Centrum I. E. S. Hapalova 22 Sdružení Podané ruce, o. s. Francouzská 36

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum I. E. S. Hapalova 22 www.podaneruce.cz ies@podaneruce.cz. Sdružení Podané ruce, o. s. Francouzská 36 www.podaneruce.cz info@podaneruce."

Transkript

1 KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I. E. S. JARO - LÉTO 2007 Centrum I. E. S. Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí, Sdružení Podané ruce, o. s. Akreditováno MŠMT jako vzdělávací instituce (č.j.: 20961/05-25) Centrum I. E. S. Hapalova 22 ies@podaneruce.cz Sdružení Podané ruce, o. s. Francouzská 36 info@podaneruce.cz

2

3 OBSAH PÁR SLOV NA ÚVOD 3 KURZY ÚNOR 2007 Sestavení daňového přiznání právnických osob pro NNO - NOVÝ KURZ 4 KURZY BŘEZEN 2007 Jak lépe vést a motivovat tým pracující v pomáhajících profesích - NOVÝ KURZ 4 Arteterapie využití artefaktu pro pracovníky v pomáhajících profesích NOVÝ KURZ 5 Taneční terapie, dramaterapie a psychodrama NOVÝ KURZ 5 KURZY DUBEN 2007 Alkoholismus problematika kombinované závislosti NOVÝ KURZ 6 Poradenské dovednosti I 6 Poradenské dovednosti II 7 Prevence vyhoření 7 Základní principy práce s klientem NOVÝ KURZ 8 Krizová intervence DUBEN KURZY KVĚTEN 2007 Motivační rozhovory a práce s klientem SPECIAL 10 Základní principy poradenské a psychoterapeutické pomoci 11 Rodinné poradenství a terapie 11 Multidisciplinární kurz zaměřený na prevenci, léčbu a redukci škod zneužívání návykových látek 12 Krizová intervence KVĚTEN Žena a drogová závislost problematika gender NOVÝ KURZ 14 KURZY ČERVEN 2007 Motivační rozhovory a práce s klientem FOCUS 14 Zvládání agrese 15 Krizová intervence v Olomouci 15 Motivační rozhovory a práce s klientem BASIC 16 Základy evaluace primárně preventivních programů NOVÝ KURZ 16 Taneční a pohybová terapie v léčbě drogových závislostí NOVÝ KURZ 17 LEKTOŘI KURZŮ 24 IV. ročník MEZINÁRODNÍ KONFERENCE KOMUNITNÍ SPOLUPRÁCE 9 KURZY NA KLÍČ 18 PŘIPRAVOVANÉ KURZY PODZIM / ZIMA ORGANIZAČNÍ POKYNY 19 FAKTURAČNÍ ÚDAJE 19 STORNO PODMÍNKY 19 SYSTÉM SLEV 20 JAK SE K NÁM DOSTANETE 20 PROJEKTY REALIZOVANÉ Sdružením Podané ruce, o. s. 21

4 Sdružení Podané ruce, o. s. I. E. S. / Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí je akreditován MŠMT jako vzdělávací instituce (č.j.: 20961/05-25)

5 Vážení přátelé a kolegové, Centrum I. E. S. Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí působí od r jako jedna z iniciativ Sdružení Podané ruce, o. s. Cílem Centra I. E. S. je zkvalitnění služeb v oblasti předávání informací, pořádání konferencí a kurzů, koordinace evropských grantů a v neposlední řadě vzdělávání v oblasti drogové problematiky. Kurzy a výcviky vedou zkušení lektoři, jejichž profesní medailonky naleznete na posledních stránkách katalogu. A proto Vás touto cestou chceme upozornit na aktuální nabídku vzdělávacích aktivit na období JARO / LÉTO V katalogu objevíte naši klasickou nabídku kurzů, seminářů a výcviků: Krizová intervence, Poradenské dovednosti, Prevence vyhoření a další. Letos otevíráme také zcela nová témata v následujících kurzech: Jak lépe vést a motivovat tým pracující v pomáhajících profesích; Základní principy poradenské a psychoterapeutické pomoci; Rodinné poradenství a terapie; Sestavení daňového přiznání právnických osob pro NNO a další. Rovněž bychom Vás chtěli upozornit na novinky letošního jara, mezi které patří DOTOVANÉ KURZY ZA ZVÝHODNĚNOU CENU: Taneční a pohybová terapie v léčbě drogových závislostí; Taneční terapie, dramaterapie a psychodrama; Žena a drogová závislost problematika gender; Arteterapie; Alkoholismus problematika kombinované závislosti a Základy evaluace primárně preventivních programů. V květnu tohoto roku otevřeme opět nový běh MULTIDISCIPLINÁRNÍHO KURZU zaměřeného na prevenci, léčbu a redukci škod zneužívání návykových látek, nově v celkovém rozsahu jedenácti setkání, tj. 200 hodin. Jedná se o dotovaný kurz, který letos nabízíme pro účastníky zcela ZDARMA. Doporučujeme Vám sebezkušenostní třífázový výcvik Motivační rozhovory a práce s klientem, jehož jednotlivé fáze BASIC, FOCUS a SPECIAL probíhají s cca 6 měsíčním odstupem. Jedná se o dlouhodobý, intenzivní kurz založený na zkušenostech irských odborníků Johna Lundberga a Thomase Larkina (manager UISCE - Irish Government, development consultant, trainer). Rádi bychom Vás také informovali o možnosti zúčastnit se již IV. ročníku Mezinárodní konference KOMUNITNÍ SPOLUPRÁCE v oblasti drogové problematiky, která se uskuteční v Brně. Letošním hlavním tématem bude Moderní tvář současných drogových služeb víceúčelové drogové agentury s podtématem Zapojení substitučních programů do víceúčelových drogových agentur. Přejeme Vám příjemné rozhodování s jarním katalogem a těšíme se na Vás na některém z pořádaných kurzů Tým Centra I. E. S.

6 4 KURZY ÚNOR 2007 SESTAVENÍ DAŇOVÉHO PŘIZNÁNÍ PRÁVNICKÝCH OSOB PRO NNO NOVÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 6 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 980 Kč Struktura zákona č. 586/1992 Sb. O daních z příjmů, změny proti předcházejícímu roku, které se týkají neziskových organizací Předmět daně z příjmů u obcí a příspěvkových organizací Požadavky na vedení účetnictví pro potřeby daně z příjmů Náklady na dosažení a udržení Seminář je určen všem pracovníkům neziskových organizací, kteří zpracovávají přiznáni k dani z příjmů nebo vedou účetnictví neziskových organizací. Kurz je koncipován jako teoreticko-praktický a je primárně určen pro ty, kdo vedou podvojné účetnictví. Každý účastník obdrží tyto podklady (Výtah ze zákona č. 586/1992 Sb. pro neziskové organizace ve znění platném k , Přehledná schémata k sestavení DP NZO, Příklady zdanění neziskových organizací, Formulář přiznání k dani z příjmů pro rok 2006, Přehledná schémata k sestavení přiznání k dani darovací). příjmů, výpočet daňových odpisů, rozdíly proti účetním odpisům Základní postup při sestavení daňového přiznání neziskové organizace Jednoduchý příklad zdanění občanského sdružení Příklad zdanění neziskové organizace včetně využití daňových odpisů Příprava podkladů z účetnictví pro zjištění podílu nákladů na zdaňovanou činnost Příklad zdanění neziskové organizace včetně propočtu nákladů ke zdaňované činnosti Daň darovací u neziskové organizace Odpovědi na dotazy LEKTOR KURZU: Ing. Pavla Dvořáková KURZY BŘEZEN 2007 JAK LÉPE VÉST A MOTIVOVAT TÝM PRACUJÍCÍ V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH - NOVÝ KURZ Manažerské dovednosti pro vedoucí týmu Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1850 Kč Organizace a tým jako živá bytost Charakteristika týmu Týmové role Cílem kurzu je osvojit si dovednosti spojené s prací v týmu, naučit se využívat výhod týmových rolí, zlepšit komunikaci a řídící procesy v organizaci. Kurz Vám pomůže uvědomit si vlastní přednosti a nedostatky v oblasti vedení týmu. Zjistíte, zda máte obsazeny všechny týmové role. Naučíte se porozumět potřebám svých zaměstnanců a tomu, jakým způsobem pracovat s jejich motivací, jak poznat, využívat a rozvíjet jejich přednosti.

