Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2013"

Transkript

1 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS COUR DES COMPTES EUROPÉENNE CÚIRT INIÚCHÓIRÍ NA HEORPA EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI EURÓPAI SZÁMVEVŐSZÉK IL-QORTI EWROPEA TAL-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS EUROPEU CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ EURÓPSKY DVOR AUDÍTOROV EVROPSKO RAČUNSKO SODIŠČE EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIN EUROPEISKA REVISIONSRÄTTEN Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2013 spolu s odpověďmi orgánu 12, RUE ALCIDE DE GASPERI TELEPHONE (+352) eca-info@eca.europa.eu L LUXEMBOURG TELEFAX (+352) INTERNET:

2 2 ÚVOD 1. Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (dále jen orgán nebo ESMA ), který sídlí v Paříži, byl zřízen nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1095/ Úkolem orgánu je zlepšit fungování vnitřního finančního trhu EU zajištěním vysoké, účinné a jednotné úrovně regulace a dohledu, podporováním integrity a stability finančních systémů a posilováním mezinárodní koordinace dohledu, aby byla zajištěna stabilita a účinnost finančního systému 2. Orgán byl zřízen k 1. lednu INFORMACE, Z NICHŽ VYCHÁZÍ PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI 2. Audit Účetního dvora je založen na analytických postupech, přímém testování operací a posouzení klíčových kontrol v systémech dohledu a kontroly, které orgán zavedl. Kromě toho se využívají důkazní informace získané na základě práce jiných auditorů (tam, kde je to relevantní) a analýza prohlášení vedoucích pracovníků k auditu. PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI 3. V souladu s ustanoveními článku 287 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU) provedl Účetní dvůr audit: a) roční účetní závěrky orgánu, jež obsahuje finanční výkazy 3 a zprávy o plnění rozpočtu 4 za rozpočtový rok 2013; Úř. věst. L 331, , s. 84. Pravomoci a činnosti orgánu jsou shrnuty v příloze II. Tato příloha se předkládá pro informační účely. Finanční výkazy obsahují rozvahu a výsledovku, tabulku peněžních toků, výkaz změn čistých aktiv a shrnutí významných účetních zásad a další vysvětlující poznámky. Zprávy o plnění rozpočtu obsahují výsledný účet plnění rozpočtu a přílohu k němu.

3 3 b) legality a správnosti operací, na nichž se tato účetní závěrka zakládá. Odpovědnost vedení 4. Vedení odpovídá za vypracování a věrnou prezentaci roční účetní závěrky orgánu a za legalitu a správnost operací, na nichž se tato účetní závěrka zakládá 5 : a) Součástí odpovědnosti vedení za roční účetní závěrku orgánu je navrhnout, zavést a provádět vnitřní kontrolní systém relevantní pro sestavení a věrnou prezentaci účetní závěrky, jež neobsahuje významné (materiální) nesprávnosti způsobené podvodem nebo chybou, zvolit a uplatňovat vhodné účetní metody na základě účetních pravidel přijatých účetním Komise 6 a provádět účetní odhady, které jsou s ohledem na dané okolnosti přiměřené. Ředitel schvaluje roční účetní závěrku orgánu poté, co ji účetní orgánu sestavil na základě všech dostupných informací a vypracoval k účetní závěrce osvědčení, v němž se mimo jiné uvádí, že účetní má přiměřenou jistotu, že účetní závěrka ve všech významných (materiálních) ohledech podává věrný a poctivý obraz finanční situace orgánu. b) Odpovědnost vedení za legalitu a správnost uskutečněných operací a dodržování zásady řádného finančního řízení spočívá v navržení, zavedení a vykonávání účinného a efektivního systému vnitřní kontroly, včetně odpovídajícího dohledu a vhodných opatření, aby nedocházelo k nesrovnalostem a podvodům, a v případě nutnosti též soudního řízení za 5 6 Články 39 a 50 nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 1271/2013 (Úř. věst. L 328, , s. 42). Účetní pravidla přijatá účetním Komise vycházejí z mezinárodních účetních standardů pro veřejný sektor (IPSAS), vydaných Mezinárodní federací účetních, případně z mezinárodních účetních standardů (IAS) / mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS), vydaných Radou pro mezinárodní účetní standardy.

4 4 účelem zpětného získání neoprávněně vyplacených nebo použitých prostředků. Odpovědnost auditora 5. Účetní dvůr je na základě svého auditu povinen předložit Evropskému parlamentu a Radě 7 prohlášení o věrohodnosti týkající se spolehlivosti roční účetní závěrky orgánu a legality a správnosti operací, na nichž se tato účetní závěrka zakládá. Účetní dvůr provedl audit v souladu s mezinárodními auditorskými standardy a etickými kodexy vydanými Mezinárodní federací účetních (IFAC) a mezinárodními standardy nejvyšších kontrolních institucí vydanými Mezinárodní organizací nejvyšších kontrolních institucí (INTOSAI). V souladu s těmito standardy je Účetní dvůr povinen naplánovat a provést audit tak, aby získal přiměřenou jistotu, že roční účetní závěrka orgánu neobsahuje významné (materiální) nesprávnosti a že uskutečněné operace jsou legální a správné. 6. Audit zahrnuje provedení auditorských postupů, jejichž cílem je získat důkazní informace o částkách a údajích zveřejněných v účetní závěrce a o legalitě a správnosti operací, na nichž se tato účetní závěrka zakládá. Výběr postupů závisí na úsudku auditora, který je založen na vyhodnocení rizika významných (materiálních) nesprávností v účetní závěrce a rizika, že uskutečněné operace nejsou ve významné (materiální) míře, ať z důvodu podvodu nebo chyby, v souladu s požadavky právního rámce Evropské unie. Při vyhodnocování těchto rizik auditor zkoumá veškeré vnitřní kontroly, které se vztahují k sestavení a věrné prezentaci účetní závěrky, a zavedené systémy dohledu a kontroly, jejichž cílem je zajistit legalitu a správnost operací, a navrhuje auditorské postupy, které jsou za daných okolností vhodné. Při auditu se rovněž hodnotí vhodnost uplatňovaných účetních zásad, přiměřenost provedených účetních odhadů a také celková prezentace účetní závěrky. 7 Článek 107 nařízení (EU) č. 1271/2013.

