MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO"

Transkript

1 MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO Listopad 2016 MISTR CAM s.r.o. Toužimská 588/70, Praha 9, Kbely tel:

2 OBSAH OBECNÁ VYLEPŠENÍ... 4 Analýza drah nástrojů... 4 Informace o vektoru 5-os... 4 Volby zobrazení... 5 Ovládání výběru kolineárních úseček... 5 Ztlumené a neskryté drátový model... 6 Průvodce řetězení... 7 Simulátor Mastercam... 7 Vytvoření prezentace... 7 Vylepšení nestingu... 8 Nové umístění dočasných souborů... 8 Správce rovin... 8 Import pomocí uchopení a tažení... 8 Nové roviny Obrácená izometrická a trimetrická... 9 VYLEPŠENÍ MODULU FRÉZKA Vylepšení 2D Vylepšení kontury Směr hloubky řezu a podpora podříznutí Pořadí hloubek řezu Asociativita propojení Podpora vstupního zavrtání Další průchody Podpora zkosení Vylepšení 3D Vypnutí podpory podříznutí nástroje Sledovat ohraničení Vylepšené zpracování pomocí vysokorychlostních drah Vyhlazení Vylepšení více-osých drah Volitelný směr Vzdálenost úsečky od křivky Zachovat náklon Příprava polotovaru pro 3-osé vrtání Tolerance hrany plochy Vylepšení Routeru Spuštění Routeru Dráhy nástrojů blokové vrtání Dráhy nástroje pila Dveře a schody Vylepšení soustružení Obrábění částí... 23

3 ÚVOD WAROVÁNÍ: Tento dokument je stále ve vývoji. Informace uvedené níže je možné neustále měnit a upravovat. Vítejte v programu Mastercam 2018 pro SolidWorks! Mastercam 2018 pro SolidWorks přináší nové funkce zaměřené na zrychlení a zefektivnění vašeho obráběcího procesu. Dokumentace Mastercam Mastercam instaluje následující dokumenty do složky \Documentation ve složce instalace Mastercam 2018 for SolidWorks: Co je nového v Mastercam 2018 pro SolidWorks Instalační průvodce Mastercam 2018 pro SolidWorks Průvodce administrátora Mastercam 2018 pro SolidWorks Průvodce převodu Mastercam 2018 pro SolidWorks Karta rychlého přístupu Mastercam 2018 pro SolidWorks Čti mě Mastercam 2018 pro SolidWorks Kontaktujte nás V případě dotazů nebo nejasností ohledně dokumentace se obraťte na podporu na u podpora@mastercam.cz.

4 OBECNÁ VYLEPŠENÍ V tomto odstavci jsou uvedeny obecná vylepšení v nové verzi programu Mastercam 2018 pro SolidWorks. Tyto funkce zahrnují vylepšení Simulátoru Mastercam, výběr a další funkce, které se přímo nevztahují k dalším oblastem programu uvedených níže samostatně. Analýza drah nástrojů Následující vylepšení jsou použity na Vlastnosti drah nástroje umístěné v záložce nástrojů Výchozí. Informace o vektoru 5-os Analýza drah nástrojů nyní obsahuje polohu XYZ sledující polohu kurzoru myši na začátku (zelený) nebo na konci (červený) segmentu dráhy nástroje. Tato informace je zobrazena navíc k údajům o posuvu a otáčkám, která jsou zobrazena mezi začátkem a koncem segmentu.

5 Volby zobrazení Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Můžete si vybrat, zda chcete zobrazit nebo skrýt nástroj a držák během analýzy drah nástroje. Pomocí posuvníku Průhlednost můžete nastavit intenzitu průhlednosti nástroje. Ovládání výběru kolineárních úseček Nyní můžete nastavit, zda budou nevybrané kolineární úsečky automaticky spojeny. Z výchozího nastavení je tato funkce zapnuta. Pro vypnutí automatického propojení nastavte Automaticky spojit kolineární ve Výběru řetězce na Vypnuto v okně Podpora drah nástroje. Toto okno se nachází v pokročilém nastavení Mastercam.

6 Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Ztlumené a neskryté drátový model Prvky souborů STL je nyní možné zobrazit v režimu Ztlumené a Neskryté, jak je ukázáno na následujícím příkladu. Obr. 1 1: Neskrytý drátový model Obr. 2 2: Ztlumený drátový model

