Modelování tratě a okolí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Modelování tratě a okolí"

Transkript

1 Modelování tratě a okolí Pozn.: Update !POZOR! tento text vás nenaučí dělat v 3D Studiu MAX, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí. Po zvládnutí nutné dokumentace a připravení textur přikročíte k další piplací práci. Vytvořit dobrý model trati dá celkem dost času. Samozřejmě vše závisí na konkrétní trati (její složitosti a délce). Pro další tvorbu je nutné znát a umět zacházet s těmito funkcemi a nástroji move, rotate, scale, copy, cut, editable mesh/poly, Unwrap UVW/UVW map, soft selection, attach/dettach(připojení/odpojení), weld (svaření) případně align(zarovnání). Znalost ostatních je dalším plusem. Větší pojednání najdete v Poznámky k 3D Studiu Max. Výrobu modelu bych shrnul na tyto etapy: 1) Vytvoření základních polotovarů 2) Vytvoření tratě ve 2D 3) Vytvarování tratě ve 3D 4) Dodělávky, úpravy a ladění 1) Vytvoření základních polotovarů Ve zkratce to znamená vytvoření elementů, ze kterých bude vaše trať složena. Takovýchto polotovarů si můžete udělat kolik chcete. Prakticky jde vytvořit téměř na jakýkoli prvek trati. Vytvoření takovéhoto elementu má své výhody: - ušetříte čas, jednoduše kopírujete základní element - vyhnete se problémům spojených s texturováním (mapování, napojení elementů) - pravidelná polygonová síť Poslední bod je důležitý. Pro další převod do hry je důležité volit správné velikosti polygonů a jejich pravidelnost. Vždy to dodržet nejde, avšak čím více se toho budete držet, tím méně problémů může pak nastat při převodu trati do hry. Co se týká velikosti a tvaru polygonů: -snažit se je dělat čtyřúhelníkové polygony. Ideálně čtvercové (z důvodů pozdějšího generování stínů). Pozn.: Trojúhelníkovým polygonům se úplně vyhnout nejde, čím méně jich ale je, tím je poté méně úprav při generování stínů. Po převodů se nelekejte každý čtyřúhelník je složen/definován ze dvou trojúhelníků (to je normální). Toto se týká samostatných trojúhelníků v síti. - polygony tratě doporučuji o velikosti strany v rozmezí (0,75-2)m, záleží především na povrchu tratě, čím hladší a rovnější, tím větší polygon (což pro 4,5 m širokou silnici je zhruba 3-6 polygonů). Pokud silnice bude velmi rovná, stačí i 2 polygony na šířku (jako v originální trati Joux Plane). - pro příkopy doporučuji stejné velikosti polygonů jako pro silnici (do 4-6m od krajnice) - pro nejbližší okolí tratě (asi 12m) doporučuji polygon o straně 4m (=velikost textury v tracktextureplateopaque.dds) -pro vzdálené okolí už velikost není přiliš rozhodující, takže se může pohybovat od 12m do 20,50m (podle textury) -tyto čísla nejsou závazné, odlišnostem se nevyhnete. -doporučuji si vytvořit vedle plane o velikosti (32x32m) a dělení(8x8polí) s texturou tracktextureplateopaque.dds (vidíte hned výsledek a máte celkový přehled, pro samotné modelování je postradatelná)

2 -z takto vytvořených segmentů si poskládat stavební prvky tratě (doporučuji vytvořit v různých délkách např. 4,8,30,60m). Nezapomeňte prostřídat náhodně různé varianty textur povrchu trati a textur krajnice. (Právě tohle dodá realistický vzhled!!!) Tyto prvky lze i předtvarovat v ose z -vozovka má většinou vydmutý tvar a krajnice jsou většinou o něco snížené (jiné atypické tvary doladíme až při závěrečném dolaďování). Předtvarování však není nutné, já vše tvaroval až nakonec. Příklad vytvoření základního elementu silnice + okraj: 1)vytvoření plane o adekvátních rozměrech (zde 4,5x4,5m; polygon o straně 1,5m) 2)otexturování (přetažení zamýšlené textury na plane) a namapování plane (pomocí modifikátoru Unwrap UVW případně UVW map)

3 3)předchozí kroky zopakovat u vytvoření trávy (vytvořit plane o rozměrech 4,5x4,5m; 2 polygony-záleží na vás, je možné dělat i jemnější) 4)trávu zkopírovat (držet shift+pohyb) na druhou stranu a otočit (rotate o 180 )

4 5) převedení na Editable mesh/poly, spojení(attach) a vytvoření chybějících vertexů(divide) 6)svaření (weld) 7)případné vytvoření větších dílů kopírováním, připojením a následným svařením Funkce použité v předchozím postupu budete používat často. Převádět na Editable mesh/poly lze téměř vždy. Pokud něco špatně otexturujete, nevadí (pokud to už není 1000x

