MATURITNÍ ZKOUŠKA /18

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATURITNÍ ZKOUŠKA /18"

Transkript

1 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. Pd Pecníkem 1666, Vsetín MATURITNÍ ZKOUŠKA / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium Pdba maturitní zkušky se řídí: záknem č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn), v platném znění; vyhlášku č.177/2009 Sb. bližších pdmínkách uknčvání vzdělávání na středních šklách maturitní zkušku, ve znění pzdějších předpisů, rámcvými vzdělávacími prgramy jedntlivých brů. Maturitní zkuška se skládá ze splečné (státní) části a prfilvé (šklní) části. Hdncení maturitní zkušky prbíhá dle 22 a 23 vyhlášky č. 177/2009 Sb. (splečná část), hdncení zkušek prfilvé části maturitní zkušky prbíhá pdle 24 a 25 výše zmíněné vyhlášky. Při celkvém hdncení maturitní zkušky se pstupuje dle 26 vyhlášky (viz výše). Nabídka předmětů splečné části je stejná pr všechny bry SŠ Kstka, nabídka předmětů části prfilvé je specifická pr každý z brů a jeh zaměření. Pdmínku úspěšnéh vyknání maturitní zkušky je t, aby žák uspěl u všech pvinných zkušek bu částí. A. Splečná část POVINNÉ ZKOUŠKY 1. Český jazyk a literatura 2. Anglický jazyk neb Německý jazyk neb Matematika NEPOVINNÉ ZKOUŠKY (MAX 2) Anglický jazyk Německý jazyk Matematika B. Prfilvá část 1. Eknmika a pdnikání Subrná zkuška z dbrných předmětů Eknmika, Marketing, Management a Práv, knaná ústní frmu před zkušební kmisí. POVINNÉ ZKOUŠKY 2. Subr prfilujících předmětů Subrná zkuška z předmětů studijní specializace, knaná ústní frmu před zkušební kmisí. 3. Účetnictví a daně Praktická zkuška. NEPOVINNÉ ZKOUŠKY (MAX 2) Infrmatika Ústní zkuška před zkušební kmisí. Matematika Ústní zkuška před zkušební kmisí.

2 Ve šklním rce 2017/18 se maturuje z těcht předmětů studijní specializace: Práv a řízení firem Subrná zkuška bsahuje předměty ŠVP Manažerské techniky, Psychlgie jednání a řízení; Právní praktikum. Cestvní ruch, turismus a rekrelgie Subrná zkuška bsahuje předměty ŠVP Průvdcvání a služby v cestvním ruchu; Gegrafie cestvníh ruchu; Praktikum v cestvním ruchu. Infrmační technlgie a infrmační systémy Subrná zkuška bsahuje předměty ŠVP Technické vybavení pčítače; Prgramvé vybavení pčítače; Pčítačvé sítě; Praktikum z infrmatiky. Zahraniční bchd a bankvnictví Subrná zkuška bsahuje předměty ŠVP Kapitálvý trh a bankvnictví, Zahraniční bchd; Finanční praktikum. Žurnalistika a média Subrná zkuška bsahuje předměty ŠVP Žurnalistika, Tvůrčí psaní, Mediální praktikum. Pznámka: Maturitní témata výše uvedených subrných zkušek jsu z důvdu kmplexnějšíh pkrytí bsahu učiva zařazených předmětů většinu členěna na dvě části, kterým je při ústním zkušení vyhrazen dpvídající časvý úsek a jsu hdnceny jak celek jednu známku. Kritéria hdncení prfilvých zkušek maturitní zkušky 2017/18 Obr M/01 Eknmika a pdnikání Výkny žáka v jedntlivých prfilvých zkuškách maturitní zkušky stanvených šklním vzdělávacím prgramem se hdntí těmit stupni prspěchu: 1 výbrný, 2 chvalitebný, 3 dbrý, 4 dstatečný, 5 nedstatečný. Pkud žák zkušku neb dílčí zkušku neknal, uvádí se v prtklech u příslušnéh předmětu míst stupně prspěchu slv neknal. Při klasifikaci výknů žáků u prfilvých zkušek s převahu teretickéh zaměření se v suladu s pžadavky šklníh vzdělávacíh prgramu hdntí: ucelenst a trvalst svjení pžadvaných pznatků, faktů, pjmů, definic, záknitstí, vztahů a schpnst vyjádřit je a aplikvat, kvalita a rzsah získaných dvednstí a jejich uplatnění při vlastní práci, schpnst využívat a zbecňvat zkušensti a pznatky získané při praktických činnstech, kvalita myšlení, především lgika a samstatnst, kvalita, výstižnst, dbrná a jazykvá správnst ústníh i písemnéh prjevu. Při klasifikaci výsledků praktických činnstí se hdntí zejména: svjení praktických dvednstí a návyků, zvládnutí účelných způsbů práce, využití získaných teretických vědmstí v praktických činnstech, samstatnst a iniciativa v praktických činnstech, rganizace vlastní práce.

3 Pdrbnsti kritérií stupňů prspěchu Stupeň 1 (výbrný) Žák vládá učebními snvami pžadvané pznatky, fakta, pjmy, definice a záknitsti uceleně a úplně a chápe vztahy mezi nimi. Phtvě vyknává pžadvané činnsti. Samstatně uplatňuje svjené pznatky a dvednsti pr řešení teretických a praktických úklů, při výkladu a hdncení jevů a záknitstí. Myslí lgicky správně, zřetelně se u něh prjevuje samstatnst. Jeh ústní a písemný prjev je správný a výstižný. Grafický prjev je estetický. Výsledky činnsti jsu kvalitní, puze s menšími nedstatky. Stupeň 2 (chvalitebný) Žák vládá učebními snvami pžadvané pznatky, fakta, pjmy, definice a záknitsti v pdstatě uceleně a úplně. Phtvě vyknává pžadvané činnsti. Samstatně a prduktivně neb pdle menších pdnětů učitele uplatňuje svjené pznatky a dvednsti při řešení teretických a praktických úklů, při výkladu a hdncení jevů a záknitstí. Myslí správně, v jeh myšlení se prjevuje lgika. Ústní a písemný prjev má menší nedstatky ve správnsti a výstižnsti. Kvalita výsledků činnstí je zpravidla bez pdstatných nedstatků. Grafický prjev je estetický, bez větších nepřesnstí. Žák je schpen samstatně neb s menší pmcí studvat vhdné texty. Stupeň 3 (dbrý) Žák má v ucelensti a úplnsti svjení pžadvaných pznatků, faktů, pjmů, definic a záknitstí nepdstatné mezery. Pžadvané činnsti nevyknává přesně. Pdstatnější nepřesnsti a chyby dvede za pmci učitele krigvat. Osvjené pznatky a dvednsti aplikuje při řešení teretických úklů s chybami. Uplatňuje pznatky a prvádí hdncení jevů a záknitstí pdle pdnětů učitele. Jeh myšlení je vcelku správné. Ústní a písemný prjev není vždy správný a výstižný, grafický prjev je méně estetický. Častější nedstatky se prjevují v kvalitě výsledků jeh činnsti. Stupeň 4 (dstatečný) Žák má v ucelensti a úplnsti svjení pžadvaných pznatků závažné mezery. Při prvádění pžadvaných činnstí je mál phtvý a má větší nedstatky. V uplatňvání svjených pznatků a dvednstí při řešení teretických a praktických úklů se vyskytují závažné chyby. Při využívání pznatků pr výklad a hdncení jevů je nesamstatný. V lgice myšlení se vyskytují závažné chyby. Jeh ústní a písemný prjev má zpravidla vážné nedstatky ve správnsti a výstižnsti. Výsledky jeh činnsti nejsu kvalitní, grafický prjev je mál estetický. Závažné nedstatky a chyby dvede žák s pmcí učitele pravit. Stupeň 5 (nedstatečný) Žák si pžadvané pznatky nesvjil uceleně a úplně, má v nich závažné a značné mezery. Jeh dvednst vyknávat pžadvané činnsti má velmi pdstatné nedstatky. V uplatňvání svjených vědmstí a dvednstí při řešení teretických a praktických úklů se vyskytují velmi závažné chyby. Při výkladu a hdncení jevů a záknitstí nedvede své vědmsti uplatnit ani s pdněty učitele. Neprjevuje samstatnst v myšlení, vyskytují se u něh časté lgické nedstatky. V ústním a písemném prjevu má závažné nedstatky ve správnsti a výstižnsti. Kvalita výsledků jeh činnsti a grafický prjev jsu na nízké úrvni. Závažné nedstatky a chyby nedvede pravit ani s pmcí učitele.

