ROVNÁNÍ A OHÝBÁNÍ Pochod rovnání. Nářadí, Zámečnické kladivo Palic

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROVNÁNÍ A OHÝBÁNÍ Pochod rovnání. Nářadí, Zámečnické kladivo Palic"

Transkript

1 ROVNÁNÍ A OHÝBÁNÍ Rovnáním a ohýbáním lze měnit tvar polotovaru působením vnějších sil bez vzniku třísek, a proto tyto pochody patří do technologie tváření. Konají se jak zastudena tak i zatepla. Při tváření za tepla se využívá toho, že některé materiály (např. ocel a jiné) ohřáté do červeného žáru změknou a lépe se zpracovávají. Tvářet je možno jen materiály, které mají jen určité vlastnosti: lze např. ohýbat ocel (obr. A), protože ocel má k tomu nezbytnou tažnost; naopak součást z litiny, která tuto tažnost nemá a je křehká, by se při ohýbání zlomila (obr. B). Pochod rovnání. Způsob rovnání se volí podle druhu a vlastností materiálu; jemně obrobené součásti lze rovnat jen takovým způsobem, při němž se jejich povrch nepoškodí. Ručně se rovná údery kladiva, ohybem, tažením, někdy též místním ohřevem (plamenem). Nářadí, jehož se používá k ručnímu rovnání, jsou různé druhy kladiv a palic, jakož i vhodné podložky, jako rovnací desky, kovadliny a zástrčné zápustky. Zámečnické kladivo (obr. C) se podle síly úderu volí těžké 0,5 až 2 kg; je nasazeno na přiměřeně dlouhé násadě. Jejich pevné spojení se zajišťuje pečlivým přizpůsobením a klínem, který se do čela násady naráží šikmo k ose kladiva. Palic (obr. D) měděných nebo plastových se požívá k úderům na obrobené součásti, na nichž nesmějí zůstat stopy úderů.

2 Dřevěné palice jsou vhodné pro vyrovnávání tenkých plechů a na choulostivé součásti. Rovnací desky litinové nebo z lité oceli jsou pevným podkladem a zároveň slouží jako kontrolní rovina. Úder kladivem. Při úderu kladivem se částice materiálu pod středem plošky kladiva stlačují, tj. pěchují (obr. A), čímž na zasažené ploše vzniká určitá prohlubenina; pod okraji plosky však materiál uhýbá do stran a poněkud se vytahuje. Naproti tomu nos kladiva, který má podstatně menší činnou plochu než ploska, je svými údery (obr. B) při vytahování materiálu účinnější. Rovnání tyčového materiálu. Při rovnání tyčového materiálu se kladivem tluče na ohnutá místa tyče položené na rovnací desce (obr. C). Tímto způsobem se příliš dlouhé vrstvy materiálu na horní vypouklé hraně tyče pěchují, kdežto krátké vrstva na spodní straně tyče se vytahují.

3 Pochodem rovnání zastudena se materiál zpevňuje, tj. tvrdne a stává se křehčí. Proto se jeho tažnost a uchovatelnost podle potřeby obnovuje žíháním. Přímost rovné tyče se kontroluje na rovnací desce na průsvit. Údery kladiva mohou v rovnaném materiálu způsobit trhlinky, které se zejména při následujícím tepelném zpracování mohou stát příčinou zmetku a kromě toho zanechávají na povrchu stopy. Z toho hlediska je výhodnější a také výkonnější rovnací lis, který je obvykle vřetenový nebo hydraulický (obr. A). A Rovnání tenkého plochého materiálu je obtížnější práce, zejména je-li součást zkřivena napříč (obr. B). Součást se položí na rovnací desku, levou rukou se k ní přidržuje a pravou se na ni tluče kladivem. Série úderů označených na obrázku 1 až 3 se umisťuje směrem od zkrácené strany k prodloužené straně; protože se přitom musí zkrácená strana prodloužit, tluče se na této straně nejsilnějšími údery, které se směrem k prodloužené straně postupně zmenšují. Tím se zkrácená strana postupně vyrovnává.

