ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí"

Transkript

1 ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Odbor památkové péče Magistrátu města České Budějovice ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Českých Budějovicích vyhlašuje pro podzimní sezónu roku 2012 poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv Soutěž probíhá od do Více informací a pracovní listy najdete v Turistickém informačním centru českobudějovické radnice nebo na webových stránkách odboru památkové péče Magistrátu města České Budějovice a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích Užitečné informace najdete také u pracovníků Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích /tel.: /. Po předchozí dohodě zde můžete čerpat vědomosti z bohatých fondů knihovny /tel.: /.

2 Pohled shora dolů 1. MĚSTO Z PTAČÍ PERSPEKTIVY Při pohledu na město z ptačí perspektivy, kterou můžeme nahradit pohledem na plán, si povšimneme nápadné pravidelnosti, s níž je utvářen půdorys zastavěné plochy. Většina ulic sleduje severojižní nebo západovýchodní směr, kolmo se protínají a jejich pravoúhlou osnovu deformují pouze říční toky. 1.1 Vysvětlete důvod takového uspořádání středověkého města. 1.2 Kdy a kým byly České Budějovice založeny? 1.3 Popište měšťanské domy, jak vypadal gotický dům a co vše se tam odehrávalo? 1.4 Nejvýznamnější dům na náměstí radnice, co všechno o ní víte? 1.5 Prohlédněte si průčelí českobudějovické radnice. Porovnejte jej s nákresem a zakreslete chybějící architektonické části a uveďte, o jaké se jedná. 1.6 Jaké ctnosti vyjadřují alegorie na radnici, vysvětlete, proč byly umístěny zrovna tam?

3 1.7 Zakreslete do přiloženého plánku města Českých Budějovic na další stránce všechny postupně pospojované body u následujících níže uvedených objektů a napište, jaký tvar vám vznikl. 2. Objekt hvězdárny Kostel Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí Rabenštejnská věž Hledaný dům v ulici Plachého (viz otázka č. 3.1) Dům č. 31 v Kněžské ul. s umístěným reklamním označením podle dobových pramenů Dům U Zlaté hvězdy na východní straně nám. Přemysla Otakara II., který najdete podle domovního znamení Lannův pomník Na Sadech Palác Včela na nám. Přemysla Otakara II., kde si můžete prohlédnout plastické vyobrazení starého včelího úlu mezi oblouky loubí a včely ve 3. patře Jihočeské muzeum Dům Staré pošty na rohu nám. Přemysla Otakara II., který najdete podle domovního znamení MAPY, PLÁNY A VEDUTY Jak vypadají různé druhy map a plány měst asi víte, ale co jsou to veduty? Veduty jsou popisné a dokumentárně přesné záběry města, jeho části nebo krajiny se stavbami. Mohou to být malby, kresby, grafika nebo reliéfy provedené v uměleckém řemesle. Veduta města České Budějovice z roku 1602 od J. Willenberga 2. 1 Znáte název nejstarší mapy, na které byly zachyceny České Budějovice? 2.2 Na které mapě bylo poprvé zachyceno okolí města se všemi tehdy existujícími vesnicemi? 2.3 Ze kterého století pochází nejstarší vyobrazení Českých Budějovic? Jak se jmenuje umělec, který cestoval po Čechách a nakreslil více než 30 vedut českých měst, klášterů a hradů?

