Pracoviště 1 Měření E a H parametrů u různých typů wifi antén.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pracoviště 1 Měření E a H parametrů u různých typů wifi antén."

Transkript

1 Měření činitele odrazu a výkonu, měření E a H parametrů antén. Pracoviště 1 Měření E a H parametrů u různých typů wifi antén. Pomocí měřícího setu HZ-15 a užitím vektorového analyzátoru ESPI 7 se zde měří elektrické a magnetické veličiny u antén, určených pro pásmo WiFi 2,5 GHz. Bohužel, nelze zde měřit antény pro 5GHz pásmo, které jsou v učebně také k dispozici. Měřící set je vyroben pro frekvenční pásmo od 30 MHz do 3 GHz. Pokud bychom měřili veličiny mimo toto frekvenční pásmo uvedené výrobcem, naměřené hodnoty by byly irelevantní. Před měřením studenti kontrolují specifikace antény v dokumentačních materiálech výrobce. Měřenou anténu určí vyučující. Z naměřených hodnot vykreslí pomocí matematického programu Matlab (nebo i jiného) vyzařovací charakteristiky určené antény v obou osách. Naměřené hodnoty a vykreslené charakteristiky porovnají s hodnotami uvedenými v dokumentaci výrobce. Směrová (vyzařovací) charakteristika je funkcí dvou proměnných a komplikuje její grafické vykreslení. Pro jednoduchost ji lze vykreslit ve dvou na sebe kolmých rovinách E a H. Před provedením analýzy blízkého elektromagnetického pole antény, musíme nejprve vědět, jak jsou v konkrétní anténě distribuovány E a H parametry blízkého pole. Pět sond v měřícím setu HZ-15 je vhodně navrženo pro toto měření. Tyto sondy lze snadno použít pro měření blízkého elektromagnetického pole, a jsou ideální pro měření vysokých frekvencí do 2,5 GHz. Konkrétně sondy H 400-1, H50-1 a H2,5-2 jsou uřčeny pro měření H parametru a zbylé dvě sondy E 02 a E10 pro měření E parametrů.

2 Studenti znají vztah pro Poyntingův vektor: P EH W/m 2 Velikost Poyntingova vektoru v libovolném místě je rovna součinu rychlosti šíření vln a celkové hustoty energie. 1 P C ( 0E 2 2 0H 2 ) C V ideálním prostředí se vlny šíří přímočaře ve všech směrech. V praxi se projevuje nerovnost zemského povrchu a zvláštní chování obalu kolem Země. Ani anténa nevyzařuje rovnoměrně do všech směrů. Část vlnění se ztrácí v prostoru, protože směřuje vzhůru. V praxi je snaha směřovat elektromagnetické vlny vodorovně se zemí. Vysokofrekvenční energie se při tomto šíření zmenšuje se čtvercem vzdálenosti. Sondy obsahují speciální elektricky stíněný propojovací kabel. Na jedné straně je kabel ukončen typizovaným konektorem pro připojení do sondy a na straně druhé je ukončen BNC

3 konektorem. Různé tvary hrotu sond jsou určeny pro měření téměř všech elektromagnetických polí. Horní mezní frekvence sondy je určena její velikostí a provedením. Všechny sondy jsou pasivní a připojují se k 50 Ω vstupu zkušebního přijímače nebo spektrálního analyzátoru. Postup při měření je tento: 1. Vyučující určí konkrétní typ měřené antény, pracující s maximální frekvencí 2,5 GHz. 2. Podle přiloženého obrázku 1 studenti propojí měřenou anténu s přístupovým bodem AP WLA-5000AP. Tento bod pracuje v pásmech 2,4 GHz a 5 GHz. Propojení antény a AP se provede cejchovaným kabelem R&S s maximální délkou 10m. Přístupový bod slouží jako generátor signálu do antény a je nutné ho správně nakonfigurovat pomocí počítače. Tím se rozumí zvolit kanál (frekvenční oblast), kde bude AP vysílat a generovat potřebný signál. Zde jsou důležité informace pro jeho nastavení (převzato z manuálu): Základní IP adresa je Základní mód je AP Základní maska sítě je Základní heslo je airlive základní SSID je airlive DHCP klient je implicitně vypnutý. Pokud není pří nastavování kanálu nikde uvedený kmitočet, je potřeba zkontrolovat si jej v tabulce 1. Přidělené kmitočty ke konkrétním kanálům jsou definovány normou. Pracovní frekvenci je potřebné poznamenat na papír, protože se nastavuje do spektrálního analyzátoru. Obr. 1 Zapojení antény.

4 Tabulka 1 Frekvenční spektrum pásma b 2.4GHz. 3. Správný výběr sondy zajistí přesné měření veličiny E a H. Podle přiložených instruktážních obrázků 2 až 6 se provede její výběr. Nutno podotknout, že sondy musejí být natočeny přesně ve směru pole, jak je znázorněno na obrázcích. V případě jejich odlišného (špatného) natočení dochází k útlumu signálu a tím i k nepřesnému měření. Před měřením se doporučuje sondu vyzkoušet, jak reaguje na měřené pole. Sondy mají rozdílný tvar i velikost. Menší sondy (RS E 10, RS H 50-1, RS H 2.5-2) mají nižší senzitivitu, rozměrnější sondy (RS H 02, RS H 400-1) mají větší senzitivitu. Vztah mezi elektrickou a magnetickou složkou elektromagnetického pole je stálý a k určení velikosti signálu stačí pouze hodnota jedné veličiny. Pro vypočtení intenzity pole se měří VF výkon v podobě vstupní úrovně napětí, protože elektrické silové pole má podél čar určitý napěťový spád (vyjadřuje se μv / m).

