Občasník žáků ZŠ Chrudim, U Stadionu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Občasník žáků ZŠ Chrudim, U Stadionu"

Transkript

1 Občasník žáků ZŠ Chrudim, U Stadionu Léto ČERVEN 2011 Všude teplo, slunce ležící vysoko na obloze nám příjemně zahřívá tváře. Všichni to známe a všichni se na léto určitě těšíme. V létě je všude klid, lidé nikam nespěchají a užívají si té pohody. Děti se cákají ve vodě, nebo jen tak bloumají venku, hodně z nich chodí spát pozdě, a proto je návrat do školy docela dost náročný, ale dá se to, těžce, ale dá Pořádně si užijte ty dva měsíce prázdnin!

2 Školní časopis roku v Pardubickém kraji V úterý 26. května 2011 vyhrál náš časopis 1. místo v soutěži Školní časopis roku v kategorii základní školy - II. stupeň. Výsledky soutěže se vyhlásily poté na Bambiriádě. Celá naše redakce byla šťastná, že jsme to právě my, kteří vyhráli soutěž o nejlepší časopis roku. Bylo to krásné! Toto je hlavně zásluha naší paní učitelky Prokopové, která nás k tomu dovedla a za to si zaslouží náš velký dík! Pan ředitel slíbil, že nám dá penízky na to, abychom koupili nový diktafon, který nám pomůže dělat naše články rychleji a mohli jsme psát doslova, co nám řeknete. (Diktafon již koupen. ) DiuShé =*

3 Do plavek! Pomalu a jistě je tady ona plavková sezóna. Teplota se pohybuje klidně kolem parných 30 C. Prázdniny jsou na spadnutí a letní dny strávené u vody jsou prostě super! Proto se tu můžeš dočíst, v čem u vody rozhodně zazáříš! Stejně jako minulý rok letí i letos námořnický vzor. Modrobílé proužky si ještě pořád dobývají stránky módních časopisů. Mimo jiné se módní návrháři pokusili o návrat do 80. a 90. let. Retro styl a Katty Pery jsou tu! Co takhle zajímavé vzory a střihy? Můžeš zkusit třeba zebří, kostičkovaný, puntíkatý vzor či další bláznivé úlety. Neboj se barev a zkus duhové kombinace! Mon Scherry Do naší Pavučiny se díky bedně na příspěvky, visící naproti kantýně, dostala tahle básnička. Děkujeme! Honza s Honzou žlutý triko maj, Péťa s Vencou blond háro si česaj. A co Radek? Ten raději mlčí. Káťa dneska na piráta mrtě stýlek má, Barča píše písemku, z hlavy se jí kouří, Málas s rukou na čele, mozek se mu bouří. Laubina a Důša všemu se hihňaj, osobitý stýlek, ten opravdu maj. Rafaj a Zemča blbý kecy vedou, úča na ně křičí, že nic nesvedou, Viki s Adélou, ty to teda vedou. Aňána v povzdálí tiše se chechtá Kýsa támhle v rohu všechny deptá. Jířa s Grulčou ulejvat se uměj, psát písemky, no to už neuměj.

4 Ach ty myšlenky Procházím se lesem, všude klid, atmosféra jako stvořená na přemýšlení. Jdu dál a všechny myšlenky nechávám volně protékat svou hlavou, ale najednou? Z ničeho nic mě napadne myšlenka, přiletí si do mé hlavy a ani se neptá, jestli ji tam chci, spokojeně se mi uvelebí v hlavě a vystrnadí všechny ostatní myšlenky, přitom dělá, jakože nic... Zaplní mi celou mysl a já nemám čas přemýšlet nad ničím jiným, než nad touhle protivnou dotěrnou myšlenkou. Je to myšlenka tak bláznivá, že si pomalu začínám myslet, jestli se mi to celé nezdá. Ne, nezdá, opravdu o tom přemýšlím. Chcete vědět, co je to za myšlenku? Dobrá, už vás nebudu déle napínat... Nevím, jak bych ji přesně popsala. Řeknu vám tedy, co mi ta myšlenka tiše šeptá... Co když tohle celé, celý svět, rodina, přátelé, příroda, zvířata, prostě všechno...co když to není skutečné? Co když je tohle celé vytvořené jen jako nějaká alternativní realita. Co když nás někdo ovládá, řídí náš život? Co když je tohle jen sen, ze kterého se nemůžu probudit? Je to šílená myšlenka, já vím, ale ona ne a ne opustit mou hlavu. Ve chvíli, kdy mi prolétávají hlavou slova myšlenky : Co když nás někdo ovládá," se nevědomky podívám nahoru - nahoru na oblohu a přemýšlím, jestli je tam někdo, kdo má nade mnou moc, kdo má všechno ve svých rukách. Tuhle představu rychle zahazuji, je až moc nereálná, ale kdyby bylo tohle celé nereálné, stane se reálnou? Je to moc zamotané? Ano je... Myšlenka se nade mnou slitovala (čím jsem si to zasloužila?) a alespoň tuhle představu vyšoupla ven, ven z mé hlavy, možná přiletí někomu jinému. Ale ne, myšlenka mi nedá pokoj! Hned jak zmizí představa, že má nade mnou někdo moc, objevuje se další, tentokrát mi bliká v hlavě červené světýlko : Je tohle realita? Nad tím se pozastavím, je to divná představa, že? Představa, že život, který žiji není skutečný, že svět, po kterém každý den chodím, je pouze vymyšlený, že někde existuje úplně jiná realita. Po chvilce se však zaseknu. Už si začínám myslet, že jsem blázen. (Ale kdo dneska není, že?) Nechci už nad tím dál přemýšlet, ale myšlenka nepřestane dorážet. Začínám z toho být unavená, usednu ke stromu, na mech, zadívám se na strom, na jeho hnědou popraskanou kůru, částečně obalenou mechem, náhle mě dotěrná myšlenka opouští a napadá mě jiná... Jaká? Možná někdy příště...

5 AIRSOFT Víkendová záležitost nebo životní styl? Airsoft je téma asi každému známé, ale většina lidí o tom ví lidově řečeno prd. Airsoft je simulace vojenské bitvy s určitými pravidly. Možná si říkáte: Aha, zelený mozky, nezažily vojnu a teď si tady blbnou. Omyl!!! Airsoft je hra jako každá jiná, při které si můžete jak odpočinout, tak i prožít adrenalin. Existuje několik druhů her. Například kradení vlajky, obrana objektu, najít a zničit atd. Airsoft vymysleli Japonci jako odpověď na americký paintball. Nejdříve vyráběli makety reálných zbraní, které postupně naučili střílet. 99% as zbraní používá kuličky BB 6mm, zbylé 1% BB 8mm. Zbraně fungují na principu stlačeného vzduchu, teda stejně jako klasická vzduchovka. A teď k výše položené otázce: Airsoft je povětšinou životní styl, lidé, kteří airsoft hrají, jsou millitary tématikou přímo fascinováni. Pojmy: AEG Automatic Electric Gun (automatická elektrická zbraň) BlowBack systém u plynových pistolí, který umožňuje zpětný pohyb závěru při střelbě Tlačák tlačný zásobník, který má menší kapacitu, ale nemusí se dotáčet a nechrastí Točák natahovací zásobník pro AEG, který má velkou kapacitu, ale musí se průběžně dotáčet Hop-Up zařízení udělující kuličce zpětnou rotaci, která narovnává balistickou křivku a podstatně zvyšuje dostřel PMR Personal Mobile Radio (vysílačka) ToMaS Anketa! Jaká je tvoje nejoblíbenější pohádková postava? V jaké pohádce hraje? Jak vypadá tvoje oblíbená pohádková postava? Natálka Lupoměská 1.A Čarodějnice. Eliška ze mlejna. Špičatý klobouk. Mája Sýkorová 2.A Pat. Pat a Mat. Modrá čepka.

6 Kryštof Sedlák 2.A Bathman. Bathman. Velkej netopýr. Apolena Šakarová 3.A Spiderman. Spiderman 3. Červenej oblek. Luboš Dobrovolný 5.B Pat. Pat a Mat. Žlutej. Kubíček Meduna 7.A Bob. Bob a bobek. (Pozn. red. správně Králíci z klobouku.) Malej. Nikolka Slanařová 3.A Princezna. Princezna se zlatou hvězdou na čele. Pyšná. Lenička Truhelová 2.A Večerníček. Večerníček. Čepička z papíru. Sam Staněk 3.B Jeníček. Perníková chaloupka. Tlustej. Robert Dykast 2.B Shrek. Shrek 4. Hnusný uši. David Košárek 2.A Zambie. Světová invaze. Vypadlý oči. Adélka Dostálová 1.B Šmoulíček. Šmoulové. Malej. Lukáš Rozsypal 1.B Mrazík. Pohádka o Mrazíkovi. (Pozn. red. správně Mrazík.) Sáňky. Veronika Feltová 1.B Rákosníček. V pohádce =P. Zelenej. Nicolas Langr 3.B Oslík. Shrek. Mluví. Pan učitel Tomáš Kudláček Brumla. Gumídci. Medvídek s čapkou.

7 Bob Marley Celým jménem Rober Nesta Marley byl jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, spoluzakladatel a významný představitel reggae. Narodil se v Rhoden Hall na Jamajce. V deseti letech se s matkou odstěhoval do Kingstonu. Když mu bylo šestnáct, začal profesionálně zpívat a o rok později nahrál svůj první singl Judge not. Od začátku hrál v triu s kamarády Bunnym Livingstonem (Bunny Wailer) a Peterem McIntoshem (Peter Tosh), ale v roce 1974 se jako skupina rozpadli. Podle všeho jel Bob Marley v drogách. Je symbolem reggae. Možná někdy potkáváte mladíky s dredama. Pro ty je právě Bob Marle symbolem. Pozn.red. Reggae je hudební styl, který vznikl na Jamajce v průběhu 60. let minulého století. Tehdy se mladí nadšenci snažili z trůnu hlavních hudebních producentů svrhnout pár známých es a pokusili se je nahradit. ToMaS Bouřky Léto pomalu začíná a k němu neodmyslitelně patří bouřky. Mnoho lidí má z bouřek strach, najdou se ale i lidé jako já, že si léto bez bouřek nedovedou představit. Láká je plno blesků, ran a tmy kolem. A rizika kolem si neuvědomují Druhy blesků: čárový blesk, plošný blesk, kulový blesk, stuhový blesk, růžencový blesk Co je to bouřka: Nejdrsnější projev počasí v našem mírném pásu. A ač se nemusí jevit jako nebezpečná, tak je nebezpečná i pro volné pohybování se v přírodě a je třeba dbát určitých zásad. Bouřka může být ale na druhou stranu krásným projevem počasí a může z ní vzejít i pěkný obrazový záznam či fotografie. Jak vzniká: Vzniká jen v bouřkovém oblaku zvaném cumulonimbus. Bouřka vznikne ve vertikálně vyvinuté oblačnosti, která se projeví elektrickou aktivitou. Každá bouřka je jinak elektricky aktivní=některá méně, některá více a každá bouřka má jinou strukturu tudíž může mít i dobře patrné zvláštnosti.