4 Rovnání plechu. Má-li plech ve svém středu vypouklinu, nedá se vyrovnat údery kladivy vedenými na toto místo, nýbrž vyklepáváním směrem od vypoukliny k okrajům; přitom se údery směrem k okrajům umisťují stále hustěji. Vypouklina podle (obr. A) je ve středu tabule. Plech se položí na čistou rovnací desku vypouklinou nahoru; vypouklina se označí křídou. Kladivem se tluče v pořadí vyznačeném na obrázku. Po úderech 1 otočíme plech protější stranou k sobě a pokračujeme sérií úderů 2; po opětovném pootočení plechu nazpět se pokračuje údery 3. Takto se plech postupně zbaví vypoukliny, ale je ohnut podél své podélné osy (jako žlab); jeho vyrovnání je však již snadné. Vypouklina podle (obr. B) je na okraji plechové tabule. Před vyrovnáním se opět označí křídou a vedou se od ní čáry k okrajům. Začne se s údery nejprve na delší čáře 1 pak na čáře vpravo od ní 2, nato opět vlevo 3 atd. v pořadí podle číslic na obrázku. Rovnačky, jichž se používá při strojním rovnání, usnadňují a urychlují pochod rovnání velmi podstatně. Rovnaček tyčového materiálu (obr. C) se požívá k rovnání zkřivených tyčových polotovarů

5 Tyč se protahuje mezi třemi dvojicemi vzájemně skloněných rovnacích válečků uložených v otáčivém bubnu. Posuv tyče obstarává první dvojice válečků, kdežto další dvě dvojice tyč vyrovnávají. Malé plechové součásti lze vyrovnávat mezi dvěma rovinnými plochami lisovacího nástroje na mechanickém nebo hydraulickém lisu (obr. A). Rovnaček na plech (obr. B) se používá vyrovnávání plechových tabulí. Plech prochází dvěma řadami rovnacích válců, jež mají samostatný pohon a opírají se o podpěrné válce.

6 Ohýbání. Ohýbání je tvářecí pochod, při němž se mění tvar materiálu změnou jeho osy. Přitom se vlákna materiálu na vnějším poloměru ohybu natahují, na vnitřním poloměru stlačují. Svou délku nemění jen vlákna ležící ve střední části (obr. A). Při každém ohýbání se tedy vyskytuje namáhání na tah i tlak a jen pásmo přechodu mezi těmito namáháními je neutrální. Válcovaný materiál se musí ohýbat pokud možno kolmo na směr vláken vzniklých válcováním (obr. B), aby se namáhání při ohybu rozdělilo na větší počet vláken. Při ohýbání ve směru vláken (obr.c) vzniká nebezpečí, že se materiál zlomí. Rozvinutá délka ohýbaného dílu odpovídá délce neutrálního vlákna. Příklad: L= l 1 + l 2 + l 3 l 1 = 30mm l 3 = 50mm π. d. α π. 114mm. 150 o l 2 = 360 o = 360 o = 149mm L = 30mm + 149mm + 50mm = 229mm

7 Ruční ohýbání Plech a páskový materiál menších rozměrů lze ohýbat ve svěráku, do jehož čelistí se podle potřeby vkládá vložka se zaoblenou hranou (obr.a), nebo hranou ostrou (obr. B). Je-li ohýbané rameno dlouhé (obr. C) přitlačuje se rukou přes hranu a dřevěnou palicí se lehce poklepává na místo ohybu tak, aby ohyb byl přesný. Je-li ohýbané rameno krátké (obr. D), nasadí se těsně k místu ohybu špalík z tvrdého dřeva, na který se umisťují silné údery kladivem. Součásti podobné úchytce (obr. E) se ohýbají takto: po upnutí do svěráku se nejprve pomocí úhelníkových vložek ohne první rameno (obr. F); získaný úhelník se upne s vložkou 1 příslušné šířky, podle níž se ohne druhé rameno (obr. G). Po upnutí s další vložkou 2 se součást dokončí podle obr. H. K vytváření velkých zaoblení, což se nazývá zakružování, používá se trnu příslušného průměru, který se spolu s materiálem upne do svěráku (obr. J). Po ohnutí prvního ramena paličkou se ohne druhé rameno sevřením čelistí svěráku (obr. K).

8 Páskový materiál se zpracovává nosem kladiva, jehož údery se umisťují na vnější straně tak, aby byly na okraji nejsilnější (obr. A). Tím se materiál na vnější straně vytáhne tak, že při nedotčené straně na vnitřním průměru vytvoří prstenec. Úhelníky lze zakroužit buď údery kladivem na vnější horní stranu vodorovného ramena při použití zápustkové kovadlinky (obr. B), nebo údery na spodní stranu téhož ramena při práci na rovnací desce (obr. C). Profily U se zakružují na kovadlinkách podle obr. D, přičemž se střídavě vytahují jejich ramena údery na vnější stranu, podobně jako v předchozích případech.

