Beneš Knüpfer ( )

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Beneš Knüpfer (1844 1910)"

Transkript

1 Beneš Knüpfer ( ) 1 2 Vlastní podobizna, (70. léta 19. století) byl jeden z posledních představitelů a sensualismu v českém umění přelomu 19. a 20. století. Byl znám nejširší veřejnosti jako malíř moře a bájných bytostí. Jeho složité životní osudy byly poznamenány řadou zvratů, náhod a osudových setkání. Více než třicet let prožil v Itálii. Přímořské krajiny u Anzia na břehu Tyrhénského moře a Ancony na březích Jadranu se staly dějištěm jeho mořských scén, Řím s bohatou historií a uměleckými památkami zase místem jeho častých pobytů i malířské inspirace. Pro výstavu jsme rozdělili Knüpferovo dílo do několika celků podle témat, z nichž některá se objevila jen v určitém období, jiná procházela téměř celým jeho malířským životem. Šárka Leubnerová 12. dubna 1844 / se narodil ve Frýdštejně v rodině polesného knížete Kamila Rohana na sychrovském panství. Roku 1849 se otec stal správcem paláce Rohanů na Malé Straně v Praze. Knüpfer již záhy projevil malířské nadání. Po otcově smrti si přivydělával malbou vývěsních štítů pro obchodníky, jako retušér fotografické dílny a přispíval ilustracemi do časopisů / vlna revolucí v Evropě / Světová výstava v Paříži s pavilonem Realismus s obrazy G. Courbeta / rakousko-uherské vyrovnání / jako mimořádný žák navštěvoval ateliér Antonína Lhoty na pražské Akademii / zapsán do řádného studia na Akademii jako žák Josefa M. Trenkwalda / studoval na Akademii v Mnichově, mimo jiné malbu u Karla Theodora von Piloty, pod jehož vedením pracoval na monumentální výzdobě sálů mnichovské radnice / první výstava impresionistů v Paříži.

2 / cestoval po západní Evropě, navštívil Paříž a Londýn / získal dvouleté římské stipendium vídeňského ministerstva kultu a vyučování / stipendium mu bylo prodlouženo, po jeho vypršení zůstal v Itálii natrvalo / Jean Moréas uveřejnil Manifest symbolismu / Světová výstava v Paříži s Eiffelovou věží / umírá V. van Gogh / získal zlatou medaili arcivévody Karla Ludvíka za obraz Souboj tritonů. Tento obraz ocenila porota na Světové výstavě v Chicagu a dílo zakoupil císař František Josef I. za zlatých pro Obrazárnu vídeňských dvorských muzeí / E. Munch maluje obraz Výkřik / Manifest České moderny v časopisu Rozhledy / v Aténách probíhají první novodobé olympijské hry / členem vídeňské Secese a 1903 / navštívil Krym / vychází Freudův spis Výklad snů, M. Planck dokončuje kvantovou teorii / Král. akademie věd ve Stockholmu uděluje první Nobelovu cenu / výstava A. Rodina v Praze / A. Einstein zveřejňuje 1. verzi teorie relativity, vznik expresionistické skupiny Die Brücke, výstava E. Muncha v Praze / P. Picasso dokončuje obraz Avignonské slečny / E. T. Marinetti uveřejňuje Futuristický manifest / na podzim podnikl cestu na jih, přes Sicílii do severní Afriky (Tunis) / v lednu se vrátil do Prahy (do Prahy se vracel průběžně po celý svůj život), na podzim v Topičově salonu na Národní třídě připravil svou druhou samostatnou výstavu. Její neúspěch u kritiky i odmítnutí jeho obrazů pro výstavu v Rudolfinu zapříčinily hlubokou duševní krizi. Malíř prodal pod cenou všechna svá díla, 11. září sepsal závěť a přes Vídeň odjel na jih. Cestou z Rijeky do Ancony 18. listopadu 1910 spáchal sebevraždu skokem do moře. 3 Co se vám vybaví, když se řekne Itálie, moře nebo bájné bytosti? Zapište si první nápady do řádků níže, pak si projděte výstavou a zapište, jak to vidí náš malíř. Když se řekne Itálie, tak se mi vybaví:... Když se řekne moře, tak cítím:... Když se řeknou bájné bytosti, tak vidím:... Jeho Itálie je... Jeho moře vypadá... Jeho bájné bytosti dělají... Nakonec si můžete říci, jak moc se splnila Vaše očekávání o Itálii v obrazech Beneše Knüpfera.