7 5 Vedení týmu Tvůrčí řešení problémů Rozvoj týmu Supervize v pomáhajících profesích Kurz je určen vedoucím pracovníkům, členům projektových týmů a všem, kteří si chtějí posílit své dovednosti v týmové práci. Kurz bude veden interaktivní formou. LEKTOR KURZU: Bc. Pavel Novák ARTETERAPIE VYUŽITÍ ARTEFAKTU PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH NOVÝ KURZ DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1200 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, z důvodu částečné dotace s limitem 12 účastníků na kurzu Úvod do problematiky Úrovně práce s artefaktem Předání teoretických základů a ukázky možné aplikace v praxi. Kurz je orientován na sebepoznání tak, aby každý účastník odjížděl s osobní praktickou zkušeností některé z představených technik. Jedním z témat bude využití arteterapie v práci s drogově závislými. Kurz je určen pracovníkům pomáhajících profesí, kteří se chtějí seznámit se základy arteterapie a jejího možného využití při práci s lidmi. Podmínkou není výtvarné nadání a znalosti, ale ochota sdílení před skupinou. Cíl, proces, osobnost arte-terapeuta (či vedoucího), osobnost klienta, uspořádání a průběh arte hodiny Formální a obsahové znaky artefaktu Využití práce s artefaktem u různých druhů klientů Vývoj dětského výtvarného projevu Shrnutí, dotazy, diskuse, doporučená literatura, možnosti studia a výcviku LEKTOŘI KURZU: Mgr. Libor Graclík, Mgr. Petr Hrouzek PhD., Mgr. Pavla Novotná TANEČNÍ TERAPIE, DRAMATERAPIE A PSYCHODRAMA NOVÝ KURZ Možnosti práce s klientem DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 900 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, z důvodu částečné dotace s limitem 12 účastníků na kurzu Sebezkušenostní vzdělávací kurz pro studenty, profesionály v pomáhajících či pedagogických profesích i pro širokou veřejnost. Nejsou požadovány žádné předchozí zkušenosti s divadlem či tancem. Setkání s technikami a teorií třech kreativních směrů psychoterapie taneční terapie, dramaterapie a psychodrama. Na tomto kurzu se dozvíme, jak se tyto techniky vzájemně ovlivňují, liší, Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

8 6 Taneční terapie Dramaterapie Psychodrama v čem se prolínají. Uvidíte zde a vyzkoušíte si na vlastní kůži práci s metaforou, tělem, rolemi a prostorem v léčebném procesu. LEKTOR KURZU: Ing. Mgr. Jana Špinarová Dusbábková, M.A., DTR KURZY DUBEN 2007 ALKOHOLISMUS PROBLEMATIKA KOMBINOVANÉ ZÁVISLOSTI Kurz z cyklu kombinovaných závislostí zaměřený především na problematiku alkoholismu a gamblingu Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 500 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, neboť je částečně hrazen z dotací s limitem 12 účastníků na kurzu Kurz je určen sociálním pracovníkům, pracovníkům kontaktních center a podobných zařízení, kteří se ve své praxi setkávají s lidmi závislými na alkoholu ve spojení s patologickým hráčstvím, případně na alkoholu a drogách současně. Kurz věnuje pozornost základním informacím o návykových látkách, vysvětluje příčiny a důsledky užívání alkoholových a nealkoholových drog. Látková závislost, znaky závislosti Psychoterapie alkoholiků, jednotlivé fáze Motivační terapie alkoholiků Svépomocné aktivity, anonymní alkoholici Udržovací terapeutické programy Principy práce s rodinami alkoholiků Diagnostika nealkoholových závislostí a hráčství Terapeutické programy v psychiatrické léčebně Toxické psychózy Craving fenomén udržení abstinence Mezirezortní spolupráce LEKTOŘI KURZU: Prim. MUDr. Jiří Pokora, Doc. PhDr. Jitka Skopalová, Ph.D. PORADENSKÉ DOVEDNOSTI I Základy úspěšné komunikace s klientem Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1060 Kč Kurz je zaměřen na nácvik praktických dovedností. Je určen lidem, kteří mají zájem pracovat na změně klienta a potřebují při své práci umění rozhovoru. Jedná se především o pracovníky pomáhajících profesí, pedagogy a sociální pracovníky.

9 7 Předpoklady poradenské práce Dovednosti rozhovoru Umění aktivního naslouchání Nejčastější chyby v poradenství Řešení konfliktních situací Práce s rozdílnostmi Práce s vlastními stereotypy Vytváření terapeutického kontaktu ODBORNÝ GARANT a LEKTOR: Mgr. Jindřich Vobořil, Pg. Dip. PORADENSKÉ DOVEDNOSTI II Pokročilé techniky úspěšné komunikace s klientem Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1060 Kč Konfrontace získaných dovedností z praxe Rozdíl mezi psychoterapeutickým a poradenským přístupem Poradenský přístup k rychlým a krátkým intervencím Kurz je určen absolventům kurzu Poradenské dovednosti I, popř. kurzu Komunikace a poradenské dovednosti, tj. terénním, kontaktním a sociálním pracovníkům či pracovníkům v terapeutických komunitách. Cílem je prohloubit získané dovednosti a vědomosti. Kurz je prakticky zaměřen, je interakční a jeho hlavní částí je praktický nácvik. ODBORNÝ GARANT a LEKTOR: Mgr. Jindřich Vobořil, Pg. Dip. PREVENCE VYHOŘENÍ Praktický kurz pro všechny, co chtějí pracovat s radostí a efektivně Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1850 Kč LEKTOR KURZU: Mgr. Ivana Bartošíková Zmapování nároků při práci s lidmi, získání poznatků o syndromu vyhoření, jeho projevech, dopadech a možnostech prevence. V kurzu převažují praktická cvičení zaměřená na sebepoznání a hledání zdrojů v prevenci vyhoření, počítá s osobním nasazením účastníků. Kurz je určen pracovníkům různých pomáhajících profesí, sociálním pracovníkům, vychovatelům obecně všem, kteří pracují s lidmi. Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

10 8 ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRÁCE S KLIENTEM NOVÝ KURZ Základní metodika spolupráce s klientem pro začínající pracovníky v pomáhajících profesích Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1060 Kč Rozhodující kritéria pro přijetí do služeb (kdo je a není klient) Úvodní setkání a zahájení spolupráce Kontraktování Ukončení spolupráce (techniky, nástroje, důvody) Hranice a role mezi klientem a pracovníkem Cílem kurzu je seznámit začínající pracovníky v pomáhajících profesích se základní metodikou práce s klientem, především pomocí praktického nácviku. Součástí kurzu jsou příklady z praxe a konzultace případů z praxe frekventantů kurzu. Kurz je určen všem, kteří se učí přímé práci s klientem. LEKTOR KURZU: Bc. Martina Krištofová Sobihardová

