Lodní smyčka Postup vázání - mimo předmět

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Lodní smyčka Postup vázání - mimo předmět"

Transkript

1 Lodní smyčka Jedná se o velmi užitečnou smyčku s všestranným použitím. Je základem pro vázání mnoha jiných uzlů (třeba pro turbany). Horolezci ji používají na sebezajištění do karabin, protože se snadno váže, spolehlivě drží i při zatížení jen jednoho konce, po zatažení ji lze snadno rozvázat a lehce zkrátit. Spolehlivě drží lano na válcových předmětech ať mají hladký nebo drsný povrch - hladká ocelová tyč, borová větev s hrubou kůrou, lano... Námořníci ji znají také pod jménem příčkový uzel, protože se odedávna používal k připevňování nasmolených kousků lan jako příček provazového žebříku pro výstup na stěžně. A já ji používám třeba při vázání prádelní šňůry :-), protože se snadno napíná a drží, ať na šňůru pověsím jakékoli množství prádla. Nehodí se pro vázání na hranaté předměty nebo předměty, k jejichž povrchu nemůže přilnout po celém obvodu - hranoly, bedny, pytle, svazky železa a podobně. Při postranním tahu provazu se valí a točí po předmětu. Lodní smyčkou prochází lano jen v závitech, nikde se neláme v ostrých záhybech, nezhoršuje se v něm pevnost lana, netrhají se v něm vlákna jako například u dřevařské smyčky. Při jeho používání je třeba mít na mysli, že je spolehlivý, jen pokud je zatížení trvalé. Jakmile napětí pomine, uzel se povolí. Uzel se skládá ze dvou stejných závitů nasunutých přes sebe tak, aby část lana mezi závity byla po přesunutí mezi oběma konci. Vázání smyčky dělíme na dva základní typy: 1. Vázání mimo předmět, na kterém chceme smyčku vytvořit a následné navlečení na tento předmět. Předmět tuto možnost musí umožnovat (např. na zábradlí to nepůjde, do karabiny půjde). 2. Vázání přímo okolo předmětu, nutné je mít jeden konec volný. Existuje několik způsobů jak smyčku uvázat. My si popíšeme jeden při vázání mimo předmět a jeden vázání okolo předmětu. Postup vázání - mimo předmět Na obrázku vidíme lano, na kterém chceme uzel uvázat. Není nutné mít volný konec lana, smyčku lze uvázat kdekoliv na laně.

2 Prvním krokem pro uvázání smyčky je vytvoření dvou oček, tak jak je na obrázku. Důležité je aby jeden konec lana vedl nad a druhý pod lanem, které spojuje obě očka. V případě obrázku levý konec smyčky vede nad a pravý pod lanem, které spojuje obě očka. Druhým krokem je přeložení očka, jehož konec vede pod lanem, které spojuje obě očka na očko druhé. V případě obrázku je to pravé očko, které přeložíme přes levé. Výsledek smyčky vidíte na obrázku. Výslednou smyčku uchopíme tak aby se nerozpadla, navlečeme na předmět (karabina, kůl apod.) a dotáhneme dle potřeby. Postup vázání okolo předmětu K tomuto typu vázání budeme potřebovat jeden konec lana volný, který budeme smyčkou provlékat. Prvním krokem pro vázání touto metodou je jedno obtočení konce lana okolo předmětu. Konec lana musíme mít dostatečně dlouhý vzhledem k průměru předmětu, okolo kterého uzel vážeme.

3 Druhým krokem je překřížení konce lana dle obrázku. Křížit můžeme i z druhé strany. Třetím krokem je vytvoření druhé smyčky okolo předmětu. Je důležité, abychom druhou smyčku vytvářeli ve stejném směru jako první a vytvářeli ji na straně, kam směřuje překřížené lano. ( příklad z obrázků: první smyčku jsme vedli seshora a křížili zprava do leva, proto musíme druhou smyčku vést též seshora a vlevo od první smyčky). Posledním krokem je protažení konce lana mezi první smyčkou a polovinou smyčky druhé tak aby oba konce lana směřovali po dotažení každý na opačnou stranu.

4 Hotovou smyčku dopneme. Měla by vypadat takto Tesařský uzel Je to jednoduchý způsob připevnění lana ke kmenu, větvi, trámu, potrubí či jiným podobným břemenům. Čím víc je nosné lano zatěžováno, tím pevnější je sevření smyčky. Volný konec je nutné ovinut okolo pevné části závitu alespoň třikrát. Po uvolnění tahu se uzel snadno rozvazuje. Při proměnlivém zatěžování hrozí nebezpečí uvolnění nebo sklouznutí uzlu, proto je třeba po každém povolení uzel překontrolovat. Postup vázání Tento uzel opět vážeme pomocí volného konce lana. První krok je stejný jako u lodní smyčky, obtočení lana okolo předmětu. Druhým krokem je vytvoření smyčky okolo lana dle obrázku.

5 Třetím krokem je vytvoření nejméně třech otáček okolo lana. POZOR motáme okolo konce lana, kterým jsme vytvořili smyčku! Na závěr smyčku dotáhneme aby se nezačala samovolně rozmotávat. Hotová smyčka vypadá takto. Na obrázku vedle je uvázán uzel mimo předmět pro lepší představu jak má vypadat. Ambulanční spojka (plochá spojka) Používá se na svazování dvou lan přibližně stejného průměru. Nikdy nemůže být spolehlivý, pokud se konce nezajistí například pojistkou. Na svazování lan pro potřeby horolezectví je nevhodný až nebezpečný. Uzel po laně klouže, zvlášť při uvázání na hladkých syntetických materiálech (např. rybářské vlasce) nebo při rozdílných průměrech či materiálech obou svazovaných lan. Uzel je plochý a netlačí, proto se používá také v lékařství (obvazy, šátky). Kromě zdravotnictví jej používá trochu méně než polovina obyvatel civilizovaného světa na zavazování bot (doplněný o oboustranný zámek). Druhá část lidstva používá křížovou spojku s oboustranným zámkem. Uzel je používán pod různými jmény i v rozličných dekorativních technikách, například drhání. Pokud byl uzel silně zatažen a navíc když silný provaz navlhne, uzel se velmi špatně rozvazuje, v námořnické praxi je do tohoto uzlu vkládána dřevěná vložka nebo klín, po jehož vyjmutí je rozvázání snazší. Rozvázání uzlu uvázaného na suchých lanech ze syntetického materiálu bývá snadné.