3 Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost 4 Jak rozpoznat charakteristické znaky a hodnoty? Podívejte se na originál obrazu Zamilovaný polyp, ( ) na výstavě, pak na jeho reprodukci s našimi nápovědami. A bude vám vše jasné. výběr krajiny odkazující na Arkádii (pozemský ráj) erotický podtext vln ženský bílý akt se zrzavými vlasy (fatální žena konce 19. století) nejasnost ženské bytosti je to žena, bájná bytost nebo ještě něco jiného? milostný vztah mezi ženou a zvířetem s jasnou převahou ženy (mesaliance) vtip laškovná komunikace mezi ženou a polypem (zvednutý prst ženy) modré ladění obrazu oválný formát obrazu odkazující na staré mistry je nová vlna romantismu od 60. let 19. století ve výtvarném umění spojující realistickou techniku a romantický obsah. Zamilovaný polyp, ( ) POLYP je jedním ze dvou životních stadií některých žahavců, druhým je medúza. A kam zařadit tento obraz? Je to jako fotografie, ale není. O co tedy umělci šlo? Napodobit velmi přesně a věrně přírodu (naturu). Že by? studená barevnost hodně lesků a světelných efektů krátká, pomíjivá, rychle se měnící akce jako téma (vlna a vítr) reportážní rychlá momentka bez hledání kompozice přeřezávání výjevu rámem divák stojí na stejné úrovni jako pobřeží, může do obrazu vstoupit Vzedmuté moře při silném sciroccu, (před 1898) dokonalá malířská technika vyvolávající v oku diváka dokonalou iluzi, že krajina fyzicky existuje na výstavě je umělecký směr 2. poloviny 19. století vzniklý ve Francii s důrazem na fotografické představení reality. je silný jižní až jihovýchodní vítr vanoucí ve Středomoří a severní Africe. Vzniká nad Saharou. Tento vítr je nejčastější během jara a podzimu. Nad Středozemní moře přináší bouřky a do Evropy studené a vlhké počasí.

4 A co oblíbený velmi jednoduché.? Hledat symboly a tajemství v obraze Žena a havran, (po 1900) bude už pro vás západ slunce ruiny antického chrámu výhled na horizont moře obětiště havran zvláštní žena nejasné vztahy a příběh Žena a havran, (po 1900) prázdný prostor pro naše dohady a sny je hnutí konce a přelomu 19. a 20. století, které je proti zobrazování vnější reality v umění a naproti tomu představuje svět umělcových představ, snů a vizí, které jsou inspirovány mýty, krásnou literaturou a poezií. A nakonec líbivé cíle! Salonní malba je dnes problematické zboží. Vzniklo za účelem líbit se a mělo slavit úspěch na výstavách (salonech). Najděte originál U moře, ( ), porovnejte s naším výkladem a možná budete mít ještě lepší návrhy. téma obrazu, které pochopí každý bez velkého vzdělání a zkušenosti nahá, osamělá žena poutavý kontrast mezi cudností pohledu dívky a její nahotou hladký dokonalý rukopis dobře sladěné barvy erotická hra vln intimní zákoutí moře je pejorativní význam v 19. století pro střední proud v umění pohybující se mezi oficiálním a moderním umění. Jeho snahou je přizpůsobit se co nejvíce vkusu tehdejšího nakupujícího publika, které tehdy chodilo na výstavy (salony). U moře, ( )

5 Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost Znáte dobře bohyně a bájné bytosti z antických mýtů? Ano či ne, zkuste si malý test. Propojte obrazy s jejich názvy a krátkými popisy jejich hlavních postav. V kůži jaké bytosti byste chtěli prožít jeden den a proč? Která ze situací na obrazech vám nejvíce sedí a kterou byste chtěli zažít? Jaký příběh byste chtěli v létě prožít? / přírodní démoni, žijící v lesích a na horách, prostopášní a nezbední průvodci boha vína. Měli lidskou postavu, ale koňské uši, ohon a kopyta. Označení Satyrů pro bytosti podoby kozlí je doloženo až doby antického Říma. Nereovny ANDROMEDA / princezna vydaná díky kletbě na pospas mořské obludě. Zachránil ji Perseus (syn Dia a Danay), který si ji pak vzal za ženu. Oba byli po své smrti proměněni ve hvězdy. Leda / mytické bytosti, půl dívky, půl ptáci, jejichž sídlo se kladlo buď do nebeských končin nebo do podsvětí. U Homéra sídlí Sirény na ostrově kdesi daleko na západě, lákají k sobě kouzelným zpěvem plavce a usmrcují je. / dcery Diovy, bohyně zosobňující přírodní síly ve stromech (Dryády). pramenech (Najády), horách (Oreády) a v moři (Nereovny). Nymfy dovádějí často v průvodu boha vína Dionýsa se svými mužskými protějšky Satyry nebo v průvodu bohyně lovu Diany. Byly ctěny u pramenů a v jeskyních. / manželka spartského krále. Zeus se s ní spojil v podobě labutě a Léda pak porodila dvě vejce, z nichž se narodili Helena a Klztaimnéstra a Dioskúrové Kastor a Polydeukés. NYMFA SALMAKIS / žila v prameni a vášnivě se zamilovala do krásného mladíka Hermafrodíta, syna boha Herma a bohyně Afrodíty. Na její prosbu bohové, když se Hermafrodítos koupal v jejím prameni, spojili jejich těla v jediné. Odtud Hermafrodítos jako oboupohlavní božská bytost. DIANA / staroitalská bohyně měsíce a ochránkyně žen. Ztotožňována s řeckou Artemidou. Diana je také lovkyní a ochránkyní zvěře. Jejím bratrem byl Apollón. Nymfy, studie Že by něco zbylo? Co zbývá, velmi rychle najdete na výstavě a nebo se na malířových obrazech opakuje.

