Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: Hospodářský telegram se distribuuje zdarma.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma."

Transkript

1 06/

2 Vydavatel: Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft und Arbeit (Saské státní ministerstvo hospodářství a práce), Tisková mluvčí Lea Mock Wilhelm-Buck-Str. 2, Dresden telefon: 0049/351/ fax: 0049/351/ presse@smwa.sachsen.de Redakce: Referát 21 Grundsatzfragen der Wirtschaftspolitik (Zásadní otázky hospodářské politiky) Náklad: 160 kusů (česky) Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: Hospodářský telegram se distribuuje zdarma. Objednávky: Česko-německá obchodní a průmyslová komora Podpora hospodářství Saska Václavské nám Praha 1 Tel.: Fax: wfs@dtihk.cz Tuto publikaci vydává Saské státní ministerstvo hospodářství a práce v rámci své ústavní povinnosti informovat veřejnost. Reprodukce publikace je možná pouze se svolením vydavatele.

3 1 Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 1) ifo Index obchodního klimatu ifo pro ţivnostenské hospodářství Saska, nových spolkových zemí a Německa, statistické hodnoty, rok 2000 = 100, sezónně očištěno, poznámka: index obchodního klimatu ifo pro ţivnostenské hospodářství Saska dosáhl od začátku průzkumů v Sasku (leden 1994) minimální hodnotu 84,6 (prosinec 2008) a maximální hodnotu 108,9 (leden 2007). Zdroj: ifo Institut für Wirtschaftsforschung (Ústav pro průzkum hospodářství) Index obchodního klimatu ifo pro ţivnostenské hospodářství Německa v dubnu vzrostl. Ovšem nachází se stále ještě na velmi nízké úrovni, a tím nadále poukazuje na pokles celkové hospodářské výroby. Indikátory obchodního klimatu pro Sasko a nové spolkové země celkem rovněţ vzrostly. Vykazují jiţ několik měsíců růstovou tendenci. Lze to hodnotit jako známku toho, ţe globální pokles konjunktury zasáhl východoněmecké hospodářství méně neţ hospodářství západního Německa. Barometr zaměstnanosti Sasko Barometr zaměstnanosti ifo pro ţivnostenské hospodářství Saska, statistické hodnoty, rok 2000 = 100, sezónně očištěno Zdroj: ifo Institut für Wirtschaftsforschung (Institut pro průzkum hospodářství)

4 2 1) Důleţité upozornění: Se zpětnou platností byly k vykazovanému měsíci srpnu 2008 revidovány některé časové řady z regionálního vyhodnocení Konjunkturálního testu ifo pro spolkovou zemi Sasko a nové spolkové země celkem. To se týká časových řad pro ţivnostenské hospodářství, zpracovatelský průmysl a hlavní stavební odvětví, na která byla aplikována nová schémata váţení a agregace. Těmito změnami nebyly naproti tomu zasaţeny časové řady velkoobchodu a maloobchodu. Tato revize zohlednila strukturální změny, probíhající od poloviny devadesátých let. Nové časové řady jsou po metodické stránce neomezeně srovnatelné s odpovídajícími celoněmeckými časovými řadami. V souladu s aktuálním vývojem obchodního klimatu se v dubnu také o něco zlepšily perspektivy zaměstnanosti v podnicích ţivnostenského hospodářství Saska. Saský barometr zaměstnanosti se v porovnání s předcházejícím měsícem zvýšil o 1,9 vztaţných bodů. Dotázané podniky ovšem v převáţné míře i dále plánují sniţování počtu zaměstnanců. Obchodní klima ve vybraných oblastech saského hospodářství Těžiště: Vývoj ve zpracovatelském průmyslu Saska Hodnoty zůstatků, sezónně očištěno Zdroj: ifo Institut für Wirtschaftsforschung (Institut pro průzkum hospodářství) Po razantním poklesu v druhé polovině roku 2008 se obchodní klima v saském zpracovatelském průmyslu v uplynulých měsících lehce zlepšilo. V dubnu hodnotily průmyslové firmy svoji situaci celkově o něco příznivěji neţ v předcházejícím měsíci. Saldo procentních podílů hlášení dobrá a špatná ve vztahu k obchodní situaci se tím hodnotou - 17,9 procentních bodů ovšem nadále jednoznačně nachází v negativní oblasti. Průměrné vytíţení kapacit činilo po sezónním očištění 73,9 %, a bylo tím přibliţně na stejné úrovni jako na začátku roku. Průměrný dosah stávajícího stavu zakázek se však ještě více sníţil. Klesl z 2,9 měsíců v lednu na aktuálních 2,7 měsíců. Průmyslové firmy pohlíţely v poslední době o trochu méně pesimisticky nejen na současnou situaci, ale i na budoucí vývoj obchodu z hlediska obchodního salda. Vzhledem k monetárním a fiskálně politickým opatřením, která učinily mnohé centrální banky a vlády jako reakci na celosvětovou hospodářskou recesi, se všeobecně očekává zlepšení makroekonomického prostředí. Ke stabilizaci globálního a regionálního konjunkturálního vývoje přispěly koneckonců ale také ceny surovin a energií, které opakovaně poklesly a odlehčily tím podnikům z hlediska nákladů.

