KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA"

Transkript

1 KURZ BO0 KOVOVÉ KONSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA Brno 007

2 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: OBSAH ZTUŽIDLA...5. STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA PŘÍČNÉ (VĚTROVÉ) ZTUŽIDLO V ROVINĚ STŘECHY Geometrické schéma Zatížení Návrh a posouzení Vnitřní síly a ohybové momenty zatížení kolmé na rovinu střechy Vnitřní síly a ohybové momenty vodorovné účinky Vnitřní síly a ohybové momenty rekapitulace účinků návrhového zatížení Vnitřní pás příčného ztužidla v rovině střechy (pás v řadě nebo 7) Prut H, Prut H, Vnější pás příčného ztužidla v rovině střechy (pás v řadě nebo 8) Prut H,, H,, H, Vertikály pruty V, V, V, V Diagonály pruty D, D, D Přípoje ezní stav použitelnosti Seznam položek příčného ztužidla v rovině střechy PŘÍČNÁ SVISLÁ ZTUŽIDLA EZI VAZNICEI Geometrické schéma Zatížení Návrh a posouzení Statická schémata Dolní pás Horní pás Diagonály Vertikály Posouzení mezního stavu únosnosti přípoje ezní stav použitelnosti Seznam položek svislého ztužidla mezi vaznicemi PODÉLNÁ (OKAPOVÁ) ZTUŽIDLA V ROVINĚ STŘECHY Geometrické schéma Zatížení Návrh a posouzení Statická schémata Dolní pás Horní pás Diagonály Vertikály Posouzení mezního stavu únosnosti přípoje ezní stav použitelnosti Seznam položek podélného ztužidla v rovině střechy PODÉLNÉ ZTUŽIDLO VE SVISLÉ ROVINĚ Geometrické schéma Zatížení Návrh a posouzení Statická schémata Dolní pás... 0 Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

3 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem:..4.. Horní pás Diagonály Vertikály Posouzení mezního stavu únosnosti přípoje ezní stav použitelnosti Seznam položek podélného ztužidla ve svislé rovině... 0 SEZNA POUŽITÉ LITERATURY... Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

4 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 4, celkem: SEZNA OBRÁZKŮ Obr.. Geometrie ztužidel...6 Obr.. Vliv excentricity zatížení ztužidla...7 Obr.. Půdorys umístění příčných střešních ztužidel...7 Obr.. 4 Čelní stěna haly zatěžovací plochy...8 Obr.. 5 Rozdělení konstrukce haly na části pro určení rozměrů dilatačních úseků...8 Obr.. 6 Konstrukční uspořádání střešních nosných prvků a stabilizující síly...0 Obr.. 7 Statická schémata příčných ztužidel v rovině střechy...8 Obr.. 8 Průřez prutu H,...0 Obr.. 9 Průřez prutu H,... Obr.. 0 ontážní styk prutu H,... Obr.. Průřez prutů H,, H, H,... Obr.. Průřez prutů V až V 4... Obr.. Průřez prutů D, D, D...4 Obr.. 4 Označení proměnných prostě uloženého nosníku...5 Obr.. 5 Schéma pro určení deformace příčného ztužidla v rovině střechy...6 SEZNA TABULEK Tab..- Svislé zatížení ztužidla... Tab..- Vodorovné zatížení ztužidla... Tab..- Kombinace zatížení charakteristické (normové) zatížení... Tab..-4 Kombinace zatížení návrhové (výpočtové) zatížení... Tab..-5 Rekapitulace styčníkových břemen pro kombinace návrhových zatížení v provozním stavu...8 Tab..-6 Vnitřní síly v prutech příčného ztužidla v rovině střechy vodorovné účinky...9 Tab..-7 Vnitřní síly v prutech příčného ztužidla v rovině střechy rekapitulace...9 Tab.. 8 Pořadnice příčinkové čáry průhybu uprostřed nosníku...5 Tab.. 9 Dílčí deformace příčného ztužidla v rovině střechy...6 Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

5 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 5, celkem: ZTUŽIDLA Nosná ocelová konstrukce objektů je vytvořena z jednotlivých částí (položek nebo dílců). Přípoje mezi těmito částmi nejsou obvykle dostatečně tuhé. Proto musí být do nosné konstrukce vkládaná ztužidla. Podle umístění ztužidel v objektu je lze rozdělit na: střešní ztužidla, která tvoří nedílnou součást střešní konstrukce. Zajišťují stabilitu a tuhost konstrukce a přenášejí zatížení od vodorovných účinků, zejména větru (dále např. od podvěsných jeřábů atd.), do podpěrné konstrukce střechy. Soustavu střešních ztužidel tvoří (viz Obr.. ): příčné (větrové) ztužidlo, v rovině střechy; příčná ztužidla mezi vaznicemi ve svislé rovině - ztužidla nejsou v tomto dokumentu řešená; podélné(á) ztužidlo(a) ve svislé rovině - ztužidlo neníu v tomto dokumentu řešené; okapová ztužidla (podélná) v rovině střechy - ztužidla nejsou v tomto dokumentu řešená; stropní ztužidla (v případě, že je objekt vícepodlažní) tato ztužidla bývají navržena zejména na přenesení stabilitních účinků sil (vyplývajících z účinků vzpěru nebo klopení na nosnících), nebo na případné vodorovné brzdné síly od provozu. Stropní ztužidla nejsou v tomto dokumentu řešená; stěnová ztužidla, která lze dále rozdělit na ta, která jsou umístěna svisle, v rovině stěn (nejsou v tomto dokumentu řešená), nebo vodorovně, kolmo k rovině stěn(nejsou v tomto dokumentu řešená); brzdná ztužidla, která zachycují účinky provozu v objektu a která lze rozdělit na: vodorovná ztužidla (v rovině stropní konstrukce) - ztužidla nejsou v tomto dokumentu řešená; svislá, v rovině stěn(nejsou v tomto dokumentu řešená). Podle konstrukčního uspořádání lze ztužidla rozdělit na systém: rámový, příhradový, stěnový, deskový. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

6 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 6, celkem:. STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA.. PŘÍČNÉ (VĚTROVÉ) ZTUŽIDLO V ROVINĚ STŘECHY... Geometrické schéma Příčné větrové ztužidlo je příhradový nosník umístěný rovnoběžně se střešní rovinou. Hlavním úkolem příčného ztužidla je přenést vodorovné vnější síly působící podél budovy (kolmo na vazníky) a zajistit tlačené pásy vazníků proti vybočení. V řešeném případě je zvolena možnost dvou ztužidel symetricky umístěných podél čelních stěn mezi řadami - a 7-8. Jeden pás ztužidla (v řadě nebo 8) tedy tvoří stěnové prvky, uložené v rovině horních pasů vazníků. Druhý pás ztužidla tvoří horní pás vazníku v řadě nebo 7. Vertikály tvoří vaznice. Diagonály budou vytvořeny vloženými pruty. Svislice příhradové soustavy jsou tvořeny vaznicemi na rozpon 500 mm a diagonály jsou zvlášť vložené pruty. Obr.. Geometrie ztužidel Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

7 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 7, celkem:... Zatížení Zatížení příčných střešních ztužidel lze rozdělit z hlediska typu a směru působení na : zatížení působící jako spojité rovnoměrné ve svislé rovině (zatížení tíhou střešního pláště a sněhem): toto zatížení bude namáhat vertikály ztužidla (pruty č. 5 v Obr.. ) smykem a šikmým ohybem, resp. kroucením (pruty č.5 budou vynášet střešní plášť a proto budou natočené a výslednice zatížení nebude obecně procházet středem smyku pro příslušný profil prutu); zatížení působící jako spojité rovnoměrné v rovině kolmé na rovinu střešního pláště (zatížení střešního pláště větrem): toto zatížení bude namáhat vertikály ztužidla (pruty č. 5 v Obr.. ) smykem a ohybem; zatížení působící jako osamělé síly a to: ve svislé rovině: akce sloupů čelní stěny ztužidlo je lomené ve sklonu střechy, čímž vzniknou v jednotlivých přímo zatížených uzlech (a samozřejmě i v každém protilehlém uzlu) svislé síly z momentů od vodorovných sil (akcí sloupů čelní stěny na styčníky ztužidla) na svislých ramenech (délka ramene je vzdálenost působiště vodorovné síly od roviny uložení ztužidel). omenty (vzhledem k rovině uložení ztužidel) budou vyvozovat dvojice svislých sil. Tyto síly přenesou prvky, které jsou schopné přenášet svislá zatížení. V řešeném případě to jsou na jedné straně stěnové prvky v řadě nebo 8 a na druhé straně je to vazník v řadě nebo 7 viz Obr... V řadě (8) budou přenášet svislá zatížení, tj. sílu P sv,t resp. P sv,s stěnové sloupky. V řešeném příkladu budou síly vyvozovat v jednotlivých prutech ztužidla namáhání tlakem nebo tahem. Obr.. Vliv excentricity zatížení ztužidla Obr.. Půdorys umístění příčných střešních ztužidel Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

8 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 8, celkem: osamělé břemeno svislá síla v nejnepříznivější poloze (viz [], čl. 86 d)). V řešeném příkladu nebude vliv tohoto zatížení zahrnutý do kombinace zatížení, protože evidentně nepřispívá ke vzniku extrému zatížení; v rovině střešního pláště: akce sloupů čelní stěny síly, vyvozené zatížením od větru na čelní stěny, působí na uzly vnějšího pásu ztužidla viz Obr.., síly Pt (Ps), resp. Pt (Ps). Zatížení závisí na opření čelních stěn do nosné ocelové konstrukce haly. Pokud není čelní stěna vyztužena vodorovným nosníkem, o který by se opíraly stěnové sloupy, odpovídá zatěžovací šířka připadající na střešní ztužidlo polovině výšky čelní stěny. V dále řešeném příkladu je uvažováno opření čelních stěnových sloupů jen dole do základů a nahoře do příčného větrového ztužidla a zatěžovací šířka připadající na střešní ztužidlo je tedy polovina výšky čelní stěny (viz Obr.. a Obr.. 4). Do ztužidel se přenášejí účinky větru působící na štítové stěny budovy. Světlíky ani jiné výstupky na střeše nejsou. Krytina střechy je uvažována hladká. V případě jiného povrchu je třeba zvážit u zatížení větrem i tření na povrchu budov (viz [], Tab. ). V řešeném příkladu budou síly vyvozovat v jednotlivých prutech ztužidla namáhání tlakem nebo tahem; Obr.. 4 Čelní stěna haly zatěžovací plochy vodorovné síly v styčnících ztužidla od oteplení (ochlazení) konstrukce Obr.. 5 Rozdělení konstrukce haly na části pro určení rozměrů dilatačních úseků síly působí na uzly vnitřního pásu ztužidla (pruty horního pásu vazníku v řadě nebo 7), ve kterých jsou ztužidla propojená (vaznicemi). V řešeném příkladu vznikají síly vlivem překročení mezního rozměru dilatačního úseku viz Obr.. 5 dále. Síly budou vyvozovat v jednotlivých prutech ztužidla namáhání tlakem nebo tahem; Další vliv, který je Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