5 5 7. Účetní dvůr se domnívá, že získané důkazní informace jsou dostatečné a vhodné k tomu, aby na jejich základě mohl vydat prohlášení o věrohodnosti. Výrok o spolehlivosti účetní závěrky 8. Podle názoru Účetního dvora roční účetní závěrka orgánu ve všech významných (materiálních) ohledech věrně zobrazuje jeho finanční situaci k 31. prosinci 2013 a výsledky jeho hospodaření a peněžní toky za daný rok v souladu s ustanoveními jeho finančního nařízení a účetních pravidel, která přijal účetní Komise. Výrok o legalitě a správnosti uskutečněných operací 9. Podle názoru Účetního dvora jsou operace, na nichž se zakládá roční účetní závěrka orgánu za rozpočtový rok 2013, ve všech významných (materiálních) ohledech legální a správné. 10. Následující připomínky uvedené výroky Účetního dvora nezpochybňují. PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU ŘÍZENÍ 11. Celková míra prostředků přidělených na závazky se zvýšila z 86 % v roce 2012 na 93 % v roce 2013, což znamená, že závazky byly prováděny včasněji. Míra prostředků na závazky přenesených do roku 2014 však byla vysoká u hlavy III (operační výdaje), přičemž přeneseno bylo EUR (58 %). Způsobily to služby v oblasti IT poskytnuté v roce 2013, avšak ještě nezaplacené (0,8 milionu EUR), služby IT plánované v pracovním programu na rok 2014 a sjednané na konci roku (1,1 milionu EUR), určitá zpoždění při zadávání zakázek IT (0,4 milionu EUR) a také víceletá povaha některých projektů IT. 12. V roce 2013 orgán provedl 12 rozpočtových převodů v objemu 5,1 milionu EUR, tj. 18 % rozpočtu (2012: 22 převodů ve výši 3,2 milionu EUR, tj. 16 % rozpočtu), což svědčí o nedostatcích v rozpočtovém plánování.

6 6 DALŠÍ PŘIPOMÍNKY 13. Asi 27 % plateb provedených v roce 2013 za poskytnuté zboží a služby bylo zpožděno. Zpožděné platby byly v průměru 32 dní po termínu splatnosti. Úroky z prodlení zaplacené v roce 2013 činily EUR. 14. Podle Protokolu o výsadách a imunitách Společenství 8 a směrnice EU o DPH 9 je orgán osvobozen od nepřímých daní. Celková částka DPH účtované orgánu v období činila 3,3 milionu EUR. Po zdlouhavých diskusích s hostitelským členským státem začal orgán v posledním čtvrtletí roku 2012 žádat o vracení DPH, avšak do konce roku 2013 požádal o proplacení jen 1,3 milionu EUR. KONTROLA OPATŘENÍ PŘIJATÝCH V NÁVAZNOSTI NA PŘIPOMÍNKY Z PŘEDCHÁZEJÍCÍCH LET 15. Přehled nápravných opatření přijatých v návaznosti na připomínky vyjádřené Účetním dvorem v předcházejících letech uvádí příloha I. Tuto zprávu přijal senát IV, jemuž předsedá Milan Martin CVIKL, člen Účetního dvora, v Lucemburku na svém zasedání dne 1. července Za Účetní dvůr předseda Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA 8 9 Protokol (č. 7) o výsadách a imunitách Evropské unie (Úř. věst. C 115, , s. 266). Směrnice Rady 2006/112/ES (Úř. věst. L 347, , s. 1).

7 1 Kontrola opatření přijatých v návaznosti na připomínky z předcházejících let PŘÍLOHA I Rok 2011 Připomínka Účetního dvora Závazky orgánu dosáhly EUR, tj. 76 % rozpočtu na rok Míra závazků byla nízká především u rozpočtové hlavy III Operační výdaje (47 %). Tato skutečnost se odrazila na cílech orgánu v oblasti IT, kterých se nepodařilo dosáhnout v úplnosti. Nízká míra čerpání rozpočtu svědčí o obtížích při plánování a plnění rozpočtu. Stav nápravného opatření (dokončeno / probíhá / zatím neprovedeno / není relevantní) Není relevantní 2011 Rozpočet orgánu na rozpočtový rok 2011 činil 16,9 milionu EUR. V souladu s čl. 62 odst. 1 jeho zakládajícího nařízení bylo 60 % rozpočtu orgánu na rok 2011 financováno z příspěvků členských států a zemí ESVO a 40 % z rozpočtu Unie. Na konci roku 2011 měl orgán kladný výsledek plnění rozpočtu ve výši 4,3 milionu EUR. V souladu s jeho finančním nařízením 1 byla celá tato částka zaúčtována jako závazek vůči Evropské komisi. Probíhá 2011 Byly zjištěny nedostatky u šesti právních závazků, které byly přijaty před rozpočtovými závazky ( EUR). Probíhá Účetní dvůr zjistil, že v řadě případů s celkovou hodnotou EUR neodpovídaly prostředky na platby přenesené do roku 2012 přijatým právním závazkům. Tyto přenosy byly proto nesprávné a měly by být zrušeny. Probíhá