6 Postup vázání K vázání tohoto uzlu potřebujeme oba dva volné konce lana či jiného spojovaného předmětu (trojcípí šátek apod.) V dalším kroku konce lan překřížíme a následně obvineme dle obrázků. V třetím kroku opět překřížíme lana a jednou obvineme. POZOR lano musíme překřížit obráceně, pokud jsme prve křížili z pravé strany na levou tak nyní musíme z levé na pravou. Zní to možná složitě ale po pár pokusech je to jednoduché.

7 Výsledná smyčka musí vypadat takto. Pokud konce lana vedou jinak je uzel uvázán špatně. Na prvním obrázku není spojka kvůli lepší představě dotažena. Na obrázku druhém je uzel dotažen. Zkracovačka Zkracovačky slouží k tomu, abychom nemuseli řezat lana kdykoli potřebujeme jeho kratší kus. Ono se pak nastavuje obtížně a uzel vždy není to nejlepší. Třeba takové lanko na napínání stanové celty byste pak neustále zkracovali a navazovali až by nebylo použitelné. Zkracovaček lze vymyslet a uvázat nepřeberné množství. Navíc lze každou uvázanou zkracovačku zajistit ještě vložením nějakého kolíčku do jejích ok nebo přivázáním ok ke koncům, které ze zkracovačky vycházejí. My si ukážeme a naučíme jednu ze základních tzv. ovčí nožku, která je jednoduchá ovšem nehodí se pro zkracování příliš tlustých a neohebných lan. V případě že potřebujeme lano zkrátit více lze použít několikanásobnou zkracovačku, která je v podstatě to samé, jen se skládá z více prostředních smyček. Vícenásobnou zkracovačku si zde popisovat nebudeme, ale vaši vedoucí vám ji na požádání ochotně předvedou. Postup vázání Základem pro vázání zkracovačky jsou tři smyčky dle obrázku.

8 V dalším kroku už jen protáhneme prostřední oko oběma krajními dle obrázku. Musíme jen dbát nato aby konce lana vycházeli zevnitř zkracovačky, jinak nebude zkracovačka držet. Na obrázku vidíme hotovou a dotaženou zkracovačku. Zatažením na prostřední části uzlu se zkracovačka jednoduše rozváže. Prusík neboli liščí smyčka Pojmenován podle rakouského horolezce Karla Prusika ( ). V běžné tábornické nebo skautské terminologii se nazývá Liščí smyčka. Jedná se o základní a nejjednodušší prusíkovací uzel. Lze jej vázat jednou rukou. Podle počtu omotání smyčky kolem lana rozeznáváme jednoduchý prusík, dvojitý prusík, trojitý prusík, atd. Tento prusíkovací uzel je symetrický, a tak drží v obou dvou směrech stejně. Nevýhodou tohoto uzlu je, že funguje jen se

9 smyčkami výrazně tenčími, než je lano. Například na laně o průměru 11 mm funguje nejvíce 5 mm prusíkovací smyčka. Tenké smyčky mají menší nosnost, a jsou málo odolné proti destrukci. Při použití tlustších smyček začne uzel prokluzovat. Používat se dají jen kulaté smyčky, u plochých popruhových smyček uzel nefunguje spolehlivě a nelze ho proto pro popruhy doporučit. U hasičů se používají především na vazácích, pomocí kterých připevňujeme například hadici k zábradlí a dále je to výchozí uzel pro vázání úvazu na proudnici. Postup vázání Uzel lze vázat jak v ruce tak provlékáním jednoho konce lana okolo předmětu. Postupů vázání v ruce je několik, všechny jsou jednoduché, proto si ukážeme pouze z čeho se složen. Jsou to v podstatě jen dvě smyčky, stejně jako u lodního uzlu s tím rozdílem, že oba konce lana jsou ze stejné strany lana, které spojuje obě smyčky. Poté jsou pouze smyčky přeloženy přes sebe a smyčka je hotová. Úvaz okolo předmětu je trochu složitější, nicméně až na jeden rozdíl je postup stejný jako u lodní smyčky. Lano stejně jako u lodní smyčky jednou obtočíme okolo předmětu a překřížíme.

10 Poté opět obvineme předmět stejně jako u lodní smyčky s tím rozdílem, že druhou smyčku povedeme v opačném směru než první! Na závěr jen provlékneme konec lana vzniklým očkem vedle druhého konce a smyčka je hotová. Liščí smyčka sama o sobě není soutěžní uzel na hasičských klání v uzlování. Úvaz na proudnici Je speciálním uzlem používaným pouze u hasičů. Slouží k uvázání proudnice na lano, aby se vedení mohlo vytahovat např. do pater budov nebo transportovat přes překážky či vodní toky. Úvaz na proudnici se v podstatě skládá z liščí smyčky a jednoduché smyčky u hubice proudnice.

11 Postup vázání Jak již bylo řečeno, uzel se skládá z liščí smyčky a jednoduché smyčky. Liščí smyčku jakou takovou lze vytvořit v ruce a poté ji na proudnici nasadit, z praxe je ovšem zřejmé že rychlejším způsobem je smyčku vázat přímo na proudnici. Ten si nyní popíšeme. Uzel provádíme vždy pouze s jedním koncem lana. Prvním krokem je vytvoření liščí smyčky, která bude přes obě půlspojky (jak na proudnici tak na hadici) postup vázání liščího uzlu již zde popisovat nebudeme, je uveden výše. Po dotažení liščí smyčky již vytvoříme pouze očko umístěné u ústí proudnice. Očko je jednoduché na provedení musíme jen dbát aby konec lana vycházel z vnější strany očka, stejně jako u zkracovačky.

