OPĚRNÉ STĚNY Z POHLEDOVÉHO BETONU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OPĚRNÉ STĚNY Z POHLEDOVÉHO BETONU"

Transkript

1 OPĚRNÉ STĚNY Z POHLEDOVÉHO BETONU Doc.Ing.Václav Kupilík, CSc. 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Mezi základní parametry pohledových betonů, které nejpodstatněji ovlivňují vzhled konstrukce patří: Struktura povrchu: vyžaduje dostatek maltové fáze v kvalitním bednění Barevnost: nositelem zbarvení betonu je cement; odstín je dán zejména obsahem barvicích prvků, jako jsou Fe, Mn, Cr a Ti. Čím vyšší je obsah těchto složek, tím tmavší je výsledný povrch. Dalším faktorem ovlivňující odstín jsou příměsi a kamenivo. Některé příměsi, jako popílek, beton ztmavují, jiné příměsi, jako vápenec, beton naopak zesvětlují.

2 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Pórovitost povrchu: Klasifikace pórů v hydratované cementové pastě Název Velikost Charakteristika Vztah k vlastnostem betonu Technologické póry m velké, přibližně kruhové póry výrazně ovlivňují pevnost a propustnost Kapilární póry 15-0,05 m širší kapiláry ovlivňují pevnost a smrštění na počátku tuhnutí Gelové póry nm střední kapiláry, kapilární dutiny u středních kapilár pevnost a smrštění i při vyšší relativní vlhkosti 10-2,5 nm úzké kapiláry ovlivňují průběh smrštění při relativní vlhkosti < 50% 2,5-0,5 nm póry mezi zhydratovanými útvary v gelu do 0,05 nm póry mezi vrstvami gelu ovlivňují smrštění a dotvarování

3 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Pórovitost je složená: a) z pórů vzniklých v čerstvém betonu, které zatvrdly i ve ztvrdlém betonu, b) z pórů vzniklých při hydrataci cementu Podle technických pravidel ČBS 03 Pohledový beton se betony řadí do následujících 5 tříd: PB0 betonové plochy bez zvláštních architektonických nebo technických požadavků, s jediným požadavkem na strukturu betonu a to, že nesmí vznikat hnízda hrubšího kameniva režný beton. PB1 betonové plochy s nízkými požadavky, např. opěrné zdi, stěny garáží apod. Struktura povrchu musí být hladká a uzavřená, nesmí vznikat hnízda hrubšího kameniva. Odskoky povrchu mezi plochami vytvořenými sousedními deskami do 5 mm, připouští se otisk rámu bednění. Plocha pórů musí být menší než 1,2 % realizované plochy. Zde jsou nepřípustné barevné skvrny způsobené rzí, různorodostí materiálu bednícího pláště a kamenivem různého původu.

4 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu PB2 betonové plochy s vyššími požadavky, např. běžné dopravní stavby. Struktura a barevnost je stejná jako u PB1. Plocha pórů musí být menší než 0,9 % realizované plochy. PB3 pohledové betony s velmi vysokými požadavky. Struktura povrchu musí být hladká a uzavřená, nesmí vznikat hnízda hrubšího kameniva. Odskoky povrchu mezi plochami vytvořenými sousedními deskami do 3 mm, otisk rámu bednění se nepřipouští. Plocha pórů musí být menší než 0,6 % realizované plochy. Doporučuje se provést zkušební plochy. PBS architektonicky exponované plochy zvláštního významu, např. reprezentativní budovy. Struktura stejná jako u PB3. Plocha pórů musí být menší než 0,3 % realizované plochy. Jsou nepřípustné barevné skvrny způsobené rzí, cementem, přísadami, kamenivem, bednícím pláštěm, použitím betonu z různých betonáren. Zkušební plochy jsou předepsané. Jedná se tedy o betony architektonické.

5 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Kvalita bednění: Mezi faktory bednění ovlivňující konečný vzhled povrchu patří: charakter pláště čistota pláště těsnost spojů tuhost bednění Nejdůležitější částí bednění je bednící plášť dělený do 2 skupin: a) savé b) nesavé Savý povrch bednění umožňuje lepší odvod vzduchu a vody a snižuje tím tvorbu pórů. Odsátí vody však není v každém místě betonu stejné. Může docházet k rozdílům v odstínu povrchu a navíc může dojít ke snížení kvality betonu zvýšenou prašností a ztrátou tvrdosti. V současnosti převládají nesavé povrchy s hladkým povrchem, avšak vzniká u nich větší riziko tvorby povrchových pórů než u savého typu.