6 Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost Někdy se stává, že je básník natolik okouzlen obrazem, že napíše báseň. Rainer Maria Rilke, německy píšící básník narozený v Praze, složil báseň Západ slunce po shlédnutí obrazu Na sklonku dne (Poslední pozdrav), (1894) Beneše Knüpfera. Porovnejte obraz a báseň a spojte čarami to, co je v obraze a v básni stejné. K obrazu Beneše Knüpfera Slunce již hasne v tichu, jde v bílé vlny spát. U moře dvé sedí mnichů, ten stařec, onen mlád. Snil prvý: Až mě znaví ten svět, chci v klidu mřít, a druhý: Zářnost slávy chci v umírání zřít. (v překladu Miloše Kareše) Na sklonku dne (Poslední pozdrav), (1894) 5 Z obrazu Rybářští chlapci na břehu moře, (1884) zbyly jen obrysy, ale zároveň je to teď místo pro tužku a fantazii. Dokreslete vše, co potřebujete pro dokonalé italské prázdniny. Rybářští chlapci na břehu moře, (1884)

7 Obraz Východ měsíce (Samota), (1900) vypadá trochu jako ticho před bouří. Zkuste do rámečku vedle nakreslit jeho pravý opak. Jako akční, dobrodružnou letní scénu. Třeba překvapení na konci pikniku nebo zahradní narozeninová party či noční bojovka,... Fantazii se meze nekladou. Otázky pro kamarády: K čemu je samota dobrá? Jaký je rozdíl mezi samotou a osaměním? Co je opak samoty? Východ měsíce (Samota), (1900) Napište do prázdných bublin, co si myslí a co řidiči. A jaký zvuk má auto a jaké zvuky vychází z lesa. Najděte další obrazy na výstavě, které by mohly být také o dalších podivných a tajemných setkání. Jak asi příběh může stát o letní noci? a řidičů dopadl? Stal se vám někdy podobný příběh? Co všechno se PUF Fauni prchající před automobilem, (1905) Další díla Beneše Knüpfera si můžete prohlédnout v Národní galerii v Praze, buď v klášteře sv. Jiří, kde je stálá expozice Umění 19. století v Čechách, nebo ve Veletržním paláci, kde je expozice českého umění přelomu 19. a 20. století.