7 Průvodce řetězení Nyní můžete při výběru řetězce použít průvodce a vybrat další prvek řetězce jakmile je dosaženo bodu větvení. Průvodce řetězení je dostupný při zapnutém režimu 3D drátový model a Propojené hrany pro tělesa. Pro použití průvodce řetězení klikněte na 3D drátový model nebo propojené hrany. Pokud je dosaženo bodu větvení zobrazí se červená šipka, která označuje výchozí směr pokračování řetězce. Jedna nebo více modrých šipek zobrazují směr dalších alternativních směrů pokračování řetězce jak je ukázáno na následujícím obrázku. Do okna řetězení byla přidána dvě nová tlačítka pro ovládání řetězce: Použijte Pokračovat pro pokračování ve směru červené šipky. Použijte Alternativní pro výběr jiného směru/prvku. Další možností je kliknout přímo na červenou nebo modrou šipku a tím určit další směr řetězení. Simulátor Mastercam Vytvoření prezentace Nyní můžete snadno vytvořit prezentaci ze Simulátoru Mastercam, která umožňuje zachovat vaše nastavení a rozložení během simulace a je možné ji použít pro ukázku simulace na libovolném počítači, i když na něm není Mastercam nainstalován.

8 Pro vytvoření prezentace vyberte funkci Vytvořit prezentaci v záložce nástrojů Domů. Vylepšení nestingu Nové umístění dočasných souborů Během vytváření dočasných souborů s Nestingem dochází nyní k jejich ukládání do výchozí složky dočasných souborů Mastercam. Díky tomu je můžete nyní jednoduše nastavit na atribut jen pro čtení, pokud je třeba. Správce rovin Níže jsou vypsány vylepšení, která byla provedena ve Správci rovin Import pomocí uchopení a tažení Nyní můžete jednoduše uchopit a přetáhnout myší podporované typy souborů do Správce rovin. Otevře se okno Výběru rovin a v něm můžete vybrat, které chcete importovat. Vyberte jednu nebo více rovin pro import a klikněte na OK. Roviny se naimportují do otevřeného souboru Mastercam.

9 Nové roviny Obrácená izometrická a trimetrická Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Dvě nové roviny, Iso reversní a trimetrická, byly přidány do Správce rovin a do nabídky Vytvoření rovinu vzhledem k rovině.

10 VYLEPŠENÍ MODULU FRÉZKA Zde jsou uvedena vylepšení, která jsou v modulu Frézka Mastercam Zahrnuje to vylepšení pro dráhy nástrojů ve 2D, 3D a více-osé frézování. Vylepšení 2D V tomto odstavci je přehled vylepšení, která se týkají 2D drah nástrojů. Vylepšení kontury Následující vylepšení jsou provedena p Odsazení zkoseného nástroje V předchozích verzích bylo možné pouze ovládat odsazení špičky nástroje během frézování zkosení, které umožňovalo určit, jak daleko pod dnem zkosení projede špička nástroje zkosení. Ve verzi 2018 Mastercam nyní podporuje Odsazení vespod a Odsazení nahoře tak, že si můžete vybrat, kde chcete odsazení definovat. Odsazení nahoře umístí plný průměr nástroje do určené vzdálenosti nad horní hranou zkosení. Odsazení vespod zajistí, aby špička nástroje zaručeně obrobila spodní část zkosení. Šířka byla přejmenována na parametr Šířka sražení. Nyní můžete zadat hodnotu 0.0 pro šířku sražení při použití nástroje pro zkosení. Tím můžete zřetězit horní nebo spodní hranu již vytvořeného zkosení a umístit zkosení tam, kam potřebujete pomocí hodnoty Odsazení horní nebo spodní hodnoty.

11 Dokončovací průchody Pro strategii kontura byly přidány dvě nové volby v okně Násobné průchody. V předchozích verzích bylo možné použít dokončovací průchody na všech hloubkách nebo pouze na koncové hloubce. Nyní můžete přidat nebo odebrat dokončovací řezy založené na počtu hrubovacích řezů určených v okně Hloubky řezů. Parametr Přidat mezi vytvoří dokončovací průchody na všech hloubkách řezu a přidá určený počet průchodů mezi hloubky řezů. Například pokud je hodnota nastavena na 2 přidá Mastercam dva rovnoměrně umístěné průchody mezi hloubky řezů. Na obrázku dole představují červené čáry hloubky řezů a modré čáry představují dokončovací průchody. Na počet z přidá dokončovací průchod pouze na určenou hloubku řezu. Dokončovací průchod násobných průchodů je vždy přidán k poslední hloubce řezu. Pokud je tato hodnota nastavena na 2 Mastercam přidá dokončovací průchod pouze ke každé druhé hloubce řezu znázorněné fialovou barvou na obrázku dole.

