PIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MICÍCH ZAÍZENÍ V ODBRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MICÍCH ZAÍZENÍ V ODBRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN"

Transkript

1 PIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MICÍCH ZAÍZENÍ V ODBRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává EZ Distribuce, a. s zmna. 1 k

2 Obsah 1 ÚVOD POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ HLAVNÍ DOMOVNÍ SKÍN, HLAVNÍ DOMOVNÍ VEDENÍ A ODBOKY K ELEKTROMRM Hlavní domovní skín Hlavní domovní vedení Odboky k elektromrm UMÍSTNÍ MICÍHO ZAÍZENÍ OBECNÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ MICÍCH ZAÍZENÍ V MICÍCH MÍSTECH TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ MICÍCH ZAÍZENÍ V PÍMÉM ZAPOJENÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ MICÍCH ZAÍZENÍ V ZAPOJENÍ S MTP TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO PIPOJENÍ NEMENÝCH ODBR TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO MONTÁŽ PROZATÍMNÍCH ZAÍZENÍ ZÁVRENÁ USTANOVENÍ A PÍLOHY SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA Zákony a vyhlášky v platném znní: Závazné technické normy (vetn oprav a zmn): SCHÉMATA Strana 2 (celkem 19)

3 1 Úvod V souladu s platným znním Energetického zákona a pro sjednocení postup pi mení odbru elektiny u zákazník pipojených ze sítí nízkého naptí vydává EZ Distribuce, a.s., jako provozovatel distribuní sít v rámci své psobnosti pipojovací podmínky pro osazení micích zaízení elektromrových rozvád pro mení typu C v odbrných místech nových, rekonstruovaných nebo stávajících bez platné rezervace píkonu. EZ Distribuce, a.s., jako držitel licence na provozování distribuní sít, povuje v rámci svého licencovaného území výkonem svého oprávnní v oblasti stanovení a uplat ování pipojovacích podmínek pro osazení micích zaízení a jejich kontroly v odbrných místech napojených ze sítí nn spolenost EZ Mení, s.r.o. Zpsob umístní a zapojení micího zaízení musí být zákazníkem nebo jeho zástupcem projednán s provozovatelem distribuní soustavy ped zapoetím elektroinstalaních prací. Pokud nebyla tato zásada dodržena a umístní, pop. zapojení micích zaízení neodpovídá ustanovením tchto pipojovacích podmínek, není povinností provozovatele distribuní soustavy osadit micí soupravu a zapoít s dodávkou elektiny. 2 Použité názvosloví Hlavní domovní skí (HDS) Pípojková skí, ve které koní pípojka nízkého naptí, není-li dohodnuto jinak, pípojkovou skíní je a) hlavní domovní pojistková skí - je-li pípojka provedena venkovním vedením b) hlavní domovní kabelová skí - je-li pípojka provedena kabelovým vedením Hlavní domovní vedení (HDV) Úsek el.vedení mezi HDS a odbokami k elektromrm Konený zákazník (zákazník) Fyzická i právnická osoba odebírající elektinu pro vlastní užití (oprávnný nebo chránný zákazník) Micí místo Je místem mení elektiny v odbrných místech konených zákazník (elektromrový rozvád, elektromrová deska, rozvodnice a elektromrové jádro) Micí transformátor proudu (MTP) Je pístrojový transformátor, u nhož je za normálních provozních podmínek sekundární proud v podstat úmrný primárnímu proudu; rozdíl fáze mezi vektory primárního a sekundárního proudu se pi vhodném zpsobu zapojení blíží nule. Micí zaízení Zaízení sloužící k mení, vyhodnocování zútování obchodu s elektinou jsou micí transformátory, elektromry a registraní stanice, vetn spojovacích vedení pro penos namených hodnot. Odbrné místo Odbrné zaízení jednoho odbratele kategorie C,D, jehož odbr je men jedním micím zaízením. Odbrné zaízení Veškeré el. zaízení odbratele sloužící pro konenou spotebu elektiny pipojené k distribuní soustav Strana 3 (celkem 19)

4 Odboky k elektromrm Úsek el.vedení mezi HDV, pípadn HDS a micím místem Pracovník provozovatele distribuní soustavy (pracovník PDS) Povený pracovník držitele licence na provozování distribuní sít EZ Distribuce, a.s. Provozovatel distribuní soustavy (PDS) EZ Distribuce, a. s., jako držitel licence na provozování distribuní sít v rámci svého licencovaného území, povuje výkonem svého oprávnní v oblasti stanovení a uplat ování technických podmínek pro pipojení micích zaízení a jejich kontroly v odbrných místech napojených ze sítí nn spolenost EZ Mení s.r.o. Pipojovací podmínky Technické podmínky pro pipojení micích zaízení v odbrných místech napojených ze sítí nn platné na území držitele licence na provozování distribuní soustavy EZ Distribuce, a.s. Topné elektrické spotebie Pímotopné elektrické spotebie, akumulaní elektrické spotebie, hybridní (smíšené) vytápní, vytápní s tepelným erpadlem. Zaízení pro ovládání tarifu a zátže (spínací prvek) Zaízení urené pro sepnutí, rozepnutí nebo zmnu obvod ovládajících tarify elektromr nebo ízení elektrických zátží (pijíma hromadného dálkového ovládání nebo asový spína) 3 Hlavní domovní skín, hlavní domovní vedení a odboky k elektromrm 3.1 Hlavní domovní skín Hlavní domovní skín slouží k jištní a odpojování odbrného zaízení (hlavního domovního vedení nebo odboek k elektromrm). HDS musí být plombovatelná nebo se závrem na klí pro rozvodná zaízení podle SN , kabelová pípojková skí musí mít pouze závr na klí. Jištní v HDS musí být minimáln o jeden stupe vyšší než je jištní ped elektromrem Ped HDS musí být volný prostor minimáln 800 mm k bezpenému provádní obsluhy a prací. Umístní HDS venkovní pipojení HDS musí být umístna na objektu nebo podprném bod ve výšce 2,5-3 m (spodní okraj skín) nad definitivn upraveným terénem. Tam, kde se uvažuje o pechodu z venkovního vedení na kabelové, je možno použít jako hlavní domovní pojistkovou skí i skí urenou pro kabelové pipojení. Umístní HDS kabelové pipojení HDS musí být umístna na objektu nebo v pilíi. Spodní okraj skín musí být 0,6 m nad definitivn upraveným terénem. S ohledem na místní klimatické podmínky mže být rozhodnuto pracovníkem PDS o jiné výšce umístní. Strana 4 (celkem 19)

5 3.2 Hlavní domovní vedení Hlavní domovní vedení je vedení od HDS až k odboce k poslednímu elektromru. Systém HDV a jeho provedení se volí podle dispozice budovy. V budovách nejvýše se temi odbrateli, tj. obvykle v rodinných domcích, není nutné zizovat HDV a odboky k elektromrm lze provést pímo z HDS za pedpokladu osazení nezbytného potu jistících prvk v HDS. V budovách s více než temi odbrateli se zizuje od HDS jedno nebo podle poteby více hlavních domovních vedení. musí být provedeno v soustav TN-C dle SN musí být provedeno v souladu s SN musí být vedeno co nejkratší trasou musí být umístno a provedeno tak, aby byl ztížen neoprávnný odbr elektiny musí být provedeno tak, aby byla jeho výmna možná bez stavebních zásah vodie musí mít stejný prez po celé délce vedení a nesmí být perušeny s výjimkou odboení k elektromrm z kmenového hlavního domovního vedení ásti instalace, vedené po budov, musí být uloženy v omítce z vnjší strany obvodového zdiva budovy ásti vedení, procházející pdou a ty, které není možno vést ve zdivu, musí být provedeny v pancéových nebo ocelových trubkách s utsnnými spoji a bez krabic elektrorozvodná jádra, kterými prochází HDV, musí být upravena pro zaplombování Prez HDV se volí dle SN a SN , s ohledem na oekávané zatížení, minimáln však 4 x 16 mm 2 Al nebo 4 x 10 mm 2 Cu. Provedení HDV v plastových vkládacích instalaních lištách není pípustné! HDV jsou ve vlastnictví odbratele nebo majitele objektu. 3.3 Odboky k elektromrm Odboky k elektromrm jsou vedení, která odboují z HDV pro pipojení jednotlivých m- icích míst, pípadn vychází pímo z HDS, zejména v pípadech pipojení odbrných zaízení rodinných domk za pedpokladu osazení nezbytného potu jistících prvk v HDS. Odboky k elektromrm mohou být jednofázové nebo tífázové a musí být provedeny v soustav TN-C dle SN Jednofázové odboky k elektromrm lze provést u zaízení s jistiem ped elektromrem s maximální hodnotou 25 A (maximální soudobý píkon do 5,5 kw u byt stupn elektrizace A), v ostatních pípadech musí být odboky tífázové. Jednofázové odboky mají být rovnomrn rozdleny mezi jednotlivé fáze tak, aby byly všechny fáze HDV pokud možno stejn zatžovány. Prezy vodi odboky k elektromru musí být takové, aby dovolená proudová zatížitelnost vodi odpovídala alespo výpotovému proudu soudobého píkonu bytu, piemž minimální prezy vodi musí být alespo 6 mm 2 Cu. Odboky delší než 3 m musí být jištny podle SN v míst odboení z HDV. Úbytek naptí musí být v souladu s l této SN. Odboky od HDV k elektromrm musí být provedeny a uloženy tak, aby byl ztížen neoprávnný odbr nebo distribuce elektiny a aby bylo možno vymnit vodie bez stavebních zásah (odboky k elektromrm lze uložit v trubkách, kabelových kanálech v dutinách stavebních konstrukcí). Strana 5 (celkem 19)

