Historické růže. Miloslav Šíp - Růžové a okrasné školky Podzim Katalog č. 2. pěkně vonící

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historické růže. Miloslav Šíp - Růžové a okrasné školky www.sipruze.wz.cz. Podzim 2011. Katalog č. 2. pěkně vonící"

Transkript

1 Historické Kód Název Šlechtitel Rok Barva Vůně Teplota Výška Kvetení Skupina Pozámka 2001 Adam Messerich Lambert 1920 karmínově 1,5 a více opakovaně bourbonka Po celé léto krásně kvetoucí Aennchen von Tharau 1886 smetanově bílá s jemným fialovým podtónem a žlutým středem. lehce 2,5-3 pnoucí / rambler Velmi vzrůstná, kvete avšak velmi bohatě na jaře nebo počátkem léta. Květy jsou středně velké, velmi plné, podobné stolístkám. Má krásně šedozelené listy. před 1811 tmavě se světlým okrajem Středně velké plné květy v složených květenstvích, nádherně. Keř má šedo-zelené listy a upravený habitus. -34 Středně růžové plné květy překrásně. Vykvétá uprostřed léta a dorůstá 150 cm. Geschwind 2003 Agathe Incarnata neznámý holandský šlechtitel 2004 Aimable Amie neznámý holandský šlechtitel 1818 Stránka 1 z 36 Středně velké květy sytě růžové barvy se středem plným zlatých tyčinek. Růže má velké, světle zelené listy. Robustní, vytrvale rostoucí keř s uvolněným habitem, může být použita i jako nižší popínavá.

2 2005 Alain Blanchard Vibert Alfred Colomb Lacharme Tento vzácný hybrid keltské má zvláštní znak. Velký, purpurově fialový poloplný květ je světle růžově kropenatý. Střed květu zdobí velké zlato-žluté tyčinky. Tuto růži podrobili v montrealské botanické zahradě testování a jako jedna z mála dosáhla špičkového hodnocení v odolnosti proti různým chorobám. bílá silná, sladká vůně -40 1,8-2 alba Jedna z nejstarších zahradních růží. Bohatě kvete plnými, zářivě bílými květy s očkem uprostřed. Výborně mrazuvzdorná, kvete na starém dřevě. Známá též jako Jakobitská. První řez proveďte až se plně usadí - zhruba po dvou letech. Zkraťte asi o třetinu a dále stříhejte po odkvětu. od 16.století bílá -40 1,5-2,0 alba Nádherně bílé, poloplné květy krásně a bohatě kvetou na robustním keři. Růže je velmi stará, známá jako Bílá Yorků, ve Válce růží. Lze ji dobře použít do živých plotů. Na podzim tvoří velké, červené šípky. silná vůně opakovaně hybrid 2006 Alba maxima 2007 Alba semiplena červeno-fialová třešňově, reflexní Stránka 2 z 36 Nádherná vůně historických růží se line ze sametových, třešňově červených, plných květů, které se otevírají z kulovitých poupat po celé léto. Okvětní plátky jsou lehce zvlněné s jemnou drážkou. Nádherná k řezu do vázy a velmi odolná vůči nemocem.

3 květinov -34 á vůně 2009 Amélia Vibert Anna de Diesbach Lacharme 1858 sytě silná vůně jemně 2011 Antoine d Ormois alba Velké, světle růžové květy mají zvlněné okvětní lístky, které se otevírají kolem zlatých tyčinek. Je středního vzrůstu, ale bez stříhání a s oporou může vyšplhat i do 3m čímž překvapí jako i jiné historické. 1-1,5 opakovaně hybrid Plné květy obsypávají keř opakovaně po celé léto. Keř má velké šedozelené listy a je poměrně úzký. jemná vůně Velmi plné, kulovité květy rozkvétají jednoročně do bohatých, otevřených misek něžné barvy. Plně mrazuvzdorná Arthur de Sansal Cartier 1855 karmínově červená silná vůně 0,8-1 opakovaně portlandka Nádherně sytě purpurové květy 2013 Astra Geschwind 1890 lososově slabá vůně 0,5-0,8 opakovaně velkokvětá Plně mrazuvzdorná velkokvětá 2014 Aurelia Liffa Geschwind 1886 šarlatově červená slabá vůně 3,0-5,0 setigera Plně mrazuvzdorná, jednotlivé 2015 Baltimore Belle Feast 1843 růžovo-bílá střední 4,5-5 pnoucí / rambler -40 Stránka 3 z 36. Po prvním bohatém kvetení, ještě opakuje později v létě. nižšího vzrůstu, kvete opakovaně po celé léto. květy nebo květenství nesou plné, velké květy. Keř je velmi trnitý se svěže zeleným olistěním, energického vzpřímeného vzrůstu. Květenství menších až středně velkých květů.květ je velmi plný s okem uprostřed. Je velmi mrazuvzdorná a výborně odolná proti chorobám

4 2016 Baron Girod de L Reverchon Ain 1897 velmi rudá s bílým okrajem opakovaně hybrid 2017 Baron de Wassenaer 1854 lila silná vůně 1-1, Baronne Prévost Desprez 1842 příjemn á vůně opakovaně hybrid Sytě růžové květy s knoflíkovým středem rozkvétají na počátku léta a poté ještě později v sezóně. Keř je olistěný a má vzpřímený růst Baroness Rothschild Pernet opakovaně hybrid Nádherné, velké květy sametově růžové čisté barvy se nesou na silných stoncích nad tmavě zelenými listy. Keř je silný a vzpřímený růst. Někteří pěstitelé tvrdí, že ne, jiní cítí slabou vůni Belle Isis Permantiér 1845 světle Z něžných, karmínových poupátek na pozadí světle zeleného olistění, vykvétají světle růžové, pro gallica neobvyklé, krásně tvarované květy. Vůně je neobvyklá a byla nazvána "myrhovou" vůní. Belle Isis je jedním z rodičů Anglické Constance Spry. Roste vitálně. Verdier Stránka 4 z 36 Vyjímečně nádherná, sběratelsky zajímavá. Plné květy tmavě karmínové barvy se otevírají do kulatého květu. Okvětní plátky mají okraje lemované delikátní tenounkou bílou linkou. mechovka Sytě, středně velká kulovitá květenství nádherně. Parádní mechovka.

5 2021 Belle de Crecy Hardy /nebo Roeser 1829 / 1848 růžovo fialová -28 1,5-1,8 Tuto růži provází neobvyklá a fantastická přeměna barvy květů od třešňově fialové po vybledlou šeříkově fialovou barvu při odkvětu. Její barva je zvlášť intenzivní ve stinném místě. Květy se objevují v malebných shlucích a sladce. Větve keře lehce převisají jak je to typické u gallica. Dorůstá od 1 do 2 metrů Belle des Jardins Guillot 1872 červeno-růžově panašovaná Krásně růžovo-červeno-bílá, pruhovaná. Keř roste vzpřímeně, s mírně ohnutými větvemi do výšky kolem 1,2 m Blanche de Belgique 1817 bílá -34 1,5-1,8 alba Překrásně velké, plné bílé květy s knoflíkem uprostřed kvetou uprostřed léta na vzrůstném velkém keři. Výborně mrazuvzdorná a chorobám odolná Blanche Moreau Moreau - Robert 1880 bílá mechovka Z hnědě chlupatých poupat 2025 Blush damask 1759 světle 1,5-2,0 damascen a Vibert Stránka 5 z 36 vykvétají krásné bílé květy, občas s nádechem do růžova. Květy jsou plné a nádherně. Dobře usazené rostliny vykvétají ještě na podzim. Řezem musí být udržovány v keřové formě. Tyto odolné dobře snášejí slunce i stín. Světle růžové květy s knoflíkem uprostřed mají okvětní plátky seřazené do rozvolněné rozety, která tvoří nádherné kolo.

6 příjemn 1,0-1,2 ě Plné ploché květy o průměru 8cm damascen příjemně. Uprostřed mají zelené očko. a 2026 Botzaris Robert 1856 čistě bílá 2027 Boule de Neige Lacharme 1867 bílá nádher ně opakovaně bourbonka Středně velké kulovité květy 2028 Camaieux Vibert 1830 růžovo-bílá panašovaná 2029 Candeur Lyonnaise Croibier 1914 bílá se žlutým nádechem 1,0-1,2 opakovaně hybrid Velké plné květy vykvétají po celé léto a Captaine Hayward Bennet 1893 červeno-purpurová 2,0-2,5 opakovaně hybrid Červeno-purpurové květy mají z druhé strany stříbřitý nádech. Rostlině se lépe daří v polostínu a vyžaduje kvalitní zálivku Captaine John Ingram Laffay 1854 fialově-purpurová 1,0-1,2 Stránka 6 z 36 rozkvétají do zářivě bílé barvy. Tato barva obzvlášť vyniká nad tmavě zeleným olistěním a fialovými poupaty. Z dálky keř vypadá jako obsypaný sněhovými koulemi. Květy připomínají kamélie. Mezi panašovanými odrůdami je tato gallica jedna z nejkrásnějších. Kulovitá poupata vykvétají do středně velkých otevřených plných květů. Sladká vůně se line kolem zvlášť intenzivně ve vlhkém počasí. Keř je velmi vitální. Pravokořenná rostlina, snadno může odnožovat a být invazivní. mechovka Menší květy sytě fialovo-purpurové barvy rostou vzpřímeně na ostnitých větvích. Poupata pokrývá červený mech, který přispívá k rozvinutí nádherné vůně. Keř dorůstá výškz okolo 120cm.

7 2032 Cardinal de Richelieu Laffay 2033 Carnea multiflora Celestial 2035 Célina Hardy 1855 purpurově fialová Tmavě purpurové, plné květy tvoří při rozkvětu téměř kouli. Keř má tmavé olistění a málo trnů. Po odkvětu vyžaduje prořezávání, zkracování a řádné hnojení. 3,5-4 pnoucí / rambler Pnoucí do stromů, vhodná i na severní stranu, prospívá i v chudších půdách. sladce 1,5-2,0 alba Poloplné světle růžové květy vydávají sladkou vůni starých růží. Silný avšak upravený habit, dobře mrazuvzdorný a chorobám odolný. červeno-fialová mechovka Červené poloplné květy s purpurovým nádechem a zlatožlutými tyčinkami uprostřed. Poupata pokrývá hustý mech. Krásně Centifolia Muscosa Alba bílá mechovka Překrásná, bíle kvetoucí 2037 Complicata zářivě s bílým středem 2,0-2,5 Stránka 7 z 36 mechovka. Poloplný květ má jakoby rozcuchané okvětní plátky a uprostřed bílý knoflík. Vyjímečně pěkný keř, prospívající na lehkých, písčitých půdách. Je velmi vitální s dlouhými převisajícími větvemi, které nesou ploché jednoduché květy zářivě růžové barvy se zlatými tyčinkami uprostřed. Keř je hustě olistěný a může být veden i jako popínavá.

