HRY REALIZOVANÉ A OVĚŘOVANÉ STUDENTY VOŠ JABOK V RÁMCI KURZU PRÁCE SE VZTAHY V DĚTSKÉ SKUPINĚ ZÁŘÍ LEDEN 2014

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "HRY REALIZOVANÉ A OVĚŘOVANÉ STUDENTY VOŠ JABOK V RÁMCI KURZU PRÁCE SE VZTAHY V DĚTSKÉ SKUPINĚ ZÁŘÍ 2013 - LEDEN 2014"

Transkript

1 HRY REALIZOVANÉ A OVĚŘOVANÉ STUDENTY VOŠ JABOK V RÁMCI KURZU PRÁCE SE VZTAHY V DĚTSKÉ SKUPINĚ ZÁŘÍ LEDEN 2014 Tento studijní materiál vznikl v rámci projektu Inovace systému odborných praxí a volitelných předmětů na VOŠ Jabok (CZ.2.17/3.1.00/36073)

2 ÚVOD Milí studenti, dostáváte studijní materiál, který jste významně pomáhali spoluvytvářet-jedná se o hry, které jste vedli a vyzkoušeli sami na sobě buď v průběhu kurzu Práce se vztahy v dětské skupině, anebo v rámci praxí mimo prostor školy. Hry jste popsali, doplnili poznámkami a otázkami vhodnými pro reflexi her s dětmi. Nejdůležitější na sociálně-psychologických hrách je právě následné reflektování pocitů a zážitků dětí ze hry. Nezapomeňte na to, že pro každou skupinu je důležité si dopředu stanovit pravidla - ta mohou být později nepsaná, na začátku ale neškodí, když je děti mají vyvěšené v klubovně nebo ve třídě. Pro inspiraci přikládám pravidla z preventivního programu Bezpečná třída pro 1. stupeň ZŠ Sázavská z Prahy 2: Program vede.. Mluví vždy jen jeden. Pokud chci něco říci, říkám to všem do kruhu. Respektuji ostatní, respektuji jejich odlišné názory, vzhled, zájmy atd. Neubližuji slovy ani chováním. Chovám se bezpečně. Pokud je mi nějaká otázka nepříjemná, nemusím na ni odpovědět. Na závěr máte jako bonus přiloženo několik her od studentů z jiných kurzů. Ať se Vám při práci s dětmi daří, Lucie Hubertová 1/ ZNEPŘÁTELENÉ RODY (Zuzana Žižková) Děti sedí v kruhu. Nepřítel je ten, kdo sedí po pravici. Dítě musí říci, co se mu na daném nepříteli nelíbí. Musí to být něco hmotného, co má člověk na sobě, nebo jak vypadá. (např. nelíbí se mi tvoje vlasy, máš ošklivé boty )Takto proběhne celé kolečko. Poté dětem vysvětlíme, že není dobré být na druhé nepřátelský a že se rody rozhodly usmířit. A tu věc, kterou děti označily, že se jim na protivníkovi nelíbí, musí políbit. Hra podpoří emoce, toleranci. Děti si vyzkouší jaké to je, když mě někdo pomlouvá. A naopak - přijmout nedostatek druhých a dokázat se omluvit. Hra je spíše určena pro větší děti a kolektiv, který se už zná. I přesto je dobré se mít na pozoru a děti mírně usměrňovat, aby si vymýšlením nedostatků na druhém vzájemně neublížily. Asi by bylo dobré upozornit, že je to hra a že si na ní chceme ukázat, že bychom na druhé neměli být oškliví a když budeme, tak se dokázali omluvit. OTÁZKY Jak ses cítil, když ti N. řekl, co se mu na tobě nelíbí? Jaké bylo pro tebe vymýšlet něco ošklivého na druhé? Jak ses cítil, když si se musel omluvit? Překonal ses? Líbila se ti ta hra?

3 2/ STĚHOVÁNÍ (Kateřina Sittová) Hra je zaměřená na stmelení kolektivu, spolupráci v něm, trénování komunikace ve skupině. Prostor: místnost, louka Počet hráčů: libovolný, minimálně 2 Věk hráčů: libovolný, minimálně 3-4 roky Pomůcky: dřevěné kostky, gumička, provázek Pravidla hry: Na gumičku se naváže několik provázků (podle počtu dětí, každé dítě má jeden provázek). Úkol pro všechny zní, společnými silami, pomocí napínání gumičky uchopit dřevěnou kostku, přemístit ji na jiné místo a postavit věž, dům Je možné soutěžit na týmy, kdo postaví větší věž, kdo jí postaví rychleji. Důležité je při hře dbát i na bezpečnost, tj. vybrat rovný terén, odstranit z okolí ostré předměty, židle. 3/ MÍSTO PO MÉ PRAVICI (Hana Malenová) K udělení zápočtu jsem si vybrala popis sociálně psychologické hry s názvem Místo po mé pravici. S touto hrou mám osobní zkušenosti z jednoho letního tábora, kde jsem byla na návštěvě u tety, která zde dělala vedoucí. Tuto hru měla zařazenou do programu ke konci tábora. Tedy v době, kdy už se děti měli možnost seznámit a vytvořit mezi sebou pouta a sympatie. Hra není náročná na pomůcky ani prostor. Velikost prostoru by měl být pouze adekvátní k počtu hráčů. Počet hráčů není nutné příliš omezovat. Co se týče pomůcek, postačí židle. Počet židlí ovšem musí být vždy o jednu více, než je počet hráčů. Tedy pokud je hráčů 10, počet židlí bude 11. Nicméně i absence židlí ve hře nemusí být velkým nedostatkem. Postačí sezení na zemi v kruhu. Věk skupiny se určuje pro děti od 9-10 let. Nutný čas na hru je přibližně 30 minut. Důležitá je konečná reflexe. Samotný postup hry je následující: Hráči utvoří již zmíněný kruh, do kterého si sednou. Jeden hráč má po pravé ruce vedle sebe volné místo. Tento hráč je též začínajícím článkem této hry. Jeho úlohou je, říci tuto větu: Místo po mé pravici je volné, chci, aby si sem sedl/a.., protože. Hráč doplní jméno podle své volby. Důvod by měl být co nejvíce konkrétní a hlavně pozitivní. Tímto zdůvodněním druhému hráči dává najevo, že pokud má zájem, vstane ze svého místa a sedne si na volné místo po pravici tohoto hráče. Vznikne tak další místo po pravici jiného hráče z kruhu. Další hráč použije stejnou formuli a svým vlastním výběrem člověka, kterého chce vedle sebe. Pozor musíme dát pouze na to, aby důvody hráčů byli opravdu pozitivní a příjemné vyvolávanému hráči. Je dobré dbát na vyhnutí se všelijakým posměškům a vtipům. Vhodné je, aby aktérem hry byl i vyučující či vedoucí skupiny. Dává tímto velkou možnost vtahovat do hry i opomíjené žáky a tím regulovat celou hru. Tato hra ve skupině podpoří komunikaci. Pozitivní hodnocení podpoří vztahy ve skupině a hráči si mohou uvědomit pozitivum na tom druhém, ocenit ho. Hráči si mezi sebou v rámci hry mohou říci mnoho milých slov, které si nikdy předtím neřekli. Zároveň může vedoucí skupiny pozorovat vzájemné vztahy ve skupině.

