Kompletní katalog na vyžádání.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kompletní katalog na vyžádání."

Transkript

1

2 Kompletní katalog na vyžádání.

3 PASCO Jak vybrat? Výběr senzorů: Jaké úlohy chcete měřit? Inspirujte se v některé z našich sbírek! Výběr vyhodnocovacího prostředí: Jaké komunikační rozhraní, datalogerů či software? Kde budete pracovat? Pouze ve třídě nebo i v terénu? Máme řešení pro každý vědní obor. Celá nabídka mimo jiné zahrnuje již několikrát oceněný ruční PC datalog Xplorer GLX TM, bezdrátové rozhraní pro připojení senzorů PASPORT AirLink SI a více než 60 typů vlastních měřicích sond. Řada Multimeasure TM senzorů vám zajistí za méně peněz více variant měření a příjemnější obsluhu. Novinkou pro letošní rok je nový datalogger SPARK s dotykovým displayem, kombinující měřicí přístroj a průvodce měřením! (Studenti mohou procházet pracovní postup experimentu a zároveň provádět měření v jednom a tomtéž prostředí!) Využijte všech nástrojů pro zobrazení dat a jejich vyhodnocení. Lite verzi, která je zdarma, naleznete v každé dodávce. Při koupi DataStudio získáváte v ceně jeho pravidelné aktualizace. Oproti klasickému zpracování měření se vám samy zobrazují naměřené veličiny, tabulky a graf. Novinkou je emulátor dataloggeru SPARK SPARKvue. Tento software Vám umožní kombinovat vlastní měření s procházením laboratorní úlohou. Můžete si do úlohy vkládat vlastní obrázky, metodické a didaktické pokyny, návody k měření i vyhodnocování naměřených dat.

4 Jaký způsob práce Vám vyhovuje? Všechny senzory řady PASPORT jsou vybaveny jednotným typem konektoru. Záleží jen na Vás, jaký typ připojení zvolíte (interface, datalogger) a pro jaké měřící prostředí se rozhodnete. DataStudio analytický software pro Vaše nejnáročnější potřeby. Datalogger Xplorer GLX veškeré potřebné nástroje pro sběr a plnou analýzu dat v jednom nástroji. Analytické nástroje plně srovnatelné s funkcemi DataStudia! Datalogger SPARK Kombinace sběru dat, jejich vyhodnocení a průvodce úlohou. SPARKvue efektní a efektivní kombinace analytického software a průvodce pracovními úlohami. SPARK na Vašem notebooku, možnost tvorby vlastních úloh. Ideální pro práci s interaktivní tabulí. SPARK link interface se vstupy SPARKu. (2 PASPORT vstupy + integrované vstupy pro napěťové a teplotní čidlo.) USB link nejjednodušší způsob zapojení PASPORT senzoru.

5 PASPORT oblíbené senzory PS-2103A Senzor pohybu Senzor pohybu měří vzdálenost, rychlost a zrychlení pohybujících se předmětů pomocí ultrazvukových vln. Minimální detekovatelná vzdálenost: 15 cm Maximální detekovatelná vzdálenost: 8 m Otáčení hlavy snímače: 360 Nastavení rozsahu: krátká vzdálenost (symbol "vozíček"): pro měření do 2m, dlouhá vzdálenost (symbol "človíček"): pro měření do 8m Možnosti montáže: Na tyčce o průměru do 12,7 mm, přímo na PASCO pojezdové lišty, položení na podložku PS-2104 Senzor síly Rozsah senzoru: ± 50N Přesnost: 1%, Rozlišení: 0,03N Max. vzorkovací frekvence: 1000 Hz Nastavená vzorkovací frekvence: 10 Hz PS-2115 Senzor elektrického napětí a proudu Rozsah senzoru: Proud: 0.5 ma - ±1.0 A, Napětí: V - ± 10V Přesnost: Proud: ±2 ma, Napětí: ± 20 mv Rozlišení: Proud: 0.5 ma, Napětí: 5 mv Max. vzorkovací frekvence: 1000 Hz Nastavená vzorkovací frekvence: 10 Hz Operační rozsah (max. vstup): Proud: 1.1 A, Napětí: 30 V Vstupní odpor: Měření proudu: < 1 Ω (typicky 0.8 Ω), Napětí: 1 MΩ Nabíjení a vybíjení kondenzátoru v RC obvodu. (Grafy programu DataStudio)

6 PASPORT oblíbené senzory PS 2108 Senzor rozpuštěného kyslíku Rozsah senzoru: 0 mg/l to 20 mg/l Přesnost: ± 10 % zvoleného rozsahu Rozlišení: 0.01 mg/l Max. vzorkovací frekvence: 20 Hz Nastavená vzorkovací frekvence: 2 Hz Odezva: 98 % do 60 sekund Operační rozsah: 0 50 C Teplotní kompenzace: C Katoda: Pt, Anoda: Ag/AgCI Sledování fotosyntézy změna koncentrace kyslíku ve vodě v závislosti na osvětlení. (Prostředí SPARK) PS-2110 Senzor koncentrace CO2 PS-2102 ph Senzor Rozsah senzoru: ppm (1 ppm = tisícina promile) CO2 Přesnost: v rozsahu ppm: 100 ppm nebo 10 % rozsahu, ppm: 20 %, nad ppm: přístroj lze použít pouze ke sledování kvalitativních změn a trendů sledované veličiny Rozlišení: 1 ppm Operační rozsah: 5 95% relativní vlhkosti, C Rozsah senzoru: 0-14 ph Přesnost: ±0.1 ph Rozlišení: 0,01 ph Maximální vzorkovací frekvence: 50 Hz Nastavená vzorkovací frekvence: 5 Hz Titrační křivka. (Prostředí Xploreru GLX)

7 PASPORT oblíbené senzory PS-2111 Senzor EKG sledování srdeční aktivity, zřetelné fáze srdečního tepu sledování aktuálních hodnot srdečního tepu Jednotlivé fáze srdeční aktivity. PS-2137 Goniometr měří pohybový rozsah, rychlost pohybu bandáže pro připevnění na kyčel, koleno, loket PS-2207Senzor krevního tlaku měří systolický a diastolický tlak krve sleduje tepovou frekvenci Sledování krevního tlaku před a po cvičení, před a po testu z matematiky.

8 Software pro sběr a zpracování dat Využijte všech nástrojů pro zobrazení dat a jejich vyhodnocení. Lite verzi, která je zdarma, naleznete v každé dodávce. Při koupi DataStudio získáváte v ceně jeho pravidelné aktualizace. Připravte si teoretický výklad, naměřte hodnoty v přírodě či v laboratoři, zpracujte protokol o měření a vyhodnoťte výsledky. Oproti klasickému zpracování měření se vám samy zobrazují naměřené veličiny, tabulky a grafy. Pracovat v DataStudiu Vám umožní libovolný PASPORT interface. Software ZDARMA PASCO poskytuje DataStudio Lite s každým nákupem PASPORT senzorů nebo si jej můžete stáhnout z internetu. Výkonné nástroje DataStudio pro analýzu dat Editovatelná data Data můžete také vkládat z klávesnice nebo je importovat z jiných zdrojů. Smažte nebo skryjte extrémy nebo špatně změřené hodnoty, aby neovlivňovaly vykreslení grafu a statistické údaje. Jednoduše připravte teoretické grafy. Histogram Osciloskop Grafy Grafy jsou v DataStudiu vysoce výkonným nástrojem pro analýzu dat. Dostupné nástroje pomáhají studentům objevovat vědu z pohledů, které by se jim jinak nenaskytly. Experimentální kalkulátor Dopočítávané veličiny mohou být v reálném čase zobrazovány do grafu nebo do tabulky. Modelové studie pro vykreslení příslušné funkce postačí zadat její definici a rozsah hodnot. Proč přejít na plnou verzi programu DataStudio? DataStudio Lite je postačující pokud si vystačíte se běžnými funkcemi. Pokud chcete být skutečné nezávislí, potřebujete plnou verzi DataStudio, která navíc mimo jiné nabízí tvorbu elektronických laboratorních listů, další pohledy na data (FFT, osciloskop, histogram), několik měření (pokusů) v jednom grafu, nastavení začátku a konce měření, manuální určení okamžiku snímání, kalkulátor, prokládání křivkami, poznámky ke grafům, editování naměřených dat aj.