8 Kde hrozí nebezpečí: -pobyt na horských hřebenech a vrcholcích hor -při dotýkání se kovových předmětů (řetězy, tyče, ) -pobyt na kterémkoli holém či dokonce vyvýšeném místě v krajině -pobyt v blízkosti stožárů -jízda v/na otevřeném vozidle (kolo, motocykl, stavební stroj, ) -pobyt na vodní hladině či v její blízkosti (plavání, surfování, rybaření, ) -blízkost stromů -sport s kovovými předměty (střelba z pušky, golf, ) -zvyšování své vodivosti (zeměměřičské přístroje, mokré oblečení, ) Následky: Squall line Ten den byl pěkným letním dnem, kdy teploty vystupovaly nad tropických 30 C. Ten den bylo maximum v Polabí +32,2 C a ze skoro jasné až polojasné oblohy se stávala postupně oblačná a udělalo se pěkné dusno. To ovšem napovídalo jediné, něco většího by mohlo přijít. A také ano, přišla silná bouře od západu, která šla napříč celou republikou. Zasáhla tedy některé oblasti méně silně, ale některé více. Hudební nástroje v různých hudebních stylech Jak jistě víte, na světě je spousta hudebních stylů. Pro každý hudební styl jsou potřeba hudební nástroje. Tady je jedna názorná ukázka. Trash metal rozsáhlá bicí souprava => dva šlapáky, 4 přechody, dva kotle, rytmičák, činely elektrické kytary s krátkou dobou echa => modernější značky jako Dean, Ibanez a Esp (všechny okolo Kč) baskytara se silným a hutným zvukem => Esp, Ibanez, Dean, nebo staré klasiky jako Fender, Gibson (Esp, Ibanez, Dean ( jsou cenově kolem Kč)

9 Láska vždycky bolí, řekl zajíc a objal ježka. Pro svět si jen jedinou osobou, ale pro jednu osobu můžeš být celým světem. Chceš realizovat své sny? Probuď se! Život je jak žebřík do kurníku. Krátký a posraný. - Konfucius Když si přišel na svět, plakal jsi a všichni se radovali. Žij tak, aby všichni plakali, až jej budeš opouštět. - Konfucius Nebudu luxovat, dokud neudělají vysavač, na kterém se dá jezdit - Roseanne Barr Když ti život nabízí citrón, řekni si ještě o sůl a tequillu a - zavolej mi, dám si s tebou! Český hokej na MS 2011 Čeští hokejisté se na tomto mistrovství světa umístili na 3. místě. Po všech vyhraných zápasech v základní skupině nešťastně prohráli v semifinále proti Švédsku a to jim znemožnilo pokračovat dále v tomto turnaji. Hned po tomto prohraném zápase se čekalo na příštího soupeře v boji o bronz mezi Finskem a Ruskem. Nakonec vyhrálo Finsko, a tak nás čekali Rusové v čele se Zlobrem Arťuchynem, který v předchozím duelu atakoval Karla Rachůnka tak tvrdě, že mu znemožnil pokračovat v zápase. Česko se po trochu náhodném vlastním gólu Fjodora Tjutina dostalo do vedení zápasu, ale Rusové pořád dotahovali. Karel Rachůnek se pomstil Arťuchynovi a perfektním bodyčekem s ním vysklil plexisklo na trestné lavici. Česká republika se dostala do vedení 6: 4 a na 7: 4 už do prázdné klece dával vítězný gól Tomáš Plekanec. Kluci, děkujem. I na naší škole je spousta talentovaných Plekanců a Rachůnků. Tak i jim přejeme hodně štěstí v dalším sportovním i osobním životě. Např. Ondra Polák, Ondra Bohuněk, Miloš Kalous, (Pozn.red.) Koblížek

10 Co se nosí - doplňky PÍRKA- Letos se nosí pírka ve vlasech. Už si to vyzkoušela?? Jestli ne, tak šupej si ho koupit. UZEL - Pokud máš doma nějakou košili, tak si ji obleč, zapni ji do poloviny a z camfourků udělej uzel. je to ležérní. KOŽENÉ NÁRAMKY-Určitě nosíš náramky, tak můžeš zkusit kožený náramek, hodně se nosí. KLOBOUK - Sice je to trend od minulého roku, ale stále se nosí. Smíšek =* Domácí kosmetika, aneb zapomeň na přípravky (JEN PRO HOLKY..) Máš zrovna suché rty a máš vypotřebovaný lesk? Nebo nemůžeš nalézt jelení lůj??? O mnoho lepší je med, který je mnohem zdravější. Hrubé ruce - tvůj problém?? Stačí, když do mističky naliješ olivový olej a namočíš si do něj ruce přibližně na 5 minutek. Pak do rukou, aniž bys je omyla, ještě zbytek oleje zlehka vmasíruj. Zářivý pohled - postačí ti 2 pytlíčky černého čaje. Pytlíčky svař a dej vychladnout do ledničky. Až vychladnou, dej si je na víčka a nech působit 10 minut. Trápí tě celulitida? Tak stačí uvařit kávu a lógr, co zbude, vezmi a vmasíruj na stehna a osprchuj studenou vodou. Věděla jsi o tom, že prášek do pečiva je úžasné bělidlo na zoubky? Ráno si jím vyčisti zuby (sic to zrovna dvakrát nechutná, ale výsledek stojí za to ). Už si slyšela, že citróny jsou úžasné i pro kosmetiku?? Je mnoho způsobů, jak je můžeš využít, tady máš od nás jeden typ. Na vybělení nehtíku si do umyvadla napusť vodu a do ní vlož pár koleček citrónu. Do této lázně si namoč ruce na 2 minutky. Potom si vezmi ještě pár koleček citrónu a přejížděj jimi nehty.

11 MASKY: Jogurtová Potřebuješ - bílý jogurt -pár kapiček citrónu -2 kolečka okurky (sladké) Postup:Bílý jogurt, do něj nakapat citrón a vše nanést na obličej (vyhni se okolí očí), na oči si dej 2 kolečka okurky a nech15 minut působit. Rajčatová Potřebuješ -2 lžíce bílého jogurtu -půlku rajčete Postup:Rozmačkej půlku rajčete a smíchej s jogurtem. Nanes na pleť a nech působit minut. Electronic Arts Electronic Arts zkratkou EA je americká firma, která se zabývá vývojem, obchodem a distribucí videoher. Byla založena v roce 1982 Tripem Hawkinsem. Společnost se stala průkopníkem herního oboru na osobních počítačích a je také známá propagací designerů a programátorů, kteří jsou za hry zodpovědní. EA byla prvních pár let pouze vydavatel (jen pro PC), avšak na konci 80. let začala vyvíjet i vlastní hry a v 90. letech začala s podporou herních konzolí. Začíná také pronikat do okolních zemí a získávat některé úspěšné vývojáře. Na počátku roku 2000 se EA stala největším vydavatelem produktů třetích stran. V současnosti jsou nejúspěšnějšími produkty společnosti sportovní simulátory, hry založené na populárních filmech a vícedílné série jako například Need for Speed, Medal of Honor, The Sims a také Harry Potter podle filmové předlohy. Společnost byla také předmětem kritiky, hlavně kvůli své obchodní taktice a zaměstnanecké politice. Koblížek

12 Škola Škola vznikla za účelem učení, na tom se všichni shodneme. Nikdy jsem neměl školu moc v lásce a učení už vůbec ne. Ani učitelé, zdá se, do školy moc rádi nechodí. Kdo by taky chtěl! Každý rok opakovat jednu jedinou věc pořád dokola, každý den ty samé tváře, nedivím se jim. Z toho, co jsem napsal, to vypadá, že škola je jedna velká nuda, kam nikdo chodit nechce, ale jedni musí a druzí vlastně také. A podle mě je to pravda. Samozřejmě, že pokud bychom do školy nechodili, nikdo by teď to, co píšu, nepřečetl, protože bych nebyl schopen to napsat. Ale jelikož, díky škole umím psát a vy číst, můžu se s vámi podělit o svůj názor. Také můžu říci, že škola učí děti sociálnímu chování, i když tomu by se naučily stejně dobře, kdyby mezi lidmi vládla anarchie a barbarství. Kdo ví Problém je v tom, že ti, kdož nechtějí studovat, berou školu jako buzeraci. Ani já si to ze své perspektivy jinak představit nedovedu. A to ty dotyčné nutí dávat najevo svůj odpor vůči vzdělání, učení. Jak žáci, tak učitelé by se nad svým chováním, nad svou budoucností (pro žáky), svými metodami a postupy (pro lektory) měli asi zamyslet a podívat se na situaci i z jiného úhlu. Všichni ale víme, že se to nejspíš nikdy nestane. Podívejme se na tento fejeton, rozhodně není těžké rozpoznat, že není psán objektivně. Filip Langer (15) Fejeton Znáte určitě tem pocit, když vás vezmou na vaši vysněnou školu. Takový pocit jsem měla i já. Dostala jsem se na moji vysněnou střední školu a radost jsem v sobě neudržela. Měl taky někdo takovou radost co já? Skákal, vřískal a pobíhal všude po bytě, znovu a znovu se koukal na počítač, jestli vyhodnocení s osobním číslem je dobře? Když se mou zprávu rodiče dozvěděli, byli nadšení, to ano, ale pořád dokola opakovali, jak to bude pro mě hrozně těžké. Ano, chápu, že můj výběr školy byl trochu větší špice, ale opakování slov jako Máš vůbec šanci tu školu dodělat? Víš, jak to pro tebe bude těžké? Co si budou o tobě myslet? mě