11 9 IV. ročník MEZINÁRODNÍ KONFERENCE KOMUNITNÍ SPOLUPRÁCE V OBLASTI DROGOVÉ PROBLEMATIKY s hlavním tématem: Moderní tvář současných drogových služeb víceúčelové drogové agentury s podtématem: Zapojení substitučních programů do víceúčelových drogových agentur Konference se koná pod záštitou náměstka hejtmana Jihomoravského kraje RNDr. Igora Poledňáka Přednášky, workshopy, panelové diskuze: 30 hodin Termín konání: od 9:00 hod Uzávěrka přihlášek: Místo konání: Brno, Tř. Generála Píky 7 Bližší info naleznete na našich webových stránkách TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

12 10 KRIZOVÁ INTERVENCE DUBEN 2007 Praktický kurz jak pomoci člověku v nouzi Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 2860 Kč Otázky osobní, odborné a institucionální kompetence, neformální a odborná pomoc Krizová intervence, psychoterapie a další složky krizové pomoci Typy a základní charakteristiky krizí Indikace a kontraindikace krizové intervence Cílem kurzu je seznámit účastníky s jednotlivými typy různých krizí člověka a rovněž s tím, jak samotná krize souvisí se základy psychického fungování. Součástí jsou nácviky základních postupů při krizové pomoci. Kurz má z části sebepoznávací zaměření. Jeho součástí jsou příklady z praxe zkušeného psychoterapeuta a konzultace případů z praxe frekventantů kurzu. Kurz zahrnuje i praktický nácvik první pomoci při stavech ohrožujících život, zejména se zaměřením na problematiku intoxikace a suicidality. Určen je pracovníkům krizových center, linek důvěry, pedagogům, psychologům, pracovníkům center drogových závislostí, kontaktních center, doléčovacích zařízení, pracovníkům prevence a všem, kdo pomáhají lidem v krizových situacích. Základní fáze typické krizové intervence, zásady vedení rozhovoru Trauma, stres, otázky prevence psychických krizí Psychodynamika některých krizových stavů a jejich zvládání Psychohygienické aspekty práce s osobami v krizi Supervizní (ev. sebezkušenostní) část ODBORNÝ GARANT a LEKTOR: PhDr. Ludvík Běťák KURZY KVĚTEN 2007 MOTIVAČNÍ ROZHOVORY A PRÁCE S KLIENTEM SPECIAL 3. část úspěšného třífázového sebezkušenostního výcviku Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový výcvik Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 3600 Kč Místo konání: rezidenční výcvik (ubytování a stravování si hradí účastníci sami - cca Kč na den) Výcvik Motivační rozhovory a práce s klientem je postaven na třífázovém modelu výcviku v motivačních rozhovorech. Nejedná se o klasický kurz nebo seminář, ale o sebezkušenostní výcvik. Cílem je zdokonalení a prohloubení dovedností potřebných při práci s klienty. Témata jsou vždy vysvětlena, prožita prostřednictvím cvičení, prodiskutována. Jedná se o dlouhodobý, intenzivní, interaktivní kurz založený na zkušenostech irských odborníků Johna Lundberga a Thomase Larkina (manager UISCE - Irish Government, development consultant,

13 11 Techniky 3. fáze motivačních rozhovorů Práce s odporem Budování motivace Práce s vlastními kazuistikami trainer). Ideální je absolvovat jednotlivé fáze výcviku s cca 6 měsíčním odstupem v pořadí BASIC FOCUS SPECIAL. LEKTOŘI KURZU: Tomáš Nevrkla, Mgr. Monika Vaňková, Martin Větrovec, PhDr. Jan Soukup. ZÁKLADNÍ PRINCIPY PORADENSKÉ A PSYCHOTERAPEUTICKÉ POMOCI Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1200 Kč Setting Osobnost a metoda Přenosové jevy Kurz zaměřený na setting, kompetenci, cíle a prostředky, osobnost a metody, vztah, intuici a empatii, přenosové jevy a psychodynamickou strukturu problému. Kurz je orientován na základní principy poradenské pomoci a nejdůležitější problémy v praxi. LEKTOR KURZU: PhDr. Ludvík Běťák RODINNÉ PORADENSTVÍ A TERAPIE Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1200 Kč Rodina jako instituce a vztahová síť Současná rodina v kontextu společensko-ekonomických změn Vývojové aspekty, překonávání krizí Systémové a systemické pojetí rodinného poradenství a terapie Charakteristika nejpoužívanějších přístupů v rodinné terapii Ukázky způsobů práce s rodinou Účastníci kurzu se prostřednictvím informací, vlastního zážitku, jeho následné reflexe a teoretického zarámování s ohledem na konkrétní možnosti využití v praxi, seznámí se základními charakteristikami práce s rodinným systémem. Kurz může napomoci účastníkům rozšířit spektrum jejich odborné výbavy a připravenosti k práci s klienty a jejich rodinami. LEKTOR KURZU: PeadDr. Václav Schmidt Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

14 12 MULTIDISCIPLINÁRNÍ KURZ ZAMĚŘENÝ NA PREVENCI, LÉČBU A REDUKCI ŠKOD ZNEUŽÍVÁNÍ NÁVYKOVÝCH LÁTEK Dlouhodobý vzdělávací kurz - Drogy od A do Z pro drogové pracovníky. DOTOVANÝ KURZ Termíny kurzu: Délka kurzu: 200 hodin (11. setkání) Cena kurzu: Celý kurz je dotován Místo konání: Centrum I. E. S. Brno - Řečkovice, Hapalova 22 V letošním roce jsme přizvali k přednášení na tomto kurzu i zahraniční lektory. Kurz je v tomto roce nabízen zdarma, neboť je hrazen z grantu s limitem 18 účastníků na kurzu. Tento kurz je výsledkem mnohaleté snahy Sdružení Podané ruce, o. s. o vytvoření komplexního systému zvyšování odbornosti pracovníků státních i nestátních organizací, kteří se s drogovým fenoménem setkávají přímo či okrajově ve své každodenní praxi, ale nejsou vždy specialisty v oblasti drog, případně cítí potřebu zvýšit si odbornost v této oblasti a dozvědět se nové poznatky z oblasti drog a návykových onemocnění. VÝBĚR Z TÉMAT: Legislativní rámec Protidrogová politika ČR Zákony vztahující se k užívání, výrobě, držení a distribuci OPL Úvod do sociologie Úvod do psychiatrie Úvod do psychologie Základy psychologie osobnosti Úvod do psychoterapie Úvod do právní a ekonomické stránky léčby a prevence závislostí Alkohol a nealkoholové drogy Závislost Systém péče o závislé Základní aspekty léčby Komunikace se závislými Svépomocné systémy TERMÍNY SETKÁNÍ: 1.setkání setkání setkání setkání setkání setkání setkání setkání setkání setkání setkání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