5 Sondy pro měření E pole Obr. 2 - Sonda RS E 02 Obr. 3 - Sonda RS E 10 Sondy pro měření H pole Obr. 4 - Sonda RS H Obr. 5 - Sonda RS H 50-1

6 Obr. 6 - Sonda RS H Propojení měřící sondy s vektorovým analyzátorem ESPI 7 se provede tak, že se potřebná měřící sonda připojí na vstupní svorku RF INPUT našeho analyzátoru. Tento konektor se nachází v pravém spodním rohu čelního ovládacího panelu přístroje. Jelikož je na analyzátoru vstupní RF konektor typu N a měřící sonda zakončena typem BNC, jsme nuceni použít prodlužovací kabel ukončený odpovídajícími konektory, který nám umožní jejich vzájemné propojení. Také nám zajistí lepší pohyb okolo měřené antény. Propojení je provedeno 50 Ω kabely, které jsou od výrobce vyrobeny na zakázku a přímo určeny k tomuto měření. 5. Po správném propojení se zapne vektorový analyzátor. Zde pomocí intuitivního menu nastavíme přístroj tak, aby měřil úroveň vstupního signálu na zvoleném kmitočtu. To se provede pomocí následujících kroků: Stiskněte tlačítko RECEIVER, kterým přístroj uvedete do Rx modu. Pomocí tlačítka SWEEP > USE SCAN TABLE se zobrazí tabulka, kde se nastavuje skenovaný kmitočtový rozsah. Zde je vhodné nastavit pouze kmitočet, na kterém vysílá přístupový bod. Pokud bychom nastavili větší šířku pásma, mohlo by se stát, že by harmonické signály zbytečně ovlivňovaly naše měření. V menu se pohybujeme pomocí směrových šipek. Na zadávání čísel, použijeme numerický blok tlačítek. Výběr se potvrzuje klávesou ENTER. Vymazání nastaveného měřícího rozsahu RANGE X provedeme klávesou DELETE RANGE. Pro nastavení detektoru stiskneme TRACE -> SELECT TRACE -> DETECTOR. Zde můžeme nastavit, zda chceme měřit: MAY PEAK, MIN PEAK, QUASIPEAK, AVARAGE a RMS. Pro naše měření nastavíme hodnotu položky na MAX PEAK.

7 Samotný proces měření zahájíme tlačítky SWEEP -> RUN SCAN. Ukončení a znovu přenastavení přístroje se provede položkou STOP SCAN. Pokud bychom chtěli měřit v jeden čas více signálů, pro tento účel je zde SPLIT mód. Dostaneme se do něj DISP -> SPLIT SCREEN. 6. Pro správnou orientaci je dobré pod, nebo nad anténu přiložit kotouč, na kterém je nakreslena uhlová stupnice. Podle ní se lze lépe orientovat, ve kterém směru vyzařovací diagram slábne nebo zesiluje. Vzdálenost sondy od antény je vhodné měřit svinovacím metrem. Více napoví přiložený obrázek 7. Je vhodné provést minimálně 24 měření v rozdílných směrech (úhlech). Měřené hodnoty zobrazuje analyzátor v dbµv. Důležitý je přechod, kdy z maxima začne signál klesat k minimální hodnotě. Tak poznáme okraj vyzařovacího diagramu. Po odměření dostatečného počtu hodnot, ze kterých jsme schopni nakreslit pomocí programu Matlab (Exel) tento diagram. Body se snažíme protnout tak, jak nám demonstruje obrázek pod textem. Pro intenzitu pole je dobré připomenout tento vzorec: kde: 60 hd E r hd - účinná výška antény r - vzdálenost místa, kde se zjišťuje intenzita pole. λ vlnová délka Obr. 7 Vyzařovací diagram antény. 7. Výsledný vyzařovací diagram porovnáme s diagramem od výrobce.

8 Pracoviště 2 Měřící můstek SWR můstek ZRB2 se používá k měření velikosti a fáze koeficientu odrazu, např. filtrů, zesilovačů nebo antén. Výstupní signál z generátoru je přiváděn přes SWR most na testované zařízení. Část signálu se odráží přes SWR most na ukazatel, v závislosti na výši koeficientu odrazu testovaného zařízení. Inteligentní indikátory převádí naměřené hodnoty na ostatní parametry, např. impedanci nebo admitanci. V tomto případě je možné zobrazit velikost a fázi, jako reálné a imaginární hodnoty. Zaměření úlohy: Sleduje a určuje ztráty signálem vracejícím se zpět do zařízení. Zobrazuje zkušební parametry (útlum, činitel odrazu) v různých formátech: lineární, logaritmický Přináší základní poznatky o analýze měření a pojmech. Vyžadované zařízení: 1. Dcom WLA-5000AP v3 3. SWR most ZRB2 4. Testovací přijímač R&S ESPI 7 Měření zpětných útlumových ztrát (reprezentované činitelem odrazu) se v poslední době používá stále častěji. Důvodem je, že napájecí poměr mezi zpětnou a dopřednou vlnou U R /U V lze měřit pomocí směrové spojky SWR můstku. Tento faktor je definován jako součinitel odrazu. Zpětnou ztrátu představuje rozdíl v db, mezi dopředným a odraženým výkonem, měřenými v daném okamžiku na RF systému, Tato hodnota se nemění při změně napájecí úrovně.

9 Obr. 8 SWR můstek ZRB 2 SWR můstek ZRB 2 je zařízení, sloužící k měření RF energie odražené od zátěže, nebo testovaného zařízení, pokud je napájeno ze zdroje k zátěži přes SWR můstek ZRB 2. SWR můstek ZRB 2 má 3 porty. RF signál generátoru je připojen na vstupní port. Průchozí TEST port poskytuje RF signál pro měřicí zařízení, jako je ESPI 7, umožňující měřit požadované hodnoty. Na výstupní port se připojí patřičná zátěž (anténa). Obr. 9 Směr signálu v SWR můstku ZRB 2

10 Obvykle, když je SWR můstek ZRB 2 použit k měření, je odražený signál použít ke kalibraci, nebo nastavení 0 db referenční úrovně na měřicím přístroji. Dále se můstek ZRB 2 používá ke kontrole míry neshody filtrů, antén, vstupů přijímačů, vstupů zesilovačů a odpínačů ve zkratu. Všechny testované zařízení musejí mít rozhraní s impedancí 50 Ω. Vlastnosti SWR můstku ZRB 2: Frekvenční rozsah: Charakteristická impedance: Směrovost: MHz 50Ω 40dB RF Test port Postup při měření 1. Připojte testovací přijímač R&S ESPI 7: a) Stiskněte SYS tlačítko. b) Vyberte PRESET v MENU užitím horizontálního posuvného tlačítka. c) Stiskněte tlačítko FREQ. d) Stiskněte CENTER funkční tlačítko. e) Zadejte hodnotu 2.44 užitím numerických tlačítek. Ukončete zadání stiskem tlačítka s jednotkou GHz/s. f ) Vyberte MKR v horní nabídce menu užitím navigačních kláves. g) Zvolte MARKER 1 funkčním tlačítkem. 2. WLA-5000AP v3 Nastavit WLA-5000AP v3 přístupový bod, bezdrátový standard b/g pracující ve frekvenčním pásmu GHz. Bezpečnost: Nedotýkejte se žádného bezdrátového zařízení v době, kdy jsou napájeny. Nejdůležitější je, neodstraňovat antény od bezdrátového přístupového bodu v době napájení. To může vést k poškození přístroje.