12 Dokončovací průchody obrábění Volby Obrábět dokončovací průchody po hrubování všech kontur bylo přidáno do okna Násobné průchody pro obrábění dokončovacích průchodů až po všech hrubovacích drahách, kdy jsou dokončeny všechny hloubky řezů. Pořadí násobných průchodů V Mastercamu 2017 byly násobné průchody uspořádány pouze Podle kontury, což znamenalo, že se nejdříve dokončil jeden řetězec před přesunem na další. Ve verzi 2018 nyní můžete zapnout funkci Podle kontury nebo Podle průchodu v okně Násobných průchodů. Pomocí volby Podle průchodu budou setříděny průchody podle čísla průchodu. Nejdříve se spustí násobné průchody na všech konturách, potom druhé násobné průchody a tak dále. Směr řezu hrubovacích průchodů Nyní můžete určit směr řezu hrubovacích průchodů v okně Násobných průchodů. Vyberte buď Jedním směrem nebo Cik-cak. Volba jedním směrem způsobí chování průchodů stejně, jako v předchozí verzi. Pomocí Cik-cak měníte směr obrábění mezi sousledným a nesousledným. Obě volby respektují nastavení Ponechat nástroj dole.ro dráhy nástrojů 2D

13 Směr hloubky řezu a podpora podříznutí Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Strategie kontura a frézování kruhu nyní podporují směr obrábění Krok nahoru a Krok dolů hloubky. Nastavují se v okně Hloubky řezu. Tato funkce umožňuje uspořádat řezy odshora dolu nebo odspodu nahoru. Tato možnost byla přidána v okně Hloubky řezu i pro strategii kontura, kapsa, čelní frézování a frézování kruhu pro podporu korekce pro podříznutí nástrojem. Vyberte Podříznout (pouze nástroje) pro aktivaci podříznutí. Pokud použijete T-frézu se zapnutou funkcí Podříznutí (pouze nástroj) a je zároveň vybrána volba Krok nahoru, jsou zde následující změny: Přídavek bude obrácený. Bude to vzdálenost ve směru +/- Z odshora polotovaru. Průchod skrz bude obrácený. Bude to vzdálenost ve směru -/+ Z odshora polotovaru. Pořadí hloubek řezu Stejně jako pro 2D konturu a 2D kapsu můžete nyní uspořádat řezy podle hloubky pomocí Podle oblasti/podle kontury nebo Podle hloubky v okně Hloubky řezu pro následující dráhy nástrojů: Dynamické frézování Frézování oblasti Dynamická kontura Podle hloubky obrobí díl na každé hladině Z pro všechny oblasti před krokem dolů. Podle kontury a Podle oblasti obrobí zcela každou oblast před přesunem na další oblast.

14 Asociativita propojení Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Pro propojení drah pohybů můžete použít asociativní body pro většinu 2D drah nástrojů. Tato nová funkce je umístěna v okně Parametry propojení. Následující dráhy nástrojů nepoužívají asociativní body: Bod Gravírování Všechny dráhy drátového modelu Například, pokud je třeba obrobit horní část dílu o určitou hodnotu, můžete zadat hodnotu Bezpečná vzdálenost, vybrat Asociativní a potom vybrat bod na dílu v grafickém okně. Rovina bezpečné vzdálenosti bude vždy hodnota přírůstku nad definovaným bodem, pokud nebude model posunut.

15 Podpora vstupního zavrtání Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Vstupní zavrtání je nyní podporováno pro dráhy nástrojů Dynamické frézování. Nastavte Způsob vstupu na Pouze zavrtat v okně Vstupní pohyb. Tato funkce umožňuje zavrtat přímo do materiálu. Dříve jste museli nastavit vstupní metodu na šroubovici a úhel zavrtání na 90. Další průchody Další průchody byly přidány do okna dokončovací obrábění pro všechny strategie uvedené níže. Další průchody vytvoří další dokončovací průchody po stejné dráze jako poslední dokončovací dráha. Jinak řečeno, toto nastavení můžete použít pro vytvoření dalších průchodů s rozestupy nula mezi jednotlivými průchody. Toto je možné použít pro díly s tenkou vrstvou materiálu, který mohl být vyhnut od předchozího průchodu nástroje. Dynamická kontura Slupkové

16 Zaoblené Kontura Frézování T-frézou Kruhové frézování Podpora zkosení Kruhové frézování nyní podporuje zkosení stěny. Vyberte volbu Zkosené stěny v okně Hloubky řezů pro náklon hloubek řezů od shora obrobku na konečnou hloubku. Vylepšení 3D V tomto odstavci jsou uvedena vylepšení, která jsou pro dráhy nástrojů ve 3D. Vypnutí podpory podříznutí nástroje V některých případech můžete vybrat nástroj pro podříznutí, ale chcete, aby se obráběly oblasti pro podříznutí bez podříznutí a zabránilo se tak dření dříku a těla nástroje podél svislých a nakloněných stěn. Vyhledat podříznutí bylo přidáno pro strategie Hrubování kapes a Dokončení ploch kontur v okně parametry pro vypnutí podříznutí když je použit nástroj pro podříznutí. Sledovat ohraničení Funkce Sledovat ohraničení byla přidána v okně Strmé/Mělké oblasti pro 3D vysokorychlostní dráhy nástroje. Tato volba je dostupná, pouze pokud je nastavena volba Dotyk na možnost Dotyk sestavy nástroje. Sledování ohraničení umožňuje nástroji sledovat hranici ohraničení zpětně k začátku řezu a vytvořit tak hladké uzavřené průchody. Tato funkce také napomáhá zabránit částečným řezům, pokud byla oblast ohraničení přímo na vršku svislých stěn. Vylepšené zpracování pomocí vysokorychlostních drah Zpracování obrábění pro všechny 3D vysokorychlostní dráhy nástroje byly zjednodušeny. Nyní můžete určit část geometrie, která se má obrábět a která