15 13 ODBORNÝ GARANT: Jiří Valnoha, M.A., DiS. LEKTOŘI KURZU: Mgr. Jindřich Vobořil, Pg. Dip., MUDr. Viktor Mravčík, PhDr. Jiří Broža, Mgr. Josef Radimecký, MSc., MUDr. Jiří Dolák, PhDr. Jiří Libra, MUDr. Eliška Bártlová, MUDr. Andrea Dubeková, PhDr. Lenka Skácelová, Mgr. Monika Šišláková, Mgr. Tomáš Přikryl, Mgr. Jan Veselý, Ing. Mgr. Jiří Staníček, Bc. Olga Škvařilová, Mgr. Hana Gajdošíková, Bc. Lukáš Carlos Hrubý a další KRIZOVÁ INTERVENCE KVĚTEN 2007 Praktický kurz jak pomoci člověku v nouzi Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 2860 Kč Otázky osobní, odborné a institucionální kompetence, neformální a odborná pomoc Krizová intervence, psychoterapie a další složky krizové pomoci Typy a základní charakteristiky krizí Indikace a kontraindikace krizové intervence Základní fáze typické krizové intervence, zásady vedení rozhovoru Trauma, stres, otázky prevence psychických krizí Psychodynamika některých krizových stavů a jejich zvládání Psychohygienické aspekty práce s osobami v krizi Supervizní (ev. sebezkušenostní) část Cílem kurzu je seznámit účastníky s jednotlivými typy různých krizí člověka a rovněž s tím, jak samotná krize souvisí se základy psychického fungování. Součástí jsou nácviky základních postupů při krizové pomoci. Kurz má z části sebepoznávací zaměření. Jeho součástí jsou příklady z praxe zkušeného psychoterapeuta a konzultace případů z praxe frekventantů kurzu. Kurz zahrnuje i praktický nácvik první pomoci při stavech ohrožujících život, zejména se zaměřením na problematiku intoxikace a suicidality. Určen je pracovníkům krizových center, linek důvěry, pedagogům, psychologům, pracovníkům center drogových závislostí, kontaktních center, doléčovacích zařízení, pracovníkům prevence a všem, kdo pomáhají lidem v krizových situacích. LEKTOR KURZU: PhDr. Ludvík Běťák Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

16 14 ŽENA A DROGOVÁ ZÁVISLOST - PROBLEMATIKA GENDER NOVÝ KURZ Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hod. seminář Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1000 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, z důvodu částečné dotace s limitem 12 účastníků na kurzu. Problematika gender obecně Drogy z pohledu gender Systém služeb pro ženy v ČR Drogy a těhotenství Poruchy příjmu potravy Feminismus, prostituce, drogy, AIDS Odborný seminář bude zaměřen na specifika práce se ženami drogovými uživatelkami. Je určen především sociálním, terénním i kontaktním pracovníkům, kteří se chtějí dozvědět více o ženských uživatelkách drog a specificích, jež jsou s jejich životem spojeny. Kurz zahrnuje např. téma motivace k léčbě, drogy a těhotenství, substituční léčba, ženy v drogových službách a další. LEKTOŘI KURZU: Prof. DrPhil. Gerlinda Šmausová, Priv.-Doz., Doc. PhDr. Jitka Skopalová, Ph.D., Mgr. Jan Dufek a další. KURZY ČERVEN 2007 MOTIVAČNÍ ROZHOVORY A PRÁCE S KLIENTEM FOCUS 2. část úspěšného třífázového sebezkušenostního výcviku Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový výcvik Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 3600 Kč Místo konání: rezidenční výcvik (ubytování a stravování si hradí účastníci sami - cca Kč na den) Metoda motivačních rozhovorů podle Millera a Rollnicka Pět principů, pět základních postupů Překážky na cestě Individuální práce s klientem Kazuistický seminář postavený na praxi účastníků - vytvoření kazuistiky klienta Vlastní agenda Kurz Motivační rozhovory a práce s klientem je postaven na třífázovém modelu výcviku v motivačních rozhovorech. Nejedná se o klasický kurz nebo seminář, ale o sebezkušenostní výcvik. Cílem je zdokonalení a prohloubení dovedností potřebných při práci s klienty. Témata jsou vždy vysvětlena, prožita prostřednictvím cvičení, prodiskutována. Jedná se o dlouhodobý, intenzivní, interaktivní kurz založený na zkušenostech irských odborníků Johna Lundberga a Thomase Larkina (manager UISCE - Irish Government, development consultant, trainer). Ideální je absolvovat jednotlivé fáze výcviku s cca 6 měsíčním odstupem v pořadí BASIC - FOCUS - SPECIAL. LEKTOŘI KURZU: Tomáš Nevrkla, Mgr. Monika Vaňková, Martin Větrovec, PhDr. Jan Soukup.

17 15 ZVLÁDÁNÍ AGRESE Možnosti a limity práce s různými druhy agrese klienta Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 1850 Kč Definice agrese Biologické poruchy způsobující agresi Chování, verbální a neverbální komunikace Prevence agrese Praktické dovednosti, jak zvládat agresi Cílovou skupinou jsou pracovníci pomáhajících profesí, pedagogové, sociální pracovníci a všichni, kteří se ve své profesi setkávají s klientem a jsou nuceni řešit problém agrese. Kurz je zaměřený na nácvik praktických dovedností. ODBORNÝ GARANT a LEKTOR KURZU: Mgr. Jindřich Vobořil Pg. Dip. KRIZOVÁ INTERVENCE V OLOMOUCI Praktický kurz jak pomoci člověku v nouzi Akreditovaný kurz MŠMT ČR (č.a / ) Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 2860 Kč Otázky osobní, odborné a institucionální kompetence, neformální a odborná pomoc Krizová intervence, psychoterapie a další složky krizové pomoci Typy a základní charakteristiky krizí Indikace a kontraindikace krizové intervence Základní fáze typické krizové intervence, zásady vedení rozhovoru Trauma, stres, otázky prevence psychických krizí Psychodynamika některých krizových stavů a jejich zvládání Psychohygienické aspekty práce s osobami v krizi Supervizní (ev. sebezkušenostní) část Cílem kurzu je seznámit účastníky s jednotlivými typy různých krizí člověka a rovněž s tím, jak samotná krize souvisí se základy psychického fungování. Součástí jsou nácviky základních postupů při krizové pomoci. Kurz má z části sebepoznávací zaměření. Jeho součástí jsou příklady z praxe zkušeného psychoterapeuta a konzultace případů z praxe frekventantů kurzu. Kurz zahrnuje i praktický nácvik první pomoci při stavech ohrožujících život, zejména se zaměřením na problematiku intoxikace a suicidality. Určen je pracovníkům krizových center, linek důvěry, pedagogům, psychologům, pracovníkům center drogových závislostí, kontaktních center, doléčovacích zařízení, pracovníkům prevence a všem, kdo pomáhají lidem v krizových situacích. LEKTOR KURZU: Mgr. Veronika Vymětalová Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

18 16 MOTIVAČNÍ ROZHOVORY A PRÁCE S KLIENTEM BASIC 1. část úspěšného třífázového sebezkušenostního výcviku Termín kurzu: Délka kurzu: 20 hodinový výcvik Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 3400 Kč Místo konání: rezidenční výcvik (ubytování a stravování si hradí účastníci sami - cca Kč na den) Kontakt a práce s klientem Vytváření dovedností pro práci s klientem v terénu a nízkoprahových zařízeních Navázání kontaktu a udržení klienta v programu (první kontakt, práce s předsudky, udržení kontaktu) Motivační rozhovory (principy a strategie používané při motivačních rozhovorech, práce s ambivalencí, nácvik situací) Kurz Motivační rozhovory a práce s klientem je postaven na třífázovém modelu výcviku v motivačních rozhovorech. Nejedná se o klasický kurz nebo seminář, ale o sebezkušenostní výcvik. Cílem je zdokonalení a prohloubení dovedností potřebných při práci s klienty. Témata jsou vždy vysvětlena, prožita prostřednictvím cvičení, prodiskutována. Jedná se o dlouhodobý, intenzivní, interaktivní kurz založený na zkušenostech irských odborníků Johna Lundberga a Thomase Larkina (manager UISCE - Irish Government, development consultant, trainer). Ideální je absolvovat jednotlivé fáze výcviku s cca 6 měsíčním odstupem v pořadí BASIC-FOCUS- SPECIAL. LEKTOŘI KURZU: Tomáš Nevrkla, Mgr. Monika Vaňková, Martin Větrovec, PhDr. Jan Soukup ZÁKLADY EVALUACE PRIMÁRNĚ PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ - NOVÝ KURZ DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 8 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 500 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, z důvodu částečné dotace s limitem 12 účastníků na kurzu Naplňování poslání a cílů PP programů Integrace diagnostikovaných témat do procesu plánování PP programů Kvalitativní a kvantitativní hlediska evaluace Vyhodnocování PP intervencí Následná doporučení Kurz Základy evaluace primárně preventivních programů přichází v době, kdy se začíná s certifikací zařízení, které poskytují primárně preventivní služby. Reaguje i na vzrůstající tlak donorů (poskytovatelů finančních prostředků) na účinnost a nákladnost těchto intervencí. Cílem je zpřístupnit tuto oblast pro praktické využití, seznámit frekventanty se základními nástroji evaluace a diagnostiky, s tezemi a principy metodologie hodnocení kvality a efektivity v oblasti primární prevence rizikového chování u dětí a mládeže. Kurz je koncipován jako prakticko-teoretický. LEKTOR KURZU: PhDr. Lenka Skácelová, Mgr. Jan Veselý

