1. Připojení analogových senzorů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1. Připojení analogových senzorů"

Transkript

1 Z minulých lekcí víme, jak k našemu systému připojit základní prvky uživatelského rozhraní (tlačítka, LED, LCD displej, sériová linka), jak detekovat přiblížení uživatele, měřit úroveň osvětlení a jak odesílat data do cloudu. V dnešní lekci náš systém rozšíříme o to, co je u meteostanice to nejpodstatnější, tedy o měření atmosférických veličin. Konkrétně se bude jednat o dvě veličiny TEPLOTU VZDUCHU a jeho RELATIVNÍ VLHKOST. Cílem dnešní lekce je dále připravit náš systém na projekt meteostanice. Z minulých lekcí: Pochopení a orientace v datasheetu základní parametry, které není radno překračovat. Programování v IDE Arduino a jazyk wiring syntax, kompilace, nahrání do vývojové desky, sériový monitor. Práce s prvky uživatelského rozhraní tlačítka, LED, LCD displej. Připojení a práce se senzory přiblížení a osvětlení (PIR čidlo, fotorezistor).

2 1. Připojení analogových senzorů Z předchozí lekce víme, že analogové senzory převádějí měřenou (neelektrickou) veličinu na elektrickou veličinu. Tou může být odpor, napětí, proud atd. V předchozí lekci použitý fotorezistor je příkladem velmi jednoduchého analogového senzoru, který změnu měřené veličiny reflektuje změnou svého odporu. Obdobně pracují i například i tzv. termistory, tedy senzory, které mění svůj odpor v závislosti na teplotě. Pokud u takových senzorů ale vyžadujeme přesná měření, nestačí je pouze připojit k mikrokontroléru přes odporový dělič, jako jsme tak učinili v předchozí lekci. To proto, že odpor se s měřenou veličinou typicky nemění lineárně. Často je také velikost výstupní elektrické veličiny ovlivněna zahříváním senzoru procházejícím proudem. Naštěstí jsou k dispozici i pokročilejší senzory, které prvky potřebné pro přesná měření obsahují v sobě. Výhodou takových senzorů je to, že se typicky dají v základním zapojení přímo připojit na analogový vstup mikrokontroléru bez dodatečných prvků. Výstupní napětí takových senzorů pak přímo odpovídá hodnotě měřené veličiny. Pokud se senzor nachází dále od mikrokontrolérů, lze využít zapojení tzv. proudové smyčky, ve kterém je měřená veličina převáděna na proud o velikosti v rozsahu 4 ma až 20 ma. Zapojení proudové smyčky je velmi často využívané v průmyslovém prostředí. Dalším způsobem, jak připojit senzor na větší vzdálenost, je tzv. frekvenční převodník. V takovém zapojení je měřená veličina převáděna na střídavé napětí, kde velikost frekvence výstupního napětí odpovídá velikosti měřené veličiny. Výhodou tohoto zapojení je vyšší odolnost vůči rušení.

3 2. Měření teploty vzduchu Měření teploty je prakticky to nejzákladnější, co by každý od meteostanice očekával. Pro měření teploty existuje velká spousta různých analogových i digitálních senzorů. Jednotlivé senzory se liší zejména citlivostí, rozsahy teplot, rozhraním atd. Pro naše účely (tj. projekt meteostanice) využijeme senzor TMP36 od Analog Devices. Senzor TMP36 je příkladem pokročilejšího analogového senzoru. Na rozdíl od fotorezistoru použitého v minulé lekci obsahuje pouzdro senzoru veškeré prvky potřebné pro přesná měření teploty. Z pouzdra senzoru jsou vyvedeny pouze tři piny. Napájecí pin (Vs), zemnící pin (GND) a analogový výstup (Vout). Jelikož se senzor bude nacházet přímo u našeho systému, vystačíme si se základním zapojením. Napěťový výstup senzoru (pin Vout) lze připojit přímo na analogový vstup Arduina a lze jej vyčítat pomocí z minulých lekcí známé funkce analogread(). Propojte senzor TMP36 s Arduinem dle obrázku a vyčtete hodnotu na jeho analogovém výstupu. Hodnotu vypište pomocí sériové konzole. POZOR!!! Pokud připojíte tento senzor obráceně, tak dojde k jeho velmi silnému zahřátí. V lepším případě roztavíte nepájivé pole, v horším případě se popálíte.

4 Po nahrání do Arduina byste na sériové konzoli měli vidět výpis naměřených hodnot v rozsahu 0 až To je samozřejmě způsobeno tím, že funkce analogread() nevrací přímo hodnotu napětí na vstupu, ale hodnotu v desetibitovém rozsahu (tj. 0 až 1024) získanou z A/D převodníku Arduina. Pokud budeme chtít z vyčtené hodnoty vypočítat teplotu vzduchu, budeme nejprve muset vyčtenou hodnotu převést na velikost výstupního napětí senzoru. Nyní můžeme hodnotu napětí na výstupu senzoru převést na teplotu ve stupních Celsia. K tomu budeme potřebovat znát údaje o citlivosti senzoru, tj. hodnotu určující, jak rychle se s teplotou mění výstupní napětí senzoru (tzv. scale factor v jednotkách mv/ C). Dále budeme potřebovat velikost posunutí nuly, tj. hodnotu výstupního napěti při nulové teplotě ve stupních Celsia (tzv. offset v jednotkách V). Posunutí nuly je na výstupu senzoru vytvářeno proto, aby senzor mohl měřit i záporné teploty.