17 ne. Pro každou skupinu geometrie, kterou vytvoříte, můžete také definovat různé přídavky na stěnách a spodních plochách. Když vyberete jakoukoliv z 3D vysokorychlostních drah nástroje přesunete se ihned do okna pro výběr geometrie v okně parametrů drah nástroje. V okně Geometrie modelu můžete vytvořit různé typy skupin geometrie a nastavit jejich vlastnosti jako je barva a hodnota přídavku. Všechny volby výběru geometrie, které byly dříve umístěny v okně Typ dráhy nástroje, byly nyní odebrány a přemístěny do okna Geometrie modelu nebo do okna Ovládání drah nástrojů.

18 Okno Ovládání dráhy nástroje také obsahuje volby, které byly dříve umístěny v okně Oblast ohraničení, které bylo odebráno. V tomto okně můžete navíc upřesnit dráhy nástroje pomocí nastavení Přibližného výchozího bodu, strategie obrábění a dalších možností. Vyhlazení Vysokorychlostní Hybridní dráhy nástroje nyní obsahují nastavení Vyhlazení podobné jako Vyhlazení ostrých rohů pro dráhy nástroje Dokončení drsností. Vyberte Vyhlazení v okně Parametry řezu a zapněte tuto funkci. Úhel je minimální úhel mezi dvěma segmenty drah nástrojů, které chcete určit pro výpočet jako ostrý roh. Vzdálenost vyhlazení je hodnota, o kterou se upraví ostrý roh před a za ním.

19 Vylepšení více-osých drah Zde jsou uvedena vylepšení, která jsou nyní pro více-osé dráhy nástrojů. Volitelný směr Funkce Volitelný směr byla přidána v okně Ovládání osy nástroje pro následující dráhy nástrojů: Morph Rovnoběžné Podél křivky Trojúhelníková síť Promítnutí křivky Funkce Volitelný směr udržuje nástroj na stálém náklonu pro redukování pohybů nástroje a stroje.

20 Vzdálenost úsečky od křivky Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Tato volba byla přidána pro použití s volbou Úsečky pro kontrolu osy nástroje strategie Křivka. Tato vzdálenost určuje, jak daleko od křivky může být řídicí úsečka osy nástroje a bude mít stále vliv na nástroj. Zachovat náklon Funkce Zachovat náklon udržuje nástroj nakloněný během odjezdu a pohybu posuvem tak, aby bylo dosaženo redukce pohybů nástroje a stroje. Tato funkce je nyní dostupná, pokud je volba Ovládání osy nástroje na Stálý úhel k ose v okně Ovládání osy nástroje. Příprava polotovaru pro 3-osé vrtání Funkce Příprava polotovaru byla přidána pro vrtání. Pohyby nástroje mohou nyní využít horní, spodní nebo obě hodnoty polotovaru.

21 Tolerance hrany plochy Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Tolerance hrany plochy byla vylepšena, především při vytváření dráhy nástroj křivky. Pokud křivka leží ha hraně oříznuté plochy nebo plochy tělesa a plocha nebo plocha tělesa je použita jako normála pro ovládání osy nástroje, vytvoří se dráhy nástroje tak, jak bylo předpokládáno. Vylepšení Routeru Mastercam 2018 pro SolidWorks nyní obsahuje podporu pro Router. Součásti tohoto modulu jsou dráhy pro pilu, blokové vrtání a vytváření geometrie dveří a schodů. Varování: Musíte mít licenci Mastercam Router pro spuštění Mastercam pro SolidWorks Router. Spuštění Routeru Pro aktivování Routeru musíte vybrat Stroj Router z menu Stroje Router, Nástroje Mastercam Můžete nastavit výchozí spouštění programu Mastercam pro SolidWorks se spuštěným strojem Router. Provedete to v okně nastavení přepnutím volby Produkt při spuštění na hodnotu Router. Všechny specializované dráhy nástrojů Routeru jsou dostupné pomocí menu jakmile aktivujete stroj Router. Dráhy nástrojů Frézky jsou také dostupné pro Mastercam pro SolidWorks Router pokud máte příslušnou licenci programu. Dráhy nástrojů blokové vrtání Dráhy nástrojů blokového vrtání můžete použít pro využití výhod blokového vrtání nebo skupinových nástrojů. Během operace blokového vrtání Mastercam pro SolidWorks aktivuje právě ty vrtáky, které jsou právě potřeba použít podle typu otvoru. Můžete využívat různé vrtáky na vrtacím bloku pro automatické vrtání několika otvorů ve stejném okamžiku. Velké množství různých velikostí vrtáků umístěných v bloku a jejich použití zvolí Mastercam pro SolidWorks pro každý otvor.