6 Provedení odboek k elektromrm v plastových vkládacích instalaních lištách není pípustné! Odboky k elektromrm jsou ve vlastnictví odbratele nebo majitele objektu. 4 Umístní micího zaízení Micí zaízení se zásadn osazuje do elektromrových rozvád nebo do rozvád elektromrových pilí. V elektromrových pilíích mže být zabudovaná pípojková skí. Micí zaízení je nutno umístit tak, aby byl k nmu umožnn pístup oprávnnému zamstnanci provozovatele. V budovách, které mají charakter bytových dom, se umísují elektromrové rozváde a elektrorozvodná jádra na chodb nebo na schodišti, avšak nikoliv na rameni schodišt; elektromry mohou být též v podzemním podlaží v prostorách s normálními vlivy dle SN U objekt obanské vybavenosti, ve kterých je více zákazník (nap. obchodní stediska, domy služeb, hospodáské pavilony apod.), se doporuuje elektromry soustedit do jednoho místa k tomu úelu vybaveného (nap. energetické centrum, rozvodna nn apod.) a vždy voln pístupného z vnitního veejného prostoru. U rodinných domk, které nemají charakter vícebytových dom, u rekreaních chalup, chat a garáží se elektromrové rozváde umísují vždy na vnjší stranu objektu nebo do pilíe, který je souástí hranice pozemku. Otevírání dvíek elektromrového rozváde v pilíi pak musí být umožnno vždy z vnjší pístupné strany pozemku. V chatových a zahrádkáských osadách, v adových garážích a podobn se umisují elektromry pro nkolik objekt (zákazník) v jednom elektromrovém rozvádi instalovaném co nejblíže k místu napojení na distribuní sí nn. Každé odbrné místo musí být meno samostatným micím zaízením. Umístní elektromrových rozvád pro provozovny, obchody apod. stanoví pracovníci PDS individuáln podle charakteru odbrného zaízení, pístupnosti mení a možného vzniku škod pi zásahu do zaízení nepovolanou osobou. Nelze-li elektromr umístit na vnjší stran objektu (nap. pi odbru pro erpadlo vody), musí být elektromr osazen do pilíe mení co nejblíže místa pipojení k síti nn v míst veejn pístupném a musí být dostaten chránn ped vlivy prostedí a mechanického poškození. Zpsob pipojení a umístní mení odbru elektiny urují pracovníci PDS. Elektromry se nesmjí osazovat do spolených skíní s plynomry. Výjimku tvoí skín k tomuto úelu schválené. Ped elektromrovým rozvádem, elektrorozvodným jádrem nebo elektromrovou deskou musí být volný prostor o hloubce minimáln 800 mm, s rovnou podlahou nebo definitivn upraveným terénem k bezpenému provádní obsluhy a prací. Sted elektromru musí být ve výšce mm od podlahy nebo definitivn upraveného terénu. V technicky zdvodnných pípadech (nap. je-li více elektromr nad sebou) mohou být stedy okének elektromr ve výši mm od podlahy. Pi umístní elektromrového rozváde v oplocení (pilíi) mohou být stedy okének elektromr a sazbových spína níže než 1500 mm. Spodní hrana rozváde umístného vn objektu musí být minimáln 600 mm nad úrovní definitivn upraveného terénu. Strana 6 (celkem 19)

7 5 Obecné podmínky pro montáž micích zaízení v micích místech Veškerá micí místa definovaná v tchto technických podmínkách musí být provedena v soustav naptí TN-C (pívod), TN-C pípadn TN-C-S (vývod) dle SN Tífázové elektromry musí být zapojeny na správný sled fází (L1,L2,L3). Provedení elektromrových rozvád se doporuuje z plastu nebo povrchov upraveného plechu. Pro pipojení odbrného místa ze sítí PDS smí být použit jen elektromrový rozvád, který je ve shod s píslušnými normami, je vybaven dokumentací dle zákona.102/2001 Sb. a musí být k nmu vydáno prohlášení o shod dle zákona.22/1997 Sb. Elektromrové desky z lisovaných plastických hmot podle SN se povolují v provedení pro jednofázový elektromr (rozmr 225 x 300 mm) nebo tífázový elektromr (rozmr 450 x 450 mm), elektromr pouze pro odbry s hlavním jistiem ped elektromrem do 63 A, za pedpokladu dodržení krytí stanoveného pro elektromrové rozváde. V elektromrových rozvádích, v ásti urené pro osazení micího zaízení, je povolena instalace pouze následujících zaízení: jisti ped elektromrem jisti v obvodu spínacího prvku max. 6 A elektromr spínací prvek svorkovnice nebo pípojnice PEN, pípadn svorkovnice nebo pípojnice PE a N V rozvádích pro micí zaízení v zapojení s MTP je nutno instalovat navíc: - zkušební svorkovnici - pojistkový odpína pro jištní napových obvod elektromru - je zde možné instalovat i micí transformátory proudu Montáž elektromr a spínacích prvk musí být umožnna vetn kryt svorkovnic. Všechna tato zaízení musí být upravena k zaplombování, respektive musí být upraven k zaplombování kryt ásti rozváde s tmito pístroji, který oddluje živé nemené ásti rozvodu od ásti meného rozvodu. Pepové ochrany nelze umístit do spoleného prostoru s elektromrem a spínacím prvkem. Lze však umístit pepové ochrany typu B do ostatních nemených ástí odbrného místa, a to pouze po pedchozím odsouhlasení pracovníkem PDS. Zásady pro umístní: a) umístit pepovou ochranu do nemených ástí odbrného elektrického zaízení je možné pouze v souladu s PNE b) lze používat pouze svodie peptí, skín a elektromrové rozváde pro tento úel schválené a vyhovující zákonu.22/1997 Sb. a souvisejícím pedpism c) místo instalace pepové ochrany v nemené ásti musí být vždy zabezpeené proti neoprávnnému odbru elektiny plombováním Pístroje pro instalaní rozvod za elektromry a podružné elektromry se osazují v samostatném rozvádi. Rozváde a micí místa s elektromrovou deskou musí být v provedení, které vyhovuje vnjším vlivm dle SN , psobící v daném prostoru. Rozváde a elektrorozvodná jádra s dvemi, po jejichž otevení nejsou pístupné živé ásti, musí mít po uzavení dveí krytí alespo IP 30 v normálních a IP 43 ve venkovních prostorách, po otevení dveí Strana 7 (celkem 19)