8 opakovaně bourbonka Nádherně pohárkovité květy světle růžové barvy mají elegantní tvar Comtesse de Barbentane Guillot 2039 Comte de Chambord Robert Moreau ,0-1,2 opakovaně portlandka Vyjímečná portlandka. Kulovitá 2040 Comtesse de Lacépéde Duval a Verdier 1840 tmavě se světlým okrajem 0,8-1, Comtess de Murinais Vibert 1843 bílá bohatě 2,0-2,5 mechovka Pravá mechovka po 2042 Comtesse de Rocquigny Vaurin 1874 světle 0,9-1,2 opakovaně bourbonka Velmi vitální, světlounce 2043 Conditorum před Coquette des Blanches Lacharme příjemn á vůně -12 bourbonka 1858 světle Růže vykvétá po celou sezónu. červená 1865 nebo 1871 Stránka 8 z 36 poupata vykvétají do nádherně ch květů o průměru 8cm. Kvete opakovaně po celé léto. Výborná gallica s kulatými poupaty, které se otevírají do plochých květů barvy světle růžové. balzámu, když se jí dotknete, obzvlášť v horkém počasí. Čistě bílé květy se otevírají do ploché misky. bourbonka s odstínem do světle lososové, vykvétá po celou sezónu na menším keři. Též zvaná "Maďarská ", vykvétá poloplnými, červenými, velkými květy, které uprostřed odhalují věnec zlatých tyčinek. Olistění je tmavě zelené. Keř roste vzpřímeně a hustě.

9 růžovo-bílá panašovaná 2045 Cottage Maid (Centifolia Variegata,..) Vibert Coupe d Hébé Laffay 1840 jemně 2047 Cramoisi Picoté Vibert 1843 s purpurovými skvrnami 2048 D Arcet Moreau - Robert 1851 sytě 1840 před De la Maitre d Ecole 2050 De Meaux lehce Stránka 9 z 36 centifolia Centifolia Variegata je jak se sluší na stolístky, voňavá, velmi plná. Má bílé květy se světle růžovými pruhy. Jedna z nejkrásnějších panašovaných růží. Poměrně velký keř roste vzpříměně. 2,0-2,5 bourbonka Kulaté plné květy, dobře 1,2-2 mechovka Růže vykvétá velkými, plnými 0,8-1 Tolerantní k chudým půdám, hodí se i do větších květináčů. Plné dvojité květy s neobvyklým mixem růžové, fialové a šedé barvy se otevírají do plochých květů. 0,6-1,0 centifolia Miniaturní historická s malými kulovitými, pomponkovitými květy. Barva květů je světle s tmavším středem. snáší polostín. Poupata se rozvíjejí do malých až středně velkých, pomponkovitě plných květů. Zvláštností této je nepravidelné vybarvení - okvětní plátky mohou být od téměř bílé přes růžovou až po sytě růžovou s temnými skvrnami nepravidelně rozházenými po celém květu. květy, plochého tvaru.

10 2051 De Schelfhout Permantiér 2052 Duc de Cambridge Laffay 2053 Duc de Fitzjames Středně velké květy o průměru 6 cm příjemně. Je podobná Belle Issis. damascen a Velké květy jsou přeplněny slisovanými okvětními plátky tmavě růžové barvy. Někdy zde může dojít k proliferování květů. Krásná stará, nádherně. Vzrůst keře je vzpřímený a v době kvetení se větve pod tíhou květů lehce ohýbají. 1,0-1,2 centifolia Plné pohárkovité květy, přecházejí do bledě fialově-růžové. Plný květ se zeleným okem světle před 1815 sytě až růžovofialová silná vůně 1,5-2,0 karmínově před 1810 sytě fialová Duc de Guiche příjemn ě 2055 Duc de Marlborough Léveque, Fils 1884 sytě opakovaně hybrid Sytě růžovo-fialové květy jsou plné a vykvétají po celé léto Duchesse d Angouléme Vibert 1824 bílá s růžovým nádechem -26 1,0-1,2 Plný květ přechází z bílé do růžové uprostřed. Velmi odolná a vitální odrůda Duchesse de Berry Vibert 1820 sytě 2058 Duchesse de Buccleugh Vibert nebo Robert 1,5-1, nebo sytě fialovo 1846 Stránka 10 z 36 Téměř beztrnná. Velké, plné květy se otevírají do ploché čtverhranné rozety s knoflíkem uprostřed.

11 2059 Duchesse de Montebello Laffay 2060 Duchesse de Rohan Léveque 2061 Empress Josephine Descement 2062 Fantin Latour 2063 Félicite Permantiér Permantiér 1824/1825 světle perlově 1,5-2 Velmi oblíbená gallica. Pudrově růžové plné květy vykvétají nad světle zeleným olistěním směrem vzhůru na vzpřímeném keři. tmavě s okem opakovaně portlandka Nádherně růžové květy připomínají karmínově Jedna z nejkrásnějších růží ve své třídě - veliké květy jsou sytě růžové s tmavě růžovým hustým žilkováním. Velmi zdravá. Na gallicu méně, zato po odkvětu vyzrávají krásné zvonkovité šípky. francofurtana 1900 růžovo bílá 1,5-2,0 centifolia Nádherná stolístka s něžně růžovou barvou okvětních lístků a knoflíkem uprostřed. Poněkud neupravený tvar keře s převisajícími větvemi se dá dobře využít a vyvázat jako pnoucí růži střed růžový, okraj sametově bílý alba Úžasné růžové plné květy se otevírají do čvetrhranné rozety s knoflíkem uprostřed. Kvete pouze, zato dlouho. Na růži ze skupiny alba tvoří poměrně malý, zato kompaktní keř asi 1815 Stránka 11 z 36 při rozkvětu stolístu, ale nakonec se otevřou do čtverhranně rozetového květu s knoflíkem uprostřed.

12 růžovo bílá pruhovaná 1,5-2,5 remontuje 2064 Ferdinand Pichard Tanne Frau Karl Druschki Lambert 1901 bílá ne 2066 Georg Arends Hinner 1910 světle 2067 Geschwinds Orden Geschwind 1886 fialová hybrid Jedna z nejspolehlivějších a nejkrásnějších pruhovaných růží. Poměrně velké květy mají růžovou až růžovobílou základní barvu a červeno růžové pruhování. Jsou kulovité, plné a intenzivně. Po celé léto vykvétají ve velkých shlucích na vzpřímeném velkém keři, který lze vést i jako pnoucí po obelisku. Lesklé, kožovité listy jsou zdravé a atraktivní. Výborná mrazuvzdornost doplňuje seznam předností této vynikající. 0,8-1,0 opakovaně hybrid Nádherná poupata se rozvíjejí do zářivě bílých květů se zelenkavým nádechem uprostřed. Keř je robustní s tmavým olistěním. Dlouhá léta byla tato považována za nejdokonalejší bílou růži. 1,5-2,0 remontuje hybrid Pohárovité poupě rozkvétá do velkého květu. Růže je výborná k řezu. Po odkvětu květy odstřiháváme abychom docílili dalšího kvetení. 2,0-3,0 pnoucí / rambler Hybrid multiflora. Středně velké, plné květy se otevírají do nádherné ploché misky. Barva květu je nafialovělá s několika řadami světlých okvětních plátků na okraji. Potřebuje vlhčí a humózní půdy. Stránka 12 z 36

13 silná karmínově purpurová 1,5-2,0 remontuje vůně hybrid Nádherné květy jsou velké, velmi plné, tmavě purpurové až karmínové. Kvete na dlouhých výhonech, po odstranění odkvetlého květu občas ještě remontuje. Mladé listy jsou rudé. Dorůstá až 2m Gloire de Ducher Ducher Gloire des Mousseaux Laffay 1852 světle mechovka Velké, něžně světle růžové květy 2070 Golden moss introdukce Dot 1932 žlutá 1,5-2,0 mechovka Vůbec první žlutá mechovka, bílá s růžovým nádechem -40 1,5-2,0 alba smetanově bílá 1,2-1,7 Listy po jablkách. Vitální, rubiginosa hustě olistěný keř. Květy jsou 2071 Great Maiden s Blush 2072 Hebe s Lip Lee (Reine Blanche, Rubrotincta) asi 1550 před 1829 Stránka 13 z 36 krásně. Poupata jsou pokryta hustým zeleným mechem. Keř roste vzpřímeně. vyšlechtěna Pedro Dotem v roce Poupata, hustě pokrytá mechem se rozevírají do středně velkých plných květů středně žluté barvy. Prospívájí jí teplejší a sušší klima. Jedna z nejklasičtějších historických růží z rodu alba. Velké, plné květy tvoří krásnou rozetu. Vykvétá uprostřed léta a nádherně. Je plně mrazuvzdorná a dobře odolná proti chorobám. Barva květu je uprostřed světle a směrem k okrajům bledne do barvy pleti. I proto se jí poeticky říká "maiden s blush", tedy dívčí červenání. poloplné se žlutými tyčinkami uprostřed. Barva je smetanově bílá, někdy zůstává okraj po rozkvětu karmínové barvy jako bylo poupě.

14 2,0-2,5 pryskyři cí 2073 Henri Martin (Red Laffay Moss) 1863 červená 2074 Himmelsauge Geschwind 1894 červeno- 2,0-2,5 Mezi ramblery je tato gallica zajímavá svou sytě fialovou barvou, která se nejlépe udrží v částečném stínu Hipollyte Francie asi 1842 fialová lehce Fialové květy jsou plné, ve středu květu je knoflík, okvětní plátky se na okrajích stáčejí. Keř má malé, tmavě zelené listy. Plně mrazuvzdorná Honorine de Brabant Tanne 1816 světle s nepravidelnými, karmínovými pruhy 2,0-2,5 remontuje bourbonka Jedna z nejlepších starých růží, 2077 Hunslet Moss reintrodukce Beales 1984 třešňově silná vůně mechovka Velké, plné květy. Hustý mech. 1,0-1,2 opakovaně hybrid 2078 Hypathia 2079 Champion of the Woodhouse World Stránka 14 z 36 mechovka Karmínově červené květy se žlutým středem intenzivně po pryskyřici a vykvétají v celých trsech. Popata jsou pokryta světle zeleným mechem. Snáší i chudší půdy. oceňovaná pro svou odolnost. Dobře remontuje a. Toleruje chudé půdy. Silná, příjemná vůně. Pravděpodobně jedna z nejstarších mechovek. Byla objevena a reintrodukována Amandou Beales v roce Tmavě růžové, kulovité, plné květy střední velikosti nádherně. Tato s nádherně čistě růžovým plným květem potřebuje hodně času než se usadí. Květy jsou velké okolo 8cm. Kvete opakovaně.