4 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Téma č. 1 Pjednej prblematice věcných práv a. Definuj předmět úpravy, definuj pjem věc, rzdělení věcí. b. Věcná práva k věci vlastní (vlastnické práv, spluvlastnictví). c. Věcná práva k věci cizí. Téma č. 2 Pjednej prblematice kupní smluvy a. Definuj pjem kupní smluva, vymez právní úpravu. b. Uveď pdstatné, pravidelné a nahdilé náležitsti kupní smluvy. c. Pjednej prblematice dpvědnsti za vady v suvislsti s kupní smluvu. Téma č. 3 Pjednej prblematice smluvy díl a. Definuj pjem smluva díl, vymez právní úpravu. b. Uveď pdstatné, pravidelné a nahdilé náležitsti smluvy díl. c. Pjednej prblematice dpvědnsti za vady v suvislsti s vadami předmětu díla. Téma č. 4 Pjednej prblematice smluv se zástupci a. Vymez pjem smluvy se zástupci, uveď právní úpravu. b. Pjednej jedntlivých smluvách upravených NOZ. Téma č. 5 Pjednej prblematice pdnikání a. Definuj pjem pdnikání, živnst a vymez právní úpravu. b. Prveď rzdělení živnstí dle platné právní úpravy. c. Charakterizuj pdmínky pdnikání pdle ŽZ. Téma č. 6 Pjednej prblematice sbních bchdních splečnstí a. Vymez pjem sbní bchdní splečnst, právní úpravu. b. Pjednej způsbu vzniku a zániku sbních bchdních splečnstí. c. Pjednej rgánech jedntlivých sbních bchdních splečnstí Téma č. 7 Pjednej prblematice kapitálvých bchdních splečnstí a. Vymez pjem kapitálvá bchdní splečnst, právní úpravu. b. Pjednej způsbu vzniku kapitálvých bchdních splečnstí. c. Pjednej rgánech jedntlivých kapitálvých splečnstí. Téma č. 8 Pjednej prblematice pracvníh pměru vznik, změna, zánik a. Definuj pjem, uveď právní úpravu. b. Vznik pracvníh pměru. c. Změny pracvníh pměru. d. Zánik pracvníh pměru.

5 Téma č. 9 Pjednej prblematice řešení bčanskprávních sprů a. Vyjmenuj způsby řešení sprů v případě prušení práva. b. Pjednej prblematice bčanskéh sudníh řízení (pravmc a příslušnst sudu, pdmínky, zahájení řízení, průběh řízení, vydání rzhdnutí, pravné prstředky). Téma č. 10 Pjednej prblematice dpvědnsti v pracvněprávních vztazích a. Vymez druh pracvněprávní dpvědnsti a subjekty, které jsu jí dtčeny, preventivní ustanvení týkající se dpvědnsti. b. Obecná a zvláštní dpvědnst zaměstnance. c. Obecná a zvláštní dpvědnst zaměstnavatele. Téma č. 11 Vedení lidí a. styl řízení, b. typlgie stylů řízení, c. mřížka manažerskéh chvání, d. týmvý styl vedení, e. mtivace zaměstnanců, f. aplikace Maslwvy terie mtivace při vedení lidí, g. mtivace lidí pmcí zpětné vazby, h. mtivace pmcí cílů. Téma č. 12 Plánvání a. struktura plánvacíh prcesu pdniku, b. sustava plánů, c. kmplexní strategické plánvání pdniku, d. SWOT analýza, e. typy pdnikatelských strategií, f. pdnikatelský plán. Téma č. 13 Organizvání a. pdstata a smysl rganizvání, b. rzpětí řízení, plchá a strmá rganizační struktura, c. metdy pr určení ptimálníh rzpětí řízení, d. stabilní rganizační struktury (linivá, linivě štábní, divizinální, funkcinální), e. přechdné rganizační struktury (pružné týmy, maticvá rganizační struktura), f. výběr a vytváření rganizační struktury, g. sučasné trendy v rganizvání. Téma č. 14 Marketingvý výzkum a. marketingvý infrmační systém, b. fáze marketingvéh výzkumu, c. techniky marketingvéh výzkumu (kvantitativní a kvalitativní výzkum), d. dtazník jak základní nástrj výzkumu. Téma č. 15 Nákupní chvání zákazníka a. prces rzhdvání při kupi, b. vliv kulturních, splečenských, sbních a psychlgických faktrů na nákupní chvání, c. druhy chvání sptřebitele pdle nákupní situace, d. typlgie zákazníků.

6 Téma č. 16 Prdukt a. charakteristika a členění výrbků, b. výrbní a bchdní srtiment, c. vlastnsti prduktu (kmplexní výrbek, bal, značka výrbku a chranná známka), d. živtní cyklus výrbku, e. vývj výrbku. Téma č. 17 Distribuce a. distribuční cesty, b. intenzita prdeje, c. velkbchd, d. malbchd, e. řízení malbchdní prdejny (malbchdní mix). Téma č. 18 Cena a. charakteristika ceny, b. cíle pdniku při stanvvání ceny, c. metdy stanvvání ceny, d. cenvé strategie. Téma č. 19 Prpagace a. prpagační mix, b. prpagační strategie, c. marketingvá kmunikace, d. pdpra prdeje, e. sbní prdej, f. public relatins, g. přímý marketing, h. reklama. Téma č. 20 Tržní mechanismus a. pdstata tržníh mechanismu, dělení trhů, b. zákn nabídky a pptávky, c. tržní frmy, d. selhání trhu. Téma č. 21 Základní makreknmické ukazatele a. členění nárdníh hspdářství, b. eknmický růst, hrubý dmácí prdukt, c. inflace, míra inflace, d. nezaměstnanst, míra nezaměstnansti. Téma č. 22 Hspdářský cyklus a hspdářská plitika státu a. hspdářský cyklus a jeh příčiny, b. zásahy státu d eknmiky, nástrje hspdářské plitiky státu, c. fiskální plitika, d. důchdvá a sciální plitika, e. měnvá plitika.

7 Téma č. 23 Zabezpečení pdniku zásbami a. dělení, cenění zásb, b. plánvání zásb, c. činnsti suvisející se zásbváním (zajišťvání, uskutečňvání ddávek, reklamace, skladvání a řízen zásb), d. ukazatele zásb. Téma č. 24 Zabezpečení pdniku dluhdbým majetkem a. vymezení pjmu dluhdbý majetek, b. ceňvání dluhdbéh majetku, c. přizvání majetku, d. dpisvání majetku, e. inventarizace majetku, f. využívání majetku. Téma č. 25 Náklady a výnsy, zabezpečení pdniku financemi a. pdstata nákladů a výnsů, hspdářský výsledek, b. finanční zdraví pdniku, c. financvání z vlastních a cizích zdrjů, d. cash flw a jeh druhy, e. finanční analýza. Výše uvedená maturitní témata byla navržena předmětvu kmisí dbrných eknmických předmětů a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Ing. Jana Kstelníkvá předsedkyně předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

8 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium CESTOVNÍ RUCH, TURISMUS A REKREOLOGIE A) Pjem a vliv cestvníh ruchu (dále CR). B) Rakusk A) Členění CR - frmy a druhy. B) Maďarsk, Rumunsk A) Rzvj CR, překážky, perspektiva, nvé frmy CR. B) Švýcarsk A) Právní nrmy - zájezd, kncesní listina, rzdíl mezi CK a CA, pjištění prti úpadku, zvýšení ceny zájezdu, nepskytnutí služeb, bsah cestvní smluvy. B) Španělsk, Prtugalsk A) Vývj cestvníh ruchu ve světě a u nás, Thmas Ck. B) Itálie A) CR a EU - statistika, satelitní účet, rganizace řízení CR u nás a ve světě. Rekrelgie - vymezení pjmu, živtní styl. B) Francie A) Marketing, trh - subjekty, bjekty, nabídka, pptávka. B) Velká Británie, Irsk A) Marketingvá péče zákazníka, marketingvý mix základní 4P. B) Česká republika A) Destinační management, marketingvý mix rzšiřující 4P. B) Německ A) Dpravní služby a jejich členění, letecká a železniční dprava. B) Řeck, Bulharsk

9 A) Dpravní služby, členění, silniční a statní druhy. B) Plsk, Pbaltí (Litva, Ltyšsk, Estnsk) A) Ubytvací služby. B) Benelux (Belgie, Nizzemsk, Lucembursk) A) Pjišťvací služby, řešení pjistných událstí. B) Severské země (Finsk, Švédsk, Nrsk, Dánsk, Island) A) Peněžní a směnárenské služby, pasvé, vízvé a celní služby. B) Rusk, Ukrajina A) Lázeňský cestvní ruch. B) Slvenská republika A) Kngresvý, senirský, venkvský, nábženský, lvecký CR. B) Ministáty (Malta, Andrra, Lichtenštejnsk, Vatikán, Mnak, San Marin) A) Význam průvdcvské činnsti, typy průvdců. B) Chrvatsk, Slvinsk A) Vlastnsti, znalsti, dvednsti průvdce, splečenský prtkl a pdmínky pr prvzvání průvdcvské činnsti. Rekrelgie důležitst vlnéh času v živtě dnešní splečnsti, druhy rekreace. B) Jihzápadní Asie (Tureck, Arabský plstrv) a Jižní Asie (Indie, Nepál, Srí Lanka) A) Náplň práce a pvinnsti průvdce, příprava a infrmační minimum, zásady výkladu. B) Výchdní Asie (Čína, Japnsk) a Jihvýchdní Asie (Thajsk, Malajsie, Singapur) A) Tpgrafická, chrnlgická a psychlgická příprava, typy účastníků zájezdu. B) Kanada, USA A) Převzetí a vyúčtvání zájezdu, dkumenty a frmuláře, které využívá průvdce. Rekrelgie rekreace v živtě člvěka, vlnčasvá zařízení. B) Mexik, státy Střední Ameriky, Karibská blast A) Vývj CK, dělení CK, služby, rzdělení zájezdů. B) Jižní Amerika (Brazílie, Argentina, Andské země)

10 A) Prdukt, tvrba zájezdu, kalkulace. B) Severní a Západní Afrika A) Mimřádné situace a jejich řešení v průvdcvské činnsti. B) Výchdní a Jižní Afrika A) Využití infrmačních technlgií v CR. B) Austrálie, Nvý Zéland (Oceánie). Výše uvedená maturitní témata byla navržena předmětvu kmisí zeměpisu a cestvníh ruchu a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Mgr. Daniel Jkeš předseda předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

11 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium ZAHRANIČNÍ OBCHOD A BANKOVNICTVÍ Téma č. 1 Investvání a kritéria hdncení investvání, finanční trh definice investvání, frmy investvání, srvnání individuálníh a klektivníh investvání, kritéria hdncení investvání, definice a struktura finančníh trhu. Téma č. 2 Nástrje finančníh trhu definice investičních nástrjů, cenné papíry definice, kritéria, členění, charakteristika majetkvých cenných papírů, charakteristika dlužnických cenných papírů, deriváty, danění cenných papírů. Téma č. 3 Burza cenných papírů Praha, a. s. definice burzy becně, BCPP charakteristika, rgány, trhy, bchdy, investiční nástrje bchdvané na BCPP, vypřádání burzvních bchdů, burzvní indexy, burzvní kurzvní lístek. Téma č. 4 RM-Systém, česká burza cenných papírů, a. s. vznik RM-Systému, charakteristika bchdníh systému, burzvní trhy, typy bchdů, předbchdní validace, vypřádání burzvních bchdů, burzvní indexy, burzvní kurzvní lístek. Téma č. 5 Individuální investvání definice individuálníh investvání, výhdy a nevýhdy individuálníh investvání, jedntlivé frmy individuálníh investvání, stručná charakteristika pdstaty, jedntlivých frem individuálníh investvání.

