Základní škola a mateřská škola Praha 5 - Smíchov, Kořenského 10/760 ŠKOLNÍ ŘÁD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola a mateřská škola Praha 5 - Smíchov, Kořenského 10/760 ŠKOLNÍ ŘÁD"

Transkript

1 1 Základní škla a mateřská škla Praha 5 - Smíchv, Křenskéh 10/760 ŠKOLNÍ ŘÁD Obsah Pdle paragrafu 30 zákna č. 561/2004 (šklský zákn) ředitelka škly vydává šklní řád Pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí dětí, žáků, studentů a jejich záknných zástupců ve škle a pdrbnsti pravidlech vzájemných vztahů s pedaggickými pracvníky... 4 Práva žáků... 4 Práva záknných zástupců žáků... 4 Pvinnsti žáků a záknných zástupců žáků... 4 Vzájemné vztahy pedaggů a záknných zástupců žáka... 5 Prvz a vnitřní režim škly... 6 Pr žáky (záknné zástupce žáků)... 6 Příprava na vyučvání... 7 Vyučvání... 7 Přestávky... 8 Pdmínky zajištění bezpečnsti a chrany zdraví dětí, žáků neb studentů a jejich chrany před sciálně patlgickými jevy a před prjevy diskriminace, nepřátelství neb násilí... 8 Pdmínky zacházení s majetkem škly ze strany žáků... 9 Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Hdncení chvání - výchvná patření Zásady hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání ve škle a na akcích přádaných šklu Stupně hdncení prspěchu a chvání Zásady pr stanvení celkvéh hdncení žáka na vysvědčení Pdrbnsti kmisinálních zkuškách Způsb hdncení žáků se speciálními vzdělávacími ptřebami Vzdělávání nadaných dětí a žáků Pravidla a průběh tvrby, realizace a vyhdncení individuálníh vzdělávacíh plánu Pravidla a průběh tvrby, realizace a vyhdncení plánu pedaggické pdpry Závěrečná ustanvení... 14

2 2 Přílha: Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Obecné zásady hdncení Pravidla a typy hdncení žáka učitelem Způsb infrmvání rdičů hdncení Sebehdncení a vzájemné hdncení žáků Hdncení prspěchu Celkvé hdncení Průběžné hdncení Pdklady pr hdncení žáka učitelem Hdncení v předmětech naukvéh charakteru Hdncení v předmětech výchvnéh charakteru Sebehdncení žáků Hdncení žáků se specifickými vzdělávacími ptřebami Uvlnění žáka z výuky a nehdncení žáka Hdncení chvání Pchvaly Celkvé hdncení chvání Průběžné hdncení chvání Hdncení žáků, plnících šklní dcházku dalším způsbem... 28

3 3 Pdle paragrafu 30 zákna č. 561/2004 (šklský zákn) ředitelka škly vydává šklní řád. Šklní řád upravuje: a) pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí dětí, žáků a jejich záknných zástupců ve škle a pdrbnsti pravidlech vzájemných vztahů s pedaggickými pracvníky, b) prvz a vnitřní režim škly, c) pdmínky zajištění bezpečnsti a chrany zdraví dětí a žáků a jejich chrany před sciálně patlgickými jevy a před prjevy diskriminace, nepřátelství neb násilí, d) pdmínky zacházení s majetkem škly ze strany dětí a žáků. Šklní řád bsahuje také pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků. Šklní řád zveřejní ředitelka na přístupném místě ve škle, prkazatelným způsbem s ním seznámí zaměstnance a žáky a infrmuje jeh vydání a bsahu záknné zástupce dětí a žáků.

4 4 Pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí dětí, žáků, studentů a jejich záknných zástupců ve škle a pdrbnsti pravidlech vzájemných vztahů s pedaggickými pracvníky Práva žáků a) na vzdělávání a šklské služby pdle zákna č.561/2004 (šklský zákn), b) na infrmace průběhu a výsledcích svéh vzdělávání, c) zakládat v rámci škly samsprávné rgány žáků a studentů, vlit a být d nich vleni, pracvat v nich a jejich prstřednictvím se bracet na ředitele škly s tím, že ředitelka škly je pvinna se stanvisky a vyjádřeními těcht samsprávných rgánů zabývat, d) vyjadřvat se ke všem rzhdnutím týkajícím se pdstatných záležitstí jejich vzdělávání, přičemž jejich vyjádřením musí být věnvána pzrnst dpvídající jejich věku a stupni vývje, e) na infrmace a pradensku pmc škly v záležitstech týkajících se vzdělávání. Práva záknných zástupců žáků a) na infrmace průběhu a výsledcích vzdělávání žáků, b) vlit a být vleni d šklské rady, c) vyjadřvat se ke všem rzhdnutím týkajícím se pdstatných záležitstí vzdělávání žáků, d) na infrmace a pradensku pmc škly neb šklskéh pradenskéh zařízení v záležitstech týkajících se vzdělávání žáků. Pvinnsti žáků a záknných zástupců žáků 1) Žáci jsu pvinni a) řádně dcházet d škly a řádně se vzdělávat, b) ddržvat šklní a vnitřní řád a předpisy a pkyny škly k chraně zdraví a bezpečnsti, s nimiž byli seznámeni, c) plnit pkyny pedaggických pracvníků škl a šklských zařízení vydané v suladu s právními předpisy a šklním neb vnitřním řádem. 2) Záknní zástupci žáků jsu pvinni a) zajistit, aby žák dcházel řádně d škly, b) na vyzvání ředitele škly neb šklskéh zařízení se sbně zúčastnit prjednání závažných tázek týkajících se vzdělávání žáka, c) infrmvat šklu a šklské zařízení změně zdravtní způsbilsti, zdravtních btížích dítěte neb žáka neb jiných závažných skutečnstech, které by mhly mít vliv na průběh vzdělávání,

5 5 d) dkládat důvdy nepřítmnsti dítěte a žáka ve vyučvání v suladu s pdmínkami stanvenými šklním řádem, nejpzději d 72 hdin p sknčení nepřítmnsti žáka, e) znamvat škle a šklskému zařízení údaje d šklní matriky a další údaje, které jsu pdstatné pr průběh vzdělávání neb bezpečnsti žáka, a změny v těcht údajích. Vzájemné vztahy pedaggů a záknných zástupců žáka a) Rdiče (záknní zástupci) mají svrchvanu zdpvědnst za výchvu svéh dítěte. b) V pedaggickém prcesu jsu rdiče (záknní zástupci) partnery pedaggických pracvníků. c) Pstup škly a pstup rdičů ve výchvném prcesu je dvislý d všebecně platných mravních nrem a zásad v suladu se zájmy a ptřebami dítěte. Kmunikace škly a záknných zástupců prbíhá následujícími způsby: Žákvská knížka sdělení klasifikace a zásadní upzrnění ze strany škly. Elektrnická žákvská knížka klasifikace, mžnst sledvání dcházky a dmácích úklů, přehled výuky, týdenní plán akcí. vá kmunikace hrmadné zprávy ze strany škly i třídníh učitele, individuální kmunikace rdičů se šklu. Webvé stránky škly kmpletní infrmace škle. Online zprávy pr žáky akce třídy a vše, c se týká třídy. Třikrát za šklní rk se knají třídní schůzky pr všechny rdiče a dvakrát knzultační hdiny pr pzvané rdiče. Učitelé vypisují knzultační hdiny, na které je mžn se bjednat prstřednictvím u učitele, případně si dmluvit knzultaci ve vhdném termínu. Úřední deska škly na fasádě škly a nástěnky ve fyer škly infrmace některých akcích škly. Dvakrát rčně se schází Rada rdičů a zástupce třídy infrmuje rdiče ve třídě.

6 6 Prvz a vnitřní režim škly Prvz škly je v pracvní dny d 6:40 d 17:00. Škla je tevřena pr žáky v ddělení ranní družiny d 6:40, pr statní žáky d 7:40. Rzvrh vyučvacích hdin 1. 8:00 8: :55 9: :55 10: :55 11: :50 12: :45 13: :40 14: :35 15: :30 16:15 Zvní v 7:55 a začátku vyučvacích hdin. Knce vyučvacích hdin určují učitelé, kteří dbají na ddržvání rzvrhu hdin. Pr žáky (záknné zástupce žáků) a) Žák škly ddržuje pravidla slušnéh chvání ve vztahu ke všem pracvníkům škly i splužákům. Dbá důsledně pkynů pedaggických pracvníků (ppř. pvěřených správních zaměstnanců a zaměstnanců šklní jídelny), zdpvědně se připravuje na vyučvání a ddržuje stanvení tht řádu. Žák zachvává dbré jmén škly. b) Žák zdraví v budvě i mim ni srzumitelným pzdravem. c) Žák chdí d škly pravidelně a včas pdle rzvrhu hdin, tak aby byl v 7:55 na svém místě ve třídě. d) Žák přichází d škly čistý, upravený a ve vhdném blečení. e) Žák je pvinen nsit d škly učebnice a šklní ptřeby dle rzvrhu a pkynů učitelů. f) D škly není dpručen přinášet cenné věci. Škla neručí za ztráty či pškzení těcht věcí. g) P tevření škly v 7:40 si žáci dkládají svrchní děv a buv v šatních skříňkách. h) Každý žák si denně nsí klíč d skříňky. Klíč bdrží prti zálze 100,- Kč, při ztrátě je mžné zapůjčit náhradní klíč, který je u hspdářky škly a nechat si na vlastní náklady vyrbit kpii.

7 7 i) Nemůže-li se žák ze závažných rdinných neb zdravtních důvdů dstavit d škly, pdá tm jeh záknný zástupce zprávu (písemnu, elektrnicku neb sbní sdělení), pkud mžn předem, nejpzději však d 2 dnů d začátku nepřítmnsti žáka. j) Žákům je ve šklní budvě a na akcích přádaných šklu zakázána knzumace alkhlických, kfeinvých a energetických nápjů. k) Žák, který musí pustit šklu v průběhu vyučvání, žádá suhlas třídníh učitele. Ten h uvlňuje puze na základě písemné či elektrnické žádsti, deslané z adresy evidvané jak adresa záknnéh zástupce. (V případě nepřítmnsti třídníh učitele uvlňuje žáka zástupce třídníh učitele.) Žádst musí bsahvat frmulaci převzetí dpvědnsti za žáka a zůstává ulžena ve škle. l) Absence, která nebyla mluvena záknným zástupcem d 72 hdin p uknčení, bude pvažvána za nemluvenu. V případě prkázaných nemluvených absencí bude škla pstupvat pdle mžnstí platné legislativy. m) Přizvat jakýkli brazvý a zvukvý záznam lze puze se suhlasem sby, jež má být v záznamu zachycena. V případě nácviku dvednstí přizvání brazvých a zvukvých záznamů v rámci vyučvání se předpkládá suhlas, pkud zaznamenávaná sba nevyjádří svůj nesuhlas. Příprava na vyučvání a) Žák se p příchdu d třídy připravuje na vyučvací hdinu, b) p zvnění v 7:55 zbytečně nepuští třídu, c) při vstupu učitele neb jiné dspělé sby d třídy žáci pzdraví tím, že tiše pvstanu, d) žák plní zadané dmácí úkly řádně a včas, e) nesplnění dmácích úklů a zapmenutí pmůcek či žákvské knížky hlásí na pčátku hdiny vyučujícímu, f) pkud se vyučující p začátku hdiny d 5 minut nedstaví d třídy, zástupce třídy jde hlásit jeh nepřítmnst vedení škly. Vyučvání a) Žák pzrně sleduje a aktivně se účastní vyučvání, b) dbá pkynů vyučujícíh, c) p sknčení vyučvání zůstávají žáci na svých místech, své věci si skládají až na pkyn vyučujícíh, d) v dbě vyučvání se žáci nezdržují na chdbách, v šatnách a na sciálních zařízeních, e) v dbě vyučvání jsu žáci pvinni zachvávat v celé šklní budvě klid, f) pkud žák nsí d škly mbilní telefn, v průběhu vyučvací hdiny jej má vypnutý.

