D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi naše řádky,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi naše řádky,"

Transkript

1

2 D razí učitelé, milí studenti a vy všichni, kteří jste zavítali mezi naše řádky, zima sice stále nechce přenechat své místo jaru, což pozorujeme poslední dobou především v nevypočitatelných změnách počasí, ale všichni si můžeme být jistí, že jaro už je přece jen ve vzduchu. Za tři dny tu máme oficiálně 1. jarní den a na začátku dubna nás čekají Velikonoce. V článku, který pro vás připravila Lucie Martinková, se můžete dočíst, jak to vlastně s Velikonocemi je, zda se jedná pouze o svátky jara, nebo se za dny volna skrývá něco mnohem podstatnějšího. Začátek letošního jara ale není významný jen díky těmto dnům. Zrovna dnes slaví svět, především tedy Irsko a jeho populace, Den sv. Patrika. Den, kdy se všichni příznivci tohoto svátku obléknou do zelené, konzumují převážně zelené potraviny a nápoje, účastní se pouličních oslav, které jsou plné podmanivé irské hudby, a oprašují typické irské tradice. Nebudu ovšem prozrazovat více, protože pro ty z vás, kteří máte chuť přečíst si nás další anglický text, sepsala všechno důležité Lucka Šimarová. Dalším neopomenutelným dnem je 1. duben, celosvětově známý pod názvem April Fools Day. Pamatuju si, že jsme se třídou ještě na nižším gymnáziu obvykle přemýšleli, jak si vystřelit hlavně z učitelů, protože 1. duben přece jen každý počítá s tím, že může nějaký vtípek očekávat, a přijme ho s humorem. Apríl je velmi oblíbený také v médiích, můžete se dočíst třeba o tom, že se prezident Sarkozy nechá prodloužit, že EU připravuje zdanění chytrých telefonů nebo že Slovensko chystá vízovou povinnost pro občany České republiky. Hádám, že každý z nás má svou vlastní historku nebo zážitek, ale pokud se chcete inspirovat, jak oplatit kamarádům to, co na vás nachystali vloni, určitě si přečtěte tipy Marušky Zvonkové. Jako v každém čísle Student s Times jsme pro vás připravili několik recenzí, tentokrát se jedná o knižní a filmovou podobu If I Stay, ale i Teorii všeho, snímku sledujícím život vědce Stephena Hawkinga, za jehož ztvárnění byl oceněn při předávání Oscarů nadějný herec Eddie Redmayne. Na úplný závěr bych ještě ráda upozornila na rozhovor v rubrice Naše celebrity, který je tentokrát zcela odlišný od těch předešlých týká se totiž dobrovolnictví. Krásné jarní dny vám všem! (: (A těm, kteří slaví dnešní svátek: Happy St. Patrick s Day!)

3 Obsah STALO SE Jaké bylo divadlo Utíkej, Nituško!? Jak Žilmen k přemýšlení přišel AKTUÁLNĚ St. Patrick s Day Velikonoce proč se vlastně slaví? Částečné zatmění Slunce Tipy na aprílské žertíky + kde se Apríl vzal? NAŠE CELEBRITY Barbora Ovesná: Jaké je pracovat vedle narkomanů? TIPY A TRIKY Jaký byl film Teorie všeho? Recept na vynikající ovesné sušenky! Recenze: Jestli zůstanu

4 Utíkej, Nituško! (Mam zelle-nitouche) Zpěvohra Utíkej, Nituško! byla v podání Slováckého divadla hrána už v roce 1883, odstartovala v podstatě muzikálovou tvorbu divadla a byla znovu obnovena na přání diváků. Na představení jsem se těšila, jelikož v minulém roce se mi hra Rychlé šípy velice líbila, ale letošní zpěvohra pro mne byla zklamáním. Možná byla chyba ve mně, protože jsem jela do divadla ještě s doznívající horečkou a nedokázala jsem si vychutnat herecké výkony postav. Samotný děj mne moc nezaujal a myslím si, že někteří diváci dokonce postrádali pointu. Uznávám, že hrát dvojroli musí být nesmírně namáhavý úkol, jak potvrdil samotný režisér Igor Stránský: Je to strašná dřina. Musíte vymyslet každou situaci tak, aby to vypadalo, že to na jevišti plyne. Všechno musí být velmi dobře vypracováno, aby se nenarušil rytmus inscenace. Je to dost složité puzzle. Myslím, že pomyslné puzzle se podařilo seskládat dobře, ale přece jenom mi tam jeden kousek chyběl, nebyl to humor ani kvalita pěveckých či hereckých výkonů, byl to spíš nějaký spád a samotná myšlenka díla. A o čem vlastně představení Utíkej, Nituško! bylo? Objevovaly se zde už zmiňované dvojrole, kdy kostelní varhaník je ve skutečnosti utajeným operetním autorem, poručík je subretou, klášterní schovanka operní pěvkyní, a matka představená majorem. Zpěvohra byla logicky protkána písněmi, které byly opravdu kvalitně ztvárněny, a když jste se ponořili hlouběji do textu, určitě byste rozpoznali i narážky na tehdejší majetnickou církev a společenský život. I přes kvalitní výkony herců mě představení nezaujalo a troufám si tvrdit, že jsem nebyla jediná. Ale jak se říká - sto lidí, sto chutí. (T. Fojtů, 2.G)