5 nakopírovaný základní element), stačí znovu přidat modifikátor Unwrap UVW a mapování upravit. pro ukázku můj soubor základních kamenů : 2) Vytvoření tratě ve 2D Po vytvoření několika základních elementů (silnice s krajnicí, např. o délce 4,8,12,60m; tráva 4x4m,12x12m atd.) přikročíte k vytvoření trati v rovině. Máte GPS křivku, podle které budete zarovnávat elementy silnice (nebo podle letecké mapy). Nejprve vytvořte nahrubo silnici s krajnicí, poté až okolí. Až budete mít udělaný vámi plánovaný kus, tak postupně spojte silnici i trávy, až vám vzniknou plochy podle povrchu. Poté již zbývá finální spojení silnice a okolí. Není dobré vše spojovat do jedné velké plochy.spojit to jde vždy, rozpojit sice taky, ale je to náročnější a zbytečně to zdržuje. Někdy je nutné něco spojit až po 3D tvarování (např. serpentiny).

6 Příklad vytvoření části silnice a okolí: 1)Podle křivky, např. z GPS, rozmístíme elementy 2)Doupravíme elementy v zatáčkách (pomocí rotate, move, soft selection )

7 3)Spojíme silnici do jednoho kusu (vhodně nastavený parametr u funkce weld selected!) 4)Rozmístíme elementy trávy

8 5)Spojíme trávu dohromady a uděláme potřebné úpravy (ořezání nepotřebných polygonů ) 6)Spojení silnice a okolí dohromady (nezapomenout přidat chybějící vertexy při nesouhlasném počtu vertexů silnice a navazujícího okolí) Obdobný postup platí pro většinu tratě. Krajnice uděláte přímo konkrétním základním kusem, nebo jednoduše vymažete některý z polygonů a nahradíte jiným. Příklad tratě udělané v rovině (zatím ještě nespojené) připravené na 3D tvarování:

9 Na screenshotu si můžete všimnout, že v okolí serpentin žádné okolí není. Je to z důvodů pozdějšího 3D tvarování, které je zvlášť u serpentin celkem komplikované. Takto připravený terén už zbývá vhodně spojit (na větší kusy, hranice pokud možno na rovném úseku), dokreslit vrstevnice (podle mapy), vytvarovat ve 3D a potom dodělat chybějící okolí mezi serpentinami. K dobré orientaci je vhodné mít na pozadí letecké snímky tratě (jako otexturovanou plane nebo jako background avšak pozor na měřítko!). 3) Vytvarování tratě ve 3D Z časového hlediska je tato etapa méně náročná než předchozí. Je však nutné se držet určitých zásad, které vám usnadní spoustu oprav. Prvním krokem by mělo být překreslení vrstevnic dle mapy (je dobré si je umístit do jejich absolutní výšky). Mapa nebude přesně kopírovat GPS křivku, čili je nutné vrstevnice přizpůsobit GPS křivce, kudy by asi po deformaci vedli. V případě, že děláte podle mapy, tak je stačí obkreslit.

10 Při tvarování využíváme mocné Soft selection. Nastavíme vhodnou účinnou vzdálenost, tvar Gaussovy křivky a pohybem označených elementů (vertexů, polygonu, hran) tvarujeme. Zásadně první tvarujeme silnici, okolí až poté. Nejlépe je to ukázáno na rovné části:

11 Označíme požadované vrcholy (až do vrstevnice), nastavíme parametry, aby ovlivněné pásmo sahalo k další vrstevnici, a zvedneme o rozdíl mezi vrstevnicemi. Poté je dobré odznačit vertexy k další vrstevnici, znovu vytvarovat křivku a zvednout. Důležité je označit vertexy na silnici v kolmici k GPS, aby nedocházelo k rozdílům výšky mezi okraji silnice. Tomuto jevu se v případě zatáček nedá vyhnout, proto je pak nutné okraje znovu pomocí soft selection zvednout.

12 Vlevo jsou dobře označené vertexy, vpravo nevhodně. Stejná barva znamená po zvednutí stejnou výšku. Další důležitou věcí je dobré napojení přechodů. Ideální je, pokud tečna k počátku Gaussovy křivky má stejný směr, jako tečna k vrcholu u následující použité křivky. Tím vznikne plynulý přechod. Pokud toto dodrženo není, vznikne hup, který můžete vyrovnat soft selection nebo funkcí make planar. Modelování okolí je jednodušší, musíte se pouze ohlížet na to, abyste si nezničili vytvarovanou silnici. Příklad vyrobení příkopu: Pokud byste chtěli jemnější síť příkopu, tak s tím buďto musíte počítat na začátku a udělat si takový element, nebo využít funkce cut/inset/tessellate a polygony rozdělit. Obdobnými způsoby vytvoříte hrby apod. Ještě dodatek k serpentinám. Po vymodelování výplně mezi serpentinami výplň zvedněte a vytvarujete zvlášť pomocí soft selection. Připojujte až nakonec.