9 Ohýbání drátu. Drát malých průřezů se ohýbá ručně špičatými kleštěmi. Je-li třeba ohnout oko (obr. A), vezmeme drát do jedné ruky, v níž se opře o palec a ohýbá se kleštěmi drženými v druhé ruce (obr. B) takto: přihýbáním po krátkých úsecích se posléze konec stočí až k drátu (obr. C), a pak se oko obrátí a kleštěmi nasazenými u středu (obr. D) se ohne do osy drátu. Ohýbání tyčového materiálu silného průměru se provádí kladivem podle trnu příslušného průměru (obr. E). Součást se drží jednou rukou za volný konec a upne se s trnem ve svěráku. Údery kladiva se příslušný úsek ohne do půlkruhu. Potom se upne trn, obepnutý z obou stran materiálem (obr. F). Nakonec se trn s navlečeným okem upne ve svislé poloze (obr. G) a přímý úsek se ohne do osy oka.

10 Ohýbání trubek. Trubky do průměru 12mm lze ohýbat zastudena, větší se musí nahřát. Ocelové trubky se plní suchým jemným pískem (obr. A). Jeden konec trubky se ucpe dřevěnou zátkou a nasypaný písek se ve svisle postavené trubce sklepává a doplňuje se a nakonec se ucpe zátkou i druhý konec trubky. Ve svěráku se trubka upne těsně před místem ohybu a ohýbá se pak jak tyčový materiál. Jestli-že se přes pískové plnění zplošťuje, musí se místo ohybu sevřít ve svěráku (obr. B) a při zahřívání ohyb dokončíme. Přípravky na ohýbání trubek (např. obr. C) velmi značně usnadňují a urychlují práci. Mezi univerzálními stroji jsou zvlášť důležité ohýbačky (obr. D). Postup ohýbání na těchto ohýbačkách je na obrázcích E a F.

11 K zakružování plechových tabulí se používá zakružovacích strojů (obr. A). Postup při zakružování je znázorněn na obrázcích B a C. Ohraňování. Při ohraňování je vtlačován plech horní profilovanou lištou do drážky dolního profilovaného nástroje (obr. D). Při změně tvaru je nutné vyměnit oba díly nástroje. Složité profily vyžadují několik ohybů, přesně od sebe vzdálených.

12 PŘÍKLADY OHÝBACÍCH STROJŮ Ohýbačka trubek Ohýbačka plechu Ohýbačka profilů Stáčecí stroj Ohraňovací lis

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem:

Rovnání a ohýbání tažnost houževnatost. Pochod rovnání strojní ruční. Zámečnické kladivo Dřevěné palice Rovnací desky Úder kladivem: Rovnání a ohýbání Rovnáním a ohýbáním lze měnit tvar polotovaru působením vnějších sil bez vzniku třísek. Konají se jak za studena, tak i za tepla. Lze rovnat a ohýbat materiály, které mají dostatečnou

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda OHÝBÁNÍ VY_32_INOVACE_OVS_3_17 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 2. ZÁKLADY RUČNÍHO ZPRACOVÁNÍ KOVŮ 2.5 ROVNÁNÍ A OHÝBÁNÍ Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Miroslav Zajíček Střední odborná škola Josefa

Více

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl)

Stroje - nástroje. nástroje - ohýbadla. stroje - lisy. (hydraulický lis pro automobilový průmysl) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť

PILOVÁNÍ. Jednoduchý sek Dvojitý (křížový) sek Rukojeť PILOVÁNÍ Pilování je jedním z nejstarších způsobů ručního obrábění. Přestože se dnes ve výrobě používá mnoho moderních a velmi výkonných strojů, nachází své uplatnění i pilování, zejména při dokončovacích

Více

TVÁŘENÍ. Objemové a plošné tváření

TVÁŘENÍ. Objemové a plošné tváření TVÁŘENÍ Objemové a plošné tváření Základní druhy tváření Tváření beztřískové zpracování kovů. Objemové tváření dojde k výrazné změně tvaru a zvětšení plochy původního polotovaru za studena nebo po ohřevu.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr.

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr. PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků Podle: Tvaru seků 1 Podle: Tvaru průřezu 2 Pravidla při pilování Obrobky upevňujte do středu svěráku tak nízko, aby nepružily nebo aby se pod tlakem pilníku neohýbali. Při upínání

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 13 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 13 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Ohýbání Ing. Kubíček Miroslav Číslo: VY_32_INOVACE_20

Více

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje)

Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Různé druhy spojů a spojovací součásti (rozebíratelné spoje) Kolíky, klíny, pera, pojistné a stavěcí kroužky, drážkování, svěrné spoje, nalisování aj. Nýty, nýtování, příhradové ocelové konstrukce. Ovládací

Více

1 TVÁŘENÍ. Tváření se provádí : klidným působením sil (válcováním, lisováním), rázem (kování za studena a za tepla).

1 TVÁŘENÍ. Tváření se provádí : klidným působením sil (válcováním, lisováním), rázem (kování za studena a za tepla). 1 TVÁŘENÍ Mechanické zpracování kovů, při kterém se působením vnějších sil mění tvar předmětů, aniž se poruší materiál dochází k tvalému přemisťování částic hmoty. Tváření se provádí : klidným působením

Více

09 Zpracování plechu. quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s nožním pedálem pro bezpečné a rychlé upínání.