8 8 Přestávky a) P uknčení vyučvací hdiny si žáci na pkyn vyučujícíh slží své věci, b) přestávkách se žáci nezdržují na schdištích. c) Mim vyučvacích hdin má žák práv phybvat se p škle při respektvání pkynů sb knajících dzr a dalších zaměstnanců škly. d) Při pužívání prdejníh autmatu dbají žáci na pravidla ddržvání čistty a hygieny. Odchd ze škly, chvání v jídelně a) Učitel dvádí třídu p sknčení vyučvání d šatny, ručí za zavření ken, úklid žákvských míst a zamčení třídy. b) V šatnách a na chdbách se žáci chvají ukázněně, ukládají si všechny věci d skřínek, jinde nenechávají žádné věci. c) Za spřádaný dchd žáků d šklní družiny dpvídají učitelé, kteří žáky předávají příslušné vychvatelce. d) V jídelně žáci vyčkají, až jim bude vydán jídl, při jídle ddržují zásady slušnéh stlvání, p bědě dnesu pužité nádbí, uklidí stly a židle. e) Žáci, kteří navštěvují ŠD, přicházejí na běd v dprvdu svých vychvatelek. Pdmínky zajištění bezpečnsti a chrany zdraví dětí, žáků neb studentů a jejich chrany před sciálně patlgickými jevy a před prjevy diskriminace, nepřátelství neb násilí a) Žák se při všech šklních činnstech chvá tak, aby nehrzil zdraví své, svých splužáků či jiných sb, b) nensí d škly předměty, kterými by mhl hrzit zdraví své i statních, c) plně respektuje vnitřní řády dbrných pracven a učeben. d) Žák se řídí platnými zásadami bezpečnsti a chrany zdraví při všech šklních činnstech, e) každý úraz, pranění či nehdu, k níž djde během pbytu ve škle neb při akcích přádaných šklu, hlásí žáci ihned svému vyučujícímu, který šklní úraz kamžitě zapíše d knihy úrazů. f) Vnášení, držení, distribuce a zneužívání návykvých látek (drgy, léky, alkhl, cigarety ) je v prstrách škly a při akcích přádaných šklu přísně zakázán. Prušení tht zákazu bude klasifikván jak hrubý přestupek. V tét suvislsti využije ředitelka škly všech mžnstí daných mu příslušnými zákny včetně mžnsti dát pdnět k zahájení trestníh stíhání sb, které se na prušení tht zákazu pdílely. Ředitelka škly neb jí pvěřený pracvník bude infrmvat záknné zástupce žáků, u nichž byl zjištěn prušení tht zákazu, zjištěních v tmt směru, a zárveň je seznámí s mžnstmi dbrné pmci.

9 9 g) D budvy škly a na šklní akce je zakázán vnášení zbraní, včetně jejich replik a napdbenin; výjimku uděluje ředitelka škly v rámci referátů a přednášek. h) Prjevy šikanvání mezi žáky, tj. násilí, mezvání sbní svbdy, pnižvání apd., kterých by se dpuštěli jedntliví žáci neb skupiny žáků vůči jiným žákům neb skupinám (zejména v situacích, kdy jsu takt pstiženi žáci mladší a slabší), či prjevy kyberšikany, tj. zneužití infrmačních a kmunikačních technlgií, k takvým činnstem, které mají někh záměrně hrzit, ublížit mu, jsu v prstrách škly a při šklních akcích přísně zakázány a jsu pvažvány za hrubý přestupek prti řádu škly a hrubý mrální přestupek. Pdle klnstí ředitelka škly uváží mžnst dalšíh pstihu žáků, kteří tent zákaz přestupí, a bude svých zjištěních infrmvat jejich záknné zástupce. V případě závažnějších činů pstupí záležitst Plicii ČR. Pdmínky zacházení s majetkem škly ze strany žáků a) Žák šetrně zachází se svěřenými učebnicemi, šklními ptřebami a šklním majetkem. Každé svévlné pškzení neb zničení majetku škly, žáků, učitelů či jiných sb je psuzván jak závažné prušení šklníh řádu. b) Žáci udržují čisttu v celém prstru škly. Každý žák dpvídá za čisttu a přádek svéh pracvníh místa a nejbližšíh klí. c) Před dchdem ze třídy každý žák uklidí své pracvní míst a jeh klí. Služba dpvídá za čisttu prstru klem tabule a za přádek v celé třídě. d) Žákům je přísně zakázán manipulvat s elektrickými sptřebiči a vypínači. Žák nemanipuluje kny a mezikenními žaluziemi. Zatemnění třídy prvádí učitel, ppř. pvěřený žák v přítmnsti učitele. Z bezpečnstních důvdů se žákům zakazuje tevírání ken přestávkách a sezení na kenních parapetech. e) Veškerá pškzení vybavení učeben, vlastních věcí neb jejich ztrátu hlašuje žák ihned učiteli. f) Není dvlen dnášet z učeben jakékliv zařízení, krmě situací, kdy je k tmu vydán pkyn zaměstnance škly.

10 10 Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Hdncení chvání - výchvná patření 1) Výchvnými patřeními jsu pchvaly neb jiná cenění a kázeňská patření. 2) Zvláště hrubé slvní (přímé i elektrnické) a úmyslné fyzické útky žáka vůči pracvníkům škly se vždy pvažují za závažné zaviněné prušení pvinnstí. 3) Na základě Vyhlášky MŠMT č. 48/2005 Sb. ve znění pzdějších předpisů: Ředitel škly může na základě vlastníh rzhdnutí neb na základě pdnětu jiné právnické či fyzické sby žákvi p prjednání v pedaggické radě udělit pchvalu neb jiné cenění za mimřádný prjev lidsksti, bčanské neb šklní iniciativy, záslužný neb statečný čin neb za mimřádně úspěšnu práci. 4) Třídní učitel může na základě vlastníh rzhdnutí neb na základě pdnětu statních vyučujících žákvi p prjednání s ředitelem škly udělit pchvalu neb jiné cenění za výrazný prjev šklní iniciativy neb za déletrvající úspěšnu práci. 5) Při prušení pvinnstí stanvených šklním řádem lze pdle závažnsti tht prušení žákvi ulžit: a) napmenutí třídníh učitele, b) důtku třídníh učitele, c) důtku ředitele škly. 6) Třídní učitel neprdleně známí řediteli škly ulžení důtky třídníh učitele. Důtku ředitele škly lze žákvi ulžit puze p prjednání v pedaggické radě. 7) Ředitel škly neb třídní učitel neprdleně známí udělení pchvaly a jinéh cenění neb ulžení napmenutí neb důtky a jeh důvdy prkazatelným způsbem žákvi a jeh záknnému zástupci. 8) Udělení pchvaly a jinéh cenění a ulžení napmenutí neb důtky se zaznamená d dkumentace škly. Udělení pchvaly ředitele škly se zaznamená na vysvědčení za plletí, v němž byl udělen. Udělení pchvaly třídníh učitele je na zvláštním tiskpisu. Zásady hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání ve škle a na akcích přádaných šklu Hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání žáků je jednznačné, srzumitelné, srvnatelné s předem stanvenými kritérii, věcné a všestranné. Hdncení vychází z psuzení míry dsažení čekávaných výstupů jedntlivých předmětů šklníh vzdělávacíh prgramu. Hdncení je pedaggicky zdůvdněné, dbrně správné a dlžitelné.

11 11 Stupně hdncení prspěchu a chvání a) Chvání žáka ve škle a na akcích přádaných šklu se hdntí na vysvědčení stupni: 1 velmi dbré, 2 uspkjivé, 3 neuspkjivé, b) výsledky vzdělávání žáka v jedntlivých pvinných a vlitelných předmětech stanvených šklním vzdělávacím prgramem se v případě pužití klasifikace hdntí na vysvědčení stupni prspěchu: 1 výbrný, 2 chvalitebný, 3 - dbrý, 4 - dstatečný, 5 nedstatečný. c) Při hdncení jsu výsledky vzdělávání žáka a chvání žáka ve škle a na akcích přádaných šklu hdnceny tak, aby byla zřejmá úrveň vzdělání žáka, které dsáhl zejména vzhledem k čekávaným výstupům frmulvaným v šklním vzdělávacím prgramu jedntlivých předmětů, k jeh vzdělávacím a sbnstním předpkladům a k věku žáka. Klasifikace zahrnuje hdncení píle a snahy žáka a jeh přístupu ke vzdělávání i v suvislstech, které vlivňují jeh výkn. d) Při hdncení žáků s dlišným mateřským jazykem se dsažená úrveň znalsti českéh jazyka pvažuje za závažnu suvislst, která vlivňuje výkn žáka. Při hdncení těcht žáků ze vzdělávacíh bsahu vzdělávacíh bru Český jazyk a literatura určenéh Rámcvým vzdělávacím prgramem pr základní vzdělávání se na knci tří p sbě jducích plletí p zahájení dcházky d škly v České republice vždy pvažuje dsažená úrveň znalsti českéh jazyka za závažnu suvislst, která vlivňuje výkn žáka. Zásady pr stanvení celkvéh hdncení žáka na vysvědčení Celkvé hdncení žáka se na vysvědčení vyjadřuje stupni: prspěl(a) s vyznamenáním, prspěl(a), neprspěl(a), nehdncen(a).

12 12 Žák je hdncen stupněm: a) prspěl(a) s vyznamenáním, není-li v žádném z pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem hdncen na vysvědčení stupněm prspěchu hrším než 2 - chvalitebný, průměr stupňů prspěchu ze všech pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem není vyšší než 1,5 a jeh chvání je hdncen stupněm velmi dbré, b) prspěl(a), není-li v žádném z pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem hdncen na vysvědčení stupněm prspěchu 5 nedstatečný, c) neprspěl(a), je-li v některém z pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem hdncen na vysvědčení stupněm prspěchu 5 nedstatečný, d) nehdncen(a), není-li mžné žáka hdntit z některéh z pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem na knci prvníh plletí. Pdrbnsti kmisinálních zkuškách Kmisinální zkušky jsu zkušky pravné, zkušky k přezkušení a zkušky pr dplnění klasifikace u žáků, které nebyl mžn hdntit 1. 1) Knání kmisinálních zkušek: a. Žáci devátých rčníků a žáci, kteří na daném stupni základní škly dsud nepakvali rčník, kteří na knci druhéh plletí neprspěli nejvýše ze dvu pvinných předmětů s výjimku předmětů výchvnéh zaměření, knají pravné zkušky. b. Žáci, jejichž záknný zástupce se d tří dnů p známení klasifikace dvlal prti klasifikaci, knají přezkušení. c. Žáci, které nebyl mžn z danéh předmětu klasifikvat (viz pznámka 2), knají zkušky pr dplnění klasifikace. 2) Kmise je tříčlenná a tvří ji: a. předseda, kterým je ředitelka škly neb další člen vedení škly, b. zkušející učitel, jímž je vyučující danéh předmětu ve třídě, v níž je žák zařazen, ppřípadě jiný vyučující danéh předmětu, c. přísedící, kterým je jiný vyučující danéh předmětu neb předmětu stejné vzdělávací blasti stanvené Rámcvým vzdělávacím prgramem pr základní vzdělávání. 3) Výsledek kmisinální zkušky stanví kmise hlasváním, u zkušky na dplnění klasifikace s přihlédnutím k získané průběžné klasifikaci. V případě změny hdncení na knci prvníh neb druhéh plletí se žákvi vydá nvé vysvědčení. 4) O kmisinální zkušce se přizuje prtkl, který se stává sučástí dkumentace škly. 1 Žáka není mžné v řádném termínu hdntit za šklní plletí v předmětu, z něhž nebyl žák řádně uvlněn a ve kterém má absenci vyšší než 50 %. Jestliže je absence žáka mezi 40 a 50 %, rzhdne mžnsti hdntit žáka vyučující předmětu.

13 13 5) Žák může v jednm dni skládat puze jednu kmisinální zkušku z jednh předmětu. 6) Opravná zkuška a. se kná nejpzději d knce příslušnéh šklníh rku v termínu stanveném ředitelku škly. b. Žák, který nevykná pravnu zkušku úspěšně neb se k jejímu knání nedstaví, neprspěl. Ze závažných důvdů může ředitel škly žákvi stanvit náhradní termín pravné zkušky nejpzději d 15. září následujícíh šklníh rku. D té dby je žák zařazen d nejbližšíh vyššíh rčníku, ppřípadě znvu d devátéh rčníku. c. V důvdněných případech může krajský úřad rzhdnut knání pravné zkušky a kmisinálníh přezkušení na jiné základní škle. Zkušky se na žádst krajskéh úřadu účastní šklní inspektr. d. Kmisi pr pravnu zkušku jmenuje ředitel škly; v případě, že je vyučujícím danéh předmětu ředitelka škly, jmenuje kmisi krajský úřad. 7) Přezkušení a. se kná v termínu stanveném ředitelku škly, nejpzději d 14 dnů d pdání žádsti přezkušení. Ze závažných důvdů lze termín přezkušení psunut, ne však déle než d knce března za 1. plletí a knce srpna za 2. plletí. b. Výsledek přezkušení již nelze napadnut nvu žádstí přezkušení. c. Knkrétní bsah a rzsah přezkušení stanví ředitelka škly v suladu se šklním vzdělávacím prgramem. 8) Zkuška k dplnění klasifikace a. se kná v termínu stanveném ředitelku škly, ne však pzději než d knce března za 1. plletí a knce srpna za 2. plletí. b. Obsah stanví vyučující danéh předmětu v suladu se šklním vzdělávacím prgramem. Způsb hdncení žáků se speciálními vzdělávacími ptřebami Dítětem a žákem se speciálními vzdělávacími ptřebami se rzumí sba, která k naplnění svých vzdělávacích mžnstí neb k uplatnění neb užívání svých práv na rvnprávném základě s statními ptřebuje pskytnutí pdpůrných patření. Pdpůrnými patřeními se rzumí nezbytné úpravy ve vzdělávání a šklských službách dpvídající zdravtnímu stavu, kulturnímu prstředí neb jiným živtním pdmínkám dítěte či žáka. Děti a žáci se speciálními vzdělávacími ptřebami mají práv na bezplatné pskytvání pdpůrných patření šklu a šklským zařízením. Speciální vzdělávací ptřeby dětí a žáků zjišťuje škla a šklské pradenské zařízení. Při hdncení žáků se speciálními vzdělávacími ptřebami se přihlíží k pvaze pstižení neb znevýhdnění.

