Macromedia FLASH 5 - základy animace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Macromedia FLASH 5 - základy animace"

Transkript

1 Macromedia FLASH 5 - základy animace V poslední době se v redakci Interval.cz množí dotazy na základní postupy při animaci ve FLASH. Dnešní díl proto budu věnovat těmto základním otázkám a problémům, na které většina začátečníků naráží. Zároveň bych tento článek doporučil i těm, kteří ve FLASH nějaký čas pracují, ale stále si nejsou jistí, zda postupují při animacích správně a efektivně. Předem tohoto článku bych rád vás upozornil na velmi dobře zpracované lekce, které jsou přímo obsaženy v programu Macromedia FLASH 5 (Help / Lessons) a které vřele každému doporučuji k bližšímu prozkoumání. Tyto lekce jsou velmi interaktivní a během nich se naučíte ve FLASH kreslit, animovat, vkládat akce a velmi vám pomohou v další práci s tímto programem. Posun a rotace objektu Vytvořte si novou scénu (CTRL+N) o velikosti 300 x 150 px (CTRL+M) a nastavte počet snímků za vteřinu (Frame Rate) na 18. Zvolte nástroj obdélník a nakreslete do levé části scény čtverec (držte SHIFT). Šipkou označte tento čtverec, uložte tento objekt jako symbol (F8 - Movie Clip) a pojmenujte jej "ctverec". Uložení objektu jako symbol je nutné v případě,pokud tento objekt chceme dále animovat, v případě, pokud bychom chtěli měnit jen tvar (viz dále), objekt na symbol převádět nesmíme. Do snímku číslo 50 vložte klíčový snímek (F6) - označte šipkou snímek 50 na časové ose a stiskněte klávesu F6. Animace vždy probíhá mezi dvěma klíčovými snímky, abychom nemuseli každý snímek animace znovu kreslit, je třeba mezi tyto dva klíčové snímky vložit Tweening - obsah snímků se automaticky dokreslí. Klepněte na časové ose někde mezi snímky 1 a 50 a v paletce Frame nastavte Tweening: Motion (pro symboly), Easing (zpomalení/zrychlení):100, Rotate: CW jedenkrát - rotace kolem vlastní osy jednou ve směru hodinových rafiček. Nyní by již animace měla probíhat mezi snímkem 1 a 50. Nyní ještě podobnou animaci zopakujeme a vrátíme symbol na původní pozici. Do snímku 100 vložte klíčový snímek (F6), pak šipkou označte objekt na tomto snímku a tlačítkem DELETE jej pak smažte. Přepněte se na snímek 1 a objekt nacházející se v tomto snímku zkopírujte CTRL+C. Přepněte se zpět na snímek 100 a vložte objekt ze schránky na stejnou pozici CTRL+SHIFT+V. Mezi snímky 50 a 100 vložte Motion Tweenig stejně jako mezi snímky 1 a 50, jen s tím rozdílem, že rotaci nastavíte proti směru hodinových rafiček - CCW. Otestovat animaci můžete stisknout stiskem kláves CTRL+ENTER a máte možnost také stáhnout si zdrojový FLA soubor. Deformace objektu v jiný Vytvořte scénu stejnou jako v předchozím příkladu a nakreslete do středu čtverec. Do snímku 50 vložte klíčový snímek a smažte zde čtverec a místo něj nakreslete kolečko. Klepněte na časové ose někde mezi snímky 1 a 50 a v paletce Frame nastavte Tweening: Shape (Tvar), Easing (zpomalení/zrychlení):100.

2 Stejně jako v předchozím příkladu vrátíme objektu původní tvar. Do snímku 100 vložte klíčový snímek a do něj zkopírujte objekt, který se nachází ve snímku 1. Mezi snímky 50 a 100 nyní vložte Shape Tweening, který je stejný jako je mezi snímky 1 a 50. Otestovat animaci můžete stisknout stiskem kláves CTRL+ENTER a máte možnost také stáhnout si zdrojový FLA soubor. Zmizení a objevení objektu Opět si vytvořte stejnou scénu jako v předchozích příkladech a nakreslete uprostřed této scény obdélník o libovolné barvě. Uložte tento obdélník jako symbol a pojmenujte jej "obdelnik". Do snímku 25 a 50 vložte klíčové snímky klávesou F6. Označte šipkou obdélník na snímku 1 a v paletce Effect nastavte průhlednost (Alpha) na 0%. Stejný postup proveďte také na snímku 50. Nyní jen vložte mezi snímky 1, 25 a 50 Motion Tweening a animace je hotová. Otestovat animaci můžete stisknout stiskem kláves CTRL+ENTER a máte možnost také stáhnout si zdrojový FLA soubor. Vlastní barvy v paletce Do paletky barev máte možnost vložit jak samostatnou barvu, tak lineární nebo radiální gradient (barevný přechod). V paletce Fill vyberte, jaký typ barvy chcete přidat - Solid (barva), Linear Gradient (lineární přechod) nebo Radial Gradient (kruhový přechod). Vybereme z roletky Solid, v paletce Mixer si namícháme jakoukoli barvu. Tuto barvu můžeme přímo namíchat pomocí RGB (HSB, hexadecimálních) hodnot a lze této barvě také nastavit průhlednost. Jakmile máme barvu namíchanou, klepněte na malou černou šipku v pravé horní části paletky Mixer a zvolte "Add Swatch". Tím se tato barva přidá to palety barev, kterou lze také nalézt v paletce Swatches. Je třeba však upozornit na to, že tato barva bude v této paletce pouze u toho dokumentu, ve kterém jste tuto barvu vytvořili, v ostatních dokumentech se bude zobrazovat standardní paleta barev. Pokud chcete novou barvu uložit do defaultní barevné palety, je třeba se přepnout do paletky Swatches. V této paletce klepněte na malou černou šipku v pravé horní části paletky a zvolte z nabídky "Save as Default", popřípadě si zde můžete vytvořit celou vlastní paletu základních barev.