09 Zpracování plechu. quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s nožním pedálem pro bezpečné a rychlé upínání. 09 Ruční stolní lis Univerzální svěrák Pákové nůžky na plech Ruční ohýbačky plechu Ruční zakružovačky plechu Elektrické zakružovačky plechu Signovačky 09 quantum WBS 135 Kvalitní multifunkční svěrák s

Více

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání

Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 29.5.2013 Název zpracovaného celku: Ruční zpracování kovů, zaškrabávání Zaškrabávání Zaškrabávání (obr.č.208 A) je ubírání jemných třísek

Více

šikmo kolmo k délce opačným směrem

šikmo kolmo k délce opačným směrem 1 POSTUPY PŘI PILOVÁNÍ 1.1 PILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH Při pilování postupně měnit směr pilování mít možnost neustále sledovat místo záběru pilníku : šikmo kolmo k délce opačným směrem Při hlazení pilovat

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda Pilování I VY_32_INOVACE_OVS_3_06 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti 1 Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu Posilování jazykových znalostí a praktických dovedností (CZ.1.07/1.1.02/03.0104)

Výukový materiál zpracován v rámci projektu Posilování jazykových znalostí a praktických dovedností (CZ.1.07/1.1.02/03.0104) Téma: Měření a orýsování (5.4.2.1) Cíl: přenesení rozměrů budoucího výrobku na materiál Pravidla měření a orýsování: - při obrábění kovů většinou pracujeme s menšími měřícími jednotkami a tedy větší přesností

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda Pilování II VY_32_INOVACE_OVS_3_07 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

Použití přesně dělený polotovar je nutností pro další potřebné výrobní operace

Použití přesně dělený polotovar je nutností pro další potřebné výrobní operace Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Válcování. Zpracovala: Ing. Petra Řezáčová. Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/

Válcování. Zpracovala: Ing. Petra Řezáčová. Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Válcování Zpracovala: Ing. Petra Řezáčová Princip Ztuhlé ocelové ingoty o hmotnosti kolem 10 t se prohřívají v hlubinných pecích na teplotu tváření kolem 1100 C a válcují se na předvalky. Z těch se pak

Více

1-beran 2-stůl 3-stojan (rám) 4-klika 5-ojnice 6-setrvačník 7-tvářené těleso 1,4,5-klikový mechanismus

1-beran 2-stůl 3-stojan (rám) 4-klika 5-ojnice 6-setrvačník 7-tvářené těleso 1,4,5-klikový mechanismus MECHANICKÉ LISY Mechanické lisy patří mezi nejvíce používané tvářecí stroje. Jejich nevýhodou je největší tvářecí síla, které dosáhnou až těsně u dolní úvrati (DÚ). Lis může být zatížen pouze tak velkou

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.8 Realizace klempířských prací a dovedností

Více

Tváření kovů za studena

Tváření kovů za studena Tváření kovů za studena Tváření kovů za studena Tento způsob tváření se často nazývá lisovací technika Mezi základní práce v lisovací technice patří: a) stříhání b) prostřihování c) vystřihování d) ohýbání

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA. Označení STT Mel. 1. 20. Zpracování kovů tvářením za tepla a za studena. Interaktivní program na výměnném disku

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA. Označení STT Mel. 1. 20. Zpracování kovů tvářením za tepla a za studena. Interaktivní program na výměnném disku ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávací

Více

Základy stavby výrobních strojů Tvářecí stroje I ROZDĚLENÍ TVÁŘECÍCH STROJŮ

Základy stavby výrobních strojů Tvářecí stroje I ROZDĚLENÍ TVÁŘECÍCH STROJŮ ROZDĚLENÍ TVÁŘECÍCH STROJŮ ROZDĚLENÍ TVÁŘECÍCH STROJŮ Podle způsobu práce -lisy ( na materiál je působeno silou na určité dráze) -buchary (na materiál působí rázovou silou) -rotační stroje (působí na materiál

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 2. Základy ručního zpracování kovů TÉMA 2.2 Měření a orýsování Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Miroslav Zajíček Střední odborná škola Josefa

Více

Obrážečky, protahovačky a hoblovky

Obrážečky, protahovačky a hoblovky 1. Obrážečky Obrážečky, protahovačky a hoblovky S ohledem na konstrukci stroje, se kterou souvisí směr hlavního pohybu, rozlišujeme vodorovné a svislé obrážení. a) Vodorovné (šepinky) se používají pro

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tváření za tepla, volné kování. Téma: Ing. Kubíček Miroslav.