5 Jakmile známe oba potřebné parametry, můžeme vypočítat teplotu z napětí následovně. Vout je výstupní napětí senzoru, Voff je hodnota posuvu nuly a ScaleFactor je citlivost senzoru. Pozor na to, že jednotky musí mít u všech parametrů stejné měřítko (např. V a V/ C nebo mv a mv/ C).

6 3. Komunikace s digitálními senzory Obdobně, jako v případě analogových senzorů, existuje i u digitálních senzorů řada rozhraní, přes která se data ze senzorů dají vyčítat. Příkladem digitálního senzoru s velmi jednoduchým rozhraním je v minulé lekci použité PIR čidlo. Senzor měl jediný výstup, jehož logická úroveň identifikovala stav senzoru (tj. zda senzor detekuje pohyb). Nicméně často je pro vyčtení dat ze senzoru nutné použít o něco komplikovanější rozhraní. Mezi nejpopulárnější rozhraní patří například rozhraní SPI, I2C a 1-Wire. SPI (Serial Peripheral Interconnect) je synchronní sběrnice využívající čtyři vodiče. Sériový vstup a výstup jsou použity pro přenos dat, jeden vodič je pak použit k vedení hodinového signálu (a tedy k synchronizaci komunikace) a jeden vodič pak slouží k výběru prvku na sběrnici (tedy například konkrétního senzoru). I2C (Inter-Integrated Cicruit) je, obdobně jako SPI, synchronní sběrnice, která ale využívá pouze 2 vodiče. Jeden pro přenos dat a jeden k vedení hodinového signálu. 1-Wire je komunikační rozhraní založené na podobném principu, jako I2C, nicméně využívá pouze jediný vodič. Toto rozhraní se typicky používá u low-cost senzorů. Bez ohledu na použité rozhraní se s digitálním senzorem pracuje většinou velmi podobně. Senzory často měří více veličin a ke zjištění přesné hodnoty je mnohdy potřeba vyčíst ze senzoru více údajů (např. kalibrační data). Veškeré informace bývají v senzoru uložené v tzv. registrech. V typickém případě je tedy nejprve nutné specifikovat, se kterým senzorem chceme komunikovat a poté určit, co (tedy jaký registr) chceme ze senzoru vyčíst. V jednodušších případech senzor při vyčítání vrátí všechna data najednou. V případě, že se senzor nachází ve větších vzdálenostech od měřícího systému, je třeba využít průmyslové sběrnice, jako například EIA485.

7 4. Měření relativní vlhkosti K měření relativní vlhkosti využijeme senzor DHT11 (také označovaný jako AM2303). Jedná se o kombinovaný digitální senzor relativní vlhkosti a teploty vzduchu využívající 1-Wire rozhraní. Z pouzdra senzoru jsou vyvedeny čtyři kontakty. Napájecí pin (VDD), zemnící pin (GND) a datový pin (DATA) senzoru budeme potřebovat. Jeden z pinů (NULL) nemá žádný účel a můžeme ho tedy ignorovat. Připojení senzoru k našemu systému je jednoduché. 1-Wire rozhraní vyžaduje pullup rezistor na datové lince. Interní pull-up rezistory Arduina jsou ale slabé a proto musíme použít vlastní. Propojte dle obrázku senzor, pull-up rezistor (použijte velikost odporu okolo 10 kω) a Arduino. Pro vyčítání dat ze senzoru přes 1-Wire rozhraní použijeme dostupnou knihovnu (soubory DHT.h a DHT.cpp)

8 Knihovna je určena i pro příbuzné senzory DHT11 a DHT22 a rovnou nám dává k dispozici funkci readhumidity(), kterou můžeme rovnou použít pro vyčtení relativní vlhkosti ze senzoru. Funkce vrátí hodnotu NaN (tedy Not-a-Number) v případě, že se vyčítání nezdaří a musíme tedy návratovou hodnotu funkce kontrolovat. Po nahrání do Arduina by měl program každé 2 sekundy do sériové konzole vypsat aktální hodnotu relativní vlhkosti vzduchu.

9 V dnešní lekci jsme se naučili pracovat s pokročilejšími analogovými a digitálními senzory. Konkrétně jsem se naučili základní práce s analogovým senzorem TEPLOTY VZDUCHU a digitálním senzorem RELATIVNÍ VLHKOSTI a umíme tak měřit základní atmosférické veličiny. Příště se podíváme na to, jak měřit vzdálenost a hmotnost. Pokud ti zbyl čas, pokračuj v následujících úkolech. Pokud ne, máš inspiraci na samostudium Doplňující materiály: Popis rozhraní SPI: Popis rozhraní I2C: Popis rozhraní 1-Wire: Co si zapamatovat? jaká existují možná připojení analogových senzorů. jak pracovat s analogovým senzorem teploty TMP36. jaká existují rozhraní pro digitální senzory. jak pracovat s digitálním senzorem DHT11.