12 Téma č. 6 Dplňkvé penzijní spření charakteristika dplňkvéh penzijníh spření, účastníci dplňkvéh penzijníh spření, příspěvky na dplňkvé penzijní spření, zhdncení vlžených prstředků, frmy čerpání prstředků z dplňkvéh penzijníh spření penze, jednrázvé vyrvnání, dbytné. Téma č. 7 Stavební spření pdstata stavebníh spření, charakteristika, spřicí fáze délka spřicí fáze, státní pdpra, úvěrvá fáze řádný úvěr ze stavebníh spření, překlenvací úvěr, slabé a silné stránky stavebníh spření. Téma č. 8 Živtní kapitálvé pjištění základní pjmy pjišťvnictví, pjistitel, pjistník, pjištěný, právněná sba, bmyšlená sba, pjistná hdnta, dkupné, škdvé pjištění, bnsvé pjištění, pdstata živtníh kapitálvéh pjištění, živtní investiční pjištění, výběr pjišťvny, zásady uzavírání pjistných smluv, předčasné uknčení smluvy. Téma č. 9 Klektivní investvání charakteristika klektivníh investvání, výhdy a nevýhdy klektivníh investvání, funkce klektivníh investvání, investiční splečnsti, investiční fndy, pdílvé fndy tevřené, uzavřené, banka depzitář. Téma č. 10 Peněžní systém definice peněz, charakteristika peněz, funkce peněz, frmy peněz, charakteristika Kruny české jak české měny. Téma č. 11 Bankvní systém, ČNB charakteristika bankvníh systému 1. úrveň, 2. úrveň, ČNB vznik a funkce, určvání a prvádění měnvé plitiky, emise bankvek a mincí, řízení peněžníh běhu, platebníh styku a zúčtvání bank, bankvní dhled.

13 Téma č. 12 Obchdní banky charakteristika, funkce služby charakteristika bchdní banky jak pdnikatelskéh subjektu, druhy bchdních bank, služby pskytvané bchdními bankami, činnsti bchdních bank z hlediska rzvahy, stanvy bchdní banky. Téma č. 13 Obchdní banky přijímání vkladů charakteristika vkladvých účtů, běžné účty, termínvané účty s pevným termínem, spřicí účty, zhdncení vkladů u bank z hlediska kritérií investvání. Téma č. 14 Obchdní banky pskytvání úvěrů pdnikatelům charakterizujte úvěrvý prces, získávání základních infrmací, úvěrvá analýza, uzavření úvěrvé smluvy a čerpání úvěru, kntrla ddržvání úvěrvých pdmínek, klasifikace phledávek z úvěrů. Téma č. 15 Obchdní banky pskytvání sptřebitelských úvěrů charakteristika sptřebitelských úvěrů, pskytvatelé a zprstředkvatelé sptřebitelských úvěrů, druhy sptřebitelských úvěrů, zajištění sptřebitelských úvěrů, rizika čerpání sptřebitelských úvěrů. Téma č. 16 Ostatní bankvní služby devizvé bchdy frward, swap, futures, pce, směnárenské služby, deptní bchdy, pradenské a knzultační služby. Téma č. 17 Marketing v bankvnictví charakteristika bankvníh marketingu, tvrba marketingvé strategie, marketingvý mix, zásady jednání se zákazníkem.

14 Téma č. 18 Zahraniční bchd definice zahraničníh bchdu, frmy zahraničníh bchdu, funkce zahraničníh bchdu, předmět zahraničníh bchdu, výhdy a nevýhdy zahraničníh bchdu, specifika zahraničníh bchdu ČR. Téma č. 19 Bilance zahraničníh bchdu charakteristika bilance zahraničníh bchdu, platební bilance, běžný účet platební bilance, finanční účet platební bilance, změna devizvých rezerv, rvnváha platební bilance, bchdní bilance. Téma č. 20 Nástrje zahraničníh bchdu cíle využití nástrjů zahraničníh bchdu, přímé nástrje zahraničníh bchdu kvóty, cla, vývzní subvence, neviditelné překážky dvzu, nepřímé nástrje zahraničníh bchdu intervence na devizvých trzích, patření fiskální a mnetární plitiky. Téma č. 21 Mezinárdní bchdní plitika vymezení pjmu bchdní plitika, nástrje bchdní plitiky, liberální a prtekcinistická plitika státu, subjekty vlivňující vnější eknmické vztahy parlament, vláda, nižší správní rgány státu, plitické strany, bankvní instituce, asciace pdnikatelů a bchdní a hspdářské kmry, dbrvé svazy a syndikáty, bchdně plitická patření plány a prgramy, daňvá plitika, měnvá a finanční plitika, bchdní plitika. Téma č. 22 Mezinárdní bchdní rganizace Světvá bchdní rganizace histrie vzniku, charakteristika, rganizační struktura, dhdy v rámci Světvé bchdní rganizace, kritika Světvé bchdní rganizace, Reginální kmise OSN Eknmická kmise pr Evrpu, Knference OSN pr bchd a rzvj, Mezinárdní bchdní středisk, Specializvané agentury a prgramy OSN.

15 Téma č. 23 Mezinárdní bchd zbžím a službami kmditní struktura mezinárdníh bchdu, mezinárdní bchd zbžím rzdělení, charakteristika exprtu vyspělých a rzvjvých zemí, charakteristika tempa růstu mezinárdníh bchdu se zbžím z phledu hdnty a bjemu, mezinárdní bchd se službami mezinárdní dprava, pjišťvnictví, bankvní perace, statní služby, charakteristika českéh zahraničníh bchdu se zbžím a službami. Téma č. 24 Mezinárdní phyb kapitálu frmy kapitálu, sučasné trendy phybu kapitálu, mezinárdní splupráce ve frmě jint venture, phyb kapitálu ČR. Téma č. 25 Mezinárdní měnvý systém zahraniční měna frmy, měnvý kurz, pptávka p české měně, nabídka české měny, systém měnvých kurzů vlně plvucí kurz, fixní měnvý kurz. Výše uvedená maturitní témata byla navržena předmětvu kmisí dbrných eknmických předmětů a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Ing. Jana Kstelníkvá předsedkyně předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

16 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium PRÁVO A ŘÍZENÍ FIREM Téma č. 1 A/ Persnální řízení, jeh význam a rganizace, plánvání pracvníků B/ Odpvědnst za vady v bčanskprávních vztazích, reklamace a nárky uplatňvané v suvislsti s vadným plněním Téma č. 2 A/ Rzmísťvání pracvníků B/ Prdlení, dpvědnst za prdlení v bčanskprávních vztazích jak na straně dlužníka, tak i věřitele Téma č. 3 A/ Ppis a specifikace pracvníh místa, jeh využití v persnálním řízení B/ Neverbální kmunikace, její význam a slžky Téma č. 4 A/ Přijímání nvéh pracvníka, pracvní smluva, persnální evidence B/ Majetkvá škda, dpvědnst za majetkvu škdu v bčanskprávních vztazích Téma č. 5 A/ Manažerské metdy vedení splupracvníků B/ Předmět a vývj psychlgie jak vědy Téma č. 6 A/ Pdnikání fyzických sb dle živnstenskéh zákna B/ Psychlgie práce Téma č. 7 A/ Metdy JOB B/ Sciální psychlgie Téma č. 8 A/ Technika delegvání B/ Pdnikání právnických sb frmu živnsti Téma č. 9 A/ Kučvání B/ Verbální kmunikace, myšlení a řeč Téma č. 10 A/ Týmvá práce B/ Osbnst