13 pozn.: červeně je značena dosud nepřipojená výplň Modelování serpentin a zatáček je celkem problematické. Já to prováděl vytvarováním rovného úseku do tvaru zatáčky a postupným zvedáním o určitou výšku vztaženou na 4 m délky. Nebo obrácený způsob-vytvarovat výškově a poté do tvaru zatáčky. Nakonec upravíme vnitřek zatáčky (náklon v zatáčce). Ostatní speciální objekty (mosty, zídky apod.) je dobré vymodelovat zvlášť a přidělat až při tvarování a s tratí až po závěrečném doladění (každopádně si ponechat zálohu nespojené trati). Jinak co se týká počtu vertexů modelu, tak u vymodelovaného terénu byste se měli pohybovat v rozmezí asi do tisíc vertexů na 1 km délky. V zásadě čím méně, tím lépe. Ačkoli zem náročnost moc neovlivňuje. Většinou je limitující hardware.

14 4) Dodělávky, úpravy a ladění To, co odlišuje umělou trať od reálné, je detailní vytvarování vln (v rozmezí délky m), sklony vozovky, zatáček a nerovnosti, jako díry a výmoly na cestě i v krajnici (v rozmezí délky 3 m a hloubky cca 4 cm nedělat ostré hrany otvorů, ale hodně plynulé přechody fyzika hry nemá ostré hrany ráda). Po kompletním vymodelování terénu vám zbývá dodělat různé objekty jako zídky, ploty, svodidla, domy. Až se tímhle prokousáte, tak budete dále upravovat terén, aby seděl s ostatními objekty. Poslední fází je zkoušení ve hře a následné úpravy podle pocitu z trati naklopení zatáček, skoky, díry Dále následuje osazení tratě vegetací a věcí spojených s převodem trati do editoru a následně do hry. Snad vám těchto pár řádku pomohlo a ušetřilo nějakou tu hodinu a nervy. Pokud budete mít jakékoli připomínky či návrhy, směřujte na vratahonzalek@seznam.cz. Děkuji též za připomínky a návrhy Romanu Bártovi a Vašku Šourkovi. Vratislav Honzálek (The Mask)

Textury. !POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí.

Textury. !POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí. Pozn.: Update 28. 5. 2009 Textury!POZOR! tento text vás nenaučí dělat ve Photoshopu, pouze ukazuje na možnosti využití některých funkcí. Tahle činnost vám zabere pravděpodobně nejvíce času z přípravných

Více

Příprava na tvorbu tratě

Příprava na tvorbu tratě Pozn.: Update 30. 3. 2009 Příprava na tvorbu tratě Dostali jste se právě ke kousku textu, který by vám měl přiblížit, co se skrývá za dlouhou tvorbou flákajících se tvůrců tratí. Měli byste zde nalézt,

Více

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE

PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE PODÉLNÝ PROFIL KOMPLETACE Průběh dna příkopů zjistit pomocí nakreslených příčných řezů zakreslování (viz obr. 0630) podle směru staničení: pravostranný... tečkovaná čára levostranný... čárkovaná čára oboustranný...

Více

Jak na dokumentaci. Pozn.: Update 14. 4. 2009

Jak na dokumentaci. Pozn.: Update 14. 4. 2009 Jak na dokumentaci Pozn.: Update 14. 4. 2009 Tento kousek textu by vám měl ukázat směr, jakým je dobré postupovat při pořizování dokumentace trati. Existuje jistě vícero způsobů, já se budu věnovat tomu,

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017 Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2017 3D VIZUALIZACE NEREALIZOVANÉHO NÁVRHU VLAKOVÉHO NÁDRAŽÍ VE ZLÍNĚ Z ROKU 1942 Lukáš LAŠTŮVKA Nad Stráněmi 4511, 760 05 Zlín 20. dubna 2017 FAI UTB ve Zlíně

Více

Postup: 1. kresba obrysu hodinek

Postup: 1. kresba obrysu hodinek Postup: 1. Kresba obrysu hodinek. 2. Kresba knoflíku hodinek. 3. Kresba číselníku. 4. Kresba minutové a sekundové stupnice. 5. Kresba vyrytého obvodu číselníku. 6. Kresba ručiček. 7. Kresba datového pole.

Více

Obsah. Zdroj vlastní

Obsah. Zdroj  vlastní Zdroj www.zoner.cz, vlastní Obsah 1. Jak zmenšit fotky... 1.1 Vyberte fotky... 1.2 Nastavte rozměry... 1.3 Potvrďte změnu (jednotlivě nebo hromadně)... 2. Jak ořezat fotku... 2.1 V modulu Vyvolat zvolte

Více

Používejte zkratku Zoom Selected kliknutím na Z, přiblíží se vam vybraná část modelu.