4 Zpětnou vazbou hry je především debata, kdy se hráčů ptáme, zda bylo příjemné volit či být volen, zda bylo těžké si někoho vybrat. Zda bylo některé z přivolání překvapující, neočekávané a milé. Co ti tato aktivita přinesla? Co jsem se dozvěděl/a nového? Co ti došlo až nyní? Z osobní zkušenosti mohu říci, že ze začátku hry měly děti obavy, říci tomu druhému něco hezkého. Také zde bylo vidět, že se ve skupině stydí oslovit člověka, se kterým se příliš nebaví, ale chovají k němu nějaké sympatie. V průběhu hry se zábrany a stud odstranily a děti si řekly spoustu hezkých věcí. Hru hodnotím jako dobrou. K vypracování práce jsem využila internetový zdroj: Poznáváme své spolužáky. [online]. [cit ]. Dostupné z: 4/ MAŠINKY (Tereza Lidinská) Touto hrou můžeme u dětí rozvíjet: vzájemnou důvěru, schopnost spolupráce Můžeme při této hře zjistit: kdo je ve třídě (kolektivu),,vůdce a kdo utlačovaný. Záleží kam si, kdo stoupá. Hra je vhodná pro jakoukoliv věkovou skupinu. Je vhodné hrát ji na louce či v tělocvičně. Hra probíhá v naprostém tichu. Pravidla: Děti si utvoří trojice, domluví si gesta, stoupnou si za sebe dlaně položí tomu před sebou na ramena. První dvě děti mají zavázané oči, vidí pouze poslední což je mašinka, která řídí vláček. Pokud nějaké z dětí nevychází do skupinky uděláme z něj garáž, kam vláček musí dojet. Pokud žádné dítko nezbývá, děláme garáž my. Stoupneme si na místo. Po začátku hry se mašinka bez slov snaží navádět mašinku do garáže. Jelikož děti u této hry nemluví, musí být předem dobře domluvená gesta pro ovládání. Pokud hra probíhá na volném prostranství, je možné, aby se garáž hýbala. Je možné dělat vláčky i delší než tři děti. Doporučuji děti ve vláčku prostřídat, aby si každé z nich vyzkoušeli všechny pozice. Líbila se vám hra? Proč si myslíte, že jsme ji hráli? Jak jste se cítili v pozici? Bylo pro vás lepší být mašinka nebo vláček? Jak jste se cítili se zavázanýma očima?