11 Vzory vypracovaných protokolů PROTOKOL č. 1 Naměřené hodnoty a) Měřená wifi anténa. Cvičícím byla zadaná anténa typu: Airlive WAI dBi RP-SMA interiérová b) Zapojení a konfigurace. Anténa Airlive WAI-101 byla připojena koaxiálním kabelem délky 1m k WiFi accespointu typu WLA-5000AP. Ten sloužil jako generátor signálu. V AP byly nastaveny tyto parametry: Kanál 6 v pásmu b/g Kmitočet GHz Zabezpečení - NONE Beacon Interval 20 ms Vysílací výkon 6 dbm c) Výběr měřících sond. Pro měření jsme vybrali dle našeho uvážení a zkušebního testu sondy typu: RS E 10 pro měření E pole. RS H 2,5-2 pro měření H pole. d) Nastavení analyzátoru a odměření hodnot. Vektorový analyzátor jsme nastavili do potřebného měřícího módu. Zadali jsme vysílací kmitočet 2,437 GHz z AP a šířku proměřovaného pásma.

12 Úhel [ ] E pole vzdálenost sondy H pole vzdálenost sondy od dipólu [cm] od dipólu [cm] Jako mezní možný signál jsme si zvolili 1 dbuv. Pod tuto hodnotu jsme vyhodnocovali signál jako přechodový. Vše závisí na nastaveném výkonu AP a vnitřního zesilovače měřicího přístroje. Maximálně naměřené E pole 26 dbuv. Maximálně naměřené H pole 34 dbuv.

13 e) Vykreslení vyzařovacích diagramů v obou osách. E pole [cm]

14 H pole [cm] Závěr Směrovou charakteristiku jsme získali tak, že měřenou anténu jsme budili generátorem se stálou úrovní signálu a měřili jsme velikost intenzity pole pro jednotlivé směry úhly. Směrová charakteristika je funkcí dvou proměnných a komplikuje její grafické znázornění. Vykreslení lze provést v souřadnicích polárních a kartézských. Jelikož je první způsob vykreslení směrové charakteristiky názornější, rozhodli jsme se pro něj. Jak již jsme uvedli, pro měření byly zvoleny sondy RS E 10 pro měření E pole a RS H 2,5-2 pro měření H pole. Přístupový bod jsme nakonfigurovali podle odstavce zapojení a konfigurace. Je vhodné připomenout, že byla potřeba nastavit nižší hodnota Beacon Intervalu na 20ms. Tím jsme dosáhli rychlejšího generování signálu do antény. Zadaná všesměrová anténa s poměrně vysokým ziskem je určená pro pokrytí vnitřních prostor. Anténu lze použít pro frekvenční rozsah MHz, přičemž zisk dosahuje 10 dbi.

15 Anténa má pokrytí H polem na celých 360 stupních, kde je signál nejsilnější. Pokrytí E polem je jen asi na 40%, kde je znát značný útlum. Nejvyšší naměřená hodnota je v H poli 34 dbuv a E poli 26 dbuv. Úroveň napětí stoupá úměrně s vlnovou délkou, tedy s klesající frekvencí. Protože měření neprobíhalo v prostředí bez odrazů vln (bezodrazová komora), mohla tato skutečnost nepřímo ovlivnit naše měření. Slabé odrazy mohly měření zkreslovat a silné zase zcela znehodnotit. Proto bylo vhodné provádět ve volném prostoru rovná střecha před okny laboratoře D401.

16 PROTOKOL č. 2 Postup a výsledky Obr. 1 Blokové schéma experimentu. Připojte systém, jak je znázorněno na Obr. 1.

17 Obr. 2 Zpětná ztráta křivka zátěže. Můstek SWR může být použit jako slučovač, který spojí dva zdroje signálu do jediného portu a tak nenaruší signálovou cestu, při jeho proměřování. Díky dobře navrženému SWR můstku, když připojíme vstupní signál do vstupního konektoru a zátěž (anténu s požadovanou impedancí) do konektoru výstupního, lze ve výsledku na průchozím konektoru označeném jako TEST konektor, měřit výkon a ztráty bez toho, abychom nějak výrazněji ovlivnili měřenou soustavu.

2. Měření parametrů symetrických vedení

2. Měření parametrů symetrických vedení . ěření parametrů symetrických vedení. Úvod V praxi používáme jak nesymetrická vedení (koaxiální kabel, mikropáskové vedení) tak vedení symetrická (dvouvodičové vedení). Aby platila klasická teorie vedení,

Více

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů

1. Měření parametrů koaxiálních napáječů . Měření parametrů koaxiálních napáječů. Úvod Napáječ je vedení, které spojuje zdroj a zátěž. Vlastnosti napáječe popisujeme charakteristickou impedancí Z [], měrnou fází [rad/m] a měrným útlumem [/m].

Více

Popis a obsluha vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL

Popis a obsluha vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL Popis a obsluha vektorového obvodového analyzátoru R&S ZVL Měřící přístroj R&S ZVL může pracovat buď v režimu obvodového nebo spektrálního analyzátoru. V tomto návodu je zaměřena pozornost na základní

Více

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole

Měřená veličina. Rušení vyzařováním: magnetická složka (9kHz 150kHz), magnetická a elektrická složka (150kHz 30MHz) Rušivé elektromagnetické pole 13. VYSOKOFREKVENČNÍ RUŠENÍ 13.1. Klasifikace vysokofrekvenčního rušení Definice vysokofrekvenčního rušení: od 10 khz do 400 GHz Zdroje: prakticky všechny zdroje rušení Rozdělení: rušení šířené vedením

Více

Vektorové obvodové analyzátory

Vektorové obvodové analyzátory Radioelektronická měření (MREM, LREM) Vektorové obvodové analyzátory 9. přednáška Jiří Dřínovský Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Úvod Jedním z nejběžnějších inženýrských problémů je měření parametrů

Více

ÚTLUM KABELŮ A PSV. Měřeni útlumu odrazu (Impedančního přizpůsobení) antény

ÚTLUM KABELŮ A PSV. Měřeni útlumu odrazu (Impedančního přizpůsobení) antény . ÚTLUM KABELŮ A PSV Měření výkonu vysílače 1. indikátor DMU zapněte přepínačem 5 do polohy PWR 3. do konektoru ANT (2) připojte impedančně přizpůsobenou zátěž 4. do konektoru AP (1) připojte vhodným krátkým

