PRAVDĚPODOBNOSTNÍ POSUDEK OCELOVÉHO RÁMU METODOU IMPORTANCE SAMPLING

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRAVDĚPODOBNOSTNÍ POSUDEK OCELOVÉHO RÁMU METODOU IMPORTANCE SAMPLING"

Transkript

1 I. ročník celostátní konference POLEHLIVOT KONTRUKCÍ Téma: Rozvoj koncepcí posuku spolehlivosti stavebních konstrukcí Dům techniky Ostrava IBN PRAVDĚPODOBNOTNÍ POUDEK OCELOVÉHO RÁMU METODOU IMPORTANCE AMPLING Abstrakt Zeněk Kala Příspěvek emonstruje metoiku posouzení ocelového rámu pravěpoobnostní metoou Importance ampling využívající simulační techniku. Na konkrétním příklau ocelového rámu je tato metoa popsána a jsou ukázány její přenosti oproti klasické metoě Monte Carlo. cílem co nejpřesněji zohlenit vliv všech imperfekcí na únosnost bylo ve výpočtovém moelu použito geometricky a fyzikálně nelineární řešení MKP. V článku jsou ále zůrazněny zjenoušující přepoklay, které jsou obsaženy v pomínkách spolehlivosti normy EC1 [8]. Porobněji je též iskutována problematika zohlenění vlivu imperfekcí na únosnost ocelového rámu. 1. Úvo Pro řešení problémů spolehlivostní analýzy existuje celá řaa simulačních meto. Klasickou a také nejstarší simulační metoou je jenouchá metoa Monte Carlo. Úpravou stanarní metoy Monte Carlo ostáváme metou LH [2]. Metoa LH ává přesnější a spolehlivější ohay stření honoty, obecných momentů a průběhu istribuční funkce při stejném počtu simulací za přepoklau, že příslušný výpočtový moel je monotónní funkcí kažé náhoné vstupní veličiny. peciální skupinu simulačních meto tvoří tzv. pokročilé numerické simulační metoy, jako např. Importance ampling nebo Aaptive ampling. V přípaě velmi jenouchého výpočtového moelu, výkonného počítače a ostatku prostřeků je možno využít jenouchou metou Monte Carlo (označovanou něky jako imple Ranom ampling ) [3]. V obecných přípaech je však ve statistické analýze vhonější použít metou LH, přípaně pro určování pravěpoobnosti poruchy metou Importance ampling. Metoy těchto výpočtů jsou známy a existuje i příslušný software (komerčně ostupný), avšak to, co je stále problematické, je otázka obecně platných, a tey také koifikovatelných statistických úajů pro všechny potřebné vstupní veličiny a návrhové situace [7]. To je jeen z ůvoů, proč je plně pravěpoobnostní postup využíván jen pro navrhování konstrukcí mimořáných (významem, náklay a ůsleky přípané havárie). Častější a velmi účelné je využití pravěpoobnostních meto pro kalibraci ílčích součinitelů, příp. pro jiné zlepšování stávajících postupů. Zájem inženýra je v souvislosti s normovými přepisy obvykle soustřeěn na mezní stavy, tj. mezní únosnost nebo mezní eformace. Dosažení mezního stavu je ve skutečnosti náhoným jevem a je ovlivněno náhoností ve stanovení účinků zatížení, oolnosti konstrukce, vlivů prostřeí a jiných vlivů. V souvislosti s mezním stavem únosnosti bueme iskutovat náhoný účinek imperfekcí na spolehlivost ocelového rovinného rámu Zeněk Kala, Ing., Dr., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechaniky, Veveří 95, Brno, tel.: 05/ , smkaz@fce.vutbr.cz

2 74 2. Metoa Importance ampling Konstrukce, prvek či průřez je spolehlivý, je-li splněna záklaní pomínka spolehlivosti ve tvaru : Q(X)= Q ( X,,..., 1 X 2 X M ) 0, (1) ke X 1,X 2,,X M jsou výchozí veličiny pro její výpočet, které u mezních stavů únosnosti popisují obvykle opory konstrukce a účinky zatížení, a to po obu životnosti konstrukce. Pomínka (1) se často uváí ve tvaru funkce vou náhoných veličin a R, ke vyjařuje účinek zatížení na konstrukci (akci) a únosnost R je schopnost konstrukce oolat těmto účinkům (bariéra) [2], [4]: G = R 0. (2) Rezerva spolehlivosti je náhoná veličina se stření honotou m G a směroatnou ochylkou G. U metoy Monte Carlo je možno oha stření honoty teoretické pravěpoobnosti P f, se kterou pomínka (2) není splněna, vyjářit le vztahu (3). n 1 Pf = P( G < 0 ) 1( G < 0), (3) n i= 1 V (3) vyjařuje n celkový počet kroků simulační metoy. Funkce 1(G<0) nabývá honoty 1 v přípaě, že G<0, v opačném přípaě nabývá honoty 0. U metoy Monte Carlo se oporučuje počet kroků pro osažení spolehlivých výsleků n=100/p f, ke P f označuje určovanou pravěpoobnost poruchy [3]. Např. pro P f =7,2E-5 je n= Tyto a i jiné ůvoy omezují použitelnost metoy Monte Carlo. U moelů založených na nelineární MKP, ky jeen výpočet (krok metoy) může trvat až esítky minut, může např. být použití metoy Monte Carlo již značně problematické. U složitějších výpočtových moelů je proto něky vhonější použít metou Importance ampling, která může výrazně snížit počet nutných simulací. Honotu P f je pak le [3] možno vyčíslit: n 1 f ( ) ( ) ( X ) Pf = P G < 0 1 G < 0, (4) n i= 1 h( X ) ke f(x) je skutečná spojitá funkce rozělení pravěpoobnosti vstupních náhoných veličin specifické úlohy a h(x) je tzv. váhová funkce. Pro vě vstupní náhoné proměnné jsou funkce f(x), h(x) znázorněny na obr.1. Obr.1: chematický obrázek postaty postupu Importance ampling myslem zaveení váhové funkce (obr.1) je koncentrovat realizaci vstupních náhoných veličin o strategicky nejůležitější oblasti možného vzniku poruchy, např. kolem návrhového bou. Na obr. 1 byl návrhový bo zvolen přibližně u hranice G=R-=0.