6 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Kvalita bednění: Základní vlastnosti jednotlivých druhů bednění Sledovaná vlastnost Druh bednění Rámové Nosníkové Individuální Viditelný otisk rámu ano ne ne Poloha spár pláště bednění v rastru bednících dílců v rastru bednících desek volitelné Poloha spínacích míst podle bednících dílců volitelné volitelné Materiál pláště bednění překližka s fólií či plastem volitelné volitelné Tvar plochy bednění šířky i výšky pevně dané rozměry bednicích dílců možno upravit volitelné Tlak čerstvého betonu max. 80 kn. možno upravit možno upravit

7 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Separační prostředky: Separační prostředky jsou pomocné prostředky nanášené na plášť bednění z důvodů snížení soudržnosti mezi betonem a bedněním. Separační prostředek se skládá: a) ze separační vložky (oleje, vosky apod.) b) rozpouštědla (na organické bázi, na bázi vody) c) pomocné složky (inhibitorů koroze, smáčedel apod.) Systémová bednění, používaná pro betonáž pohledových betonů, mají vysokou opakovatelnost použití s vysokými nároky na čištění a údržbu. Případnou korozi betonu může způsobit i výztuž. Prvním požadavkem je zabránit posunům a deformacím výztuže v bednění, a to pomocí dostatečného počtu distančních těles. Je třeba zabránit vtlačování distančních těles do měkkého bednícího pláště. Otisky distančních prvků jsou většinou na pohledové ploše viditelné.

8 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Separační prostředky: Základní typy separačních prostředků: minerální oleje prvotní produkty z destilace ropy, biologicky obtížně odbouratelné parafínové oleje produkty destilace ropy, biologicky středně obtížně odbouratelné syntetické oleje oleje upravované chemickou cestou, biologicky dobře odbouratelné rostlinné oleje čisté rostlinné produkty, biologicky dobře odbouratelné vodní emulze výše zmiňované oleje ve vodě vosky a pasty pastovité produkty na bázi parafínových vosků Před každým použitím bednění je třeba zkontrolovat, zda není dílec poškozený, zda je plášť řádně připevněný.

9 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Separační prostředky: Na savé povrchy jsou vhodné prostředky s vyšší viskozitou bez rozpouštědel. Nejvhodnějšími prostředky pro savé povrchy jsou tedy oleje na bednění s vyšší viskozitou a v menší míře také separační prostředky na bázi vosku a pasty. Na nesavé povrchy jsou vhodné prostředky s nižší viskozitou s rozpouštědly nebo bez rozpouštědel. Pro dosažení kvalitního povrchu u nesavého bednění je třeba nanést prostředek rovnoměrně v co nejtenčí vrstvě. Nanášení separačního prostředku je závislé především na jeho viskozitě. Prostředky s nízkou viskozitou se nanášejí nástřikem pomocí vysokotlakých přístrojů, prostředky s vysokou viskozitou se nanášejí válečkem, štětcem apod. Při nanesení nedostatečné vrstvy může beton na bednění ulpívat, předávkování způsobuje větší tvorbu pórů v betonu, tvorbu barevných fleků na povrchu či snížení mrazuvzdornosti betonu.

10 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Vliv vody a hutnění na kvalitu betonu: Důležité je před započetím betonáže stanovit požadovanou konzistenci směsi a neměnit ji. To závisí na vodním součiniteli. Je dobré nepřekračovat hodnotu vodního součinitele w = 0,55. Při kolísání jeho hodnot, už o ±0,02 může docházet k odchylkám barvy povrchu. Množství záměsové vody má vliv na odstín betonu. Vyšší množství vody v čerstvém betonu dodává výsledný světlejší odstín s větší pórovitostí. Nižší obsah vody naopak způsobuje hutnější konzistenci a tmavší zbarvení. Pro výrobu pohledového betonu a jeho ošetřování není přípustné používat vodu kalovou. Při použití ponorných vibrátorů je vhodné rozmístit místa vpichu šachovnicově, aby se překrývali a došlo k dokonalému zhutnění. Z hlediska hutnění je vhodné použít samozhutnitelné betony, kdy beton se hutní působením vlastní tíhy, dokonale vyplní bednění ve všech koutech a nemusí být dodatečně hutněn.

11 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Účinky atmosférické koroze: K hlavním parametrům ovlivňujícím vzhled konstrukce patří: tloušťka krycí výztuže mrazuvzdornost betonu odolnost povrchu vůči výluhům dešťové vody Důležitou chemickou korozí ohrožující ocelovou výztuž v betonu je karbonatace a sulfatace betonu. Významnou roli hraje mrazuvzdornost. Opakované zmrazování a rozmrazování vody v kapilárních pórech vede k postupnému rozrušování struktury betonu. Voda, která zmrzne v kapilárách, zvětšuje svůj objem až o 9%, což může vést k povrchové korozi a snižování pevnosti betonu. Je možno rozlišit 2 typy účinků mrazu na beton: povrchové poškození porušení vnitřní struktury