8 2 Rok Připomínka Účetního dvora Je třeba, aby orgán zlepšil správu dlouhodobého majetku. U nehmotného majetku vyvinutého orgánem nebyly účetní postupy a informace o nákladech spolehlivé. Orgán by měl zlepšit transparentnost výběrových řízení na zaměstnance. Počet let požadované praxe na danou pozici nebyl respektován, byly přijímány přihlášky obdržené i po stanovené lhůtě, otázky pro ústní a písemné testy nebyly stanoveny před posouzením přihlášek výběrovou komisí a orgán oprávněný ke jmenování neučinil rozhodnutí jmenovat výběrovou komisi. Účetní zatím nepotvrdila platnost účetního systému orgánu. Stav nápravného opatření (dokončeno / probíhá / zatím neprovedeno / není relevantní) Dokončeno Dokončeno Dokončeno 2012 Během druhého roku svého působení orgán jako důležitý krok přijal a zavedl základní požadavky u všech standardů vnitřní kontroly. Zatím však tyto standardy nebyly v plném rozsahu zavedeny. Probíhá Výrazným způsobem by bylo možné zlepšit včasnost a dokumentaci zadávání veřejných zakázek. Celkový objem rozpočtových prostředků orgánu v roce 2012 činil 20,3 milionu EUR, z toho 2,8 milionu EUR (14 %) bylo zrušeno a 4,2 milionu EUR (21 %) prostředků přidělených na závazky bylo přeneseno do roku Vysoká míra zrušených prostředků souvisí především s tím, že rozpočet vycházel z plně realizovaného plánu pracovních míst na začátku roku 2012, avšak některá pracovní místa byla obsazena až během roku. Dalším důvodem rušení prostředků byla zpoždění ve výběrových řízeních na informační technologie. Probíhá Není relevantní

9 3 Rok Připomínka Účetního dvora Míra přenesených prostředků na závazky byla vysoká a činila 39 % v rozpočtové hlavě II (správní výdaje) a 52 % v hlavě III (operační výdaje). V hlavě II byl přenos prostředků způsoben zejména skutečností, že velká zakázka na stavební práce v prostorách orgánu byla udělena až v prosinci 2012 (0,6 milionu EUR), a pořízením hardwarového vybavení (0,5 milionu EUR), vybavení pro telefonii (0,1 milionu EUR) a nábytku (0,3 milionu EUR), jejichž dodávky nebyly do konce roku dokončeny. V hlavě III souvisela vysoká míra těchto přenosů s víceletou povahou velkých projektů rozvoje IT a zpožděním v souvisejících veřejných zakázkách. V roce 2012 provedl orgán 22 rozpočtových převodů v objemu 3,2 milionu EUR (16 % celkového rozpočtu roku 2012), což svědčí o nedostatcích v rozpočtovém plánování. Stav nápravného opatření (dokončeno / probíhá / zatím neprovedeno / není relevantní) Není relevantní Probíhá 2012 Orgán by měl zlepšit transparentnost výběrových řízení na zaměstnance. V jednom kontrolovaném výběrovém řízení nebyl uplatněn požadavek určitého počtu let praxe pro danou pozici a u tří kontrolovaných výběrových řízení nebylo doloženo, že limity pro zařazení na užší seznam kandidátů byly stanoveny ještě před přezkoumáním přihlášek. Dokončeno 1 2 Čl. 15 odst. 4 a čl. 16 odst. 1. Podobné případy byly zjištěny i v roce 2013.

