SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY PROTIHLUKOVÉ CLONY Typy protihlukových clon:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY PROTIHLUKOVÉ CLONY Typy protihlukových clon:"

Transkript

1 SNIŽOVÁNÍ HLUKU Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY PROTIHLUKOVÉ CLONY Typy protihlukových clon: zemní valy, nastudovat také z TP a TKP protihlukové stěny, protihlukové stěny na mostech a opěrných zdech, protihlukové stěny kombinované se zelení, polovegetační stěny, zemní valy kombinované se stěnou, gabionové (drátokamenné) konstrukce, protihlukové úpravy na objektech ohrožených hlukem (okna) Účel: Protihlukové clony se zřizují pro snížení intenzity hluku z provozu na pozemních komunikacích na hodnoty předepsané příslušnými hygienickými předpisy. K zajištění maximální akustické účinnosti se konstrukce protihlukových clon umisťují co nejblíže ke zdroji hluku. Upraveny jsou předpisy Ministerstva dopravy ČR TP 104 a TKP 25 (viz podklady)

2 ZEMNÍ VALY sypané konstrukce vybudované na povrchu území podél zdroje hluku; ohumusované, oseté travním semenem a doplněné vegetačním krytem z křovin a dřevin; do zemních valů se kromě neupravených nevhodných a zdravotně závadných zemin a materiálů používají prakticky veškeré druhy zemin a hornin; použité materiály musí být ekologicky nezávadné, tj. nesmějí ohrozit složky životního prostředí, zejména podzemní vody; zhutnění násypu zemního valu ze soudržných zemin nesmí klesnout pod 92 % Proctor Standard; pro nesoudržné zeminy se míra zhutnění kontroluje hodnotou relativní ulehlosti. Zemní ochranný val (ZOV) Újezd u Průhonic

3 ZEMNÍ VALY Na rozdíl od jiných typů protihlukových clon, zemní valy z estetického hlediska méně narušují celkový vzhled krajiny a zvláště při ozelenění se mohou velmi dobře včlenit do krajiny a přispět tak k ochraně životního prostředí. Účinnost zemního valu, jako protihlukové zábrany je velmi dobrá, zejména vzhledem k velké hmotnosti zemního tělesa a ozelenění zemních svahů.

4 PROTIHLUKOVÉ STĚNY Rozdělení protihlukových stěn: a) Odrazivé (transparentní, průhledné) b) Pohltivé (s absorbční pohltivou složkou) Princip funkce protihlukových stěn:

5 PROTIHLUKOVÉ STĚNY Princip funkce protihlukových stěn: Profil vertikálního šíření hluku od silniční dopravy s PHS Profil vertikálního šíření hluku od silniční dopravy bez PHS

6 Tvary protihlukových stěn: a) Svislé b) Šikmé c) Lomené d) Oblé e) Galeriové f) Tunelové PROTIHLUKOVÉ STĚNY

7 PROTIHLUKOVÉ STĚNY OBECNÉ POŽADAVKY NA VLASTNOSTI PHS: a) zvuková pohltivost DL α (EN :1997); b) vzduchová neprůzvučnost DL R (EN :1997); c) odolnost proti zatížení vlastní tíha akustického prvku (EN :2003, příloha B, výpočet nebo zkouška); d) maximální svislé zatížení, které může prvek snést (EN :2003, příloha B, výpočet nebo zkouška); e) maximální kolmé (90 o ) zatížení, které může akustický prvek snést zatížení větrem a statické zatížení (EN :2003, příloha A, výpočet nebo zkouška); f) maximální kolmé (90 o ) zatížení, které může konstrukční prvek snést zatížení větrem, statické zatížení, vlastní tíha (EN :2003, příloha A a B, výpočet nebo zkouška); g) maximální ohybový moment zatížení, který může konstrukční prvek snést dynamické zatížení při odstraňování sněhu (EN :2003, příloha E, výpočet nebo zkouška); h) maximální kolmé (90 o ) zatížení, které může akustický prvek snést dynamické zatížení při odstraňování sněhu (EN :2003, příloha E, výpočet nebo zkouška); i) nebezpečí padajících úlomků (EN , příloha B); j) odraz světla (EN , příloha E); k) uvolňování nebezpečných látek; l) trvanlivost akustické vlastnosti (EN , příloha E); m) trvanlivost neakustické vlastnosti = deklarovaná životnost (EN :2004).

8 PROTIHLUKOVÉ STĚNY POŽADAVKY NA AKUSTICKÉ VLASTNOSTI PHS: Vzduchová neprůzvučnost: Vzduchovou neprůzvučností rozumíme schopnost protihlukových stěn snížit hladinu akustického tlaku zvukových vln procházejících přes tyto stěny. Zkoušení těchto výrobků je popsáno v ČSN EN :1997, kde je deklarovaná jednočíselná hodnota DL R [db], podle které jsou protihlukové stěny rozčleněny do čtyřech kategorií: Základním požadavkem kladeným na konstrukce omezující hladiny hluku z dopravy je dosažení účinků tlumícího zvuk při průchodu konstrukcemi snížením jeho hladiny nejméně o 15 db (vzduchová neprůzvučnost DLR (db) - kategorie B2). Mezery (otvory, netěsnosti) mohou útlumové vlastnosti snižovat. Z toho důvodu je nutné vhodné konstrukční řešení i pro místa přechodu mezi terénem a protihlukovou clonou.

9 PROTIHLUKOVÉ STĚNY POŽADAVKY NA AKUSTICKÉ VLASTNOSTI PHS: Zvuková pohltivost: Udává akustické vlastnosti absorpčních zařízení na snížení hluku z dopravy. Zkušební metodu na posuzováni laboratorních hodnot zvukové pohltivosti PHS stanovuje ČSN EN Úroveň zvukové pohltivosti DLα [db) je určena dle tabulky: Z hlediska zvukové pohltivosti se obecně protihlukové stěny člení na kategorie: - odrazivé stěny, které sníží při odrazu hladinu hluku o méně než 4 db; - absorpční stěny, které sníží při odrazu hladinu hluku o 4 db až 8 db; - vysoce absorpční stěny, které sníží při odrazu hladinu hluku o více než 8 db.

10 PROTIHLUKOVÉ STĚNY POŽADAVKY NA AKUSTICKÉ VLASTNOSTI PHS: Z výsledků zkoušek a materiálových charakteristik je stanovena následující tabulka, která uvádí podle druhu PHS minimální akustické požadavky PHS.

11 PROTIHLUKOVÉ STĚNY NEJČASTĚJŠÍ USPOŘÁDÁNÍ PHS: Nejčastěji používaným systémem je systém betonových protihlukových stěn. Stěna se zpravidla dělí na nosnou a pohltivou část. Nosná část se vyrábí ze železobetonu (musí vyhovovat požadavkům na únosnost a mezní deformaci pro instalaci ve svislé poloze). Povrch pohltivé vrstvy na straně vozovky bývá vybaven vlnovou, resp. trapézovou strukturou, která zajišťuje vysoký absorpční účinek. Odvrácená strana může být hladká, příp. ji lze opatřit lamelovou strukturou či jinou povrchovou úpravou. Sloupek protihlukových stěn je určen pro osazení samotných protihlukových stěn a soklových panelů, má průřez ve tvaru písmene H, vyroben je ze železobetonu nebo oceli. Osová vzdálenost sloupu se určuje podle výšky protihlukové stěny pro konkrétní použití. Soklové panely (jsou příslušenstvím systému).

12 PROTIHLUKOVÉ STĚNY MATERIÁLY POHLTIVÝCH VRSTEV PHS: Nejčastěji používaným materiálem pro pohltivou vrstvu betonových protihlukových stěn je: - lehké keramické kamenivo úzké frakce, - dřevocement, - drobnozrnný mezerovitý beton z přír. kameniva úzké frakce (křemičité písky), - hliníkové plechy, - pozinkové plechy, - dřevo - recyklovaný plast

13 PROTIHLUKOVÉ STĚNY POŽADAVKY NA MATERIÁLY PHS: OBECNÉ POŽADAVKY: k zajištění dokonalého účinku stěn proti hluku se po osazení stojek provádí sokl betonovaný na místě nebo prefabrikovaný; veškeré spáry musí být důkladně utěsněny. Při zabudování těsnění však nesmí být poškozena protikorozní úprava; pro sokl i těsnění se vyžaduje odolnost proti působení chemických rozmrazovacích látek. POŽADAVKY NA BETON: všechny prvky musí být navrženy pro příslušné agresivní prostředí. krycí vrstva betonu na ocelové výztuži musí odpovídat požadavkům na ochranu proti korozi betonové díly nebo jejich části, které budou ve styku se zemní vlhkostí, musí být chráněny izolací proti vodě a zemní vlhkosti. prefabrikované železobetonové sloupky jsou prefabrikáty tvaru určeného skladebným systémem.

