Souhrnná teritoriální informace Zimbabwe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Souhrnná teritoriální informace Zimbabwe"

Transkript

1 Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Harare ke dni Seznam kapitol souhrnné teritoriálné informace: 1. Základní informace o teritoriu 2. Vnitropolitická charakteristika 3. Zahraničně-politická orientace 4. Ekonomická charakteristika země 5. Finanční a daňový sektor 6. Zahraniční obchod země 7. Obchodní a ekonomická spolupráce s ČR 8. Základní podmínky pro uplatnění českého zboží na trhu 9. Investiční klima 10. Očekávaný vývoj v teritoriu 1/32 Zastupitelský úřad Harare ()

2 1. Základní informace o teritoriu 1.1. Oficiální název státu Zimbabwská republika (Republic of ) 1.2. Rozloha Rozloha celkem: km 2, z toho km 2 vlastní území a km 2 vodních ploch. Celková délka zimbabwských hranic: km. Země, s nimiž hraničí a délka hranic: Botswana 813 km Mosambik km JAR 225 km Zambie 797 km Počet obyvatel, hustota na km², podíl ekonomicky činného obyvatelstva Počet obyvatel: 11,4 mil. (odhad červenec 2009) Průměrná hustota obyvatel na 1 km2: 29,2 Podíl ekonomicky činného obyvatelstva: ve věku let: 52,2 % obyvatelstva (z toho 2,7 mil. mužů a 3,3 mil. žen) Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení Průměrný roční přírůstek obyvatelstva: 1,53 % (odhad 2009) Demografické složení (2007): 0 14 let: 43,9 % (chlapci 2,5 mil. / dívky 2,5 mil.) let: 52,2 % (muži 2,7 mil. / ženy 3,3 mil.) 65 let a výše: 3,9 % (muži 0,2 mil. / ženy 0,3 mil.) 2/32 Zastupitelský úřad Harare ()

3 Průměrný věk (medián): 17,6 let Odhad podílu obyvatelstva HIV pozitivního: 15,3 % počet úmrtí na AIDS ročně Národnostní složení Zimbabwské obyvatelstvo je tvořeno z 98 % původními africkými kmenovými skupinami (z toho Šona činí 71 %, Ndebele 16 %, ostatní etnika 11 %) a z 1% bělochy a 1 % míšenci a Asiaty Náboženské složení 50 % synkretické (směsice částečně křesťanského a částečně domorodého náboženství), 25 % křesťanské (anglikánské, římsko-katolické, protestantské), 24 % tradiční domorodá náboženství, 1 % ostatní (muslimské, hinduistické, židovské náboženství) Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky Úředním jazykem je angličtina. Z dvou hlavních skupin jazyků bantuské rodiny pak kolem 60 % obyvatelstva používá šonštinu (Shona) a 40 % ndebelštinu (Sindebele) Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města Administrativně správní členění země: 8 provincií: Manicaland Mashonaland Central Mashonaland East Mashonaland West Masvingo Matabeleland North Matabeleland South Midlands 2 města se zvláštním statutem: hlavní město Harare město Bulawayo Hlavní město: Harare (1,2 mil. obyvatel) 3/32 Zastupitelský úřad Harare ()

4 Další velká zimbabwská města (počet obyvatel v tisících): Bulawayo (790) Chitungwiza (365) Gweru (160) Kwekwe (95) Mutare (85) Kadoma (85), Masvingo (65) 1.9. Peněžní jednotka a její členění, používání jiných měn Zimbabwský dolar (mezinárodní kód ZWD, místní používaná zkratka Z$), byl v letech stižen astronomickou inflací (až biliony procent). Od února 2009 se zimbabwský dolar přestal používat, v dubnu 2009 vláda formálně pozastavila jeho používání na jeden rok a schválila v podstatě neomezené používání směnitelných měn. Ani v roce 2011 není návrat k místní měně na pořadu dne. V současné době se jako hlavní platidlo používá americký dolar (USD). V USD účtují všechny veřejné instituce. Paralelně obíhá jihoafrický rand (ZAR), neformálně platí kurs 1 USD = 10 ZAR. V blízkosti hranic s Botswanou obíhá též botswanská pula. Peněžní transakce probíhají většinou v hotovosti. Jiné než výše uvedené měny (včetně eur) je obtížné směnit. Mezinárodní platební karty mají velmi omezenou použitelnost Státní svátky, obvyklá pracovní a prodejní doba Oficiální státní svátky: 1. leden New Year s Day (Nový rok) Velikonoční pátek, sobota a neděle (pohyblivé) 18. duben Independence Day (Den nezávislosti, oficiální státní stávek země) 1. květen Worker s Day (Den pracujících) 25. květen Africa Day (Den Afriky) 10. srpen Heroes Day (Den hrdinů) 11. srpen Defence Forces Day (Den ozbrojených sil) 22. prosinec National Unity Day (Den národní jednoty) 25. prosinec Christmas Day (1. svátek vánoční) 26. prosinec Boxing Day (2. svátek vánoční) Další svátky může vyhlásit osobně prezident republiky jako dodatečné dny volna v souladu čl. 2 (odst. 2) zákona Public Holidays and Prohibition of Business Act. Úřední/otevírací hodiny: Obvyklé úřední hodiny na úřadech: pondělí pátek od 8:00 hod. do 16:30 hod. Obvyklá úřední otevírací doba bank: pondělí úterý a čtvrtek pátek od 8:00 hod. do 15:00 hod., středa od 8:00 hod. do 13:00 hod a sobota od 8:00 hod. do 11:30 hod. 4/32 Zastupitelský úřad Harare ()