Používejte zkratku Zoom Selected kliknutím na Z, přiblíží se vam vybraná část modelu. Polygonová síť a anatomie lidského těla Zdvihač hlavy a klíční jamka, klíční kosti, prsní a deltový sval, prsa, lopatky, páteř, pupek a břicho, hýždě, rozkrok, kolena, nejčastěji používané nástroje, příklady

Více

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů

Seznámení Corel Draw. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory Pro www.fineprint.cz. Panel Vlastnosti. panel základních kreslicích nástrojů Seznámení Corel Draw Okno programu Objeví se po spuštění, většinou je připraven nový, prázdný dokument, obvyklá velikost A4. Pamatujme, že na běžném monitoru se stránka zobrazí menší, takže při tisku budou

Více

Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování

Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování přednáška 10 Polygonální objekty v Rhinoceros Volné modelování 10.1 Polygonální objekty v Rhinoceros Jak již bylo zmíněno v první přednášce, program Rhinoceros je plošný modelář a při popisu svých objektů

Více

Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D

Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základy 3D modelování a animace v CGI systémech Cinema 4D C4D PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Mgr. David Frýbert 2013 CGI systémy Computer - generated imagery - aplikace

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3315 Umisťování textur pomocí modifikátoru UVW Map Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 09 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Více

Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně

Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně Lekce 5 Krbová kamna s imitací ohně Časová dotace: 1 vyučovací hodina Tato lekce bude jedna z náročnějších, ale na jejím konci bychom měli mít vymodelovaná jednoduchá krbová kamna v krátké animaci s ohněm.

Více

Topografické mapování KMA/TOMA

Topografické mapování KMA/TOMA Topografické mapování KMA/TOMA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky Ing. Martina Vichrová, Ph.D. vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření materiálů bylo podpořeno prostředky

Více

Typy geometrie v. Rhinu. Body

Typy geometrie v. Rhinu. Body Typy geometrie v 16 Rhinu Rhino rozeznává pět základních typů geometrie: body (points), křivky (curves), plochy (surfaces) a spojené plochy (polysurfaces). Navíc jsou plochy nebo spojené plochy, které

Více

Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV

Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV Část D ORIENTAČNÍ DOPRAVNÍ ZNAČENÍ NA DÁLNICI A SMV 1 ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Všeobecně V této části jsou stanoveny zásady pro užití, provedení a umístění dopravních značek ODZ na dálnici nebo silnici pro motorová

Více

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ

DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU DOPRAVNÍ STAVBY BEZPEČNOSTNÍ ZAŘÍZENÍ Návrh v místech, kde hrozí nebezpečí úrazu sjetím vozidla, cyklisty, nebo pádem chodce z tělesa komunikace, kde hrozí střetnutí

Více

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008

TITUL. Tiráž kdo (Jméno PŘÍJMENÍ), kde, kdy mapu vyhotovil, Moravská Třebová 2008 POKYNY Na cvičení vám bylo vysvětleno, jakým způsobem sestrojit mezi zvolenými body A a B na přidělené Základní mapě ČR v měřítku 1 : 25 000 příčný převýšený profil. Stručný přehled postupu vytváření profilu

Více

Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov

Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov Průvodní dokumentace k výběrovému řízení na akci Oprava místních komunikací v obci Malý Beranov - 2018 Oprava místních komunikací dle poptávky je rozčleněna do čtyřech úseků. Na každém z nich bude oprava

Více

Základní nastavení systému Windows 7

Základní nastavení systému Windows 7 Základní nastavení systému Windows 7 Ing. Miroslava Trusková 2012 1 Dobrý den, vítejte v lekci Systémová nastavení. Dnes si vysvětlíme, jak si přizpůsobit nastavení počítače tak, aby vyhovoval Vašim požadavkům.

Více

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od

MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY. Schváleno MD - OPK č.j... s účinností od TP 85 MINISTERSTVO DOPRAVY ČR ODBOR POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ ZPOMALOVACÍ PRAHY TECHNICKÉ PODMÍNKY Schváleno MD - OPK č.j.... s účinností od Nabytím účinnosti se ruší a nahrazují v celém rozsahu TP 85 Zpomalovací

Více

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka

Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1. Pavel Sobotka Srovnání výsledků laserového skenování pozemní a leteckou metodou pro projekt rozšíření dálnice D1 Pavel Sobotka Jsou data z laserového skenování vhodným podkladem pro projektování silničních komunikací...?