10 1 PŘÍLOHA II Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (Paříž) Pravomoci a činnosti Oblast pravomocí Unie podle Smlouvy (článek 114 Smlouvy o fungování Evropské unie) Pravomoci orgánu (nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1095/2010 a nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1060/2009) Evropský parlament a Rada řádným legislativním postupem po konzultaci s Evropským hospodářským a sociálním výborem přijímají opatření ke sbližování ustanovení právních a správních předpisů členských států, jejichž účelem je vytvoření a fungování vnitřního trhu. Úkoly vypracovávat návrhy regulačních technických norem, vypracovávat návrhy prováděcích technických norem, vydávat obecné pokyny a doporučení, vydávat doporučení v případech, kdy příslušný vnitrostátní orgán neuplatnil odvětvové akty nebo je uplatnil způsobem, který se jeví být v rozporu s právem Evropské unie, přijímat individuální rozhodnutí určená příslušným orgánům v některých mimořádných situacích a při urovnávání sporů mezi příslušnými orgány týkajících se přeshraničních situací, v případech týkajících se přímo použitelného práva Unie přijímat individuální rozhodnutí určená účastníkům finančního trhu, pokud: i) příslušný vnitrostátní orgán neuplatnil odvětvové akty nebo je uplatnil způsobem, který se jeví být v rozporu s právem Evropské unie a pokud příslušný orgán nevyhověl oficiálnímu stanovisku Komise, ii) v některých mimořádných situacích příslušný orgán nevyhoví rozhodnutí orgánu pro cenné papíry a trhy, iii) jsou urovnávány spory mezi příslušnými orgány týkající se přeshraničních situací, kdy příslušný orgán nevyhověl rozhodnutí Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy, pro Evropský parlament, Radu nebo Komisi vydávat stanoviska k problematice související s oblastmi jeho působnosti, shromažďovat informace týkající se účastníků finančního trhu, jež jsou nezbytné pro plnění jeho povinností, vypracovávat jednotné metodiky pro posuzování účinku charakteristik produktů a distribučních procesů na finanční pozici účastníků finančního trhu a na ochranu spotřebitelů, zajistit centrálně přístupnou databázi registrovaných účastníků finančního trhu v oblasti své působnosti, pokud tak stanoví odvětvové právní předpisy, vydat varování v případě, že určitá finanční činnost vážně ohrožuje jeho cíle, dočasně zakázat nebo omezit některé finanční činnosti, které ohrožují řádné fungování a integritu finančních trhů nebo stabilitu celého finančního systému Unie nebo jeho části, v případech a za podmínek stanovených v odvětvových právních předpisech, nebo bude-li to nutné v případě mimořádné situace, účastnit se činností kolegií orgánů dohledu, včetně kontrol na místě, jež společně provádějí nejméně dva příslušné orgány, řešit jakékoli riziko narušení kontinuity finančních služeb, které je způsobeno zhoršením celého finančního systému nebo jeho částí a má závažné negativní dopady na vnitřní trh a reálnou ekonomiku, vypracovávat dodatečné obecné pokyny a doporučení pro klíčové účastníky finančního trhu s cílem zohlednit systémové riziko představované těmito účastníky, provádět šetření u určitého typu finanční činnosti nebo typu produktu nebo způsobu chování s cílem posoudit případné hrozby pro integritu finančních trhů nebo stabilitu finančního systému a doporučit dotčeným příslušným orgánům vhodná opatření, plnit úkoly a povinnosti, kterými ho pověřily příslušné orgány, poskytovat stanoviska příslušným orgánům, provádět srovnávací hodnocení činností příslušných orgánů, koordinovat příslušné orgány zejména v případech, kdy by nepříznivý vývoj mohl případně ohrozit řádné fungování a integritu finančních trhů nebo stabilitu finančního systému Unie, v rámci celé Unie iniciovat a koordinovat posuzování odolnosti účastníků finančního trhu

11 2 vůči nepříznivému tržnímu vývoji, rozhodovat o žádostech ratingových agentur o udělení osvědčení a registraci, jakož i o odebrání těchto osvědčení a zrušení registrace agentur, uzavírat dohody o spolupráci s příslušnými orgány dohledu nad ratingovými agenturami ve třetích zemích, provádět šetření a kontroly na místě v prostorách ratingových agentur, hodnocených subjektů a spřízněných třetích stran, v případech, kdy se ratingová agentura dopustila protiprávního jednání, rozhodnout o odnětí registrace agentury, o dočasném zákazu vydávání ratingů, pro regulativní účely pozastavit používání ratingů vydaných agenturou, požadovat, aby porušování bylo ukončeno, a vydat veřejná oznámení, rozhodnout o uložení pokuty v případech, kdy se ratingová agentura dopustila úmyslného či nedbalostního protiprávního jednání. Správa Rada orgánů dohledu Složení Předseda (bez hlasovacího práva), vedoucí představitelé vnitrostátních orgánů členských států odpovědných za dohled nad účastníky finančního trhu, jeden zástupce Komise (bez hlasovacího práva), jeden zástupce Evropského výboru pro systémová rizika (bez hlasovacího práva), jeden zástupce každého ze dvou ostatních evropských orgánů dohledu (bez hlasovacího práva). Úkoly Udává směr pro práci orgánu a přijímá rozhodnutí podle kapitoly II zakládajícího nařízení. Správní rada Složení Předseda a šest členů rady orgánů dohledu zvolených jejími členy s hlasovacím právem. Výkonný ředitel a zástupce Komise se účastní zasedání, přičemž tyto osoby nemají hlasovací právo (ačkoli zástupce Komise může hlasovat o záležitostech týkajících se rozpočtu). Úkoly Zajišťuje, aby orgán plnil svou úlohu a úkoly svěřené mu zakládajícím nařízením. Předseda Zástupce orgánu, který je odpovědný za přípravu práce rady orgánů dohledu a předsedá zasedáním rady orgánů dohledu i správní rady. Je jmenován radou orgánů dohledu po slyšení před Evropským parlamentem. Výkonný ředitel Je jmenován radou orgánů dohledu, poté co jeho jmenování potvrdí Evropský parlament. Odpovídá za řízení orgánu a připravuje činnost správní rady. Interní audit Útvar interního auditu Evropské komise (IAS) Externí audit Evropský účetní dvůr Orgán udělující absolutorium Evropský parlament na doporučení Rady Zdroje, které měl orgán k dispozici v roce 2013 Konečný rozpočet Celkový rozpočet: milionu EUR, z toho: dotace Unie: 8,6 milionu EUR příspěvky příslušných vnitrostátních orgánů: 12,9 milionu EUR poplatky kontrolovaných subjektů: 6,53 milionu EUR (ratingové agentury: 5,7 milionu EUR, registry obchodních údajů: 0,83 milionu EUR) Počet zaměstnanců k 31. prosinci 2013: statutární zaměstnanci: 106 dočasných míst schválených v plánu pracovních míst, z toho obsazených pracovních míst: 102 smluvní zaměstnanci: 25 pracovních míst pro smluvní zaměstnance plánováno v rozpočtu,