5 3 Stavebnictví: V hlavním stavebním odvětví Saska vzrostlo průměrné vytíţení strojů po sezónním očištění z 72,2% v březnu na aktuálních 75,6%. Celkové obchodní klima se nicméně v porovnání s předcházejícím měsícem změnilo jen málo. Velkoobchod a maloobchod: Účastníci průzkumu ze saského obchodu hodnotili v poslední době svoji obchodní situaci a situaci v obratu celkově o něco příznivěji. Kromě toho byly skladové zásoby přes zůstatek hodnoceny méně často jako příliš velké. Vývoj vybraných ukazatelů konjunktury ve zpracovatelském průmyslu, stavebnictví a obchodu Saska a) Indikátor Sasko duben březen Pro srovnání: Sasko Nové země c) Německo duben duben 2008 Zpracovatelský průmysl Situace v poptávkách b) -23,6-31,0-13,6-28,5-27,9 Výrobní plány b) -13,9-17,6 0,1-12,6-27,4 Počet zaměstnanců Očekávání b) -19,2-33,7-2,2-26,8-37,6 Prodejní ceny Očekávání b) -17,4-19,7 6,6-8,2-13,7 Hlavní stavební odvětví Stav zakázek v měsících 2,2 2,3 2,1 2,3 2,5 Vytíţení strojů v % 75,6 72,2 75,4 75,4 70,0 Počet zaměstnanců Očekávání b) -12,5-6,4-12,5-19,6-21,2 Stavební ceny Očekávání b) -14,8-18,4-16,8-14,1-21,3 Velkoobchod Obraty oproti min. roku b) -34,0-54,0-13,0-36,0-16,0 Plány objednávek b) -43,0-46,5 5,0-28,9-36,7 Prodejní ceny Očekávání b) 5,2-1,5 51,2-1,2-4,5 Maloobchod Obraty oproti min. roku b) -20,0-47,0-48,0-17,0-9,0 Plány objednávek b) -31,3-32,0-12,3-24,7-30,2 Prodejní ceny Očekávání b) 15,8 4,2 23,8 9,7 5,0 a) Sezónně očištěné hodnoty (výjimka: údaje o obratu oproti minulému roku) b) Saldo procentních podílů pozitivních a negativních hlášení podniků c) Nové spolkové země včetně východního Berlína Zdroj: ifo Institut für Wirtschaftsforschung (Institut pro průzkum hospodářství)

6 4 Trh práce 1) - podzaměstnanost 2) v Sasku vzrostla v březnu v porovnání s předcházejícím měsícem o 0,6% na osob; do hodnoty odpovídajícího měsíce předcházejícího roku chybělo 4,6% - míra podzaměstnanosti 3) v Sasku a ve východním Německu činila 16,8% - počet registrovaných nezaměstnaných v Sasku vzrostl v březnu oproti únoru o 1,0% resp osob na ; v porovnání s odpovídajícím měsícem předcházejícího roku nastal pokles o 0,8% resp osob - míra nezaměstnanosti 4) v Sasku se zvýšila v březnu oproti předcházejícímu měsíci o 0,2 procentních bodů na 14,2%, v porovnání s odpovídajícím měsícem předcházejícího roku (14,1%) nastal nárůst o 0,1 procentního bodu; ve východním Německu to bylo rovněţ 14,2% Hodnoty míry nezaměstnanosti ve Svobodném státu Sasko leden 2008 březen Zdroj: Bundesagentur für Arbeit (Spolková agentura práce) - počet zaměstnanců podpořených v rámci vzdělávacích programů a restrukturalizačních opatření a účastníků rekvalifikačního vzdělávání činil v březnu To bylo o 690 osob méně neţ v předcházejícím měsíci a o méně neţ v březnu Podrobnější informace o trhu práce najdete na adrese: 1) Předběţné údaje k probíhajícímu měsíci 2) Registrovaní nezaměstnaní, pracovníci na zkrácený úvazek a osoby podpořené v rámci vzdělávacích programů, restrukturalizačních opatření a dalšího profesního vzdělávání, nezaměstnaní nad 58 let, kteří podle 428 SGB III jiţ nejsou vedeni jako nezaměstnaní 3) Podzaměstnanost v procentu závislých civilních výdělečně činných osob 4) Nezaměstnaní v procentu všech civilních výdělečně činných osob

7 5 Zakládání podniků - v lednu bylo ve Svobodném státu Sasko přihlášeno živností, z toho bylo nově zaloţených podniků; oproti lednu 2008 byl počet přihlášených ţivností o 95 vyšší živností bylo odhlášeno, přitom se u z nich jednalo o zrušení ţivnosti; v porovnání s odpovídajícím měsícem předcházejícího roku byl počet odhlášených ţivností o 204 niţší (Porovnej také s tabulkou v příloze 1) Cenový vývoj - index spotřebitelských cen 1) klesl v dubnu v porovnání s předcházejícím měsícem o 0,1% na 107,9 (základ 2005=100) - roční míra zdražování činila v dubnu 0,7% (předcházející měsíc: 0,4%) (Porovnej také s tabulkou v příloze 1) Záruky a účasti - V prvním čtvrtletí zaznamenala Bürgschaftsbank Sachsen (Záruční banka Sasko) výrazně silnější poptávku po zárukách jako hodnotné bankovní ochraně oproti srovnatelnému období předcházejícího roku nastalo zdvojnásobení zakázek. Celkem banka převzala 105 záruk s objemem ručení 17,7 mil. EUR za podniky ţivnostenského hospodářství, z toho 37 záruk o objemu 3,5 mil. EUR na financování zaloţení firmy a nástupnických podnikových společností. - V prvním čtvrtletí převzala společnost Mittelständische Beteiligungsgesellschaft Sachsen (Společnost pro majetkové účasti středních podniků Sasko) osm investičních účastí o objemu 3,1 mil. EUR. Stoupající poptávka po podílnickém kapitálu je také důsledkem existujících účastí, které jsou opět moţné aţ do výše 1,0 mil. EUR. Podpora hospodářství * záměry podpořené v rámci úkolu Evropského společenství Zlepšení regionální hospodářské struktury ( ) 1) : investičních projektů ţivnostenského hospodářství o investičním objemu zhruba 53 mld. EUR získalo dotace ve výši kolem 8,7 mld. EUR neinvestičních opatření v malých a středních podnicích bylo dotováno částkou 56 mil. EUR - bylo schváleno ţádostí v oblasti průmyslové infrastruktury (včetně prostředků dočasně spravovaných Saským státním ministerstvem ţivotního prostředí a zemědělství a Saským státním ministerstvem vnitra) o investičním objemu zhruba 8 mld. EUR (dotace ve výši přibliţně 5,2 mld. EUR) 1) Údaje jsou očištěny o univerzální výkony rozhodnutí/insolvence, odvolání a splacené podpůrné prostředky, pokud se tak stalo v závazné lhůtě.