Více

Programovatelný domovní zesilovač

Programovatelný domovní zesilovač Programovatelný domovní zesilovač ref. 532740 Programovatelný zesilovač AVANT3 ref. 532740 je určen ke zpracování a zesílení digitálního nebo analogového TV a FM signálu pro domovní rozvody ITA a STA.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_13_ant. rozvod v bytovém

Více

Programovatelný domovní zesilovač

Programovatelný domovní zesilovač Programovatelný domovní zesilovač ref. 5326 Programovatelný zesilovač AVANT3 ref. 5326 je určen ke zpracování a zesílení digitálního nebo analogového TV a FM signálu pro domovní rozvody ITA a STA. 1. Základní

Více

Měření ve stíněné komoře

Měření ve stíněné komoře Měření ve stíněné komoře Zadání: Zúčastněte se demonstarativního měření ve školní stíněné komoře. Sledujte, jakým způsobem vyučující nastavuje měřící přístroje před vlastním začátkem měření, jak instaluje

Více

ochranným obvodem, který chrání útlumové články před vnějším náhodným přetížením.

ochranným obvodem, který chrání útlumové články před vnějším náhodným přetížením. SG 2000 je vysokofrekvenční generátor s kmitočtovým rozsahem 100 khz - 1 GHz (s option až do 2 GHz), s možností amplitudové i kmitočtové modulace. Velmi užitečnou funkcí je také rozmítání výstupního kmitočtu

Více

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení 1. Zadání: a) Změřte závislost v na kmitočtu pro f 8,12GHz. b) Změřte zadanou impedanci a impedančně ji přizpůsobte. 2. Schéma měřicí soupravy:

Více

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna

Rovinná harmonická elektromagnetická vlna Rovinná harmonická elektromagnetická vlna ---- 1. příklad -------------------------------- 2 GHz prochází prostředím s parametry: r 5, r 1, 0.005 S / m. Amplituda intenzity magnetického pole je H m 0.25

Více

4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU

4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU 4. MĚŘENÍ NA SMĚŠOVAČI A MEZIFREKVENČNÍM FILTRU Cíl měření Seznámit se s vlastnostmi dvojitě vyváženého směšovače a stanovit: 1) spektrum výstupního signálu a vliv mezifrekvenčního filtru na tvar spektra,

Více

9 khz až 3 GHz s rozlišovacím filtrem 10 Hz až 10 MHz v širokém dynamickém rozsahu.

9 khz až 3 GHz s rozlišovacím filtrem 10 Hz až 10 MHz v širokém dynamickém rozsahu. (návod k měřicímu přístroji) Spektrální analyzátor FSP3 je typickým zástupcem moderních heterodynních spektrálních analyzátorů střední třídy. Je schopen zobrazovat spektrum signálu v kmitočtovém rozsahu

Více

Převodník PRE 10/20/30

Převodník PRE 10/20/30 Převodník PRE 10/20/30 PRE10/20/30 slouží pro připojení zařízení Elektrobock (centrální jednotka PocketHome, termostatu PT41 aj.) do sítě Ethernet. Připojené zařízení je tak možno ovládat z libovolného

Více

Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně: Kurz operátorů 1 ANTÉNY A NAPÁJEČE. Kurz operátorů Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně 2016/2017

Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně: Kurz operátorů 1 ANTÉNY A NAPÁJEČE. Kurz operátorů Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně 2016/2017 Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně: Kurz operátorů 1 ANTÉNY A NAPÁJEČE Kurz operátorů Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně 2016/2017 Radioklub OK2KOJ při VUT v Brně: Kurz operátorů 2 Vedení Z hlediska napájení

Více

Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku)

Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku) NÁVRH ÚZKOPÁSMOVÉHO ZESILOVAČE Semestrální práce z předmětu X37CAD (CAD pro vysokofrekvenční techniku) Číslo zadání 32 Jméno: Kontakt: Jan Hlídek hlidej1@feld.cvut.cz ( hlidek@centrum.cz ) ZADÁNÍ: Návrh

Více

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora

Pokud není uvedeno jinak, uvedený materiál je z vlastních zdrojů autora Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_3_INOVACE_EM_.0_měření kmitočtové charakteristiky zesilovače Střední odborná škola a Střední

Více

1. Zadání. 2. Teorie úlohy ID: 78 357. Jméno: Jan Švec. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení. Číslo úlohy: 7. Měřeno dne: 30.3.

1. Zadání. 2. Teorie úlohy ID: 78 357. Jméno: Jan Švec. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení. Číslo úlohy: 7. Měřeno dne: 30.3. Předmět: Elektromagnetické vlny, antény a vedení Úloha: Symetrizační obvody Jméno: Jan Švec Měřeno dne: 3.3.29 Odevzdáno dne: 6.3.29 ID: 78 357 Číslo úlohy: 7 Klasifikace: 1. Zadání 1. Změřte kmitočtovou

Více

MĚŘIČ ÚROVNĚ SIGNÁLU TC 402 D

MĚŘIČ ÚROVNĚ SIGNÁLU TC 402 D MANUÁL MĚŘIČ ÚROVNĚ SIGNÁLU TC 402 D OBSAH 1. OBECNÝ POPIS 2. TECHNICKÉ ÚDAJE 3. ŘÍZENÍ A POPIS KLÁVES 3.1. Přední panel 3.2. Zadní panel 4. PROVOZNÍ INSTRUKCE 4.1. Napájecí zdroj a výměna baterie 4.2.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_6_návrh a výpočet

Více

Mini RF laboratoř. Nabídkový list služeb. Kontakt: Ing. Tomáš Kavalír, Ph.D. Tel:

Mini RF laboratoř. Nabídkový list služeb. Kontakt: Ing. Tomáš Kavalír, Ph.D. Tel: Mini RF laboratoř Nabídkový list služeb Kontakt: Ing. Tomáš Kavalír, Ph.D. Tel: +420 607 851326 Email:kavalir.t@seznam.cz IČO: 04726880 Nabídka hlavních služeb: Měření a analýza v oblasti vysokofrekvenční

Více

4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu. A) Kalibrace tónového generátoru