17 Téma č. 11 A/ Zalžení a vznik sbní bchdní splečnsti B/ Přijímací phvr, percepční steretypy Téma č. 12 A/ Hdncení pracvníků B/ Inteligence a emční inteligence, prblémvé jednání pracvníků Téma č. 13 A/ Vzdělávání pracvníků B/ Zalžení a vznik s. r.. Téma č. 14 A/ Prces kmunikace v řízení rganizace, kmunikační dvednsti manažera B/ Duševní pruchy Téma č. 15 A/ Osbnst manažera B/ Řízení před sudem 1. stupně Téma č. 16 A/ Time management B/ Nárčné živtní situace, stres, knflikt, duševní hygiena a syndrm vyhření Téma č. 17 A/ Odpvědnst za škdu způsbenu zaměstnancem B/ Temperament, charakter a ptřeby Téma č. 18 A/ Odpvědnst za škdu způsbenu zaměstnavatelem B/ Bilgické rytmy, únava, spánek a pzrnst, režim dne Téma č. 19 A/ Prada, její příprava, vedení a vyhdncení, typy prad B/ Opravné prstředky v sudním řízení Téma č. 20 A/ Metdy řešení prblémů pužívané na pradách B/ Státní správa na úseku katastru nemvitstí Téma č. 21 A/ Pracvní dba a dba dpčinku B/ Metdy výzkumu v psychlgii Téma č. 22 A/ Odměňvání práce a náhrady mzdy v suvislsti s pracvním pměrem B/ Emce, vůle, cíle a schpnsti Téma č. 23 A/ Nemcenské pjištění B/ Imaginace, paměť, učení a představy

18 Téma č. 24 A/ Získávání a výběr pracvníků B/ Důchdvé pjištění Téma č. 25 A/ Vnitřní státní správa B/ Vývjvá psychlgie Výše uvedená maturitní témata byla navržena předmětvu kmisí dbrných eknmických předmětů a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Ing. Jana Kstelníkvá předsedkyně předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

19 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium ŽURNALISTIKA A MÉDIA : Vznik a vývj české žurnalistiky d rku 1945 Žurnalistika v letech Žurnalistika p rce 1989 Nejznámější tištěná peridika a deníky Tištěná média Elektrnická média a multimédia Žurnalisté, suvisející prfese a veřejnst Základní pjmy žurnalistiky Zpravdajství Publicistika Reklama a public relatins Mluvená žurnalistika Kratší a střední publicistické žánry Základní žánry publicistiky

20 Umělecká publicistika Investigativní žurnalistika Základy redakční práce Prces vzniku reprtáže Žurnalistická etika Český rzhlas Česká televize Česká tiskvá kancelář Sukrmá média Rada pr rzhlasvé a televizní vysílání Autrské práv Výše uvedená maturitní témata byla schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Mgr. Libr Čada dbrný garant ŠVP PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

21 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. TÉMATA K ÚSTNÍ MATURITNÍ ZKOUŠCE / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Téma č.1 Histrie infrmačních technlgií a systémů Předchůdci pčítačů; vývj pčítačů ve 20. stletí základní časvé milníky, vynálezy a sbnsti; znaky pčítačvých generací, vn Neumannv schéma pčítače, histrie Internetu; Téma č.2 Základní pjmy výpčetní techniky Definice pčítače; druhy pčítačů; vn Neumannv schéma pčítače, číselné sustavy a jejich pužití; ASCII tabulka, Unicde; infrmace a jedntky pužívané k jejímu měření; rzdíl mezi hardwarem a sftwarem. Téma č.3 Základní charakteristika PC Pčítačvá skříň typy, vlastnsti, ppis vnějších prvků; napájecí zdrj standardy, výkn, knektry; chlazení a hlučnst pčítače; základní knfigurace PC a periferních zařízení; virtualizace pčítače princip, druhy virtualizačníh SW, pužití; diagnstika pčítače. Téma č.4 Základní deska Ppis základní desky a význam jejich částí pr činnst PC; řídící a knfigurační prvky základní desky - čipvá sada, jumpery; sběrnice a knektry; výrbci; BIOS, UEFI a jejich nastavení, diagnstika MB (POST). Téma č.5 Prcesr Základní části a princip činnsti - instrukční sada, registry, paměti cache, základní parametry frekvence, šířka datvé sběrnice, velikst adresvatelné paměti, napájení a chlazení, vývj prcesrů, multicre, hyperthreading, výrbci; diagnstika CPU. Téma č.6 Kmunikační rzhraní v pčítači Sběrnice vysvětlení pjmu, typy sběrnic; charakteristika a pužití rzhraní PC COM, LPT, PS/2, USB, FireWire; Thunderblt, NIC a její knfigurace; bezdrátvá prpjení - Bluetth, WiFi, IR. Téma č.7 Vnitřní paměti Charakteristika vnitřních pamětí v základních parametrech - kapacita, přístupvá dba, přensvá rychlst, statičnst, energetická závislst, přístup; dělení vnitřních pamětí a příklady jejich pužití v PC registry CPU, RAM, ROM, CMOS, cache; diagnstika perační paměti a jejíh využití.

22 Téma č.8 Vnější paměti pevné disky Charakteristika pevnéh disku, základní parametry - kapacita, přístupvá dba, přensvá rychlst, splehlivst; rzhraní PATA, SATA, SCSI, SAS; diskvá ple; rganizace dat na disku - ddíly a lgické jedntky; frmátvání subrvý systém, slžky, subry, defragmentace, SSD technlgie. Téma č.9 Další technlgie pr ukládání dat Optické mechaniky - základní charakteristika a prvnání CD, DVD a BD; pjmy týkající se vypalvání subrvý systém, sektr, sekce, track, TOC, DAO, buffer, Burn-prf, image disku; flashdisky a paměťvé karty, pužití paměťvých médií v různých peračních systémech. Téma č.10 Zbrazvací sustava Základní části grafické karty, vstupy a výstupy, sftwarvá pdpra vladače, DirectX, OpenGL; CRT mnitry, LCD panely, plazmvá brazvka - princip činnsti; základní parametry, způsby připjení, vládací prvky a nastavení mnitru, pwer management; bezdrátvý přens brazu WiDi, Miracast. Záznam a zpracvání brazu v pčítači pixel, rastrvá a vektrvá grafika; grafické aplikace a frmáty subrů; přehrávání videsubrů v pčítači; kdeky. Téma č.11 Zvukvé karty a zařízení Základní ppis a parametry zvukvých karet; způsby integrace a připjení v PC; vstupy a výstupy zvukvých karet; PC speaker; reprduktry; typy zvukvých subrů, záznam a zpracvání zvuku v PC. Téma č.12 Vstupní zařízení pčítače Klávesnice typy, rzdělení a ppis tlačítek; charakteristika a ppis základních ukazvacích zařízení myš, trackpint; tuchpad; dtykvá brazvka, interaktivní tabule; herní zařízení; rzhraní pr připjení vstupních zařízení; ergnmická pravidla pr výběr a pužívání vstupních zařízení, skenery vlastnsti, pužití, OCR. Téma č.13 Výstupní zařízení tiskárny, plttery a dataprjektry Základní parametry tiskáren; dělení tiskáren pdle pužitých tiskvých technlgií; prvnání výhd a nevýhd pužití jedntlivých typů tiskáren; princip barevnéh tisku - mdely RGB a CMYK; vládání tiskáren; výměna tnerů a zásbníků; pužití tiskáren v síti, 3D tisk; plttery; dataprjektry principy činnsti (LCD, DPL), základní parametry rzlišení, svítivst. Téma č.14 Prgramvání Vývjvé diagramy, prgramvací jazyky, bjektvě rientvané prgramvání, základní prgramvé rutiny interakce s uživatelem, sekvence příkazů, rzhdvání, cyklus, smyčka a jejich realizace ve VBA. Téma č.15 Prgramvání dávkvé subry a skripty Práce v příkazvé řádce Windws, Pwershell, práce v příkazvé řádce Linuxu; tvrba dávkvých subrů a skriptů v těcht prstředích frmáty subrů, pužití, základní prgramvé rutiny.

23 Téma č.16 Desktpvý perační systém MS Windws Vysvětlení pjmu perační systém a jeh význam v pčítači; histrie OS firmy Micrsft a jejich varianty, instalace peračníh systému; start peračníh systému, knfigurace a správa OS v grafickém rzhraní a příkazvé řádce. Téma č.17 Desktpvý perační systém Linux Vysvětlení pjmu perační systém a jeh význam v pčítači; histrie OS na platfrmě Linux a jejich distribuce, instalace peračníh systému; start peračníh systému, knfigurace a správa OS v grafickém rzhraní a příkazvé řádce. Téma č.18 Ochrana dat v pčítači Viry vysvětlení pjmu, šíření, prjevy napadenéh PC, základní dělení; antivirvé prgramy funkce, principy jejich pužívání, příklady; spyware a chrana před ním firewall, aktualizace, sftware; metdy zálhvání dat a zálhvací zařízení. Téma č.19 Sítě hardwarvé vybavení Základní charakteristika sítí; dělení sítí; tplgie sítí; hardwarvé prvky sítí rack a jeh vybavení, kabely, knektry a zásuvky - krimpvání; aktivní prvky hub, switch, ruter, access pint, firewall; bezdrátvé sítě WiFi, Bluetth, typy antén, knfigurace wifi ruteru. Téma č.20 Sítě sftwarvé vybavení Stručná histrie sítí, základní pjmy síťvéh sftwaru mdel ISO/OSI, paket, síťvé prtkly (TCP/IP, http); architektura peer t peer a klient server, servery DNS, DHCP, SMB - fileserver, FTP, webserver, mailserver, SW prstředky pr diagnstiku sítí. Téma č.21 Síťvé perační systémy MS Windws Server instalace a správa Active Directry, DNS, DHCP, sdílení prstředků v síti, zásady skupiny; Linuxvý server instalace knfigurace a správa síťvých služeb (Samba). Téma č.22 Internet Vysvětlení pjmu Internet; stručná histrie; pdmínky připjení pčítače k Internetu hardwarvé prstředky, URL, prvider; prhlížeč; služby Internetu www, , ftp; cludvé služby; principy publikvání na Internetu veřejná IP adresa, webhsting, webhusing; statické stránky, dynamické stránky. Téma č.23 Technlgie pr publikvání na webu Webvé servery, databáze a skriptvací jazyky pr publikvání (IIS + MSSQL + ASP, LAMP/WAMP), jejich instalace, knfigurace a správa. Téma č.24 Technlgie pr tvrbu www stránek Hypertext; HTML jazyk principy, základní tagy, technlgie CSS principy a pužití, JavaScript - principy pužití; aplikace pr tvrbu webvých stránek (Visual Studi Cde), WYSIWYG editry.