14 14 Vzdělávání nadaných dětí a žáků Škla vytváří pdmínky pr rzvj nadání žáků. Ředitelka škly může mimřádně nadanéh nezletiléh žáka na žádst záknnéh zástupce přeřadit d vyššíh rčníku bez abslvvání předchzíh rčníku. Sučástí žádsti žáka, který plní pvinnu šklní dcházku, je vyjádření šklskéh pradenskéh zařízení a registrujícíh praktickéh lékaře pr děti a drst. Pdmínku přeřazení je vyknání zkušek z učiva neb části učiva rčníku, který žák neb student nebude abslvvat. Obsah a rzsah zkušek stanví ředitelka škly. Pravidla a průběh tvrby, realizace a vyhdncení individuálníh vzdělávacíh plánu Individuální vzdělávací plán je vytvářen v elektrnické pdbě, sestavuje jej na základě dpručení šklskéh pradenskéh zařízení klektiv vyučujících danéh žáka pd vedením třídní učitel s metdicku pru výchvné pradkyně. Třídní učitel dále zajistí seznámení rdičů s individuálním vzdělávacím plánem v písemné pdbě a jeh peridické vyhdncení. Výchvná pradkyně zajišťuje kntrlu plnění individuálníh vzdělávacíh plánu frmu náslechů, hspitací i rzhvrů se žáky, učiteli i rdiči žáků a dbá na plynulst prcesu vytváření, plnění a vyhdncení individuálníh vzdělávacíh plánu. Specifika hdncení jsu stanvena v individuálním vzdělávacím plánu. Pravidla a průběh tvrby, realizace a vyhdncení plánu pedaggické pdpry Plán pedaggické pdpry je vytvářen v elektrnické pdbě, na základě dpručení šklskéh pradenskéh zařízení neb na základě pedaggickéh pzrvání; na jeh sestavení se splupdílejí všichni pedaggvé danéh žáka, tvrbu plánu pedaggické pdpry řídí a rdiče s plánem pedaggické pdpry v písemné frmě seznamuje třídní učitel. Metdické vedení a kntrlu třídníh učitele v tét blasti zajišťuje výchvný pradce. Specifika hdncení jsu stanvena v plánu pedaggické pdpry. Závěrečná ustanvení Pedaggická rada škly schválila tent šklní řád dne Tat nvela řádu škly vstupuje v platnst dne V Praze dne

15 15 Přílha: Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků 1. Obecné zásady hdncení Klíčvu rli mezi všemi evaluačními činnstmi zaujímá ve ŠVP hdncení a klasifikace žáka učitelem. Přím v průběhu výchvně vzdělávacíh prcesu (a také suhrnně za určité knkrétní vzdělávací bdbí) pskytuje učitel žákvi nezbytnu zpětnu vazbu a pravdivý braz tm, s jakým úspěchem se mu daří dsahvat dílčích knkretizvaných výstupů (veducích ke klíčvým kmpetencím). Krmě pskytvání tét zpětné vazby učitel prvádí v během klasifikačních bdbí hdncení jedntlivými známkami. Tt hdncení dále značujeme jak průběžné. Za klasifikační bdbí prvede učitel celkvé hdncení, které vychází z průběžnéh. Celkvé hdncení lze zpracvat také slvně. Hdncení žáka vychází z psuzení míry dsažených čekávaných výstupů šklníh vzdělávacíh prgramu. Hdncení je pedaggicky zdůvdněné, dbrně správné a dlžitelné. Hdncení a klasifikace má půsbit na žáka pzitivně. Každé plletí se vydává žákvi vysvědčení; za první plletí míst vysvědčení se vydá žákvi výpis z vysvědčení Pravidla a typy hdncení žáka učitelem Žák je učitelem předem infrmván tm, c bude předmětem hdncení. Výběr vhdných frem a metd hdncení žáka prvádí učitel; pčty jedntlivých frem hdncení uvedené v suhrnné tabulce níže jsu pr vyučujícíh dpručené jak minimální. Při výběru vhdné frmy hdncení by měl vyučující vždy zvážit i její mtivační dpad na žáka s hledem na jeh individuální vlhy a vlastnsti Způsb infrmvání rdičů hdncení Učitel každém hdncení včas infrmuje rdiče (záknné zástupce) žáka prstřednictvím žákvské knížky. Zápis hdncení bsahuje datum a hdncené téma neb výstup. Výsledky hdncení jsu rdičům k dispzici také prstřednictvím elektrnické žákvské knížky. Třídní učitel s pravidly hdncení seznámí žáky a na třídní schůzce i jejich záknné zástupce. Záknné zástupce žáka infrmuje celkvém prspěchu a chvání žáka třídní učitel a učitelé jedntlivých předmětů v plvině prvníh a druhéh plletí; třídní učitel neb učitel, jestliže t záknní zástupci žáka pžádají.

16 16 Infrmace jsu rdičům předávány převážně při sbním jednání na třídních schůzkách neb knzultačních hdinách, na které jsu rdiče zváni. Údaje klasifikaci a hdncení chvání žáka jsu sdělvány puze zástupcům žáka, nikli veřejně. V případě mimřádnéh zhršení prspěchu žáka infrmuje rdiče vyučující předmětu bezprstředně a prkazatelným způsbem Sebehdncení a vzájemné hdncení žáků Učitel dle mžnstí a charakteru předmětu a zařazuje také vzájemné pdávání zpětné vazby mezi žáky a žákv sebehdncení. Jeh zásady jsu specifikvány níže. 2. Hdncení prspěchu 2.1. Celkvé hdncení Klasifikační stupnice Výsledky vzdělávání žáka v jedntlivých pvinných a vlitelných předmětech stanvených šklním vzdělávacím prgramem se v případě pužití klasifikace hdntí na vysvědčení stupni prspěchu: 1 - výbrný, 2 - chvalitebný, 3 - dbrý, 4 - dstatečný, 5 nedstatečný. Při hdncení žáka se na prvním stupni pužije pr zápis stupně hdncení číslice, na druhém stupni se pužije slvní značení stupně hdncení. Pstup d vyššíh rčníku D vyššíh rčníku pstupí žák, který na knci druhéh plletí prspěl ze všech pvinných předmětů stanvených šklním vzdělávacím prgramem s výjimku předmětů výchvnéh zaměření stanvených rámcvým vzdělávacím prgramem a předmětů, z nichž byl uvlněn, pkud mu nebyl pvlen pakvání rčníku. D vyššíh rčníku pstupí i žák prvníh stupně základní škly, který již v rámci prvníh stupně pakval rčník, a žák druhéh stupně základní škly, který již v rámci druhéh stupně pakval rčník, a t bez hledu na prspěch tht žáka. Hdncení činnsti žáků Učitel při hdncení činnsti a dsažených výsledků žáka může srvnávat:

17 17 s kvalitu jeh předchzích činnstí a jim dříve dsažených výsledků (tzv. hdncení individualizvané); s pžadvaným učebním cílem (tzn. hdncení kriteriální); Je v rzpru s psláním naší škly hdntit činnst a dsažené výsledky žáka srvnáním s činnstmi a výsledky dsahvanými statními žáky (tzv. hdncení nrmativní); Učitel ve svém hdncení ceňuje a pzitivně hdntí sbní aktivity žáka. Zaměřuje se nejenm na znalsti, ale také na sbnstní kvality žáka a mrálně vlní vlastnsti, becný zájem studium, sciální a další dvednsti. Klasifikační stupeň určí učitel, který vyučuje příslušnému předmětu. Při dluhdbějším pbytu žáka mim šklu vyučující respektuje známky žáka, které škle sdělí škla při instituci, kde byl žák umístěn; žák se znvu nepřezkušuje. Při určvání stupně prspěchu v jedntlivých předmětech na knci klasifikačníh bdbí se hdntí kvalita práce a učební výsledky, jichž žák dsáhl za celé klasifikační bdbí. Stupeň prspěchu se neurčuje na základě aritmetickéh průměru z klasifikace za příslušné bdbí; vdítkem k určení stupně prspěchu může být vážený průměr jedntlivých známek. Výsledná známka za klasifikační bdbí musí dpvídat známkám, které žák získal a které byly sděleny rdičům. Případy zastávání žáků v učení a nedstatky v jejich chvání se prjednají v pedaggické radě, a t zpravidla k 15. listpadu a 15. dubnu. Na knci klasifikačníh bdbí zapíší učitelé příslušných předmětů číslicí výsledky celkvé klasifikace d třídníh výkazu a připraví návrhy na umžnění pravných zkušek, na klasifikaci v náhradním termínu apd. Slvní hdncení Záknní zástupci žáků mhu v důvdněných případech pžádat slvní hdncení žáka v jedntlivých předmětech. Smyslem hdncení je bjektivně psudit jedntlivé slžky šklníh výknu dítěte. Hdntící učitel může pužít tyt frmulace: vládnutí učiva předepsanéh snvami vládá bezpečně vládá pdstatně vládá vládá se značnými mezerami nevládá

18 18 úrveň myšlení phtvé, bystré, dbře chápe suvislsti uvažuje celkem samstatně menší samstatnst v myšlení nesamstatnst v myšlení dpvídá nesprávně i na návdné tázky úrveň vyjadřvání výstižné, pměrně přesné celkem výstižné nedstatečně přesné nesprávné i při návdných tázkách úrveň aplikace vědmstí splehlivě, uvědměle užívá vědmsti a dvednsti dvede pužívat vědmsti a dvednsti, dpuští se drbných chyb s pmcí učitele řeší úkly, překnává btíže a dstraňuje chyby, jichž se dpuští dělá pdstatné chyby, nesnadn je překnává praktické úkly nedkáže splnit ani s pmcí učitele píle a zájem učení aktivní, učí se svědmitě a se zájmem učí se svědmitě k učení a práci neptřebuje mnh pdnětů malý zájem učení, ptřebuje stálé pdněty pmc a pbízení k učení jsu neúčinné Škla převede slvní hdncení d klasifikace neb klasifikaci d slvníh hdncení v případě přestupu žáka na šklu, která hdntí dlišným způsbem, a t na žádst tét škly neb záknnéh zástupce žáka. Škla, která hdntí slvně, převede pr účely přijímacíh řízení ke střednímu vzdělávání slvní hdncení d klasifikace. Hdncení žáků, navštěvujících dvě základní škly Pkud žák, který byl rzhdnutím sudu svěřen d střídavé výchvy rdičů, plní pvinnu šklní dcházku střídavě ve dvu základních šklách, vydává mu vysvědčení základní škla, v které zahájil vzdělávání dříve, pkud k tmu nebyla dhdu rdičů neb rzhdnutím sudu určena druhá škla.