22 Na rozdíl od ostatních vrtacích operací, pro které vybíraná geometrie jsou body nebo jiné pozice, dráhy nástrojů pro vrtání v blocích vyžadují vybrat kružnice. Mastercam pro SolidWorks použije průměr kružnic pro určení, které vrtáky vybrat pro každý otvor. Můžete vybrat otvory různých průměrů. Mastercam pro SolidWorks vyvrtá otvory pouze tehdy, když najde vrták odpovídající velikosti v bloku. Při vytváření drah nástroje můžete určit velikost tolerance. Dráhy nástroje pila Dráhy nástrojů pro pilu se používají pro řízení kotouče pily při řezání rovných řezů. Můžete naprogramovat různé řezy pilou v jedné nástrojové rovině (např. Horní) v jedné operaci. Obvykle je osa rotace pily rovnoběžná s deskou. Pro definici agregátu s pravým úhlem použijte Správce definic strojů pro použití definice stroje pro tuto dráhu nástroje. Když vybíráte řetězec pro dráhy nástroje pily se zobrazí směrový vektor (strana řezu) pro každý vybraný řetězec. Mastercam pro SolidWorks umožňuje nastavit stranu řezu pro každý řetězec v jedné operaci a tyto informace jsou uloženy pro každý řetězec. Díky tomu je můžete upravovat jak je potřeba. Můžete také určit stranu dříku na základě směru řezu. Dveře a schody Můžete také vytvářet geometrii dveří a schodů výběrem funkce Dveře a Schody z CAD funkcí v záložce Mastercam Vylepšení soustružení Zde je uvedeno několik vylepšení, která jsou ve verzi Mastercam 2018.

23 Obrábění částí Mastercam 2018 TP1 CO JE NOVÉHO Soustružnické hrubování nyní obsahuje funkci Obrábění části, umístěnou v okně Parametry hrubování. Tato funkce umožňuje vytvořit polotovar v několika sekcích. Můžete vybrat rozdělit dráhy do několika částí, do částí o přesné vzdálenosti s tím, že jedna sekce je zbytková, nebo stejné sekce založené na dané vzdálenosti.

24 KONEC DOKUMENTU

MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO

MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO Listopad 2016 MISTR CAM s.r.o. Toužimská 588/70, Praha 9, Kbely info@mistrcam.cz, www.mastercam.cz, tel: +420 734 249 272 OBSAH OBECNÁ VYLEPŠENÍ... 5 Analýza drah nástrojů...

Více

Záložka také kombinuje ikony s textem a tak usnadňuje vyhledání přesně té funkce, kterou potřebujete.

Záložka také kombinuje ikony s textem a tak usnadňuje vyhledání přesně té funkce, kterou potřebujete. Co je nového v Mastercam 2017 Obecná vylepšení NOVÝ VZHLED PROGRAMU Mastercam 2017 přináší nový vzhled nástrojové lišty podobné stylu Microsoft Office. Nový vzhled a ovládání zhodnotí vaše dřívější zkušenosti

Více

Novinky v SolidCAMu

Novinky v SolidCAMu Novinky v SolidCAMu 2019 Novinky v SolidCAMu 2019 2.5D Frézování Hluboké vrtání Plná kontrola nástroje v každé hloubce Velice užitečné pro vrtání hlubokých otvorů a vrtání, kde dochází ke křížení děr Hluboké

Více

Novinky v SolidCAMu

Novinky v SolidCAMu Novinky v SolidCAMu 2017 Novinky v SolidCAMu 2017 Podpora 4K Nový vzhled Command Manageru s podporou 4K Ikony v Command manageru mají barvy SolidWorks Ikony v Command manageru můžete také zobrazit v klasických

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení SolidCAM + SolidWorks Plně integrované v ýrobní ře šení špičkové technologie nová revoluční technologie frézování AŽ ÚSPORA ČASU nová revoluční technologie frézování ZAČÍNÁME The Leaders in Integrated

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

Měřící sonda Uživatelská příručka

Měřící sonda Uživatelská příručka Měřící sonda Uživatelská příručka 1995-2012 SolidCAM All Rights Reserved. Obsah Obsah 1. Úvod... 7 1.1. Přidání operace Měřící sonda... 11 1.2. Dialogové okno Operace měřící sondy... 12 2. Počáteční definice...