12 3 z toho skutečně obsazených pracovních míst k : 19 vyslaní národní odborníci: 14 míst pro vyslané národní odborníky plánováno v rozpočtu, z toho skutečně obsazených pracovních míst k : 15 Produkty a služby poskytnuté v roce 2013 monitorování finanční stability; vydání několika pravidelných zpráv o rizicích a shrnutí trendů na finančních trzích, provedení speciálního ekonomického výzkumu a posouzení dopadů, příspěvek k práci Evropské rady pro systémová rizika (ESRB) týkající se ústředních protistran a systémového rizika, vytvoření zásad pro srovnávací ukazatele a doporučení spolu s Evropským orgánem pro bankovnictví (EBA), posouzení dopadu nařízení o prodeji na krátko, vypracování několika posouzení maloobchodního prodeje (retailizace) v EU; zveřejnění zprávy o maloobchodním prodeji (retailizaci), tj. prodeji komplexních finančních produktů drobným (retailovým) investorům, rozšíření činnosti v oblasti monitorování trhů a finančních inovací; zavedení rámce pro finanční inovace, provedení hloubkové analýzy inovativních finančních produktů a procesů; provedení analýzy cenných papírů bail-in a sekuritizace; průzkum mezi národními orgány pro koordinaci na téma captive placement (prodej vlastních finančních nástrojů finančních institucí vlastním klientům) a skupinového financování (crowdfunding), monitorování a analýza trendů mezi drobnými (retailovými) investory, činnost v oblasti vzdělávání investorů; orgán se stal přidruženým členem mezinárodní sítě pro OECD pro vzdělávání investorů, příprava posíleného režimu ochrany investorů podle směrnice MiFID II; příprava na budoucí činnost v oblasti ochrany investorů, vydání pokynů k odměňování pro investiční firmy; pokyny se týkají správy; koncepce a kontroly systémů odměňování, varování investorů ohledně rozdílových smluv (CFD); zveřejnění společného varování s EBA ohledně nebezpečí investování do rozdílových smluv, společně s EBA vydání pokynů pro řešení stížností týkajících se cenných papírů a bankovnictví, zveřejnění společného stanoviska tří evropských orgánů dohledu k zásadám pro procesy výrobců týkajícím se dohledu nad produkty a správy, konání společného dne ochrany spotřebitelů tří evropských orgánů dohledu v Paříži, posílení dohledu nad ratingovými agenturami; registrace 22 ratingových agentur, certifikace dvou, po šetření metodik ratingových agentur pro hodnocení bank v roce 2012 bylo v roce 2013 v rámci probíhajícího dohledu monitorováno provádění výsledných nápravných opatření; zveřejnění zprávy o šetření týkajícím se ratingů států; hodnocení 14 malých a středně velkých ratingových agentur se zaměřením na zavedené systémy a kontroly agentur zajišťující dodržování nařízení, posouzení, jak ratingové agentury dodržují nové požadavky, se zaměřením na aspekty související se zveřejňováním informací ve vztahu k ratingu států a zásadám a postupům v oblasti tvorby cen, posílení rámce pro analýzu rizik ratingových agentur; posouzení, jak ratingové agentury provádějí změny v předpisech; posílení spolupráce evropských orgánů dohledu a spolupráce s mezinárodními orgány v oblasti ratingových agentur, práce týkající se politiky v oblasti ratingových agentur; zveřejnění pokynů a doporučení objasňujících rozsah působnosti nařízení o ratingových agenturách a seznamu registrovaných ratingových agentur s jejich tržními podíly; zveřejnění diskusního dokumentu k provádění nařízení CRA3 a ke třem regulačním technickým normám; zveřejnění prvního doporučení ohledně proveditelnosti sítě menších ratingových agentur, schválení šesti registrů obchodních údajů a zahájení dohledu, účast na kolegiích orgánů dohledu nad centrálními zúčtovacími protistranami; dokončení písemné dohody o zřízení a fungování kolegií orgánů dohledu a společného výkazu pro hodnocení rizika; zahájení procesu uznání centrálních zúčtovacích protistran ze třetích zemí o uznání zažádalo 35 centrálních zúčtovacích protistran ze třetích zemí, zveřejnění dalšího doporučení o rovnocennosti mezi regulačním režimem EU pro ratingové agentury a příslušnými právními rámci a rámci dohledu Argentiny, Brazílie, Mexika, Hongkongu a Singapuru, vypracování prováděcích pravidel k nařízení EMIR; zveřejnění otázek a odpovědí s cílem