12 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Defekty pohledových betonů: Častým nedostatkem jsou povrchové trhliny a povrchové kaverny. Povrchové trhliny tvoří síť jemných trhlin, procházející pouze svrchní cementopískovou vrstvičkou. V zahraničí platí, že na hladkých površích nejvyšší kvality, smí být trhliny o max. šířce 0,05 mm a nesmí být ze vzdálenosti 5 m viditelné. Na tvarovaných površích mohou být trhliny max. šířky 0,1 mm, které nemají vliv na statické vlastnosti betonu, ale umožňují usazování prachu, což ještě více podtrhuje jejich viditelnost. Atmosférická vlhkost tento vliv zhoršuje jejich tmavším vykreslováním. Tvorba povrchových trhlinek vlivem smršťování betonu se nedá úplně vyloučit, ale ve srovnání s konstrukčním betonem jsou větší. To je ovlivněno vyšším obsahem cementového tmelu, použitím jemnější frakce kameniva a jemněji mletými bílými cementy. Vhodným opatřením proti zvýšenému smršťování je udržování betonu po odbednění ve vlhkém prostředí. Účinným technickým řešením je hustší rozmístění dilatačních spár nebo použití plastifikátorů.

13 1. Analýza faktorů ovlivňujících kvalitu pohledového betonu Defekty pohledových betonů: Povrchové kaverny jsou dalším z častých defektů pohledových betonů. Kaverny mají různé velikosti od zlomků milimetrů po několik milimetrů. Povrchové kaverny jsou způsobeny nadbytečným množstvím nevypuzeného vzduchu při hutnění směsi nebo nevypuzené shluky záměsové vody. K dalším faktorům tvorby kavern patří technologická nekázeň při hutnění, způsob ukládání nebo nekvalitní povrch bednění. Defekty pohledových betonů nemusí být způsobené pouze vlastním provedením betonu, ale také umístěním nebo nevhodným konstrukčním uspořádáním. Mezi tyto poruchy patří např. nevhodné těsnění spár, výkvěty na opěrných zdech způsobené prosakováním zemní vlhkosti, mechanické poškození apod. Nejčastěji se vyskytující nedostatky a chyby finálních ploch, mají hlavně tyto příčiny: nesprávná konstrukční aplikace, nevhodný návrh celku i detailů nedostatky v technologii výroby betonů, ve výběru materiálů, bednění, montáže apod.

14 2. Příklady z praxe Opěrné stěny provedené v několika řadách

15 2. Příklady z praxe Povrch betonu narušený dutinami různých velikostí dosahujících šířky do cca 10 mm

16 2. Příklady z praxe Přečnívající horní betonová deska spodní navazující část s hrubou porézní strukturou a uraženým kotevním otvorem

17 2. Příklady z praxe Detail přečnívající horní betonová deska spodní navazující část s hrubou porézní strukturou a uraženým kotevním otvorem

18 2. Příklady z praxe Dilatační spára s vloženým krycím pryžovým profilem

19 2. Příklady z praxe Měření trhlin v pokračující dilatační spáře ve svislé stěně

20 2. Příklady z praxe Nevyplněná svislá spára provázená v jejím okolí trhlinami tl. 0,7 mm a odtrženou hranou nezačištěného betonu na povrchu

21 2. Příklady z praxe Nezačištěné přechody mezi svislými betonovými bloky

22 2. Příklady z praxe Povrch betonové stěny s četnými póry a narušenou strukturou

23 2. Příklady z praxe Betonová stěna zakončená v rohu nelícující hranou na styku s hrubou spodní částí

24 Děkuji za pozornost

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY Viktor Slezák Náplň přednášky Úvod Zajištění kvality na stavbě Předpisy a Všeobecný návod na použití betonu Vodostavební beton a koncepce konstrukce bílé vany Ošetřování

Více

Výztuž železobetonových konstrukcí. Skladování výztuže. Ukládání výztuže Krycí vrstva a koroze výztuže

Výztuž železobetonových konstrukcí. Skladování výztuže. Ukládání výztuže Krycí vrstva a koroze výztuže Skladování výztuže Výztuž železobetonových konstrukcí Skladování výztuže Ukládání výztuže Krycí vrstva a koroze výztuže Skladovat v suchu odděleně podle štítků Identifikační štítky výztuže 1 2 Skladování

Více

POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ

POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ 038 POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ 1b MILADA MAZUROVÁ 1c Pohledovost betonu je obvykle chápána jako vzhled povrchu betonu, tj. beton působí esteticky a přijatelně v daném prostředí,

Více

Prezentace- Výstavba bílé vany

Prezentace- Výstavba bílé vany Prezentace- Výstavba bílé vany Vypracoval: Ondřej Dušek Třída: 2.S Školní rok: 2017/18 Úvod Často vyhledávaná alternativa řešení hydroizolačních systémů pro technologii zakládání stavby Jedná se o vodonepropustnou

Více

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou -

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - Radim Kokeš Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - zejména soustavy VVÚ ETA a T08B Zapuštěné -

Více

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Obsah: Vodotěsný beton Beton pro bílou vanu Krystalizační, těsnící a jiné přísady

Více

Planitop Rasa & Ripara R4

Planitop Rasa & Ripara R4 Planitop Rasa & Ripara R RYCHLETVRDNOUCÍ CEMENTOVÁ MALTA TŘÍDY R NA OPRAVY A VYHLAZOVÁNÍ BETONOVÝCH POVRCHŮ výrobek na vyhlazení a opravu betonových povrchů Pouze Nanášení Planitop Rasa & Ripara R zednickou