5

6 Jak Žilmen k přemýšlení přišel Mnozí z vás si jistě ještě vzpomenou na loňskou oktávu, ke které neodmyslitelně patří ten, kterému snad nikdo neřekne jinak než Žilmen. Většina z nás si ho bude pamatovat hlavně díky tomu, že se mu nejednou podařilo neopakovatelnými nápady rozesmát značnou část školy. Opravář dřezu jako v Bota jménem Melichar nebo ten kluk, který vás rozesmál, když jste šli po chodbě a najednou jste se nemohli přestat smát, když jste si všimli, že je zavřený mezi okny? Ať už vám v paměti utkvělo cokoli, možná vám následující příběh, který nám Žilmen poslal, osvětlí, že se za spoustou situací skrývalo něco víc. Přemýšlení To bylo tenkrát v kvartě. Přišel za námi třídní s tím, že sekunda jede na lyžák a má ještě pár volných míst. Během chvilky se našla skupinka 6 lidí. Mezi nimi i já. Tvořili jsme takové to jádro naší třídy. Určitě to znáte. Spolužáci, co rádi baví celou třídu a vymýšlí různé vtípky k pobavení nejen sebe, ale i ostatních. Zkrátka ideální parta na hory. Všichni jsme sdíleli jeden pokoj. Bohužel taky jeden klíč. Pamatuju si to, jako by to bylo včera. Byl zrovna čas večeře. Všichni na odchodu, jen já hledal v batohu nabíječku. Vykašli se na to a poď už! zařval kámoš.

7 Vydrž Prťka, vydrž! Už ju skoro mám. Najednou se ozvalo bouchnutí dveří a zvuk jejich zamykání. Potom už jen hlas, co říkal: Tak, a teď budeš přemýšlet, Žilmene! (to je totiž moje přezdívka) V ten moment nabíječka ztratila na důležitosti. Chvíli jsem jen stál. Pak jsem se pustil do jejího opětovného hledání, doufaje, že si jen dělají srandu a hned zase otevřou. Za čtvrt hodiny už jsem zkoušel vyrazit dveře. Po pár marných pokusech mi došlo, že vyrazit dveře, které se otevírají směrem ke mně, není nejlepší nápad. Co teď? A hele, okno. Možná tudy bych mohl uniknout ze svého vězení Myšlenka skočit dolů na střechu se mi vzhledem ke kručení v břichu jevila víc a víc jako dobrý nápad. Ze střechy už by to šlo snadno. Jen seskočit dolů. Hlad narůstal. Bylo rozhodnuto. Skočím! Obouval jsem si boty, když vtom slyším kroky. Klíče zachrastily v zámku a já byl po asi půl hodině čekání a úspěšném nalezení nabíječky konečně volný. Když se mě poté učitelé zeptali, proč jdu pozdě na večeři, má odpověď zněla: Přemýšlel jsem. Nikdy bych netušil, jak tento drobný incident ovlivní zbytek mého života i roky strávené na gymnáziu. Přemýšlením jsem trávil minimálně hodinu týdně. Ve skladu výtvarky, ve skřínce či ve sklepě. Jelikož naše škola ještě neměla plastová okna, ale pouze klasická kastlová, strávil jsem nějakou dobu i v prostoru mezi okny. Nutno dodat, že jsem tím pobavil spoustu lidí ze školy a mnohým jsem tak nejspíš zpříjemnil jinak běžné, nudné ráno. To mě sice těšilo, ale když zazvonilo na hodinu a všichni se rozeběhli do třídy, můj úsměv rázem opadl. Vysvobodili mě až kolemjdoucí učitelé. Když se vás tedy někdo bude ptát, jak Žilmen k přemýšlení přišel, odpovědí vám může být tenhle pravdivý příběh.

8 St. Patrick s Day Who was St. Patrick? Well, you probably wonder who was this Patrick and why so many people all around the world celebrate this holiday. Many people connect this man and holiday just with Ireland, but St. Patrick came from England originally. At first, Patrick didn t have any relationship with God or religion, although his grandfather was a priest. It is said that once Irish pirates came to the English coast, where his family lived - they rubbed their farm and kidnapped Patrick. After that they sold him into slavery to Ireland. He was just 16 and he was forced to look after sheep, but the worst of all was the famine which he suffered fortunately. In those hard times he found his faith, started to pray a lot and completely changed. He learned Irish and also their habits. After 6 years of slavery he managed to escape back to England. He found his parents, became a priest and later also a pontiff. When the pope gave him a permission to preach gospel in Ireland, he started his mission there. St.Patrick s Day St. Patrick s Day is celebrated on 17 th March. It was national holiday only in Ireland, Isle of Montserrat, Newfoundland and Labrador (both in Canada) originally. Nowadays it is celebrated almost all around the world, mostly in the Great Britain, the USA and Australia, where many Irish people live. The main colour is GREEN, people wear green clothes, eat green food, bake special St. Patrick s cakes and sometimes even paint green shamrock on their faces. Really, green is everywhere, even beer and some rivers get this colour on 17 th March. The holiday is not about praying actually, it s about celebrating, having fun, dancing, singing and drinking dark beer most of all Irish people love celebrating in the streets with their friends and others. If you wonder why one of the symbols is shamrock, than you would (or wouldn t) be surprised. St. Patrick used shamrock to explain pagans the Holy Trinity. And why green? That s easy! Shamrocks are green, so it became the symbol of St. Patrick, Ireland and also symbol of St. Patrick s Day. Do you want to know what is it to celebrate this holiday? Then don t wait and find some Irish pub anywhere and be sure that on 17 th of March there will be lot of fun, beer, people and green colour! If you re which you can interested in the traditional Irish music - which is really amazing - there are some tips listen to, or you can visit a website of St. Patrick s Day and listen the music there (

9 (L. Šimarová, 4. G)

