Orlické Záhoří 2014 Cesta do středu země. Kronika tábora třebechovických skautů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Orlické Záhoří 2014 Cesta do středu země. Kronika tábora třebechovických skautů"

Transkript

1 Orlické Záhoří 2014 Cesta do středu země Kronika tábora třebechovických skautů

2 Neděle David Látr Jíťa Jarkovská V neděli nám na tábor kolem 11. hodiny přijeli natěšení táborníci. Všechny děti vystoupily z autobusu a už to po příjezdové cestě šupajdily do postaveného tábora. Ze všeho nejdříve si děti rozebraly stany, a hned běžely do Čmelína pro podlážky, podlážky pro kufry, sololity a poličky. Bohužel světlušky a vlčata měli smůlu, protože Áďa a Helča jim omylem dávaly široké podlážky a nevešly se jim do stanu ale nakonec se vše zvládlo a děti dostaly i úzké podlážky do svých obydlí. Hned poté si došly do hangáru pro molitanky, a my jsme jim vyndali jejich převeliké lodní kufry. Konečně si děti mohly začít vybalovat karimatky, igelitky, spacáky atd. Konečně kolem jedné hodiny bylo hotovo a mohla začít další činnost. Aby děti stále nepracovaly, tak si Viktor připravil rychlou hru, a to že se děti musí seřadit od největšího po nejmenšího. A když byli všichni nastoupení, tak jsme s Áďou, Terkou, Zuzkou, Pavlem a Davidem šli na procházku po okolí. Děti jsme vzali přes les na Kamenný most, kde jsme si s nimi zahráli pár her seznamovacích a Kuba řekl. Pak jsme se po cestě vrátili zpátky do tábora, kde na nás čekal legendární guláš s chlebem od Makulky, který všem chutnal. A po dobrém jídle je zasloužený polední klid. Po poledním klidu jsme si svolali děti, abychom jim rozdali trička, a jak už to tak bývá, nic není bez zádrhelu. Trička, co jsou pro menší děti, byla vzadu bez potisku, naštěstí to dětem moc nevadí, a i tak se dětem líbí. Hned poté jsme je rozdělili do 4 družin, některé děti byly zklamané, že ve družině nejsou se svým kamarádem, a některé děti byly naopak velmi spokojené. A aby znaly i náš tábor a nejen okolí, tak si roveři vzali družiny, a provedli je po táboře. Když děti znají tábor a seznámily se ve družině, tak mohly začít vymýšlet pokřiky a názvy družin. Dětem to dalo trošku zabrat, ale i tak to všichni zvládli. Dále si děti vyrobily jmenovky na stany, abychom věděli, kde kdo bydlí. Před večeří se vedoucí družin sešli s profesorem, který jim dal vzkaz, že kolem osmé hodiny večerní mají dávat pozor na signál. U signálu byl Pavel Látr, který je dovedl do vesnice na autobusovou zastávku, kde se odehrála scénka. Po této zahajovací scénce, jsme šli zpátky do tábora. Světlušky a Vlčata si šli akorát vyčistit zuby, a už utíkali do spacáku. Skauti a skautky šli také do stanu, ale museli být potichu a v 22:00 jsme jim šli dát dobrou noc.

3 Pondělí Radek Filip - Hrobař Druhý pracovní den tábora nám začal opět na výbornou. K ránu zima jak v ruském filmu a celý den neustále přeháňky. Příprava snídaně proběhla za pomocí služby do kuchyně, což pro ni bylo dozajista velmi prospěšné. Po snídani následoval ranní rozkaz, který musel bohužel proběhnout v pláštěnkách. Po rozkaze měla probíhat výstavba tábora. Konkrétně táborového kruhu, tábor ohně, sušáku, ukazatele denního rozkazu a v neposlední řadě hřiště na volejbal a námi všemi oblíbený fotbal. Plánovaný venkovní program se bohužel musel silně přizpůsobit počasí. Proto se celé dopolední zaměstnání odehrávalo v hangáru. Naštěstí jsme na tento problém byli velice dobře připraveni a nic nám proto nebránilo užít si společně chvilky v hangáru hraním známé televizní hry AZ-kvíz. Děti soutěžily v družinách a na jejich tvářích, i přes nepřízeň počasí, byla vidět spokojenost a zápal pro hru. Když AZ-kvíz skončil vítězstvím družiny Azuritů, šlo se na svačinu. Po svačině, kdy nám opět počasí nepřálo, se šlo znovu do hangáru. Děti měly tentokrát za úkol promyslet si scénky na plánovaný večerní táborák. Během toho si družiny vymýšlely přezdívky pro své členy. Poněvadž jak víme, skaut bez přezdívky nevím, nevím. Během tohoto 2. dopoledního zaměstnání také vznikly originální názvy dětských stanů, které si sami vymýšlely. Názvy jako Dračí doupě, U hvězdiček, U Jelítek nebyly výjimkou. Po tomto vyčerpávajícím zaměstnání, byl čas akorát na oběd. K obědu byly výborné špagety. Balů, náš blonďatý dlouhovlasý kuchař a kamarád, nám připravil, ze zbylých špaget, výborné placky. Ty jsme snědli jako druhé menu. Po obědě následovala chvilka poledního klidu, který skončil dříve, než začal. Když jsme vylezli ze stanů, byli jsme mile překvapeni počasím. Alespoň na chvíli nám vysvitlo sluníčko a my mohli konečně nastolit venkovní program. Konečně! Kdo s těmi dětmi má vydržet celé dopoledne v hangáru? Skauti začali tvořit hřiště na fotbal a volejbal. Skautky nám udělaly krásný sušák a nástěnku. Vlčata a světlušky nám krásně vyzdobili kruh okolo stožáru a táborový oheň. Toto dětem vydrželo až do večera. Bohužel nebyl čas na dokončení, a tudíž se muselo přestat. S tím, že se bude pokračovat následující den. Děti si před rozkazem dodělaly své družinové vlajky a pochodně na večerní táborák. Který byl opět kvůli počasí přesunut do hangáru. Večerní rozkaz probíhal v poklidu. Děti se dozvěděly, co se bude dělat zítra. Po skončení rozkazu, se všichni přesunuli do hangáru, kde probíhal zmiňovaný táborák. Formou hry si děti vyzkoušely, zda si pamatují jména a přezdívky svých kamarádů. Hra se očividně líbila. Ve stručnosti. Dva lidé drží nataženou deku, další přivede z každé strany člověka se zavázanýma očima. Až se řekne teď, tak se deka spustí a děti musí vykřiknout jméno toho, kdo stojí proti nim. Když hra skončila, ještě jsme si skvěle zazpívali a poslali děti na kutě. Až na počasí, kdy častěji pršelo, den proběhl v pořádku. Chci poděkovat všem, co se na programu podíleli.