19 19 Při hdncení výsledků vzdělávání žáka za plletí šklníh rku zhlední škla, která bude vydávat vysvědčení, hdncení výsledků vzdělávání žáka druhu šklu Průběžné hdncení Vyučvací předměty rzdělujeme na předměty naukvéh charakteru a předměty výchvnéh charakteru, pdle jejich převažujícíh zaměření. Mezi předměty naukvéh charakteru řadíme tyt předměty: český jazyk, anglický jazyk, základy německéh jazyka, základy ruskéh jazyka, matematika, prvuka, přírdvěda, vlastivěda, dějepis, zeměpis, přírdpis, fyzika, chemie. Průběžné hdncení se v nich zaměřuje na teretické pznatky, prezentaci žákvských prací a praktické uplatnění dvednstí, - ucelenst, přesnst a trvalst svjení pžadvaných pznatků, kvalita myšlení, především jeh lgika, samstatnst a tvřivst, aktivita v přístupu k činnstem, zájem ně a vztah k nim, přesnst, výstižnst a dbrná i jazykvá správnst ústníh a písemnéh prjevu, svjení účinných metd samstatnéh studia. Mezi předměty výchvnéh charakteru řadíme tyt předměty: výtvarná výchva, hudební výchva, tělesná výchva, zdravvěda, bčanská výchva a všechny vlitelné předměty. Průběžné hdncení se v nich zaměřuje zejména na praktické výstupy: vztah k práci, svjení praktických dvednstí a návyků, využití získaných teretických vědmstí v praktických činnstech, aktivita, samstatnst, tvřivst, iniciativa v praktických činnstech, kvalita výsledků činnstí, rganizace vlastní práce a pracviště, udržvání přádku na pracvišti, hspdárné využívání survin a materiálů Pdklady pr hdncení žáka učitelem Učitel získává pdklady pr hdncení žáka průběžně v dbě celéh klasifikačníh bdbí. Při celkvé klasifikaci přihlíží učitel k věkvým zvláštnstem žáka i k tmu, že žák mhl v průběhu klasifikačníh bdbí zaklísat v učebních výknech pr určitu indispzici. Hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání žáků pedaggickými pracvníky je jednznačné, srzumitelné, srvnatelné s předem stanvenými kritérii, věcné, všestranné, pedaggicky zdůvdněné, dbrně správné a dlžitelné. Pdklady pr hdncení a klasifikaci získávají vyučující zejména: sustavným diagnstickým pzrváním žáků, sledváním jeh výknů a připravensti na vyučvání, různými druhy zkušek (písemné, ústní, grafické, praktické, phybvé), kntrlními písemnými pracemi, analýzu výsledků různých činnstí žáků, knzultacemi s statními vyučujícími a pdle ptřeby i psychlgickými a zdravtnickými pracvníky. Není přípustné ústně přezkušvat žáky kncem klasifikačníh bdbí z látky celéh tht bdbí.

20 20 Zkušení je prváděn zásadně před klektivem třídy, nepřípustné je individuální přezkušvání p vyučvání v kabinetech. Výjimka je mžná jen při diagnstikvané vývjvé pruše, kdy je tent způsb dpručen ve zprávě psychlga. Učitel znamuje žákvi výsledek každé klasifikace, klasifikaci zdůvdňuje a pukazuje na klady a nedstatky hdncených prjevů, výknů, výtvrů. P ústním vyzkušení známí učitel žákvi výsledek hdncení kamžitě. Výsledky hdncení písemných zkušek a prací a praktických činnstí známí žákvi nejpzději d 14 dnů. Kntrlní písemné práce a další druhy zkušek rzvrhne učitel rvnměrně na celý šklní rk, aby se nadměrně nenahrmadily v určitých bdbích. O termínu písemné zkušky, která má trvat více než 30 minut, infrmuje vyučující žáky dstatečně dluhu dbu předem. Ostatní vyučující tm infrmuje frmu zápisu d třídní knihy. V jednm dni mhu žáci knat jen jednu zkušku uvedenéh charakteru. Učitel je pvinen vést sustavnu evidenci každé klasifikaci žáka průkazným a přehledným způsbem tak, aby mhl vždy dlžit správnst celkvé klasifikace žáka i způsb získání známek (ústní zkušení, písemné). V případě dluhdbé nepřítmnsti neb rzvázání pracvníh pměru v průběhu klasifikačníh bdbí předá tent klasifikační přehled zastupujícímu učiteli neb vedení škly. Pkud je klasifikace žáka stanvena na základě písemných neb grafických prací, vyučující tyt práce uschvávají p dbu, během které se klasifikace žáka určuje neb ve které se k ní mhu záknní zástupci žáka dvlat. Opravené písemné práce musí být předlženy všem žákům a na pžádání ve škle také rdičům. Vyučující ddržují zásady pedaggickéh taktu, zejména neklasifikují žáky ihned p jejich návratu d škly p nepřítmnsti delší než jeden týden, žáci nemusí dpisvat d sešitů látku za dbu nepřítmnsti, pkud t není jediný zdrj infrmací, účelem zkušení není nacházet mezery ve vědmstech žáka, ale hdntit t, c umí, učitel klasifikuje jen prbrané učiv, před prvěřváním znalstí musí mít žáci dstatek času k naučení, prcvičení a zažití učiva. Třídní učitelé (výchvný pradce) jsu pvinni seznamvat statní vyučující s dpručením psychlgických vyšetření, které mají vztah ke způsbu hdncení a klasifikace žáka a způsbu získávání pdkladů. Údaje nvých vyšetřeních jsu sučástí zpráv učitelů (neb výchvnéh pradce) na pedaggické radě Hdncení v předmětech naukvéh charakteru Stupeň 1 (výbrný) Žák samstatně a tvřivě uplatňuje svjené pznatky a dvednsti. Myslí lgicky správně. Ovládá pžadvané pznatky, fakta, pjmy, definice a záknitsti uceleně a přesně, chápe vztahy mezi nimi a smysluplně prpjuje d širších celků pznatky z různých vzdělávacích blastí. Jeh ústní a písemný prjev je správný, přesný, výstižný, účinně se zapjuje d diskuze. Je schpen samstatně studvat

21 21 vhdné texty, řešit prblémy a bhajvat svá rzhdnutí. Plně respektuje demkratické principy, uvědměle a aktivně pracuje v týmu, jeh půsbení je velmi přínsné. Je téměř vždy schpen sebehdncení a hdncení statních členů. Stupeň 2 (chvalitebný) Žák s menšími pdněty učitele uplatňuje svjené pznatky a dvednsti. Myslí správně, v jeh myšlení se prjevuje lgika a tvřivst. Ovládá pžadvané pznatky, fakta, pjmy, definice a záknitsti v pdstatě uceleně, přesně a úplně, chápe vztahy mezi nimi a s menšími chybami prpjuje d širších celků pznatky z různých vzdělávacích blastí. Ústní a písemný prjev mívá menší nedstatky ve správnsti, přesnsti a výstižnsti. Kvalita výsledků je zpravidla bez pdstatných nedstatků. Zapjuje se d diskuze. Je schpen s menší pmcí studvat vhdné texty, řešit prblémy a bhajvat svá rzhdnutí. Respektuje demkratické principy, v pdstatě uvědměle a aktivně pracuje pr tým, jeh půsbení je přínsné. Je většinu schpen sebehdncení a hdncení statních členů. Stupeň 3 (dbrý) Žák se v uplatňvání svjvaných pznatků a dvednstí dpuští chyb. Uplatňuje pznatky a prvádí hdncení jevů pdle pdnětů učitele. Má nepdstatné mezery v ucelensti, přesnsti a úplnsti svjení pžadvaných pznatků, faktů, pjmů, definic a záknitstí, s většími chybami prpjuje d širších celků pznatky z různých vzdělávacích blastí. Pdstatnější nepřesnsti a chyby dvede za pmci učitele krigvat. Jeh myšlení je vcelku správné, ale mál tvřivé, v jeh lgice se vyskytují chyby. Částečně se zapjuje d diskuze. Je schpen studvat pdle návdu učitele. Občas nerespektuje demkratické principy, v týmu pracuje ne příliš aktivně, jeh půsbení je přínsné v menší míře. Je schpen sebehdncení a hdncení statních členů. Stupeň 4 (dstatečný) U žáka se v uplatňvání svjených pznatků a dvednstí vyskytují závažné chyby. Při využívání pznatků pr výklad a hdncení jevů je nesamstatný. Žák má v ucelensti, přesnsti a úplnsti svjení pžadvaných pznatků závažné mezery, chybně prpjuje d širších celků pznatky z různých vzdělávacích blastí. V lgice myšlení se vyskytují závažné chyby, myšlení není tvřivé. Jeh ústní a písemný prjev má vážné nedstatky ve správnsti, přesnsti a výstižnsti, mál se zapjuje d diskuze. Závažné chyby dvede žák s pmcí učitele pravit. Při samstatném studiu má velké těžksti. Demkratické principy respektuje jen bčas, práce v týmu se puze účastní. Jeh půsbení není příliš přínsné. Sebehdncení a hdncení statních členů je schpen málkdy. Stupeň 5 (nedstatečný) U žáka se v uplatňvání svjených vědmstí a dvednstí vyskytují velmi závažné chyby. Při výkladu a hdncení jevů a záknitstí nedvede své vědmsti uplatnit ani s pdněty učitele. Žák si pžadvané pznatky nesvjil, nesmyslně prpjuje d širších celků pznatky z různých vzdělávacích blastí. Neprjevuje samstatnst v myšlení. V ústním a písemném prjevu má závažné nedstatky ve správnsti, přesnsti, i výstižnsti, nezapjuje se d diskuze. Chyby nedvede pravit ani s pmcí učitele. Vůbec nerespektuje demkratické principy, nepracuje pr tým. Svu činnstí narušuje splupráci, jeh půsbení není pr tým přínsné. Správnéh sebehdncení a hdncení statních členů není schpen.

22 22 Pčet známek v předmětech naukvéh charakteru za plletí (dpručený jak minimální) Předmět český jazyk anglický jazyk matematika základy německéh/ ruskéh jazyka Velké písemné práce (čtvrtletní, 45 minut) 2 (v prvním plletí 1. rčníku 1) nelze 3 (d 3. rčníku) 2 (v prvním plletí 1. rčníku 1) Tematické práce a Drbné prvěrky a Ústní zkušení Hdncení aktivit Prjekty a diktáty testy v hdinách grafické (d práce minut) (lze za celé 2 čtvrtletí suhrnně) 3 (d rčníku) (lze za celé čtvrtletí suhrnně) nelze prvuka nelze není nutn přírdvěda nelze není nutn 2/ vlastivěda nelze není nutn 2/ dějepis nelze zeměpis nelze 2/1 2/1 2/1 2/1 1 přírdpis nelze fyzika nelze 2/1 2/1 2/1 2/1 1 chemie nelze Pznámka význam 2/1: v rčnících s jednhdinvu týdenní dtací 1 známka danéh typu, jinak Hdncení v předmětech výchvnéh charakteru 1 Stupeň 1 (výbrný) Žák je v činnstech velmi aktivní. Pracuje tvřivě, samstatně, plně využívá své sbní předpklady a velmi úspěšně je rzvíjí. Vždy pužívá bezpečně a účinně materiály, nástrje a vybavení. Jeh prjev je esteticky půsbivý, riginální, prcítěný a přesný. Osvjené vědmsti, dvednsti a návyky aplikuje tvřivě. Aktivně se zajímá předmět výchvy, jeh zdatnst v tmt bru má vysku úrveň. Stupeň 2 (chvalitebný) Žák je v činnstech aktivní, převážně samstatný, využívá své sbní předpklady, které úspěšně rzvíjí. Pužívá bezpečně a účinně materiály, nástrje a vybavení. Jeh prjev je esteticky půsbivý, riginální a má jen menší nedstatky. Osvjené vědmsti, dvednsti a návyky aplikuje méně tvřivě. Zajímá předmět výchvy, je v tmt bru zdatný. Stupeň 3 (dbrý) Žák je v činnstech méně aktivní, samstatný a phtvý. Nevyužívá dstatečně své schpnsti v individuálním a klektivním prjevu. Materiály, nástrje a vybavení pužívá bezpečně a účinně puze někdy. Jeh prjev je mál půsbivý, dpuští se v něm chyb. Jeh vědmsti a dvednsti mají

23 23 četnější mezery a při jejich aplikaci ptřebuje pmc učitele. Nemá aktivní zájem předmět výchvy, neprjevuje zdatnst v tmt bru. Stupeň 4 (dstatečný) Žák je v činnstech mál aktivní i tvřivý. Rzvj jeh schpnstí a jeh prjev jsu mál uspkjivé. Materiály, nástrje a vybavení většinu nepužívá bezpečně a účinně. Úkly řeší s častými chybami. Vědmsti a dvednsti aplikuje jen se značnu pmcí učitele. Prjevuje velmi malý zájem a snahu. Stupeň 5 (nedstatečný) Žák je v činnstech převážně pasivní. Rzvj jeh schpnstí je neuspkjivý. Materiály, nástrje a vybavení nepužívá téměř nikdy bezpečně a účinně. Jeh prjev je většinu chybný a nemá esteticku hdntu. Minimální svjené vědmsti a dvednsti nedvede aplikvat. Neprjevuje zájem práci. Pčet známek v předmětech výchvnéh charakteru za plletí (dpručený jak minimální) Předmět Velké písemné práce (čtvrtletní, 45 minut) Tematické práce (d minut) Drbné prvěrky a testy Ústní prjev Hdncení aktivit v hdinách Prjekty a grafické práce Výtvarná nelze nelze Není nutn Není nutn 2 2 výchva Tělesná výchva nelze nelze Není nutn Není nutn 4 Není nutn Občanská nelze nelze výchva Zdravvěda nelze nelze 1 Není nutn 3 1 Pracvní činnsti Hudební výchva Svět infrmací Vlitelné předměty nelze nelze Nelze Není nutn 4 Není nutn nelze nelze Není nutn nelze nelze 1 Není nutn 2 1 nelze nelze 4 známky, typ klasifikace pdle pvahy předmětu 2.6. Sebehdncení žáků Sebehdncení žáka může být významným mtivačním faktrem pr jeh další práci. Žák musí mít jasně srzumitelně a jednduše stanvená kritéria a pravidla sebehdncení. Zásady pr sebehdncení žáků Sebehdncení je důležitu sučástí hdncení žáků, psiluje sebeúctu a sebevědmí žáků.