3 Macromedia FLASH 5 - základní akce 1. Tento díl je opět věnován začátečníkům a měl by být prvním ze dvou dílů, ve kterých bych chtěl převážně začátečníkům osvětlit používání některých základních akcí. Dnes si tedy vysvětlíme použití akcí "goto", "geturl" a "ifframeloaded". goto Tato akce je opravdu naprosto základní funkcí. Jak už název napovídá - goto (jdi na...). Jedná se o akci, která přenese běh animace na určitý snímek nebo label. Tuto akci lze vložit jak na tlačítko, tak přímo do klíčového snímku v časové ose. Po vykonání této akce může animace běžet dál (gotoandplay) nebo se na cílovém snímku zastaví (gotoandstop). Na malém příkladu si ukážeme použití této akce. Animace se zastaví na prvním snímku a po stisknutí tlačítka se přenese na snímek 50 a po opětném stisku tlačítka zpět na snímek 1. Vytvořte si tedy novou scénu (CTRL+N) o velikosti 300x150 px (CTRL+M). Podle obrázku si zde vytvořte vrstvy, do nichž budeme umisťovat jednotlivé objekty a akce. Do vrstvy "content" napište do prvního snímku nápis "snímek 1", pak do snímku 50 vložte klíčový snímek (F6) a do něj vložte nápis "snímek 50". Nyní je třeba vytvořit si tlačítko, kterým se bude animace ovládat. Nakreslete si tedy do vrstvy "button" kolečko, to šipkou označte a uložte jako symbol (F8 - Button). Klepněte nyní na tento objekt pravým tlačítkem a zvolte "Actions". V levé části okna "Actions" klepněte na nápis "Go To", do políčka Frame vložte číslo 50 a odškrtněte volbu Go To and Play, která slouží k tomu, aby animace po přesun na cílový snímek dále pokračovala.on (release) { gotoandstop (50); Nyní vložte ve vrstvě "Button" do snímku 50 klíčový snímek a v akci, která se již nachází v tomto tlačítko, změňte číslo cílového snímku:on (release) { gotoandstop (1); Do prvního snímku vrstvy "Actions" je nyní ještě třeba vložit akci: "Stop", aby se animace po stažení automaticky nerozběhla, ale zůstala stát na prvním snímku. geturl Akce geturl pracuje na podobném principu jako výše popsaná akce "goto". Tato akce, narozdíl od té předchozí, nepřejde na daný cílový snímek, ale na předem dané URL. Akce

4 "geturl" se typicky používá například, pokud máme na WWW prezentaci flashové intro a po jeho skončení chceme přejít do HTML stránek. Akci geturl lze přiřadit několik parametrů. Prvním z nich je "Window" (okno), kde lze podobně jako v HTML nadefinovat jak se má daný odkaz otevřít. Volby jsou následující: _self - URL se otevře ve stejném okně jako je odkaz (defaultní hodnota) _blank - URL se otevře v novém okně _parent - URL s otevře v nadřazeném Framesetu _top - URL se otevře v nejvyšším nadřazeném Framesetu Parametr variables lze využít v případě, pokud použijeme tuto akci k odeslání dat z formuláře umístěného ve Flash. Obvykle se zde pak musíme odkazovat pomocí funkcí GET nebo POST na předem vytvořený CGI skript, který data formuláře zpracuje. Pokud však akci využijeme jen k přechodu na danou stránku, pak volíme položku "Don't send" (neposílat). Opět si na použití funkce GetURL vytvoříme malý příklad. Do scény o stejných parametrech jako v minulém příkladu vložte tlačítko, k němuž přiřadíte akci: on (release) { geturl (" "_blank"); Tato akce otevře po stisknutí tlačítka adresu v novém okně. Pro vkládání adresy platí stejná pravidla jako u HTML, lze tedy vkládat odkaz jak v absolutní, tak relativní. Do scény vložte ještě jedno tlačítko, pomocí kterého otevřeme poštovního klienta a vytvoříme nový . Tomuto tlačítku přiřaďte následující akci: on (release) { geturl ("mailto:kalda@24.cz"); K adrese lze samozřejmě ještě vložit další parametry (BC, CC, Subject, Body), které se vkládají za adresu a oddělují se znakem "?". ifframeloaded Tato funkce slouží ke zjištění, který snímek animace je již stažen. Funkci ifframeloaded využijete zejména tehdy, pokud tvoříte preloader. Preloader je soubor akcí, které se nacházejí na začátku takové animace, která je natolik velká, že by se nestihla zároveň přehrávat a stahovat. Pomocí preloderu se start animace, v závislosti na rychlosti stahování, pozdrží a ve chvíli, kdy je staženo dostatečné množství dat, animace se spustí.