19 17 TANEČNÍ A POHYBOVÁ TERAPIE V LÉČBĚ DROGOVÝCH ZÁVISLOSTÍ NOVÝ KURZ Práce s tělem začíná tam, kde slova končí DOTOVANÝ KURZ Termín kurzu: Délka kurzu: 15 hodinový kurz Uzávěrka přihlášek: Účastnický poplatek: 900 Kč Kurz je v tomto roce nabízen za sníženou cenu, z důvodu částečné dotace s limitem 12 účastníků na kurzu Historie, vznik, přístupy, směry, teoretická východiska, klíčové pojmy, základní principy a cíle taneční a pohybové terapie Cílem kurzu je seznámit účastníky s metodou taneční a pohybové terapie obecně a dále s možností, jak využít tento přístup při práci s drogově závislými na pohybové a tělesné úrovni jako významnou, ale často opomíjenou, součást léčebného procesu. Tanečně pohybová terapie vychází z principu, že mezi pohybem a emocemi je vztah. Tělo je využíváno jako expresivní prostředek s jasným vztahem k právě probíhajícím myšlenkám a pocitům. Najít tento vztah a porozumět mu je v tanečně pohybové terapii jedním z hlavních cílů (K. Čížková, Tanečně - pohybová terapie, Triton, 2005). Možnosti využití TPT u drogově závislých (substituční léčba, práce ve vězení, terapeutická komunita, doléčovací centrum) Inspirace a zkušenosti ze zahraničí Práce s tělem u drogových pracovníků Ochutnávka různých přístupů a technik taneční a pohybové terapie (např. Pohyb a motivace, Labanova analýza pohybu, Aktivní imaginace v pohybu, Feldenkraisova metoda, 5 rytmů) LEKTOR KURZU: Bc. Olga Škvařilová Ceny kurzů jsou uvedeny bez 19% DPH.

20 18 KURZY NA KLÍČ Hledáte kurz, který se Vám přizpůsobí? Potřebujete pro svoji organizaci vzdělávání ušité na míru? Nechte si kurz připravit profesionálním týmem I. E. S. Přijedeme k Vám a vyškolíme Vaše zaměstnance. Nabízíme zkušené lektory, stabilní organizační zázemí, školící materiál, technickou podporu, nízké ceny a v případě potřeby vhodné vzdělávací prostory. Vyškolení celého pracovního týmu je levnější než individuální platba za vzdělávání a lze jej plně přizpůsobit Vašim potřebám. Využijte naší nabídky jednodenních a vícedenních kurzů či dlouhodobých vzdělávacích výcviků např. v těchto oblastech: Krizová intervence První pomoc Zvládání agrese Speciální sebeobrana Prevence vyhoření Týmová práce a supervize Manažerské dovednosti Komunikace v týmu Komunikační dovednosti a sociální kompetence Poradenské dovednosti Práce s motivací klienta Cenu stanovíme dohodou v závislosti na druhu kurzu, jeho časové dotaci, materiální a odborné náročnosti a možnostech Vaší organizace. PŘIPRAVOVANÉ KURZY PODZIM / ZIMA 2007 Poradenské dovednosti III, IV Heroin a jeho specifika Pervitin a jeho specifika Drogy na taneční scéně Dotační problematika pro účetní NNO Motivační rozhovory a práce s klientem BASIC, FOCUS a SPECIAL Krizová intervence v Olomouci Krizová intervence v praxi Prevence vyhoření PODZIM 2007 Týmová práce a supervize jak předcházet vyhoření Romové a drogy Primární prevence v praxi Kurz speciální sebeobrany Možnosti a meze psychologických přístupů v práci s klientem

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PODZIM ZIMA 2006

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PODZIM ZIMA 2006 KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PODZIM ZIMA 2006 CENTRUM I.E.S. Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí Sdružení Podané ruce, o.s. Hapalova 22, Brno www.podaneruce.cz ies@podaneruce.cz Sdružení Podané

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Kurz je doporučen odbornou radou SOFT (Society of Family Therapy) v rámci tzv. malých programů. Kurz je akreditován MPSV. Východiska kurzu : Základním východiskem rodinného poradenství/terapie je předpoklad,

Více

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE

Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE Jednodenní akreditovaný seminář SPECIFIKA PŘÍBUZENSKÉ PÉČE 8 výukových hodin (akreditace MPSV) 1 500,- Kč (cena zahrnuje osvědčení pro účastníky a drobné občerstvení) Jednodenní akreditovaný seminář Specifika

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Kurz je doporučen odbornou radou SOFT (Society of Family Therapy) v rámci tzv. malých programů. Kurz je akreditován MPSV. Východiska kurzu : Základním východiskem rodinného poradenství/terapie je předpoklad,

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 2. září 2011.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. psychologie práce, organizace a řízení 2. koučink a manažerské poradenství

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011. Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011. Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 6) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 18. ledna 2011.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. psychologie práce, organizace a řízení 2. dopravní psychologie 3. primární

Více

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů.

ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. ADIKTOLOGIE Otázky ke státním závěrečným zkouškám Student dostává náhodným výběrem 3 otázky, každou z jednoho z následujících tří hlavních okruhů. I. okruh: Odborné služby v adiktologii (Rozsah předmětů

Více

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V.

Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Kurz Psychoterapie pro lékaře v předatestační přípravě - V. Pořadatelé: Psychiatrická společnost a její psychoterapeutická sekce Předseda: MUDr. Martin Anders Garanti: Prof. MUDr. Hana Papežová, CSc, Doc.