8 krytí alespo IP 20 v normálních i venkovních prostorách. U micích míst umístných u okraje komunikace, je nutno dodržet krytí IP 44 pro uzavený rozvád. Ped elektromr se musí osadit hlavní jisti se stejným potem pól, jako má elektromr fází. Hlavní jisti ped elektromrem je jisticí zaízení odbratele, které svou funkcí omezuje výši rezervovaného píkonu v odbrném míst a jeho proudová hodnota je vždy sou- ástí sjednané sazby. Proudovou hodnotu jistie ped elektromrem je nutno dimenzovat podle soudobého píkonu odbrného místa v dob pipojení. U nových odbrných míst a ped zmnou hodnoty hlavního jistie na stávajících odbrných místech je nutno nechat pedem odsouhlasit pracovníkem PDS velikost proudové hodnoty hlavního jistie ped elektromrem. Jistie ped elektromrem musí být s vypínací charakteristikou B. Charakteristika C nebo D je pípustná pouze po projednání a odsouhlasení pracovníkem PDS. ídícím dokumentem je platné Cenového rozhodnutí ERÚ. Jistie musí být v souladu s SN EN v ad 6, 10, 13, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80, 100, 125 A nebo dle SN EN v ad 160, 200, 250, 315, 400, 500, 630 A. Pro jednofázové odbry je maximální pípustná hodnota jistie 25 A. U tífázových jisti nesmí být konstrukn možné samostatn ovládat jednotlivé fáze (nesmí být rozebíratelná propojka mezi jednotlivými póly jistie). V pípad použití jisti s nastavitelnou tepelnou spouští musí být tyto konstrukn upraveny tak, aby bylo možné nastavení spoušt ádn zaplombovat a aby byla v poloze nastavení výrobcem jasn definovaná hodnota nastaveného proudu. Pi nedodržení tchto požadavk bude pro stanovení sazby uvažována maximální nastavitelná hodnota jistie. Jistící prvek musí být opaten nezámnným oznaením jmenovité hodnoty proudu (nap. zvláštní barva ovládací páky nebo originální štítek s popisem parametr od výrobce) a jeho vypínací charakteristiky. V elektromrových rozvádích musí být upraveny k zaplombování tyto ásti micího za- ízení: kryt svorkovnice elektromru kryt hlavního jistie ped elektromrem kryt svorkovnice spínacího prvku kryt a páka jistie spínacího prvku v zapnuté poloze svorkovnice nebo pípojnice PEN, pípadn svorkovnice nebo pípojnice PE a N kryt ve skí ovém rozvádi (kryt elektrorozvodného jádra) nebo další ásti rozváde, které jsou odnímatelné a kryjí nemenou ást odbrného zaízení U micích zaízení v zapojení s MTP se navíc zajišuje: kryt zkušební svorkovnice kryt a páka pojistkového odpínae v zapnuté poloze kryt svorek micích transformátor proudu pípadn pívodní pole nn rozváde Pokud jsou všechny ásti micího zaízení umístny pod plombovatelným krytem, musí být vždy umožnno zaplombování alespo svorkovnic elektromr a spínacích prvk. Vnitní zaízení elektromrových rozvád (elektrorozvodných jader) musí být uspoádáno tak, aby byly živé ásti meného rozvodu ádn oddleny od prostoru pro elektromry a spínací prvky. Strana 8 (celkem 19)

9 Micí zaízení umístné na panelu nebo roštu musí být po otevení dveí voln pístupné. Dvee rozvád musí být vybaveny typizovanými rozvádovými zámky, pednostn se doporuuje zámek na trnový klí 6 x 6 mm. Veškeré odnímatelné kryty musí mít úchytné rukojeti, musí být uzpsobeny obsluze jedním pracovníkem a musí umož ovat ádné zaplombování. Upevnní elektromr a spínacích prvk musí umož ovat snadnou montáž a demontáž pístroj. Pro upevnní elektromr musí být elektromrové desky a rozváde opateny posuvnými upev ovacími šrouby s vhodnou protikorozní ochranou, zajištnými proti otáení a vypadnutí. Elektromrové rozváde musí být z hlediska bezpenosti pipraveny pro montáž midel v provedení tídy ochrany I., spínací prvky jsou v provedení tídy ochrany II. V pípad montáže midel v provedení tídy ochrany II. se ochranný vodi nepipojí. Spojovací vedení užité v zapojení rozváde mení musí být provedena vodii s plnými jádry o celistvých délkách. Ve výjimených pípadech (zvláštní konstrukce elektromrového rozváde) je možné po pedchozím odsouhlasení pracovníkem PDS použít i lankových vodi ukonených lisovací dutinkou. Znaení vodi barvami v elektromrovém rozvádi musí být v souladu s SN EN a musí odpovídat barvám uvedených ve schématech v píloze. Níže uvedené vodie v zapojení rozváde musí být zeteln oznaeny (nap.návlekami s popisem): v zapojení spínacího prvku: pívodní fáze L stední vodi N styka akumulaního spotebie topení AKU styka pímotopného spotebie topení PV styka akumulaního spotebie ohíva vody TUV styka tepelného erpadla T svorka pro ovládání tarifu TAR v zapojení micích zaízení s MTP: napové pívody k elektromru L1,L2,L3 proudové vodie od MTP k elektromru k 1,2,3, l 1,2,3 Pro montáž elektromr a spínacích prvk musí být zabezpeeno místo v rozvádi minimáln dle rozmr uvedených v tabulce: Elektromr šíka [mm] Výška [mm] Hloubka [mm] Jednofázový tífázový (do 80 A) tífázový X/5A Spínací prvek Tyto rozmry nesmí být omezeny konstrukcí rozváde. V pípad, že bude v elektromrovém rozvádi osazen pouze jeden pístroj, je nutné výšku a šíku dle této tabulky zvtšit o 50 mm. Strana 9 (celkem 19)

10 Zasklená okénka v odnímatelných krytech nebo dveích urená pro tení údaj ze štítku elektromru nebo spínacího prvku musí mít alespo rozmry dle obrázk v píloze.10. Jsou-li na jednom míst soustedny elektromry pro dva nebo více zákazník, musí být každé místo pro elektromr, píslušný hlavní jisti, spínací prvek a bytovou svorkovnici opateno trvanlivým oznaovacím štítkem s uvedením ísla bytu. Zapojení základních druh micích zaízení musí odpovídat schématm Technické podmínky pro montáž micích zaízení v pímém zapojení Elektromry pro pímé mení se osazují pouze do 80 A (vetn). Pro pívody a vývody elektromr s pímým mením musí být použity vodie stejného prezu odpovídající pedpokládanému proudovému zatížení s minimálním prezem 6 mm 2 Cu a maximálním prezem 16 mm 2 Cu s výjimkou vodi pro ovládání tarifu. Ovládací vodie cívky tarifu, stykae a spínacího prvku musí mít prez 1 až 1,5 mm 2 Cu. Propojovací pracovní vodi mezi elektromrem a svorkovnicí PEN (N) nebo pípojnicí PEN (N) musí mít minimální prez 6 mm 2 Cu. Ochranné propojení elektromr se svorkovnicí PEN se provede vodiem s minimálním prezem 4 mm 2 Cu a max. délkou 2 m. Odvod vodie PEN k bytové rozvodnici se zapojí pímo z pípojnice PEN (N) nebo svorkovnice PEN (N) u oceloplechových rozvád je vodi PEN (zelený/žlutý) piveden zásadn nejdíve na ochrannou pípojnici nebo svorkovnici spojenou s ochrannou svorkou rozváde pívod vodie PEN na elektromrových deskách se zapojuje nejdíve na plombovatelnou ochrannou svorkovnici PEN. Pipojení stedního vodie N (svtle modré barvy) do elektromru bude provedeno z plombovatelné ochranné svorkovnice PEN (N) nebo pípojnice PEN (N). V odbrných místech s instalovaným elektrickým vytápním musí být sazba a ovládání blokování spotebi u každé micí soupravy ízena zásadn samostatným spínacím prvkem. Jednotlivé pepínací systémy spínacího prvku pak samostatn ovládají tarifní zaízení píslušných elektromr a stykae píslušných blokovaných spotebi bez použití dalších pomocných prvk. V odbrných místech s akumulaním ohevem teplé užitkové vody (bojlerem) je pípustné po pedchozím odsouhlasení pracovníkem PDS realizovat skupinové ovládání až tí elektromr pomocí jednoho vícesystémového spínacího prvku. Ovládání sazby elektromru a stykae spínacím prvkem, který je v jiném rozvádi než elektromr, je nepípustné. 7 Technické podmínky pro montáž micích zaízení v zapojení s MTP Pro mení nad 80 A je nutno použít MTP s jmenovitým pevodem XXX/5 A, které musí mít jmenovitou zátž 10 VA, tídu pesnosti minimáln 0,5, popípad 0,5 S a musí mít itelné výrobní štítky. Lze použít pouze typy MTP schválené k používání na území eské republiky a úedn ovené autorizovaným metrologickým stediskem. Pro nová nebo rekonstruovaná odbrná místa a pi náhradách vadných MTP jsou vyžadována osvdení o ovení. Strana 10 (celkem 19)