4 Úterý Adéla Kuchařová Máme tu 3. den tábora. Ráno šli skauti a skautky na dřevo a pomáhat do kuchyně. Během tábora mohou větší děti plnit vybrané odborky. Na výběr měly např. poutníka, zdravotníka, zálesáka, literáta, divadelníka atd. Pokud splní některou z těchto odborek, dostanou nášivku na kroj. Vlčata a světlušky měli dopoledne hru, kdy byli vedoucí v kruhu svázáni na laně do hvězdicového tvaru a za úkol měli ubránit míčky v kruhu. Druhé dopolední zaměstnání skautky hrabaly trávu a pomáhaly opět v kuchyni s přípravou blbnounů. Kluci si pod vedením Martina Bělky vyráběli nože a ostatní děti hrály hru ztracené šavle. Musely v lese najít klacíky a na ně připevnit čísla, ty pak měly schovat po lese a poté vyhlásil vedoucí náhodné číslo a jeden z týmu vyběhl sebrat dané číslo. Pokud se nevrátil do časového limitu, byl vyslán další. Po výborném obědě následovala náročná expedice, kde se děti učily určité dovednosti, které se jim budou hodit v dalších dnech. Poznávaly květiny, vařily čaj, pracovaly se dřevem, buzolou a učily se luštit zprávy. Aby na expedici mohly vyrazit, musely sehnat diamanty, které pak vyměnily u překupníků za peníze. Nebylo to jen tak, ve sběru jim bránila silná armáda, která je nechtěla přes území pustit. Když bojovka skončila, přesunuli jsme se k táborovému ohni, kde jsme se pobavili a zazpívali s Jirkou Ležákem písničky, podle vzorového zpěvníku.

5 Středa Gabča Müllerová Podle plánu našeho letošního tábora jsem šla vzbudit nejprve službu do kuchyně. Tuto roli dnes zastávala družina Žhavá láva. Poté v půl osmé ráno jsem vzbudila celý tábor. Děti šly s Buldem na rozcvičku a já si šla připravit věci na hru. K snídani jsme měli chleba s marmeládou. Na denním rozkazu začaly plnit Eliška s Péťou bobříka mlčení. Po rozkaze skauti pracovali na svých nožích, skautky pomáhaly v kuchyni a hrabaly trávu kolem táborového kruhu a vlčata a světlušky hráli hru Obsazení tábora bílými tvářemi. Abychom měli dostatek energie, šli jsme se všichni nasvačit. Měli jsme jablka, mrkev a housku. Pro ty menší byly připravené dvě hry. Ta první byla na rozšiřování paměti a postřehu. Po táboře byly cedulky se čtyř až osmi místními kódy, které děti musely najít a zapamatovat si je aniž by je viděl některý z vedoucích. V té druhé dostaly děti lžíce upevněné na dlouhých tyčích a pingpongový míček, který měly dostřelit lžičkou co nejdál. Po té co prošly celou vytyčenou trasu je na cílové čáře čekalo překvapení. Musely se míčkem ztrefit do ešusu. Vyhrála družina Žhavá láva. Jelikož jsme měli dost času do oběda, zavolala jsem všechny na hřiště. Po družinách děti hrály fotbal přehazovanou nebo petangue. K obědu byla čočková polévka a blbouni. Po poledním klidu, když se začínala hrát další hra, přišli na návštěvu Roveři od Dobrušáků. Koukali se na to jak probíhá vedení našeho tábora a Viktor je provedl po táboře. Děcka měla vojenskou přípravu. Několik disciplín, které měly ukázat jak jsou na tom z fyzičkou. Byly to například tahání klády na provaze, dělání kliků na TRX, skok daleký i vysoký, běhání s krosnou, a několik dalších. Následovala svačina (meloun s houskou), a děti šly stavět nouzové obydlí do lesa. Vlčata a světlušky se stihli v průběhu druhého odpoledního zaměstnání také vykoupat. Poté byla večeře, dnes jsme měli bramborový guláš. Jako každý den následoval nástup a po nástupu další činnost. Tou byla dnes další hra, ve které dostaly děti seznam věcí (např. Kniha džunglí, oblečení moira,..). tyto věci si mohly půjčit od kohokoli z tábora a když je přinesly dostaly body podle obtížnosti. Menší děti šly spát a ti větší měly volný čas, možnost psát noviny nebo se učit na odborky.

6 Čtvrtek Terka Pavlíková článek přes veškeré urgence nebyl dodán Vzhledem k tomu, že zápis do kroniky nakonec nebyl vůbec vyhotoven, dokládám alespoň teoretický plán, co se ten den mělo dělat. Ti, co si vzpomenou, můžou porovnat, jak se realita trefila nebo naopak vzdálila od původního plánu. První dopolední zaměstnání: Vlčata a světlušky mají za úkol vyrazit do nepřátelského území, kde mají odehrát bojvou hru s názvem Bizoni - aneb ulovte co nejvíce bizonů na prériích Divokého Západu. Lovce představují vlčata a světlušky, bizony budou představovat vedoucí a skauti a skautky. Lovci jsou rozděleni do družin a až se všem členům družiny podaří zasáhnout stejného bizona, tak poté je teprve tento bizon skolen. Bizon se celkem normálně pohybuje na prérii, jakmile mu však lovci způsobí zranění za více než polovinu životů, stává se bizon velice agresivním a sám útočí na lovce. Zabitý bizon ovšem nenáleží družině, která mu sebrala všechny životy, ale tomu, kdo se ho první dotkne poté, co je zabit. Vyhrává ta družina, která úspěšně odtáhne do tábora co nejvíce bizonů. Druhé dopolední zaměstnání: Na druhé dopolední zaměstnání je připravena aktivita Ostrostřelci. Klasické závody ve všem kde se hází na cíl. Příklady stanovišť: lakroskou do kbelíku, frisbeem do obruče, vlaštovkou do kruhu, tenisákem na běžící terč apod. Skauti pokračují ve výrobě nožů. Skautky mají na starost obsluhu stanovišť, průběžné plnění odborek a nebo pomoc s pracemi v táboře. Třetí odpolední zaměstnání: Kolečko - výcvik zdravovědy. Po čtyřech stanovištích, kde se družiny budou připravovat na odpolední závod. Stanoviště obvazové techniky, transport raněného, resuscitace a krvácení. Vše s důrazem na praktické vyzkoušení a teorie formou her. Čtvrté odpolední zaměstnání: Zdravovědný závod dvojic zaměřený na využití nabitých znalostí ze zdravovědy (důraz na to, aby se mohli zapojit vlčata a světlušky). Dle aktuální situace vymyslet program pro ty, co nebudou na trati. Páté večerní zaměstnání: Honba za pokladem (brčkovaná). Vlčata a světlušky se rozdělí do týmů. Po zemi se rozmísti papírky různých barev a zvolí se hodnoty (např.zelený - 5 bodů, červený 4 body atd...). Každý hráč dostane brčko a každý tým jednu misku. Časový limit (15-20 minut). Až se řekne teď hráči se rozeběhnou a nasají pomocí brčka vybraný papírek a běží ke své misce. Pokud jim papírek spadne, tak ho můžou znovu nasát. Potom se sečtou body a který tým bude mít víc, vyhrál. Skauti, skautky a vedoucí - zadání a příprava strategie společné strategické a neméně fyzicky náročné hry Ekosystémy. Tato aktivita se tento večer nakonec nerealizovala, protože část roverů vyrazila na společný třídenní vandr do Polska pod vedením Ivana Zubra. Zapsal vedoucí tábora Viktor