24 Téma č.25 Publikvání na webu redakční systémy, e-shpy Příklady redakčních systémů (CMS); instalace, správa a pužití redakčních systémů; instalace a pužití e-shpu. Výše uvedená maturitní témata byla navržena předmětvu kmisí výpčetní techniky a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Ing. Radmíra Zbrankvá předsedkyně předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly Jména a pdpisy zkušejících: Jména a pdpisy přísedících:

25 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. PRAKTICKÁ MATURITNÍ ZKOUŠKA / M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium ÚČETNICTVÍ A DANĚ Kncepce zkušky V praktické zkušce se zpracvávají úkly týkající se účetnictví jedné účetní jedntky, která se zabývá buď výrbu neb bchdní činnstí neb pskytváním služeb. Účetní jedntka je plátce DPH, zásby účtuje způsbem A za pužití příjemek a výdejek a účtů přízení. Praktická zkuška se skládá ze dvu na sbě nezávislých částí z ručně řešených úklů a účtvání v prgramu MRP. Ručně řešené úkly jsu rzděleny d něklika úklů, které mhu na sebe navazvat. Zahrnují: Zaúčtvání základních účetních perací, zejména: nákup dluhdbéh hmtnéh neb nehmtnéh majetku vč. vedlejších přizvacích nákladů, zařazení d evidence, dpisy prdej neptřebnéh dluhdbéh hmtnéh majetku, dúčtvání zůstatkvé ceny, vyřazení majetku z evidence nákup materiálu vč. vedlejších přizvacích nákladů, převd na sklad, výdej d výrby, prdej neptřebnéh materiálu a jeh vyskladnění nákup zbží vč. vedlejších přizvacích nákladů, převd na sklad, prdej zbží a jeh vyskladnění převd vyrbených výrbků na sklad, prdej a vyskladnění výrbků tržba z prdeje služeb drbné nákupy d sptřeby (benzín, čistící a chranné prstředky, kancelářské ptřeby, drbný majetek) nákup energie a služeb (nájemné, inzerce, reklama, vedení webvých stránek, pravy dluhdbéh majetku) nakupené bčerstvení a pskytnuté dary nákup a výdej cenin (pštvních známek, klků, dálničních známek, stravenek) převd htvsti mezi pkladnu a bankvním účtem pskytnutí a splátka krátkdbéh a dluhdbéh úvěru úhrady faktur přijatých a vystavených zaplacené zálhy ddavatelům a přijaté zálhy d dběratele pracvní cesty zaměstnanců vyplacené zálhy, vyúčtvání, dplatky, přeplatky přijaté úrky a zaplacené úrky z úvěru bankvní pplatky mzdy zaměstnanců a splečníků bchdních krprací (hrubá mzda, sciální a zdravtní pjištění, zálha daně ze mzdy, náhrada mzdy za pracvní neschpnst, statní srážky ze mzdy) vč. dvdů záknných a statních srážek a výplaty mzdy zálhy, vyúčtvání a vypřádání daně z příjmu účetní jedntky, DPH, silniční daně přijaté zápůjčky d splečníků a pskytnuté zápůjčky splečníkům nesplacený vklad splečníků a jeh splacení rzdělení zisku inventarizační rzdíly materiálu, zbží, htvsti, cenin, předpis a úhrada manka tevření účtů, výpčet bratu strany MD a D, výpčet knečnéh stavu účtů, uzavření účtů

26 Sestavení rzvahy ve zkráceném rzsahu Výpčet výsledku hspdaření z prvzní a finanční činnsti a výsledku hspdaření celkem za účetní jedntku, výpčet čistéh zisku Úprava výsledku hspdaření na základ daně a výpčet daně z příjmů účetní jedntky Výpčet mzdy Vyhtvení inventární karty dluhdbéh majetku včetně výpčtu rvnměrných neb zrychlených daňvých dpisů neb účetních dpisů Vyhtvení pkladní knihy Vyhtvení skladní karty Vyhtvení evidence DPH Inventarizace materiálu, zbží, htvsti, cenin a zjištění inventarizačních rzdílů Vyhtvení účetních dkladů (pkladních dkladů a faktur) Účtvání v prgramu MRP zahrnuje: Nastavení základních parametrů, včetně pčátečních stavů účtů, dkladvých řad, pkladny a skladvých karet Zaúčtvání vyhtvených účetních dkladů včetně ručníh zápisu účtvání: příjmvých a výdajvých pkladních dkladů přijatých a vydaných faktur příjemek a výdejek výpisů z bankvníh účtu vnitřních účetních dkladů Vyhtvení, ulžení, příp. tisk výstupních sestav ve frmátu PDF Hdncení zkušky Praktická zkuška se bude skládat z jedntlivých úklů, které budu bdvány. Celkvý pčet získaných bdů se převede na prcenta. Klasifikační stupeň bude určen následvně: Výbrný 100,0 % 85,0 % Chvalitebný 84,9 % 70,0 % Dbrý 69,9 % 55,0 % Dstatečný 54,9 % 40,0 % Nedstatečný 39,9 % 0,00 % Výše uvedená pdba a hdncení praktické zkušky byl navržen předmětvu kmisí dbrných eknmických předmětů a schválena ředitelem Střední škly Kstka. Vsetín, Ing. Jana Kstelníkvá předseda předmětvé kmise PaedDr. Karel Kstka, MBA, Ph.D. ředitel škly

Seznam maturitních témat

Seznam maturitních témat Seznam maturitních témat Studijní br 64-41-L/51 PODNIKÁNÍ Šklní rk 2016/2017 EKONOMIKA A ÚČETNICTVÍ 1. Tržní eknmika pjem eknmie, mikreknmie a makreknmie základní eknmické pjmy-ptřeby,statky, služby, živtní

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA /19

MATURITNÍ ZKOUŠKA /19 STŘEDNÍ ŠKOLA KOSTKA s. r.. Pd Pecníkem 1666, 755 01 Vsetín MATURITNÍ ZKOUŠKA - 2018/19 63-41-M/01 Eknmika a pdnikání - čtyřleté denní studium Pdba maturitní zkušky se řídí: záknem č. 561/2004 Sb., předšklním,

Více

PRILOHA K UCETNI ZA VERCE ZAROK2014

PRILOHA K UCETNI ZA VERCE ZAROK2014 ...,,,...,,,..., PRILOHA K UCETNI ZA VERCE ZAROK2014 I. Obecné údaje Název: Sídl: Právní frma: IČ: Předmět pdnikání: Datum vzniku splečnsti: Rzvahvý den: Datum sestavení účetní závěrky: Technické služby

Více

Vítejte na 1. Výukovém setkání

Vítejte na 1. Výukovém setkání Vítejte na 1. Výukvém setkání Prgram 1. Část 1. Prjekt: Samstatný abslvent (Edita Janstvá, DiS.) 2. Klíčvá aktivita KA04 Průběh piltníh věřvání vzdělávacíh prgramu (Tmáš Varga) Vzdělávací Mduly v praxi

Více

Využití grafů, myšlenkových map, strukturování textu Rozvíjí schopnost číst s porozuměním

Využití grafů, myšlenkových map, strukturování textu Rozvíjí schopnost číst s porozuměním Člvěk a svět práce Charakteristika vyučvacíh předmětu Vzdělávací blast Člvěk a svět práce klade velký důraz na praktické pužití získaných znalstí a dvednstí, které žák získá řešením mdelvých situací a

Více

NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA:

NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA: NABÍDKA NA VEDENÍ ÚČETNICTVÍ ČI DAŇOVÉ EVIDENCE JE URČENA: 1.Právnickým sbám - Splečnstem s ručením mezeným či a.s. - Splečenstvím vlastníků bytů - Bytvým družstvům - Družstvům jiným než bytvým - Jiným

Více

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK?