5 5/ AUTOBUS (Petra Koukolová) Vedoucí skupiny postaví ze židlí pomyslný autobus tak, aby postavení židlí připomínalo prostředí v něm. Ke hře děti motivujeme díky tomu mnohem lépe, než kdyby si autobus měli pouze představovat. Hra je pro děti ve věku od 7mi do 15ti let. Tato aktivita je určena na prožití různých situací a především emocí a nálad. Také je v této hře důležité vžití se do druhého. Můžeme si zde ale také vyzkoušet jaké situace nám jsou příjemné nepříjemné, nebo které známe z běžného života. Hra začne tím, že si první člen skupiny sedne na místo řidiče a předvádí svou náladu, emoci, kterou si vybere. Může to být například: smích, pláč, rozzlobení, únava, zamilovanost, a nebo činnost jako například : čtení si za volantem, pití kávy, telefonování apod.. Ostatní si k řidiči přisedávají po jednom a napodobují řidiče. Když ale do dveří vstoupí další člověk, nálada se mění a řidič také. Všichni se musí vyměnit a každý z dětí musí být řidič. Je zde také důležitá představivost, empatie a respekt druhého. Jak se ti hra líbila a proč? Co by jsi změnil? Jak ses při hře cítil nejlépe, nejhůře? Co ti bylo příjemné, nepříjemné? Chtěl by jsi hrát hru ještě jednou? Chtěl jsi být řidičem, a nebo pouze cestujícím? Která nálada ti byla nejbližší a naopak kterou jsi nechtěl předvádět? Zažil jsi něco podobného v reálném životě? 6/ DOPRAVNÍ ZNAČKY Před touto aktivitou dávám dětem křížovku, kde jim vyjde v tajence nějaká dopravní značka. Poté plynule přejdeme na tuto hru: Cílem je si uvědomit význam pravidel, jejich dodržování v běžném životě i v mezilidských vztazích. S dětmi se začneme bavit o dopravních značkách. Ptáme se jich, které už znají a k čemu nám slouží. Také to, co by se stalo, kdybychom je nedodržovali nebo je vůbec nepoužívali. Potom dětem ukážeme tři základní typy dopravních značek a velmi stručně, vzhledem k věku, jim popíšeme jejich význam. Výstražné značky-tvar trojúhelníku s červeným okrajem. Pozor! (plus nějaký příklad) Zákazové značky- tvar kruhu s červeným okrajem. Zákaz! (plus příklad) Příkazové značky- tvar kruhu s modrým okrajem až na značku STOP! A Dej přednost v jízdě! (příklad) Můžeme jim toho vysvětlit více nebo méně, záleží na nás, na tom kolik dětí máme, v jakou časovou hodinu, v jakém naladění, jakého věku atd. Poté si o tom povídáme. Chceme, aby se děti zamyslely nad smyslem pravidel celkově. Ptáme se jich, jaká pravidla musí dodržovat ve škole, jaké doma, ve skautu nebo třeba i s kamarády nějaká neformální. Pravidla se můžou sepsat na jeden veliký papír, na tabuli, na nástěnku. Nakonec uvedeme, vyzdvihneme, ty nejdůležitější, univerzální pravidla v sociálních vztazích. Děti potom mají vymyslet a nakreslit pro tato pravidla také dopravní značky. Obrázky si potom někde na nástěnce vystavíme.

6 Příklady: Zákaz skákání do řeči, zákaz nadávání si, dej přednost starším v autobuse, stop vysmívání se, pozor, když si chceš něco půjčit, musíš poprosit Hra je primárně určena dětem na prvním stupni základních škol, ale dá se hrát i se staršími dětmi a já to mám vyzkoušené i s mladšími předškolními dětmi. Na úplný závěr se dětí ptáme, jestli pravidla, která jsme si tu dnes vyjmenovali, dodržují. Jestli ne, proč tomu tak není. Jestli jim dělá třeba i problémy tyto pravidla dodržovat? Jestli by se chtěli polepšit, jestli mají špatné svědomí, nebo jim to takhle vyhovuje. Je dobré se dětí zeptat, jestli si všimly, že všude jsou pravidla, ať už psaná, nebo nepsaná trochu jiná (skaut, škola, mezi vrstevníky ), proč je tomu tak, ale v podstatě, že jsou všude tyto pravidla vlastně podobná (musíme poprosit, poděkovat, omluvit se všude, ať už doma nebo ve družině). Další otázky nás vedoucí mohou napadat vzhledem k tomu, co nám děti odpoví. Postupně přecházím poté na aktivitu Prosím- děkuji- omlouvám se, kde si čteme různé příběhy a oni mi řeknou, které slovo se tam hodí a proč. Na závěr schůzky jsem vždy zvyklá dát dětem nějakou menší sladkou odměnu, na kterou vždy dobře slyší, nebo klidně v průběhu za každou správnou odpověď atd. 7/ SOCHY Potřebujeme lístečky, tužky Hru může hrát libovolný počet hráčů Tato hra je seznamovací, pro zasmání Hra se může hrát na hřišti, venku, v místnosti zkrátka všude V této hře se člověk dozví, jak na lidi působí (gesta, zlozvyky, výrazy) Mohou ji hrát právě jedinci, kteří se neznají tak dobře Pravidla: o Vedoucí této hry rozdá každému hráči lísteček a tužku. Každý hráč napíše na lísteček své jméno a lísteček vloží zpátky do misky (či čepice, nebo měšce). Vedoucí lístečky v misce pečlivě promíchá. Hráči potom jednotlivě tahají z misky lístečky a hráče, jehož jméno si vytáhnou, musí popsat sochou. Ve hře by se však nemělo poukazovat na zevnější vzhled (oblečení, postava, délka vlasů atd.) Hru bych hrála s dětmi například v prvním ročníku střední školy. Na adaptačním kurzu, nebo jakékoliv seznamovací akci. Já sama jsem ji hrála právě v prvním ročníku na seznamovacím kurzu a nikdy bych nevěřila, že se tolik zasměji s lidmi, které skoro neznám. Co se ti na této hře líbilo/nelíbilo? Byla pro tebe tato hra náročná? V čem? Cítil/a ses při této aktivitě dobře? Pokud ne, čím to bylo způsobeno? Bylo pro tebe složité popsat spolužáka sochou? Proč? Co by si na této hře změnil/a? Vadilo ti, že tě má někdo napodobovat? Pobavila tě tato hra? V čem?