5 Preloaderů je možno najít na Internetu velké množství, od těch nejzákladnějších, které neposkytují žádné informace o tom, jak stahování probíhá, až po ty velmi vyspělé, které nejen, že zobrazují procentuelně průběh stahování a množství stahovaných dat, ale dokonce umí zobrazit i aktuální rychlost stahování. Na malém příkladu si takový jednoduchý preloader vyrobíme a budeme si tak demonstrovat použití funkce "ifframeloaded". Preloader potřebuje ke své správné funkci dva snímky. V prvním snímku se musí nacházet následující akce: ifframeloaded (50) { gotoandplay (3); Tato akce znamená, že pokud je stažen snímek 50, může animace přejít a pokračovat na snímku 3, kde již začíná samotná animace. V opačném případě přejde na snímek dvě, kde je nadefinována tato akce: gotoandplay (1); Tím se nám vytvoří na prvních dvou snímcích smyčka, která se bude opakovat do té doby, než bude snímek 50 stažen. Základních akcí, které lze v programu Macromedia FLASH 5 využívat je samozřejmě mnohem víc. Příště se budeme věnovat funkcím: loadmovie, loadvariables, setpropert a startdrag. Pokud by jste měli zájem přečíst si i o použití dalších funkcí, napište mi a já je do některých z příštích článku zahrnu. Všechny tři zdrojové soubory k dnešnímu článku si jako vždy můžete stáhnout jako ZIP soubor.

6 Jak na hezká animovaná tlačítka ve FLASHi? Poté, co většina začátečníků ve Flashi pochopí princip tvorby tlačítek, tedy, že první tři políčka odpovídají třem stavům, ve kterých se může tlačítko nacházet - Up, Over, Down - a čtvrté definuje tvar samotného tlačítka, začnou se většinou radostně domnívat, že k vytvoření animovaného tlačitka postačí navěsit na některý z těchto framů odskok na pátý frame a na něm začít zamýšlenou animaci. A následuje zklamání, neboť tento postup bohužel použít nelze. Cílem tohoto článku je popsat jediné dva postupy, kterými lze animované tlačítko vytvořit. Vnořený Movie Clip První postup spočívá ve vytvoření samostatného Movie Clipu, který obsahuje celou animaci, a jeho následné umístění do objektu Button na příslušný frame. Tedy například má-li tlačítko po stisknutí měnit barvu, vytvoříme Movie Clip s animací změny barvy, nastavíme se na frame "Down" a umístíme Movie Clip do scény. Ne/výhodou tohoto postupu je,že taková animace zmizí okamžitě ve chvíli, kdy tlačítko opustí stav, na který máme animaci navěšenu, tedy např. pokud přemístíme kurzor mimo tlačítko. Výsledek může vypadat například takto: Jak tedy na to? Vytvoříme nový Flash movie <CTRL-N>, importujeme obrázek míčku (CTRL-R) a umístíme jej do spodní části scény ve stejné vzdálenosti od levého a pravého okraje. Obrázek existuje pro Flash zatím pouze jako bitmapa a je třeba udělat z něj symbol. Klikneme tedy na kuličku a zvolíme funkci Insert/Convert to symbol <F8> a nastavíme název "TLACITKO" a behavior (typ) "Button". Po nakliknutí pravým tlačítkem zvolíme Edit in place a dostaneme se do editačního modu tlačítka. Označíme druhý, třetí a čtvrtý frame (Over,Down a Hit) a zvolíme Insert/Keyframe <F6>. Tím vytvoříme klíčové snímky pro tyto framy, protože ty nám umožní vytvořit pro každý stav tlačítka jinou animaci. Nastavíme se na frame Over a označíme kuličku - tato kulička již není tlačítko (jsme přece "uvnitř" tlačítka), ale opět pouze bitmapa, definující vzhled tlačítka. Vytvoříme z ní opět symbol <F8>, tentokrát ovšem Movie Clip s názvem třeba "HOP". Tento Movie Clip bude obsahovat animaci, která se přehraje, pokud umístíme kurzor nad tlačítko. Zvolíme opět Edit in place a dostaneme se do editačního modu Movie Clipu "HOP". Nyní vytvoříme jednoduchou animaci, kde na framy 10 a 19 umístíme keyframe, ve frame 10 potom posuneme kuličku (opět pouze bitmapa) do horní části scény a použijeme pro framy 1 až 9 Modify/Frame <CTRL-F> a nastavíme tweening:motion a easing:100, pro framy to samé pouze easing bude mít hodnotu 0. Výsledkem by měla být skákající kulička. Animaci můžete vyzkoušet stlačením <ENTER>