8 6 Stavebnictví Následující údaje se vztahují na závody podniků s 20 a více zaměstnanci. - obrat v saském hlavním stavebním odvětví vzrostl v únoru oproti předcházejícímu měsíci o 22,8% na 156,8 mil. EUR; v porovnání s únorem 2008 byl obrat o 18,6% niţší Obrat a přijaté zakázky ve stavebnictví Saska prosinec 2007 únor Závody podniků s 20 a více zaměstnanci - hodnota přijatých zakázek zůstala v únoru oproti lednu téměř na stejné hodnotě 183,9 mil. EUR; hodnota odpovídajícího měsíce předcházejícího roku byla překročena o 3,7%

9 7 Zaměstnanost v saském stavebnictví prosinec 2007 únor Závody podniků s 20 a více zaměstnanci - zaměstnanost v únoru oproti předcházejícímu měsíci mírně vzrostla o 0,3% na osob; v porovnání s únorem 2008 nastal pokles zaměstnanosti o 1,2% resp. 333 osob V obou prvních měsících roku se snížila zaměstnanost v saském hlavním stavebním odvětví (závody podniků s 20 a více zaměstnanci) v porovnání s odpovídajícím obdobím předcházejícího roku o 2,0% a celkový obrat poklesl o 20,8%. Hodnota přijatých zakázek se snížila o 5,5% (porovnej s následující tabulkou). Stavebnictví Zaměstnanci 1) Celkový obrat Přijaté zakázky Počet EUR 2008 leden-únor leden-únor Změna /2007 v % -2,0-20,8-5,5 1) Průměr z měsíců leden - únor Průmysl (hornictví, těžba kamene a zemin, zpracovatelský průmysl) Následující údaje se vztahují na závody podniků s 50 a více zaměstnanci 1). - celkový obrat v saském průmyslu klesl v únoru oproti předcházejícímu měsíci o 3,3% na 3 027,0 mil. EUR; do výsledku odpovídajícího měsíce předcházejícího roku chybělo 28,3%

10 8 - zahraniční obrat klesl v únoru oproti lednu o 2,0% na 1 039,2 mil. EUR; v porovnání s únorem 2008 se sníţil o 35,6% Měsíční vývoj celkového obratu a zahraničního obratu leden 2008 únor Podniky s 50 a více zaměstnanci - exportní kvóta (podíl zahraničního obratu na celkovém obratu) v saském průmyslu vzrostla v únoru oproti předcházejícímu měsíci o 0,4 procentních bodů na 34,3%; do kvóty odpovídajícího měsíce předcházejícího roku (38,3%) chybělo 4,0 procentních bodů - hodnota přijatých zakázek klesla v únoru oproti lednu o 11,6% na 1 847,2 mil. EUR; v porovnání s únorem 2008 nastal pokles o 42,6%

11 9 Měsíční vývoj přijatých zakázek v saském průmyslu leden 2008 únor Podniky s 50 a více zaměstnanci - počet zaměstnanců v únoru oproti předcházejícímu měsíci klesl o 0,4% na osob; počet zaměstnanců z února 2008 byl překročen o 0,8% V obou prvních měsících roku se zvýšila zaměstnanost v saském průmyslu oproti odpovídajícímu období předcházejícího roku o 1,2%, celkový obrat klesl o 25,4% a zahraniční obrat se snížil o 33,2%. Exportní kvóta (podíl zahraničního obratu na celkovém obratu) klesla z 38,1% na 34,1% (viz následující tabulka). Rok/měsíc Zaměstnanci 1) Celkový obrat Zahraniční obrat Exportní kvóta 2) Osoby EUR % 2008 leden-únor ,1 leden-únor ,1 Změna /2008 v % 1,2-25,4-33,2-4,0 3) 1) Průměr z měsíců leden - únor 2) Podíl zahraničního obratu na celkovém obratu 3) Procentní body Předběžné výsledky roku

12 10 V tomto měsíci Průmysl 2008 Saský průmysl rostl v roce 2008 v porovnání s předcházejícími roky jen nevýznamně. Příčinou toho byla hospodářská krize, která v minulém roce nastala. V závodech podniků báňského průmyslu, těţby kamene a zemin a zpracovatelského průmyslu s 20 a více zaměstnanci vzrostl celkový obrat v uplynulém roce oproti roku 2007 pouze o 2,7% (2007: 11,9%) na ,4 mil. EUR. Vývoj obratu v saském průmyslu Závody podniků s 20 a více zaměstnanci V oblasti hornictví a těžby kamene a zemin se sníţil obrat o 1,6% na 704,0 mil. EUR. Ve zpracovatelském průmyslu se obrat v roce 2008 zvýšil oproti předcházejícímu roku o 2,8% na ,4 mil. EUR. Nadprůměrně vzrostly obraty mimo jiné ve strojírenství (+15,7%) a ve výrobě pryţových a plastových výrobků (+11,2%). Poklesy nastaly v automobilovém průmyslu (-6,3%) a v oblasti výroby kancelářských strojů; v elektrotechnice, jemné mechanice, optice (-1,0%), z toho především v odvětví rozhlasové a sdělovací techniky (-10,0%), ke které se řadí i mikroelektronika. Určující pro celkově stále ještě pozitivní vývoj obratu byl výhradně tuzemský obchod. Obrat v tuzemsku se zvýšil o 5,1% na ,5 mil. EUR, zahraniční obrat poklesl o 1,7% na ,9 mil. EUR. Exportní kvóta (podíl zahraničního obratu na celkovém obratu) v souladu s tím poklesla. Snížila se v uplynulém roce oproti roku 2007 o 1,6 procentních bodů na 33,9% (viz následující graf).