11 Jmenovitá hodnota primárního proudu MTP musí z dvodu pesnosti mení odpovídat proudové hodnot hlavního jistie (viz tabulka). Jmenovité hodnoty primárního proudu MTP musí být ve všech fázích shodné a musí odpovídat hodnotám 100, 125, 150, 200, 250, 300, 400, 500, 600, 750 A (dle SN EN ). Každá zmna hodnoty hlavního jistie i primárního proudu MTP musí být pedem odsouhlasena pracovníkem PDS. Piazení MTP k píslušným hodnotám hlavních jisti: Jmenovitá hodnota proudu hlavního jistie [A] Jmenovitý primární proud MTP [A] , , , , , , , , , 750 Elektromry musí být pipojeny pes schválenou zkušební svorkovnici, která musí být instalována tak, aby delší strana svorkovnice byla ve vodorovné poloze a aby napové propojky po uvolnní šroub vlastní vahou rozpojily napové obvody. Propojovací vedení mezi MTP, zkušební svorkovnicí a elektromrem musí být provedeno bez perušení vodii 2,5 mm 2 Cu (do 5 m délky) nebo 4 mm 2 Cu (do 20 m délky) pro proudové okruhy a 1,5 mm 2 Cu (do 5 m délky) nebo 2,5 mm 2 Cu (do 20 m délky) pro napové okruhy. Napové okruhy se propojí se zkušební svorkovnicí pes plombovatelný (v zapnutém stavu) pojistkový odpína s jištním 2 A. Délka propojovacího vedení mezi MTP a elektromrem mže být maximáln 20 m (tj. celá smyka 40 m). Na MTP, sloužící pro obchodní mení, nesmí být napojeno žádné jiné mící nebo kontrolní zaízení. MTP jsou vždy v majetku zákazníka. 8 Technické podmínky pro pipojení nemených odbr Nemený odbr je možno povolit jen v pípadech, kde není technicko-ekonomicky možné odbr ádn mit micím zaízením PDS a jehož celkový instalovaný píkon v odbrném míst nepesáhne 1000 W, nap. hlásie policie, poplachové sirény, jízdenkové automaty, spolené antény a podobná zaízení,kde odbr elektiny je nepatrný a provoz výjimený Místo a zpsob pipojení nemeného odbru urí pracovníci PDS. Hlavní jisti nemeného odbru smí mít jmenovitou hodnotu maximáln 6 A, odpovídající technické norm SN EN a musí být s vypínací charakteristikou B. Charakteristika C nebo D je pípustná pouze po projednání a odsouhlasení pracovníkem PDS. ídícím dokumentem je platné Cenového rozhodnutí ERÚ. V budovách, které mají charakter bytových dom, kde je již instalováno mení v elektromrových rozvádích, nebo v budovách obanské vybavenosti, kde jsou stávající elektromry soustedny do jednoho místa (nap. energetické centrum, rozvodna nn apod.), se napojení nemeného odbru provede pednostn z nemených míst tchto elektromrových rozvád, které musí být uzpsobeny pro zaplombování. Omezující pr- Strana 11 (celkem 19)

12 vek (jisti) nemeného odbru musí být umístn ve spoleném prostoru s hlavními jistii stávajících elektromr. Tam, kde není možné provést napojení ze stávajícího elektromrového rozváde, se provede napojení nemeného odbru z pípojkové skín jednotlivých odbrných míst v souladu s píslušnými SN. Omezující prvek (jisti) se v tchto pípadech umísuje v samostatné skíni k tomuto úelu pipravené, uzamknuté typizovaným klíem a ádn uzpsobené k zaplombování. Umístní této skín musí být co nejblíže pípojkové skín, z níž je napojená. Omezující prvek (jisti) a vývody z pípojkové skín musí být oznaeny štítkem s nápisem: Nemený odbr a oznaením úelu použití (nap. hlási policie, poplachová siréna, jízdenkový automat, spolená anténa atd.). 9 Technické podmínky pro montáž prozatímních zaízení Pipojení prozatímního odbrného místa musí být provedeno technicky odpovídajícím elektromrovým rozvádem, který bude pístupný pracovníkm PDS i v dob nepítomnosti zákazníka, pístupné musí být trvale i vlastní micí zaízení. Místo pipojení na distribuní soustavu uruje pracovník PDS. Elektromrový rozvád musí být umístn co nejblíže k místu pipojení, v kabelové síti obvykle do vzdálenosti 3 m, u venkovních vedení do vzdálenosti 10 m od tohoto místa. V odvodnných pípadech lze dle místních podmínek pipustit delší pipojovací vedení. Za bezpený stav prozatímního zaízení od jeho vzniku do demontáže zodpovídá provozovatel. Pívodní vedení musí být v souladu s SN vhodn chránno proti mechanickému poškození. Prez pívodního vedení musí odpovídat proudové hodnot hlavního jistie ped elektromrem. Prozatímní elektromrový rozvád musí být proveden v souladu s píslušnými SN. Stupe krytí prozatímního rozváde musí odpovídat charakteru místa kde je zaízení momentáln umístno. 10 Závrená ustanovení a pílohy Dnem vydání tohoto dokumentu se ruší platnost všech dokument, stanovujících podmínky pro pipojení a provozování micích míst napojených ze sítí nn vydaných PDS: Západoeská energetika, a.s. Severoeská energetika, a.s. Východoeská energetika, a.s. Stedoeská energetická a.s. Severomoravská energetika, a.s. Strana 12 (celkem 19)

13 11 Související legislativa 11.1 Zákony a vyhlášky v platném znní: Zákon. 458/2000 Sb. ve znní zákona. 670/2004 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvtvích a o zmn nkterých zákon (energetický zákon) Vyhláška MPO.326/2005 Sb., kterou se stanoví podrobnosti mení elektiny a pedávání technických údaj Vyhláška ERÚ. 51/2006 Sb., kterou se stanoví podmínky pipojení k elektrizaní soustav Zákon. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky Zákon. 102/2001 Sb. o obecné bezpenosti výrobk Pravidla provozování distribuních soustav (PPDS), ERÚ, leden Závazné technické normy (vetn oprav a zmn): SN Elektrické instalace budov-ást 1:Rozsah platnosti, úel a základní hlediska SN Stanovení základních charakteristik SN Ochrana ped úrazem elektrickým proudem SN Uzemnní a ochranné vodie SN Elektrické instalace budov-ást 6-61: Výchozí revize SN Elektrotechnické pedpisy-elektrická zaízení-ást 7: Oddíl 704: Elektrická zaízení na staveništích a demolicích SN Elektrotechnické pedpisy, vnitní elektrické rozvody SN Elektrické pípojky SN Pedpisy pro prozatímní elektrická zaízení SN Elektromrové a pístrojové desky SN Rozvodnice a elektrorozvodná jádra SN Závry a klíe pro zajišování hlavních domovních skíní SN EN Pístrojové transformátory proudu SN EN Normalizované hodnoty proud IEC SN EN Rozváde nn (ásti 1-5) SN EN Znaení vodi barvami nebo íslicemi SN EN Stupn ochrany krytem SN EN Spínací a ídící pístroje nn ást 2: Jistie SN EN Jistie a podobná zaízení pro domovní použití SN EN A1 Jistie pro nadproudové jištní domovních a podobných instalací PNE Umístní zaízení ochrany ped peptím t. požadavk B v el. instalacích odbrných zaízení. Strana 13 (celkem 19)