Cílem dnešní lekce je obohatit náš dosavadní systém a připravit se na připojení do cloudu

Cílem dnešní lekce je obohatit náš dosavadní systém a připravit se na připojení do cloudu Minule jsme připojili základní komponenty LED a tlačítko a prošli základy programování v IDE Arduino. Dnes to rozšíříme o další komponenty, které se nám v IoT projektech mohou hodit LCD DISPLEJ a SÉRIOVOU

Více

Programování mikropočítačů platforma Arduino

Programování mikropočítačů platforma Arduino Programování mikropočítačů platforma Arduino Obsah Arduino... 1 Digitální výstupy a vstupy... 2 Připojení LED k Arduinu... 2 Co je to LED?... 3 Výpočet hodnoty předřadného rezistoru pro LED... 3 Barevné

Více

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS Univerzální vícevstupový programovatelný převodník 6xS 6 vstupů: DC napětí, DC proud, Pt100, Pt1000, Ni100, Ni1000, termočlánek, ( po dohodě i jiné ) 6 výstupních proudových signálů 4-20mA (vzájemně galvanicky

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

digitální proudová smyčka - hodnoty log. 0 je vyjádří proudem 4mA a log. 1 proudem 20mA

digitální proudová smyčka - hodnoty log. 0 je vyjádří proudem 4mA a log. 1 proudem 20mA Měření a regulace připojení čidel Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat420 Elektrická zařízení a rozvody v budovách Proudová smyčka

Více

Přenos signálů, výstupy snímačů

Přenos signálů, výstupy snímačů Přenos signálů, výstupy snímačů Topologie zařízení, typy průmyslových sběrnic, výstupní signály snímačů Přenosy signálů informací Topologie Dle rozmístění ŘS Distribuované řízení Většinou velká zařízení

Více

VETRONICS 770. Technická specifikace mobilní jednotky

VETRONICS 770. Technická specifikace mobilní jednotky Technická specifikace mobilní jednotky VETRONICS 770 Revize 1.0, červen 2017 PRINCIP a.s. Radlická 204/503, 158 00 Praha 5 Tel.: +420 257 21 09 04, Fax: +420 257 22 02 51 E-mail: centrum@princip.cz, reklamace@princip.cz

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

VETRONICS 760. Technická specifikace mobilní jednotky

VETRONICS 760. Technická specifikace mobilní jednotky Technická specifikace mobilní jednotky VETRONICS 760 Revize 1.0, květen 2017 PRINCIP a.s. Radlická 204/503, 158 00 Praha 5 Tel.: +420 257 21 09 04, Fax: +420 257 22 02 51 E-mail: centrum@princip.cz, reklamace@princip.cz

Více

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST

STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST LED hodiny s teploměrem Vít Švestka 1 STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor SOČ: 10.Elektronika LED hodiny s teploměrem Autor: Vít Švestka Ročník: 4.ročník Škola: Střední průmyslová

Více

4IOT-SEN-01 Sensor pro IoT aplikace Technická dokumentace

4IOT-SEN-01 Sensor pro IoT aplikace Technická dokumentace Sensor pro IoT aplikace Technická dokumentace WWW.4IOTECH.COM 2018 4IOTECH s.r.o. Stránka 1 z 12 Technický popis 4IOT-SEN-01 je zařízení vyvinuté společností 4IOTECH s.r.o. speciálně do průmyslového prostředí.

Více

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou Datový list Měřící zesilovač MCMpro Výhody/Použití Flexibilní vícekomponentní měřící zesilovač Třída přesnosti 0,0025 Konfigurovatelný uživatelský software Ovládání dotykovou obrazovkou Konfigurovatelné

Více

Arduino Martin Friedl

Arduino Martin Friedl Arduino Martin Friedl 1 Obsah Materiály Vlastnosti Programování Aplikace 2 Co je to Arduino? Arduino je otevřená elektronická platforma, založená na uživatelsky jednoduchém hardware a software. Arduino

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

Návrh konstrukce odchovny 2. dil

Návrh konstrukce odchovny 2. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 2. dil Pikner Michal Elektrotechnika 19.01.2011 V minulem dile jsme si popsali návrh konstrukce odchovny. senzamili jsme se s

Více

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h.

TDS. LED zobrazovače. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS července 2012 w w w. p a p o u c h. LED zobrazovače 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 10 nebo 57 mm Komunikace přes RS485 11. července 2012 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 17.12.2004 Poslední aktualizace:

Více

Středoškolská technika 2015. Meteostanice

Středoškolská technika 2015. Meteostanice Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Meteostanice Tomáš Kosťov, Petr Holický Střední průmyslová škola Resslova 5, Ústí nad Labem 1/17 Obsah O projektu

Více

Zapojení a řízení činnosti sonarových senzorů MB1220 pomocí Arduino Micro

Zapojení a řízení činnosti sonarových senzorů MB1220 pomocí Arduino Micro Zapojení a řízení činnosti sonarových senzorů MB1220 pomocí Arduino Micro 1 Úvod Cílem této části projektu je návrh a odladění sítě šesti sonarových senzorů pro UAV (kvadrokoptéru). Vstupní parametry úlohy

Více

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna

MĚŘENÍ HRADLA 1. ZADÁNÍ: 2. POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU: 3. TEORETICKÝ ROZBOR. Poslední změna MĚŘENÍ HRADLA Poslední změna 23.10.2016 1. ZADÁNÍ: a) Vykompenzujte sondy potřebné pro připojení k osciloskopu b) Odpojte vstupy hradla 1 na přípravku a nastavte potřebný vstupní signál (Umax, Umin, offset,

Více

Proudové převodníky AC proudů

Proudové převodníky AC proudů řada MINI MINI série 10 Malé a kompaktní. Řada navržená pro měření proudů od několika miliampérů až do 150 A AC. Díky svému tvaru jsou velmi praktické a snadno použitelné i v těsných prostorech. Jsou navrženy

Více

Technická data. Upozornění ohledně bezpečnosti

Technická data. Upozornění ohledně bezpečnosti Informace o výrobku Modul pro komunikaci MP-Bus určený pro vyčítání až čtyř prvků dále do řídicího systému po komunikaci MP rozhraní MP-Bus rozhraní MODBUS RU (RS485) aktivní nebo pasivní čidla, příp.