13 11 Exportní kvóta saského průmyslu* * Hornictví a těţba kamene a zemin, zpracovatelský průmysl, závody podniků s 20 a více zaměstnanci Produktivita (obrat na zaměstnance) v saském průmyslu v roce 2008 poprvé od roku 1991 nerostla. Hodnotou EUR byla o 1,5% niţší neţ v roce Zatímco v oblasti báňského průmyslu a těţby kamene a zemin produktivita ještě mírně vzrostla o 0,6% na EUR, poklesla ve zpracovatelském průmyslu o 1,5% na EUR. Nadprůměrně klesl obrat na zaměstnance v automobilovém průmyslu (-9,5%) a ve výrobě kancelářských strojů; elektrotechnice, jemné mechanice, optice (-3,9%), z toho v rozhlasové a sdělovací technice o 4,6%. Pozitivně se naproti tomu vyvíjela produktivita mimo jiné v potravinářském průmyslu a ve zpracování tabáku (+7,3%), jakoţ i ve strojírenství (+6,9%). Absolutně nejvyšší obrat na zaměstnance ve výši EUR vykázal automobilový průmysl, nejniţší obrat byl zaznamenán v textilním a oděvním průmyslu ( EUR). Počet zaměstnanců se v roce 2008 dále zvýšil. Vzrostl v porovnání s rokem 2007 o 4,3% na osob (oproti loňskému roku +3,9%). Obzvlášť pozitivně se vyvíjela zaměstnanost mimo jiné ve strojírenství (+8,2%), ve výrobě a zpracování kovů, v produkci kovovýrobků (+6,7%) a ve výrobě pryţových a plastových výrobků (+6,1%). Nejdůležitějšími odvětvími zpracovatelského průmyslu ve Svobodném státu Sasko jsou automobilový průmysl, potravinářský průmysl (včetně zpracování tabáku), výroba a zpracování kovů, produkce kovovýrobků, strojírenství a výroba kancelářských strojů; elektrotechnika, jemná mechanika a optika. Těchto pět odvětví sdruţovalo v roce 2008 zhruba 70% zaměstnanců a 77% obratu saského zpracovatelského průmyslu celkem (viz také následující tabulka).

14 12 Vývoj v hornictví a zpracovatelském průmyslu 1) ve Svobodném státu Sasko 2008 Zaměstnanci konec září Obrat celý rok Hospodářské odvětví absolutně změna absolutně změna (WZ 2003) oproti min. oproti roku roku počet % EUR % Hornictví, těţba kamene a zemin, zpracovatelský průmysl , ,7 Z toho: Hornictví a těţba kamene a zemin , ,6 Zpracovatelský průmysl , ,8 Z toho: Potr. průmysl a zpracování tabáku , ,7 Textilní a oděvní průmysl , ,7 Z toho: Textilní průmysl , ,7 Oděvní průmysl , ,9 Dřevozpracující průmysl , ,3 Papírnický průmysl, nakladatelský a tiskařský průmysl , ,3 Z toho: Papírnický průmysl , ,1 Nakladatelský a tiskařský průmysl , ,0 Výroba chemických výrobků , ,5 Výroba pryţových a plastových výrobků , ,2 Sklářský průmysl, keramický průmysl, zpracování kamene a zemin , ,4 Výroba a zpracování kovů, výroba kovovýrobků , ,9 Z toho: Výroba a zpracování kovů , ,1 Výroba kovovýrobků , ,7 Strojírenství , ,7 Výroba kancelářských strojů; elektrotechnika, jemná mechanika, optika , ,0 Z toho: Výroba kancelářských strojů, přístrojů na zpracování dat , ,0 Výroba zařízení na výrobu a rozvod elektřiny a podobně , ,1 Rozhlasová a sdělovací technika , ,0 Lékařská, měřicí, řídicí a regulační technika, optika, výroba hodin , ,3 Automobilový průmysl , ,3 Z toho: Výroba motorových vozidel a dílů , ,7 Ostatní automobilový průmysl , ,1 Recyklační průmysl, výroba nábytku, šperků, hudebních nástrojů, hraček atd , ,3 Z toho: Výroba nábytku, šperků hudebních nástrojů, hraček atd , ,2 Recyklace , ,0 min. 1) Hornictví a těţba kamene a zemin, zpracovatelský průmysl, závody podniků s 20 a více zaměstnanci