7 Pátek Pavel Látr Tábor se vzbudil v 7.20, ale skautky a skauti již byli vzhůru, jelikož přespávali na Zakletém vrchu, kvůli nádhernému východu slunce. Skauty a skauti se nasnídali dříve než ostatní a pak šli dospávat. Vlčata se světluškami schytali ranní rozcvičku s Buldem, pak si vyčistili zuby a v 8:00 se nasnídal zbytek tábora. Po snídani měli chvíli čas na uklízení stanu, potom se uskutečnil táborový rozkaz. Po táborovém rozkazu šly děti s úsměvem na tváři škrábat brambory. Když se všechny brambory oškrábaly, tak skauti a skautky šli plnit jimi vybrané odborky a malé děti se vydaly hledat, co do lesa nepatří. Byla vyznačená trasa, kde byly poházené předměty, oni ji měly za úkol projít a zapamatovat si co nejvíce předmětů. Další zaměstnání se malé děti učily, jak postavit několik druhů stanů, které neumí postavit ani moc vedoucích. Například typy jehlánek z celt, klasický stan atd. Po odpoledním klidu se už všechny děti vydaly plnit další úkol pomocí soutěže. Musely co nejrychleji přelít vodu z vaniček do škopků, aniž by vstoupily do kruhu kolem nalévací vaničky o průměru 6 metrů, jen pomocí provázku a pet lahve. Vyhrála družina Azuritů, kde zaskakovala Jitka Babicová za jednoho člena družiny, který se vydal na vandr s roverama v čele s Ivanem Zubrem. Kvůli velikému vedru, ve kterém hrozil úžeh, jsme se vydali i s dětmi hrát vodní bitvu. Ke konci hry už jsme ani nevěděli, s kým a proti komu hrajeme, prostě jsme polévali všechny, kdo se připletl do cesty. Hra byla ukončena, až když byli všichni promočení na kost. Po svačině si každá družina vyrobila svoje ohniště, aby si měly na čem udělat večeři. Následovala hra na letištní kontrole, kde musely získat 8 potvrzení od úřadů a lékařů, že jsou zdravotně způsobilé vydat se na výpravu. Když je po dlouhém docházení získaly, zabalily si důležité věci ze seznamu. Musely pak jít k letištní kontrole (kde na ně číhal Hrobník s Jasánkem) a zde musely propašovat odznak specialistů. U rádců družiny byly dokonce objeveny hřebíky, které jim zajistily pobyt ve vězení se slečnou vojandou (Proužkem). Když všechny družiny prošly kontrolou, šly si udělat večeři. Rádcové družin měli smůlu, ale Balů na ně nezapomněl a také jim něco k snědku přinesl. Potom přišli hlídači a odvedli každého člena družiny jinam, kde je přivázali ke stromům, a jejich družina je musela po večerním rozkaze, kde se ukončil den, najít a zachránit. Po celý den jsem byl převlečen za pilota, aby byla letecká kontrola realičtější. V 9 hodin šly malé děti spát a velké až v 10. Tím skončil celý den.

8 Sobota Radim Horák - Jasánek Mnohými tolik nenáviděná sobota začala překrásně. Sluníčko pálilo, že by vám na lecjaké pláži záviděli. Náš program naneštěstí nebyl o opalování, ale pochodování. Neobvykle jsme ale z tábora nevyšli nahoru na pěticestí, ale odjeli jsme autobusem od pily na Haničku. Kvůli autobusu jsme měli dřívější budíček a velmi zkrácenou rozcvičku. Autobus totiž odjížděl již v 9:00. Na Haničce jsme si poprvé sáhli do svých zásob a posilnili se před dalším pochodem. Po návštěvě tvrze stoupl počet čutor v táboře na dvojnásobek, jelikož si zde spousta dětí zakoupila čutoru. Poté jsme konečně vyrazili! Naše cesta vedla přes rozhlednu na Anenském vrchu a z něj jsme nabrali směr Mezivrší. Než jsme tam ale došli, skauti a skautky se odtrhli a odbočili směr Říčky. Po sejití do Říček museli vyjít přes sjezdovku zpět nahoru na hřeben. Na Pěticestí jsme potkali zbytek výpravy. Ta se zdržela především proto, že museli najít baziliškovu kost, což se ukázalo jako menší oříšek. 30 kroků severozápadně zní sice jako přesná poloha, ale bez kompasu vám to chvíli zabere. Nicméně kost byla nakonec nalezena. Pěticestí byla, jak bývá tradicí, poslední pauza, během níž jsme informovali kuchyň v táboře, že se již blížíme, ať chystají jídlo. Vše perfektně vyšlo a když jsme dorazili, mohli jsme si rovnou naplnit břicha vynikající svíčkovou. Během čtvrtého zaměstnání pak probíhala očista tábora. Fanda si pěkně zapumpoval, ale pro jednou nám všem nesmrděly nohy. Vzhledem k našemu pozdějšímu příchodu byla večeře jen pro ty, kdo měl ještě hlad. Poslední blok byl vyplněn nenáročnou hrou, kdy rádcové byli jediní, kdo neměl zavázané oči, zbytek družiny byl rádcem navigován pomocí předem dohodnutých signálů. Po 22h se do tábora vrátila i skupinka vyslaná na 3 denní výlet. Značně znaveni, jsme byli všichni velmi rádi, že můžeme zalehnout do spacáku a spát. Člověk se ani pořádně nerozkoukal a další den skončil.

9 Neděle Adéla Fedorková - Fidorka článek přes veškeré urgence nebyl dodán Vzhledem k tomu, že zápis do kroniky nakonec nebyl vůbec vyhotoven, dokládám alespoň teoretický plán, co se ten den mělo dělat. Ti, co si vzpomenou, můžou porovnat, jak se realita trefila nebo naopak vzdálili od původního plánu. Vzhledem k tomu, že neděle je tradičně návštěvním dnem, tak program je celkem prostý. První dopolední zaměstnání: Škrábání brambor k řízkům na oběd a dále důkladný úklid stanů a celkový úklid tábora formou hry na body za sbírání odpadků. Druhé dopolední zaměstnání: Odlévání trilobitů vytvoření si vlastní stopy v zemi, která bude co nejvěrněji připomínat trilobita, poté odlévat skauti a vedoucí pomáhají Odpoledne výstavka trilobitů pro rodiče, kteří nezávisle hodnotí nejlepší odlitek. Třetí a čtvrté odpolední zaměstnání: Návštěva jeskynních lidí (=rodičů). Vymyslet společné soutěže pro děti a rodiče. Páté večerní zaměstnání: Společný táborák družiny si opět vytvoří pochodně na zapalování ohně. Zapsal vedoucí tábora Viktor