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tváření za tepla, volné kování. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Tváření za tepla, volné kování Ing. Kubíček

Více

Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o.

Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o. Prezentace společnosti AMEKAN s.r.o. Společnost AMEKAN s.r.o. je výrobně-obchodní společnost, která zabezpečuje dodávky výrobků a služeb v oblasti strojírenství. Jsme schopni pružně reagovat na potřeby

Více

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování

TEORIE TVÁŘENÍ. Lisování STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA, Praha 10, Na Třebešíně 2299 příspěvková organizace zřízená HMP Lisování TEORIE TVÁŘENÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM, STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Frézování spojených ploch

Frézování spojených ploch Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Frézování spojených ploch Frézování spojených ploch pravoúhlých Spojené plochy pravoúhlé jsou ty, které spolu

Více

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ 1 HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem, hlavní pohyb přímočarý vratný koná obvykle obrobek. Vedlejší pohyb (posuv) přerušovaný a kolmý na hlavní pohyb koná nástroj. Obrážení

Více

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy:

Slévání. Ruční výroba forem. Pomůcky pro výrobu formy: Slévání Podstata: Slévání je způsob výroby součástí, při kterém se roztavený kov nebo jiný materiál vlije do formy, jejíž dutina má tvar a velikost budoucího výrobku tzv. odlitku. Odléváním se vyrábějí

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0508Mechanické vlastnosti dřeva

Ing. Lubomír Kacálek III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TDŘ0508Mechanické vlastnosti dřeva Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry získat výhodné mechanické vlastnosti ve vztahu k funkčnímu uplatnění tvářence Výhody tváření : vysoká produktivita práce automatizace

Více

Válcování kovů tváření kovů válci

Válcování kovů tváření kovů válci Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

FRÉZOVÁNÍ III- stroje

FRÉZOVÁNÍ III- stroje FRÉZOVÁNÍ III- stroje Rozdělení frézek Konzolové frézky Stolové frézky Rovinné frézky Speciální frézky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Návrh zápustky. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 06 Anotace:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Návrh zápustky. Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Číslo: VY_32_INOVACE_20 06 Anotace: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Návrh zápustky Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

Tváření kovů - kování

Tváření kovů - kování Tvářecí stroje pro kování Tváření kovů - kování a) pro volné kování Pro volné kování používáme buchary. Ty mohou být: 1) Pružinové buchary patří mezi nejjednodušší tvářecí stroje. Jsou poháněny od elektromotoru

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Název projektu Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce v oblasti inovativního strojírenství Jméno a adresa firmy RONELT, Výpusta

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ HYDRAULICKÁ OHÝBAČKA TRUBEK KAT.Č XOTR 29 S XOTR 42 S XOTR 50 S XOTR 60 S XOTR 90 S

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ HYDRAULICKÁ OHÝBAČKA TRUBEK KAT.Č XOTR 29 S XOTR 42 S XOTR 50 S XOTR 60 S XOTR 90 S NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ HYDRAULICKÁ OHÝBAČKA TRUBEK KAT.Č. 077001 XOTR 29 S XOTR 42 S XOTR 50 S XOTR 60 S XOTR 90 S 1. Úvod Předkládáme Vám návod k používání hydraulické ohýbačky trubek řady XOTR s doporučením,

Více

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek.

Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Polotovary Definice : polotovar je nehotový výrobek určený k dalšímu zpracování. Podle nových předpisů se nazývá předvýrobek. Výroba : výchozí materiál ( dodávaný ve formě housek, ingotů, prášků ) se zpracovává

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby řezání závitů pomocí pneumatických, hydraulických a speciálních závitořezů

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Moderní způsoby řezání závitů pomocí pneumatických, hydraulických a speciálních závitořezů Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Moderní způsoby řezání závitů pomocí pneumatických, hydraulických a speciálních závitořezů Obor: Nástrojař, obráběč kovů Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Urbánek

Více

max. 2 500 mm délka 7 000 mm 1 050 mm 6 000 mm 1 000 mm 12 000 mm

max. 2 500 mm délka 7 000 mm 1 050 mm 6 000 mm 1 000 mm 12 000 mm VÝROBNÍ MOŽNOSTI ZÁMEČNICKÁ VÝROBA Veškeré předvýrobní, výrobní a povýrobní procesy jsou popsány v Příručce jakosti a příslušných organizačních normách. Systém managementu jakosti je certifikován dle ČSN