14 POŽADAVKY NA MATERIÁLY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY POŽADAVKY NA OCEL: ocelové konstrukce musí být chráněny proti korozi vlivem atmosférických účinků a chemických rozmrazovacích látek žárovým zinkováním ponorem a/nebo nátěry. POŽADAVKY NA LEHKÉ KOVY: lze používat pouze materiály z hliníkových slitin, které jsou vhodné pro staticky namáhané konstrukce. POŽADAVKY NA SKLO, AKRYLÁTY, POLYKARBONÁTY: sklo musí být bezpečnostní v tloušťkách předepsaných dokumentací a nesmí vykazovat vady jako např. viditelné prohlubně, vroubkování na okraji nebo poškrábání. druh použitého skla, akrylátu nebo polykarbonátu musí být jednoznačně určen dokumentací.

15 POŽADAVKY NA MATERIÁLY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY DŘEVO A CEMENTOTŘÍSKOVÉ DESKY: dřevěné konstrukce musí být hloubkově impregnovány prostředky, které mají doklad o hygienické nezávadnosti. CIHLY A JINÉ ZDÍCÍ MATERIÁLY: cihly musí být zejména odolné proti vlivu vody, mrazu a agresivitě prostředí. při použití děrovaných cihel musí být zajištěno, že voda z děr rychle vyteče. PLASTY A RECYKLOVANÉ PLASTY: musí být opatřeny ochranou proti ultrafialovému a infračervenému záření a agresivitě prostředí (CO2 a chloridů), přičemž nesmějí být narušeny jejich fyzikálně-mechanické vlastnosti.

16 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Železobetonové systémy Název systému Liadur SILENT Materiál PHS nosná vrstva C 30/37 XF4, pohltivá vrstva: nosná vrstva C 30/37-XF4, pohltivá vrstva: mezerovitý Liaporbeton mezerovitý beton (křemičité písky) Výrobce Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s. Skanska a.s. Eurovia CS, a.s. SMP ŽPSV, a.s. Construction, a.s. Počet typů PHS v systému 10 2 Mezní rozměry jedné desky (jednostranné) délka max. 6 m, výška max. 2,5 m, tl. max. 130 mm délka max. 6 m, výška max. 2,5 m, tl. max. 130 mm Zvuková pohltivost DL a 5 až 11 db (A2 až A3) 8 až 13 db (A3 až A4) Neprůzvučnost DL R 45 db (B3) 44 db (B3) Max. kolmé zatížení (větrem a statické zatížení) 3,19 kn/m 2 3,9 kn/m 2 Dynamické zatížení při odstraňování sněhu: max. ohybový 14,5 kn/m / 15 kn/2x2 m 12 až 21 kn/m / NPD moment/max. kolmé zatížení Zatížení nárazy kamenů vyhovuje NPD Nebezpečí padajících úlomků NPD NPD Odraz světla NPD NPD Uvolňování nebezpečných látek vyhovuje SUJB 307/02Sb.; 499/05 Sb. žádné Odolnost proti požáru křovin stupeň 3 (bez poškození kromě změny neuvedeno Metodika stanovení trvanlivosti Deklarovaná životnost Počáteční zkouška dle ČSN EN :2006 barvy) Speciální zkouška odolnosti povrchu pohltivé vrstvy proti vodě a CHRL (předpis TZUS č.0340t068), nosná vrstva XF4. Znalecký posudek GA 716/5 o dlouhodobé stabilitě systémů Liadur průzkum realizovaných stěn. 50 let pro klasifikaci prostředí 4K3; 4Z7; 4B1; 4C2; 4M4 ANO Zkouška odolnosti povrchu pohltivé vrstvy proti vodě a CHRL-upravená na 30 cyklů (TZUS Praha) a nasákavost + přídržnost pohltivé vrstvy k nosné vrstvě. Nosná vrstva XF4. 35 let ANO

17 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihlukové stěny Liadur ; varianty Liadur 1 až Liadur 10; Liadur Active Dvouvrstvé panelové prefabrikáty. Pohltivá vrstva protihlukového panelu je 60 až 190 mm tlustá a toto jsou možnosti tvarů povrchů: rovný povrch, oválná nebo trapézová žebra, nízká trojúhelníková žebra. Pohltivá vrstva je vyrobena z lehkého mezerovitého betonu s použitím pórovitého kameniva Liapor úzké frakce. Pohltivá vrstva může být probarvena v základních barvách a jejich odstínech nebo jí lze opatřit nátěrem (nástřikem) v celé škále RAL. Nosná vrstva je tvořena betonem C 30/37 XF4. Příslušenství systému tvoří železobetonové sloupky a soklové panely. Pohltivé panely typů SILENT a SILENT VV-EC a VV/P-EC Protihlukové panely SILENT jsou sendvičové panelové prefabrikáty. Pohltivou vrstvu protihlukového panelu tvoří 50 mm nebo 90 mm tlustá deska s vlnkami 80 mm nebo 110 mm vysokými, s osovým rozpětím 100 mm nebo 125 mm nebo deska s kazetovým vzorem. Je vyrobena z mezerovitého drobnozrnného betonu (křemičité písky frakce 1 2 mm). Pohltivá vrstva může být probarvena. Nosná vrstva je tvořena betonem C 30/37 XF4. Součástí protihlukové stěny jsou soklové panely a železobetonové sloupy přímé a rohové (typ PHS 2).

18 TYPY PHS: Materiál PHS PROTIHLUKOVÉ STĚNY Dřevocementové systémy Název systému Prefa Akustik VELOX MFC Akustik 010 nosná vrstva C 40/50 XF4, pohltivá vrstva: dřevocementové tvarovky MFC Akustik 010 nosný dřevěný rám, pohltivá vrstva; štěpkocementové absorpční desky, rubová strana štěpkocementové krycí desky obkladové pohltivé desky z dřevocementu bez nosné vrstvy Výrobce Prefa Brno a.s. VELOX WERK s.r.o. MFC MORFICO s.r.o. Počet typů PHS v systému panel 5000x2500x330 mm Mezní rozměry jedné desky délka max. 6 m, výška max. absorpční desky 2000x500x50 (jednostranné) 2,5 m, tl. 240 mm 115 mm 500x250x130 mm Zvuková pohltivost DL a 8 db (A3) 4 až 13 db (A2 až A4) 10 db (A3) Neprůzvučnost DL R 43 db (B3) 25 db (B3) NPD Max. kolmé zatížení (větrem a statické zatížení) Dynamické zatížení při odstraňování sněhu: max. ohybový moment/max. kolmé zatížení 2 kn/m 2 1,85 kn/m 2 36,25 kn/m 2 (odolnost proti zatížení se stanovuje až pro únosnost jednoho prvku celý konstrukční prvek) 16,8 až 25,5 kn/m / 22,5 kn/2x2 m 5,3 kn/m/7,25 až 9,7 kn/2x2 m dtto Zatížení nárazy kamenů NPD NPD vyhovuje Nebezpečí padajících úlomků NPD NPD NPD Odraz světla NPD NPD výrobce neuvedl Uvolňování nebezpečných látek Odolnost proti požáru křovin Metodika stanovení trvanlivosti použité materiály nemají negativní dopad na životní prostředí výrobce neuvedl Nosná vrstva XF4. použité materiály nemají negativní dopad na životní prostředí stupeň 3 (bez poškození kromě změny barvy) ČSN odolnost proti působení vody, solí a klimatických podmínek (po 150 cyklech) m 1000 g/m2 vyhovuje SUJB 307/02Sb.; 499/05 Sb. výrobce neuvedl ČSN , odpad pod 1000 g/m2 Deklarovaná životnost 35 let 25 let NPD Počáteční zkouška dle ČSN EN :2006 ANO ANO ANO