5 Obvyklá otevírací doba v obchodech: pondělí pátek od 8:00 do16:30 (případně 17:00) hod., často s polední přestávkou, supermarkety do 18:00 hod. bez polední přestávky sobota od 8:00 do 12:30 hod. neděle od 8:00 do 13:00 hod. (pouze supermarkety) Vzhledem k problémům s dopravou je však nutné si ověřit, zda v úřadech je již někdo přítomen na začátku a stejně na konci pracovní doby, v případě prodejní sítě je potřebné vědět, zda v dané čtvrti nejsou odstávky elektrického proudu či vody, v takovém případě je část obchodů zavřena Místní zvyklosti důležité pro obchodní kontakty Ve zvyklostech a ve způsobu jednání je patrná britská tradice. Rozhodovací procesy státních institucí jsou zdlouhavé. Běžné obchodní zdvořilosti jsou v obchodních kontaktech dodržovány a obchodníci by na obchodní jednání měli přicházet vždy v obleku a kravatě. Obchodní atmosféra však bývá všeobecně méně formální než v mnoha zemích EU Podmínky využívání místní zdravotní péče českými občany a občany EU Neexistuje žádná mezistátní dohoda o vzájemném poskytování zdravotnické péče, že za veškerá ošetření je třeba zaplatit. Veřejný zdravotní systém je v rozkladu. Jiná než soukromá zařízení (viz 1.17) nelze doporučit, trpí naprostým nedostatkem materiálu i personálu. Na venkově zpravidla není dostupná ani nejzákladnější péče. Podstatné je tedy vždy velmi kvalitní zdravotní pojištění, zahrnující i leteckou přepravu do JAR Víza, poplatky, specifické podmínky cestování do teritoria Vstupní víza a poplatky: Občané České republiky mohou víza získat na hraničních přechodech (tj. na letišti v Harare či na pozemních hraničních přechodech). Vízum pro jednorázový vstup stojí 30 USD, vízum pro dva vstupy 45 USD. Vícerázové vízum nelze na hranicích získat. Pro podání víza se vyžaduje platný pas s minimální platností dalších šest měsíců od data vydání víza. Fotografie není potřeba. Doporučujeme mít připravenou přesnou částku, protože úředníci na hranicích většinou nemají drobné nazpět. Při příjezdu ze země, kde se vyskytuje žlutá zimnice, je nutno se prokázat mezinárodním očkovacím průkazem s platnou vakcinací proti této nemoci (stačí např. několikahodinové překročení hranice do Zambie a při návratu je požadován doklad o očkování). Návštěvník může být při vstupu do země požádán, aby prokázal dostačující prostředky na dobu pobytu a zajištění odjezdu ze země (zpáteční letenku, prostředky na její nákup). Pro návštěvníky pobývající v méně než 6 měsíců, jsou požadavky obvykle minimální. Pracovníci tisku, televize a dalších sdělovacích prostředků přijíždějící do služebně museli podle dosavadní praxe vždy před vstupem žádat o akreditaci na Ministerstvu informací v Harare. Aktuální situace je nejasná, podle některých vládních zdrojů tento požadavek již nelze uplatňovat. Doporučujeme informovat se na velvyslanectví ČR v Harare. Cestovatelům doporučujeme, aby pokud možno využili služeb cestovních kanceláří vzhledem k tomu, že nefunguje veřejná doprava ani bankovní služby. 5/32 Zastupitelský úřad Harare ()

6 Doklady: Platný pas s minimální platností dalších 6 měsíců od data vydání víza. Návštěvník může být při vstupu do země požádán, aby prokázal dostačující prostředky na dobu pobytu a zajištění odjezdu ze země (zpáteční letenku nebo prostředky na její nákup). Celní předpisy: Do lze bezcelně dovézt zboží určené ke spotřebě v místě v celkové hodnotě nepřesahující hodnotu 300 USD. Do toho lze zahrnout max. 5 litrů alkoholických nápojů na osobu starší 18 let, z čehož mohou být max. 2 litry tvrdého alkoholu. Vzhledem k momentálnímu kritickému nedostatku pohonných hmot (z obav před spekulací) byl již v květnu 2003 nově zaveden limit na dovoz pohonných hmot, který byl nyní zvýšen na litrů na jeden automobil. Dovoz předmětů osobní potřeby, které budou návštěvníkem opět vyvezeny zpět ze země, nepodléhá omezení. Do země lze v hotovosti dovézt a z ní vyvézt max ZWD (zimbabwských dolarů). Dovoz zahraniční měny není nikterak omezen. Doporučuje se celkovou sumu v zahraniční měně dováženou do deklarovat při příjezdu na celnici. V opačném případě hrozí nebezpečí, že zpět ze země nebude povoleno vyvézt částku přesahující 200 USD. Zboží v hodnotě vyšší než USD (pozor, je počítáno v oficiálním zimbabwském kursu k datu vývozu) podléhá odbavení na celnici a musí mít vystaven celní formulář CD 1. Specifika: Při cestách do není povinné žádné očkování, doporučuje se však očkování proti žluté zimnici, meningokoku a žloutence. Jestliže cestovatel přijíždí z oblastí, kde se vyskytuje žlutá zimnice (většina zemí tropického pásu Afriky a Jižní Ameriky), může být vyzván, aby očkovací průkaz předložil při vstupu do země. V níže položených oblastech (především jezero Kariba, Viktoriiny vodopády a oblast národního parku Gonarezhou) se doporučuje užívat profylaxi proti malárii. Ve vyšších nadmořských výškách, v nichž mj. leží největší města Harare a Bulawayo, nebezpečí malárie nehrozí. Na přelomu let 2008 a 2009 se v zemi vyskytla epidemie cholery; nemoc se však v zemi v menší míře vyskytuje stále. Branou infekce jsou znečištěné zdroje pitné vody. Cestovatel se může onemocnění vyhnout, pokud důsledně pije jen ověřenou vodu (např. z originálního balení) a vyhýbá se styku s povrchovou vodou. V případě pochyb stačí vodu převařit nebo desinfikovat příslušnými prostředky dle návodu. Voda používaná k osobní hygieně v hotelích a jiných ubytovacích zařízeních zaměřených na cizince je většinou nezávadná, nedoporučuje se však k pití. Rovněž se nedoporučuje konzumovat potraviny připravované na ulici. Naopak lze doporučit důsledné dodržování hlavních hygienických zásad (mytí rukou před jídlem apod.). V je masově rozšířeno onemocnění AIDS. Šíří se zejména pohlavním stykem. Při pobytu v přírodě je malá, ale nezanedbatelná možnost uštknutí jedovatým hadem, jichž v žije mnoho druhů. Uštknutí některými druhy (mamba) jsou téměř vždy smrtelná. Doporučuje se proto nosit vysoké boty a do nich zasunuté nohavice, příp. holí rozhrnovat trávu před sebou. Ve městech a turistických oblastech jsou vyhovující restaurace. V národních parcích a rezervacích jsou zpravidla součástí ubytovacích zařízení. V se jezdí vlevo. Maximální povolená rychlost v obci je 60 km/h a mimo obec 120 km/h. Pokud pobyt nepřesáhne 90 dnů, lze použít řidičský průkaz vydaný v ČR, který však musí být doplněn anglicky psaným osvědčením o autentičnosti a platnosti dokladu nebo anglickým překladem opatřeným 6/32 Zastupitelský úřad Harare ()

