7. Měření výšky hladiny

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "7. Měření výšky hladiny"

Transkript

1 7. Měření výšky hladiny Při měření výšky hladiny se jedná o určení polohy rozhraní kapaliny a plynnou látkou (voda - vzduch), mezi dvěma nemísitelnými kapalinami, nebo o signalizaci hladiny sypkých látek. Často se změřená výška hladiny používá k vypočtu objemu měřené látky. Moderní hladinoměry dosahují maximálně těchto parametrů: měřicí rozsah až 70 m, přesnost měření až 1 mm, tlak až 500 kpa, teplota až 500 C. 7.1 Mechanické hladinoměry Přímé hladinoměry Nejjednodušším přímým hladinoměrem je stavoznak. Je to obvykle skleněná trubice připojená přes uzavírací ventily. Stavoznak tvoří se zásobníkem spojité nádoby. Nejčastěji stavoznaky umožňují pouze vizuální sledování hladiny. Elektrický výstupní signál je možné případně získat např. umístěním plováku s feromagnetickým nástavcem v trubici, Plovák s nástavcem může představovat jádro indukčnostního snímače polohy. Plovákové hladinoměry Plovákově hladinoměry měří výšku hladiny nebo rozhraní dvou kapalin podle polohy plováku plovoucího na hladině. Vertikální změny jeho polohy se převádí různými převodníky na požadovaný výstupní signál. Pro měření velkých změn h1adin až do 40 m se používají plováky tvaru válce s polokulovými dny, které jsou vedeny vertikálně a které musí být tak vyváženy aby měřená hladina byla v úrovni válcové části plováku. Plovák tvaru koule musí být vyvážený tak, aby byl ponořen polovinou svého objemu. Válcový plovák bývá v nejjednodušším případě zavěšený na lanku a vyvážený protizávažím, jehož poloha je mírou výšky hladiny, nebo se lanko přímo navíjí na bubínek, jehož natočení indikuje stav hladiny. Obr. 7.1 Princip plovákového hladinoměru Jiný způsob přenosu polohy prstencového plováku na vyhodnocovací stupnici bubínku je znázorněn na obr. 7.

2 Obr. 7. Hladinoměr s prstencovým plovákem,1- prstencový plovák s magnetickou vložkou, 3 - jádro z feromagnetického materiálu, 4 bubínek Pro převedení pohybu plováku na elektrický signálu je možné použít odporové snímače polohy, nebo indukčnostní snímače. Plovák je veden vodicí trubkou, která na konci nese jádro z feromagnetického materiálu, zasahující do dutiny indukční cívky. Častý je dá1kový přenos polohy plováku selsyny, kdy plovák pomocí převodového mechanizmu pohybuje hřídelí rotoru selsynu vysílače a poloha hřídele rotoru selsynu přijímače se zapisuje. Obr. 7.3 Plovák s indukčnostním snímačem Všechny uvedené převodové mechanismy působí silou tření F t, která brzdí pohyb plováku. Plovák proto změní svou polohu teprve tehdy, když změna hladiny bude větší než což je tzv. necitlivost plováku. Jí odpovídající vztlaková síla se rovná síle F t. Necitlivost plováku je tedy výška hladiny, která nezpůsobí pohyb plováku a je dána vztahem: h P = F t S ρ g kde S je průřez plováku, ρ hustota kapaliny. Známe-li sílu tření F t, můžeme navrhnout takový plovák, při kterém dosáhneme požadovanou necitlivost.

3 7.1. Silové hladinoměry Silově hladinoměry měří výšku hladiny nebo rozhraní hladin dvou kapalin podle silových účinků kapaliny, a to na základě velikosti jejího vztlaku, kterým působí na ponořeně těleso, nebo podle hydrostatického tlaku v určitě výšce pod hladinou. Hladinoměry s ponorným tělesem Ponorně těleso je tvaru protáhlého válce. Je částečně ponořené v měřené kapalině, při měření rozhraní je ponořeno úplně. Změna vztlaku a tedy i efektivní tíhy ponorného tělesa je kompenzována deformaci pružiny, na které je ponorné těleso zavěšeno, nebo deformací torzní trubky, spojené táhlem s ponorným tělesem. Obr.7.4 Hladinoměr s ponorným tělesem a) princip hladinoměru, b) hladinoměr s indukčnostním snímačem. 1-ponorně těleso, -pružina, 3-jádro cívky, 4-indukční cívka Při nulovém stavu hladiny je deformace pružiny taková, že ukazatel 3 stojí na nule stupnice. Zvedne-li se hladina o výšku h, pak se zvýší vztlak a plovák stoupne, tím se stlačí pružina o délku s, která je úměrná výšce hladiny. Síla Fp deformující pružinu F p = k s kde k je tuhost pružiny. Na základě rovnosti této síly a síly vztlakové síly působící na těleso se odvodí statická charakteristika hladinoměru S h ρ g s = = K h k + S ρ g Konstanta úměrnosti K je závislá na konstrukci a na měrné hmotnosti kapaliny a také na teplotě. Hydrostatické hladinoměry Hydrostatické h1adinoměry měří výšku hladiny nebo na zák1adě hydrostatického t1aku v určitém místě pod hladinou. K měření hydrostatických tlaků se používá rtuťových nebo deformačních manometrů. V případě znečištěných kapalin se před manometr přidávají