19 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihluková stěna PREFA AKUSTIK Protihluková stěna je tvořena sloupky s modulovou roztečí do 6000 mm a vysoce pohltivou výplní. Sloupky stěny jsou ze železobetonu C40/50 XF4 průřezu H, vysoce pohltivou výplň tvoří železobetonové panely s lícní absorpční vrstvou z dřevocementových tvarovek. Vysoce pohltivé protihlukové panely PREFA AKUSTIK jsou vyráběny ze železobetonu třídy C40/50 XF4 v tl. 110 mm a jsou jedno nebo oboustranně opatřeny dřevo - cementovými tvarovkami MFC Akustik 010. Celková tloušťka vysoce pohltivých protihlukových panelů je u jednostranně pohltivých 240 mm. Ve vodorovných sparách je ukládán pásek Mirelon (3 mm). Absorpční dřevocementové tvárnice MFC Akustik 010 Absorpční desky MFC Akustik 010 se používají k dodatečným obkladům různých povrchů konstrukcí (portály tunelů, opěrné zdi) s požadavkem na snížení hlukové zátěže, nebo přímo jako absorpční vrstva při výrobě protihlukových panelů. Přední pohltivou stranu protihlukového stěnového panelu tvoří dřevocementové tvárnice MFC Akustik 010 základních rozměrů 500x250x130 mm. Jsou vyrobeny ze speciální dřevocementové směsi vibrolisováním, pomocí ocelových forem. Povrch tvárnic může být opatřen nástřikovou barvou.

20 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihlukové panely na bázi štěpkocementových desek VELOX, systém 4003 M a 4003 XL Panely VELOX jsou tvořeny nosným dřevěným rámem. Spoje rámu jsou provedeny dvěma pokovenými vruty. Na dřevěný rám se připevňují desky VELOX nerezovými hřebíky nebo vruty. Lícová strana je oplášťována štěpkocementovými deskami, jejichž porézní struktura spolu se vzduchovou mezerou a zadní stěnou pláště zajišťuje zvukovou absorpci. Panely jednotlivých systémů se liší nosným dřevěným rámem. Systém 4003 XL obsahuje dřevěný rám s distančními prkny (překrytí HEA ocelových profilů deskami VELOX a vytvoření souvislé stěny bez viditelných sloupků). Systém 4003 M tvoří pouze dřevěný rám, na který se přímo osazují desky VELOX. Varianty mohou být osazeny deskami VELOX WSR 50, WSO 80, WSW 85, WSZ 100 nebo WSO 115. Zadní stěna pláště je u všech variant tvořena deskou VELOX WSD 35. Dřevěné prvky jsou chráněny proti hnilobě, plísním a dřevokazným houbám tlakovou impregnací prostředkem WOLMANIT CX-10. Na stavbě se panely ukládají do ocelových profilů HEA/HEB 160 nebo do betonových sloupů.

21 TYPY PHS: Materiál PHS Název systému PROTIHLUKOVÉ STĚNY Hliníkové systémy PHS pozink/hliník modulární panely z hliníku nebo pozinku, vnitřní část vyplněna minerální vatou Výrobce ROMAn s.r.o Počet typů PHS v systému 5 Mezní rozměry jedné desky (jednostranné) délka 4 m, šířka 0,5 m, tl. 113 mm Zvuková pohltivost DL a 18 db (A4) Neprůzvučnost DL R 26 db (B3) Max. kolmé zatížení (větrem a statické zatížení) 2,45 kn/m 2 Dynamické zatížení při odstraňování sněhu: max. ohybový moment/max. kolmé zatížení výrobce neuvedl Zatížení nárazy kamenů výrobce neuvedl Nebezpečí padajících úlomků třída 3-C (žádné pevné úlomky) Odraz světla Bs max 3,2 28,5 Uvolňování nebezpečných látek výrobce neuvedl Odolnost proti požáru křovin výrobce neuvedl Metodika stanovení trvanlivosti výrobce neuvedl Deklarovaná životnost Počáteční zkouška dle ČSN EN :2006 NPD ANO

22 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihluková stěna z pozinkových nebo hliníkových panelů Stěna je tvořena svisle montovanými profilovanými sloupy HE 160 s 2 3 m rozestupy a vodorovně montovanými samonosnými panely o tloušťce 90 a 130 mm na obou dvou koncích. Panel se skládá z vnitřní skořepiny z mikrodírkovaného plechu a z vnější skořepiny z plného plechu. Plech je v obou případech hliníkový o tloušťce 1,5 mm.. Celý panel je smontován tak, že vytváří uvnitř tři samostatné dutiny. Přední dutina odpovídá prostoru mezi dírkovanou povrchovou vrstvou a panelem z minerální vlny o vysoké hustotě. Ten je chráněn textilií ze skleněného vlákna vůči této vrstvě, čímž se zlepšuje jeho akustická účinnost. Panel z minerální vlny je rozdělen na tři segmenty a ve dvou dělicích místech je vložen profil z PVC, který přispívá k zachování stability a zároveň k zamezení průchodu zvukových vln. Zadní dutina vzniká mezi panelem z minerální vlny a plnou kovovou skořepinou, která ještě více přispívá ke zlepšení akustické účinnosti. V zadní skořepině může být montována, pokud se požaduje ještě vyšší akustická účinnost, zátěžová vložka živičného typu

23 TYPY PHS: Materiál PHS PROTIHLUKOVÉ STĚNY Recyklovaný plast (RP) a plast Název systému PHS 2 INP HAMPPEP DSH/plast 12 PB nosná vrstva C 30/37-XF4, pohltivá vrstva z recyklované pryže rubová strana desky z RP. Pohltivá výplň Orsil tl. 40 nebo 50 mm. Lícová strana síť a latě z RP. Nosná část ocel. profily U nebo U JA. Nerez hřebíky a vruty pohltivá výplň minerální vata tl. 30 mm. Bočnice extrudované lamely z tvrdého PVC pohltivá výplň ORSIL HARDSIL tl. 60 mm. Lícová strana: plastové lamely. Rubová strana: plastové palubky. Nerez. hřebíky nebo vruty Výrobce ŽPSV, a.s. INPROKOM, s.r.o. MATEICIUC, a.s. MOSEV plast s.r.o. Počet typů PHS v systému délka 4 m, max. 6 m, výška panelu do 2,0 m (lze až 6 m Mezní rozměry jedné desky max. výška panelu 2,5 m, délka max. 6 m, výška do 6 panel DSH 12: 3,96x1,24 PHS), tl. panelu je max. (jednostranné) tl. 110 mm nebo 130 mm m, tl. 130 mm m 122 mm, všechny panely se vejdou do HEA 160 Zvuková pohltivost DL a 7 db (A3) 9 až 12 db (A3 až A4) 6 až 8 db (A2 až A3) 9 db (A3) Neprůzvučnost DL R 45 db (B3) 37 db (B3) 28 až 40 db (B3) 34 db (B3) Max. kolmé zatížení (větrem a statické zatížení) 3,9 kn/m 2 1,7 kn/m 2 až 1,15 kn/m 2 1,1 až 1,65 kn/m 2 Dynamické zatížení při odstraňování sněhu: max. ohybový moment/max. kolmé zatížení 12 až 21 kn/m / NPD 15 kn/m / 10 kn/2x2 m 2,75 až 7,9 kn/m / 7,65 až 12,9 kn/2x2 m 3,2 kn/m / 5,8 až 9,05 kn/2x2 m Zatížení nárazy kamenů NPD NPD vyhovuje NPD Nebezpečí padajících úlomků NPD NPD třída 3-C (žádné pevné úlomky) NPD Odraz světla NPD NPD NPD NPD Uvolňování nebezpečných látek žádné použité materiály nemají negativní dopad na životní prostředí použité materiály nemají negativní dopad na životní prostředí Odolnost proti požáru křovin Metodika stanovení trvanlivosti Deklarovaná životnost Počáteční zkouška dle ČSN EN :2006 výrobce neuvedl Zkouška přídržnosti desky z recyklované pryže k nosné vrstvě, nosná vrstva XF4. nosná část 35 let pohltivá část 25 let stupeň 1 (dílčí poškození panelu) dle deklarace výrobce není zkouška NPD dle deklarace výrobce není zkouška použité materiály nemají negativní dopad na životní prostředí stupeň 3 (bez poškození kromě změny barvy) dle deklarace výrobce není zkouška 30 let 35 let 25 let ANO ANO ANO ANO

