHY Tvaroh je zdravou a lahodnou surovinou. Je lehký, dobře stravitelný, ale přitom

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová KUŘECÍ MASO NA JEHLI ½ kg kuřecích prs Marináda: 1 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce zázvoru, chilli paprika, šťáva z citrónu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky papriky, pepř, kmín, 150g bílý jogurt - vše rozmixovat

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Autorka: Michaela Jiroutová

Autorka: Michaela Jiroutová Pojmy 2. světová válka nezaměstnanost likvidovat/likvidace odpůrce konference pohraničí zástupce vůdce nadřazený izolovaný manuální práce oslava žid odboj násilí parašutista atentát popravit vypálení 1

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

RECEPTY SMART SNACK.

RECEPTY SMART SNACK. RECEPTY SMART SNACK Ořecháčky (Ořechové koláčky) 200 g rozemletých vloček (ovesné, pohankové) 2 porce Smart Snack s kešu 40 g směs rozemletých ořechů (vlašské ořechy, mandle) 3 vejce (možno i 1 celé vejce

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky

1. DEN/1. TÝDEN. SUROVINY: 50 g (1/2) chléb celozrnný, 1 ČL másla, 1 plátek tvrdého sýru (30% tuku), 1 ks červené papriky 1. DEN/1. TÝDEN 6:30 300 ml vlažné vody s citronem nebo 1 PL jablečného octa 7:00 SNÍDANĚ OVESNÁ KAŠE S JABLKEM SUROVINY: 4 PL ovesných vloček, 150 g (1ks) bílého neslazeného jogurtu 3% tuku, 1 jablko,

Více

SMART BREAK slané. Recepty Světa zdraví.

SMART BREAK slané. Recepty Světa zdraví. Recepty Světa zdraví SMART BREAK slané Sýrové sušenky se zvýšeným obsahem vlákniny a bílkovin bez chemických přísad a palmového tuku Sýrové sušenky SMART BREAK s kmínem, s provensálským kořením nebo s

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 5. týden ŽENA S OBEZITOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s obezitou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience

Koláče. Náplně do koláčů a buchet 20 / 21. Tvarohová náplň Ingredience 20 / 21 Koláče Náplně do koláčů a buchet Tvarohová náplň 500 g tučného tvarohu 80 g změklého másla 4 žloutky 2 bílky moučkový cukr dle chuti 1 vanilkový cukr několik lžic tuzemáku Tvaroh dejte do mísy

Více

Bábovka s překvapením

Bábovka s překvapením Dezerty Tuto kapitolu píšu obzvlášť ráda. Jak již mí příznivci vytušili, vaření a zvláště pečení je má vášeň. Ve všech předchozích kuchařkách jsem čtenářům nabídla naše oblíbené dobroty a nebude tomu jinak

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

Puding z jáhlových vloček

Puding z jáhlových vloček Puding z jáhlových vloček 1 Jáhlové vločky (instantní varianta) zalijeme trochou vařící vody, promícháme a necháme v přikryté nádobě změknout. 2 Do husté vločkové kaše vmícháme med, na kousky nakrájené

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

1. stupeň. Krajské kolo ve štafetovém poháru 1. místo Krajské kolo v Mc Donalds cupu chlapci 4. místo

1. stupeň. Krajské kolo ve štafetovém poháru 1. místo Krajské kolo v Mc Donalds cupu chlapci 4. místo PAPRSEK 2/2016 VZPOMÍNKA NA SÁZENÍ Naše škola se jako každý rok zúčastnila celostátní akce Den Země. V letošním roce jsme nezůstali jen u obvyklého sbírání odhozených papírů a plastů v okolí školy na Ostrůvku

Více

Ovocné crostatine. Ingredience pro 8 osob. Těsto. Vanilkový krém. 250 gr Hladká mouka typu gr Cukr krupice. 150 gr Máslo.