3 75 3. Metoa Importance ampling kolem střeních honot Koncept metoy Importance ampling lze aplikovat rovněž pro jiný než návrhový bo, např. pro bo opovíající střením honotám náhoných veličin [3]. Je vhoný pro přípay, ky je pře výpočtem naprostý neostatek informací o oblasti poruchy, nebo kyž je možno přepokláat více přibližně stejně ůležitých oblastí výskytu poruchy, což by vyžaovalo uvažovat více návrhových boů. Tyto přípay vyžaují poměrně širokou oblast pro simulaci. chéma postupu je pro vourozměrný přípa znázorněno na obr. 2. Postup výpočtu lze poměrně názorně popsat v přípaě, že se vstupní náhoné veličiny říí Gaussovým normálním rozělením a jsou statisticky nezávislé. Uvažujme vourozměrný přípa na obr. 2, ke vstupní veličiny X 1, X 2 mohou přestavovat např. náhoné veličiny a R ze vztahu (2). Přepokláejme, že tyto náhoné veličiny jsou statisticky nezávislé, a tuíž že pro ně platí f(x)=f 1 (X 1 )*f 2 (X 2 ). Zvolíme váhovou funkci h(x)=h 1 (X 1 )*h 2 (X 2 ) tak, aby simulované realizace náhoné veličiny X 1 z funkce h 1 (X 1 ) měly stření honotu m X1 a směroatnou ochylku rovnu k-násobku půvoní směroatné ochylky X1. Obobně i u ruhé veličiny X 2 buou simulované realizace z funkce h 2 (X 2 ) mít stření honotu m X2 a směroatnou ochylku rovnu m-násobku půvoní honoty X2. Obr.2: chéma postupu Importance ampling s použitím střeních honot V alším kroku vygenerujeme n simulovaných realizací boů z funkce h(x) některou simulační metoou (např. Monte Carlo, nebo LH). Pro k>1 a m>1 buou mít konkrétní realizace vstupních náhoných veličin z funkce h(x) větší variabilitu, než by měly půvoní náhoné veličiny. Ve výpočtu tak automaticky zohleníme všechny ominantní oblasti funkce poruchy. To je velká výhoa tohoto postupu, který je obvykle aleko lepší než obyčejná metoa Monte Carlo. Oha stření honoty pravěpoobnosti poruchy P f je pak možno vyhonotit le vztahu (4). chematicky je tento postup výpočtu metoou Importance ampling pro vourozměrný přípa pro jeen bo naznačen na obr.2. V praktických úlohách je možno volit honoty k,m>>1, přičemž omezení se týkají nejen efiničního oboru výpočtového moelu, ale také i potékání proměnných s pohyblivou esetinnou čárkou zobrazených na konečném počtu bytů na počítači. Oha malé honoty pravěpoobnosti P f může být zcela znehonocen vlivem malých honot funkce f(x), které jsou při počítačovém zpracování zaokrouhleny na nulu (v oblasti G<0).

4 76 4. Vstupní náhoné veličiny Byl řešen jenopatrový rovinný rám o jenom poli, viz obr.3. Všechny imperfekce mající vliv na únosnost rámu byly uvažovány jako náhoné veličiny. Prvním typem imperfekcí jsou geometrické imperfekce samostatných prutů. Bylo přepoklááno počáteční zakřivení ve tvaru sinusovky. Jako stření honota Gaussova rozělení pravěpoobnosti Obr.3: Geometrie rámu maximální amplituy e 0 (obr. 4a) byl uvažován přímý prut (m e0 =0). měroatná ochylka byla u stojek stanovena le toleranční normy [10] honotou e0 =1,5 mm pole pravila 2 X [4]. Za přepoklau, že 95 % skutečných ochylek se nachází v tolerančních mezích, které uváí norma [10], je možno natočení kažého sloupu brát jako náhonou veličinu s normálním rozělením pravěpoobnosti se stření honotou m e1 =m e2 = 0 a směroatnou ochylkou e1 = e2 =h/200 v přípaě, že náhoné stočení první i ruhé stojky bue mít opačné znaménko (tvarově pole obr. 4c). V opačném přípaě (obr. 4b) byly pole pravila 2 X přepokláány směroatné ochylky e1 = e2 =h/707. Obr.4: Mezní ovolené úchylky samostatného prutu a prutové soustavy U imperfekcí, které se týkají rozměrů průřezů, je možno přepokláat, že nominální honoty rozměrů převzaté z normy [9] jsou stření honoty m X. měroatné ochylky X je možno le tolerančních mezí stanovit na záklaě pravila 2 X [4]. U vlastního pnutí se u kažého prutu přepokláalo normální rozělení se stření honotou 60 MPa a směroatnou ochylkou 30 MPa [1]. Mez kluzu byla pro ocel 235 zaveena jako veličina s normálním rozělením pravěpoobnosti se stření honotou 295,69 MPa a směroatnou ochylkou 26,76 MPa [5]. Vliv ochylek fyzikálně mechanických vlastností byl zohleněn proměnlivostí honoty moulu pružnosti E. U kažého prutu jsme uvažovali stření honotu m E =210 GPa s variačním koeficientem 0,06. Porobněji viz [4], [6]. 5. Výpočtový moel Ocelový rám byl moelován prutovými prvky (ělení viz obr. 5), umožňujícími zohlenění všech zmíněných imperfekcí (geometrické imperfekce, vlastní pnutí at.). Únosnost byla stanovena s přesností 0,1 % geometricky a fyzikálně nelineárním výpočtem jako taková velikost zatížení, při jehož překročení by ošlo k počátku zplastizování stojiny válcovaného Obr.5: Moel MKP profilu, přičemž vlastní pnutí bylo uvažováno pouze na pásnicích. Tento postup se ukázal jako ostatečně přesný, neboť při začátku plastizování stojiny je rezerva únosnosti již velmi malá, což se projevuje velmi rychlým poklesem eterminantu soustavy prutů k nule.