9 Všechny potřebné nástroje po ruce Balení GLX Xploreru obsahuje: Dvě rychlereagující, nízkoteplotní sondy Napěťové čidlo Vestavěný zvukový snímač Vestavěný reproduktor Napájecí adaptér a dobíječku USB A -> USB B kabel DataStudio Lite pro použití Xplorer GLX jako rozhraní při práci s PC Xplorer GLX (PS-2002) 4 vstupy na PASPORT senzory USB porty pro připojení flash paměti, klávesnice, myši či tiskárny Vstupy pro napěťové a 2 teplotní čidlo (obě čidla jsou k dataloggeru přiložena) Velký display (320x240 bodů) s vysokým rozlišením a zabudovaným podsvícením Zabudovaný grafický kalkulátor Vestavěný mikrofon a (ve funkci diktafonu i senzoru hluku) NiMH akumulátor 1700 mah Vestavěný napěťový generátor průběhů různých tvarů i frekvencí Zvukový výstup pro modulace akustických vln lze připojit na dvoukanálovou zvukovou soustavu Intuitivní ovládání pomocí ikon Xplorer GLX je datalogger, jehož programové vybavení je plně srovnatelné s nástroji software DataStudio. Přístroj proto umožňuje nejen velice komfortní sběr dat kdekoli (měření jakýchkoliv veličin na hřišti či v přírodě), ale také jejich vyhodnocení přímo na místě. Pomocí USB kabelu jej lze připojit přímo do PC a pak jej využít jako čtyř vstupého USB linku při měření v DataStudio či SPARKvue.

10 Průvodce světem experimentů SPARK SLS (PS-2008) 2 vstupy na PASPORT senzory USB porty pro připojení flash paměti či tiskárny Vstupy pro napěťové a teplotní čidlo (obě čidla jsou k dataloggeru přiložena) Robustní, odolná konstrukce Velký dotykový, barevný display (úhlopříčka 14,5 cm) s vysokým rozlišením Možnost sledování dat více způsoby zobrazení najednou SPARK Science Learning System kombinuje datalogové měření s vizualizací průvodce pracovní úlohou, experimentem. Návod na sestavení experimentu, teoretický úvod či motivace studentů nyní již nemusejí být zvlášť (např. ve formě tištěného manuálu), ale mohou být přímo nainstalovány do dataloggeru. Student pak na přístroji SPARK prochází úlohou stejně, jako kdyby pracoval s tištěnou sbírkou experimentů, avšak všechna datová pole (zobrazení grafů, tabulek, čísel či analogových displejů) jsou skutečně aktivní! Učitel při přípravě úlohy může použít libovolný prezentační software (MS PowerPoint) a vzniklou prezentaci do SPARK nahrát. Takováto prezentace poté může sloužit jako metodický či didaktický podklad k samotným experimentům.

11 SPARK na interaktivní tabuli Přehledný soupis potřebného vybavení Volba úlohy v MENU Studenti vkládají odpovědi a poznámky přímo do měření Úlohy v češtině i angličtině Přehledný soupis měřených veličin Analýza naměřených dat SPARKvue (PS-2400) Emulátor dataloggeru SPARK SLS SPARK ve Vašem notebooku Instalace pro Win i Mac OS Kombinace návodu na sestavení experimentu a vlastního měření Senzory lze zapojit do libovolného PASPORT interface (SPARK SLS PS-2008, SPARK link PS-2009, Xplorer GLX PS-2002, USB link PS-2100A) a pak pracovat ve SPARKvue. Snižuje čas na přípravu experimentu Zcela nový rozměr interaktivní výuky přírodních věd Vhodné i pro práci mladších žáků Ideální ve spojení s interaktivní tabulí

12 Sady obsahující Xplorer GLX Základní Střední Standardní sada sada sada Objednací číslo PS-2680 PS-2681 PS Xplorer GLX PS a. Senzor napětí b. Vestavěný snímač zvuku c. Teplotní senzor Senzor pohybu PS-2103A Senzor síly PS Digitální převodník PS Snímač proudu a napětí PS Optická brána se stativem ME-9204B Kladka ME Držák kladky SA Držák optické brány ME Optická maska ME-9377A Optická maska pro PAScar ME Světelný senzor PS Senzor magnetického pole PS Snímač tlaku a teploty PS Senzor elektrického náboje PS Vizuální senzor zrychlení PS Snímač rotačního pohybu PS Nerezová teplotní sonda PS

13 PASCO.CZ české přírodovědné experimenty Experimenty a sada senzorů CZ CZ-2010 Obsahuje 23 aktivit od českých pedagogů, se ZŠ a SŠ přírodovědnou tématikou. Zastoupeny úlohy z Ch, F, Bio. Od českých pedagogů Pro SŠ i ZŠ Didaktické pokyny Pracovní listy Metodika zařazení do výuky Soubory na PASCO.CZ přírodní vědy Experimenty ze sbírky Elektrická vodivost roztoků Měření ph elektrolytů Změny ph a vodivosti při titracích Stanovení koncentrace látky v roztoku Turbidimetrické stanovení chloridů Galvanické články Endotermické a exotermické reakce Rychlost chemické reakce Stanovení obsahu fosforečnanů, Redoxní vlastnosti vitamínu C ph optimum enzymu katalasy Harmonický kmitavý pohyb kyvadlo Určení měrné tepelné kapacity tělesa Zákon zachování hybnosti Zákon zachování mechanické energie Elektromagnetická indukce Archimedův zákon Hookův zákon PASCO.CZ přírodní vědy Sada senzorů GLX Xplorer (2 rychlá teplotní čidla, napěťové čidlo) (PS 2002) Senzor elektrické vodivosti (PS 2116A) Chemický senzor (abs. p, T, ph, U) (PS 2170) Kolorimetr (PS 2121) Turbidimetr (PS 2122) Počítadlo kapek (PS 2117) 2x Senzor pohybu (PS 2103A) Senzor magnetického pole (PS 2112) Barometr senzor (PS 2113A) CO 2 senzor (PS 2110) Senzor plynného O 2 (PS 2126) Senzor rozpuštěného O 2 (PS-2108) ORP (oxid. red. pot.) sonda (CI-6716) Senzor síly (PS-2104) Transpirace u rostlin Barevné reakce antokyanů Kolísání povrchové teploty těla Stanovení O 2 a CO 2 ve vydechovaném vzduchu Ovlivnění ph vody rozpuštěnými plyny

14 Základní škola Experimenty a sada senzorů Elementary School Science Teacher Guide PS-2875 (PS-2885 pouze CD) Základní škola měření se SPARK PS-2008 SPARK Science Learning Systém obsahuje teplotní a napěťovou sondu SPARK standardní sada Obsahuje 25 aktivit se ZŠ tématikou 25 Aktivit sbírky Elementary School Science Jak cítíte různé teploty? Proč je některé oblečení teplejší? Jaké jsou teploty tam, kde žiju? Co jsou exo- a endo-termické reakce? Co se děje, smícháme-li studenou a teplou vodu? Co se děje při tání ledu a varu vody? Jak elektřina rozsvítí žárovku? Co může vést elektřinu? Co je elektrický obvod? Co vydrží déle teplé, země nebo voda? Mohou rostliny přežít bez vody či světla? Jak funguje skleník? Můžeme navrhnout skleník pro různé typy květin? Jak reagují zvířata? Co je mikroklima? Jak voda pomáhá životu? Proč je v autě v létě takové horko? Kdy se dělá rosa a kdy je námraza? Jaké jsou dešťové a jaké sněhové mraky? Jak se studuje chování počasí? Co je to hluk? Jak děláme a jak posloucháme hluk? Jak nám boty pomáhají chodit? standardní sada základní sada Pro 10 z 25 aktivit Základní škola standardní sada senzorů PS-2934 Teplota, Světlo, Zvuk (PS-2140) Senzor pohybu (PS-2103A) Senzor síly (PS-2104) Senzor počasí (PS-2154A) Rychlé teplotní čidlo (PS-2135) Umožňuje měřit všechny aktivity ze sbírky.