7 fotografií řidiče. Při delším pobytu se doporučuje mezinárodní řidičský průkaz. Ceny pohonných hmot se v březnu 2011 pohybovaly kolem 1,50 USD za litr benzinu, 1,40 USD za litr nafty. Ne vždy je však čerpadlo zásobeno, proto je vhodné doplnit palivo při každé příležitosti. Kriminalita v je oproti jiným africkým zemím nízká, přesto se nedoporučuje cestovat individuálně. Po vzniku nové vlády, v níž usedli i představitelé opozice, se politické násilí v zemi uklidnilo, i když nevymizelo. V zemi vládne chudoba, která může vyústit v napadení turistů a drobné krádeže. Nebezpečné mohou v tomto ohledu být zejména chudinské čtvrtě v městech Harare a Bulawayo. Nelze doporučit individuální turistiku stopem nebo pěšky. Nedoporučuje se rovněž cestování nebo pohyb venku po setmění, osvětlení veřejných prostranství je nedostatečné, a to i ve velkých městech. Organizovaná turistika zaměřená na hlavní turistické atrakce (Viktoriiny vodopády, národní parky, zříceniny Velkého atd.) je bezpečná. Samostatné cestování je bez vlastního nebo vypůjčeného vozidla velmi obtížné a pomalé. Půjčovny automobilů jsou v Harare, Bulawayu a Victoria Falls. Půjčují i terénní vozy, nutné pro pohyb mimo hlavní silnice. Veřejná doprava je na velmi nízké úrovni, mimo hlavní tahy prakticky neexistuje. Obyvatelé se přepravují většinou prostřednictvím minibusů a malých nákladních aut (na korbách) bez jízdního řádu. Tato vozidla bývají většinou přeplněná a často ve špatném stavu. Po Harare a Bulawayu se lze pohybovat soukromými taxíky, jejich počet je však nízký, proto je nutné objednat si vůz dopředu telefonem a dohodnout cenu. Síť ubytovacích zařízení je kromě hlavních center a turistických atrakcí řídká až žádná. Údaje v turistických průvodcích vydaných před několika lety jsou zastaralé. Při turistických cestách do se z výše uvedených důvodů důrazně doporučuje využít služeb cestovních kanceláří Oblasti se zvýšeným rizikem pro cizince vhodnost návštěvy s ohledem na politickou či jinou situaci v zemi je na africké poměry relativně bezpečná země, obyvatelstvo je většinou vstřícné a uctivé. Cizinec Evropan se však automaticky stává zřetelně identifikovatelným cílem aktivit kriminálních živlů, proto je vhodné dbát zvýšené opatrnosti. Nedoporučuje se vstupovat do hustě osídlených předměstských sídlišť. Organizovaná turistika zaměřená na hlavní turistické atrakce (Viktoriiny vodopády, národní parky, ruiny Velkého atd.) je relativně bezpečná a při zachování rozumné míry obezřetnosti bezproblémová Kontakty na zastupitelské úřady ČR v teritoriu (včetně generálních či honorárních konzulátů) popis spojení z letiště a z centra města V je Česká republika zastoupena pouze prostřednictvím svého velvyslanectví: Embassy of the Czech Republic 4, Sandringham Drive, Alexandra Park Harare Poštovní adresa: G. P. O. Box 4474, Harare, Tel.: Fax: embassy@czeharare.com Web: 7/32 Zastupitelský úřad Harare ()

8 Teritoriální působnost ZÚ:, Zambie, Malawi, Mosambik V není žádný generální ani honorární konzulát České republiky Kontakty na zastoupení ostatních českých institucí (Česká centra, CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism) V neexistuje žádné zastoupení Českých center, CzechTradu, CzechInvestu či CzechTourismu Praktická telefonní čísla v teritoriu (záchranka, dopravní policie, požárníci, infolinky apod.) Trauma Center - 24hodinová lékařská pohotovost, tel /8, Nemocnice sv. Anny (St. Anne s Hospital) nejlepší soukromá nemocnice v Harare, tel /4/5/6, Avenues Clinic - 24hodinová lékařská pohotovost, tel /99 Rychlá záchranná pomoc, tel. 994 Hasiči, tel. 993 Policie, tel Internetové informační zdroje přehled informací o převážně z nezávislých zdrojů obdobný přehled jako výše Financial Gazette on-line Rezervní banka Zimtrade (Zimbabwský obchod) vládní deník šířící postoje Mugabeho a jeho ZANU-PF nezávislý deník měnový fond Světová banka Adresy významných institucí Pozor: telefonní čísla a jiné kontaktní údaje se poměrně často mění, proto je nutno dále uvedené údaje brát s rezervou. Ministry of Foreign Affairs Munhumutapa Building, Samora Machel Ave P.O.Box 4240 Harare, Tel.: / /5 Fax: zimfa-prt@ai.co.zw Web: Ministry of Industry & International Trade 13th Floor, Mukwati Building Fourth Street Private Bag 7708 Causeway Harare, Tel.: /7 Fax: /32 Zastupitelský úřad Harare ()

9 Adresy významných obchodních a hospodářských komor podnikatelských svazů: National Chambers of Commerce (ZNCC) ZNCC Business House, 42 Harare Street PO. Box 1934 Harare, Tel.: , info@zncc.co.zw Web: ZimTrade Premium close Mount Pleasant Business Park P. O. Box 2738, Harare, Tel.: Fax: /5 info@zimtrade.co.zw Investment Centre Investment House, 109 Rotten Row P. O. Box 5950, Harare, Tel.: /6 Fax: , info@zia.co.zw Confederation of Industries 31 Chinamano Ave P. O. Box 3794, Harare, Tel.: /6, Fax: info@mail.czi.co.zw 9/32 Zastupitelský úřad Harare ()

10 2. Vnitropolitická charakteristika Po parlamentních a prezidentských volbách v březnu a červnu 2008, které neproběhly v souladu s demokratickými principy a byly provázeny politickým násilím, bylo pod dohledem SADC (Southern African Development Community) a za zprostředkování bývalého jihoafrického prezidenta Thabo Mbekiho dosaženo tzv. Všeobecné politické dohody (Global Political Agreement GPA) která má zaručit přechod k demokratickým poměrům a připravit půdu pro svobodné a spravedlivé volby. Dohodu podepsali 15. září 2008 představitelé tří rozhodujících stran v zemi. Na základě této dohody byl začátkem února 2009 schválen dodatek k ústavě č. 19. Ten zavedl přechodná opatření nutná k naplnění GPA. Dne 11. února 2009 složil slib premiér (Prime Minister) Morgan Tsvangirai, předseda do té doby nejsilnější opoziční strany MDC-T. Poté byli jmenováni a do funkce uvedeni ministři tzv. inkluzívní vlády; náležejí všem třem hlavním politickým stranám. Pro tuto přechodnou vládu se někdy používá též eufemismus vláda národní jednoty. Naplňování GPA však postupuje velmi pomalu a opakovaně dochází ke krizím, hrozícím rozpadem vlády Stručná charakteristika politického systému Formálně parlamentní demokracie v čele s prezidentem, který zároveň jmenuje a předsedá vládě, která je odpovědná Sněmovně (House of Assembly). Pravomoci prezidenta jsou však mimořádně rozsáhlé. Dvoukomorový parlament se skládá ze Senátu a Sněmovny (House of Assembly): Senát má celkem 93 křesel, z toho: 60 senátorů, zvolených na pětileté období všeobecným hlasováním, 10 guvernérů provincií, jmenovaných prezidentem, 16 tradičních náčelníků zvolených Radou náčelníků, 2 místa předseda a místopředseda Rady náčelníků, 5 nevolených senátorů je jmenováno prezidentem republiky; Sněmovna (House of Assembly) má celkem 150 poslanců, z toho: 210 členů, zvolených na pětileté období všeobecným hlasováním v jednomandátových obvodech na pět let Volební výsledky: Senát % křesel ZANU-PF 45,8 30 MDC 51,6 30 ostatní 2,6 Sněmovna % křesel ZANU-PF 45,8 97 MDC 51,3 109 ostatní 2,9 4 Nejvýznamnější politické strany a jejich nejvyšší představitelé: African National Union Patriotic Front (ZANU PF) Předseda: Robert Gabriel Mugabe (prezident republiky) 10/32 Zastupitelský úřad Harare ()

