Komprese multimédií. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 7. října PEF MZLU v Brně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Komprese multimédií. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 7. října 2010. PEF MZLU v Brně"

Transkript

1 PEF MZLU v Brně 7. října 2010

2 Úvod Komprimace umožňuje efektivní digitální reprezentaci zdrojového signálu jako je text, obraz, zvuk nebo video, použitím redukovaného počtu prvků digitální informace, než má originál. Musí však umožňovat, pokud má být efektivní, reprodukci komprimované informace v požadované kvalitě. Pro komprimaci dat v současných informačních a komunikačních systémech hovoří tři základní důvody: rozsáhlé paměťové nároky multimediálních dat, relativně pomalá paměťová zařízení, která neumožňují přehrávání multimediálních dat v reálném čase, nedostatečná šířka pásma současných sítí pro přenos videa a často i zvuku v reálném čase.

3 Příklady použití Předpokládejme barevnou videonahrávku s rámci o rozměru pixelů s rozlišením 24 bitů na pixel. Pro uchování jednoho rámce by bylo potřeba asi 1 MB paměti. Pro plynulé přehrávání videa s frekvencí 30 fps to představuje celkem 30 MB paměti na sekundu videa. I v případě dostatečné paměťové kapacity pro uložení videa, nám rychlost přenosových médií neumožní přehrát video v reálném čase. Současné běžné technologie umožňují přenos přibližně 1,2 MB/s. Proto je zatím jedinou možností použití komprimačních metod. Pro různé typy formátů používáme různé komprimační algoritmy.

4 Komprese rastrového obrazu Rastrové obrazy se vyznačují vysokou paměťovou náročností, která roste kvadraticky s jejich rozlišením. Na rozdíl od komprese obecných souborů lze vycházet z vlastností a charakteristických rysů konkrétního rastrového obrazu. Velký objem dat a zároveň specifický tvar obrazových informací jsou podnětem pro používání různých druhů kompresí. Na rozdíl od bezztrátové komprese běžných datových souborů, při které nesmí být žádná data ztracena či změněna, je u rastrových obrazů mnohdy žádoucí docílit co nejvyššího kompresního poměru i tím, že pozměníme barevné hodnoty pixelů a zhoršíme tak výsledný obraz použitím ztrátové komprese.

5 Používané kompresní metody Kompresní metoda Zkratka Ztrátová Příklad formátu Run length encoding RLE ne PCX Huffmanovo kódování CCITT ne TIFF Lempel Ziv Welch LZW ne GIF Diskrétní kosinová transformace DCT ano JPEG Fraktální komprese FIF ano FIF

6 Run length encoding Jednoduchá a pro velkou třídu obrázků i efektivní metoda vycházející z předpokladu, že v rastrovém obrázku, vzniklém jako kresba či skica, se opakují hodnoty sousedících pixelů. 1 čítač hodnota hodnota se opakuje 1 + čítač 0 hodnota přímý zápis jediné 7-bitové neopakující se hodnoty hodnota zápis neopakující se hodnoty větší než binárně Ve většině případů je kódování RLE prováděno v rámci jednoho řádku. V případě, že je obrázek tvořen mnoha vodorovnými čarami, je kódování velmi efektivní. Avšak tentýž obraz otočený o 90 je zapsán téměř beze změny. V případě, že kódovaný obrázek obsahuje neopakující se hodnoty v sousedních pixelech, dochází k záporné kompresi. Lze se setkat i se ztrátovou kompresí RLE, kdy se nejprve testují sousední pixely a pokud se liší jen nevýznamně, nahradí se hodnotou jednou. Metoda RLE je vhodná pro obrázky kreslené od ruky nebo pro ilustrace s většími stejnobarevnými plochami.

7 Lempel Ziv Welch Zcela obecná metoda, se kterou se setkáváme ve většině běžných kompresních programů. Princip spočívá v nahrazení vzorků vstupních dat binárními kódy proměnné délky. Vstupní vzorky se překládají pomocí slovníku, který je postupně doplňován o nové vzorky.

8 Komprese JPEG Pro velmi kvalitní obrazy s mnoha barevnými přechody se metody RLE a LZW nehodí. Metoda je vhodná především pro kódování fotografií, u nichž sousední pixely mají sice odlišné, ale přesto blízké barvy. Snižování kvality se projevuje potlačováním rozdílů v blízkých barvách. U metody DCT je kompresní poměr řízen požadavkem na výši kvality dekomprimovaného obrazu. V praxi se ukazuje, že snížení kvality na 75 % je pro většinu uživatelů nepozorovatelné, přitom kompresní poměr v takovém případě může být až 25:1. DCT je formou diskrétní Fourierovy transformace. Obrazová data jsou považována za barevné vzorky spojitých barevných signálů naměřené v diskrétní síti pixelů. Výsledkem kosinové transformace je pak nalezení sady parametrů kosinových funkcí, jejichž složením lze rekonstruovat původní obraz. Postup při kompresi sestává z 5 kroků.

9 Postup JPEG komprimace 1 transformace barev barvy je třeba převést do barevného modelu YC B C R. V další fázi jsou jasové složky Y a barevné složky C B, C R zpracovávány odděleně. 2 redukce barev snižování objemu dat zprůměrováním barevných složek sousedních pixelů. 3 dopředná diskrétní kosinová transformace obrazová data jsou rozdělena do čtverců 8 8. Každý čtverec je podroben diskrétní kosinové transformaci. Výsledkem je řídká matice s dominantním levým horním rohem. 4 kvantování koeficientů zde se stanovuje kvalita (tedy i stupeň komprese) obrazu. 5 kódování používá Huffmanovo nebo aritmetické kódování s využitím toho, že většina koeficientů v okolí pravého dolního rohu má nulovou hodnotu.

10 Postup JPEG komprimace

11 Transformace barev Nejprve je potřeba převést obrázek z RGB do YC B C R. Tento barevný model má tři složky Y, C B, C R : Y reprezentuje jas pixelu a C B, C R reprezentují barvu pixelu. Toto barevné schéma umožňuje aplikovat kompresi s lepším výsledkem při stejné kvalitě obrazu. Y = 0, 299R + 0, 587G + 0, 114B Cb = 0, 1687R 0, 3313G + 0, 5B Cr = 0, 5R 0, 4187G 0, 0813B + 128

12 Redukce barev Lidské oko je citlivější na změny jasu obrazu než na změny odstínů barev. Tohoto faktu se využívá ke zvýšení efektivity komprese obrazu. Je tak možné redukovat složky C B, C R. Redukcí barev lze ušetřit % paměťového prostoru. Hodnota se vypočítá jako průměr buď ze dvou sousedních pixelů na řádku, nebo ze čtyř pixelů tvořících čtverec 2 2 pixely.