4 odkalovací nádobky. Princip uspořádání hydrostatického hladinoměru je na obr. 7.5, na kterém je vidět, že zák1adnu, od které měříme hladinu tvoří měřicí systém. Obr.7.5 Princip hydrostatického hladinoměru Změna tlaku v měrném potrubí manometru je přímo úměrná změně výšky hladiny. Aby mohla mít stupnice hladinoměru pevnou nulu, používají se hydrostatické hladinoměry s pomocnou nádrží (obr. 7.6). Pomocná nádrž může být umístěnav ní se udržuje konstantní hladina pomocí přepadu. Použitý manometr musí být diferenční. Obr. 7.6 Hladinoměr s pomocnou nádrží v úrovni minimální hladiny Pro údaj manometru dle obr. 7.6 platí rovnice p = h ρ g Diferenční manometr lze ocejchovat přímo v hodnotách výšky hladiny. Pro měření a signalizaci hladin sedimentujících kapalin, nebo sypkých látek se používají hydrostatické hladinoměry se zabudovanou ocelovou membránou ve stěně nádrže. Ta přenáší tlak na připojený měřicí manometr. Pro měření výšky rozhraní dvou nemísitelných kapalin se používají dva tlakoměry, jak je znázorněno na obr.7.7. První manometr M1 ukazuje výšku kapaliny o větší hustotě, druhý manometr M celkovou výšku hladiny.

5 Obr. 7.7 Měření rozhraní dvou kapalin hydrostatickým hladinoměrem Pneumatické hladinoměry Sem patří provzdušňovací hladinoměry (s trvalým přívodem vzduchu) a hladinoměry se zvonem. Hladinoměry s trvalým přívodem vzduchu (také probublávací) měří výšku hladiny podle velikosti odporu, který klade kapalina výtoku vzduchu z tzv. impulzní trubky, jejíž ústí je u dna nádrže. Tento odpor úměrný hydrostatickému tlaku se projevuje jako tlak v impulzní trubce, který měříme. Obr. 7.8 Princip provzdušňovacího hladinoměru 1-manometr -regulátor průtoku Hladinoměry se zvonem počítáme mezi pneumatické bez trvalého přívodu vzduchu. Princip je na obr Jejich zvon je umístěn nad dnem nádrže (nad vrstvou usazenin). Do zvonu přivedeme vzduch nebo inertní plyn, takže se uvnitř vytvoří hladina kapaliny. Zvon má být takových rozměrů, aby se výška hladiny uvnitř se změnou vnější hladiny příliš neměnila, protože tvoří základnu pro měření hladiny. Výhodou těchto hladinoměrů je to, že nečeří hladinu jako provzdušňovací hladinoměry a že nepotřebují trvalý přívodu vzduchu. Musí mít však zajištěnou dokonalou těsnost přívodního potrubí. Měříme-li hladinu agresivní kapaliny, její páry mohou klidovým prostorem zvonu a trubky stoupat k manometru. V tom případě Je tedy nutné chránit tlakoměrný systém oddělovací kapalinou, např. olejem, nebo zvon uzavřít pružnou membránou. Přívod tlakového vzduchu slouží pouze pro naplnění zvonu.

6 Obr. 7.9 Hladinoměr se zvonem a) otevřeným, b) uzavřeným membránou 7. Elektrické hladinoměry 7..1 Optické hladinoměry V nepřístupných prostorách např. sklářských a hutních pecí je možné měřit výšku hladiny taveniny pomocí odrazu světelných paprsků od hladiny. Funkce světelného hladinoměru je zřejmá z obr Obr.7.10 Optický hladinoměr Při signalizaci stavu hladiny je signalizační obvod spínáním obvodů fotodiod umístěných ve stěně nádrže tak, aby byla vždy jedna osvětlena paprskem odraženým od určité výšky hladiny. Jestliže chceme plynulé měření pak je systém fotodiod přestavován servomechanizmem ovládaným tak, aby byla osvětlena vždy prostřední fotodioda. Mírou výšky hladiny je pak její poloha. Radioisotopové hladinoměry využívají zářivého toku Φ radioaktivního gamma záření, které klesá úměrně s druhou mocninou vzdálenosti L mezi zdrojem a detektorem podle vztahu Φ = Φ L0 0 L Intenzita záření klesá také úměrně s tloušťkou materiálu d mezi zdrojem a detektorem podle vztahu Φ = Φ exp( α ) 0 d kde α je lineární součinitel zeslabení.