11 Vládní strana od roku 1980, řízená 138 členným Ústředním výborem (Central Commitee) a 24 člennou Politickou radou (Political Bureau, Politburo). Movement for Democratic Change (MDC) Původně jedna strana, po neshodách ohledně kandidatur do Senátu v r se rozdělila ve dvě fakticky nezávislé strany, označované podle iniciál svých předsedů MDC-T a MDC-M/N. Strana vznikla v roce MDC-T Předseda: Morgan Tsvangirai (premiér) MDC-M/N Předseda: Welshman Ncube, bývalý předseda Mutambara vzdoruje zbavení funkce vicepremiéra Tyto tři politické strany jsou zastoupeny v parlamentu a ve vládě Nejvýznamnější politické nátlakové skupiny a jejich představitelé: Crisis in Coalition Arnold Tsunga National Constitutional Assembly (NCA) Lovemore Madhuku Congress of Trade Unions (ZCTU) Wellington Chibebe 2.2. Hlava státu (jméno, kompetence) Robert Gabriel Mugabe, prezident republiky, který zároveň předsedá vládě (od ). Poslední prezidentské volby se konaly v červnu Robert Gabriel Mugabe byl znovu zvolen ve druhém kole poté, co Morgan Tsvangirai odstoupil na protest proti brutálnímu politickému násilí, jímž ZANU- PF usilovala o volební vítězství Mugabeho. Z hlediska základních demokratických principů je tato volba pochybná Složení vlády Složení vlády (inkluzívní vláda vytvořená v únoru 2009) Prezident (stojí v čele vlády) H.E. R. Mugabe ZANU-PF Viceprezident Hon J. L. Nkomo ZANU-PF Viceprezidentka Hon J. Mujurová ZANU-PF Premiér (Prime Ministr) Hon M. Tsvangirai MDC-T Náměstek premiéra (Deputy Hon Prof. A. Mutambara MDC- M Prime Ministr) Náměstek premiéra (Deputy Hon Thokozani Khupe MDC-T Prime Ministr ) Státní ministři (Ministers of State) Státní ministr pro věci prezidenta Hon D. Mutasa ZANU-PF (Ministr of State for Presidential Affairs) Státní ministr pro státní Hon. Dr. S. Sekeramayi ZANU-PF bezpečnost (Ministr of State for National Security in the President`s Office) Státní ministr-člen orgánu pro Mr John Nkomo ZANU-PF usmíření (Healing Organ) v úřadu prezidenta Státní ministryně-členka orgánu pro usmíření v úřadu premiéra Mr Sekai Hollandová MDC-T 11/32 Zastupitelský úřad Harare ()

12 Státní ministr-člen orgánu pro Mr Mozes M. Ndlovu MDC-M usmíření v úřadu náměstka premiéra Mutambary Státní ministr v úřadu premiéra Hon J. Z. Timba MDC-T Státní ministryně v úřadu Ms Flora Bhuková ZANU-PF viceprezidenta Msiky Státní ministr v úřadu Mr Sylvester Nguni ZANU-PF viceprezidentky Mujurové Ministři (kabinet) Ministr zemědělství, mechanizace Hon J. Made ZANU-PF a rozvoje zavlažování Ministr ústavních a parlamentních Hon Adv. Eric Matinenga MDC-T věcí Ministr obrany Hon E. Mnangagwa ZANU-PF Ministr hospodářského plánování Hon T. Maskada MDC-T a podpory investic Ministr vzdělávání, kultury, sportu Hon D. Coltart MDC-M umění a kultury Ministr energií a jejich rozvoje Hon Elton Mangoma MDC - T Ministr státních a polostátních Hon Gorden Moyo MDC - T podniků (parastatals) Ministr životního prostředí, Hon F. Nhema ZANU-PF přírodních zdrojů a jejich správy Ministr financí Hon T. Biti MDC-T Ministr zahraničních věcí Hon. Dr. Simbarashe. ZANU-PF Mumbengegwi Ministr zdraví a blaha dětí Hon Dr H Madzorera MDC-T Ministr pro vyšší a terciární školství Hon. Dr. S. Mudenge ZANUPF Ministr vnitra sdílejí: Ministr bytové správy a sociálních zařízení Ministr informační a komunikační techniky Hon K. Mohadi Hon. T. Makonová Hon F. Mhashu ZANU-PF MDC- T MDC-T Hon N. Chamisa MDC -T Ministr průmyslu a obchodu Hon Prof. Welshman Ncube MDC-M Ministr spravedlnosti a právních Hon P. Chinamasa ZANU-PF věcí Ministryně práce a sociální péče Hon. P G. Mpariwová MDC-T Ministr půdy a venkovského Hon. Dr H. Murerwa ZANU-PF přesídlení Ministr místní správy, městského Hon. I. Chombo ZANU-PF a venkovského rozvoje Ministr médií, informací a publicity Hon.W. Shamu ZANU-PF Ministr dolů a rozvoje těžby Hon O. Mpofu ZANU-PF Ministr veřejné služby Hon. Prof. E. Mukonoweshuro MDC-T Ministryně veřejných prací Hon J. G. Gabuzza MDC-T Ministryně regionální integrace a Hon P. Misihairabwi-Mushongová MDC-M mezinárodní spolupráce Ministr vědy a techniky Hon Prof H. Dzinotwiweyi MDC-T Ministryně malých a středních Hon S. Nyoniová ZANU-PF podniků a rozvoje družstevnictví Ministr turismu a pohostinství Hon W. Mzembi ZANU-PF Ministr dopravy a rozvoje Hon N. Goche ZANU-PF infrastruktury Ministr vodních zdrojů Hon S. Sipepa Nkomo MDC-T 12/32 Zastupitelský úřad Harare ()

13 Ministryně pro ženské a genderové věci a pro rozvoj komunit Ministr pro rozvoj mládeže, indigenizaci a posílení Hon Dr. Olivia Muchena Hon. S. Kasukuwere ZANU-PF ZANU-PF Celkem má zimbabwská vláda 67 členů, a to: 3 v úřadě prezidenta (prezident a dva viceprezidenti) 3 v úřadě premiéra (premiér a jeho dva náměstci) 34 ministrů 7 státních ministrů (kteří jsou členy sněmovny, mají právo tam vystupovat, ale ne hlasovat) 20 náměstků ministrů Členy zimbabwské vlády jsou dále také guvernéři měst Harare a Bulawayo a všech 8 provincií. 13/32 Zastupitelský úřad Harare ()