7 Kliknutím na nápis TLACITKO v liště nad panelem s layery ukončíme ediaci klipu HOP a přesuneme o úroveň výše - zpět do editace tlačítka. Nastavíme se na první frame (Up) a vytvoříme z kuličky nový Movie Clip <F8> Přes pravé tlačítko myši přejdeme do editačního modu a vytvoříme podobnou animaci jako v předchozím odstavci, pouze ve frame 10 kuličku jenom na místě mírně zvětšíme. Vrátíme se do editace tlačítka a nastavíme se na frame Down. Pro vytvoření animace změny barvy je nutné vytvořit z kuličky grafický symbol, protože pro samotnou bitmapu nelze tento efekt použít. Klikneme na kuličku a zvolíme Insert/Convert to symbol <F8> a nastavíme název "KULICKA" a behavior "Graphic". Z tohoto grafického symbolu stejným postupem <F8> vytvoříme symbol "Movie Clip". Přejdeme do editace tohoto clipu a vytvoříme stejnou animaci jako v předchozích případech, pouze v klíčovém snímku frame 10 použijeme na "KULICKU" Modify/Instance - záložka Color Effect a zvolíme Special a tyto hodnoty: Naposledy se vrátíme do editace tlačítka a večtvrtém framu (HIT) kuličku smažeme a na její místo nakreslíme kruh interním flashovským nástrojem Oval <O>.To proto,že obrázek kuličky ječtverec, a tlačítko by se aktivovalo i když by kurzor byl ještě mimo kuličku. Nyní tedy máme ve všech třech stavech tlačítka umístěn animovaný Movie Clip a tlačítko je v podstatě hotové. Můžete jej vyzkoušet stiskem <CTRL+ENTER> Upozornění: vnořené Movie Clipy se během authoringu nezobrazují! Při testování s Control/Enable buttons nic neuvidíte. Jediná možnost je movie vyexportovat. Pokud jste postup pochopili, neměl by být pro vás problém přidat do tlačítka animaci stínu. Případné nejasnosti snad vysvětlí zdrojový soubor. Použití příkazu TELL TARGET Ukázku naleznete zde Příkaz TELL TARGET umožňuje ovládat jiný Movie Clip pomocí standardních actions. Animované tlačítko tedy vytvoříme tak, že animaci umístíme do samostatného Movie Clipu přímo ve scéně a objektu tlačítka vytvoříme skript, který bude prostřednictvím příkazu TELL TARGET animaci spouštět. Postup je jednoduchý. Nejprve je nutno ovládaný clip pojmenovat jako instanci. Důvodem je to, že jeden Movie Clip se může vyskytovat ve scéně i několikrát najednou a je tedy nutno jednoznačně určit, o který "výskyt" se přesně jedná, který z nich chceme vlastně ovládat. Pro pojmenování klikneme pravým tlačítkem myši na clip umístěný ve scéně a zvolíme položku Properties... Zde zadáme jméno instance do okénka Instance Name v záložce Definition. (Ukázka obsahuje 2 Movie Clipy, pojmenované jako instance FLASH a RULEZ)