12 Uzel je dobré dopnout tak aby při zdvižené proudnice tahem za lano nedošlo k samovolnému rozvázání. Ukázka testu správně uvázaného uzlu. Pokud tyto uzle a smyčky umíte vázat i poslepu vaši vedoucí vás rádi naučí další. ;)

Lodní smyčka. Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec.

Lodní smyčka. Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec. Lodní smyčka Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec. Pokračujeme v ovíjení ještě jedním ovinem. Pak podstrčíme volný konec podle (a proti) pevného konce pod ohyb.

Více

IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁKLADY LANOVÉ TECHNIKY UZLY. Ústřední hasičská škola Jánské Koupele

IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁKLADY LANOVÉ TECHNIKY UZLY. Ústřední hasičská škola Jánské Koupele IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁKLADY LANOVÉ TECHNIKY UZLY Ústřední hasičská škola Jánské Koupele UZLY Uzly jsou používány k uvazování, jištění, spojování lan, popruhů

Více

Materiál je převzatý z upraveno by Ďoubalík a Rogi, leden 2009 a únor 2012.

Materiál je převzatý z  upraveno by Ďoubalík a Rogi, leden 2009 a únor 2012. Vydáno pro vnitřní potřeby 63. PTO PHOENIX k přípravě na IX. a X. ročník uzlovací soutěže Dračí smyčka. Materiál je převzatý z http://gord.gringo.cz/uzly/, upraveno by Ďoubalík a Rogi, leden 2009 a únor

Více

METODIKA UZLŮ. Jiná jména: čtvercový uzel, Herkulův, plochý, rovný, soukenický, zlodějský (má volné konce diagonálně)

METODIKA UZLŮ. Jiná jména: čtvercový uzel, Herkulův, plochý, rovný, soukenický, zlodějský (má volné konce diagonálně) METODIKA UZLŮ AMBULANČNÍ SPOJKA Jiná jména: čtvercový uzel, Herkulův, plochý, rovný, soukenický, zlodějský (má volné konce diagonálně) Používá se na svazování dvou lan přibližně stejného průměru. Nikdy

Více

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 2.

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 2. KURZ HOROLEZECTVÍ - část 2. HO Baník Karviná, o.s. - 1 - OBSAH 1. NAVAZOVÁNÍ NA LANO 3 1.1 Navazování na sedací úvazek 3 1.2 Navazování na kombinaci sedacího a hrudního úvazku 4 přímo lanem 1.3 Navazování

Více

Uzly (smyčky) v horolezectví

Uzly (smyčky) v horolezectví Uzly (smyčky) v horolezectví Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - Metodika ClimbOn - info@hudy - Horolezecká abeceda - TENDON Vypracoval: Tomáš Matějka Poslední úprava 3.6.2008 OBSAH: Stručná teorie uzlování

Více

Habermaaß-hra 4124 CZ Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let

Habermaaß-hra 4124 CZ Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let CZ Habermaaß-hra 4124 Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let Rady pro dospělé a rodiče Prosím přečtěte si velmi pečlivě tyto pokyny, které zahrnují zvláštní pokyny a bezpečnostní upozornění.

Více

Uzly a uzlování - Nejběžnější postup vázání: vezmeme dva konce provazů, které chceme svázat, přeložíme je křížem přes sebe.

Uzly a uzlování - Nejběžnější postup vázání: vezmeme dva konce provazů, které chceme svázat, přeložíme je křížem přes sebe. Uzly a uzlování - Tato spojka má mnoho jmen, u nás je asi nejzámější pod tímto. Slouží ke spojování dvou stejných provazů. Na tenkých nebo kluzkých materiálech má tendenci se rozvazovat. Naopak vhodná

Více

Uzly v horolezectví. Navázáním uzlu na lano se snižuje nosnost lana téměř o polovinu ( o 50%)!!!

Uzly v horolezectví. Navázáním uzlu na lano se snižuje nosnost lana téměř o polovinu ( o 50%)!!! Uzly v horolezectví Stručná teorie uzlování Navázáním uzlu na lano se snižuje nosnost lana téměř o polovinu ( o 50%)!!! Způsobují to tři základní jevy: 1. Mechanické a tepelné (třením) namáhání lana dané

Více

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ UZLY VE STROMOLEZENÍ

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ UZLY VE STROMOLEZENÍ Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/13.0031 UZLY VE STROMOLEZENÍ CO JE NUTNÉ ZNÁT Kromě uvázání uzlu musí každý stromolezec vědět, proč a k čemu se daný uzel používá,

Více

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Základní rozdělení způsobu navazování... snímek 3 Obecná pravidla pro navazování. snímek 4 Použití sedacího úvazu. snímek

Více

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje Šplh po laně - prusíkování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to prusíkování.... snímek 3 Jaké uzly k prusíkování?.....snímek 4 Blokanty..snímek 6 Pružinové

Více

Metodický list číslo 1 VÝŠ Vydáno dne: Stran: 14. I. Lano

Metodický list číslo 1 VÝŠ Vydáno dne: Stran: 14. I. Lano Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Základy lanové techniky Uzly I. Lano Metodický list

Více

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ V operačním řízení každý hasič může řešit situaci,

Více

OBSAH: Stručná teorie uzlování snímek 3 Terminologie. snímek 5 Základní pravidla vázání uzlů. snímek 6 Základní rozdělení uzlů v horolezectví...snímek

OBSAH: Stručná teorie uzlování snímek 3 Terminologie. snímek 5 Základní pravidla vázání uzlů. snímek 6 Základní rozdělení uzlů v horolezectví...snímek Uzly v horolezectví Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - Metodika ClimbOn - info@hudy OBSAH: Stručná teorie uzlování snímek 3 Terminologie. snímek 5 Základní pravidla vázání uzlů. snímek 6 Základní rozdělení

Více

ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele

ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁSADY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele SLANĚNÍ Slaňování je činnost, která umožňuje bezpečný sestup po laně při použití vhodných

Více

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4.