10 Pondělí Hela Vlasáková Dnešní táborový den začal jako obvykle a to rozcvičkou. Tentokrát ne ovšem pod taktovkou Bulda, ale rozcvičku jsem se rozhodla udělat sama trochu volnější formou a hlavně bez běhání. Po snídani, rozkazu a jistě velmi oblíbeném škrábání brambor, šli skauti a skautky jako vždy pomoci do kuchyně, na dřevo, vyrábět nože a pomáhat vedoucím při hře. Světlušky a vlčata si v prvním dopoledním zaměstnání zkusili proběhnout ve vymezené dráze ztížené tím, že vedoucí na ně házeli míčky. Později jsme z důvodu velkého tepla začali házet dokonce míčky mokré, což se setkalo s úspěchem na obou stranách. Potom následovala činnost nazvaná lovení bobříků, která spočívala v chycení bobříka (skautky) a dovlečení ho do tábora. Nejtěžší se pro děti zdál bobřík plavání v podání Jíti, bobřík rychlosti, jako Buld a bobřík mrštnosti v podání Terky, kteří byli odchyceni jako poslední po dlouhém boji. Tito bobříci byli také ohodnoceni nejvíce body. Po obědě pokračovala etapa celotáborové hry Do středu Země. Abychom mohli pokračovat v cestě do středu země, všichni jsme museli prolézt jeskyní a v ní poznat ztracené předměty předešlé expedice. Potom, co se nám to všem zdárně povedlo, jsme si zahráli vodní bitvu, která všem bodla, protože bylo opravdu vedro. Po svačině jsme pokračovali v naší cestě a museli jsme zapojit svoji paměť a přejít přes lávové pole, což byl opravdu nelehký úkol. Někomu se to podařilo rychleji, někomu pomaleji, ale přešli jsme všichni. Potom jsme si zahráli Ringo, Přehazku, dekovanou a fotbal s Pavlem a Robinem. Po večeři ještě vlčata a světlušky podnikli jednu cestu a to na lyžích přes nebezpečné a nestabilní území. První družina si tím vysloužila indicii k nalezení dalšího důkazního předmětu - mušle. Kvůli pokročilému času jsme ale výpravu přeložili až ráno. Potom jsme už zalehli do stanů a šli spát.

11 Úterý Bára Klingerová Táborníci byli probouzeni do mírně zamračeného rána. Naštěstí všechny ospalce probudila Buldova ranní rozcvička. Po ranní hygieně na nás v kuchyni čekal chleba s marmeládou a teplý čaj. Na ranním rozkaze už naštěstí svítilo sluníčko. Světlušky a vlčata se s Magdou a Jíťou vydali do vesnice. Zamířili na místní hřiště a dětmi milovaného konzumu. V táboře zatím roveři se skauty a skautkami měli jiný program. Hrála se hra Ekosystém, kterou pro nás přichystal Viking a Přemek. Taktiku jsme připravovali celý večer. Hra,,nebyla o běhu, jak bylo nejprve zmíněno od Přemka. Běžci se v různá roční období, po dobu 4 let, vydávali lovit ryby, hmyz a jiná zvířata jako třeba veverky a podobně. Po hře následoval zasloužený oběd, kde jsme od Maky dostali čínu s rýží. Po odpoledním klidu, kde jak známo odpočívají jen dospělí, jsme se přehoupli do celotáborové hry. Během expedice totiž účastníci ztratili veškeré nádoby na přenos vody. Proto, aby se zásobili na další cestu, museli vytvořit z přírodních materiálů nové nádoby. Některé dvojice měli splněno hned, pro některé byl tento úkol zdánlivě neřešitelný. Nejčastější čutory byl vyrobené z lopuchů. Poté mělydružiny za úkol co nejrychleji přepravit vodu, málo který závodník přečkal tuto hru v suchu. Po svačině se účastníci dostali do oblasti, kterou museli za každou cenu projít. Na této cestě je čekaly chodící masožravé rostliny, které přenášely nejrůznější nákazy (á la Den Trifidů). Rádcové vedli svoje zaslepené družiny přes les. Tam byly roveři, jako žahavé rostliny, kteří je vláčeli přes pařezy, 3D lana, keře i potok. Družiny si vedly celkově dobře, ale bez pádů a menších karambolů se to neobešlo. Nákaza ve družinách ovšem zachvátila všechny, hlavně rádce, proto se po večeři ve družinách vařily léčivé čaje. Chemik měl za úkol dodat správné ingredience a poměr složek čaje. Další úkol byl rozdělat oheň bez pomoci papíru. Kdo se s těmito úkoly nejdříve popral a vyléčil svého rádce, vyrazil na určené místo. Tam hledal druhý předmět o existenci středu země. Den nám utekl, jako voda a schýlil se ke konci. Tábor se zahalil do tmy, kde prosvítaly ty nejkrásnější Záhořácké hvězdy. Táborníci ulehli do studených spacáků s dobrým pocitem a těšili se na další den

12 Středa Zuza Moravcová - Proužek Den jsem měla Ráno jsem si o chvilku dřív přivstala, abych se probrala a byla schopná probudit celý tábor. Bohužel nemám ještě v buzení trénink, tak mě slyšely jen děti. Ve středu už od rána slabě pršelo, takže se musel program dne trochu pozměnit. Ranní rozcvičce však děti neunikly. Buld je prohnal, potom se šli všichni umýt a vyčistit zuby. Po snídani se Buld nabídne, že děti zabaví. Vymyslel si na ně zákeřný test, kterými prověřoval jejich vědomosti. Chvíli před svačinou nastalo překvapení. Přišla k nám na návštěvu vlčata z Dobrušky. Vedoucí a zástupce vedoucího tábora jim ochotně odpověděli na jejich otázky ohledně chodu našeho tábora, nebo účelu našeho tee-pee, jestli tu máme nějaké zajatce apod. Zatímco náš tábor zkoumali, naši malí skauti se učili, jak si vyrobit vlastní turbánek na kroj, a jak ho zakončit uzlem přátelství. Po obědě se počasí trochu vyjasnilo, tak jsme se vrhli na výrobu důlních vozíků. Byli jsme totiž v dračím doupěti a museli jsme, co nejrychleji utéct. Důlní vozíky nebyly na výrobu úplně jednoduché. Musely mít volant, kola, světla, brzdy, otevřenou kabinu pro řidiče, a zadní držáky. Kdybychom neměli na vozíku některý z těchto prvků, drak by nás dohonil rychleji. Jakmile byly všechny družiny připravené utéct, vrhli jsme se na závody důlních vozíků. Pořadí, v jakém se bude startovat, se rozhodlo, pomocí krátkým závodem ve vázání uzlů. Družiny měly pět uzlovaček, a která je co nejrychleji svázala k sobě, začínala. Ale opět v tom byl háček. Na první uzlovačce musel být ambulantní uzel, a na poslední dračí. Družiny se seřadily podle umístění ve vázání a odstartovalo se. Musely třikrát oběhnout kruh, aniž by hlavnímu řidiči, který seděl ve vozu, spadla večerníkovská čepička, ať už vinou větru nebo několika záškodníků postavených podél kruhu. Ostatní z družin ho ale mohli bránit štíty, a mohli si i sami navzájem shazovat čepičky pomocí molitanového míčku přivázaném na provázku, který vystřeloval řidič. A zase háček. Po každém kole se museli všichni z družiny v depu přezout (= přezout pneumatiky). Po této hře jsme se odebrali na večeři, protože nám po náročné hře, ve které byli zapojeni skoro všichni, vyhládlo. Bohužel se znovu rozpršelo, takže se večerní program musel zrušit a hrály se stolní hry v hangáru. Pak už jen večerníček na dobrou noc od Bulda a spát.