14 3. Zahraničně-politická orientace Od svého vzniku v r se orientuje převážně na tzv. třetí svět a v něm preferuje levicové režimy. Aktivně se angažuje zejména v Africké unii a v Jihoafrickém rozvojovém společenství (Southern African Development Community, SADC). Vztahy s EU, jejími členskými státy, USA a dalšími zeměmi tzv. západní orientace se v důsledku jednostranných politik předchozích vlád prezidenta Mugabeho dostaly do krize. Hlavní příčinou byla nedemokratická pozemková reforma probíhající od r a další kroky vlády spojené s brutálním potlačováním lidských práv a demokratických principů správy státu. EU v roce 2002 přijala společnou pozici 145/2002/CFSP, jíž vyhlásila vůči restriktivní opatření. Ta se týkají omezení přístupu osob podílejících se na potlačování lidských práv a demokratických principů do EU a zmrazení jejich majetku tamtéž. Dále zakazují obchod se zbraněmi a materiálem, který by mohl být použit k potlačování projevů občanských svobod. Okruh osob, jichž se opatření týkají, byl několikrát rozšířen a v lednu 2009 byly přidány státní, polostátní i soukromé podniky, o nichž je známo, že se přímo podílely na udržení nedemokratického režimu. Podobná opatření přijaly i další státy, zejména USA zákonem označovaným jako ZDERA. Režim prezidenta Mugabeho a jeho strana ZANU-PF udržovaly těsné vztahy s KLDR a Čínou, nemluvě o dobrých vztazích s africkými státy s nedemokratickými režimy (Libye, Súdán ad.). V této politice se snaží ZANU-PF pokračovat. Po vzniku inkluzívní vlády se projevuje intenzívní zájem obou dalších vládních stran (MDC-T a MDC-M) o obnovení vztahů se Západem. V tomto směru byla významná rozsáhlá cesta premiéra Tsvangiraie do Evropy a USA v červnu 2009, během níž byl mj. formálně obnoven politický dialog s EU podle čl. 8 Dohody z Cotonou. Strana prezidenta Mugabeho však rozvoj vztahů s EU a USA úspěšně blokuje a obviňuje Západ z toho, že způsobil zimbabwskému lidu nezměrné utrpení tím, že na zemi uvalil nezákonné sankce. Ve skutečnosti jsou restriktivní opatření namířena na vybrané jednotlivce a několik podniků a obyvatelstvu neškodí Členství v mezinárodních organizacích a regionálních uskupeních ACP, AfDB, AU, C, CCC, COMESA, ECA, FAO, G-15, G-17, G-77, IAEA, IBRD, ICAO, ICCt (signatář), ICFTU, ICRM, IDA, IFAD, IFC, IFRCS, ILO, IMF, IMO, Intelsat, Interpol, IOC, IOM (pozorovatel), ISO, ITSO, ITU, ITUC, MIGA, NAM, OAU, OPCW, PCA, SADC, UN, UNCTAD, UNESCO, UNMIK, UNMIS, UNTAET, UNWTO, UPU, WCL, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO Účast země na mnohostranných smlouvách a dohodách je členem OSN, Organizace africké jednoty Africká unie (OAJ-AU), Hnutí nezúčastněných, skupiny G-15, Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Africké rozvojové banky, Společenství pro rozvoj jižní Afriky (Southern Africa Development Community, SADC), Společného trhu pro východní a jižní Afriku (Common Market for Eastern and Southern Africa, COMESA), ACP. Členství v Commonwealthu bylo pozastaveno v r Přehled bilaterálních smluv s ČR (včetně data vstupu) mimo smluv dle kap.7.1. Obchodní dohoda mezi vládou ČSSR a vládou Zimbabwské republiky (Salisbury, 9. března 1982) Dohoda o vědeckotechnické spolupráci mezi vládou ČSSR a vládou Zimbabwské republiky (Praha, 24. května 1983) Dříve iniciovaná jednání o uzavření dohody o ochraně a vzájemné podpoře investic a dohody o zamezení dvojímu zdanění narážela na nezájem zimbabwské strany, a od ledna 2006 přestala o renegociaci dohod usilovat i česká strana. 14/32 Zastupitelský úřad Harare ()

15 4. Ekonomická charakteristika země 4.1. Zhodnocení hospodářského vývoje za minulý rok, předpověď dalšího vývoje V průběhu let došlo v k postupnému zhoršování sociálních podmínek a ekonomiky země, a to bez ohledu na mnohdy kontraproduktivní pokusy vlády tento stav zvrátit. Zahájení řady pozemkových reforem v roce 1998, jež mělo za následek vyvlastnění půdy bílým farmářům (dnes jich zůstává jen několik desítek až stovek z původních cca 4000), způsobilo zhoršování výkonu ekonomiky země a je signalizováno řadou ukazatelů. Centrální banka se snažila kolaps ekonomiky řešit zvýšením objemu peněz v oběhu na financování staveb infrastruktury, zvýhodněné financování klíčových průmyslových odvětví (zejména zemědělství), státních podniků a převody valut ministerstvům zabývajícím se sociální politikou. Tato politika však měla přímý dopad na růst inflační spirály. V roce 2008 dosahovala inflace milionů procent, ale Rezervní banka stále tiskla další a další bezcenné peníze. Hospodářství se ocitlo v naprostém rozkladu. V řadě ukazatelů se ocitlo na posledních místech ve světě. Údaje za roky 2007 a 2008 jsou založeny na pouhých odhadech, vzhledem k rozpadu peněžní soustavy je nelze spolehlivě určit. Inkluzívní vláda vzniklá v únoru 2009 se snaží zavést opatření k oživení hospodářství. Byl vyhlášen Short Term Economy Recovery Program (STERP), v zemi působí expertních týmy Světové banky a Africké rozvojové banky. Zásadně pozitivní význam mělo opuštění zimbabwské měny; zboží a služby opět dostaly reálnou hodnotu. Hospodářství se více méně stabilizovalo, dochází k růstu. Lepší výsledky jsou brzděny snahou ZANU-PF indigenizovat alespoň 51 % majetku zahraničních společností a výhrůžkami, že budou znárodněny podniky vlastníků ze zemí, jež udržují nezákonné sankce Základní makroekonomické ukazatele za posledních 5 let (HDP/ obyv., vývoj objemu HDP, podíl odvětví na tvorbě HDP, míra inflace, míra nezaměstnanosti) Základní makroekonomické ukazatele v období Rok (odhad) HDP na obyvatele (v USD) v běžných cenách HDP (v 4,97 4,98 4,04 4,62 5,57 6,20 mld. USD) v běžných cenách Roční míra tisíce miliony 4,3 inflace (v %) ve spotřebitelských cenách Nezaměstnanost (%) Oficiální kurz (ZWD/USD) n/a n/a n/a Podíl jednotlivých odvětí ekonomiky na tvorbě HDP (r. 2006): zemědělství: 17,7 % 15/32 Zastupitelský úřad Harare ()