9 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 9, celkem: nutné vyhodnotit, je mezní vzdálenost mezi ztužidly a (viz [], čl....). V řešeném příkladu, vzhledem k přestoupení mezní vzdálenosti a mezi ztužidly, je nutné posoudit vodorovná střešní ztužidla na silové vlivy, jež jsou způsobené tepelnými změnami. stabilizující síly síly působí na uzly vnitřního pásu ztužidla (pruty horního pásu vazníku v řadě nebo 7 viz Obr.. 6 dále), ve kterých jsou tlačené pásy vazníků zabezpečované proti vybočení. V řešeném příkladu vznikají stabilizující síly od stálého zatížení a od zatížení sněhem a budou vyvozovat v jednotlivých prutech ztužidla namáhání tlakem nebo tahem; Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

10 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 0, celkem: Obr.. 6 Konstrukční uspořádání střešních nosných prvků a stabilizující síly Stabilizující síly jsou určené (v souladu s [], článek C..5) jako /00 z aritmetického průměru tlakových sil v prutech zabezpečovaného horního pásu v jednotlivých styčnících horního pásu vazníku Pro určení velikosti sil je rozhodující konstrukční uspořádání viz Obr.. 6. Při návrhu konstrukce střechy jako celku je pak nutné vyhodnotit i vzpěrné délky( L cr ) pro vybočení prutů horního pásu vazníků z roviny vazníků; na Obr.. 6 vlevo je vzpěrná délka podstatně menší a vzpěrná únosnost jednotlivých prutů horního pásu vazníků tedy bude podstatně větší než při uspořádání Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

11 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: konstrukce vykresleném vpravo. Pro nosnou konstrukci jako celek je tedy uspořádání vlevo z hlediska spotřeby materiálu zřejmě výhodnější. H Sd,i, j Hodnoty tlakových sil v prutech horního pásu vazníku jsou určené pro zatížení převzaté z kapitoly VAZNÍKY. Při určení velikosti stabilizující síly lze vycházet ze vztahů Ni, j,l + Ni, j,p H Sd,i, j H Sd,i, j, FSd, j, 00 n kde je dílčí stabilizující síla pro každý vazník (první až i-tý), která působí na střešní ztužidlo ve styčníku j; Ni, j,l ;(Ni, j, P ) je tlaková osová síla v pásovém prutu, který končí (začíná) ve styčníku j; obecně se musí tlakové síly vyšetřit v každém vazníku (obecně tedy v prvním až i-tém vazníku) F je výsledná stabilizující síla, která působí na střešní ztužidlo ve styčníku j; i n Sd, j je celkový počet vazníků (v řešeném příkladu i6); je počet příčných ztužidel v rovině střechy (v řešeném příkladu n). Tab..- Svislé zatížení ztužidla ZS X STÁLÉ k X č. [kn/bm] γ d f [kn/bm] ZS hydroizolace 0, ZŠ0,,,0,0,44 ZS hydroizolace 0, ZŠ0,,,0 0,90,08 ZS tepelná izolace,0 kn/m; tl. 60 mm; 0,6 ZŠ 0,6 0,96 0,96,0,5 ZS 4 tepelná izolace,0 kn/m; tl. 60 mm; 0,6 ZŠ 0,6 0,96 0,96 0,90,0 ZS 5 nosná část pláště trapézový plech; 0, ZŠ0, 0,9 0,9,0 0,4 ZS 6 nosná část pláště trapézový plech; 0, ZŠ0, 0,9 0,9 0,90 0,5 ZS 7 vlastní tíha odhad 0,,0 0,4 ZS 8 vlastní tíha odhad 0, 0,90 0, ZS č. ZS 9 ZS 0 NAHODILÉ Sníh sk s0 µ s κ ZŠ 0,5,0,6,74 kn / m ; s 0 0,5 kn/m κ pro charakteristickou tíhu zastřešení od zatížení stálého (0,+0,+0,+0,/)0,59 kn/m je,6 µ s pro sklon střechy 5% je,0 zatížení působí na půdorysnou plochu zatížení Vítr sání na střechu w w κ C ZŠ 0,55, 0,84,57 kn / ( ) m k, 0 w w w 0,55 kn/m 0 κ pro výšku objektu cca 6 m a terén typu A, w C w extrém bude pro poměr výšky objektu h cca 6 m a šířky objektu b cca 9 m, tj. 0,84-0,84 zatížení působí kolmo na střešní rovinu X k X [kn/bm] γ d f [kn/bm],74,40,44,57,0,88 Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

12 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: ZS NAHODILÉ č. ZS 0a Svislé přitížení od akce sloupu čelní stěny (viz Obr.. ): r 0, P,sv,t,k ( w k, zat. š. sloupku) (,98 6,0) 5,0 kn l,5 r 0, P,sv,s,k ( w k, zat. š. sloupku) (,98 6,0),8 kn l,5 w ; w viz zatěžovací stavy ZS a ZS 4 níže; ZS k, k, dále viz Pozn. ); Osamělé břemeno (OB) v nejnepříznivější poloze; dále viz Pozn. ); X k [kn/bm] 5,0 kn,8 kn γ f,0 X d [kn/bm] 6,0 kn 4,6 kn,0 kn,0, kn Tab..- Vodorovné zatížení ztužidla ZS č. ZS STÁLÉ X k γ f X d Stabilizující síly v bodech (styčnících), ve kterých jsou tlačené pásy vazníků zabezpečované proti vybočení, od stálého zatížení; dále viz Pozn. ); - styčník v řadě A (B) F Sd,g, : ±,5 ±,8 - první styčník od řady A (B) F Sd,g, : ±, ±, - druhý styčník od řady A (B) F Sd,g, : ±,8 ±4,4 - styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy) F Sd,g, 4 : ±4,9 ±5,4 ZS č. ZS ZS 4 NAHODILÉ Vítr tlak na čelní stěnu w. w 0 κw Cw ZŠ 0,55, 0,8 8 w 0,55 kn/m k 0 w,98 kn / m κ pro výšku objektu cca 6 m a terén typu A, X k γ f X d C w pro návětrnou stranu objektu 0,8 ZŠ zatěžovací šířka střešního ztužidla viz Obr.. 4 zatížení působí kolmo na rovinu stěny P w zat. š. sloupku,98,45,7 kn,7,0 6,4,t,k k,t,k w k zat. š. sloupku,98 6,0 P 5, kn 5,,0 0, Vítr sání na čelní stěnu w w κ C ZŠ 0,55, k, 0 0 w w 0,55 kn/m w w ( 0,6) 8,98 kn / m κ pro výšku objektu cca 6 m a terén typu A, C w pro závětrnou stranu objektu - 0,6 ZŠ zatěžovací šířka střešního ztužidla viz Obr.. 4 zatížení působí kolmo na rovinu stěny P w zat. š. sloupku,98,45 0, kn -0,,0 -,4,s,k k,s,k w k zat. š. sloupku,98 6,0 P,0 8,8 kn -8,8,0 -,6 Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

13 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: ZS X NAHODILÉ k X č. γ d f ZS 5 Stabilizující síly v bodech (styčnících), ve kterých jsou tlačené pásy vazníků zabezpečované proti vybočení a pro zatížení sněhem (ZS 9); dále viz Pozn. ); - styčník v řadě A (B) F Sd,s, : ±,0 ±, - první styčník od řady A (B) F Sd,s, : ±,8 ±,6 - druhý styčník od řady A (B) F Sd,s, : ±, ±, - styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy) F Sd,s,4 : ±,8 ±4, ZS 6 Vodorovná síla v styčnících ztužidla od oteplení (ochlazení) konstrukce; dále viz Pozn. 4); - styčník v řadě A (B) F Sd,t, : ±,9 ±4,7 - první styčník od řady A (B) F Sd,t, : ±,, ±,8 - druhý styčník od řady A (B) F Sd,t, : ±,9 ±,5 - styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy) F Sd,t,4 : ±,8 ±,4 Tab..- Kombinace zatížení charakteristické (normové) zatížení Č. ZATĚŽOVACÍ STAVY dále viz Pozn. 5) K ZS6; ZS8; 0,9 ZS0; 0,9 ZS; 0,9 extrém ZS6 K ZS6; ZS8; 0,9 ZS0; 0,9 ZS4; 0,9 extrém ZS6 K ZS; ZS; ZS5; ZS7; 0,9 ZS9; 0,9 ZS0; extrém ZS; 0,9 ZS; 0,9 extrém ZS5; 0,9 extrém ZS6 K 4 ZS; ZS; ZS5; ZS7; 0,9 ZS9; 0,9 ZS0; extrém ZS; 0,9 ZS4; 0,9 extrém ZS 5; 0,9 extrém ZS 6 NÁVRHOVÁ SITUACE montáž montáž provoz provoz Tab..-4 Kombinace zatížení návrhové (výpočtové) zatížení Č. ZATĚŽOVACÍ STAVY dále viz Pozn. 5) NÁVRHOVÁ SITUACE K ZS6; ZS8; 0,9 ZS0; 0,9 ZS; 0,9 extrém ZS6 montáž K ZS6; ZS8; 0,9 ZS0; 0,9 ZS4; 0,9 extrém ZS6 montáž K ZS; ZS; ZS5; ZS7; 0,9 ZS9; 0,9 ZS0; extrém ZS; 0,9 ZS; provoz 0,9 extrém ZS5; 0,9 extrém ZS6 K 4 ZS; ZS; ZS5; ZS7; 0,9 ZS9; 0,9 ZS0; extrém ZS; 0,9 ZS4; 0,9 extrém ZS 5; 0,9 extrém ZS 6 provoz Poznámky: Pozn. ) Síla od svislého přitížení od akce sloupu čelní stěny (ZS 0a) bude vyhodnocená jako součást zatěžovacího stavu ZS 0. Pozn. ) Svislé osamělé břemeno nebylo do kombinace uvažované, protože jeho vliv v kombinaci by nezajistil vznik extrémů vnitřních sil zejména proto, že pro dvě nahodilá zatížení bude použitý součinitel kombinace ψ 0,9 pro každé z nahodilých zatížení, která mohou působit nezávisle na sobě. i, j,l N i, j, P Pozn. ) Je zřejmé, že by stabilizující síly měly být určeny pro každý zatěžovací stav dle Tab..- (ZS), který vyvozuje tlakové síly ( N nebo ) v horních (zabezpečovaných) pásech vazníků. Dále je zřejmé, že zatížení stabilizujícími silami (viz ZS a ZS 5 výše) vzniká jako Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