7 Této platnosti fyzikálních zákonů lze využít pro měření výšky hladiny kapalin a sypkých materiálů. Výhodou izotopových měřidel hladiny je možnost měření bez zásahu do vnitřku nádrží. Obr.7.11 Princip izotopového hladinoměru Existuje řada dalších různých provedení radioizotopových hladinoměrů. Radioizotop může být umístěn na plováku detektor zářeni na víku nádrže. Se změnou výšky hladiny se mění také tloušťka materiálu přes kterou záření prochází. Tím se mění i tok záření dopadajícího na detektor. 7.. Kapacitní hladinoměry Tyto hladinoměry převádějí měření hladiny na měření kapacity snímacího kondenzátoru, jehož vnitřní elektroda je částečně ponořena do sledované kapaliny. Vnitřní elektrodou je kovová tyč, která v případě vodivé kapaliny může být elektricky izolována. Vnější elektrodou je vodivý plášť nádoby. Uspořádání je na obr Obr.7.1. Kapacitní stavoznaky s neizo1ovanou elektrodou Je-li vnější nádoba ve tvaru válce potom pro kapacity platí následující vztahy. C = C C1 C πε 0ε r1 C1 = d ln d 1 ( H h)

8 C C 0 πε 0ε r = d ln d 1 = konst h kde ε r je poměrná permitivita měřené kapaliny, ε r1 poměrná permitivita prostoru nad měřenou hladinou (pro vzduch rovna 1). Z uvedených vztahů lze odvodit celkovou kapacitu za předpokladu, že ε r1 = konst, ε r = konst C = k1 h + k Kapacita C se měří střídavým můstkem podle obr Obr Převodník kapacitního hladinoměru 7..3 Konduktometrické hladinoměry Konduktometrické h1adinoměry vyžadují elektrický vodivé kapaliny nebo sypké látky a používají se především pro signalizaci hladiny. Hladinoměr má ve sledovaných stavech hladiny, např. v minimálním, středním,nebo maximálním umístěné válcové elektrody upevněné na tyčích, elektrody jsou za pojeny do obvodu střídavého napětí, z bezpečnostních důvodů 1-4 V. Jestliže hladina vodivé látky dostoupí k elektrodě, uzavře se prostřednictvím vodivé látky její obvod, v němž je zapojeno signalizační zařízení, (žárovka, LED dioda). Jednou elektrodou může být kovová vodivá nádrž kapaliny. Není-li to možné, umístíme ve výši minimálního stavu hladiny další elektrodu.

9 Obr.7.14 Hladinoměr s elektrodami 1 elektrody, - signalizační žárovky, 3 - izolace elektrod 7..4 Ultrazvukově hladinoměry Ultrazvukově hladinoměry měří výšku hladiny na základě času, za který ultrazvukový impulsní signál odražený od měřené hladiny dopadne na přijímač. Vysílač umístěný na víku zásobníku vyšle ultrazvukový signál, který po odrazu od hladiny dopadne na přijímač. Ten potom vyšle impuls k čítači impulsů a spustí vyslání dalšího signálu. Mírou výšky hladiny je frekvence ultrazvukových impulsů, čím je jejich frekvence větší, tím je hladina vyšší. Ultrazvukové měření hladiny je vhodně pro kapaliny i sypké látky, Jo to měření bezdotykové s rozsahem od několika cm až do 70 m, ovšem za předpokladu, že mezi snímačem a měřenou hladinou je čistý vzduch bez prachu a kondenzujících par. Výhodou ultrazvukových hladinoměrů je to, že jejich instalování nevyžaduje porušení stěn zásobníku - snímač s vysílačem a přijímačem může být umístěn vně zásobníku. Jejich použití je omezeno teplotou (do 150 C) a tlakem (do 500 kpa). Obr Princip ultrazvukových hladinoměrů, 1-přijímač, -vysílač, 3-převodník

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot

Snímače hladiny. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora. Základní pojmy. měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot Snímače hladiny Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Základní pojmy Použití snímačů hladiny (stavoznaků) měření výšky hladiny kapalných látek a sypkých hmot O výběru vhodného snímače rozhoduje požadovaný rozsah

Více

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny

Mechanika tekutin. Tekutiny = plyny a kapaliny Mechanika tekutin Tekutiny = plyny a kapaliny Vlastnosti kapalin Kapaliny mění tvar, ale zachovávají objem jsou velmi málo stlačitelné Ideální kapalina: bez vnitřního tření je zcela nestlačitelná Viskozita

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU

PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU PARAMETRY MĚŘENÉ NA DVOUPROUDÉM MOTORU EPR vstup NACT OLEJ OP,OT, OQ FF/ FU FP PALIVO EGT EPR výstup Obr.1 NK - nízkotlaký kompresor, VK - vysokotlaký kompresor, VT - vysokotlaká turbina, NT - nízkotlaká

Více

34_Mechanické vlastnosti kapalin... 2 Pascalův zákon _Tlak - příklady _Hydraulické stroje _PL: Hydraulické stroje - řešení...