Ovocné crostatine. Ingredience pro 8 osob. Těsto. Vanilkový krém. 250 gr Hladká mouka typu gr Cukr krupice. 150 gr Máslo. Ovocné crostatine Ingredience pro 8 osob Těsto 250 gr Hladká mouka typu 00 200 gr Cukr krupice 150 gr Máslo 50 gr Vejce 1/2 ks Vanilkový lusk Bourbon 1/2 ks Citron špetka Sůl Vanilkový krém 500 ml Čerstvé

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte. ZÁKLADNÍ RECEPTY NA TĚSTO Křehké těsto na paštiky 1,5 kg mouky 15 g soli 250 g másla nebo sádla 3/8 l vody Ze všech surovin uhněťte těsto. Přikryjte a nechejte 3 hodiny odstát. Poté vyválejte a zpracujte.

Více

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow.

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow. Přihláška do soutěže Vaříme to slow. Soutěž v kuchařských dovednostech středních škol Plzeňského kraje a Bavorska SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640, Domažlice Korespondenční část Vypracovali žáci II.

Více

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A

Úvodní slovo. Autor: Eliška Horáková 7.A Úvodní slovo Autor: Eliška Horáková 7.A Milé čtenářky a milí čtenáři, tento školní časopis jsme napsali proto, abyste se trochu pobavili a přitom se dozvěděli něco zajímavého. A co vše se v časopisu můžete

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 číslo: 98 Obsah: Slovo ředitele školy, První školní den, Naši prvňáčci Vyhodnocení sběru, bludiště a rozdíly Září 2017 TOCHOVICE

Více

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva

Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Receptář jednoduchých základních pokrmů a pečiva Chléb bezlepkový snadno plesniví. Pokud připravujeme chléb doma nebo v zařízení, je vhodné péci chléb tak každé dva dny nový. Buďto pečeme v troubě, většinou

Více

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz

Vaření s xylitolem. www.diatips.cz www.diatips.cz O B S A H Znáte sladidlo xylitol?... 3 Ořechové cukroví pracny nebo plněné ořechy... 4 Marokánky... 4 Ořechová mimina... 5 Rohlíčky z kokosu... 5 Jablkový dezert s xylitolem... 6 Oplatkový

Více

OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ

OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ OFICIÁLNÍ PARTNER VAŠICH VZPOMÍNEK NA DĚTSTVÍ SPOUSTA RECEPTŮ NA ZMRZLINY všech chutí S vaším domácím zmrzlinovačem si můžete vyrobit chutné zmrzlinové pohoštění ze zcela přírodních surovin. Stačí si vybrat

Více

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ

NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE. Květen Připravujeme ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ NEWSLETTER PAMÁTNÍKU LIDICE Květen 2018 Připravujeme 9. 5. ZASEDÁNÍ ODBORNÉ POROTY VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽE LIDICE PRO 21. STOLETÍ Zasedání odborné poroty pro druhé kolo mezinárodní vědomostní soutěže Lidice

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12

DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 DOLÁČEK ŠKOLNÍ ČASOPIS ZŠ A MŠ K DOLŮM V PRAZE 12 ROČNÍK 2017/18 KVĚTEN ZPRÁVY Z NAŠEHO OKOLÍ Praha 12 žila 27. ročníkem oslav Dne Země Na konci dubna ve Viničním domku proběhly oslavy Dne Země, o kterých

Více

Počet porcí: 6 košíčků

Počet porcí: 6 košíčků Zima Pistáciový cupcake Cupcaky malé dortíčky o velikosti čajového šálku jsou výborným zákuskem, proto je peču v zimě poměrně často. Jsou dosti syté a návykové. Nechte se překvapit netradičním spojením

Více

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017

Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary. Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 Základní škola, mateřská škola a praktická škola Karlovy Vary Vančurova 83, Karlovy Vary 36017 místo poskytovaného vzdělávání : Karlovy Vary, Svahová 26 školní rok 2008/2009 www.specskoly.ic.cz ČERVEN