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda ŘEZÁNÍ KOVŮ I VY_32_INOVACE_OVS_3_12 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti 1 Název školy Název šablony Předmět

Více

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ

TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ TVÁŘENÍ ZA STUDENA LISOVÁNÍ je takové při kterém se nepřesáhne teplota Tváření plošné při kterém výlisek nemění svoji tloušťku Tváření objemové při kterém objem ( jaký tam vložíme ) polotovaru zůstane

Více

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka

OBRÁBĚNÍ DŘEVA. Mgr. Jan Straka OBRÁBĚNÍ DŘEVA Mgr. Jan Straka Obrábění je technologický pochod, kterým vytváříme požadovaný tvar obrobku ve stanovených rozměrech a v požadované kvalitě obrobených ploch. Obrábění se dělí podle způsobu

Více

E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY

E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K2 E DO AUTOMATIZOVANÉ LINKY doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

www.kovaz.cz Ohýbačky a řezačky trubek Přípravek na řezání trubek AV 6/42 Montážní nástroje Katalog 4100-5/CZ

www.kovaz.cz Ohýbačky a řezačky trubek Přípravek na řezání trubek AV 6/42 Montážní nástroje Katalog 4100-5/CZ Ohýbačky a řezačky trubek Přípravek na řezání trubek AV 6/42 Umožňuje rychlé, čisté a pravoúhlé oddělování trubek. Přesného řezu se dosáhne vedením pilového listu. Doporučujeme dvoustranné pilové listy.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 27.3.2013 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Příslušenství nástrojových brusek (brusky BN 102)

Více

KOVÁNÍ. Polotovary vyráběné tvářením za tepla

KOVÁNÍ. Polotovary vyráběné tvářením za tepla Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 29.4.2013 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. BROUŠENÍ ČEL KOTOUČOVÝCH FRÉZ V PŘÍPRAVKU Obr.č.

Více

Studijní materiál KA 1

Studijní materiál KA 1 Studijní materiál KA 1 Předmět: Praktická cvičení Ročník: 1. Téma vyučovací hodiny: PILOVÁNÍ Vypracoval: PhDr. Josef Havlan Téma Pilování je technologie ručního obrábění, při které dochází k oddělování

Více

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE)

Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Laboratorní cvičení z předmětu "Kontrolní a zkušební metody" Hodnocení vlastností folií z polyethylenu (PE) Zadání: Na základě výsledků tahové zkoušky podle norem ČSN EN ISO 527-1 a ČSN EN ISO 527-3 analyzujte

Více

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením

Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Hrubování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Soustružení složitých vnějších válcových ploch s osazením Cílem je odebrat co nejvíce materiálu za

Více

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název projektu Zlepšení podmínek ke vzdělání VY_52_INOVACE_06.32 Jméno autora Václav Tichota, Bc.

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název projektu Zlepšení podmínek ke vzdělání VY_52_INOVACE_06.32 Jméno autora Václav Tichota, Bc. Nýtování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Název projektu Zlepšení podmínek ke vzdělání Číslo VY_52_INOVACE_06.32 Jméno autora Václav Tichota, Bc.Lukáš Wacker Název školy Střední odborné učiliště,

Více

RO R P- P 20 2 / 0 1020N

RO R P- P 20 2 / 0 1020N Nůžky, obrubovací stroj Ohýbačky Zakružovačky Lisy 126 127 129 130 47 900,- Proma doporučuje ohýbačku ROP-20/1020N (více na straně 128) (40 252,- bez DPH) 125 Nůžky jsou určeny pro provádění běžných i

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tváření závitů. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Tváření. Název: Tváření závitů. Téma: Ing. Kubíček Miroslav. Autor: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tváření Tváření závitů Ing. Kubíček Miroslav Číslo:

Více

Střední průmyslová škola Praha 10 Na Třebešíně 2299 učební texty

Střední průmyslová škola Praha 10 Na Třebešíně 2299 učební texty Střední průmyslová škola Praha 10 Na Třebešíně 2299 učební texty KOVÁRNA I. ročník sepsal: Ryneš Pavel Bezpečnost práce v kovárně Definice bezpečnosti práce mám jistotu, že svojí prací neohrožuji sebe

Více

Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky.

Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky. 1 ŠROUBOVÉ SPOJE Rozebíratelné spojení dvou nebo více spojovaných částí pomocí spojovacích prvků (součástí) šroubu, matice, případně podloţky. Podstatou funkce šroubového spoje je silový styk mezi spojovanými

Více

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ Frézování se využívá pro obrábění rovinných a tvarových ploch na nerotačních součástech, kdy se obráběcí proces realizuje vícebřitým nástrojem - frézou. Frézování je mladší způsob

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Volba a počet obrazů

Volba a počet obrazů Volba a počet obrazů Všeobecné zásady: kreslí se nejmenší počet obrazů potřebný k úplnému a jednoznačnému zobrazení předmětu, jako hlavní zobrazení se volí ten obraz, který nejúplněji ukazuje tvar a rozměry

Více

Portoforte 170. Montážní návod

Portoforte 170. Montážní návod Portoforte 170 Montážní návod Stav 03/2012 Montážní návod přístřešku pro - Portoforte 170 Hlavní rozměry: Na vyobrazených nákresech vidíte všechny hlavní rozměry přístřešku. Kromě toho jsou zde nakresleny

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.8 Realizace klempířských prací a dovedností

Více

3. Způsoby výroby normalizovaných polotovarů

3. Způsoby výroby normalizovaných polotovarů 3. Způsoby výroby normalizovaných polotovarů Polotovary vyráběné tvářením Tvářením vyrábíme hutní polotovary. Hutní polotovary se vyrábí různých průřezů a v různé rozměrové a geometrické přesnosti. Vyrábí

Více

NAMÁHÁNÍ NA OHYB NAMÁHÁNÍ NA OHYB

NAMÁHÁNÍ NA OHYB NAMÁHÁNÍ NA OHYB Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MECHANIKA DRUHÝ ŠČERBOVÁ M. PAVELKA V. 12. KVĚTNA 2013 Název zpracovaného celku: NAMÁHÁNÍ NA OHYB NAMÁHÁNÍ NA OHYB Nejdůleţitější konstrukční prvek pro ohyb je nosník.

Více

Uplatnění ocelových konstrukcí

Uplatnění ocelových konstrukcí Uplatnění ocelových konstrukcí Pozemní stavby halové stavby průmyslové, zemědělské apod. jednopodlažní a vícepodlažní objekty: administrativní, garáře, objekty občanského vybavení; zastřešení: sportoviště,

Více

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé

Volba upínacích prostředků a způsoby upínání jsou závislé Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Instalace šachty Tegra 600

Instalace šachty Tegra 600 Instalace šachty Tegra 600 Návod k instalaci šachty 1. 2. 3. Před instalací šachty je třeba zkontrolovat všechny díly a zjistit, zda nejsou poškozené nebo znečištěné. Znečištěné těsnicí díly a komponenty

Více

Tváření. produktivní metody výroby polotovarů a hotových výrobků, které se dají dobře mechanizovat i automatizovat (velká výkonnost, minimální odpad)

Tváření. produktivní metody výroby polotovarů a hotových výrobků, které se dají dobře mechanizovat i automatizovat (velká výkonnost, minimální odpad) Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace materiálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

Ohýbání. Hydraulická ohýbačka trubek. Ruční ohýbačka. Elektrická ohýbačka. Akumulátorová ohýbačka trubek. Ruční ohýbačka

Ohýbání. Hydraulická ohýbačka trubek. Ruční ohýbačka. Elektrická ohýbačka. Akumulátorová ohýbačka trubek. Ruční ohýbačka Ohýbání Hydraulická ohýbačka trubek 96 Ruční ohýbačka 98 Elektrická ohýbačka 99 Akumulátorová ohýbačka trubek 102 Ruční ohýbačka 104 95 REMS Python Hydraulická ohýbačka trubek Robustní hydraulická ohýbačka

Více

UKB-Ohýbání bez otlaků a UKB-Redukce značení

UKB-Ohýbání bez otlaků a UKB-Redukce značení UKB-Ohýbání bez otlaků a UKB-Redukce značení 09 www.ukb-gmbh.cz PŘESNÉ A SUERÉNNÍ ÝSLEDKY Ochranné fólie. 196 Držák ochranné fólie. 197 UKB-držáky a uretanové vložky. 198 199 Plastové matrice, H = 80 mm

Více

Svěrka pro vertikální přepravu plechů Typ K10

Svěrka pro vertikální přepravu plechů Typ K10 Svěrka pro vertikální přepravu plechů Typ K10 Svěrky s bezpečnostní pojistkou a pružinovými přepjetím. Snadné ovládání otočným excentrem. Otevřená i zavřená poloha je blokována. Otevření kleští při náhodném

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 4. Frézování TÉMA 4.4 UPÍNÁNÍ OBROBKŮ Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Jiří Žalmánek Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín, 2010

Více

Broušení rovinných ploch

Broušení rovinných ploch Obvodové rovinné broušení Broušení rovinných ploch Rovinné broušení se používá obvykle pro obrábění načisto po předcházejícím frézování nebo hoblování. Někdy se používá i místo frézování, především u velmi