14 12 Schémata 1. Zapojení tífázového jednotarifního elektromru soustava TN-C 2. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru s jednopovelovým spínacím prvkem soustava TN-C bez blokování spotebi 3. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru s jednopovelovým spínacím prvkem soustava TN-C s blokováním instalovaných akumulaních spotebi do celkového píkonu 10 kw 4. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru s vícepovelovým spínacím prvkem soustava TN-C s blokováním ohevu teplé užitkové vody a akumulaního vytápní 5. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru s vícepovelovým spínacím prvkem soustava TN-C s blokováním pímotopného vytápní a topných elektrických spotebi- 6. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru s vícepovelovým spínacím prvkem soustava TN-C s blokováním tepelného erpadla a dalších topných elektrických spotebi 7. Zapojení skupinového ovládání dvou až tí tífázových dvoutarifních elektromr instalovaných vjednom rozvádi, ovládaných jedním spínacím prvkem s blokováním ohevu teplé užitkové vody - soustava TN-C 8. Zapojení tífázového dvoutarifního elektromru pipojeného pes micí transformátory proudu se spínacím prvkem 9. Píklad možného rozdlení vodie PEN na PE a N (zmna soustavy z TN-C na TN- C-S v rozvádi) 10. Rozmry okének v elektromrových rozvádích Strana 14 (celkem 19)

15 Poznámka Všechna zapojení jednofázových micích míst musí být provedena odvozením z uvedených tífázových. Strana 15 (celkem 19)

16 Strana 16 (celkem 19)

17 Strana 17 (celkem 19)

18 Strana 18 (celkem 19)

19 Strana 19 (celkem 19)

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává ČEZ Distribuce, a. s., 1.9.2005 změna. 2 k 1.3.2007 www.cezdistribuce.cz Obsah 1 ÚVOD... 3 2 POUŽITÉ

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává ČEZ Distribuce, a. s., 1. 9. 2005 změna. 4 k 16. 2. 2009 www.cezdistribuce.cz Obsah 1 ÚVOD... 3 2 POUŽITÉ

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn 1. ÚVOD PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn V souladu s platným zněním Energetického zákona vydává oaza-krupka, a. s., jako provozovatel lokální

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuní sítě nízkého napětí Vydává ČEZ Distribuce, a. s. 1. 9. 2005, změna. 5 k 1. 4. 2011 skupina Čez www.cezdistribuce.cz

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává ENERGY Ústí nad Labem a.s.

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává ENERGY Ústí nad Labem a.s. PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN Vydává ENERGY Ústí nad Labem a.s. Strana 1 (celkem 20) Obsah 1 ÚVOD...3 2 POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ...3 3 HLAVNÍ DOMOVNÍ

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných a předávacích místech napojených z lokální distribuční sítě nízkého napětí ELPRO-DELICIA, a.s. OBSAH 1. ÚVOD 3 2. POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ 3

Více

F 2.4 ELEKTROINSTALACE

F 2.4 ELEKTROINSTALACE NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.4 ELEKTROINSTALACE Vypracoval: ing. Vít Kocourek List: 1 / List:7 A.

Více

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz strana 1 PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz

Více

ČKD Kutná Hora, a.s.. Karlov 197 284 49 Kutná Hora http://www.ckdkh.cz tel.: 327 506 107, ČKD Kutná Hora, a.s.

ČKD Kutná Hora, a.s.. Karlov 197 284 49 Kutná Hora http://www.ckdkh.cz tel.: 327 506 107, ČKD Kutná Hora, a.s. ČKD Kutná Hora, a.s. ČKD Kutná Hora, a.s.. Karlov 197 284 49 Kutná Hora http://www.ckdkh.cz tel.: 327 506 107, PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO OSAZENÍ MĚŘICÍCH ZAŘÍZENÍ V ODBĚRNÝCH MÍSTECH NAPOJENÝCH ZE SÍTÍ NN 1. ÚVOD V souladu s platným zněním Energetického zákona vydává oazaenergo, a. s., jako provozovatel lokální distribuční soustavy (dále jen PLDS) v rámci své působnosti, Připojovací podmínky pro osazení

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV PÍLOHA 6 STANDARDY PIPOJENÍ ZAÍZENÍ K DISTRIBUNÍ SOUSTAV Zpracovatel: PROVOZOVATELÉ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV prosic2006 Schválil: ENERGETICKÝ REGULANÍ ÚAD d strana

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Stránka. 1 z 10 Roník 2006 SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY PROFIL PEDPISU: itul pedpisu: Vyhláška o podmínkách pipojení k elektrizaní soustav Citace: 51/2006 Sb. ástka: 23/2006 Sb. Na stran (od-do): 718-729

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

rozvade RST 06xx/4x35 ve skíni SVS-U zády na DTS

rozvade RST 06xx/4x35 ve skíni SVS-U zády na DTS AZ Elektrostav, a.s., Bobnická 2020, 288 01 ymburk, tel.: 325 203 316, 325 513 070, fax.: 325 513 440, E-mail.: aznbk@az-elektrostav.cz, http.: //www.az-elektrostav.cz rozvade RST 06xx/4x35 ve skíni SVS-U

Více

Připojovací podmínky pro osazení měřících zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí

Připojovací podmínky pro osazení měřících zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí Připojovací podmínky pro osazení měřících zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí 1 Obecné podmínky, soulad s legislativou Tento dokument je vytvořen v souladu se zákonem

Více

. 51/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2006 o podmínkách pipojení k elektrizaní soustav Energetický regulaní úad stanoví podle 98 odst. 7 zákona.

. 51/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2006 o podmínkách pipojení k elektrizaní soustav Energetický regulaní úad stanoví podle 98 odst. 7 zákona. . 51/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 17. února 2006 o podmínkách pipojení k elektrizaní soustav Energetický regulaní úad stanoví podle 98 odst. 7 zákona. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 10.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD k žádosti o stavební povolení a provádní

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV FAKTURANÍ MENÍ

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV FAKTURANÍ MENÍ PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV PÍLOHA 5 FAKTURANÍ MENÍ Strana 3 Obsah 1 VŠEOBECNÉ POŽADAVKY...4 1.1 ÚVOD...4 1.2 MICÍ MÍSTO, MICÍ BOD, MICÍ ZAÍZENÍ...4 1.3 ZVLÁŠTNÍ POŽADAVKY NA FAKTURANÍ MENÍ...4

Více

F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F Zaízení silnoproudé elektrotechniky F Bleskosvod F Zaízení slaboproudé elektrotechniky

F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F Zaízení silnoproudé elektrotechniky F Bleskosvod F Zaízení slaboproudé elektrotechniky F 1.4. TECHNIKA PROSTEDÍ STAVEB F 1.4.4 Zaízení silnoproudé elektrotechniky F 1.4.5 Bleskosvod F 1.4.6 Zaízení slaboproudé elektrotechniky TEXTOVÁ ÁST Akce : Místo : Investor : RODINNÝ DM DOBEJOVICE pozemek

Více

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE

PROZIS projek ní kancelá Šafa íkova 277, Mladá Boleslav Petr Odnoha - projektant specialista obor ELE PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz strana 1 PROZIS projekní kancelá Šafaíkova 277, 293 01 Mladá Boleslav 326735391 775135151 odnoha@prozis.cz

Více

Připojovací podmínky pro osazení elektroměrů v LDS Města Zruče nad Sázavou

Připojovací podmínky pro osazení elektroměrů v LDS Města Zruče nad Sázavou 1. ÚVOD V souladu s platným zněním Energetického zákona vydává Město Zruč nad Sázavou, jako provozovatel lokální distribuční soustavy v rámci své působnosti, Připojovací podmínky nn pro osazení měřicích

Více

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01

Projekt domovního rozvodu plynu je zpracován dle SN EN 1775, 386413, Technických pravidel TPG 934 01,TPG702 01, TPG 704 01 a G 700 01 Seznam píloh: 1. Technická zpráva 2. Pdorys 1.NP rozvodu plynu 3. Situace rozvodu plynu 1:150 4. Detail ešení pipojovacího místa pro plynomr axonometrie plynu 5. Vzorový píný ez uložení potrubí v zemi

Více

TECHNICKÝ KATALOG VÝROBK

TECHNICKÝ KATALOG VÝROBK TECHNICKÝ KATALOG VÝROBK STANDARDY EZ V 305 2007 KABELOVÉ SKÍN od 1.7.2007 OBSAH: PARAMETRY MATERIÁL SKÍNÍ A PILÍ 1 ZNAENÍ KABELOVÝCH ROZVODNÝCH SKÍNÍ DLE PNE 357040. 2 ZNAENÍ PEVOD... 3 SP SS SR - SKÍN