Více

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY . MĚŘENÍ TEPLOTY TEMOČLÁNKY Úkol měření Ověření funkce dvoudrátového převodníku XT pro měření teploty termoelektrickými články (termočlánky) a kompenzace studeného konce polovodičovým přechodem PN.. Ověřte

Více

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem. Temp-485-Pt100 Box2

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem. Temp-485-Pt100 Box2 Temp-485-Pt100 Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem Temp-485-Pt100 Box2 Temp-485-Pt100 Cable3 Temp-485-Pt100 Frost2 Přehled Temp-485-Pt100

Více

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru...

Megarobot.cz Senzory Jan Stránský. Senzory. Co je to senzor Jednotlivé senzory Hit senzor senzor nárazu Modul fotorezistoru... Senzory Obsah Co je to senzor... 2 Jednotlivé senzory... 2 Hit senzor senzor nárazu... 2 Modul fotorezistoru... 2 Tlačítko... 3 Teplotní senzor... 3 Senzor magnetismu... 3 Infračervený senzor... 4 Infračervený

Více

Vestavné systémy BI-VES Přednáška 5

Vestavné systémy BI-VES Přednáška 5 Vestavné systémy BI-VES Přednáška 5 Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Miroslav Skrbek 2010,2011 ZS2010/11 Evropský

Více

P5201 Univerzální programovatelné převodníky s galvanickým oddělením

P5201 Univerzální programovatelné převodníky s galvanickým oddělením Převodníky - KB0288-2015/05 P5201 Univerzální programovatelné převodníky s galvanickým oddělením Jeden typ převodníku pro všechna běžná odporová i termoelektrická čidla. Výstupní signál dle provedení 4

Více

5. A/Č převodník s postupnou aproximací

5. A/Č převodník s postupnou aproximací 5. A/Č převodník s postupnou aproximací Otázky k úloze domácí příprava a) Máte sebou USB flash-disc? b) Z jakých obvodů se v principu skládá převodník s postupnou aproximací? c) Proč je v zapojení použit

Více

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001

Mikrokontroléry. Doplňující text pro POS K. D. 2001 Mikrokontroléry Doplňující text pro POS K. D. 2001 Úvod Mikrokontroléry, jinak též označované jako jednočipové mikropočítače, obsahují v jediném pouzdře všechny podstatné části mikropočítače: Řadič a aritmetickou

Více

Senzor teploty a vlhkosti SHT75

Senzor teploty a vlhkosti SHT75 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra měření Dokumentace Senzor teploty a vlhkosti SHT75 Zpracoval David Novotný 4. dubna 2017 1 Základní informace Senzor SHT75 od firmy

Více

Popis. Použití. Výhody

Popis. Použití. Výhody str. 1/6 Popis Zepalog je mikroprocesorový záznamník určený pro registraci teplot, relativní vlhkosti a dalších měřených veličin převedených na elektrický signál 0-20 ma (resp. 4-20 ma) a jejich zobrazení

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál IC220ALG320. Specifikace modulu. Spotřeba. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí/proud, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových nebo proudových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu

Více

Praktické úlohy- 2.oblast zaměření

Praktické úlohy- 2.oblast zaměření Praktické úlohy- 2.oblast zaměření Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Měření specializovanými přístroji, jejich obsluha a parametrizace; Diagnostika a specifikace závad, měření

Více

Quido RS 2/16 OC. 2 vstupy pro kontakt 16 digitálních výstupů 1 teploměr -55 až +125 C komunikace přes RS485 nebo RS232

Quido RS 2/16 OC. 2 vstupy pro kontakt 16 digitálních výstupů 1 teploměr -55 až +125 C komunikace přes RS485 nebo RS232 první zapojení dokumentace hardwaru 2 vstupy pro kontakt 16 digitálních výstupů 1 teploměr -55 až +125 C komunikace přes RS485 nebo RS232 20. října 2010 w w w. p a p o u c h. c o m 0315.01.01 Q uido RS

Více

TDS101 RS. LED zobrazovač. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 101 mm Komunikace přes RS srpna 2016 w w w. p a p o u c h.

TDS101 RS. LED zobrazovač. 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 101 mm Komunikace přes RS srpna 2016 w w w. p a p o u c h. LED zobrazovač 4 sedmisegmentový svítící displej Výška znaku 101 mm Komunikace přes RS485 24. srpna 2016 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 12.4.2016 Poslední aktualizace: 14.4.2016

Více

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem

Temp-485-Pt100. Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem Temp-485-Pt100 Teplotní čidlo (senzor Pt100 nebo Pt1000) komunikující po sběrnici RS-485 s jednoduchým komunikačním protokolem Temp-485-Pt100 verze Box Temp-485-Pt100 verze Cable Temp-485-Pt100 verze FROST

Více

3. MĚŘICÍ A ZÁZNAMOVÉ ZAŘÍZENÍ

3. MĚŘICÍ A ZÁZNAMOVÉ ZAŘÍZENÍ Experimentální metody přednáška 3 Měřicí a ové zařízení 3. MĚŘICÍ A ZÁZNAMOVÉ ZAŘÍZENÍ 3.1. Komponenty měřicího řetězce 3.2. Mechanický měřicířetězec 3.3. Elektrický měřicířetězec 3.4. Varianty realizace