8 Dále je třeba nepatrně upravit samotnou animaci. Klikneme na Movie Clip pravým tlačítkem a zvolíme Edit in place. Nyní je třeba celou animaci začínající pravděpodobně na frame 1 posunout o jeden frame na frame 2, tak aby frame 1 zůstal prázdný. Protože Movie Clip umístěný ve scéně má tendenci se začít okamžitě přehrávat ve chvíli, kdy se objeví, je nutné na frame 1 navěsit action Stop a zastavit ho na prázdném snímku. Pokud chcete, aby animace tlačítka jednou proběhla a zastavila se na posledním frame, je nutno navěsit akci Stop i na poslední frame. Jinak se animace začne přehrávat znovu od začátku a zastaví se na prázdném frame. Pokud chcete, aby animace probíhala neustále dokola, zacyklete ji použitím akce "Go to and play (2)" na posledním frame animace - tento postup byl použit pro nápis "RULEZ" v ukázce pod nadpisem. Nyní vytvoříme na scéně tlačítko, na které chceme navěsit animaci, klikneme na něj pravým tlačítkem a zvolíme menu Properties a záložku Actions. Zde zadáme skript, který bude spouštět animaci. Nejprve použijeme příkaz OnMouseEvent, který umožní navěsit zbytek skriptu na určitý stav tlačítka. K dispozici máme tyto události: (pro tlačítko budu užívat výraz Button, aby se nepletlo s tlačítkem myši) Press - kliknutí na Button Release - uvolnění tlačítka myši po předchozím kliknutí na Button Release Outside - jako Release, ovšem k uvolnění došlo mimo Button Roll Over - kurzor najel na Button Roll Out - kurzor opustil Button Drag Over - tlačítko myši bylo stisknuto nad Buttonem, poté kurzor opustil tlačítko a ve chvíli, kdy se se stále stisknutým tlačítkem kurzor vrátí nad Button je vyvolána událost Drag Over Drag Out - uživatel stlačí tlačitko myši nad Buttonem a ve chvíli, kdy při stále stisknutém tlačítku myši kurzor opustí prostor Buttonu, je vyvolána tato událost Key Press - stlačení klávesy Zvolíme "Roll Over" a pokračujeme příkazem TELL TARGET. Jako parametr vybereme název instance, kterou chceme ovládat - FLASH. Nyní definujeme příkazy, které TELL TARGET pošle zvolené instanci. Blok je ukončen výrazem "End Tell Target". Pro naši potřebu postačí jediný příkaz: "Go to and play (2)". Tento příkaz zajistí,že ve chvíli, kdy uživatel najede kurzorem nad tlačitko, animace nápisu FLASH se posune z frame 1, kde je zastavena, na frame 2 a začne se přehrávat. Blok OnMouseEvent je ukončen syntaxí "End On". Za tento skript přidáme ještě jednou podobný, pouze jako událost myši zvolíme "Roll Out" a v bloku TELL TARGET použijeme příkaz "Go to and stop(1)". Tento skript zajistí,že pokud uživatel pohne myší mimo tlačítko, animace v instanci FLASH se znovu zastaví na prázdném prvním políčku (zmizí). Analogicky vytvoříme druhé tlačítko s animací "RULEZ". Stejně jako při prvním postupu je nutné celé Flash movie vyexportovat, během authoringu TELL TARGET nefunguje.

9

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame)

Macromedia Flash 8. Druhy animace: Snímek po snímku. F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) Druhy animace: Snímek po snímku Macromedia Flash 8 F5 vložit snímek (insert frame) F6 vložit klíčový snímek (insert key frame) F7 vložit prázdný klíčový snímek (insert blank key frame) Enter spuštění animace

Více

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE

PRÁCE S TEXTOVÝM EDITOREM 6.4 TEXTOVÉ POLE 6.4 TEXTOVÉ POLE Při tvorbě dokumentů je někdy třeba vkládat texty do rámců, kterým říkáme Textová pole. Tato textová pole, ale nemusí mít vždy pravidelný tvar (obdélník). Pomocí textových polí můžeme

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer

Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Lekce 12 Animovaný náhled animace kamer Časová dotace: 2 vyučovací hodina V poslední lekci tohoto bloku se naučíme jednoduše a přitom velice efektivně animovat. Budeme pracovat pouze s objekty, které jsme

Více

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash

Flash - animace. 17. Změna tvaru - Flash. Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013. www.isspolygr.cz. Flash. DUM číslo: 16 Název: Flash - animace 17. Změna tvaru - www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 10. 1. 2013 DUM číslo: 16 Strana: 1/11 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující

Více

DUM č. 11 v sadě. 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové)

DUM č. 11 v sadě. 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové) projekt GML Brno Docens DUM č. 11 v sadě 25. Inf-1 Animace (bitmapové i vektorové) Autor: Robert Havlásek Datum: 28.10.2012 Ročník: seminář (4A, 4B, 6AF, 5AF) Anotace DUMu: Flash - animace. Seznámení s

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace

Vytvoření tiskové sestavy kalibrace Tento návod popisuje jak v prostředí WinQbase vytvoříme novou tiskovou sestavu, kterou bude možno použít pro tisk kalibračních protokolů. 1. Vytvoření nového typu sestavy. V prvním kroku vytvoříme nový

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu

Grid 2. Krok za krokem. Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Grid 2 Krok za krokem Jednoduchý manuál pro základní úpravy mřížek v programu Kopírování sady mřížek (uživatele) Chceme-li si vyzkoušet práci s programem Grid 2, je nejlepší upravit si již vytvořené mřížky

Více

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu.

František Hudek. leden Informační a komunikační technologie ZONER Práce s textem. Tvorba a editace odstavcového a uměleckého textu. VY_32_INOVACE_FH19_Z Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek leden 2013 9.