34_Mechanické vlastnosti kapalin... 2 Pascalův zákon _Tlak - příklady _Hydraulické stroje _PL: Hydraulické stroje - řešení... 34_Mechanické vlastnosti kapalin... 2 Pascalův zákon... 2 35_Tlak - příklady... 2 36_Hydraulické stroje... 3 37_PL: Hydraulické stroje - řešení... 4 38_Účinky gravitační síly Země na kapalinu... 6 Hydrostatická

Více

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod Kapacitní senzory a) b) c) ε r1 Změna kapacity důsledkem změny a) aktivní plochy elektrod d) ε r2 ε r1 e) ε r2 b)vzdálenosti elektrod c)plochy dvou dielektrik s různou permitivitou d) tloušťky dvou dielektrik

Více

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak.

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak. Základní pojmy Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy F p= [Pa, N, m S 2 ] p Přetlak tlaková diference atmosférický tlak absolutní tlak Podtlak absolutní nula t 2 ozdělení tlakoměrů Podle

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Vakuová fyzika 1 1 / 40

Vakuová fyzika 1 1 / 40 Měření tlaku Měření celkových tlaků Měření parciálních tlaků Rozdělení měřících metod Vakuová fyzika 1 1 / 40 Absolutní metody - hodnota tlaku je určena přímo z údaje měřícího přístroje, nebo výpočtem

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků

EXPERIMENTÁLNÍ METODY I. 4. Měření tlaků FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. EXPERIMENTÁLNÍ METODY I OSNOVA 4. KAPITOLY Úvod do problematiky měření tlaků Kapalinové tlakoměry

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Způsoby monitoringu doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

OVMT Komparační měření Měření s převodem elektrickým

OVMT Komparační měření Měření s převodem elektrickým Komparační měření Měření s převodem elektrickým Měření s převodem elektrickým patří mezi komparační metody měření (porovnávací měření). Rozdělení komparačních metod: 1. Měření s převodem pneumatickým 2.

Více

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů

Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů Měřicí princip hmotnostních průtokoměrů 30.7.2006 Petr Komp 1 Úvod Department once on the title page Co to je hmotnostní průtokoměr? Proč měřit hmotnostní průtok? Měření hmotnostního průtoku s využitím

Více

Senzory průtoku tekutin

Senzory průtoku tekutin Senzory průtoku tekutin Průtok - hmotnostní - objemový - rychlostní Druhy proudění - laminární parabolický rychlostní profil - turbulentní víry Způsoby měření -přímé: dávkovací senzory, čerpadla -nepřímé:

Více

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník

MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Mechanika - 1. ročník Mechanika kapalin a plynů Hydrostatika - studuje podmínky rovnováhy kapalin. Aerostatika - studuje podmínky rovnováhy

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2012/2013 8.8 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření

Více

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení).

SNÍMAČE. - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). SNÍMAČE - čidla, senzory snímají měří skutečnou hodnotu regulované veličiny (dávají informace o stavu technického zařízení). Rozdělení snímačů přímé- snímaná veličina je i na výstupu snímače nepřímé -

Více

Systémy analogových měřicích přístrojů

Systémy analogových měřicích přístrojů Systémy analogových měřicích přístrojů Analogové měřicí přístroje obsahují elektromechanická ústrojí, která využívají magnetických, tepelných či dynamických účinků elektrického proudu nebo účinků elektrostatického

Více

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin

Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní a objemové snímače průtoku tekutin Rychlostní snímače průtoku Rychlostní snímače průtoku vyhodnocují průtok nepřímo měřením střední rychlosti proudu tekutiny v STŘ. Ta závisí vzhledem k rychlostnímu

Více

ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI

ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI MĚŘENÍ TLAKU 1 ROZDĚLENÍ TLAKU p = ROZDĚLENÍ PODLE VELIKOSTI : Podtlak Přetlak tlak určitého prostředí proti normálnímu atmosférickému okolí ROZDĚLENÍ PODLE CHARAKTERU : Atmosférický tlak = Tlak barometrický

Více

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice Nakreslete schéma vyhodnocovacího obvodu pro kapacitní senzor. Základní hodnota kapacity senzoru pf se mění maximálně o pf. omu má odpovídat výstupní napěťový rozsah V až V. Pro základní (klidovou) hodnotu

Více

EMKOMETER. Hladinoměr L 21. Použití:

EMKOMETER. Hladinoměr L 21. Použití: Použití: Hladinoměr L 21 Hladinoměr typu L 21 se používá k měření výšky hladin, popřípadě rozhraní hladin kapalin v otevřených a tlakových zásobních nádržích. Materiálové provedení těchto hladinoměrů,

Více

Hladinoměr vztlakový L21/5

Hladinoměr vztlakový L21/5 Hladinoměr vztlakový L21/5 - Dálkový přenos dat - Použití v prostředí s nebezpečím výbuchu - Robustní a variabilní provedení - Příznivá cena Dok. č.: 131, cz_cat_l21/5, 4/2015 Použití Vztlakový hladinoměr

Více

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek

6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek 6. Měření veličin v mechanice tuhých a poddajných látek Pro účely měření mechanických veličin (síla, tlak, mechanický moment, změna polohy, rychlost změny polohy, amplituda, frekvence a zrychlení mechanických

Více

Předmět: FYZIKA Ročník: 6.

Předmět: FYZIKA Ročník: 6. Ročník: 6. Látky a tělesa - uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí - na konkrétním příkladu rozezná těleso a látku, určí skupenství

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady a tvorba grafické vizualizace k principu měření vzdálenosti u technických zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady a

Více

Senzory tlaku. df ds. p = F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa. - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: změna rozměrů.

Senzory tlaku. df ds. p = F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa. - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: změna rozměrů. Senzory tlaku - definice tlaku: 2 způsoby měření tlaku: p = df ds F.. síla [N] S.. plocha [m 3 ] 1 atm = 100 kpa p F pružný člen změna rozměrů přímý (intrinsický) senzor senzor mechanického napětí (v prostředích,

Více

Mechanické vlastnosti kapalin hydromechanika

Mechanické vlastnosti kapalin hydromechanika Mechanické vlastnosti kapalin hydromechanika Vlastnosti kapalných látek nemají vlastní tvar, mění tvar podle nádoby jsou tekuté, dají se přelévat jejich povrch je vodorovný se Zemí jsou téměř nestlačitelné

Více

Mechanika kapalin a plynů

Mechanika kapalin a plynů Mechanika kapalin a plynů Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 24. listopadu 2010 Obsah Tekutiny Tlak Tlak v kapalině vyvolaný vnější silou Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou Tlak v kapalině vyvolaný

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Fyzika - 6. ročník Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících, že se částice látek neustále pohybují a vzájemně na sebe působí stavba látek - látka a těleso - rozdělení látek na pevné, kapalné a plynné

Více

H.1. SNÍMAČE HLADIN... 131 H.2. LIMITNÍ SPÍNAČE... 134

H.1. SNÍMAČE HLADIN... 131 H.2. LIMITNÍ SPÍNAČE... 134 H. VÝŠKA HLADINY H.1. SNÍMAČE HLADIN... 131 H.2. LIMITNÍ SPÍNAČE... 134 129 130 SNÍMAČE HLADIN BEZKONTAKTNÍ RADARY Popis: 2 nebo 4-vodičová FMCW technologie TBF mode pro nízkou εrr Digitální komunikace

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

Přehled měřicích přístrojů vyráběných firmou KROHNE Plováčkové průtokoměry jsou použitelné pro kapaliny a plyny. Mají skleněný, keramický nebo kovový měřicí kónus (příp. s výstelkou z PTFE), mohou být

Více

6. Mechanika kapalin a plynů

6. Mechanika kapalin a plynů 6. Mechanika kapalin a plynů 1. Definice tekutin 2. Tlak 3. Pascalův zákon 4. Archimedův zákon 5. Rovnice spojitosti (kontinuity) 6. Bernoulliho rovnice 7. Fyzika letu Tekutiny: jejich rozdělení, jejich

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

Základy fyziky + opakovaná výuka Fyziky I

Základy fyziky + opakovaná výuka Fyziky I Ústav fyziky a měřicí techniky Pohodlně se usaďte Přednáška co nevidět začne! Základy fyziky + opakovaná výuka Fyziky I Web ústavu: ufmt.vscht.cz : @ufmt444 1 Otázka 8 Rovinná rotace, valení válce po nakloněné

Více

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu

X14 AEE + EVA Mindl. Odstředivý regulátor předstihu zážehu Odstředivý regulátor předstihu zážehu Legenda: 7-základová deska odstředivého regulátoru, 8-čep otočného závaží, 9-otočné závaží, 10- pružina, 11- kulisa s vačkou, Rozdělovač zapalovacích impulsů s odstředivým

Více

Multifunkční systém pro výuku provozního měření a řízení ARMFIELD PCT 40

Multifunkční systém pro výuku provozního měření a řízení ARMFIELD PCT 40 Tento dokument je k disposici na internetu na adrese: http://www.vscht.cz/ufmt/kadleck.html Multifunkční systém pro výuku provozního měření a řízení ARMFIELD PCT 40 Multifunkční systém ARMFIELD PCT 40