13 Rozdělení do bloků Po redukci barev následuje rozdělení každého barevného kanálu obrazu na bloky o velikosti 8 8 pixelů. Na ty je následně aplikována diskrétní kosinová transformace (DCT).

14 Diskrétní kosinová transformace F (u, v) = C(u)C(v) x=0 y=0 7 f (x, y) cos (2x + 1)uπ 16 cos (2y + 1)uπ 16

15 Kvantování koeficientů Lidské oko je citlivé na malé změny jasu v relativně velké oblasti. Nedokáže však odlišit přesnou hodnotu rozdílů odstínů vysokých frekvencí. Toho lze využít při redukci nesené informace u vysokofrekvenčních koeficientů. Kvantizace redukuje amplitudu koeficientů, které nepřispívají ke kvalitě obrazu. Účelem je také odstranění informace, která není pozorovatelná. Výsledkem je, že většina vysokofrekvenčních koeficientů je nulová. kvantizační tab. kvantované koef.

16 Kódování Výsledkem předchozích kroků byly numerické úpravy čtvercové podoblasti vstupního obrazu, které zjednodušily tvar dat do podoby řídké matice s dominantním levým rohem. Tato matice je nyní zapisována do výstupního souboru postupem CIK-CAK. Při kódování je pak využíváno skutečnosti, že většina koeficientů má nulovou hodnotu. Pro zakódování se používá aritmetické nebo Huffmanovo kódování

17 Dekódování

18 Srovnání

19 Fraktální komprese Moderní, teprve se rozvíjející metoda ztrátové komprese. Patří mezi nesymetrické kompresní postupy, čas komprese a dekomprese se významně liší. Je založena na principu vyhledávání podobností (tvarových, barevných) v různě velkých částech obrazu. Algoritmus FIF se nejprve snaží vhodně rozdělit obraz na menší, nestejně velké části (domény), a poté z nich pomocí různých transformací poskládat celý obraz. Celkově je kvalita výsledných obrázků lepší než při použití metody DCT. Jedinou nevýhodou zůstává delší doba komprese nutná pro analýzu obrazu.

20 Komprimace audio signálu Kvalitní digitální stereozáznam používá vzorkovací frekvenci 44,1 khz, což odpovídá datovému toku bajtů za sekundu. Komprimace zvuku se uplatňuje v oblasti přenosu lidského hlasu, kde lze použít nižších vzorkovacích frekvencí a predikce chování akustického signálu. Druhou oblastí je hudební signál, kde se naopak využívají vysoké vzorkovací frekvence a uplatňuje se psychoakustický model sluchu.

21 Druhy MP3 MP3 spadá do skupiny kompresních algoritmů MPEG. MPEG (Moving Picture Experts Group) pracuje pod vedením International Standards Organization (ISO) a International Elektro-Technical Commission (IEC) a zabývá se kódováním videa a audia. MPEG standardy se dělí: MPEG 1 kódování videa a audia pro uložení na digitálních mediích, datový tok do 1.5Mbit/s MPEG 2 kódování při nižších datových tocích, poloviční vzorkovací frekvence MPEG 3 původně plánováno pro HDTV, později spojeno s MPEG 2 MPEG 4 kódování audiovizuálních objektů (např. pro media objects, syntézu zvuku)

22 Druhy MP3 Každý standard obsahuje několik částí, které popisují kódování audia, videa, synchronizačních dat a formáty uložení kódovaných dat. MPEG standard obsahuje několik vrstev Layer I-III, které popisují kódovací schémata. Od Layer I do Layer III roste komplexnost a efektivita komprese zvuků, ale klesá rychlost kódování a dekódování. Zvuková schémata se dělí: Layer I nejjednodušší schéma, původně je určeno pro Digital Compact Cassette (DCC) Layer II kompromis mezi kvalitou, rychlostí a kompresním poměrem Layer III od začátku vytvářeno pro nízké bitové proudy, vylepšené kódování

23 Formát MP3 Myšlenka vytvoření ztrátového kompresního algoritmu pro zvuková data se zrodila v roce 1987 ve Fraunhofer Institut Integrierte Schaltungen (IIS). Využívá se ve specifikaci MPEG 1 a 2 a označuje se jako Layer III (MP3). Záznam odpovídající kvalitě CD je možno získat při kbps. Dosažený stupeň komprese je tedy 1: Kodér i dekodér velmi náročné na výpočetní výkon.

24 Layer-III (MP3) 1 Kódovaný zvuk se rozdělí na 32 frekvenčních pásem. Každé toto pásmo se kóduje zvlášť. Jednotlivá pásma jsou široká 625 Hz. Pásma jsou na nízkých frekvencích užší a na vyšších širší (kvůli citlivosti ucha na různé frekvence). 2 Je použita ztrátová komprese kvantizace. Kvantizační koeficienty se vypočítávají dynamicky podle dosažené akustické hladiny zvuku tak, aby šum vzniklý použitím kvantizace byl pod rozlišovací schopností ucha. Využívá se psychoakustického modelu. 3 Kromě klasického psychoakustického modelu je využit temporal masking, který počítá s tím, že hlasitý tón zastíní blízké frekvence nejenom v době, kdy sám zní, ale i chvilku potom (asi 100ms). Zajímavé je, že díky jisté malé prodlevě při zpracování zvuku lidským uchem platí maskování frekvencí i 2 5 ms předem. 4 Vypočtený signál se kóduje Huffmanovým kódováním. 5 Výsledná kvalita je určena datovým tokem.

25 Psychoakustický model Umožňuje odstranění dat lidským sluchem nepostižitelných a tedy v signálu redundantních, bez znatelné újmy na kvalitě reprodukovaného signálu. 1 omezení frekvenčního rozsahu využívá omezené citlivosti lidského ucha. Přenosového pásmo se omezuje na šířku 20 Hz až 20 khz. 2 maskování frekvencí využívá nelinearity citlivosti lidského sluchu. V přítomnosti silnějšího signálu nedokážeme vnímat slabší signál, který zaniká a není třeba jej tedy uvažovat. 3 časové maskování využívá setrvačnosti lidského sluchu. I po zániku silnějšího signálu chvíli trvá, než začneme vnímat současně působící slabší signál.

26 Použití Tento formát je doporučen do terénu na reportáže, komentáře, atd. neboť exceluje na nejnižších bitrates. Pro vyšší kvalitu se hodí lépe Layer-II. Nicméně v současné době se nejčastěji používá právě Layer-III, zvláště pak pro grabování CD.

27 Ogg Datový formát Ogg propagovaný nadací Xiph.org byl vytvořen jako výchozí materiál, který si klade za cíl vyvinout komponenty pro kódování a dekódování multimediálního obsahu, přičemž tyto komponenty budou svobodně dostupné a svobodně reimplementovatelné v softwaru. Ogg je jen kontejnerový formát. Vlastní audio nebo video zakódované kodekem bude uložené uvnitř Ogg kontejneru. Ogg kontejnery mohou obsahovat streamy zakódované s vícenásobnými kodeky, například, audio nebo video soubor může obsahovat data zakódovaná audio kodekem i video kodekem. Formát Ogg může uložit audio a video v různých formátech.