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ "Interaktivní DUMy"- interaktivity lze dosáhnout i v MS PowerPoint

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ Interaktivní DUMy- interaktivity lze dosáhnout i v MS PowerPoint Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/02.0041 "Interaktivní DUMy"- interaktivity lze dosáhnout i v MS PowerPoint Ing. Lenka Satková, 2012, str. 11 Materiál je publikován

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část )

Kurikulum počítačové gramotnosti pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami příloha ŠVP ( 2.stupeň ZŠ - 3.část ) Projekt je součástí operačního programu Rozvoj lidských zdrojů a je financován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR. Metodika je zpracována v rámci projektu OP RLZ, výtisk je neprodejný,

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků

Místo úvodu. Čeho se vyvarovat. Mazání znaků Místo úvodu Proč používat program pro psaní a úpravy textu? Můžete v něm snadno nejenom psát, ale i opravovat libovolné části textu. Přitom ovládání programu vychází z práce v prostředí Windows (práce

Více

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy

Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Moduly cesta k racionálnější výuce Zefektivnění výuky oboru ICT aplikace osobních počítačů Základy práce v programu Inkscape Projekty pro základní školy Tomáš Kmínek Projekt CZ.1.07/1.1.32/01.0013 je spolufinancován

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Finální nastavení a spuštění prezentace

Finální nastavení a spuštění prezentace Finální nastavení a spuštění prezentace MS PowerPoint 2003 Časování prezentace Prezentaci lze ovládat ručně nebo je možné ji přehrát automaticky. Pro automatické přehrávání prezentace je nutno vytvořit

Více

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10

Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Tvorba prezentaci v Autodesk Inventoru 10 Příprava montážní dokumentace vyžaduje věnovat zvýšenou pozornost postupu sestavování jednotlivých strojních uzlů a detailům jednotlivých komponentů. Inventoru

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku

Obrázek 3.1: Náhled konstrukce podsedáku Lekce 3 Židlička Časová dotace: 1 vyučovací hodina V této lekci si vymodelujeme velmi jednoduchou židličku. Tvorba židle se skládá z několika kroků, první částí bude utvoření podsedáku, který poté doplníme

Více

Interaktivní tabule SMART Notebook

Interaktivní tabule SMART Notebook Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 Interaktivní tabule

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

SignEditor 1 - návod k použití

SignEditor 1 - návod k použití SignEditor 1 - návod k použití Tomáš Ryba tryba@kky.zcu.cz Zdeněk Krňoul zdkrnoul@kky.zcu.cz Jakub Kanis jkanis@kky.zcu.cz 27. března 2012 1 Vznik za podpory projektu Pojabr - Potlačení jazykové bariéry

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

1. Základní okno programu

1. Základní okno programu 1. Základní okno programu Po spuštění PowerPointu se zobrazí základní okno programu, které je podobné základnímu oknu ve Wordu či Excelu. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. záhlaví = titulní lišta obsahuje název

Více

Modul 6. Multimediální prezentace

Modul 6. Multimediální prezentace Multimediální prezentace Obsah MODUL 6... 1 MULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE... 1 Obsah... 3 Úvod... 3 POWER POINT 2003... 3 POSTUP PRÁCE NA PREZENTACI... 3 Šablona návrh... 4 Rozložení snímku... 4 Prohlížení

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Šablona KRYPTON. Slidery na úvodní straně. kompletní návod pro obsluhu všech nově přidaných funkcí

Šablona KRYPTON. Slidery na úvodní straně. kompletní návod pro obsluhu všech nově přidaných funkcí Šablona KRYPTON kompletní návod pro obsluhu všech nově přidaných funkcí Slidery na úvodní straně Na úvodní stranu eshopu lze umístit 3 typy sliderů : Obrázkový slider Produktový slider Video slider 1.

Více

Programovací software Oblast režimů Oblast nástrojů Složka aplikací pro různé funkce: Oblast tlačítek Tlačítko Loading (Načítání)

Programovací software Oblast režimů Oblast nástrojů Složka aplikací pro různé funkce: Oblast tlačítek Tlačítko Loading (Načítání) Programovací software 1. Struktura funkcí myši ErgoMedia 500 Hlavní obrazovka struktury funkcí Zobrazuje programované klávesy. Hlavní obrazovka myši ErgoMedia 500: Oblast režimů K dispozici jsou čtyři

Více

Jak na Prezi. Návod k základům práce v Prezi

Jak na Prezi. Návod k základům práce v Prezi Jak na Prezi Návod k základům práce v Prezi Existuje celá řada prostředí pro tvorbu prezentací. Jedním z nejvíce užívaných programů je Power Point z balíku MS OFFICE, jiným je například Macromedia Flash

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Efekty počítačové prezentace

Efekty počítačové prezentace Efekty počítačové prezentace MS PowerPoint 2003 Animace Animace v PowerPointu je vděčné téma animovat, nebo spíše rozpohybovat - můžeme prakticky všechno (textová pole a jejich obsah: nadpisy, texty; obrázky