8 6 Kdybyste se chtěli dále procházet Itálii nebo spřádat fantastické příběhy, pak vám doporučujeme tyto autory a jejich díla anebo reálná místa v České republice pro dlouhé letní noci. Roberto Rossellini: Řím, otevřené město; William Wyler: Prázdniny v Římě; Pier Paolo Pasolini: Mamma Roma; Federico Fellini: Sladký život; Bernardo Bertolucci: Svůdná krása 7 Zdeňka Braunerová: Cestovní deník 1883 Jaroslav Vrchlický: Eklogy a písně Julius Zeyer: Jan Maria Plojhar Henry James: Portrét dámy (také výborný film) Edward Morgan Forster: Kam se bojí vkročit andělé Henryk Sienkiewicz: Quo vadis Thomas Mann: Smrt v Benátkách (také výborný film) Josef Váchal: Malíř na frontě Soča a Itálie Josef Hora: Itálie Giuseppe Tomasi di Lampedusa: Gepard (také výborný film) Alberto Moravia: Římanka Ezra Pound: Cantos Tennessee Williams: Římské jaro paní Stoneové Christian Norberg-Schulz: Genius loci, k fenomenologii architektury (kapitola o Římu) Vladimír Holan: Toskána Josif Brodskij: Vodoznaky Eduard Petiška: Staré řecké báje a pověsti František Skála: Praha Venezia 1993 cestovní deníky Václav Fiala: Benátky Literární toulky městem umělců, hudby a karnevalu Jana Máchalová: Příběhy slavných italských vil Felix Mendelssohn-Bartholdy: Italská symfonie Hector Berlioz: Římský karneval, Harold v Itálii Ferenc Liszt: Années de Pèlerinage, Dantovská symfonie, Tři sonety Petrarky Petr Iljič Čajkovskij: Italské capriccio Georges Bizet: Římská symfonie Ottorino Respighi: Římské pinie, Římské fontány, Římské slavnosti Igor Stravinskij: Pulcinella František Tkadlík, Josef Führich, Václav Levý, Josef Mánes, Bohuslav Schnirch, Wilhelm Riedel, Josef Tulka, Emanuel Krescenc Liška, Vojtěch Hynais, Antonín Hudeček, Jan Preisler, Bohumil Kubišta, Jan Zrzavý, Rudolf Kremlička, Zdeněk Rykr, František Janoušek, Josef Jíra, Michal Ranný, František Skála, Jan Jedlička Galerie antického umění v Hostinném; Stálá expozice umění Asie a starověkého Středomoří, NG a NM, palác Kinských v Praze; úpravy Pražského hradu Josipem Plečnikem; Vrbovská a Ledeburská zahrada pod Pražským hradem; Toskánský, Thun-Hohenštejnský a Clam-Gallasův palác v Praze; Gröbeho a Lannova vila v Praze; zámek a zahrada v pražské Tróji; zámecký park ve Veltrusích; knihovna na zámku Kačina; zámecká zahrada v Dobříši; Květná zahrada v Kroměříži kolektiv autorů, Encyklopedie antiky, Praha 1973 Jana Fialová, Beneš Knüpfer , katalog výstavy Národní galerie v Praze, Praha 1984 Anděla Horová (ed.), Nová encyklopedie českého výtvarného umění, díl I, Praha 1995 Naděžda Blažíčková-Horová (ed.), České malířství 19. století, katalog stálé expozice Sbírky umění 19. století, Klášter sv. Anežky České, Národní galerie v Praze, Praha 1998 Jiří Kroutvor (ed.), Cesta na jih. Inspirace českého umění 19. a 20. století, katalog výstavy v Obecním domě, Praha 1999 kolektiv autorů: Láska-touha-vášeň, Milostné náměty v umění století, katalog výstavy, Scriptorium Praha 2008 Naděžda Blažíčková-Horová (ed.), Umění 19. století v Čechách ( ) malířství, sochařství a užité umění. Průvodce expozicí Klášter sv. Jiří na Pražském hradě, Národní galerie v Praze, Praha 2009 kolektiv autorů, Double Fantasy, katalog výstavy Rudolfina, Praha 2010 Roman Prahl, Ach! Italia, cara mia! Umělci z Čech XIX. století a Itálie, katalog výstavy Západočeské galerie v Plzni, Plzeň

9 Krajinářská dílna bude zaměřena na malbu krajiny v plenéru. Od základů bude představena jak technologie malby, tak i pracovní postup od napínání plátna až po samotný výtvarný výstup (kresba, tuš, akvarel, olejomalba a akrylová malba na plátno). Účastníci budou mít možnost si vyzkoušet výstavbu obrazu s podmalbou i a la prima. Dílna se bude věnovat úhlům pozorování přírody, zjednodušování detailů i celků, plánům krajinomalby a výběrem motivu. Dílnu povedou MgA. Anna Plešmídová a MgA. Adéla Karger. Max. počet 10 osob. Dílna bude inspirována místní krajinou (fenomén lesa a vody) a postupy současné malby. Účastníci si vyzkouší techniky jako je akryl, akvarel, fixa či vosková akvarelová tužka. Budou se zabývat tématy jako je např. plynutí vody, lesní skrýš, skryté změny v krajině, svítání / stmívání a figura v krajině. Dílnu povedou MgA. Ondřej Maleček a Monika Sybolová. Max. počet 10 osob. Účastníci workshopu se zaměří s lektory na živly a příběhy v krajině a prozkoumají hranice prostoru, světla a času. Vyzkouší si pastel, olej, podmalby temperou a vytvoří díla, která budou na pomezí fotografie a obrazu, zátiší a krajinomalby, koláže a kresby. Dílnu povedou doc. ak. mal. Zdenek Hůla a MgA. Oldřich Bystřický. Max. počet 20 osob. Změnila se krajina a lidé Slovácka od dob Joži Uprky? Můžeme ještě dnes zažít některé pohanské rituály, venkovské slavnosti a křesťanské svátky? Ponořme se do času a prostoru a nechme se inspirovat tímto krajem a jeho obyvateli k vlastní umělecké tvorbě zaznamenávající prchavý čas, plynutí zvuků, barev a chutí. Lektoři: současný slovenský umělec Tomáš Džadoň a Monika Sybolová. Max. počet 15 osob. Hlavní partner NG v Praze

Jakub Schikaneder. Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost. narozen v Praze v rodině celního. úředníka.