5 77 6. Ověření návrhových pomínek spolehlivosti Z pravěpoobnostního hleiska jsou le normy [8] návrhové honoty účinků zatížení a únosnosti R efinované pomocí návrhového inexu spolehlivosti β. Např. pro tzv. normální úroveň spolehlivosti uváí [8] β =3,8. Pro normální rozělení zatížení a únosnosti [6] je možno návrhovou pomínku spolehlivosti (2) zapsat ve tvaru R jako: m + 0,7β mr 0, 8β R, (5) ke m jsou stření honoty a směroatné ochylky účinků zatížení a únosnosti. V [8] v tabulce A.3 na s. 65 je kromě možnosti stanovit návrhové honoty pro normální rozělení uveena také možnost použít Gumbelovo rozělení, nebo vouparametrické log-normální rozělení. V přípaě log-normálního rozělení únosnosti je možno zapsat: m + 0,7β mr exp( 0, 8β vr ). (6) Dle normy [8] vyhovuje návrhové honotě R pro normální úroveň spolehlivosti prakticky 0,1%ní kvantil. Aproximace výstupního statistického souboru únosnosti normálním (5) nebo log-normálním rozělením (6) přestavuje vžy pouze jistou iealizaci skutečnosti. Honotu 0,1%ního kvantilu je však možno nezávisle na typu rozělení pravěpoobnosti určit pro kroků metoy LH jako 100. nejmenší honotu únosnosti z výstupního statistického souboru [4]. Takto stanovené honotě v našem přípaě opovíá návrhová únosnost R =697,6 kn. Protože v návrhových pomínkách spolehlivosti (2), (5), (6) znaky nerovnosti nezaručují jenoznačnost, byl přepokláán ekonomický návrh, byla totiž uvažována rovnost mezi návrhovým účinkem zatížení a návrhovou oolností ( =R ). Prakticky se při výpočtu pravěpoobnosti poruchy P f postupovalo tak, že směroatné ochylky účinků zatížení se určily jako násobky směroatných ochylek únosnosti. Porobněji viz [4]. = k R ; k = 0,25; 0,5; 0,75; 1,0 (7) Za těchto přepoklaů a za přepoklau normálního rozělení účinků zatížení je možno vyjářit stření honotu m ve tvaru (8). m = R 0,7β (8) 7. Pravěpoobnost poruchy Pro stanovení ohau stření honoty pravěpoobnosti poruchy P f byla použita metoa Importance ampling. Realizaci náhoné únosnosti R jsme stanovili pro vstupní veličiny lekap.4stím rozílem, že směroatné ochylky některých vstupních náhoných veličin byly zaveeny jako násobky půvoních honot. Oha těchto násobků byl zvolen heuristicky s cílem co nejpřesnějšího ohau P f. Náhoná únosnost na obr. 6b stanovená s užitím těchto vstupů zahrnuje simulacemi postatně širší oblast v porovnání s únosností z obr. 6a, ke byla užita metoa LH pro půvoní vstupní veličiny popsané vkap.4.u směroatných ochylek účinku zatížení jsme v souvislosti s metoou Importance ampling uvažovali esetinásobek honot stanovených le kapitoly 6. Obr. 6: a) Únosnost metoou LH z funkce f(x) b) Únosnost metoou LH z funkce h(x)

6 78 Tab. 1: Vyhonocení únosnosti Tab. 2: Pravěpoobnost poruchy P f tatistické momenty Honoty stat. momentů m Pravěpoobnost poruchy P f M R 1016,1 kn = 0,25* R = 28,05 kn 622,99 kn 9,75 E-5!! R 112,25 kn = 0,50* R = 56,10 kn 548,37 kn 3,36 E-5 Šikmost 0,1825 = 0,75* R = 84,15 kn 473,76 kn 1,81 E-5 Špičatost 2,9875 = 1,00* R = 112,2 kn 399,15 kn 3,31 E-5 8. Závěr Návrhovou únosnost le normy [11] je možno určit jenak stabilitním, jenak geometricky nelineárním řešením. tabilitním řešením le normy [11] je nejprve nutno stanovit vzpěrné élky L cr tlačených prutů. U obou stojek jsme určili L cr1 =L cr2 =3,346 m, čemuž opovíá vzpěrnostní součinitel χ a =0,973. Návrhová únosnost je pak rovna honotě 914,9 kn, což je o 31 % vyšší (nebezpečnější) honota v porovnání s únosností 697,6 kn ze statistického řešení! Geometricky nelineární řešení zohleňuje vliv všech imperfekcí počátečním zakřivením prutů a soustavy, což v řaě přípaů může lépe vystihovat skutečné chování ocelové konstrukce. Tímto řešením jsme určili návrhovou únosnost honotou 739,1 kn. V tabulce 2 je tučně kurzívou zvýrazněn přípa, ky oha pravěpoobnosti poruchy P f =9,75E-5 metoou Importance ampling byl v porovnání s honotou 7,2E-5 le [8] vyšší. Návrhová honota únosnosti ze statistického výpočtu je menší v porovnání s normovými honotami a zároveň je i vyšší celková pravěpoobnost poruchy! Normový přepis [11] tey nemusí vžy zaručovat ostatečnou celkovou spolehlivost návrhu. V této souvislosti je třeba u statistického a pravěpoobnostního řešení vyzvihnout přeevším schopnost postihnout celé spektrum možných řešení problému, tj. postihnout vliv určitých nejistot spojených s konkrétními honotami vstupních veličin a moelovat skutečné chování konstrukce mnohem reálněji. Příspěvek vznikl při řešení projektu č.103/99/p023 Grantové agentury České republiky a výzkumného záměru CEZ:J22/98: Literatura 1. Dai, I., Mazzolani, F. M. : Détermination expérimentale es imperfections structurales es profilés en acier, Construction métallique, n. 1, Novák, D., Teplý, B., Materna, A., Keršner, Z.: Metoa LH a její srovnání s metoou Monte Carlo při statistické analýze železobetonových nosníků, borník konference Matematické věy v technice, prosinec 1986, Karlovy Vary, s Novák, D. Pravěpoobnostní optimalizace a pravěpoobnostní analýza konstrukcí, habilitační práce, Brno, Páleš, D. - Oolnosť a overenie spoľahlivosti centricky tlačeného prúta s uvážením vzperu, kaniátska izertačná práca, Rozlívka, L. - Dvořáček, P. - Fajkus, M.: Rozměrové úchylky ocelových svařovaných nosníků a jejich vliv na návrhovou pevnost konstrukčních ocelí, tavební obzor, 8, 2/ aovský, Z.: Influence of skewness on reliability verification an safety factors, IABE Colloquium Basis of Design an Actions on tructures, Backgroun an Application of Eurocoe 1, Delft, March 27-29, Teplý, B., Kala. Z.: Nástroje spolehlivostní analýzy v aplikaci na navrhování ocelových konstrukcí, Inženýrská mechanika, roč.7, 2000, č.1, s ČN P ENV , leen 1996: Zásay navrhování a zatížení konstrukcí. 9. ČN , Tyče průřezů IPE z konstrukčních ocelí válcované za tepla rozměry. 10. ČN P ENV :1996 Prováění ocelových konstrukcí, část ČN P ENV , listopa 1994 Navrhování ocelových konstrukcí, část 1.1.