Více

27, 90 18, 90 15, 90 34, 90 7, 90 169,- Max. 10 ks na osobu/den. Cukr moučka 1 kg. Jádra sladkých mandlí 200 g (100 g = 13,95 Kč)

27, 90 18, 90 15, 90 34, 90 7, 90 169,- Max. 10 ks na osobu/den. Cukr moučka 1 kg. Jádra sladkých mandlí 200 g (100 g = 13,95 Kč) Tato nabídka platí od 14. 10. do 2. 11. 2011 Cukr moučka 1 kg 18, 90 Jádra sladkých mandlí ( = 13,95 Kč) 27, 90 Strouhaný kokos ( = 7,95 Kč) 15, 90 Max. 10 ks na osobu/den Vál na těsto 60 x 40 cm 169,-

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

Letní raw piknik raw food seminář

Letní raw piknik raw food seminář Letní raw piknik raw food seminář 14. A 15. ČERVNA 2014 V IC ZAHRADA NA ŽIŽKOVĚ Živé jídlo je takové jídlo, které nám dává příroda syrové ovoce, zelenina, semínka, ořechy, byliny, atd. Nevaříme ho s nepečeme

Více

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy

ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY. Karla Pelikánová. 40 sladkých receptů nejen pro sportovce a vyznavače zdravé stravy 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 5 4 1 6 8 Karla Pelikánová ZDRAVÉ FITNESS DOBROTY 40 sladkých receptů nejen pro sportovce

Více

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje:

Zapojení do ankety. Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: Základní škola Návratnost anketních lístků ZŠ: Zapojení do ankety 41% 59% zúčastnilo se (167) nezúčastnilo se (115) Otázka č. 2: Elektronická žákovská knížka nám nyní vyhovuje: 1% 40% 42% ano ne, uvítali

Více

Sluníčkové zprávičky DUBEN KVĚTEN Topení Moreny OSLAVENCI. Velikonoce ve stacionáři. 2.vydání. Loučení s paní Zimou.

Sluníčkové zprávičky DUBEN KVĚTEN Topení Moreny OSLAVENCI. Velikonoce ve stacionáři. 2.vydání. Loučení s paní Zimou. Sluníčkové zprávičky DUBEN KVĚTEN 2016 2.vydání Topení Moreny Loučení s paní Zimou Tak zima nám snad definitivně skončila a my jsme se s ní s dětmi důstojně rozloučili. Děti vyrobily krásné minizimičky

Více

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE Forma na pečení s kouskem na ochutnání cs Informace o výrobku a recept Nepřilnavá vrstva Díky nepřilnavé vrstvě je možné hotový dort z formy výborně vyjmout a forma se snadno čistí. Na ochranu nepřilnavé

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

Bramborová kuchařka páté třídy

Bramborová kuchařka páté třídy Bramborová kuchařka páté třídy Příprava bramborové kaše Ondřej a Dominik Ingredience: Máslo, brambory, mléko, vodu Nástroje: Šťouchadlo na brambory, (vidličku), škrabku, 2x hrnec Postup: Brambory si ostrouháme

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka

Lučina 23.516 Lučina nasladko 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví 23.514 Kedlubnová s Lučinou 23.515 Pomazánka z Lučiny a vajíček Pomazánka Lučinka Lučina 23.516 Lučina nasladko Lučinu smícháme s vanilkovým cukrem. Mažeme na celozrnnou večku, zdobíme pomerančem. - 1,3,7,11 23.513 Pomazánka z lučiny s mrkví Lučinu rozetřeme vidličkou, přidáme flóru,

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych)

Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych) Přemysl Pitter (21. června 1895, Smíchov 15. února 1976, Curych) Český protestantsky orientovaný kazatel, spisovatel, publicista, radikální pacifista a sociální pedagog. Přemysl Pitter Bez lásky, bez lidskosti,