4 Plánek centra Českých Budějovic

5 Pohled ze zdola vzhůru pozvedni oči do výše a spatříš úplně nový svět 3. OZNAČOVÁNÍ DOMŮ Původně se domy a usedlosti pojmenovávaly jménem rodu, rodiny nebo osoby, které v nich bydlely. Později se ve městech začala užívat domovní jména podle domovních znamení, snadno pojmenovatelného a zapamatovaného sochařského nebo malířského prvku zpravidla nad vchodem domu, například vyobrazení živočichů zvířat či ptáků, rostliny nebo předmětů. Vyskytovala se např. i znamení např. hvězda, slunce nebo zvon. Z barev převládala zlatá (např. zlatý jelen, jednorožec, husa nebo bažant), ale také černá, bílá, modrá nebo zelená (černý orel, bílá labuť, modrá nebo zelená hvězda). Domovní znamení vždy označovala zájezdní hostince, aby lépe utkvěly v paměti cizích kupců a řemeslníků, např. U zelené ratolesti, U bílé růže, U podkovy. Jiným způsobem označování byly vývěsní štíty, označující profesi majitele domu. 3.1 Pokuste se najít dům, který je takto označen a nachází se v ulici Plachého. Uveďte jeho číslo. 3.2 Dokážete zjistit odkdy domovní znamení na průčelích sloužila k rozlišování domů? Později bylo zavedeno číslování, které nahradilo identifikaci budov domovními znameními nebo jmény majitelů. V současné době se domy označují především číslováním. 3.3 Za koho vlády bylo zavedeno označení domů v českých zemích pomocí číselné řady? Postup při číslování domů začínal obvykle nejdůležitější, zpravidla veřejnou budovou. Ale byl jiný v obcích, kde měla sídlo vrchnost - vrchnostenské sídlo nebo jiná panská budova byly zpravidla označeny číslem 1, a jiný tam, kde vrchnost nebyla podle privilegované společenské vrstvy - číslování rychtářské usedlosti, fary, obecní kovárny, nejbohatší usedlosti U obcí ležících podél silnice číslování obvykle začínalo prvním domem po pravé straně ze strany, kterou přijíždí vrchnost, po opačné se pak vracelo. Číslováním domů rozumíme označení obytné stavby domovým číslem (dnes číslo popisné zkratka č.p., ve městech navíc ještě s číslem orientačním). 3.4 Jaká budova v Českých Budějovicích na náměstí Přemysla Otakara II. bude mít č.p. 1? Na jaké světové straně náměstí se nachází? Její průčelí je zdobeno také plastickými zemskými znaky. Uprostřed je znak Čech, po stranách Moravy a Slezska. 3.5 Kteří dravci jsou ve dvou vedlejších znacích štukatérsky vyobrazeni? Vyfoťte je nebo nakreslete.

6 Nejstarší známé domovní znamení v Českých Budějovicích patřilo domu na náměstí Přemysla Otakara II. U tří kohoutů. Tři štukoví kohouti na dnes secesní stavbě s typickou rostlinnou štukaturou jsou umístěny v obloucích pod hlavní horní římsou, prostřední je otočen do náměstí. Musíte při pohledu vzhůru pořádně zaklonit hlavu. Balkón 1. patra je vysazen na konzolách s orly. 3.6 O jaký dům se dnes jedná? A kolik je zde orlů? Někdy byly vybírány na domovní znamení i církevní náměty jako anděl a svatý Jiří na koni. Dům, který nesl název U jezdce svatého Jiří najdeme také na náměstí č.p. 77, s číslem orientačním 19. Řada domů byla opatřena vyobrazením Panny Marie Budějovické, zvolené v naději, že ochrání dům a jeho obyvatele. 3.7 Jaké vyobrazení,,tvora se pojí ke sv. Jiřímu? 3.8 Najděte plastický reliéf na katedrále sv. Mikuláše. Na které budově se znak města České Budějovice ještě nachází? Domovní znamení měly i staré lékárny, např. U bílého anděla, U černého medvěda, U Matky Boží a U svatého Mikuláše. 3.9 Vypátrejte podle fotografie na náměstí Přemysla Otakara II. dům s renesanční fasádou, kde se dříve nacházela lékárna U bílého anděla a napište jeho číslo. Andílci něžně doprovázejí označení některých domů Najděte jakýkoliv jeden dům s vyobrazením andílků a uveďte v jaké ulici se nachází a jeho číslo U jakých budov se ještě můžeme setkat s anděly? V jakém slohovém údobí nás provází? Navštivte kostel Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí a porozhlédněte se v něm Kde v tomto kostele bývalého dominikánského kláštera naleznete andílky?