Více

Co je nového v RhinoCAMu 2012

Co je nového v RhinoCAMu 2012 Co je nového v RhinoCAMu 2012 6. únor Tento dokument popisuje nové funkce a vylepšení, které přináší RhinoCAM 2012, CAM systém pro Rhinoceros 4.0 a Rhinoceros 5.0 od společnosti MecSoft Corporation. 2012,

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 5 1.1 2.5D Frézování... 6 1.2 Obrábění

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

1 Hrubování, dokončování

1 Hrubování, dokončování 1 Při hrubování ponecháme přídavek na stěnách kapsy a na dnu v rozmezí 0,5 až 1 mm v závislosti na délce obráběné plochy. Velikost přídavků na obrábění najdeme ve strojírenských tabulkách. V tomto příkladu

Více

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání PEPS CAD/CAM systém Cvičebnice DEMO Modul: Drátové řezání Cvičebnice drátového řezání pro PEPS verze 4.2.9 DEMO obsahuje pouze příklad VII Kopie 07/2001 Blaha Technologie Transfer GmbH Strana: 1/16 Příklad

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti. CAM HSM Works referenční příručka

Evropský sociální fond Praha a EU Investujeme do vaší budoucnosti. CAM HSM Works referenční příručka CAM HSM Works referenční příručka Evropský sociální fond 1 Obsah 1 Úvod.... 4 1.1 Úvod do 3-osého obrábění.... 4 1.2 Přehled.... 4 1.2.1 Prvotřídní dráhy nástrojů.... 4 1.2.2 Plná asociativita.... 4 1.2.3

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Uvedený postup slouží pouze pro snadnější zorientování se v prostředí CAD/CAM systému EdgeCAM, není to však kuchařka, jak vypracovat např. semestrální

Více

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8 Obsah NOVINKY... 5 1: Nová ukotvitelná paleta nástrojů...5 2: Oříznutí výřezu...5 3: Různé typy licencí...5 4: Uživatelské nastavení stránky...6 5: Nastavení barev pro šrafy...7 6: Asociativita úhlových

Více

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC STUDIJNÍ MATERIÁLY Obrábění CNC Autor: Ing. Miroslav Dýčka Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011 Vzdělávací modul: Obráběč

Více

CAM HSM Works Referenční příručka

CAM HSM Works Referenční příručka Střední průmyslová škola Praha 10, Na Třebešíně 2299 Výuka CNC ve třídách Strojírenství a IT Střední průmyslová škola, Praha 10, Na Třebešíně 2299 CAM HSM Works Referenční příručka Podpůrné materiály pro

Více

Co je nového v ZW3D 2015 CAM

Co je nového v ZW3D 2015 CAM Co je nového v ZW3D 2015 CAM ZWCAD Software Co., Ltd. Obsah: CAM Základ CAM Správce Nová značka Stavy operace Podpora automatického přejmenování po vložení složky Jednodušší definice standardní funkce

Více

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje 1) K čemu používáme u CNC obráběcího stroje referenční bod stroje: a) Kalibraci stroje a souřadného systému b) Zavedení souřadného systému stroje c) K výměně nástrojů 2) Nulový bod stroje používáme k:

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Cvičebnice programování ISO - frézka

Cvičebnice programování ISO - frézka Název projektu: Sbližování teorie s praxí Datum zahájení projektu: 01.11.2010 Datum ukončení projektu: 30.06.2012 Obor: Mechanik Ročník: Třetí, čtvrtý seřizovač Zpracoval: Josef Dominik Modul: Cvičebnice

Více

Novinky ZW3D 2016 CAD/CAM

Novinky ZW3D 2016 CAD/CAM Novinky ZW3D 2016 CAD/CAM Novinky ZW3D 2016 - CAD Základní Překladač Nové PMI Skica Návrh dílu Návrh sestavy 2D Výkres Plechové díly FTI Nové uživatelské prostředí Podpora dlouhých názvů Podpora nových

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Práce s programem CAM

Práce s programem CAM Práce s programem CAM Publikace vznikla v rámci projektu OPVK Vyškolený pedagog záruka kvalitní výuky na Střední odborné škole veterinární, mechanizační a zahradnické a Jazykové škole s právem státní jazykové

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Střední škola technická Žďár nad Sázavou. Autor Milan Zach Datum vytvoření:

Střední škola technická Žďár nad Sázavou. Autor Milan Zach Datum vytvoření: Číslo šablony Číslo materiálu Název školy III/2 VY_32_INOVACE_T.10.1 Střední škola technická Žďár nad Sázavou Autor Milan Zach Datum vytvoření: 18.12.2012 Tématický celek Předmět, ročník Obrábění - programování

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

1 Operace kapsování. Obr. 1 Adresář pro vkládání operací třískového obrábění

1 Operace kapsování. Obr. 1 Adresář pro vkládání operací třískového obrábění 1 Po nastavení parametrů obrobku se v levém sloupci historie tvorby programu objeví adresář Operations, do kterého vkládáme jednotlivé operace. Na adresář klikneme pravým tlačítkem myši objeví se lokální

Více

Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VC_CAM_18 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271, Příbram II

Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VC_CAM_18 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271, Příbram II Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VC_CAM_18 Název školy Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271, Příbram II Autor Martin Vacek Tématická oblast Programování CNC strojů a CAM systémy

Více

CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu.

CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu. CNC stroje. Definice souřadného systému, vztažných bodů, tvorba NC programu. R. Mendřický, P. Keller (KVS) Elektrické pohony a servomechanismy Definice souřadného systému CNC stroje pro zadání trajektorie

Více

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Souřadnicový systém... 2 Vztažné body... 6 Absolutní odměřování, přírůstkové odměřování... 8 Geometrie nástroje...10 Korekce nástrojů - soustružení...13

Více

Co je nového SURFCAM 2018 R1

Co je nového SURFCAM 2018 R1 Co je nového SURFCAM 2018 R1 Obsah Obsah... 2 Obecné/Systém... 3 Instalace >>... 3... 4 Nový způsob regenerace drah nástrojů >>... 4 Pomocná lišta >>... 5 Dynamické prostředí >>... 6 Dynamické prostředí

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] 1. CÍL KAPITOLY Prostředí sestavy v Solid Edge nabízí sadu příkazů, pomocí nichž můžete do sestavy

Více

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické, Brno, Trnkova 113 Rotační součástka Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

Porovnávací tabulka funkcí programu XpertMILL

Porovnávací tabulka funkcí programu XpertMILL STEP-FOUR.CZ,Pavel Pardovský, J.Moláka 23 Tel.: ++420 602 775 523 Fax: ++420 519 327 116 E-mail: office@step-four.cz Internet: www.step-four.cz Porovnávací tabulka funkcí programu XpertMILL Neomezená velikost

Více

SolidCAM Podpora metodiky

SolidCAM Podpora metodiky SolidCAM Podpora metodiky Tento materiál vznikl v rámci projektu: STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví CZ.1.07/1.1.16/01.0054 Tento projekt

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na kótování výkresů. Naším cílem bude naučit se používat správné příkazy

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Volba již definovaných nástrojů:

Volba již definovaných nástrojů: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice a volba nástrojů

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Connect Genius V2. Instalace programu.

Connect Genius V2. Instalace programu. Connect Genius V2 Program připojíte k PC přes RS 232. Instalace programu. Vložte CD do PC a automaticky se nabídne instalační program. Otevřete instalační program a klikněte dvojklikem na setup.exe a program

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

CNC frézování - Mikroprog

CNC frézování - Mikroprog Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRAXE 3. ročník Jindřich Bančík 14.3.2012 Název zpracovaného celku: CNC frézování - Mikroprog CNC frézování - Mikroprog 1.Obecná část 1.1 Informace o systému a výrobci

Více

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava.

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavy 6 Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavu můžete vytvářet způsobem zdola nahoru, shora dolů nebo kombinací obou metod. Metoda zdola nahoru znamená nejdříve vymodelovat

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Co je nového v programu MASTERCAM 2019

Co je nového v programu MASTERCAM 2019 Co je nového v programu MASTERCAM 2019 Březen 2018 Obecná vylepšení Zde je uveden seznam obecných vylepšení, která byla udělána v programu Mastercam 2019. Obsahují vylepšení metod výběru, obecná vylepšení

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt

Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Obsah šablony SPŠ na Proseku šablona-spš na Proseku.dwt Lukáš Procházka 2008 OBSAH OBSAH... 1 ÚVOD... 2 HLADINY... 2 KÓTOVACÍ STYL... 2 STYLY PÍSMA... 2 BLOKY: seznam... 3 RÁMEČKY... 4 DRSNOSTI POVRCHU...

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Co je nového SURFCAM 2017 R2

Co je nového SURFCAM 2017 R2 Co je nového SURFCAM 2017 R2 Obsah Obecné/Systém 3 Instalační proces >>.... 3 SpaceBall/Mouse nastavení >>.... 3 Funkce 4 Regenerace s výběrem nové geometrie Vzoru díry >>.... 4 Dynamické vytváření geometrie

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

Střední průmyslová škola Jihlava. EMCO WinNC GE Fanuc Series 21 M frézování

Střední průmyslová škola Jihlava. EMCO WinNC GE Fanuc Series 21 M frézování Střední průmyslová škola Jihlava EMCO WinNC GE Fanuc Series 21 M frézování Pracovní sešit Ing. Michal Hill, učitel odborných strojírenských předmětů Úvod Tento sešit slouží k procvičení základů CNC frézování

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Učební text předmětu CAD/CAM systémy v obrábění a CAD/CAM systémy v obrábění II Marek

Více

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027

1 Naši truhláři = tradice i budoucnost, CZ.1.07/1.1.34/01.0027 1 ArtCAM Pro je umělecký software pro jednoduché vytváření 3D modelů a 3D reliéfů. Můžete vytvářet komplikované 3D modely z 2D předloh nebo fotografií. Unikátní nástroje vás provedou celým procesem od

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 07 VYŘÍZNUTÍ PO ŠROUBOVICI A KOLMO K PLOŠE.] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je v první části dokumentu poskytnout uživateli

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 03 Frézování kontur

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 03 Frézování kontur KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 03 Frézování kontur Siemens 840 - Frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Kapitola 2 - Siemens

Více

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Hrubování 3D

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

Váš první webinář aneb jak na to?