Více

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Animace a geoprostor První etapa: Animace 2. přednáško-cvičení Jaromír Landa jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Náplň přednáško-cvičení - Flamingo Prostředí Nekonečná rovina

Více

Vyhodnocování ortofota - kresba podkladu

Vyhodnocování ortofota - kresba podkladu Workshop Příprava mapových podkladů Penzion Školka, Velké Karlovice 9.-11. 2. 2018 1 Vyhodnocování ortofota - kresba podkladu Proč obkreslovat podklad? Kreslit hotovou mapu nebo pracovní podklad? Ortofoto

Více

Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover

Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover Orientační rozměry překážek pro dráhu 4x4 Land Rover Není uvedeno přesné rozměrové kótování jako u výkresů, jde o orientační změření hotových tvarových překážek. Entry ramp _nájezdová rampa Celková délka

Více

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková

VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE. PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková VYTYČENÍ OSY KOMUNIKACE PRAXE 4. ročník Ing. D. Mlčková Zadání: Vypracujte projekt pro výstavbu komunikace S 9,5/60 v prostoru Louky v katastrálním území Nové Městečko Přílohy: 1) Technická zpráva 2)

Více

Vyhodnocování ortofota, kresba podkladu

Vyhodnocování ortofota, kresba podkladu Workshop Příprava mapových podkladů chata Junior, Kunčice u Starého Města pod Sněžníkem 24.-25. 1. 2015 1 Vyhodnocování ortofota, kresba podkladu Pojetí Ortofoto Co a jak kreslit Vhodné symboly Kombinace

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ

ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ ZÁKLADNÍ POJMY Z TRASOVÁNÍ Vrstevnice = čára spojující body terénu se nadmořskou výškou stejnou Interval vrstevnic (ekvidistance) = výškový rozdíl mezi vrstevnicemi Spádnice = čára udávající průběh spádu

Více

Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o.

Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o. Požadavky pro osazování ve společnosti MSV elektronika s.r.o. 1. Rozměry (včetně případných technologických okrajů) šířka 70 440 mm (optimálně 100 200 mm) délka 50 380 mm (optimálně 150 300 mm) U DPS je

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Základní prvky modelování

Více

Vmódu přežití si nejspíš budete potřebovat postavit dům,

Vmódu přežití si nejspíš budete potřebovat postavit dům, DŘEVĚNÝ DŮM Vmódu přežití si nejspíš budete potřebovat postavit dům, abyste chránili sebe a svůj majetek. V kreativním módu se třeba rozhodnete postavit pěknou vesničku. Ať už jsou vaše pohnutky jakékoli,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I Ing. Radek Šebek Číslo: VY_32_INOVACE_16 17 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly I

Více

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ

POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VEKTOROVÁ GRAFIKA VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ VÍCENÁSOBNÉ KOPÍROVÁNÍ Kopírování jednoho prvku je častá činnost v mnoha editorech. Vícenásobné kopírování znamená opakování jednoho prvku v

Více

Přehled vhodných metod georeferencování starých map

Přehled vhodných metod georeferencování starých map Přehled vhodných metod georeferencování starých map ČVUT v Praze, katedra geomatiky 12. 3. 2015 Praha Georeferencování historická mapa vs. stará mapa georeferencování umístění obrazu mapy do referenčního

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Modelování

Více

Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG337 souřadnic Přesné modelování podle mřížky, systémy Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 09 / 202 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor Mgr. Petr Štorek,Ph. D.

Více

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER

Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER Kapitola 1: Úvodní strana PARTICLER OBSAH Úvod 1.O Particleru 2.Popis programu 2.1 Hlavní okno programu 2.1.1 - Horní lišta 2.1.1.1 Soubor 2.1.1.2 Vzhled 2.1.1.3 - Nastavení 2.1.1.4 - Pomoc 2.1.2 - Pracovní

Více

Generování sítě konečných prvků

Generování sítě konečných prvků Generování sítě konečných prvků Jaroslav Beran Modelování a simulace Tvorba výpočtového modelu s využitím MKP zahrnuje: Tvorbu (import) geometrického modelu Generování sítě konečných prvků Definování vlastností

Více

Terestrické 3D skenování

Terestrické 3D skenování Jan Říha, SPŠ zeměměřická www.leica-geosystems.us Laserové skenování Technologie, která zprostředkovává nové možnosti v pořizování geodetických dat a výrazně rozšiřuje jejich využitelnost. Metoda bezkontaktního

Více

Výkopové a přípravné práce pro instalaci bazénu MONACO

Výkopové a přípravné práce pro instalaci bazénu MONACO Výkopové a přípravné práce pro instalaci bazénu MONACO Prvním krokem pro instalaci bazénu je výběr vhodného místa. Místo opravdu důkladně promyslete - později by se jen velmi obtížně měnilo. Dalším krokem

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na Formát součásti, pod kterým si můžeme představit nastavení uživatelského

Více

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov

Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Implementace A* algoritmu na konkrétní problém orientace v prostoru budov Popis problému Orientaci ve známém prostředí lze převést na problém nalezení cesty z místa A do místa B. Obecně platí, že robot

Více

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY:

NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: NÁVRH VÝŠKOVÉHO ŘEŠENÍ 2 VARIANTY: 1. velkorysá (červená barva) - co nejnižší provozní náklady není nutné respektovat terén, možno použít větších zemních prací - málo (cca do 4) výškových oblouků - velké

Více

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání PEPS CAD/CAM systém Cvičebnice DEMO Modul: Drátové řezání Cvičebnice drátového řezání pro PEPS verze 4.2.9 DEMO obsahuje pouze příklad VII Kopie 07/2001 Blaha Technologie Transfer GmbH Strana: 1/16 Příklad