Metody teorie spolehlivosti

Metody teorie spolehlivosti Metoy teorie spolehlivosti Historické metoy mpirické metoy Kalibrace Pravěpoobnostní metoy FOM úroveň II AKTNÍ úroveň III Kalibrace MTOD NÁVH. BODŮ Kalibrace MTODA DÍLČÍCH SOUČINITLŮ úroveň I Nejistoty

Více

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2

PRAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DRÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ. Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 PAVDĚPODOBNOSTNÍ PŘÍSTUP K HODNOCENÍ DÁTKOBETONOVÝCH SMĚSÍ Petr Janas 1 a Martin Krejsa 2 Abstract The paper reviews briefly one of the propose probabilistic assessment concepts. The potential of the propose

Více

F (x, h(x)) T (g)(x) = g(x)

F (x, h(x)) T (g)(x) = g(x) 11 Implicitní funkce Definice 111 (implicitní funkce) Nechť F : R 2 R je funkce a [x 0, y 0 ] R 2 je takový bo, že F (x 0, y 0 ) = 0 Řekneme, že funkce y = f(x) je v okolí bou [x 0, y 0 ] zaána implicitně

Více

Mezní stavy základové půdy

Mezní stavy základové půdy Mezní stavy záklaové půy Eurokó a norma ČSN 73 1001 přeepisuje pro posuzování záklaové půy pro návrh záklaů metou mezních stavů. Mezním stavem nazýváme stav, při kterém ochází k takovým kvalitativním změnám

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katera geotechniky a pozemního stavitelství Zakláání staveb Návrh záklaů pole mezních stavů oc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace stuijního oboru Geotechnika CZ.1.7/2.2./28.9. Tento projekt je spolufinancován

Více

MATEMATICKÁ STATISTIKA 1, CVIČENÍ (NMSA331) Poslední úprava dokumentu: 17. listopadu 2016

MATEMATICKÁ STATISTIKA 1, CVIČENÍ (NMSA331) Poslední úprava dokumentu: 17. listopadu 2016 MATEMATICKÁ STATISTIKA, CVIČENÍ NMSA33 Příklay nejen pro přípravu na písemnou zápočtovou práci Poslení úprava okumentu: 7. listopau 206 Poslení úprava okumentu: 7. listopau 206 Mnohorozměrné normální rozěleni

Více

23.až Dům techniky Ostrava ISBN

23.až Dům techniky Ostrava ISBN IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 5 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 REÁLNÉ PEVNOSTNÍ HODNOTY KONSTRUKČNÍCH OCELÍ A ROZMĚROVÉ

Více

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ & TEORIE SPOLEHLIVOSTI část 8: Normové předpisy Drahomír Novák Jan Eliáš 2012 Spolehlivost konstrukcí, Drahomír Novák & Jan Eliáš 1 část 8 Normové předpisy 2012 Spolehlivost konstrukcí,

Více

ÚHELNÍKY S PROLISEM VE SPOJÍCH DŘEVĚNÝCH PRVKŮ

ÚHELNÍKY S PROLISEM VE SPOJÍCH DŘEVĚNÝCH PRVKŮ Energeticky efektivní buovy 2015 ročenka výzkumu a vývoje v UCEEB ČVUT Buštěhra ÚHELNÍKY S PROLISEM VE SPOJÍCH DŘEVĚNÝCH PRVKŮ Petr Kuklík 1), Sigurur Ormarsson 2), Jakub Dolejš 1), Petr Ptáček 1), Robert

Více

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU

FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU FYZIKÁLNÍ MODEL KYVADLA NA VOZÍKU F. Dušek, D. Honc Katera řízení procesů, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Univerzita Parubice Abstrakt Článek se zabývá sestavením nelineárního ynamického moelu

Více

Metodika pro vyjádření cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků deklarovaných dle objemu

Metodika pro vyjádření cílové hodnoty obsahu hotově balených výrobků deklarovaných dle objemu Metoika pro vyjáření cílové honoty obsahu hotově balených výrobků eklarovaných le objemu Číslo úkolu: VII/1/17 Název úkolu: Zpracování metoiky pro určení cílové honoty obsahu při výrobě hotově balených

Více

ENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VELKÝM UŽITNÝM ZATÍŽENÍM

ENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VELKÝM UŽITNÝM ZATÍŽENÍM P Ř Í K L A D Č. 6 LOKÁLNĚ PODEPŘENÁ ŽELEZOBETONOVÁ DESKA S VELKÝM UŽITNÝM ZATÍŽENÍM Projekt : FRVŠ 011 - Analýza meto výpočtu železobetonovýh lokálně poepřenýh esek Řešitelský kolektiv : Ing. Martin Tipka

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera, K134 Obsah přednášek 2 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4. 2. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

Kuličkové šrouby a matice - ekonomické

Kuličkové šrouby a matice - ekonomické Kuličkové šrouby a matice - ekonomické Tiskové chyby, rozměrové a konstrukční změny vyhrazeny. Obsah Obsah 3 Deformační zatížení 4 Kritická rychlost 5 Kuličková matice FSU 6 Kuličková matice FSE 7 Kuličková

Více

PROTLAČENÍ. Protlačení 7.12.2011. Je jev, ke kterému dochází při působení koncentrovaného zatížení na malé ploše A load

PROTLAČENÍ. Protlačení 7.12.2011. Je jev, ke kterému dochází při působení koncentrovaného zatížení na malé ploše A load 7..0 Protlačení Je jev, ke kterému ochází při působení koncentrovaného zatížení na malé ploše A loa PROTLAČENÍ A loa A loa A loa Zatěžovací plochu A loa obyčejně přestavuje kontaktní plocha mezi sloupem

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Chromatografie Zroj: http://www.scifun.org/homeexpts/homeexpts.html [34] Diaktický záměr: Vysvětlení pojmu chromatografie. Popis: Žáci si vyzkouší velmi jenouché ělení látek pomocí papírové chromatografie.