Více

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m

Wie232. Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232. 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Převodník rozhraní Wiegand z bezkontaktních čteček na RS232 20. června 2011 w w w. p a p o u c h. c o m Katalogový list Vytvořen: 19.1.2010 Poslední aktualizace: 29.7.2010 13:41 Počet stran: 8 2011 Adresa:

Více

Mikromarz. NumGraph. Inteligentní číslicový měřič pro všeobecné použití. Stručná charakteristika:

Mikromarz. NumGraph. Inteligentní číslicový měřič pro všeobecné použití. Stručná charakteristika: Inteligentní číslicový měřič pro všeobecné použití Stručná charakteristika: je určen pro měření napětí v libovolně volitelném rozsahu. Měřená hodnota je zobrazována pomocí 2-místného LED displeje. Diferenční

Více

Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem

Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem Elektronická stavebnice: Teploměr s frekvenčním výstupem Teploměr s frekvenčním výstupem je realizován spojením modulu běžných vstupů a výstupů spolu s deskou s jednočipovým počítačem a modulem zobrazovače

Více

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585

DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 DIGITÁLNÍ MULTIMETR AX-585 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1.Obecné informace Multimetr umožňuje měření střídavého a stejnosměrného napětí a proudu, odporu, kapacity, teploty, kmitočtu, test spojitosti, test diody.

Více

Využití STM32 pro studentské projekty

Využití STM32 pro studentské projekty Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Využití STM32 pro studentské projekty Pavel Váňa, Marek Pilař, Martin Novák Střední průmyslová škola elektrotechnická

Více

MaRweb.sk. P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky. Použití. Technické parametry. Popis

MaRweb.sk. P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky. Použití. Technické parametry. Popis www.marweb.sk P5102 Univerzální programovatelné dvouvodičové převodníky Jeden typ převodníku pro všechna běžná odporová i termoelektrická čidla. Linearizovaný výstupní signál 4 až 20 ma. Přesnost dle rozsahu

Více

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace i napájení přes USB 3. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m 0295 Katalogový list Vytvořen: 5.6.2007 Poslední

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů

DUM č. 6 v sadě. 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů projekt GML Brno Docens DUM č. 6 v sadě 31. Inf-7 Technické vybavení počítačů Autor: Roman Hrdlička Datum: 28.11.2013 Ročník: 1A, 1B, 1C Anotace DUMu: přehled interních sběrnic a vstup-výstupních interface

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

FILIP SCHWANK. Katedra měření, listopad 2017

FILIP SCHWANK. Katedra měření, listopad 2017 FILIP SCHWANK Katedra měření, listopad 2017 CO JE TO MBED Knihovna pro programování mikrokontrolérů Jazyk C++ Jednoduché funkce dělají složité věci Od řidiče auta až po jeho mechanika JAK NA TO Registrovat

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ Fakulta informačních technologií Autor: Tomáš Válek, xvalek02@stud.fit.vutbr.cz Login: xvalek02 Datum: 21.listopadu 2012 Obsah 1 Úvod do rozhraní I 2 C (IIC) 1 2 Popis funkčnosti

Více

ETC Embedded Technology Club setkání 3, 3B zahájení třetího ročníku

ETC Embedded Technology Club setkání 3, 3B zahájení třetího ročníku ETC Embedded Technology Club setkání 3, 3B 9.10. 2018 zahájení třetího ročníku Katedra měření, Katedra telekomunikací,, ČVUT- FEL, Praha doc. Ing. Jan Fischer, CSc. ETC club, 3, 3B 23.10.2018, ČVUT- FEL,

Více

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma)

D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy. (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) D/A převodník D/A převodník se dvěma napěťovými nebo proudovými výstupy (0 10 V, 0 5 V, ±10 V, ±5 V, 4 20 ma, 0 20 ma, 0 24 ma) Komunikace linkami RS232 nebo RS485 28. ledna 2016 w w w. p a p o u c h.

Více

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka.

Cvičení 2. Obsah a cíle cvičení. Obsah. A5MPL Programování mikropočítačů Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka. Cvičení 2 Digitální vstupy a výstupy - LED a tlačítka Obsah a cíle cvičení Toto cvičení: 1. Vysvětlí, co jsou digitální vstupy a výstupy mikropočítače. 2. Vysvětlí, jak k mikropočítači připojit LED a tlačítka

Více

Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity, pracovního cyklu, teploty a testování diod.

Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity, pracovního cyklu, teploty a testování diod. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Multimetr CMM-10 Obj. číslo: 106001359 Výrobce: SONEL S. A. Popis Multimetr byl navržen za účelem měření AC/DC napětí, AC/DC proudu, odporu, kapacity,

Více

Návod na obsluhu Pípáku2 verse V0.1 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD).

Návod na obsluhu Pípáku2 verse V0.1 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD). Návod na obsluhu Pípáku2 verse V0.1 (PŘEDBĚŽNÝ NÁVOD). Účel zařízení Pípák2 je elektronický měřící a řídící obvod se sériovým morse akustickým výstupem. Obsahuje mikročip PICAXE 08M2, čidlo pro měření

Více

Jízda po čáře pro reklamní robot

Jízda po čáře pro reklamní robot Jízda po čáře pro reklamní robot Předmět: BROB Vypracoval: Michal Bílek ID:125369 Datum: 25.4.2012 Zadání: Implementujte modul do podvozku robotu, který umožňuje jízdu robotu po předem definované trase.