10 Velikonoce Pomalu ale jistě začíná jaro a s ním jsou neodmyslitelně spjaty Velikonoce. Proč Velikonoce vlastně slavíme a jaký mají význam? Většina lidí samozřejmě ví, že Velikonoce jsou svátkem křesťanským. Někteří namítnou, že to jsou ale svátky vycházející z pohanských tradic, které mají oslavovat příchod jara. Ano, skutečně některé z vedlejších velikonočních tradic mají pohanský základ. Ale jinak jsou Velikonoce křesťanského původu, vždyť jak by mohli oslavovat příchod jara na jižní polokouli? Také těm, co trochu znají židovské tradice, by se mohlo zdát, že jsou založeny na nich. Židé totiž v tuto dobu slaví Pesach, na památku vyvedení z Egypta Mojžíšem. A to bylo předobrazem spásy člověka od zla a smrti. Události Velikonoc vyplnily všechny starozákonní předobrazy, a proto mají s židovskými svátky společné základy. Ještě než se podrobně podíváme na každý den, je dobré si připomenout, že před Velikonocemi je 40denní půst (neděle se jako slavnost nepočítá), který má sloužit k tomu, aby se člověk ztišil a duchovně připravil na tyto svátky. Poslední neděle před Velikonocemi se nazývá Květná. Připomínáme si slavný Kristův vjezd do Jeruzaléma a světí se kočičky připomínající ratolesti, kterými Ho tam vítali. Zelený čtvrtek je dnem, kdy Kristus naposledy povečeřel se svými učedníky a ustanovil Eucharistii (přijímaní). Ustanovil novou a věčnou smlouvu, která je nekrvavá (dříve Židé přinášeli zvířecí oběti Bohu). To, že chleba a víno je proměňováno v Jeho tělo a krev, předznamenává Kristovu vlastní oběť na kříži. Na Velký pátek se jako jediný den v roce nekoná žádná bohoslužba, ale pouze Velkopáteční obřady. Je to jeden z dvou největších postů. V tento den byl Kristus ukřižován a zemřel jako smírná oběť za všechny hříchy lidstva. Bílá sobota je den, kdy Ježíš leží mrtev v hrobě. V noci na neděli se slaví vigilie, což je největší a nejslavnostnější mše ze všech, jelikož Ježíš Kristus vstal z mrtvých, a tím porazil smrt a veškeré zlo. Při ní se také obvykle křtí dospělí katechumeni. V neděli tyto oslavy pokračují. Pro křesťany jde o největší den ze všech. Je to den, kdy byl každý vykoupen a byla mu dána naděje na život věčný. Velikonoční pondělí je u nás ve znamení mrskačky, kterou mají především holky v oblibě. V křesťanské tradici se jedná o druhý den Velikonočního oktávu, kdy pokračují oslavy z předešlého dne. Pro křesťany Velikonoční doba trvá ještě dalších 50 dnů a končí až Letnicemi neboli slavností seslání Ducha Svatého, která uzavírá a dovršuje Velikonoce tím, že až tehdy učedníci pochopili všechny události a tajemství Velikonoc. Velikonoce jsou svátkem pohyblivým, to znamená, že nemají své přesné datum a každý rok připadají na jiné dny. Určují se podle toho, že neděle Zmrtvýchvstání je hned po prvním jarním úplňku. Mnozí z vás něco z těchto informací věděli a třeba jste někteří zjistili, proč vlastně máme 3 dny volna. A já vám přeju krásné a požehnané Velikonoce! (L. Martinková, OK)

11 Částečné zatmění Slunce Jistě jste v hodinách nebo na stránkách školy zaregistrovali, že v pátek 20. března dojde k významné přírodní události částečnému zatmění Slunce. Pro studenty je proto připravena jedinečná příležitost, díky níž budeme tento unikátní jev pozorovat i u nás na gymnáziu. O co vlastně jde z astronomického hlediska? Až do června 2021 je to poslední zatmění Slunce, které spatříme z České republiky (naposledy jsme mohli z České republiky pozorovat částečné zatmění Slunce v roce 2011). Ovšem na srovnatelně velké zatmění, jaké nás nyní čeká, si budeme muset počkat až do roku Pokud jde o úplné zatmění naší nejdůležitější hvězdy, tak to už z nás neuvidí nikdo přijde totiž až 7. října Zatmění Slunce je u nás viditelné v dopoledních hodinách dostatečně vysoko nad obzorem jako částečné v celém svém průběhu. Jako částečné je toto zatmění dále pozorovatelné z Evropy, severních oblastí Afriky, severozápadní části Asie, dále pak ze severovýchodní části Atlantiku a přilehlých částí Severního ledového oceánu. Pás totality, tedy území, ze kterého je možno zatmění Slunce pozorovat jako úplné, vede přes Severní moře, z pevniny se dá pozorovat jako úplné na Špicberkách a Faerských ostrovech. Mnoho cestovatelů a astronomů rovněž zvolilo expedici dánského parníku společnosti Smyril Line. Při maximální fázi bude Měsíc krátce před 11. hodinou dopolední středoevropského času zakrývat shora okolo 73 procent slunečního disku. Jev spatříme v celém průběhu a maximální fáze zatmění proběhne poměrně vysoko, přes 35 nad obzorem. Přímo při zatmění bude také příležitost vyhledat si na denní obloze planetu Venuši. (zdroj: planetarium.cz, astro.cz)