15 13 Krátké zprávy Zahájena 2. soutěž o nejlepší komunální správu z hlediska podpory středních podniků KOMMtest soutěţ o nejlepší komunální správy Saska ve vztahu k podpoře středních podniků jde do dalšího kola. Do se mohou do soutěţe přihlásit všechna saská města, obce a okresy. V polovině května se budou konat informační akce k soutěţi a podmínkám podpory pro zainteresované obce. V průběhu fáze koncipování je účastníkům poskytováno odborné poradenství a podpora. Velmi kvalitně obsazená porota rozhodne v třístupňovém řízení o nejlepších příspěvcích do soutěţe. Vyhlášení výherců se bude konat na konci ledna 2010 při udílení cen v Dráţďanech. Další informace k soutěţi KOMMtest, formulář přihlášky a směrnice soutěţe si můţete stáhnout na internetové adrese Nové nabídky pro inovační zakladatele firem Na podporu transferu výsledků výzkumu a zakládání mladých inovačních podniků z vědeckého prostředí vytvořil Svobodný stát Sasko dva nové moduly podpory pod zastřešující značkou futuresax. Stipendium Seed dává zakladatelům firem ve Svobodném státu Sasko pobídku, aby zaloţili podnik na základě své technické produktové nebo procesní inovace nebo nové inovační sluţby. Na dobu maximálně 12 měsíců mohou mladí podnikatelé získat peníze na ţivobytí, a to aţ do výše eur měsíčně. Díky této finanční jistotě ve fázi zakládání mohou neomezeně nasměrovat svoji osobní koncentraci a sílu na rozhodující cíl: ekonomicky úspěšnou realizaci nápadu na trhu. Seed-coaching podporuje jak začínající zakladatele, tak i osoby, jejichţ inovační podnik není při podání ţádosti starší neţ tři roky, a to dotací v maximální výši eur při uplatnění nároku u poradenských sluţeb v oblastech technika/technologie, vlastnická práva/technické normy a podnikové vedení. Vedle toho podporuje Svobodný stát Sasko záměry na podporu zakládání podniků na saských vysokých školách a výzkumných zařízeních mimo univerzity. Za tím účelem byl zahájen program ESF "Podnikatelské iniciativy". Z něho jiţ vznikly vysokoškolské podnikatelské iniciativy Dresden exists, saxeed v Saské Kamenici, smile v Lipsku a zakladatelská akademie v Ţitavě, které určující měrou přispívají ke zlepšení zakladatelského prostředí. Cílem je nadchnout studenty, vysokoškolské absolventy a vědecké pracovníky pro samostatnou výdělečnou činnost, která je profesní alternativou, a poskytnout jim na této cestě podporu a dlouhodobou finanční pomoc. Podpořeny budou různé modulárně strukturované aktivity jako informační akce, výměny zkušeností, dílny nápadů a rozličné nabídky v oblasti kvalifikace a péče. Začínající zakladatelé tím mohou získat cenné znalosti v podnikové ekonomice před samotnou realizací svého nápadu, coţ je pro budoucí úspěšné setrvání na trhu nezbytné. Pro podpůrné nabídky typu stipendium futuresax Seed, futuresax Seed Coaching a zakladatelské iniciativy je do roku 2013 k dispozici zhruba 17 mil. EUR z Evropského sociálního fondu a z prostředků jednotlivých zemí. Podrobné informace k podpůrným programům jsou k dispozici na adrese nebo je získáte u banky Sächsische Aufbaubank.

16 14 Bombardier rozšiřuje svůj podnik Výrobce kolejových vozidel Bombardier Transportation investoval 5,5 milionů eur do nové tovární haly v Görlitz, která má plochu čtverečních metrů. Od dubna se zde budou vyrábět vozové skříně a regionální vlaky pro Skandinávii. Na základě velké poptávky po kolejových vozidlech vznikla nová výrobní hala za pouhé čtyři měsíce. Paralelně k zakázkám ze Švédska bude v červnu zahájena výroba regionálních vlaků pro Dánsko. Bombardier s zaměstnanci v Görlitz se specializuje na výrobu dvouposchoďových vozů. Podobně velký počet zaměstnanců se nachází v budyšínském závodě, který se specializuje na výrobu tramvají a vozů městské dráhy. Pracoviště Evropa V rámci nadnárodního programu dalšího vzdělávání Pracoviště Evropa se mohou mladí lidé hledající práci ucházet o pobyt v evropském zahraničí. Program začíná 1. září. První dva měsíce mají účastníci a účastnice výuku v Berlíně, následujících deset měsíců se učí a pracují v evropském zahraničí. Je třeba, aby zájemci zaslali ţádost s přehledným ţivotopisem ve formě tabulky a kopiemi vysvědčení o ukončeném profesním vzdělání co moţná nejrychleji vzdělávací organizaci hospodářství v Berlíně a Brandenburgu. Program bude finančně podpořen z prostředků země Berlín a Evropského sociálního fondu (ESF). Číslo měsíce 4,2 mil. Podle předběţných údajů Statistického zemského úřadu ţilo na konci roku 2008 ve Svobodném státu Sasko zhruba 4,2 mil. obyvatel ( ). To bylo o resp. 0,7% méně neţ před rokem. Tím zůstal pokles počtu obyvatel oproti uplynulému roku z velké části na konstantní úrovni.

17 15 Aktuální hospodářská data pro Svobodný stát Sasko Příloha 1 - Zakládání podniků - Rok/Měsíc Přihlášené živnosti Odhlášené živnosti Saldo přihlášek a odhlášek * ** leden Celkem * Od roku 1996 evidence dat na novém zákonném podkladu (bez ţivnosti instalace automatu a cestování), srovnání s předcházejícími roky je proto moţné jen omezeně. ** Od roku 2003 novelizace Ţivnostenského zákona, srovnání s předchozími roky je proto moţné jen omezeně. - Cenový vývoj ve Svobodném státu Sasko - Rok/měsíc Cenový index 1) předcházejícímu měsíci Změna oproti 2005=100 % 2005 P 100,0 * 1, P 102,1 * 2, P 104,8 * 2, P 107,7 * 2,8 Leden 107,5-0,5 1,2 Únor 108,0 0,5 1,1 Březen 107,8-0,2 0,4 Duben 107,9 0,1 0,7 1) Ţivotní úroveň všech soukromých domácností v Sasku; P=roční průměr min. roku resp. odp. měsíci minulého roku