Více

ARDUINO L13. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce

ARDUINO L13. Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl. Připraveno pro kroužek robotiky JAOS. Kroužek JAOS Farní sbor ČCE v Poličce ARDUINO L13 Programování a robotika snadno a rychle? Tomáš Feltl Připraveno pro kroužek robotiky JAOS Arduino programování a robotika dětský vzdělávací kroužek JAOS 2 http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/station/crew-27/html/iss027e036687.html

Více

IOFLEX02 PROGRAMOVATELNÁ DESKA 16 VSTUPŮ A 32 VÝSTUPŮ. Příručka uživatele. Střešovická 49, Praha 6, s o f c o s o f c o n.

IOFLEX02 PROGRAMOVATELNÁ DESKA 16 VSTUPŮ A 32 VÝSTUPŮ. Příručka uživatele. Střešovická 49, Praha 6,   s o f c o s o f c o n. IOFLEX02 PROGRAMOVATELNÁ DESKA 16 VSTUPŮ A 32 VÝSTUPŮ Příručka uživatele Střešovická 49, 162 00 Praha 6, e-mail: s o f c o n @ s o f c o n. c z tel./fax : 220 610 348 / 220 180 454, http :// w w w. s o

Více

Příloha 1: Zapojení portu RS485 u jednotlivých typů elektroměrů str

Příloha 1: Zapojení portu RS485 u jednotlivých typů elektroměrů str 1 OBSAH: 1. Instalace centrály VMUC EM str. 3 2. Propojení elektroměrů pomocí RS485 str. 4 3. Nastavení sériových adres elektroměrů str. 5 4. Princip připojení vzdálených elektroměrů pomocí LAN sítě str.

Více

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku

I/O modul VersaPoint. Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál IC220ALG321. Specifikace modulu. Spotřeba. Vlastnosti. Údaje pro objednávku Analogový výstupní modul, 16 bitový, napětí, 1 kanál Modul slouží pro výstup analogových napěťových signálů. Tyto signály jsou k dispozici v 16 bitovém rozlišení. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka

Více

Programování a kalibrace 1-Wire UNI senzorů pomocí SW HWg -

Programování a kalibrace 1-Wire UNI senzorů pomocí SW HWg - Programování a kalibrace 1-Wire UNI senzorů pomocí SW HWg - Calibrator Senzory 1-Wire UNI umožňují nastavení a kalibraci měřené hodnoty, včetně změny měřené jednotky, exponentu a podle typu senzoru až

Více

Návod k obsluze výukové desky CPLD

Návod k obsluze výukové desky CPLD Návod k obsluze výukové desky CPLD FEKT Brno 2008 Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis desky... 4 2.1 Hodinový signál... 5 2.2 7- Segmentový displej... 5 2.3 LED zobrazení... 6 2.4 Přepínače... 6 2.5 PORT 1 - Externí

Více

Konfigurace portů u mikrokontrolérů

Konfigurace portů u mikrokontrolérů Konfigurace portů u mikrokontrolérů Porty u MCU Většina vývodů MCU má podle konfigurace některou z více funkcí. K přepnutí funkce dochází většinou automaticky aktivováním příslušné jednotky. Základní konfigurace

Více

Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku. Přístroje: Úkol měření: Schéma zapojení:

Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku. Přístroje: Úkol měření: Schéma zapojení: Přístroje: Pracoviště 1. Vliv vnitřního odporu voltmetru na výstupní napětí můstku zdroj stejnosměrného napětí 24 V odporová dekáda 2 ks voltmetr 5kΩ/ V, rozsah 1,2 V voltmetr 1kΩ/ V, rozsah 1,2 V voltmetr

Více

Obsah. Tlakové spínače. Série Materiál Připojení Tlak Teplota Funkce Strana. 18 S Allfluid nerezová ocel G 1/4 kolík 0-800 bar +85 C 228

Obsah. Tlakové spínače. Série Materiál Připojení Tlak Teplota Funkce Strana. 18 S Allfluid nerezová ocel G 1/4 kolík 0-800 bar +85 C 228 Obsah Tlakové spínače Série Materiál Připojení Tlak Teplota Funkce Strana 18 S Allfluid nerezová ocel kolík 0-800 bar +85 C 228 33 D Hliník, nerezová ocel, Polyesterová fólie Příruba -1-630 bar +80 C 230

Více

Převodník RS485-TTL KÓD: INTR. v.1.0 CZ* Vydání: 3 ze dne Nahrazuje vydání:

Převodník RS485-TTL KÓD: INTR. v.1.0 CZ* Vydání: 3 ze dne Nahrazuje vydání: Převodník RS485-TTL v.1.0 KÓD: CZ* Vydání: 3 ze dne 05.12.2013 Nahrazuje vydání: --------------- SEZNAM 1. Obecný popis.... 3 2. Rozmístění prvků.... 3 3. Připojení ke sběrnici RS485.... 4 3.1. Konstrukce

Více

Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače

Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače Univerzální převodník PolyTrans P 32000 pro termočlánky, odporové teploměry, tenzometry a odporové vysílače Univerzální napájení Infraport pro komunikaci Montáž na DIN lištu Šířka modulu 6 mm POPIS Univerzální

Více

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500

Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Multifunkční dataloger s displejem EMD-1500 Pro zobrazení, záznam a vyhodnocení fyzikálních veličin (výška hladiny, teplota, průtok apod.) 3,5'' TFT dotykový displej, české menu Libovolné kombinace vstupních