7 4. VĚŽE A VĚŽIČKY 4.1 Kolik věží a věžiček najdete přímo na budějovickém náměstí Přemysla Otakara II.? Pouze jedna z nich má zvláštní účel, který se jinde v Českých Budějovicích nenajde. 4.2 Kde se nachází a co je v ní umístěno? 4.3 Kolik věží a věžiček z budějovického náměstí uvidíte? 5. VZDUCH A ZVUK Vibrace rozmanitých vzduchových sloupců, rozeznívají jeden z nejkrásnějších a nejvznešenějších hudebních nástrojů varhany. Proto se také píšťalám na varhanách říká vzdušnice. Ty bývají dřevěné nebo kovové. 5.1 Kolik kovových vzdušnic mají krásné barokní varhany v kostele Obětování Panny Marie v bývalém dominikánském klášteře? 5.2 Jakým způsobem se původně vháněl vzduch do varhanních píšťal? Pohled ještě výše 6. LETECTVÍ Pozvedneme-li hlavu ještě výše nad domy, můžeme zahlédnout kromě ptáků občas letadlo přelétající nad městem a směřující ke svému vzdálenému cíli. Máme-li štěstí, uvidíme rogalo, balon nebo povětroně či jiné sportovní letadélko menších rozměrů. Uvědomme si, že možnost vidět ve vzduchu neživé objekty, řízené lidmi máme zhruba 100 let. Jak to asi zapůsobilo na naše předky, když pozorovali balony, vzducholodě a první letadla? Jistě netušili, jaký rozvoj v tomto odvětví nastane. Vždyť ještě po 1. světové válce nebylo jisté, že se letadla uplatní i v civilním letectví. 6.1 Kde vzniklo v Českých Budějovicích 1. letiště, které sloužilo prvním aviatikům v letech ?

8 Státní civilní letiště v Plané, které vzniklo v letech mezi obcemi Planá a Homole na tzv. Dlouhém lánu (50 ha) z rozpočtu státu a města nákladem celkem 1,85 milionu korun, bylo oficiálně otevřeno pro smíšený provoz sportovních, dopravních, vojenských a bezpečnostních letadel. 6.2 Víte k čemu bylo využíváno letiště během mobilizace v roce 1938? Tradici uctění památky letců založili členové Regionální letecko - historické společnosti při Jihočeském muzeu. Kladení květin se pravidelně zúčastňují představitelé jednotlivých obcí, vedení českobudějovické vojenské posádky, Jihočeského letiště České Budějovice i někteří bývalí vojenští piloti. 6.3 Najděte v centru Českých Budějovic pamětní desku na paměť Jaroslava Maňáka, který byl průkopníkem letectví na jihu Čech a významně se zasloužil o vybudování letiště v Plané, a také jeho syna Jiřího, jenž za války bojoval jako stíhač RAF a po sestřelení strávil nějaký čas v zajetí. Uveďte ulici. 7. HVĚZDÁRNA A PLANETÁRIUM Pokud chceme prozkoumat výšiny, kam pouhým okem nedohlédneme a jsme fandové do astronomie, obrátíme se na instituci, která nám umožní prostřednictvím dalekohledů přiblížit neuvěřitelné hloubky vesmíru. Českobudějovická Hvězdárna a planetárium připravuje pestrý program pro děti i dospělé. Kromě pozorování u dalekohledu si můžete užít pestrou škálu zábavných i poučných pořadů a filmů. Pod umělou hvězdnou oblohou se návštěvníkům přiblíží putování Slunce, Měsíce a planet po nebi. 7.1 Kde v Českých Budějovicích najdete hvězdárnu a planetárium, víte něco o její historii? 7.2 Nakreslete schéma Sluneční soustavy s názvy jednotlivých planet? Pod vrcholem Kleti v nadmořské výšce m je umístěna pobočka českobudějovické Hvězdárny a planetária. Zde hvězdáři učinili řadu mezinárodně známých objevů. 7.3 Víte, na výzkum čeho je činnost této hvězdárny zaměřena?

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012

V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15. 9. 2012 do 31. 12. 2012 ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 15.

Více

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné?

vzduch ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Břevnov a Hradčany ODPOVĚDI NA OTÁZKY 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ vzduch ODPOVĚDI NA OTÁZKY Břevnov a Hradčany 1. 1a Najděte mlýn. Jaké má číslo popisné? 1b Nakreslete mlýn Na Větrníku nebo vyfotografujte. Vypracujte na samostatném

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ

ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ poznávací soutěž pro děti a mládež do 16-ti let jednotlivce i kolektiv V Ý S L E D K Y S O U T Ě Ž E probíhající od 17.