14 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 4, celkem: důsledek těch zatěžovacích stavů, které vyvozují tlak v horním pásu každého z vazníků a proto musí působit současně ( tj. jakoby jediný zatěžovací stav). Současně je však nutné vyhodnotit, zda i v příslušné kombinaci zatížení budou jednotlivé zatěžovací stavy působit tak, že v horním pásu vazníků vzniknou tlakové síly ( N i, j,l, N i, j, P jako normálová tlaková síla). Předpoklady pro určení stabilizujících sil v řešeném příkladu: není nutné určovat v kombinacích zatížení pro montážní stádia (kombinace zatěžovacích stavů K a K ) stabilizující síly pro zatěžovací stavy od stálého zatížení a pro zatížení větrem tato zatížení vyvozují v horním pásu vazníků tahové síly; stabilizující síly v ZS nebyly počítané zvlášť pro každé zatížení, protože nejnepříznivější stav nastane v provozním stádiu zejména tehdy, pokud bude uvažované s celou skladbou střešního pláště; velikost stabilizujících sil, které budou zatěžovat jednotlivé styčníky příčného ztužidla v rovině střechy je určena následujícím způsobem: pro ZS stabilizující síly od stálého zatížení (tj. pro zatěžovací stavy ZS, ZS, ZS5, ZS7, ZS9 jak jsou definované v kapitole VAZNÍKY pro vazník V), budou styčníková břemena vazníku V mít velikost: Pk g + g + g + g + g 9,5, +,84 +,56 +,5 +,4,5 5, ( ZS ZS ZS5 ZS7 ZS ) ( ) kn ( g ZS + g ZS + g ZS5 + g ZS7 + g ZS ),0 (, +,84 +,56 +,5 +,4),0 0,5 kn ( g ZS + g ZS + g ZS5 + g ZS7 + g ZS ),5 (,44 + 4,6+,7 +,6 +,64),5 7,5 kn ( g + g + g + g + g ),0 (,44 + 4,6+,7 +,6 +,64),0 5,0 kn P k 9 Pd 9 Pd ZS ZS ZS5 ZS7 ZS9 pro výše uvedená styčníková břemena lze stanovit normálové síly v prutech horního pásu vazníku V, přitom výsledky platí i pro vazník V (geometrie a uložení vazníku viz kapitola VAZNÍKY): N N 7, kn, N N 4,8 kn, N V,H,k V,H,k V,H,k 8,7 kn, N V,H,d V,H,d 0, kn; V,H,d pro výše uvedené normálové síly v prutech horního pásu lze stanovit dílčí stabilizující síly v horním pásu vazníku V (platí současně i pro vazník V): ve styčníku v řadě A (B): H ~ 0 kn; H ~ 0 kn, Sd,,, k Sd,,, d v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): N,,L + N,,P 7,+ 7, H k, kn; H v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): N,,L + N,,P 7,+ 8,7 H k,5 kn; H styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy): N,4,L + N,4,P 8,7 + 8,7 H k,9 kn; H Sd,,, Sd,,, d Sd,,, Sd,,, d Sd,,4, Sd,,4, d, kn,,7kn,, kn. protože v kapitole VAZNÍKY byl počítaný jen jeden typ vazníku (vazník V pro zatěžovací šířku m), bude pro vazník V (zatěžovací šířka vazníku V odpovídá hodnotě 0,75+66,75 m) proveden přepočet normálových sil v horním páse vazníku V v poměru 6,75/. Dílčí stabilizující síly v horním pásu vazníku V pak jsou: ve styčníku v řadě A (B): H ~ 0 kn; H ~ 0 kn; Sd,,, k Sd,,, d v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): 6,75 6,75 H k, 0,7 kn, HSd,,, d, Sd,,, 0,7 kn, Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

15 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 5, celkem: v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): 6,75 6,75 H k,5 0,8 kn; HSd,,, d,7 styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy): 6,75 6,75 H k,9, kn; HSd,,4, d, Sd,,, Sd,,4,,0 kn, kn. pro výše uvedené dílčí stabilizující síly v prutech horních pásů vazníků lze stanovit stabilizující síly v jednotlivých styčnících příčného ztužidla v rovině střechy: stabilizující síla ve styčníku v řadě A (B): HSd,i,,k 0 0 FSd, g,,k 0 kn; FSd,g,, d 0 kn, n stabilizující síla v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): HSd,i,,k 0,7 + 4, 0,7 + 4, FSd, g,,k, kn; FSd,g,, d, kn, n stabilizující síla v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): HSd,i,,k 0,8 + 4,5,0 + 4,7 FSd, g,,k,8 kn; FSd,g,, d 4,4 kn, n stabilizující síla ve styčníku v ose vazníku (ve hřebeni střechy): HSd,i,4,k, + 4,9, + 4, FSd, g,4,k 4,9 kn; FSd,g,4, d 5,4 kn. n pro ZS 5 stabilizující síly od zatížení plným sněhem (tj. pro zatěžovací stav ZS, jak je definovaný v kapitole VAZNÍKY pro vazník V), budou styčníková břemena vazníku V: q,5 6,6,5 9,5 kn ; q,0 6,6,0 9, kn P k ZS Pd q ZS,5 8,9,5 P k ZS Pd q ZS,0 8,9,0,4 kn ; 6,7 kn pro výše uvedená styčníková břemena lze stanovit normálové síly v prutech horního pásu vazníku V, přitom výsledky platí i pro vazník V (geometrie vazníku a uložení viz kapitola VAZNÍKY): N N 7, kn, N 4, kn; N V,H,k V,H,d N V,H,k V,H,d 0, kn, N V,H,k V,H,d 6,0 kn; pro výše uvedené normálové síly v prutech horního pásu lze stanovit dílčí stabilizující síly v horním pásu vazníku V (platí současně i pro vazník V): ve styčníku v řadě A (B): H ~ 0 kn; H ~ 0 kn, Sd,,, k Sd,,, d v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): N,,L + N,,P 7, + 7, H k 0,7 kn; H v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): N,,L + N,,P 7, + 4, H k 0,9 kn; H styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy): N,4,L + N,4,P 4, + 4, H k, kn; H Sd,,, Sd,,, d Sd,,, Sd,,, d Sd,,4, Sd,,4, d,0 kn,, kn,,6 kn. protože v kapitole VAZNÍKY byl počítaný jen jeden typ vazníku (vazník V pro zatěžovací šířku m), bude pro vazník V (zatěžovací šířka odpovídá hodnotě Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

16 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 6, celkem: 0,75+66,75 m) proveden přepočet normálových sil v horním páse vazníku V v poměru 6,75/. Dílčí stabilizující síly v horním pásu vazníku V pak jsou: ve styčníku v řadě A (B): H ~ 0 kn; H ~ 0 kn; Sd,,, k Sd,,, d v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): 6,75 6,75 H k 0,7 0,4 kn; HSd,,, d,0 v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): 6,75 6,75 H k 0,9 0,5 kn; HSd,,, d, styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy): 6,75 6,75 H k, 0,6 kn; HSd,,4, d,6 Sd,,, Sd,,, Sd,,4, 0,6 kn, 0,7 kn, 0,9 kn. pro výše uvedené dílčí stabilizující síly v prutech horních pásů vazníků lze stanovit stabilizující síly v jednotlivých styčnících příčného ztužidla v rovině střechy: stabilizující síla ve styčníku v řadě A (B): HSd,i,,k 0 0 FSd, s,,k 0 kn; FSd,s,, d 0 kn, n stabilizující síla v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): HSd,i,,k 0, ,7 0,6 + 4,0 FSd, s,,k,8 kn; FSd,s,, d,6 kn, n stabilizující síla v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): HSd,i,,k 0, ,9 0,7 + 4, FSd, s,,k, kn; FSd,s,, d, kn, n stabilizující síla ve styčníku v ose vazníku (ve hřebeni střechy): HSd,i,4,k 0,6 + 4, 0,9 + 4,6 FSd, s,4,k,8 kn; FSd,s,4, d 4, kn. n Pozn. 4) Síly jsou určené v souladu s [4], čl. 94, pro rozdíly teplot t ± 0 C dle [] Tabulka.. Délková změna úseku mezi příčnými (větrovými) ztužidly v rovině střechy bude činit 6 ± α a ,76 mm; a t Pro určení vodorovné síly F Sd,t,i v každém styčníku ztužidla od oteplení (ochlazení) je nutné nejprve určit vodorovné deformace ztužidla δ i od vodorovné jednotkové síly F ± působící v každém styčníku ztužidla. Je předpokládáno, že v uložení ztužidla může nastat vodorovná deformace, protože podpory pro každé příčné ztužidlo v rovině střechy tvoří stěnová ztužidla v řadě A a v řadě B (viz Obr.. 5). Vodorovná deformace je pak stanovena pomocí příčinkové čáry deformace a činí: ve styčníku v řadě A (B): δ ±,8 mm, v prvním vnitřním styčníku od řady A (B): δ ±4,56 mm, v druhém vnitřním styčníku od řady A (B): δ ±5, mm, styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy): δ 4 ±5, mm. Jednotlivé síly v místech spojení obou ztužidel (tzn. v jednotlivých styčnících příčného ztužidla v rovině střechy) budou mít velikost: ve styčníku v řadě A (B): ± δ 4,76,8,9 kn, FSd,t, a ± FSd,t, a δ 4,76 4,56 ± FSd,t, a δ 4,76 5, ± FSd,t,4 a δ4 4,76 5, v prvním vnitřním styčníku od řady A (B):, kn, v druhém vnitřním styčníku od řady A (B):,9 kn, styčník v ose vazníku (ve hřebeni střechy):,8 kn. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval: o