Více

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály

Merkur perfekt Challenge Studijní materiály Merkur perfekt Challenge Studijní materiály T: 541 146 120 IČ: 00216305, DIČ: CZ00216305 / www.feec.vutbr.cz/merkur / steffan@feec.vutbr.cz 1 / 10 Název úlohy: Autonomní dopravní prostředek Anotace: Úkolem

Více

Měření teploty a odporu

Měření teploty a odporu AP0015 APLIKAČNÍ POZNÁMKA Měření teploty a odporu Abstrakt Aplikační poznámka řeší způsoby měření teploty a odporu pomocí analogových vstupů řídicích systémů firmy AMiT. Autor: Zbyněk Říha Dokument: ap0015_cz_01.pdf

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ...4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ...5 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ...5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA...7

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM. verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM. verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS) UŽIVATELSKÝ MANUÁL 485COM verze pro elektroměry CARLO GAVAZZI (protokol MODBUS) Obsah Obsah 2 Úvod 3 Montáž GSM komunikátoru 485COM 4 Konfigurace GSM komunikátoru 485COM 5 1. Změna hesla GSM komunikátoru

Více

Modemy rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245. Uživatelský manuál

Modemy rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245. Uživatelský manuál Modemy rozhraní RS-485/422 na optický kabel ELO E243, ELO E244, ELO E245 Uživatelský manuál 1.0 Úvod... 3 2.0 Principy činnosti... 3 3.0 Instalace... 3 3.1 Připojení rozhraní RS-422... 3 3.2 Připojení

Více

FlexTop 2222 Univerzální převodník teploty s komunikací HART

FlexTop 2222 Univerzální převodník teploty s komunikací HART FlexTop 2222 Univerzální převodník teploty s komunikací HART Programovatelný přes USB port nebo HART komunikátor Kalibrace čidla ofsetem, sklonem charakteristiky nebo polynomem u odporových čidel lepší

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_B.1.09 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276

Více

Manuál přípravku FPGA University Board (FUB)

Manuál přípravku FPGA University Board (FUB) Manuál přípravku FPGA University Board (FUB) Rozmístění prvků na přípravku Obr. 1: Rozmístění prvků na přípravku Na obrázku (Obr. 1) je osazený přípravek s FPGA obvodem Altera Cyclone III EP3C5E144C8 a

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Úvod: 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Odporové senzory teploty (například Pt100, Pt1000) použijeme pokud chceme měřit velmi přesně teplotu v rozmezí přibližně 00 až +

Více

Komunikační protokol pro Fotometr 2008 (verze s rozhraním RS232)

Komunikační protokol pro Fotometr 2008 (verze s rozhraním RS232) Komunikační protokol pro Fotometr 2008 (verze s rozhraním RS232) Nastavení parametrů portu 2 Obecná syntaxe příkazů 2 Obecná syntaxe odpovědi zařízení 2 Reakce na chybný příkaz 2 Příkazy 3 INT 3 SWON 3

Více

Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti

Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Ověření funkčnosti ultrazvukového detektoru vzdálenosti Plšek Stanislav Elektrotechnika 06.12.2010 Práce se zabývá ověřením funkčnosti ultrazvukového detektoru

Více

A/D a D/A PŘEVODNÍK 0(4) až 24 ma DC, 16 bitů

A/D a D/A PŘEVODNÍK 0(4) až 24 ma DC, 16 bitů Deska obsahuje osm samostatných galvanicky oddělených vstupních A/D převod-níků pro měření stejnosměrných proudových signálů 0(4) 20 ma z technologických převodníků a snímačů a čtyři samostatné galvanicky

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

Měření parametrů sítě

Měření parametrů sítě DIRIS A20 Měření parametrů sítě diris_560_a_3_x_cat Diris A20 1. LCD displej. 2. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení okamžitých a maximálních hodnot proudu. 3. Tlačítko pro volbu režimu zobrazení napětí

Více

Číslicový Voltmetr s ICL7107

Číslicový Voltmetr s ICL7107 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Analogové předzpracování signálu a jeho digitalizace Číslicový Voltmetr s ICL7107 Ondřej Tomíška Petr Česák Petr Ornst 2002/2003 ZADÁNÍ: 1)

Více

Zařízení pro měření průtoku s vysílačem FlowX3 F9.00

Zařízení pro měření průtoku s vysílačem FlowX3 F9.00 Zařízení pro měření průtoku s vysílačem FlowX3 F9.00 Hlavní vlastnosti Stálý a resetovatelný sčítač Nastavitelné výstupy Možnosti volby relé a otevřeného kolektoru Pružná montáž Třířádkový alfanumerický

Více

Převodník hodnot vibrací na proudovou smyčku 4-20 ma. Ref: 23022004 BZ

Převodník hodnot vibrací na proudovou smyčku 4-20 ma. Ref: 23022004 BZ " Uživatelský manuál Adash 3900 Převodník hodnot vibrací na proudovou smyčku 4-20 ma Aplikace:! Měření vibrací pro řízení a regulaci! Měření vibrací pro ochranu strojů (vypnutí při překročení limitu)!