24 TYPY PHS: Panely typu PHS 2 Protihlukový panel typu PHS 2 je vyráběn v délce 5950 mm a max. výšce 2,5 m v modulu 0,5 m nebo 1,0 m z betonu C 30/37-XF4. Tloušťka nosného panelu 110 nebo 130 mm. Pohltivou vrstvu tvoří dodatečně nalepená tvárnice z recyklované pryže ve tvaru vlny nebo kazetového tvaru lepidlem OKAMUL PU z jedné nebo obou stran nosného panelu. PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihlukový panel z recyklovaného plastu, označení INP Nosnými prvky panelů jsou ohýbané ocelové profily U JA, popř. U, které jsou žárově zinkovány. Rubovou stranu stěn tvoří plastová profilovaná deska. Jako pohltivá výplň je použita minerálně vláknitá rohož Orsil N 40 (příp. N 50). Z lícové strany je pohltivá vrstva překryta vodoodpudivou netkanou skelnou rohoží a sítí proti mechanickému poškození, v různém barevném provedení (žlutá, červená, zelená). Lícovou stranu tvoří latě z recyklovaného plastu nebo KARI síť žárově zinkovaná. Spoje prvků jsou provedeny šroubovými hřeby, šrouby a žárově zinkovanými vruty. Osová vzdálenost je 4 m, maximálně 6 m. Firma INPROKOM vyrábí panely kategorie A3/B3, A4/B3, a to i jako oboustranně pohltivé. Dále panely dřevěné a prosklenné a panely s dveřmi.

25 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY PVC protihlukové stěny HAMPPEP B13 (B13-NF) Protihlukové panely jsou tvořeny soustavou tří prvků nosného profilu, krycí tlumicí lištysotvory8,10nebo12mm a krycí lišty spoje nosných profilů. Všechny plastové díly jsou vyrobeny z recyklovaného PVC-U nebo primárního PVC. Pro zvýšení ohybové tuhosti se do dutin lamel vkládá pozinkový profil. Panel výšky 1 m je sestaven z nosných lamel. Každá lamela je připojena z obou stran k pásnicím plechu samořeznými šrouby. Na lícové straně je perforovaná lišta, která překrývá absorpční výplň z minerální vaty. Veškeré ocelové prvky jsou žárově zinkovány. Pro zvýšení antikorozní ochrany lze pozinkové profily opatřit ochranným nátěrem.

26 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihlukový panel DSH/plast 12PB Základní prvky protihlukové stěny DSH/plast 12PB se osazují mezi ocelové sloupky HEA nebo HEB 160. Nosnými prvky jsou plastové trámy ze směsného materiálu REPLAST, které jsou vyztužené železobetonovým trámkem zalisovaným ve vlastním trámu. Rubová strana panelu je složena z palubek spojených do sebe zámky a připevněných k trámům pomocí nerezových hřebíků nebo pozinkovaných vrutů. Zvukopohltivou výplň tvoří desky ORSIL HARDSIL 60 kg/m³, přes kterou je přetažena ochranná síťovina. Z přední strany je ORSIL krytý prvky z materiálu REPLAST tzv. lamelami, které jsou připevněny k trámu pomocí hřebíků nebo vrutů. Boční strany panelů, které jsou založeny ve sloupcích, jsou zpevněny trámkem z materiálu REPLAST. Ve většině případů není nutné panely těsnit ve sloupcích pomocí pryžového těsnění. U panelů skladebné výšky 1,25 m, případně u atypických panelů výšky větší než 1 m, jsou palubky vzájemně spojeny středovým trámkem obdélníkového průřezu, který omezuje možnost průhybu palubek v závislosti n slunečním svitu.

27 TYPY PHS: Název systému Materiál PHS Výrobce Počet typů PHS v systému PROTIHLUKOVÉ STĚNY Sklovláknobeton DAKOBET ALFA sklovláknobeton DAKOBET MIX, minerální vata ORSIL, lícová strana pozinkovaná KARI síť DAKO Brno, spol. s r.o. 2 + atypy Mezní rozměry jedné desky (jednostranné) Zvuková pohltivost DL a Neprůzvučnost DL R Max. kolmé zatížení (větrem a statické zatížení) Dynamické zatížení při odstraňování sněhu: max. ohybový moment/max. kolmé zatížení Zatížení nárazy kamenů Nebezpečí padajících úlomků Odraz světla Uvolňování nebezpečných látek Odolnost proti požáru křovin šířka 3940 mm výška 2220 mm tl. 120 mm 10 až 11 db (A3) 35 db (B3) Nenastane porušení Vyhovuje pro 1. a 2. větrovou oblast do n.m. 700 m Nebylo posuzováno výrobce neuvedl NPD Opticky neaktivní NPD Hořlavost materiálu tř. A Metodika stanovení trvanlivosti Zkouška odolnosti povrchu proti vodě a CHRL. Deklarovaná životnost Počáteční zkouška dle ČSN EN : let STO /Z, v současné době probíhá recertifikace dle EN

28 TYPY PHS: PROTIHLUKOVÉ STĚNY Protihlukové pohltivé dílce DAKOBET ALFA Dílce řady DAKOBET ALFA vyráběné z kompozitního materiálu sklovláknobetonu UNIKRET MIX. Jedná se o sklovláknobeton z alkalivzdorného skleněného vlákna Cem-FIL ANTI-CRACK HP ve formě vláken a síťoviny. Další složky: cement CEM I 52,5, slévárenský písek Š-27B, mikrosilika 791-U, superplastifikátor, odpěňovač, voda. Díky příznivému poměru hmotnosti a pevnosti a vysoké odolnosti proti vlivům prostředí umožňují z architektonického hlediska prakticky libovolné tvarové řešení, závislé na tvaru formy. V praxi se z důvodů konstrukčních a výrobních realizují převážně modulové systémy, které minimalizují náklady na návrh, výrobu, montáž a dokončovací práce. Doplňkové a ukončovací dílce celé protihlukové bariéry se vyrábí dle konkrétního projektu.

29 PROTIHLUKOVÉ STĚNY SOUHRN Vzhledem k místě zabudování protihlukových stěn v blízkosti dopravních cest je nutné zajistit nejenom potřebné akustické vlastnosti, ale i odpovídající trvanlivost celého protihlukového systému. Současně je nutné dimenzovat i statické požadavky (působení větru, odolnosti proti nárazu vozidla atd.) pro zajištění stability a bezpečnosti hlavně silničního provozu. Samozřejmě nedílnou součástí je i vizuální vzhled a estetické dopady při zabudování poměrně rozsáhlých protihlukových systémů do krajiny. S tím souvisí i provozování a případné náklady na údržbu. V současnosti se objevují i možnosti zabudování aktivního fotokatalytického TiO2 systému pro zajištění autočištění některých typů povrchů protihlukových stěn za souběžné likvidace nebezpečných NOx, které vznikají silničním provozem a mohou být takto ihned v těsné blízkosti vzniku částečně eliminovány, což je pozitivní přínos z hlediska ochrany životního prostředí.