15 2080 Charles de Mills Francie asi 1790 červeno fialová -34 1,0-1, Charles Lawson Lawson 1853 sytě lehká vůně 2082 Chloris Descemet 1823 růžovo bílá 2083 Indigo Laffay 2084 Ipsilanté Vibert 1821 sytě šeříkově 2085 Ispahan Befor nebo tmavě purpurová 1854 Téměř beztrnná, nádherně. Velké květy jsou sytě červeno fialové, plné. Olistění tmavě zeleno-šedé. Dlouhé větve pod tíhou květů převisají, proto je dobré keř svázat nebo podepřít tak, aby vynikla jeho krása. Poprvé vykvétá uprostřed června a vydrží kvést po mnoho týdnů. 1,5-1,8 opakovaně bourbonka Volně rostoucí keř vytváří kupu ,5-2,0 alba 1,0-1,2 portlandka Velmi tmavé, plné květy jsou až Velké, sytě růžové květy vykvétají v malých květenstvích na lehce převisajících větvích velkého keře. Květ je plný, s čtverhrannou rozetou a překrásně. 1,5-2,0 damascen a Průměr květu 9 cm,, jedna z nejlepších starých růží, jako první rozkvétá a jako poslední odkvétá. Kvete až 7 týdnů. Stránka 15 z 36 Květy jsou rozesety po celé délce větví. Vhodná k řezu. Použitelná i jako pnoucí. Toleruje stín. Převisající větve jsou v době květu obsypané trsy nádherně ch růžovo bílých, plných květů. Růže je téměř beztrnná a jako typická alba plně mrazuvzdorná. 8cm velké. Růže nádherně a dobře snáší i chudší půdu. Mrazuvzdorná a zdravá.

16 2086 Jacques Cartier 2087 Jeanne de Montfort Desprez nebo Moreau Robert Robert 2088 Jaune Desprez 2089 Jeanne d Arc Vibert 2090 Jenny Duval Duval a Verdier 2091 J.F.Misefa Geschwind 1840 nebo světle 1868 opakovaně portlandka Jedna z mála portlandek, která snáší dobře déšť. Veliké květy až o průměru 9cm nádherně světle 1,8-3, světle žlutá -12 4,0-5,0 opakovaně noisetka Nádherný starý rambler s plnými květy teple žluté barvy s odstíny růžové či oranžové. Vyžaduje teplejší zeď bílá -34 alba Menší kopie alba Maxima. Překrásné plné bílé květy vykvétají na převisajících větvích ,0-1,2 Zajímavá pro všechny, kteří mají rádi originální ze skupiny gallica. Nezaměnitelné, velké, květy jsou sytě lilarůžové a směrem k okrajům blednou. Vyžaduje více světla než její sestry z odrůdy gallica. Je vhodná i k řezu do vázy. růžovo-fialová 0,6-0,8 opakovaně čajovka před Stránka 16 z 36 mechovka Karmínová poupátka pokrytá hustým, světle zeleným mechem, se rozevírají do středně velkých, plných, plochých květů světle růžové barvy, která postupem času bledne. Růže nádherně a občas opakuje kvetení na konci sezóny. Lze použít jako pnoucí. Pravá stará čajovka, opakovaně kvete.

17 ne -30 2,5-3,0 pnoucí / rambler Hybrid multiflora. Lze použít jako parkovou nebo pnoucí. Je velmi vitální a mrazuvzdorná. Růžovočervené květy jsou středně velké, plné a otevírají se do misek. Vykvétají v trsech Josephine Ritter Geschwind 1900 růžově červená 2093 Jules Margottin Margottin 1853 růžovofialová -27 1,5-2,0 opakovaně hybrid Volně kvetoucí s velkými růžovofialovými květy, kterými je keř hustě obsypán. Na lehce převisajících dlouhých ostnitých větvích působí květy jako třepotající se ve vzduchu. Keř má tmavě zelené olistění a je velmi vitální Konigin von Danemark, Queen of Denmark Booth ,2-2,0 alba Jedna z nejkrásnějších, typických, starých růží. Nádherně světle růžové, plné květy se otevírají do čtverhranné rozety a omamně. Kvete pouze, zato velmi dlouho. Jako typická alba má šedozelené listy, je plně mrazuvzdorná a odolná proti chorobám. červeno fialová mírně Téměř jednoduchý květ se zlatými tyčinkami je sametově tmavě červeno purpurový. Lehce. Pozoruhodná jsou dlouhá poupata. Narozdíl od jiných hybridů gallica, má vyší a vzpřímený růst. stříbřitě krásně -34 0,5-1,0 opakovaně velkokvětá Tato se zapsala do dějin jako 2095 La Belle Sultane (Violacea) 2096 La France Guillot 1867 Stránka 17 z 36 údajně první moderní, tzv.čajohybrid tedy, která kvete opakovaně po celé léto. Narozdíl od svých mnohých následovnic si La France udržela ještě krásnou vůni starých růží. Barva květu je stříbřitě.

18 2097 La Ville de Bruxelles Vibert 2098 Léda (Painted Damask) 1849 před ,0-1,3 damascen a Tato damascéna má skutečně luxusní obrovské květy špičkové kvality. Plné květy se otevírají do čtverhranné rozety a stáčejí se do víru. Silně. Listy jsou velké a olistění keře bohaté. Velké bílé květy s karmínovým okrajem krásně. Ačkoliv jsou květy nádherně plné, s knoflíkem uprostřed, odolávají dobře i dešti. Kvete v létě a znovu opakuje kvetení na podzim. mléčně bílá, vnější plátky s purpurovými okraji 1,0-1,3 damascen a 0,7-0,9 čínská Poloplná čínská se světle 0,7-0,9 opakovaně hybrid 1,5-2,0 opakovaně bourbonka Opět jedna z nejhezčích starých 2,5-3,0 opakovaně hybrid 2099 L Ouche Buatois 1901, stínovaná, ve středu květu žlutá 2100 Louis XIV. Guillot 1859 černo-červená 2101 Louise Odier Margottin Magna Charta Paul 1876 třešňově se světlými ruby Stránka 18 z 36 žlutým středem. Jedna z nejtmavších růží - téměř splněný sen o vypěstování černé. Méně mrazuvzdorná. Toleruje polostín. růží. Nádherné sytě růžové květy se otevírají postupně z formovaného poupěte do kulatého plného květu. Krásně a patří mezi nejlépe opakovaně kvetoucí staré. Květy vyrůstají jednotlivě na pevných, vzpřímených výhonech. Ve své době to byla oblíbená výstavní.

19 2103 Maiden s Blush světle alba Podobná jako Great Maiden s Blush. Někteří růžaři mezi nimi nedělají rozdíl. Má však delikátnější květy, porcelánově průsvitně růžové. krémově bílá s růžovým okrajem sytě sytě 1819 světle Schwartz 1879 krémově bílá s růžovým nádechem -18 5,0-8,0 opakovaně noisetka Pnoucí noisettka kvete v teplých oblastech po celý rok. Vhodná k řezu. Elegantní květy obsypou keř a objevují se po celé léto na dlouhých výhonech. Keř je hustě olistěný. Boll 1858 sytě 0,9-1,2 opakovaně hybrid, portlandka Velká, kulovitá poupata se otevírají do plných, krásně ch květů po celou sezónu. Původ: neznámý x Belle Faber 2104 Marie Dermar Geschwind 2105 Marie Louise Francie 2106 Minette Vibert 2107 Mme Alfred Carriére 2108 Mme Boll 1888 asi 1813 Krémově bílé květy s nádechem do růžové jsou plné a nádherně. Hybrid, noisetka. 1,5-1,7 opakovaně noisetka 1,0-1,3 Sytě růžové, velké a plné květy se damascen otevírají uprostřed léta a nádherně. Pěkný keřovitý vzrůst. a alba Stránka 19 z 36 Středně veliké, světle růžové květy jsou plné a nádherně. Keř má světle zelené listí. Je plně mrazuvzdorná a odolná vůči chorobám. Jedná se o velmi dlouhověkou růži z rodu alba, někdy také klasifikovanou jako centifolia.

20 po 1,5-2,0 citrusec h damascen a Jedna z nejkrásnějších bílých růží. Květy jsou středně velké, překrásně formované. Zpočátku mohou mít lehounký nádech do růžova, ale během rozkvétání získají zcela zářivě bílou barvu. Uprostřed květu se zelená malé očko. Keř má spíše vzpřímený vzrůst a proto se hodí do smíšených záhonů. Mme Hardy je výborně hodnocena pro svou odolnost vůči chorobám. V roce 2009 vstoupila do Síně slávy, vyhlašované světovou růžařskou federací Mme Hardy Hardy 1832 bílá 2110 Mme Isaac Pereire Garcon 1881 tmavě růžovo-fialová 1,5-2,0 opakovaně bourbonka Pohárkovité květy sytě růžové 2111 Mme Knorr Verdier 1855 sytě 0,9-1,2 hybrid, portlandka Nádherně velké, velmi plné květy se otevírají do krásné rozety na počátku léta a ještě na konci sezóny Mme Legras de St.Germain Francie 1846 slonovinově bílá -34 1,5-2,0 alba Slonovinově bílá barva květů, směrem do středu žloutne a při plném rozkvětu ukáže zelené oko. Může být použita i jako sadová či pnoucí u zdi. Pěkně, je plně mrazuvzdorná a chorobám odolná. Keř zdobí šedo-zelené listí Mme Pierre Oger Verdier 1874 stříbřitě plná vůně opakovaně bourbonka Sport z "La Reine Victoria". Krásné Stránka 20 z 36 barvy s okvětními plátky, jejichž okraje se stáčejí do ruličky. Silně vonná kvete opakovaně po celou sezónu. Vyšší keř roste rozvolněně a má velké listy. Může být tažena i jako pnoucí. kulaté květy s plnou vůní, avšak něžně stříbřitě růžové barvy.