Více

Trhliny v betonu. Bc. Vendula Davidová

Trhliny v betonu. Bc. Vendula Davidová Trhliny v betonu Bc. Vendula Davidová Obsah Proč vadí trhliny v betonu Z jakého důvodu trhliny v betonu vznikají Jak jim předcházet Negativní vliv přítomnosti trhlin Snížení životnosti: Vnikání a transport

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ

POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ POŽADAVKY NA BETONY POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Ing. Marie Birnbaumová Ředitelství silnic a dálnic ČR ÚKKS, oddělení zkušebnictví Moderní trendy v betonu II. Betony pro dopravní stavby Praha 14. 3. 2013 Obsah

Více

BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ

BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ doc. Ing. Vlastimil Bílek, Ph.D. v zastoupení: Ing. Markéta Bambuchová BERMUDSKÝ TROJÚHELNÍK BETONÁŘŮ Existuje Má charakter přírodního zákona Nepodléhá rozhodnutí šéfů pevnost

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_35_SAZ_1.01 Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Ing. Zdenka Voňková Tématický

Více

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1 Trvanlivost betonových konstrukcí Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1 Rešerše - témata: 1. Volba materiálů a úpravy detailů z hlediska zvýšení trvanlivosti

Více

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok prvky tvarovek PlayBlok perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití str. perokresba název výrobku povrchová úprava barevné

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou tvořeny

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB 1) Tvarovky jsou určené pro zdění na spáru ložnou a styčnou o tl. 8 10 mm. 2) Základními modulovými rozměry tvarovek systému KB je šířka 400mm a výška 200 mm (včetně

Více

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok PlayBlok a WallFishBlok NOVINKA! KB PlayBlok zkosení hrany po celém obvodu pohledové plochy výška zkosení 7 mm označení povrchové úpravy v kódu

Více

RYCHLETVRDNOUCÍ CEMENTOVÁ MALTA TŘÍDY R2

RYCHLETVRDNOUCÍ CEMENTOVÁ MALTA TŘÍDY R2 Planitop Rasa & Ripara RYCHLETVRDNOUCÍ CEMENTOVÁ MALTA TŘÍDY R2 NA OPRAVY A VYHLAZOVÁNÍ BETONOVÝCH POVRCHŮ 1Pouze výrobek na vyhlazení a opravu betonových povrchů Planitop Rasa & Ripara Aplikace Planitop

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB 1) Tvarovky KB jsou určeny ke zdění na ložnou a styčnou spáru o tl. 8 10mm. 2) Základním modulovým rozměrem tvarovek systému KB je délka 400mm a výška 200mm (včetně

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka 1) Tvarovky jsou svojí rozměrovou přesností určeny pro suché zdění bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného

Více

23.2.2012. Doprava a zpracování betonu

23.2.2012. Doprava a zpracování betonu Technologické vlastnosti čerstvého betonu Mimostaveništní a staveništní doprava Ukládání a hutnění čerstvého betonu Ošetřování provedených betonových prvků Organizace betonáže Konzistence betonu Při přejímce

Více

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S VÝHODY KONSTRUKCE BÍLÉ VANY Ve srovnání s tradičními hydroizolačními systémy poskytuje "bílá vana" následující výhody: Statická a těsnicí funkce v jednom

Více

Sanace betonu. Zásady

Sanace betonu. Zásady Zásady Beton jako stavební hmota se díky svým zvláštním vlastnostem osvědčil ve všech oblastech stavebnictví jako spolehlivý a neopominutelný materiál. I přesto, že je beton velmi odolný materiál, který

Více

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT

v PRAZE - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ ÍCH HMOT ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ OL 123 - ODBORNÁ LABORATOŘ STAVEBNÍS ÍCH HMOT INTERNÍ DOKUMENT č. OL 123/7 Seznam akreditovaných zkoušek a identifikace zkušebních

Více

Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek

Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek Pracovní postupy Cemix Provádění hliněných malt a omítek Pracovní postupy Cemix - Provádění hliněných malt a omítek Obsah 1 Použití... 3 2 Skladba systému... 3 3 Postup provádění... 3 3.1 Zdění... 3 3.2

Více

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D.

Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav. Ing. Jana Markova, Ph.D. Přednášky: Prof. Ing. Milan Holický, DrSc. FA, Ústav nosných konstrukcí, Kloknerův ústav Cvičení: Ing. Naďa ď Holická, CSc., Fakulta stavební Ing. Jana Markova, Ph.D., Kloknerův ústav - Technologie, mechanické

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY Specifikace Betonové zdící tvarovky jsou průmyslově vyráběny z vibrolisovaného betonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou

Více

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 06. ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT SLOŽKY BETONU Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony

Více

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno

STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno Ústav stavebního zkušebnictví, Fakulta Stavební, Vysoké učení technické v Brně Veveří 95, 602 00 Brno STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP 02/09 (1) STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP PRO PŘEPOČET HODNOTY SOUČINITELE VZDUCHOVÉ

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_ZF_POS_18 Beton a jeho vlastnosti Střední průmyslová škola a Vyšší odborná

Více

Bílé vany, krystalizace

Bílé vany, krystalizace ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Bílé vany, krystalizace Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2012/13 Bílé vany, krystalizace Konstrukce

Více

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební

Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí. Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Možnosti zvýšení trvanlivosti a sanace železobetonových konstrukcí Ing. Pavel Fidranský, Ph.D. ČVUT v Praze - Fakulta stavební Zlepšování trvanlivosti železobetonu Chemické přísady do betonu Příměsi do

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE

SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE SPECIÁLNÍ VÝROBKY PRO ZRYCHLENÍ A ZJEDNODUŠENÍ VAŠÍ PRÁCE KDO JSME ZAPA beton je společnost s 25letou tradicí na českém a 15letou zkušeností na slovenském trhu transportbetonu. Skupina ZAPA beton v ČR

Více

TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L

TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L Specifikace Opěrné stěny jsou průmyslově vyráběny z železobetonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou obsaženy modifikační

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot

Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Návrh složení cementového betonu. Laboratoř stavebních hmot Schéma návrhu složení betonu 2 www.fast.vsb.cz 3 www.fast.vsb.cz 4 www.fast.vsb.cz 5 www.fast.vsb.cz 6 www.fast.vsb.cz Informativní příklady

Více

SANACE ŽELEZOBETONU EFEKTIVNÍ A DLOUHODOBÉ ŘEŠENÍ. paulin@paulin.cz. www.paulin.cz

SANACE ŽELEZOBETONU EFEKTIVNÍ A DLOUHODOBÉ ŘEŠENÍ. paulin@paulin.cz. www.paulin.cz EFEKTIVNÍ A DLOUHODOBÉ ŘEŠENÍ www.paulin.cz paulin@paulin.cz EFEKTIVNÍ A DLOUHODOBÉ ŘEŠENÍ DEGRADACE Hlavní příčiny degradace betonu lze rozdělit na: A) Degradace vlivem špatného složení betonu a nesprávného

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 6. Prostý beton Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a

Více

Tabulka 5 Specifické prvky

Tabulka 5 Specifické prvky Tabulka 5 Specifické prvky 1 Podhledy (s působením požáru ze spodní strany) 1.1 Podhled s přídavnou izolací vloženou mezi dřevěné stropní nosníky, druh DP2 1 - stropní záklop 2 - dřevěné nosníky (vzdálené

Více

ZAPA DROP I. Charakteristika produktu

ZAPA DROP I. Charakteristika produktu ZAPA DROP I Charakteristika produktu ZAPA DROP je vyráběn podle podnikové normy PN 01/2016. Jde o produkt vyvinutý na míru zákazníka pro splnění speciálních provozních požadavků. ZAPA DROP je navržený

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

TECHNICKÝ LIST STROPNÍ DESKY A PANELY

TECHNICKÝ LIST STROPNÍ DESKY A PANELY TECHNICKÝ LIST STROPNÍ DESKY A PANELY Specifikace Betonové stropní desky a panely jsou průmyslově vyráběny z železobetonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG Betong 10 Betong 15 Průběžná Rohová Průběžná Rohová POPIS : Skořepinové tvárnice BETONG jsou vyráběny z betonu na stacionárním vibrolisu. Složení betonu: čistý drcený dolomitický

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

Fotodokumentace jednotlivých fází aplikace MFC Final 400

Fotodokumentace jednotlivých fází aplikace MFC Final 400 Fotodokumentace jednotlivých fází aplikace MFC Final 400 Příprava podkladu: Podklad musí být stabilizovaný, zbavený uvolněných částic a mastnot (tryskání, broušení, frézování) s následným odsátím prachu.

Více

Mostní objekty betonové, ostatní a zdi

Mostní objekty betonové, ostatní a zdi Mostní objekty betonové, ostatní a zdi 1. Jaká je návrhová životnost betonových mostů? 2. Od jaké pevnostní třídy a jaký beton platí požadavky uvedené v TKP kap. 18? 3. Co je provzdušněný beton? 4. Co

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 13. Vlastnosti betonů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5 Návrhové parametry betonu Diagnostika g železobetonovch konstrukcí Ing. Zdeněk Vávra vavra.z@betosan.cz +420 602 145 570 Pevnost v tlaku Modul pružnosti Vlastnosti betonu dle SVP Konzistence Maximální

Více

BEDNĚNÍ A BEDNICÍ PLÁŠTĚ PRO POHLEDOVÝ BETON

BEDNĚNÍ A BEDNICÍ PLÁŠTĚ PRO POHLEDOVÝ BETON 022 BEDNĚNÍ A BEDNICÍ PLÁŠTĚ PRO POHLEDOVÝ BETON 2 VÁCLAV LORENC, ZDENĚK SUCHÝ Bednění je jedním z mnoha faktorů, které se při realizaci monolitických konstrukcí podílejí na konečném vzhledu povrchu betonu.