28 Ogg Audio kodeky ztrátová komprese Speex: hlasová data v nízkém bitratu (8 32 kbps/kanál) Vorbis: hlavní zvuková data ve střední až vysoké úrovni proměnného bitratu ( kbps/kanál) bezeztrátová komprese FLAC: pro archivní a vysoce přesná zvuková data Textový kodek Writ: textový kodek k vkládání titulků nebo popisků CMML: textový/aplikační kodek pro časová metadata, popisování, a formátování

29 Ogg Video kodeky Theora: konkuruje formátu MPEG-4 a kodekům RealVideo, Windows Media Video. Tarkin: experimentální kodek využívající Diskrétní vlnkovou transformaci v třech dimenzích (šířka, výška a čas). Dirac: experimentální kodek vyvinutý BBC jako základ nového kodeku pro přenos videa přes internet. OggUVS: kodek pro ukládání nekomprimovaného videa.

30 Ogg Speex Speex je svobodný zvukový kodek, který slouží ke kompresi lidské řeči. Jeho specializace mu umožňuje dosahovat velmi dobrých kompresních poměrů při zachování srozumitelnosti. Není primárně určen na kompresi telefonních hovorů, ale na VoIP. Speex byl navržen pro použití se třemi vzorkovacími frekvencemi 8 khz, 16 khz, a 32 khz. Kvalita se nastavuje jako parametr od 0 do 10. CBR se nastavuje celočíselným parametrem, VBR reálným parametrem.

31 Ogg Speex Speex má několik zajímavých postupů, které jsou speciálně určeny pro kompresi lidské řeči: Voice Activity Detection (VAD) detekce aktivity hlasu. Tato technologie má za úkol rozpoznat, zda řečník právě mluví, nebo dělá přestávku (mezi slovy, větami), nebo prostě jen čeká. V tom případě je produkováno jen velmi malé množství bitů, které stačí na generování šumu. Discontinuous Transmission (DTX) rozšíření předchozí technologie, která detekuje delší odmlčení. V tom případě úplně zastavuje přenos dat. Perceptual enhancement Snaží se zeslabit šum vytvořený kódováním/dekódováním. Objektivně (tedy měřením) tato technologie vzdaluje výstupní zvuk od originálu, ale subjektivně je zvuk lepší.

32 Ogg Vorbis Vývoj kodeku se datuje do roku 1998, kdy Frauenhoferův institut ohlásil záměr zpoplatnit formát MP3. Umožňuje používat CBR, ABR a VBR. Cílem je získat zvuk lepší kvality při menší velikosti než MP3. Jde o dopředný, adaptivní monolitický kodek využívající DCT a psychoakustický model. Dekódování je výpočetně méně náročné než u MP3, je však náročnější paměťově.

33 Ogg Vorbis kvalita bitrate -q-2 not available -q-1 45 kb/s -q0 64 kb/s -q1 80 kb/s -q2 96 kb/s -q3 112 kb/s -q4 128 kb/s -q5 160 kb/s -q6 192 kb/s -q7 224 kb/s -q8 256 kb/s -q9 320 kb/s -q kb/s

34 Ogg Vorbis Poslechové testy různých kodeků pro stejné datové toky (bitrates): Nízký bitrate (< 64 kbps): lepší kvalita než WMA Střední až nízký bitrate (< 128 kbps > 64 kbps): lepší kvalita než MP3 a WMA Střední bitrate (128kbps): stejný jako MP3, WMA Pro a QuickTime AAC Vysoké bitrates (> 128 kbps): znatelné rozdíly rozpozná jen školený posluchač, lepší než MP3

35 Windows Media Audio (WMA) součástí programového vybavení Windows Media firmy Microsoft. zpočátku vyvíjen jako konkurence MP3. nabízí zvukovou kvalitu srovnatelnou s audio CD při datovém toku 64kbps, což představuje přibližně dvakrát účinnější kompresi oproti MP3. Ve spojení s ASF Advanced Streaming Format může být WMA streamován. WMA formát podporuje celá řada přenosných hardwarových i softwarových přehrávačů.

36 AAC Advanced Audio Coding jedná se o nástupce MP3, není však zpětně kompatibilní lepší komprese při zachování srovnatelné kvality s MP3 (výsledkem jsou menší komprimované audio soubory), větší počet audio kanálů širší nabídku dostupných vzorkovacích frekvencí pro zajištění lepšího výsledného zvuku, součástí standardu MPEG-4. využíván firmou Apple, např. v přehrávačích ipod

37 ATRAC3 Adaptive Transform Acoustic Coding 3 majetkem firmy Sony a představuje vylepšenou verzi formátu ATRAC, který je používán v přehrávačích MiniDisc. nabízí stejnou kompresi i zvukovou kvalitu jako MP3.

38 epac Enhanced Perceptual Audio Coder autorem firma Lucent Technologies při kompresním poměru 11:1 k nerozeznání od originálního CD (téměř na stejnou úroveň jako formát MP3) používá se pro přenosné MP3 přehrávače.

39 Real Audio kompresním formátem pro streaming audio a video dat od RealNetworks po zvukové stránce při vyšším datovém toku (bitrate) srovnatelný s MP3

40 FLAC Free Lossless Audio Codec V současnosti nejrozšířenější bezztrátový audiokodek Navržen především pro kompresi zvukových dat (vzorky mají vysoký stupeň korelace)

41 FLAC vlastnosti Rychlost symetrický z hlediska kódování a dekódování Podpora hardware podporován na přenosných přehrávačích, domácích audiosystémech i PC Přizpůsobitelnost metadata mohou být modifikována přehrávacím zařízením nezávisle na zvukové stopě Prohledávatelnost rychlé přeskakování ve skladbě Streamování každý rámec je možné rozkódovat a přehrát nezávisle na ostatních Archivace bezztrátová komprese umožňuje dekódování do stavu před kompresí Archivace CD podporuje cue sheet, CD lze převést do jednoho souboru a skladby přehrávat jako na CD Odolný proti chybám chybné rámce lze přeskakovat Neobsahuje DRM

42 Postup rozdělení do bloků vstupní signál rozdělen na bloky, délka bloku ovlivňuje výsledný kompresní poměr, minimální velikost bloku je 16 vzorků maximální velikost bloku je vzorků výchozí velikost bloku je 4096 do budoucna se počítá s proměnnou délkou bloku stereo lze kódovat pomocí rozdílů