21 silná -26 vůně Plantier 1835 bílá 2115 Mme Triffle Levet 1869 žlutá ne -18 2,0-4,0 opakovaně noisetka 2116 Mogador Varangot 1844 purpurově červená 1,0-1,2 opakovaně portlandka Sport z "Rose du Roi". Plné, temně 2117 Mount Everest světle s bílým středem 1, Mousseux du neznámý Japon (Japonica) růžovo-fialová lehce 0,8-1,2 mechovka Mechovka - kuriozita. Hustý mech Stránka 21 z 36 alba Kombinuje krásu noisetek s odolností alba. Perfektně formované, středně velké pomponkovité květy mají uprostřed zelené očko. Květy kvetou v bohatých trsech na obloukovitých, téměř beztrnných větvích. Vedena jako pnoucí, dosahuje i 4m. Zvlášť nádherná je, roste-li na starém stromě, odkud dolů z větví převisají její bohatá květenství Mme Plantier Velmi velké a velmi plné květy krémově žluté barvy jsou vhodné k řezu do vázy. Semnáč Glorie de Dijon. purpurové až červené, středně velké květy kvetou na počátku léta a opakují na podzim. Tato má o něco větší květy než pendulina. Květy jsou jednoduché, světle růžové s tmavšími okraji. Keř roste vzpřímeně a dosahuje výšky až 3m. pokrývá i stonky. Růže má pro svůj hustý mech na poupatech někdy problém květy plně otevřít. Keř roste kompaktně do výšky 1,2. Květy jsou růžovo-fialové, středně velké poloplné a vykvétají v malých svazečcích.

22 mechovka Krásně mechovka. Květy 2119 Mousseux Ancien Vibert 1825 sytě 2120 Mrs. John Laing Bennet 1887 tmavě se stříbrným rubem -27 opakovaně hybrid 2121 Nuits de Young Laffay (Black Moss, Old Black) 1845 červeno-fialová mechovka Patří mezi nejznámější mechovky Officinalis (Apothecary s Rose, Red Rose of Lancaster, Red Damask, Rose de Provins,..) 1310 tmavě -34 0,9-1,2 Stránka 22 z 36 sytě růžové barvy se otevírají do nádherně plné rozety. Kalíšky pokrývá hustý mech. Jedna z nejkrásnějších remontantních růží! Krásně voňavé, plné květy se objevují po celé léto. Netrpí dešťem. Keř má šedo-zelené olistění. Má nejmenší a nejtmavší květy v této skupině růží. Tmavé, fialovo červené drobné květy jsou roztomile rozcuchané a vyrůstají na malém, kompaktním keři. Nazývána též "růží lékárníků" je nejstarčí pěstovanou růží. Pro své léčivé účinky a krásnou vůni byla pěstována peršany, egypťany i římany. První zmínky o jejím pěstování jsou z roku Ze svých tažení ji poprvé přivezli do Evropy křižáci. Ve středověké Francii byla velmi ceněna pro růžový olej, který se z ní vyráběl. V Anglii byla nazývána "Červenou růží Lancasterů" ve slavné válce růží. Kvete v červnu, má dvojité květy sytě růžové barvy s velkými žlutými tyčinkami uprostřed. Huňatý, vzpřímený keř prosperuje dobře i ve stínu.

23 2123 Old Blush China Čína (Pallida, Parson s Pink China, Monthly Rose,..) před 1793 světle lehce 1,5-2,0 opakovaně čínská "První" čínská. Pro Evropu ji objevil v Číně v roce 1793 anglický botanik Parsons. Tato byla použita ke šlechtění prvních, opakovaně kvetoucích, tedy tzv. moderních růží. Začíná kvést v červnu, středně velkými, růžovými květy, které vykvétají v soukvětích až do zámrazu. Růže je velmi odolná, zdravá a štíhlý keř dorůstá až 2 m. Světová růžařská federace zařadila Old Blush China do Síně slávy, pro její vysokou historickou a genealogickou hodnotu Old Pink Moss 2125 Parkzierde Geschwind, introdukovaná Lambertem 2126 Pendulina (Rosa alpina, "Alpenrose") 2127 Perle des Blanches viz communis, pořadové číslo od 1683 Lacharme 1,5-1,8 bourbonka Nádherná Geschwindova -34 1,3-1,6-27 2,0-2,5 opakovaně noisetka karmínově červená tmavě 1872/1874 bílá Stránka 23 z 36 nebo spíš velký keř dorůstající výšky a šířky až 2m se v létě obsype velkými, karmínově červenými poloplnými květy. Zvaná také Alpská. V červnu kvete jednoduchými, tmavě růžovými květy se světlejším středem a zlatožlutými tyčinkami. Je mrazuvzdorná. Téměř beztrnná, na podzim zdobí zahradu zajímavými šípky hruškového tvaru. Krémově bílé kulovité květy se postupně mění na čistě bílé nádherné květy podobné kaméliím. Lze vést jako plnoucí.

24 2128 Petite de Hollande (Rosa Centifolia Minor,..) 2129 Petite Orléanaise neznámý 2130 Pompon Blanc Parfait Verdier 2131 Pompon de Bourgogne Dijon 2132 Poppius centifolia Okouzlující stolístka s malými, přeplněnými, středně růžovými květy, které vykvétají v létě v celých svazečcích a překrásně. centifolia Sytě růžové květy s knoflíkem a žlutým očkem uprostřed vydávají krásnou vůni starých růží. Tato patří mezi jedny z nejzdravějších. 1,0-1,2 alba Středně velké, přeplněné kvítky mají zpočátku narůžovělou barvu, postupně přejdou do čistě bílé. Keř má typicky šedo-zelené olistění. Lístky jsou malé a vyrůstají na krátkých, tenkých větvích. 0,5-0,8 centifolia Menší keř s malými, tmavě zelenými lístky. Květ je růžovofialový s malým okem a. Keř je dobré po odkvětu seřezat, jinak odspodu vyholuje. Růže je velmi ostnitá a tedy vhodná do nízkých živých plotů a svým nízkým vzrůstem i do nádob. Někde je uváděno, že se jedná o syn.parvifolia. Jiné zdroje uvádí, že se jedná o jinou růži, což není u historických růží nic neobvyklého ,5-2,5 Světle růžové poloplné květy spinossima vykvétají jednotlivě na dlouhých před 1791 asi 1900 bílá červeno-fialová 1876 asi Stránka 24 z 36 větvích s matnými, středně zelenými listy.velmi mrazuvzdorná.

25 2133 Portlandica (Duchesse de Portland,..) před Président de Séze Hérbert Prolifera de Redouté Francie 2136 Provins Rose 2137 Quatre Saisons Blanche Mousseuse 2138 agrestis Lafay červeno- 0,9-1,2 portlandka Tato první portlandka má dvojité, červeno-růžové velké květy se zlatožlutými tyčinkami. Kvete v létě a ještě časně na podzim., tmavý střed a světlejší okraj -34 1,0-1,2 Nádherné, plné květy, ve kterých se střídá neuvěřitelná paleta barev - od růžové přes fialovou po hnědou a šedou. Je ostnatější než jiné gallicy. Pod bohatými květenstvími velkých květů se keři ohýbají větve. před 1759 tmavě 1,5-1,8 centifolia Tato má hustě přeplněné, velké, tmavě růžové květy se zeleným očkem uprostřed. Keř má vzpřímený růst. Jak sám název napovídá, u této se můžeme dočkat proliferování květů, což je botanický úkaz, kdy z prostředka květu začne vyrůstat a vykvétat nový květ. před 1500 růžovo bílá -34 0,7-0,8 Jednoduché, růžovo bílé květy. asi 1835 bílá opakovaně damascen a smetanově bílá lehce 1,5-2,5 Stránka 25 z 36 Sport z "Quatre Saisons Blanche". Středně velké, bílé květy jsou krásně plné a nádherně. Poupata jsou pokryta hustým, tmavě purpurovým, mechem. Keř má úpravný, vzpříměný růst. "Polní ". Má smetanově bílé, jednoduché květy se zlatožlutými tyčinkami uprostřed. Okvětní lístky mají srdčitý tvar.

26 2139 bella 2140 Centifolia (Cabbage Rose) lehce 2,0-2,5 Příbuzná s moyesii (Cinnamomeae). Růžové, středně velké, jednoduché květy vyrůstají na dlouhých větvích. Keř má vzpřímený vzrůst s obloukovitými větvemi. Je téměř beztrnný s matným, světle zeleným listím. Po odkvětu potěší velmi dekorativními šípky ,4-1,6 centifolia Růže, která dala jméno celé skupině růží - stolístek. Nádherně plné kulovité květy kolem sebe šíří omamnou vůni. Tato byla častým námětem slavných holandských malířů zářivě centifolia Tvoří přechod mezi stolístkami a mechovkami. Kališní lístky jsou výrazně kadeřavě přívěskaté a tvoří útvar, podobný třírohému klobouku, který nosil Napoleon. Odtud i další název této. Kvete pouze a nádherně Centifolia Major (Roses des Peintres) ,4-1,6 centifolia Velký květ, sytě růžové barvy se otevírá do nádherného rozetového tvaru Communis (centifolia muscosa, Old pink moss, Muscosa, Moss Provence,...) 1614 světle 1,3-1,5 mechovka Originální mechovka, která dala 2141 Centifolia Cristata (Chapeau de Napoleon, Crested Moss) Kirch Stránka 26 z 36 jméno celé skupině růží a jedna z nejkrásnějších mechovek. Kulovité květy čistě růžové barvy se otevírají do plochých misek a krásně. Poupata pokrývá hustý, světle zelený mech. Ladný keř s pěkným olistěním.