13 Čtvrtek Robin Zubr Do dalšího táborového dne, kterým byl čtvrtek, nás přivítalo sluníčko. Ovšem ne nadlouho. To ale nepokazilo žádnou srandu ani zábavu! Po těžkém budíčku, kdy většina osadníků tábora vylezla ještě se zavřenýma očima a rozcuchaná jak Racochejl, následovala lehká rozcvička, která zajistila úplné probuzení a protažení všech a všeho. Následně jsme všichni učinili hygienické potřeby jako vyčištění zubů a opláchnutí obličeje. Vydatná snídaně zajistila, aby všichni účastníci měli hodně sil na celý den. Po té byl celý tábor svolán na malé náměstíčko vedle stožáru. Skauti a skautky byli posláni dělat své povinnosti a dodělávat odborky, nože a jiné věci, které již v předchozích dnech začali a v brzké době měli mít hotové a ostatní jim udělené věci. Mladší část osazenstva, tudíž vlčata a světlušky zůstali a začalo vysvětlování jednoho z jejich úkolů s názvem tajní agenti. Už od jak živa se agenti FBI a CIA neměli rádi a teď nenávist vzrostla natolik, že se chtěli odhalit navzájem. Jednalo se o to, že po rozdělení na agenty CIA a jejich nepřátele FBI dostali každý svoje číslo jako měl např. agent James Bond 007, které měli napsané na čelence velkým písmem ( viz. CIA 331 nebo FBI 457 ) S tužkou a papírem ve vyhrazeném prostranství měli odhalit protihráčova čísla agentů. Hra byla velice zajímavá, jelikož schovat svoje číslo, aniž by ho zakryli rukou a zároveň zjistit nepřátelská čísla nebylo vůbec jednoduché! Jakmile byli agenti odhaleni, hra byla ukončena na svačinu. Následně jsme naše agenty povolali znovu do služby s tím, že tentokrát budou spolupracovat. Tím jak jsme v předchozí hře agenty odhalili, tak se museli ukrýt do lesa, tak aby splynuli s přírodou. Po uplynutí času na schování se, jsme udělali rozsáhlou rojnici a procházeli les, abychom agenty našli. Ten kdo byl nalezen, byl poslán do tábora, kde ho čekal poslední agentův úkol za dopolední zaměstnání - výroba odznaku. Každý si navrhl jaký chtěl a následně vyrobil. Odznak agenti hrdě nosili po celý den. A to už byl připravený oběd. Když jsme všichni byli ukojeni gastronomickým zážitkem v podání výborného oběda, tak byl samozřejmě čas na odpolední klid. Každý si ho samozřejmě pojal podle svého, takže odpočinku ve stanu nebo deskových her bylo všude spousty. Jakmile skončil polední klid, tak nás náhle ohromilo obrovské zhoršení klimatických podmínek a hrozilo umrznutí! Samozřejmě že ne doopravdy, ale v táborové hře. Tudíž jsme museli povolat všechny družiny, aby se vydaly najít vhodné palivo a nezmrznuli jsme. Ovšem zdálo se, že jediným palivem byl dinosauří trus v podání papírových ruliček. Úkolem všech bylo dostat se co nejblíže k dinosaurům a nějaké to palivo/trus získat. Byla to mise tuze nebezpečná, jelikož dinosauři útočili na všechny družiny a svůj trus těžce bránili. Ztráty byly, ale to prostě k výpravě patří. Hlavní je, že jsme získali palivo a zbytek neumrzl. Nevím, jak je to možné, ale dinosaurům pomáhal taky jeden velký, ošklivý a smradlavý medvěd. Na palivu jsme udělali výbornou sváču, a pokračovali jsme dál. Již poslední úkol čtvrtečního dne nebyl tak nebezpečný, ale za to se projevilo, jakou má kdo paměť. Tajná zpráva, zavěšená na vrcholku hory nebo-li u parkoviště na stromě, která nesměla být zneužita a vyzrazena musela být předána dál do tábora. Ovšem nikdo se nemohl zprávy dotknout nebo si ji přepsat, protože ji hlídali havrani, kteří by jim vyklovali oči a snědli je. Proto jediným způsobem jak celou zprávu dostat bylo si ji kousek po kousku zapamatovat a přenést ji tak do tábora, kde se v hlavním stanu mohla teprve zapsat. Družiny bojovaly o to, aby zprávu přenesli jako první, ale nakonec byla vítězná družina samozřejmě jen jedna a to ta s nejlepším pamatovákem! V textu byla zašifrovaná tajná data. Po rozluštění se zjistilo, že večer se budou zapalovat slibové ohně, kde odslibují další naši bratři a sestry. K slibovým ohňům byli připuštěni jen ti, kteří na to měli věk a byli připraveni u něj pod státní vlajkou složit svůj slib, kterým se zavázali dodržovat povinnosti vlastní a zachovávat zákony skautské. Každý oddíl měl svůj vlastní oheň a rituál. Ovšem všechny měly své vlastní kouzlo, které se nám vrylo do paměti.

14 Pátek Pavel Čechura Poslední den tábora se nesl v duchu dobytí středu země, částečného bourání a přípravy na závěrečný táborák. Ráno padla do Záhoří mlha a teplota se pohybovala okolo 15 stupňů Celsia. Jelikož se minulou noc slibovalo, tak jsme nechali děti prospat o něco déle a vynechali jsme i ranní rozcvičku, abychom načerpali sílu na dobytí středu země. Hned po snídani proběhl rozkaz a poté nástup po družinách na první činnost. Na nástupu jsme se dozvěděli, že potřebujeme získat ještě jeden poslední důkaz o existenci cesty do středu země. K jeho nalezení jsme nejprve museli vyluštit šifru, která byla schovaná uvnitř děravých trubek. Díry v trubkách jsme zacpali prsty a postupně trubku plnili vodou. Zanedlouho jsme dostali šifru z trubky ven a začali ji ihned luštit. V šifře bylo napsáno místo, kam se máme vydat hledat poslední předmět a co všechno k získání předmětu budeme potřebovat. Všichni společně jsme se poté vydali ke Čmelínu, kde seděl stařík, který nás varoval před cestou dále. Museli jsme se totiž dostat přes území plné dinosaurů. Tento úkol nám dal chvíli zabrat, ale díky dobré taktice jsme se dostali až k bájnému místu s předmětem. Zde byl zavěšen poslední předmět na stromě, okolo kterého byla horká láva. Chvíli jsme přemýšleli, jak získat předmět, aniž by nám spadnul do lávy. Nakonec jsme použili plachtu, dlouhou tyč, provázek a nůžky. Po dlouhém snažení jsme předmět získali a mohli tak dokázat existenci středu země. Po skončení hry byl oběd a následně polední klid. Po poledním klidu bylo na řadě částečné bourání tábora a hromadný úklid. Po vysilujícím bourání jsme se nasvačili a šli připravovat scénky na závěrečný táborák. Tvoření scének trvalo až do večeře a večerního rozkazu. Po rozkaze jsme se všichni přesunuli k táborovému ohni. Zanedlouho nás svým příletem překvapil profesor, kterému jsme předali všechny důkazy o existenci cesty do středu země. Profesor byl důkazy uchvácen, a tak nám předal bájnou mapu k pokladu. Neváhali jsme a ni chvilku a šli hledat poklad. Když jsme dorazili na místo, kde by měl být poklad, začali jsme kopat. Narazili jsme na dvě truhly, když jsme je otevřeli, našli jsme v nich poklad zabalený a rozdělený pro každého stejným dílem. S pokladem a s pocitem obohacení jsme se vydali zpět k táboráku, kde jsme zapálili oheň a pobavili se našimi scénkami. Večerka byla prodloužená až do pozdních hodin. Unavení a plni zážitků jsme se odebrali do svých stanů, kde jsme pokojně ulehli do svých spacáků.