43 Postup aproximace signál je aproximován modelem zvuku po odečtení vzniká error signál, který vyžaduje méně bitů na kódování přenáší se i funkční parametry k aproximaci se používá polynomická a lineární predikce polynomická je rychlejší, ale ne tak přesná čím vyšší stupeň lineární predikce tím je proces pomalejší, ale přesnější

44 Postup kódování zbytku error signál je kódován Riceovým kódem (Huffman) každý výsledný rámec je uvozen hlavičkou se synchronizačním kódem, vzorkovací frekvencí a počtem bitů na vzorek rámec obsahuje i CRC kód pro kontrolu dat

45 Výsledný formát Ve zkomprimovaném souboru jsou odděleny části zvuku a metadata. 4 B textový řetězec flac sloužící jako poznávací značka blok metadat STREAMINFO obsahující informace o vzorkování, počtu kanálů, min. a max. velikost rámců a MD5 otisk původních dat další metadata bloků (nepovinná část) s různými informacemi např. PICTURE pro obal desky samotný komprimovaný audio záznam rozdělený do rámců

46 Apple Lossless Apple Lossless, také známý jako Apple Lossless Encoder (ALE), nebo Apple Lossless Audio Codec (ALAC) je audio kodek, vyvinutý společností Apple Computer pro bezztrátovou kompresi hudby. Používá kontejner MP4. Není založen na AAC, ale používá lineární predikci podobně jako ostatní bezztrátové audio kodeky. Podle specifikace firmy Apple audio soubory komprimované pomocí ALAC potřebují přibližně polovinu velikosti nekomprimovaných dat. Testy však prokázaly, že soubory průměrně dosahují 60 % původní velikosti, podobně jako ostatní bezztrátové formáty. Na rozdíl od ostatních formátů, Apple Lossless není náročný na dekompresi a je tak použitelný i v přístrojích s omezeným zdrojem energie jako například ipod.

47 Zvukové artefakty Aplikováním kompresních algoritmů se v někdy objevují charakteristické zvukové projevy znehodnocující výsledek. pre-echo slabá kopie zvuku, který teprve zazní reverb kovově znějící ozvěna trylkování zhrubnutí...

48 Komprimace videa Video je reprezentováno jako posloupnost rámců ve formátech RGB, YUV.... Vjem spojitého pohybu vzniká při přehrávání rámců frekvencí 15 fps a vyšších. Pro zobrazování videa v televizních formátech i ve formátech pro PC jsou různé avšak metody pro jejich komprimace jsou v podstatě stejné. Stejně jako při komprimaci audia i při komprimaci videa je potřeba vynucena nedostatečnou kapacitou přenosových médií.

49 Ideální metoda komprimace přehrávání bez nutnosti použití drahých technických zařízení, přizpůsobit se (postupným snižováním kvality) při přetížení přenosové sítě anebo při použití na méně výkonném hardware, komprimace v reálném čase bez nutnosti použití nákladného hardware.

50 Formát MPEG Komprimace využívá vnitrorámcové, mezirámcové komprimace a metody odhadu pohybu pro snížení datového toku. Vnitrorámcová komprimace je založena na DCT. Rámce jsou kódovány do tří typů: rámce I samostatné, nezávisle zobrazitelné, zakódovány pomocí DCT, rámce P kódovány pomocí dopředného prediktivního kódování, je kódován vzhledem k vztahu k předchozímu rámci I nebo P, rámce B zakódovány pomocí dvou referenčních rámců předchozího a následujícího I nebo P. I B B P B B P B B P B B I

51 Závěr Děkuji za pozornost Dotazy?

Komprese zvuku. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 14. března 2011. PEF MZLU v Brně

Komprese zvuku. Ing. Jan Přichystal, Ph.D. 14. března 2011. PEF MZLU v Brně PEF MZLU v Brně 14. března 2011 Úvod Komprimace umožňuje efektivní digitální reprezentaci zdrojového signálu jako je text, obraz, zvuk nebo video, použitím redukovaného počtu prvků digitální informace,

Více

Charakteristiky zvuk. záznamů

Charakteristiky zvuk. záznamů Charakteristiky zvuk. záznamů Your Name Jan Kvasnička Your Title 2010 Roman Brückner Your Organization (Line #1) Your Organization (Line #2) Obsah prezentace Digitalizace zvuku Audio formáty Digitální

Více

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3.

Komprese dat Obsah. Komprese videa. Radim Farana. Podklady pro výuku. Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese dat Radim Farana Podklady pro výuku Obsah Komprese videa a zvuku. Komprese MPEG. Komprese MP3. Komprese videa Velký objem přenášených dat Typický televizní signál - běžná evropská norma pracuje

Více

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů

OSNOVA. 1. Definice zvuku a popis jeho šíření. 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 1 OSNOVA 1. Definice zvuku a popis jeho šíření 2. Rozdělení zvukových záznamů (komprese) 3. Vlastnosti jednotlivých formátů 4. Výhody, nevýhody a použití (streaming apod.) 2 DEFINICE ZVUKU Zvuk mechanické

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 13 Moderní kompresní formáty pro přenosné digitální audio Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Princip

Více

Kompresní algoritmy grafiky. Jan Janoušek F11125

Kompresní algoritmy grafiky. Jan Janoušek F11125 Kompresní algoritmy grafiky Jan Janoušek F11125 K čemu je komprese dobrá? Pokud je třeba skladovat datově náročné soubory. Např. pro záznam obrazu, hudby a hlavně videa je třeba skladovat překvapivě mnoho

Více

Multimediální systémy. 08 Zvuk

Multimediální systémy. 08 Zvuk Multimediální systémy 08 Zvuk Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Zvuk fyzikální podstata a vlastnosti Digitální zvuk Komprese, kodeky, formáty Zvuk v MMS Přítomnost zvuku

Více

Zpracování zvuku v prezentacích

Zpracování zvuku v prezentacích Zpracování zvuku v prezentacích CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zvuk Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí (plyny, kapaliny, pevné

Více

Datové formáty videa a jejich využití. Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia

Datové formáty videa a jejich využití. Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia Datové formáty videa a jejich využití Tomáš Kvapil, Filip Le Manažerská informatika Multimédia 8.12.2016 Obsah Vlastnosti videa Kontejnery Kodeky Vlastnosti videa Snímková frekvence Datový tok Prokládání

Více

Kosinová transformace 36ACS

Kosinová transformace 36ACS Kosinová transformace 36ACS 10. listopadu 2006 Martin BruXy Bruchanov bruxy@regnet.cz Uplatnění diskrétní kosinové transformace Úkolem transformačního kódování je převést hodnoty vzájemně závislých vzorků

Více

Převody datových formátů

Převody datových formátů Převody datových formátů Cíl kapitoly: Žák popíše data používaná v informatice, jejich rozdělení, používané formáty souborů a jejich přípony, vysvětlí převody formátů. Klíčové pojmy: Data Typ souboru (formát