Více

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj 2. Vlnění 2.1 Vlnění zvláštní případ pohybu prostředí Vlnění je pohyb v soustavě velkého počtu částic navzájem vázaných, kdy částice kmitají kolem svých rovnovážných poloh. Druhy vlnění: vlnění příčné

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Textury průhledných objektů a jejich aplikace na objekt

Textury průhledných objektů a jejich aplikace na objekt Textury průhledných objektů a jejich aplikace na objekt (Strom) Průhledné objekty (opacity) mají mocný efekt v enginu jakékoli hry umožňují totiž z poměrně jednoduchém modelu udělat vizuálně složitý objekt.

Více

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování

Zobrazování těles. problematika geometrického modelování. základní typy modelů. datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování problematika geometrického modelování manifold, Eulerova rovnost základní typy modelů hranový model stěnový model objemový model datové reprezentace modelů základní metody geometrického modelování těleso

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 15 VĚTRACÍ OTVOR] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se budem zabývat jedním ze speciálních prvků, kterýmž je Větrací otvor. Jak název

Více

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš Formátování Formátováním rozumíme změnu vlastností daného objektu, dle našich představ a možností programu MS Excel. Formátovat můžeme texty v buňkách, můžeme formátovat buňky, listy i celý sešit a měnit

Více

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku Lekce 3 Židlička Časová dotace: 1 vyučovací hodina V této lekci si vymodelujeme velmi jednoduchou židličku. Tvorba židle se skládá z několika kroků, první částí bude utvoření podsedáku, který poté doplníme

Více

EV4. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí.

EV4. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí. Mezinárodní cyklostezka EuroVelo 4 (západní Čechy jižní Morava) má v úseku z Prahy po Labe na území hl. města Prahy (po Čertousy) značení EV4 a také A 26. Na

Více

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv.

V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. 3D FOTOGRAMMETRIE V poslední době se v oblasti dokumentace archeologických movitých i nemovitých památek začíná objevovat zcela nová, digitální metoda tzv. pozemní 3D fotogrammetrie. Jedná se o tvorbu

Více

Výhody programu OCAD

Výhody programu OCAD Program OCAD vektorový program pro počítačovou tvorbu map původně - mapy pro orientační běh (začátek 90. let), později zobecněn pro tvorbu různých druhů map autorem Hans Steinegger (+2004) firma OCAD AG,

Více

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat

Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Technologické parametry zadávací dokumentace a dat Abychom mohli Vaši zakázku kvalitně a co nejrychleji zhotovit, je zapotřebí dodržet následující požadavky: Rozsah celkových vnějších rozměrů desky (přířezu):

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

KATEGORIE PK, ZEMNÍ TĚLESO A PŘÍČNÉŘEZY. Michal Radimský

KATEGORIE PK, ZEMNÍ TĚLESO A PŘÍČNÉŘEZY. Michal Radimský KATEGORIE PK, ZEMNÍ TĚLESO A PŘÍČNÉŘEZY Michal Radimský ZÁKLADNÍ NORMY A PŘEDPISY ČSN 73 6100 Názvosloví pozemních komunikací ČSN 73 6101 Projektování silnic a dálnic ČSN 73 6102 Projektování křižovatek

Více

OCELOVÉ SVODIDLO NH4

OCELOVÉ SVODIDLO NH4 Ministerstvo dopravy TP 167/2008 DODATEK Č. 1 OCELOVÉ SVODIDLO NH4 PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE Schváleno MD - OSI č. j. 747/10-910-IPK/1 ze dne 30. 8. 2010 s účinností od 1. září 2010

Více

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů.

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů. RoadPAC 2016 BETA Verze 2016 programu RoadPAC je, kromě nového labelu, doplněna o některé nové funkce, některé stávající jsou změněny. Tato verze RoadPAC vyžaduje instalaci, nestačí provedení aktualizace.

Více

Laserové skenování (1)

Laserové skenování (1) (1) Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji CZ.1.07/3.2.11/03.0115 Projekt je finančně podpořen Evropským sociálním fondem astátním rozpočtem

Více

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008

Učebnice pro modeláře Ing. Ivo Mikač 2008 Strana 1 Obdélníkové konstrukční křídlo V této lekci se seznámíme s postupem kreslení konstrukčního obdélníkového křídla. Postup je poměrně jednoduchý a bude vám v mnohém připomínat postup při kreslení

Více

OŘEZOVÉ PLOCHY. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0

OŘEZOVÉ PLOCHY. doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv. verze - 1.0 Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K 3 POHLEDOV OŘEZOVÉ PLOCHY doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Dopravní značky 9. část