15 DRUŽINY A VEDOUCÍ Permoníci: My permoníci jsme, v dolech kutáme. My pro zlato si jdem, a všechno vyhrajem... Permoníci: Vojtěch Tlustý, Matěj Petreje, Nikola Valová, Adéla Slepičková, Tereza Kotková, David Přibyl, Tadeáš Marha, Mikuláš Kopecký, Kamila Vrbická Cestovatelé: Střed země je díra, všude prská síra, my cestujeme světu vstříc, poletíme na měsíc, komu se to nelíbí, ať nám... ruku políbí! Cestovatelé: Anna Sibeková, Bartoloměj Václavek, Petra Kuchařová, Michal Mencl, Václav Šubrt, Lucie Karenová, René Sunkovský, Martin Franc, Viktorie Kopecká

16 Žhavá láva: Moje žhavá láva, je tu s námi odedávna, snažíme se den co den, máme jeden velký sen, že všechno vyhrajem Žhavá láva: Radek Látr, Leona Řadová, Vanessa Sunkovská, Petra Látrová, Eliška Školníková, Tomáš Kalina, Tomáš Kotek, Honza Trávníček, Jindřich Vondráček Azuriti: Rychlí jak šelmy, výdrž jak želvy, utočíme na družiny, známe vaše slabiny, budeme tam první, radši se nám uhni Azuriti: Nikola Koubová, Matěj Haviár, Jiří Ležák, Barbora Kosařová, Viktorie Ochotná, Jana Jarkovská, Václav Hrubý, Jakub Šeps, Ondřej Pistora

17 Horní zleva: Stanislav Dostál, Matěj Horák, Markéta Jarkovská, Viktor Charvát, Pavel Čechura, Robin Zubr, Přemysl Pistora, Adéla Fedorková, Gabriela Müllerová Prostřední zleva: Tomáš Jarkovský, David Látr, Radim Horák, Radek Filip, Tereza Pavlíková, Pavel Látr, Lucie Štursová, Jan Krejcar, Jitka Jarkovská, Adéla Kuchařová, Zuzana Moravcová Spodní řada zleva: František Drnovský, Lucie Němečková, Aneta Benešová, Lenka Panchártková, Hana Šlapáková, Emilie Šlapáková, Jan Šlapák, Tomáš Urban, Helena Hladíková, Magdaléna Pistorová, Jitka Babicová, Martina Pistorová, Helena Vlasáková

18

19 Slibující na tomto táboře Vojtěch Tlustý Bartoloměj Václavek René Sunkovský Matěj Haviár

20 David Přibyl Jakub Šeps Jindřich Vondráček Jan Trávníček

21 Eliška Školníková Nikola Vallová Leona Řadová Vanessa Sunkovská

22 Skautský letní tábor přehled základních údajů: Místo konání: Termín konání: Počet účastníků / počet dětí: Vedoucí tábora: Zástupce vedoucího tábora: Motiv celotáborové hry: Tvůrce hry a vedoucí programu: Zdravotník: Zástupce zdravotníka: Hospodář: Vedoucí kuchyně: Zápis kroniky: Design kroniky: Revize kroniky: Foto: Video: Střih videa: Táborová trička: Slibující: Tři bílé tesáky: Orlické Záhoří /42 Viktor Charvát Přemysl Pistora Cesta do středu země Viktor Charvát, David Látr a Jitka Jarkovská Jitka Babicová Viktor Charvát Lucie Štursová Markéta Jarkovská - Makule Vedoucí a roveři Přemysl Pistora Lucie Dostálová FrantišekDrnovský, Ivan Zubr, Jitka Babicová, Magdaléna Pistorová, Přemysl Pistora, Stanislav Dostál, Matěj Horák, Lucie Štursová, Viktor Charvát Radim Horák - Jasánek Jan Šlapák - Šídlo Tyrkysová Světlušky - Eliška Školníková; Vlčata - Jan Trávníček, Jindřich Vondráček, Jakub Šeps, David Přibyl; Skautky - Leona Řadová, Vanessa Sunkovská, Nikola Vallová; Skauti - Bartoloměj Václavek, René Sunkovský, Vojtěch Tlustý Michal Mencl

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první

1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první 1. C na škole v přírodě I přes velice chladné a deštivé počasí jsme si naši první společnou školu v přírodě v Jizbici pod Blaníkem velice užili. Velký dík patří naší vychovatelce Terezce a ostatním instruktorům,

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018

Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Přehled akcí rybářského kroužku MO Libice nad Cidlinou za rok 2018 Duben - SBÍRÁNÍ ODPADKŮ NA REVÍRU 411170 JEZERO ANEB JARNÍ ÚKLID OBCE Na tuto akci se sešel RK téměř v plném počtu a někteří z nich si

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Jak nás Anetka vzala na Malši

Jak nás Anetka vzala na Malši Jak nás Anetka vzala na Malši 25.7. - 2.8. 2015 V sobotu ráno jsme se všichni nasnídali, oblékli, maminka s tatínkem vše dobalili a nastal čas vše naložit do auta a že toho bylo na týden pod stanem v divočině

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010

Úterý 27. 7. 2010. Středa 28. 7. 2010 Úterý 27. 7. 2010 Po příjezdu nás všech do tábora, jsme se šli ubytovat na naše chatky. Při nastěhování se nám líbilo, že máme různě barevně vymalované chatky. První věc, která nás čekala po vybalení věcí,

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění

Sportovní soustředění. Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění Sportovní soustředění Chceme se s vámi podělit o naše zážitky ze sportovního soustředění První den V sobotu (5.3.) jsme se vydali do Jizerských hor. Sraz jsme měli u Penny v 8:30 kde se sešlo 35 dětí.

Více

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité!

V únoru jsme vyrazily rovnou na výpravy dvě. Jelikož byla pořádná zima, nejely jsme zas v tak hojném počtu, ale výpravy byly užité! VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2016 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Anna-Marie Koubová Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Alžběta Mandelová Organizační práce a členská základna

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2015 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Dominika Zábranská Hospodář: Dominika Zábranská Zdravotník: Kateřina Švorcová Organizační práce a členská základna

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

Příměstské tábory 2012

Příměstské tábory 2012 Příměstské tábory 2012 V srpnu 2012 se uskutečnil již druhý ročník příměstských táborů. Stejně jako loni proběhly dva pětidenní turnusy jeden na Praze 12 se základnou v nízkoprahovém klubu Krok a druhý

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie

Občanské sdružení skautů a skautek Lilie Občanské sdružení skautů a skautek Lilie GALAXIS skautská stezka vědomostí a přátelství Nováčkovská zkouška, I. a stupeň Osobní data Jméno a příjmení:. Přezdívka: Datum narození:. Adresa:. Telefon:. Vstup

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa).