24 24 Je zařazván d prcesu vzdělávání průběžně všemi vyučujícími, způsbem přiměřeným věku žáků. Chyba je přirzená sučást prcesu učení. Pedaggičtí pracvníci se chybě se žáky baví, žáci mhu některé práce sami pravvat, hdncení žákva výknu nelze prvést jen klasifikací, musí být dprvázen rzbrem chyb žáka. Chyba je důležitý prstředek učení. Při sebehdncení se žák snaží vyjádřit, c se mu daří, c mu ještě nejde, jaké má rezervy, jak bude pkračvat dál Pedaggvé vedu žáka, aby kmentval svje výkny a výsledky. Sebehdncení žáků nemá nahradit hdncení žáka pedaggem, ale má puze dplňvat a rzšiřvat evaluační prcesy a více aktivizvat žáka. Na knci plletí žák písemnu neb ústní frmu pd vedením třídníh učitele prvede sebehdncení v blasti: - zdpvědnst - mtivace k učení - sebedůvěra - vztahy v třídním klektivu. Známky nejsu jediným zdrjem mtivace. Na druhém stupni jsu žákům předkládána tat kritéria sebehdncení Stupeň 1 (výbrný) Samstatně a tvřivě uplatňuji své pznatky i nad rámec základníh učiva. Písemně i ústně se vyjadřuji přesně, výstižně a lgicky správně. Uvědměle a aktivně pracuji v týmu a jsem schpen jej i řídit. Sebe i statní členy týmu dkážu vždy bjektivně hdntit. Stupeň 2 (chvalitebný) Téměř samstatně uplatňuji svjené pznatky čast i bez dpmci učitele. Své myšlenky jsem schpen frmulvat výstižně bez pdstatných nedstatků. V týmu pracuji samstatně a aktivně. Sebe i statní členy týmu dkážu v pdstatě bjektivně hdntit. Stupeň 3 (dbrý) Jsem schpen pchpit základní učiv a pracvat s malu dpmcí učitele. V pznatcích mám nepdstatné mezery. Své myšlenky jsem v zásadě schpen srzumitelně frmulvat. V týmu pracuji, i když s menším přínsem. Dkážu s pmcí statních zhdntit svu práci v týmu.

25 25 Stupeň 4 (dstatečný) Dkážu pracvat v rzsahu základníh učiva jen s pmcí učitele. V pznatcích mám závažné mezery. Své myšlenky dkážu frmulvat jen částečně a nepřesně. Práce v týmu se puze účastním s minimálním přínsem. Zhdncení práce pr tým mi dělá prblémy. Stupeň 5 (nedstatečný) Nedkážu pracvat v rzsahu základníh učiva ani s dpmcí učitele. V ústním i písemném prjevu mám závažné nedstatky. Nejsem schpen se zapjit d týmvé práce. Svu práci pr tým nedkážu zhdntit Hdncení žáků se specifickými vzdělávacími ptřebami Způsb hdncení a klasifikace žáka vychází ze znalsti příznaků pstižení a uplatňuje se ve všech vyučvacích předmětech, ve kterých se prjevuje pstižení žáka, a na bu stupních základní škly. Pr žáky s přiznanými pdpůrnými patřeními prvníh stupně je výchdiskem pr hdncení žáků dpručení v PLPP a pr žáky s přiznanými pdpůrnými patřeními d druhéh stupně je výchdiskem pr jejich hdncení dpručení v IVP. PLPP a IVP zpracvává škla. Primárně jsu žáci hdnceni pětistupňvu klasifikační stupnicí, na žádst rdičů lze uplatnit v celkvém hdncení slvní hdncení. Při způsbu hdncení a klasifikaci žáků pedaggičtí pracvníci zvýrazňují mtivační slžku hdncení, hdntí jevy, které žák zvládl. Při hdncení se dpručuje užívat různých frem hdncení, např. bdvé hdncení, hdncení s uvedením pčtu chyb apd. U žáka s vývjvu pruchu učení rzhdne ředitel škly pužití slvníh hdncení na základě žádsti záknnéh zástupce žáka. Způsb hdncení prjedná třídní učitel a výchvný pradce s statními vyučujícími. Třídní učitel sdělí vhdným způsbem statním žákům ve třídě pdstatu individuálníh přístupu a způsbu hdncení a klasifikace žáka. Vyučující respektuje dpručené způsby práce a hdncení žáka, ppsané ve zprávě psychlgickém vyšetření. Vlí takvé způsby prvěřvání znalstí žáka, ve kterých se c nejméně prjevuje zdravtní pstižení (např. dplňvání jevů míst diktátů, ústní zkušení míst písemných prací či napak, zkrácený rzsah písemných prací, ). Pdle druhu pstižení využívá speciální metdy, pstupy, frmy a prstředky vzdělávání a hdncení, kmpenzační, rehabilitační a učební pmůcky, speciální učebnice a didaktické materiály.

26 Uvlnění žáka z výuky a nehdncení žáka Ředitel může za zvláštních klnstí uvlnit žáka z výuky některéh pvinnéh předmětu a t jedině na žádst rdičů (záknných zástupců) žáka. Pkud se jedná uvlnění z tělesné výchvy, je třeba důvdy uvlnění dlžit lékařským ptvrzením; jedná-li se uvlnění z jiných předmětů, je třeba žádst uvlnění řádně zdůvdnit s psudkem dbrníka. V takvých případech není třeba dplňvat klasifikaci a žák není z předmětu hdncen. Ředitel v takvém případě zajistí náhradní výuku v dbě výuky předmětu, z něhž je žák uvlněn; v případě tělesné výchvy může na základě žádsti rdičů dcházet ze škly. Nehdncen v řádném termínu za šklní plletí je žák v předmětu, z něhž nebyl řádně uvlněn a ve kterém má absenci vyšší než 50 %. Jestliže je absence žáka mezi 40 a 50 %, rzhdne mžnsti hdntit žáka vyučující předmětu. Žák v takvém případě nehdncení vykná zkušku k dplnění klasifikace. Jestliže žák nemůže z vážných důvdů zkušku d danéh termínu vyknat, zůstává nehdncen. 3. Hdncení chvání Známku z chvání se hdntí celkvé chvání žáka vzhledem k becným pravidlům slušnéh chvání, zejména však vzhledem k ustanvením šklníh řádu Pchvaly Pchvaly jsu kladným mtivačním prvkem při hdncení chvání žáka. Průběžně se zapisují drbné pchvaly d ŽK, pchvaly za klasifikační bdbí jsu zaznamenávány d dkumentace škly. Třídní učitel může na základě vlastníh rzhdnutí neb na základě pdnětu statních vyučujících žákvi p prjednání s ředitelem škly udělit pchvalu neb jiné cenění za výrazný prjev šklní iniciativy neb za déletrvající úspěšnu práci Celkvé hdncení chvání Stupnice pr klasifikaci chvání Ke klasifikaci chvání je pužívána stupnice třech stupních. 1 velmi dbré 2 uspkjivé 3 neuspkjivé

27 27 Sníženu známku z chvání navrhuje vyučující na klasifikační pedaggické pradě před kncem plletí p prjednání situace se záknnými zástupci žáka. Pedaggická prjedná návrh a je pradním rgánem ředitele škly, který návrhu rzhdne. V případě zvlášť hrubých přestupků neb pakvání vážných přestupků je mžné přistupit k udělení druhéh či třetíh stupně z chvání. Za zvlášť hrubé přestupky lze pvažvat zejména způsbení úrazu v ptyčce, šikanvání (včetně kyberšikany), stav intxikace alkhlem neb jinými návykvými látkami, veřejné hrubé urážky a další velmi závažná prvinění prti šklnímu řádu. Zvláště hrubé slvní a úmyslné fyzické útky žáka vůči zaměstnancům škly se vždy pvažují za závažné zaviněné prušení pvinnstí stanvených záknem. Druhý stupeň z chvání bude udělen žákvi, který se dpustí záškláctví v rzsahu 7 a více nemluvených hdin. Třetí stupeň se udělí v případě více než 25 nemluvených hdin či pakvanéh záškláctví, neb když předchzí kázeňské patření nebyl účinné Průběžné hdncení chvání Drbné pchvaly d ŽK se udělují zejména za pmc při výjimečných akcích ve škle, zvlášť příkladné plnění pvinnstí, práci nad rámec běžnéh vyučvání. Drbné přestupky při vyučvání (nedstatečná práce v hdině z důvdu zapmenutých pmůcek apd.) se zapčítávají d známky z příslušnéh předmětu. Opatření k psílení kázně Opatření k psílení kázně jsu napmenutí třídníh učitele, důtka třídníh učitele a důtka ředitele škly. Napmenutí třídníh učitele se pužije v případě, že žák 3 delikty typu: nevhdné chvání v hdině či přestávce neb na akci přádané šklu, pzdní příchdy d škly, vyrušvání i p pakvaném napmínání. Napmenutí TU se zapisuje d ŽK a d katalgvéh listu. V případě dalšíh pakvání 3 uvedených deliktů je žákvi udělena důtka třídníh učitele. Napmenutí TU lze též pužít v případě, že žák pakvaně a sustavně nensí dmácí úkly neb pmůcky na vyučvání. V případě, že p takvémt napmenutí nedjde ke zlepšení stavu, může být udělena důtka třídníh učitele. Důtka TU může být žákvi udělena dvakrát za plletí, pkud jde jednu důtku za kázeňské delikty a jednu za nenšení pmůcek či úklů. Důtku třídníh učitele uděluje žákvi TU vždy písemně, na speciálním tiskpisu. Pkud se žákv chvání nezlepší p udělení důtky TU, jsu jeh rdiče pzváni k prjednání jeh chvání s vedením škly a výchvným pradcem; žákvi lze v takvém případě zapsat výstrahu před sníženým stupněm z chvání neb udělit druhý stupeň z chvání.