Více

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace závisí na geometrii i zatížení řešit pro každou kombinaci zatížení!! 1. Konstrukce řešené podle teorie 1. řádu (α > 10): F α 10 Pro dané

Více

Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 10: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební

Více

M ATERIÁLOVÉ MODELY PRO ČASOVĚ ZÁVISLOU ANALÝZU

M ATERIÁLOVÉ MODELY PRO ČASOVĚ ZÁVISLOU ANALÝZU M ATERIÁLOVÉ MODELY PRO ČASOVĚ ZÁVISLOU ANALÝZU B E T O N O V Ý C H K O N S T R U K C Í MATERIAL MODELS F O R T I M E- D E P E N D E N T ANALYSIS OF CONCRETE S T R U C T U R E S O MAR RODRIGO BACARREZA,

Více

NCCI: Vzpěrné délky sloupů a tlačených prutů příhradových a rámových konstrukcí. Obsah

NCCI: Vzpěrné délky sloupů a tlačených prutů příhradových a rámových konstrukcí. Obsah CCI: Vzpěrné élky sloupů a tlačených prutů příhraových a rámových konstrukcí Sa-CZ-EU CCI: Vzpěrné élky sloupů a tlačených prutů příhraových a rámových konstrukcí ento CCI okument se zabývá určením vzpěrných

Více

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí

Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Téma 1: Spolehlivost a bezpečnost stavebních nosných konstrukcí Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance)

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance) Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K34OK 4 kredity ( + ), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B 63. Úvod,

Více

Zakřivený nosník. Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly. Stavební statika, 1.ročník bakalářského studia

Zakřivený nosník. Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly. Stavební statika, 1.ročník bakalářského studia Stavební statika, 1.ročník bakalářského stuia Zakřivený nosník Rovinně zakřivený nosník v rovinné úloze geometrie, reakce, vnitřní síly Katera stavební mechaniky Fakulta stavební, VŠB - Technická univerzita

Více

Pružnost a plasticita II

Pružnost a plasticita II Pružnost a plastcta II 3. ročník bakalářského stua oc. Ing. Martn Kresa Ph.D. Katera stavební mechank Řešení nosných stěn metoou sítí 3 Řešení stěn metoou sítí metoa sítí (metoa konečných ferencí) těnová

Více

PROMATECT -XS Požární ochrana ocelových konstrukcí

PROMATECT -XS Požární ochrana ocelových konstrukcí PROMATECT -XS Požární ochrana ocelových konstrukcí Požární bezpečnost staveb Požárně ochranné esky PROMATECT -XS Popis výrobku Požárně ochranné esky vyrobené na bázi sáry, velkorozměrové a samonosné. Oblasti

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNE Fakulta stavební Ústav stavební mechaniky

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNE Fakulta stavební Ústav stavební mechaniky VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNE Fakulta stavební Ústav stavební mechaniky Dr. Ing. Zdeněk Kala VERIFIKACE KRITÉRIÍ PRO NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ METODAMI SPOLEHLIVOSTNÍ ANALÝZY VERIFICATION OF CRITERIA

Více

Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV

Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV Téma 8: Optimalizační techniky v metodě POPV Přednáška z předmětu: Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola báňská

Více

Schéma podloží pod základem. Parametry podloží: c ef c d. třída tloušťka ɣ E def ν β ϕef

Schéma podloží pod základem. Parametry podloží: c ef c d. třída tloušťka ɣ E def ν β ϕef Příkla avrhněte záklaovou esku ze ŽB po sloupy o rozměru 0,6 x 0,6 m a stanovte max. provozní napětí záklaové půy. Zatížení a geometrie le orázku. Tloušťka esky hs = 0,4 m. Zatížení: rohové sloupy 1 =

Více

Posouzení za požární situace

Posouzení za požární situace ANALÝZA KONSTRUKCE Zdeněk Sokol 1 Posouzení za požární situace Teplotní analýza požárního úseku Přestup tepla do konstrukce Návrhový model ČSN EN 1991-1-2 ČSN EN 199x-1-2 ČSN EN 199x-1-2 2 1 Princip posouzení

Více

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ

VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ VYUŽITÍ PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODY MONTE CARLO V SOUDNÍM INŽENÝRSTVÍ Michal Kořenář 1 Abstrakt Rozvoj výpočetní techniky v poslední době umožnil také rozvoj výpočetních metod, které nejsou založeny na bázi

Více

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup)

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup) Praha 15. srpna 2013 Postup při měření rchlosti přenosu at v mobilních sítích le stanaru LTE (Metoický postup Zveřejněno v souvislosti s vhlášením výběrového řízení za účelem uělení práv k vužívání ráiových

Více

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ

PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ PARAMETRICKÁ STUDIE VÝPOČTU KOMBINACE JEDNOKOMPONENTNÍCH ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ Ing. David KUDLÁČEK, Katedra stavební mechaniky, Fakulta stavební, VŠB TUO, Ludvíka Podéště 1875, 708 33 Ostrava Poruba, tel.: 59

Více

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015

Přijímací zkouška na navazující magisterské studium 2015 Přijímací zkouška na navazující magisterské stuium 05 Stuijní program: Stuijní obor: Řešení příklaů pečlivě oůvoněte. Příkla (5 boů) Spočtěte ke M {(y, x) R ; x 0, x + y a}. Příkla (5 boů) Nalezněte supremum

Více

Obsah. Převody ozubenými řemeny s metrickou roztečí AT 5, AT 10 Ozubené řemeny... 117 Řemenice... 121 Ozubené tyče...124 Příruby pro řemenice...

Obsah. Převody ozubenými řemeny s metrickou roztečí AT 5, AT 10 Ozubené řemeny... 117 Řemenice... 121 Ozubené tyče...124 Příruby pro řemenice... Obsah Převoy válečkovými řetězy Válečkové řetězy... 4 Válečkové řetězy nerezové... 10 Řetězová kola SPECIÁ... 11 Řetězová kola... 18 Řetězová kola litinová...55 Řetězová kola napínací a pro opravní pásy...59

Více

Aktuální trendy v oblasti modelování

Aktuální trendy v oblasti modelování Aktuální trendy v oblasti modelování Vladimír Červenka Radomír Pukl Červenka Consulting, Praha 1 Modelování betonové a železobetonové konstrukce - tunelové (definitivní) ostění Metoda konečných prvků,

Více

METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2

METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2 OHYBOVÁ ÚNOSNOST ŽELEZOBETONOVÉHO MOSTNÍHO PRŮŘEZU METODOU SBRA Miloš Rieger 1, Karel Kubečka 2 Abstrakt The determination of the characteristic value of the plastic bending moment resistance of the roadway