Dopravní značky 9. část Dopravní značky 9. část DOPRAVNÍ ZAŘÍZENÍ (1) Za dopravní zařízení se považují a) "Dopravní kužel" (č. Z 1); dopravní kužely umístěné v řadě za sebou mají shodný význam jako značka č. V 1a, a to i tehdy,

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 301. Tato značka zakazuje: + a) Vjezd vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. b) Vjezd šestinápravovým

Více

Co je nového v ZW3D 2015 CAM

Co je nového v ZW3D 2015 CAM Co je nového v ZW3D 2015 CAM ZWCAD Software Co., Ltd. Obsah: CAM Základ CAM Správce Nová značka Stavy operace Podpora automatického přejmenování po vložení složky Jednodušší definice standardní funkce

Více

Modulové schody BERLIN - se zábradlím

Modulové schody BERLIN - se zábradlím Modulové schody BERLIN - se zábradlím - Montážní návod - Montáž schodů provádějte v pořadí odshora dolů. Každý schod (schodišťový modul) je možné navýšit o 4 cm. Před započetím montáže, vypočtěte výšku

Více

OCELOVÉ SVODIDLO FRACASSO

OCELOVÉ SVODIDLO FRACASSO Ministerstvo dopravy TP 166/2010 DODATEK č. 1/2012 Fracasso SpA zastoupená v ČR firmou HRADIL CZ s. r. o. OCELOVÉ SVODIDLO FRACASSO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE Schváleno MD OPK č.

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI. Michaela Brázdilová

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI. Michaela Brázdilová Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2013 3D MODELY STROMŮ PRO VYUŽITÍ V REAL-TIME APLIKACI Michaela Brázdilová STOČ 25. dubna 2013 UTB ve Zlíně, Fakulta aplikované informatiky, 2013 2 OBSAH ANOTACE...

Více

Manuál pro tvorbu 3D modelu letadla v aplikaci Blender 2.6.1.

Manuál pro tvorbu 3D modelu letadla v aplikaci Blender 2.6.1. Manuál pro tvorbu 3D modelu letadla v aplikaci Blender 2.6.1. Autor: Milan Kočica Akademický rok: 2009/2010 Zaměření: PRAK Úvod Pro zápočtovou práci z předmětu Počítačová grafika jsem si zvolil tvorbu

Více

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL Ministerstvo dopravy TP 167/2012 DODATEK Č. 2/2013 OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE (TPV) Schváleno MD - OPK č. j. 50/2013-120-TN/1 ze dne 30.5.2013 s účinností

Více

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů

Source Filmmaker a Windows Movie Maker. Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů Source Filmmaker a Windows Movie Maker Josef Kaftan ZŠ nám. Bří. Jandusů 15.12. 2015 1 Úvod Na následujících stránkách vám představím programy Source Filmmaker a Windows Movie Maker na vytváření filmů

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - -

100 1500 1200 1000 875 750 675 600 550 500 - - 775 650 550 500 450 400 350 325 - - Prostý kružnicový oblouk Prostý kružnicový oblouk se používá buď jako samostatné řešení změny směru osy nebo nám slouží jako součást směrové změny v kombinaci s přechodnicemi nebo složenými oblouky. Nejmenší

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Pokročilé metody parametrického modelování Speciální

Více

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén

VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ nulové profily extrémy terénu mění rychlost niveleta terén VOLBA PŘÍČNÝCH ŘEZŮ příčné řezy je třeba vypracovat ve všech bodech splňujících alespoň 1 následující podmínku viz zelené svislice na obr. 0420 (příklad umístění viz obr. 0430):... tzv. nulové profily

Více

11 Zobrazování objektů 3D grafiky

11 Zobrazování objektů 3D grafiky 11 Zobrazování objektů 3D grafiky Studijní cíl Tento blok je věnován základním algoritmům zobrazení 3D grafiky. Postupně budou probrány základní metody projekce kolmé promítání, rovnoběžné promítání a

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 37 - SESTAVENÍ ROZEBÍRATELNÉ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na sestavení/složení sestavy rozebíratelným způsobem. Tedy

Více

OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE

OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE Krems Finaltechnik GmbH OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE 1 Obsah Obsah...2 1 Úvod, předmět technických podmínek...3 4 Návrhové parametry svodidla...3 5 Popis

Více

7.5.1 Středová a obecná rovnice kružnice

7.5.1 Středová a obecná rovnice kružnice 7.5.1 Středová a obecná rovnice kružnice Předpoklady: kružnice, 505, 7103, 730 Pedagogická poznámka: Pro tuto hodinu (a mnoho dalších hodin v kapitole o kuželosečkách) je rozhodující, aby studenti uměli

Více

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel

Popisná statistika. Komentované řešení pomocí MS Excel Popisná statistika Komentované řešení pomocí MS Excel Vstupní data Máme k dispozici data o počtech bodů z 1. a 2. zápočtového testu z Matematiky I v zimním semestru 2015/2016 a to za všech 762 studentů,

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Plechové díly II

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

ZOBRAZENÍ POLOHOPISU A VÝŠKOPISU

ZOBRAZENÍ POLOHOPISU A VÝŠKOPISU ZOBRAZENÍ POLOHOPISU A VÝŠKOPISU Zpracování souvislé praxe Hrad Nečtiny Ing. Danuše Mlčková spszememericka, 2008 VÝPOČTY SOUŘADNIC založte v programu WinKokeš nový soubor C:\prac\příjmení\praxe\polohopis\zámekPČ.ss

Více

Místo. Struktura. Tohle všechno je pro nás východiskem, které přijímáme a hledáme další nástroje pro dosažení vyšší kvality nově navrhované struktury.