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Základy frézování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy frézování Podstata frézování - při frézování se nástroj otáčí, zatímco obrobek se obvykle pohybuje

Více

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení jehlanu s čtvercovou podstavou Kreslení obrazů součástí Zobrazování

Více

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda

RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ I UOV Petr Svoboda Pilování III VY_32_INOVACE_OVS_3_08 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti 1 Název školy Název šablony Předmět Tematický

Více

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek:

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek: Soustružení nejrozšířenější způsob obrábění (až 40%) račních součástí soustružnickým nožem (většinou jednobřitý nástroj) obrábění válcových ploch (vnějších, vnitřních) obrábění kuželových ploch (vnějších,

Více

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku

PODNIKOVÁ NORMA PN KP TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku PODNIKOVÁ NORMA PN KP 4201 TVAROVANÉ / TRAPÉZOVÉ PLECHY z hliníku a slitin hliníku Platnost od: 1. ledna 2018 Vydání č.: 2 Předmluva Citované normy ČSN EN ISO 6892-1 Kovové materiály Zkoušení tahem Část

Více

Zpracování profilů a trubek. Ruční ohýbačky profilů a trubek Elektrická ohýbačka profilů a trubek Zkrucovačka Zakružovačky profilů a trubek

Zpracování profilů a trubek. Ruční ohýbačky profilů a trubek Elektrická ohýbačka profilů a trubek Zkrucovačka Zakružovačky profilů a trubek Zpracování profilů a trubek Ruční ohýbačky profilů a trubek Elektrická ohýbačka profilů a trubek Zkrucovačka Zakružovačky profilů a trubek Univerzální ohýbačka model 010 Slouží k ohýbání materiálů plochých,

Více

Lehká váha s hořčíkem

Lehká váha s hořčíkem KliKlamp Lehká váha s hořčíkem Lehká jako pírko, ale s medvědí silou Extrémně lehký a stabilní hořčík, plasty zesílené skelnými vlákny a zastudena tažená jakostní ocel firmy BESSEY: tato optimální směs

Více

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I

NAUKA O MATERIÁLU I. Zkoušky mechanické. Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I NAUKA O MATERIÁLU I Přednáška č. 04: Zkoušení materiálových vlastností I Zkoušky mechanické Autor přednášky: Ing. Daniela ODEHNALOVÁ Pracoviště: TUL FS, Katedra materiálu ZKOUŠENÍ mechanických vlastností

Více

LITINA KATALOG VÝROBKŮ Z LITINY

LITINA KATALOG VÝROBKŮ Z LITINY LITINA KATALOG VÝROBKŮ Z LITINY Obsah Profil společnosti 3 Popis Litiny 4 Litinové desky 5 Výrobky z litiny 6 Stojany pod litinové desky Somet cz 9 Příslušenství pro litinové desky 10 Výrobní technologie

Více

Inovativní výrobce strojů a nářadí pro opracování trubek. 2008 Katalog

Inovativní výrobce strojů a nářadí pro opracování trubek. 2008 Katalog Inovativní výrobce strojů a nářadí pro opracování trubek 2008 Katalog Ohýbání Ruční ohýbačka 84 Elektrická ohýbačka 85 Ruční ohýbačka 88 83 REMS Swing Ruční ohýbačka Praktický ruční nástroj pro přesné

Více

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ

TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ TVAROVÉ SPOJE HŘÍDELE S NÁBOJEM POMOCÍ PER, KLÍNŮ A DRÁŽKOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál

Více

Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání.

Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. Poznámka: Další rozměry lze dodat na vyžádání. ß 6005-6006 Dílenská pravítka DIN 874/2 Měřící a orýsovací nástroje, zkoušečky Přesnost podle DIN 874/2, vysoké hrany jemně broušené. S protokolem o zkoušce ze závodu. Na obecné práce. Další rozměry lze

Více

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Základní metody broušení závitů

Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů. Základní metody broušení závitů Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: PRA- NAS 3.roč Antonín Dombek 26.10.2012 Název zpracovaného celku: Strojní, nástrojařské a brusičské práce broušení kovů Základní metody broušení závitů Závity lze brousit

Více

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava

TECHNICKÉ LABORATOŘE OPAVA, akciová společnost Kalibrační laboratoř geometrických veličin Těšínská 2962/79B, Opava Obor měřené : Délka Kalibrace: Nominální teplota pro kalibraci : (20 ± 2) C 1. Etalonové stupnice do 1000 mm 0,7 + 2.L [µm] KP 1.1 2. Koncové měrky (0,5 100) mm 0,08 + 0,8.L [µm] KP 1.2 3. Koncové měrky

Více