Více

Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů

Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů Mechanika tekutin Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů Vlastnosti kapalin a plynů Tekutiny = kapaliny + plyny Ideální kapalina - dokonale tekutá - bez vnitřního tření - zcela

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

3. Rozměry, hmotnosti Zabudování a umístění Základní parametry Elektrické prvky, schéma připojení... 8

3. Rozměry, hmotnosti Zabudování a umístění Základní parametry Elektrické prvky, schéma připojení... 8 Tyto technické podmínky stanoví řadu vyráběných velikostí a provedení pro "REGULÁTOR KONSTANTNÍHO PRŮTOKU VZDUCHU - ČTYŘHRANNÝ RPMC-K" (dále jen REGULÁTOR). Platí pro výrobu, navrhování, objednávání, dodávky,

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

Na libovolnou plochu o obsahu S v atmosférickém vzduchu působí kolmo tlaková síla, kterou vypočítáme ze vztahu: F = pa. S

Na libovolnou plochu o obsahu S v atmosférickém vzduchu působí kolmo tlaková síla, kterou vypočítáme ze vztahu: F = pa. S MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ. Co už víme o plynech? Vlastnosti ply nů: 1) jsou snadno stlačitelné a rozpínavé 2) nemají vlastní tvar ani vlastní objem 3) jsou tekuté 4) jsou složeny z částic, které se neustále

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

Analýza složení kapalin a plynů

Analýza složení kapalin a plynů Analýza složení kapalin a plynů Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora použití analyzátorů Úvod kontrola řízení chemických procesů zjišťování informací o složení surovin kontrola složení ovzduší v pracovních

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: fyzika. Třída: sekunda. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Průřezová témata. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: fyzika Třída: sekunda Očekávané výstupy Nalezne společné a rozdílné vlastnosti kapalin, plynů a pevných látek Uvede konkrétní příklady jevů dokazujících,

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace principu

Více

Vírový průtokoměr Optiswirl 4070 C Měřicí princip Petr Komp,

Vírový průtokoměr Optiswirl 4070 C Měřicí princip Petr Komp, Vírový průtokoměr Optiswirl 4070 C Měřicí princip Petr Komp, 17.10. 2009 1 Úvod Víry vznikají při obtékání těles Kurilské ostrovy v oceánu 2 Vlajka ve větru 3 Schéma vírové stezky 4 Vysvětlení mechanismu

Více

Přístroje pro měření tlaku a hladiny

Přístroje pro měření tlaku a hladiny Přístroje pro měření tlaku a hladiny www.bhvsenzory.cz BHV senzory je česká firma, která se zabývá výrobou přístrojů pro měření tlaku od r.1991 Měření hladiny - ponorná závěsná sonda A 50 - příklad koroze

Více

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda

KAPALINY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda KAPALINY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Sekunda Vlastnosti molekul kapalin V neustálém pohybu Ve stejných vzdálenostech, nejsou ale vázány Působí na sebe silami: odpudivé x přitažlivé Vlastnosti kapalin

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření tlaku (podtlak, přetlak) Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k principu měření tlaku (podtlak, přetlak)

Více

Snímače fyzikálních veličin

Snímače fyzikálních veličin Snímače fyzikálních veličin Pro řízení a ovládání nějakého technologického procesu nebo stroje je třeba získat potřebné informace o dějích probíhajících v daném procesu. Informace je třeba zpracovat a

Více

Příklady z hydrostatiky

Příklady z hydrostatiky Příklady z hydrostatiky Poznámka: Při řešení příkladů jsou zaokrouhlovány pouze dílčí a celkové výsledky úloh. Celý vlastní výpočet všech úloh je řešen bez zaokrouhlování dílčích výsledků. Za gravitační

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro

Více

BIOMECHANIKA. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D.

BIOMECHANIKA. Studijní program, obor: Tělesná výchovy a sport Vyučující: PhDr. Martin Škopek, Ph.D. BIOMECHANIKA 8, Disipativní síly II. (Hydrostatický tlak, hydrostatický vztlak, Archimédův zákon, dynamické veličiny, odporové síly, tvarový odpor, Bernoulliho rovnice, Magnusův jev) Studijní program,

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy. Odporové senzory Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Odporové senzory Obecné vlastnosti odporových senzorů Odporové senzory kontaktové Měřící potenciometry Odporové tenzometry Odporové senzory teploty Odporové

Více

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5

2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou... 4. 2.4 Tlak ve vzduchu vyvolaný tíhovou silou... 5 Obsah 1 Tekutiny 1 2 Tlak 2 2.1 Tlak v kapalině vyvolaný vnější silou.............. 3 2.2 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4 2.3 Tlak v kapalině vyvolaný tíhovou silou............. 4

Více

Úvod do hydraulických pohonů

Úvod do hydraulických pohonů Úvod do hydraulických pohonů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_04_AUT_73_uvod_do hydrauliky Téma: Úvod do hydrauliky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.10.1036