12 Barbora ovesná: Jaké je pracovat vedle narkomanů? Pro březnové číslo Student s Times pro vás připravila Verča Baksová trochu odlišný rozhovor, než na které jste v rubrice Naše celebrity zvyklí. Tentokrát si totiž můžete přečíst rozhovor s Bárou Ovesnou z 3. G, která se už třikrát vydala jako dobrovolnice na východní Slovensko. Můžeš nám na začátek představit projekt, kterého ses zúčastnila? Na východním Slovensku v obci Žakovce je takové zařízení pro lidi, jako jsou bezdomovci, narkomani, alkoholici apod. Přímo v té obci se nachází zařízení pro muže a kousek dál pro ženy, většinou ty, co nezvládly situaci s rodinou nebo také bývalé prostitutky. Hodně lidí je romského původu. Většina lidí se tam chce opravdu změnit a něco se sebou udělat. Takoví mohou přicházet a náplní jejich života se stane práce, protože když se člověk jen nudí a nic nedělá, je lehké opět spadnout do toho starého života. Přestože tam mají volný čas, určitá doba je naplněná právě prací. Žijí pouze v areálu. Samozřejmě ho mohou kdykoliv opustit a vrátit se do starého života, stejně tak je otevřený pro kohokoliv, kdo potřebuje útočiště. Co přesně jsi tam teda dělala ty? Je to velký areál, kde mají taky svůj dobytek - ovce, krávy, kozy, apod. Je tam pro ně vytvořená práce, například staví domy. Práce je tam hodně a někdy ji nemohou zvládnout sami - třeba dostavit dům, než přijde zima. Takže my jsme jim tam jeli jako dobrovolníci pomáhat pracovat. Moc jsem nevěděla, do čeho jdu. Měli jsme tam řád a pracovali jsme s nimi. Zároveň to pro ně mohlo být obohacující v tom, že mohli být pro změnu i s někým jiným a povídat si s námi. Když jsme tam byli, mohlo je to opět povzbudit do práce a taky se víc snažili. Pro ně jsme byli někdo z toho světa venku. Obohatilo to nějak i tebe? Myslím, že pro mě to byl spíš přínosné než pro ně. Dřív jsem měla na lidi, jako jsou narkomani, jiný pohled, ale když jsem tam přišla, viděla jsem, že jsou na tom často morálně líp než my. Tím, jak chtěli pomáhat druhým a změnit sami sebe. Někdy jsem se za sebe skoro styděla, když jsem viděla, že i myšlenkami jsou na tom lépe než já. Než tam přišli, byli zvyklí jen brát, tady je učí dávat, což se mi moc líbí. Jak ses o této možnosti dozvěděla? Založil to jeden kněz - Marián Kuffa, který se rozhodl udělat ze staré fary zařízení pro tyto lidi. Já byla na několika jeho přednáškách a na jedné z nich právě mluvil na toto téma. Řekl, že tam klidně mohou přijet dobrovolníci i dobrovolničky.

13 Kolikrát už ses na toto místo vydala a na jak dlouho? Třikrát - jednou na deset dní a dvakrát na týden. Ale někteří lidé tam jezdí pomáhat třeba i na tři měsíce. Dokonce vím, že jedna paní tam pomáhá už téměř rok. Chystáš se tam znova? Opravdu mi to hodně dalo, jela bych určitě. Co pro tebe bylo nejtěžší? Lidé tam mají jinou mentalitu, takže někteří si moc neberou servítky. Jednou nás tam nějaké ženy obvinily z toho, že tam spíme a vyjídáme je. Tehdy se mi opravdu chtělo jet domů. Taky jsem se někdy trošku bála, když jsem u sebe neměla kamarádku. Když jsem třeba zjistila, že některý muž povraždil svou rodinu apod. Co tam pro tebe bylo naopak povzbuzením? Hodně mě fascinovalo nasazení už zmíněného zakladatel Kuffy. Přestože dokáže být velmi rázný, lidé ho tam mají opravdu rádi. Mně stačilo s ním mluvit dvě minuty a celý den jsem měla lepší (smích). Taky jsem měla možnost mluvit s jednou starou paní z tamějšího domova důchodců a slyšet, co všechno v životě udělala a kolika lidem pomohla, a zároveň jsem viděla, jak byla pokorná. Hodně lidí si opravdu vážilo jen toho, že jsme si s nimi povídali. Co tě nejvíc překvapilo, když jsi poprvé přijela? Překvapilo mě, jak byli zdejší lidé otevření. Například bezdomovci, kteří tam byli pouze v zimě a dostávali určité funkce, díky kterým pak v sobě mohli najít nějakou hodnotu. Taky muži, kteří byli opravdu pracovití. I když stavěli domy a nestavěli je pro sebe, vážně se snažili a byli do toho velmi zapálení. Moc hezké bylo, když chtěli, abychom přijeli zase. Dokonce nám dávali i dárečky na rozloučenou, přestože mají jen malé příjmy. Mohla si pozorovat u těchto lidí nějaké změny? Nedokážu říct, jestli se úplně výrazně změnili, spíš pomalu po krůčkách zrají k tomu, aby se mohli vrátit zpět ke starému životu a své rodině. Ne na všechny ale doma ještě někdo čeká. Taky si dávali předsevzetí. Například nám řekli, že pokud znovu přijedeme, přestanou do té doby kouřit. Ale když jsme přijeli a ptali se na to, většinou to nedodrželi (smích).

14 Napadlo tě, že bys něco podobného dělala i v budoucnu? Myslím si, že na světě je strašně moc lidí, co potřebují pomoc, které se jim nedostává. Nevím, jestli bych to chtěla dělat celý život, ale někam jet a pomáhat určitě. Za chudobou se ani nemusí jezdit někam do Afriky, jen kousek od nás na východním Slovensku se nacházejí romské osady, kde lidé skoro nemají vodu a malé děti jsou okousané od krys. Tihle lidé se do toho zkrátka narodí, neznají nic jiného. Co bys vzkázala lidem, kteří by o dobrovolnictví uvažovali? Doporučila bych to každému, komu záleží na lidech, kteří potřebují pomoc. Stačí tam být a vidět to a uvědomíte si, že takoví lidé jsou kolem vás - lidé, kteří strádají a chybí jim základní věci. Vidíte, že jsou tam lidé, kterým můžete pomoct jen tím, že s nimi mluvíte. Taky mě nadchlo vidět lidi, kteří pomáhají druhým a mají naplněný a šťastný život, třebaže nejsou zrovna mediální hvězdy a v garáži nemají deset aut. Když už ten život máme, měli bychom ho nějak naplnit. Pokud by vás zajímalo dobrovolnictví v Žakovcích : (V. Baksová, 2. G)