Organizační práce a členská základna Oddíl Světlušek měl v roce 2017 celkem 30 členů (5 vedoucích, 24 dětí a jednoho psa). VÝROČNÍ ZPRÁVA TURISTIKY ZA ROK 2017 Úvod Výbor turistiky pracoval ve složení: Předseda: Aneta Šimůnková Hospodář: Aneta Šimůnková Zdravotník: Kristýna Kubišová Organizační práce a členská základna Oddíl

Více

Exkurze do Galerie moderního umění v HK

Exkurze do Galerie moderního umění v HK Vážení čtenáři, jsme velice rádi, že držíte v rukou náš časopis. Vydáváme ho proto, abychom vás informovali o tom, co se v naší škole děje, a taky proto, že vás chceme pobavit v našich kvízech. Hodně jsme

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd.

Září 2010 1.ZÁŘÍ. Zde již na ně čekají nejstarší spolužáci, aby je uvítali a po slavnostním zahájení odvedli do jejich nových tříd. Září 2010 1.ZÁŘÍ Tak nám zase začíná škola. Před školní budovou se shromažďují skupinky odpočinutých, energií nabitých a opálených žáků. Mezi nimi se proplétají bytůstky malé a vyjukané, většinou v doprovodu

Více

Příměstské tábory KC KAMPA 2013

Příměstské tábory KC KAMPA 2013 Příměstské tábory KC KAMPA 2013 Turnusy a program 1. turnus 8. 12. července 2013 2. turnus 15. 19. července 2013 3. turnus 19. 23. srpna 2013 4. turnus 26. 30. srpna 2013 Harmonogram dne Obecné informace

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

Sankt Gallen Švýcarsko

Sankt Gallen Švýcarsko Sankt Gallen Švýcarsko - Mateřská škola Barevný klíček Vítězná 725 35601 Sokolov Endyšová Jana Hned po příjezdu jsme byly ubytované: v centru města. V průběhu naší stáže jsme vykonávaly hospitace v Primars

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 7.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného

Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Junák český skaut, středisko Jerry Hodného Napajedla, z. s. Na Kapli 1060 IČO 46276165 763 61 Napajedla Propozice 32. ročníku Memoriálu Jerry Hodného Datum: 3. a 4. 10. 2015 Místo: Napajedla - klubovna

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko

Příměstské tábory v Polici nad Metují 2018: 5 týdnů, 5 táborů, 87 dětí, 6 lektorů - Broumovsko Město Police nad Metují získalo dotaci na pořádání příměstských táborů. Dotace byla poskytnuta z operačního programu Zaměstnanost a byla poskytnuta prostřednictvím MAS Stolové hory. Každoročně, po dobu

Více

Milé děti, Váš Zdravotník.

Milé děti, Váš Zdravotník. KLIKYHÁKY 2015 1 Milé děti, Letošní prázdniny byly plné vysokých až tropických teplot a to je důvodem, proč má letošní číslo zpoždění. K vytisknutí všech čísel byly potřeba desítky tiskáren, jelikož ve

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Kroužek - mladý hasič. u SDH Pátek. rok

Kroužek - mladý hasič. u SDH Pátek. rok Kroužek - mladý hasič u SDH Pátek rok 2008 2009 15.06.2008 na základě blížícího se 120. výročí vzniku SDH v Pátku, se uskutečnil od 15,00 hodiny Den otevřených dveří s ukázkou hasičské techniky zároveň

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633.

ŠKOLNÍ NOVINY. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. ŠKOLNÍ NOVINY Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 krcmarovamarketa.3zskolin@iskola.cz, polakovapetra.3zskolin@iskola.cz Web: www.3zskolin.cz Číslo

Více

1. DEN Na nádraží jsme se měli sejít v 8 35 h ( Terka 8 25 h). Všichni, až na výjimky (nebyla to Terka) přišli včas. Jeli jsme naší oblíbenou trasou, vlakem samozřejmě. Vyzkoušeli jsme si krásný, nový

Více

Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008

Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008 Tábor Matějovec 2.8. 16.8.2008 Odjezd je v pátek 1. srpna 2008 (pro skauty) Sraz je u klubovny v 8:00 hodin Na tábor pojedeme na kole, na tábořiště dorazíme v sobotu v poledne Účast je dobrovolná Odjezd

Více

LETNÍ SOUSTŘEDĚNÍ KARATE OLOMOUC 13. - 18.7. 2015 Zasíláme doplňující informace o letním soustředění: Datum: od 13.7. 2015 (pondělí) do 18.7.2015 (sobota) Místo konání: Chata JUNIOR, Kunčice 14, Staré

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Kroužek pozemního hokeje při ZŠ T.G.M. v Mnichovicích

Kroužek pozemního hokeje při ZŠ T.G.M. v Mnichovicích Kroužek pozemního hokeje při ZŠ T.G.M. v Mnichovicích Kroužek probíhá pod vedením svazového trenéra Tomáše Babického Každý Čtvrtek od 15:30 do 16:30 za dobrého počasí na hřišti s umělou trávou, za špatného

Více

Vánoční projekt první a osmá třída

Vánoční projekt první a osmá třída Jiří Nenáhlo Zdeněk Kubík Lukáš Kubík Adam Borek David Vošický Zdobil L. Kubík Naše skupina: Vojtěch Paťha Ondřej Dvořák Štěpán Fiala Tomáš Slunečko Jan Vít Program: 1. hodina: Seznámili jsme se a povídali

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

středisko Skála Hlinsko, z. s.

středisko Skála Hlinsko, z. s. J unák český skaut, středisko Skála Hlinsko, z. s. vydává Časopis StInf 52 Pros inec 2016 Únor 2017 O bsah Úvodní slovo 1 Podzimní radovánky 1 Halloween & Drakiáda 2-3 Kravýprava 4-5 Bodování soutěže 5-6

Více

Z přihlášky jsem věděla, že budeme hasit nějakou ohnivou svini, nebo tak něco. Ale vezměme to po pořádku. Odjezd byl ve čtvrtek ráno. Všichni jsme se

Z přihlášky jsem věděla, že budeme hasit nějakou ohnivou svini, nebo tak něco. Ale vezměme to po pořádku. Odjezd byl ve čtvrtek ráno. Všichni jsme se Otakar 2006 Můj milý deníčku, tak už to mám za sebou a bylo to naprosto úžasné, skvělé, jedinečné, prostě husté Není to tak, jak si myslíš já myslím tábor. Já vím, že spousta dětí jezdí na tábory nerada,

Více

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem

Celoroční projekt MRAVENCI. Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Letos se inspirujeme mravenci a jiným hmyzem Celoroční projekt MRAVENCI Učíme se, kreslíme: Celoroční projekt MRAVENCI Pozorujeme: Celoroční projekt MRAVENCI Stavíme, stříháme,

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

Duben Rytířská robinsonáda v Hostinném Na naši pravidelnou jarní výpravu jsme se tentokrát vydali do Hostinného. Během této výpravy jsme navštívili i naše letní tábořište nedaleko Svaté Kateřiny a samozřejmě

Více

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky?