Jakub Schikaneder. Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost. narozen v Praze v rodině celního. úředníka. 2 úředníka. narozen v Praze v rodině celního studoval na pražské Akademii u Antonína Lhoty a dalších. 1878 / přes Paříž přijel do Mnichova, kde pokračoval ve studiu u Gabriela Maxe na zdejší Akademii.

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě PRACOVNÍ LISTY PRO DOSPĚLÉ A N T O N Í N C H I T T U S S I veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě Antonín Chittussi se narodil roku 1847 v

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. III. - rozeznává různé přírodní materiály - seznamuje se s rozličnými technikami přechází od hry k experimentu Experimenty s nástroji - kresba: rukou, tužkou, rudkou, uhlem, dřívkem, fixy, malba

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda

Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda smyslové citlivosti IX. Lidé a jejich míry Kánon lidské postavy podle Leonarda da V. kresba tužkou Leonardo da V. video (dokument BBC) beseda Odvodí na živém modelu základní proporce lidské postavy. Zjistí

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JULIUS MAŘÁK (* 1832-1899) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu:1871 1899 (1960) Značka fondu: 10 Číslo evidenčního listu NAD: 31 Evidenční číslo inventáře: 128 Zpracovala:

Více

václav kupka akty

václav kupka akty václav kupka akty 28. 7. 27. 9. 2018 ležící žena 1, 1997

Více

Olomoucká obrazárna IV

Olomoucká obrazárna IV Olomoucká obrazárna IV Evropské malířství 19. století z olomouckých sbírek 25. 2. 25. 9. 2016 Arcidiecézní muzeum Olomouc Galerie KONCEPCE VÝSTAVY Marie Mžyková, Martina Potůčková KURÁTORKA VÝSTAVY Martina

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na

Název knihy. Vyšlo také v tištěné verzi. Objednat můžete na Název knihy Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč se říká? Achillova pata a další antická úsloví e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2016

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12

Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12 Olympští bohové Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_12 Tématický celek: Historie a umění Autor: PaedDr. Helena

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec Týdenní dotace: 1h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Věra Antalová, Mgr. Vladimíra Hryzlíková, Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Zjišťování výtvarných dovedností - volná

Více

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe 1 Výtvarná výchova Výtvarná výchova Učivo Barevný svět kolem nás, barvy které známe Barvy základní (žlutá, modrá, červená), míchání barev podvojných (zelená, fialová, oranžová) Barvy světlé/tmavé; teplé/studené

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Literatura a film pro sedmý, osmý a devátý ročník Název DUM: Victor Hugo Vyučovací předmět: Český

Více

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií

Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Příklady autoritních záznamů Příloha k certifikované metodice Tvorba autoritních záznamů pro potřeby muzeí a galerií Uvedené příklady představují určité typy autoritních záznamů, u nichž chceme upozornit

Více

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014)

Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Hravý architekt Děti na Pražském hradě 2014 (v rámci mezinárodního festivalu architektury Architecture Week Praha 2014) Základní informace o projektu Charakteristika: mezinárodní výtvarně-architektonický

Více

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám.

10.07.2015 (pátek) od 12:30 hod. Malá Strana Přes Valdštejnskou zahradu a palác, okolím Valdštejnského nám. a dalších paláců až po Maltézské nám. Letní univerzita pro každého 2015 Již 4. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

Adolf Chwala (1836 1900)

Adolf Chwala (1836 1900) Adolf Chwala (1836 1900) 1 Dílo a životní osudy českého krajináře, představitele krajinomalby 2. poloviny 19. století, byly doposud obestřeny řadou nejasností a otázek, na které se naše výstava pokusí

Více

ROMANTISMUS. 8.třída

ROMANTISMUS. 8.třída ROMANTISMUS 8.třída ROMANTISMUS MYŠLENKOVÉ HNUTÍ A JEDEN Z HLAVNÍCH SMĚRŮ 19. STOLETÍ tvůrčí svoboda umělce cit, vášeň, fantazie, vůle vyzdvihuje středověk zdůrazňuje konkrétního jedince reakcí na Velkou