Více

TGZ. 2-osé digitální servozesilovače

TGZ. 2-osé digitální servozesilovače TGZ 2-osé digitální servozesilovače Digitální servozesilovače TGZ TGZ představuje nový koncept měničů pro více-osé aplikace. TGZ v sobě zahrnuje moderní prvky digitálního řízení, jednoduché přednastavené

Více

Moduly zpětné vazby v DCC kolejišti

Moduly zpětné vazby v DCC kolejišti 120419-moduly 006 až 010 Moduly zpětné vazby v DCC kolejišti Vytvořil jsem si sadu vlastních modulů pro řešení zpětné vazby v DCC kolejišti. Z praktických důvodů jsem moduly rozdělil na detektory obsazení

Více

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE

DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE DIGITÁLNÍ KAPESNÍ MULTIMETR AX-MS811 NÁVOD K OBSLUZE Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Tento symbol použitý ve vztahu k jinému symbolu nebo zdířce znamená, že se máte seznámit s příslušnou částí

Více

DRAK 3 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK. 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA RS485 MODUL NA DIN LIŠTU RS485

DRAK 3 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK. 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA RS485 MODUL NA DIN LIŠTU RS485 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA MODUL NA DIN LIŠTU U1 U2 I3 DRAK 3 POPIS Modul DRAK 3 je určen pro měření až tří analogových signálů a jejich přenos po lince do

Více

GFK-2004-CZ Listopad Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C.

GFK-2004-CZ Listopad Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení. Skladovací teplota -25 C až +85 C. Modul slouží pro výstup digitálních signálů 24 Vss. Specifikace modulu Rozměry pouzdra (šířka x výška x hloubka) Připojení 48,8 mm x 120 mm x 71,5 mm dvou-, tří- a čtyřdrátové Provozní teplota -25 C až

Více

Digitální měřící kleště VE 2608

Digitální měřící kleště VE 2608 Digitální měřící kleště VE 2608 Použití: Měřící kleště jsou především určeny pro měření DC a AC proudů bez rozpojení obvodu. Dále slouží pro měření napětí DC a AC, měření odporů, kapacit, frekvence, pospojení

Více

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí.

Soubor zařízení (meteostanic) je určen pro monitoring meteorologických parametrů ve venkovním prostředí. Příloha č. 4 - Technická specifikace Název zařízení/sestavy: Systém plně automatických profesionálních meteostanic Počet kusů: 7 ks samostatných meteostanic v různých sestavách podle specifikace Použití

Více

MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-RC-0002R

MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-RC-0002R MODULY ŘADY CFOX ZÁKLADNÍ DOKUMENTACE MODULU C-RC-0002R 4. vydání - leden 2013 Dokumentace je také k dispozici on-line na www.tecomat.cz. 1. POPIS A PARAMETRY Modul C-RC-0002R je interierový ovladač určený

Více

Návod k obsluze ISI30/31/32/33

Návod k obsluze ISI30/31/32/33 Návod k obsluze ISI30/31/32/33 Ivo GmbH & Co. P.O. Box 3360 D-78022 Villingen-Schwenningen Telefon: +49 (0) 7720 942-0 Fax: +49 (0) 7720 942-999 www.ivo.de email: info@ivo.de 10.02 171.55.256/1-1 - Návod

Více

TX20RS. Měření rychlosti a směru větru. Inteligentní anemometr s RS232 a RS prosince 2009 w w w. p a p o u c h. c o m

TX20RS. Měření rychlosti a směru větru. Inteligentní anemometr s RS232 a RS prosince 2009 w w w. p a p o u c h. c o m Měření rychlosti a směru větru Inteligentní anemometr s RS232 a RS485 4. prosince 2009 w w w. p a p o u c h. c o m TX20RS Katalogový list Vytvořen: 3.12.2009 Poslední aktualizace: 4.12 2009 12:10 Počet

Více

PYROMETR AX-6520. Návod k obsluze

PYROMETR AX-6520. Návod k obsluze PYROMETR AX-6520 Návod k obsluze OBSAH 1. Bezpečnostní informace... 3 2. Poznámky... 3 3. Popis součástí měřidla... 3 4. Popis displeje LCD... 4 5. Způsob měření... 4 6. Obsluha pyrometru... 4 7. Poměr

Více

E35C. AD-FE/CE, verze 4.0. Technická data. Komunikační modul pro domácnosti

E35C. AD-FE/CE, verze 4.0. Technická data. Komunikační modul pro domácnosti Komunikační modul pro domácnosti AD-FE/CE, verze 4.0 E35C Technická data Komunikační moduly E35C AD-FE verze 4.0 zajišťují komunikaci TCP/IP přes Ethernet mezi měřidly E350 a centrálním systémem. Pomocí

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

RF603 Měření vzdáleností triangulační technikou

RF603 Měření vzdáleností triangulační technikou Princip měření: Měření senzorů je založeno na principu optické triangulace. Paprsek laseru ze zdroje světla 1 je zaměřen přes optiku 2 na objekt 6. Po odrazu od objektu je paprsek fokusován přes objektiv

Více

TGZ. 2-osé digitální servozesilovače

TGZ. 2-osé digitální servozesilovače TGZ 2-osé digitální servozesilovače Digitální servozesilovače TGZ TGZ představuje nový koncept měničů pro více-osé aplikace. TGZ v sobě zahrnuje moderní prvky digitálního řízení, jednoduché přednastavené

Více

Rozhraní mikrořadiče, SPI, IIC bus,..

Rozhraní mikrořadiče, SPI, IIC bus,.. Rozhraní mikrořadiče, SPI, IIC bus,.. Přednáška 14 - X38MIP -2009, kat. měření, ČVUT - FEL, Praha J. Fischer 1 Rozhraní SPI Rozhraní SPI ( Serial Peripheral Interface) - původ firma Motorola SPI není typ

Více