15 Střední škola Experimenty a sada senzorů základní sada standardní sada Middle School Science Teacher Guide PS-2874 (PS-2884 pouze CD) Obsahuje 50 experimentů se SŠ tématikou 50 Aktivit sbírky Middle School (ukázky) Rychlost a dráha Intenzita světla, vzdálenost od zdroje Různé druhy osvětlení Regulace tělesné teploty Srdeční tep ph faktor Vlastnosti půdy Environmentalistika Crash test Míchání teplot Přenos energie Baterie Endotermické a exotermické Tepelná roztažnost Kyselý déšť Počasí Síla a pohyb Boyleův zákon Transpirace Archimedův zákon standardní sada základní sada Střední škola základní sada senzorů PS-2924A Senzor pohybu (PS-2103A) Světelný senzor (PS-2106A) ph Senzor (PS-2102) Tepová frekvence (gripy do ruky) (PS-2186) Vodivost (PS-2116A) Pro 30 z 50 aktivit Střední škola standardní sada senzorů PS-2933 Senzor pohybu (PS-2103A) Světelný senzor (PS-2106A) Chemický senzor (PS-2170) Tepová frekvence (gripy do ruky) (PS-2186) Vodivost (PS-2116A) Siloměr (PS-2104) Senzor počasí (PS-2154) Rychlereagující teplotní čidlo (PS-2135) Pro všech 50 aktivit a mnoho dalších

16 Biologie základní studia Experimenty a sada senzorů základní sada standardní sada rozšíření Biology through Inquiry Teacher Guide PS-2870 (PS-2880 pouze CD) Obsahuje 24 experimentů, biologie, ekologie, fyziologie, např. buněčné dýchání, fotosyntéza. 24 Aktivit sbírky Biology through Inquiry Organismus a ph Osmóza Permeabilita membrány Aktivita enzymů Působení ústrojných roztoků Dýchání klíčících semínek Rostlinné dýchání a fotosyntéza Mikroklimatická pozorování Kyselé deště Transpirace Fotosyntéza vodních rostlin Metabolismus droždí Buněčné dýchání Klima v teráriu ph půdy Voda a ph Čištění vody Určení energetické hodnoty potravin Regulace tělesné teploty Svalová únava Objem plic Srdeční aktivita při cvičení Rychlost dechu při cvičení EKG základní sada standardní sada rozšiřující sada Biologie základní sada senzorů PS-2920 CO 2 senzor (PS-2110) Plynný O 2 (PS-2126) Barometr / senzor nízkého tlaku (PS-2113A) ph Senzor (PS-2102) Pro 10 z 24 laboratorních aktivit Biologie stand. sada senzorů PS-2925 Senzor kvality vody (PS-2169) (ph, vodivost, rozpuštěný kyslík, nerez teplotní čidlo) Barometr / senzor nízkého tlaku (PS-2113A) Plynný O 2 (PS-2126) CO 2 senzor (PS-2110) Počasí + anemometr (PS-2174) Nádoba na fotosyntézu (PS-2521A) Pro 19 z 24 laboratorních aktivit Fyziologie rozšiř. sada senzorů PS-2935 Senzor dechu (PS-2187) Tepová frekvence (gripy do ruky) (PS-2186) Barometr / senzor nízkého tlaku (PS-2113A) ph Senzor (PS-2102) EKG senzor (PS-2111) Spirometr (PS-2152) Spirometrické náustky (PS-2522) Siloměr (PS-2104)

17 Biologie rozšířená studia Experimenty a sada senzorů Advanced Biology Teacher Guide PS-2876 Obsahuje 27 experimentů, z nichž 12 je z certifikováno v programu AP. Biologie rozšířená studia, sada senzorů PS-2926 Senzor kvality vody (PS-2169) (ph, vodivost, rozpuštěný kyslík, nerez teplotní čidlo) Plynný O 2 (PS-2126) CO 2 senzor (PS-2110) Senzor etanolu (PS-2194) Barometr / senzor nízkého tlaku (PS-2113A) Tepová frekvence (gripy do ruky) (PS-2186) Teplotní senzor 4 vstupy (PS-2143) Eko-komora (ME-6667) Nádoba na fotosyntézu (PS-2521A) Nádoba na sledování metabolismu (ME-6936) Nádoby na pokusy ve vodě (ME-6937) Pro všech 27 laboratorních aktivit. Advanced Biology experimenty PS-2976 (kniha + CD) PS-2886 (pouze CD) AP biologické pokusy: Difúze a osmóza Katalýza enzymů Mitóza a meióza Fotosyntéza a rostlinná pigmentace Buněčné dýchání Bakteriální proměny, mitochondriální genetika Genetika organismů Evoluce, genetika populace Transpirace Fyziologie oběhového systému Živočišné reakce, chování Další aktivity: Zásady vědecké práce, metody Buněčná zkoumání ph a pufry vliv poměru objemu a povrchu difůze Energie a enzymy sledování vlivu ph na amylázovou aktivitu sledování buněčného dýchání droždí fermentace Ekologie populace kyselé deště vztah rostlin a živočichů Život teplotní regulace organismu reflex a reakce

18 Chemie základní studia Experimenty a sada senzorů základní sada standardní sada Chemistry through Inquiry Teacher Guide PS-2871 (PS-2881 pouze CD) Obsahuje 28 experimentů, hlavní okruhy: laboratorní práce, struktura a vlastnosti chemických látek, chemické reakce. 28 Aktivit sbírky Chemistry through Inquiry Elektrochemie baterie Intermolekulární síly Reakční teplo Koncentrace kyslíku ve vzduchu Beerův zákon koncentrace roztoků Gay-Lussacův zákon, absolutní nula Boyleův zákon Titrace (kyselina, zásada) Titrace (diprotická kyselina) Sledování chemické reakce Odečítání stupnic Měření hustoty Zákon zachování hmoty Vlastnosti kovalentních látek a iontů Elektrolyty Ideální plyn Fázové přeměny Atomová hmotnost Substituční reakce Konverzní (podvojná) reakce Stechiometrie Teplo fúze Specifická tepelná kapacita Hessův zákon ph domácích chemikálií LeChatelierův princip standardní sada základní sada Chemie základní sada senzorů PS-2921 Chemický sensor (PS-2170) Kolorimetr (PS-2121) Počítač kapek (PS-2117) Pro 20 z 28 laboratorních aktivit Chemie standardní sada senzorů PS-2927 Chemický sensor (PS-2170) Rychlereagující teplotní čidlo (PS- 2135) Vodivost (PS-2116A) Kolorimetr (PS-2121) Počítač kapek (PS-2117) El. napětí / el. proud (PS-2115) Sada pro výuku čtení a určování měřených hodnot (ME-9849) Set určování hustoty (SE-9719) Sada pro určování hustoty (ME-8569) Pro všech 28 laboratorních aktivit