Více

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA

VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA VIDEO DATOVÉ FORMÁTY, JEJICH SPECIFIKACE A MOŽNOSTI VYUŽITÍ SMOLOVÁ BÁRA 18.12.2017 OBSAH VLASTNOSTI VIDEA Snímková frekvence Rozlišení Prokládání Poměr stran Komprese Datový tok ANALOGOVÉ FORMÁTY KONTEJNERY

Více

Multimediální formáty

Multimediální formáty Multimediální formáty Formáty videosouborů 1. AVI - uveden firmou Microsoft v listopadu roku 1992 jako součást multimediální technologie Video for Windows. Soubory typu AVI mohou obsahovat zvukovou i video

Více

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice

Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice Karel Mikuláštík Katedra radioelektroniky, ČVUT-FEL Radiokomunikace 2016, Pardubice 18.10.2016 Úvod Zabezpečení signálu/pokrytí datová kapacita Větší počet stanic v MUXu => nižší kapacita/stanici Zvuková

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA VÝPOČETNÍ A DIDAKTICKÉ TECHNIKY KOMPONENTY PRO VÝUKOVÝ ELEKTRONICKÝ MATERIÁL - KOMPRESE V OBLASTI POČÍTAČŮ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Lukáš Smutný Přírodovědná

Více

Videoformáty na internetu Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s. Situation: Q4 09 and 2010 Budget

Videoformáty na internetu Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s. Situation: Q4 09 and 2010 Budget Videoformáty na internetu Ing. Jakub Vaněk KIT digital Czech a.s. Situation: Q4 09 and 2010 Budget Videoformáty? A pro internet? Formáty souborů jako jsou texty, obrázky, zvuk a video Proč tedy videoformáty

Více

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč, Jan Kybic. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání.

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč, Jan Kybic. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. 1/25 KOMPRESE OBRAZŮ Václav Hlaváč, Jan Kybic Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac KOMPRESE OBRAZŮ, ÚVOD

Více

Informační systémy ve zdravotnictví

Informační systémy ve zdravotnictví Informační systémy ve zdravotnictví ZS 2008/2009 Zoltán Szabó Tel.: (+420) 312 608 207 E-mail: szabo@fbmi.cvut.cz č.dv.: 504, 5.p Dnešní přednáška Kódování, komprese 2 1 Komprese dat Cíl komprese: redukovat

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-19

Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Identifikátor materiálu: ICT-1-19 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Komprimace, archivace dat Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí komprimaci, archivaci

Více

Obraz jako data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011

Obraz jako data. Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Získávání a analýza obrazové informace Obraz jako data Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno prezentace je součástí projektu FRVŠ č.2487/2011 Osnova 1 Datové formáty obrazu 2 Datové

Více

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita

Základní pojmy. Multimédia. Multimédia a interaktivita Základní pojmy Multimédia Jedná se o sloučení pohyblivého obrazu, přinejmenším v televizní kvalitě, s vysokou kvalitou zvuku a počítačem, jako řídícím systémem. Jako multimediální systém se označuje souhrn

Více

DIGITÁLNÍ VIDEO. pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince)

DIGITÁLNÍ VIDEO. pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince) DIGITÁLNÍ VIDEO pokus o poodhalení jeho neskutečné obludnosti (bez jednosměrné jízdenky do blázince) Petr Lobaz, katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita

Více

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Práce s obrazovým materiálem CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Obrazový materiál příjemná součást prezentace lépe zapamatovatelný často nahrazení

Více

Počítačová grafika a vizualizace I

Počítačová grafika a vizualizace I Počítačová grafika a vizualizace I KOMPRESE, GRAFICKÉ FORMÁTY Mgr. David Frýbert david.frybert@gmail.com OSNOVA Barva pro TV Datový tok Bitmapové formáty (JPEG, TIFF, PNG, PPM, ) Formáty videa MPEG-1,2,4,7,21

Více

Multimediální systémy. 10 Komprese videa, formáty

Multimediální systémy. 10 Komprese videa, formáty Multimediální systémy 10 Komprese videa, formáty Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Komprese videa Kodeky Formáty Komprese videa Zcela nutná potřeba snížit velikost video

Více

Komprese videa Praha 2010 Účel komprese Snížení zátěže přenosového média Zmenšení objemu dat pro uložení Metody komprese obrazu Redundance Irelevance Redundantní složka část informace, po jejíž odstranění

Více

Digitální magnetický záznam obrazového signálu

Digitální magnetický záznam obrazového signálu Digitální magnetický záznam obrazového signálu Ing. Tomáš Kratochvíl Současná televizní technika a videotechnika kurz U3V Program semináře a cvičení Digitální videosignál úvod a specifikace. Komprese obrazu

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. hlavac@fel.cvut.

KOMPRESE OBRAZŮ. Václav Hlaváč. Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání. hlavac@fel.cvut. 1/24 KOMPRESE OBRAZŮ Václav Hlaváč Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze katedra kybernetiky, Centrum strojového vnímání hlavac@fel.cvut.cz http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac KOMPRESE OBRAZŮ, ÚVOD 2/24 Cíl:

Více

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa...

Videosekvence. vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... Videosekvence vznik, úpravy, konverze formátů, zachytávání videa... VIDEOSEKVENCE (VIDEO) Sekvence obrázků rychle po sobě jdoucích (např. 60 snímků za sekundu) tak, že vznikne pro diváka iluze pohybu.

Více

Digitální audio zde se vysvětluje princip digitalizace zvukového záznamu, způsoby komprese uložení ztrátové a bezztrátové, obvyklé formáty atd.

Digitální audio zde se vysvětluje princip digitalizace zvukového záznamu, způsoby komprese uložení ztrátové a bezztrátové, obvyklé formáty atd. Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 33 Téma: DIGITÁLNÍ OBSAH A DIGITALIZACE Lektor: Ing. Michal Beránek Třída/y: 2ME Datum

Více

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE

25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE 25. DIGITÁLNÍ TELEVIZNÍ SIGNÁL A KABELOVÁ TELEVIZE Digitalizace obrazu a komprese dat. Uveďte bitovou rychlost nekomprimovaného číslicového TV signálu a jakou šířku vysílacího pásma by s dolním částečně

Více

Digitální video, formáty a kódování. Jan Vrzal, verze 0.8

Digitální video, formáty a kódování. Jan Vrzal, verze 0.8 Digitální video, formáty a kódování Jan Vrzal, verze 0.8 , formáty a kodeky 2 , formáty a kodeky mám soubor AVI zkomprimovaný ve formátu MPEG-4 s algoritmem XviD v rozlišení 640 480 při 30 fps Za tento

Více

KOMPRIMACE. aneb Aby to zabralo méně místa

KOMPRIMACE. aneb Aby to zabralo méně místa KOMPRIMACE aneb Aby to zabralo méně místa Komprimace nebo také komprese je jednoduše řečeno sbalení či spakování dat na mnohem menší velikost. Ve skutečnosti se jedná o vypuštění nadbytečné informace takovým