13 začalo pěkně štvát. Uvědomuji si, co to pro mě znamená a do čeho jdu. Moje zpráva letěla světem velice rychle, takže to, co jsem slýchala doma, začala jsem slýchat ve škole. Je těžké to udržet v tajnosti, a tak se bojím chvíle, kdy na to přijde náš třídní učitel. Při pomyšlení se mi svírá hrdlo, rozbolí mě břicho. Když už to opakovalo víc a víc lidí, člověk citlivý jako já by se už na místě nejraději rozbrečel. Je těžké v takové situaci zadržovat slzy. Taky se mi někdy zdá, že lidem, co to říkají pořád dokola, to dělá vlastně dobře. Každopádně musím sebrat své síly a jít si za svým snem, když ho teď pevně držím v rukou a nepovolím, dokud sama nebudu chtít. Lednička K. Š. (15) Znáte ten pocit, kdy přijdete do ledničky, ta je plná, ale přitom tam vůbec nic není? U nás doma je to docela častý jev. Chladnička přetéká zavařeninami. Ale pořádné jídlo nikde. Já: Mamí! Tam nic není! Mamka: Vždyť tam je marmoška. Tak si ji na něco namaž. Já: Na co asi? Mamka: Kupovala jsem rohlíky. Hlava rodiny: Vždyť jste říkali, že je můžu sníst! Takže zůstávám o hladu. Vlastně ne! Můžu si přeci dát okurku. Ta totiž náramně zasytí a v octovém láku je hodně vitamínů. Anebo ten kompot. Zmizí jedna sklenice, uvolní se místo a možná mamku napadne ho doplnit skutečným jídlem. Nebo ho zaplní novou sklenicí s nakladačkami a budeme tam, kde jsme byli Káťa Nováková (15)

14 Ovlivňuje žáka školní prostředí? Mám pocit, že v poslední době se školy proměnily v malé galerie. Mimo školních info často po škole visí různá výtvarná díla, která určitě působí na psychiku člověka. Často navozují dobrou náladu, u někoho ale nemusí být pozitivně přijímána. Asi nejvíce se využívá působení školního prostředí ve třídách prvního stupně. Zde většinou učebny zdobí třídní učitelé s přáním, aby se tu děti cítily co nejlépe. Pak přejdou žáci na druhý stupeň a vylepšení tříd je ponecháno na nich a najednou co s tím? Hádky, spory, různé představy často končí holobytem. Jak se má chudák žák cítit teď? Nezbývá než se domluvit Většinou přichází období sbírky plakátů. My měli štěstí, dokázali jsme se domluvit a vymalovali a vyzdobili si třídu po svém. Je nám v ní dobře, možná je to i barvou zelená prý uklidňuje. Nyní nás čeká přechod do jiných škol. Jak bude tam? Tak neváhejme a pokusme se prostředí přizpůsobit svým potřebám, aby nám bylo stejně dobře, jako na ZŠ. Co myslíte, nechají nás vymalovat???? Učení studenta Irena Zlatohlávková Naprosto vyčerpaní, kruhy pod očima, lampa svítí do nočních hodin. Všude jen napsáno učit se, učit se. A to se blíží vysvědčení a učitelé si i přes to vymýšlejí plno zbytečných písemek. Jak se to má člověk asi naučit? Vždyť to je do týdne čtvrtletní práce z matematiky, z němčiny, z angličtiny a tři z českého jazyka. Prověrky z dějepisu, z biologie či zeměpisu a náhodné zkoušení. To se prostě nedá zvládnout. Tolik písemek a to na konci školního roku, kdo to vymyslel? Místo toho si sednout k počítači, brouzdat na internetu nebo koukat na filmy. Ne, zase má přednost učení. Člověk nemá ani možnost si oddychnout. A jak si má zapamatovat plno informací? To už nikdo neví. Když si necháte poradit od učitelů, tak slýcháte jednu a tu samou frázi z knihy. A doma zase slýcháte, že se flákáme u počítače. Ale to se prostě musí, nějak si odpočinout. Vždyť bychom se z toho zbláznili, nemyslíte? Já jsem pro, abychom ve škole měli nějaké dny pro ulití. Aspoň bychom se odreagovali a rozšiřovali svou mluvu. Luboš Kořínek (15)

15 GRAFFITI Vandalismus, říkáte si? To opravdu ne! Nejdřív něco z historie. Graffiti vznikly v New Yorku, kde si jistý pošťák přezdívaný TAKI začal podepisovat svůj poštovní revír nápisem TAKI 183. Přičemž 183 bylo číslem jeho ulice. A tak vznikly první tagy. Největší rozvoj přišel v 70. letech, kdy se začaly používat 3D styly. Kreslit graffiti mimo free zóny je hodně adrenalinová záležitost, ale pokud jsou graffiti na zdech domů, zastávkách, prostě tam, kde nemají co dělat, už to ztrácí význam a stejně to někdo časem smyje. Pak už je to vandalství. Od kreslení jsou free zóny, jenže ty jsou věčně popsané nápisy jako: tenhle je ***** a ten zas ****. Já osobně se graffiti věnuji, i když zatím spíš kreslením skiců. Pojmy: Sketch- skica- náčrt na papír Tag- podpis writera Writer- člověk malující graffiti Can- sprej Cap- tryska spreje Piece- barevné graffiti Chrom-stříbrnočerné graffiti Crew- skupina writerů Ještě jedna věc. Zamyslete se nad tím, co děláte, když sprejujete po domech. Nová fasáda něco stojí. Tax

16 Hip hopová kultura Hip hop je druh populární hudby a také novodobý taneční styl. Je tvořen ze dvou hlavních elementů, jimiž jsou DJing a rap. Hiphopová hudba vzniká spojením rytmů mixovaných DJem a veršů, které do nich vkládá rapper (též označovaný jako MC=Microphone Controller). K již zmíněné hudbě, ať už reprodukované (DJing), nebo zpěvu (rap), patří grafický projev známý jako graffiti, akrobacie či tanec označovaný pojmem breakdance. Za pátý element je považován beatboxing. Hiphopová kultura vznikla na počátku 70. let 20. století v USA v černošských ghetech jako spojení jamajských a amerických vlivů. První zmínky o hiphopové kultuře pochází z Bronxu v New Yorku. Další důležitou základnou bylo Los Angeles. Rozvíjel se zde směr, který oslovil mnoho mladých lidí, zejména Afroameričanů - breakbeat. Tento styl hudby využívá tzv. zlomové okamžiky (proto break). Zakladatelem tohoto směru byl jamajský DJ Kool Herc, který se v roce 1967 přestěhoval z Jamajky do New Yorku. Přinesl s sebou jamajský způsob zpěvu tehdy známého jako toasting, který lze charakterizovat jako recitování improvizovaných veršů do rytmu reggae. DJ-ing = První DJové na block parties (neformální událost, kdy se sejdou sousedé a přátelé, poslouchají hudbu a tancují) začali izolovat bicí z různých písní a vkládat je do svých písní, tím začala být jejich představení mnohem zajímavější, zábavnější a dalo se na jejich písně lépe tancovat. Tato technika hraní se pak stala běžnou pro Jamajku a do New Yorku ji začali přinášet právě přistěhovalci z Jamajky. Zvláště se o to postaral kmotr hip hopu DJ Kool Herc, který na parties v Bronxu z hudby pouštěl a spojoval pouze rytmické části. Jeho následovníci styl dále obohatili vynálezem scratchingu (který zahrnuje zastavování běžící desky, její zrychlování a jiné podobné kousky). DJ tradičně používá dva gramofony a z na nich hrajících stop kreativně komponuje nové zvuky. DJ potřebuje dva

17 gramofony tzv. slipmaty - speciální podložky na plotnách gramofonu, aby po nich desky pěkně klouzaly, speciální gramofonové jehly, mixer, sluchátka a sestavu reproduktorů a zesilovačů podle prostředí, kde a pro koho crew hraje. Rapování = role rappera se zrodila po spojení DJe a hudby, kde rappeři začali mluvit mezi písně. Nejdříve pouze nabádali k tomu, aby ostatní lidé tančili a také vkládali do hudby vtipné anekdoty. Nakonec se tato jejich činnost stala více stylizovaná a začala být známa jako rapování. Dříve byl rap doménou hlavně černochů a latinoameričanů, ale postupem času do hip-hopu pronikají i běloši, z nichž nejznámější je Eminem. Z české hip hopové zcény jsou nejznámější skupiny: PSH, Indy a wich, tafrob && Break dance = Kolébkou break dance je Amerika. Konkrétně se píše rok 1969 a rádiím vládne hit Jamese Browna. Celé desetiletí se break dance vyvíjel samostatně a až na počátku let osmdesátých došlo k jeho zařazení mezi hiphopovou kulturu. Break dance je akrobatický hiphopový tanec. Jak být dobrá kámoška??? Koblížek 1. Naslouchej Jasně, že toho máš plno, co kámošce potřebuješ svěřit. Ale bacha, ať nemluvíš pořád jenom ty. Pravá kmoška, ať má problémů kolik chce a jak chce velkých, si vždycky najde čas na problémy své přítelkyně. 2. Drž tajemství Svěřila se ti, že se jí líbí Marek z basketu, že neumí ani trochu zpívat a že ty skvělý nový džíny má vlastně ze sekáče. Jestli jste vážně dobré kamarádky, ani ti nemusí říkat, které věci se prostě nehodí šířit dál. Když už tě ale poprosí, že tohle fakt musí zůstat jen mezi vámi, nediv se, když s tebou přestane kamarádit, když to hned vyslepičíš půlce třídy. 3. Pomáhej Tápe v matice a ty ji zvládáš levou zadní? Vymlouvá se z vašeho tradičního sedánku v cukrárně a ty tušíš, že to bude proto, že jí zas z kapesného nic nezbylo? Pomlouvají ji za jejími zády nejnafoukanější holky ze třídy? Ty jsi tu od toho, abys ji zachránila. Doučuj ji,