17 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 7, celkem: Součinitel zatížení dle [], čl. 6 je pro klimatické teploty γ f,. Pozn. 5) Pro sestavení kombinací zatížení byl použitý postup dle [], Změna a 8/99, čl. 54B, odstavec a). V řešeném příkladu bude nutné uvažovat: svislé zatížení působící na vertikály ztužidel (tzn. na vaznice na rozpon 500 mm); vodorovné zatížení od: tlaku (sání) větru na čelní stěnu jako vodorovnou sílu do styčníků ztužidla, stabilizačních sil, sil od oteplení (ochlazení konstrukce). V kombinacích je použitý součinitel kombinace ψ c 0,9 a to proto, že byly vytvořeny kombinace se třemi různými krátkodobými zatíženími. Za první zatížení krátkodobé lze považovat zatížení větrem na čelní stěnu a na střechu, druhé zatížení krátkodobé je sníh a stabilizující síly od sněhu a třetí zatížení krátkodobé je zatížení od oteplení (ochlazení) viz [], čl. 55. Je zřejmé, že výčet kombinací zatěžovacích stavů uvedený výše není úplný. Sestavení úplného výčtu kombinací však není nikterak složité.... Návrh a posouzení Pro zvolená statická schémata budou určeny vnitřní síly (případně ohybové momenty) působící na jednotlivé pruty. Dále bude následovat jednotlivých prutů a jejich přípojů z hlediska mezního stavu únosnosti a nakonec posudek ztužidla z hlediska mezního stavu použitelnosti. Při volbě statického modelu je možné vzít v úvahu následující argumenty: lze uvažovat přenos účinků ztužidla na hlavní sloupy v místě uložení vazníku na sloup, ztužidlo je na sloupech uložen kloubově, ztužidlo bude řešené jako prutová soustava se styčníky ideálně kloubovými, tzn. za předpokladu, že vznikají pouze osové síly, tlakové nebo tahové. Ve skutečnosti jsou pruty výpletu zatížené minimálně vlastní tíhou. K osovým silám tak přistupuje ještě ohyb prutů. V praktických případech je vždy nutné rozhodnout, zda se musí takto vzniklé účinky na konstrukci vyhodnotit. každé ztužidlo přenáší současně s jinými zatíženími buďto jen tlak větru (na návětrnou stranu čelní stěny) nebo jen sání větru (na závětrnou stranu čelní stěny).... Vnitřní síly a ohybové momenty zatížení kolmé na rovinu střechy V důsledku sklonu střechy bude nutné vektor spojitého stálého zatížení a vektor zatížení sněhem rozložit do směru kolmo na střešní rovinu a rovnoběžně se střešní rovinou. Sání větru působí kolmo na střešní rovinu, která má sklon 5% (,86 ). Potom bude: o o ( g ZS + g ZS + g ZS5 + g ZS ) sin,86 (,44 +,5 + 0,4 + 0,4) sin,86 0,5 kn / bm o o ( g + g + g + g ) cos,86 (,44 +,5 + 0,4 + 0,4) cos,86,6 kn / bm gsd,g, 7 gsd,g, ZS ZS ZS5 ZS7 o o Sd sin,86 0,9,44 sin,86 q,s, 0,9 q ZS9 Sd,s, 0,9 q ZS sin,86 0,9,44 sin,86 q 9 qsd,w, 0 o (,88),7 kn / bm 0,9 q ZS 0,9. o 0, kn / bm, kn / bm ; Zatížení bude vyvozovat účinky na vertikály příčného ztužidla v rovině střechy. Tyto vertikály lze z konstrukčního hlediska považovat jako prostě uložené vaznice na rozpon l,5 m. Potom bude pro dané zatížení: ( ) gsd,g, + qsd,s, + qsd,w l (,6 +,,7 ) V Sd,y,max z,max ( gsd,g, + qsd,s, + qsd,w ) l (,6 +,,7 ) 8 8 8,5,0 knm; Vz 0 8,5 0,7 kn; 0 Sd,y,max ; Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

18 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 8, celkem: V y Sd,z ( gsd,g, + qsd,s, ) l ( 0,5 + 0,) ( gsd,g, + qsd,s, ) l ( 0,5 + 0,) 8 8 8,5 0,07 knm; Vy 0 8,5 0,05 kn; 0 Svislé síly od akcí sloupů čelní stěny (Psv,t, resp. Psv,s) na příčné střešní ztužidlo v rovině střechy přenesou sloupy čelní stěny a vazník v řadě nebo 7 viz Obr... Svislé síly od stabilizujících sil a od oteplení, resp. ochlazení konstrukce na příčné střešní ztužidlo v rovině střechy přenesou pásy příčného střešního ztužidla v rovině střechy. V dalším výpočtu nebyly uvažované.... Vnitřní síly a ohybové momenty vodorovné účinky Tab..-5 Rekapitulace styčníkových břemen pro kombinace návrhových zatížení v provozním stavu Kombinace Styčník Vítr tlak Pt d Vítr tlak P t d Vítr sání P s d Vítr sání P s d Sd,z Stabil. síla zat. - stálé F Sd,g,d A (B) ~ 0,9,4, ~ ~ 0,9,8,6 první vnitřní ~ ~ ~ ~ 0,9,,0 K druhý vnitřní ~ ~ ~ 0,9,6 0,9 4,4 0, 4,0 v ose střechy ~ ~ ~ ~ 0,9 5,4 4,9 A (B) 0,9 6,4 ~ ~ ~ 0,9,8 4,8,6 první vnitřní ~ ~ ~ ~ 0,9,,0 K4 druhý vnitřní ~ ~ 0,9 0, ~ 0,9 4,4 0, 4,0 v ose střechy ~ ~ ~ ~ 0,9 5,4 4,9 Stabil. síla zat. - sníh F Sd,s,d 0,9,, 0,9,6, 0,9,,0 0,9 4,,7 0,9,, 0,9,6, 0,9,,0 0,9 4,,7 Oteplení (ochlazení) F Sd,t,d 0,9 4,7 4, 0,9,8,4 0,9,5, 0,9,4, 0,9 4,7 4, 0,9,8,4 0,9,5, 0,9,4, Styčníkové břemeno F Sd,d 7,0 8,7 0,,7 7,0 8,7 0,,7 Obr.. 7 Statická schémata příčných ztužidel v rovině střechy Normálové síly v jednotlivých prutech pro statická schémata uvedená na Obr.. 7 byly stanoveny styčníkovou metodou a jejich rekapitulace je v Tab..-6. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

19 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 9, celkem: Tab..-6 Vnitřní síly v prutech příčného ztužidla v rovině střechy vodorovné účinky Prut K K4 Rozhoduje síla Poznámky H, H 0,(tah),9 (tlak),9 (tlak) Pro dimenzi průřezu, 0,(tah) Pro dimenzi přípoje H 0, (tah),9 (tlak),9 (tlak) Pro dimenzi průřezu, 0,(tah) Pro dimenzi přípoje H 5,0 (tlak),6 (tah) 5,0 (tlak), H, 5,0 (tlak),6 (tah) 5,0 (tlak) H, 4,8 (tlak) 5,6 (tah) 4,8 (tlak) D 46, (tah) 4,6 (tlak) 4,6 (tlak) 46, (tah) D 06, (tlak) 0, (tah) 06, (tlak) D, (tah),8 (tlak),8 (tlak) V, (tah) 4,8 (tlak) 4,8 (tlak) V 8,7 (tlak) 8,7 (tah) 8,7 (tlak) V 0, (tah) 0, (tlak) 0, (tlak) V,7 (tlak),7 (tah),7 (tah) 4 R 60,45 7,85 a R b Pro dimenzi průřezu Pro dimenzi přípoje... Vnitřní síly a ohybové momenty rekapitulace účinků návrhového zatížení Prut Tab..-7 Vnitřní síly v prutech příčného ztužidla v rovině střechy rekapitulace K Normálová síla K Ohybové momenty [knm] K4 Normálová síla K4 Ohybové momenty [knm] H, H, 0,(tah) 0,9 (tlak) 0 H, 0, (tah) 0,9 (tlak) 0 H, 5,0 (tlak) ~0,6 (tah) ~0 H, 5,0 (tlak) ~0,6 (tah) ~0 H, 4,8 (tlak) ~0 5,6 (tah) ~0 D 46, (tah) 0 4,6 (tlak) 0 D 06, (tlak) 0 0, (tah) 0 D, (tah) 0,8 (tlak) 0 V V, (tah) 8,7 (tlak) Sd,y Sd,z Sd,y Sd,z,0 4,8 (tlak) 0,07,0 8,7 (tah) 0,07 Sd,y Sd,z Sd,y Sd,z 0,07 Poznámky,0 Ohybové momenty jsou,0 0,07 stejné jako u V až V4, i když zatěžovací šířka pro prut V je menší Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

20 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 0, celkem: Prut V V 4 K Normálová síla 0, (tah),7 (tlak) K Ohybové momenty [knm],0 Sd,y Sd,z Sd,y Sd,z K4 Normálová síla 0, (tlak) 0,07,0,7 (tah) 0,07 K4 Ohybové momenty [knm],0 R a 60,45 ~0 7,85 ~0 R 60,45 ~0 7,85 ~0 b Sd,y Sd,z Sd,y Sd,z 0,07,0 0,07 Poznámky Jednotlivé pruty, přípoje prutů ve styčnících a styky příčného ztužidla v rovině střechy je nutné dimenzovat na síly odpovídající nejnepříznivější kombinaci návrhových zatížení. Diagonály a pásy příčného ztužidla v rovině střechy budou posuzované na centrický tah nebo tlak. Vertikály jsou namáhané tahem a ohybem nebo tlakem a ohybem. Diagonály a vertikály budou připojené na styčníkový plech pomocí šroubů. Vnější pás příčného ztužidla v rovině střechy ( v řadě nebo 8) bude propojený pomocí šroubového styku s příložkami. Jedná se o montážní styky, které je nutné z přepravních důvodů navrhnout a konstruovat (důvody maximální možný rozměr a/nebo maximální možná váha)....4 Vnitřní pás příčného ztužidla v rovině střechy (pás v řadě nebo 7) Je zřejmé, že pásy příčného ztužidla v rovině střechy v řadě nebo 7 je nutné posoudit nejen jako součást ztužidla, ale superponovat účinky na ztužidlo v tomto pásu s účinky na vazník v řadě (7). Vazníky v těchto řadách (v kapitole VAZNÍKY označené jako V) nebyly počítané. Jejich dimenze by ale vycházely z předpokladu, že zatížení vazníku V ku zatížení vazníku V je v poměru jejich zatěžovacích šířek, tj. v poměru (0,75+6,0)/ 0,565. Tímto poměrem budou vynásobené účinky na vazník V. V dalším textu je vyhodnocovaná pouze provozní návrhová situace, montážní návrhové situace by ale byly vyhodnocované obdobně Prut H, Navržen profil L 60x60/6 (S5): A 4900 mm ;i 6,4 mm; i,4 mm; ξ η Obr.. 8 Průřez prutu H, posudek profilu v provozní návrhové situaci: Normálová síla od zatížení v provozní návrhové situaci pro vazník V: N,H 70,74 0,565 08,5 kn (tlak), Sd Účinek svislé síly od akcí sloupů čelní stěny (pro zatěžovací stav ZS 0a), zjištěný průsečnou meto- N P,sv, t 9,0,0,47 6,0 9,0,0,47 6,0 (tlak), Sd,H, dou: ( ) ( ) kn Výsledná síla v posuzovaném prutu: N Sd,H, Sd,H, NSd,H + NSd,H, + N 08,5 + 4,8 + 6,0 466, kn Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída. η η... L Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose λ Štíhlost prutu λ η ξ L L cr, η cr, ξ iη 004,4 95,7 iξ 004 6,4 48,9 ξ ξ... L cr, η cr, ξ rozhoduje λ η 95, 7 ; 004 mm, 004 mm. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