27 2144 Centifolia minima Holandsko asi ,0-1,3 centifolia Menší keř s krásnými, vonnými květy stolístky. Malé, poloplné květy se objevují uprostřed léta. Má matné listy a je velmi ostnitá. Vzpřímený růst cinnamomea plena sytě 1,0-2, Damascena semperflorens (Quatre Saisons, Autumn Damask, Monthly Rose, Bifera,..) bílá s lososově růžovým nádechem 0,8-1,2 opakovaně damascen a světle 1,5-2,0 Jedna z nejhezčích botanických růží s dekorativními šípky ve tvaru lahviček. fialová Jednoduché fialové květy se žlutými tyčinkami uprostřed. Keř má světlé, sytě zelené olistění. Šípky jsou malé, soudečkovitého tvaru. Vyžaduje vlhčí propustné půdy, snáší stín. hezky -23 2,5-3,0 opakovaně 2147 davidii Čína 2148 davurica 2149 X duponti Dupont v Evropě od bílá 1817 Stránka 27 z 36 Růže unikátní tím, že patří mezi nejstarší opakovaně kvetoucí růži na světe (z jiné skupiny než čínské ). Má dvojité, čistě růžové květy s velkými tyčinkami uprostřed a nádhernou vůni damascénských růží. Olistění je šedavo-zelené. Velké, čistě bílé květy se zlatožlutými tyčinkami odlišují tuto botanickou růži od ostatních. Kvete později než ostatní plané a kvetení opakuje ještě na podzim. Je to opravdu krásná.

28 2150 foetida bicolor Willmott (lutea bicolor, Austrian Copper) 1590 oranžově červená se -34 1,5-2,0 žlutým rubem Květy o průměru až 5cm mají ohnivě červeno-oranžovo-žlutou barvu. Kvete v červnu až červenci versicolor ( Mundi) před 1581 růžovobílá s karmínovými proužky -34 Sport z gallica Officinalis je nejstarší a nejznámější proužkovanou růží. Květy velké až 10cm krásně Glauca ( Rubrifolia) popsána v růžovo-fialová se světlým roce 1788 středem -27 1,5-2,5 Malé, jednoduché květy jsou karmínově červené se světlejším středem. glauca je ceněná pro své typické červeno-šedavé olistění. Na podzim dozrávají trsy oranžových, drobných šípků. Vzpřímený růst s obloukovitými větvemi x harisonii (Žlutá z Texasu) 1830 žlutá 1,5-2,0 Poloplný květ, snáší sucho a chudé půdy, zdravá, odolná, spontánní kříženec pimpinellifolia x foetida, kvete v květnu, známá žlutá z Texasu 2154 Hugonis 1899 světle žlutá -27 2,5-3,0 Asi 5cm velké, jednoduché, středně žluté květy, vykvétají v květnu až červnu jednotlivě na dlouhých, ostnitých, převisajících větvích statného keře. Jedná se o nejdéle pěstovanou žlutou růži v Evropě Moschata 1540 krémově bílá silná, mošuso vá vůně -24 3,0-5,0 opakovaně Harison Stránka 28 z 36 Středně velké, jednoduché květy smetanově bílé barvy vykvétají poměrně pozdě - až v srpnu a opakují kvetení do zámrazu. Růže má silnou mošusovou vůni.

29 2156 Moyesii introdukce z Číny 2157 Multiflora watsoniana (The bamboo rose, Matsumura) 1890 červená v zahradní růžovo-bílá kultuře od r x richardi (Rosa Sancta, Holy Rose of Abyssinia,..) 2,0-3,0 Jedna z nejkrásnějších divokých růží. Krvavě červené, středně velké květy mají kontrastně žluté tyčinky uprostřed. Velký keř má obloukovitě převisající větve. Vhodná do polostínu. Má krásné, lahvicovité šipky. ne 0,6-1,0 Botanická - rarita, pocházející z Japonska. Má zvláštní, drobné a velmi úzké listy. Tvoří nízký keřík s převisajícími tenkými větévkami. Kvítky jsou drobné a nevýrazné. světle 0,8-2,0 Růže s velmi zajímavou historií. Byla objevena v hrobkách faraónů, objevuje se pravděpodobně i na Krétě na freskách z doby mínojské. Pěstovala se ve středověku v klášterních zahradách. Růže tvoří nízký keř s pěkným olistěním a velkými, až 7cm v průměru, světle růžovými květy Roxburghii f. Normalis Čína 1908 světlounce ne -20 2,3-2,5 Roxburghii f. Normalis (má jednoduché, zářivě růžové květy) byla objevena až 100 let po plnokvěté roxburghii. Patří mezi jednu z nejkrásnějších botanických růží. Zajímavý efekt tvoří kůra, odlupující se ze starších, zdřevnatělých stonků.-27 C 2160 Roxburghii plena (Chestnut rose) Rehder 1814 sytě lehce -20 opakovaně Botanická jejíž květy jsou podobné již historickým růžím jsou hustě plné. Na podzim přináší krásné šípky. Poupě je kulaté a ostnité - připomíná kaštan. Stránka 29 z 36

30 lehce 2,0-3, sericea var. Pteracantha Čína 1809 bílá 2162 sericea var. "chrysocarpa" Čína 1809 bílá lehce 2,0-3, Setipoda introdukovaná z Číny růžovo bílá lehce lehce v Evropě od r Sherardii 2165 Reine des Mousseuses asi 1901 Robert & Moreau 1860 jemně Velmi neobvyklá, dekorativní vhodná do polostínu. Je charakteristická svými velkými, plochými trny, které jsou v mládí průsvitné červené a pokrývají obloukovitě převisající větve. Listí je drobné, nadýchané jako kapradí. Botanická, vyjímečná svými velkými plochými trny, v mládí průsvitně červenými. Rozdíl mezi "pteracanthou" a "chrysocarpou" je pouze v barvě šípků. Zatímco "pteracantha" je má červená, "chrysocarpa" je má žlutooranžové. 3,0-4,0 Velké ploché, jednoduché květy světle růžové barvy, které směrem do středu zbělají. Pěkné olistění a dekorativní, lahvicovité šípky ,8-3,0 Středně velké, sytě růžové jednoduché květy vykvétají na vlnitých větvích s hákovitými ostny. Na podzim je obsypána světle oranžovými šípky. mechovka Malé až středně velké poloplné Stránka 30 z 36 květy vykvétají samostatně v malých květenstvích. Keř má tmavě zelené listy a roste vzpřímeně.

31 2166 Reine Victoria Schwartz 1872 opakovaně bourbonka Jedna z nejoblíbenějších historických růží. Půvabné, velmi husté květy ve tvaru koule se objevují po celé léto a krásně. Barva květu je, hedvábná. Keř roste vzpřímeně až do výšky 1,5m. Může trpět na černou skvrnitost, proto je potřeba mít ji na teplém, vzdušném místě. Snáší dobře i částečný polostín René d Anjou Robert v kultuře od purpurově-fialová Robert le Diable 2169 Rose de Rescht Francie (Rose de Resht) 2170 Rose du Roi 1853 Lelieur asi mechovka Krásně plné, růžové květy centifolia nádherně. Poupátka jsou pokryta hnědavým mechem. Stolístka, někdy uváděná též jako gallica. Tmavě purpurové, hustě přeplněné květy nádherně a vykvétají později než ostatní stolístky. Pojmenovaná po opeře "Robert le Diable" skladatele Meyerbeera, která byla poprvé uvedena v roce Velmi odolná proti chorobám. 0,9-1,2 opakovaně damascen a červená, purpurově skvrnitá 0,8-1,0 opakovaně portlandka Nádherná poloplná s růžovo fialová Stránka 31 z 36 Kompaktní keř krásně opakovaně kvete, zvláště je-li pravidelně zmlazován a odkvetlé květy jsou odstraňovány. Silně. knoflíkem uprostřed má červenou barvu, ve které se objevují purpurové skvrny. Silně.

32 v kultuře od tmavě 2.pol. 16.století 2171 Rubiginosa 2172 Russelliana (Old Spanish Rose, Scarlet Grevillea,..) 2173 Salet Lacharme 2174 Sissinghurst West Castle (Rose des Maures) 2175 Sombreuil Robert (Colonial White) listy -34 2,0-3,0 po jablkác h Botanická, charakteirstická pro svou jablečnou vůni, která se šíří ze žlaznatého rubu listů, především ve vlhkém, teplém počasí. Jednoduché, růžové květy, po kterých následují oranžové šípky. pnoucí / rambler Hybrid multiflora. Středně velké květy obsypají tento rambler v roce nádherně růžovo-fialovými plnými květy, které se otevírají do plochých misek. Světle zelené svěží olistění tmavě až fialová 3,0-6, opakovaně mechovka Mechovka s růžovými květy, se 0,9-1,4 vůně čajovýc h růží -20 2,0-3,0 opakovaně pnoucí / rambler reintrodukova purpurově-rudá ná smetanově bílá Stránka 32 z 36 světlejším rubem okvětních plátků. Pěkně a poupata má obalena mechem. Poloplné až plné, tmavě purpurové květy, vykvétají ročně. Růže toleruje polostín i chudší půdy a nádherně. 9.března 1947 nalezla tuto růži Vita SackvilleWest, když čistila zahradu hradu v Sissinghurstu. Odtud tedy jméno této zajímavé. Méně mrazuvzdorná čajovka s přeplněnými, rozetovými, smetanově bílými květy, které jsou vhodné i k řezu. Vyhovuje ji teplejší a suché klima.

33 2176 Sophies Perpetual (Bengal Centifolia) odstíny růžové lehce opakovaně čínská Středně velké, pohárkovité květy se otevírají do nádherného květu. Květ je krásně vybarvený: tvoří jej hedvábné, středně růžové plátky, které směrem k okraji květů tmavnou. Květy vykvétají v malých soukvětích po celé léto Soupert & Notting Pernet 1867 středně 2178 Souvenir de La Malmaison Beluze 1843 světle silná vůně starých růží 2179 Souvenir de William Wood Verdier 1864 tmavě karmínová 2180 Souvenir du Dr.Jamain Lacharme Splendes před 1583 mechovka Poupátka obalená hustým, 0,6-1,0 remontuje 0,8-1,0 opakovaně bourbonka Něžně bourbonka s plnými, -27 1,5-1,5 opakovaně hybrid Temně rudé, plné květy a vykvétají po celé léto. tmavě červeno fialová příjemn á vůně -27 2,0-3,0 opakovaně hybrid Temně červeno purpurové květy. Kvete opakovaně po celé léto. růžovo červená příjemn ě Bezostná, příjemně gallica s krásně růžovo červeným, velkými květy, které obsypou celý keř. Stránka 33 z 36 zeleným mechem, rozkvétají do sytě růžových, kulovitých, plných květů. Občas opakuje kvetení ještě na konci sezóny. Je pojmenována po dvou lucemburských šlechtitelích Jeannu Soupertovi a Pierru Nottingovi, kteří založili společnou firmu na šlechtění růží. velkými, rozetovými květy. Pojmenovaná podle slavné zahrady cícařovny Josefíny v Malmaisonu. Překrásně a kvete opakovaně.