Více

Základy informatiky část 10

Základy informatiky část 10 Základy informatiky část 10 Ing. Vladimír Beneš vedoucí K-101 MSIT 4. patro, místnost č. 414 e-mail: vbenes@bivs.cz Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník K-108 MSIT 2. patro, místnost č. 215 e-mail: bruzicka@bivs.cz

Více

Katedra radioelektroniky K13137, FEL ČVUT Praha. zakódování dané informace. Tento trend postihl i oblast záznamu a přenosu širokopásmových

Katedra radioelektroniky K13137, FEL ČVUT Praha. zakódování dané informace. Tento trend postihl i oblast záznamu a přenosu širokopásmových EXPERIMENTÁLNÍ ZVUKOVÝ KODÉR F. Rund, J. Nováček Katedra radioelektroniky K13137, FEL ČVUT Praha Abstrakt Všechny dnes široce rozšířené systémy pro kompresi zvuku vycházejí ze stejných psychoakustických

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

1 Komprese obrazových signálů

1 Komprese obrazových signálů 1 Komprese obrazových signálů Proč je potřeba data komprimovat? Odpověď je jednoduchá, zmenšení objemu dat a tím úspora potřebné paměti pro jejich uchování nebo kapacity přenosového kanálu. V případě obrazového

Více

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová

Grafika na počítači. Bc. Veronika Tomsová Grafika na počítači Bc. Veronika Tomsová Proces zpracování obrazu Proces zpracování obrazu 1. Snímání obrazu 2. Digitalizace obrazu převod spojitého signálu na matici čísel reprezentující obraz 3. Předzpracování

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití

Princip digitalizace vstupních multimediálních dat Klasifikace Zpracování Využití Multimédia a data - 6 Informatika 2 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah: Princip digitalizace

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Literatura Havaldar P., Medioni G.: Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course

Více

Datové formáty videa, jejich specifikace a možnost využití. Petr Halama

Datové formáty videa, jejich specifikace a možnost využití. Petr Halama Datové formáty videa, jejich specifikace a možnost využití Petr Halama Obsah Základní pojmy Digitální formáty Kodeky Kontejnery Analogové formáty Závěr Snímková frekvence Základní pojmy počet snímků za

Více

Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011

Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011 Počítačová gramotnost II Mgr. Jiří Rozsypal aktualizace 1. 9. 2011 Počítačová gramotnost II Tato inovace předmětu Počítačová gramotnost II je spolufinancována Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Literatura Havaldar P., Medioni G.: Multimedia Systems: Algorithms, Standards, and Industry Practices. Course

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Získání obsahu Jan Outrata (Univerzita Palackého v Olomouci) Multimediální systémy Olomouc, září prosinec

Více

1. Formáty grafických dat

1. Formáty grafických dat 1. Formáty grafických dat Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován problematice grafických formátů, kompresi grafických dat a odlišností u rastrových a vektorových souborů. Doba nutná k nastudování 2 hodiny

Více

Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování. Maxon CINEMA 4D. Mgr. David Frýbert, 2012

Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování. Maxon CINEMA 4D. Mgr. David Frýbert, 2012 Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování Maxon CINEMA 4D Mgr. David Frýbert, 2012 Počítačová grafika a vizualizace volné 3D modelování komprese, grafické formáty Mgr. David Frýbert, 2012 Barva

Více

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků

Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ. Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Zásady prezentace CENTRUM MEDIÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Akreditované středisko dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Prezentace Prezentace: přednášený text + elektronický materiál Přednášený text: poutavý

Více

1. GRAFIKA. grafika vektorová - křivky grafika bitmapová (rastrová, bodová) pixely VLASTNOSTI BITMAPOVÉ GRAFIKY (FOTOGRAFIE)

1. GRAFIKA. grafika vektorová - křivky grafika bitmapová (rastrová, bodová) pixely VLASTNOSTI BITMAPOVÉ GRAFIKY (FOTOGRAFIE) 1. GRAFIKA grafika vektorová - křivky grafika bitmapová (rastrová, bodová) pixely VLASTNOSTI BITMAPOVÉ GRAFIKY (FOTOGRAFIE) rozměrová velikost o pro web 640x480 px, 800x600, 1024x768 (1280x1024, 1920x1080

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ

VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ VLASTNOSTI ZVUKU A ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ Hana Hoffmanová, David Krejbich OBSAH PREZENTACE Definice a šíření zvuku Zdroje zvuku Vlastnosti zvuku Dělení zvukových záznamů Zajímavosti DEFINICE ZVUKU Zvuk = mechanické

Více

nutné zachovat schopnost reprodukovat zvukovou vlnu

nutné zachovat schopnost reprodukovat zvukovou vlnu KÓDOVÁNÍ ZVUKU Digitalizace zvuku Digitalizace nutné zachovat schopnost reprodukovat zvukovou vlnu Bitová hloubka (bit depth) ovlivňuje dynamický rozsah a šum, 16 bitů dává 65 536 stupňů hlasitosti neovlivňuje

Více

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální

Základní principy přeměny analogového signálu na digitální Základní y přeměny analogového signálu na digitální Pro přenos analogového signálu digitálním systémem, je potřeba analogový signál digitalizovat. Digitalizace je uskutečňována pomocí A/D převodníků. V

Více

IIS Media Services. David Gešvindr MSP MCT MCITP

IIS Media Services. David Gešvindr MSP MCT MCITP IIS Media Services David Gešvindr MSP MCT MCITP Obsah Digitální multimédia úvod Digitální multimédia distribuce Windows Media Services IIS Media Services Digital Rights Management Digitální multimédia

Více

Vlastnosti zvuku. O dřej Pavlas, To áš Karhut

Vlastnosti zvuku. O dřej Pavlas, To áš Karhut Vlastnosti zvuku O dřej Pavlas, To áš Karhut Zvuk Zvuk = mechanické vlnění v látkovém prostředí, vyvolávající zvukový vjem Slyšitelnost obvykle v rozsahu 16 Hz až 20 000 Hz < 16 Hz = infrazvuk > 20 khz

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Přednáška kurzu MPOV

Přednáška kurzu MPOV Přednáška kurzu MPOV Zobrazovací média, formáty pro zpracování a archivaci digitálního obrazu a videa Ing. P. Petyovský (email: petyovsk@feec.vutbr.cz), kancelář E530, tel. 1194, Integrovaný objekt - 1/20

Více

aneb jak se to tam všechno vejde?

aneb jak se to tam všechno vejde? 768 576 KOMPRIMACE aneb jak se to tam všechno vejde? Položme si hned na začátku zdánlivě nepodstatnou otázku: Kolik místa zabere dvouhodinový film na CD nebo DVD? Uvažujme následující příklad: rozlišení