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK? Knzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ ZISK? I. Pjem aneb c se jedná (článek IX. Metdiky) Zisk = skutečné výnsy mínus skutečné náklady

Více

Majetek a zdroje krytí, inventarizace, pracovní list

Majetek a zdroje krytí, inventarizace, pracovní list Název škly Čísl prjektu Název prjektu Klíčvá aktivita Dstupné z: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, rčník, br: Tematická blast: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa,

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019 Střední průmyslvá škla, Obchdní akademie a Jazykvá škla s právem státní jazykvé zkušky Frýdek- Místek, příspěvkvá rganizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211 skla@spsafm.cz

Více

OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hodinová dotace: 4 vyuč. hodiny na každý seminář)

OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hodinová dotace: 4 vyuč. hodiny na každý seminář) OBSAH VZDĚLÁVACÍCH SEMINÁŘŮ (Hdinvá dtace: 4 vyuč. hdiny na každý seminář) PŘEHLED SEMINÁŘŮ: Oblast: Právní vzdělávání Pracvní práv v kntextu nvely bčanskéh zákníku. Přehled důležitých změn vyplývajících

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK

Konzultační materiál č. 1/2015 Přiměřený zisk PŘIMĚŘENÝ ZISK PŘIMĚŘENÝ ZISK článek IX. Prgramu pr pskytvání finanční pdpry z rzpčtu Zlínskéh kraje k zajištění dstupnsti sciálních služeb na území Zlínskéh kraje pr rk 2019 OHROŽUJE POSKYTOVATELE HRANICE PRO PŘIMĚŘENÝ

Více

Zákon o zdravotních pojišťovnách

Zákon o zdravotních pojišťovnách Zákn zdravtních pjišťvnách Důvdy ke změně Nestandardní právní frma zdravtních pjišťven Nedstatečné a nejasné vymezení pdmínek pr vznik a zánik zaměstnaneckých zdravtních pjišťven Nedstatečně vymezené pdmínky

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

Zpracoval: Zrevidoval: Schválil: Jméno Podpis Jméno Podpis Jméno Podpis

Zpracoval: Zrevidoval: Schválil: Jméno Podpis Jméno Podpis Jméno Podpis Tabulka 1 - Evidence prcesu přípravy, schválení a revizí (kapitly) Metdickéh pkynu pr přípravu pdkladů pr psuzení finančníh zdraví žadatele Vydání č. Platné d 1 3. 1. 2008 Zpracval: Zrevidval: Schválil:

Více

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné, Univerzitní náměstí 1934/3, 733 40 Karviná, Česká republika Slezská univerzita v Opavě Obchdně pdnikatelská fakulta v Karviné Přílha Dluhdbéh záměru vzdělávací a

Více

Ing. Jana Pilátová. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková

Ing. Jana Pilátová. Ing. Jana Dlabačová. Ing. Miloslava Halusková Ing. Jana Pilátvá Půsbení ve Svazu prezidentka Svazu (2011 2015) předsedkyně Metdické rady Svazu pr pdnikatele členka Výbru pr tázky výknu účetní prfese šéfredaktrka časpisu Metdické aktuality Svazu dbrný

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace

Základní škola Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, okres Vsetín, příspěvková organizace Základní škla Valašské Meziříčí, Vyhlídka 380, kres Vsetín, příspěvkvá rganizace Zpráva z testvání 7.rčníků ZŠ v rámci prjektu Rzvj a pdpra kvality ve vzdělávání Termín testvání : 18.2.-20.2.2015 Pčet

Více

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje

Sylabus modulu: E Finance a finanční nástroje Sylabus mdulu: E Finance a finanční nástrje Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jiří Krátký 26. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem mdulu,

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Evrpská unie Hlubec - menu vprav nahře: Zpět (návrat na předchzí stranu), Úvdní stránka, Nápvěda, Knec aplikace Slv úvdem C je EU? Slv autrů O prgramu Histrie EU Úvd Zásadní smluvy Pařížská smluva Římské

Více

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010)

Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 2. TÝDEN (4. a 5. 3. 2010) Tématický plán a bsahvé zaměření seminářů 1. týden - Organizační záležitsti. Účetní systém pdniku a využití výpčetní techniky. Sftware pr účetnictví.

Více

INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB

INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB INFORMACE SPOLEČNOSTI V SOUVISLOSTI S POSKYTOVÁNÍM INVESTIČNÍCH SLUŽEB Generali Investments CEE, investiční splečnst, a.s. Generali Investments CEE, investiční splečnst, a.s. Obsah: 1 ÚVODNÍ USTANOVENÍ...

Více

Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku

Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Vyská škla technická a eknmická v Českých Budějvicích Ústav pdnikvé strategie Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném pdniku Autr bakalářské práce: Veducí bakalářské práce: Opnent bakalářské práce:

Více

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne Výchvný ústav, střední škla a šklní jídelna, Divadelní 12, Nvý Jičín Klasifikační řád (sučást šklníh řádu úseku vzdělávání) prjednán a schválen dne 26. 08. 2013 Zpracval : PaedDr. Michal PETRUŽELA, veducí

Více

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o Z á k l a d n í š k l a a M a t e ř s k á š k l a K p i d l n Obsah: 1. Úvdní ustanvení. 2. Zásady klasifikace výsledků vzdělávání a chvání žáků. 2.1 Získávání pdkladů pr klasifikaci. 2.2 Hdncení výsledků

Více

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod Výzva k pdání nabídky na veřejnu zakázku: Právní služby a pradenství pr Reginální radu reginu sudržnsti Jihvýchd zadávanu pdle 6 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, jak zakázku

Více

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance)

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance) Základní zaměření dvu typů seminářů a jejich bsahvá náplň má za cíl pskytnut veducím zaměstnancům v becné rvině infrmace zákníku práce a dalších suvisejících právních úpravách, včetně infrmací prblematice

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace Sylabus mdulu: B - Strategické řízení rganizace Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem

Více

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV

SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV SYLABUS KURZU HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VAV Klíčvá aktivita: 10 Rzvj kmpetencí při hdncení výsledků VaV Kurz: Hdncení výsledků VAV Cílem kurzu je získání přehledu sučasných i buducích přístupech, psaných i nepsaných,

Více

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz

Etržiště České pošty Centrum veřejných zakázek. www.centrumvz.cz Etržiště České pšty Centrum veřejných zakázek www.centrumvz.cz Česká pšta a egvernment? Infrmační systém datvých schránek Czechpint Certifikační autrita (elektrnický pdpis a časvá razítka) Centrum veřejných

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

INFORMOVÁNÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SOUVISLOSTI S OBSAZOVÁNÍM PRACOVNÍCH POZIC A ZAMĚSTNÁVÁNÍM OSOB

INFORMOVÁNÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SOUVISLOSTI S OBSAZOVÁNÍM PRACOVNÍCH POZIC A ZAMĚSTNÁVÁNÍM OSOB INFORMOVÁNÍ O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V SOUVISLOSTI S OBSAZOVÁNÍM PRACOVNÍCH POZIC A ZAMĚSTNÁVÁNÍM OSOB dle Nařízení Evrpskéh parlamentu a Rady EU 2016/679 chraně fyzických sb v suvislsti se zpracváním

Více

UNIVERZITA PARDUBICE. Směrnice č. 29/2005. Vnitřní kontrolní systém na Univerzitě Pardubice

UNIVERZITA PARDUBICE. Směrnice č. 29/2005. Vnitřní kontrolní systém na Univerzitě Pardubice UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 29/2005 Věc: Půsbnst pr: Vnitřní kntrlní systém na Univerzitě Pardubice všechny útvary Univerzity Pardubice Účinnst d: 1. 1. 2006 Vypracval a předkládá: Schválil: Ing.

Více

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání

Možnosti transformace vyšších odborných škol do terciárního vzdělávání Mžnsti transfrmace vyšších dbrných škl d terciárníh vzdělávání Michal Karpíšek MŠMT, 30. listpadu 2010 IPn Refrma terciárníh vzdělávání CZ.1.07/4.2.00/06.0003 Tat prezentace je splufinancvána Evrpským

Více

Regenerace brownfieldů v ČR

Regenerace brownfieldů v ČR Regenerace brwnfieldů v ČR Pštrná, prsinec 2009 Reginální rzvjvá agentura jižní Mravy www.rrajm.cz 1 vymezení pjmu brwnfield CABERNET (Cncerted Actin n Brwnfield and Ecnmic Regeneratin Netwrk) www.cabernet.rg.uk

Více

Sylabus modulu: D Útvarové a procesní řízení, plánování, IT podpora projektového řízení

Sylabus modulu: D Útvarové a procesní řízení, plánování, IT podpora projektového řízení Sylabus mdulu: D Útvarvé a prcesní řízení, plánvání, IT pdpra prjektvéh řízení Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř.

Více

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí.

Dotazník tvoří celkem 25 otázek. Jejich zpracování stanovujeme do 11.2.2013. Garantujeme důvěrnost veškerých získaných informácí. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Reserch a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 64/2012 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 55 ze dne 25.1.2012 k prtklu z prvedené kntrly v příspěvkvé rganizaci Mateřská škla, Jeseniva 4,6, Praha 3 Rada městské části I.

Více

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví.

Sběr níže uvedených dat, je určen k empirickému šetřemí, výzkumu doktorandské práce s názvem Ekonomizace personálního managementu ve stavebnictví. Vážený pane řediteli, Odvláváme se k našemu předešlému rzhvru, kdy jsme splu rzebírali mžnsti vaší splečnsti CEEC Research a partnerské splečnsti KPMG specializujících se na stavební sektr pr slvení jedntlivých

Více

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr)

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr) 4.37. Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2014/ Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr

Více

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium Kritéria přijímacíh řízení pr šklní rk 2017/2018 čtyřleté studium - br 79-41-K/41 Gymnázium 1) Vyhlášení prvníh kla přijímacíh řízení d prvníh rčníku vzdělávání ve střední škle d bru vzdělání 79 41 K/41

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Obsluha PC snadn a rychle - Multimediální učebnice MS Windws XP Pachner Panel nástrjů vprav nahře (shra dlů) O stránku zpět Úvdní stránka dkumentu návrat na titulní stranu prgramu Histrie přehled navštívených

Více

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o.