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Zdůvodnění přihlášky

Zdůvodnění přihlášky Zdůvodnění přihlášky Polná, ležící na rozhraní Čech a Moravy, vznikla pravděpodobně v polovině 12. století. V místě obchodní křižovatky vznikl hrad a trhová ves. Nejstarší písemnou zmínkou o Polné je majetková

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2015 V sobotu 12. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS

MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS MESTO PAM. NAZEV VE DNECH EHD OTEVRENA PAM. POPIS Zámek netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a věží. Nejhodnotnější interiéry zámku s rokokovými nástěnnými malbami

Více

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba

RENESANCE V ČECHÁCH. mecenáš umění rudolfínská doba RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

Březí Kokořov. Čepinec

Březí Kokořov. Čepinec ŽINKOVY HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH Žinkovy jsou poprvé v pramenech zmiňovány roku 1176 (MCLXXVI). Jedná o období, kdy členové panovnického rodu Přemyslovců bojovali mezi sebou o moc. V době, kdy

Více

Kategorie A ( třída ZŠ)

Kategorie A ( třída ZŠ) 1. Jak se jmenuje architektonický prvek, typický pro středověké duchovní stavby, kterým se do gotické stavby vstupovalo? a) Portál b) Rozeta c) Fiála 2. V průběhu 11. a 12. století se mnohé evropské, ale

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_200_Planetárium AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9., 25.11. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, Planetárium

Více

Praha historické památky

Praha historické památky Praha historické památky autor výstupu: Mgr. Vlastimil Kořínek datum ověření výstupu: 21. 11. 2012 školní rok 2012-2013 předmět: vlastivěda třída: 4. a 5. třída tematický celek: Kraje České republiky druh

Více

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky:

European Heritage Days (Dny evropského dědictví) V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: European Heritage Days (Dny evropského dědictví) 2016 V sobotu 10. září budou v Pelhřimově ZDARMA otevřeny veřejnosti tyto památky: Městská šatlava dům čp. 11 Budovu dalo město přistavět k zámku směrem

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU:

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.17.5._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny, test-

Více

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý

Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče. r u h ý Dobrodružný průvodce pro děti i jejich rodiče d r u h ý d í l KRN V Ahoj děti, dostal se vám do ruky druhý díl Dobrodružného průvodce Krnovem, který je zároveň i omalovánkou. Vybarvit si ho můžete podle

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Vlčková Název: VY_32_INOVACE_06_02_Praha Téma: Hlavní město Praha Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Více

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ

Identifikace práce. Žák jméno příjmení věk. Bydliště ulice, č.p. město PSČ. Škola ulice, č.p. město PSČ vyplňuje žák Identifikace práce Žák jméno příjmení věk Bydliště ulice, č.p. město PSČ vyplňuje škola Učitel jméno příjmení podpis Škola ulice, č.p. město PSČ jiný kontakt (např. e-mail) A. Přehledový test

Více

Paměť v krajině Trojzemí

Paměť v krajině Trojzemí Paměť v krajině Trojzemí (100260207) Problematika drobných památek Drobné památky díla, která jsou vytvořena, upravena nebo alespoň umístěna cílenou lidskou činností vytvoření daného díla musí být vždy

Více

Renesance a Jindřichův Hradec

Renesance a Jindřichův Hradec Renesance a Jindřichův Hradec ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_478 Jméno autora: Mgr. Blanka Fajkisová Datum

Více

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst

PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst PODZIMNÍ ŠKOLA Zdravých měst úvodní seminář Znojmo, 21. října 2015 www.zdravamesta.cz/ps2015 Akce byla podpořena z Programu švýcarsko-české spolupráce. Supported by a grant from Switzerland through the

Více

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví

Putování s Emmou po hradech a zámcích. velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví Putování s Emmou po hradech a zámcích velká podzimní akce pro všechny, kteří chtěli něco udělat pro své zdraví 1. týden v pondělí 1. října 2018 se do putování zapojilo 16 odvážlivců denně poctivě šlapali

Více

Technické památky Českých Budějovic

Technické památky Českých Budějovic Technické památky Českých Budějovic SPŠ stavební Ulice, ve které tato škola stojí, byla pojmenována po Josefu Resslovi - vynálezci lodního šroubu. Špitál sv. Václava Rozlehlý rohový objekt v Krajinské

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali

BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali BOBR NEBO ONDATRA? Motto: Vydejme se na místa, kam bychom se možná jinak nikdy nepodívali POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO OBYVATELE I NÁVŠTĚVNÍKY MĚLNÍKA VŠECH VĚKOVÝCH KATEGORIÍ! Stačí vyplnit tento

Více

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007

Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Projekt Zavádění ŠVP na gymnáziu projekt GOTIKA CZ1.1.07/1.1.10/03.0007 Družstvo: Třída: Část A Gotika ve světě 1. Kdo nechal postavit první gotický kostel? a) opat kláštera v Saint Denis Suger b) zakladatel