Více

Datové formáty videa a jejich využití. Pavel Čejka, Michaela Koucká

Datové formáty videa a jejich využití. Pavel Čejka, Michaela Koucká Datové formáty videa a jejich využití Pavel Čejka, Michaela Koucká Obsah > Úvod > Základní vlastnosti > Komprese > Kontejnery > Analogové video > Kodeky Úvod Video: > technologie zaznamenávající a přehrávající

Více

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled

PCM30U-ROK 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled 2 048/256 kbit/s rozhlasový kodek stručný přehled TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 5, 100 43 Praha 10 tel: (+420) 23405 2429, 2386 e-mail: pcm30u@ttc.cz web: http://www.ttc.cz, http://sweb.cz/rok-ttc

Více

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Komprese videa

Projekt: 1.5, Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0304. Komprese videa Komprese videa Komprese je zmenšení datového toku, neboli zmenšení velikosti pro ukládání. Míru komprese ukazuje především datový tok (bitrate) použitý ve výsledném souboru. Dále se dá srovnávat rychlost

Více

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO

Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO Počítačová grafika SZŠ A VOŠZ MERHAUTOVA 15, BRNO 1 Základní dělení 3D grafika 2D grafika vektorová rastrová grafika 2/29 Vektorová grafika Jednotlivé objekty jsou tvořeny křivkami Využití: tvorba diagramů,

Více

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr.

Webové stránky. 16. Obrázky na webových stránkách, optimalizace GIF. Datum vytvoření: 12. 1. 2013. str ánk y. Vytvořil: Petr Lerch. www.isspolygr. Webové stránky 16. Vytvořil: Petr Lerch www.isspolygr.cz Datum vytvoření: 12. 1. 2013 Webové Strana: 1/6 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tématická oblast Název DUM

Více

Kompresní techniky. David Bařina. 15. února David Bařina Kompresní techniky 15. února / 37

Kompresní techniky. David Bařina. 15. února David Bařina Kompresní techniky 15. února / 37 Kompresní techniky David Bařina 15. února 2013 David Bařina Kompresní techniky 15. února 2013 1 / 37 Obsah 1 Pojmy 2 Jednoduché techniky 3 Entropická kódování 4 Slovníkové metody 5 Závěr David Bařina Kompresní

Více

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu

BPC2E_C09 Model komunikačního systému v Matlabu BPCE_C9 Model komunikačního systému v Matlabu Cílem cvičení je vyzkoušet si sestavit skripty v Matlabu pro model jednoduchého komunikačního systému pro přenos obrázků. Úloha A. Sestavte model komunikačního

Více

Grafické formáty. Grafické formáty. Komprese rastrového obrazu. Proč je tolik formátů pro uložení obrázků?

Grafické formáty. Grafické formáty. Komprese rastrového obrazu. Proč je tolik formátů pro uložení obrázků? Grafické formáty poznámky k 5 přednášce Zpracování obrazů Martina Mudrová 00 Grafické formáty Proč je tolik formátů pro uložení obrázků? Cíl: uložení obrazových dat ve formě souboru různý charakter obrazu

Více

JPEG Formát pro archivaci a zpřístupnění.

JPEG Formát pro archivaci a zpřístupnění. JPEG 2000 Formát pro archivaci a zpřístupnění Přednáška: Přednášející: Kontakt: 3. 12, 2009, AMK2009 Bedřich Vychodil bedrich.vychodil@nkp.cz JPEG2000 a očekávání Představen konsorciem Joint Photographic

Více

Konverze grafických rastrových formátů

Konverze grafických rastrových formátů ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA MAPOVÁNÍ A KARTOGRAFIE Konverze grafických rastrových formátů semestrální práce Jakub Hořejší Ondřej Šalanda V

Více

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání

Video. Co je to video. Vlastnosti videa. Frame rate. Prokládání Video Co je to video Video je technologie, která zaznamenává a přehrává sérii po sobě jdoucích obrázků. K přenosu videa se používají elektrické signály. Elektrické signály v sobě zapouzdřují složku RGB.

Více

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 4. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 4. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Animace a geoprostor První etapa: Animace 4. přednáško-cvičení Jaromír Landa jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Náplň přednáško-cvičení Počítačová animace Nízkoúrovňová Vysokoúrovňová

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 6) Digitální zvuk Petr Lobaz, 22. 3. 2006 ULOŽENÍ ZVUKU ANALOGOVÉ mechanický záznam gramofon magnetický záznam magnetofon optický záznam zvuková stopa filmu rozhlas

Více

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky

Osnova. Idea ASK/FSK/PSK ASK Amplitudové... Strana 1 z 16. Celá obrazovka. Konec Základy radiotechniky Pulsní kódová modulace, amplitudové, frekvenční a fázové kĺıčování Josef Dobeš 24. října 2006 Strana 1 z 16 Základy radiotechniky 1. Pulsní modulace Strana 2 z 16 Pulsní šířková modulace (PWM) PAM, PPM,

Více

Z V U K 1 ANALOGOVÝ ZÁZNAM ZVUKU

Z V U K 1 ANALOGOVÝ ZÁZNAM ZVUKU Z V U K 1 ANALOGOVÝ ZÁZNAM ZVUKU Zvuk je mechanické vlnění, které se šíří látkovým prostředím. Záznam zvuku pořizujeme mikrofonem, což je zařízení analogové. Zvukový záznam se ukládal na magnetický pásek

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií

Kurz digitální fotografie. blok 1 data/úpravy fotografií Kurz digitální fotografie blok 1 data/úpravy fotografií Grafické soubory Grafické soubory Obsahují grafická (obrazová) data, která mohou být uložena různými způsoby, tedy formou různých grafických formátů.

Více

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21 Obsah Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11 Potřebné parametry počítače pro práci s multimédii 12 Stručně pro každého 12 Podrobněji pro zájemce o techniku 12 Jak ověřit kvalitu svého počítače

Více

13 Barvy a úpravy rastrového

13 Barvy a úpravy rastrového 13 Barvy a úpravy rastrového Studijní cíl Tento blok je věnován základním metodám pro úpravu rastrového obrazu, jako je např. otočení, horizontální a vertikální překlopení. Dále budo vysvětleny různé metody

Více

Základní komunikační řetězec

Základní komunikační řetězec STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA NA PROSEKU EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Základní komunikační řetězec PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL

Více

STRUKTURA RASTROVÝCH DAT

STRUKTURA RASTROVÝCH DAT STRUKTURA RASTROVÝCH DAT dva typy rastrové vrstvy v GIS 1) Digitální obraz TV, počítač, mobil - obrazovka obraz z bodů mapa - mřížka s barevnými plochami 2) Rastrová data data pro analýzu a) binární -

Více

DNP-F109 (10 490 Kč ) Síťový přehrávač s Ethernetovým a WiFi připojením

DNP-F109 (10 490 Kč ) Síťový přehrávač s Ethernetovým a WiFi připojením DENON F-109 Úspěšný minisystém F-107 složený ze samostatných komponentů má nyní svého nástupce řadu F-109. Novinkou je využití takzvaného plně digitálního konceptu, kdy jsou D/A převodníky umístěny v receiveru.