7 8/ TICHÉ OBRÁZKY Minulý týden jsem si byla hru vyzkoušet na základní škole Olešská ve školní družině, kde byly děti ve věku od sedmi do deseti let. Dětí jsem tu měla dvanáct. Byla jsem předem domluvená s paní družinářkou, která před několika lety hlídala ve stejné družině i mě. Nejdříve jsem všem dětem vysvětlila zadání hry. Bez jediného slova měly ve skupině napodobovat jednoduché znaky a obrázky, které jsem měla vytištěné na papírech. Ukazovala jsem postupně obrázky a děti je měly hromadně napodobovat. Začínala jsem jednoduchým kruhem. Děti se chytily za ruce a utvořily kruh. Dále jsem ukázala například číslo 1, děti musely utvořit v naprosté tichosti číslo 1. Obrázky se stěžovaly a stěžovaly, nakonec měly děti za úkol utvořit velmi složitou šipku, nebo tvar židle. S nejlehčími úkoly si děti věděly rady hned a bez problémů dodržely všechny pravidla, ale čím složitější úkoly byly, tím více měly děti potřebu mluvit a radit si. Zezačátku byly v naprostém klidu, ale čím byly úkoly těžší, tím byla atmosféra napjatější. Nakonec děti zvládly hru přesně tak, jak jsem očekávala. Sama jsem jí jako dítě ve skupině hrála a pamatuji si, že stejně probíhala i u nás. Tuto hru znám již několik let z dob, kdy jsem jezdila jako dítě na dětské tábory. Zde jsme jí hráli i v 50 a více lidech. Čím více dětí na tuto hru je, tím složitější je vydržet potichu. Děti se často navzájem strhávají a snaží se komunikovat. Hra je zaměřená především na zklidnění dětí ve třídě, snaha o kolektivní spolupráci, zlepšení vztahů ve třídě. Myslím si, že hru mohou hrát úplně nejmenší děti až po dospělé osoby. Bylo vám nepříjemné vydržet dlouho potichu? Jak jste vyřešily to, že nesmíte mluvit? Čím jste si pomohly? Měli jste někoho, kdo vás vedl? Byl zde někdo, kdo nespolupracoval? Chtěli by jste si vyzkoušet roli vedoucího skupiny? 9/ BODYGUARD Cíl: Fyzický kontakt, pocit zodpovědnosti za někoho druhého. Charakteristika: Osobní strážce má za úkol ochránit svěřenou osobu v jakékoli situaci před útočníky. Cílem útočníků není zneškodnit hvězdy za každou cenu, pouze trestat nepozornost strážců, a tím je donutit, aby věnovali neustálou pozornost hlídané osobě. Věková kategorie: libovolná, ale minimálně od 14 let Jak se hra hraje: Pro motivaci, promítneme poslední závěrečnou scénu z filmu Osobní strážce, Ve které osobní strážce zachrání svou svěřenkyni před atentátem a to vlastním tělem.

8 Potom rozdělíme účastníky do koedukovaných dvojic. Na půl dne, či jiný vymezený čas, se jeden z nich stává strážcem a druhý hlídanou hvězdou. Hvězdy se označí stužkou či jiným viditelným znamením. Osobní strážce obdrží svou munici - molitanový míček nebo houbičku. Útočníci například organizátoři či jiní pověření účastníci, mají jako zbraň také molitanové míčky, kterými pokud zasáhnou hvězdu, tak hyne spolu se svým osobním strážcem. Strážce může hvězdu bránit pouze 3 způsoby: 1. Míčkem zasáhne útočícího střelce do kterékoli části jeho těla. Útočník tak po zbytek hry nesmí na tuto dvojící útočit. 2. Strážce smí hodit míček pouze tehdy, kdy je zřetelně jasný úmysl útočníka ohrozit jeho svěřenkyni, jinak zbytečně promrhá vlastní munici, což může být v následujících okamžicích osudné. 3. Vlastním tělem zabrání střele v zasažení chráněnkyně, přičemž strážce vždy zásah přežije. Stihne hvězdu včas varovat a ta prchne před útočníkem do bezpečí. Útočník zůstává na místě a nepronásleduje ji. Hra probíhá souběžně s programem, pouze na určité časové období může vedoucí hry vyhlásit klid zbraní. V polovině celkové hrací doby si dvojíce vymění role (strážci jsou hvězdy a hvězdy jsou strážci). Vyřazení získávají zpět své životy a všichni útočníci mají opět možnost kohokoli zasáhnout. Odměnou pro úspěšné osobní strážce může být fotografie ubráněné hvězdy s osobním věnováním. Jak ses cítil, když jsi měl být osobním strážcem/hvězdou? Dokázal ses vžít do této role? Bylo něco, co ti dělalo problém a co pro tebe bylo nepříjemné? Co jsi prožíval, když se ti podařilo zachránit svou svěřenkyni? (Námět a realizace her: Kasová Kateřina, Těťhalová Eva, Dvořáková Lucie, Kubíková Zuzana, Koukolová Petra, Kubíková Zuzana, Sittová Kateřina, Žižková Zuzana, Malenová Hana, Randová Michaela). 10/ JMÉNA (Eva Těťhalová) Seznamovací hra, Lamačka ledů Počet hráčů: 5+ Věk: 4+ Cíl hry: zapamatovat si jména ostatních, seznámit se, uvolnit atmosféru Čas: cca 5-10 min Popis hry: Každý hráč chodí v prostoru a opakuje nahlas svoje jméno. Jakmile na někoho narazí, zahraje si s ním Kámen Nůžky Papír. Kdo prohraje, musí jít za vítěze a chytit se ho za ramena. Toho se pak takto drží až do konce hry. Od té chvíle říkají oba dva jméno vítěze. A tak to jde dál když narazí na dalšího hada nebo samotného hráče, ten, kdo je první v řadě s ním opět hraje Kámen Nůžky Papír. Když prohraje, musí se on, i s lidmi za sebou zařadit za vítěze a všichni společně nahlas opakují jméno toho, kdo je v řadě první. Nakonec by měl vzniknout jeden dlouhý had, opakující jméno vítěze. Reflexe hry:

9 - Hra je určená spíše pro děti prvního stupně, ale užijí si ji i starší - Hodí se spíše do kolektivů, kde se děti ještě moc neznají - Je dobrá na zapamatování jmen - Dochází k lehkému fyzickému kontaktu, ten by mohl být problémem pro některé citlivější a uzavřené děti, ale dotek je vcelku nenucený, takže myslím, že by měl spíš pomoci takovým dětem, aby si postupně zvykali na ty ostatní - Hra je veselá, je to jednoduchý a rychlý způsob jak uvolnit atmosféru - Neuškodí, zahrát si hru s dětmi dvakrát nebo třikrát, aby byla šance, že zvítězí více dětí - Předcházet problémům hra může být kontraproduktivní, je-li ve skupině dítě, kterému ostatní dávají nějakou posměšnou přezdívku. Mohlo by se stát, že ji použijí i při této hře. Tomu by se dalo předejít upozorněním, že kdo nebude používat správná jména, bude vyloučen ze hry. Dodatek-vybrané hry od studentů JABOK z mých dalších kurzů zaměřených na práci s dětmi (pokud je mi známo, tak uvádím i jméno studenta). EVOLUCE (Bauerová Lucie) Všichni začínají na první fázi - vajíčko. Vajíčko chodí po okolí a rukama točí jako kdyby se kutálelo a říká kuli kuli. Další fáze je kuře-pí,pi,pí-chodí po dvou ve dřepu a ruce má jako křidélka, potom dinosaurus-dyno-dyno!-klape rukama jakou kdyby měl tlamu, dále opice-uaáá!!uaáá!-hopsá a je shrbená a nakonec poslední fáze je člověk- vyhrává,a končí. Hra probíhá tak že všichni začínají jako vajíčko a pohybují se volně po místnosti a hledají někoho na stejné úrovní s kým si mohou střihnout. Jakmile se potkají dvě stejné vývojové fáze, střihnou si (kámen, nůžky papír) kdo vyhraje, posouvá se o stupeň výše a kdo prohraje propadá o stupeň níže. Jakmile se někdo dostane a na poslední fázi - člověka, tak hra končí, ale není to podmínkou, může se dohrávat dále. Hra se dá hrát v podstatě s jakýmkoli složením skupiny a kdekoli (klubovna, hřiště, louka, les) Na přípravu nejsou potřeba žádné pomůcky a fantazii se meze nekladou, existují různé obměny, vylepšení. Na věku nebo pohlaví nezáleží. Je to spíše taková oddychovka, ale také se na ní dá celkem pěkně pozorovat kdo je ve skupině oblíbený nebo ne (komu se děti vyhýbají), kdo spíše pozoruje dění a vyčkává. Dodatek: Mně se velmi osvědčila při práci se skupinou dětí, kde je některé z dětí cizinec-pravidla pochopí velmi rychle a hra není vázána na jazyk. Hra vytváří dobrou atmosféru, je dobré ji zařadit po nějaké náročnější technice. LH JSEM-UMÍM-MÁM (neznámý student)

10 dětem připevníme lepící páskou na záda kartičky (A5-čtvrtka) na které napíšeme JSEM UMÍM MÁM. Nyní si všichni vezmeme tužku a chodíme po místnosti. Přitom si navzájem doplňujeme věty silnými poznámkami, které se skutečně hodí na toho, kdo je má na zádech, např. UMÍM se hezky usmívat. Když všichni napsali všem, hra končí. Sundáme si kartičky ze zad a čteme, jaké stránky nám ostatní připisují. Pisatelé přitom zůstávají anonymní. Některým se jistě podaří sdělit něco pozitivního, co by se neodvážili vyslovit. Na tuto hru si vymezte dostatek času, protože není dobré spěchat. Nás hrálo osm a půlhodina byla docela málo KOUZELNÁ SKŘÍŇ (Zhřívalová Radomíra) Cíl: Rozvíjení imaginace, užití neverbálních vyjadřovacích prostředků, dodržování pravidel, respekt Každému rozdám na papírku napsanou věc, (například: kámen, myš, hrnek atd..) kterou bude vytáhnout z imaginární skříně. Všichni si sednou do kroužku a imaginární skříň je uprostřed. Každý postupně přijde ke skříni, otevře jí, a vytahujeme ze skříně věc, kterou má napsanou na svém papírku. Ostatní hráči musí uhádnout způsobem, kterým je věc předváděna, o jakou věc se jedná. Všechno musí proběhnout u hráče, který právě vytahuje věc v tichosti. Děti nejenže baví předvádět určité věci, ale vymýšlejí až neuvěřitelné možnosti otevírání imaginární skříně :-) KYSELÉ ÚSMĚVY (neznámý student) Hráči se postaví do kroužku a jeden hráč si do prostřed kruhu dřepne a zavře oči. Ostatní hráči se beze slov domluví, komu dají citrón (většinou se vystřídají postupně všichni). Po domluvě si vybraný hráč (nebo hráči - záleží na tom, kolik hraje celkem hráčů) dá do úst kousek citrónu a rozkouše ho. Pozor! Nesmí ho spolknout, nechává ho v ústech. Hned po rozkousání citrónu hráč uprostřed kruhu otevře oči a má za úkol uhádnout, kdo má kousek citrónu v ústech. Hráč, který hádá, nesmí ostatní hráče rozesmávat, ale většinou se stejně všichni smějí:o) Ostatní hráči dělají, že mají citrón, aby hádání nebylo tak lehké. Hráč, který měl citrón jde do prostřed a bude hádat. MOLEKULY 2 (neznámý student) Hráči se rozdělí do dvojic, každá musí mít dost prostoru k pohybu okolo sebe. Vedoucí řekne, kolika a kterými částmi těla (nejlépe rukama a nohama) je povoleno se dotýkat země a ostatní části musí mít hráči zdvižené nad zem. Začíná se těmi lehčími pozicemi, jako např. 3 nohy a 2 ruce, ale postupně může přijít třeba 1 noha a 1 ruka... V pozici, kterou vytvoří musí potom družstvo zůstat alespoň několik vteřin.