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

Cvičení 9. Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET. Software FREET Simulace metodou LHS

Cvičení 9. Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET. Software FREET Simulace metodou LHS Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia obor Konstrukce staveb Cvičení 9 Posudek únosnosti ohýbaného prutu metodou LHS v programu FREET Software FREET Simulace metodou LHS

Více

Cvičení 3. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS

Cvičení 3. Posudek únosnosti ohýbaného prutu. Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4. ročník bakalářského studia (všechny obory) Cvičení 3 Posudek únosnosti ohýbaného prutu Software FREET Simulace metodou Monte Carlo Simulace metodou LHS Katedra stavební

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

DEHA ÚCHYTY S KULOVOU HLAVOU KKT 08 BETON

DEHA ÚCHYTY S KULOVOU HLAVOU KKT 08 BETON DEHA ÚCHYTY S KULOVOU HLAVOU KKT 08 BETON Informace o výrobku Přepravní úchyty DEHA s kulovou hlavou se zabetonují společně s vynechávkou. Po ostranění vynechávky se vytvoří spojení zaháknutím univerzální

Více

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek

SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ statistické vyhodnocení materiálových zkoušek Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Dejvice Česká republika Program přednášek a cvičení Výuka: Úterý 12:00-13:40, C -219 Přednášky a cvičení:

Více

ANALÝZA SPOLEHLIVOSTI STATICKY NEURČITÉHO OCELOVÉHO RÁMU PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODOU SBRA

ANALÝZA SPOLEHLIVOSTI STATICKY NEURČITÉHO OCELOVÉHO RÁMU PRAVDĚPODOBNOSTNÍ METODOU SBRA III. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ 51 Téma: Cesty k uplatnění pravděpodobnostního posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí v normativních předpisech a v projekční

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Průřezové charakteristiky základních profilů.

Průřezové charakteristiky základních profilů. Stření průmyslová škola a Vyšší oborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřenictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Mechanika, pružnost pevnost Průřezové

Více

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ

OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ OVĚŘOVÁNÍ EXISTUJÍCÍCH MOSTŮ PODLE SOUČASNÝCH PŘEDPISŮ Milan Holický, Karel Jung, Jana Marková a Miroslav Sýkora Abstract Eurocodes are focused mainly on the design of new structures and supplementary

Více

STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ. J. Pruška, T. Parák

STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ. J. Pruška, T. Parák STANOVENÍ SPOLEHLIVOSTI GEOTECHNICKÝCH KONSTRUKCÍ J. Pruška, T. Parák OBSAH: 1. Co je to spolehlivost, pravděpodobnost poruchy, riziko. 2. Deterministický a pravděpodobnostní přístup k řešení problémů.

Více

NELINEÁRNÍ DYNAMICKÁ ANALÝZA KONSTRUKCE ZATÍŽENA SEISMICKÝMI ÚČINKY NONLINEAR DYNAMIC ANALYSIS OF STRUCTURES WITH SEISMIC LOADS

NELINEÁRNÍ DYNAMICKÁ ANALÝZA KONSTRUKCE ZATÍŽENA SEISMICKÝMI ÚČINKY NONLINEAR DYNAMIC ANALYSIS OF STRUCTURES WITH SEISMIC LOADS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV STAVEBNÍ MECHANIKY FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF STRUCTURAL MECHANICS NELINEÁRNÍ DYNAMICKÁ ANALÝZA KONSTRUKCE

Více

STATICKY NEURČITÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ METODA

STATICKY NEURČITÉ RÁMOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ METODA Zaání STATICKY NEURČITÉ RÁOVÉ KONSTRUKCE S PODDAJNOU PODPOROU SILOVÁ ETODA Příkla č. Vykreslete průěhy vnitřníh sil na konstruki zorazené na Or.. Voorovná část konstruke (příčle) je složena z průřezu a

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Doporučená literatura: ČSN EN 99 Eurokód: zásady navrhování konstrukcí. ČNI, Březen 24. ČSN EN 99-- Eurokód : Zatížení konstrukcí - Část -: Obecná zatížení - Objemové tíhy,

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SBRA

POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SBRA IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 119 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISN 80-02-01551-7 POSUDEK POLOTUHÝCH STYČNÍKŮ METODOU SRA Abstract Vít

Více

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup

Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup Část 5.8 Částečně obetonovaný spřažený ocelobetonový sloup P. Schaumann, T. Trautmann University o Hannover J. Žižka České vysoké učení technické v Praze 1 ZADÁNÍ V příkladu je navržen částečně obetonovaný

Více

Úloha II.E... čočkování

Úloha II.E... čočkování Úloha II.E... čočkování 8 boů; průměr 5,46; řešilo 65 stuentů V obálce jste spolu se zaáním ostali i vě čočky. Vaším úkolem je změřit jejich parametry ruh a ohniskovou vzálenost. Poznámka Poku nejste stávající

Více

Téma 3 Metoda LHS, programový systém Atena-Sara-Freet

Téma 3 Metoda LHS, programový systém Atena-Sara-Freet Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4.ročník bakalářského studia Téma 3 Metoda LHS, programový systém Atena-Sara-Freet Parametrická rozdělení Metoda Latin Hypercube Sampling (LHS) aplikovaná v programu Freet

Více

Téma 4: Stratifikované a pokročilé simulační metody

Téma 4: Stratifikované a pokročilé simulační metody 0.007 0.006 0.005 0.004 0.003 0.002 0.001 Dlouhodobé nahodilé Std Distribution: Gumbel Min. EV I Mean Requested: 140 Obtained: 141 Std Requested: 75.5 Obtained: 73.2-100 0 100 200 300 Mean Std Téma 4:

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy

Úloha č. 1 pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu základní vztahy Úloha č. pomůcky Šíření tepla v ustáleném stavu záklaní vztahy Veení Fourriérův zákon veení tepla, D: Hustota tepelného toku je úměrná změně teploty ve směru šíření tepla, konstantou úměrnosti je součinitel

Více

Principy navrhování stavebních konstrukcí

Principy navrhování stavebních konstrukcí Pružnost a plasticita, 2.ročník bakalářského studia Principy navrhování stavebních konstrukcí Princip navrhování a posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí Mezní stav únosnosti, pevnost stavebních materiálů

Více

NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ. Úvod. Vzpěr prutu. Petr Frantík 1

NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ. Úvod. Vzpěr prutu. Petr Frantík 1 NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ Petr Frantík 1 Úvod Úloha pokritického vzpěru přímého prutu je řešena dynamickou metodou. Prut se statickým zatížením je modelován jako nelineární disipativní dynamický systém.