Více

Digitalizace signálu (obraz, zvuk)

Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Digitalizace signálu (obraz, zvuk) Základem pro digitalizaci obrazu je převod světla na elektrické veličiny. K převodu světla na elektrické veličiny slouží např. čip CCD. Zkratka CCD znamená Charged Coupled

Více

Rastrové grafické formáty. Václav Krajíček KSVI MFF UK, 2007

Rastrové grafické formáty. Václav Krajíček KSVI MFF UK, 2007 Rastrové grafické formáty Václav Krajíček KSVI MFF UK, 2007 Grafické formáty Velké množství Mnoho různých požadavků na uložená data neobrazová data Nativní formáty Například: PSP (Photoshop), XFC (Gimp)

Více

Algoritmy komprese dat

Algoritmy komprese dat Algoritmy komprese dat Digitalizace a komprese videa 13.1.2016 NSWI072-18 Úvod Video posloupnost snímků Komprese videa obrazu změna průměrného jasu obrázku» zanedbatelná po dekompresi statického obrazu»

Více

Maturitní téma: Počítačová grafika (rastrová a vektorová grafika, grafické programy, formáty)

Maturitní téma: Počítačová grafika (rastrová a vektorová grafika, grafické programy, formáty) Maturitní téma: Počítačová grafika (rastrová a vektorová grafika, grafické programy, formáty) Grafické editory Grafické editory jsou určeny k tvorbě a editaci grafiky neboli obrázků. 2 základní druhy grafických

Více

Zvuk včetně komprese. Digitálně = lépe! Je to ale pravda? X36PZA Periferní zařízení

Zvuk včetně komprese. Digitálně = lépe! Je to ale pravda? X36PZA Periferní zařízení Zvuk včetně komprese Digitálně = lépe! Je to ale pravda? Obsah přednášky Digitalizace spojitého signálu. Aliasing, kvantizační chyba. Praktická realizace digitálního zvukového řetězce. Komprese zvuku.

Více

Multimediální systémy

Multimediální systémy Multimediální systémy Jan Outrata KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI přednášky Komprese obrazu Jan Outrata (Univerzita Palackého v Olomouci) Multimediální systémy Olomouc, září prosinec

Více

Kvalita zvuku a obrazu v elektronických komunikacích aneb Ještě chceme HiFi?

Kvalita zvuku a obrazu v elektronických komunikacích aneb Ještě chceme HiFi? Kvalita zvuku a obrazu v elektronických komunikacích aneb Ještě chceme HiFi? Doc. Ing. Jiří MASOPUST, CSc. Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací Fakulta elektrotechnická, ZČU v Plzni Kvalita

Více

PRÁCE S VIDEEM. Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem

PRÁCE S VIDEEM. Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem PRÁCE S VIDEEM Název šablony: III/2-1, Výuka IVT na 2. stupni práce s videem Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443, Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21.století Název školy: ZŠ Přerov, Želatovská

Více

Zvuky můžeme také dělit na: ustálené (syčení): periodické; nepravidelné (hluky) neustálené = přechodné (tlesknutí)

Zvuky můžeme také dělit na: ustálené (syčení): periodické; nepravidelné (hluky) neustálené = přechodné (tlesknutí) Vlastnosti zvuku a zvukových záznamů DEFINICE ZVUKU Zvuk je mechanické vlnění 1 v látkovém prostředí, vyvolávající zvukový vjem v lidském uchu. Akustika je věda zabývající se ději spojenými se vznikem,

Více

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích

37MK Mobilní komunikace. Video v mobilních sítích 37MK Mobilní komunikace Video v mobilních sítích Jiří Welser 5. ročník 2006-2007 Stručný vývoj mobilních sítí Mobilní sítě prošly poměrně rychlým vývojem. Od analogových sítí 1. generace se přešlo na již

Více

Grafické formáty. poznámky k 5. přednášce Zpracování obrazů. Martina Mudrová 2004

Grafické formáty. poznámky k 5. přednášce Zpracování obrazů. Martina Mudrová 2004 Grafické formáty poznámky k 5. přednášce Zpracování obrazů Martina Mudrová 2004 Grafické formáty Proč je tolik formátů pro uložení obrázků? Cíl: uložení obrazových dat ve formě souboru různý charakter

Více

12 Metody snižování barevného prostoru

12 Metody snižování barevného prostoru 12 Metody snižování barevného prostoru Studijní cíl Tento blok je věnován základním metodám pro snižování barevného rozsahu pro rastrové obrázky. Postupně zde jsou vysvětleny důvody k použití těchto algoritmů

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 5) Uložení a komprese zvuku Petr Lobaz, 17. 3. 2009 ULOŽENÍ ZVUKU ANALOGOVÉ mechanický záznam gramofon magnetický záznam magnetofon optický záznam zvuková stopa filmu

Více

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost).

U zvuku (mechanického vlnění) nás zajímají nejvíce dvě veličiny frekvence a intenzita (hlasitost). 1 Zvuk a video 1.1 Zvuk Zvuk je každé podélné mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem. Zdrojem zvuku může být libovolné chvějící se těleso. Zvukovým

Více

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 4 Vít Lédl vit.ledl@tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0940

Více

Zpracování video a zvukových souborů na počítači

Zpracování video a zvukových souborů na počítači Zpracování video a zvukových souborů na počítači Videozáznam je sled po sobě jdoucích jednotlivých obrazů, které zobrazují situaci v jednotlivých časových okamžicích. Video sice představuje pro lidské

Více

S10. Jednoduše výrazný a stylový. Vydání - Září, 2006. Vždy příjemný společník

S10. Jednoduše výrazný a stylový. Vydání - Září, 2006. Vždy příjemný společník Jednoduše výrazný a stylový Vždy příjemný společník Vydání - Září, 2006 Varianty modelů S10 1GB / S10 2GB * Varianty barev Černá a Bílá Intuitivní iriver D-Click System 17.5g, ultra lehký přehrávač Dodáván

Více

Čelní jednotka USB 1-wire s přehrávačem disků CD kompatibilním s formáty mp3/wma/aac

Čelní jednotka USB 1-wire s přehrávačem disků CD kompatibilním s formáty mp3/wma/aac Čelní jednotka USB 1-wire s přehrávačem disků CD kompatibilním s formáty mp3/wma/aac Charakteristika Zadní převodník USB 1-wire pro připojení k přehrávači WALKMAN, zařízení ipod, iphone a jiným kompatibilním

Více