11 Ta dvojice, které se nepovede udržet nad zemí, vypadává. Postupně se můžou družstva spojovat a ke konci jsou všichni hráči spolu v jednom týmu. Je to docela sranda, jak pro přihlížející, tak pro hráče. Družstva musí občas vymýšlet tak absurdní pozice, které by nikoho ani ve snu nenapadly! POHÁDKOVÉ POSTAVY (Simona Řičáková) Hra je určena pro sudý počet hráčů. Počet hráčů není omezen. Potřeby ke hře: psací potřeby a papír. Organizátor hry hráče rozdělí do párů a poté jim vysvětlí smysl hry. Hráči si sami v každé dvojici zvolí toho, kdo bude průběh hry řídit nebo ho může vybrat organizátor. Smysl hry: Ten hráč který je určen, že hru bude řídit si má dle zadání představit jakoukoliv pohádkovou bytost (strašidlo, vodník, princezna...). Hráči se k sobě posadí zády a ten hráč, který byl určen jako řídící tomu druhému popisuje co a jak a kam na papír nakreslit. Cílem hry je aby oba hráči měli podobný či stejný obrázek. Tato hra podporuje : představivost,tvořivost, posiluje vztah mezi párem, schopnost domluvit se na taktice, naslouchání, spolupráci, schopnost podřídit se instrukcím druhého. Poznámka: Hra se dá oživit tím, že hráči budou mít možnost malovat jakékoliv jiné téma dle věku hráčů a také, že zadání zná jen řídící hráč a o to je to pro druhého zajímavější.

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy

Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Projekt Utváření skupiny u dětí mladšího školního věku pomocí her a cvičení dramatické výchovy Cíl- pomocí her a cvičení utvořit lepší vztahy ve skupině dětí, které se neznají Časové rozmezí: měsíc, 2x

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Počet chlapců let

Počet chlapců let Název lekce (projektu) Škola počet dětí Vyučující - autor lekce Stavění věže Základní škola Žákovská, Žákovská 1/ 1006, Havířov 736 01 Daniela Navrátilová Věková skupina Počet dětí Počet dívek Počet chlapců

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy III : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 Úvod Soubor her a nápadů je připraven jako kartotéka jednotlivých her, z nichž lze čerpat na různých akcích. Jednotlivé listy lze třídit podle typu her a jejich témat. Typy: sociálně psychologické hry

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Já, moji kamarádi a naše třída.

Já, moji kamarádi a naše třída. Téma Já, moji kamarádi a naše třída. Třída/y IV. A Počet žáků 19 Časový rozsah 1 h 1. Žák rozvíjí schopnosti poznání, sebepoznání, seberegulace,. Cíle aktivity 2. Žák poznává své kamarády, prostředí, v

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Projekt ČTYŘLÍSTEK VEDE KE ŠTĚSTÍ

Projekt ČTYŘLÍSTEK VEDE KE ŠTĚSTÍ Rozvojový program Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Zvyšování kvality výuky ve škole prostřednictvím změny sociálního klimatu ve škole, inovace školního vzdělávacího programu Veselá školička.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h.

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Téma Každý jsme jiný Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Cíle aktivity 1. Žák zformuluje, podle čeho pozná svoji jedinečnost. 2. Žák pojmenovává, v čem se lidé liší. Čím může být tato odlišnost

Více

Zjištění z programu Minimalizace šikany Program proti šikaně, který opravdu funguje. Milan Kotík

Zjištění z programu Minimalizace šikany Program proti šikaně, který opravdu funguje. Milan Kotík Zjištění z programu Minimalizace šikany Program proti šikaně, který opravdu funguje Milan Kotík Výroční zpráva ČŠI 2018, data za r. 2016/17: Jaké mohou být motivy vzniku šikany? touha získat moc, vedoucí

Více

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit.

Příměstský tábor je určen pro všechny děti ve věku 5-11 let, které se rády zapojují do různých ať už známých či méně známých aktivit. Proč příměstský tábor? Je to výborná varianta pro děti, které nejsou ještě příliš zvyklé na odloučení od rodičů. Zajistíme Vám hlídání po dobu vaši pracovní doby a nejen zabavíme vaše děti, ale naučíme

Více

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé

OBSAH. hodnocení školní družiny, 2016/2017 R rodiče, Z žáci, V vychovatelé BKRT1 Otázka Text otázky Strana 1. PODMÍNKY Z/1 Máš v družině dost místa na hraní? 01 R/4 Mají děti v družině dostatek místa na hraní? 01 Z/2 Můžeš se v ranní družině dospat, pokud potřebuješ? 01 Z/3 Můžeš

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Kurz práce s informacemi

Kurz práce s informacemi Kurz práce s informacemi Hra - vyučovací metoda Vypracoval: Jakub Doležal (362999) Obsah Hra - vyučovací metoda...4 Didaktická hra...4 Druhy didaktických her...4 Výběr her...6 Rozhodovací hra...7 Paměťová

Více

ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku

ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku ATLETIKA Pohybové hry zaměřené na rozvoj rychlosti Kočka chytá myšku POMŮCKY: mety, značky, kužele, pásky, stopky. MOTIVACE: Kdo je rychlejší kočka nebo myš? Myško, nenech se doběhnout POPIS ČINNOSTI:

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata

Habermaaß-hra 5583. Moje první hra. Život na farmě. Figurky mláďata CZ Habermaaß-hra 5583 Moje první hra Život na farmě Figurky mláďata Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti

Více

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu

MINIHÁZENÁ. Průpravné pohybové hry. Dobití hradu Dobití hradu MINIHÁZENÁ Průpravné pohybové hry Stručná charakteristika hry: cvičení zaměřené na střelbu, přesnost Počet dětí: 6-12 Doba trvání: 15 min. Prostředí: tělocvična, hřiště Pomůcky: míč, kužel

Více

Animals on the island

Animals on the island Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Animals

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-27. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-27 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 5 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Práce s třídním kolektivem. Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut

Práce s třídním kolektivem. Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut Práce s třídním kolektivem Barbora Dědičová Psycholog, rodinný terapeut Vize a cíle dnešního setkání: Všichni se budeme podílet Předáme si vzájemně zkušenosti Něco si odneseme Bude nám tu dobře, zasmějeme

Více

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti.

Jazyková výchova. Materiál slouží k procvičení abecedy. Předpokládá se, že žáci již umí abecedu zpaměti. Šablona č. Ii, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Abeceda Řazení slov podle abecedy Ročník 2. Anotace Materiál slouží k procvičení

Více

RINGO. Průpravné hry. Křížové ringo

RINGO. Průpravné hry. Křížové ringo RINGO Průpravné hry Křížové ringo -výška letu kroužku-pohyb paže vzhůru -rychlá aktuální reakce-manipulace -orientace v prostoru -komunikace -švih zápěstí -rychlý pohyb paže -taktika hry Pomůcky: síť,

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla

Habermaaß-hra 4094. Princezna Kouzelná víla CZ Habermaaß-hra 4094 Princezna Kouzelná víla Princezna Kouzelná víla Paměťová a kreslící hra pro družstva pro 2-4 víly od 4 do 10 let. Autor: Ilustrace: Délka hry: Thilo Hutzler Anja Rieger přibližně

Více

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit Téma Komplexní prosociálnost, mezilidské vztahy a komunikace, spolupráce, pozitivní hodnocení druhých Aplikovaná etická výchova - ochrana přírody a životního prostředí Třída 8. Počet žáků 26 Časový rozsah

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ BALTÍKŮ - 9.ročník - 17.10. a 18.10. 2014 1. Úloha výcvik samuraje (24 bodů) a. Každý samuraj se musí učit. V této úlozu probíhá jeho výcvik. Na ploše se najednou objeví nápis stejný

Více

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla

Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET. Pravidla Dobble HRA PLNÁ DIVOKÉ ATMOSFÉRY A RYCHLÝCH REFLEXŮ 2 AŽ 8 HRÁČŮ DOPORUČENÝ VĚK 6 A VÍCE LET Pravidla Co je to Dobble? Dobble, to je více než 50 symbolů na 55 kartách. Na jedné je vždy 8 různých symbolů

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

STRATEGICKÁ HRA MAGNETIC CHALLENGE

STRATEGICKÁ HRA MAGNETIC CHALLENGE STRATEGICKÁ HRA MAGNETIC CHALLENGE Jen chvilka postačí k pochopení pravidel a k jejich vysvětlení příteli. Magnetická výzva je zábavná, strhující, poučná kombinační hra, která kombinuje hru a zábavu s

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Autorka: Tereza Linhartová

Autorka: Tereza Linhartová Dům zvířata ve 4. a 7. pádě, předložky pod/nad Pracovní list navazuje na lekci, ve které se věnujeme skloňování zvířat, nejprve 4. pád, pak 7.pád. Zvířata jsou vybraná podle toho, aby byla ve stejném rodu

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola Doubrava, okres Karviná, příspěvková organizace Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Dotazník pro rodiče Datum: 28. 04. 2016 Graf 1: Celkový

Více

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová

Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň. Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy 5. lekce: Nekázeň Mgr. Kateřina Lojdová lojdova@pd.muni.cz Kázeň Kázeň dodržování stanovených nebo dobrovolně přijatých norem Kázeň vynucené podřízení se nebo prostředek funkčního

Více

DUST SETUP. následně každý hráč odloží hranou kartu a začíná první kolo. HERNÍ KOLO

DUST SETUP. následně každý hráč odloží hranou kartu a začíná první kolo. HERNÍ KOLO SETUP karty: každý hráč si náhodně vylosuje 6 karet, zvolí jednu a současně s ostatními hráči ji odkryje. města: každý hráč si zvolí barvu jednotek a umístí hlavní město. Při hře dvou, tří a čtyř hráčů

Více

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY

Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY CÍL HRY Hra pro 2 10 hráčů od deseti let. OBSAH HRY 104 hracích karet s čísly 1 104, pravidla hry CÍL HRY Na všech kartách jsou symboly krav. Každá kráva, kterou během hry vezmete, znamená jeden minusový bod.

Více

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301

Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Střední škola a Základní škola Lipník nad Bečvou, Osecká 301 Dotační program na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2014 ( č.j. MŠMT 33220/2013 ) Projekt -

Více

Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování Tělesné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Hrátky a zábavná cvičení Stručná anotace učební jednotky Žáci zažijí několik drobných pohybových her. Žáci řeší pohybové

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Petr Ďoubalík, 2003 ISBN

Úvod. Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2003 Illustrations Petr Ďoubalík, 2003 ISBN Úvod Soubor her a nápadů je připraven jako kartotéka jednotlivých her, z nichž lze čerpat na různých akcích. Jednotlivé listy lze třídit podle typu her a jejich témat. Typy: sociálně psychologické hry

Více

Všichni hráči vzájemně spolupracují a snaží se sestavit stroj času.