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin Struktura a vlastnosti kapalin Povrchová vrstva kapaliny V přírodě velmi často pozorujeme, že se povrch kapaliny, např. vody, chová jako pružná blána, která unese např. hmyz Vysvětlení: Molekuly kapaliny

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus)

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Očekávané výstupy předmětu

Více

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení

2010 Brno. Hydrotermická úprava dřeva - cvičení vnější parametry sušení 2010 Brno 06 - cvičení vnější parametry sušení strana 2 Proč určujeme parametry prostředí? správné řízení sušícího procesu odvislné na správném řízení naplánovaného sušícího procesu podle naměřených hodnot

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření průtoku 17.SPEC-t.4 ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Další pokračování o principech měření Průtok je určen střední

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly

Fyzika pro 6.ročník. výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Látky a tělesa, elektrický obvod Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole,

Více

MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK C) REGULAČNÍCH VENTILŮ

MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK C) REGULAČNÍCH VENTILŮ Univerzita Pardubice Fakulta elektrotechniky a informatiky Měření neelektrických veličin Laboratorní úloha č. 8 MĚŘENÍ STATICKÝCH A DYNAMICKÝCH CHARAKTERISTIK C) REGULAČNÍCH VENTILŮ Roman Mikulka, Martin

Více

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače

2. Pasivní snímače. 2.1 Odporové snímače . Pasivní snímače Pasivní snímače při působení měřené veličiny mění svoji charakteristickou vlastnost, která potom ovlivní tok elektrické energie. Její změna je pak mírou hodnoty měřené veličiny. Pasivní

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Rozumíme dobře Archimedovu zákonu?

Rozumíme dobře Archimedovu zákonu? Rozumíme dobře Archimedovu zákonu? BOHUMIL VYBÍRAL Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové K formulaci Archimedova zákona Archimedův zákon platí za podmínek, pro které byl odvozen, tj. že hydrostatické

Více

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el.

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el. Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Testové otázky za 2 body

Testové otázky za 2 body Přijímací zkoušky z fyziky pro obor PTA K vypracování písemné zkoušky máte k dispozici 90 minut. Kromě psacích potřeb je povoleno používání kalkulaček. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je třeba získat nejméně

Více

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník:

ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY. Témata 7. ročník: Opakování bude obsahovat následující body: ZÁVĚREČNÉ OPAKOVÁNÍ z FYZIKY Každý žák si vybere jedno téma (okruh) Vysvětlení daného tématu na každou kapitolu procvičování (v podobě doplňování, výpočtů a otázek

Více

Testové otázky za 2 body

Testové otázky za 2 body Přijímací zkoušky z fyziky pro obor MŽP K vypracování písemné zkoušky máte k dispozici 90 minut. Kromě psacích potřeb je povoleno používání kalkulaček. Pro úspěšné zvládnutí zkoušky je třeba získat nejméně

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI 1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI Senzory používající ve většině případů princip převodu síly, tlaku a tíhy na deformaci. Využívají fyzikálních účinků síly. Časově proměnná síla vyvolá zrychlení a hmotnosti

Více

A:Měření tlaku v závislosti na nadmořské výšce B:Cejchování deformačního manometru závažovou pumpou C:Diferenciální manometry KET/MNV (5.

A:Měření tlaku v závislosti na nadmořské výšce B:Cejchování deformačního manometru závažovou pumpou C:Diferenciální manometry KET/MNV (5. A:Měření tlaku v závislosti na nadmořské výšce B:Cejchování deformačního manometru závažovou pumpou C:Diferenciální manometry KET/MNV (5. cvičení) Vypracoval : Martin Dlouhý Osobní číslo : A08B0268P A:Měření

Více

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření rychlosti a rychlosti proudění

Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření rychlosti a rychlosti proudění Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Podklady k principu měření rychlosti a rychlosti proudění Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k principu měření rychlosti a rychlosti

Více

Nejjednodušší, tzv. bang-bang regulace

Nejjednodušší, tzv. bang-bang regulace Regulace a ovládání Regulace soustavy S se od ovládání liší přítomností zpětné vazby, která dává informaci o stavu soustavy regulátoru R, který podle toho upravuje akční zásah do soustavy, aby bylo dosaženo

Více

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta chemicko-inženýrská Ústav fyziky a měřicí techniky Návod na laboratorní úlohu Snímače hladiny se spojitou funkcí Teoretický úvod Výška hladiny kapalin

Více

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním

systému Schéma snímače (interface) pro přenos dat do řídícího systému a komunikaci s ním zapis_snimace_polohy_1 - Strana 1 z 8 14. Snímače 14.1. Základní pojmy Snímače poskytují informace o řízeném stroji nebo výrobním procesu snímají určenou #1 a převádí ji na #2, který je pak možno zpracovat