4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu. A) Kalibrace tónového generátoru 4. Měření rychlosti zvuku ve vzduchu Pomůcky: 1) Generátor normálové frekvence 2) Tónový generátor 3) Digitální osciloskop 4) Zesilovač 5) Trubice s reproduktorem a posuvným mikrofonem 6) Konektory A)

Více

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení

1. Zapnutí a vypnutí 2. Přidání režimu do seznamu provedení 1. Zapnutí a vypnutí Pro zapnutí udržujte tlačítko stisknuté, dokud se neozve zvukový signál. Vypnout přístroj je možné dvěma způsoby: 1. Prostřednictvím menu: Po krátkém stisknutí tlačítka vypnutí se

Více

Český telekomunikační úřad

Český telekomunikační úřad From: Zdeněk Vágner [mailto:z.vagner@radynet.org] Sent: Tuesday, June 21, 2005 5:15 PM To: PODATELNA Subject: KONZULTACE S DOTČENÝMI SUBJEKTY č.j. 23820/2005-613 Český telekomunikační úřad poštovní přihrádka

Více

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu

HPS-120. Manuál nastavení bezdrátového modemu HPS-120 Manuál nastavení bezdrátového modemu 2013 Bezdrátový modem HPS-120 umožňuje propojit dva koncové přístroje se sériovým portem RS-232 bez použití metalické cesty. Lze propojit: vyhodnocovací jednotka-tiskárna,

Více

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením.

Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Jaký význam má kritický kmitočet vedení? - nejnižší kmitočet vlny, při kterém se vlna začíná šířit vedením. Na čem závisí účinnost vedení? účinnost vedení závisí na činiteli útlumu β a na činiteli odrazu

Více

RG-101. DVB-T regenerátor SÉRIE 905/912 RG BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

RG-101. DVB-T regenerátor SÉRIE 905/912 RG BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE DVB-T regenerátor Regenerátor přijímá DVB-T signál, odstraňuje všechny opravitelné chyby a provádí novou COFDM modulaci na vybraném DVB-T kanálu. umožňuje zvolit libovolný výstupní kanál, ostatní parametry

Více

Měření optických vlastností materiálů

Měření optických vlastností materiálů E Měření optických vlastností materiálů Úkoly : 1. Určete spektrální propustnost vybraných materiálů různých typů stavebních skel a optických filtrů pomocí spektrofotometru 2. Určete spektrální odrazivost

Více

EX 151175, SZU/03277/2015

EX 151175, SZU/03277/2015 Státní zdravotní ústav Protokol č. 1.6/E/15/05 o měření elektromagnetického pole v objektu Základní školy Praha - Dolní Chabry a posouzení expoziční situace podle limitů stanovených v nařízení vlády č.

Více

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK

Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Vyvažovací analyzátory Adash 4200 Dodatek k uživatelském manuálu Adash 4202 Revize 040528MK Email: info@adash.cz Obsah: Popis základních funkcí... 3 On Line Měření... 3 On Line Metr... 3 Časový záznam...

Více

MĚŘENÍ V KONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVERNEXT

MĚŘENÍ V KONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVERNEXT MĚŘENÍ V KONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVERNEXT Teoretická část: 1. Vysvětlete piezoelektrický jev, kde nejvíce a proč je využíván v SPM mikroskopii. 2. Co je podstatou měření v Kontaktním režimu.

Více

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony

Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony Anténní rozbočovač pro bezdrátové mikrofony je určen především pro rozbočování VF signálu pro bezdrátové mikrofony v pásmu 700 MHz. K rozbočovači je možné připojit

Více

Spektrální charakteristiky

Spektrální charakteristiky Spektrální charakteristiky Cíl cvičení: Měření spektrálních charakteristik filtrů a zdrojů osvětlení 1 Teoretický úvod Interakcí elektromagnetického vlnění s libovolnou látkou vzniká optický jev, který

Více

Měření optických vlastností materiálů

Měření optických vlastností materiálů E Měření optických vlastností materiálů Úkoly : 1. Určete spektrální propustnost vybraných materiálů různých typů stavebních skel a optických filtrů pomocí spektrofotometru 2. Určete spektrální odrazivost

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_9_ant. rozvod v bytovém

Více

Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC

Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC Programovatelné kanálové konvertory série 905-PC Kanálové konvertory série 905 PC jsou určeny ke konverzi digitálního nebo analogového TV kanálu v pásmu UHF. Konvertory jsou programovatelné a v rámci pásma

Více

Ve všech odstavcích vypustit omezení maximální střední spektrální hustoty.

Ve všech odstavcích vypustit omezení maximální střední spektrální hustoty. From: Ondřej Dudek [mailto:o.dudek@seznam.cz] Sent: Tuesday, June 21, 2005 6:38 PM To: PODATELNA Subject: KONZULTACE S DOTČENÝMI SUBJEKTY č.j. 23820/2005-613 KONZULTACE S DOTČENÝMI SUBJEKTY č.j. 23820/2005-613

Více

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení FP 4 Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení Úkoly : 1. Určete a porovnejte normované prostorové vyzařovací charakteristiky určených světelných zdrojů (žárovky, LD dioda) pomocí fotogoniometru 2.

Více

Rychlý průvodce AXS-100

Rychlý průvodce AXS-100 Rychlý průvodce AXS-100 Kontrola konektoru sondou Tato funkce je dostupná pouze u některých modelů. Spuštění kontroly 1. Připojte sondu k reflektometru (pokud je nutné, použijte redukci). 2. Stiskněte

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_31_měření ATV s Promax

Více

Příloha 1: Popis ovládání programu pro vyhodnocování chyb v pohybu vřetena

Příloha 1: Popis ovládání programu pro vyhodnocování chyb v pohybu vřetena Příloha 1: Popis ovládání programu pro vyhodnocování chyb v pohybu vřetena Před spuštěním programu je dobré přepnout program do tzv.run Modu pomocí klávesové zkratky Ctrl+M, čímž se nám sníží zatížení

Více

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU

MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU MĚŘENÍ VYSÍLACÍHO VÝKONU A ŠÍŘKY KANÁLU Úkol měření: Zobrazte na spektrálním analyzátoru hodnoty vysílacího výkonu a šířky kanálu jednotlivých WIFI zařízení. Určete u každého zařízení vysílací výkon jednotlivých

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem)

NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem) NÁVOD TV modulátor TERRA MT41, MT47, MT57 ( používejte s originálním návodem) Popis výrobku TV modulátor MT41 je určen pro vytvoření televizních kanálů G / K / I / L / M / N / Austrálie norem v UHF pásem.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_37_měření DVB-C s