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Pap015 Vypracoval(a),

Více

A. Péče o kulturní památky v MPZ

A. Péče o kulturní památky v MPZ A. Péče o kulturní památky v MPZ A.1. Uveďte počet nemovitých kulturních památek na územní MPZ na konci roku 2016. Uveďte rozlohu MPZ v ha. Na území MPZ Polná se v roce 2016 nachází 1 x národní kulturní

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

POHLED DO DÁVNÉ HISTORIE aneb ČESKÉ BUDĚJOVICE POD OCHRANOU PATRONU MĚSTA

POHLED DO DÁVNÉ HISTORIE aneb ČESKÉ BUDĚJOVICE POD OCHRANOU PATRONU MĚSTA POHLED DO DÁVNÉ HISTORIE aneb ČESKÉ BUDĚJOVICE POD OCHRANOU PATRONU MĚSTA. Odbor památkové péče Magistrátu města České Budějovice ve spolupráci s Národním památkovým ústavem v Českých Budějovicích vyhlašuje

Více

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU

PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU PO STOPÁCH MĚSTSKÉHO ZNAKU Víte, proč má Město Bystré ve znaku medvěda? Pověst praví, že v době, kdy bylo Bystré spojeno se Svojanovem, byly daně z Bystrého a připojených obcí odváděny do Svojanova. Tam

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY

MOHUTNÝ NEZDOBENÝ ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY ARCHITEKTURA TYPICKÝ PRVEK = SLOUP DÓRSKÝ SLOUP MOHUTNÝ NEZDOBENÝ IÓNSKÝ SLOUP ŠTÍHLEJŠÍ ZAKONČEN VOLUTOU KORINTSKÝ SLOUP ŠTÍHLÝ ZDOBENÁ HLAVICE, ROSTLINNÉ MOTIVY Štít (tympanon) kladí hlavice dřík MALÍŘSTVÍ

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0029 VY_32_ INOVACE_05-01 Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_128 Datum: 7.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Velká města Kraje Vysočina

Velká města Kraje Vysočina Velká města Kraje Vysočina Vypracování: o Krátké informace k velkým městům Kraje Vysočina Třebíči, Havlíčkovu Brodu, Žďáru nad Sázavou o Kontrolní úkoly: 1) Multiple Choice 2) Informační prospekt pro turisty

Více

VY_32_INOVACE_VL4_09_04

VY_32_INOVACE_VL4_09_04 VY_32_INOVACE_VL4_09_04 ANOTACE Šablona Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: materiál k samostatné práci žáků vhodný k samostatnému prověřování vědomostí žáků III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

OKOLÍ ČESKÝCH BUDĚJOVIC JIŘÍ CUKR

OKOLÍ ČESKÝCH BUDĚJOVIC JIŘÍ CUKR OKOLÍ ČESKÝCH BUDĚJOVIC JIŘÍ CUKR OKOLÍ ČESKÝCH BUDĚJOVIC Průvodce zajímavými místy na Českobudějovicku Jiří Cukr ÚVOD Vydání knihy bylo podpořeno finančními dary: města Borovany města Hluboká nad Vltavou

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný MKŽ: Naše vlast Výsledky vzdělávání Učivo Průřezová témata přesahy do učebních bloků: Žák: vyhledá ČR na mapě Evropy pojmenuje nejdůležitější pohoří ČR, nížiny ČR vysvětlí pojmy povodí,

Více

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI

VY_32_INOVACE_PRV3_16_01. Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Šablona III / 2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NAŠE OBEC ROZDÍLY MEZI ŽIVOTEM VE MĚSTĚ A NA VESNICI VY_32_INOVACE_PRV3_16_01 Anotace : materiál obsahuje 1 list

Více

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Adresa: Hvězdárna Fr. Pešty, P.O.Box 48, Sezimovo Ústí Poloha: 49 23 10 s.š., +14 42 20 v.d., 420 m.n.m. Telefon: 0606 / 578648, 0361 / 262972, 275791, 0602 / 422166 E-mail:

Více

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST

ČESKÝ STÁT ZA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ PRACOVNÍ LIST 1. Přečti si následující text a poté odpověz na připojené otázky. Roku 1197 pan Přemysl a jeho příznivci táhli ku Praze, připraveni buď zemřít, nebo sobě zjednati chleba a pánu svému Přemyslovi knížectví.