30 PROTIHLUKOVÉ STĚNY SOUHRN POZITIVA / NEGATIVA Výhodou železobetonových protihlukových stěn je vysoká vzduchová neprůzvučnost (díky vysoké hodnotě plošné hmotnosti dosahují bez problémů kategorie B3), minimální údržba, vysoká životnost, možnost oboustranně pohltivých panelů, výborná odolnost proti ohni, dobrá znalost případných sanačních postupů a architektonická variabilita (možnost výběru tvarů a barevnosti povrchů). Nosná a pohltivá část panelů tvoří jeden monolitický prvek a osová vzdálenost sloupků je až 6 m. Nevýhodou může být vyšší hmotnost z hlediska dopravy a náročnější výměna panelů při poškození. U dřevocementových systémů je z hlediska životnosti aktuální otázka biologického napadení materiálu a dále odolnost proti ohni. Tyto systémy netvoří jeden monolitický celek a v případě využití nosného dřevěného rámu vykazují stěny horší neprůzvučnost a je nutné použít spojovací materiál, což ovlivňuje trvanlivost a tedy životnost systému. V případě kombinace s betonovými nosnými stěnami a systémem betonových sloupků se celková užitnost těchto systémů zvyšuje. Výhodou hliníkových systémů je nízká hmotnost, tedy snadná doprava a montáž, ale naproti tomu vykazují horší neprůzvučnost. Díky výplni z minerální vaty vykazují dobrou odolnost proti ohni. Relativně vysokou cenu, resp. životnost celého systému, určují ceny a kvalita oceli a barevných kovů. Maximální osová vzdálenost sloupků je pouze 4 m. Plastové systémy mají nejnižší plošnou hmotnost a s tím spojené přepravní náklady. Naproti tomu nevýhodou je nižší trvanlivost těchto systémů, nutnost používání spojovacích materiálů (hřeby popř. šrouby nebo lepené spoje), složité utěsnění ve sloupech klínováním, náročná a pomalá výměna panelu při poškození a tvarová nestabilita (průhyby). Známá vlastnost degradace plastových materiálů působením UV záření a teplotních změn nízká odolnost proti vysokým teplotám při požáru také ovlivňuje životnost systémů. Problémy mohou být i v případě nárazu vozidla do stěny. U plastových i hliníkových systémů jsou absorbérem různé typy minerálních vat. U nich dochází vlivem agresivity prostředí a vlhkosti k postupné degradaci a tím snižování účinnosti.

31 PROTIHLUKOVÉ STĚNY ÚNIKOVÉ ZÓNY Únikové dveře a otvory se navrhují u stěn delších 300 m a to max. po 150 m na každé straně komunikace vždy jedny, u mostů pak na straně servisních schodišť na koncích rovnoběžných křídel opěr. Nenavrhují se u stěn vzdálených více než 5 m od hrany koruny komunikace. Musí splňovat požadavky: - zvukoizolační, nikoli však absorpční, - snadného otevírání z obou stran bez klíče, - otevírání ve směru úniku od komunikace, - samočinného zavírání s těsněním (sešikmené panty).

32 PROTIHLUKOVÉ STĚNY ÚNIKOVÉ ZÓNY Rozměry únikových otvorů resp. přístupových cest v protihlukových clonách jsou 2,1 m x 0,9 m (dle ČSN I794-2, Příloha D). Všechny závěsy a kování musí být provedeny z ocelí s protikorozní ochranou, aby vyžadovaly minimální údržbu a aby zůstaly provozuschopné i za nepříznivých povětrnostních podmínek.

33 PROTIHLUKOVÉ STĚNY NA MOSTECH A OPĚRNÝCH ZDECH Protihlukové stěny na mostech a zdech tvoří převážně odrazné panely. Provádějí se z: - skel, - akrylátu - polykarbonátů apod. - výjimečně z neprůhledných materiálů o nízké vlastní tíze Panely jsou pevně spojeny s kovovými sloupky kotvenými do říms mostů a zdí.

34 PROTIHLUKOVÉ STĚNY NA MOSTECH A OPĚRNÝCH ZDECH

35 PROTIHLUKOVÉ STĚNY KOMBINOVANÉ SE ZELENÍ Jsou protihlukové stěny doplněné v líci a rubu (případně pouze jednostranně) převážně trvale zelenými nebo kombinovanými křovinami nebo dřevinami. Obdobným typem jsou konstrukce vyskládané z prefabrikovaných dílců vyplněných sypaninou opatřené oboustranně vegetací nebo hřebovanými travními drny.

36 POLOVEGETAČNÍ PROTIHLUKOVÉ STĚNY Polovegetační stěny jsou protihlukové stěny např. betonové, zděné nebo jiné opatřené v líci konstrukcemi z nekorodující oceli nebo plastů a doplněné vegetačním krytem z popínavých stále zelených rostlin.

37 ZEMNÍ VALY KOMBINOVANÉ SE STĚNOU Zemní valy kombinované se stěnou jsou sypané konstrukce s vegetačním porostem travin, křovin a dřevin, na jejichž korunách jsou umístěny pohltivé nebo odrazné protihlukové stěny.

38 DRÁTOKAMENNÉ ( GABIONOVÉ ) KONSTRUKCE Gabion je drátokamenný prvek ve tvaru krychle nebo kvádru, vyrobený z šestibokého ocelového pletiva nebo svařovaných ocelových sítí vyplněný přírodním nebo lomovým kamenem, případně vhodným recyklátem. V případech požadavků ozelenění gabionové stěny se plní současně s ukládáním kamenů na sucho sypáním zeminy smíšené s humusem a současným hutněním po vrstvách tl.300 mm. Gabiony se sestavují přímo na místě stavby Osazují se na základovou spáru, která je urovnána do sklonu 2 % ve Směru od komunikace a je řádně zhutněna (95% PS ).

BH 52 Pozemní stavitelství I

BH 52 Pozemní stavitelství I BH 52 Pozemní stavitelství I Dřevěné stropní konstrukce Kombinované (polomontované) stropní konstrukce Ocelové a ocelobetonové stropní konstrukce Ing. Lukáš Daněk, Ph.D. Dřevěné stropní konstrukce Dřevěné

Více

průměr otvorů 12 mm podíl otvorů 25%

průměr otvorů 12 mm podíl otvorů 25% ZÁKLADNÍ INFORMACE je celohliníkový protihlukový systém vhodný pro pro stavbu protihlukových stěn silničních a železničních koridorů a splňuje kompletní požadavky dle evropských norem EN 14388 a směrnic

Více

BEZPEČNÁ VYSOČINA

BEZPEČNÁ VYSOČINA BEZPEČNÁ VYSOČINA 2.10.2015 Rieder-Bloc + PHS + svodidla Betonové prefabrikáty a jejich využití v silničním hospodářství Rieder Beton, spol. s r.o. Jihlava Rieder-Bloc Protihlukové stěny Svodidla Rieder-Bloc

Více

PROTOKOL. o počáteční zkoušce typu výrobku

PROTOKOL. o počáteční zkoušce typu výrobku Centrum stavebního inženýrství a. s., Praha Centre of Building Construction Engineering Prague Akreditovaná zkušební laboratoř, Autorizovaná osoba, Notifikovaná osoba, Certifikační orgán Accredited Test

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády )

nařízení vlády č. 163/2002 Sb., ve znění nařízení vlády č. 312/2005 Sb. a nařízení vlády č. 215/2016 Sb. (dále jen nařízení vlády ) Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také podle 5 (vazba na 10) 1. Výrobková skupina (podskupina) název: Vybavení komunikací e) Protihluková zařízení a stěny, clony

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.30 Září 2014 Zavěšené podhledy Požadavky a metody zkoušení ČSN EN 13964 ed. 2 74 4521 Suspended ceilings Requirements and test methods Plafonds suspendus Exigences et méthodes

Více

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Montované technologie. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované technologie Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Montované železobetonové stavby U montovaného skeletu je rozdělena nosná část sloupy, průvlaky a stropní panely) a výplňová část (stěny): Podle

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1)

Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 120 180 1 Stropy betonové, staticky určité 1),2) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 REI 60 10 1) Tabulka 2 Stropy Požární odolnost v minutách 15 30 45 90 1 1 Stropy betonové, staticky určité, (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 Desky z hutného betonu), výztuž v

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. NOSNÉ STĚNY Kamenné stěny Mechanicko - fyzikálnívlastnosti: -pevnost v tlaku až 110MPa, -odolnost proti vlhku, -inertní vůči

Více

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/ 105.02.1 Popis Stropní panely 105.02 jsou určeny pro vestavbu samonosných podhledů čistých prostor, kde se počítá s omezeným pohybem osob na horní straně podhledu při montáži a servisních pracích. K přichycení

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 2. Laboratoř akustiky K Cihelně 304, 764 32 Zlín - Louky 3. Laboratoř otvorových výplní K Cihelně

Více

Těžká akustická zástěna

Těžká akustická zástěna Těžká akustická zástěna GZT Těžká zástěna určená pro instalaci do venkovního prostoru pro velkoplošné stínění zdrojů hluku, zejména na průmyslových objektech ITS213-01, revize 1.0, Greif-akustika, s.r.o.