Váš první webinář aneb jak na to? Váš první webinář aneb jak na to? 1. Po registraci k účasti na online-schůzce (webináři), obdržíte do své e-mailové schránky zprávu s instrukcemi a přístupovým odkazem pro připojení do vybraného webináře.

Více

CNC soustružení pro pokročilé

CNC soustružení pro pokročilé Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Šumperk, Gen. Krátkého 30 CNC soustružení pro pokročilé Šumperk, květen 2007 Název projektu: Registrační číslo: Tvorba a realizace vzdělávacích programů

Více

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny. Uživatelská příručka 1 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 Merbon SCADA... 3 1.1.1 K čemu program slouží...3 2 Přihlášení a odhlášení z programu... 4 3 Projekty... 5 3.1 Výběr zobrazení... 5 3.2 Schémata... 6 3.3 Grafy...

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

EMCO Sinumerik 810 M - frézování

EMCO Sinumerik 810 M - frézování Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: EMCO Sinumerik 810 M - frézování Frézování obrysů

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole II generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Nastavte projekt

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] 1 ÚVOD Úloha 28 je zaměřena na úpravu objektů v modulu Výkres. Úpravou výkresů jsou myšleny operace zaoblení,

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Přehled cyklů pro frézování v řídicím systému Sinumerik 810 M

Přehled cyklů pro frézování v řídicím systému Sinumerik 810 M Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: EMCO Sinumerik 810 M - frézování Přehled cyklů pro

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem tohoto dokumentu je přiblížit uživateli přehledovým způsobem oblast použití křivek v rámci dnes

Více

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

MAPOVÉ OKNO GSWEB. Nápověda. Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně. Panel Ovládání Panel Vrstvy. Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako GSWEB Nápověda 1. Mapové okno Pohyb v mapovém okně Výběr v mapovém okně 2. Ovládací panel a panel vrstev Panel Ovládání Panel Vrstvy 3. GSWeb - roletové menu Tisk Přehledová mapa Redlining Přihlásit jako

Více

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Moduly cesta k racionálnější výuce Zefektivnění výuky oboru ICT aplikace osobních počítačů Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Tomáš Kmínek Projekt CZ.1.07/1.1.32/01.0013 je spolufinancován

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 06 Frézování kapes a drážek

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 06 Frézování kapes a drážek KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 06 Frézování kapes a drážek Siemens 840 - Frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Kapitola 2

Více

Vytvořil : Ing. Libor Ježek. Cílová skupina : žák. Popis způsobu použití :

Vytvořil : Ing. Libor Ježek. Cílová skupina : žák. Popis způsobu použití : CNC - programování v ŘS Heidenhain itnc 530 - procvičení cyklů Vytvořil : Ing. Libor Ježek Cílová skupina : žák Popis způsobu použití : Materiál obsahuje informace praktického procvičení základních cyklů

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini

Nápověda k systému CCS Carnet Mini Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

SURFCAM 6 Výukový tutoriál

SURFCAM 6 Výukový tutoriál SURFCAM 6 Výukový tutoriál 3 osé obrábění Evropský sociální fond 1 1 Úvod. 1.1 Úvod do 3osého obrábění. Cílem frézování ve třech osách je vyrábět vysoce kvalitní díly již s větší tvarovou náročností než

Více

lindab comfort Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0

lindab comfort Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0 Krok za krokem manuál DIMcomfort 4.0 1 Obsah Úvod DIMcomfort 4.0 3 Nastavení místnosti 4 informace o místnosti 4 rozměry 5 komfortní zóna 6 způsob výpočtu 7 Výběr zařízení 8 hledání produktu 9 nastavení

Více

PCB module - příručka pro rychlý start

PCB module - příručka pro rychlý start PCB module - příručka pro rychlý start Obsah Instrukce... 3 Spuštění zařízení... 3 První uvedení zařízení a software do provozu........3 Umístění podkladového materiálu a DPS do stroje...... 4 Nahrávání

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Programovací stanice itnc 530

Programovací stanice itnc 530 Programovací stanice itnc 530 Základy programování výroby jednoduchých součástí na CNC frézce s řídícím systémem HEIDENHAIN VOŠ a SPŠE Plzeň 2011 / 2012 Ing. Lubomír Nový Stanice itnc 530 a možnosti jejího

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více