Více

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 7)

Matúš Šucha: Profesní životopis. Profesní životopis. PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července Matúš Šucha. Strana 1 (celkem 7) Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, Ph. D. Ke dni: 5. července 2012.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 7) Oblasti vědeckého zájmu 1. Dopravní psychologie, lidský faktor v dopravě, 2. koučink a manažerské

Více

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. JARO/LÉTO 2010

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. JARO/LÉTO 2010 KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. JARO/LÉTO 2010 I.E.S. INSTITUT EXPERTNÍCH SLUŽEB VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí Sdružení Podané ruce, o.s. Akreditováno MŠMT jako

Více

Osobní informace. Vzdělání. Pracovní zkušenosti. Ondřej Sklenář: Profesní životopis. Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář

Osobní informace. Vzdělání. Pracovní zkušenosti. Ondřej Sklenář: Profesní životopis. Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář Osobní informace Jméno a příjmení: Ondřej Sklenář Trvalé bydliště: Za Poštou 904/11, 10000 Praha Datum narození: 27. 6. 1983 Národnost: Česká Telefonní číslo: +420 737105448 E-mail: sklenar.ondra@seznam.cz

Více

Studijní plán oboru ADIKTOLOGIE

Studijní plán oboru ADIKTOLOGIE 1 Studijní plán oboru ADIKTOLOGIE Verze plánu: 11.8. 10. září 2007 Aktualizace 5. září 2008 Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha 2 I. ročník ZS LS před. cvi č. 1217 Anatomie *)

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Adresa místa konání: Dům s pečovatelskou službou Tyršova 1359 Poděbrady. Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Adresa místa konání: Dům s pečovatelskou službou Tyršova 1359 Poděbrady. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Vážené kolegyně, vážení kolegové, rádi bychom Vám nabídli možnost účasti na otevřených vzdělávacích programech, které jsme pro Vás připravili na období duben až červen v Poděbradech. Můžete si vybrat z

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PODZIM 2016 DÉČKO LIBEREC Z. S. KONANÉ V PRAZE ROZVÍJENÍ DOVEDNOSTÍ V KRIZOVÉ INTERVENCI 24 hodin Číslo kurzu: 116 005 Cena kurzu: 2 900,- Kč (plnění je osvobozeno od DPH) Termín konání:

Více

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I. E. S. JARO/LÉTO 2008

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I. E. S. JARO/LÉTO 2008 KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I. E. S. JARO/LÉTO 2008 I. E. S. INSTITUT EXPERTNÍCH SLUŽEB VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Institut vzdělávání v oblasti drogových závislostí Sdružení Podané ruce, o. s. Akreditováno MŠMT

Více

Adresa místa konání: Okresní hospodářská komora v Liberci Rumunská 655/9 460 Liberec 1. Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Adresa místa konání: Okresní hospodářská komora v Liberci Rumunská 655/9 460 Liberec 1. Vážené kolegyně, vážení kolegové, Vážené kolegyně, vážení kolegové, rádi bychom Vám nabídli možnost účasti na otevřených vzdělávacích programech, které jsme pro Vás připravili na období duben až červen v Liberci. Můžete si vybrat z akreditovaných

Více

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání

Pozvánka. Koučink ve výchově a vzdělávání Pozvánka Kurz: Koučink ve výchově a vzdělávání v rámci projektu Bildungskooperationen in der Grenzregion Spolupráce v přeshraničním regionu v oblasti vzdělávání BIG číslo projektu: ATCZ5 Realizace kurzu:

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

INFORMACE O PŘÍPRAVNÝCH KURZECH PRO UCHAZEČE O STUDIUM SOCIÁLNÍ PRÁCE. Přípravný kurz pro přijímací řízení do studia sociální práce Bc.

INFORMACE O PŘÍPRAVNÝCH KURZECH PRO UCHAZEČE O STUDIUM SOCIÁLNÍ PRÁCE. Přípravný kurz pro přijímací řízení do studia sociální práce Bc. INFORMACE O PŘÍPRAVNÝCH KURZECH PRO UCHAZEČE O STUDIUM SOCIÁLNÍ PRÁCE Přípravný kurz pro přijímací řízení do studia sociální práce Bc. Přípravný kurz určený pro zájemce o studium bakalářského studijního

Více

Vážení přátelé, milí kolegové, Jsme I.E.S. Vzděláváme. Kvalitně. Vzdělávací centrum I.E.S. poskytuje tyto služby:

Vážení přátelé, milí kolegové, Jsme I.E.S. Vzděláváme. Kvalitně. Vzdělávací centrum I.E.S. poskytuje tyto služby: Vážení přátelé, milí kolegové, právě jste obdrželi katalog aktuálních kurzů Vzdělávacího centra I.E.S. na období JARO - LÉTO 2012. Kromě stálých a oblíbených kurzů v něm naleznete několik novinek letošního

Více

Popis vzdělávací akce

Popis vzdělávací akce Popis vzdělávací akce 1. Název vzdělávací akce:specializační studium pro metodiky prevence Studium k výkonu specializovaných činností -prevence sociálně patologických jevů(dle vyhl. č. 317/2005 Sb. 9c)

Více

Vzdělávací programy I.E.S.

Vzdělávací programy I.E.S. www.podaneruce.cz Vzdělávací programy I.E.S. podzim zima 2013 Vzdělávací centrum I.E.S. Sdružení Podané ruce, o.s. Hapalova 22 621 00 Brno - Řečkovice Tel.: +420 541 225 188 Mobil: +420 777 916 259 Mail:

Více

POSKYTUJEME SLEVY AKREDITACE VZDĚLÁVACÍHO CENTRA I.E.S. NOVINKY

POSKYTUJEME SLEVY AKREDITACE VZDĚLÁVACÍHO CENTRA I.E.S. NOVINKY POSKYTUJEME akreditované vzdělávání konference semináře koordinace evropských projektů mezinárodní spolupráce vzdělávání na klíč školení celých týmů odborné výcviky AKREDITACE VZDĚLÁVACÍHO CENTRA I.E.S.

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA

129/2010 Sb. VYHLÁŠKA 129/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. dubna 2010, kterou se mění vyhláška č. 39/2005 Sb., kterou se stanoví minimální požadavky na studijní programy k získání odborné způsobilosti k výkonu nelékařského zdravotnického

Více

Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování

Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování Vzdělávací kurz primární prevence užívání návykových látek a jiných forem rizikového chování Termín: 15.10. 2010 14. 1. 2012 Východiska: Při realizaci kurzu vycházíme z myšlenky, že základem kvalitní a

Více

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE

TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Příloha č. 1 TÉMATA PRO VYPRACOVÁNÍ SEMINÁRNÍ PRÁCE Dle bodů 1-3 je možné samostatně zvolit téma. Tento výběr podléhá schválení pracovní skupinou Domácí práce. 1. Samostatně vybrané téma na základě studia

Více

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program

ILP Institute for leading people. Basic Four. vzdělávací program Basic Four vzdělávací program Cílem vzdělávacího programu Basic Four je poskytnout vedoucím pracovníkům v sociálních službách ucelené vzdělávání, které jim poskytne znalosti a dovednosti ve všech oblastech,

Více

Akademické centrum poradenství a supervize Shrnutí dvou let činnosti Pavel Humpolíček Představení projektu Projekt byl spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státním rozpočtem České republiky

Více

Centrum adiktologie. Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE

Centrum adiktologie. Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Název předmětu: Číslo předmětu: 1375 Systém léčebné péče I.: Nízkoprahové služby Semestr: 3. (2. ročník zimní, 2006/2007) Garant předmětu: Vyučující:

Více

MOTIVUJEME DOBŘE SVÉ PACIENTY?

MOTIVUJEME DOBŘE SVÉ PACIENTY? X. ROČNÍK mezioborového setkání diabetologického týmu s psychiatry, psychology a jinými specialisty: UMĚNÍ KOMUNIKACE Brockovo centrum řeči Wernickeovo centrum porozumění řeči MOTIVUJEME DOBŘE SVÉ PACIENTY?