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Dějiny

Více

VIKTOR BARVITIUS (* ) Inventář osobního fondu

VIKTOR BARVITIUS (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VIKTOR BARVITIUS (* 1834-1902) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1864-1902 (1932) Značka fondu: 118 Číslo evidenčního listu NAD: 69 Evidenční číslo inventáře:

Více

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy Gymnázium Havlíčkův Brod Informace o výtvarném kurzu Naše škola ve spolupráci s Gymnáziem Vrchlabí nabízí studentům od školního roku 2010/ 2011 odborně

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA

EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA HANA ČÁPOVÁ EXLIBRIS A DROBNÁ GRAFIKA 4 27. července až 5. září 2015 Galerie U Kellerů, Radnice, náměstí Karla Šternberka 68 a plzeňská sekce Spolku sběratelů a přátel exlibris 1 2 34 1. Exl F. MÁSLER.

Více

Renesance a humanismus

Renesance a humanismus Renesance a humanismus Anotace: seznámení s renesanční literaturou, autory a díly Dětský diagnostický ústav,středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 9. ročník ZŠ

Více

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. Pravěké umění rozdělení na Paleolit, Mezolit a Neolit; malířství, sochařství, keramika, megalitické

Více

Výstava obrazů skupiny BENE

Výstava obrazů skupiny BENE Výstava obrazů skupiny BENE Nosticova galerie na zámku v Trmicích od 1.9.2010 do 31.10.2010 katalog obrazů 1 1 ZIMNÍ LES 2 STARÝ MAJÁK Novozámská Miluše Novozámská Miluše rozměr 30 x 26 rozměr 30 x 50

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA VERONSKÉ NÁMĚSTÍ

ZÁKLADNÍ ŠKOLA VERONSKÉ NÁMĚSTÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA VERONSKÉ NÁMĚSTÍ VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2012/2013 Jsou malíři, kteří dělají ze slunce žlutou skvrnu, ale jsou jiní, kteří díky svému umění a moudrosti dělají ze žluté barvy slunce. Pablo Picasso

Více

GUSTAV KLIMT. Personální bibliografie. KROUTVOR, Josef: Pocta Gustavu Klimtovi. P., Galerie Rudolfinum 1996. 74 s. Barev. il., portréty.

GUSTAV KLIMT. Personální bibliografie. KROUTVOR, Josef: Pocta Gustavu Klimtovi. P., Galerie Rudolfinum 1996. 74 s. Barev. il., portréty. GUSTAV KLIMT Personální bibliografie Z DÍLA GUSTAVA KLIMTA Knihy KLIMT, Gustav: Gustav Klimt. [Z anglického orig. přel. Jana Vlčková.] 1. vyd. [Frýdek-Místek], Alpress 2005. 80 s. Il. Z LITERATURY O GUSTAVU

Více

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. IX Barevné cvičení Podzim Kolik barev má podzim Tempera, akvarel Detail obličeje oko, ucho, ústa Hlava z profilu Hlava en face Kresba tužkou Beseda o umění J. Mánes: Josefína Video Mistrovská díla z českých

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Kvinta a první ročník 2 hodiny týdně

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň

VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň ZŠ VERONSKÉ NÁMĚSTÍ 2018/2019 VÝTVARNÁ VÝCHOVA 2. stupeň Právě chyby dávají někdy obrazu život. Pierre Bonnard, francouzský malíř a grafik, 1867 1947 Ruka 1, 30 21 cm, pastelka, fix Křižovatky, 42 30 cm,

Více

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší Vyobrazení 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší 2. Mikoláš Aleš: Zasviť mi ty slunko zlaté na 3. Mikoláš Aleš: Májový triptych poslední z vlasti krok,

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 1. ročník a kvinta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11

ZAALPSKÁ RENESANCE. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012. Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii VY_32_INOVACE_DVK22/11 ZAALPSKÁ RENESANCE Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen2012 VY_32_INOVACE_DVK22/11 Obrazová dokumentace, postup renesančních tradic mimo Itálii Francie ve francouzském renesančním malířství se prosazoval

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* 1871 1939) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: (1854) 1894 1939 (1974) Značka fondu: 72 Číslo evidenčního listu NAD: 4 Evidenční číslo inventáře: 158

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

JOSEF SYROVÝ (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF SYROVÝ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF SYROVÝ (* 1879-1956) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1911-1956 Značka fondu: 47 Číslo evidenčního listu NAD: 16 Evidenční číslo inventáře: 124 Zpracovala:

Více

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK MACHÁČEK (* 1882-1945) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1806 1931 Značka fondu: 104 Číslo evidenčního listu NAD: 122 Evidenční číslo inventáře: 73

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Člověk v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Český jazyk a literatura Světová literatura 20.