9:45 10:20 Úvodní slovo Mgr. Miloslav Kvapil, ředitel společnosti DYNATECH s.r.o. Dplední prgram 9:30 9:45 Zahájení knference 9:45 10:20 Úvdní slv Mgr. Milslav Kvapil, ředitel splečnsti DYNATECH s.r.. Odbrný blk 1.: Vztahy mezi zřizvatelem a příspěvkvými rganizacemi (principy, pravidla,

Více

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů

Metodická pomůcka. Využívání záruk ČMZRB k zajišťování bankovních úvěrů Metdická pmůcka Využívání záruk ČMZRB k zajišťvání bankvních úvěrů Cílem pmůcky je minimalizvat pdíl případů, kdy je nutn zamítnut žádst pskytnutí záruky z důvdu nesuladu s klíčvými pdmínkami prgramu pdpry.

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 557/2011 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 410 ze dne 20.7.2011 k prtklu z prvedené kntrly v příspěvkvé rganizaci Mateřská škla, Sudměřská 54, Praha 3 Rada městské části

Více

Obecné informace podle 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), o uskutečněných kontrolách za rok 2018

Obecné informace podle 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád), o uskutečněných kontrolách za rok 2018 Měst Vrchlabí Městský úřad Vrchlabí, kancelář starsty Zámek 1, 543 01 Vrchlabí Obecné infrmace pdle 26 zákna č. 255/2012 Sb., kntrle (kntrlní řád), uskutečněných kntrlách za rk 2018 Obsah: 1. Kntrly prvedené

Více

bezpečnostní politiku na interní LAN síti, NAC) a řešení komplexní bezpečnostní politiky.

bezpečnostní politiku na interní LAN síti, NAC) a řešení komplexní bezpečnostní politiky. Výzva k předkládání prjektů č. 1 vyhlášená v suladu se Zásadami zastupitelstva kraje Vysčina č. 13/10 Pdprvané blasti (tituly): A. BEZPEČNOST ICT A ZÁLOHOVÁNÍ DAT B. VIRTUALIZACE Tématické členění na pdtituly:

Více

ve školním roce 2017/18

ve školním roce 2017/18 Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2017/18 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

Didaktický test. Didaktický test

Didaktický test. Didaktický test Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2013/14 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S u k r m é g y m n a s i u m J s e f a Š k v r e c k é h, S. R. O. P L Z E Ň S K Á 1 1 7 / 3 9, 150 00 P R A H A 5, I Č : 2 5 1 4 0 1 0 8 TEL.: 224 262 286 EMAIL: INFO@SGJS.CZ WWW.SGJS.CZ ČLÁNEK VI. ŠKOLNÍHO

Více

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE

INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE INTRANET V JVK ČESKÉ BUDĚJOVICE Vladimír Pávek, Jihčeská vědecká knihvna v Českých Budějvicích Úvd Jihčeská vědecká knihvna (JVK) v Českých Budějvicích prvzuje své webvé stránky d začátku rku 1996 (tehdy

Více

Systém kvality a inovací v cestovním ruchu. CZECHQUINT - Systém kvality a inovací v cestovním ruchu v České republice

Systém kvality a inovací v cestovním ruchu. CZECHQUINT - Systém kvality a inovací v cestovním ruchu v České republice Systém kvality a invací v cestvním ruchu CZECHQUINT - Systém kvality a invací v cestvním ruchu v České republice CzechQuint kvalita a invace v cestvním ruchu Hlavní cíle: zlepšvání kvality a pdpra rzvje

Více

SMLOUVA O DÍLO (dále jen "Smlouva") Smluvní strany. Ing. Jan Nehoda, místopředseda j an.nehoda@eru.cz 2421001/0710

SMLOUVA O DÍLO (dále jen Smlouva) Smluvní strany. Ing. Jan Nehoda, místopředseda j an.nehoda@eru.cz 2421001/0710 SMLOUVA Č. S/2015/R1055 SMLOUVA O DÍLO (dále jen "Smluva") uzavřená pdle 2586 a násl. zákna č, 89/2012 Sb., Občanský zákník Smluvní strany Zadavatel: Sídlem: Osba právněná: Kntaktní sba: Česká republika

Více

OPPIK Program SLUŽBY INFRASTRUKTURY

OPPIK Program SLUŽBY INFRASTRUKTURY OPPIK Prgram SLUŽBY INFRASTRUKTURY říjen 2016 Cíl Výzvy a právní frmy v prgramu Služby infrastruktury (SI) Pdprvané aktivity prgramu SI Odvětvvé vymezení: CZ-NACE Způsbilé / Nezpůsbilé výdaje Frma a výše

Více

Charakteristika hlavních skupin druhů dokumentů šedé literatury

Charakteristika hlavních skupin druhů dokumentů šedé literatury Manuál Charakteristika hlavních skupin druhů dkumentů šedé literatury S s = 62 370 mm 2 210 mm A4 Charakteristika hlavních skupin druhů dkumentů šedé literatury

Více

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád Gymnázium, Český Těšín, příspěvkvá rganizace Klasifikační řád Obecná ustanvení Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn)

Více

Business Intelligence - principy, efekty, předpoklady. OKsystem, 26/11/2009

Business Intelligence - principy, efekty, předpoklady. OKsystem, 26/11/2009 Business Intelligence - principy, efekty, předpklady OKsystem, 26/11/2009 Jan Pur katedra IT, VŠE / ITG, s.r.. (pur@vse.cz, pur@itg.cz ) Snímek 1 Agenda 1. Prč Business Intelligence? 2. Základní principy

Více

Provozní řád služby zálohování CIT

Provozní řád služby zálohování CIT Prvzní řád služby zálhvání CIT V Ostravě 5. května 2011 1 Ppis služby Služba zálhvání pskytuje mžnst pravidelnéh autmatizvanéh vytváření kpií (zálh) dat na zálhvací média a mžnst bnvy dat z těcht zálh.

Více

Vítejte na. Jihomoravské partnerství E5

Vítejte na. Jihomoravské partnerství E5 Vítejte na setkání Jihmravské partnerství E5 Reginální rzvjvá agentura jižní Mravy Brn 25.10.2016 www.rrajm.cz 1 představení činnsti RRAJM rzvj měst a bcí zahraniční splupráce pdpra scieknmicky slabším

Více

Udržitelné stavební investice v ČR do roku 2020

Udržitelné stavební investice v ČR do roku 2020 Udržitelné stavební investice v ČR d rku 2020 Stavebnictví v kntextu nárdníh hspdářství Studie Udržitelné stavební investice v ČR d rku 2020 Studie Cíle studie: Upzrnit dbrnu veřejnst na situaci v Evrpě

Více

Základní umělecká škola, Krnov, Hlavní náměstí 9, příspěvková organizace, PSČ , IČO

Základní umělecká škola, Krnov, Hlavní náměstí 9, příspěvková organizace, PSČ , IČO Základní umělecká škla, Krnv, Hlavní náměstí 9, příspěvkvá rganizace, PSČ 794 01, IČO 60780541 Tel. +420 554 611 030, e-mail: inf@zuskrnv.cz, www.zuskrnv.cz Ochrana sbních údajů infrmace zpracvání sbních

Více

Provozování a využívání výpočetní techniky a počítačové sítě Vysoké školy ekonomické v Praze

Provozování a využívání výpočetní techniky a počítačové sítě Vysoké školy ekonomické v Praze Prvzvání a využívání výpčetní techniky a pčítačvé sítě Vyské škly eknmické v Praze Strana 1 / 5 Stav dkumentu 1 Prvzvání a využívání výpčetní techniky a pčítačvé sítě Vyské škly eknmické v Praze Antace:

Více

PŘílOHA. A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona O. A.2. Informace podle 7 odst. 4 zákona O. A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona

PŘílOHA. A.1. Informace podle 7 odst. 3 zákona O. A.2. Informace podle 7 odst. 4 zákona O. A.3. Informace podle 7 odst. 5 zákona Licence: D27F XCRGUPXA / PXC (19092011/19042011) PŘílHA územní samsprávné celky, svazky bcí, reginální rady (v Kč - minulé bdbi zakruhlen na tisíce) bdbí: 12/2011 IČ: 00576891 Název: bec Řeka A.1. Infrmace

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE ZADÁVACÍ DOKUMENTACE k zakázce s názvem: Ddávka vzdělávacích aktivit pr realizaci prjektu Zvýšení adaptability zaměstnanců SEMIX PLUSO, spl. s r.. jejich vzděláváním. Identifikační údaje Zadavatel (název

Více

Informační a komunikační technologie základní terminologie

Informační a komunikační technologie základní terminologie Infrmační a kmunikační technlgie základní terminlgie zkráceně ICT (z anglickéh Infrmatin and Cmmunicatin Technlgies) česky IKT veškeré technlgie pužívané pr kmunikaci a práci s infrmacemi IKT: hardwarvé

Více

Bereme na sebe vaše rizika

Bereme na sebe vaše rizika Bereme na sebe vaše rizika Na c se můžete těšit Kd jsme a čím Jak 2 Přednášející Kd jsme a čím Jan Dubec Člen dzrčí rady EGAP Veducí ddělení pjištění teritriálních rizik 3 22 let pdprujeme český exprt

Více

Zásady dotačního programu pro podporu činností, které navazují, kooperují nebo rozšiřují sociální služby v Královéhradeckém kraji pro rok 2012.