21 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9, 9 ; f 5 poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 95,7 9,9, 0 y β. η η ; pro průřez. třídy je A Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ lze pro křivku c ( pro válcované nosníky, α 0, 49 ) určit pro min λ dle přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 η χη φ + η [ +α ( λη 0,) + λ ] 0,5 + 0,49 (,0 0,) φ η [ +,0 ], η λ η,+,,0 0,5 Návrhová vzpěrná únosnost: χmin βa A f y 0, N,Rd 50,0 0 N > NSd,H, γ,5 b Prut H, v provozním stadiu vyhoví na vzpěrný tlak. 466, kn...4. Prut H, Navržen profil L 40x40/6 (S5): Obr.. 9 Průřez prutu H, posudek profilu v provozní návrhové situaci: Normálová síla od zatížení v provozní návrhové situaci pro vazník V: N,H 4,7 0,565 6,8 kn (tlak), Sd Účinek svislé síly od akcí sloupů čelní stěny (pro zatěžovací stav ZS 0a), zjištěný průsečnou metodou: N P,sv, t,0,948 6,0,0,948 9, kn (tlak), Sd,H, Výsledná síla v posuzovaném prutu: N Sd,H, Sd,H, NSd,H + NSd,H, + N 6,8 + 5,0 + 9, 8,0 kn 6 Jak je patrné z Obr.. 0 bude na prutu taktéž nutné zajistit odstupňování průřezu v dílenském i v montážním styku. Obr.. 0 ontážní styk prutu H, Vlivem odstupňování, tzn. změnou polohy těžištní osy prutu, dojde ke vzniku excentricity e7,8 mm a tím ke vzniku přídavného ohybového momentu. Přídavný ohybový moment: 6 N e 8,0 0 7,8, 0 Nmm, e Sd,H, A B e a, ,4 N Přídavný ohybový moment uprostřed prutu (v bodu ) 6 A a 7,4 50, 0 Nmm, Přídavný ohybový moment v místě odstupňování (v bodu ) 6 B 500 7,4 500,8 0 Nmm, v místě odstupňování průřezu: Vliv vzpěru v místě odstupňování průřezu se neprojeví tak výrazně jako uprostřed prutu. Při posouzení je možné ho zanedbat. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

22 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: A 750 mm ;iξ 5,7 mm; iη 7,5 mm;wp l,y ~ 6,57 0 mm Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída. Pro průřez. třídy je β A ; Hodnota součinitele vzpěrnos ti χ min, 0 Při úvaze, zda je nutné posuzovat při ohybu vliv klopení, je nutné vycházet z [], čl : - průřez není tuhý v kroucení je nutné jít na další podmínku - průřez je ohýbaný v hlavní rovině menší tuhosti průřezu není nutné uvažovat vliv klopení Posudek na spolupůsobe ní tlaku a ohybu dle[], čl k y,5 na stranu bezpečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný pru t, v modelu je přijaté zjednodušení, že se jedná o jednotlivé pruty, kloubově připojené ve styčnících. k NSd,H, γ y y,sd, γ 8,0 0,5,5,8 0 6, ,7 + 0, 0,59 <,0 χ A f W f , min y pl,y y Prut H, v místě odstupňování průřezu vyhoví na interakci tlaku a ohybu. uprostřed prutu: (vliv vzpěru uprostřed prutu nelze při posouzení zanedbat) A 750 mm ;i 5,7 mm; i 7,5 mm; ξ η Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída. η η... Lcr, η 004 mm, Štíhlost při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose ζ ζ... Lcr, ζ 004 mm. λ Štíhlost prutu λ cr η iη 000 7,5 09, rozhoduje λ η 09, ; cr ζ iζ 004 5,7 55, η L, ζ L, 9 E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9,9 ; 5 poměrná štíhlost λ f y ( λ λ ) 09, 9,9, 6 η η ; Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ lze pro křivku c ( pro válcované nosníky, α 0, 49 ) určit pro min λ dle přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ η 0,5 χη φ + η [ +α ( λη 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (,6 0, ) +,6 ] φ η η λ η,4+,4,6 0,45 k y,5 na stranu bezpečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný prut, v modelu je přijaté zjednodušení, že se jedná o jednotlivé pruty, kloubově připojené ve styčnících. k 6 NSd,H, γ y y,sd, γ 8,0 0,5,5, 0, ,8+ 0, 0,94 <,0 χ A f W f 0, , min y pl,y y Bude navrženo opláštění stěn silikátovými panely na rozpon 6 m. Tyto panely nebudou vnášet žádné zatížení do vnějšího pásu příčného ztužidla v rovině střechy. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:,4 Prut H, v řezu uprostřed prutu vyhoví na interakci tlaku a ohybu....5 Vnější pás příčného ztužidla v rovině střechy (pás v řadě nebo 8) Je zřejm é, že pásy příčného ztužidla v rovině střechy v řadě nebo 8 je nutné navrhnout a posoudit nejen jako součást ztužidla, ale superponovat účinky na ztužidlo v tomto pásu s účinky, které by to tohoto pásu vnášelo konstrukční uspořádání čelní stěny.

23 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: V dalším textu je vyhodnocovaná pouze provozní návrhová situace, montážní návrhové situace by ale byly vyhodnocované obdobně Prut H,, H,, H, Navržen profil Usv 40 [] (S5): A 4080 mm ;i 54,5 mm; i 45,9 mm; y z posudek profilu v provozní návrhové situaci: Extrémní síla v pro posuzovaný prutu bude: NSd,H, Sd,H, Sd,H, Obr.. Průřez prutů H,, H, H, N N 0, kn (tah), N N N,9 kn (tlak), Sd,H, Sd, H, Sd,H, Zatřídění průřezu h t < 0 ε 0 0 třída. Štíhlost při rovinné m vybočení je pro vzpěr kolmo k ose Štíhlost prutu λ y Lcr,y i y ,5 55, λz Lcr,z iz ,9 65,4 srovnávací štíhlost λ π E f π ,9 ; y poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 65,4 9, y y y y... L z z... L 004 mm, 004 mm. Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval: cr,y cr,z rozhoduje λ y 65, 4 ;, ; pro průřez. třídy je β. Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ lze pro křivku a ( pro válcované nosníky, α 0, ) určit pro min λ dle přílohy E, nebo z následujících vzorců : [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0, ( 0,7 0,) + 0,7 ] φ 0,5 0, 8 χ 0,84 φ+ φ λ 0,8 + 0,8 0,7 Návrhová vzpěrná únosnost: N,Rd χ βa A f y 0, , 0 N > NSd,H, γ,5 b A,9 kn Prut H, a v důsledku toho i pruty H, a H, v provozním stadiu vyhoví na vzp ěrný tlak i na tah....6 Vertikály pruty V, V, V, V 4 Kroutící momenty (excentricita výslednice zatížení je cca 4 mm) nebudou uvažované. Extrém zatížení pro provozní návrhovou situaci: N Sd 0, kn (tlak),,0 knm; 0,07 knm. Sd,y Navržen profil IPE 40 (S5): A 640 mm ; W l p. y 88,4 0 mm ;W pl.z Sd, z 9, 0 mm ; i 57,4; i y z 4,5 mm; posudek profilu v provozní návrhové situaci: Obr.. Průřez prutů V až V 4 Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka 6.0, pro tlačené pruty a pro statické zatížení je λ mez 00. Štíhlost vertikál V-V4 je λ 500 4,5 0,4. Zatřídění průřezu třída β A,0. Štíhlost vertikál V-V4 při rovinném vybočení je pro vzpěr kolmo k ose λ L i 500 4,5 0,4 ; λ π E f π ,9 ; z cr,z z y y y... L z z... L cr,y cr,z 500 mm, 500 mm.