13 4 podpořit jednotné provádění směrnice EMIR; jednalo se o: o o o o o zpracování technických podrobností pro povinnost clearingu zahájení zkoumání penzijních systémů a obchodů uvnitř skupiny zvyšování informovanosti nefinančních smluvních stan o závazku vydání regulačních technických norem o kolegiích centrálních zúčtovacích protistran zveřejnění závěrečné zprávy o pokynech a doporučeních pro dohody o interoperabilitě, jak stanoví nařízení EMIR o vydání norem pro OTC derivátové smlouvy uzavřené smluvními stranami mimo EU o poradenství pro Komisi o rovnocennosti pravidel třetích zemí a nařízení EMIR o příprava na nařízení o centrálních depozitářích cenných papírů (CSDR) o koordinace mezinárodního dialogu o derivátech příprava na budoucí mandáty podle směrnice MiFID II, Komisi předloženy normy pro nabývání a zvyšování majetkových účastí v investičních společnostech podle současné směrnice MiFID; přezkum dodržování pravidel chování podle směrnice MiFID, přezkum a vyjasnění pravidel pro vykazování údajů z perspektivy různých regulačních orgánů, vyjasnění k vykazování derivátů obchodovaných na burze; vypracování podrobných informací k vykazování transakcí, vedení záznamů o příkazech a k referenčním údajům, poradenství pro Komisi v souvislosti s přezkumem nařízení o prodeji na krátko, vypracování prováděcích opatření k budoucímu nařízení o zneužívání trhu (MAR); konzultace k možnostem politiky v rámci nařízení o zneužívání trhu ve vztahu k určitým prováděcím opatřením, posílení rámce pro retailové investiční fondy, vyjasnění dopadu nařízení EMIR na výpočet rizik protistran pro SKIPCP, uzavření dohod o spolupráci v oblasti dohledu pro alternativní investiční fondy s 46 orgány mimo EU, další vyjasňování pravidel pro alternativní investiční fondy (správce alternativních investičních fondů); zveřejnění závěrečné zprávy o návrzích regulačních technických norem pro druhy správců alternativních investičních fondů a jeho předložení Komisi ke schválení, vyjasnění rozsahu působnosti směrnice o správcích alternativních investičních fondů (AIFMD); zveřejnění závěrečné zprávy o pokynech ke klíčovým konceptům směrnice AIFMD; přijetí pokynů k odměňování pro správce alternativní investičních fondů; zveřejnění závěrečné zprávy o pokynech k řádným zásadám odměňování podle směrnice AIFMD, vyjasnění požadavků na výkaznictví správců alternativních investičních fondů; zveřejnění pokynů k povinnostem v oblasti výkaznictví podle směrnice AIFMD; řešení zpožděného provádění směrnice AIFMD; vydání stanoviska k praktickým opatřením týkajícím se zpožděného provádění směrnice AIFMD, vypracování prvních norem podle směrnice o prospektu; předložení návrhu regulačních technických norem a zprávy Komisi; aktualizace rámce pro rovnocennost prospektů třetích zemí; vypracování norem pro požadavky na transparentnost u významných majetkových účastí, zveřejnění zprávy o systémech občanskoprávní odpovědnosti podle směrnice o prospektu, vyjasnění pojmu jednání ve vzájemné shodě pro mezinárodní investory; zveřejnění prohlášení obsahujícího informace o spolupráci akcionářů a o jednání ve vzájemné shodě podle směrnice o prospektu, podpora jednotného uplatňování nařízení o prodeji na krátko, dokončení pokynů k činnostem tvorby trhu; zveřejnění pokynů k výjimce pro činnosti tvorby trhu a pro operace na primárním trhu, podpora a koordinace zavedení dočasných zákazů; v roce 2013 uplatnila ESMA svou koordinační roli v osmi případech, monitorování vypořádací kázně a selhání, příspěvek ke konzistentnímu uplatňování mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) v EU; poskytnutí konzultací k návrhu pokynů k uplatňování standardů pro finanční informace; zveřejnění konzultačního dokumentu k navrhovaným pokynům k uplatňování standardů pro finanční informace, srovnání IFRS a finančních výkazů firem v EU; účast na vývoji IFRS; vypracování

14 5 standardů pro finanční informace; monitorování navrhovaných pravidel pro audit, podpora vývoje kodexu chování pro zmocněné poradce v EU, přezkum provádění práva EU členskými státy; úprava metodiky pro srovnávací hodnoceni; dokončení srovnávacího hodnocení k pokynům k fondům peněžního trhu. Zdroj: přílohu poskytl orgán.

15 ESMA European Securities and Markets Authority ODPOVĚĎ ORGÁNU 11. Pokud jde o vysokou míru přenosů, souvisí s dosud nesplacenými finančními závazky vyplývajícími ze smluv v oblasti IT a z víceleté povahy projektů IT, které tyto smlouvy upravují, takže není možné jim v plné míře zamezit. Orgán ESMA i přesto pokračuje v posilování postupu monitorování plánu zadávání veřejných zakázek, jehož cílem je maximální možné snížení míry přenosů rozpočtových prostředků. 12. Bereme připomínku Účetního dvora ohledně počtu rozpočtových převodů na vědomí. Je třeba mít na paměti, že rozpočet orgánu ESMA na rok 2013 byl vypracován na konci roku 2011, tj. po necelém roce jeho činnosti. V roce 2013 byla zavedena nová metodika rozpočtového plánování, která má počínaje rokem 2015 omezit nutnost rozpočtových převodů na minimum. V roce 2013 začal orgán ESMA rovněž zavádět pravidelné přezkumy rozpočtu za účelem zlepšení jeho plnění. 13. Orgán ESMA si uvědomuje problém týkající se zpožděných plateb a v roce 2013 přijal několik iniciativ, které se jím zabývají. Orgán ESMA zlepšil sledování plateb zavedením čtrnáctidenních výkazů a vypracoval školicí program zaměřený na platební toky. Na konci roku 2013 orgán ESMA v neposlední řadě optimalizoval svůj postup schvalování finančních transakcí a upravil příslušné formuláře, aby zlepšil dodržování lhůt v rámci celého postupu. 14. Z důvodu probíhajících diskusí ohledně dohody o ústředí byl postup orgánu ESMA pro uplatnění nároku na vrácení DPH od francouzské vlády zaveden teprve na konci roku V roce 2013 tak musel orgán ESMA zpracovat se zpětnou platností nevyřízené nároky na vrácení DPH, přičemž poslední soubor nároků byl odeslán v květnu Kromě ukončení zpracování nevyřízených nároků byl koncem roku 2013 zaveden postup, podle kterého budou nároky na vrácení DPH uplatňovány pravidelně na čtvrtletní bázi. Veškerá výše uvedená opatření mají orgánu ESMA umožnit významné snížení či úplné vyřešení zbývající DPH. ESMA CS