18 16 Příloha 2 Aktuální hospodářská data pro Svobodný stát Sasko - Výrobní živnosti 1) - Hornictví a zpracovatelský průmysl 2) Jednotka únor 2008 leden únor Zaměstnanci osoby Celkový obrat EUR Zahraniční obrat EUR Exportní kvóta 3) % 38,3 33,9 34,3 Přijaté zakázky EUR Hlavní stavební odvětví 2) Zaměstnanci osoby Celkový obrat EUR Přijaté zakázky EUR ) Pro obory sluţeb (např. obchod, banky, svobodná povolání, stát) a zemědělství nemáme aktuální údaje. 2) Závody podniků s 50 a více zaměstnanci 3) Podíl zahraničního obratu na celkovém obratu 4) Závody podniků s 20 a více zaměstnanci * na základě přechodu na novou systematiku hospodářských odvětví (WZ 2008) nejsou momentálně ţádné údaje k dispozici. - Trh práce - Jednotka březen 2008 únor březen Nezaměstnaní Sasko celkem osoby z toho ţeny % 48,7 45,0 44,6 východní Německo osoby Míra nezaměstnanosti Sasko celkem % 14,1 14,0 14,2 východní Německo % 14,4 14,1 14,2 Podzaměstnanost 2) Sasko osoby východní Německo osoby Míra podzaměstnanosti 3) Sasko % 17,4 16,7 16,8 východní Německo % 17,6 16,9 16,8 předběţné údaje 1) Nezaměstnaní v % všech civilních výdělečně činných osob (zaměstnanci s povinností platit sociální pojištění a osvobození od této povinnosti, úředníci a osoby samostatně výdělečně činné a vypomáhající rodinní příslušníci, nezaměstnaní) 2) Registrovaní nezaměstnaní a osoby podpořené v rámci vzdělávacích programů, restrukturalizačních opatření a dalšího profesního vzdělávání, nezaměstnaní nad 58 let, kteří podle 428 SGB III jiţ nejsou vedeni jako nezaměstnaní 3) Podzaměstnanost v procentu závislých civilních výdělečně činných osob Stav: Zdroj: Bundesagentur für Arbeit (Spolková agentura práce)

1BHospodářský telegram 08/2010

1BHospodářský telegram 08/2010 1BHospodářský telegram 08/2010 Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání Index obchodního klimatu ifo pro živnostenské hospodářství Saska, nových spolkových zemí a Německa, statistické hodnoty,

Více

1BHospodářský telegram 10/2010

1BHospodářský telegram 10/2010 1BHospodářský telegram 10/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 108,0 nz 107,1 N 106,7 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Obchodní klima v Sasku v porovnání

Obchodní klima v Sasku v porovnání 1 Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání Index obchodního klimatu ifo pro živnostenské hospodářství Saska, nových spolkových zemí a Německa, statistické hodnoty, rok 2000 = 100, sezónně

Více

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma.

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma. 08/ Vydavatel: Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft und Arbeit (Saské státní ministerstvo hospodářství a práce), Tisková mluvčí Lea Mock Wilhelm-Buck-Str. 2, 01097 Dresden telefon: 0049/351/ 564

Více

Obchodní klima v Sasku v porovnání

Obchodní klima v Sasku v porovnání 1 Konjunkturální vývoj 115 110 Obchodní klima v Sasku v porovnání Sachsen Sasko neue Nové Länder země Deutschland Německo 105 100 95 nl 98,1 SN 97,9 D 94,7 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Více

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: Hospodářský telegram se distribuuje zdarma.

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu:  Hospodářský telegram se distribuuje zdarma. 12/ Vydavatel: Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft und Arbeit (Saské státní ministerstvo hospodářství a práce), Tisková mluvčí Lea Mock Wilhelm-Buck-Str. 2, 01097 Dresden telefon: 0049/351/ 564

Více

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma.

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma. 04/2009 Vydavatel: Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft und Arbeit (Saské státní ministerstvo hospodářství a práce), Tisková mluvčí Lea Mock Wilhelm-Buck-Str. 2, 01097 Dresden telefon: 0049/351/

Více

Konjunkturální vývoj. Obchodní klima v Sasku v porovnání 1)

Konjunkturální vývoj. Obchodní klima v Sasku v porovnání 1) Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 1) 115 110 Sasko nové země Německo 105 100 SN 103,3 nl 101,9 D 98,1 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 březen 2010 Index

Více

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma.

Titulní strana: webit!, Gesellschaft für neue Medien mbh Sasko na internetu: www.smwa.sachsen.de Hospodářský telegram se distribuuje zdarma. 04/2008 Vydavatel: Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft und Arbeit (Saské státní ministerstvo hospodářství a práce), Tisková mluvčí Lea Mock Wilhelm-Buck-Str. 2, 01097 Dresden telefon: 0049/351/

Více

Makroekonomické informace 4/2009 2015-05-04 00:00:00

Makroekonomické informace 4/2009 2015-05-04 00:00:00 Makroekonomické informace 4/2009 205-05-04 00:00:00 2 V lednu 2009 činil příliv prímých zahraničních investic do Polska - dle údajů NBP (Polské národní banky) - celkem 475 mil. EUR. Příliv přímých zahraničních

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2016 Obsah Příliv zahraničních investic... 2 Polské přímé investice v zahraničí... 2 Inflace... 3 Průmyslová

Více

Makroekonomické informace 2/ :00:00

Makroekonomické informace 2/ :00:00 Makroekonomické informace 2/2009 205-05-04 00:00:00 2 Příliv přímých zahraničních investic Od ledna do konce listopadu 2008 - dle údajů NBP (Polské národní banky) činil příliv přímých zahraničních investic

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 05/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 05/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva prosinec 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 04/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 04/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2012 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2012 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Konjunkturální průzkum ČSÚ červen 2007

Konjunkturální průzkum ČSÚ červen 2007 Konjunkturální průzkum ČSÚ červen 2007 Červnový konjunkturální průzkum ČSÚ vykázal v meziměsíčním vývoji snížení s tím, že saldo souhrnného indikátoru důvěry (ekonomického sentimentu) se proti květnu snížilo

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 07/2015 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 07/2015 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Průmyslová produkce... 2 Nezaměstnanost...