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 25 Název materiálu: Ovládací prvky formuláře a makra Ročník: 2. ročník Identifikace materiálu:

Více

Internetové technologie, cvičení č. 5

Internetové technologie, cvičení č. 5 Internetové technologie, cvičení č. 5 Náplň cvičení Obsahem 5. cvičení předmětu Internetové technologie je ukázka a procvičení XHTML značek a atributů používaných při vytváření hypertextových odkazů a

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013

Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 Návod na tvorbu časové přímky v programu Microsoft PowerPoint 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 1 2 ÚVOD... 1 3 OTEVŘENÍ PREZENTACE MICROSOFT POWERPOINT 2013... 2 4 ULOŽENÍ DOKUMENTU... 3 5 FORMÁT PROJEKTU... 4

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav.

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav. Formuláře Formuláře se v aplikaci Access používají zejména na úpravu dat. Upravovat data přímo v tabulce není příliš komfortní a proto si ukážeme jak vytvořit zadávací formulář, pomocí kterého budeme zadávat,

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Modul 2. Druhá sada úkolů: Zadání Druhá sada úkolů: Modul 2 Všechny potřebné složky a soubory pro splnění následující sady úkolů se nachází ve složce sada2. 1. Ve složce Ulohy vytvořte šest nových složek (podle obrázku) a pojmenujte

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

Vkládání dalších objektů

Vkládání dalších objektů Vkládání dalších objektů Do textu v aplikaci Word, můžeme vkládat další objekty. Jedním z takových objektů je tabulka, o které jsme si už něco ukázali. Dalšími jsou obrázky, kliparty, grafy a kreslené

Více

Radka Veverková Flash

Radka Veverková Flash - animace 16. Pohyb v programu www.isspolygr.cz Vytvořila: Radka Veverková Vytvořeno dne: 11. 1. 2013 Strana: 1/10 Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

Multimediální prezentace MS PowerPoint I

Multimediální prezentace MS PowerPoint I Multimediální prezentace MS PowerPoint I Informatika Multimediální prezentace zažívají v poslední době obrovský rozmach. Jsou používány například k reklamním účelům, k předvedení výrobků či služeb. Velmi

Více

Vytvořte si vlastní program pro váš Palm!

Vytvořte si vlastní program pro váš Palm! WALL.cz 1/5 Vytvořte si vlastní program pro váš Palm! Vytvořte si vlastní program pro váš Palm! Na to, aby jste si napsali program pro své PDA s Palm OS nemusíte být programátorem a nemusíte znát žádný

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi CITÁTY Pracovní list pro žáky Autor: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 Citáty pracovní list Podle pokynů vyučujícího vyhledejte soubor IT 35Citáty pracovní

Více

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 4 ZPRACOVÁNÍ TEXTU TABULÁTORY Jsou to značky (zarážky), ke kterým se zarovná text. Můžeme je nastavit kliknutím na pravítku nebo v dialogovém okně, které vyvoláme kliknutím na tlačítko Tabulátory

Více

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF

PDF Split and Merge. Průvodce programem pro práci s PDF PDF Split and Merge Průvodce programem pro práci s PDF Obsah Instalace a nastavení programu... 1 Sloučení více PDF do jednoho souboru... 1 Rozdělení PDF... 2 Vizuální reorganizátor... 3 Vizuální průvodce

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Kapitola 6 - Akce a animace

Kapitola 6 - Akce a animace Kapitola 6 - Akce a animace Cíle kapitoly Po prostudování této kapitoly budete schopni v aplikaci MS Office PowerPoint: Animovat objekty (obrázek, klipart, text). Přidávat objektům akce. Zadávat objektům

Více

Microsoft Word - Styly, obsah a další

Microsoft Word - Styly, obsah a další Microsoft Word - Styly, obsah a další Definice uživatelských stylů Nový - tzv. uživatelský styl - se vytváří pomocí panelu Styly a formátování stiskem tlačítka Nový styl. Po stisknutí tlačítka se objeví

Více

OBR. 3-1: DIALOGOVÉ OKNO PÍSMO

OBR. 3-1: DIALOGOVÉ OKNO PÍSMO Kapitola 3: Formát 31 3. Formát Písmo 3.1 Písmo V prezentaci Encian chceme změnit formát písma v prvním snímku. Poklepáním označíme textový nadpis Encián (nikoliv WordArt). Z menu zadáme příkaz FORMÁT,

Více

Práce se soubory a složkami

Práce se soubory a složkami Práce se soubory a složkami Teď když víme jak soubor či složku nalézt, umíme rozlišit jedno od druhého a známe pravidla jejich pojmenovávání, můžeme si ukázat, jak se se soubory a složkami pracuje. Vytvoření

Více

EDITOR ADMINISTRACE WEBU PF UJEP

EDITOR ADMINISTRACE WEBU PF UJEP EDITOR ADMINISTRACE WEBU PF UJEP 2 Práce s editorem v redakčním systému stránek PF UJEP Obsah 1 Editor - obecně... 3 2 Ikony pro jednoduché formátování:... 4 3 Roletky pro přednastavené formátování...