Člověk v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Český jazyk a literatura Světová literatura 20. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_50_E. Hemingway Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Název školy Autor Mgr. Šárka

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii

Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Umělecké směry na přelomu 19. a 20. století v české poezii Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_15_10 Tématický celek:

Více

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová

Bc. Šárka Šedivá. Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová Bc. Šárka Šedivá Narozena 24. 9. 1989, v Novém Městě na Moravě Trvalé bydliště, Ždírec 27, Polná Rodné jméno: Šárka Lorencová E-mail: sari.sediva@gmail.com Tel.: +420 734 376 316 Zabývá se zprostředkováním

Více

Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla. značeno a

Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla. značeno a Evid enčn í číslo Datum Příjmení Jméno Název díla vzniku Technika Rozměr Signatura Stav díla 001 Anderle Jiří Jiřímu Kotalíkovi k 75 lept 20x8,5 cm 002 Benda Jan Zátiší 30. léta skica tužkou 10,2x14,5

Více

MgA. Adam Jílek. V pasti olej na plátně / 120x80cm / 2017

MgA. Adam Jílek. V pasti olej na plátně / 120x80cm / 2017 ADAM JÍLEK MgA. Adam Jílek *29.3.1989, Praha / Česká republika je malíř mladé generace českých umělců. Přes svůj relativně nízký věk si stačil vyvinout výrazný vizuální i obsahový rukopis. Absolvent Akademie

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 8. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

Literární moderna - úvod

Literární moderna - úvod Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Literární

Více

Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka

Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka Příloha č.1 usnesení č. 300 RM ze dne 21.5.2008 Podmínky prodeje 137 obrazů autora Mirosla Paráka 1. Minimální přípustná kupní cena je cena dle znaleckého posudku č. 125/2003 2. Nabídky na odkup obrazů

Více

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA

MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA MEZINÁRODNÍ POZDNÍ GOTIKA Karel Švuger DVK/ 3. ročník Červen 2012 VY_32_INOVACE_DVK22/02 Obrazová dokumentace, malířství mimo Itálii představitelem freskové malby byl SIMONE MARTINI (1280 1344) italský

Více

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe

Výtvarná výchova. Barevný svět kolem nás, barvy které známe 1 Výtvarná výchova Výtvarná výchova Učivo Barevný svět kolem nás, barvy které známe Barvy základní, podvojné a jejich uplatnění při VOV, možnost použití redukované né škály Barvy lazurní/husté; odstíny,

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti

FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A. I. Dvě vlasti FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk.

šperk 10+ 10- šperk vnitřek pravá Dokresli svůj secesní šperk. vnitřek levá vnitřek pravá zadní Dokresli svůj secesní. Informace k notýsku Šperk Úvod: Devatenácté století přineslo významné změny ve skladbě obyvatel a ve struktuře majetku. Zatímco v předchozích staletích

Více

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš

Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš Mikoláš Aleš je jednou z nejvýznamnějších osobností generace Národního divadla. Byl předním malířem českých dějin a bezpochyby se podílel na utváření českého umění. Jeho tvorba byla ovlivněna,zvláště

Více

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908)

Dokument B: Podobizna Františka Kupky a paní Eugénie Kupkové olej, 1908) FRANTIŠEK KUPKA ÚROVEŇ A I. Dvě vlasti Malíř František Kupka (1871-1957) pocházel z východních Čech. Dětství prožil v Dobrušce, kde se vyučil sedlářem. Díky svému výtvarnému talentu byl však doporučen

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice:

Tématický plán. Předmět Výtvarná výchova. Vyučující PhDr. Eva Bomerová. Školní rok 2016/2017. hod./týd. 2. Ročník IV. A. Učebnice: Tématický plán Předmět Výtvarná výchova Vyučující PhDr. Eva Bomerová Školní rok 2016/2017 Ročník IV. A hod./týd. 2 Učebnice: Doplňkové učebnice: Cikánová, K.: Kreslete si s námi. Aventinum Praha, 1997.

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

VÁCLAV NEBESKÝ (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV NEBESKÝ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV NEBESKÝ (* 889-949) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 99-948 Značka fondu: 3 Číslo evidenčního listu NAD: 28 Evidenční číslo inventáře: 80 Zpracovala:

Více

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno

ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1. Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno ZS1BP_IVU1 Interpretace výtvarného umění 1 Mgr. Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 26. 10. 2011 Slovníček V. DICKINSOVÁ, Rosie GRIFFITHOVÁ, Mari.