Paní učitelka se hrozně rozčílila a řekla: Jestli toho nenecháte, tak máte po ptákách! Pepíček se přihlásil a zeptal se: A co holky? Děvčata k přípravě na soutěž a účasti v ní přistupovala zodpovědně. Slovo šéfredaktora: Je měsíc únor a my vás opět vítáme u dalšího dílu školního časopisu Smajlík. Uplynulo pololetí a žáci dostávali vysvědčení,

Více

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě

Habermaaß-hra 5656A /4676N. Moje první hra Večer na farmě CZ Habermaaß-hra 5656A /4676N Moje první hra Večer na farmě Moje první hra Večer na farmě Hra na dobrou noc se zvířátky pro 1-4 děti od 2 let. Obsahuje i soutěžní variantu. Autor a design: Anna Lena Räckers

Více

Přejeme příjemné počtení.

Přejeme příjemné počtení. Úvodní slovo: Dobrý den, vítáme vás u dalšího vydání školního občasníku, který pro vás připravují žáci sedmého ročníku sopotnické školy. V tomto díle se dozvíte, jak jsme strávili lyžařský výcvik v Říčkách

Více

Click here to get your free novapdf Lite registration key

Click here to get your free novapdf Lite registration key Slovo šerifa Ahoj Kamarádi. Tak nám jaro už pomalu končí a konečně držíte v rukou další číslo oddílového obšťastníku, které je ta trochu šité horkou jehlou. Ono bylo už skoro hotové, ale nějak se nedostalo

Více

Z Chorvatska vezeme medaile

Z Chorvatska vezeme medaile Z Chorvatska vezeme medaile Jsou za námi další, již XXIV.Mezinárodní salesiánské hry, které se konaly v chorvatském Zagrebu. Již tradičně několik let Česká republika vyslala své nejlepší stolní tenisty,

Více

Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace

Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace Memoriál Břéti Hampla 2009 Základní informace Závod bude probíhat v okolí chaty U Floriána v České Třebové v sobotu 7. února 2009. SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ: v 9:25 hod. dívčí kmen (registrace do 9:15 hod.)

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti

Dopis krále poddaným. Mapa se stanovišti Pirátské hrátky V pondělí 23. 5. 2016 jsme obdrželi další dopis od našeho krále, ve kterém nás pověřil důležitým úkolem - dopravit zásoby našim přátelům na vzdálené ostrovy uprostřed Žraločího moře. A

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Kamil Lukáš Zach, 7. tř.

Kamil Lukáš Zach, 7. tř. Dne 16.4. 2014, den před Velikonočními prázdninami, učitelé uspořádali program. Na jednotlivých stanovištích jim pomáhali žáci 9. třídy. Na začátku hodiny jsem dostal papír. Byli na něm napsáni členové

Více

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ...

Slovo šéfredaktora: V tomto díle se dočtete o: Mám chytré tělo Lyžařský kurz Olympiáda v ČJ... Slovo šéfredaktora: Ahojte!!! Zdravíme vás po dvou měsících, ve kterých se toho tentokrát moc neodehrálo. Převážně samé olympiády z různých předmětů. Proběhl také lyžařský výcvik, který si žáci užili na

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Tábor Hrádek u Sušice 2018

Tábor Hrádek u Sušice 2018 Tábor Hrádek u Sušice 2018 Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 Obsah: Slovo ředitele školy. Dopravní hřiště, školní výlet, vyhodnocení sběru, bludiště a omalovánky. Červen 2014

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN

TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN TÁBOROVÝ ŘÁD SPOLEČNOSTI HRŮZŮV MLÝN ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Čl. 1 Pojmy Pro účely tohoto řádu se rozumí a) táborníkem - dětský účastník tábora, b) vedoucím - kterýkoliv dospělý pracovník tábora. ČÁST PRVNÍ

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov. Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA. Místo konání: Splzov u Železného Brodu

Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov. Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA. Místo konání: Splzov u Železného Brodu Dům dětí a mládeže při ZŠ Karla IV. Nový Bydžov Výchovný plán letního tábora PLÁTĚNÁ OSADA Místo konání: Splzov u Železného Brodu Termín: 26.7.-10.8.2013 Typ tábora: stálý,ubytování ve stanech s podsadou

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

Mozaika. Cirkus Berousek

Mozaika. Cirkus Berousek 1 Úvodník Loňští deváťáci nás ujišťovali, že nám devítka uteče jako voda. Teď už vidíme, že měli pravdu. Než jsme se rozkoukali, už máme za sebou první čtvrtletí. A co je neméně důležité, uplynulo i dalších

Více

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142)

ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) ZPRÁVA Z PRVNÍHO SETKÁNÍ COMENIUS 2013-2015 (COM-MP-2013-142) Be SUstainable to SUstain the WORLD ŠVÉDSKO 11. 11. - 17. 11. 2013 ÚČASTNÍCI ZA GYMNÁZIUM KADAŇ Vyučující Mgr. Darina Kováčová (vedoucí exkurze)

Více

Schůzka rodičů 5. 2. 2014

Schůzka rodičů 5. 2. 2014 Schůzka rodičů 5. 2. 2014 Program Informace o oddíle Složení vedení Informační zdroje Placení příspěvků Plán akcí Tábor Informace o skupinách Ostatní Informace o oddíle Pravidelná činnost Celoroční program

Více

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou.

V příštím týdnu zahájíme nové téma Cesta kolem světa s cestovatelkou Vilemínou. Po vánočních prázdninách jsme se opět sešli, někdo již se nemohl dočkat, u jiných při loučení s maminkami ukápla nějaká ta slzička. Dokončili jsme téma Vánoc a hlavně si užili tu trochu sněhu sněhu, která

Více

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY

ÚVODNÍK ZAHÁJENÍ ŠKONÍHO ROKU SEZNÁMENÍ S PRVŇÁČKY 1 ÚVODNÍK HALÓ, HALÓ, jsou tady noví deváťáci a s nimi i další ročník Deváťáckých novin. Prvním číslem vás provedou Bára, Péťa a Monča. Jak jste možná zaregistrovali, na školních stránkách se přes prázdniny

Více

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto:

Návrhy květináčů aneb. Tvoříme nový druh. Motto: Návrhy květináčů aneb Tvoříme nový druh Motto: Přemýšleli jste někdy o tom, jaké by to bylo, zahrát si chvíli na matku přírody, a pohrát si s genetikou? Možná se Vám to zdá trošku směšné, ale to je přesně

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM

SOKOLSKÉ HRY BEZ HRANIC podtitul: ANI FOTBAL NÁM NENÍ CIZÍ INFORMACE / PROGRAM INFORMACE / PROGRAM Termín konání: 14. 7. 16. 7. 2017 Místo: fotbalové hřiště Červené Janovice Cíl akce: - sportovní setkání družstev z obcí regionu a tělocvičných jednot Župy Tyršovy - oslavy 50 let fotbalového

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15.

Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. Přehazovaná Prahy 15 Dne 24. ledna 2013 se naše slečny z 6. A 7. tříd zúčastnily soutěže v přehazované O pohár starosty Prahy 15. První zápas se ZŠ Nad Přehradou prohrála naše děvčata 0:2 po setech 12:15

Více

PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO

PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO Na Kapli 1060, 763 61 Napajedla PROPOZICE 34. ROČNÍKU MEMORIÁLU JERRY HODNÉHO Datum: 7. - 8. 10. 2017 Místo: Napajedla - klubovna na Jiráskově ulici Startovné: 50,- Kč za každou hlídku Kategorie: a) skauti,

Více