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva červen 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly HDP vzrostl nejvíce ze všech krajů. Středočeský kraj zasáhla zhoršená ekonomická situace z let 28 a 29 méně citelně než jako celek. Zatímco HDP České republiky mezi roky 1995 a

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2014 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2014 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské přímé zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje

Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje Tisková zpráva Průzkum HK ČR: Malí a střední podnikatelé zhoršují prognózu svého budoucího vývoje Praha, 8. dubna 2013 Aktuální průzkum Hospodářské komory České republiky (HK ČR) zaměřený na podnikatelskou

Více

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014 PRŮMYSL ČR Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch Praha 8. 12. 2014 Obsah I. Postavení průmyslu II. Majetková struktura českého průmyslu III. Postavení průmyslu z pohledu mezinárodní konkurenceschopnosti

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 02/2013 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 02/2013 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Polské zahraniční investice... 2 Inflace... 2 Průmyslová

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva srpen 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve Středočeském

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva leden 2017 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve Středočeském

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Pravidelný průzkum HK ČR o stavu malého a středního podnikání v České republice

Pravidelný průzkum HK ČR o stavu malého a středního podnikání v České republice Tisková zpráva Pravidelný průzkum HK ČR o stavu malého a středního podnikání v České republice Podle Komorového barometru malí a střední podnikatelé začínají věřit v lepší zítřky Praha, 24. září 2013 Rozhodování

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Měsíční statistická zpráva květen 2014 Zpracoval: Bc. Lucie Vechetová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/hkk/informace_z_useku_up/trh_prace/nezam

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva červenec 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016

Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 12/2016 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 12/2016 Obsah Zahraniční investice... 2 Přímé zahraniční investice v Polsku v roce 2015... 2 Závazky z titulu přímých

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 11/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 11/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve TOP STAV 2009 České stavebnictví je i přes dopad krize na poptávku po stavební produkci významným odvětvím ekonomiky, které se podílí cca 9 % na zaměstnanosti v ekonomice a na tvorbě HDP v úrovni 6-7%.

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 08/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 08/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva únor 2017 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace o nezaměstnanosti ve Středočeském

Více

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku

Tisková zpráva. BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku Tisková zpráva BASF: Podstatně vyšší zisky v odvětví chemických látek, segment Oil & Gas je výrazně pod úrovní čtvrtletí předchozího roku 1. srpna 2016 Silvia Tajbliková BASF spol. s.r.o. Tel: +421 2 58

Více

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek Tisková zpráva ze dne 17. dubna 2009 I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek V roce 2008 meziročně pokleslo průměrné procento pracovní neschopnosti z 5,62 % na 5,18 %, což je nejnižší výsledek v historii

Více

Vývoj průmyslu v roce 2013

Vývoj průmyslu v roce 2013 Vývoj průmyslu v roce 2013 Za celý rok 2012 se průmyslová produkce snížila o 0,8 %. Tento vývoj pokračoval i v roce 2013, kdy se pokles v 1. čtvrtletí dále prohloubil (o,4 %). Ve 2. čtvrtletí se propad

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2015 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2015 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Fórum českého stavebnictví 2013

Fórum českého stavebnictví 2013 Fórum českého stavebnictví 2013 Jak se vyrovnává s recesí německé stavebnictví RA Michael Knipper, generální ředitel Hlavního svazu německého stavebního průmyslu, Berlín Březen 2013 Průmysl je oporou německého

Více

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů 18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 18.1. Charakteristika odvětví Odvětví zahrnuje široký

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva srpen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva srpen 2019 Zprávu předkládá: Mgr. Ivana Ondráková vedoucí oddělení metodiky http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Brno 2019 1 www.uradprace.cz

Více

STAVEBNICTVÍ V LEDNU PROSINCI 2010, 2009

STAVEBNICTVÍ V LEDNU PROSINCI 2010, 2009 ÚRS Praha, a.s., inženýrská a poradenská organizace Pražská 18, 102 00 Praha 10 STAVEBNICTVÍ V LEDNU PROSINCI 2010, 2009 (STAVEBNÍ PRODUKCE, ZAMĚSTNANOST, PRODUKTIVITA) Úsek 03 únor 2011 Úvod Informace

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Brně. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Brně. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Brně Měsíční statistická zpráva listopad 2015 Zpracovali: Mgr. Petr Jirásek RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva leden 2017 Zpracoval: Mgr. Martina Štorová RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti v

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích Měsíční statistická zpráva září 2015 Obsah: Strana č. Informace o nezaměstnanosti v Pardubickém kraji 2 1. Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva prosinec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva prosinec Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva prosinec 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz 1

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Leden 2016 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 1. 2016

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích Měsíční statistická zpráva srpen 2015 Obsah: Strana č. Informace o nezaměstnanosti v Pardubickém kraji 2 1. Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti

Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost a míra nezaměstnanosti Nezaměstnanost patří k nejsledovanějším ekonomickým ukazatelům. V České republice však existují minimálně dva ukazatele nezaměstnanosti, první je pravidelně zveřejňován

Více

Pravidelný komorový průzkum o situaci malého a středního podnikání v České republice

Pravidelný komorový průzkum o situaci malého a středního podnikání v České republice Příloha tiskové zprávy Pravidelný komorový průzkum o situaci malého a středního podnikání v České republice Hodnocení stávající situace podnikatelů se nadále zlepšuje V aktuálním průzkumu uvedlo celkem

Více

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010

Oddělení propagace obchodu a investic. Velvyslanectví PR v Praze. Makroekonomické informace 09/2010 Oddělení propagace obchodu a investic Velvyslanectví PR v Praze Makroekonomické informace 09/2010 Obsah Příliv přímých zahraničních investic... 2 Inflace... 2 Výroba... 3 Nezaměstnanost... 4 Průměrná mzda...