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. ledna 2013.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. Dopravní psychologie 2. HMI human machine interface, ITS v dopravě 3. Lidský

Více

Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období

Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období Příloha 1 Výzvy: Podrobná specifikace předmětu plnění zakázky ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ RENARKON v období 2014-2015 Uchazeči mají dle Výzvy k podání nabídek povinnost předložit v rámci své nabídky dokument Způsob

Více

Profesní CV. Osobní informace. Lorencová Radomila, Mgr. radka.lorencova@centrum.cz. Pracovní zkušenosti. Příjmení a jméno, titul

Profesní CV. Osobní informace. Lorencová Radomila, Mgr. radka.lorencova@centrum.cz. Pracovní zkušenosti. Příjmení a jméno, titul 1 Profesní CV Osobní informace Příjmení a jméno, titul Adresa Telefon osobní Telefon pracovní E- mail Národnost Datum narození Lorencová Radomila, Mgr. Bělčická 23, Praha 4, 141 00 606354309 606354309

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Město Kyjov Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a školství Říjen 2013 Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 je

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY

DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY CENTRUM LOCIKA VÁS SRDEČNĚ VÍTÁ NA KONFERENCI DĚTI A DOMÁCÍ NÁSILÍ NOVÉ PERSPEKTIVY AKCE SE KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ PROFILY VYSTUPUJÍCÍCH A ANOTACE PŘÍSPĚVKŮ PŘÍBĚH O LOCICE

Více

Cesty prevence od chaosu ke struktuře

Cesty prevence od chaosu ke struktuře Cesty prevence od chaosu ke struktuře PhDr. Masáková Václava ředitelka, psycholožka PaedDr.Marušková Lenka metodik prevence rizikového chování Pohled do historie 90tá léta 1994 převažovala sekundární a

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY

Více

CASE MANAGEMENT ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ

CASE MANAGEMENT ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ ZVYŠOVÁNÍ ODBORNÝCH KOMPETENCÍ AKADEMICKÝCH PRACOVNÍKŮ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY V OSTRAVĚ A SLEZSKÉ UNIVERZITY V OPAVĚ CASE MANAGEMENT Ivana Kaniová Katedra sociální práce FSS OU OTÁZKA NA ÚVOD Co potřebuje

Více

Vzdělávací programy I.E.S.

Vzdělávací programy I.E.S. Vzdělávací programy I.E.S. jaro léto 2013 www.podaneruce.cz Vzdělávací centrum I.E.S. Sdružení Podané ruce, o.s. Hapalova 22 621 00 Brno - Řečkovice Tel.: +420 541 225 188 Mobil: +420 777 916 259 Mail:

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

4. Modul č. 1 Kvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách

4. Modul č. 1 Kvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách Termín realizace projektu : 1.květen 2010 30.duben 2012 Klíčové aktivity projektu : 1. Organizační, personální a technické zázemí projektu 2. Zabezpečení publicity projektu 3. Oslovení cílové skupiny -

Více

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP

SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Název kurzu Číslo akreditace Rozsah Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) Aktivní naslouchání při vedení rozhovoru 2008/547 - SP 8 vyučovacích hodin Agresivita dětí 2009/368 - SP 7 vyučovacích hodin Aktivizace seniorů

Více

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz LINKA DŮVĚRY ML. BOLESLAV S S 326 741 481 Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz Naším hlavním úkolem je poskytování pomoci klientům, kteří se dostali do krizových stavů v souvislosti

Více

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Akreditovaný výcvikový vzdělávací program pod vedením PhDr. Mariny Stejskalové, CSc. Vzdělávací program Výcvikový vzdělávací program je jako

Více

Přehled publikační činnosti člena Katedry psychologie FF UP v Olomouci. PhDr. Eva Maierová. Ke dni: 3. 2. 2013

Přehled publikační činnosti člena Katedry psychologie FF UP v Olomouci. PhDr. Eva Maierová. Ke dni: 3. 2. 2013 Přehled publikační činnosti člena Katedry psychologie FF UP v Olomouci PhDr. Eva Maierová Ke dni: 3. 2. 2013 Publikace chronologicky Články v odborných časopisech: Maierová, E. (2012). Patologické hráčství

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2017 2018 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ 1 Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. července 2013.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 6) Oblasti vědeckého zájmu 1. Lidský faktor v dopravě, dopravní bezpečnost a dopravní systémy 2. Dopravní

Více

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb.

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. PhDr. Matúš Šucha, Ph.D. Katedra psychologie FF UP v Olomouci Požadavy pro udělení akreditace k provádění dopravně psychologického vyšetření

Více

Alternativa B. I. Kontrola plnění usnesení z předchozích jednání RVKPP

Alternativa B. I. Kontrola plnění usnesení z předchozích jednání RVKPP I. Kontrola plnění usnesení z předchozího jednání RVKPP Materiál obsahuje přehled plnění usnesení z posledního jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP ) dne 8. března 2012.

Více

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019

Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019 Katalog vzdělávacích aktivit Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Pobočka Frýdek-Místek 1. pol. 2019 http://pestouni.slezskadiakonie.cz/ Vážení pěstouni, v tomto katalogu Vám předkládáme nabídku

Více

ČESKÁ ASOCIACE PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

ČESKÁ ASOCIACE PEČOVATELSKÉ SLUŽBY ČESKÁ ASOCIACE PEČOVATELSKÉ SLUŽBY Nabídka vzdělávání Rok 2012 Kurzy jsou určeny pro: sociální pracovníky pracovníky v sociálních službách Středočeský kraj a Praha IČO: 69836698, bankovní spojení: 27-6395270247/0100,

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce Plán práce výchovného poradce Školní rok 2018/2019 Výchovný poradce Ing. Jitka Vaňková Preventista RJ Mgr. Miroslav Beránek Skartační znak S 10 Schválil Plán práce výchovného poradce vychází ze zákona

Více

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Brozura ROZ.indd 1 31.10.05 17:39:54 Partner projektu - Univerzita Hradec Králové Brozura ROZ.indd 2 31.10.05 17:39:55

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

OPEN MANAGEMENT AKREDITOVANÝ PROGRAM PRO TOP MANAŽERY

OPEN MANAGEMENT AKREDITOVANÝ PROGRAM PRO TOP MANAŽERY OPEN MANAGEMENT AKREDITOVANÝ PROGRAM PRO TOP MANAŽERY PROGRAM OPEN MANAGEMENT je intenzivní kurz pro TOP manažery, senior manažery a HR specialisty, kteří si chtějí osvojit vědecké či praktické znalosti

Více

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem:

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem: Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 reaguje na priority vymezené Národní

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

I. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP ) vypisuje pro rok 2007 tyto dotační programy:

I. Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (dále jen RVKPP ) vypisuje pro rok 2007 tyto dotační programy: SEKRETARIÁT RADY VLÁDY PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY Úřad vlády České republiky Nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 Praha 1 Malá Strana telefon: 296 153 222, fax: 296 153 264 METODICKÝ POKYN PRO PŘEDKLADATELE

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

STATUT. SANANIM z.ú. V Praze dne Dr. Martina Richterová ředitelka

STATUT. SANANIM z.ú. V Praze dne Dr. Martina Richterová ředitelka STATUT SANANIM z.ú V Praze dne 10.6.2014 Dr. Martina Richterová ředitelka 1. SYSTÉM ŘÍZENÍ 1.1 Podrobné vztahy a kompetence orgánů sdružení 1.2 Přímé provozní řízení 1.2.1 Ředitel 1.2.2 Výkonný ředitel

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Supervize Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast vzdělávání

Více

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.

Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu. Michal Růžička, Julie Wittmannová. Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77. Restart hodnocení a prezentace výsledků projektu Michal Růžička, Julie Wittmannová Projekt OP LZZ, reg. č. CZ.1.04/5.1.01/77.00377 Mezinárodní spolupráce P- Centrum FOUNDATION66 HUM London Build on Belief

Více

verze 3 ( ), Doc. Pavel Navrátil, Dr. Monika Punová

verze 3 ( ), Doc. Pavel Navrátil, Dr. Monika Punová I. Minimální standardy spolupráce Katedry sociální politiky a sociální práce FSS MU s organizacemi sociálních služeb při poskytování praxí v bakalářském studiu sociální práce Odborná praxe doprovázená

Více

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013

Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Výchovný ústav, SVP HELP, ZŠ a SŠ Střílky, Zámecká 107 Výroční zpráva SVP HELP za školní rok 2012-2013 Středisko výchovné péče HELP Zelené náměstí 1292 686 01 Uherské Hradiště Zpracoval: Mgr. Karel Opravil

Více

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Pro Centre, s.r.o. Jana.biskova@procentre.eu telefon 606 628 873 NABÍZÍME VÁM VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TRÉNINK INTERNÍCH LEKTORŮ Máte možnost získání nezbytně nutné pedagogické minimum pro interní vzdělávání

Více

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov )

Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Trendy v péči o duševně nemocné Komunitní péče Denní stacionáře (DS Karlov ) Psychiatrická klinika VFN a 1.LF UK, Praha MUDr. Martin Černý Seminář: Trendy v péči o duševně nemocné. Komunitní péče. Výbor

Více

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1

Ing. Anna Stojaspalová Stránka 1 SP = cílová skupina Sociální pracovníci (dle 111 Zákona ) PC = cílová skupina Pracovník v sociálních službách - další vzdělávání (dle 116 odst. 9 Zákona) VP = cílová skupina Vedoucí pracovníci (dle 117a

Více

DĚTSKÁ KLINICKÁ PSYCHOLOGIE INFORMACE O OBORU

DĚTSKÁ KLINICKÁ PSYCHOLOGIE INFORMACE O OBORU DĚTSKÁ KLINICKÁ PSYCHOLOGIE INFORMACE O OBORU JEDNÁNÍ MZ ČR 23.5.2016 Karolína Malá, Hana Jahnová Obecný úvod vzdělávání v oboru klinická psychologie v ČR vzdělávání probíhá následujícím způsobem: profese

Více

Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence

Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence Aktuální nabídka akreditovaných programů MŠMT - Vzdělávání školních metodiků prevence Vzdělávání školních metodiků prevence Každý školní metodik prevence má možnost získat kvalifikaci pro svoji činnost

Více

Vzdělávací programy I.E.S.

Vzdělávací programy I.E.S. Vzdělávací programy I.E.S. podzim zima 2012 www.podaneruce.cz Vzdělávací centrum I.E.S. Sdružení Podané ruce, o.s. Hapalova 22 621 00 Brno - Řečkovice Tel.: +420 541 225 188 Mobil: +420 777 916 259 Mail:

Více

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD.

Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Profesní životopis PhDr. Matúš Šucha, PhD. Ke dni: 1. ledna 2015.. Matúš Šucha Strana 1 (celkem 7) Oblasti vědeckého zájmu 1. Lidský faktor v dopravě, dopravní bezpečnost a dopravní systémy 2. Dopravní

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY

KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Pedagogická fakulta Univerzita Palackého v Olomouci, Žižkovo nám. 5, 77140 Olomouc jitka.kralikova@upol.cz, www.ksp.upol.cz, 585635302 Studium pro Vás ideální? co takhle pedagogika

Více

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 2.

Centrum adiktologie Psychiatrická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 2. Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE 2. ročník Název předmětu: SYSTÉM LÉČEBNÉ PÉČE III - Ústavní péče, terapeutické komunity, následná péče Vyučující: PhDr. Martina Richterová Těmínová.,

Více

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání

Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání nabízí Praktické kompetence pro začínající učitele v roce 2012 akreditováno Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci Dalšího vzdělávání

Více

Přehled realizovaných vzdělávacích kurzů v rámci projektu Vzděl..

Přehled realizovaných vzdělávacích kurzů v rámci projektu Vzděl.. Přehled realizovaných vzdělávacích kurzů v rámci projektu Vzděl.. Číslo kurzu: 1 Všeobecné vzdělávání pracovníků v sociálních službách na území Královéhradeckého kraje Cílová skupina: pracovníci v sociálních

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO PĚSTOUNY

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO PĚSTOUNY VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO PĚSTOUNY Vzdělávání bude realizováno při počtu 12 a více zájemců. Maximální počet je 16 účastníků. Jeden vzdělávací modul je 8 vzdělávacích hodin. Vzdělávání bude probíhat v prostorách

Více

Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014

Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014 Návrh Dotačního výboru na dofinancování projektů protidrogové politiky na rok 2014 (Jednání Dotačního výboru Rady dne 22. září 2014, prostředky k rozdělení 10 mil. Kč) Číslo projektu Název projektu Příjemce

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY 2015 D OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ AKTUÁLNÍ TRENDY V SOCIÁLNÍ PRÁCI - ÚVOD DO PROBLEMATIKY Číslo kurzu: 115 002 Termín konání: 13. října 2015 Uzávěrka přihlášek: 29. září 2015 Komu je kurz

Více

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. jaro - léto 2011. I.E.S. VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Sdružení Podané ruce, o.s.

KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. jaro - léto 2011. I.E.S. VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Sdružení Podané ruce, o.s. KATALOG VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ I.E.S. jaro - léto 2011 I.E.S. VZDĚLÁVACÍ CENTRUM Sdružení Podané ruce, o.s. Akreditováno MŠMT jako vzdělávací instituce č. j. 20 961/05-25 Akreditováno MPSV jako vzdělávací instituce

Více

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese:

Podrobnější informace ke studiu můžete získat na adrese: Rozhodujete se, kam jít na vysokou školu? Baví vás práce pro lidi a s lidmi? Chcete pomáhat lidem v obtížných životních situacích? Chcete pracovat v oboru, který v posledních 10 let prošel dynamickým rozvojem?

Více

výcvik integrace v psychoterapii

výcvik integrace v psychoterapii výcvik integrace v psychoterapii OBSAH VÝCVIKU Základní charakteristika Výcvik integrace v psychoterapii je připravován a organizován Katedrou psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE ZE SOCIÁLNÍ PÉČE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/004 Sociální péče, sociálně správní činnost ústní Školní

Více

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ??

VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? VELETRH JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ?? Takový je příští věk, jak jsou vychováváni příští jeho občané. Jan Ámos Komenský Místo konání : Velká Hradební 3118/48, Ústí nad Labem, prostory Krajského úřadu Ústeckého

Více

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Intervenční centrum Kladno Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Setkání Vega, 12.5.2015 Intervenční centra: z. 108/2006 Sb. 60a Intervenční centra (1) Na základě vykázání ze společného obydlí podle

Více

Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016

Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016 Plán vzdělávání pěstounských rodin v roce 2016 Oblastní charita Vimperk Pravětín 23 385 01 Vimperk Téma: Od problému k dovednosti Lektorka: Mgr. Hana Oravcová Kdy: 16. dubna 2016 Čas: 9.00 17.00 hod Časová

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER Mgr. Tomáš Petr, Ph.D. 33.konference sociální psychiatrie, Přerov, 22.11.2014 Obsah Stávající situace Vzdělávání psychiatrických sester Mezinárodní

Více

Centrum pro adiktologii Psychiatrická klinika 1.LFUK. Výběrové řízení na pracovníky Centra pro adiktologii pro projekty JPD3/rozvoj lidských zdrojů

Centrum pro adiktologii Psychiatrická klinika 1.LFUK. Výběrové řízení na pracovníky Centra pro adiktologii pro projekty JPD3/rozvoj lidských zdrojů Centrum pro adiktologii Psychiatrická klinika 1.LFUK Ke Karlovu 11 121 28 Praha 2 Telefon: +420 224965344, +420 224916858 Fax: +420 224923077 E-mail: psych@lf1.cuni.cz Přednosta: prof. MUDr. Jiří Raboch,

Více