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. HO Baník Karviná, o.s.. - 1 - OBSAH 1. SLAŇOVÁNÍ - ÚVOD 3 2. SLAŇOVÁNÍ SE SLAŇOVACÍ POMŮCKOU 3 3. SLAŇOVÁNÍ BEZ SLAŇOVACÍ POMŮCKY 5 4. ZASTAVENÍ SLANĚNÍ 5 5. VYTVOŘENÍ SLAŇÁKU

Více

Podzimní kolo hry plamen Branný závod Soutěţí 5-ti členná druţstva

Podzimní kolo hry plamen Branný závod Soutěţí 5-ti členná druţstva Podzimní kolo hry plamen Branný závod Soutěţí 5-ti členná druţstva Dráha je dlouhá 2 3 km, cestou je 6 stanovišť. Trasa je detailně označena, nesmí se nijak odtrhávat fáborky ani si dráhu nijak zkracovat,

Více

ZÁLESÁK. Oheň může být. 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3. Uzle 1. Stavba stanu. Zálesák 1/8

ZÁLESÁK. Oheň může být. 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3. Uzle 1. Stavba stanu. Zálesák 1/8 ZÁLESÁK 1. Stavba stanu 2. Rozdělání ohně 3. Uzle 1. Stavba stanu. a) výběr místa pro stavbu stanu Stanovat lze jen na místech, kde je to výslovně povoleno. V našem případě se jedná nejčastěji o veřejné

Více

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále Slaňování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to slanění.... snímek 3 Svázání polovičního/dvojitého lana..snímek 5 Jak dolů?...snímek 6 Vlastní slanění.snímek

Více

Uzel na háček s lopatkou

Uzel na háček s lopatkou Uzel na háček s lopatkou Vytvoříme smyčku, kterou přiložíme k raménku háčku. Spodní část háčku společně se smyčkou uchopíme prsty a kolem raménka provedeme 6-10 ovinů. Volný konec vlasce provlékneme smyčkou.

Více

Tato brožura je základním informačním materiálem pro účastníky kurzu Slaňování a základy lanové techniky. Obsahuje velmi stručný popis používaného

Tato brožura je základním informačním materiálem pro účastníky kurzu Slaňování a základy lanové techniky. Obsahuje velmi stručný popis používaného S LAŇO VÁ NÍ A ZÁK LAD Y LA NO VÉ TECHNIKY BROŽURA SE ZÁKLADNÍMI INFORMACEMI PRO KURZ 3.11.2007 AUTOŘI: SABINA HORYNOVÁ, MARTIN HOVANEC 1 Úvod Tato brožura je základním informačním materiálem pro účastníky

Více

Michálkovická uzlovačka

Michálkovická uzlovačka Sbor dobrovolných hasičů Michálkovice si Vás dovoluje pozvat na soutěž, která je zařazená do Ostravské ligy: Michálkovická uzlovačka konána dne: 14. 1. 2017 prezentace: od 8:00 hod., začátek v 9:00 hod,

Více

Metodika výuky k získání odbornosti - CVIČITEL

Metodika výuky k získání odbornosti - CVIČITEL Metodika výuky k získání odbornosti - CVIČITEL Je nositelem odbornosti preventista a strojník, dokáže zorganizovat nástup kolektivu a podat hlášení, je pomocníkem vedoucího při práci s kolektivem, prokáže

Více

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Jištění další osoby Metodický list číslo 5 VÝŠ Vydáno

Více

Návod k modulární sestavě Cavia Design

Návod k modulární sestavě Cavia Design Návod k modulární sestavě Cavia Design Úvod: Modulární díly od společnosti Cavia Design jsou vytvořeny z laserem vyřezávané překližky a jsou navrženy tak, aby umožňovaly nepřeberné množství možností sestavení,

Více

Uzly pro provozování horolezectví a lanových technik. Skripta ČHS

Uzly pro provozování horolezectví a lanových technik. Skripta ČHS Uzly pro provozování horolezectví a lanových technik Skripta ČHS www.horosvaz.cz instruktori@horosvaz.cz Uzly... 3 1. Co vlastně který textil vydrží a co už ne?... 3 2. Terminologie k vázání uzlů... 5

Více

SLAŇOVÁNÍ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/6

SLAŇOVÁNÍ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/6 SLAŇOVÁNÍ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/6 Slaňování Slanění patří mezi tradiční lezecké činnosti a slouží k sestupu v příkrém lezeckém terénu. Sestup po laně pomocí slanění se využívá také při práci ve výškách,

Více

SEBEJIŠTĚNÍ, PRACOVNÍ POLOHOVÁNÍ

SEBEJIŠTĚNÍ, PRACOVNÍ POLOHOVÁNÍ IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO SEBEJIŠTĚNÍ, PRACOVNÍ POLOHOVÁNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele SEBEJIŠTĚNÍ VE VÝŠCE A NAD VOLNOU HLOUBKOU Pokud hrozí nebezpečí pádu,

Více

PROPOZICE BRANNÝ ZÁVOD

PROPOZICE BRANNÝ ZÁVOD PROPOZICE BRANNÝ ZÁVOD 1. Materiálové zabezpečení 2 soubory topografických značek mladší, starší 1 soubor dopravních značek 2 buzoly typu SPORT 1 cvičná mapa 3 trojcípé šátky a 2 spínací špendlíky obrázky

Více

Další variace ztuženého návazce. Jednoduchý na vázání. Přesto velmi oblíbený a velmi účinný!

Další variace ztuženého návazce. Jednoduchý na vázání. Přesto velmi oblíbený a velmi účinný! Další variace ztuženého návazce. Jednoduchý na vázání. Přesto velmi oblíbený a velmi účinný! Tenhle návazec používám při prezentaci nástrahy sestavené z jedné nebo dvou potápivých kuliček. Hlavně na řece

Více

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 -

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 - 3. Lanové techniky ve vodní záchraně 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště Při práci, kdy hrozí pád do hloubky nebo by mohl být záchranář stažen působením sil do vodního toku je zapotřebí se

Více

JIŠTĚNÍ JINÉ OSOBY Ústřední hasičská škola Jánské Koupele

JIŠTĚNÍ JINÉ OSOBY Ústřední hasičská škola Jánské Koupele IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO JIŠTĚNÍ JINÉ OSOBY Ústřední hasičská škola Jánské Koupele Výstup volným lezením provádějí hasiči se specializací pro práce ve výšce a nad

Více

obr. 1 obr. 2 Cvičební řád metodický list č. 4/VÝŠ 1

obr. 1 obr. 2 Cvičební řád metodický list č. 4/VÝŠ 1 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Slanění Metodický list číslo 4 VÝŠ Vydáno dne: 21. 12.