24 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 4, celkem: poměrná štíhlost ( λ λ ) 0,4 9,9, 0 λ ; z Hodnotu součinitele vzpěrnosti χ min lze pro křivku b ( α 0,4 ) určit pro λ dle [] přílohy E, nebo z následujících vzorců : φ 0,5 χ φ+ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,4 (,0 0,) +,0 ] φ λ,6+,6,0 0,5 Při úvaze, zda je nutné posuzovat při ohybu vliv klopení, je nutné vycház et z [], čl : průřez není tuhý v kroucení je nutné jít na další podmínku průřez je ohýbaný v hlavní rovin ě větší tuhosti průřezu je nutné jít na další podmínku tlačený pás je zabezpečený proti pootočení po vzdálenostech po vzdálenostech menších než 40ti násobek poloměru setrvačnosti konvenčního tlačeného pásu i zp 40.9, 764 mm není nutné uvažovat vliv klopení, protože tlačený pás je zabezpečený tuhým střešním pláštěm. Posudek na spolupůsobení tlaku a ohybu dle[], čl k k,5 na stranu bezpečnou; y z N χ γ A f k + W f k + Sd y y,sd z z,sd min y pl,y γ y 6 6 0, 0,5,5,0 0,5,5 0,07 0, , , , 0 5 W pl,z γ...7 Diagonály pruty D, D, D Extrémy zatížení pro provozní návrhovou situaci: f Vertikály vyhoví na interakci tlaku a ohybu. NSd Sd,D y Sd NSd, D Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:,6 N 4,6 kn (tlak), N 46, kn (tah), 0,7 + 0,9 + 0,0 0,9 <,0 Zatížení pro m ontážní stav nebude rozhodovat, protože všechny diagonály budou z jednoho profilu. Navržen profil TR 0x5 (S5): A 50 mm 4, mm; Obr.. Průřez prutů D, D, D Posouzení na tlak: Doporučená mezní štíhlost dle [], Tabulka 6.0, pro tlačené pruty a pro statické zatížení je λm ez 00. Štíhlost diagonály je pro největší délk u diagonály λ 900 4, 4. Zatřídění průřezu d t 0 5 0,4 < 50 ε třída β A,0. Štíhlost při rovinném vyb pro vzpěr kolmo k ose y y... Lcr,y 900 mm, očení je z z... Lcr,z 900 mm. λ L L cr, y cr,z 900 y λz λ 9 i y iz 4, f y poměrná štíhlost Hodnotu součinitele vzpěrnosti ( λ λ ) 4 9,9, λ ; určit pro λ dle přílohy E, nebo z následujících vzorců : χ φ+ ;i y i E ; λ π π, 9 5 ; z χ lze pro křivku a ( pro trubky válcované za tepla, α 0, ) [ +α ( λ 0, ) λ ] 0,5 [ + 0, (, 0,) +, ] φ λ,4+,4, min φ 0,5 +, 4 N 0,5 b,rd min A y Sd χ β A f γ 0,5 50 5,5 6,5 0 N > N 4,6 kn vyhoví.

25 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 5, celkem:...8 Přípoje Přípoje ve ztužidle budou šroubované, návrh a posudek přípojů jednotlivých prutů bude řešen obdobně jako v kapitole VAZNÍKY....9 ezní stav použitelnosti Deformace je určena z provozních návrhových sil. Provozní návrhové hodnoty jsou zjištěny z charakteristických hodnot vynásobením součinitelem γ,0. Kriteriem je vyhodnocení vodorovné deformace (průhybu) příčného ztužidla v rovině střechy a porovnání s charakteristickou hodnotou. Průhyb příčného ztužidla v rovině střechy od charakteristického zatížení není v [] přímo definovaný. V čl. 5..., v kterém se píše především o svislých průhybech a o prostorových konstrukcích, je doporučení omezit průhyb vůči spojnici jeho podpor hodnotou nejvýše /50 jeho rozpětí δ L mm. max Průhyb vodorovného výztužného nosníku je možné počítat přibližně na základě analogie s plnostěnným nosníkem, pro posouzení bývá dosažená přesnost dostačující. Obvykle se deformace zjistí pomocí počítačové podpory vhodným programem. V praxi je také používaný postup řešení průhybu na základě příčinkové čáry průhybu. Tato metoda je rozvedena následujícím textu: příčinková čára průhybu δ průřezu x prostého nosníku je ohybovou čárou téhož nosníku pro zatížení břemenem P, působícím v místě x (dle [9]). Pokud označíme vzdálenost vyšetřovaného průře- zu x od levé podpory, pak vzdálenost od pravé podpory je l-x. Vzdálenost břemene P za obecné f polohy na nosníku od levé podpory lze označit u, od pravé podpory l-u. Grafické znázornění těchto skutečností je zřejmé na Obr.. 4. Obr.. 4 Označení proměnných prostě uloženého nosníku Pro podmínku 0 u x má rovnice příčinkové čáry průhybu δ tvar: l u l-x u l-x E I δ, která se v intervalu x u l mění na tvar: 6 l l l l l l u x l u x E I δ. 6 l l l l Příčinkové pořadnice η pro interval 0 0,5 a pro E Pa pro deformaci uprostřed nosníku jsou vyčíslené v Tab.. 8: u/l Tab.. 8 Pořadnice příč inkové čáry průhybu uprostřed nosníku η/(0e9) u/l η/(0e9) u/ l η/(0e9) u/ l η/(0e9) u/ l η/(0e9) 0,00 0, ,,099 0, 58,8500 0, 80, ,4 94,674 0,0, , 5,0857 0, 6,5079 0, 8,49 0,4 95, ,0 5,949 0, 7,8865 0, 6,64 0, 8,9557 0,4 96,4579 0,0 8,9786 0,4 40, ,4 65,9486 0,4 85,5965 0,44 97,49 0,04,8797 0,5 4,057 0,5 68,047 0,5 87,578 0,45 97, ,05 4,85 0,6 45,9965 0,6 70,4065 0,6 88,6857 0,46 98,797 0,06 7,774 0,7 48,6456 0,7 7,5464 0,7 90,0865 0,47 98,685 0,07 0,697 0,8 5,574 0,8 74,6 0,8 9,06 0,48 98,974 0,08,6065 0,9 5,8579 0,9 76,65 0,9 9,54 0,49 99,47 0,09 6,4964 0,0 56,49 0,0 78,574 0,40 9, ,50 99,065 0,0 9,6508 Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

26 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 6, celkem: Pro inter val 0,5,0 jsou velikosti příčinkových pořadnic symetrické ( p ro u/l,00 je η 0,000). Pro počít aný příklad tedy bude: Obr.. 5 Schéma pro určení deformace příčného ztužidla v rovině střechy Protože se jedná o příhradový nosník, bude dále počítáno s náhradním momentem setrvačnosti A A stanoveným podle Steinerovy věty z výrazu I n A a + A a h, A + A kde A, A jsou průřezové plochy pásů; A 4080 mm ; A ~ 750 mm. V počítaném příkladu je zanedbáno, že se mění průřez vnitřního pásu ztužidla ( plocha A ). a, a jsou vzdálenosti jejich těžišť od těžiště celého průřezu, h a + a je teoretická šířka příhradoviny, v příkladě je 500 mm. A A In h 500 4,965 0 mm ; A + A Rozměr příčinkových pořadnic bude E mm N. Hodnoty příčinkových pořadnic jsou uvedeny v Tab.. 9. Celková deformace pak bude sestavená jako součet z dílčích deformací od jednotlivých n l břemen podle vzorce δ Pk,i.ηi [ mm], I n i kde l je délka nosníku v [mm]; I n je náhradní moment setrvačnosti v [mm4], popsaný výše; je velikost břemene v charakteristické hodnotě, dosazená do vzorce v [N]. Velikost vodorovných sil v charakteristické hodnotě, určená z Tab..-: F F + 0, 9 F + 0,9 F, + 0,9,8 + 0,9, 7,6 kn; F F F F 4 δ l I Sd,g, Sd,g, Sd,g,4 P k + 0,9 F + 0,9 F Sd,s, Sd,s, Sd,s,4 + 0,9 F + 0,9 F Sd,t, Sd,t, Sd,t,4 Břemeno Charakteristická hodnota [N] P k,i Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval: + 0,9 Pt,8 + 0,9, + 0,9,9 + 0,9 5,, kn; 4,9 + 0,9,8 + 0,9,8 9,9 kn. Tab.. 9 Dílčí deformace příčného ztužidla v rovině střechy Vzdálenost u [mm] u/l η i P i.η i F ,8750 5,878/(0e9) 0, F ,475 86,78/(0e9) 0,00680 F , ,065/(0e9) 0,00098 F , ,78/(0e9) 0,00680 F ,850 5,878/(0e9) 0, Σ P i.η i 0,00755 n n i P k,i. η i , ,5 mm < δ 9 4,965 0 max 7mm.

27 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 7, celkem: Příčné ztužidlo v rovině střechy na mezní stav použitelnosti vyhoví....0 Seznam po ložek příčného ztužidla v rovině střechy Tabulka. - Výpis materiálu příčného střešního ztužidla Položka Počet kusů v dílci Po č et kusů celkem Průřez Délka [mm] ] Jednotk ová hmotnost [kg/m; kg/m Hmot nost [kg] Jakost mat. Poznámky VAZNÍK 4 U ,0 54,4 S 5 Vnější pás (v ř., 8) 4 L60x60x ,47 59, S 5 Vnitřní pás (v ř., 7) 4 L40x40x ,4 648,4 S 5 Vnitřní pás (v ř., 7) 4 4 TR0/5 900,9 86, S 5 D TR0/5 54,9 0, S 5 D, D IPE ,87 70, S 5 V až V4 ezisoučet 8,5 Nespecifikovaný ~ 6% 87,5 materiál Celkem 06,0 7, kg/bm ztužidla Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

28 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 8, celkem:.. PŘÍČNÁ SVISLÁ ZTUŽIDLA EZI VAZNICEI Do konstrukce se vkládají proto, aby byla zajištěná: vzpěrná délka spodního pásu každé vaznice pro vybočení z roviny vaznice, požadovaná poloha spodního pásu vaznic jak po dobu montáže, tak i při provozu, zejména pokud je použitý extrémně lehký střešní plášť (tzn. pokud převažuje účinek sání větru na střechu). Umísťují se kolmo na vaznice v takových vzdálenostech, aby uložení těchto ztužidel byla v místech uzlů vaznic. Zatížení je uvažované jako silový účinek v souladu s [], čl. C..5, který stanovuje povinnost navrhnout tento typ konstrukce (jde o ztužidlo zkracující vzpěrnou délku spodního pásu vaznice) na tlakovou sílu rovnou nejméně /00 tlakové síly v prutu, jehož vzpěrnou délku zajišťuje. Při návrhu a posouzení by bylo postupováno stejně jako v předchozím návrhu a posouzení. Protože se jedná opět o příhradovou konstrukci zatíženou styčníkovými břemeny, následuje pouze popis postupu při zpracování této části:... Geometrické schéma... Zatížení... Návrh a posouzení... Statická schémata... Dolní pás... Horní pás...4 Diagonály...5 Vertikály...6 Posouzení mezního stavu únosnosti přípoje...7 ezní stav použitelnosti...4 Seznam položek svislého ztužidla mezi vaznicemi Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