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými TENZOMETRY V současnosti obvyklý elektrický tenzometr je pasivní elektrotechnická součástka používaná k nepřímému měření mechanického napětí na povrchu součásti prostřednictvím měření její deformace. Souvislost

Více

DEFINICE ZÁKLADNÍCH LETOVÝCH A PILOTÁŽNĚ NAVIGAČNÍCH VELIČIN

DEFINICE ZÁKLADNÍCH LETOVÝCH A PILOTÁŽNĚ NAVIGAČNÍCH VELIČIN DEFINICE ZÁKLADNÍCH LETOVÝCH A PILOTÁŽNĚ NAVIGAČNÍCH VELIČIN y y g v H y x x v vodorovná rovina H z z z x g vodorovná rovina vztažné úrovně Z J V S z g MĚŘENÍ VÝŠKY LETU DEFINICE VÝŠEK METODY MĚŘENÍ VÝŠEKY

Více

19. Elektromagnetická indukce

19. Elektromagnetická indukce 19. Elektromagnetická indukce Nestacionární magnetické pole časově proměnné. Existuje kolem nehybných vodičů s proměnným proudem, kolem pohybujících se vodičů s konstantním nebo proměnným proudem nebo

Více

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009.

PRAKTIKUM III. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK. Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009. Oddělení fyzikálních praktik při Kabinetu výuky obecné fyziky MFF UK PRAKTIKUM III Úloha č. XXVI Název: Vláknová optika Pracoval: Jan Polášek stud. skup. 11 dne 23.4.2009 Odevzdal dne: Možný počet bodů

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Odměřovací zařízení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Odměřovací zařízení Odměřovací zařízení podávají informace o poloze nástroje vůči obrobku a o odjeté dráze.

Více

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Principy chemických snímačů

Principy chemických snímačů Principy chemických snímačů Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Autor: Ing. Pavel Votrubec Název: VY_32_INOVACE_05_AUT_99_principy_chemickych_snimacu.pptx Téma: Principy chemických snímačů

Více

Přijímací zkoušky FYZIKA

Přijímací zkoušky FYZIKA Přijímací zkoušky 2014 2015 FYZIKA 1. Soustava SI je: a) mezinárodní soustava fyzikálních jednotek a veličin b) skupina prvků s podobnými vlastnostmi jako křemík c) přehled fyzikálních vzorců 2. 500 cm

Více

předběžná data plastové granuláty) a elektricky nevodivých kapalin (rostliné oleje, nafta, benzín), Maximální délka elektrody 1 m.

předběžná data plastové granuláty) a elektricky nevodivých kapalin (rostliné oleje, nafta, benzín), Maximální délka elektrody 1 m. předběžná data průmyslová elektronika Kapacitní hladinoměry DLM 35 Pro kontinuální měření výšky hladiny kapalin nebo sypkých materiálů Široké spektrum použití, přímá montáž do nádrží, nádob, jímek nebo

Více

Snímače a akční členy zážehových motorů

Snímače a akční členy zážehových motorů Ústav automobilního a dopravního inženýrství Snímače a akční členy zážehových motorů Brno, Česká republika Rozdělení komponent motor managementu Snímače nezbytné k určení základních provozních parametrů

Více

R 0 = R 1 + R 2. V současnosti je R Z >> R 0, dělič se počítá naprázdno R 1. U 1 R 2 R Z U 2 Přenos:

R 0 = R 1 + R 2. V současnosti je R Z >> R 0, dělič se počítá naprázdno R 1. U 1 R 2 R Z U 2 Přenos: Poloha a vzdálenosti (délky, úhly) Dělení snímačů dle signálu: - analogové změna odporu, indukčnosti, kapacity, napětí aj. - číslicové poloha vyjádřena digitálním číslem (diskrétní, dvojhodnotové) Dle

Více

Snímače průtoku kapalin - objemové

Snímače průtoku kapalin - objemové Snímače průtoku kapalin - objemové Objemové snímače průtoku rotační plynoměry Dávkovací průtokoměry pracuje na principu plnění a vyprazdňování komor definovaného objemu tak, aby průtok tekutiny snímačem

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Tvorba grafické vizualizace principu měření polohy a vzdálenosti

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Tvorba grafické vizualizace principu měření polohy a vzdálenosti Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu měření polohy a vzdálenosti Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Tvorba grafické vizualizace principu měření

Více

Univerzita obrany. Měření součinitele tření potrubí K-216. Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA. Protokol obsahuje 14 listů

Univerzita obrany. Měření součinitele tření potrubí K-216. Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA. Protokol obsahuje 14 listů Univerzita obrany K-216 Laboratorní cvičení z předmětu HYDROMECHANIKA Měření součinitele tření potrubí Protokol obsahuje 14 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina: 21-3LRT-C Datum zpracování:5.5.2011

Více