Více

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD Budeme potřebovat: - kus látky o velikosti cca formátu A4 - nažehlovací vlizelín stejné velikosti (není nezbytně nutné jej mít, ale lépe se s látkou pracuje a hračka je trvalejší

Více

UZLY UZLY SOURCE: 1/9

UZLY UZLY SOURCE:  1/9 UZLY SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/9 1 OBECNÁ PRAVIDLA PRO VÁZÁNÍ UZLŮ - Každý uzel významně snižuje nosnost lana, jak při normálním namáhání, tak při anomálním namáhání. - Prameny lana v uzlu musí být srovnány

Více

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS

NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS NÁVOD NA SESTAVENÍ POPRUHOVÉHO SYSTÉMU OMS Občas je složité sestavit popruhový systém dle vašeho přání. Jestliže jste doposud neměli popruhový systém, tento dokument vám může se sestavením pomoci. Jestliže

Více

Metodické ústřižky VI. UZLY PROFESORA HUDBY (Samosvorné výstupové uzly vulgo Prusíky) (někdy též zadrhovací nebo svěrné uzly)

Metodické ústřižky VI. UZLY PROFESORA HUDBY (Samosvorné výstupové uzly vulgo Prusíky) (někdy též zadrhovací nebo svěrné uzly) Metodické ústřižky VI. UZLY PROFESORA HUDBY (Samosvorné výstupové uzly vulgo Prusíky) (někdy též zadrhovací nebo svěrné uzly) Uzly profesora hudby Část I. Bolek připravuje Metodické ústřižky o slaňování

Více

KOMBINOVANÝ ÚVAZ KOMBINOVANÝ ÚVAZ

KOMBINOVANÝ ÚVAZ KOMBINOVANÝ ÚVAZ KOMBINOVANÝ ÚVAZ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/5 1 KOMBINACE BEDERNÍHO A HRUDNÍHO ÚVAZU - KOMBINOVANÝ ÚVAZEK Tento způsob navázání považujeme v současné době za nejvhodnější pro většinu lezeckých nebo horolezeckých

Více

Uzlová Open Liga První ročník 2013-2014

Uzlová Open Liga První ročník 2013-2014 Uzlová Open Liga První ročník 2013-2014 Drnovice 16. 11. 2013 Hrušovany u Brna 7. 12. 2013 Brno - Bohunice Universitní Kampus 25. 1. 2014 Brno - Bosonohy 15. 2. 2014 Kovalovice (superfinále jen pro 8 ml.

Více

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska SDH BRNO-PŘÍZŘENICE Vás srdečně zve, na halovou soutěž ČTYŘČLENNÝCH DRUŽSTEV MLADÝCH HASIČŮ O POHÁR V UZLOVÉ ŠTAFETĚ A O POHÁR VE ŠTAFETĚ 4 X 60m PŘEKÁŽEK sobota

Více

dle DIN 65457 (dříve A DIN 6899), materiál: St 2 provedení: galv. pozinkované do RW 8, žáruodolný pozink od RW 9

dle DIN 65457 (dříve A DIN 6899), materiál: St 2 provedení: galv. pozinkované do RW 8, žáruodolný pozink od RW 9 Očnice dle EN 13411-1* (dříve DIN 3090), materiál: St 37-2 provedení: galv. pozinkované do jmenovité velikosti 6, žáruodolné od jmenovité velikosti 8, jmenovitá velikost vyražena. Jmenovitá RW c l s Váha

Více

levák a uzel Manhattan

levák a uzel Manhattan leváci a leváctví část č. 13 levák a uzel Manhattan aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Manhattan ivo vodička 2012 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel Manhattan Nákres

Více

Dráty a lana. Přehled výrobků

Dráty a lana. Přehled výrobků Přehled výrobků 29 Pár slov k lana ocelová a jejich složení Jeden pramen lana se skládá z jedné nebo více vrstev lanových drátů, šroubovitě vinutých kolem jádra. Pramencové lano je tvořeno jednou nebo

Více

Metodický list číslo 3 VÝŠ Vydáno dne: 21. 12. 2004 Stran: 8. slaněním,

Metodický list číslo 3 VÝŠ Vydáno dne: 21. 12. 2004 Stran: 8. slaněním, Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Sebezáchrana slaněním nouzové způsoby slanění Metodický

Více

Spoje pery a klíny. Charakteristika (konstrukční znaky)

Spoje pery a klíny. Charakteristika (konstrukční znaky) Spoje pery a klíny Charakteristika (konstrukční znaky) Jednoduše rozebíratelná spojení pomocí per, příp. klínů hranolového tvaru (u klínů se skosením na jedné z ploch) vložených do podélných vybrání nebo

Více

Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě

Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě Příloha č. 1 výzvy Specifikace předmětu plnění část 2 Vybavení pro záchranné práce ve výškách a na vodě 1. Slaňovací brzda typ I 2 ks Slaňovací zařízení jiného typu než u položek č. 2, 3, 4, 5 a 6, pro

Více

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1 strana 1 Dámská letní háčkovaná makramé taška Návrh Johanna Schwarz Velikost: 21 x 17 cm Popruh ca. 80 x 2 cm příze Anya 92% polyakryl, 8% polyester délka návinu = ca. 65 m / 200 g Háček: háček č. 5 barva

Více

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ LANA VE STROMOLEZENÍ

Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/ LANA VE STROMOLEZENÍ Zkvalitnění výuky modulu Arboristický blokna VOŠ zahradnické CZ.1.07/2.1.00/13.0031 LANA VE STROMOLEZENÍ LANA VE STROMOLEZENÍ Lano je základní nástroj používaný ve stromolezení. Stromolezecké lano neslouží

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_KONSTRUKČNÍ SPOJOVÁNÍ DÍLCŮ A SOUČÁSTÍ_T1 Číslo