Místo. Struktura. Tohle všechno je pro nás východiskem, které přijímáme a hledáme další nástroje pro dosažení vyšší kvality nově navrhované struktury. textová část Místo Výhled ze svahu je příjemný. Okna směrem do kotliny- do centra města, osvětluje východní slunce. Na jihu a na severu stojí nová zástavba, veřejný prostor absentuje. Zde to musí být jinak-

Více

Vlastnosti dokumentu/stránky

Vlastnosti dokumentu/stránky Vlastnosti dokumentu/stránky Formát stránky papíru pro tisk V záložce Rozložení stránky na pásu karet najdeme vše potřebné pro přípravu dokumentu před tiskem. 1) Záložka Rozložení stránky 2) Změna Orientace

Více

Kartografické stupnice. Přednáška z předmětu Tematická kartografie (KMA/TKA) Otakar Čerba Západočeská univerzita

Kartografické stupnice. Přednáška z předmětu Tematická kartografie (KMA/TKA) Otakar Čerba Západočeská univerzita Kartografické stupnice Přednáška z předmětu Tematická kartografie (KMA/TKA) Otakar Čerba Západočeská univerzita Datum vytvoření dokumentu: 20. 9. 2004 Datum poslední aktualizace: 16. 10. 2012 Stupnice

Více

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ

SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ SPŠSTAVEBNÍČeskéBudějovice MAPOVÁNÍ JS pro S2G a G1Z TERÉN 3 další terénní tvary! POZOR! Prezentace obsahuje plnoplošné barevné obrázky a fotografie nevhodné a neekonomické pro tisk! Výběr z NAUKY O TERÉNU

Více

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití

Slouží pro výběr prvků, skupin a komponent pro další použití PŘÍLOHA P I: POPIS TLAČÍTEK Tab. 1. Popis tlačítek panelu Standard ikona název (klávesová zkratka); popis New (Ctrl + N); Otevře nový dokument Open (Ctrl + O); Otevře uložený model Save (Ctrl + S); Uloží

Více

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G

SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G SYLABUS PŘEDNÁŠKY 6a Z INŽENÝRSKÉ GEODÉZIE (Polohové vytyčovací sítě) 4. ročník bakalářského studia studijní program G studijní obor G říjen 2014 1 7. POLOHOVÉ VYTYČOVACÍ SÍTĚ Vytyčení je součástí realizace

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Radek Havlík [ÚLOHA 11 POLE KRUHOVÉ, OBDÉLNÍKOVÉ A PODÉL KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit se efektivní práci ve 3D modelování, s použitím

Více

VYUŽITÍ FUZZY MODELŮ PŘI HODNOCENÍ OBTÍŽNOSTI CYKLOTRAS

VYUŽITÍ FUZZY MODELŮ PŘI HODNOCENÍ OBTÍŽNOSTI CYKLOTRAS VYUŽITÍ FUZZY MODELŮ PŘI HODNOCENÍ OBTÍŽNOSTI CYKLOTRAS ArcGIS ModelBuilder, Python Pavel Kolisko Cíle motivace zastaralost, neúplnost a nepřesnost dat obtížnosti cyklotras na portálu cykloturistiky JMK

Více

4. Digitální model terénu.

4. Digitální model terénu. 4. Digitální model terénu. 154GEY2 Geodézie 2 4.1 Úvod - Digitální model terénu. 4.2 Tvorba digitálního modelu terénu. 4.3 Druhy DMT podle typu ploch. 4.4 Polyedrický model terénu (TIN model). 4.5 Rastrový

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Raichová. Materiál je publikován pod licencí Creative Commons. ze sady: 2 tematický okruh sady: Tabulkový editor ze šablony: 07 Kancelářský software určeno pro: 3. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika: 18-20-M/01 Informační

Více

ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD)

ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD) ŽELEZNIČNÍ PŘECHOD (PŘEJEZD) Kód prvku Součást trasy GPS souřadnice '. '' N '. '' E Měření provedl D.. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Pokyny k instalaci modu Manure

Pokyny k instalaci modu Manure Pokyny k instalaci modu Manure Co budeme potřebovat: GE Giants Editor http://gdn.giants-software.com/ NP Notepad++ http://notepad-plus-plus.org/ GMM Mod Manure http://www.cmelakov.cz/mody.html Mapu,do

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více