Více

Brno. Liberec. Karlovy Vary

Brno. Liberec. Karlovy Vary Brno Největší moravské město leží na soutoku Svitavy a Svratky. Jeho dominantou je hrad Špilberk. Je významným průmyslovým a kulturním centrem, městem veletrhů. Otázka: Které město leží pod horou Ještěd?

Více

Ze0028 Geografie města. Obytná funkce města. Brno-Lesná. Pracovní list. Jména: Libor Lněnička, Pedagogická fakulta MU Brno 1

Ze0028 Geografie města. Obytná funkce města. Brno-Lesná. Pracovní list. Jména: Libor Lněnička, Pedagogická fakulta MU Brno 1 Obytná funkce města Brno- Pracovní list Jména: Libor Lněnička, Pedagogická fakulta MU Brno 1 A. Vznik Lesné 1. Znáte historii tohoto celku? Odhadněte, co se v jednotlivých letech mohlo stát? 1962 1963

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov

1. Hrad a zámek Český Krumlov 2. Hradní muzeum Český Krumlov Českokrumlovsko Český Krumlov vám pro poznávací a tematicky zaměřené výlety nabízí nepřeberné množství cílů. Největším lákadlem města je jeho bohatá historie a s ní spojené architektonické památky zdejší

Více

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky

Očekávaný výstup: Žáci si uvědomí, že člověk během staletí vybudoval množství krásných architektonických objektů. Zopakují si a doplní hlavní znaky České památky v UNESCU Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. Dumu: VY_32_INOVACE_15_18 Tematický celek: Umění a kultura Autor: PaedDr.

Více

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje.

1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. 1. Jak probíhá FOTOSYNTÉZA? Do šipek doplň látky, které rostlina při fotosyntéze přijímá a které uvolňuje. I. 2. Doplň: HOUBY Nepatří mezi ani tvoří samostatnou skupinu živých. Živiny čerpají z. Houby

Více

V budově s hodinami na náměstí T. G. Masaryka bylo od roku 1850 c. k. okresní hejtmanství. V letech zde byl soud i s věznicí.

V budově s hodinami na náměstí T. G. Masaryka bylo od roku 1850 c. k. okresní hejtmanství. V letech zde byl soud i s věznicí. KRASLICE Památky Kraslic Dnešní náměstí T. G. Masaryka se v 19. stol. jmenovalo Tržní náměstí, pozdější název byl náměstí Řeckých hrdinů. Uprostřed náměstí stála v dávné historii kamenná osmiboká kašna

Více

.Ústí n. L. centrum 16

.Ústí n. L. centrum 16 .Ústí n. L. centrum 16 Název objektu Tyršův dům Adresa Vaníčkova 9 / 835, (922 dům vlevo) Ústí n. L. - centrum K.ú./parcela č. St. p. č. 43/1 v k. ú. Ústí nad Labem 774871 Architekt Adolf Kögler? Stavitel

Více

Cesta napříč regionem

Cesta napříč regionem Autor: Mgr. Marcela Langerová Karty míst Moravskotřebovska a jevíčska 1 Třebařov První písemná zmínka je z roku 1267. Kostel Nejsvětější Trojice Boží muka Sousoší Nejsvětější Trojice http://www.trebarov.cz/images/morfeoshow/

Více

Výtvarná výchova 6. ročník

Výtvarná výchova 6. ročník Výtvarná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence Mezipředmětové vztahy,průř.témata Pomůcky, literatura září-červen Vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÁ GOTICKÁ VRCHOLNÁ ARCHITEKTURA EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky Architektura za Karla IV. Karel IV. roku 1356 povolal do svých

Více

Kněž kostel sv. Bartoloměje

Kněž kostel sv. Bartoloměje Kněž kostel sv. Bartoloměje (Opis z knihy Umělecké památky Čech oddíl Čáslavsko od D.A. Birnbaumové, vydané 1929) Filiální kostel sv.bartoloměje, prvně se uvádí jako farní r.1362. Byl tehdy farním kostelem

Více

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA

UNESCO ČESKÉ DIVY SVĚTA Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 UNESCO

Více

Anotace PhDr. Pavlína Mikulcová (Autor)

Anotace PhDr. Pavlína Mikulcová (Autor) Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Pracovní list je určený pro individuální nebo skupinovou práci žáků. Zadané otázky a úkoly mají vypracovat na základě vyhledávání informací jak na internetu, tak v

Více

B) Které další kláštery se nacházejí v západních Čechách? Vyjmenuj alespoň tři.