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

K 25 Obklad Knauf Fireboard - ocelových sloupů a nosníků

K 25 Obklad Knauf Fireboard - ocelových sloupů a nosníků K 25 07/2007 K 25 Obkla Knauf Fireboar - ocelových sloupů a nosníků K 252 - Knauf Fireboar Obklay ocelových nosníků - se sponí konstrukcí - bez sponí konstrukce K 253 - Knauf Fireboar Obklay ocelových

Více

Beton 5. Podstata železobetonu

Beton 5. Podstata železobetonu Beton 5 Pro. Ing. ilan Holický, DrSc. ČVUT, Šolínova 7, 166 08 Praha 6 Tel.: 435384, Fax: 43553 E-mail: milan.holicky@klok.cvut.cz, http://www.klok.cvut.cz Peagogická činnost Výuka bakalářských a magisterský

Více

Cvičení 8. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení

Cvičení 8. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Pravděpodobnostní posuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia obor Konstrukce staveb Cvičení 8 Posudek spolehlivosti metodou SBRA Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Katedra stavební mechaniky

Více

SPOLEHLIVOSTNÍ ANALÝZA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ - APLIKACE

SPOLEHLIVOSTNÍ ANALÝZA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ - APLIKACE IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 163 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-01551-7 SPOLEHLIVOSTNÍ ANALÝZA STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ - APLIKACE

Více

Metoda konečných prvků 3 - nelineární úlohy

Metoda konečných prvků 3 - nelineární úlohy Nelineárn rní analýza materiálů a konstrukcí (V-132YNAK) Metoa konečných prvků 3 - nelineární úlohy Petr Kabele petr.kabele@sv.cvut.cz people.sv.cvut.cz/~pkabele 1 MKP metoy řešení nelineárních úloh Diskretizovaný

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Tlakové ztráty kapilárních rohoží CFD simulace (část 2)

Tlakové ztráty kapilárních rohoží CFD simulace (část 2) Počítačo vá simulace CF Computational Simulation CF oc. Ing. Vlaimír ZMRHAL, Ph.. ČVUT v Praze, Fakulta strojní Ústav techniky prostřeí Tlakové ztráty kapilárních rohoží CF simulace (část 2) Pressure Losses

Více

MODELOVÁNÍ TLAKOVÝCH ZTRÁT KAPILÁRNÍCH ROHOŽÍ

MODELOVÁNÍ TLAKOVÝCH ZTRÁT KAPILÁRNÍCH ROHOŽÍ Simulace buov a techniky prostřeí 21 6. konference IBPSA-CZ Praha, 8. a 9. 11. 21 MODELOVÁNÍ TLAKOVÝCH ZTRÁT KAPILÁRNÍCH ROHOŽÍ Vlaimír Zmrhal, Tomáš Matuška, Jan Schwarzer Ústav techniky prostřeí, Fakulta

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ SPOLEHLIVOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. Ing. Jana Marková, Ph.D. Ing. Miroslav Sýkora Kloknerův ústav ČVUT Tel.: 224353842, Fax: 224355232 E-mail:holicky@klok.cvut.cz 1 SSK4

Více

Posouzení stability svahu

Posouzení stability svahu Inženýrský manuál č. 25 Aktualizace 07/2016 Posouzení stability svahu Program: MKP Soubor: Demo_manual_25.gmk Cílem tohoto manuálu je vypočítat stupeň stability svahu pomocí metody konečných prvků. Zadání

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více

Pružnost a plasticita II

Pružnost a plasticita II Pružnost a plastcta II 3. ročník bakalářského stua oc. Ing. Martn Krejsa, Ph.D. Katera stavební mechanky Moely položí Záklaové konstrukce Záklaové konstrukce zajšťují: přenesení tíhy vrchní stavby o položí

Více

Vyztužená stěna na poddajném stropu (v 1.0)

Vyztužená stěna na poddajném stropu (v 1.0) Vyztužená těna na poajném tropu (v.0) Výpočetní pomůcka pro poouzení zěné, vyztužené těny na poajném tropu Smazat zaané honoty Nápověa - čti pře prvním použitím programu!!! O programu 0. Pomínka rešení:

Více

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 2

Sborník vědeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řada stavební článek č. 2 Sborník věeckých prací Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava číslo 2, rok 2011, ročník XI, řaa stavební článek č. 2 Raim ČAJKA 1, Kamil BURKOVIČ 2, Pavlína MATEČKOVÁ 3, Marie STARÁ 4 PROBLEMATIKA

Více

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica)

Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Tabulky únosností trapézových profilů ArcelorMittal (výroba Senica) Obsah: 1. Úvod 4 2. Statické tabulky 6 2.1. Vlnitý profil 6 2.1.1. Frequence 18/76 6 2.2. Trapézové profily 8 2.2.1. Hacierba 20/137,5

Více

Cvičení 2. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení

Cvičení 2. Posudek spolehlivosti metodou SBRA. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Spolehlivost a bezpečnost staveb, 4. ročník bakalářského studia (všechny obory) Cvičení 2 Posudek spolehlivosti metodou SBRA Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Katedra stavební mechaniky Fakulta

Více

PŘEDBĚŽNÝ STATICKÝ VÝPOČET vzor

PŘEDBĚŽNÝ STATICKÝ VÝPOČET vzor České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katera betonových a zěných konstrukcí + Rozvojové projekty MŠMT Rozvojové projekty mlaých týmů RPMT 015 Popora projektové výuky betonových a zěných

Více

Vzpěr jednoduchého rámu, diferenciální operátory. Lenka Dohnalová

Vzpěr jednoduchého rámu, diferenciální operátory. Lenka Dohnalová 1 / 40 Vzpěr jednoduchého rámu, diferenciální operátory Lenka Dohnalová ČVUT, fakulta stavební, ZS 2015/2016 katedra stavební mechaniky a katedra matematiky, Odborné vedení: doc. Ing. Jan Zeman, Ph.D.,

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební. 21. května 2006 Kamila Drnovcová. Obor geodézie a kartografie

DIPLOMOVÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební. 21. května 2006 Kamila Drnovcová. Obor geodézie a kartografie ČEKÉ VYOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Obor geoézie a kartografie DIPLOMOVÁ PRÁCE Geoetické sleování zavěšené lávky Raotín 1. května 6 Kamila Drnovcová Geoetické sleování zavěšené lávky Raotín

Více

VLIV STATISTICKÉ ZÁVISLOSTI NÁHODNÝCH VELIČIN NA SPOLEHLIVOST KONSTRUKCE

VLIV STATISTICKÉ ZÁVISLOSTI NÁHODNÝCH VELIČIN NA SPOLEHLIVOST KONSTRUKCE IV. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Posudek - poruchy - havárie 25 23.až 24.4.2003 Dům techniky Ostrava ISBN 80-02-055-7 VLIV STATISTICKÉ ZÁVISLOSTI NÁHODNÝCH VELIČIN NA SPOLEHLIVOST

Více

PŘÍSPĚVEK K URČOVÁNÍ NÁVRHOVÝCH CHARAKTERISTIK KONSTRUKČNÍCH OCELÍ V EVROPSKÝCH NORMÁCH

PŘÍSPĚVEK K URČOVÁNÍ NÁVRHOVÝCH CHARAKTERISTIK KONSTRUKČNÍCH OCELÍ V EVROPSKÝCH NORMÁCH II. ročník celosttní konference SPOLEHLIVOST KONSTRUKCÍ Téma: Cesta k pravděpodobnostnímu posudku bezpečnosti, provozuschopnosti a trvanlivosti konstrukcí 21.3.2001 Dům technik Ostrava ISBN 80-02-01410-3

Více

Cvičení 5. Posudek metodou POPV. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení

Cvičení 5. Posudek metodou POPV. Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení Spolehlivost a bezpečnost staveb 4. ročník bakalářského studia Cvičení 5 Posudek metodou POPV Prostý nosník vystavený spojitému zatížení Příklady k procvičení Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební,

Více

NÁVRH SMYKOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH SMYKOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁRH SMYKOÉ ÝZTUŽE ŽB TRÁMU Navrhněte mykovou výztuž v poobě třmínků o ŽB noníku uveeného na obrázku. Kromě vlatní tíhy je noník zatížen boovou ilou o obvoového pláště otatním tálým rovnoměrným zatížením

Více

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁU Navrhněte ohybovou výztuž do železobetonového nosníku uvedeného na obrázku. Kromě vlastní tíhy je nosník zatížen bodovou silou od obvodového pláště ostatním stálým rovnoměrným

Více

Vypracoval Datum Hodnocení. V celé úloze jsme používali He-Ne laser s vlnovou délkou λ = 632, 8 nm. Paprsek jsme nasměrovali

Vypracoval Datum Hodnocení. V celé úloze jsme používali He-Ne laser s vlnovou délkou λ = 632, 8 nm. Paprsek jsme nasměrovali Název a číslo úlohy - Difrakce světelného záření Datum měření 3.. 011 Měření proveli Tomáš Zikmun, Jakub Kákona Vypracoval Tomáš Zikmun Datum. 3. 011 Honocení 1 Difrakční obrazce V celé úloze jsme používali

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

Příloha D Navrhování pomocí zkoušek

Příloha D Navrhování pomocí zkoušek D.1 Rozsah platnosti a použití Příloha D Navrhování pomocí zkoušek Příloha D uvádí pokyny pro navrhování na základě zkoušek a pro určení charakteristické nebo návrhové hodnoty jedné materiálové vlastnosti

Více

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek

5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5 Analýza konstrukce a navrhování pomocí zkoušek 5.1 Analýza konstrukce 5.1.1 Modelování konstrukce V článku 5.1 jsou uvedeny zásady a aplikační pravidla potřebná pro stanovení výpočetních modelů, které

Více

Grafické řešení úloh LP se dvěma neznámými

Grafické řešení úloh LP se dvěma neznámými . přenáška Grafické řešení úloh LP se věma nenámými Moel úlohy lineárního programování, který obsahuje poue vě nenámé, le řešit graficky v rovině pravoúhlých souřaných os. V této rovině se nejprve obraí

Více

Hodnoty pro trubkový vazník předpokládají styčníky s průniky trubek, v jiných případech budou vzpěrné délky stejné jako pro úhelníkové vazníky.

Hodnoty pro trubkový vazník předpokládají styčníky s průniky trubek, v jiných případech budou vzpěrné délky stejné jako pro úhelníkové vazníky. 5. Vazník posuek pruů 5. Vzpěrné élky Tab.: Vzpěrné élky pruů příhraových vazníků Úhelníkový vazník v rovině vzálenos uzlů Horní pás z roviny vzálenos vaznic vzálenos svislého zužení Dolní pás z roviny

Více

Schöck Dorn typ SLD plus

Schöck Dorn typ SLD plus Schöck Dorn typ SLD plus Obsah Plánované ilatační spáry..............................................................6 Varianty připojení...................................................................7

Více

Příklad - opakování 1:

Příklad - opakování 1: Příklad - opakování 1: Navrhněte a posuďte železobetonovou desku dle následujícího obrázku Skladba stropu: Podlaha, tl.60mm, ρ=2400kg/m 3 Vlastní žb deska, tl.dle návrhu, ρ=2500kg/m 3 Omítka, tl.10mm,

Více

Řešený příklad: Spojitý sloup průřezu H nebo pravoúhlé trubky ve vícepodlažní budově

Řešený příklad: Spojitý sloup průřezu H nebo pravoúhlé trubky ve vícepodlažní budově Dokument č. SX00a-CZ-EU Strana z 7 ázev Eurokód E 993-- Připravil Matthias Oppe Datum červen 005 Zkontroloval Christian Müller Datum červen 005 Tento příklad se zabývá spojitými sloupy průřezu H nebo RHS

Více

POSUDEK PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ NOSNÉ SOUSTAVY S PŘIHLÉDNUTÍM K MONTÁŽNÍM TOLERANCÍM

POSUDEK PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ NOSNÉ SOUSTAVY S PŘIHLÉDNUTÍM K MONTÁŽNÍM TOLERANCÍM I. ročník celostátní konference SPOLEHLIVOST ONSTRUCÍ Téma: Rozvoj koncepcí posudku spolehlivosti stavebních konstrukcí 5..000 Dům techniky Ostrava ISBN 80-0-0- POSUDE PRAVDĚPODOBNOSTI PORUCHY OCELOVÉ

Více