29 KURZ BO0 Pracovní kopie strana: 9, celkem:.. PODÉLNÁ (OKAPOVÁ) ZTUŽIDLA V ROVINĚ STŘECHY Okapové ztužidlo je uložené podél okapu střechy v rovině střechy. Umožňuje opření horních konců mezisloupů podélné stěny. Okapové ztužidlo lze řešit jako rovinnou příhradovou soustavu s podporami na hlavních sloupech budovy (rozpětí příhradového nosníku je tedy 000 mm). Zatížení ztužidla působí jen ve styčnících a je uvažováno: ve vodorovné rovině jako: osamělá síla od akce mezisloupu, tj. od tlaku nebo sání větru na podélnou stěnu, břemeno působí v místě připojení mezisloupu k okapovému ztužidlu; stabilizující síly (od příčných svislých ztužidel mezi vaznicemi); ve svislé rovině jen od vlastní váhy ztužidla (kterou lze s nejvyšší pravděpodobností zanedbat). Návrh vhodných profilů a jejich dimenzí výpletu (diagonál a případných vertikál) je stejný jako u jiných příhradových konstrukcí ( postup je již popsaný u příčného ztužidla v rovině střechy, odstavec. ). Horní pásy vaznic, které jsou součástí okapového ztužidla a tvoří současně pásy ztužidla, je nutné posoudit na přídavný účinek. Při návrhu a posouzení by bylo postupováno stejně jako v předchozím textu. Protože se jedná opět o příhradovou konstrukci zatíženou styčníkovými břemeny, následuje pouze popis postupu při zpracování této části:... Geometrické schéma... Zatížení... Návrh a posouzení... Statická schémata... Dolní pás... Horní pás...4 Diagonály...5 Vertikály...6 Posouzení mezního stavu únosnosti přípoje...7 ezní stav použitelnosti...4 Seznam položek podélného ztužidla v rovině střechy Zpracoval: Ing. iloslav Veselka Datum tisku: 9. března 007 Kontroloval:

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : 05 494 5 KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZÍKY Brno 00 Hala

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE

STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE STATICKÝ VÝPOČET D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ REKONSTRUKCE 2. VÝROBNÍ HALY V AREÁLU SPOL. BRUKOV, SMIŘICE Datum: 01/2016 Stupeň dokumentace: Dokumentace pro stavební povolení Zpracovatel: Ing. Karel

Více

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Riegrova, 62 00 Brno Sdružení tel. 2 286, 60 323 6 email: zak.apk@arch.cz Investor : Stavba : Objekt : Jihomoravský kraj Brno, Žerotínovo nám. 3/, PSČ 60 82 KOMPETENČNÍ

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

9. Obvodové stěny. Jeřábové konstrukce.

9. Obvodové stěny. Jeřábové konstrukce. 9. Obvodové stěny. Jeřábové konstrukce. Větrová a brzdná ztužidla ve stěnách. Obvodové stěny: sloupky, paždíky (kazety), ztužení, plášť. Jeřáby: druhy, návrh drah pro mostové jeřáby (dispoziční řešení,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVENÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES SPORTOVNÍ HALA EXHIBITION

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ. Bakalářská práce

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ. Bakalářská práce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ KATEDRA OCELOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Bakalářská práce Dvoulodní sportovní hala Two-Bay Sports Hall Statický výpočet Květen 2017 Vypracoval: Jan

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

Investor: Měřítko: Počet formátů: Obec Vrátkov. Datum: D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST DSP 04-2015

Investor: Měřítko: Počet formátů: Obec Vrátkov. Datum: D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ČÁST DSP 04-2015 první statická s.r.o. Na Zámecké 597/11, 140 00 Praha 4 email: stastny@prvnistaticka.cz ZODP.PROJEKTANT: VYPRACOVAL: KONTROLOVAL: ING. Radek ŠŤASTNÝ,PH.D. ING.Ondřej FRANTA. ING. Radek ŠŤASTNÝ,PH.D. Akce:

Více

STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004

STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004 STANOVENÍ VZPĚRNÝCH DÉLEK PRUTŮ PŘÍHRADOVÉ VAZNICE A PŘÍHRADOVÉHO VAZNÍKU řešený příklad pro BO004 Správné určení vzpěrné délky je základním předpokladem pro návrh spolehlivé ocelové konstrukce. Určení

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET. Ondřej Hruška

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební. Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET. Ondřej Hruška ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Zastřešení dvojlodního hypermarketu STATICKÝ VÝPOČET Ondřej Hruška Praha 2017 Statický výpočet Obsah 1. Zatížení... 2 1.1. Zatížení sněhem. 2 1.2.

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed zatížení stálá a proměnná působící na sloup v přízemí (tj. stropy všech příslušných

Více

předběžný statický výpočet

předběžný statický výpočet předběžný statický výpočet (část: dřevěné konstrukce) KOUNITNÍ CENTRU ATKY TEREZY V PRAZE . Základní inormace.. ateriály.. Schéma konstrukce. Zatížení 4. Návrh prvků 5.. Střecha 5.. Skleněná asáda KOUNITNÍ

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Nosná konstrukce jízdárny Technická zpráva Brno 2012 Obsah 1. Zadání... 3 2. Dispozice... 4 2.1. Půdorys jízdárny... 4 2.2. Uspořádání ochozu... 4 3. Varianty řešení... 5

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY OBJEKT PRO ADMINISTRATIVNÍ A LOGISTICKÉ ÚČELY OFFICE AND LOGICTIC BUILDING

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY OBJEKT PRO ADMINISTRATIVNÍ A LOGISTICKÉ ÚČELY OFFICE AND LOGICTIC BUILDING VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES OBJEKT PRO ADMINISTRATIVNÍ

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance)

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance) Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K34OK 4 kredity ( + ), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B 63. Úvod,

Více

Některá klimatická zatížení

Některá klimatická zatížení Některá klimatická zatížení 5. cvičení Klimatické zatížení je nahodilé zatížení vyvolané meteorologickými jevy. Stanoví se podle nejnepříznivějších hodnot mnohaletých měření, odpovídajících určitému zvolenému

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

STAVEBNÍ ÚPRAVY ZÁMEČNICKÉ DÍLNY V AREÁLU FIRMY ZLKL S.R.O. V LOŠTICÍCH P.Č. 586/1 V K.Ú. LOŠTICE

STAVEBNÍ ÚPRAVY ZÁMEČNICKÉ DÍLNY V AREÁLU FIRMY ZLKL S.R.O. V LOŠTICÍCH P.Č. 586/1 V K.Ú. LOŠTICE Stavba : Objekt : STAVEBNÍ ÚPRAVY ZÁMEČNICKÉ DÍLNY V AREÁLU FIRMY ZLKL S.R.O. V LOŠTICÍCH P.Č. 586/1 V K.Ú. LOŠTICE - Dokumentace : Prováděcí projekt Část : Konstrukční část Oddíl : Ocelové konstrukce

Více

http://www.tobrys.cz STATICKÝ VÝPOČET

http://www.tobrys.cz STATICKÝ VÝPOČET http://www.tobrys.cz STATICKÝ VÝPOČET REVITALIZACE CENTRA MČ PRAHA - SLIVENEC DA 2.2. PŘÍSTŘEŠEK MHD 08/2009 Ing. Tomáš Bryčka 1. OBSAH 1. OBSAH 2 2. ÚVOD: 3 2.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: 3 2.2. ZADÁVACÍ PODMÍNKY:

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Průmyslové haly. Halové objekty. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. jednolodní haly vícelodní haly

Průmyslové haly. Halové objekty. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. jednolodní haly vícelodní haly Průmyslové haly Halové objekty překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí jednolodní haly vícelodní haly bez jeřábové dráhy jeřáby mostové

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES 02 STATICKÝ VÝPOČET

Více

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015

Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem STATICKÝ POSUDEK. srpen 2015 2015 STAVBA STUPEŇ Stavební úpravy bytu č. 19, Vrbová 1475, Brandýs nad Labem DSP STATICKÝ POSUDEK srpen 2015 ZODP. OSOBA Ing. Jiří Surovec POČET STRAN 8 Ing. Jiří Surovec istruct Trabantská 673/18, 190

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Obsah přednášek 2 Stabilita stěn, nosníky třídy 4. Tenkostěnné za studena tvarované profily. Spřažené ocelobetonové spojité

Více

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly schéma nosné kce Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly rozvržení nosné kce Zadání Jednopodlažní jednolodní ocelová hala, zadáno je rozpětí, počet polí se vzdáleností sloupů,

Více

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS)

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) Výstavba nového objektu ZPS na LKKV Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) D.1.2 - STAVEBNĚ KONSTRUČKNÍ ŘEŠENÍ Statický posudek a technická zpráva

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce.

7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce. 7. Haly. Dispozice, střešní konstrukce. Halové stavby: terminologie, dispoziční řešení (příčný a podélný směr, střešní rovina). Střešní konstrukce: střešní plášť, vaznice (prosté, spojité, kloubové, příhradové,

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES SPORTOVNÍ HALA V

Více

1. výpočet reakcí R x, R az a R bz - dle kapitoly 3, q = q cosα (5.1) kolmých (P ). iz = P iz sinα (5.2) iz = P iz cosα (5.3) ix = P ix cosα (5.

1. výpočet reakcí R x, R az a R bz - dle kapitoly 3, q = q cosα (5.1) kolmých (P ). iz = P iz sinα (5.2) iz = P iz cosα (5.3) ix = P ix cosα (5. Kapitola 5 Vnitřní síly přímého šikmého nosníku Pojem šikmý nosník je používán dle publikace [1] pro nosník ležící v souřadnicové rovině xz, který je vůči vodorovné ose x pootočen o úhel α. Pro šikmou

Více

PROBLÉMY STABILITY. 9. cvičení

PROBLÉMY STABILITY. 9. cvičení PROBLÉMY STABILITY 9. cvičení S pojmem ztráty stability tvaru prvku se posluchač zřejmě již setkal v teorii pružnosti při studiu prutů namáhaných osovým tlakem (viz obr.). Problematika je však obecnější

Více

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní prvek, stádium II dříve vznikají trhliny ohybové a

Více

NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving.

NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving. ČSN EN ISO 9001 NOVING s.r.o. Úlehlova 108/1 700 30 Ostrava - Hrabůvka TEL., Tel/fax: +420 595 782 426-7, 595 783 891 E-mail: noving@noving.cz http://www.noving.cz PROLAMOVANÉ NOSNÍKY SMĚRNICE 11 č. S

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly.

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. 8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. Střešní ztužení hal: ztužidla příčná, podélná, svislá. Patky vetknutých sloupů: celistvé, dělené, plastický a pružný návrh. Rámové halové konstrukce:

Více

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.

Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů. Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Konstrukční systémy I Třídění, typologie a stabilita objektů Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Zatížení a namáhání Konstrukční prvky stavebního objektu jsou namáhány: vlastní hmotností užitným zatížením zatížením

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSIT OF TECHNOLOG FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES VÍCEÚČELOVÝ OBJEKT V

Více

A. 1 Skladba a použití nosníků

A. 1 Skladba a použití nosníků GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995-1-1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

Průmyslové haly. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí

Průmyslové haly. překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce. průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí Průmyslové haly Halové objekty překlenutí velkého rozponu snížení vlastní tíhy konstrukce průmyslové haly do 30 m rozpětí haly velkých rozpětí jednolodní haly vícelodní haly bez jeřábové dráhy jeřáby mostové

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed [stálé

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Dokument č. SX003a-CZ-EU Strana 1 z 8 Eurokód :200 Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Tento příklad podrobně popisuje posouzení prostého nosníku s rovnoměrným zatížením.

Více

GESTO Products s.r.o.

GESTO Products s.r.o. GESTO Products s.r.o. Navrhování nosníků I Stabil na účinky zatížení výchozí normy ČSN EN 1990 Zásady navrhování konstrukcí ČSN EN 1995 1 1 ČSN 731702 modifikace DIN 1052:2004 navrhování dřevěných stavebních

Více

předběžný statický výpočet

předběžný statický výpočet předběžný statický výpočet (část: betonové konstrukce) KOMUNITNÍ CENTRUM MATKY TEREZY V PRAZE . Základní informace.. Materiály.. Schéma konstrukce. Zatížení.. Vodorovné konstrukc.. Svislé konstrukce 4.

Více

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet Stupeň dokumentace: DPS S-KON s.r.o. statika stavebních konstrukcí Ing.Vladimír ČERNOHORSKÝ Podnádražní 12/910 190 00 Praha 9 - Vysočany tel. 236 160 959 akázkové číslo: 12084-01 Datum revize: prosinec

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. 3. Tenkostěnné za studena tvarované O Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. Tloušťka plechu 0,45-15 mm (ČSN EN 1993-1-3, 2007) Profily: otevřené uzavřené

Více

STATICKÝ VÝPOČET. Ing. Jan Blažík

STATICKÝ VÝPOČET. Ing. Jan Blažík STATICKÝ VÝPOČET Zpracovatel : Zodpovědný projektant : Vypracoval : Ing. Pavel Charous Ing. Jan Blažík Stavebník : Místo stavby : Ondřejov u Rýmařova z.č. : Stavba : Datum : 06/2015 Stáj pro býky 21,5

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním

Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním Konstrukce s převažujícím ohybovým namáháním Statické působení konstrukcí s převažujícím ohybovým namáháním Účinek zatížení a svislé reakce na oddělené části vyvolává ohybový moment M, který musí být v

Více

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad)

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad) KERAMICKÉ STROPY HELUZ MIAKO Tabulky statických únosností stropy HELUZ MIAKO Obsah tabulka č. 1 tabulka č. 2 tabulka č. 3 tabulka č. 4 tabulka č. 5 tabulka č. 6 tabulka č. 7 tabulka č. 8 tabulka č. 9 tabulka

Více

1/7. Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012

1/7. Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012 Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012 Úkol řešte ve skupince 2-3 studentů. Den narození zvolte dle jednoho člena skupiny. Řešení odevzdejte svému cvičícímu. Na symetrické prosté krokevní

Více

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ 2. cvičení SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Na spojování prvků ocelových konstrukcí se obvykle používají spoje šroubové (bez předpětí), spoje třecí a spoje svarové. Šroubové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího

Více

Interakce ocelové konstrukce s podložím

Interakce ocelové konstrukce s podložím Rozvojové projekty MŠMT 1. Úvod Nejrozšířenějšími pozemními konstrukcemi užívanými za účelem průmyslové výroby jsou ocelové haly. Základní nosné prvky těchto hal jsou příčné vazby, ztužidla a základy.

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah VNITŘNÍ SÍLY PRÍHRADOVÉ

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010

Spolehlivost a bezpečnost staveb zkušební otázky verze 2010 1 Jaká máme zatížení? 2 Co je charakteristická hodnota zatížení? 3 Jaké jsou reprezentativní hodnoty proměnných zatížení? 4 Jak stanovíme návrhové hodnoty zatížení? 5 Jaké jsou základní kombinace zatížení

Více

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Úvodní příklad Dílec: Hala se zavětrováním

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Úvodní příklad Dílec: Hala se zavětrováním RIB Software SE BEST V18.0 Build-Nr. 24072018 Typ: Ocelový sloup Soubor: Ztužený sloup se změnou profilu.besx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Dílec Ocelové konstrukce Ztužený sloup se skokem

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU

NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁMU NÁVRH OHYBOVÉ VÝZTUŽE ŽB TRÁU Navrhněte ohybovou výztuž do železobetonového nosníku uvedeného na obrázku. Kromě vlastní tíhy je nosník zatížen bodovou silou od obvodového pláště ostatním stálým rovnoměrným

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

Schöck Isokorb typ KS

Schöck Isokorb typ KS Schöck Isokorb typ 20 Schöck Isokorb typ 1 Obsah Strana Varianty připojení 16-165 Rozměry 166-167 Dimenzační tabulky 168 Vysvětlení k dimenzačním tabulkám 169 Příklad dimenzování/upozornění 170 Údaje pro

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Truss4 verze 11. Rozšířené možnosti generátoru zatížení Generátor zatížení obsahuje dvě nová stálá zatížení:

Truss4 verze 11. Rozšířené možnosti generátoru zatížení Generátor zatížení obsahuje dvě nová stálá zatížení: Truss4 verze 11 Byla vydána verze 11 programu Truss4, která přináší novinky, které jsou popsány v tomto dokumentu. Současně s vydáním nové verze bychom rádi upozornili na komplikace, které se mohou na

Více

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test

Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady. Část 1 - Test Pružnost a pevnost (132PRPE) Písemná část závěrečné zkoušky vzorové otázky a příklady Povolené pomůcky: psací a rýsovací potřeby, kalkulačka (nutná), tabulka průřezových charakteristik, oficiální přehled

Více

MILLAU VIADUCT FOSTER AND PARTNERS Koncepce projektu Vícenásobné zavěšení do 8 polí, 204 m + 6x342 m + 204 m Celková délka mostu 2 460 m Zakřivení v mírném směrovém oblouku poloměru 20 000 m Konstantní

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Sloup IPE 300 Dílec: a

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Sloup IPE 300 Dílec: a RIB Software SE BEST V18.0 Build-Nr. 24072018 Typ: Ocelový sloup Soubor: Jednopodlažní sloup.besx Informace o projektu Zakázka Ocelové konstrukce Popis Jednopodlažní sloup, profil IPE 300, šikmý ohyb Položka

Více

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování:

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování: 5. cvičení Svarové spoje Obecně o svařování Svařování je technologický proces spojování kovů podmíněného vznikem meziatomových vazeb, a to za působení tepla nebo tepla a tlaku s případným použitím přídavného

Více

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02)

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02) Podklad k příkladu S ve cvičení předmětu Zpracoval: Ing. Petr Bílý, březen 2015 Návrh rozměrů Rozměry desky a trámu navrhneme podle empirických vztahů vhodných pro danou konstrukci, ověříme vhodnost návrhu

Více

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 IDEA StatiCa Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 Praktické použití programu IDEA StatiCa pro návrh betonových prvků Složitější případy

Více

Zastřešení staveb - krovy

Zastřešení staveb - krovy ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Zastřešení staveb - krovy Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2011/12 Základní rozdělení krovových soustav

Více

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník Abstrakt Bakalářská práce se zabývá návrhem nosné příhradové ocelové konstrukce autosalonu v lokalitě města Blansko. Půdorysné rozměry objektu jsou 24 x 48 m. Hlavní nosnou částí je oblouková příčná vazba

Více

STATICKÉ POSOUZENÍ K AKCI: RD TOSCA. Ing. Ivan Blažek www.ib-projekt.cz NÁVRHY A PROJEKTY STAVEB

STATICKÉ POSOUZENÍ K AKCI: RD TOSCA. Ing. Ivan Blažek www.ib-projekt.cz NÁVRHY A PROJEKTY STAVEB STATICKÉ POSOUZENÍ K AKCI: RD TOSCA Obsah: 1) statické posouzení krovu 2) statické posouzení stropní konstrukce 3) statické posouzení překladů a nadpraží 4) schodiště 5) statické posouzení založení stavby

Více

Příklad 3: NÁVRH A POSUDEK TRAPÉZOVÉHO PLECHU A STROPNICE

Příklad 3: NÁVRH A POSUDEK TRAPÉZOVÉHO PLECHU A STROPNICE Příklad 3: NÁVRH A POSUDEK TRAPÉZOVÉHO PLECHU A STROPNICE Navrhněte a posuďte prostě uloženou ocelobetonovou stropnici na rozpětí 6 m včetně posouzení trapézového plechu jako ztraceného bednění. - rozteč

Více

Konstrukce dřevěné haly rozvržení kce

Konstrukce dřevěné haly rozvržení kce Konstrukce dřevěné haly rozvržení kce Zadání Jednopodlažní jednolodní dřevěná hala: rozpětí = polovina rozpětí zadané ocelové haly vzdálenost sloupů = poloviční vzdálenost oproti zadané ocelové hale vzdálenost

Více

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí

Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace rámů a složitějších patrových konstrukcí Klasifikace závisí na geometrii i zatížení řešit pro každou kombinaci zatížení!! 1. Konstrukce řešené podle teorie 1. řádu (α > 10): F α 10 Pro dané

Více

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil OHYB NOSNÍKU - SVAŘOVANÝ PROFIL TVARU Ι SE ŠTÍHLOU STĚNOU (Posouzení podle ČSN 0-8) Poznámka: Dále psaný text je lze rozlišit podle tpu písma. Tpem písma Times Ne Roman normální nebo tučné jsou psané poznámk,

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 47/2016 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Botanická 256, 362 63 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, mobil: +420 602 455 293, +420 602 455 027, =================================================

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Obr. 6.1 Zajištění tuhosti vícepodlažní budovy

Obr. 6.1 Zajištění tuhosti vícepodlažní budovy 6 ZTUŽIDLA Ztužidla jsou prvky ocelové kostry, které zabezpečují stabilitu polohy konstrukce a přenesení vodorovných sil (tlaku a sání větru, odtud také starší název zavětrování) až do základů budovy.

Více

Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny

Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny Srovnání konstrukce krovu rodinného domu při použití krytiny GERARD a betonové krytiny 1. Úvod Podklady použité pro srovnání: ČSN 730035 Zatížení stavebních konstrukcí, ČSN 731701 Dřevěné konstrukce -

Více