Více

Nemocenské pojištění v roce 2007

Nemocenské pojištění v roce 2007 Nemocenské pojištění v roce 2007 statistická informace Počet pojištěnců Průměrný počet nemocensky pojištěných za období až 2007 činil 4 469 tis. osob a byl tak o 1,8 % (78 tis. osob) vyšší než ve stejném

Více

VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST V PARDUBICKÉM KRAJI II, reg. č. CZ.1.04/1.1.00/B

VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST V PARDUBICKÉM KRAJI II, reg. č. CZ.1.04/1.1.00/B REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT VZDĚLÁVEJTE SE PRO RŮST V PARDUBICKÉM KRAJI II, reg. č. CZ.1.04/1.1.00/B1.00005 Zájem o vzdělávání v rámci projektu v Pardubickém kraji Regionální individuální projekt Vzdělávejte

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Leden 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Únor 2016 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2004 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR)

X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR) X. HOSPODAŘENÍ STÁTNÍHO ROZPOČTU A ROZPOČTŮ ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ (zpracovalo MF ČR) A. Hospodaření státního rozpočtu 20 Celkové příjmy státního rozpočtu za 1. pololetí roku 2007 ve výši 483,3 mld.

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Brně Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zpracovala: Bc. Veronika Šindelková RNDr. Eva Toušková http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/statistiky Informace o nezaměstnanosti

Více

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj

Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Úřad práce České republiky krajská pobočka v Příbrami Měsíční statistická zpráva Středočeský kraj Únor 2014 Zpracoval: Petr Šindelář, tel.: 950 156 486 http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/stc/statistiky Informace

Více

z toho (%) nezaměstnaní pracující ženy na mateřské dovolené důchodci

z toho (%) nezaměstnaní pracující ženy na mateřské dovolené důchodci 4. Trh práce Ekonomická aktivita podle výsledků sčítání lidu, domů a bytů 2001 Podíl ekonomicky aktivních osob byl v roce 2001 ve Zlínském kraji o 0,6 procentního bodu nižší než v České republice a v rámci

Více

Počet firem s optimistickou prognózou kolísá

Počet firem s optimistickou prognózou kolísá Tisková zpráva Průzkum: Malé a střední firmy hodnotí svou situaci stále příznivě, růst optimismu se však zastavil Praha, 18. října 2011 Malé a střední firmy v Česku hodnotí svou ekonomickou situaci v posledním

Více

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN

ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN ŠETŘENÍ ÚVĚROVÝCH PODMÍNEK BANK DUBEN Samostatný odbor finanční stability Sekce měnová a statistiky Odbor měnové politiky a fiskálních analýz 214 DUBEN 214 1 I. ÚVOD A SHRNUTÍ Šetření úvěrových podmínek

Více

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva

Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Pardubicích Měsíční statistická zpráva červenec 2016 Zpracoval: Bc. Zdenka Šimková https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/pak/nezamestananost_v_cislech/statistiky/rok_2016/pa rdubicky_kraj/cervenec_2016

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58%

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. 5% 2% 25% 10% 58% TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 86 80 9 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o inflaci a reálných příjmech leden 06 Technické parametry

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele P a r l a m e n t Č e s k é r e p u b l i k y K a n c e l á ř P o s l a n e c k é s n ě m o v n y P a r l a m e n t n í i n s t i t u t O d d ě l e n í p r o v š e o b e c n é s t u d i e M O N I T O R

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce okres Plzeň - město Duben 2014 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 30. 4. 2014

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva říjen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva říjen Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Úřad práce ČR Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva říjen 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj. Míra nezaměstnanosti ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Olomoucký kraj Březen 2012 Graf: Vývoj v Olomouckém kraji a ČR v

Více

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj.

ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce. Zpráva o situaci na regionálním trhu práce. Olomoucký kraj. Podíl nezaměstnaných osob v % ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Referát Trhu práce Zpráva o situaci na regionálním trhu práce Olomoucký kraj Únor 2013 Graf: Vývoj podílu nezaměstnaných

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva listopad Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva listopad Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Úřad práce ČR Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva listopad 2018 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2018 www.uradprace.cz

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Zpráva o situaci na regionálním trhu práce okres Opava BŘEZEN 2019

Zpráva o situaci na regionálním trhu práce okres Opava BŘEZEN 2019 Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ostravě Kontaktní pracoviště Opava Bochenkova 4 746 01 Opava telefon 950 142 320, fax 950 142 302 Zpráva o situaci na regionálním trhu práce okres Opava BŘEZEN

Více

Česká republika. 1 Od roku 2013 se změnila metodika výpočtu ukazatele celkové nezaměstnanosti. Místo míry nezaměstnanosti,

Česká republika. 1 Od roku 2013 se změnila metodika výpočtu ukazatele celkové nezaměstnanosti. Místo míry nezaměstnanosti, Česká republika Podíl na obyvatelstvu 1 v dubnu 2015 činil 6,7 % jde celkem o 473 376 dosažitelných 2 evidovaných na úřadech práce. V letech 2004 2008 průměrná celková nezaměstnanost v ČR dlouhodobě klesala.

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok 2006 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za celý rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Pardubicích Měsíční statistická zpráva duben 2015 Obsah: Strana č. Informace o nezaměstnanosti v Pardubickém kraji 2 1. Základní charakteristika vývoje nezaměstnanosti

Více

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva leden Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami

Úřad práce ČR. Měsíční statistická zpráva leden Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Krajská pobočka Úřadu práce ČR v Příbrami Měsíční statistická zpráva leden 2019 Zprávu předkládá: Petr Šindelář analytik trhu práce ÚP ČR - krajské pobočky v Příbrami Příbram 2019 www.uradprace.cz 1 Informace

Více