28 28 Za vážné přestupky je udělena důtka ředitelky škly. K takvým přestupkům patří zejména nedvlené puštění šklní budvy neb šklní akce, kuření neb užití návykvých látek v budvě škly neb na akci škly, vulgární vyjadřvání na adresu učitele, ublížení splužákvi neb jiné sbě ve škle neb na akci škly. Důtku ŘŠ uděluje ředitel škly (bdbně jak důtka TU) p prjednání na pedaggické radě. Pedaggická rada je pradním sbrem ředitele Hdncení žáků, plnících šklní dcházku dalším způsbem Další způsby plnění šklní dcházky jsu: Plnění pvinné šklní dcházky v zahraničí, v zahraniční škle na území České republiky neb v evrpské škle ( 38 šklskéh zákna) a individuální vzdělávání ( 41 šklskéh zákna). Žáci jsu v těcht případech hdnceni na základě přezkušení. U žáků s plněním šklní dcházky dle 38 se jedná předměty specifikvané vyhlášku 48 základním vzdělávání, přezkušení je za bdbí nejméně plviny šklníh rku a nejvíce dvu šklních rků. U žáků s plněním šklní dcházky dle 41 se jedná všechny předměty šklníh vzdělávacíh prgramu, přezkušení je za každé šklní plletí. Obsah přezkušení stanví, zkuší a výsledky hdntí v suladu s ŠVP vyučující daných předmětů, přezkušení se vytvří prtkl. Termíny přezkušení stanví ředitel škly. S platnstí d V Praze dne Mgr. Libuše Daňhelkvá, ředitelka škly

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne

Klasifikační řád. Výchovný ústav, střední škola a školní jídelna, Divadelní 12, Nový Jičín. projednán a schválen dne Výchvný ústav, střední škla a šklní jídelna, Divadelní 12, Nvý Jičín Klasifikační řád (sučást šklníh řádu úseku vzdělávání) prjednán a schválen dne 26. 08. 2013 Zpracval : PaedDr. Michal PETRUŽELA, veducí

Více

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o

Z á k l a d n í š k o l a a M a t e ř s k á š k o l a K o p i d l n o Z á k l a d n í š k l a a M a t e ř s k á š k l a K p i d l n Obsah: 1. Úvdní ustanvení. 2. Zásady klasifikace výsledků vzdělávání a chvání žáků. 2.1 Získávání pdkladů pr klasifikaci. 2.2 Hdncení výsledků

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Čj. ZŠ/ 178/09 Pravidla pr hdncení žáků Základní pkyny pr hdncení výsledků vzdělávání žáků hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání žáka musí být jednznačné, srvnatelné s předem stanvenými kritérii,

Více

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád

Gymnázium, Český Těšín, příspěvková organizace. Klasifikační řád Gymnázium, Český Těšín, příspěvkvá rganizace Klasifikační řád Obecná ustanvení Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn)

Více

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ

PRAVIDLA PRO HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S u k r m é g y m n a s i u m J s e f a Š k v r e c k é h, S. R. O. P L Z E Ň S K Á 1 1 7 / 3 9, 150 00 P R A H A 5, I Č : 2 5 1 4 0 1 0 8 TEL.: 224 262 286 EMAIL: INFO@SGJS.CZ WWW.SGJS.CZ ČLÁNEK VI. ŠKOLNÍHO

Více

2. KLASIFIKACE. 2.1 Základní pravidla hodnocení prospěchu klasifikací i na vysvědčení

2. KLASIFIKACE. 2.1 Základní pravidla hodnocení prospěchu klasifikací i na vysvědčení Zásady hdncení a klasifikace žáků vnitřní klasifikační řád ZŠ Jana Palacha v Kutné Hře Vnitřní klasifikační řád vychází ze zákna č. 561/2004 Sb. (Šklský zákn). Je sučástí řádu škly. Nedílnu sučástí výchvně

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád B Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád 1. Zásady hdncení průběhu a výsledků vzdělávání a chvání ve škle a na akcích přádaných šklu 1.1 Zásady hdncení průběhu a výsledku vzdělávání

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 1 Č.j.: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ UMĚLECKÁ ŠKOLA KARLOVY VARY, ŠMERALOVA 336/15, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY 5 Pravidla hdncení a klasifikace žáka ZŠ a ZUŠ Vypracval: Schválil: Mgr. Břetislav

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Přílha č. 1 šklníh řádu Základní škly Mánesva Otrkvice, příspěvkvá rganizace Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Tat pravidla hdncení a klasifikace vycházejí ze zákna č. 561/2004 Sb., předšklním,

Více

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy

6. Hodnocení žáků a autoevaluace školy Šklní vzdělávací prgram Škla, základ živta Základní škla a mateřská škla Měčín p.. platný d 1.9.2007 6. Hdncení žáků a autevaluace škly 6.1. Pravidla pr hdncení žáků Hdncení žáků je běžná činnst, kteru

Více

ZŠ Údlice, okres Chomutov

ZŠ Údlice, okres Chomutov ZŠ Údlice, kres Chmutv Obsah: 1 ŠKOLNÍ ŘÁD...3 1.1 Výkn pvinnstí a práv žáků a jejich záknných zástupců ve škle...3 1.1.1 Práva žáků...3 1.1.2 Pvinnsti žáků...3 1.1.3 Práva záknných zástupců...4 1.1.4

Více

HODNOCENÍ ŽÁKŮ. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků upravuje Vyhláška č. 48/2005 Sb.

HODNOCENÍ ŽÁKŮ. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků upravuje Vyhláška č. 48/2005 Sb. Obecné zásady hdncení Hdncení žáků upravuje Vyhláška č. 48/2005 Sb. HODNOCENÍ ŽÁKŮ Cílem a základem každéh hdncení je pskytnut žákvi zpětnu vazbu, tj. c se naučil, zvládnul, v čem se zlepšil,v čem chybuje

Více

ZŠ Údlice, okres Chomutov

ZŠ Údlice, okres Chomutov ZŠ Údlice, kres Chmutv Obsah: 1 ŠKOLNÍ ŘÁD...3 1.1 Výkn pvinnstí a práv žáků a jejich záknných zástupců ve škle...3 1.1.1 Práva žáků...3 1.1.2 Pvinnsti žáků...4 1.1.3 Práva záknných zástupců...4 1.1.4

Více

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ

PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ PORADA ŘEDITELŮ MŠ/ZŠ Irena Tlapákvá duben 2015 NOVELA ŠKOLSKÉHO ZÁKONA vzdělávání sb se speciálními vzdělávacími ptřebami zavedení registru pedaggických pracvníků přijímání d přípravných tříd základní

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel jako součásti výkonu práce Psuzvání zdravtní způsbilsti k řízení mtrvých vzidel jak sučásti výknu práce Zdravtní způsbilst řidiče mtrvých vzidel je jednu ze základních pdmínek bezpečnsti prvzu na pzemních kmunikacích. Prt je zdravtní

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy

ŠKOLNÍ ŘÁD. Účinnost: 25.11.2013. zákonným zástupcům dětí, pracovníkům školy MŠ Holice. Mgr. Mojmír Chytil, ředitel školy ZŠ a MŠ Olmuc Hlice, Náves Svbdy 41 ŠKOLNÍ ŘÁD pracviště Mateřská škla, Náves Svbdy 38 Zpracvala: Jana Skřivánkvá Účinnst: 25.11.2013 Infrmace pdána: Vydal: záknným zástupcům dětí, pracvníkům škly MŠ Hlice

Více

Dokumenty Základní školy v Kojetíně, náměstí Míru 83 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Příloha Školního řádu. Projednán na pedagogické radě dne 1. 9.

Dokumenty Základní školy v Kojetíně, náměstí Míru 83 KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Příloha Školního řádu. Projednán na pedagogické radě dne 1. 9. Dkumenty Základní škly v Kjetíně, náměstí Míru 83 Základní škla Kjetín, náměstí Míru 83 telefn 581762036, IČO 61985571 e-mail: skla@zsnammiru.kjetin.cz web: www.zskjetin.cz KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Přílha Šklníh

Více

Povinnosti žáků a zákonných zástupců žáků

Povinnosti žáků a zákonných zástupců žáků ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracval: Lubš Klasna, ředitel škly Prjednán na pracvní pradě dne: 31. srpna 2006 Šklní řád nabývá platnsti de dne: 4. září 2006 Šklní řád Základní umělecké škly, Rkycany, Jiráskva 181 vydává

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkon povinností a práv žáků a jejich zákonných zástupců ve škole 1.1.1. Práva žáků 1.1.2. Povinnosti žáků Žáci mají povinnost:

ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkon povinností a práv žáků a jejich zákonných zástupců ve škole 1.1.1. Práva žáků 1.1.2. Povinnosti žáků Žáci mají povinnost: ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkn pvinnstí a práv žáků a jejich záknných zástupců ve škle 1.1.1. Práva žáků Žáci mají práv: - na vzdělávání pdle šklníh vzdělávacíh prgramu, - na rzvj sbnsti pdle míry nadání, rzumvých

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha - východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 816/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31. 8. 2015 Šklská

Více

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr)

4.-13.5. Český jazyk a literatura. Povinná zkouška. Písemná práce (10 témat zadaných Centrem, výběr) 4.37. Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2014/ Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr

Více

se sídlem Štefánikova 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net

se sídlem Štefánikova 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net ZÁKLADNÍ ŠKOLA SVATÉ ZDISLAVY KOPŘIVNICE se sídlem Štefánikva 117, KOPŘIVNICE, PSČ:742 21 + 556821457, 731175657 zdislava@zdislava.net www.zdislava.net ŠKOLNÍ ŘÁD Šklní řád je zpracván na základě zákna

Více

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Název Čísl Vlastník SMĚRNICE č. 5 ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ, ŽÁKŮ A DALŠÍCH OSOB O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Tat směrnice nahrazuje: Datum platnsti d: 01.10.2015 Základní právní předpisy:

Více

Základní škola a mateřská škola Načeradec, příspěvková organizace. Školní řád

Základní škola a mateřská škola Načeradec, příspěvková organizace. Školní řád Základní škla a mateřská škla Načeradec, příspěvkvá rganizace Obecná ustanvení Šklní řád Na základě ustanvení ( 30, dst.1) zákna č.561/2004 Sb. předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice, Husova 3

ŠKOLNÍ ŘÁD Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické České Budějovice, Husova 3 ŠKOLNÍ ŘÁD Střední zdravtnické škly a Vyšší dbrné škly zdravtnické České Budějvice, Husva 3 Šklní řád se vydává pr střední zdravtnicku šklu ve šklním rce 2016/2017. Ředitel škly vydává šklní řád pdle 30,

Více

Dohoda o výkonu pěstounské péče

Dohoda o výkonu pěstounské péče Dhda výknu pěstunské péče Název rganizace: Centrum pr dítě a rdinu LATUS Právní frma: bčanské sdružení se sídlem Nýřanská 34, 323 26 Plzeň IČ: 22767452 reg. MVČR 4.11.2011.pd č.j. VS/1-1/86 311/11-R zast.

Více

Základní škola a mateřská škola Načeradec, příspěvková organizace. Školní řád

Základní škola a mateřská škola Načeradec, příspěvková organizace. Školní řád Základní škla a mateřská škla Načeradec, příspěvkvá rganizace Obecná ustanvení Šklní řád Na základě ustanvení ( 30, dst.1) zákna č.561/2004 Sb. předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání

Více

Š K O L N Í Ř Á D OBSAH. ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PAVLOVICE U PŘEROVA, okres Přerov, příspěvková organizace C. C H O V Á N Í Ž Á K Ů

Š K O L N Í Ř Á D OBSAH. ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PAVLOVICE U PŘEROVA, okres Přerov, příspěvková organizace C. C H O V Á N Í Ž Á K Ů ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA PAVLOVICE U PŘEROVA, kres Přerv, příspěvkvá rganizace Pavlvice u Přerva 133, 751 11 Radslavice e-mail : zspavlvice@email.cz telefn : 581 791 256 Š K O L N Í Ř Á D OBSAH

Více

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium

Kritéria přijímacího řízení pro školní rok 2017/2018 čtyřleté studium - obor K/41 Gymnázium Kritéria přijímacíh řízení pr šklní rk 2017/2018 čtyřleté studium - br 79-41-K/41 Gymnázium 1) Vyhlášení prvníh kla přijímacíh řízení d prvníh rčníku vzdělávání ve střední škle d bru vzdělání 79 41 K/41

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Kmplexní zkuška Zkušky ze všech zkušebních předmětů mají frmu didaktickéh testu. Výjimku jsu puze zkušky z jazyků z českéh jazyka a literatury a cizíh

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA EDUARDA ŠTORCHA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTROMĚŘ Školní 315, OSTROMĚŘ, IČ ,

ZÁKLADNÍ ŠKOLA EDUARDA ŠTORCHA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTROMĚŘ Školní 315, OSTROMĚŘ, IČ , ZÁKLADNÍ ŠKOLA EDUARDA ŠTORCHA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTROMĚŘ Šklní 315, 507 52 OSTROMĚŘ, IČ 70999121, e-mail: skla@zsstrmer.cz Název předpisu: ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ SED: VP/2013/09 Účinnst d: 01.09.2013 Spisvý znak:

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web:

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY. Základní škola Kojetín, náměstí Míru 83 telefon , IČO web: Základní škla Kjetín, náměstí Míru 83 telefn 581762036, IČO 61985571 e-mail: skla@zsnammiru.kjetin.cz web: www.zskjetin.cz ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Prjednán na pedaggické radě dne 3. 9. 2012 Platnst d 3. 9.

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1, 293 06 Kosmonosy

ŠKOLNÍ ŘÁD. ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1, 293 06 Kosmonosy ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Ksmnsy, Pdzámecká 1, 293 06 Ksmnsy Obsah 1. Práva a pvinnsti žáka a záknných zástupců... 3 1.1. Žáci mají práv:... 3 1.2. Záknní zástupci mají práv ( 21 zákna č. 561/2004Sb.):... 3 2. Pvinnsti

Více

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád

Pravidla pro hodnocení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád Základní škla, Dbruška, Pulická 378 Šklní řád základní škly (aktualizace 2018 GDPR) Č.j.: ŠŘ/ 2018/ GDPR Účinnst d: 1. 5. 2019 Spisvý znak: Skartační znak: S10 Změny: Aktualizván a dplněn s hledem na GDPR.