B) Které další kláštery se nacházejí v západních Čechách? Vyjmenuj alespoň tři. SPÁLENÉ POŘÍČÍ HISTORIE OBLASTI V SOUVISLOSTECH A) Doplň. První písemná zmínka pochází z roku (MCCXXXIX). V této době v Čechách panuje a užívá královský titul na základě listiny, kterou získal jeho otec

Více

Komentář k pracovnímu listu

Komentář k pracovnímu listu Název: Románský sloh Téma: Románská kultura, 7. ročník ZŠ Autor: Mgr. Petr Ryšlavý Komentář k pracovnímu listu Cíle aneb K čemu by práce s tímto pracovním listem měla vést: osvojení základních pojmů z

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_135 Datum: 7.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

VAZBY MEZI PREVENCÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A CESTOVNÍM RUCHEM

VAZBY MEZI PREVENCÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A CESTOVNÍM RUCHEM VAZBY MEZI PREVENCÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A CESTOVNÍM RUCHEM VAZBY MEZI PREVENCÍ POVODŇOVÝCH RIZIK A CESTOVNÍM RUCHEM 1) Identifikační údaje Objednavatel: Jihočeský kraj U Zimního stadionu 1952/2 370 76 České

Více

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice

městskou památkovou zónu Gabrielův dům /1/ rodný dům Theresy Kronesové morový sloup se sousoším sv. Trojice BRUNT Á L Bruntál Na území České republiky je Bruntál pravděpodobně nejstarším městem z hlediska institucionálního. Z tzv. Uničovské listiny krále Přemysla I. Otakara z r. 1223 lze usoudit, že Bruntál

Více

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

č.p U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje Památné domy na náměstíhavlíčkova Brodu U zlatého lva č.p. 176 - U zlatého lva V tomto renesančním domě ze 16. století býval nejstarší známý brodský hostinec, ve kterém nalévali návštěvníkům dobré nápoje

Více

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková

SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY. Mgr. Michaela Zálešáková SPOLUPRÁCE PŘI REALIZACI DOPROVODNÝCH PROGRAMŮ SLOVANSKÉHO HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH NAPŘÍČ OBORY Mgr. Michaela Zálešáková SLOVANSKÉ HRADIŠTĚ V MIKULČICÍCH Slovanské hradiště v Mikulčicích, pobočka Masarykova

Více

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016

Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Program akcí Muzea Mladoboleslavska v září 2016 Muzeum Mladoboleslavska hrad: Paměť města kapitoly z dějin Mladé Boleslavi od 17. do počátku 20. století Venkov v proměnách času Muzejní herna Muzeion Dlouhodobá

Více

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1

Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 Turistický průvodce III. zajímavosti z českých hradů a zámků 1 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 2 7 5 2 4 Turistický průvodce

Více

Památková ochrana staveb

Památková ochrana staveb Památková ochrana staveb Základní pojmy Kulturní památka Národní kulturní památka Památková rezervace Památková zóna 1. Kulturní památka Movitá a nemovitá věc, která je za kulturní památku prohlášena ministerstvem

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 -----------------------------------------------------------------------------------------------

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK MÍSTEK V ZÁŘÍ 2013 ----------------------------------------------------------------------------------------------- FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL. 558 630 051-3 558 628 001, 628 003,

Více

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou.

9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 9 OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Lipová alej vedoucí k úpatí kopce se Skalkou. 2. Kaple sv. Máří Magdalény na Skalce, Kryštof Dientzenhofer, 1692 1693, pohled z východu. 54 3. Zámek, Mníšek pod Brdy, pohled z jihovýchodu.

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Lipník nad Bečvou. Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ)

Lipník nad Bečvou.     Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Lipník nad Bečvou 1 Rozloha MPZ _ 11,86 ha Počet památek _ 94 (z toho 87 v MPZ) Střešní zahrada. Dodnes originální úprava terasy na střeše bývalých stájí západního dvorního křídla zámku. V době svého vzniku

Více

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I.