Více

Rychletuhnoucí opravný beton s vysokou brzkou pevností Třída R4

Rychletuhnoucí opravný beton s vysokou brzkou pevností Třída R4 Popis obsahuje směs modifikovaného portlandského cementu a vápenokamenného plniva s přídavkem akrylátového polymeru. Jde o kvalitní, vysoce účinnou opravnou maltu, která vykazuje výborné fyzikální vlastnosti,

Více

Diagnostika staveb ING. PAVEL MEC VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA STAVEBNÍCH HMOT A DIAGNOSTIKY STAVEB

Diagnostika staveb ING. PAVEL MEC VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA STAVEBNÍCH HMOT A DIAGNOSTIKY STAVEB Diagnostika staveb ING. PAVEL MEC VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA STAVEBNÍCH HMOT A DIAGNOSTIKY STAVEB Průzkumy území a staveb Geotechnický průzkum Stavebně historický

Více

Termografická diagnostika pláště objektu

Termografická diagnostika pláště objektu Termografická diagnostika pláště objektu Firma AFCITYPLAN s.r.o. Jindřišská 17 Praha 1 Zkušební technik: Ing. Daniel Bubenko Telefon: EMail: +420 739 057 826 daniel.bubenko@afconsult. com Přístroj TESTO

Více

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ Betonové tvarovky ztraceného bednění jsou podle platných předpisů betonové dutinové tvarovky určené ke stavbě stěn a příček za předpokladu, že budou dutiny vyplněny betonovou nebo maltovou výplní. Betonové

Více

TECHNICKÝ LIST EASYCRETE LEHCE ZPRACOVATELNÝ BETON.

TECHNICKÝ LIST EASYCRETE LEHCE ZPRACOVATELNÝ BETON. TECHNICKÝ LIST EASYCRETE LEHCE ZPRACOVATELNÝ BETON EASYCRETE je velmi lehce zpracovatelný až samozhutnitelný transportbeton. Vyrábí se dle ČSN EN 206-1 v platném znění. Jeho konzistence se udává vždy stupněm

Více

Schöck Isokorb typ QS

Schöck Isokorb typ QS Schöck Isokorb typ Schöck Isokorb typ Obsah Strana Varianty připojení 182 Rozměry 183 Pohledy/čelní kotevní deska/přídavná stavební výztuž 18 Dimenzační tabulky/vzdálenost dilatačních spar/montážní tolerance

Více

NÁVOD PRO ZDĚNÍ Z RETRO BLOKŮ DITON A D. PŘÍKLAD DETAILNÍ SKLADBY PODEZDÍVKY A SLOUPKU 400x400. A RETRO blok 390/190/190. C Základ ze ZB 20 ZB 40

NÁVOD PRO ZDĚNÍ Z RETRO BLOKŮ DITON A D. PŘÍKLAD DETAILNÍ SKLADBY PODEZDÍVKY A SLOUPKU 400x400. A RETRO blok 390/190/190. C Základ ze ZB 20 ZB 40 PŘÍKL ETILNÍ SKLY POEZÍVKY SLOUPKU 400x400 RETRO blok 390/190/190 Typ prvku RETRO blok 390/190/90 na stojatě Základ ze Z 20 Z 40 ZS RETRO bloků 300/195/70 E F PŘÍKL SLOŽENÍ POEZÍVKY, SLOUPKU 400x200 SLOUPKU

Více

ColFlex TECHNICKÝ LIST

ColFlex TECHNICKÝ LIST Popis Výhody Typické aplikace Příprava podkladu Aplikace je homogenní pružná hydroizolační páska určená pro aplikace na plochy, které jsou vystaveny vysokému tlaku vody. Páska je vhodná pro venkovní aplikace,

Více

Technický list StoCrete GM

Technický list StoCrete GM Sanační malta, modifikovaná plastem, vázaná cementem, tloušťka vrstvy 6 30 mm Charakteristika Použití jako náhražka betonu pro ochranu a sanaci betonových nosných konstrukcí (beton a železobeton) Vlastnosti

Více

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL CENÍK KONTROLNÍCH ZKUŠEBNÍCH PRCÍ ZL Vypracoval dne 20.12.2017 ředitel zkušebny: Ing. Tomáš Moravec Platnost od 1.1.2018 do 31.12.2018 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou uvedeny za vlastní zkušební výkon

Více

COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Compacton. ... nový standard betonáže

COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. Compacton. ... nový standard betonáže COMPACTON Compacton Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony... nový standard betonáže Compacton Současné požadavky na vysokou kvalitu a zároveň rychlost prováděných prací vyžadují nové technologie a

Více

1. Úvod do problematiky provádění betonových konstrukcí. Pavel Svoboda Moderní trendy v betonu III. - Provádění betonových konstrukcí