15 Aprílové žertíky Co se skrývá pod pojmem Apríl? Apríl je označení pro 1. dubnový den. Už od 16. století je Apríl spojen s různými žertíky a zlomyslnostmi. Předpokládá se, že svátek vznikl jako reakce na změnu ročního období. Ze smutné zimy na veselejší jaro. A když už jsme u těch žertíků, už vás někdy někdo pořádně napálil? Pokud ano a chtěli byste se pomstít, máme pro vás pár tipů, jak udělat váš Apríl lepší než kdy jindy. Ti, kteří jsou zadaní, by například mohli vyzkoušet trik s vlasy. Jedná se o to, že ustřihnete svému protějšku kousek vlasů. Ale jen na oko. Nejdřív je potřeba si sehnat pramínek vlasů (např. z panenky, barbíny, příčesek) a poté nahrát ustřihnutí pramínku vlasů. Jak to provedete, necháme na vaší fantazii. Partnera pořádně potrapte, než mu řeknete pravdu. Pokud nemáte svého vyvoleného/vyvolenou, můžete to zkusit na někoho ze svých blízkých. Ovšem jestli se vám tenhle aprílový žertík zdá být krutý, máme pro vás ještě jeden tip. Nedávno jsem slyšela, jak napálila kamarádka své malé sourozence milující čokoládu. Je to téměř jednoduché. Jak s přípravou, tak se samotným provedením. Stačí k tomu čokoláda na vaření a syrové vejce. Poté už jen vejce polít rozpuštěnou čokoládou. Až nám čokoláda zaschne, servírujte. Teď už stačí čekat, kdo se napálí nejdřív. Dávejte ale pozor ať nikomu nezaskočí. Mohu vám zaručit, že reakce napálených stojí za tu práci. Pokud byste se chtěli podělit s ostatními, jak jste si z někoho vystřelili vy, napište nám na náš students.times@ .cz! (M. Zvonková, 3.G)

16 Teorie všeho Fascinující životní příběh vědce a jeho bývalé ženy Jane, kteří se nevzdali ani kvůli nejtěžší životní překážce. Závažné nemoci. Žánr: životopisný/romantický/drama Velká Británie 2014, 123 minut Režie: James Marsh Hudba: Jóhann Jóhannsson Předloha: Jane Hawking (kniha) Hrají: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson, Harry Lloyd, Dawid Thewlis a další Než jsem film shlédla osobně, zarážely mě ze všech stran názory, že se jedná akorát o další romantický snímek, že nadšení zůstává jen na straně režiséra, který konečně získal svolení zfilmovat memoáry bývalé Hawkingovy ženy, že vás čekají akorát dvě hodiny instagramových filtrů. Možná proto jsem váhala, jestli se do kina vydat. Pokud čekáte, že si ujasníte Hawkingovy teorie, asi jste opravdu na špatném místě. Film se totiž soustředí především na vědcův osobní život, na jeho boj s nemocí, pohádkový vztah s Jane a jeho odhodlanost postavit se k realitě čelem a nikdy se nepoddat svému handicapu. Nicméně má zde své neodmyslitelné postavení samozřejmě i jeho proslulá genialita a vědecká práce, ale po skončení nebudete z kina odcházet plní nových poznatků jako z přednášky na Cambridge. Ano, Cambridge je nejdůležitějším místem filmu. Právě tam mladý Stephen Hawking studuje kosmologii a má v plánu získat doktorát. Přestože si neodpírá nic z vysokoškolského života a často své kamarády překvapuje tím, že nevěnuje čas přípravě, je bezesporu jedním z nejnadanějších studentů univerzity, což upoutá pozornost především u tamějších profesorů. Náklonnost získává brzy i u krásné Jane, studentky umění. V té době ani jeden z nich netušil, co všechno díky vzájemné lásce překonají. Stephen zanedlouho začne pozorovat drobnosti, které jsou ve skutečnosti příznaky amyotrofické laterální sklerózy, která napadá nervový systém a má za následek postupné ochrnutí celého těla. Drobná klopýtnutí, rozlitý čaj, upadnutí pera, to vše vyvrcholí pádem, který stojí za tím, že uslyší větu, která změní celý jeho život: Je mi líto, nemohu pro vás nic udělat. Máte před sebou dva roky života. Mladý student se ale rozhodl, že nezmění pohled na svět pouze ve své vědecké práci. Také díky Jane a svému rozhodnutí žít, věnovat se vědě a zvítězit v boji, který byl z medicínského pohledu předem prohraný, máme nyní stále sebou mimořádného a celosvětově uznávaného vědce. Jak jsem již zmínila, film Hawkinga provází od studentských let na Cambridge, jíž se podařilo zachovat jedinečnou atmosféru. Stephenův stav se postupně zhoršuje, ale i přesto ho Jane neopustí, vezmou se a pár