19 Chemie rozšířená studia Experimenty a sada senzorů Chemie rozšířená studia, standardní sada senzorů PS-2928 Chemický senzor (PS-2170) Vodivost (PS-2116A) Kolorimetr (PS-2121) Počítač kapek (PS-2117) El. napětí / el. proud (PS-2115) ORP elektroda (CI-6716) Senzor α, β, γ radiace (PS-2166) Digitální adapter (PS-2159) Advanced Chemistry Teacher Guide PS-2877 Obsahuje 30 experimentů, z nichž 22 je certifikováno v programu AP. Umožní měřit 32 z 33 laboratorních aktivit. Aktivita 17b Absorpční spektra vyžaduje rozšíření o spektroskopickou sadu (níže). Spektroskopická sada Amadeus spektrometr system (SE-7183) Xplorer GLX + Licenční klíč na Ocean Optics Spektrometer (PS-2636) Další potřebné vybavení Mnohé z úloh vyžadují vedle PASPORT senzorů ještě další laboratorní vybavení a nástroje. Pro seznam všeho vybavení k jednotlivým úlohám nahlédněte na webové stránky Advanced Chemistry experimenty PS-2877 (kniha + CD) PS-2887 (pouze CD) Látková skupenství Teplo fúze a vaporizace Zákony ideálního plynu Určení molární hmotnosti Chromatografická separace Interakce mezi molekulami Reakce Určení sloučeniny Určení koncentrace vody v hydrátu Určení látkových vztahů a poměrů v reakci Separace a analýza kationtů a aniontů Roztoky Gravimetrická analýza Elektrochemie Acidobazická titrace Oxidační redukční titrace Konduktometrická titrace Určení látkového množství pomocí bodu tání Chemická termodynamika Tepelná energie (latentní a specifické teplo) fúze a vaporizace Entalpie Světlo a hmota Absorpční spektra Kolorimetrická a spektrofotometrická analýza Kinetika a rovnováha Určení rovnováhy a poměrů reaktantů Příprava a vlastnosti pufrových roztoků Určení poločasu rozpadu izotopů a jiné

20 Fyzika základní studia Experimenty a sada senzorů základní sada standardní sada Physics through Inquiry Teacher Guide PS-2873 (PS-2883 pouze CD) Obsahuje 37 experimentů, z mechaniky, elektřiny a magnetismu, optiky a termodynamiky. 37 Aktivit sbírky Physics through Inquiry Poloha, tvorba grafů Rychlost Zrychlení Síla Archimedův zákon Hookův zákon Newtonův 1. zákon Newtonův 2. zákon Statická a kinematická frikce Impuls síly Zákon zachování energie Práce a energie Ohmův zákon Magnetické pole, permanentní magnet Magnetické pole cívky Sériový a paralelní el. obvod Napětí baterie, generátor Faradayův indukční zákon Jednoduchý harmonický pohyb Kyvadlo Dostředivá a odstředivá síla Točivý moment RC obvody standardní sada základní sada Fyzika základní sada senzorů PS-2923 Senzor pohybu (PS-2103A) Siloměr (PS-2104) El. napětí / el. proud (PS-2115) Magnetické pole (PS-2112) Pro 23 z 37 laboratorních aktivit Fyzika standardní sada senzorů PS-2931 Senzor pohybu (2 ks) (PS-2103A) Siloměr (2ks) (PS-2104) El. napětí / el. proud (PS-2115) Magnetické pole (PS-2112) Absolutní tlak / teplota (PS-2146) Nerez teplotní čidlo (PS-2153) Světlo (PS-2106A) Intenzita zvuku (PS-2109) El. náboj (PS-2132) Pro všech 37 laboratorních aktivit Relativní pohyb Newtonův 3. zákon Zachování hybnosti El. náboj a el. pole Teplota a teplo Fázové přeměny Teplo tání Teplo vypařování Specifické teplo kovu Boyleův zákon, Absolutní nula, aj.

21 Fyzika rozšířená studia Experimenty a sada senzorů Advanced Physics Teacher Guide PS-2879 Obsahuje 31 experimentů, každý ve třech úrovních obtížnosti. Fyzika standardní sada senzorů PS-2932 Senzor volného pádu (ME-9207B) Fotobrána (ME-9498A) Senzor pohybu (PS-2103A) Magnetické pole (PS-2112) Barometr, nízký tlak (PS-2113A) El. napětí / el. proud (PS-2115) Senzor rotačního pohybu (PS-2120) Absolutní tlak / teplota (PS-2146) Nerez teplotní čidlo (PS-2153) Digitální adaptér (PS-2159) Citlivý světelný senzor (PS-2176) Siloměr s vys. rozlišením (PS-2189) Prodlužovací kabel (PS-2500) Pro všech 31 laboratorních aktivit Další potřebné vybavení Mnohé z úloh vyžadují vedle PASPORT senzorů ještě další laboratorní vybavení a nástroje. Pro seznam všeho vybavení k jednotlivým úlohám nahlédněte na webové stránky Advanced Physics experimenty PS-2979 (kniha + CD) PS-2889 (pouze CD) Zásady vědecké práce, Metody, nepřímá měření, laboratorní techniky Mechanika 1D pohyb, nakloněná rovina Tvorba grafu poloha čas Určení gravitačního zrychlení Kladka 2 D pohyb projektily Kruhový pohyb Newtonův zákon, tření Odpor vzduchu Hookův zákon Zachování energie Práce a výkon Impuls a moment Dynamika rotace jednoduché kyvadlo Periodický pohyb Vlny a zvuk Rychlost vlnění Rezonance, stojaté vlnění Mechanika kapalin Hustota, tlak, Archimedův zák. Statický tlak, proudění Termomechanika Tepelná energie (latentní a specifické teplo) Přenos tepla Zákony ideálního plynu Geometrie optiky Index lomu Čočky a zrcadla Obrazy, ohniska, aj. Interference a difrakce světla Elektřina a magnetismus El. a mg. pole Magnety a elektromagnety Ohmův zákon RC obvody

22 Ekologie základní studia Experimenty a sada senzorů základní sada standardní sada Earth Science through Inquiry Teacher Guide PS-2872 (PS-2882 pouze CD) Obsahuje 28 experimentů s ekologickou tématikou 28 Aktivit sbírky Earth Science through Inquiry (GIS)... úloha z knihovny SW GIS (GIS+)... úloha měřena senzory a vyhodnocena v SW GIS Vodíkové vazby v H2O Oteplování a ochlazování povrchu Země Terénní výzkum kvality vody Hospodaření s vodou Salinita půdy ph půdy Kyselé deště Sluneční záře a roční období Tepelná radiace přenos energie Mikroklima (GIS+) Tornáda a hurikány (GIS) Sledování počasí (GIS) Sledování podmínek v klimatu (GIS) Ledovce (GIS) Klimatické zóny (GIS) Magnetické pole Země (GIS) Epicentra zemětřesení (GIS) Tektonické desky Vlhkost půdy Intenzita slunečního záření Dýchání půdy Korálové útesy Pobřežní reliéf (GIS) Modelování dna oceánu (GIS) Řeky a rozvodí (GIS+) Větrná energie (GIS) standardní sada základní sada GIS Earth Science základní sada senzorů PS-2922 Senzor kvality vody (PS-2169) Pro 9 z 28 aktivit Earth Science standardní sada senzorů PS-2929 Senzor kvality vody (PS-2169) Světelný senzor (PS-2106A) Senzor počasí (PS-2154A) GPS senzor (PS-2175) CO2 senzor (PS-2110) Senzor zakalení (PS-2122) Senzor pohybu (PS-2103A) Magnetické pole (PS-2112) My World GIS TM SE-7352C Software pro vyhodnocování dat z terénního výzkumu.