Více

Školní řád. Práva a povinosti žáků, jejich zákonných zástupců a pedagogických pracovníků. A. Žáci školy. Práva

Školní řád. Práva a povinosti žáků, jejich zákonných zástupců a pedagogických pracovníků. A. Žáci školy. Práva Církevní základní škla a mateřská škla ve Zlíně Šklní řád I. Obecná ustanvení Na základě ustanvení 30, dst.1) zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský

Více

K l a s i f i k a č n í ř á d Základní škola Jirkov, Studentská 1427, okres Chomutov. Motto: Slyším a zapomínám Vidím a pamatuji si.

K l a s i f i k a č n í ř á d Základní škola Jirkov, Studentská 1427, okres Chomutov. Motto: Slyším a zapomínám Vidím a pamatuji si. K l a s i f i k a č n í ř á d Základní škla Jirkv, Studentská 1427, kres Chmutv Škla pchpení Mtt: Slyším a zapmínám Vidím a pamatuji si Dělám a rzumím Klasifikační řád Tent klasifikační řád byl vytvřen

Více

Školní řád ZŠ Křepice

Školní řád ZŠ Křepice Šklní řád ZŠ Křepice a) Práva žáků máš práv ( zákn 561/2004 Sb. předšklním, základním, vyšším dbrném a jiném vzdělání, ve znění nvely č. 472/2011 Sb. 1. Práv na vzdělávání a šklské služby pdle zákna. 2.

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace Školní řád. Mgr. Lenka Hrušková Bursová

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace Školní řád. Mgr. Lenka Hrušková Bursová Základní škla Kynšperk nad Ohří, kres Sklv, příspěvkvá rganizace Šklní řád ŠKOLNÍ ŘÁD Vydala: Mgr. Lenka Hruškvá Bursvá Pedaggická rada prjednala dne: 30. 08. 2013 Šklská rada schválila dne: 29. 08. 2013

Více

ve školním roce 2017/18

ve školním roce 2017/18 Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2017/18 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1 293 06 Kosmonosy

ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Kosmonosy, Podzámecká 1 293 06 Kosmonosy ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Ksmnsy, Pdzámecká 1 293 06 Ksmnsy Na základě ustanvení 30 zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) vydávám p prjednání v pedaggické

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. SŠ PTA JIHLAVA tř. Legionářů 3, 586 01 Jihlava

ŠKOLNÍ ŘÁD. SŠ PTA JIHLAVA tř. Legionářů 3, 586 01 Jihlava ŠKOLNÍ ŘÁD SŠ PTA JIHLAVA tř. Leginářů 3, 586 01 Jihlava Š k l n í ř á d S Š P T A J i h l a v a Obsah: Pužité zkratky... 2 Úvd... 2 1. Pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí dtčených sb... 2 1.1 Práva žáků...

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace Školní řád. Mgr. Lenka Hrušková Bursová, MBA

ŠKOLNÍ ŘÁD. Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace Školní řád. Mgr. Lenka Hrušková Bursová, MBA Základní škla Kynšperk nad Ohří, kres Sklv, příspěvkvá rganizace Šklní řád ŠKOLNÍ ŘÁD Vydala: Mgr. Lenka Hruškvá Bursvá, MBA Pedaggická rada prjednala dne: 25. 8. 2016 Šklská rada schválila dne: 29. 8.

Více

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016

Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT, metodik ICT. Plán práce 2015/2016 Š K O L N Í R O K 2 0 1 5 / 2 0 1 6 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT, metdik ICT Plán práce 2015/2016 Náplň činnsti Náplň práce ICT krdinátra vychází z vyhlášky 317/2005

Více

Š K O L N Í Ř Á D Zpracovaný zákona č. 561/2004 Sb

Š K O L N Í Ř Á D Zpracovaný zákona č. 561/2004 Sb Š K O L N Í Ř Á D Zpracvaný zákna č. 561/2004 Sb Obsahuje a) pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí žáků a jejich záknných zástupců a pdrbnsti pravidlech vzájemných vztahů s pedaggickými pracvníky b) prvz a

Více

Školní řád, vnitřní řád školní družiny a vnitřní řád školní jídelny (verze platná od )

Školní řád, vnitřní řád školní družiny a vnitřní řád školní jídelny (verze platná od ) Č.j. : Spisvý znak: ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV, HORNICKÁ 4387 Účinnst: d 1. 1. 2005 Skartační znak: Pčet stran: 28 Pdpis ředitele škly: Na základě 30 zákna č. 561/2005 Sb. v platném znění vydávám: Šklní řád,

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD STŘEDNÍ UMĚLECKOPRŮMYSLOVÁ ŠKOLA HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ A NÁBYTKU, HRADEC KRÁLOVÉ, 17. LISTOPADU 1202

ŠKOLNÍ ŘÁD STŘEDNÍ UMĚLECKOPRŮMYSLOVÁ ŠKOLA HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ A NÁBYTKU, HRADEC KRÁLOVÉ, 17. LISTOPADU 1202 ŠKOLNÍ ŘÁD STŘEDNÍ UMĚLECKOPRŮMYSLOVÁ ŠKOLA HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ A NÁBYTKU, HRADEC KRÁLOVÉ, 17. LISTOPADU 1202 Šklní řád je vydán na základě ustanvení 30 zákna č.561/2004 Sb. předšklním, základním, středním,

Více

Didaktický test. Didaktický test

Didaktický test. Didaktický test Maturitní zkuška na Cyrilmetdějském gymnáziu ve šklním rce 2013/14 Průběh a rzsah maturitní zkušky na gymnáziu stanví 77 a další zákna č.561/2004 a vyhláška MŠMT č.177/2009 Sb. v aktuálním znění. Pr šklní

Více

Školní řád, vnitřní řád školní družiny a vnitřní řád školní jídelny (verze platná od )

Školní řád, vnitřní řád školní družiny a vnitřní řád školní jídelny (verze platná od ) Č.j. : Spisvý znak: ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHOMUTOV, HORNICKÁ 4387 Účinnst: d 1. 1. 2005 Skartační znak: Pčet stran: 28 Pdpis ředitele škly: Na základě 30 zákna č. 561/2005 Sb. v platném znění vydávám: Šklní řád,

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace Základní škla Úvaly, kres Praha - výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 Úvaly ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 2. ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 631/2012 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne: 31.8.2012 Šklská

Více

Školní řád Základní škola Hněvotín

Školní řád Základní škola Hněvotín Obecná ustanvení Šklní řád Základní škla Hněvtín 1. Šklní řád upravuje pdrbnsti k výknu práv a pvinnstí žáků, jejich záknných zástupců a zaměstnanců škly a pdrbnsti pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci

Více

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou.

1. Státní fond rozvoje bydlení (dále jen Fond ) je právnickou osobou. STATUT STÁTNÍHO FONDU ROZVOJE BYDLENÍ NOVÉ ZNĚNÍ Článek 1 - Úvdní ustanvení 1. Státní fnd rzvje bydlení (dále jen Fnd ) je právnicku sbu. 2. Fnd byl zřízen záknem č. 211/2000 Sb., Státním fndu rzvje bydlení

Více

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82

Základní škola Úvaly, příspěvková organizace. Základní škola Úvaly, okres Praha východ nám. Arnošta z Pardubic 8, 250 82 Základní škla Úvaly, kres Praha výchd nám. Arnšta z Pardubic 8, 250 82 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 15. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Č.j.: ZS 832/2015 Vypracval: Schválil: Pedaggická rada prjednala dne 31.

Více

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY OBECNÁ USTANOVENÍ

ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY OBECNÁ USTANOVENÍ OBECNÁ USTANOVENÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb. v platném znění. předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) v platném znění vydávám

Více

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samostatná odborná práce

65 51 H/01 Kuchař číšník. Téma 2012_SOP_ kuchař, číšník samostatná odborná práce 65 51 H/01 Kuchař číšník Téma "2012_SOP_ kuchař, číšník" samstatná dbrná práce 1. Zadání samstatné dbrné práce (SOP) Předlžené zadání je sučástí jedntnéh zadání závěrečných zkušek a jeh realizace je pvinná.

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov, příspěvková organizace

Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov, příspěvková organizace Gymnázium a Střední dbrná škla, Rýmařv, příspěvkvá rganizace ŠKOLNÍ ŘÁD přadvé čísl: 1.2.1 spisvý znak: 3.1.1 skartační znak: A5 čísl jednací: GRY/00327/2019 Vydala: Mgr. Zdena Kvaříkvá, ředitelka škly

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. (1)Školní řád a vnitřní řád upravuje

ŠKOLNÍ ŘÁD. (1)Školní řád a vnitřní řád upravuje ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA STEHELČEVES, OKRES KLADNO ŠKOLNÍ ŘÁD Na základě ustanvení 30 zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) vydávám

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkon povinností a práv ţáků a jejich zákonných zástupců ve škole Práva ţáků Povinnosti ţáků Ţáci mají povinnost:

ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkon povinností a práv ţáků a jejich zákonných zástupců ve škole Práva ţáků Povinnosti ţáků Ţáci mají povinnost: ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Výkn pvinnstí a práv ţáků a jejich záknných zástupců ve škle 1.1.1. Práva ţáků Ţáci mají práv: - na vzdělávání pdle šklníh vzdělávacíh prgramu, - na rzvj sbnsti pdle míry nadání, rzumvých

Více

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách)

Vnitřní předpis města Náchoda pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (mimo režim zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách) platná d 1.1.2016 Vnitřní předpis města Náchda pr zadávání veřejných zakázek maléh rzsahu (mim režim zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách) Zadavatel je pvinen ddržvat zásady transparentnsti, rvnéh

Více

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014

DOBRÁ ŠKOLA Ústeckého kraje 2013/2014 Krajský úřad Ústeckéh kraje Sutěž - DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014 Pdmínky sutěže Odbr SMT 20.11.2013 Pdmínky celkrajské mtivační sutěže na šklní rk 2013/2014 DOBRÁ ŠKOLA Ústeckéh kraje 2013/2014

Více

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019

Sdělení ředitele školy o průběhu maturitní zkoušky v roce 2019 Střední průmyslvá škla, Obchdní akademie a Jazykvá škla s právem státní jazykvé zkušky Frýdek- Místek, příspěvkvá rganizace 28. října 1598, 738 01 Frýdek-Místek 558 406 111 ředitel: 558 406 211 skla@spsafm.cz

Více

Střední škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm

Střední škola cestovního ruchu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm Střední škla cestvníh ruchu a Jazykvá škla s právem státní jazykvé zkušky, s.r.., Ržnv pd Radhštěm dle zák.č. 561/2004 Sb.(šklský zákn), 30 vydává ŠKOLNÍ ŘÁD 1. Všebecná ustanvení, rganizace prvzu škly

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá školka Kurz DVPP Žádst akreditaci DVPP Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Vzdělávací prgram,,bezpečná a zdravá šklka Přadvé čísl: 13 1. Název vzdělávacíh prgramu: Bezpečná a zdravá šklka 2. Obsah - pdrbný

Více

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže

ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE. Oddíl I. Základní úkol domova mládeže ŘÁD DOMOVA MLÁDEŽE Oddíl I. Základní úkl dmva mládeže Dmv mládeže má za úkl zabezpečit ubytvání, stravvání a výchvu, která navazuje na výchvně vzdělávací činnst Střední průmyslvé škly a Obchdní akademie,

Více

Školní řád. Školní řád ZUŠ Sušice. Obecná ustanovení ČÁST PRVNÍ. platný od 2. ledna 2018

Školní řád. Školní řád ZUŠ Sušice. Obecná ustanovení ČÁST PRVNÍ. platný od 2. ledna 2018 Šklní řád Šklní řád ZUŠ Sušice platný d 2. ledna 2018 Obecná ustanvení Šklní řád Základní umělecké škly Sušice, příspěvkvé rganizace (dále jen ZUŠ Sušice), vydává ředitel škly na základě zákna č. 561/2004

Více

vnitřní řád školní družiny

vnitřní řád školní družiny vnitřní řád šklní družiny Základní škla Hluk, kres Uherské Hradiště, příspěvkvá rganizace Vnitřní řád šklní družiny (dále ŠD) je vydáván v suladu ustanvením 30 dst. 1 zákna č. 561/2004 Sb., předšklním,

Více

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance)

1. Seminář k obsahu zákoníku práce, dalším souvisejícím právním úpravám a k sociálnímu dialogu (seminář je určen pro vedoucí zaměstnance) Základní zaměření dvu typů seminářů a jejich bsahvá náplň má za cíl pskytnut veducím zaměstnancům v becné rvině infrmace zákníku práce a dalších suvisejících právních úpravách, včetně infrmací prblematice

Více

Školní řád. Základní škola Cheb, Kostelní náměstí 14, příspěvková organizace. Pedagogickou radou schválen dne:

Školní řád. Základní škola Cheb, Kostelní náměstí 14, příspěvková organizace. Pedagogickou radou schválen dne: Základní škla Cheb, Kstelní náměstí 14, příspěvkvá rganizace Šklní řád Pedaggicku radu schválen dne: Prjednán a schválen ve šklské radě dne: Šklní řád nabývá účinnsti dnem: V Chebu, dne: Ředitelka škly:

Více

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013

Š K O L N Í R O K / ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52. Mgr. Radomír Palát koordinátor ICT. Plán práce 2012/2013 Š K O L N Í R O K 2 0 1 2 / 2 0 1 3 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV, E. VALENTY 52 Mgr. Radmír Palát krdinátr ICT Plán práce 2012/2013 Náplň činnsti Náplň práce ICT metdika vychází z vyhlášky 317/2005 upravené

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK

Charakteristika vyučovacího předmětu RUSKÝ JAZYK Gymnázium, Milevsk, Masarykva 183 Šklní vzdělávací prgram (ŠVP) pr nižší stupeň smiletéh všebecnéh studia 5.1.4. Jazyk a jazykvá kmunikace Charakteristika vyučvacíh předmětu RUSKÝ JAZYK Obsahvé, časvé

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brno 20. prosince 2012 *UOHSX004HI9Y* UOHSX004HI9Y USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S339/2012/VZ-21769/2012/523/Krk Brn 20. prsince 2012 Úřad pr chranu hspdářské sutěže příslušný pdle 112 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, ve znění

Více

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11.

PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE. 27. 11. PODPORA VYBUDOVÁNÍ A PROVOZU ZAŘÍZENÍ PÉČE O DĚTI PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU PRO PODNIKY I VEŘEJNOST MIMO HL. M. PRAHU / V HL. M. PRAZE 27. 11. 2015, Praha PŘEDSTAVENÍ VÝZEV PŘEDSTAVENÍ VÝZEV Pdpra vybudvání a

Více

MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, RAKOVNÍK, PRAŽSKÁ Školní řád

MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, RAKOVNÍK, PRAŽSKÁ Školní řád MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, RAKOVNÍK, PRAŽSKÁ 1222 Šklní řád Rakvník 2018 Obsah: I. Zásady a cíle vzdělání 4 II. Práva žáků a záknných zástupců nezletilých žáků 4 III. Pvinnsti žáků a záknných zástupců

Více

Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Doksy

Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Doksy Zápis ze schůze šklské rady 28. 04. 2016 Zápis z jednání ŠKOLSKÉ RADY při ZŠ K. H. Máchy Dksy Datum: 28. 04. 2016; 15:30 hd. Míst: ředitelna ZŠ Přítmni: Bc. Jana Strnkvá Pavlína Karešvá Mgr. Jindřiška

Více

Pravidla pro hodnocení žáků

Pravidla pro hodnocení žáků Přílha č. 1 - Pravidla pr hdncení výsledků vzdělávání žáků Klasifikační řád Pravidla pr hdncení žáků Pravidla hdncení a klasifikace žáka Gymnázia Valašské Klbuky se řídí záknem č. 561/2004 Sb., šklským

Více

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy

Technická specifikace předmětu plnění. VR Organizace dotazníkového šetření mobility obyvatel města Bratislavy Technická specifikace předmětu plnění VR Organizace dtazníkvéh šetření mbility byvatel města Bratislavy Zadavatel: Centrum dpravníh výzkumu, v. v. i. dále jen zadavatel 1 PŘEDMĚT VEŘEJNÉ ZAKÁZKY Předmětem

Více

Základní škola Vamberk, okres Rychnov nad Kněžnou Komenského 95, 517 54 Vamberk tel. č. 494 541 324 e-mail: skola@zsvamberk.cz

Základní škola Vamberk, okres Rychnov nad Kněžnou Komenského 95, 517 54 Vamberk tel. č. 494 541 324 e-mail: skola@zsvamberk.cz Základní škla Vamberk, kres Rychnv nad Kněžnu Kmenskéh 95, 517 54 Vamberk tel. č. 494 541 324 e-mail: skla@zsvamberk.cz Vypracval Mgr. Martin Vrkslav, ředitel škly Pedaggická rada prjednala dne 1. 9. 2015

Více

Č. j.: D-2/2013. Školní řád byl schválen školskou radou dne 7. března 2013. Směrnice nabývá účinnosti dne 1. 4. 2013

Č. j.: D-2/2013. Školní řád byl schválen školskou radou dne 7. března 2013. Směrnice nabývá účinnosti dne 1. 4. 2013 Základní škla Karla Klíče Hstinné Č. j.: D-2/2013 Na základě ustanvení zákna č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) vydávám jak statutární rgán

Více

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net

Pravidla on-line výběrových řízení ENTERaukce.net Pravidla n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net (dále jen pravidla) I. Účel pravidel: Účelem těcht pravidel je pdrbně stanvit průběh realizace n-line výběrvých řízení ENTERaukce.net v elektrnické aukční

Více

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání

Želešice - vodovodní řád pro zónu k podnikání VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY A OZNÁMENÍ O ZAHÁJENÍ ZADÁVACÍHO ŘÍZENÍ V suladu s ustanvením 38 zákna č.137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, Vás tímt vyzýváme k pdání nabídky pr zjedndušené pdlimitní

Více

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ

Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín, příspěvková organizace. Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Základní škla a mateřská škla Dlní Bjanvice, kres Hdnín, příspěvkvá rganizace Směrnice č. 2/2007 ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ Září 2012 1 1. Obecná ustanvení Základní škla a mateřská škla Dlní Bjanvice, kres Hdnín, příspěvkvá

Více

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011

Tvorba jednotného zadání závěrečné zkoušky ve školním roce 2010/2011 Tvrba jedntnéh zadání závěrečné zkušky ve šklním rce 2010/2011 bry středníh vzdělání kategrie E pracvní verze 1 Obsah I. Organizace tvrby JZZZ 1. Harmngram tvrby JZZZ 4 2. Činnst autrskéh týmu 6 3. Kntakty

Více

Zpráva pro uživatele

Zpráva pro uživatele Zpráva pr uživatele verze 1.0 Zpráva pr uživatele Histrie dkumentu: Verze Datum Schválil 1.0 26.7.2005 Manažer QCA e-mail: manager.pstsignum@cpst.cz Tent dkument pskytuje základní přehled hierarchii certifikačních

Více

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod

Výzva k podání nabídky na veřejnou zakázku: Právní služby a poradenství pro Regionální radu regionu soudržnosti Jihovýchod Výzva k pdání nabídky na veřejnu zakázku: Právní služby a pradenství pr Reginální radu reginu sudržnsti Jihvýchd zadávanu pdle 6 zákna č. 137/2006 Sb., veřejných zakázkách, v platném znění, jak zakázku

Více

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2018/2019 Přijímací řízení prbíhá v suladu se záknem č. 561/2004 Sb., předšklním, základním, středním, vyšším dbrném a jiném vzdělávání (šklský zákn) a v suladu

Více

Charakteristika vzdělávacího programu

Charakteristika vzdělávacího programu Charakteristika vzdělávacíh prgramu Základní filsfie mateřské škly:,,důležitější pr dítě předšklníh věku je, jak se v mateřské škle cítí, než t c umí a zná. Vzdělávací cíle vyplývající z filsfie škly:

Více

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné

Smlouva č. /2014 o poskytování služby sociální péče domova se zvláštním režimem. Oáza pokoje pro psychicky nemocné Smluva č. /2014 pskytvání služby sciální péče dmva se zvláštním režimem Oáza pkje pr psychicky nemcné dle 91 zákna č. 108/2006 Sb., sciálních službách, v platném znění. (dále jen Smluva) paní / panem (dále

Více

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE

DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE DODATEČNÉ INFORMACE K ZADÁVACÍM PODMÍNKÁM Č. IX ZE DNE 24. 07. 2013 ZADAVATEL: Česká republika Ministerstv práce a sciálních věcí Sídlem: Na Příčním právu 1/376, 128 01 Praha 2 Jednající: Ing. Janem Havránkem,

Více

Dům tří přání www.dumtriprani.cz

Dům tří přání www.dumtriprani.cz Dům tří přání Pmáháme dětem a jejich rdinám, které se citly v krizvé situaci. Naší snahu je umžnit těmt dětem bezpečný vývj v půvdní rdině. Pracviště dmu tří přání Ambulantně terénní centrum Terrnská 7,

Více

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ SMLOUVA O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Níže uvedenéh dne, měsíce a rku uzavřely smluvní strany: Splečnst: Se sídlem: IČO: DIČ: Zastupená: Kntaktní email: Splečnst je zapsána v bchdním rejstříku vedeném Krajským

Více

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Kncepce pradenských služeb pskytvaných ve škle Šklní prgram (strategie) pedaggick-psychlgickéh pradenství Č.j.: 27317/2004-24 Nvelizvána vyhláška č.72/2005 Sb., pskytvání pradenských služeb ve šklách a

Více

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami

uzavřená podle 1746 odst. 2 občanského zákoníku níže uvedeného dne, měsíce a roku mezi následujícími smluvními stranami Smluva revitalizaci, svícení, bnvě, údržbě a prvzvání distribuční sustavy elektrické energie sítě veřejnéh světlení na základě metdy Energy Perfrmance and Quality Cntracting uzavřená pdle 1746 dst. 2 bčanskéh

Více

Trvání soutěže: Soutěž trvá od okamžiku vyhlášení na sociální síti FACEBOOK dne 22.9. 2015 do konce dne 25.12.2015.

Trvání soutěže: Soutěž trvá od okamžiku vyhlášení na sociální síti FACEBOOK dne 22.9. 2015 do konce dne 25.12.2015. Pravidla sutěže Desperads Facebk sutěž" Přadatel sutěže: Přadatelem sutěže je splečnst Heineken Česká Republika, a.s., se sídlem v Krušvicích, U Pivvaru 1, IČO 45148066, zapsaná v bchdním rejstříku vedeném

Více

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád

Mateřská škola V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvková organizace. Směrnice č. 7 / 2015. Školní řád Mateřská škla V zahradě Liberec Žitavská 122/68, příspěvkvá rganizace Směrnice č. 7 / 2015 Šklní řád Vydal : Ředitelka Mateřské škly V zahradě Liberec, Žitavská 122/68 Bc. Vlasta Tesařvá Účinnst : d 01.

Více

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO

aneb Doporučení pro přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pro pedagogické pracovníky v oblasti EVVO Rukvěť ekvzdělavatele I. Rukvěť (ek)vzdělavatele I. aneb Dpručení pr přípravu a realizaci vzdělávacích akcí pr pedaggické pracvníky v blasti EVVO Vzdělávací akce pr pedaggické pracvníky charakteristika

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14

ŠKOLNÍ ŘÁD. Soukromá mateřská škola Jahoda, Vybíralova 969, Praha 14 ŠKOLNÍ ŘÁD Sukrmá mateřská škla Jahda, Vybíralva 969, Praha 14 1. Úvdní ustanvení Šklní řád upravuje pdrbnsti výknu práv a pvinnstí záknných zástupců dětí v Sukrmé mateřské škle Jahda, Vybíralva 969, Praha

Více

Směrnice rektora č. 18/2015

Směrnice rektora č. 18/2015 Slezská univerzita v pavě Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě Vydán: V pavě, listpad 2015 Směrnice rektra č. 18/2015 rigrózním řízení na Slezské univerzitě v pavě či.

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ /0.0/0.0/15_005/ MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ V ORP DOMAŽLICE REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000067 Pracvní skupina Předšklní vzdělávání a péče: dstupnst inkluze kvalita 26. 5. 2016 Dmažlice OBSAH

Více

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY

VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY VNITŘNÍ PRAVIDLA ODLEHČOVACÍ SLUŽBY KDO JSME A KOMU SLOUŽÍME platná d 1. 4. 2015 Charakteristika dlehčvací služby Odlehčvací služba je terénní služba pskytvaná sbám, které mají sníženu sběstačnst z důvdu

Více

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST

METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST METODIKA ZPŮSOBILÝCH VÝDAJŮ OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST www.esfcr.cz Identifikační čísl: MAD 95 Přílha OM OP LZZ: D5 Čísl revize: 12 Čísl vydání: 2.1 Stránka:

Více

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem

Tento projekt je spolufinancován. a státním rozpočtem Tent prjekt je splufinancván Evrpským sciálním fndem a státním rzpčtem Z a d á v a c í d k u m e n t a c e Odbrná publikace Management kulturníh cestvníh ruchu a návazné šklení pr prjekt OP RLZ - MMR Odbrná

Více