Více

IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁSADY VYTVÁŘENÍ KOTEVNÍCH BODŮ. Ústřední hasičská škola Jánské Koupele

IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁSADY VYTVÁŘENÍ KOTEVNÍCH BODŮ. Ústřední hasičská škola Jánské Koupele IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO ZÁSADY VYTVÁŘENÍ KOTEVNÍCH Ústřední hasičská škola Jánské Koupele Kotevní body, které jsou použity v záchranných pracích ve výšce jsou hlavní

Více

Pantanet Fortinet. Pantanet Family. Montážní příručka. (pro 100 bm oplocení) www.betafence.com. síť rolí 4 4 4 4. napínací sloupky ks 5 5 5 5

Pantanet Fortinet. Pantanet Family. Montážní příručka. (pro 100 bm oplocení) www.betafence.com. síť rolí 4 4 4 4. napínací sloupky ks 5 5 5 5 Pantanet Family (pro 100 bm oplocení) síť rolí 4 4 4 4 výška [cm] 102 122 152 183 napínací sloupky ks 5 5 5 5 výška [m] 1,5 1,7 2,0 2,3 průměr [mm] 48 48 48 60 středové sloupky ks 36 36 36 36 výška [m]

Více

Mgr. Kateřina Neubauerová

Mgr. Kateřina Neubauerová Jeden ze základních úvazů pro novorozence, který je vhodný od narození do chvíle, než Vám miminko sovu výškou překáží na hradníku. Vyvraťme si předsudky:,,bude mít křivá záda! Nebude, pokud bude správné

Více

14. JEŘÁBY 14. CRANES

14. JEŘÁBY 14. CRANES 14. JEŘÁBY 14. CRANES slouží k svislé a vodorovné přepravě břemen a jejich držení v požadované výšce Hlavní parametry jeřábů: 1. jmenovitá nosnost největší hmotnost dovoleného břemene (zkušební břemeno

Více

17.2. Řetězové převody

17.2. Řetězové převody zapis_prevody_retezove,remenove08/2012 STR Cb 1 z 7 17.2. Řetězové převody Schéma řetězového převodu Napínání a tlumení řetězu 1 - #1 řetězové kolo, 2 - #2 řetězové kolo, 3 - #3 část řetězu, 4 - #4 část

Více

pravák a uzel Windsor

pravák a uzel Windsor leváci a leváctví část č. 23 pravák a uzel Windsor aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Windsor ivo vodička 2012 www.levactvi.cz 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel

Více

pravák a uzel Manhattan

pravák a uzel Manhattan leváci a leváctví část č. 22 pravák a uzel Manhattan aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Manhattan ivo vodička 2012 www.levactvi.cz 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel

Více

Záchytné sítě HUCK odpovídají normě EN

Záchytné sítě HUCK odpovídají normě EN pokyny pro montáž ochranných sítí 1.17 Záchytné sítě Huck Platné normy a předpisy Záchytné sítě pro zachycení osob musejí splňovat bezpečnostně technické požadavky normy EN 1263-1. Pro umístění a montáž

Více

Vrtané vazby. Petr Masařík

Vrtané vazby. Petr Masařík Vrtané vazby Petr Masařík Vázání korun stromů Bezpečnostní vazby Podstatná součást zajištění oslabené biomechanické vitality stromů. Statické zajištění korun stromů Dynamické zajištění korun stromů Biomechanická

Více

Záchranné a hasičské systémy

Záchranné a hasičské systémy Záchranné a hasičské systémy Vše pro úspěšný zásah pod jednou střechou! katalog výstroje, výzbroje a zařízení nejen pro hasiče 3 02 00 000 Žebříky nastavovací 02 00 001 Žebřík nastavovací 4dílný dřevěný

Více

Příklady provedení. Střední zajištění, oboustranně nalisované závity s pouzdrovými napínacími zámky. Doporučuje se pro celkové délky přes 12 m.

Příklady provedení. Střední zajištění, oboustranně nalisované závity s pouzdrovými napínacími zámky. Doporučuje se pro celkové délky přes 12 m. Příklady provedení Objednací délka L Objednací délka L Objednací délka L Vnitřní závit Vnitřní závit Objednací délka L Očnice Objednací délka Vnitřní závit Koncovka s vidlicí Vidlice se závitem Zalisovaná

Více

01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ)

01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ) 01 ZÁVĚSNÉ POPRUHY TEXTILNÍ NETKANÉ (SKLÁDANÉ) Textilní vázací prostředky díky svým vysokým užitným vlastnostem nacházejí nejširší použití ve všech oblastech průmyslu při zvedání, spouštění a zavěšování

Více

Práce s motorovou pilou

Práce s motorovou pilou 28. 1. 2013, Brno Připravil: prof. Ing. Jindřich Neruda, CSc. Ing. Tomáš Zemánek, Ph.D. Ústav lesnické a dřevařské techniky Práce s motorovou pilou Postupy při práci s motorovou pilou ve výjimečných situacích

Více

Velmi jednoduchá montáž z tuhého materiálu pro lov v čistých pískovnách se členitějším dnem s výskytem raků a sumečků amerických. Základní materiál:

Velmi jednoduchá montáž z tuhého materiálu pro lov v čistých pískovnách se členitějším dnem s výskytem raků a sumečků amerických. Základní materiál: Stiff Rig by Marda Velmi jednoduchá montáž z tuhého materiálu pro lov v čistých pískovnách se členitějším dnem s výskytem raků a sumečků amerických. Základní materiál: Nejlépe se hodí fluorocarbon (15lb

Více

Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken.

Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken. NEOISOLITE Pravoúhlé okno 1. VYMĚŘENÍ Žaluzie jsou převážně určeny k montáži do okenního křídla plastových a dřevěných eurooken. ŠÍŘKU A VÝŠKU ŽALUZIE MĚŘÍME TÍMTO ZPŮSOBEM: š... (šířka) Měříme těsně u

Více

Kravata - nezbytný doplněk muže. Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor. Nákres k vytištění

Kravata - nezbytný doplněk muže. Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor. Nákres k vytištění leváci a leváctví část č. 14 levák a uzel Windsor aneb do společnosti s kravatou vázanou uzlem Windsor ivo vodička 2012 1 Kravata - nezbytný doplněk muže Jak učit vázání kravaty? Uzel Windsor Nákres k

Více

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ

HOROLEZECKÁ ABECEDA. Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv. Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Tomáš Frank, Tomáš Kublák a kolektiv Z obsahu knihy: Kapitola 1. O LANECH A UZLOVÁNÍ Úvodní kapitola knihy se věnuje tématu, které spojuje všechny lezecké a lanové techniky. Tedy v první řadě samotným

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m

Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m Instalační návod Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m Ochranná klec s IAAF certifikací! Schäper Sportgerätebau GmbH, 2010 Vážený zákazníku, děkujeme za zakoupení naší ochranné klece pro hod

Více

Přehled vybraných technických norem

Přehled vybraných technických norem Přehled vybraných technických norem ČSN EN 341 Prostředky ochrany osob proti pádu - Slaňovací zařízení pro záchranu Tato evropská norma uvádí požadavky, metody zkoušení, značení a informace poskytované

Více

Pantanet Fortinet. Montážní příručka.

Pantanet Fortinet. Montážní příručka. Pantanet Fortinet Montážní příručka www.betafence.com Kompletní systém oplocení zaručující rychlou a spolehlivou montáž. BETAFENCE nabízí řešení v podobě systému oplocení pro každý typ plotu. Komponenty

Více

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Dodávka musí být realizována jako celek. Doprava na KŘ Č. Budějovice bude zahrnuta v ceně zakázky. Dodavatel zajistí bezplatné proškolení min. 2 osob, do 30

Více

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce.

PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme na zádech, paže podél těla, dlaně jsou na podložce. PILATES CVIČENÍ PRO USNADNĚNÍ POČETÍ, ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ, LEHKÝ POROD A PEVNÉ PÁNEVNÍ DNO 3. Protažení páteře PROTAŽENÍ PÁTEŘE ODVÁDĚNÍ DOLNÍCH KONČETIN ZA HLAVU (ROLL-OVER) 3/1 ZÁKLADNÍ POZICE Ležíme

Více

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Použité PET lahve jsou v současnosti

Více

Ruční pohony a příslušenství. pro venkovní spínací přístroje

Ruční pohony a příslušenství. pro venkovní spínací přístroje Ruční pohony a příslušenství pro venkovní spínací přístroje 1 Venkovní ruční pohony Venkovní ruční pohony slouží k ručnímu ovládání venkovních spínacích přístrojů především vn odpojovačů a odpínačů. L

Více

Vše pro myslivost a náročnou turistiku

Vše pro myslivost a náročnou turistiku Vše pro myslivost a náročnou turistiku Provedení výrobků A vepřová kůže, hnědá B kombinace textilu a kůže, B/1, B/2 lovecká plachtovina, B/3, B/4 kortexin C hovězí kůže D, lovecká zeleň E jiné provedení

Více

CENÍK LESNICKÝCH LAN A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PŘIBLIŽOVÁNÍ

CENÍK LESNICKÝCH LAN A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PŘIBLIŽOVÁNÍ CENÍK LESNICKÝCH LAN A PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO PŘIBLIŽOVÁNÍ OBSAH: 1. LESNICKÁ LANA: lana SEAL, lana válcovaná PYTHON, lanové koncovky a svorky 2. ŘETĚZY: z kruhové a čtvercové oceli třídy 8 - červené a třídy

Více

ESII-2.3.1 Spojovací prvky

ESII-2.3.1 Spojovací prvky Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.3.1 Spojovací prvky Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Spojovací

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda OHÝBÁNÍ VY_32_INOVACE_OVS_3_17 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

5.2.12 Dalekohledy. y τ τ F 1 F 2. f 2. f 1. Předpoklady: 5211

5.2.12 Dalekohledy. y τ τ F 1 F 2. f 2. f 1. Předpoklady: 5211 5.2.12 Dalekohledy Předpoklady: 5211 Pedagogická poznámka: Pokud necháte studenty oba čočkové dalekohledy sestavit v lavicích nepodaří se Vám hodinu stihnout za 45 minut. Dalekohledy: už z názvu poznáme,

Více

SAFETY SAFETY PRODUCTS PRODUCTS 2016/2017

SAFETY SAFETY PRODUCTS PRODUCTS 2016/2017 SAFETY PRODUCTS 206/207 SAFETY PRODUCTS OCHRANA PROTI PÁDU -9 KRATOS 7 SAFETY WORK IN HEIGHTS HEIGHTS postroje I400 str. 42 I4024 str. 42 I4002 str. 42 I4003 str. 43 I4025 str. 43 I4004 str. 43 zatahovací

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: ANATOL RACHVALSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_PD._56 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice.

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu MatemaTech Matematickou cestou k technice. Předmět: Matematika, fyzika Téma: Měření délky, přímá a nepřímá úměrnost Věk žáků: Časová dotace: Potřebné

Více

DRŽÁKY PŘÍPOJNIC. Počet přípojnic na fázi. Kód výrobku

DRŽÁKY PŘÍPOJNIC. Počet přípojnic na fázi. Kód výrobku DRŽÁKY PŘÍPOJNIC systém je určen pro stavbu přípojnic se jmenovitým proudem do 5000 A a jmenovitým dynamickým proudem do 240 ka tělo držáku je vyrobeno z vysoce odolného termosetu na bázi polyesterových

Více

NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ

NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZ SOURCE: WWW.LEZEC.CZ 1/6 1 SPRÁVNÉ ZPŮSOBY NAVÁZÁNÍ NA BEDERNÍ ÚVAZEK... 2 1.1 Obecná pravidla... 2 1.2 Postřehy... 2 2 NEJVHODNĚJŠÍ NAVAZOVACÍ UZLY... 2 2.1 Osmičkový uzel...