Více

MĚŘENÍ POTLAČENÍ SIGNÁLU PŘI OPAČNÉ POLARIZACI V DUPLEXNÍ ANTÉNĚ

MĚŘENÍ POTLAČENÍ SIGNÁLU PŘI OPAČNÉ POLARIZACI V DUPLEXNÍ ANTÉNĚ MĚŘENÍ POTLAČENÍ SIGNÁLU PŘI OPAČNÉ POLARIZACI V DUPLEXNÍ ANTÉNĚ Zadání: 1. Proveďte nastavení výkonu, frekvence a šířky pásma jednotky WLA 5000. 2. Změřte potlačení signálu opačné polarizace u antén:

Více

Uživatelský manuál Revize 010621RS

Uživatelský manuál Revize 010621RS Analyzátor vibrací Adash 4900 Uživatelský manuál Revize 010621RS Email: a4900@adash.cz 2 Obsah: Před prvním zapnutím... 4 Úvod... 5 Popis přístroje... 6 Popis čelního panelu... 7 Použití přístroje... 8

Více

Zandl, P. (2003). Bezdrátové sítě WiFi Praktický průvodce. Brno: Computer Press.

Zandl, P. (2003). Bezdrátové sítě WiFi Praktický průvodce. Brno: Computer Press. 4. Antény Wi-Fi Antény Rozsáhlejší Wi-Fi-síť se neobejde bez kvalitních antén. Antény dodávané s jednotlivými prvky postačují pouze pro použití uvnitř budov. Pro běžné propojení několika PC uvnitř rodinného

Více

Active Indoor Antenna SRT ANT 12 ECO

Active Indoor Antenna SRT ANT 12 ECO User Manual Mode d emploi Bedienungsanleitung Manuale d uso Manual de uso Bruksanvisning Használati kézikönyv Uživatelský manuál Instrukcja obsługi Uputstvo za upotrebu Руководство пользователя Active

Více

Úloha 5 Řízení teplovzdušného modelu TVM pomocí PC a mikropočítačové jednotky CTRL

Úloha 5 Řízení teplovzdušného modelu TVM pomocí PC a mikropočítačové jednotky CTRL VŠB-TUO 2005/2006 FAKULTA STROJNÍ PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha 5 Řízení teplovzdušného modelu TVM pomocí PC a mikropočítačové jednotky CTRL SN 72 JOSEF DOVRTĚL HA MINH Zadání:. Seznamte se s teplovzdušným

Více

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc

- + C 2 A B V 1 V 2 - U cc RIEDL 4.EB 10 1/6 1. ZADÁNÍ a) Změřte frekvenční charakteristiku operačního zesilovače v invertujícím zapojení pro růžné hodnoty zpětné vazby (1, 10, 100, 1000kΩ). Vstupní napětí volte tak, aby nedošlo

Více

Rozsah měřené veličiny

Rozsah měřené veličiny Obor měřené veličiny: délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci: (20 ±1 ) C Rozsah měřené veličiny Identifikace kalibračního postupu 1. Posuvná měřidla 0 300 mm (30+ 30L) µm LIII-D001 (DAkkS-DKD-R

Více

Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu

Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu Anemometr HHF802 měření rychlosti a teploty vzduchu Uživatelská příručka Obsah Anemometr HHF802... 1 Obsah... 2 Vlastnosti...2 Specifikace... 3 Obecné specifikace... 3 Elektrické specifikace... 4 Popis

Více

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál

B Series Waterproof Model. IP Kamera. Uživatelský manuál B Series Waterproof Model IP Kamera Uživatelský manuál Obsah 1 ÚVODEM... 3 2 VZHLED A ROZHRANÍ... 3 3 PŘIPOJENÍ KE KAMEŘE Z VAŠÍ LAN SÍTĚ... 4 4 PŘIPOJENÍ KAMERY PŘES WAN ROZHRANÍ... 8 5 DALŠÍ NASTAVENÍ...

Více

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. 11.3.2013 Příprava Opravy Učitel Hodnocení. Charakteristiky optoelektronických součástek

Jméno a příjmení. Ročník. Měřeno dne. 11.3.2013 Příprava Opravy Učitel Hodnocení. Charakteristiky optoelektronických součástek FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Ústav fyziky FEKT VUT BRNO Jméno a příjmení Petr Švaňa Ročník 1 Předmět IFY Kroužek 38 ID 155793 Spolupracoval Měřeno dne Odevzdáno dne Ladislav Šulák 25.2.2013 11.3.2013 Příprava Opravy

Více

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví.

Poznámka: UV, rentgenové a gamma záření se pro bezdrátovou komunikaci nepoužívají především pro svou škodlivost na lidské zdraví. BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ Bezdrátová síť 1 je typ počítačové sítě, ve které je spojení mezi jednotlivými zařízeními realizováno prostřednictvím elektromagnetických (rádiových) vln nejčastěji ve frekvenčním pásmu

Více

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient

Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Návod na nastavení bezdrátového routeru Asus WL-520g Deluxe v režimu klient Příprava k nastavení Příprava k nastavení Ethernet port routeru označený 1 spojíme UTP kabelem s ethernetovým portem počítače.

Více

LANTESTLCD - SONDA. Uživatelský návod

LANTESTLCD - SONDA. Uživatelský návod LANTESTLCD - SONDA Uživatelský návod Obsah 1. Specifikace... 3 2. Ovládání... 5 2.1. Napájení, zapnutí přístroje... 5 2.2. Configure nastavení měřícího portu, kalibrace... 5 2.2.1. Výběr měřícího portu...