Více

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT

PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT PEVODNÍKY ELEKTRICKÝCH VELIIN MT ada pevodník typového oznaení MT generan nahrazuje pvodní typovou adu pevodník NC stejného výrobce. Použití: Pevodníky jsou ureny pro pevod elektrických veliin na mronosný

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí Vydává ČEZ Distribuce, a. s. Platnost od 1. 6. 2015 ČEZ Distribuce, a. s. www.cezdistribuce.cz

Více

Typ: MTA pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti

Typ: MTA pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti Typ: MTA 102 - pevodník stídavé elektrické práce v jednofázové síti Popis funkce: pevodník MTA 102 je uren pro mení a indikaci odebrané nebo dodané energie v jednofázové stídavé síti. Výstup je indikován

Více

1. ÚVOD 2. ZÁVAZNOST PŘIPOJOVACÍCH PODMÍNEK 3. POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY

1. ÚVOD 2. ZÁVAZNOST PŘIPOJOVACÍCH PODMÍNEK 3. POUŽITÉ NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí v rámci lokální distribuční soustavy OBSAH 1 ÚVOD 2 2 ZÁVAZNOST PŘIPOJOVACÍCH PODMÍNEK

Více

platnost od 1. 1. 2015

platnost od 1. 1. 2015 Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřících souprav u zákazníků připojených k elektrické síti nízkého napětí v lokálních distribučních soustavách společnosti Erianta Energy, a.s. platnost od 1.

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE

Registr. O.S. Hradec Králové, od.c., vložka 8994/95 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE K ZAÍZENÍ KEEPER 3 M 1 1 POUŽITÍ Zaízení KEEPER 3 M je ureno k limitnímu mení výšky hladiny v nádržích s ropnými produkty a k indikaci pítomnosti pohonných hmot a vody v prostorách,

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE

TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE TECHNICKÁ ZPRÁVA 01/11-F.1.4.- ZTI-ZDRAVOTN TECHNICKÉ INSTALACE Datum : 12.2013 ís. zakázky: 01/2011 AIP : Vypracoval : Stupe : Akce : Ing. Anton Jurica Jan erník JPD pro stavební ízení a provádní stavby

Více

VO1 - TECHNICKÝ POPIS - VEEJNÉ OSVTLENÍ

VO1 - TECHNICKÝ POPIS - VEEJNÉ OSVTLENÍ VO1 - TECHNICKÝ POPIS - VEEJNÉ OSVTLENÍ AKCE :. KRUMLOV, NOVÉ DOMOVY REKONSTRUKCE VEEJNÉHO OSVTLENÍ INVESTOR : MSTO ESKÝ KRUMLOV NÁM. SVORNOSTI 1,. KRUMLOV MÍSTO: OKRES : ESKÝ KRUMLOV : ESKÝ KRUMLOV ZAK..

Více

34OFD Rev. A / 1SCC390116M0201. Elektronický monitor stavu pojistek pro stejnosmrná naptí typ OFD Instalace a návod k obsluze

34OFD Rev. A / 1SCC390116M0201. Elektronický monitor stavu pojistek pro stejnosmrná naptí typ OFD Instalace a návod k obsluze 4OFD Rev. A / SCC906M00 Elektronický monitor stavu pojistek pro stejnosmrná naptí typ OFD Instalace a návod k obsluze Úvod Monitor stavu pojistek, oznaený OFD, signalizuje pepálení pojistky zapojené ve

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN.

Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Ocelové provozní žebíky na betonové a devné sloupy venkovního vedení VN. Typový podklad. 7 / 2012 Zpracoval: František Kadlec Datum: 12/2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO VÝROBNY ELEKTŘINY

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO VÝROBNY ELEKTŘINY PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY PRO VÝROBNY ELEKTŘINY pro připojení na síť ČEZ Distribuce, a. s. Vydává ČEZ Distribuce, a. s. 1. 7. 2012 SKUPINA ČEZ www.cezdistribuce.cz OBSAH 1. POUŽITÉ ZKRATKY 4 2. VŠEOBECNÉ PODMÍNKY

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace Metodický pokyn Zhotoveno CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_A.1.06 Integrovaná střední škola

Více

Pedmt úpravy. Vymezení pojm

Pedmt úpravy. Vymezení pojm 372/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 12. íjna 2001, kterou se stanoví pravidla pro rozútování náklad na tepelnou energii na vytápní a náklad na poskytování teplé užitkové vody mezi

Více

Elektrotechnika v praxi 3

Elektrotechnika v praxi 3 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_OV_E3.9_ER-úvod Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ročník

Více

ELEKTROINSTALACE #1. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) A1B15IND Projekt individuální ZS 2012/13

ELEKTROINSTALACE #1. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) A1B15IND Projekt individuální ZS 2012/13 ELEKTROINSTALACE #1 Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) A1B15IND Projekt individuální ZS 2012/13 POŽADAVKY NA INSTALACI NN 1. bezpečnost osob, zvířat a majetku 2. provozní spolehlivost 3. přehlednost

Více

METRA BLANSKO a.s. 03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory

METRA BLANSKO a.s.  03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory METRA BLANSKO a.s. KLEŠ!OVÉ P"ÍSTROJE www.metra.cz KLEŠ!OVÉ AMPÉRVOLTMETRY S ANALOGOVÝM ZOBRAZENÍM Proud AC Nap!tí AC 1,5 A, 3 A, 6 A, 15 A, 30 A, 60 A 150 A, 300 A 150 V, 300 V, 600 V T"ída p"esnosti

Více

Prostorové teplotní idlo

Prostorové teplotní idlo 2 701 Prostorové teplotní idlo QAA910 Bezdrátové idlo pro snímání prostorové teploty Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžnými lánky 1.5 V velikosti AA Použití Pro

Více

1. Úvodní údaje: Zpráva poskytuje základní informace v rámci dokumentace projektu pro DSP. Podklady dány investorem stavby a pedpisy SN.

1. Úvodní údaje: Zpráva poskytuje základní informace v rámci dokumentace projektu pro DSP. Podklady dány investorem stavby a pedpisy SN. !"#$%&&! "#$%&& stupe dokumentace: DSP 1. Úvodní údaje:...1 2. Základní údaje:...1 3. Stanovení prostedí dle SN 332000-3 Z1/Z2/Z3, SN 332000-5-51 ed.3:...1 4.Rozdlení elektrického píkonu:...1 5. Ochrany:...1

Více

Nový tarifní model a p íprava IV. regula ního období v elektroenergetice

Nový tarifní model a p íprava IV. regula ního období v elektroenergetice Nový tarifní model a píprava IV. regulaního období v elektroenergetice Ing. Vojtch Jahoda, LL.M. editel odboru elektroenergetiky Špindlerv mlýn, duben 2014 Klíové úkoly ERÚ v nejbližší budoucnosti Nová

Více

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel.

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel. Bohuslav Doležal Urbánkova 617, Moravské Budějovice 676 02, tel. 720108727 AKCE: Elektrické ovládání oken v tělocvičně ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice Místo stavby: Havlíčkova ul. 933, Mor. Budějovice

Více

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace 1. Systém domácího videovrátného Umožuje audiovizuální spojení s elektrickým videovrátným a ovládání dveního zámku. Základním pínosem tohoto systému je zvýšení komfortu a bezpenosti bydlení. Základní funkce

Více

TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ

TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ TEXTOVÁ ÁST ÚDAJE O ÚZEMÍ Vybrané lánky ze Zákona. 458/2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvtvích a o zmn nkterých zákon (Energetický zákon) Odkazy na Energetický zákon

Více

Vlastní provedení připojení je odlišné podle jmenovitého napětí té části distribuční soustavy, ke které bude odběrné zařízení připojeno.

Vlastní provedení připojení je odlišné podle jmenovitého napětí té části distribuční soustavy, ke které bude odběrné zařízení připojeno. PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUČNÍCH SOUSTAV PŘÍLOHA 6 STANDARDY PŘIPOJENÍ ZAŘÍZENÍ K DISTRIBUČNÍ SOUSTAVĚ strana 3 Obsah 1 OBECNĚ... 4 2 PROVEDENÍ PŘIPOJENÍ... 4 2.1 STANDARDNÍ PROVEDENÍ KONCOVÉHO BODU:...

Více

Od přípojkové skříně, přes HDV a odbočky k elektroměrům, včetně. požadavků pro umístění a připojení měřících zařízení. Praha, 17.10.