18 půjč jí peníze nebo tentokrát vyrazte někam, kde je nebude třeba, před ostatními se ji zastaň. Každý se trochu stydí říct si o pomoc, ale nejlepší kámošce není ani třeba říkat, protože ta už dávno tuší, kde je třeba pomoci. 4. Nežárli Má lepší ohoz, písemku napsala na lepší známku, na diskotéce se na ni kouklo víc kluků. Ach jo, tolik jí závidíš. Pozor, ať tahle závist nepřeroste až v žárlivost, od té to jde ke konci kamarádství pěkně rychle. Chceš být krásná, chytrá nebo úspěšná jako ona? Tak se jí zeptej, jak na to. Jste přece kámošky. ;-) 5. Nebud nevěrná Jasně, že není tvá jediná kamarádka, ale jí bys měla věnovat víc času, než ostatním. Pokud ji zanedbáváš, protože "u Majdy jsou nejlepší mejdla, Kačka má novou malou sestřičku, kterou musíš vidět, a Petra umí nejlíp nakupovat ve slevách," asi si koleduješ o to, že na své nové kámošky budeš mít brzy víc času. Když na ni kašleš ty, vykašle se brzy i ona na tebe. 6. Nebuď tajnůstkářka Ona ti svěří i to nejhorší tajemství, ale ty před ní tutláš i to, že už měsíc chodíš s klukem (určitě by ti ho neschválila, viď), a kdes koupila ten skvělý kabát (přece nebudete mít stejný, že). Jasně, že jí nemusíš říkat všechno, ale komu jinému by ses měla svěřit, než jí? 7. Buď upřímná Kráčí si do školy s novým účesem, který je prostě děsný, a ty jí vehementně utvrzuješ, jak je boží a že se všem bude líbit? Ty jsi ale zákeřnice. Neboj se být upřímná, i když to může bolet. Popravdě jí řekni, že jí účes nesedne a zkuste ho v rychlosti předělat, ať není celé třídě k smíchu. Jakub Vágner Jakub Vágner je symbolem českého sportovního rybolovu a je jednou z klíčových postav myšlenky chyť a pusť. Se svou kariérou začínal jako rybářský průvodce v mnoha zemích Evropy. Dlouhodobě pobýval také v Austrálii,

19 kde pracoval jako průvodce Big Game Fishing. Hodně se věnuje cestování do Amazonie a okolí řeky Kongo v Africe. Je držitelem mnoha rybářských rekordů. Například V roce 2010 ulovil v Amazonii Arapaimu velkou o délce 307 cm a váze 154 kg a vytvořil tak světový rekord. Jedná se o vůbec nejdelší chycenou sladkovodní rybu na světě. Při stejné expedici ulovil také sumce Paraibu o váze 215 kg. Vytvořil 17 titulů DVD s rybářskou tématikou. Roku 2010 dokončil a vydal svoji první knihu s názvem Můj přítel sumec, na které pracoval dlouhých 13 let. ToMaS Knížky Ahojky děcka, holky, kluci, teenageři! Čtete rádi? My doufáme, že jo, protože čtení pomáhá. Například teď můžete pomoct i jiným dětem tím, že čtete knížky. Když se skočíte podívat na tak se tam můžete zaregistrovat a pomoct tím, že si přečtete knížku, odpovíte nějaké otázky a hned máte na svém kontu za každou přečtenou knížku ze seznamu 50,- Kč na pomoc jiným - např. na výcvik slepeckého psa pro postižené děti a tak podobně. Nikdy nevíte, kdy obdobnou pomoc budete potřebovat sami. A taky je to dobrý pro váš lepší pocit. A to určitě stojí za to. číst můžeš u vody u táboráku ve vaně v posteli v autě tajně pod lavicí ve škole na záchodě s čelovkou v kině, když je nuda místo televize (stejně v ní nic nedávaj) můžeš oslnit svou četbou milovaný protějšek

20 1. oblečení nutné na koupání 2. jiným slovem saň 3. místo u moře na opalování 4. studená letní pochutina 5. životodárná pochutina 6. ohnivá hvězda naší planety 7. délková míra 8. jiným slovem koupaliště 9. koupe se ve vodě celý rok Marťa, Ela

21 Lenochod Chybička Chybičkovi právě začaly prázdniny. Jako asi všechny děti se na ně už moc těšil. Když zazvonil školní zvonek, aby oznámil konec tohoto školního roku, Chybičkovi před očima přeběhly vytoužené prázdninové plány. Nezapomeňte na bezpečnost, upozornila žáky ještě paní učitelka, než se rozutekli. Chybička se už dál nenechal zdržet ani na kratičkou vteřinku, popadl tašku a pádil za rodiči na parkoviště. Jako by neslyšel poslední slova paní učitelky, radostně přímo vylétl ze dveří. Snad aby si alespoň trochu uvědomil, jaký význam těch slov paní učitelky je, zakopl o schod. Mamince Lenochodové to neuniklo, tušila, že léto bude opravdu náročné. Chybička měl štěstí, akorát si trochu odřel koleno. Tatínek ho pro jistotu chytil za tlapku a cestou k autu mu připomínal, aby nebyl tak zbrklý Další marný pokus o nápravu milovaného nezbedy. Trrr!!! drnčel zběsile telefon pár dní poté. Chybičko, Šikulka se ptá, jestli bys nešel do parku na hřiště, vyřídila maminka Chybičkovi obsah telefonátu. Ten neváhal a nadšeně souhlasil: Anó, anó! Rodiče vyrazili s Chybičkou, vzali s sebou i mladšího brášku Smíška. Přišli k přechodu, kde na semaforu jasně zářila červená. Té si Chybička ovšem ani nevšiml, jak se těšil na setkání s Šikulkou, nerozhlédl se a rovnou vkročil na silnici. Tatínek ho okamžitě zatáhl zpět na chodník. Co to provádíš! Vždyť tě mohlo něco přejet! Nebuď tak poplašený! křičeli rodiče jeden přes druhého. Chybičkovi to rozhodně příjemné nebylo, ale věděl, že se na něj zlobí oprávněně. Jak se dalo předpokládat, Chybička měl namále i na hřišti. Nejprve skoro spadl ze skluzavky, protože mu jeden nerozvážný klokánek nastavil nožku. Potom při hře na honěnou omylem narazil do nějaké babičky a přitom jí vysypal nákup. Jako omluvu jí pak sesbíral rozsypané věci a spolu s tatínkem té paní donesli nákup až domů.

22 Zhruba za čtrnáct dní na to letěli Lenochodovi k moři. Neskákej do neznámé vody, v žádném případě se nechoď čvachtat rozpálený a vůbec nedělej blbosti. Vzhledem k tomu, že zatím neumíš příliš dobře plavat, nezapomeň na kruh a rukávky. Do vody nechoď sám nebo s plným bříškem, kladla maminka na srdce Chybičkovi. Chytila ho za packu a dodala: Drž se mě a nikam mi neutíkej, je tu hodně lidí, mohl by ses snadno ztratit v davu. Chybička měl pouček plnou hlavu, nezdály se mu nijak potřebné, tak prostě víc jak polovinu vypustil. Přesto dodržoval celkem přesně to, co měl, dokud nespatřil pejska, za kterým se rozběhl. Než rodiče stihli jakkoli zareagovat, Chybička už hladil pejska po jeho sametové srsti. Rodiče neváhali zas tak dlouho na to, aby nestihli zabránit hrozícímu nebezpečí. Pes začal vrčet ve chvíli, kdy už maminka pelášila s Chybičkou packu v pacce za tatínkem a Smíškem. Nemůžeš chodit pryč a hlavně ne za cizími psy. Bylo štěstí, že ten pes měl náhubek, napomínal tatínek rázně Chybičku. Dovolená na Lenochodí poměry proběhla celkem v klidu. Chybička plnil pokyny tentokrát zcela excelentně teda skoro Jestli tomu napomohly ony pokyny, zlomený prst při jedné ze slabších chvilek Chybičky, nebo snad hrůzostrašné příběhy číšníka z hotelu, to nikdo netušil. Doma na jednom výletu s babičkou a dědou narazil Chybička na hajného. Hajný jim ukázal zpustošený palouk bezohlednými táborníky, otrhané květiny a odpadky rozházené po okolí. Chybička další den pomohl hajnému spolu se svými kamarády s úklidem odpadků. Naučil se hezky a přitom bezpečně chovat k přírodě. Zavázaný prst mu předvedl, jak nebezpečná může být nepozornost a zbrklost. Zkrátka Chybička se toho mnoho naučil i v jiných směrech, občas sice chybu udělal jako všichni někdy něco udělají špatně, ale byl mnohem pozornější a bedlivě poslouchal všechna ponaučení, aniž by si pak něco nepamatoval. O těchto prázdninách se naučil mnohem více než snad za celý předešlý školní rok. Stal se z něj prostě rozumnější lenochod. Letní koupání U babičky máme velký krytý bazén. A tak se těším na léto, až se budeme moci koupat. Ale neznamená to jen si užívat. Bazén se také po zimě musí čistit. To je úmorná práce. Bolí záda, nohy, hlava. A té vody, co se vycáká a musí dopustit, ale je to tam super. Vždy si moje letní koupání pořádně užiju. Kikinka

23 to Léto Všude teplo, slunce ležící vysoko na obloze nám příjemně zahřívá tváře. Všichni známe a všichni se na léto určitě těšíme. V létě je všude klid, lidé nikam nespěchají a užívají si té pohody. Děti se cákají ve vodě, nebo si jen tak venku hrají, hodně z nich chodí spát pozdě, a proto je návrat do školy docela hodně náročný. Zvládá se to těžce, ale musí se Pořádně si užijte ty dva měsíce prázdnin! Linkin Park K této kapele jsem se dostal v devíti letech, kdy mi mamka pustila jejich desku Meteora z roku Zalíbila se mi na tom ta kombinace hip hopu a metalu, která se nazývá Nu metal. Ze začátku kapela Linkin Park měla hodně tvrdý styl hudby, postupně se z uřvaného stylu stával pop rock, který měl hlavu a patu. Nyní něco o jejich historii. První zakladatelé této skupiny byli Michael Kenji Shinoda a Bradford Philip Delson. Bydleli poměrně blízko sebe v Agoura Hills, chodili spolu na střední školu, ale pokud šlo o oblíbené hudební styly, kráčeli každý jiným směrem. Mike žil hip hopem a Brad preferoval metal. Jednou se oba dva sešli na společném koncertu dvou skupin, jejichž tvorba se zakládala na kombinaci různých hudebních stylů (šlo o společný koncert kapel Anthrax a Public Enemy), což se jim velmi zalíbilo. Tehdy se datoval rok Mike s Bradem se dali dohromady s dalšími budoucími členy Joem Hahnem a Robem Bourdonem. Postupně se k nim přidali i David Farrell a Mark Wakefield. Tehdy se ještě skupina jmenovala Xero a podařilo se jim nahrát první demo nahrávku obsahující 4 písně. Tato nahrávka dnes patří mezi