17 měsíců poté přichází jejich první dítě. Nemoc, která se ozývá stále hlasitěji, zapříčiní, že Stephen není schopen pohybu bez invalidního vozíku, je zcela odkázán na péči Jane, asistenci při jídle, často není v jeho silách ovládat polykání, jeho řeč je čím dál více nesrozumitelnější. Zprvu odmítá jakoukoli pomoc z okolí pro Jane, ale po nějaké době svolí, aby pomocnou ruku přijala. A tak se do rodiny Hawkingových dostává Jonathan, který se do Jane zamiluje. Když jeho city vyjdou najevo a Jane zjistí, že k němu i ona sama něco cítí, Jonathan se vzdálí. Pak ale přijde Stephenova cesta do Bordeaux, kde je pozván do Opery, což samozřejmě neodmítne kvůli milovanému Wagnerovi. Absolvuje tedy náročnou cestu letadlem, ale Jane nechá jet s Jonathanem a dětmi autem. Při hudbě Wagnera se náhle jeho zdravotní stav opět zhorší a je odvezen do nemocnice, kde přichází další rána už nikdy nebude schopen mluvit. I přesto se ale Hawking rozhodne bojovat dál. Stejně jako v současnosti se po nějaké době začne s okolím dorozumívat pomocí počítače, což je sice poněkud zdlouhavé, ale člověka nepřestává udivovat, že si Stephen zachoval svůj pověstný smysl pro humor a sarkasmus. Je až neuvěřitelné, že svou vědeckou činnost nepřerušil. Napsal několik knih, účastnil se přednášek, přijímal pozvání na nejrůznější vědecké i společenské události. A pak přišel další nečekaný životní zvrat. Jeho žena Jane, matka jeho dětí, která se od svého mládí rozhodla zarputile starat o milovaného člověka, přichází s onou větou, ve které Hawkingovi oznámí, že ho milovala a snažila se, ale rozhodla se odejít. Ale vy vlastně nekroutíte nevěřícně hlavou a neodsuzujete její rozhodnutí. Jane milovala Stephena jako zdravého člověka, nelitovala ho a nesoustředila se pouze na jeho postižení. Přes veškerou námahu a obětavost si nikdy nestěžovala, považovala za samozřejmé věnovat se Stephenovi a být s ním za každé okolnosti. A to vše z výjimečné lásky. I přes krok, který udělala, si ovšem i nadále zůstanou blízcí, Stephen se může kdykoli obrátit na její a Jonathanovu pomoc. Nemůžu opomenout brilantní herecký výkon Eddieho Redmayna. Není divu, že právě tento mladý a nadějný herec získal ocenění při letošním předávání Oscarů. Je mnohdy až zarážející, jak přesně a do detailů ztvárňuje světoznámého vědce, každý jeho tik a cuknutí v obličeji, mimiku, zkrácený sval a celkovou podobu handicapovaného těla. Snímek jako takový hodnotím kladně, je zde sice i řada záporných bodů jako například téměř nestárnoucí herci, ačkoli se film odehrává přibližně v rozmezí 30 let, každopádně zastávám názor, že se jedná o film zdařilý. Celkový dojem dotváří nejen skvělé zasazení do prostředí a kostýmy, ale zmínku si zaslouží taktéž naprosto dechberoucí hudba, za kterou stojí J. Jóhannsson. Film vrcholí závěrečným retrospektivním pohledem napříč léty, jichž byl divák prostřednictvím plátna svědkem, který se tak stal zajímavou tečkou příběhu výjimečného muže, který dokázal, že záleží jen na nás, jak se rozhodneme se svým časem zacházet. (S. Matůšová, OK)

18 Upečte si ovesné sušenky! Chcete si osladit začátek jara bez výčitek? Máme pro vás zdravější variantu výborných sušenek. Příprava není náročná a milovníci sladkého si jistě přijdou na své. Takže s chutí do toho. Ingredience: 3 lžíce másla 85g třtinového cukru 85 g medu 1 vejce 130 g vloček 1 lžíce vody 65 g celozrnné mouky 1/2 lžičky soli 1/4 lžičky jedlé sody Tip na konec: můžete přidat brusinky, skořici, oříšky nebo cokoliv jiného, co máte rádi. (K. Drobilíková, V. Baksová, 2. G)

19 Recenze - Jestli zůstanu (Zůstaň se mnou) Originální název: If I Stay Rok vydání: 2014, rok vy dání originálu: 2009 Počet stran: 184 Nakladatelství: Yoli (Pozn.: Kniha má dva různé názvy, protože byla v češtině vydána dvakrát, každé vydání má jiný název.) Anotace: Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce hudbě, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. Najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě chce ještě vůbec zůstat, anebo o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane. Můj názor: Knížku jsem brala jako takovou jednohubku na jeden večer a nečekala jsem nic moc velkolepého, protože v knize, která nemá víc než 200 stran, se toho nikdy moc nestane a vy čekáte jen takovou tu trapnou romantickou linii, kterou obsahuje většina dnešních románů. U Jestli zůstanu mě překvapilo, že autorka zašla i do jiných témat, než do řešení vztahu hlavních hrdinů. Kniha sice neměla hluboký děj, ale sem tam nutil k jemnému zamyšlení. Moc se mi líbilo, jak autorka smíchala hrdinčiny vzpomínky z dětství, blízké minulosti a současnosti. To je také odpověď na to, jak autorka dokázala popsat 184 stran něčím zajímavým, protože nejde napsat 284 o romantickém ležení v nemocnici. Celá kniha se četla poměrně dobře, i když tam nebylo nic, co by vás pohánělo rychle dopředu. Děj byl tak předvídatelný a vše, co by vás nutit číst dál, odhalíte hned na začátku. Hlavní postavy nedokážu nějakým způsobem posoudit, řekla bych, že Mia byla protivná, ale kdybych já ležela v komatu a zároveň se procházela po chodbách v podobě ducha, tak by mi asi moc do smíchu nebylo. Adam - jediné, co o něm vím, je, že miluje Miu, hraje na kytaru a má smysl pro humor, takže taky nic. A další postavy buď zemřeli, nebo se tam moc nevyskytovali a nešlo si na ně udělat pořádný názor. Film byl oproti knize mnohem víc rozveden do detailů a překvapilo mě, že to film vůbec dokáže, tyto detaily ale rozhodně nebylo potřeba vědět. Celý film jsem měla pocit, že filmaři nevystihli, o co v knize vlastně jde. Byl jen o rozcházení, chození, hudbě a brečení. Herci jakoby stáli na gramofonové desce a dělali to samé, jen na jiném místě. Celé to bylo takové prkenné, oproti knize. Ale tento popis rozhodně neplatí o pasážích s hudbou, bylo jich málo, ale krásné a jediné zajímavé na filmu. Závěr: Kniha dobrá, film už ne tak dobrý. Neumím si představit, co se bude dít v dalším dílu, ale docela se na něj těším. Sometimes you make choices in life and sometimes choices make you. Uvědomila jsem si, že umírání je snadné. Žít je těžké. (K. Zůbková, 1. G)