16 průmysl: 22,9 % služby: 59,4 % Zemědělstvím se zabývá 66 % práceschopného obyvatelstva, z celkového počtu 3,958 mil. (odhad 1996), v průmyslu pak pracuje 10 % a ve službách 24 % Průmysl struktura, tempo růstu, nosné obory Nosnými průmyslovými obory jsou zejména: těžební průmysl (a to těžba uhlí, kaolínu, různých metalických a nekovových rud jako zlato, platina, měď, nikl, olovo a těžba dřeva) výroba oceli dřevozpracující výroba výroba cementu výroba chemikálií a umělých hnojiv výroba konfekce a obuvi výroba potravin a nápojů. patří k malému počtu afrických zemí, které mají poměrně rozvinuté mnohosektorové hospodářství. Nejdůležitějším odvětvím je těžební průmysl. Hlavními těžebními společnostmi jsou Anglo-American Corporation (nikl, chrom), Rio Tinto (nikl, zlato), Turner Newall (azbest), Lonrho (zlato, měď) a Ashanti Goldfields (zlato). Intervence státu způsobují, že většina dolů se nachází na pokraji ekonomické rentability. Po odstranění ochranných opatření v 90. letech zimbabwská průmyslová produkce poklesla v r na 18 % HDP oproti 25 % v r Stále však 40 % zimbabwského vývozu je deklarováno jako průmyslové výrobky. Hlavní výrobním podnikem je Steel Corporation, který je jediným kompletním hutním kombinátem v subsaharské Africe, kromě JAR. Dalšími velkými podniky jsou Alloys (ferrochrom), Dunlop (pneumatiky), montovny nákladních aut, papírny, výroba plastických hmot. Společnost Delta Corporation dominuje výrobě piva a nealko nápojů, v textilní výrobě je to Lonrho Company a ve výrobě obuvi firma Baťa Stavebnictví Sektor stavebnictví se od roku 2000 nachází v permanentním útlumu a tento stav přetrvával i v r a jeho vyhlídky do budoucnosti jsou značně omezené celkovou ekonomickou stagnací země Zemědělství vývoj, struktura Zemědělská výroba se v r podílela na tvorbě HDP 17,7 % a nosnými zemědělskými produkty a činnostmi byly: kukuřice bavlna tabák obilí káva cukrová třtina podzemnice olejná chov hovězího skotu, prasat, ovcí a koz. 16/32 Zastupitelský úřad Harare ()

Souhrnná teritoriální informace Slovensko

Souhrnná teritoriální informace Slovensko Souhrnná teritoriální informace Zpracováno a aktualizováno zastupitelským úřadem ČR v Bratislavě () ke dni 31. 8. 2016 17:26 Seznam kapitol souhrnné teritoriální informace: 1. Základní charakteristika

Více

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM?

JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? Specifika obchodování s Ázerbájdžánem a Gruzií Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 14. 2. 2019 Karlovy Vary JSTE PŘIPRAVENI NA OBCHODOVÁNÍ S ÁZERBÁJDŽÁNEM? www.czechtrade.cz Ázerbájdžán

Více

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU

OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU Velvyslanectví v Senegalu OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI V SENEGALU 21. 11. 2016 Mgr. Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, ZÚ Dakar Základní informace o Senegalu Makroekonomika 2. největší ekonomika Západoafrické

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 30. 9. 2014 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Česko-gruzínská obchodní spolupráce: perspektivní průmyslové sektory Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I Hlavní témata příspěvku

Více

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH

JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ TRH Obchodní styky České republiky s Ázerbájdžánem Ing. Jiří Lukáš, vedoucí ZK CzechTrade v Ázerbájdžánu 23. 2. 2016 JAK SE UPLATNIT V ÁZERBÁJDŽÁNU ANEB CO BY MĚL ČESKÝ PODNIKATEL ZNÁT PŘED VSTUPEM NA ÁZERBÁJDŽÁNSKÝ

Více

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika

ČESKÁ EKONOMIKA. V roce 2016 a 1. polovině roku Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz. Česká ekonomika ČESKÁ EKONOMIKA V roce 2016 a 1. polovině roku 2017 Hrubý domácí produkt v ČR a ve světě (stálé ceny, sezónně a kalendářně očištěno, pro USA sezónně neočištěné údaje, meziroční změna v %) 8 6 4 2 0-2 -4-6

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 7 11.. růst v % 1, 9, 5,7 8,5 1,8 15,, 1,8.. Dovoz zboží (fob)

Více

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic

Sankce: EU versus Rusko. Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí. David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Sankce: EU versus Rusko Rizika přímých a nepřímých dopadů oboustranných sankcí David Marek Hlavní ekonom Deloitte Czech Republic Přehled Přímé dopady Sankce EU proti Rusku 3 Sankce Ruska proti EU 4 Nepřímé

Více

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE

Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Teritoriální setkání VELKÁ BRITÁNIE Mgr. Martin Pospíšil ředitel odboru zahraničně ekonomických politik I Politických vězňů 20, Praha 1 +420 224 852 618 pospisil@mpo.cz NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze)

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice

Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době. Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Perspektivy rozvoje rusko-české obchodně-hospodářské spolupráce v současné době Sergej Stupar Obchodní rada Ruské federace v České republice Ostrava, 18 června r.2015 2 Evropská unie základný obchodní

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů

Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Česká republika perspektivy obchodních vztahů Mexiko Mexiko patří k nejvyspělejším a rozlohou největším státům Latinské Ameriky. Člen OECD, Pacifické aliance Aktuálně 14. ekonomika světa (MMF) 1,972

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Etiopská federativní demokratická republika

Etiopská federativní demokratická republika Etiopská federativní demokratická republika Petr Kvaček petr_kvacek@mzv.cz Subsaharská Afrika roční růst HDP 5 % (ET 2014: 8 % dle MMF, 10,5 % dle MF ET) za posledních 5 let český vývoz vzrostl 7x, přesto

Více

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C.4.1: Platební bilance roční Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 8 9 1 11 Odhad Vývoz zboží (fob) mld. Kč 15 171 17 189 15 79 5 1 1 růst v %, 9, 5,7 8,5 1,8 15,,,7, 5, Dovoz zboží

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 3 5 7 9 1 11 Vývoz zboží (fob) mld. K č 15 1371 173 19 15 79 7 131 319 rů st v % 1, 9,3 5,7,5 1, 15,, 13,,, Dovoz zboží

Více

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem

Podpora českých firem při obchodování s Vietnamem s Vietnamem s Vietnamem 1 Všeobecné údaje Vietnamská socialistická republika rozloha 331.221 km 2 počet obyvatel 89,7 milionů (2013) 53% obyvatel je mladších 25 let 29% městských obyvatel 71% venkovských

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce

11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce 11. Přednáška Světová banka, mezinárodní finanční instituce Světová banka (SB) = World Bank (WB) = Mezinárodní banka pro rekonstrukci a rozvoj = International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

Více

Jihoafrická republika

Jihoafrická republika Jihoafrická republika Situace a příležitosti Mezinárodní strojírenský veletrh Brno Ing. Vladimír Jeništa 16. 9. 2015 www.czechtrade.cz Srovnání JAR x ČR Rozloha: Jižní Afrika - 1 219 090 km 2 (15x) Česká

Více

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace

Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Vstup Chorvatska do EU a jeho aktuální ekonomická situace Semestrální práce Bc. Kristýna Krásna, Bc. Markéta Nováková Obsah 1. Všeobecné informace o zemi 2. Historický background 3. Překážky vstupu do