23 Ekologie rozšířená studia Experimenty a sada senzorů Advanced Environmental Science Teacher Guide PS-2878 Obsahuje 26 experimentů Environmental Science standardní sada senzorů PS-2930 Senzor kvality vody (PS-2169) Světelný senzor (PS-2106A) Senzor počasí (PS-2154A) GPS senzor (PS-2175) CO2 senzor (PS-2110) Senzor zakalení (PS-2122) Senzor plynného O 2 (PS-2126) Pro všech 26 aktivit My World GIS TM SE-7352C Software pro vyhodnocování dat z terénního výzkumu. Advanced Environmental Science experimenty PS-2978 (kniha + CD) PS-2888 (pouze CD) (GIS)... úloha z knihovny SW GIS (GIS+)... úloha měřena senzory a vyhodnocena v SW GIS Země a půda Kvalita půdy Sledování mikroklimatu Sluneční záření a roční období Specifické teplo písku a vody Vodní hospodářství Sluneční intenzita a reflexivita zemského povrchu Tektonika (GIS) Urbanizace a využití půdy (GIS) Živý svět Buněčné dýchání Dýchání kvasinek Vodní rostliny Fotosyntéza v teráriu Podmínky v teráriu Korálový útes (GIS) Řasy škodlivost (GIS) Biodiverzita a původní druhy (GIS) Biodiverzita a invazivní druhy (GIS) Populace Dynamika lidské populace (GIS) Fertilita, mortalita (GIS) Energetická spotřeba a zdroje Energie v potravinách Globální zdroje a spotřeba energie Větrná energie (GIS) Znečištění Sledování kvality vody Toxikologie Znečištění vzduchu a kyselé deště Kyselý déšť (GIS)

24 Burza nápadů na PASCO.CZ Věříme, že PASCO Vám bude vítaným pomocníkem, ať už učíte jakoukoli přírodovědnou disciplínu. Podělte se o své nápady s ostatními učiteli, publikujte své experimenty v burze nápadů na Všechna PASCO zařízení se mohou snadno přizpůsobit Vašemu stávajícímu vybavení i Vašemu stylu práce a pomohou Vám ještě více zatraktivnit Vaši výuku. Začleňte PASCO do pokusů, které máte osvědčené! Možná budete sami překvapeni, jak se zvýší jejich názornost! Úloha z burzy nápadů: měření impulsu síly a zákona zachování hybnosti Úloha z burzy nápadů: rezonanční frekvence RLC sériového obvodu Zapojte PASCO do Vašich hodin a ukažte žákům, že zákony přírody jsou skutečně na dosah i jim. PASCO Vám pomůže odkrýt je dětským očím, a to nejen ve třídě či v laboratořích, ale všude tam, kam se společně vydáme! Úloha z burzy nápadů: sledování kvality vody v řece

25 PASCO ceník 2010 Obj. číslo Název Cena Obj. číslo Název Cena Sady obsahující Xplorer GLX Senzory PS-2680 Základní Kč PS-2102 ph Kč PS-2681 Střední Kč PS-2103A Pohyb Kč PS-2682 Standardní Kč PS-2104 Síla Kč CZ-2010 Senzory + Xplorer k CZ sbírce Kč PS-2106A Světlo Kč Sady senzorů ke sbírkám PS-2107 Absolutní tlak Kč PS-2920 Biologie základní studia, zákl Kč PS-2108 Kyslík rozptýl. ve vodě Kč PS-2921 Chemie základní studia, zákl Kč PS-2109 Úroveň zvuku Kč PS-2922 Ekologie základní studia, zákl Kč PS-2110 CO Kč PS-2923 Fyzika základní studia, zákl Kč PS-2111 EKG Kč PS-2924A SŠ základní sada Kč PS-2112 Magnetické pole Kč PS-2925 Biologie základní studia, stand Kč PS-2113A Barometr/Tlak Kč PS-2926 Biologie rozšířená studia Kč PS-2114 Relativní tlak Kč PS-2927 Chemie základní studia, stand Kč PS-2115 Napětí / elektrický proud Kč PS-2928 Chemie rozšířená studia Kč PS-2116A Vodivost Kč PS-2929 Ekologie základní studia, stand Kč PS-2117 Počítadlo kapek Kč PS-2930 Ekologie rozšířená studia Kč PS-2118 Akcelerometr Kč PS-2931 Fyzika základní studia, stand Kč PS-2120 Rotační pohyb Kč PS-2932 Fyzika rozšířená studia Kč PS-2121 Kolorimetr Kč PS-2933 SŠ standardní sada Kč PS-2122 Zakalení Kč PS-2935 Biologie zákl. studia, rozšířená Kč PS-2125 Teplota Kč PS-2934 ZŠ standardní sada Kč PS-2126 Plynný kyslík Kč Měřicí rozhraní PS-2128 Vizuální akcelerometr Kč PS-2100A USB Link Kč PS-2132 Elektrický náboj Kč PS-2001 PowerLink Kč PS-2140 Teplota, zvuk, světlo Kč PS-2002 Xplorer GLX Kč PS-2146 Absolutní tlak, teplota Kč PS-2008 SPARK Kč PS-2152 Spirometr Kč PS-2009 SPARKlink Kč PS-2153 Nerezová teplotní sonda 870 Kč DataStudio SW PS-2154A Počasí 6 v Kč Verze Lite ZDARMA PS-2159 Digitální převodník Kč CI-6870G Jedna licence Kč PS-2166 Geiger-Müllerův počítač Kč CI-6871G Školní licence Kč PS-2169 Kvalita vody Kč SPARKvue SW PS-2170 Obecná chemie Kč PS-2401 Jedna licence Kč PS-2174 Počasí / větroměr Kč PS-2400 Školní licence Kč PS-2175 GPS Kč Laboratorní úlohy a manuály (nové od r. 2010) PS-2179 Kvalita vody - kolorimetr Kč CZ-2010 CZ sbírka (F+Ch+Bio+Eko) V ceně sady PS-2186 Tep srdce - do rukou Kč Všechny sbírky PS-2870A až PS-2879A Kč PS-2207 Senzor krevního tlaku Kč Systémy pro výuku dynamiky SE-7183 Amadeus spektrometr Kč ME-6955 PAScar 1,2m systém Kč Doplňky ME-6956 PAScar 2,2m systém Kč ME-9498A Optická brána Kč ME-6961 PAStrack systém Kč ME-9804 Opt. maska pro PAScar 720 Kč ME-6960 PAStrack 2x0,5m Kč CI-6872D WAVEPORT SW (1 lic.) Kč PS-2006 Zesil. GLX generátoru Kč Ceny jsou platné od a jsou uvedeny včetně CI-6462 Spínací relé Kč DPH

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva

Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Příloha č. 1 Technická specifikace a kalkulace předmětu veřejné zakázky Dodávka měřícího systému - opakovaná výzva Zadavatel: Reg. číslo projektu: Název projektu: Základní škola a Mateřská škola Lichnov,

Více

Připravte Váš tablet na výuku.

Připravte Váš tablet na výuku. Připravte Váš tablet na výuku. Plně lokalizovaná výuková platforma zahrnující software SPARKvue, senzory PASPORT i výukové materiály SPARKlabs vám umožní zaznamenávat, vizualizovat i vyhodnocovat data

Více

Dodávka rozhraní a měřících senzorů

Dodávka rozhraní a měřících senzorů Dodávka rozhraní a měřících senzorů Příloha 1 Specifikace předmětu zakázky Zakázka: 2/2012 OPVK Zadavatel: Střední škola technická a zemědělská, Nový Jičín, příspěvková organizace U Jezu 7, 741 01 Nový

Více

Specifikace dodaných pomůcek

Specifikace dodaných pomůcek Specifikace dodaných pomůcek Ve VŘ bude dodáno (uvedené ceny jsou včetně DPH): Číslo položky 1 Název zařízení Multilicence SW pro vyhodnocení měřených dat Jednotka Počet kusů Maximální přípustná cena za

Více

Metodika. Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku

Metodika. Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku www.projektsako.cz Metodika Téma: metodika organizace výuky, přípravy studijních materiálů a práce s ICT a edukačními sadami pro experimentální výuku Projekt: Reg. číslo: Student a konkurenceschopnost

Více

Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý)

Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý) Příloha č. 1 ROZPOČET (slepý) Název veřejné zakázky: ZATRAKTIVNĚNÍ VÝUKY PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ PROSTŘEDNICTVÍM EXPERIMENTŮ Zadavatel: Základní škola a Mateřská škola, Náklo 126, 783 32 Náklo, IČ: 750

Více

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_ OPVK 1.1

Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_ OPVK 1.1 Příloha č. 4 - Nabízené zboží a jeho technické podmínky_úprava_30.5.2013 OPVK 1.1 Programovatelná stavebnice robotické techniky Minimální technické podmínky Nabízené zboží a jeho technické parametry Řídící

Více

Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Evropský sociální fond Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti Střední škola umělecká a řemeslná Projekt Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Fyzika Obory nástavbového studia

Více

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program 1 VY_32_INOVACE_01_13 fyzika 6. Elektrické vlastnosti těles Výklad učiva PowerPoint 6 4 2 VY_32_INOVACE_01_14 fyzika 6. Atom Výklad učiva

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO

Fyzika, maturitní okruhy (profilová část), školní rok 2014/2015 Gymnázium INTEGRA BRNO 1. Jednotky a veličiny soustava SI odvozené jednotky násobky a díly jednotek skalární a vektorové fyzikální veličiny rozměrová analýza 2. Kinematika hmotného bodu základní pojmy kinematiky hmotného bodu

Více

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE

PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE PROTOKOL O PROVEDENÍ LABORATORNÍ PRÁCE Jméno: Třída: Úloha: Bi-III-1 Síla stisku Spolupracovník: Hodnocení: Datum měření: Úkol: 1) Porovnejte sílu pravé a levé ruky. 2) Vyhodnoťte maximální sílu dominantní

Více

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK

POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK POČÍTAČEM PODPOROVANÝ EXPERIMENT JAROSLAV VYSKOČIL, ONDŘEJ KOŠEK Ondřej Košek Jaroslav Vyskočil OBSAH Jaké místo má počítačem podporovaný experiment ve výuce? Konkrétní měřící systémy, jejich představení

Více

Katalog produktů a laboratorních úloh

Katalog produktů a laboratorních úloh Katalog produktů a laboratorních úloh Fyzika, chemie, biologie, ochrana životního prostředí Vše co potřebujete, abyste oživili výuku přírodních věd Měřicí systém Máme řešení pro každý vědní obor. Celá

Více

Maturitní témata fyzika

Maturitní témata fyzika Maturitní témata fyzika 1. Kinematika pohybů hmotného bodu - mechanický pohyb a jeho sledování, trajektorie, dráha - rychlost hmotného bodu - rovnoměrný pohyb - zrychlení hmotného bodu - rovnoměrně zrychlený

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: FYZIKA

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky: Předmět zakázky (služba/dodávka/stavební práce) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.16/01.0001

Více

Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků

Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků NOVĚ BEZDRÁTOVĚ! Změňte přístup k výuce přírodních věd a přeneste aktivitu na stranu žáků Žákovské sady PASCO Sensorium v sobě skrývají vše, co budete potřebovat pro výuku přírodních věd. Aktivně. V běžné

Více

Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky

Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky Okruhy k maturitní zkoušce z fyziky 1. Fyzikální obraz světa - metody zkoumaní fyzikální reality, pojem vztažné soustavy ve fyzice, soustava jednotek SI, skalární a vektorové fyzikální veličiny, fyzikální

Více

Fyzika - vybavení učebny přírodních věd č. 2

Fyzika - vybavení učebny přírodních věd č. 2 Fyzika - vybavení učebny přírodních věd č. 2 1 Sestava interaktivní tabule s projektorem na pylonovém pojezdu s postranními otočnými (uzavíratelnými) křídly včetně software. Ovládání tabule dotykem s možností

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 1,5h/týden Vyučující: Mgr. Tomáš Mlejnek Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr.

Více

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod

Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Střední odborné učiliště Domažlice, škola Stod, Plzeňská 322, 33301 Stod Registrační číslo projektu : Číslo DUM : CZ.1.07./1.5.00/34.0639 VY_32_INOVACE_04.12 Tématická oblast : Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky Zadavatel Měřící přístroje pro fyziku Gymnázium Cheb, Nerudova 2283/7, 350 02 Cheb Položka 1 Stanoviště pro práci s teplotou Počet kusů 6 6 chemicky

Více

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah 6. ročník květen Stavba látek Stavba látek Elektrické vlastnosti látek Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah Magnetické vlastnosti látek Měření

Více

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Látky a tělesa, elektrický obvod Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole,

Více

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky

Zadávací dokumentace. Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Zadávací dokumentace Dvořákovo gymnázium a SOŠE, Kralupy nad Vltavou Výběrové řízení na dodavatele čidel do biologie, chemie a fyziky Číslo zakázky : CZ.1.07/1.1.06/03.0057 2/6 Název projektu: e-vim (výuka

Více

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el.

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el. Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Popusťte uzdu fantazii

Popusťte uzdu fantazii Popusťte uzdu fantazii Zapojte představivost a poznávejte přírodu PASCO umožňuje žákům aktivně zkoumat přírodu a zapojovat při tom svoji představivost. PASCO zaměstnává jak STEM (Science Technology Engineering

Více

Specifikace dodaných pomůcek

Specifikace dodaných pomůcek Specifikace dodaných pomůcek Ve VŘ bude dodáno (uvedené ceny jsou včetně DPH): Číslo položky Název zařízení Jednotka Počet kusů Maximální přípustná cena za kus 1 Multilicence SW pro vyhodnocení měřených

Více

Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách

Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách Řešení pro výuku přírodních věd nejen na středních školách EcoZone TM - vybavení pro biologii a přírodopis Vybavení pro environmentální výzkum Celý svět je naše fyzikální laboratoř Fyziologie a zdravověda

Více

Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016

Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016 Maturitní okruhy Fyzika 2015-2016 Mgr. Ladislav Zemánek 1. Fyzikální veličiny a jejich jednotky. Měření fyzikálních veličin. Zpracování výsledků měření. - fyzikální veličiny a jejich jednotky - mezinárodní

Více

Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř

Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř Název standardu Číslo standardu Měřící laboratorní systém pro centrální laboratoř F6 Popis: Souprava školního měřicího systému - fyzika Nabízený systém musí obsahovat dataloggery, kompatibilní čidla, měřicí

Více

Víme, co vám nabízíme

Víme, co vám nabízíme PDF vygenerováno: 19.12.2017 19:28:19 Katalog / Laboratorní přístroje / Konduktometry HANNA Univerzální přenosný multimetr pro měření ph, vodivosti a koncentrace rozpuštěného kyslíku Lehký a mimořádně

Více

PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC

PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC Roman Gajda, Zahradní 14, 701 00 Ostrava 1, CZECH REPUBLIC tel. : (+ 420) 59 661 12 19 tel.: (+420) 603 18 18 41 e-mail: info@garni-meteo.cz PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC Profesionální

Více

Gymnázium, Havířov - Město, Komenského 2 MATURITNÍ OTÁZKY Z FYZIKY Školní rok: 2012/2013

Gymnázium, Havířov - Město, Komenského 2 MATURITNÍ OTÁZKY Z FYZIKY Školní rok: 2012/2013 1. a) Kinematika hmotného bodu klasifikace pohybů poloha, okamžitá a průměrná rychlost, zrychlení hmotného bodu grafické znázornění dráhy, rychlosti a zrychlení na čase kinematika volného pádu a rovnoměrného

Více

Robustní provedení Robustní vodicí sloupec i měřicí hlava Vysoce přesný měřicí systém s kontrolní měřicí hlavou, systém není citlivý na nečistoty

Robustní provedení Robustní vodicí sloupec i měřicí hlava Vysoce přesný měřicí systém s kontrolní měřicí hlavou, systém není citlivý na nečistoty - 2-16 Nový výškoměr Chcete-li dosáhnout přesných výsledků jednoduše a rychleji, je zde nový výškoměr. Výškoměr je použitelný v dílně i ve výrobě. Přesně jak to od našich měřidel očekáváte. Uživatelsky