20 STUDENT S TIMES Ročník I. číslo Šéfredaktorka: Sára Matůšová Grafická úprava: Sabina Tvarůžková Redaktoři: V. Baksová, K. Drobilíková, L. Martinková, K. Zůbková, S. Matůšová, T. Fojtů, M. Zvonková, L. Šimarová Kontakt: Student s Times Box students.times@ .cz

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Já se taky zpovídám!

Já se taky zpovídám! tonino Lasconi Já se taky zpovídám! Příprava na slavnost svátosti smíření Takže Odkud mám začít? Ilustrace GiUSY capizzi kluci a holky to je kniha pro vás! kniha Já se taky zpovídám! je tady pro vás, kdo

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

V tomto čísle se dočtete...

V tomto čísle se dočtete... Duben V tomto čísle se dočtete... Neuvěřitelné hlavolamy a záhady stereogramy Zajímavosti Velikonoce Vtipné obrázky klasika (jako vždy) Moudro měsíce... pozoooor!!!! (1) Neuvěřitelné hlavolamy a záhady

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

Náš zpravodaj Březen 2015

Náš zpravodaj Březen 2015 Třetí vydání Jedna, dvě, tři! Nastalo jaro, přicházejí Velikonoce a my se můžeme pochlubit třetím vydáním Našeho zpravodaje. Na úvod jej můžeme popsat přídavnými jmény: jarní, lehké, radostné. Trochu se

Více

Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Life in the past. Life in the past. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Life in the past. Life in the past. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Anglického jazyka s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Life in the past Stručná anotace učební jednotky Žáci používají minulý čas prostý při práci s textem

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Anglický jazyk

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč

Speciální vydání. časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč Speciální vydání časopisu žáků a přátel ZŠ Zeleneč 1 Když jsem před lety přišla do zelenečské školy, dlouho jsem předtím nebyla třídní učitelkou. Ačkoli někteří kantoři tvrdí, že třídnictví je práce navíc,

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Snow White and seven dwarfs

Snow White and seven dwarfs Snow White and seven dwarfs cíl: vyprávění pohádky v minulém čase 1. zopakování minulého času sloves: 2. slovesa roztřídit na pravidelná a nepravidelná, vytvořit z nich minulý čas be was, were, have had,

Více

Vedlejší věta přísudková

Vedlejší věta přísudková Vedlejší věty Druhy vedlejších vět určujeme: podle jejich větněčlenské platnosti podle spojovacích výrazů, kterými jsou připojeny k větě řídící podle vztahu jejich obsahu k obsahu věty řídící Vedlejší

Více

Past Perfect opakování předminulý čas

Past Perfect opakování předminulý čas 1. Udělal jsem oběd,než přišla domů. 2. Když jsem přišel na autobusovou zastávku, autobus už odjel. 3. Do pondělí už všichni turisté opustili hotel. 4. Začala zpívat píseň, kterou napsala pro svého kamaráda.

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi

v celé Bibli spasení skrze Krista není zaslíbeno nikomu jinému, než špatným lidem spasení je jen pro špatné lidi Kdysi jsem se zeptal jednoho člověka: Myslíte si, že někteří špatní lidé budou spaseni? Ne, to si nemyslím, odpověděl. Pak nemám žádnou vyhlídku, řekl jsem. Vy máte nějakou? Jistě, nejsem špatný člověk.

Více

Jak jsme se dostali k dobrovolnictví?

Jak jsme se dostali k dobrovolnictví? Jak jsme se dostali k dobrovolnictví? gymnázium je od roku 2008 členem mezinárodní sítě škol EAC (EAC = European Active Citizenship) spolupráci škol řídí nevládní organizace CESES se sídlem v italském

Více

Název aktivity Deník malého poseroutky 1

Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Název aktivity Deník malého poseroutky 1 Projekt Čtenář Úroveň čtenáře Čtenář-objevitel Dovednost Popis dovednosti Forma aktivity Časová dotace Zhodnocení textu Žák si všímá, jakým způsobem je text vystavěn,

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Hudba a hudební nástroje, knihy a čtení, filmy a chození do kina, divadla

Hudba a hudební nástroje, knihy a čtení, filmy a chození do kina, divadla Hudba a hudební nástroje, knihy a čtení, filmy a chození do kina, divadla Konverzace z angličtiny autorka: Mgr. Nikola Němcová Základní škola a Mateřská škola Kameničky Další možnosti studia - nepovinné

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

ŠKOLNÍ KALENDÁŘ 12/ 13. Nová generace

ŠKOLNÍ KALENDÁŘ 12/ 13. Nová generace ŠKOLNÍ KALENDÁŘ 12/ 13 Nová generace Úvod Na českých školách studuje 1.800.000 studentů. Kolik z nich slyšelo evangelium? Nová generace je studentská křesťanská organizace zaměřená na studenty a jejich

Více

Tohle je můj životní příběh

Tohle je můj životní příběh Tohle je můj životní příběh ne manuál jak máte dělat věci ve svém životě, buďto Vás to bude nějakým způsobem inspirovat nebo ne. To je na Vás. Možná si prostě jen přečtete příběh života jedné ženy s jejími

Více

T or I SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU

T or I SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU SLOVESA S PŘEDMĚTEM A SLOVESA BEZ PŘEDMĚTU Po některých slovesech musí stát předmět. Těmto slovesům se říká tranzitivní či přechodná a v anglických slovnících u nich najdete značku [T], kde T = transitive

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison.