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek

Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR. Ing. Jiří Paroubek Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Ing. Jiří Paroubek Charakteristika současné etapy ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY

NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY NOVÝ ZÉLAND EXPORTNÍ MOŽNOSTI PRO ČESKÉ FIRMY Obsah: Základní charakteristika země Ekonomika Zahraniční obchod Proč právě Nový Zéland? Perspektivní obory Jak na to? Základní charakteristika země Rozloha:

Více

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu

Exportní příležitosti na latinskoamerickém trhu Olomouc, 22. 2. 2018 MPO a podpora exportu Obchodní politika, vytváření rámce Spolupráce na projektech ekonomické diplomacie (PROPED) a dalších (ZÚ, ZK Czechtrade) Malé oborově zaměřené mise Každoročně

Více

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik

ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY. Matyáš Pelant vedoucí oddělení Amerik ASOCIAČNÍ DOHODA MEZI EU A STŘEDNÍ AMERIKOU A JEJÍ VÝHODY Asociační dohoda mezi EU a Střední Amerikou Podepsána 29. června 2012 v Hondurasu 3 pilíře: Obchod (snížení cel, odstranění netarifních překážek,

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Prameny: ČNB, ČSÚ, Eurostat, propočty MF ČR. Tabulka C..1: Platební bilance roční 5 7 9 1 11 1 13 1 Výkonová bilance 1) mld. Kč 1 1 1 11 19 19 19 1 5 obchodní bilance ) mld. Kč 9

Více

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK

KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK KUBÁNSKÁ EKONOMIKA STATUS QUO (02/2016) připravil: PharmDr. Ing. David BOLEK Struktura prezentace HDP; vývoj Struktura hospodářství; populace Platební bilance Běžný účet, Obchodní bilance Hlavní obchodní

Více

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR

Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Jiří Paroubek: Možnosti české ekonomiky v globalizovaném světě cesty k prosperitě ČR Charakteristika současné etapy - ve vývoji českého hospodářství po roce 1989 převážila pozitiva: podařilo se vytvořit

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce,

1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, 1. Základní ekonomické pojmy Rozdíl mezi mikroekonomií a makroekonomií Základní ekonomické systémy Potřeba, statek, služba, jejich členění Práce, druhy práce, pojem pracovní síla Výroba, výrobní faktory,

Více

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013

Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 Zóna volného obchodu mezi EU a Kanadou (CETA) Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, 9.10.2013 CETA Cílem dohody je odstranit obchodní bariéry v předem daných oblastech a podpořit tím obchod mezi EU a

Více

C.4 Vztahy k zahraničí

C.4 Vztahy k zahraničí C. Vztahy k zahraničí Tabulka C..1: Platební bilance roční 7 8 9 1 11 1 13 1 15 Výkonová bilance mld. Kč 18 1 1 11 19 19 11 1 35 38 obchodní bilance ) mld. Kč 59 7 87 5 9 19 188 7 88 z toho minerální paliva

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Měsíční přehled č. 02/02

Měsíční přehled č. 02/02 Měsíční přehled č. 02/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v únoru 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 205,2 mld.kč, čímž klesl v

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti

Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Odbor ekonomické diplomacie Moldavská republika Exportní a investiční příležitosti Jan Husák Říjen 2018, Praha Obsah Úvod obecná informace o teritoriu Obchodní

Více

Měsíční přehled č. 12/00

Měsíční přehled č. 12/00 Měsíční přehled č. 12/00 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v prosinci 2000 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách výše 204,5 mld.kč, čímž

Více

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики

Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace. NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Минпромторг Чешской Республики Minulost a budoucnost české proexportní politiky: případ Ruské federace Martin Йиржи Pospíšil Пытличек ředitel Начальник Odboru zahraničně отдела СНГ ekonomických и других politik I. Hlavní témata příspěvku

Více

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005)

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Korejská republika 1. Základní údaje o zemi 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Obyvatelstvo (mil.) 48,42 Přírůstek obyvatelstva 0,38 % Populace - do 14 let 19,4 % - 15 64 let 72,0 % - nad 65 let 8,6

Více

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016

PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ INVESTIČNÍ A EXPORTNÍ PŘÍLEŽITOSTI V LITVĚ, LOTYŠSKU A ESTONSKU PRAHA 12. DUBNA 2016 Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby

a) podniky odebírají z trhu a dodávají vyrobené výrobky, poskytnuté služby Otázka: Obchod, hospodářství, EU Předmět: Ekonomie Přidal(a): Luu Národní hospodářství, ukazatelé vývoje ekonomiky, mezinárodní obchod, opatření používané státy v mezinárodním obchodě, okolí našeho národního

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO

Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Hospodářský rozvoj II. Vladan Hodulák Osnova Nástup neoliberalismu Problémy strategie nahrazování dovozu Východoasijský model Ekonomické reformy v RZ RZ a WTO Nástup neoliberalismu Strukturalismus ovlivňoval

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2004 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2003 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Č.j. 2248/04 V Praze dne 19. května 2004 PROGRAM SCHŮZE VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY která se koná ve středu dne 26. května 2004 v 9.00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády České republiky,

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA

EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA Exportní cena DHL UNICREDIT EXPORT NA BLÍZKÝ VÝCHOD: PŘÍLEŽITOSTI VS. RIZIKA MARTIN RŮŽIČKA, 14. 6. 2018 OBCHODNÍ PŘÍLEŽITOSTI S BLÍZKÝM VÝCHODEM MÁME ZKUŠENOSTI Od r. 2005 jsme pojistili export za 8,5

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Rozpočtový výhled. na roky 2015 až 2017. statutárního města. České Budějovice

Rozpočtový výhled. na roky 2015 až 2017. statutárního města. České Budějovice Rozpočtový výhled statutárního města České Budějovice na roky 2015 až 2017 tis. Kč STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE ROZPOČTOVÝ VÝHLED NA ROKY 2015-2017 Porovnání schváleného rozpočtu, upraveného rozpočtu,

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing)

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2005 (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku (pro potřeby vyhodnocení programu Marketing) Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Bulharsko? Přemýšlejte o něm

Bulharsko? Přemýšlejte o něm Bulharsko? Přemýšlejte o něm Martin Vacek ředitel pobočky PETERKA & PARTNERS v Sofii www.peterkapartners.com Pár ekonomických dat za 2. čtvrtletí roku 2008 Růst HDP ve výši 7,1 % Růst domácí poptávky ve

Více

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017

Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zpráva o činnosti Zelené linky pro export za období leden prosinec 2017 Zelená linka pro export (ZLPE) je součástí proexportní politiky státu pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu již od roku 2006.