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 291 Jméno autora Mgr. DANA ČANDOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 30. 3. 2012 Ročník, pro který je DUM určen Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. PIGMENT Pigment FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY. PIGMENT Pigment FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA VÝTVARNÝCH UMĚNÍ ATELIÉR MALÍŘSTVÍ 3 FACULTY OF FINE ARTS STUDIO OF PAINTING 3 PIGMENT Pigment BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BACHELOR S THESIS AUTOR

Více

Vyvolávací cena: 500 Kč Minimální výše příhozu: 100 Kč

Vyvolávací cena: 500 Kč Minimální výše příhozu: 100 Kč Aukční položka č. 51 Jana Kremanová: Pantarhei I. Umělec: Jana Kremanová Technika: Serigrafie Žánr: Kompozice Rok vzniku díla: 1992 Rozměry: 500 700 mm Autorský tisk Signatura: Kremanová 92, PD Adjustace:

Více

ŽIVOTOPIS. Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice. Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová

ŽIVOTOPIS. Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice. Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová ŽIVOTOPIS Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice Autor: PaedDr. Miroslava Křupalová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: literární výchova - ročník: PRIMA Výstupy Téma Učivo PT Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) KK Vlastenectví jako literární

Více

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše

Název vzdělávacího materiálu: Starověký Řím III. Apollo, Diana, Merkur, Minerva, Venuše Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ROČNÍK Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_9_Starověký _Řím _III_Apollo_Diana_Merkur_Minerva_Venuše

Více

XVII. Seznam ilustrací

XVII. Seznam ilustrací XVII. Seznam ilustrací 1) Le Corbusier na Athénské Akropoli, stojí u Parthenónu, Athény, září 1911 2) Le Corbusier na Athénské Agoře, Athény, září 1911 3) Le Corbusier na Athénské Akropoli, Athény, září

Více

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 -

Malíř Vladimír Houdek nový laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Napsal uživatel čtk,ić Neděle, 02 Prosinec :17 - Cenu Jindřicha Chalupeckého za rok 2012 získal Vladimír Houdek, jediný zástupce malby ve finále. Ve finále prestižní soutěže pro výtvarné umělce do 35 let se letos utkali čtyři jednotlivci a jedna autorská

Více

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF PEKÁREK (* 873-930) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 885 930 (960) Značka fondu: 6 Číslo evidenčního listu NAD: 24 Evidenční číslo inventáře: 98 Zpracovala:

Více

POETISMUS, SURREALISMUS

POETISMUS, SURREALISMUS ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE POETISMUS, SURREALISMUS AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 11. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura

Více

Johann Wolfgang Goethe

Johann Wolfgang Goethe Johann Wolfgang Goethe [johan volfgang géte] Nelze být vždy hrdinou, ale vždy lze zůstat člověkem. ROMANTICKÝ HRDINA FILM GOETHE Německo, rok 1772. Mladý student práv a začínající básník Johann Wolfgang

Více

Bohumír Matal Červenec, 1945

Bohumír Matal Červenec, 1945 Bohumír Matal Červenec, 1945 Bohumír Matal (1922-1988) Červenec, 1945 olej, 24 x 41,5 cm sign. PD Matal 45, na rubu BMATAL ČERVENEC S.1945 BÍLOVICE vystaveno Skupina 42, Síň Jaroslava Krále, Dům umění

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník.

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany. Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/ Téma sady: Dějepis pro ročník. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Dějepis pro 6. 7. ročník. Název DUM: VY_32_INOVACE_4B_8_Starověký _Řím_ II _Náboženství Vyučovací

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků

KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ. Diplomová práce. Příloha 3. Fotodokumentace hodnocení žáků MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ Návrh modelu hodnocení výtvarné výchovy podle koncepce vzdělávacího programu Gymnázia Bučovice Diplomová práce Příloha

Více

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO

ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO Vlakový zájezd pro české a slovenské železničáře a jejich rodinné příslušníky s jízdenkami FIP: ÖBB a FS ŘÍM FLORENCIE CASTEL GANDOLFO 26.3. - 31.3.2019 5990 Kč (letní rezidence papeže) ŘÍM FLORENCIE CASTEL

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost

Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost Samoobslužné pracovní listy pro širokou veřejnost Milí návštěvníci, milé návštěvnice, vítejte na výstavě Krajina v českém umění 19. století. Vstupte do krajiny našich českých luhů a hájů! S těmito pracovními

Více