1. Úvod do problematiky provádění betonových konstrukcí. Pavel Svoboda Moderní trendy v betonu III. - Provádění betonových konstrukcí 1. Úvod do problematiky provádění betonových konstrukcí Pavel Svoboda Úvod do problematiky provádění betonových konstrukcí Průřezová přednáška co vše a jak může ovlivnit výslednou kvalitu betonové konstrukce

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

RONDE BLOCK. Rozměry výrobků. Technické specifikace

RONDE BLOCK. Rozměry výrobků. Technické specifikace Originální tvarovky oválného tvaru, ze kterých lze tvořit jak rovné, tak vlnité a zaoblené plochy. Primárně je tato tvarovka určena pro výstavbu plotů a zídek. Díky tvarovému řešení tvárnic nejsou nutné

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0519Lepidla přírodní a syntetická lepidla Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova www.zlinskedumy.cz Střední odborná

Více

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 Červen 2015 ČSN P 73 2450 Vláknobeton Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Více

Vady a poruchy betonových konstrukcí

Vady a poruchy betonových konstrukcí Vady a poruchy betonových konstrukcí JIŘÍ KOLÍSKO jiri.kolisko@cvut.cz Kloknerův ústav, ČVUT v Praze 1 Něco definic úvodem Vada - týká se úvodního stavu výrobku či dodávky před zahájením užívání. Vady

Více

11. Omítání, lepení obkladů a spárování

11. Omítání, lepení obkladů a spárování 11. Omítání, lepení obkladů a spárování Omítání, lepení obkladů a spárování 11.1 Omítání ve vnitřním prostředí Pro tyto omítky platí EN 998-1 Specifikace malt pro zdivo Část 1: Malty pro vnitřní a vnější

Více

AQUASEALER. Mimořádně flexibilní tmel, který poskytuje vodotěsnou vrstvu v mnoha aplikacích.

AQUASEALER. Mimořádně flexibilní tmel, který poskytuje vodotěsnou vrstvu v mnoha aplikacích. Mimořádně flexibilní tmel, který poskytuje vodotěsnou vrstvu v mnoha aplikacích. Název Zkratka Balení Obj. číslo Aquasealer ASB 1 kg dóza 85825 Aquasealer ASK 14 kg kbelík 85827 VLASTNOSTI Nízká viskozita

Více

Zvláštní specifi ka: možnost okamžitého dosažení kompaktního hladkého povrchu, možnost dokonalého zalití

Zvláštní specifi ka: možnost okamžitého dosažení kompaktního hladkého povrchu, možnost dokonalého zalití www.easycrete.cz Definice a varianty EASYCRETE definice Easycrete je velmi lehce zpracovatelný až samozhutnitelný transportbeton. Vyrábí se dle ČSN EN 206-1 v konzistencích F5, F6 a F7, s kamenivem o maximálním

Více

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.easycrete.cz

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.easycrete.cz BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST RYCHLOST www.easycrete.cz Definice a varianty EASYCRETE definice Easycrete je velmi lehce zpracovatelný až samozhutnitelný transportbeton.

Více

Opravná malta se statickou funkcí třída R4 podle EN

Opravná malta se statickou funkcí třída R4 podle EN Technický list Vydání 01/06/2015 Identifikační č.: 02 03 02 04 001 0 000028 1180 Opravná malta se statickou funkcí třída R4 podle EN 1504-3 Popis výrobku je 1-komponentní opravná malta s obsahem vláken,

Více

MISTRAL TECTOTHERM EPS 2015

MISTRAL TECTOTHERM EPS 2015 Technický list pro vnější tepelně izolační kompozitní systém ( ETICS ) s omítkou a s izolantem z expandovaného polystyrenu (EPS) MISTRAL TECTOTHERM EPS 2015 1) Základní údaje Vnější tepelně izolační kompozitní

Více

Technický list StoCrete KM

Technický list StoCrete KM Jemná malta pro kosmetické úpravy, modifikovaná plastem, vázaná cementem, tloušťka vrstvy do 2 mm Charakteristika Použití jako škrábaná a vyrovnávací stěrková hmota pro ochranu a sanaci betonových nosných

Více

PLOTY. Vše pro stavbu plotů! www.kb-blok.cz. - tvarovky - schránky - zdicí směs - výplňový beton - zákryty - plotové výplně - vrata - branky

PLOTY. Vše pro stavbu plotů! www.kb-blok.cz. - tvarovky - schránky - zdicí směs - výplňový beton - zákryty - plotové výplně - vrata - branky PLOTY Vše pro stavbu plotů! - tvarovky - schránky - zdicí směs - výplňový beton - zákryty - plotové výplně - vrata - branky tvarovky PlayBlok NOVINK PlayBlok KBF 2-1 štípaná A! PlayBlok KBF 2-1 štípaná

Více

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc.

Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru. Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Navrhování betonových konstrukcí na účinky požáru Ing. Jaroslav Langer, PhD Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Beton z požárního hlediska Ohnivzdorný materiál: - nehořlavý -tepelně izolační Skupenství:

Více

TKP 18 MD zásady připravované revize

TKP 18 MD zásady připravované revize TKP 18 MD zásady připravované revize Ing. Jan Horský e-mail: horsky@horsky.cz Horský s.r.o. mobil: 603540690 Klánovická 286/12; 194 00 Praha 9 Osnova TKP 18 v systému předpisů MD Podklady pro revizi Zásady

Více

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL

CENÍK KONTROLNÍCH A ZKUŠEBNÍCH PRACÍ ZL CENÍK KONTROLNÍCH ZKUŠEBNÍCH PRCÍ ZL Vypracoval dne 1.3.2017 ředitel zkušebny: Ing. Tomáš Moravec Platnost od 1.3.2017 do 31.12.2017 * Ceny zkoušek jsou smluvní a jsou uvedeny za vlastní zkušební výkon

Více

Construction. Sikafloor Průrmyslové podlahové systémy. Sika CZ, s.r.o.

Construction. Sikafloor Průrmyslové podlahové systémy. Sika CZ, s.r.o. Construction Sikafloor Průrmyslové podlahové systémy Sika CZ, s.r.o. Úpravy betonových podkladů PŘÍPRAVA PODKLADU PRO APLIKACI EPOXIDOVÝCH (EP) A POLYURETANOVÝCH (PU) MATERIÁLŮ SIKAFLOOR odstranění starých

Více

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18 Je bezpodmínečně nutné brát do úvahy zásady a dodržovat příslušné normové předpisy a pravidla. POZOR! Důležitá je i kooperace prací topenářské, betonářské firmy a firmy pokládající krytinu. Plovoucí podlaha

Více

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex 1 1. Úvod Často je technicky obtížné utěsnit spáry, ve kterých dochází k velkým pohybům, a opravit staré, bitumeny utěsněné, spáry tradičními způsoby. Přemosťující

Více

TVÁRNICE ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ

TVÁRNICE ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ TECHNICKÝ LIST TVÁRNICE ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ TVÁRNICE ZTRACENÉHO BEDNĚNÍ tvárnice z prostého vibrolisovaného betonu na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované zušlechťujícími přísadami tvárnice mají

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S SANAČNÍ TECHNOLOGIE: 1. Vnější hydroizolační systém Svislé izolace Drenáž Ochrany izolace Zateplení zdiva pod úrovní terénu Dodatečná vodorovná izolace

Více

TECHNICKÝ LIST TECHNICKÝ LIST

TECHNICKÝ LIST TECHNICKÝ LIST E 439 - Anhydrid CA-C-F7 Číslo výrobku Popis výrobku Potěr na anhydritové bázi pro vnitřní podlahy v občanské výstavbě. Složení E 439 je suchá směs sestávající z anhydritu, klasifikovaných písků a specifických

Více

Ošetřování betonu. Ing. Vladimír Veselý. Moderní trendy v betonu III. Provádění betonových konstrukcí Praha

Ošetřování betonu. Ing. Vladimír Veselý. Moderní trendy v betonu III. Provádění betonových konstrukcí Praha Ošetřování betonu Ing. Vladimír Veselý OSNOVA Proč ošetřovat beton Kdy s ošetřováním začít Jak ošetřovat Jak dlouho ošetřovat Betonáž za nízkých teplot Betonáž v létě Nejčastější chyby Závěrem Proč ošetřovat

Více

Opravná malta se statickou funkcí třída R4

Opravná malta se statickou funkcí třída R4 Technický list Vydání 07/01/2013 Identifikační č.: 02 03 02 04 001 0 000028 Opravná malta se statickou funkcí třída R4 Popis výrobku je 1-komponentní opravná malta s obsahem vláken, s nízkým smrštěním,

Více

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok.

DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok. DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA obrubníky odvodňovací žlaby D-RainBlok DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA Dopravní infrastruktura perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití str. KB zahradní obrubníky

Více

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz STAVEBNÍ KONSTRUKCE Témata k profilové

Více

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY BENEŠ Filip, 2.S 7.1.2015 Hlavní kritéria spárovacích tmelů rychlost tuhnutí paropropustnost nasákavost obsah vodorozpustných solí ultrazvuková transmise-měřena rychlost průniku

Více

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí

Trvanlivost betonových konstrukcí. Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí Trvanlivost betonových konstrukcí Prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. ČVUT - stavební fakulta katedra betonových konstrukcí 1 Osnova přednášky Požadavky na betonové konstrukce Trvanlivost materiálu a konstrukce

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY 6.1 LEHKÉ BETONY

STAVEBNÍ MATERIÁLY 6.1 LEHKÉ BETONY LEHKÉ BETONY Ing. Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 24 říjen 2013 L E H K É B E T O N Y dělení dle způsobu vylehčení Betony mezerovité zrna kameniva spojena cement. tmelem v bodech dotyku Betony nepřímo

Více