24 nejcennější sběratelské předměty. Po odchodu Marka Wakefielda a příchodu Chestra Benningtna se kapela přejmenovala na Hybrid Theory. Bohužel se již jedna skupina takto jmenovala a jim nezbývalo, než přijít s jiným názvem. Tehdy přišli s nápadem vypůjčit si jméno Lincoln Park, což je jméno, které má v každém americkém městě alespoň jeden park. Později ale zjistili, že si na toto jméno nemohou založit internetové stránky, protože doména s tímto jménem je už obsazená. Tehdy se rozhodli mírně pozměnit i název, ze kterého se stalo Linkin Park. Výslovnost obou je totiž v mluvené angličtině poměrně podobná. Po natočení klipu k prvnímu singlu One Step Closer vyšla 24. října 2000 i debutová deska, která se rychle vyhoupla na přední příčky prodejnosti a zajistila tak Linkin Park obrovský úspěch. Koblížek Michal Šeps Michal Šeps je obyčejný rastaman, který pobláznil celé Česko i Slovensko v reality show SuperStar. Když přišel na casting, už bylo vidět, že se z jeho reggae vyklube něco víc. A také se tak stalo. Malé info o Michalovi: Říká o sobě: Jsem obyčejný rastaman. Idolové: Bob Marley, Max Romeo, Willie Williams, Ky-Mani Marley, Damian Marley Zájmy: Hra na klavír, kytaru, housle a baskytaru. Proč zrovna on v soutěži : Abyste tam neměli samý slaďáky, ale taky reggae (říká on). Zkušenosti: Osobní sólové koncerty v rytmu reggae. Úspěch: 2. místo v celostátní soutěži s mezinárodní účastí Podhorský čtyřlístek v Podkrkonoší 2010 pod patronací Kamily Nývltové. Sen: Odjet na Jamajku. Info o Jamajce =D Hlavní město je Kingston a vládne tam královna Alžběta II. zastoupena Patrickem Allenem. Jamajku objevil Kryštov Kolumbus roku Asi největší popularitou je reggae a také tam žil slavný Bob Marley. Pokud se chystáte na Jamajku, tak si nezapomeňte vyměnit peníze za jamajské dolary.

25 Miluji tě v jiném jazyce (dobré znát na prázdniny ) anglicky- I love you dánsky- Jeg elsker dig francouzsky- Je t'aime holandsky- Ik hou van je italsky- Ti amo japonsky- 私 はあなたを 愛 して[Watashi wa anata o aishite] latinsky- Te amo maďarsky- Szeretlek německy- Ich liebe dich polsky- I love you portugalsky- Eu te amo rusky- Я люблю тебя [YA lyublyu tebya] slovensky- Milujem ťa španělsky- Te quiero turecky- Seni seviyorum Niky Mořský koník 2011 Akce Mořský koník je určena pro děti trpící kožními, dýchacími a alergickými potížemi. Týká se to především těch, které se léčí s lupénkou, atopickým ekzémem, bronchiálním astmatem, obstruktivní plicní nemocí a alergickými onemocněními. Přihlásit se však mohou i děti s jinými respiračními, dermatologickými, alergologickými a ORL problémy, pokud se opakují nebo jejich příčinou je snížená obranyschopnost organismu. Je hezké, že se i v dnešní době myslí na nemocné děti. Ty většinou mají dost starostí se svou nemocí, a tak jim tento vlastně tábor u moře udělá jen a jen radost. I mezi námi jsou děti, které s Mořským koníkem byly v Řecku či Chorvatsku. Neznáte nikoho? Málo se ptáte, málo se zajímáte o své kamarády. Mějte oči dokořán. Komunikujte spolu, třeba se dozvíte víc a budete moci radou pomoct i někomu z vašeho okolí.

26 Můj malý sourozenec Vždycky jsem chtěl sourozence. Teď, když ho mám, tak ne že bych ho nechtěl, jen to vidím jinak. První tři měsíce se mi to líbilo, něco nového, živého. Časem se to ale změnilo, naučilo se to se vztekat A pak ještě hůř - naučilo se to pohybovat nezávisle a beze strachu. Bratr. Kromě zavřených dveří a hladu ho nezastaví vůbec nic, bojím se, že dveře taky dlouho nevydrží, protože se už naučil chodit. Sice podél zdi, ale stejně. Učí se nové věci tak rychle, že to nikdo z dozorců nestačí sledovat. Jestli to takhle půjde dál, nikdo už nebude mít chvíli klid. A to nemluvím o probděných nocích Usínání za řevu o vysoké frekvenci je asi nejhorší. Buzení uprostřed noci tolik nevadí, pokud to není deset minut před budíkem. Nezbývá nic jiného, než vzpomínat na své dětství a uklidňovat se slovy: Vždyť on za to nemůže.

27 Nealkoholické MOJITO na 1,5 l potřebujete : lístků máty 3-5 lžic třtinového cukru 1550 ml minerální vody bez příchutě 1 ks limetky led - jak budete chtít Příprava : Připravíme si limetku nakrájenou na osminy i se slupkou. Limetku řádně očistíme kartáčkem. Lépe chemicky neošetřenou. Přichystáme si najemno nakrájené lístky máty a třtinový cukr. Limetku trochu rozmačkáme do džbánku a přidáme 1,5 l minerálky. Dále přidáme mátu a cukr. Mojito podáváme vychlazené s ledem! Dobrou chuť! =) Diushé =* Noční obloha Tiše ležím v trávě a dívám se nad sebe, tam nahoru, ano na oblohu, noční oblohu. Díky tomu, že je léto, mám možnost vidět všechny hvězdy, pozorně si je prohlížím, jejich tvar, jejich barvu, jejich zář Všechny jsou stejné, přitom je každá úplně jiná. Jsou jako noční lampy, lampy, které osvětlují vesmír, aby každý našel cestu tam, kam potřebuje. Nemůžu z nich odtrhnout oči, jsou plné energie, s každým pohledem na ně cítím, jako bych byla silnější a silnější a plná pozitivní energie Jsou krásné, ale zároveň i hrozně tajemné. Co skrývají? Jaké tajemství hlídají? Co o nich ještě nevíme? Mají nějaký zvláštní význam? To asi nikdy nezjistíme. K čemu by nám to vlastně bylo? Už bychom neměli co zkoumat, objevovat Jestli hvězdy něco skrývají, nebude to nic, co bychom měli vědět. Už toho i tak víme dost a je dobré nechat některá tajemství neodhalená Nebo ne?

28 Pozor, houba! Také se ve vaší třídě často stává, že kolem vás proletí houba, křída či jiný předmět? Musím říct, že u nás je to velmi často. Každou chvilku kolem mé hlavy prosviští houba a jiné předměty. Sice to občas bolí, když vás takovou pantoflí trefí do hlavy, ale svádí to k tomu, abyste se k třídním bitkám přidali taky. Takže nic nebrání tomu, abych vzala první křídu, která je nablízku a zapojila se taky. Určitě znáte, když se zprudka otevřou dveře a vstoupí učitel a začne řvát na celou školu. Můj názor je takový: Učitelé zkrátka nikdy neporozumí třídní zábavě. Sice se určitě najdou i výjimky, ale zatím naše třída žádnou učitelskou výjimku nemá. Každopádně si musíme školní zábavu udržovat celý školní rok, než se všichni rozejdeme na střední školy a bude to vše jinak. Kristýna Šváhová Prázdniny v jiném jazyce anglicky - holiday dánsky helligdage francouzsky vacances holandsky feestdagen italsky vacenze japonsky 休 日 [Kyūjitsu] latinsky ferias maďarsky ünnepek německy ferien polsky wakacje portugalsky férias rusky праздники (azbuka)[ prazdniki] slovensky prázdniny španělsky días de fiesta turecky - bayram

29 Prázdniny Co si představíš pod slovem prázdniny? No jasně že volno od školy Teď se nám rychle blíží velké letní prázdniny, na které se nejvíce těšíme a které jsou to nejlepší z celého školního roku Někdo o prázdninách vyráží na dovolenou (např. k moři) nebo na tábor. Jiní zůstávají doma a užívají volna od školy, chodí ven s kámoši, na koupálko atd. Kiki Rozhovor s Ahoj, jmenuji se Aneta a chtěla bych vám sdělit něco o našich kamarádech z Číny, kteří byli u nás v Evropě na poznávacím zájezdu. Můj taťka totiž pracuje u cestovní kanceláře CZAD Praha, tak jsem měla možnost s nimi udělat malý rozhovor. 1)Jak se vám líbí v Evropě? 2)Jaké je u vás počasí? 3)Slavíte Velikonoce? Ahoj Aneto, v Evropě se mi líbí a to velmi. Můj domov je v Taipei v Tchaj-wanu. Počasí u nás je velmi horké. U nás je právě letní čas, teplota je tu zhruba 35 C. My neslavíme Velikonoce, ale máme jiný zvláštní den, který se nazývá Quing Ming. Pozdravuj všechny své kamarády a moc děkuji za dopis. Quing Ming Zesnulým lidem se dělají hostiny a dávají se pokrmy na hřbitov. Těšení se na dovolenou V létě pojedeme s rodinou na dovolenou k moři do Chorvatska. Většinou jsme jezdili dál do teplých krajin, tak to chtělo změnu. Už se vidím týden před odjezdem. Napůl už budu mít sbaleno a budu už k smrti nedočkavá. Dlouhá cesta autem..., ale bude to stát za to. Již dřív jsme do Chorvatska jezdili. Prý tam bude nádherné potápění, tak uvidíme. Pojedeme tam hned na začátku prázdnin (4. července). Pořádná úleva od školy, no prostě relax. Teď už zbývá počítat těch pár dní do odjezdu. Už teď se těším na to nádherné teplo, jééééé. Kikinka

30 Rozhovory 1) Kam bys jel/a na dovolenou? 2) Co chceš o prázdninách dělat? 3) Těšíš se na prázdniny? Milan Hykl, II.B 1) Do Říma. 2) Koupat se v bazéně. 3) Jo hodně. Šárka Horníková, II.A 1) Do Itálie. 2) Koupat se. 3) Jo. Petra Pejchová, III.B 1) Do Chorvatska. 2) Plavat, sportovat a číst. 3) Hodně. Matěj Holub, II.A 1) K moři do Chorvatska. 2) Nevim. 3) Jo. Michal Horáček, II.A 1) Do Itálie. 2) Až pojedu k moři. 3) Jasně. Anna Matějová, III.B 1) Do Corsiky. 2) Na kamarády. 3) Hodně. Matyáš Vich, I.B 1) K babičce. 2) Koupat se. 3) Dost. Vojta Šikl, IV.A 1) Do Egypta. 2) Hrát na počítači. 3) Jo. Robert Dykast, II.B 1) Na Island. 2) Líbat se s holkou. 3) Jo. Nikola Bisová, I.B 1) Do Itálie. 2) Nevim. 3) (Kývnutí hlavy.)