Více

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH

PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PŘEKLADY OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz OTVORY V NOSNÝCH STĚNÁCH kamenné překlady - kamenné (monolitické) nosníky - zděné klenuté překlady

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody 2

Identifikace zkušebního postupu/metody 2 Pracoviště zkušební laboratoře:. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky 2. Laboratoř akustiky K Cihelně 304, Zlín - Louky 3. Laboratoř otvorových výplní K Cihelně 304, Zlín - Louky

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění

CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN FORM Desky pro konstrukce ztraceného bednění CEMVIN CEMVIN FORM - Desky pro konstrukce ztraceného bednění Vysoká pevnost Třída reakce na oheň A1 Mrazuvzdornost Vysoká pevnost v ohybu Vhodné do vlhkého

Více

JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ

JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ GDS síťový systém JEDNODUCHÝ/CENOVĚ VÝHODNÝ Czech EFEKTIVNÍ A FUNKČNÍ OCHRANA PROTI HLUKU Na základě úspěšného systému panelů PLANTA byl nový protihlukový panel PLANTA ALUFERA přizpůsoben požadavkům evropských

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ. 2013/2014 výběr produkce

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ. 2013/2014 výběr produkce PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ 2013/2014 výběr produkce TYPY PROTIHLUKOVÝCH OPATŘENÍ SILENT zvukově pohltivé obklady zdící zvukově pohltivé tvárnice protihlukové stěny jednostranné a oboustranné mobilní protihlukové

Více

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí

STUDENTSKÁ KOPIE. Základní princip. Základy stavebního inženýrství. Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základy stavebního inženýrství Ing. Miroslav Rosmanit, Ph.D. Katedra konstrukcí Základní princip Základní charakteristiky konstrukce Zatížení působící na konstrukci Účinky zatížení vnitřní

Více

TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L

TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L TECHNICKÝ LIST Opěrné stěny GREFA T a L Specifikace Opěrné stěny jsou průmyslově vyráběny z železobetonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou obsaženy modifikační

Více

DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY

DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY OBJEKTY mosty, tunely, propustky, zárubní a opěrné zdi, galerie, nadjezdy, podjezdy umělé stavby ekonomicky velmi náročné? KOLIK TO STOJÍ? 1km dálnice..

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky

Centrum stavebního inženýrství a.s. Zkušebna fyzikálních vlastností materiálů, konstrukcí a budov - Zlín K Cihelně 304, Zlín Louky Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř stavební tepelné techniky K Cihelně 304, Zlín - Louky Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná

Více

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY

TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY TECHNICKÝ LIST ZDÍCÍ TVAROVKY Specifikace Betonové zdící tvarovky jsou průmyslově vyráběny z vibrolisovaného betonu. Základem použitého betonu je cementová matrice, plnivo (kamenivo) a voda. Dále jsou

Více

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o.

NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE. Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. NOSNA KONSTRUKCE V SUCHE STAVBE 2017 Ing. Petr Hynšt, Lindab s.r.o. Základní požadavky na vlastnosti staveb (305/2011/EU) resp. 8 vyhl.č. 268/2009 Sb. mechanická odolnost a stabilita požární bezpečnost

Více

Tabulka 5 Specifické prvky

Tabulka 5 Specifické prvky Tabulka 5 Specifické prvky 1 Podhledy (s působením požáru ze spodní strany) 1.1 Podhled s přídavnou izolací vloženou mezi dřevěné stropní nosníky, druh DP2 1 - stropní záklop 2 - dřevěné nosníky (vzdálené

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

Stavební stěnové díly

Stavební stěnové díly Stavební stěnové díly 2 Představení společnosti MFC MORFICO s.r.o. byla založena v roce 1991, jako stavební fi rma se specializací na povrchové úpravy průmyslových betonových podlah a ploch. Po dobu svého

Více

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru

Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Změny v projekčních předpisech požární bezpečnosti staveb Způsoby ochran stavebních konstrukcí před účinky požáru Praha, 13.4.2005 Ing. Vilém Stanke 1 Ocelové nosné konstrukce Ocel je nehořlavá stavební

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

PŘÍRUČKA PRO PROJEKTANTY Protihlukové stěny

PŘÍRUČKA PRO PROJEKTANTY Protihlukové stěny PŘÍRUČKA PRO PROJEKTANTY Protihlukové stěny PŘÍRUČKA PRO PROJEKTANTY PROTIHLUKOVÉ STĚNY Datum vydání: červen 2010 Datum konce platnosti: bez omezení 1 OBSAH OBSAH 2 1 ÚVOD 3 2 ZÁKLADNÍ ÚDAJE 3 2.1 ZÁKLADNÍ

Více

SLOUPEK PROTIHLUKOVÝCH STĚN Z UHPC

SLOUPEK PROTIHLUKOVÝCH STĚN Z UHPC WP3 MOSTY - EFEKTIVNĚJŠÍ KONSTRUKCE S VYŠŠÍ SPOLEHLIVOSTÍ A DELŠÍ ŽIVOTNOSTÍ 3.6c Doporučení pro opravy a rekonstrukce mostního vybavení a vývoj detailů SLOUPEK PROTIHLUKOVÝCH STĚN Z UHPC Zpracoval: Ing.

Více

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE

NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE NOSNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné zdivo lomové zdivo haklíkové zdivo KAMENNÉ STĚNY Kamenné zdivo řádkové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo KAMENNÉ STĚNY vazba rohu

Více

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY

KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY TENDENCE A SMĚRY VÝVOJE snižování materiálové náročnosti snižování energetické náročnosti ochrana životního prostředí humanizace staveb a životního prostředí sídel realizace staveb

Více

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009

Pozemní stavitelství. Nenosné stěny PŘÍČKY. Ing. Jana Pexová 01/2009 Pozemní stavitelství Nenosné stěny PŘÍČKY Ing. Jana Pexová 01/2009 Doporučená a použitá literatura Normy ČSN: ČSN EN 1991-1 (73 00 35) Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 05 40-2 Tepelná ochrana budov

Více

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ

PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ PROTIHLUKOVÁ OPATŘENÍ PROTIHLUKOVÉ STĚNY SILENT Protihlukové stěny SILENT (dále jen PHS), vyráběné společností ŽPSV a.s. jsou určeny k pohlcení nebo odklonění hluku, vznikajícího

Více

KATALOG BETONOVÝCH VÝROBKŮ STAVEBNÍ SKUPINA EUROVIA CS ZÁVOD OSTRAVA

KATALOG BETONOVÝCH VÝROBKŮ STAVEBNÍ SKUPINA EUROVIA CS ZÁVOD OSTRAVA KATALOG BETONOVÝCH VÝROBKŮ STAVEBNÍ SKUPINA EUROVIA CS ZÁVOD OSTRAVA KONTAKTY ředitelství společnosti eurovia cs, a. s. Národní 10 113 19 Praha 1 T/ +420 224 952 022 F/ +420 224 933 551 E/ sekretariat@eurovia.cz

Více

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S

TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE. Jitka Schmelzerová 2.S TECHNOLOGIE STAVEB TECHNOLOGIE STAVEB PODLE KONSTRUKCE Jitka Schmelzerová 2.S Konstrukční systém - je celek složený z navzájem propojených konstrukčních prvků a subsystémů, které jsou vzhledem k vnějšímu

Více

Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou)

Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou) Seskupení zdících prvků uložených podle stanoveného uspořádání a spojených pojivem (maltou, zálivkou) cihelné, tvárnicové, kamenné, smíšené Cihla plná (CP) rozměr: 290 140 65 mm tzv. velký formát (4:2:1)

Více

ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB

ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB ÚVOD DO POZEMNÍCH STAVEB, ZÁKLADNÍ DĚLENÍ POZEMNÍCH STAVEB Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE 1 Funkce a požadavky Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb)

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Těžká akustická zástěna

Těžká akustická zástěna Těžká akustická zástěna GZT Těžká zástěna určená pro instalaci do venkovního prostoru pro velkoplošné stínění zdrojů hluku, zejména na průmyslových objektech ITS213-01, revize 1.0, Greif-akustika, s.r.o.