Od přípojkové skříně, přes HDV a odbočky k elektroměrům, včetně. požadavků pro umístění a připojení měřících zařízení. Praha, 17.10. Shody a rozdíly v technických požadavcích připojovacích podmínek společností PRE, ČEZ a E.ON pro osazení a připojení měřících zařízení u zákazníků v sítích do 1 kv Od přípojkové skříně, přes HDV a odbočky

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 POŽÁRN BEZPENOSTNÍ EŠENÍ STAVBY Vypracoval: Ing. Vít Kocourek 1. Všeobecné

Více

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ

Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK STAVEBNÍ POVOLENÍ Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování íslo jednací: VÚP 330-1368/1765/06 Pr-5 Vyizuje: Ing. Robert Proka Telefon: 388 459 057 Ve Vimperku dne: 26.09.2006

Více

NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ NEMOCNINÍHO SVÍTIDLA TYPU: ROBUS H Svítidlo urené pro lžkové pokoje zdravotnických a peovatelských zaízení.

NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ NEMOCNINÍHO SVÍTIDLA TYPU: ROBUS H Svítidlo urené pro lžkové pokoje zdravotnických a peovatelských zaízení. NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ NEMOCNINÍHO SVÍTIDLA TYPU: ROBUS H Svítidlo urené pro lžkové pokoje zdravotnických a peovatelských zaízení. Technické parametry Napájecí naptí: 230V ~ +- 10% / 50Hz Jmenovitý

Více

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN

PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN PŘIPOJOVACÍ PODMÍNKY NN pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených z distribuční sítě nízkého napětí Vydává ČEZ Distribuce, a. s. Platnost od 1. 2. 2018 SKUPINA ČEZ www.cezdistribuce.cz

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT

Odbratel PST. Zdroj CZT. Tepelná sí PST SCZT Pedávací stanice Soustava centralizovaného zásobování teplem (SCZT) soustava tvoená ústedními zdroji tepla (základními a špikovými, tepelnými sítmi, pedávacími stanicemi a vnitním zaízením). Centralizované

Více

QAC910. Meteorologické idlo. Building Technologies HVAC Products

QAC910. Meteorologické idlo. Building Technologies HVAC Products 2 702 Meteorologické idlo QAC910 Bezdrátové idlo pro snímání venkovní teploty a atmosférického tlaku Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, jednosmrn) Bateriové napájení bžn dostupnými lánky 2x 1.5

Více

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva

Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva 2 719 Synco living Bezdrátový zásuvkový adaptér, stmíva KRF961-E Zásuvkový adaptér ovládaný rádiovým signálem pro spínání a stmívání elektrického osvtlení do 300 W Rádiová komunikace protokolem KNX RF

Více

Prohlášení vlastníka domu.p.975 (Konvalinka) o vymezení jednotek v budov

Prohlášení vlastníka domu.p.975 (Konvalinka) o vymezení jednotek v budov První rezidenní uzavený investiní fond, a.s. I: 241 30 249; se sídlem Praha 3, Žižkov, Konvova 2660/141, PS 130 83; zapsaná v obchodním rejstíku vedeném Mstským soudem v Praze, oddíl B, vložka 17277; jednající

Více

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU

OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU MSTO VIZOVICE Masarykovo nám. 1007 763 12 VIZOVICE OBECN ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MSTA VIZOVICE. 4/2001, O VEEJNÉM POÁDKU Zastupitelstvo msta Vizovice rozhodlo dne 26. listopadu 2001 usnesením. VIII/149/01 vydat

Více

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Pednáška 7 Píprava teplé vody Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Ohev Píprava teplé vody pímý (ohev s pemnou energie v zaízení ohívae) nepímý (ohev s pedáváním tepla z teplonosné látky)

Více

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby

OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby OBSAH PD 01/11-F.1.4.-VYT - Zaízení pro vytápní stavby Akce: Revitalizace nemocnice v Sokolov, 1. 01/11-F.1.4. - VYT-01 - Technická zpráva 2. výkres. 01/11-F.1.4. - VYT-02 Pdorys 3.NP výkres. 01/11-F.1.4.

Více

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4

4 Užívání elektrického ru ního ná adí a souvisejících elektrických p edm... 4 Unipetrol RPA, s.r.o. HSE&Q Užívání elektrického runího náadí a souvisejících elektrických pedm N 11 007 Norma je závazná pro všechny subjekty (fyzické i právnické osoby), které užívají, udržují, kontrolují

Více

CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23. Návod k obsluze a montáži. Teplotní monitorovací relé ady CM

CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23. Návod k obsluze a montáži. Teplotní monitorovací relé ady CM CM-TCS.11, CM-TCS.12, TM-TCS.13 CM-TCS.21, CM-TCS.22, TM-TCS.23 Návod k obsluze a montáži Teplotní monitorovací relé ady CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace

Více

Návod k obsluze a montáži

Návod k obsluze a montáži Návod k obsluze a montáži Trojfázové relé pro monitorování napájení sít, ada CM Pokyn: tento návod k obsluze a montáži neobsahuje všechny podrobné informace ke všem typm této výrobkové ady a nebere v úvahu

Více

Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup

Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup 2 718 Synco living Bezdrátový zásuvkový adapter, spínací výstup KRF960-E Zásuvkový adaptér ovládaný rádiovým signálem pro spínání elektrických zátží do 10 A Rádiová komunikace protokolem KNX RF (868 MHz,

Více

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci

Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Legislativa pro obnovitelné zdroje energie pednáška pro mezinárodní konferenci Praktická využitelnost obnovitelných zdroj energie,konané v Dín 15.ervna 2005 Osnova pednášky : 1. Legislativní rámec a správní

Více

Roní poteba tepla a paliva

Roní poteba tepla a paliva Roní poteba tepla a paliva Denostupová metoda Teoretická roní poteba tepla pro vytápní : Q zr = 24 ε e Q ( t t ) i e z D Poet denostup: D=d.(t is -t es ) Q z je tepelná ztráta budovy (W, kw, MW) ε souinitel

Více

Servopohony VZT klapek

Servopohony VZT klapek s OpenAir Servopohony VZT klapek GLB..1E Elektronický rotaní servopohon pro ovládání oteveno-zaveno, tíbodové nebo spojité ovládání Krouticí moment 10 Nm Provozní naptí AC 24 V ~ / DC 24 48 V nebo AC 100

Více

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej prosinec 2011 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI O2 CZECH REPUBLIC A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA NÁKUP VYBAVENÍ LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

!"#$%&#'()*+,'#-./$()011231145)6

!#$%&#'()*+,'#-./$()011231145)6 !"#$%&#'()*+,'#-./$()011231145)6 )* 7$898:7#/' )+ )*) ;7',$8'=,:?89@=/,: )+ )*)5 ;7',

Více

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA REKONSTRUKCE LABORATOE CHEMIE V RÁMCI PROJEKTU ZKVALITNNÍ A MODERNIZACE VÝUKY CHEMIE, FYZIKY A BIOLOGIE V BUDOV MATINÍHO GYMNÁZIA, OSTRAVA PÍLOHA 1- SPECIFIKACE PEDMTU ZAKÁZKY PRVODNÍ A SOUHRNNÁ ZPRÁVA

Více

Aktualizovaná metodická pomcka pro oblast výkladu pojm v plynárenství a vztahu mezi zákonem. 458/2000 Sb., energetický zákon a zákonem. 183/2006 Sb.