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/07)

ZPRÁVA (2016/C 449/07) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/41 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra C 449/128 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí centra

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/203 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro základní práva za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/38) ÚVOD

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/09)

ZPRÁVA (2016/C 449/09) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/51 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) C 449/82 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpověďmi agentury (2016/C 449/15) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/20)

ZPRÁVA (2016/C 449/20) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí nadace 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) C 449/46 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace C 449/188 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) C 449/168 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace odborného vzdělávání za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí nadace (2016/C 449/31) ÚVOD 1. Evropská

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/17 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/97 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/18) ÚVOD 1.

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/61 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/11) ÚVOD

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/151 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C 449/28) ÚVOD 1. Evropská

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/193 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu (2016/C 449/36) ÚVOD

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok spolu s odpovědí Eurojustu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok spolu s odpovědí Eurojustu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské jednotky pro soudní spolupráci za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí Eurojustu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/27 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska (2016/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/143 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Důchodového fondu Europolu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí fondu (2016/C 449/26) ÚVOD 1. Důchodový fond

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/30)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/30) C 449/162 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/30) ÚVOD

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok spolu s odpovědí orgánu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok spolu s odpovědí orgánu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13) C 449/72 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí orgánu (2016/C 449/13) ÚVOD 1. Evropský

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014

Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014 Zpráva o ověření roční účetní závěrky úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2014 spolu s odpověďmi úřadu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/77 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí střediska (2016/C 449/14)

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) C 417/176 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu (2017/C 417/28) ÚVOD 1.

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok spolu s odpovědí střediska

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok spolu s odpovědí střediska Zpráva o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí střediska 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/03)

ZPRÁVA (2016/C 449/03) C 449/22 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Úřadu Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací za rozpočtový rok 2015, spolu s

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) C 449/36 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské policejní akademie za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí akademie (2016/C 449/06) ÚVOD 1. Evropská policejní

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok spolu s odpověďmi agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok spolu s odpověďmi agentury ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro námořní bezpečnost za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok spolu s odpovědí úřadu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok spolu s odpovědí úřadu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí úřadu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail:

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/07)

ZPRÁVA (2017/C 417/07) C 417/52 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro životní prostředí za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro životní prostředí za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/12)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/12) C 449/66 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/12) ÚVOD

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) C 417/110 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro kontrolu rybolovu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/17) Úvod

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/20)

ZPRÁVA (2017/C 417/20) C 417/126 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/223 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského policejního úřadu za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/36) ÚVOD 1. Evropský policejní

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Eurojustu za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Eurojustu za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra C 417/150 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí centra

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka...

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/107 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi střediska (2009/C

Více

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Stanovisko č. 1/2014. (podle čl. 325 odst. 4 Smlouvy o fungování EU)

Stanovisko č. 1/2014. (podle čl. 325 odst. 4 Smlouvy o fungování EU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok spolu s odpovědí orgánu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok spolu s odpovědí orgánu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského orgánu pro bankovnictví za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí orgánu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku SESAR za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku SESAR za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

spolu s odpovědí agentury

spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro železnice za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/25 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro léčivé přípravky za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/171 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury Evropské rady pro výzkum za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/27) ÚVOD

Více

spolu s odpověďmi nadace

spolu s odpověďmi nadace ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/115 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/18) ÚVOD 1.

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského institutu pro rovnost žen a mužů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí institutu

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského institutu pro rovnost žen a mužů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí institutu Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského institutu pro rovnost žen a mužů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí institutu 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail:

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11) C 417/74 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro malé a střední podniky za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/11) ÚVOD

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/57 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí úřadu (2017/C 417/08) ÚVOD 1. Odrůdový úřad

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/42)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/42) C 449/224 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí úřadu (2016/C 449/42) ÚVOD 1. Úřad

Více

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Zpráva o ověření roční účetní závěrky systému Sisnet (komunikační sítě pro výměnu informací mezi vnitrostátními orgány ochrany hranic, celními orgány a policejními orgány) za rozpočtový rok 2015 12, rue

Více

Stanovisko č. 4/2014. k návrhu, kterým se mění finanční nařízení o rozpočtu evropských škol

Stanovisko č. 4/2014. k návrhu, kterým se mění finanční nařízení o rozpočtu evropských škol ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/37 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Překladatelského střediska pro instituce Evropské unie za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska (2017/C

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA (2017/C 417/06)

ZPRÁVA (2017/C 417/06) 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/47 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro vzdělávání a výcvik v oblasti prosazování práva za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí

Více

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu

12, rue Alcide De Gasperi - L Luxembourg T (+352) E eca.europa.eu Zpráva o ověření roční účetní závěrky systému Sisnet (komunikační sítě pro výměnu informací mezi orgány ochrany hranic, celními orgány a policejními orgány) za rozpočtový rok 2016 12, rue Alcide De Gasperi

Více

spolu s odpovědí agentury

spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.:

Více

spolu s odpovědí agentury

spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16) 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/83 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok, spolu s odpověďmi agentury (2009/C 304/16) OBSAH Bod

Více

ZPRÁVA (2016/C 449/32)