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK PHS

POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR PPK PHS POŽADAVKY NA PROVEDENÍ A KVALITU NA DÁLNICÍCH A SILNICÍCH VE SPRÁVĚ ŘSD ČR Požadavky na provedení a kvalitu bezpečnostních značek k označení únikových východů v PHS na dálnicích a silnicích ve správě Ředitelství

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Podhled s akustickou pohltivostí > Interiér/Exteriér > Vzhled s přiznanou spárou a hlavičkami vrutů

Podhled s akustickou pohltivostí > Interiér/Exteriér > Vzhled s přiznanou spárou a hlavičkami vrutů Technický průvodce Podhled s akustickou pohltivostí > Cementořísková deska CETRIS AKUSTIC je vyráběna opracováním (vyvrtáním pravidelných otvorů) základního typu desky CETRIS BASIC. Touto úpravou je mimo

Více

Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského

Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského Příloha č. 1 Rekapitulace - Rekonstrukce oplocení prostoru sportovního areálu Gymnázia Jaroslava Heyrovského Název délka/ks bez včetně 5.1 Rekonstrukce oplocení vnitřního hřiště 160 m 5.2 Rekonstrukce

Více

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE STAVITELSTVÍ I. FAKULTA ARCHITEKTURY ČVUT PRAHA VODOROVNÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Základní funkce a požadavky architektonická funkce a požadavky - variabilita vnitřního prostoru - estetická

Více

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY

PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY PS01 POZEMNÍ STAVBY 1 PODLAHY, PODHLEDY Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz PODLAHY Skladba podlahy Kontaktní X Nekontaktní obsahují vzduchovou mezeru vrstva nášlapná(vč. spojovacích hmot) vrstva

Více

pravidla pro pozemní stavby Pravidla pro vyztužené a nevyztužené zděné konstrukce pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru

pravidla pro pozemní stavby Pravidla pro vyztužené a nevyztužené zděné konstrukce pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru 1/5 CIHLY Návrhové ČSN ČSN 73 1101 vč. změn ČSN EN 1745 ČSN P ENV 1996-1-1 ČSN P ENV 1996-1-2 ČSN P ENV 1996-1-3 ČSN P ENV 1996-3 Navrhování zděných konstrukcí Zdivo a výrobky pro zdivo Metody stanovení

Více

Technické listy. ROMAn s.r.o. ZVUKOVĚ IZOLAČNÍ PANELY RS 40 RS 80 RS40G10 RS80G20 RS80G20/20 RS80/2 OBOUSTRANNÝ

Technické listy. ROMAn s.r.o. ZVUKOVĚ IZOLAČNÍ PANELY RS 40 RS 80 RS40G10 RS80G20 RS80G20/20 RS80/2 OBOUSTRANNÝ Technické listy ROMAn s.r.o. ZVUKOVĚ IZOLAČNÍ PANELY RS 40 RS 80 RS40G10 RS80G20 RS80G20/20 RS80/2 OBOUSTRANNÝ Aktualizováno 12/2014 Výrobce a distributor: ROMAn s.r.o. Domkovská 2374/17 193 00 Praha 9

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 01. Rozdělení konstrukcí Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc.

Dřevěné konstrukce požární návrh. Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. Dřevěné konstrukce požární návrh Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. ČSN P ENV 1995-1-2 (73 1701) NAVRHOVÁNÍ DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ Část 1-2: Obecná pravidla Navrhování konstrukcí na účinky požáru Kritéria R, E

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou tvořeny

Více

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová

BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG. Průběžná Rohová Průběžná Rohová BETONOVÉ TVÁRNICE BETONG Betong 10 Betong 15 Průběžná Rohová Průběžná Rohová POPIS : Skořepinové tvárnice BETONG jsou vyráběny z betonu na stacionárním vibrolisu. Složení betonu: čistý drcený dolomitický

Více

Technická zpráva SO-02 Fitness

Technická zpráva SO-02 Fitness Technická zpráva SO-02 Fitness Upozornění V souladu se zákonem č. 137 / 2006 Sb. v platném znění, 44, odst. 11, jsou výjimečně některé výrobky, konstrukční prvky, zařízení a sestavy uvedené v dokumentaci

Více

Leden 2015 PODNIKOVÁ NORMA PŘEDMĚTOVÁ KOMPOZITNÍ DÍLCE DAKOBET PN DAK Technické požadavky

Leden 2015 PODNIKOVÁ NORMA PŘEDMĚTOVÁ KOMPOZITNÍ DÍLCE DAKOBET PN DAK Technické požadavky DAKO Brno, spol. s r.o. Citované nebo související normy Leden 2015 PODNIKOVÁ NORMA PŘEDMĚTOVÁ KOMPOZITNÍ DÍLCE DAKOBET PN DAK 1-04 Technické požadavky ČSN EN 206 Beton. Část 1: Specifikace, vlastnosti,

Více

Šikmá střecha. Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny. Izolace pro požární ochranu a bezpečnost PROVĚŘENO NA PROJEKTECH

Šikmá střecha. Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny. Izolace pro požární ochranu a bezpečnost PROVĚŘENO NA PROJEKTECH Izolace pro požární ochranu a bezpečnost Šikmá střecha Zateplení nad, mezi a pod krokvemi izolací z kamenné vlny Jediný výrobce a prodejce izolace se specializací pouze na kamennou vlnu v České republice.

Více

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení

PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení PREFABRIKOVANÉ STROPNÍ A STŘEŠNÍ SYSTÉMY Inteligentní řešení STROPNÍ KERAMICKÉ PANELY POD - Stropní panely určené pro stropní a střešní ploché konstrukce, uložené na zdivo, průvlaky nebo do přírub ocelových

Více

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120

Tabulka 3 Nosníky R 80 R 80 10 1) R 120 220 70 1) 30 1) 55 1) 15 1) 40 1) R 120 260 65 1) 35 1) 20 1) 50 1) 410 60 1) 25 1) R 120 R 100 R 120 Tabulka 3 Nosníky Požární odolnost v minutách 15 30 45 60 90 1 1 Nosníky železobetonové,,3) (s ustálenou vlhkostí), bez omítky, druh DP1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Nosníky monoliticky spojené se stropní deskou,

Více

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač

POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI. Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač POŽÁRNÍ ODOLNOST PODHLEDOVÝCH KONSTRUKCÍ OPLÁŠT NÝCH CEMENTOTŔÍSKOVÝMI DESKAMI Autoři: Ing. Miroslav Vacula Ing. Martin Klvač CZ.1.07/1.3.05/02.0026 Rozvoj profesního vzd lávání pedagogů SOŠ v oblasti

Více

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459)

D.1.2 a. STAVBA: MALOKAPACITNÍ UBYTOVACÍ ZAŘÍZENÍ - MIROŠOV U JIHLAVY na p.č. 1/1 k.ú. Mirošov u Jihlavy (695459) P R O J E K T Y, S. R. O, H A V Í Ř S K Á 1 6, 5 8 6 0 1 K A N C E L Á Ř : C H L U M O V A 1, 5 8 6 0 1 J I H L A V A J I H L A V A D.1.2 a TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STAVBA: MALOKAPACITNÍ

Více

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou -

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - Radim Kokeš Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - zejména soustavy VVÚ ETA a T08B Zapuštěné -

Více

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 4 Statické tabulky Cofrastra 4. Statické tabulky Cofrastra 4 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Použití Profilovaný plech Cofrastra 4 je určen pro

Více

Pevná Moderní technologie výroby T-panel E zaručuje vysokou pevnost desek. Je klasifikována dle EN 12467

Pevná Moderní technologie výroby T-panel E zaručuje vysokou pevnost desek. Je klasifikována dle EN 12467 T-panel E vláknocementová deska Číslo výrobku Popis výrobku Vláknocementové desky T-panel E jsou desky nové generace používané jak v interiéru, tak exteriéru. Vyrábí se v mnoha variantách úpravy povrchu,