Více

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11)

OSMILETÉ GYMNÁZIUM BUĎÁNKA, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2010/11) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 20/11) (UČEBNÍ MATERIÁLY Prima Macháček M., Rojko M. a kol. kolem nás 1, Scientia Motivace ke studiu fyziky Motivace ke studiu fyziky 4 Vlastnosti látek Rozlišení kapalin a plynů, odlišnosti

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná fyzika Top-Hit Atomy a molekuly Atom Brownův pohyb Difúze Elektron Elementární náboj Jádro atomu Kladný iont Model atomu Molekula Neutron Nukleonové číslo Pevná látka Plyn Proton Protonové číslo

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk,

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk, TEMATICKÝ PLÁN Předmět: FYZIKA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Jan Souček Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Literatura: FYZIKA pro 6. ročník

Více

biologie Výstupový test Cíle Zařazení do výuky Podrobnější rozbor cílů Zadání úlohy Časová náročnost Návaznost experimentů Pomůcky

biologie Výstupový test Cíle Zařazení do výuky Podrobnější rozbor cílů Zadání úlohy Časová náročnost Návaznost experimentů Pomůcky Výstupový test pracovní návod s metodickým komentářem pro učitele připravila M. Najbertová biologie úloha číslo 03 Cíle Stanovit tělesnou zdatnost výstupovým testem. Podrobnější rozbor cílů Naučit se pracovat

Více

Tabulace učebního plánu. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika. Ročník: I.ročník - kvinta

Tabulace učebního plánu. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika. Ročník: I.ročník - kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Fyzika Ročník: I.ročník - kvinta Fyzikální veličiny a jejich měření Fyzikální veličiny a jejich měření Soustava fyzikálních veličin a jednotek

Více

Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování

Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování Měření Záznam Online monitorování Regulace Alarmování Teplota Vlhkost CO 2 Rosný bod Atmosférický tlak Analogový signál Dvoustavové událostí Čítací vstup Bateriové záznamníky Dataloggery Bateriové záznamníky

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

Název zařízení / sestavy:

Název zařízení / sestavy: Počet sestav: 10 Bateriový systém na napájení měřícího zařízení Sestava musí obsahovat 4 baterie, 2 skříně na baterie,2 nabíječky akumulátorů a 1 solární panel. Nabíječky a baterie slouží k dobíjení venkovních

Více

březen 2017: Byly přidány experimenty: Bunsenův fotometr 6.12 Odraz vlnění na pevném a volném konci 6.20 Dopplerův jev Hysterézní smyčka

březen 2017: Byly přidány experimenty: Bunsenův fotometr 6.12 Odraz vlnění na pevném a volném konci 6.20 Dopplerův jev Hysterézní smyčka březen 2017: Byly přidány experimenty: 16.01 Bunsenův fotometr 6.12 Odraz vlnění na pevném a volném konci 6.20 Dopplerův jev 13.13 Hysterézní smyčka 13.14 Levitující magnet 13.10 Weissovy domény 13.07

Více

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z MECHANIKY A TERMIKY Ústav fyziky a biofyziky Školitelka: Studentka: Ing. Helena Poláková, PhD. Bc. Lenka Kadlecová AKTUÁLNOST ZPRACOVÁNÍ TÉMATU Původně

Více

V-A charakteristika polovodičové diody

V-A charakteristika polovodičové diody FYZIKA V-A charakteristika polovodičové diody Studenti změří napětí na diodě a proud procházející diodou. Z naměřených hodnot sestrojí voltampérovou charakteristiku. Gymnázium Frýdlant, Mládeže 884, příspěvková

Více

"Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ" Položka Specifikace Množství

Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ Položka Specifikace Množství Příloha č.1 - specifikace nabídky "Šablony II - Využití ICT ve vzdělávání v ZŠ" Položka Specifikace Množství Balíček konvertibilních zařízení s výukovým obsahem a službami SADA MUSÍ OBSAHOVAT: ks konvertibilních

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

Výběr produktů einstein vhodných pro Vaši školu

Výběr produktů einstein vhodných pro Vaši školu Výběr produktů einstein vhodných pro Vaši školu Je Vaše škola vybavená tablety? NE ANO ipady ipad + einstein TM LabMate TM + MiLAB TM einstein TM Tablet+ tablety s OS Windows 8 nebo 8.1 tablet + einstein

Více

Předmět: FYZIKA Ročník: 6.

Předmět: FYZIKA Ročník: 6. Ročník: 6. Látky a tělesa - uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí - na konkrétním příkladu rozezná těleso a látku, určí skupenství

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.16/01.0039 Název projektu:

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.16/01.0039 Název projektu: Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ĆLOVĚK A PŘÍRODA FYZIKA Mgr. Zdeněk Kettner Vyučovací předmět fyzika je zařazen samostatně v 6. 9. ročníku v těchto hodinových dotacích: 6.

Více

5. 9. FYZIKA Charakteristika předmětu

5. 9. FYZIKA Charakteristika předmětu 5. 9. FYZIKA 5. 9. 1. Charakteristika předmětu Předmět Fyzika vede žáky ke zkoumání přírody a jejích zákonitostí. Učí je pozorovat, experimentovat a měřit, zkoumat příčiny přírodních procesů, souvislosti

Více

laboratorní řád, bezpečnost práce metody fyzikálního měření, chyby měření hustota tělesa

laboratorní řád, bezpečnost práce metody fyzikálního měření, chyby měření hustota tělesa Vyučovací předmět Fyzika Týdenní hodinová dotace 2 hodiny Ročník 1. Roční hodinová dotace 72 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy používá s porozuměním učivem zavedené fyzikální

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok

Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok Seznam otázek pro zkoušku z biofyziky oboru lékařství pro školní rok 2014-15 Stavba hmoty Elementární částice; Kvantové jevy, vlnové vlastnosti částic; Ionizace, excitace; Struktura el. obalu atomu; Spektrum

Více

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah

9 FYZIKA. 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 9.2 Vzdělávací obsah 9 FYZIKA 9.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu je vytvořen na základě rozpracování oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Kompetence sociální a personální Člověk a měření síly 5. technika 1. LÁTKY A TĚLESA Žák umí měřit některé fyz. veličiny, Měření veličin Neživá měření hmotnosti,objemu, 4. zná některé jevy o pohybu částic,

Více

Maturitní otázky z předmětu FYZIKA

Maturitní otázky z předmětu FYZIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu FYZIKA 1. Pohyby z hlediska kinematiky a jejich zákon Relativnost klidu a pohybu, klasifikace pohybů z hlediska

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část SEZNAM TÉMAT: Kinematika hmotného bodu mechanický pohyb, relativnost pohybu a klidu, vztažná soustava hmotný bod, trajektorie, dráha klasifikace pohybů průměrná a okamžitá rychlost rovnoměrný a rovnoměrně

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

Všechny tyto hodnoty včetně času jsou ukládány do paměti a mohou být získány později.

Všechny tyto hodnoty včetně času jsou ukládány do paměti a mohou být získány později. Každý nátěr je nutné nanášet za příznivých klimatických podmínek. Příliš vysoká teplota může způsobit špatné utváření filmu nebo retenci rozpouštědel, příliš nízká teplota zase lepivost, nedostatečné vytvrzení

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

Maturitní otázky z předmětu FYZIKA

Maturitní otázky z předmětu FYZIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu FYZIKA 1. Pohyby z hlediska kinematiky a jejich zákony Klasifikace pohybů z hlediska trajektorie a závislosti rychlosti

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Platnost od 1. 9. 2016 Hlavní kompetence Učivo 6.ročník Kompetence sociální a personální 1. LÁTKY A Žák umí měřit některé fyzikální veličiny Měření veličin Člověk a měření síly 5. TĚLESA (F-9-1-01) délka,

Více

Dodávka přístrojů do přírodovědných předmětů

Dodávka přístrojů do přírodovědných předmětů Příloha č. 2 Technická specifikace položek Dodávka přístrojů do přírodovědných předmětů Pokud se ve výzvě a podkladech výzvy vyskytnou obchodní názvy některých výrobků nebo dodávek, případně jiná označení,

Více

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein.