34 2182 Stanwell Perpetual Lee 2183 Surpasse Tout Hardy 1838 růžovo bílá Malá poupátka se otevírají do opakovaně spinossima atraktivních, plných květů, typických pro staré, světle růžové barvy. Růže se dlouho usazuje, ale potom vyžaduje minimální péči, pouze odstraňování starého dřeva třešňově 1,0-1,2 Tmavé, třešňově růžové květy jsou plné a krásně voňavé. Keř má jen málo trnů Tour de Malakoff Soupert & (Black Jack) Notting 1857 fialová 1,8-2,0 centifolia Velké květy tmavě fialové barvy se zeleným okem, vykvétají v obrovském množství na velkém, volně rostoucím keři, jehož větve se pod tíhou květů ohýbají Tricolore de Flandre 1846 růžovo bílo fialově panašovaná 0,8-1,0 Excelentní s krásným zbarvením. Květy jsou trojbarevné bílo růžovo fialově panašované. Keř má hodně trní. 1,5-2,0 damascen a Tato je od starověku planážnicky pěstována pro své květy, které obsahují vonné silice, vhodné k výrobě růžového oleje. tmavě rudá lehce -34 1,0-1,3 galica Téměř bezostrná nádherná gallica vzpřímeného vzrůstu.velké,sametově červenofialové květy jsou plné a mají kontrastně zlaté tyčinky uprostřed. Van Houtte 2186 Trigintipetala ('Rose von Kanzalik', 'Bulgarische Ölrose') před Tuscany (Old velvet Rose) 1596 Stránka 34 z 36

35 2188 Tuscany Superb 2189 Ulrich Brunner Fils 1848 Levet 2190 Van Huysum (Celsiana) 1881 před Variegata di Bologna Bonfiglioli 2192 Velours Poupre Dupont 2193 Viridiflora BambridgeHarrison 1909 před lehce červeno purpurová 1,0-1,2 Pravděpodobně se jedná o sport Tuscany, ale keř je méně křovitý a spíše vyšší. Květy jsou větší než u Tuscany s více okvětními plátky a méně nápadným středem. Tato má vysoký rovný vzrůst, hodí se tedy do pozadí smíšených záhonů. Krásná třešňová barva květů je umocněna jejich elegantním tvarem. zářivě třešňově se světle růžovým středem -27 opakovaně hybrid světle silná vůně 1,5-1,8 růžovo bílo červeně panašovaná 2,0-2,5 opakovaně bourbonka Velké bílé květy s růžovými a tmavě karmínová zelená 0,7-0,9 Stránka 35 z 36 Velmi stará, reintrodukovaná Celsem v roce 1817 má krásné, poloplné květy, v odstínech světle růžové. červenými proužky, které dodávají na svěžesti jsou plné a velké. Růže kvete velmi bohatě, později v sezóně lehce opakuje. Někdy revertuje zpět k původní fialové růži Victor Emmanuel. Je náročnější na živiny.) ne damascen a Malé až středně velké, plné, sametové květy. opakovaně čínská Jedná se o kuriozitu. Květ je kompletně zlistnatělý, zelený. Viridiflora je sport tisíc let staré čínské Old Blush, která se dostala na západ v roce 1750 a podílela se na vzniku remontujících růží.

36 2194 William Lobb (Old Velvet Moss) Laffay Yolande d Aragon Vibert York and Lancaster (Rosa damascena 'Versicolor') 2197 Zephirine Drouphin před 1551 Bizot 1868 karmínově purpurová 2,0-2,5 mechovka Tmavě purpurová mechovka, voňavá. Průměr květů je až 7cm. Jedna z nejlepších mechovek. Svým vysokým vzrůstem se hodí spíše do pozadí smíšených záhonů. růžově fialová 1,0-1,2 opakovaně portlandka Jedna z nejhezčích historických růžovo bílé nebo kombinované květy 1,5-2,0 sytě 2,0-3,0 opakovaně bourbonka Bourbonka. Ačkoliv jednotlivé květy Stránka 36 z 36 růží. Průměr plného květu dosahuje neuvěřitelných 10cm. Vyžaduje hnojení, dobrou zálivku a odstraňování odkvetlých květů aby kvetla opakovaně. damascen a Poloplné květy se zvlášním zabarvením - některé jsou růžovo bílé, některé mají tmavší skvrny, různé odstíny barev rostou na jednom keři. Květy samotné nejsou nijak výstavní, ale vykvétají v elegantních květenstvích na pěkném keři s dobrým olistěním. Vyžaduje kvalitní půdu. nejsou nikterak vyjímečné, patří tato mezi nejlepší a nejkrásnější pnoucí vůbec. Obrovské množství vonných, sytě růžových květů se objevuje s neuvěřitelnou vytrvalostí po celou sezónu. Dobře se jí daří i na severní zdi. Může být použita i jako velký keř nebo do živých plotů.

Parkové růže. Miloslav Šíp - Růžové a okrasné školky www.sipruze.wz.cz. Podzim 2011. Katalog č. 8. výška výška do (m)

Parkové růže. Miloslav Šíp - Růžové a okrasné školky www.sipruze.wz.cz. Podzim 2011. Katalog č. 8. výška výška do (m) Podzim 0 Parkové růže kód název šlechtitel rok výška výška od do (m) (m) barva 80 Agnes Dr. W. Saunders 9 světle žlutá 80 Aloha intredukce Boerner 949 růžová s lososovým nádechem, poznámka rugosa hybrid,částečně

Více

Pnoucí růže. Katalog č. 4. Podzim výška od (m) výška do (m) růžová se žluto hnědým odstínem. Walter Van Flet

Pnoucí růže. Katalog č. 4. Podzim výška od (m) výška do (m) růžová se žluto hnědým odstínem. Walter Van Flet Katalog č. Podzim 011 Pnoucí růže kód název šlechtitel rok barva výška od (m) výška do (m), rambler -18 C 01 Aglaia Shmitt 1896 žluto bílá 0 Albertine Barbier 191 0 Alchymist 196 žluto pomerančová 0 American

Více

Pelargonium Hybrid Calliope

Pelargonium Hybrid Calliope Pelargonium Hybrid Calliope Veliké poloplné květy intenzivních barev Mohutná rostlina, velmi odolná k horku Zálivka: po proschnutí substrátu, nerosit květiny a pelargonie Pelargonium Hybrid Caliente Jednoduché

Více

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty

Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty Stromy navržené k výsadbě v historickém centru obce Tuklaty Třešeň ptačí - PRUNUS AVIUM PLENA - výška 8-12m, zaoblená koruna široká 4-6m, kvete v dubnu plným bílým květem, okrasný druh netvoří plody. Třešně

Více

Plán záhonu Venkovská zahrada

Plán záhonu Venkovská zahrada Plán záhonu Venkovská zahrada Venkovská zahrada Venkovská zahrada se vyznačuje geometrickým a symetrickým uspořádáním. Ohraničení zcela klasicky tvoří živý plot ze zimostrázu. Středu zahrady vévodí jabloň

Více

K E Ř E A S T R O M Y

K E Ř E A S T R O M Y Keře a stromy Většině zahradních dřevin stačí, když budete pravidelně odstraňovat nemocné a mrtvé větve a v intervalu dvou až tří let vyřezávat nejstarší výhony. Za pravidelné prosvětlování se keře odvděčí

Více

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle 1 Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle kvetou. Tyto rostliny ale nemusí kvést po celou vyznačenou

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou.

Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. ŘEŠENÍ: Přečti si text a odpovídej na otázky celou větou. SNĚŽENKA PODSNĚŽNÍK je vytrvalá rostlina. Zimu přežívá v zemi v podobě malé cibulky. Brzy na jaře (únor, březen) z cibulky vyrostou listy a stonky

Více

Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21

Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21 Zahradní terapie Charakteristiky rostlin k přepsání do Braillova písma, 1. část 1-21 1. Akebie Akebie kvete v období května. Fialově zelené polody dozrávají v období září. Květy jsou zbarvené do fialova.

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

Letničky a balkonové rostliny

Letničky a balkonové rostliny Letničky a balkonové rostliny V nabídce široký sortiment květin pro použití do nádob i na záhony. V prodeji od května 2013. Termín zahájení prodeje bude upřesněn. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Katalog okrasných trav = rod Miscanthus =

Katalog okrasných trav = rod Miscanthus = Katalog okrasných trav = rod Miscanthus = (Ozdobnice) Luděk Urban 2010 Představené kultivary: Miscanthus japonicus Giganteus Miscanthus japonicus Goliath Miscanthus sinensis Adagio Miscanthus sinensis

Více

komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři...

komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři... komplexní služba Menu Květin Efekt podaný na talíři... komplexní služba Menu květin Pro splnění všech požadavků konkrétního prostoru, nelze se spoléhat pouze na jednom řešení. Pro maximální přizpůsobení

Více

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice

JARNÍ KVĚTINY. Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice JARNÍ KVĚTINY Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165 Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice 25.11.2011 Anotace Materiál obsahuje pracovní listy. Autor

Více

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE _99 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Růže šípková Růže šípková Rosa canina L Růžovité (Rosaceae) Charakteristika - rozvětvený

Více

Růže. 26. října 2015 Stránka 1 z 5

Růže. 26. října 2015 Stránka 1 z 5 Růže Název Popis Velikost Specifikace Maloobchodní cena s DPH Rosa - pokryvná 15-20 H 12 39 Rosa alba var. incarnata - bílý růžovějicí, voní, 1,8 m 15-20 Ko 7,5 l 124 Rosa alba var. suaveolens - bílá,

Více

růže bílá KER, sv. bílorůžová, voní, 1,8 m Ko 2 l 124 Kč Ko 7,5 l 124 Kč růže pnoucí PN, žlutooranžová, voní, 3 m prost.

růže bílá KER, sv. bílorůžová, voní, 1,8 m Ko 2 l 124 Kč Ko 7,5 l 124 Kč růže pnoucí PN, žlutooranžová, voní, 3 m prost. Růže Vědecký název Český název Krátký popis Velikost Specifikace 1 Cena vč DPH Rosa alba var. incarnata růže bílá KER, sv. bílorůžová, voní, 1,8 m 15-20 124 Kč 15-20 Ko 7,5 l 124 Kč Rosa 'Alchymist' PN,

Více

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém

Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Výstava kamélií v Kroměříži Kamélie v novém Velmi cennou součástí sbírky rostlin pěstovaných v Květné zahradě v Kroměříži je také kolekce kamélií čítající 40 vzrostlých stromů a stejný počet menších rostlin

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 27 Ovocné dřeviny Ing.