ZPRÁVA (2016/C 449/32) 1.12.2016 CS Úřední věstník Evropské unie C 449/173 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro provozní řízení rozsáhlých informačních systémů v prostoru svobody, bezpečnosti a práva (eu-lisa)

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2013. spolu s odpověďmi centra

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2013. spolu s odpověďmi centra ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku pro palivové články a vodík za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku pro palivové články a vodík za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury 6.12.2017 CS Úřední věstník Evropské unie C 417/201 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska C 417/92 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí střediska (2017/C 417/14)

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) C 338/96 Úřední věstník Evropské unie 14.12.2010 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro zdraví a spotřebitele za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/17) OBSAH

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro výzkum za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4938 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Zásobovací agentury Euratomu za rozpočtový rok 2014

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Zásobovací agentury Euratomu za rozpočtový rok 2014 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Zásobovací agentury Euratomu za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva Účetního dvora k auditu provozní efektivity řízení Evropské centrální banky za rozpočtový rok 2004

Zpráva Účetního dvora k auditu provozní efektivity řízení Evropské centrální banky za rozpočtový rok 2004 TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF IL-QORTI EWROPEA TA L-AWDITURI EUROPESE REKENKAMER EUROPEJSKI TRYBUNAŁ OBRACHUNKOWY TRIBUNAL DE CONTAS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí nadace

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí nadace C 417/212 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí nadace (2017/C

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2016 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352) 4398 1 E eca-info@eca.europa.eu

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/07)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/07) C 338/34 Úřední věstník Evropské unie 14.12.2010 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/07) OBSAH Bod

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku ARTEMIS za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky společného podniku ARTEMIS za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18) 14.12.2010 Úřední věstník Evropské unie C 338/103 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro železnice za rozpočtový rok 2009, spolu s odpověďmi agentury (2010/C 338/18) OBSAH Bod Strana

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/10)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/10) C 417/68 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro bezpečnost letectví za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/10) ÚVOD

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg T (+352)

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2013

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2013 ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI

EUROPSKI REVIZORSKI SUD CORTE DEI CONTI EUROPEA EIROPAS REVĪZIJAS PALĀTA EUROPOS AUDITO RŪMAI ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/15)

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/15) C 417/98 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropské agentury pro chemické látky za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C 417/15) ÚVOD 1. Evropská

Více

Úřední věstník Evropské unie C 366/63

Úřední věstník Evropské unie C 366/63 15.12.2011 Úřední věstník Evropské unie C 366/63 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2010, spolu s odpověďmi agentury

Více

C 366/156 Úřední věstník Evropské unie

C 366/156 Úřední věstník Evropské unie C 366/156 Úřední věstník Evropské unie 15.12.2011 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rozpočtový rok 2010, spolu s odpověďmi centra

Více

spolu s odpověďmi společného podniku 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu eca.europa.

spolu s odpověďmi společného podniku 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu eca.europa. Zpráva o ověření roční účetní závěrky Evropského společného podniku pro provádění společné technologické iniciativy pro nanoelektroniku za období od 1. ledna 2014 do 26. června 2014 spolu s odpověďmi společného

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury C 417/160 CS Úřední věstník Evropské unie 6.12.2017 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury Evropské unie pro bezpečnost sítí a informací za rozpočtový rok 2016, spolu s odpovědí agentury (2017/C

Více

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury

ZPRÁVA. o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury C 449/214 CS Úřední věstník Evropské unie 1.12.2016 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Agentury pro evropský globální navigační družicový systém za rozpočtový rok 2015, spolu s odpovědí agentury (2016/C

Více

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 68

OBSAH ÚVOD PROHLÁŠENÍ O VĚROHODNOSTI PŘIPOMÍNKY K ROZPOČTOVÉMU A FINANČNÍMU ŘÍZENÍ Tabulka... 68 15.12.2009 Úřední věstník Evropské unie C 304/65 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi agentury

Více

spolu s odpověďmi společného podniku

spolu s odpověďmi společného podniku ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EUROPEAN COURT OF AUDITORS

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury Zpráva o ověření roční účetní závěrky Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352)

Více

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28)

ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28) C 304/154 Úřední věstník Evropské unie 15.12.2009 ZPRÁVA o ověření roční účetní závěrky Odrůdového úřadu Společenství za rozpočtový rok 2008, spolu s odpověďmi úřadu (2009/C 304/28) OBSAH Bod Strana ÚVOD..................................................................

Více

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro inovace a sítě za rozpočtový rok 2014

Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro inovace a sítě za rozpočtový rok 2014 Zpráva o ověření roční účetní závěrky Výkonné agentury pro inovace a sítě za rozpočtový rok 2014 spolu s odpovědí agentury 12, rue Alcide De Gasperi - L - 1615 Luxembourg Tel.: (+352) 4398 1 E-mail: eca-info@eca.europa.eu

Více

Stanovisko č. 3/2012. k návrhu nařízení Rady o finančním nařízení pro 11. Evropský rozvojový fond. (podle čl. 287 odst. 4 Smlouvy o fungování EU)

Stanovisko č. 3/2012. k návrhu nařízení Rady o finančním nařízení pro 11. Evropský rozvojový fond. (podle čl. 287 odst. 4 Smlouvy o fungování EU) ЕВРОПЕЙСКА СМЕТНА ПАЛАТА TRIBUNAL DE CUENTAS EUROPEO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR DEN EUROPÆISKE REVISIONSRET EUROPÄISCHER RECHNUNGSHOF EUROOPA KONTROLLIKODA ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙO EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR COUR

Více