Aktualizovaná metodická pomcka pro oblast výkladu pojm v plynárenství a vztahu mezi zákonem. 458/2000 Sb., energetický zákon a zákonem. 183/2006 Sb. Aktualizovaná metodická pomcka pro oblast výkladu pojm v plynárenství a vztahu mezi zákonem. 458/2000 Sb., energetický zákon a zákonem. 183/2006 Sb., stavební zákon. Listopad 2014 Úvod: K aktualizaci metodické

Více

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products

QAW910. Prostorová jednotka. Building Technologies HVAC Products 2 703 Prostorová jednotka QAW910 Bezdrátová prostorová jednotka Rádiová komunikace, protokol KNX (868 MHz, obousmrn) Ovládání a zobrazení funkcí vytápní místnosti Snímání prostorové teploty Bateriové napájení

Více

Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřicích souprav u zákazníků a malých výroben připojených k elektrické síti nízkého napětí

Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřicích souprav u zákazníků a malých výroben připojených k elektrické síti nízkého napětí Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřicích souprav u zákazníků a malých výroben připojených k elektrické síti nízkého napětí platnost od 1. 4. 2011 Obsah 1. Úvod 2 2. Pojmy, definice, zkratky

Více

RRV934. Regulaní modul. Synco living

RRV934. Regulaní modul. Synco living 2 709 Synco living Regulaní modul RRV934 Regulaní modul s bezdrátovou komunikací Pedregulace teploty topné vody až pro dv skupiny místností ízení ventilaní jednotky s tí-rychlostním ventilátorem Rádiová

Více

SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE

SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a elektrotechniky, VŠB TU Ostrava SVĚTELNÁ DOMOVNÍ INSTALACE Návod do měření Ing. Ctirad Koudelka Srpen 2001 Úkol měření: Praktické ověření základních

Více

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD

Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU . R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Á D TAJEMNÍKA MSTSKÉHO ÚADU. R 03/2007 PODPISOVÝ ÁD Zpracovatel: Ing. Jan Kvasnika, povený vedením odboru kancelá starosty Rozsah psobnosti: uvolnní lenové zastupitelstva, pedsedové výbor ZM a komisí RM

Více

Rozvody elektrické energie a pohony

Rozvody elektrické energie a pohony Rozvody elektrické energie a pohony Rozsah pedmtu: p + 1l Laboratorní mení hodiny s periodou týdn (liché a sudé micí týdny) Garant pedmtu: Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Pednášející: doc. Ing. Pavel Mindl,

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

íslo jednací: 5924/12 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas

íslo jednací: 5924/12 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Územní souhlas VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI TELEFÓNICA CZECH REPUBLIC, A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických

Více

Smlouva. o dodávce vody a odvádní odpadních vod. uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích

Smlouva. o dodávce vody a odvádní odpadních vod. uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích o dodávce vody a odvádní odpadních vod uzavená podle ustanovení 8 odst 5 zák.. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích Níže uvedeného dne, msíce a roku uzaveli 1. Obchodní firma : Vodovody a kanalizace

Více

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 -

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - HERMES Elektromechanický servopohon pro otoné brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - Bezpenostní výstrahy Tento návod je uren pouze pro osoby s pedepsanou technickou kvalifikací a pouze pro

Více

Regulátor topných okruh

Regulátor topných okruh 2 705 Regulátor topných okruh RRV912 Bezdrátov ízený regulátor až dvou topných okruh Rádiová komunikace, protokol KNX standard (868 MHz, obousmrn) Možnost pipojení jednoho 3- nebo dvou 2-bodových pohon

Více

Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské rozváděče NN-

Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské rozváděče NN- ECR-TNS-AO-64 7400.00 Odběrná zařízení v distribuční soustavě NN - odběratelské e NN- Technická norma společnosti E.ON Česká republika, a.s. Zpracovatel: Schválil: František Kojan / 981-3255, tým Standardizace

Více

Havarijní plán pro stavy nouze pi zásobování zemním plynem v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava

Havarijní plán pro stavy nouze pi zásobování zemním plynem v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Havarijní plán pro stavy nouze pi zásobování zemním plynem v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Vydavatel: vedoucí Energetiky Ing. David Kupec Zpracovatel: vedoucí oddlení Energie Ing. Tomáš iica Schvalovatel:

Více

Mendelova univerzita v Brn ROZHODNUTÍ REKTORA. 10/2013. Metodika útování náklad na provozování objekt na t. Gen. Píky,.p. 2005/7 a.p.

Mendelova univerzita v Brn ROZHODNUTÍ REKTORA. 10/2013. Metodika útování náklad na provozování objekt na t. Gen. Píky,.p. 2005/7 a.p. Mendelova univerzita v Brn Ureno: Brno 17. dubna 2013 Všem pracovištím j.: 7158/2013-980 ROZHODNUTÍ REKTORA. 10/2013 Metodika útování náklad na provozování objekt na t. Gen. Píky,.p. 2005/7 a.p. 1999/5

Více

Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice. Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy.

Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice. Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy. Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelové konzoly typ PAÁT III na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 1/2012 Zpracoval: František Kadlec ervenec 2012 Ondej Maurer OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název typového

Více

17. 10. 2014 Pavel Kraják

17. 10. 2014 Pavel Kraják ZÁKONY A DALŠÍ PŘEDPISY PRO ELEKTROENERGETIKU A JEJICH VZTAH K TECHNICKÝM NORMÁM 17. 10. 2014 Pavel Kraják LEGISLATIVA - PŘEHLED Zákon č. 458/2000 Sb. Vyhláška č. 51/2006 Sb. Vyhláška č. 82/2011 Sb. Vyhláška

Více

SILNICE. III/44647 STARÉ MSTO - VELKÉ VRBNO

SILNICE. III/44647 STARÉ MSTO - VELKÉ VRBNO Projekce / inženýring / stavby A PRVODNÍ ZPRÁVA dle vyhlášky. 146/2008 Sb. ZAK. ÍSLO: 0703-15/3 VC: DOKUMENTACE PRO OHLÁŠENÍ STAVBY (DOS) a DOKUMENTACE PRO PROVÁDNÍ STAVBY (DPS) AKCE: SILNICE. III/44647

Více

Návod k obsluze. Samostatné ovládací za ízení UC 42. Samostatné ovládací za ízení pro montážní lištu UC 45. D ležité informace pro elektrické zapojení

Návod k obsluze. Samostatné ovládací za ízení UC 42. Samostatné ovládací za ízení pro montážní lištu UC 45. D ležité informace pro elektrické zapojení Návod k obsluze Samostatné ovládací zaízení UC 42 Samostatné ovládací zaízení pro montážní lištu UC 45 Dležité informace pro elektrické zapojení Tento návod uschovejte! Obsah Záruka... 3 Bezpenostní pokyny...

Více

Technické podmínky připojení k Lokální distribuční soustavě železnice, část 1 obchodní měření

Technické podmínky připojení k Lokální distribuční soustavě železnice, část 1 obchodní měření Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Správa železniční energetiky Hradec Králové Riegrovo náměstí 914, 500 02 Hradec Králové Technické podmínky připojení k Lokální distribuční soustavě železnice,

Více

Zmna. 3 územního plánu Sídelního útvaru. Šluknov. Balbínova 9, Ústí nad Labem I: 12036226 íslo autorizace KA: 00810

Zmna. 3 územního plánu Sídelního útvaru. Šluknov. Balbínova 9, Ústí nad Labem I: 12036226 íslo autorizace KA: 00810 Zmna. 3 územního plánu Sídelního útvaru Šluknov Zpracovatel: Balbínova 9, Ústí nad Labem I: 12036226 íslo autorizace KA: 00810 Termín: leden 2008 ZÁZNAM O ÚINNOSTI ZMNY. 3 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÚ ŠLUKNOV Zmnu.

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

Mstský úad Vimperk - V E E J N Á V Y H L Á Š K A -

Mstský úad Vimperk - V E E J N Á V Y H L Á Š K A - Mstský úad Vimperk Steinbrenerova 6, 385 17 VIMPERK odbor výstavby a územního plánování íslo jednací: VÚP 328.3-250/333/07 Ka-2 Vyizuje: Pavel Kavlík Telefon: 388 459 047 Ve Vimperku dne: 11.5.2007 - V

Více

OBEC Sklené nad Oslavou ". 6/2011,

OBEC Sklené nad Oslavou . 6/2011, OBEC Sklené nad Oslavou Obecn! závazná vyhláška ". 6/2011, o místním poplatku za užívání ve#ejného prostranství Zastupitelstvo obce Sklené nad Oslavou se na svém zasedání dne 7.12.2011 usneslo vydat na

Více

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV

PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV 2 PRAVIDLA PROVOZOVÁNÍ DISTRIBUNÍCH SOUSTAV PEDMLUVA Cílem tohoto dokumentu Pravidel provozování distribuních soustav (PPDS) je vypracovat a zveejnit pedpisy, které stanoví minimální technické, plánovací,

Více

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí

PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí PRAVIDLA RADY MSTA VIMPERK pro vyizování stížností a peticí Rada msta Vimperk v souladu s 102 odst. (2) písm. n) zákona. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znní a zákonem. 85/1990 Sb., o právu petiním,

Více