Více

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35

BRASSIA BRASIE KH0338_blok.indd :48:35 BRASSIA BRASIE BRASSIA BRASIE ORCHIDEJE BRASSIA BRA- SIE Druhy a kultivary Rod zahrnuje asi 30 50 druhů a mnoho stovek jak mezidruhových, tak mezirodových kříženců. Z mezirodových hybridů jsou nejrozšířenější

Více

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá Dřeviny k prodeji 2019: od 25,--Kč/ks Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ stín Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá 25m Solitéra nebo stromořadí hortenzie stromečkovitá -

Více

MEČÍKY pro jaro 2019 ( Ing. Z. Krupka, Malotická 1646, Praha 9)

MEČÍKY pro jaro 2019 ( Ing. Z. Krupka, Malotická 1646, Praha 9) MEČÍKY pro jaro 2019 ( Ing. Z. Krupka, Malotická 1646, 190 16 Praha 9) cen. číselný název odrůdy, šlechtitel, stručný popis skup. kód rok introdukce, doba kvetení I.odrůdy velkokvěté, průměr květů od 9

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 16 Ostatní jehličnany

Více

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides)

Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Katalpa Trubačovitá (Catalpa bignonioides) Popis : Katalpy jsou si vzájemně velice podobné růstem, listy i květy. Jsou zpravidla nepřehlédnutelné, exotické, majestátní a dlouhověké. Obvykle dorůstají výšky

Více

Nabídka jaro 2013: 'Ann Lindsay' 'Azurro' 'Blue Boy'

Nabídka jaro 2013: 'Ann Lindsay' 'Azurro' 'Blue Boy' Nabídka jaro 2013: V následujícím přehledu jsou uvedeny dva údaje, které potřebují vysvětlení. Zmiňovaná velikost rostlin v 10 létech a jejich mrazuvzdornost jsou vlastnosti, kterých může být dosaženo

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese

Rostliny z našeho okolí. Přírodní společenstvo V lese Rostliny z našeho okolí Přírodní společenstvo V lese Dřeviny Smrk ztepilý Jsem statný stálezelený jehličnatý strom. Dorůstám do výšky až 50 m. Mám rovný kmen, který je v mládí pokrytý hladkou, světlehnědou

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2)

* D2 Rychlost růstu. Větvení - postavení hlavních větví vůči vertikále kmene (obr. 2) Klasifikátor okrasných jabloní (W93) (ing. Součková, VÚKOZ Průhonice, 2002) *D1 Obrys koruny (viz obr. 1) Hodnotí se v době vegetačního klidu koncem zimy nebo časně na jaře široce vejčitý ( Wintergold

Více

Dendrologická stezka. Seznam druhů:

Dendrologická stezka. Seznam druhů: Chodovem byla vytvořena žáky a učiteli ZŠ Chodov Komenského v rámci předmětu Biologický seminář v roce 2013. Projekt vznikl za finanční podpory města Chodova a Karlovarského kraje. Smyslem této stezky

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Škodliví činitelé růží

Škodliví činitelé růží 13 Škodliví činitelé růží Zlatohlávek zlatý Rod Zlatohlávek tmavý Rod Pidikřísek růžový Rod Zelenavé housenky obaleče růžového (Archips rosana) většinou ožírají mladé listy a poupata. Vajíčka tohoto motýlka

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Petúnie (Petunia)

Více

Daruj život, daruj stromeček

Daruj život, daruj stromeček Daruj život, daruj stromeček Ukažte všem že jste dál, na špici ekologické vlny - buďte trendy. V nabídce téměř každého z prodejců produktů najdeme nějakou "zelenou" položku, navíc patřičně zdůrazněnou

Více

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod.

Slivoně. Doba sklizně: od poloviny do konce září Vhodná do teplých a středních oblastí. Žlutá chutná dužnina. Tmavě modrý, oválný plod. Althanova Slivoně Doba sklizně: 2/2 srpna (vydrží 2 týdny na stromě) Renklóda Cizosprašná renklóda nenáročná na stanoviště. Plody jsou velké, kulaté, mají fialově načervenalou barvu. Dužnina je pevná,

Více

Ligularia Cass. popelivka

Ligularia Cass. popelivka Ligularia Cass. popelivka Compositae 80 150 druhů; kontinentálně euroasijský rod s těžištěm výskytu v Číně, Japonsku, méně v Evropě; u nás ojediněle se vyskytující L. sibirica, na Slovensku také L. glauca.

Více

NOVÉ VARIETY TRVALEK 2019/20 Genetika DÜMMEN ORANGE

NOVÉ VARIETY TRVALEK 2019/20 Genetika DÜMMEN ORANGE NOVÉ VARIETY TRVALEK 2019/20 Genetika DÜMMEN ORANGE JARNÍ DRUHY AUBRIETA gracilis Nová série s genetikou Dümmen Orange Série je pojmenována Rock On Excelentní raná doba květu, syté barvy. Kompaktní stálezelené

Více

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici 16. Štěpnice Zámek ve Frýdku byl kdysi zeměpanským hradem, který založila těšínská knížata v polovině 14. století k ochraně zemské hranice s Moravou a obchodní cesty z Moravy vedoucí tehdy ve směru Příbor

Více

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky (Raphanus sativus L.) pěstujeme a sklízíme jako jednu z prvních jarních zelenin, díky obsahu mnoha prospěšných obsahových látek přispívá k podpoře našeho

Více

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika

VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika VY_52_INOVACE_84 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Topol osika Topol osika (osika obecná) Populus tremula L. Strom středních rozměrů se

Více

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ

ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ ÚPRAVY PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH NAD SÁZAVOU VENKOVNÍ ZAŘIZOVACÍ PRVKY DĚTSKÉ HŘIŠTĚ OZELENĚNÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA 1 1. Identifikační údaje a) označení stavby: ÚPRAVA PLOCH U KD A K NÁDRAŽÍ V HAMRECH

Více

Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018

Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018 Novinky v sortimentu dvouletek FPS 2018 Viola x wittrockiana Delta Pure Violet Imp, White with Blotch Imp, Blue Morpho Velkokvětá série Delta je známá po celém světě pro svoje všestranné použití jak pro

Více

PRIM. Villard blanc x Královna vinic

PRIM. Villard blanc x Královna vinic PRIM Villard blanc x Královna vinic Letorosty středního až bujného růstu, hrozny středně velké až velké. Bobule oválné, s pevnou a tuhou slupkou, která dosti dobře odolává hnilobě. Barva slupky je jantarově

Více

Vlastnosti kultivarů Carnelia

Vlastnosti kultivarů Carnelia POT CARNATION 2019-20 Nová globální značka pro sortiment karafiátů Dümmen Orange Vlastnosti kultivarů Carnelia Silné rostliny s jednoduchou údržbou Vhodné do záhonů s velice dobrou schopností znovunakvétání

Více

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE Objednací číslo:1000oo Jahodník měsíční Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim. Vyžaduje osluněné pozemky s dostatkem živin

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 25 Topol Ing. Hana Márová

Více

NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ

NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ NA ŠKOLNÍ KEŘE NA ŠKOLNÍ ZAHRADĚ ZAHRADĚ JAKÝ ROZDÍL JE MEZI STROMEM A KEŘEM A PROČ JSOU KEŘE V PŘÍRODĚ DŮLEŽITÉ Strom má kmen, který se v určité výšce nad zemí dělí na jednotlivé větve na rozdíl od keře,

Více

Chardonnay. D.O.C. Friuli Colli Orientali. Odrůdy: 100% Chardonnay. Sklizeň období: Druhý týden v září. Alkohol: 13,00 % objemových.

Chardonnay. D.O.C. Friuli Colli Orientali. Odrůdy: 100% Chardonnay. Sklizeň období: Druhý týden v září. Alkohol: 13,00 % objemových. Chardonnay 100% Chardonnay Druhý týden v září Barva slámově žlutá se zelenkavými odlesky, s přibývající intenzitou v průbehu stárnutí. Na konci můžeme cítit tóny hlohu, jablka a křupavého chleba. Chuť

Více

Straight from the breeder. A guaranteed better result! Sazečka cibule. Unique genetics The best varieties for you

Straight from the breeder. A guaranteed better result! Sazečka cibule.   Unique genetics The best varieties for you Straight from the breeder A guaranteed better result! Sazečka cibule Unique genetics The best varieties for you www.qualityinside.nl Již dlouho zaujímá šlechtitelský tým firem Bejo Zaden a De Groot en

Více

Montfavet. Lycopersicum

Montfavet. Lycopersicum Montfavet tyčkové rajče skleníková i polní kultura velmi rané- dozrává už v červnu plod kulatý o váze 140g velmi chutné plody do salátů i na vaření 140 cm Fantasio tyčkové rajče skleníková i polní kultura

Více

Meruňky BERGERON DARINA

Meruňky BERGERON DARINA Meruňky BERGERON Růst: středně bujný Zrání: 6 dní po odrůdě Velkopavlovická Plod: Je střední velikosti. Slupka je oranžově žlutá se světle červeným líčkem. Povrch plodu je matný. Dužnina je pevná, rozplývavá,

Více

Plán záhonu Zastíněný záhon

Plán záhonu Zastíněný záhon Plán záhonu Zaěný záhon Zaěný záhon Atraktivní a odolné omilné trvalky, jako jsou dlužichy, čechravy, hosty a bergenie, vytvářejí napínavé barevné a tvarové kontrasty a hodí se do každé zahrady. Oblé křivky

Více

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena 2013 Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena www.praktickazena.cz KALENDÁŘ 2013 vydala jako speciální elektronickou publikaci Praktická moderní žena Sanoma Media Praha 2012 Leden 2013 HIPPEASTRUM

Více

Každá rostlina má svůj úkol

Každá rostlina má svůj úkol 118 zahrada Suchomilné rostliny vysazené v okolí domu, kde převažuje chudá, vysychavá půda Každá rostlina má svůj úkol Rozsáhlá zahrada, kterou založila paní Beth Chatto, je většinu času otevřená veřejnosti.