31 RYBOLOV Chytání ryb, rybaření, rybolov říkejte tomu, jak chcete, ale otázka je, jestli vůbec víte, o co jde. Že se jedná o to, chytit rybu, je asi jasný. No a o to právě jde. Jak tu rybu chytit? Je spousta způsobů, ale jen některé jsou povolené. Například omračovat ryby elektřinou není nejlepší způsob. Můžete za něj dostat hodně mastnou pokutu. Nejznámější ze způsobů rybolovu je lov na položenou. Mezi rybáři se tomu také říká lov na těžko. To znamená, že jen sedíte vedle nahozeného prutu, a čekáte na záběr. Další způsob lovu je na plavanou. Při tomto způsobu se používá tzv. splávek, který drží nástrahu v určité hloubce. Mezi poměrně novou techniku patří feeder. Feederový prut využívá k signalizaci záběru měkkou špičku, která se při záběru buď ohne, nebo naopak narovná. Je to zajímavá technika, a dokonce i docela zábavná. Jsou dva typy rybářů. Takoví, kteří jdou k vodě jen kvůli kusu masa k večeři. No a pak sportovní rybáři, kteří berou rybu jako rovnocenného soupeře, se kterým bojují. Ryba většinou prohraje, ale uzná porážku a nechá si vyprostit háček. Poté se vrací zpět do svého živlu. Českým symbolem sportovního rybaření je Jakub Vágner. Je to vzor mnoha rybářů, mezi které patřím i já. A o něm už trošku víte z předchozího článku. ToMaS Telefon Dříve vláda céčka, angličáky, panenky Barbie. Kdo je měl, byl mezi dětmi někdo. Dnes jsou poznávacím znamením mobily. Děti na základních školách vědí o nejnovějších typech telefonů leckdy více než prodejci v obchodech, o rodičích ani nemluvně. Styl a značka přístroje rozhodují o postavení mezi kamarády. S ošoupaným mobilem po rodičích zvaném pádlo, cihla nebo příšera už parádu nikdo neudělá. Nemožný je každý, jehož mobil nestojí více než pět tisíc korun. Platí to především mezi teenagery. V bazénu místo pokukování po děvčatech sleduje dotyčný, s jakým mobilem machruje kluk ve frontě u kiosku. Marná snaha, mobily už dnes nejsou jen pomocníci, kteří ulehčují život. Ukazuje i sociální satusprostě někdo na přepychový mobil má a jiný ne. A nezáleží ani tak moc na tom, zda ho potřebuje, nebo ne. Nejen děti, i někteří dospělí lidé to tak cítí. Smutné.

32 Sonisphere festival se v Praze na výstavišti v Holešovicích konal metalový svátek v podobě Sonisphere festivalu. Já měl tu čest tento festival sledovat z první lajny. Na největší festival v ČR dorazilo kolem lidí. Celý festival začínal v 11:50 hod. vystoupením české thrashmetalové legendyskupiny Debustrol. Debustrol si tento koncert podle vlastních slov nadělili ke svým 25. narozeninám. Hned po Debustrolu vystupovala kapela Loaded v čele s bývalým baskytaristou Guns n Roses, Duff McKaganem. Loaded hráli písničky ve stylu GnR, což se dalo čekat, a nakonec zahráli velký hit GnR It s so easy. Po hardrockových Loaded přišel punkový nářez v podobě kapely Misfits. Misfits hráli necelou hodinu, ale jejich baskytarista to zabalil v půlce jejich nejslavnější pecky. Po Misfits přišla brazilská kombinace trashmetalu a hardcoru, kapela Cavalera Conspiracy. Na kytaru brácha max Cavalera a na bicí brácha Igor Cavalera. Po skvělém výkonu CC nastoupila na stage německá skupina Kreator. Svůj koncert otevřeli titulní skladbou z nového CD Hordes of chaos. Po nádherném vystoupení Kreatora nastoupili američtí Mastodon. O jejich výkonu vám nic neřeknu, protože jsem nebyl přítomen. Snad se jim to povedlo Sportem proti nudě Doba se mění a s ní i nové generace dětí. Čím dál méně dětí se věnuje sportu nebo pohybu všeobecně a radši dávají přednost virtuálnímu světu ve svém počítači. A že je sport dřina a nuda? Jak se to vezme, pokud chcete něčeho dosáhnout, trocha té dřiny to bude. Ale že je to nuda? Ani náhodou! Je tu hned několik možností, proč začít se sportem. Je všeobecně známo, že doma na gauči s popcornem v ruce se nehubne. Dále - kluci fotbalisté jsou pro holky přece zajímavější než kulatí baculkové, na kterých se všechno jen klepe. Děvčata, co tancují, nebo se věnují atletice, ta jsou pro kluky taktéž daleko zajímavější. Za další pokud se rádi seznamujete, na různých sportovních akcích a soutěžích je možností víc než dost. Já, jakožto žákyně sportovní třídy, jezdím asi šestým rokem na atletické

33 závody. Pro někoho je to otrava, pro někoho zábava. Pro mě spíš ta zábava, teda pokud se tam nemusí běhat má oblíbená osmistovka, nebo jiný dlouhý běh. Ale legraci si užijeme pokaždé, ať už se jedná o rozebírání velice důležitých problémů, pozorování stylů běhání, házení a skákání některých jedinců. Nebo to, že nás někdo zamkne v šatně. Smích je prý zdravý, sport taktéž, a když tyto dvě činnosti spojíte, budete zdraví jako rybka. V páté třídě jsem se docela dost dlouho rozhodovala, jestli jít do sportovní třídy, nebo do normální. A jsem moc ráda za mé konečné rozhodnutí, protože představa, že dopadnu (když to hodně přeženu) jako sádelnatá koule u počítače, mě dost děsí. Veronika Pekařová Rozhovor s Petrem Milerem aneb špetka ze zákulisí tvrďáků Jak jste se dostal k bicím? Cca v 6. třídě ZŠ, když nás s kámošem přestalo bavit jezdit na bmx a slyšeli jsme poprvé Black Sabbath. Kámoš Fígl chtěl hrát taky bicí, ale později přešel na bassu :-) Kdy a jak jste přišel ke svým prvním bicím? Začalo to různou výrobou a experimentováním, na co se dalo v komunistickém státě hrát v osmé třídě nám jedna paní darovala takový cirkusový bubny, ale ty jsem hned rozmlátil první bicí amati jsem si pořídil až z chmelové brigády, stáli 765,- Kč, šlapák, tom, kotel a pár stojanů Jaké hudební vlivy na vás působily, když jste se učil na bicí? Když jsem začínal, poslouchal jsem Black Sabbath, Iron Maiden, pak to přešlo ke Slayer, Kteator,S.O.D. Nejvíc mě však ovlivnil Dave Lombardo (Slayer), který mě hnal jako motor dopředu. Naštěstí jsem měl tu možnost se s ním minulé léto potkat a říct mu to Jak na vás působila hudba, která byla za komunismu populární? Od chvíle, kdy jsem začal vnímat hudbu, jsem cítil propastný rozdíl mezi naší a světovou scénou, pokřivený hudební průmysl té doby ve mně vyvolával pouze nenávist člověk nemohl hrát kde chtěl a co chtěl. Jsem rád, že doba byla jiná, než mi bylo 17 let

34 Za komunismu bylo složité shánět alba vašich kapel.. Jak jste tento problém řešil? Tenkrát někdo koupil v Praze na burze kazetu s nahrávkou a pak se z ní dělaly kopie pro kámoše, demo Vyznání smrti se jen tímto způsobem dostalo na východní Slovensko. V současné době hrajete s kapelou Debustrol. Jak jste se k nim dostal a máte koncert, na který máte nejlepší vzpomínky, jaký máte vztah, k vašim příznivcům? Debustrol jsem poslouchal už na škole a s prvním veřejným hraním jsem se s nimi setkal..první lano přišlo v roce 1991, ale myslel jsem si tehdy, že kapela, ve které jsem hrál, bude lepší, ale.. další lano od Debustrolu přišlo v roce 1994, kdy ve spěchu odešel A. Reisich. To už jsem neváhal ani vteřinu. V roce 2000 jsem měl osobní problémy, a tak jsem za sebe doporučil L. Fantu, který tam vydržel až do roku 2009, ale pak měl problémy Libor, a tak jsem byl znovu osloven. To už jsem neváhal ani vteřinu a vrátil jsem se, kam patřím. Nejlepší koncert byl samozřejmě Sonisphere se Slayerem Vztah k fanouškům? Jen ten nejlepší, bez nich by to nešlo, kdokoliv mě žádá o přátelství na facebooku a má v hudbě napsáno Debustrol, je automaticky zařazen mezi mé přátele. Bez kontaktu fans na koncertě se nehraje dobře, dávám do toho vždy celé srdce a oni to vědí není žádný rozdíl, jestli je tam 100 nebo lidí, nasypeme to pro všechny stejně.. Co by jste doporučil lidem, kteří chtějí dělat do thrashmetalové hudby? Doporučil bych, že pokud se rozhodnou začít s trashmetalem, aby si ujasnili, jestli to opravdu chtějí dělat. Je to u nás trnitá cesta, ale pokud to vydrží, čeká je uznání a respekt. Trash je král metalu