Více

Základní škola U Lesa 713, Karviná Ráj www.ulesakarvina.cz. leden 2009

Základní škola U Lesa 713, Karviná Ráj www.ulesakarvina.cz. leden 2009 Základní škola U Lesa 713, Karviná Ráj www.ulesakarvina.cz leden 2009 výuka podle Školního vzdělávacího programu, který umožňuje všestranný rozvoj žákovy osobnosti a respektuje jeho individualitu vytváření

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT TECHNOLOGIE Obor: Ročník: Zpracovala: Cukrář třetí Bc. Jaroslava Londová PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

č. 9 říjen 2015 Školní AKTOVKA OBSAH

č. 9 říjen 2015 Školní AKTOVKA OBSAH Školní OBSAH Úvod... 3 Poděkování naší škole... 4 Žákovská rada (ŽR)... 5 Okénko žákovské rady (ŽR)... 6 Akce ŽR pro měsíc říjen prosinec... 7 Moje prázdniny... 8 Opékání párků... 9 Jak si PŠ 1.A opekla

Více

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ

II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa, II. světové války a následné vlády KSČ. Učebnice:

Více

www.diatips.cz E-book

www.diatips.cz E-book O B S A H 2 Ú V O D...5 BAZALKA...6 KOPR....13 MAJORÁNKA..18 MÁTA.23 MEDUŇKA 32 OREGANO - DOBROMYSL..37 ROZMARÝN. 42 ŠALVĚJ.50 TYMIÁN...55 RADY A TIPY NA ZÁVĚR. 61 Je to vytrvalá plevelná bylina s charakteristickou

Více

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě.

Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 13.7. 2012 Burza oblečení Připravili jsme praktickou burzu letního oblečení pro děti i rodiče v Azylovém domě. 17.7.2012 Setkání s paní psycholožkou a individuálně jim pomohla s jiným pohledem na problémy,

Více

Léto plné inspirace!

Léto plné inspirace! Léto plné inspirace! #Over150fragrances Letní POTĚŠENÍ pouze s Aurile! Mixujte, míchejte Výsledek bude vynikající! 1 Káva Aurile Vanilla s jahodami káva Aurile Vanilla (2 čajové lžičky na 150 ml vody)

Více

Sacharidy. Sacharidy. Co jsou sacharidy a k čemu slouží?

Sacharidy. Sacharidy. Co jsou sacharidy a k čemu slouží? Sacharidy 1. 11. 2018 Sacharidy Co jsou sacharidy a k čemu slouží? Společně s bílkovinami a tuky patří sacharidy k základním živinám a jsou pro naše tělo důležitým zdrojem energie. Jsou převážně rostlinného

Více

Dort pomerančová bavarese

Dort pomerančová bavarese Dort pomerančová bavarese Ingredience pro 8 osob Korpus Pan di Spagna 200 gr Vejce M 100 gr Cukr krupice 100 gr Hladká mouka T650 špetka Sůl Rozvar 180 ml Voda 90 gr Cukr krupice 1/2 Kůra z pomeranče 10

Více

mletý pepř olej na smažení

mletý pepř olej na smažení Dýňový ovocný salát Dýňový kompot 200 g mexická dýně 100 g cukr ananasová tresť 1 ks pomeranč 1 ks broskve 200 g zakys.smetana mandle-lupínky 1 ks van. cukr 1 ks limetka 1 ks kiwi Mexickou dýni nakrájíme,

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření

Instrukce pro učitele k přípravě lekce vaření suroviny: salátová okurka Dovednosti, které se žáci naučí: loupání, jemné krájení, strouhání, míchání Pokrmy: Studená okurková polévka s koprem, šp.: špetka okurky salátové / 500 g - oloupejte - nastrouhejte

Více

Chuť, která vám vrátí sílu. Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp

Chuť, která vám vrátí sílu. Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp Chuť, která vám vrátí sílu Jednoduché a chutné recepty s přípravkem Nutricomp Úvod Máte problémy s trávením? Trpíte onemocněním trávicího traktu, nechutenstvím nebo podvýživou? Chystáte se na operaci nebo

Více