Více

Měřicí technika pro automobilový průmysl

Měřicí technika pro automobilový průmysl Měřicí technika pro automobilový průmysl Ing. Otto Vodvářka Měřicí a testovací technika R&S otto.vodvarka@rohde-schwarz.com l Elektronika v moderním automobilu l Procesory l Komunikace po sběrnici l Rozhlasový

Více

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179

Programovatelný kanálový procesor ref. 5179 Programovatelný kanálový procesor Programovatelný kanálový procesor je určen ke zpracování digitálního (COFDM, QAM) nebo analogového TV signálu. Procesor může být naprogramován jako kanálový konvertor

Více

SM-2500 DIGITÁLNÍ SATELITNÍ MĚŘIČ UŽIVATELSKÝ NÁVOD

SM-2500 DIGITÁLNÍ SATELITNÍ MĚŘIČ UŽIVATELSKÝ NÁVOD SM-2500 DIGITÁLNÍ SATELITNÍ MĚŘIČ UŽIVATELSKÝ NÁVOD Prosím přečtěte si pečlivě tento návod před tím, než poprvé měřič použijete. Technické specifikace a ovládací metody, popsané v tomto manuálu, mohou

Více

Modelování blízkého pole soustavy dipólů

Modelování blízkého pole soustavy dipólů 1 Úvod Modelování blízkého pole soustavy dipólů J. Puskely, Z. Nováček Ústav radioelektroniky, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně Purkyňova 118, 612 00 Brno Abstrakt Tento

Více

3. Kmitočtové charakteristiky

3. Kmitočtové charakteristiky 3. Kmitočtové charakteristiky Po základním seznámení s programem ATP a jeho preprocesorem ATPDraw následuje využití jednotlivých prvků v jednoduchých obvodech. Jednotlivé příklady obvodů jsou uzpůsobeny

Více

BOOK Programovatelný zesilovač

BOOK Programovatelný zesilovač BOOK Programovatelný zesilovač Programovatelný zesilovač BOOK slouží k přímému zesílení DB-T, DAB, FM a analogových signálů v hlavních stanicích menších STA. 1. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY Rychlé a jednoduché

Více

Experiment s FM přijímačem TDA7000

Experiment s FM přijímačem TDA7000 Experiment s FM přijímačem TDA7 (návod ke cvičení) ílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7 a ověřit jeho základní vlastnosti. Nejprve se vypočtou prvky mezifrekvenčního

Více

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty

Příloha č. 1. amplitudová charakteristika filtru fázová charakteristika filtru / frekvence / Hz. 1. Určení proudové hustoty Příloha č. 1 Při hodnocení expozice nízkofrekvenčnímu elektromagnetickému poli (0 Hz 10 MHz) je určující veličinou modifikovaná proudová hustota J mod indukovaná v tělesné tkáni. Jak je uvedeno v nařízení

Více

Z P R Á V A. o výsledcích měření nežádoucího vyzařování vysílacího rádiového zařízení Ubiquti Power Bridge M10 EU

Z P R Á V A. o výsledcích měření nežádoucího vyzařování vysílacího rádiového zařízení Ubiquti Power Bridge M10 EU Č e s k ý t e l e k o m u n i k a č n í ú ř a d Odbor státní kontroly elektronických komunikací Oddělení technické podpory Brno Jurkovičova 1, 638 Brno Z P R Á V č. 13/212 o výsledcích měření nežádoucího

Více

Frekvenční rozsah wifi s ideálním rozdělením sítí na kanálu 1, 6 a 11

Frekvenční rozsah wifi s ideálním rozdělením sítí na kanálu 1, 6 a 11 OBSAH: WIFI KANÁLY TEORETICKY WIFI KANÁLY V PRAXI ANTÉNY Z HLEDISKA ZISKU ANTÉNY Z HLEDISKA POČTU ŠÍŘENÍ SIGNÁLU ZLEPŠENÍ POKRYTÍ POUŽITÍ VÍCE VYSÍLAČŮ WIFI KANÁLY TEORETICKY Wifi router vysílá na určité

Více

Digitální luxmetr Sonel LXP-1. Návod k obsluze

Digitální luxmetr Sonel LXP-1. Návod k obsluze Digitální luxmetr Sonel LXP-1 Návod k obsluze Přístroj je určen k měření osvětlení ve vnitřních a venkovních prostorách. Naměřené hodnoty osvětlení lze odečítat v jednotkách osvětlení lux nebo fotokandela.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_30_měření DVB-T s

Více

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů

VYHLÁŠKA o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Vymezení pojmů Strana 164 Sbírka zákonů č.22 / 2011 22 VYHLÁŠKA ze dne 27. ledna 2011 o způsobu stanovení pokrytí signálem zemského rozhlasového vysílání šířeného ve vybraných kmitočtových pásmech Český telekomunikační

Více

WAP3205. Příručka k rychlé instalaci. Bezdrátový přístupový bod třídy N

WAP3205. Příručka k rychlé instalaci. Bezdrátový přístupový bod třídy N Bezdrátový přístupový bod třídy N Výchozí nastavení: LAN Port: LAN1 LAN2 IP adresa: http://192.168.1.2 Heslo: 1234 Příručka k rychlé instalaci Verze 1.00 Květen 2009 Vydání 1 Copyright 2009. Všechna práva

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení:

Měření na nízkofrekvenčním zesilovači. Schéma zapojení: Číslo úlohy: Název úlohy: Jméno a příjmení: Třída/Skupina: / Měřeno dne: Měření na nízkofrekvenčním zesilovači Spolupracovali ve skupině Zadání úlohy: Na zadaném Nf zesilovači proveďte následující měření

Více

Analýza optické trasy optickým reflektometrem

Analýza optické trasy optickým reflektometrem Analýza optické trasy optickým reflektometrem Zadání: Pomocí optického reflektometru, zkrácené označení OTDR (Optical Time-Domain Reflectometer), proměřte trasu, která je složena z několika optických vláken.

Více

MĚŘENÍ NA ELEKTROINSTALACI NÍZKÉHO NAPĚTÍ

MĚŘENÍ NA ELEKTROINSTALACI NÍZKÉHO NAPĚTÍ Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB TU Ostrava MĚŘENÍ NA ELEKTROINSTALACI NÍZKÉHO NAPĚTÍ Návody do měření Říjen 2009 Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. 1 Úkol měření: V tomto laboratorním

Více

Měření parametrů TRXů. Lze je měřit v amatérských podmínkách?