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

HABR PODLE JEDNE VIZE

HABR PODLE JEDNE VIZE HABR PODLE JEDNE VIZE Text a fotografie: Jurg Stáheli Před čtrnácti lety, když jsem se intenzivně zabýval sběrem rostlin v přírodě (jamadori), jsme s mým kolegou narazili na příkrém jižním svahu na okraji

Více

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka:

Meruňky LESKORA Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: HARCOT Růst: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: Meruňky LESKORA Růst: středně silný Kvetení: částečně samosprašná, Plodnost: raná, vysoká a pravidelná Zrání: 16 dní před odrůdou Velkopavlovická. Plod: Středně velký s hmotností 40 g. Základní barva je

Více

Luskoviny. Luskoviny

Luskoviny. Luskoviny Luskoviny Seznam rostlin: hrách setý zahradní (Pisum sativum) hrách setý rolní = peluška (Pisum sativum) sója luštinatá (Glycine max) lupina bílá vikev setá Hrách setý zahradní (Pisum sativum) Hrách

Více

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea)

DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) DUB ZIMNÍ (Quercus petraea) Velmi statný strom dosahující 30 35 m výšky, s nepravidelnou korunou se silnými větvemi, kmen má válcovitý s hrubou, šedohnědou, podélně a hluboko trhlinatou borkou. Listy má

Více

CalendarColors. Podzimní kolekce

CalendarColors. Podzimní kolekce CalendarColors Podzimní kolekce CalendarColors Podzimní kolekce Co vám přináší? Umožňuje vám rozšířit prodejní sezonu o snadno pěstovatelné rostliny, které můžete prodávat společně s maceškami a chryzantémami

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 29 Okrasné listnaté

Více

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé

1. třešňový týden. Adélka. Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina červená, měkká, sladká, slabé 1. třešňový týden Adélka Typ: srdcovka Růst: střední, koruna kulovitá, větve vyholují Kvetení: velmi rané Opylovač: Rivan Dozrávání: 1. třešňový týden (2 dny po odrůdě Rivan) Plody: menší, srdcovité, dužnina

Více

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty.

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. DUBEN 2017 Fla Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. tolerantní k většině kořenových chorob a padlí pokračuje v růstu i při chladném

Více

Pestrobarevnou dekorativní kosmetiku bagsy (z Marionnaud) ocení i veganky

Pestrobarevnou dekorativní kosmetiku bagsy (z Marionnaud) ocení i veganky Pestrobarevnou dekorativní kosmetiku bagsy (z Marionnaud) ocení i veganky Jako malované. Přesně tak vypadají nádherné obaly nové dekorativní kosmetiky bagsy, která je k dostání v síti parfumerií Marionnaud.

Více

05. Park u kina Petra Bezruče

05. Park u kina Petra Bezruče 05. Park u kina Petra Bezruče Přestavba Frýdku-Místku probíhala od roku 1963. Prvními obytnými soubory byla sídliště Riviera I a II a Bezručovo. Nárůst počtu obyvatel v této lokalitě vyžadoval i nové objekty

Více

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami

podzim plný barev PODZIM ZIMA Po letních tropických vedrech Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Vydání 2/2015 Ing. Dušan Horák HORÁKOVY ŠKOLKY Bystřice pod Hostýnem PODZIM ZIMA Borůvky nejen do nádob Podzimní asijské hořce Italská panna cotta s borůvkami Po letních tropických vedrech podzim plný

Více

Templářské sklepy ČEJKOVICE

Templářské sklepy ČEJKOVICE Templářské sklepy ČEJKOVICE Ryzlink rýnský 2005 Cena: CZK 105 cena / karton: CZK 628 Harmonické víno světlé žlutozelené barvy s příjemnou plnou chutí, výraznější kyselinou a květinovým aroma, které přechází

Více

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 1 ZAHRADNICTVÍ Navštivte naše ZAHRADNICKÉ CENTRUM, kde si můžete vybrat květiny přímo ze skleníků.

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

VY_32_INOVACE_097. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_097. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_097 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Topol osika - prezentace Vyučovací předmět:

Více

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena

Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Olejniny Seznam rostlin: brukev řepka olejka (Brassica napus) slunečnice roční len setý mák setý bavlník Copyright 2017 Autorské fotografie Všechna práva vyhrazena Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova

HOUBY NAŠICH LESŮ. Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova HOUBY NAŠICH LESŮ Jedlé houby, které rostou v okolí Cizkrajova 1. Muchomůrka růžr ůžovka Klobouky jsou 5 18 cm široké, v mládí polokulovitě sklenuté,, pak polosklenuté až ploché,, masité, masově růžové

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná Vacciniu vitis-idaea L. Borůvkovité (Vacciniaceace)

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 0 9 U k á z k a k n i h

Více

SORTIMENT NABÍZENÝCH DÝNÍ - PODZIM 2017

SORTIMENT NABÍZENÝCH DÝNÍ - PODZIM 2017 SORTIMENT NABÍZENÝCH DÝNÍ - PODZIM 2017 Blue Kuri - skupina Hokkaido, šedomodré, plošně kulovité plody s oranžovou velmi chutnou dužinou, váha plodu cca 1,5kg Cena Cinderella skupina velkoplodé, plody

Více

7. Morfologie. Květy. Kořeny

7. Morfologie. Květy. Kořeny 7. 104 Růže jsou velmi bohatá skupina druhů a odrůd a jsou oblíbené zejména díky svému květu. Tento rostlinný rod je rozšířený po celém světě. Dnes je známo téměř 200 botanických (planých) druhů a tisíce

Více

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci

JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci JARNÍ KVĚTINY -texty + test k prezentaci VY _52_ INOVACE_18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Ročník: první - třetí Jarní květiny texty + opakovací testík k prezentaci Sněženku

Více

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu:

VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu: VY_32_INOVACE_1 Břeclavsko v ČR Vypracovala: Mgr. Marcela Minaříková Mgr. Světlana Čumalová Téma: 22 Kartičky - rostliny Vznik: září 2011 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2787 ANOTACE: - šablona je určena

Více

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_96 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Borůvka černá Borůvka černá Vaccinium myrtillus L. Borůvkovité (Vacciniaceace) Charakteristika

Více

ZPRAVODAJ. č.123. Spokojené Velikonoce a příjemné prožití jara. duben 2012. Vychází 3x ročně

ZPRAVODAJ. č.123. Spokojené Velikonoce a příjemné prožití jara. duben 2012. Vychází 3x ročně ZPRAVODAJ č.123 Spokojené Velikonoce a příjemné prožití jara Vychází 3x ročně duben 2012 Ediční rada Zpravodaje: Jitka Knížková, odp. redaktorka (j.knizkova@centrum.cz), Zuzana Holancová (zuzana.holancova@centrum.cz),

Více

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN Jakostní vína Gold Premium Jedná se o jakostní vína, pocházející z hroznů vypěstovaných na místních vinicích. Vína pocházející z této krajiny jsou charakteristicky plné, osobité,

Více

Vojtěška setá Medicago sativa L.

Vojtěška setá Medicago sativa L. Vojtěška setá Medicago sativa L. Lodyhy: přímé i vystoupavé, lysé Listy: trojčetné, lístky v horní třetině na obvodu zubaté, prostřední lístek dlouze řapíčkatý Květenství: hlávkovitě zkrácený hrozen Květy:

Více

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen

TŘÍLAMELOVÉ PARKETY. Může obsahovat dobře srostlé suky o průměru až 3 mm, ovšem jen TŘÍLAMELOVÉ PARKETY Dub Select Dřevo s poměrně homogenní barvou. Mezi jednotlivými lamelami mohou být patrné malé barevné odchylky. Materiál může obsahovat dřeňové paprsky. Může obsahovat dobře srostlé

Více

Novinky 2010/2011.

Novinky 2010/2011. www.bejo.cz 3 CELER ŘAPÍKATÝ APIUM GRAVEOLENS L. VAR. DULCE Mambo Nová odrůda řapíkatého celeru se zvýšenou odolností k Septoria apiicola. Mambo dává vysoké výnosy dlouhých hladkých řapíků. Sklizeň cca

Více

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel.

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel. Prodej rostlin Rostliny jsou vypěstovány v našich klimatických podmínkách, takže mají vyšší odolnost pro naše podnebí, než rostliny z dovozu. Prodáváme zdravé, ošetřené rostliny větších velikostí, vhodné

Více

Sortiment důležitých variet Poinsettií včetně novinek Syngenta All rights reserved

Sortiment důležitých variet Poinsettií včetně novinek Syngenta All rights reserved Sortiment důležitých variet Poinsettií včetně novinek 2018 1 2009 Syngenta All rights reserved Postavení Červených Poinsettií Syngenta Flowers Rané kompaktní střední vzrůstné 5,5 týdnů (6.5) Early Millennium

Více

Metasekvoje čínská (Metasequoia glyptostroboides)

Metasekvoje čínská (Metasequoia glyptostroboides) Metasekvoje čínská (Metasequoia glyptostroboides) Popis: Metasekvoje čínská je opadavý jehličnatý strom s odděleným samčím a samičím květenstvím. Dorůstá výšky přes 35 m, koruna má úzký pyramidální tvar,

Více

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby.

Číslo klíčové aktivity: V/2 LABORATORNÍ PRÁCE- HOUBY. Tematická oblast: Žák si procvičí znalosti a prohloubí vědomosti z kapitoly Houby. Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH VĚD Číslo klíčové aktivity: V/2 Název DUM:

Více

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost:

Slivoně HERMAN Růst: Kvetení: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Poznámka: ČAČANSKÁ RANÁ Růst: Kvetení: Opylovače: Plodnost: Zrání: Plod: Odolnost: Slivoně HERMAN Růst: středně bujný Kvetení: rané, samosprašná Plodnost: velmi raná, pravidelná. Zrání: 57 dní před odrůdou Domácí Plod: Pološvestka. Plod je středně velký, vejčitý, 30 35 g. Dužnina je

Více

CalendarColors. Jarní kolekce

CalendarColors. Jarní kolekce CalendarColors Jarní kolekce CalendarColors Jarní kolekce Co vám přináší? Umožňuje rozšířit vaši prodejní sezonu o snadno rostoucí rostliny, které kvetou a prodávají se ještě před letničkovou sezonou Tyto

Více

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3

PROJEKT: OP VK 1.4 61345741. Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Název materiálu: NAHOSEMENNÉ ROSTLINY - JEHLIČNANY VY_52_INOVACE_K1_P36_3 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová

Více

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016

NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016 NABÍDKA OKRASNÝCH STROMŮ PODZIM 2016 JAN SMEJKAL Javornická 846, 768 72 Chvalčov Tel.: 607 631 234; info@okrasnestromy.cz www.okrasnestromy.cz Umístění školky: Po levé straně u silnice z Hlinska pod Hostýnem

Více