Zásady dotačního programu pro podporu činností, které navazují, kooperují nebo rozšiřují sociální služby v Královéhradeckém kraji pro rok 2012. Zásady dtačníh prgramu pr pdpru činnstí, které navazují, kperují neb rzšiřují sciální služby v Králvéhradeckém kraji pr rk 2012. I. Úvdní ustanvení Nestátní neziskvé subjekty, právnické a fyzické sby vyvíjející

Více

Microsoft Select Plus

Microsoft Select Plus Micrsft Select Plus (jednrázvá neb rzlžená úhrada licence jsu trvalé) C si vyžádat d ddavatele Dklad nabytí licence s následujícími náležitstmi: dběratel/ddavatel, přesná specifikace typu prduktu (verze,

Více

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013 Š K O L N Í R O K 2 0 1 2 / 2 0 1 3 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT Plán práce 2012/2013 Náplň činnsti Náplň práce ICT metdika vychází z vyhlášky 317/2005 upravené

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dovednosti o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA ROKU 2012 Nadání a dvednsti.p.s. Výrční zpráva Nadání a dvednsti.p.s. za rk 2012 je zpracvána v suladu s ustanvením 21 zákna čísl 248/1995 Sb., becně prspěšných splečnstech. V Praze dne

Více

Pražské služby, a.s. Analýza ekonomické situace s ohledem na realizaci záměru propachtování části podniku ve prospěch TSK, a.s. - Manažerské shrnutí -

Pražské služby, a.s. Analýza ekonomické situace s ohledem na realizaci záměru propachtování části podniku ve prospěch TSK, a.s. - Manažerské shrnutí - Pražské služby, a.s. Analýza eknmické situace s hledem na realizaci záměru prpachtvání části pdniku ve prspěch TSK, a.s. - Manažerské shrnutí - Říjen 2014 1 Manažerské shrnutí 1.1 Předmět a cíle prjektu

Více

Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Doksy

Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Doksy Zápis ze schůze šklské rady 28. 04. 2016 Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Dksy Datum: 28. 04. 2016; 15:30 hd. Míst: ředitelna ZŠ Přítmni: Bc. Jana Strnkvá Pavlína Karešvá Mgr. Jindřiška

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

Norské fondy Program CZ08

Norské fondy Program CZ08 Nrské fndy Prgram CZ08 Základní údaje Pskytvatel příspěvku (dnr): Nrsk Zprstředkvatel prgramu: Ministerstv financí Partner prgramu - ČR: Ministerstv živtníh prstředí pdílí se na přípravě prgramu včetně

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu

Ministerstvo vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádostí o finanční podporu v rámci Integrovaného operačního programu Ministerstv vnitra České republiky vyhlašuje Výzvu k předkládání žádstí finanční pdpru v rámci Integrvanéh peračníh prgramu 1. Identifikace výzvy Čísl kla výzvy: 03 kntinuální Celkvá částka pr tut výzvu

Více

VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ. PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Poradenské služby pro MSP

VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ. PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Poradenské služby pro MSP Přílha č. 1 Ministerstv průmyslu a bchdu České republiky Sekce fndů EU Řídící rgán OP PIK VYMEZENÍ ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ PROGRAM PODPORY PORADENSTVÍ VÝZVA I Pradenské služby pr MSP Platnst d: 22. 07. 2019

Více

JE LIBERALIZACE VŠEMOCNÝM LÉKEM NEBO JEN NÁSTROJEM PRO PŘESKUPENÍ SIL?

JE LIBERALIZACE VŠEMOCNÝM LÉKEM NEBO JEN NÁSTROJEM PRO PŘESKUPENÍ SIL? JE LIBERALIZACE VŠEMOCNÝM LÉKEM NEBO JEN NÁSTROJEM PRO PŘESKUPENÍ SIL? ENKO 2004 Bratislava 19.10.2004 Tmáš Hüner Ředitel sekce zahraniční majetkvé účasti 1 Paralela energetiky a plitiky Je lepší demkracie

Více

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace

Sylabus modulu: B - Strategické řízení organizace Sylabus mdulu: B - Strategické řízení rganizace Klíčvá aktivita 2 Kmplexní vzdělávání Jan Dležal 25. 10. 2010 Cílem dkumentu je seznámit účastníky vzdělávacíh mdulu (ppř. lektry, tutry) s cílem a bsahem

Více

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách.

Témata modulu a úkoly jsou využitelné ve výuce tematické oblasti RVP Člověk a svět práce ve středních školách. Vstup na trh práce Antace Mdul ppisuje přístupy, způsby a dvednsti ptřebné pr úspěšné hledání práce. Jeh sučástí jsu úkly k jedntlivým tématům a výběr adres pracvních serverů s nabídkami práce. Tip pr

Více

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK

Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Výzva K PODÁNÍ NABÍDKY A K PROKÁZÁNÍ KVALIFIKACE VE ZJEDNODUŠENÉM PODLIMITNÍM ŘÍZENÍ DLE UST. 53 ZÁKONA Č. 134/2016 SB., O ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Infrmace veřejné zakázce Vybudvání jazykvé labratře

Více

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o.

IT Strategie a Standardy Akademie hotelnictví a cestovního ruchu střední škola, s.r.o. IT Strategie a Standardy Akademie htelnictví a cestvníh ruchu střední škla, s.r.. Verze 2: Listpad 2014 Dkument služí k infrmvání zaměstnanců, studentů, týmu IT pdpry a dalších zúčastněných stran jejich

Více

Dům tří přání www.dumtriprani.cz

Dům tří přání www.dumtriprani.cz Dům tří přání Pmáháme dětem a jejich rdinám, které se citly v krizvé situaci. Naší snahu je umžnit těmt dětem bezpečný vývj v půvdní rdině. Pracviště dmu tří přání Ambulantně terénní centrum Terrnská 7,

Více

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD Sídl: Berní 2261/1, 400 01 Ústí nad Labem tel.: 475 240 600 www.nuts2severzapad.cz, www.eurpa.eu Pracviště: Závdní 379/84A, 360 21 Karlvy Vary tel.: 353 222 624 e-mail: ridicirgan@nuts2severzapad.cz PLÁN

Více

Statut České televize

Statut České televize Statut České televize ČLÁNEK I POSTAVENÍ ČESKÉ TELEVIZE 1. Česká televize je právnicku sbu zřízenu s účinnstí d 1. ledna 1992 záknem č. 483/1991 Sb., České televizi, ve znění pzdějších předpisů. 2. Česká

Více

Jak zavést systém managementu kvality

Jak zavést systém managementu kvality Jak zavést systém managementu kvality Systém managementu kvality může být zaveden d Vaší rganizace něklika způsby, například: 1. knzultační frma Pravidelné návštěvy v rganizaci dbrným pradcem a knzultace

Více

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91

! STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, spolek (dále jen MH) Sídlo: Hřbitovní 29, Ivančice, 664 91 STANOVY SPOLKU I. Název MĚSÍČNÍ HOUPAČKA, splek (dále jen MH) Sídl: Hřbitvní 29, Ivančice, 664 91 II. Charakteristika MH a) Sdružení je dbrvlným nevládním neziskvým sdružením vzniklým pdle zákna č. 83/1990

Více

Žádost o obchodní nabídku

Žádost o obchodní nabídku Žádst bchdní nabídku Splečenství vlastníků jedntek Bytvé dmy Pd Krcínku Klíčvská 913/43, 190 00 Praha 9, IČ: 27418812, Splečnst byla zapsána dne 13.8.1999 v bchdním rejstříku vedeném u Městskéh sudu v

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k pdání nabídek Čísl zakázky (bude dplněn MPSV při uveřejnění): Název zakázky: Předmět zakázky (služba, ddávka neb stavební práce): x Chceme se učit, abychm zůstali knkurencí Nákup služeb Datum vyhlášení

Více

PŘÍLOHA D Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA D Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA D Pžadavky na Dkumentaci PŘÍLOHA D Pžadavky na Dkumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné pžadavky Ddavatel dkumentaci zpracuje a bude dkumentaci v celém rzsahu průběžně aktualizvat při každé změně verze

Více

Doporučená struktura podnikatelského plánu

Doporučená struktura podnikatelského plánu Dpručená struktura pdnikatelskéh plánu 1 Pdnikatelský Plán Účel vypracvání pdnikatelskéh plánu má něklik rvin: Pr pdnikatele je tent dkument mžnstí zamyslet se ve strukturvané frmě nad jedntlivými blastmi

Více

Povolování a provoz dobíjecích stanic z hlediska českého práva. Mgr. Martin Maňák, advokát

Povolování a provoz dobíjecích stanic z hlediska českého práva. Mgr. Martin Maňák, advokát Pvlvání a prvz dbíjecích stanic z hlediska českéh práva Mgr. Martin Maňák, advkát Evrpská legislativa Směrnice Evrpskéh parlamentu a Rady 2014/94/EU ze dne 22. října 2014 zavádění infrastruktury pr alternativní

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SODRŽNOSTI SEVEROZÁPAD

PLÁN ČERPÁNÍ TECHNICKÉ ASISTENCE REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SODRŽNOSTI SEVEROZÁPAD Sídl: Masarykva 3488/1, 400 01 Ústí nad Labem tel.: 475 240 600, fax: 475 240 610 www.nuts2severzapad.cz, www.eurpa.eu Pracviště: Závdní 353/88, 360 21 Karlvy Vary tel.: 353 502 624, fax: 353 502 353 e-mail:

Více

. - I Branická 26/43 PRAHA 4 - Braník ,,,,,. "' VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY. c. 2 Odměny členům orgánů společnosti a družst~a ~..

. - I Branická 26/43 PRAHA 4 - Braník ,,,,,. ' VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY. c. 2 Odměny členům orgánů společnosti a družst~a ~.. Zpracván v suladu s vyhlášku č. 500/2002 Sb. ve zněnl pzdějšlch predpisů VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY Označení a ' _,~"~".,_< I. Tržby za prdej zbží TEXT A. Náklady vynalžené na prdané zbží :Z '~t. ;c~~~x;i:,'l)

Více