Senzor může být připojen ke všem měřícím rozhraním platformy einstein. Optická brána Produktové číslo: FU-ENFTG137 Optická brána měří čas, jak dlouho se vyskytuje mezi jejími dvěma rameny nějaká překážka. Pro optickou bránu je speciálně navržen nástroj Časový průvodce, který

Více

<<< záložka Fyzika

<<< záložka Fyzika 5.6.1 5.6.1 Fyzika FYZIKA 6. ročník 5.6.1/01 LÁTKY A TĚLESA použije správné označení důležitých fyzikálních veličin a jejich základních a odvozených jednotek změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité

Více

Meteorologická stanice - VENTUS 831

Meteorologická stanice - VENTUS 831 Meteorologická stanice - VENTUS 831 POPIS Meteorologická stanice zobrazuje čas řízený rádiovým signálem DCF-77, měří barometrický tlak, vnitřní teplotu a relativní vlhkost, pomocí bezdrátových čidel měří

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Platnost od 1. 9. 2016 Hlavní kompetence Učivo 6.ročník Kompetence sociální a personální 1. LÁTKY A Žák umí měřit některé fyzikální veličiny Měření veličin Člověk a měření síly 5. TĚLESA (F-9-1-01) délka,

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém pro stupeň: výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

Technická specifikace LOGGERY D/R/S

Technická specifikace LOGGERY D/R/S Technická specifikace LOGGERY D/R/S Revision DD 280113-CZ D3633 (T+RH+DOTYKOVÁ SONDA) Str. 2 D3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 4 D3120 (T+RH) Str. 6 S3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 8 R3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str.

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém: pro stupeň výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE Identifikační údaje zadávacího řízení Název zakázky Druh zakázky Název projektu Číslo projektu Dodávka pomůcek pro výuku fyziky a biologie Dodávky Inovace ve výuce fyziky a biologie

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém: pro stupeň výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012

Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012 Maturitní temata z fyziky pro 4.B, OkB ve školním roce 2011/2012 1. Kinematika pohybu hmotného bodu pojem hmotný bod, vztažná soustava, určení polohy, polohový vektor trajektorie, dráha, rychlost (okamžitá,

Více

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ

Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Příloha č.1 - Krycí list k podání nabídky do VŘ Zadavatel: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/21.2511 Název projektu: Moderní škola

Více

Experimentální výuka přírodních věd

Experimentální výuka přírodních věd Experimentální výuka přírodních věd 2013 Vyhovuje projektu EU peníze školám info@pasco.cz www.pasco.cz PASCO usiluje o probuzení zájmu žáků středních a základních škol o problematiku přírodních věd. Díky

Více

Manuál práce s dataloggerem Xplorer GLX

Manuál práce s dataloggerem Xplorer GLX manuál Manuál práce s dataloggerem Xplorer GLX Ovládání dataloggeru Xplorer GLX je jednoduché a intuitivní. Kromě popisu ovládání základních funkcí a nastavení připojujeme některé tipy související se zkušenostmi

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

Jednoduchý elektrický obvod

Jednoduchý elektrický obvod 21 25. 05. 22 01. 06. 23 22. 06. 24 04. 06. 25 28. 02. 26 02. 03. 27 13. 03. 28 16. 03. VI. A Jednoduchý elektrický obvod Jednoduchý elektrický obvod Prezentace zaměřená na jednoduchý elektrický obvod

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Molekulová fyzika, termika 2. ročník, sexta 2 hodiny týdně Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z FYZIKY

MATURITNÍ TÉMATA Z FYZIKY MATURITNÍ TÉMATA Z FYZIKY Školní rok 2016 / 2017 Struktura zkoušky: příprava ke zkoušce trvá 15 minut; ústní zkouška trvá 15 minut - její součástí je i řešení fyzikálních úloh Pomůcky: Matematické, fyzikální

Více

CyberScan 600 series. Vodotěsné přenosné multimetry. ph / ORP / Měření iontů / Vodivost / TDS / Salinita / Rezistivita / Rozpuštěný kyslík

CyberScan 600 series. Vodotěsné přenosné multimetry. ph / ORP / Měření iontů / Vodivost / TDS / Salinita / Rezistivita / Rozpuštěný kyslík CyberScan 600 series Vodotěsné přenosné multimetry ph / ORP / Měření iontů / Vodivost / TDS / Salinita / Rezistivita / Rozpuštěný kyslík Obsah Hlavní funkce (vlastnosti) 03 Eutech CyberScan PCD 650 04

Více

Zařazení do výuky Experiment je vhodné zařadit v rámci učiva chemie v 8. třídě (kyseliny, zásady, ph roztoků).

Zařazení do výuky Experiment je vhodné zařadit v rámci učiva chemie v 8. třídě (kyseliny, zásady, ph roztoků). Název: Dýchání do vody Úvod Někdy je celkem jednoduché si v chemické laboratoři nebo dokonce i doma připravit kyselinu. Pokud máte kádinku, popř. skleničku, a brčko, tak neváhejte a můžete to zkusit hned!

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky

c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky Harmonický kmitavý pohyb a) vysvětlení harmonického kmitavého pohybu b) zápis vztahu pro okamžitou výchylku c) vysvětlení jednotlivých veličin ve vztahu pro okamžitou výchylku, jejich jednotky d) perioda

Více

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství

EurotestXE. Použití Technické parametry Rozsah dodávky Volitelné příslušenství Stránka č. 1 z 6 EurotestXE LLKO Novinky Katalog Ceník Objednávka Kalibrační služby Výstavy+semináře Ke stažení EurotestXE - špičkový multifunkční přístroj pro revize elektrických instalací Použití Technické

Více

Název: Archimedův zákon. Úvod. Cíle. Teoretická příprava (teoretický úvod)

Název: Archimedův zákon. Úvod. Cíle. Teoretická příprava (teoretický úvod) Název: Archimedův zákon Úvod Jeden z nejvýznamnějších učenců starověku byl řecký fyzik a matematik Archimédes ze Syrakus. (žil 287 212 př. n. l.) Zkoumal podmínky rovnováhy sil, definoval těžiště, zavedl

Více

SEZNAM PRO ARCHIVACI

SEZNAM PRO ARCHIVACI SEZNAM PRO ARCHIVACI Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony KA Identifikační číslo Tematická oblast Základní škola Mánesova Otrokovice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3763 III/2 Inovace

Více

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí.

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí. Příloha č. 4 - Technická specifikace Název zařízení/sestavy: Systém plně automatických profesionálních meteostanic Počet kusů: 7 ks samostatných meteostanic v různých sestavách podle specifikace Použití

Více

Řada BlueLine. Profesionální měřicí přístroje pro domácí i průmyslová topeniště

Řada BlueLine. Profesionální měřicí přístroje pro domácí i průmyslová topeniště Řada BlueLine Profesionální měřicí přístroje pro domácí i průmyslová topeniště BLUELYZER ST Nejmenší analyzátor s barevným displejem, ideální pro nastavení kondenzačních kotlů Měření: základ O 2, CO /

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA KVARTA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ 2 hodiny

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

Lineární snímač polohy Temposonics TH

Lineární snímač polohy Temposonics TH MTS Sensors Group Lineární snímač polohy Temposonics TH s analogovým výstupem Certifikáty ATEX a IECEx Dlouhodobý provoz v náročných podmínkách Tlakové zapouzdření pro zvýšení provozní bezpečnosti Magnetostrikční

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více