Více

EXPORT A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Moravskoslezský kraj v souvislosti s exportem Martin Zuštík, Technoprojekt, a.s. 20. září 2016

EXPORT A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Moravskoslezský kraj v souvislosti s exportem Martin Zuštík, Technoprojekt, a.s. 20. září 2016 EXPORT A MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE Moravskoslezský kraj v souvislosti s exportem Martin Zuštík, Technoprojekt, a.s. 20. září 2016 Úvod 1. OBSAH 1. Obsah 2. Československé legie na Sibiři 3. Výzva/dovoz za

Více

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu

Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky miroslav.kalous@.kalous@cnb.czcz Seminář MF ČR, Smilovice 2.12.2003

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Obsah. BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava Monetární politika. 1) Jednostupňový bankovní systém

Obsah. BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava Monetární politika. 1) Jednostupňový bankovní systém Obsah Bankovní soustava Monetární politika BANKOVNÍ SYSTÉM (soustava) Bankovní soustava je rozhodující složkoufinančního systému a představuje souhrn všech bankovních institucí v daném státě a uspořádání

Více

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014

Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Mexiko - možnosti obchodní a technologické spolupráce pro české firmy 20. března 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu

Více

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007

Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku 2007 Čtvrtletní přehled za duben až červen a celkový vývoj v 1. pololetí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve druhém čtvrtletí roku obrat zahraničního

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Lípa pro venkov i pro město

Lípa pro venkov i pro město 1 Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Lípa pro venkov z.s. Lípa pro venkov i pro město Programový rámec PRV a oblasti podpory (fiche) Název fiche CLLD 7: Zemědělství Vazba na článek

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Zahraniční obchod ČR 2018 a 1. Q. 2019

Zahraniční obchod ČR 2018 a 1. Q. 2019 Zahraniční obchod ČR 2018 1 a 1. Q. 2019 Ing. Otto Daněk místopředseda AE 09.05.2019 Přeshraniční export ČR (bil.kč) 5,000 4,500 4,000 2018/17: + 4,4 % 3,629 3,883 3,974 4,208 4,392 2 3,500 3,000 2,500

Více

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha

Velvyslanectví České republiky v Havaně. KUBA Exportní příležitosti pro české firmy Praha Velvyslanectví České republiky v Havaně KUBA Exportní příležitosti pro české firmy 30. 11. 2016 Praha Struktura prezentace Perspektivní sektory Kuba: výhody a nevýhody Postup při zájmu o export zboží na

Více

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu. Ministerstvo zahraničních věcí ČR 1 Ekonomická diplomacie jako nástroj podpory exportu Ministerstvo zahraničních věcí ČR Marek Svoboda ředitel Odboru ekonomické diplomacie Thajsko a Myanmar exportní příležitost pro české firmy Thajsko

Více

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt

Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Financing Business with Egypt Ondřej Michalovský, specialista zahraničního obchodu (GTPS) Bankovní systém v Egyptě OBSAH Největší banky v Egyptě Dokumentární platby Trade Facilitation Program - EBRD Bankovní záruky Exportní faktoring

Více

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP

Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP Obecně platné právní předpisy vztahující se k činnosti UP 2011 1. Sdělení č. 2/2011 Sb., Ministerstva práce a sociálních věcí o výši průměrné hrubé roční mzdy v České republice za rok 2009 pro účely vydávání

Více

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii

Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Obchodní příležitosti v sektoru průzkumu, těžby a zpracování nerostných surovin v Albánii Seminář organizovaný Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR 28. března 2008 Ing. Vladimír Bomberovič vedoucí obchodně

Více

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU

OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A JIŽNÍ KOREOU 29. 11. 2015, Praha Zpracoval řešitelský tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Obsah: Porovnání jihokorejských investic

Více

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY

Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z EKONOMIKY Studijní obor: Forma studia: Forma zkoušky: 75-41-M/01 Sociální činnost sociálně správní činnost denní

Více

Přehled zdrojů informací o EU na Internetu

Přehled zdrojů informací o EU na Internetu Přehled zdrojů informací o EU na Internetu V češtině: http://www.evropska-unie.cz Delegace Evropské komise v ČR, Informační centrum Evropské unie (ICEU) Přehledně uspořádané aktualizy o Delegaci EK v ČR,

Více

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová

Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008. Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Kypr: ekonomický vývoj po roce 2008 Kristýna Dohnalová Kateřina Drdová Obsah prezentace 1) Rozdělení Kypru 2) Ekonomická charakteristika země 3) Nejdůležitější události v souvislosti s ekonomickým vývojem

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Vládní návrh ZÁKON ze dne 218 o státním rozpočtu České republiky na rok 219 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 (1)

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY školní rok 2010/2011 Hotelnictví Metodický návod k využití sjednocených tematických okruhů pro profilovou část maturitní zkoušky Součástí řešení projektu Kurikulum S je

Více

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident

VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Prezident Členění veřejné správy Veřejná správa Státní správa Samospráva Územní Neúzemní VEŘEJNÁ SPRÁVA V ŠIRŠÍM SMYSLU (Méně používané) Státní moc Moc Moc výkonná Moc soudní zákonodárná Parlament Prezident Vláda

Více

Mezinárodní pohyb kapitálu

Mezinárodní pohyb kapitálu Mezinárodní pohyb kapitálu Nejjednodušší definice kapitálu říká, že jsou to peníze, které přinášejí další peníze. Kapitálem rozumíme vše, co vkládáme do výroby proto, aby vznikly další hodnoty. Rozlišujeme:

Více

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca

Strategie úspěšného export do Maroka Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Strategie úspěšného export do Maroka 5. 3. 2018 Tamer El-Sibai Vedoucí ZK Casablanca Vzájemné vztahy Základní údaje Zajímavé obory Úskalí marockého trhu Marocké království Kde je Maroko? ROZLOHA A UMÍSTĚNÍ

Více

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016

VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 VLÁDNÍ NÁVRH zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 216 V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 215 o státním rozpočtu České republiky na rok 216 Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF z ekonomie (2004)

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné. Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF z ekonomie (2004) Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Přijímací zkouška do 1. ročníku OPF z ekonomie (2004) A Příjmení a jméno:... Celkový počet bodů: Datum narození:... Evidenční číslo:..

Více

2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady

2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady Systém ASPI - stav k 4.1.2011 do částky 151/2010 Sb. a 51/2010 Sb.m.s. Obsah a text 2/1969 Sb. - poslední stav textu nabývá účinnost až od 1. 1.2013 2/1969 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 8. ledna

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

Shrnutí výsledků národní dopadové studie

Shrnutí výsledků národní dopadové studie Shrnutí výsledků národní dopadové studie Dopady na ekonomiku jako celek (CGE model) Čtyři scénáře Okamžitě po vstupu CETA v platnost Sedm let po vstupu CETA v platnost Pouze snížení cel Snížení cel a redukce

Více

Výroba a export dopravních prostředků v ČR a ekonomická krize

Výroba a export dopravních prostředků v ČR a ekonomická krize Výroba a export dopravních prostředků v ČR a ekonomická krize Ing. Jan Vogl Abstrakt Cílem této studie je analýza zahraničního obchodu se zaměřením na stroje a dopravní prostředky. V provedené analýze

Více

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny

26,7 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Základní charakteristika Doněcké a Luganské oblasti Doněcká oblast: Poloha: Plocha: Obyvatelstvo : jihovýchodní část Ukrajiny, hraničí s Ruskou federací 26,5 tis. km2 (4,4% celkové rozlohy Ukrajiny Počet:

Více