35 Tábor 1. Byl jsi už někdy na táboře? 2. Těšíš se na tábor? 3. Vaří tam dobře? 4. Jedeš na tábor? 5. Znáš tam už nějaké děti? 6. Myslíš si, že na ten samý tábor pojedeš i příští rok? 7. Kam jedeš na tábor? 8. Jak dlouho už jezdíš na tábor? 9. Co se ti na táboře líbí nejvíce? Natálie Sokolová I.A 1.Ne. 2.Ano. 7. Nevím. 5. Jo. 6. Nevím. Barbora Tichá V.B 1. Jo let. 7. Na ten samý. 9. Soutěže. 5. Jo. Martin Broher V.A 1. Jo roky. 2. Jo, docela. 7. Na Seč. 5. No docela jo. 9. Hry. Matěj Bičí I.A 1. Ne. 2. Jo. 7. Nevím. 5. Jo. 6. Jo. Aneta Kopecká V.B 1. Jo. 3. Jo. 7. Na Seč. 2. Jo. 9. Všechno. 6. Jo. Kateřina Vašková V.A 4. Jedu. 6. Jo. 8. Několikrát. 7. Se skauty. 9. Hry.

36 Typy na letní tábory Tábor pro nejmenší (5-10 let) Děti budou mít pně nabitý program - výroba menších dárků, malování, výlety, plavání, tanec, sport a samozřejmě hry Tábor je vhodný pro táborové nováčky. Tábor sportovní (10-17 let) Tohoto tábora se mohou zúčastnit děti, které jeví zájem o sport. Program bude obsahovat sport, jako je fotbal, florbal, nohejbal, volejbal, vodní sport a díky stromům i lanové dráhy. Celý tábor bude jako olympiáda. Taneční tábor (10-17 let) Bude zaměřen hlavně na aerobic. Hlavní náplní výuky by měl být hip-hop, streetdance, dle zájmu dětí i společenské tance. Tábory výtvarné (10-17let) Jsou pro zručné kutily. Děti, které mají rády estetiku, budou nejen kreslit, ale i vyrábět masky a kostýmy,... Tábory cyklistické (12-17 let) Miluješ cyklistiku? Tak to je zrovna tábor pro tebe. Hlavní trasy budou po silnici nebo po hornatých kopcích. Doplněním cyklistiky bude koupání či netradiční táborové hry Tábory jezdecké (10-17 let) Taky miluješ kovboje a hlavně koníky? Tento tábor si pro tebe připravil výcvik v jízdě na koni + další - péče o koně.... Tábory zaměřené na sebeobranu a bojová umění (10-17 let) Naučíš se ovládat různé sebeobrany, pády a chování v krizových situacích. Tábor zaměřený na outdoorové aktivity (10-18 let) Program tábora jsou túry. Důraz bude kladen na orientaci a přežití v přírodě, slaňování, lezení, plavání atd. Více najdeš na: a nebo tady v Chrudimi Další typy: počítačový tábor, ozdravný u moře, klasické tábory a skauti Klá Čí

37 Vídeň 2011 Úterý večer, sedím ve svém pokoji a jen tak po očku mrknu na hodiny. Půl desáté, to už je dost hodin, měla bych jít spát. Proč? Zítra musím brzo, hodně brzo vstávat, přesněji o půl čtvrté ráno Je 5 ráno, všichni už sedíme namačkaní v autobuse, vyrážíme na cestu, pořádně dlouhou cestu. Cesta se zdá být zdlouhavá, ale konečně nám oznámí, že jsme dojeli do Vídně. Nejdřív se vydáváme na návštěvu zámku Schönbrunnu. Tam si procházíme zámecké zahrady, všude je spousta rozkvetlých květin, sluníčko je sice trochu otravné, ale i přesto fotíme všechno, co se dá. Potom vjíždíme do centra města, kde dostáváme rozchod. Můžeme si projít určitá místa, památky Vídně, obchody a nakoupit různé suvenýry, nebo cokoliv jiného. Asi nenahraditelným místem, které jsme všichni museli navštívit, byl McDonald Nesmíme zapomenout na návštěvu Radnice (Rathaus), katedrály nebo muzea, které ale bylo zavřené, takže z jeho prohlídky nakonec nic nebylo. Po prohlídce Vídně jsme se vrátili zpátky do autobusu a vyrazili zpět na cestu domů. Na hranici jsme se zastavili v takovém zábavném centru, kde jsme si to všichni pořádně užili. Do Chrudimi jsme dorazili asi něco málo před půl devátou večer, "vyklidili" jsme se z autobusu a odešli každý vlastní cestou domů Cirkus, láska, zklamání i výhra Voda pro slony Byl pátek večer a s kámoškou jsme vyrazily do kina. Nemohla jsem se dočkat a musím uznat, že tomuhle filmu to na plátně kinosálů rozhodně sluší ; ) Jacobovi Jankowskimu (Robert Pattinson), mladému studentovi veteriny, osud nevytyčil zrovna lehkou cestu. V den státnic mu rodiče zemřeli při autonehodě a on bez příbuzenstva a peněz hledá nový život. Píší se zrovna 30. léta 20. století a vrcholí hospodářská krize Jeho nadějí se stává projíždějící vlak cirkusu Benziny, kde dostane práci veterináře. Na starosti získá celý zvěřinec i koně krásné ženy ředitele cirkusu - krasojezdkyně Marleny (Reese Witherspoon). Od začátku je spojuje láska ke zvířatům, a když se do cirkusu dostane nová naděje Slonice Rosie, vznikne mezi nimi pouto, které je možná jejich záchranou a klíčem k dalšímu životu Mon Scherry

38 Zmrzlina aneb jak ji ještě neznáte : ) Zmrzlina, zmrzlina, zmrzlina - ano, mluví se o té dobrotě;) Kdo by v teplém letním dni odmítl zmrzlinu a odepřel by si to dobré chladivé mlsání? Já tady ne! Víte ale, že... * největší spotřeba zmrzliny je v Americe, kde se spotřebuje průměrně 24 l na osobu a rok * sníh a led ochucený medem a ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a starém Egyptě * jedna porce zmrzky obsahuje méně tuku než tabulka čokolády * podle jedné z teorií se zmrzlina dostala do Evropy díky Marcu Polovi, který ji "přivezl" od Mongolů * existuje i zmrzlina s příchutí chilli, největší úspěch slaví v Mexiku * průměrně je na jeden kopeček zmrzliny potřeba kolem 50 líznutí Mon Scherry Tak asi konec vážení! Nevíte, čím to je, že se z lidí stávají nejlepší přátelé zrovna v té chvíli, kdy je všemu konec? Zbývá nám jeden měsíc našeho společného soužití na základní škole a všichni jsou jako vyměnění. Každý má každého rád. Každý rád každému poradí. Fungujeme skvěle. Užíváme si neskutečnou srandu a to, že nás učitelé nemají rádi dokonce se podle některých chováme jako magoři nás ještě více stmelilo. A tak se všichni bojíme posledního dne. Já osobně bych si měla přinést kapesník velikosti cirkusového stanu a radši se nemalovat nebo budu vypadat jako medvídek panda. Vím, že budu brečet. Hodně. Já a moje plačtivé náladičky jsou proslulé, ale tahle úžasná třída za tu rozmazanou řasenku stojí Kateřina Nováková

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL

JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL JAK SE MARTÍNEK ZTRATIL M ta ta, mta ta, mta ta hraje hudba u velikého kolotoče. Prásk, prásk střílí puška na střelnici. Tutú, tutú houká holčička na trumpetu s třásněmi. A těch lidí! Martínku, drž se

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka

Výsluňský. plátek LISTOPAD. Připravily: Anička, Jarka a Katka Výsluňský plátek LISTOPAD Připravily: Anička, Jarka a Katka Z obsahu: Fotbalový turnaj osmiček Zamířeno do: 7.C- rozhovor s Martinem Gebellem I učitelé jsou jen lidé - rozhovor s panem ředitelem Jiřím

Více

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest?

Píšete dětem černé puntíky, když něco zapomenou? Nebo jim dáváte jiný trest? Rozhovor s... Zajímá nás i to, co se děje na prvním stupni. Proto jsme vyzpovídali paní učitelku Janásovou a paní učitelku Drštičkovou. Chtěli jsme hlavně vědět, jak se daří jim a jejich prvňáčkům. PANÍ

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N

ŘÍJEN. strana: 1 E_O-N strana: 1 E_O-N V pátek 26.9. se šestka zúčastnila akce pořádané společností EON. Anička nám popsala, jak celá akce probíhala. V pátek jsme měli akci EON-trak. Chvíli jsme se učili a pak šli do EON-trucku.

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM

Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků. Veselé zoubky. přednáška společnosti drogerie DM Přednáška prvňáčkům 1.B o čištění zoubků Veselé zoubky přednáška společnosti drogerie DM Davídek z 1.B se nám svěřil, jak se mu líbila přednáška o čištění zoubků. Ptala jsem se ho, jestli se mu akce líbila.

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí.

ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. ČERVEN Pátek Pro mě jsou letní prázdniny v podstatě tři měsíce výčitek svědomí. Jenom proto, že je hezky, každý čeká, že budete venku a skotačitˮ nebo tak něco. A když venku netrávíte každou vteřinu, hned

Více

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné

Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Občasník ZŠ Krčín speciální vydání březen 2016 neprodejné Redakce se představuje Krčíňoviny poprvé vyšly v roce 2005. Od té doby se začala pravidelně scházet redakce Krčíňovin a prvním úkolem bylo najít

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři

ČTĚTE NÁS!! ...a další články... Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři !! ČASOPIS NIŽŠÍHO STUPNĚ WICHTERLOVA GYMNÁZIA ČTĚTE NÁS!! Do kin přichází Čtyřlístek, k nám všem Vánoce a zvyky s nimi svázané. Představí se hned dva redaktoři a my vám odhalíme další literární a výtvarné

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI

DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI DENÍK INSPIRATIVNÍ ZÁPISNÍK PRO ZKLIDNĚNÍ MYSLI Ukázka vyplňování Datum:... /... /... Čas:... Po Út St Čt Pá So Ne 2 věci, které právě: 3 11 2018 oblaka a stromy sumení deste cerstvý vzduch a mátový caj

Více

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den,

Přílohy. Příloha č. 1 dotazník. Dobrý den, Přílohy Příloha č. 1 dotazník Dobrý den, jmenuji se Radka Mikulová a jsem studentkou posledního ročníku Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor český jazyk a hudební výchova. Ráda bych vás

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis)

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam respondentů (tabulka) Příloha č. 2: Ukázka rozhovorů a pozorování (přepis) 2 Příloha č. 1: Seznam všech respondentů a jejich základních charakteristik (tabulka) Jméno

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče

O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče O ZUZANCE pro holčičky, kluky a jejich rodiče Maminka: Zuzanko, jsi celý den zavřená v pokojíčku. Co tu pořád děláš? Zuzanka: Mám tady králíčka Mrkvičku. Podívej, mami! Maminka: Aha, tak až si vyhraješ,

Více

Pondělí. Den: já svoje čepice!!!

Pondělí. Den: já svoje čepice!!! Den: Pondělí Dnes jsem se rozhodla začít si psát deníček. Už dlouho jsem o tom přemýšlela, ale až dneska se stalo něco, co bych myslím měla sepsat. Ještě pořád jsem trochu v šoku. Vlastně se ještě teď

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO

MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO MÁM HLAD, MÁM CHUŤ. CUKROVKA A JÍDLO K Výtvarné soutěži s Novo Nordiskem Postřehy dětí z různých věkových kategorií na téma jídlo v rámci letního tábora Štědronín 2015 Dívka, 10 let Mám hlad, mám chuť

Více

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce:

Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Do soutěže bylo zasláno více než 30 prací. Vítězné práce: Někteří se ptají, co by dělali s knihou. Já se spíš ptám, co bych dělal bez knihy. Ivo Ondráček SPgŠ Znojmo Jaro, léto, podzim, zima, číst si knížku

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Moje rodina Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje rodina Jméno a příjmení: Michaela Želichovská Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Roman Kotlář ml. Datum odevzdání: 23.

Více

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník

Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Časopis ZŠ Kostelec u Holešova Listopad 2015/ 23. ročník Vychází s finanční podporou Sdružení rodičů a přátel žáků Základní školy Kostelec u Holešova Zahájení nového školního roku Akce ve škole Školní

Více

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků?

Ovládni svou konkurenci. Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Ovládni svou konkurenci Jak se stát jasnou volbou v očích tvých zákazníků? Jak získat zákazníky tvé konkurence i když je už zavedená a ty teprve začínáš? 2 Udělej svou konkurenci nezajímavou Když začínáš

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Co by chtěli změnit na Očku?

Co by chtěli změnit na Očku? Letos tvoří Očko 8. třída jsme velice kreativní a zábavní a doufáme, že se vám to bude líbit. A to jsme my: Kristýna Menšíková Hana Staniszová Lucie Válková Anna Šamajová Tereza Niemczyková Martina Berešová

Více

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková

Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Cesta ke hvězdám Oldřiška Zíková Každý si pod pojmem cesta ke hvězdám představí něco jiného. Jeden si bude představovat chodník slávy v Los Angeles, další si sní o své cestě ke hvězdám a někdo úplně jiný

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

Vřískot I2012/2013 PRIMA 2012/2013 PARLAMENT. Všem zástupcům přejeme hodně štěstí! :) S.Marcziová

Vřískot I2012/2013 PRIMA 2012/2013 PARLAMENT. Všem zástupcům přejeme hodně štěstí! :) S.Marcziová Vřískot I2012/2013 Gymnázium Varnsdorf; Střelecká 1800, Varnsdorf 407 47; +420 412 371 423; www.bgv.cz Dne 12. 10. 2012 přišla paní učitelka Jirchářová na hodinu ČJ jako každý pátek. Stoupla si před tabuli

Více

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto.

Chci vás obeznámit s našimi hospodářskými novinkami. Blíží se zima a před námi vyvstala nutnost udělat přístřešek pro auto. Drazí přátelé! Vážená ARCHO!! Jsem tomu velmi ráda, že my, resp. naše služba, máme tak skvělé přátele v Čechách! Jsme ohromně vděčni za vaše modlitby, za vaši pomoc pro nás! Naše děti jsou oblečeny, obuty,

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY č. 1 Třídy 5.B MILÉ DĚTI, po krásných prázdninách jsou tady zase vaše noviny. Vítáme všechny prvňáčky a doufáme, že se vám naše noviny budou líbit. Můžete se těšit na básničku, křížovku,

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti,

PRACOVNÍ LISTY. Albatros Pasparta. Milé děti, PRACOVNÍ LISTY Milé děti, pracovní listy, které právě držíte v rukou, vznikly jako doplněk ke knize Lukáš a profesor Neptun autorky Petry Štarkové a ilustrátora Milana Starého. Navazují tedy na příběh

Více

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer

My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví, vinšujem vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, Kdo to může jít 6. ledna večer Ahoj, holky a kluci, ano, je to tak, v letošním roce slavím své desáté narozeniny.

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03

HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 HASIČSKÉ VÁVROVICKÉ NOVINY 2014 03 SLOVO ÚVODEM Je tady průběh dalšího týdne a s ním přichází i náš bulvár. Opět jsme si pro Vás připravili drby z našich Vávrovických hasičských řad a nově i slibovaný

Více

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ. MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI

3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ.  MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI 3. DUBNA 2016 JAK BÝT SPOKOJENÝM RODIČEM WEBINÁŘ LUCIE KÖNIGOVÉ MARTINA VOKURKOVÁ CHOCOVÁ HOST NA WEBINÁŘI Jak být spokojeným rodičem 1 Jak neopakovat chyby svých rodičů? Které to nejčastěji jsou? Jak

Více

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D.

Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. Na čem na konci života záleží? Lenka Slepičková, Ph.D. medicíny, Brno 2017 DIPEx výzkum Kvalitativní výzkum, založený na 30 50 hloubkových rozhovorech pro každé téma, audio/video záznam Maximální pestrost

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava

1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava 1. veletrh hraček na Vysočině 26. a 27. listopadu 2016 I DKO Jihlava Sleva 10% pro držitele VSTUPENKY v prodeji na webu www.vanocedetem.cz Dovolte nám, abychom se Vám představili. Jsme průvodci 1. veletrhu

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007

[PENÍZE - MANAŽEŘI] 28. října 2007 Úvod Zdravím vás všechny a vítám vás. Jsem moc rád, že jste dnes dorazili. Dnes začneme spolu mluvit o penězích. Vím, že je to velice kontroverzní téma. Ne jenom z pohledu lidí mimo církev. Nedávno zveřejnili

Více

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm Blahopřání M33-033 Tvůj šťastný den je tady a já Ti přeji tolik štěstí, aby Ti vystačilo na celý rok. M33-067 Jeho snem byl zlatý píst, že vyhraje ho, byl si jist. Nejrychlejší na trati, věděl, že se neztratí.

Více

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným.

Kapitola první. si, že ho při tom nikdo nevidí. Nebo jak se naše ššššš! se s námi kvůli něčemu pohádá, schovává za rozvěšeným. Kapitola první Už jste si někdy všimli, jak si všímáte věcí ko - lem sebe? Někdy si všímám toho, jak si všímám, tak moc, že mě to všímání si všímání dočista pohltí. Ráda si všímám všeho možného. Třeba

Více

1. číslo čtvrtletníku

1. číslo čtvrtletníku 1. číslo čtvrtletníku ŠKOLNÍ ROK 2014 / 2015 SLOVO NA ÚVOD VZPOMÍNÁME NA PRÁZDNINY Nejoblíbenější věc z celého školního roku skončila. Myslíme tím prázdniny. A my jsme se opět vrátili do svých školních

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat,

Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, Když jsem mámě říkala, že by měla jít za svým snem a otevřít si vlastní pekařství, vůbec jsem si neuvědomila, že se kvůli tomu budu muset stěhovat, opustit všechny své kamarády a začít chodit do nové školy.

Více

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells

Binky a kouzelná kniha Binky and the Book of Spells Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček

Časopis dětí z DD Opava. Dětský domováček Časopis dětí z DD Opava Dětský domováček Září 2015 0 Úvodník Stejně jako každý rok s pravidelnou nevyhnutelností přišel první měsíc školního roku září, tak se stejnou pravidelností vychází i váš dětský

Více

MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK

MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK MONIKA PETRÁKOVÁ & FILIP ČENŽÁK Heslo: Jazz Dock Pan Nakladatel, 2013 Monika Petráková, 2013 Filip Čenžák, 2013 ISBN 978-80-260-4878-7 JULIE 1. ledna 2013 Ano, opravdu jsem vzhůru, ale oči nechávám pro

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

Centráček. (časopis Centra péče o duševní zdraví) 5/2016. 2. vydání

Centráček. (časopis Centra péče o duševní zdraví) 5/2016. 2. vydání Centráček (časopis Centra péče o duševní zdraví) 5/2016 2. vydání Poděkování Tímto bych chtěla vyjádřit své díky hlavně paní Ivě, která přišla s nápadem vytvořit náš vlastní časopis a také za oslovení

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY

PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY Identification Label PROGRESS IN INTERNATIONAL READING LITERACY STUDY 4. ročník Česká školní inspekce Oddělení mezinárodních šetření Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 IEA, 2015 Pokyny V tomto dotazníku najdeš

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH

Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Speciální vydání novin ZŠ TGM Blansko Vzpomínka na projektový den pro žáky 2. stupně, který se konal 24.10.2014 OBSAH Full English Breakfast... 1 Korálkování, Postoje a hodnoty žáků naší školy... 2 Pexeso,

Více

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling

Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Základní škola a Mateřská škola G.A. Lindnera Rožďalovice Modeling Jméno a příjmení: Nikola Součková Třída: 5. A Školní rok: 2014/2015 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03.

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více