Více

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S

Technologie staveb podle konstrukce. Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Technologie staveb podle konstrukce Technologie staveb Jan Kotšmíd,3.S Konstrukční třídění Konstrukční systém-konstrukční systém je celek tvořený navzájem propojenými konstrukčními prvky a subsystémy,

Více

Vertikální komunikace (4)

Vertikální komunikace (4) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Vertikální komunikace (4) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

ROMAn s.r.o. KATALOG PANELŮ, PRODUKTŮ A SLUŽEB. Odhlučnění a protihlukové materiály. Aktualizováno 4/2015

ROMAn s.r.o. KATALOG PANELŮ, PRODUKTŮ A SLUŽEB. Odhlučnění a protihlukové materiály. Aktualizováno 4/2015 Aktualizováno 4/2015 ROMAn s.r.o. Odhlučnění a protihlukové materiály KATALOG PANELŮ, PRODUKTŮ A SLUŽEB RS PANELY RS40-40mm vysoký panel vyplněn minerální vatou RS80-80mm vysoký panel vyplněn minerální

Více

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY PODHLEDY str.1/26 PODHLEDY PŮVODNĚ POVRCHOVÁ ÚPRAVA SPODNÍHO LÍCE STROPU ( omítaný podhled ) V SOUČASNOSTI SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE, KTERÁ JE PŘIPEVNĚNA (popř. zavěšena zespodu) NA STROPNÍ KONSTRUKCI SE STROPEM

Více

Plošné základy a soklová oblast budov

Plošné základy a soklová oblast budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Plošné základy a soklová oblast budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti

Více

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství I. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství I. Svislé nenosné konstrukce Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. PŘÍČKY Vnitřní prostor budovy, vytvořený obvodovými zdmi, popř. středními zdmi, serozděluje na jednotlivémístnosti příčkami.

Více

SO 202 Východní lávka

SO 202 Východní lávka Soupis prací - pomocné výpočty SO 1 - Zemní práce 1 Čerpání vody na povrchu čerpání vody ve výkopu hod odhad 240,000 zaokrouhlení 0,000 celkem 240,000 2 Hloubení jam zapaž. i nezapaž. tř.i s odvozem do

Více

Protihlukové panely s úpravou pro prostup IZS Hopkirk

Protihlukové panely s úpravou pro prostup IZS Hopkirk MONTÁŽNÍ NÁVOD pro dodávky a montáž stavebních dílců, vyráběných společností ŽPSV a.s. zapsané v obchodním rejstříku, vedeném Krajským soudem v Brně, spisová značka B. 744, den zápisu 29. 4. 1992. Protihlukové

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

OCELOVÁ SVODIDLA OMO

OCELOVÁ SVODIDLA OMO DODATEK Č.1/2017 OCELOVÁ SVODIDLA OMO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE (TPV) Červen 2017 OBSAH 1 ÚVOD, PŘEDMĚT DODATKU A ZPŮSOB JEHO ZPRACOVÁNÍ... 2 4 NÁVRHOVÉ PARAMETRY SVODIDEL A JEJICH

Více

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE

SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE KPG SVISLÉ NOSNÉ KONSTRUKCE Konstrukční rozdělení stěny (tlak (tah), ohyb v xz, smyk) sloupy a pilíře (tlak (tah), ohyb) Požadavky a principy konstrukčního řešení Ctislav Fiala A418a_ctislav.fiala@fsv.cvut.cz

Více

Atestováno dle ČSN EN ISO 11691. Žaluzie s útlumem hluku AVL. Koncový prvek vzduchotechniky určený pro útlum hluku

Atestováno dle ČSN EN ISO 11691. Žaluzie s útlumem hluku AVL. Koncový prvek vzduchotechniky určený pro útlum hluku Atestováno dle ČSN EN ISO 11691 Žaluzie s útlumem hluku AVL Koncový prvek vzduchotechniky určený pro útlum hluku ÚVOD POUŽITÍ Žaluzie s útlumem hluku se primárně používají ve ventilačních otvorech určených

Více

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015

OBVODOVÉ KONSTRUKCE Petr Hájek 2015 OBVODOVÉ KONSTRUKCE OBVODOVÉ STĚNY jednovrstvé obvodové zdivo zdivo z vrstvených tvárnic vrstvené obvodové konstrukce - kontaktní plášť - skládaný plášť bez vzduchové mezery - skládaný plášť s provětrávanou

Více

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY. Bedřiška Vaňková str.1/26

PS III cvičení PODHLEDY PODHLEDY. Bedřiška Vaňková str.1/26 PODHLEDY Bedřiška Vaňková 5.12.2015 str.1/26 PODHLEDY PŮVODNĚ POVRCHOVÁ ÚPRAVA SPODNÍHO LÍCE STROPU ( omítaný podhled ) V SOUČASNOSTI SAMOSTATNÁ KONSTRUKCE, KTERÁ JE PŘIPEVNĚNA (popř. zavěšena zespodu)

Více

Stavební systém EUROPANEL

Stavební systém EUROPANEL Stavební systém EUROPANEL snadné řešení stavebních zakázek Výrobce: EUROPANEL s.r.o. U Kolory 302 463 12 Liberec XXV Vesec Česká republika www.europanel.cz info@europanel.cz EUROPANEL s.r.o. 2017 Obsah

Více

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka

http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka http://www.tobrys.cz KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ SPOJOVACÍ LÁVKA, ÚŘAD PRÁCE PARDUBICE 01/2014 Ing. Tomáš Bryčka 1. OBSAH 1. OBSAH 2 2. ÚVOD: 3 2.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE: 3 2.2. ZADÁVACÍ PODMÍNKY: 3 2.2.1. Použité

Více

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I.

PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. NOSNÉ STĚNY SLOUPY A PILÍŘE STAVITELSTVÍ I. KAMENNÉ STĚNY, SLOUPY A PILÍŘE Kamenné stěny lomové zdivo kyklopské zdivo kvádrové zdivo řádkové zdivo haklíkové zdivo haklíkov kové zdivo lomové zdivo lomové

Více

Systém pro předsazenou montáž oken

Systém pro předsazenou montáž oken Systém pro předsazenou montáž oken První certifikovaný systém pro předsazenou montáž Jednoduchý a neuvěřitelně rychlý montážní systém Kvůli změnám v ČSN 73 05 40 2 a se zpřísněnými předpisy se předsazená

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE Technický návod je vytvořen tak, aby mohlo být provedeno posouzení shody také 5 (vazba na 10). TN se nevztahuje na výrobky harmonizovaných evropských norem, pokud u těchto norem skončilo období souběžné

Více

SILNIČNÍ DOPRAVNÍ STAVBY

SILNIČNÍ DOPRAVNÍ STAVBY SILNIČNÍ DOPRAVNÍ STAVBY SILNIČNÍ DOPRAVNÍ STAVBY PROTIHLUKOVÉ STĚNY SILENT Protihlukové stěny SILENT (dále jen PHS), vyráběné společností ŽPSV a.s. jsou určeny k pohlcení nebo odklonění hluku, vznikajícího

Více

Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy. Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha

Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy. Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha Trapézový plech... ako nosná súčast ľahkej plochej strechy Ing. Miloš Lebr, CSc., Kovové profily, spol. s r.o., Praha 1 (0) Trochu historie... (1) Charakteristika nosných konstrukcí plochých střech (2)

Více

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m.

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m. Spodní stavba Ochrana před pronikání podpovrchové vody (zemní vlhkosti, prosakující vodě a podzemní vodě) do konstrukcí je prováděna převážně povlakovou tj. vodotěsnou hydroizolací a to převážně asfaltovými

Více

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování

Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář k problematice navrhování ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ DŘEVOSTAVBY VE VZTAHU K TECHNICKÝM NORMÁM ČSN, PRINCIPY KONSTRUKĆNÍ OCHRANY DŘEVA PETR KUKLÍK Úvod Požadavky podle platných technických norem Komentář

Více

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST NTUR I - VII EST NTUR I EST NTUR II EST NTUR III EST NTUR IV EST NTUR V EST NTUR VI EST NTUR VII moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových stropů osové vzdálenosti žeber - 00 mm s šířkou

Více