Více

Sbor dobrovolných hasičů Havířov Město. vás zve na XXVII. ročník halové pohárové soutěže mladých hasičů a zároveň

Sbor dobrovolných hasičů Havířov Město. vás zve na XXVII. ročník halové pohárové soutěže mladých hasičů a zároveň Sbor dobrovolných hasičů Havířov Město vás zve na XXVII. ročník halové pohárové soutěže mladých hasičů a zároveň XXV. ročník neoficiálního mistrovství Čech, Moravy, Slezska a Slovenska Pořadatel: Sbor

Více

Záchranné techniky. G. Záchranné techniky

Záchranné techniky. G. Záchranné techniky Záchranné techniky Vzdělávací materiály slouží jako pomůcka pro vzdělávání instruktorů a nováčků Českého horolezeckého svazu ve všech stupních vzdělávacího procesu. Použití tohoto materiálu k jiným účelům

Více

soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád

soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád soutěž zaměřená na ochranu přírody a památek, na tábornické a turistické dovednosti pravidla soutěže soutěžní řád Pravidla Indiánské stezky I. OBECNÉ INFORMACE Stezka je určena dětem, mládeži i dospělým

Více

Návod jak na čepičku

Návod jak na čepičku Návod jak na čepičku Většina holek co znám, začalo s háčkováním čepiček pro své děti. Vzhledem k tomu, že s čepičkou se nejčastěji začíná, rozhodla jsem se návod ne úplně jednoduchou čepku pro vás sepsat.

Více

Ochranné stavební sítĕ. Na bezpečnostní sítě firmy HUCK se můžete spolehnout! Katalog ochranných stavebních sítí

Ochranné stavební sítĕ. Na bezpečnostní sítě firmy HUCK se můžete spolehnout! Katalog ochranných stavebních sítí Ochranné stavební sítĕ Na bezpečnostní sítě firmy HUCK se můžete spolehnout! Katalog ochranných stavebních sítí 2014 1.18 Záchytné sítě HUCK pokyny pro montáž ochranných sítí Roční zkoušky Na každé záchytné

Více

Metodický list číslo 18 DR5 Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5

Metodický list číslo 18 DR5 Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5 Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany - technický výcvik Název: Výcvik se čtyřdílným nastavovacím žebříkem Výcvik

Více

MXV MXV 25-2, 32-4, 40-8 MXV 50-16, 65-32, 80-48. Vertikální článková in-line čerpadla

MXV MXV 25-2, 32-4, 40-8 MXV 50-16, 65-32, 80-48. Vertikální článková in-line čerpadla MXV Konstrukce Vertikální, článkové čerpadlo se shodným průměrem sacího a výtlačného hrdla na jedné ose (in-line). Vodivé vložky jsou odolné proti korozi a jsou promazávány čerpanou kapalinou. Čerpadlo

Více

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN

KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN KUFŘÍK ŠÍŘENÍ VLN 419.0100 ŠÍŘENÍ VZRUCHU NA PROVAZE (.1) POMŮCKY Dlouhý provaz (4 m až 5 m) Vlákno (2 m) CÍL Studovat šíření vzruchu na provaze. POSTUP I. Dva žáci drží na koncích dlouhý provaz tak, aby

Více

SKED NOSÍTKA SKED ZACHRAŇUJE ŽIVOTY NESPOKOJTE SE S PRŮMĚREM NÁVOD K OBSLUZE KOMPLETNÍ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Český návod k obsluze pro Vás připravil:

SKED NOSÍTKA SKED ZACHRAŇUJE ŽIVOTY NESPOKOJTE SE S PRŮMĚREM NÁVOD K OBSLUZE KOMPLETNÍ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Český návod k obsluze pro Vás připravil: SKED ZACHRAŇUJE ŽIVOTY NESPOKOJTE SE S PRŮMĚREM SKED NOSÍTKA KOMPLETNÍ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM Český návod k obsluze pro Vás připravil: Stimax International, s. r. o., Hasičské obchodní centrum, Brožíkova 830/6,

Více

Vše pro myslivost a náročnou turistiku

Vše pro myslivost a náročnou turistiku Vše pro myslivost a náročnou turistiku Provedení výrobků A vepřová kůže, hnědá B kombinace textilu a kůže, B/1, B/2 lovecká plachtovina, B/3 lovecké plátno, B/4 kortexin C hovězí kůže D, lovecká zeleň

Více

Alusic hliníkové profily a příslušenství. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

Alusic hliníkové profily a příslušenství. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr Edice: 2017 06 Vytvořil: Luboš Fistr Oblast použití vytváření profilových struktur zejména v průmyslu hlavní využití jednoúčelové stroje, výrobní linky, automatizovaná pracoviště 2 Alusic hliníkové profily

Více

Nit, provaz, šňůra, lano

Nit, provaz, šňůra, lano Uzly v praxi Něco zavázat, uvázat či přivázat potřebujeme každou chvíli. Každý si umí zavázat tkaničky u bot, uvázat vázanku, převázat balíček. Při pobytu v přírodě je toho potřeba uvázat víc a proto patří

Více

1.3.11 Třecí síla II. Předpoklady: 010310. Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini

1.3.11 Třecí síla II. Předpoklady: 010310. Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini .. Třecí síla II Předpoklady: 000 Pomůcky: kvádr, souprava na tření, siloměr Vernier, LABQuest mini Pedagogická poznámka: Většina žáků předpokládá, že tření působí jen při pohybu. V diskusi však rychle

Více

Zvedací svěrky. Zvedací svěrky. Zvedací svěrky. Zvedací svěrky TERRIER. Vertikální svěrky TERRIER TERRIER TS / STS / TS-H.

Zvedací svěrky. Zvedací svěrky. Zvedací svěrky. Zvedací svěrky TERRIER. Vertikální svěrky TERRIER TERRIER TS / STS / TS-H. TERRIER Terrier se používají ke zvedání, otáčení a přepravě plechů, profilů, desek, konstrukčních dílů z oceli apod. Uplatňují se také při manipulacích se specifickými břemeny jako jsou sudy, skruže, lodní

Více

Návrh obsahu základního výcviku lanových technik pro speciální útvary Policie České republiky

Návrh obsahu základního výcviku lanových technik pro speciální útvary Policie České republiky UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Fakulta tělesné výchovy a sportu Návrh obsahu základního výcviku lanových technik pro speciální útvary Policie České republiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí diplomové práce: kpt. Mgr.

Více