Nové Město na Moravě. Historie a současnost část I. Nové Město na Moravě Historie a současnost část I. VY_32_INOVACE_ZE_ŠT_08 Digitální učební materiál Sada: Evropa Téma: Nové Město na Moravě-Historie a současnost 1 Předmět: Zeměpis Autor: Mgr. Benešová

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí

ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ. ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ve městě České Budějovice a jeho blízkém okolí ČTYŘI ŽIVLY V ARCHITEKTUŘE A UMĚNÍ Odbor památkové péče Magistrátu města České Budějovice ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_137 Datum: 11.4. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012

PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 PRÁZDNINY V MUZEU 1. 7. 31. 8. 2012 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže atd. www.muzeumhk.cz Stezky muzejní budovou 1) Stezky po muzeu Účastníci tohoto putování muzejní

Více

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice

Loštice. Muzeum tvarůžků Loštice Program zájezdu 8:00 Sraz u klubí na Dubí 10:00 Plánovaná prohlídka Muzea tvarůžků Loštice 12:00 Příjezd do Olomouce, rozchod xx:xx Odjezd z Olomouce dle domluvy v autobuse Loštice Zdejší dominantou je

Více

Něco málo k historii

Něco málo k historii Základní informace Lvov nepatří k největším ukrajinským městům (je až na 7. místě), ale určitě k nejvýznamnějším Počet obyvatel: cca 735 000 Rozloha 182,01 km² Základní informace Historické centrum Lvova

Více

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu:

Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Datum: 5.12.2012 Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: I/2 Název materiálu: VY_12_INOVACE_16_Vl 4.roč. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2213

Více

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1

PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 1 PRACOVNÍ LIST K TRASE Č. 1 Kietrz Třebom Sudice Pietraszyn Krzanowice Chuchelná Strahovice Rohov Ściborzyce Wielkie Kietrz Délka trasy: 39.1 km VYPRACOVAL/A (Jméno a příjmení) KONTAKT (e-mail, telefonní

Více

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století.

Adršpach. V Adršpašských skalách zřícenina Starý hrad (Althaus) založen ve 13. století, zanikl v 15. století. Adršpach - obec horského rázu rozložená podél silnice má dvě části: Horní a Dolní. Od založení byli původními obyvateli vždy Němci. Jméno znamená vesnice kance. Kolem roku 1250 kraj kolem horního toku

Více

Čl. 2. Čl. 3. Tento výnos nabývá účinnost dnem oznámení ve sbírce zákonů. Ministr: v zast. Dr. Švagera v.r.

Čl. 2. Čl. 3. Tento výnos nabývá účinnost dnem oznámení ve sbírce zákonů. Ministr: v zast. Dr. Švagera v.r. V ý n o s ministerstva kultury České socialistické republiky ze dne 27. října 1978, čj. 22 260/78 o prohlášení historického jádra města L i t o m ě ř i c za památkovou rezervaci Ministerstvo kultury ČSR

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy.

Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. Urząd Miasta Racibórz https://www.raciborz.pl/czech/pamatky_ratibore/printpdf Památky Ratiboře Nejstaršími objekty na území města jsou sakrální budovy. V roce 1205 byl založen v blízkém sousedství náměstí

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ

OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ OBEC CHOUSTNÍK MÍSTNÍ PROGRAM OBNOVY VENKOVA OBCE CHOUSTNÍK NA OBDOBÍ 2016-2022 Schváleno Zastupitelstvem obce Choustník dne 14.12.2015 Jan Kubart starosta Mgr. Radim Jindra místostarosta 1 Obsah programu

Více

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny

Svaz letců. odbočka č. 20 Olomouc. generála Františka Peřiny Svaz letců odbočka č. 20 Olomouc generála Františka Peřiny František Peřina Olomoucká odbočka Svazu letců má ve svém názvu jméno jednoho z nejlepších stíhacích pilotů druhé světové války stíhacího pilota

Více

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko

Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko Sv. Jakub a Filip (nástěnné malby) kapitulní síň strakonického hradu Díky svému rozsáhlému majetku, hospodářskému zázemí a přízni dárců mohli johanité

Více

Zámek Fryštát. Zámecký park

Zámek Fryštát. Zámecký park Zámek Fryštát Empírový zámek je unikátní historickou stavbou v jinak industriálním prostředí karvinského regionu. Původně původně středověká gotická tvrz ze 14. století. V hlavní a vedlejší zámecké budově

Více

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď.

1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Zakroužkujte správnou odpověď U každé otázky zakroužkujte právě jednu správnou odpověď. 1. Kdo je autorem výroku: Je to malý krok pro člověka, ale veliký skok pro lidstvo!? a) Isaac Newton b) Galileo

Více