Více

aplikační software pro práci s informacemi

aplikační software pro práci s informacemi INFORMATIKA aplikační software pro práci s informacemi ZARÁŽKY Pracovní list pro žáky Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková 2013 ZARÁŽKY TABULÁTORŮ pracovní list Zarážky tabulátoru umožňují umístit text na

Více

MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu

MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu MOODLE PRO PEDAGOGY - orientace v programu Mgr. Magda Sováková ESF PROJEKT OP VK ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.1.07/11.0047 EFEKTIVNÍ VYUŽÍVÁNÍ ICT VE VÝUCE VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍCH A ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ NA SŠ

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba multimediální ze šablony: 09 počítačová grafika určeno pro: 1-4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Obsah Použití exe... 3 Nastavení projektu... 4

Obsah Použití exe... 3 Nastavení projektu... 4 exe Minimanuál Obsah Použití exe... 3 Nastavení projektu.... 4 Vyplnění informací o projektu.... 4 Definice struktury... 4 Styly / Šablony... 5 Uložení projektu... 5 Export projektu.... 5 Import Projektu

Více

Po P w o e w r e Po P i o nt n pr p e r z e en e t n a t c a e da d t a www.kajtar.com

Po P w o e w r e Po P i o nt n pr p e r z e en e t n a t c a e da d t a www.kajtar.com PowerPoint prezentace dat www.kajtar.com Návrh nové prezentace 1. vymezit, komu je přednáška určena věková skupina, pozice, apod. 2. určit cíl přednášky seznámení s problémem, zaškolení 3. stanovit způsob

Více

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA Modul FADN RESEARCH je určen pro odborníky z oblasti zemědělské ekonomiky. Modul neomezuje uživatele pouze na předpřipravené

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 38 KONTROLA A POHONY] 1 ÚVOD Úloha 38 popisuje jednu část oblasti sestava programu Solid Edge V20. Tato úloha je v první části zaměřena

Více

PublishOne. Stručný průvodce monografie, merita

PublishOne. Stručný průvodce monografie, merita PublishOne Stručný průvodce monografie, merita Obsah Práce s dokumentem PublishOne Editace dokumentu Stylování textu dokumentu Nadpisy Nečíslované nadpisy Související informace Zdůrazněné odstavce Seznamy

Více

Photoshop - tutoriály

Photoshop - tutoriály H OŘÍCÍ TEXT Photoshop - tutoriály 1) Vytvořte Nový soubor. Velikost dokumentu jsem volil 500 x 200 obrazových bodů, rozlišení 72 dpi. Barva pozadí je předpokládaně bílá, což je pro náš případ vyhovující.

Více

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY

PREZENTACE 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY 1.22 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Při práci s prezentací bývá v některých případech vhodné vzájemně propojit snímky prezentace tak, abychom se mohli pohybovat nejen o snímek vpřed a vzad, ale i tzv. na přeskáčku.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematický celek Ročník CZ..07/..00/4.009 VY INOVACE_8-6 Střední průmyslová škola stavební, Resslova, České Budějovice Dalibor

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

PREZENTACE MS POWERPOINT

PREZENTACE MS POWERPOINT PREZENTACE MS POWERPOINT PREZENTACE Prezentace Je sdělování informací pomocí slovních i vizuálních (obrazových) prostředků. Počítačová prezentace Jedna z moderních forem sdělování informaci. Programy pro

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

MS PowerPoint. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Webové stránky:

MS PowerPoint. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Webové stránky: Centrum služeb pro podnikání s.r.o. MS PowerPoint Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz

Více

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače

Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače VY_32_INOVACE_In 6.,7.11 Internetový prohlížeč-vyhledávání a ukládání dat z internetu do počítače Anotace: V prezentaci se žák seznámí se základními typy prohlížečů. Zaměříme se na prohlížeč Internet Explorer.

Více

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu.

Pracovní plocha. V první kapitole se seznámíme s pracovním prostředím ve Photoshopu. Obsah 1. Pracovní plocha 2. Paleta nástrojů, Paletky, Pruhy voleb 3. Paletka Navigator (Navigátor), nástroj Zoom (Lupa) 4. Práce s dokumentem - otevírání, zavírání, ukládání 1. Pracovní plocha V první

Více

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování

Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word egon. Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování Obsah, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Word 2007 - egon Obsah dokumentu, oddíly, záhlaví a zápatí, číslování stránek Jan Málek 26.7.2010 Obsah S nepřímým formátováním, tedy Styly souvisí i

Více