SIARD. Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za nás Boha, Svatého Ducha! Kriste, eleison. Zpravodaj křesťanů z Juliánova, Vinohrad a Židenic SIARD kostel sv. Cyrila a Metoděje Číslo 9, ročník 16 www.zidenice.farnost.cz vychází 6. září 2009 Svatý Václave, vévodo české země, kníže náš, pros za

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-18 Z á k l a d o v ý t e x t : Mark: Is this your photo album, Kate? Kate: Yes, it is. Mark: Can I have

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 9. třída Mgr. Martin Zicháček aj9-kap-zic-cte-01 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Christmas Christmas is for many people in the

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Náhradník Náhradník 5.A

Náhradník Náhradník 5.A 5. (Testovací klíč: GSZUTIZ) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 23 Poslech Čtení s porozuměním Slovní zásoba Gramatika Konverzace 04 02 07 08 02 Obecná škola Otázka

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis

Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis Zásadní gramatické struktury (pro SOU) Michal Kadlec, Dis DRUHÁ PODMÍNKOVÁ VĚTA VY_32_INOVACE_AK_2_18 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy

Více

část sedmá Silvestrovský výlet

část sedmá Silvestrovský výlet část sedmá Silvestrovský výlet Poslední ministrantská schůzka přinesla ještě jedno překvapení. Štěpán přišel s nápadem, že by mohli vyjet společně na Silvestra na Vysočinu lyžovat. Společně ovšem znamenalo

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence

6/2014. dobroučské farnosti. Slovo duchovního správce. neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční. Tajemství Eucharistie. Intence dobroučské farnosti neděle 1. června 2014 7. neděle velikonoční 6/2014 Slovo duchovního správce Tajemství Eucharistie Svátost Těla a Krve Páně Eucharistie je skutečností tak velikou, že ji můžeme chápat

Více

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929)

Jak to, že jsou vykopávky pravěkých lidí, když první lidé byli Adam a Eva? Sabina, 10 let. Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Dr. phil. Jiřina Prekopová (*1929) Jsem psycholožka, učitelka a také spisovatelka, protože jsem napsala 25 knih, které byly přeloženy do 25 jazyků. Pomáhám dětem, které to mají složité se svými rodiči,

Více

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající.

BOŽÍ DAR Bůh je milující. Bůh je štědrý a dávající. BOŽÍ DAR Jaký je podle vás nejznámější verš z Bible? Většina lidí by jistě odpověděla, že jím je Jan 3:16 a skutečně je to tak! Tento verš by měli znát všichni křesťané. Nikdy se mi neomrzí, protože je

Více

Future. V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous

Future. V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous Future Future V angličtině máme 3 způsoby, jak popsat budoucnost: 1. will future 2. be going to 3. present continuous 1. Will Will používáme, když: 1. mluvíme o faktech v budoucnosti. I will be fifteen

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu!

Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Zajímá tě pohled na projekt Talnet z pohledu účastníka? Neváhej a přečti si rozhovor s Robertem Jonathanem Šimonem, věrným účastníkem Talnetu! Robert Jonathan Šimon je studentem 1. ročníku Fakulty elektrotechnické

Více

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C

7. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý, prosím nejen za své učedníky, ale také za ty, kdo pro jejich slovo uvěří ve mne: ať všichni jsou jedno. Ježíš pozvedl oči k nebi a modlil se: Otče svatý,

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

CLIL a projektové vyučování

CLIL a projektové vyučování CLIL a projektové vyučování Inspirace pro CLIL 7. dubna 2016 Jana Chrásková CLIL a projektové vyučování 1. PROČ? Kauza Karel 2. JAK na to, abychom se z toho nezbláznili? 3. Co z toho? Kauza Kuba Proč spojovat

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto:

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto: Návrhy květináčů aneb Tvoříme nový druh Motto: Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo, zahrát si chvíli na matku přírody, a pohrát si s genetikou? Možná se Vám to zdá trošku směšné, ale to je přesně

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus B Slavnost Ježíše Krista Krále On je Pán pánů a Král králů (Zj 17,14) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Dan 7, 13-14) Díval jsem se a hle s nebeskými oblaky přicházel

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Test Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY

CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY CONDITIONALS PODMÍNKOVÉ VĚTY ZERO CONDITIONAL NULOVÝ KONDICIONÁL IF + PRESENT FORM + PRESENT FORM or IMPERATIVE (tvar přítomného času) (tvar přítomného času nebo rozkazovací způsob) Present forms - present

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

Say znamená říct, a jaké takové je ze všech čtyř sloves nejčastěji používané:

Say znamená říct, a jaké takové je ze všech čtyř sloves nejčastěji používané: LEKCE 71 SLOVESA: SAY, TELL, TALK, SPEAK Tato čtyři slovesa působí často studentům těžkosti, a to proto, že si studenti většinou snaží vystačit jen s jedním, a to paradoxně s tím, které se v angličtině

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY

POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY POUZE MODLITBA MĚ POSTAVÍ NA NOHY Neumím se sice modlit, jenom koktám. Zato vím, že pouze modlitba mě postaví na nohy. Hlavně v těch chvílích, které vytrhnu ze svého nacpaného programu. Bůh je zřejmě citlivý

Více

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Na co si dát pozor při tvorbě: 1) Svůj referát vypracuj na opravdu přečtenou knihu!!! Nikdy nestahuj z internetu žádné anotace knihy, na internetu můžeš čerpat

Více