Měření parametrů TRXů. Lze je měřit v amatérských podmínkách? OK1XGL 2006 1/7 Měření parametrů TRXů Lze je měřit v amatérských podmínkách? OK1XGL 2006 2/7 Pracoviště 1: ATTN TRX Rz NF analyzátor obr. 1 Co se zde měří: Citlivost MDS Citlivost pro 10 db S/N Potlačení

Více

MS-551 - stereofonní AV modulátoru v normě PAL BG

MS-551 - stereofonní AV modulátoru v normě PAL BG MS-551 - stereofonní AV modulátoru v normě PAL BG zdroj FA-310 testovací výstup stanice výstup stanice modulátory MS-551 přepínání do prog. modu zesilovač PA-720 AV vstup napájecí a komunikační plochý

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Měření rozložení fází intenzity el. pole na plošné anténě v pásmu 11 GHz

Měření rozložení fází intenzity el. pole na plošné anténě v pásmu 11 GHz Měření rozložení fází intenzity el. pole na plošné anténě v pásmu 11 GHz Ing. Radek Dohnal Doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. Ústav telekomunikací Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysoké

Více

Založeno 1990 Modem MRS32 Uživatelská dokumentace Tel.: 541 248 813-812 IČ: 00567809 DIČ: CZ00567809 Fax: 541 248 814 Zápis v OR vedeným Krajským soudem v Brně, Certifikace E-mail: ais@ais-brno.cz oddíl

Více

Síťové standardy WIFI antény, konfigurace PC Vypracoval: Ing. Jaroslav Krupica, září 2013

Síťové standardy WIFI antény, konfigurace PC Vypracoval: Ing. Jaroslav Krupica, září 2013 Síťové standardy WIFI antény, konfigurace PC Vypracoval: Ing. Jaroslav Krupica, září 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro

Více

HHVB82. Uživatelský manuál. Měřič vibrací, zrychlení a rychlosti. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar.

HHVB82. Uživatelský manuál. Měřič vibrací, zrychlení a rychlosti. tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar. HHVB82 Uživatelský manuál Měřič vibrací, zrychlení a rychlosti tel: 596 311 899 fax: 596 311 114 web: www.jakar.cz e-mail: kontakt@jakar.cz 1 OBSAH Str. 1. Vlastnosti. 3 2. Specifikace 3 3. Popis čelního

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_23_měření DVB-T s

Více

Přenos pasivního dvojbranu RC

Přenos pasivního dvojbranu RC Střední průmyslová škola elektrotechnická Pardubice VIČENÍ Z ELEKTRONIKY Přenos pasivního dvojbranu R Příjmení : Česák Číslo úlohy : 1 Jméno : Petr Datum zadání : 7.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání

Více

Dodatek k manuálu. Analyzátor vibrací Adash 4102/A

Dodatek k manuálu. Analyzátor vibrací Adash 4102/A Dodatek k manuálu Analyzátor vibrací Adash 4102/A (Dodatek k manuálu pro přístroj Adash 4101) Aplikace: Diagnostika mechanických poruch strojů nevyváženost, nesouosost Diagnostika ventilátorů, čerpadel,

Více

Pro více informací navštivte náš web www.velleman.eu

Pro více informací navštivte náš web www.velleman.eu UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Záruka a Bezpečnostní Informace. 3 Postup použití 3 Specifikace a Vlastnosti. 4 Prohlídka Předního Panelu. 5 Nabíjení baterie.. 5 Použití osciloskopu 5 Zkrácené menu a Rozšířené

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

MĚŘENÍ V SEMIKONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVER NEXT

MĚŘENÍ V SEMIKONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVER NEXT MĚŘENÍ V SEMIKONTAKTNÍM REŽIMU POMOCÍ MIKROSKOPU SOLVER NEXT Teoretická část: 1. Co je podstatou měření v Semikontaktním režimu. Na křivce zobrazující průběh silového působení mezi hrotem a povrchem vzorku

Více

Hlavní parametry rádiových přijímačů

Hlavní parametry rádiových přijímačů Hlavní parametry rádiových přijímačů Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal Pro posouzení základních vlastností rádiových přijímačů jsou zavedena normalizovaná kritéria parametry, podle kterých se rádiové přijímače

Více

Teorie: Voltampérovou charakteristiku měříme v propustném i závěrném směru.

Teorie: Voltampérovou charakteristiku měříme v propustném i závěrném směru. Pomůcky: Systém ISES, moduly: voltmetr, ampérmetr, křemíková germaniová, svítivá (LED) dioda, tři LED na panelu s rezistory, sada rezistorů, 2 spojovací vodiče s hroty, 6 spojovacích vodičů s banánky,

Více

NÁVOD K OBSLUZE REPEATER PICO NEW (XA6742, XA6742_V2)

NÁVOD K OBSLUZE REPEATER PICO NEW (XA6742, XA6742_V2) NÁVOD K OBSLUZE REPEATER PICO NEW (XA6742, XA6742_V2) POPIS PŘÍSTROJE REPEATER PICO NEW a PICO NEW je zařízení, které se používá v místech, kde se vyskytují problémy se signálem mobilních operátorů. Instaluje

Více

UC-221 UC-222. Programovatelné satelitní procesory SÉRIE 912 SATELITNÍ PROCESORY 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE

UC-221 UC-222. Programovatelné satelitní procesory SÉRIE 912 SATELITNÍ PROCESORY 1. BEZPEČNOSTNÍ INSTRUKCE UC-221 UC-222 Programovatelné satelitní procesory Dvojité satelitní procesory ALCAD UC-221 a UC-222 jsou určeny ke zpracování digitálního satelitního signálu v pásmu 950 až 2150 MHz. Po zpracování signálů

Více

NÁVoD NA ZPROVOZNĚNÍ INTERNETU, TELEVIZE A TELEFONU OD UPC

NÁVoD NA ZPROVOZNĚNÍ INTERNETU, TELEVIZE A TELEFONU OD UPC NÁVoD NA ZPROVOZNĚNÍ INTERNETU, TELEVIZE A TELEFONU OD UPC 1. část zapojení modemu a telefonu Vítejte ve světe UPC Děkujeme vám za pořízení našich služeb. Pro správnou funkci internetu, chytré televize

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_1_41_měření v systémech

Více

Zesilovače. Ing. M. Bešta

Zesilovače. Ing. M. Bešta ZESILOVAČ Zesilovač je elektrický čtyřpól, na jehož vstupní svorky přivádíme signál, který chceme zesílit. Je to tedy elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Zesilovač mění amplitudu zesilovaného

Více

Multipřepínače MU pro hvězdicové rozvody

Multipřepínače MU pro hvězdicové rozvody Multipřepínače MU pro hvězdicové rozvody Multipřepínače ALCAD série 913 jsou určeny k hvězdicovému rozvodu signálu TV+FM (digitálního i analogového) a satelitního signálu z jednoho nebo dvou satelitních

Více

EVO 100 / 100C Programovatelné zesilovače

EVO 100 / 100C Programovatelné zesilovače EVO 100 / 100C Programovatelné zesilovače Programovatelné zesilovače EVO 100 a EVO 100C slouží k přímému zesílení DVB-T, DAB, FM a analogových signálů v hlavních stanicích STA 1. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY

Více