Všichni hráči vzájemně spolupracují a snaží se sestavit stroj času. K tobě musí přijít hned na začátku nového kola (to nevědí, neříkej jim to) a vylosují si u tebe jednu kartičku s barvou (to jim řekni). Kartičku si od nich pak (až zjistí, jaká to je) vezmi a už ji znovu

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let.

Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let. Anežka Pekárková, Romana Bredová Výuka 12.10.2011, sudý týden Cíl: Procvičit sčítání a odčítání v různých prostředích Úvodní část: Představení se a úloha na zjištění kolik nám je let. ÚLOHA: Od čísla 100

Více

Pohybové hry do tělocvičny i přírody

Pohybové hry do tělocvičny i přírody Pohybové hry do tělocvičny i přírody Honičky 1. Dvojice kdo je chycený chytá ten druhý z dvojice 2. Honička liška a zajíc Hráči stojí ve dvojicích naproti sobě ve vymezeném území. Utvoří ve stoji stříšku

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Hokejová přípravka Mami, tati, já chci hrát hokej

Hokejová přípravka Mami, tati, já chci hrát hokej Hokejová přípravka Mami, tati, já chci hrát hokej Hledáme recept na radostné bruslení Mgr.Blanka Jiskrová Organizace v přípravce Zimní období: 2(+1)x 60min./týden led 1 x 60min./ týden tělocvična (bazén)

Více

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností.

ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov. Rozvoj verbálních komunikačních dovedností. Název lekce (projektu) Hra o rolích Škola ZŠ Žákovská, Žákovská 1/1006, 736 01 Havířov Vyučující - autor lekce Valentina Komosná Věková skupina 13 14 let Počet dětí 28 Počet dívek 14 Počet chlapců 14 Charakteristika

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

Název: Co všechno poskytuje les

Název: Co všechno poskytuje les Název: Co všechno poskytuje les Téma: Využití lesa, jak se využíval les v minulosti, stará řemesla Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Výukové materiály Předmět (obor): prvouka,

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o...

ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... Zahrajme si hru ŠKODA AUTO přináší několik užitečných tipů, jak si užít cestování autem o... V ánoce jsou i časem cestování. Využijte kreativně dobu, kterou o Vánocích strávíte na cestách za příbuznými,

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Písemná práce jak rozumět zadání

Písemná práce jak rozumět zadání U písemné práce se setkáme se 2 dokumenty: Písemná práce jak rozumět zadání 1) TESTOVÝ SEŠIT 1. strana = informace 2. a další strany = zadání 2) ZÁZNAMOVÝ ARCH 1. strana = volba tématu 2. a další strany

Více

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50)

The Mind. Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! hvězdice vrhací hvězdice. Bílé (1-50) Červené (1-50) The Mind Wolfgang Warsch Pro profesionální telepaty! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Co je na Extreme nového? Na základních pravidlech originální hry The Mind se nic nemění. V

Více

VÝZKUMNÁ EXPEDICE. Minut. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Hry v přírodě, o přírodě, s přírodou. Naděžda Kalábová

VÝZKUMNÁ EXPEDICE. Minut. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Hry v přírodě, o přírodě, s přírodou. Naděžda Kalábová 90 Minut 6 12 Let 30 Účastníků VÝZKUMNÁ EXPEDICE Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Hry v přírodě, o přírodě, s přírodou Naděžda Kalábová Olomoucký a Moravskoslezský kraj Místo konání

Více

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován

ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ. aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ.  Tento projekt je spolufinancován ZBYSLAVIČTÍ BADATELÉ aneb BADATELSKY ORIENTOVANÉ VYUČOVÁNÍ www.zszbyslavice.cz Tento projekt je spolufinancován JAK DLOUHÁ JE MINUTA? METODIKA pracovní list Tento projekt je spolufinancován JAK DLOUHÁ

Více

Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči)

Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči) Přílohy Příloha č. 1: Otázky pokládané respondentům v kvalitativní fázi průzkumu (hráči) O vztahu ke hrám Jaký máte vztah ke hrám? Proč hrajete? Označil byste se za hráče? (učitel - máte děti?) Jaký vztah

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

TEN DĚLÁ TO A TEN ZAS TOHLE

TEN DĚLÁ TO A TEN ZAS TOHLE TEN DĚLÁ TO A TEN ZAS TOHLE B U D U S P I S O V A T E L E M CÍL PROJEKTU: Poznat proces vzniku knihy. Uvědomit si práci spisovatele. OČEKÁVANÉ A KONKRETIZOVANÉ VÝSTUPY: Vzdělávací oblast DÍTĚ A JEHO TĚLO:

Více

ETIKA V LEDNÍM HOKEJI. Požadavky trenérů ČSLH

ETIKA V LEDNÍM HOKEJI. Požadavky trenérů ČSLH ETIKA V LEDNÍM HOKEJI Požadavky trenérů ČSLH CÍLE Rozvoj a růst mladých hráčů Zvýšení účasti, nábor nov Rozvoj dovedností Bezpečné a pozitivní prostředí Zábava a radost ze hry Vzájemný respekt NA TRIBUNĚ

Více

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08

VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 DUM : VY_12_INOVACE_ČT_II/2.08 Škola: Číslo projektu: Název projektu: Název šablony: Název materiálu: Autor materiálu: Datum : 13. 5. 2013 Ročník : Stupeň vzdělávání: Základní škola a Mateřská škola Dobronín,

Více

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity :

Aktivita A. Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : Aktivita A Učitel připraví na viditelné místo následující rekvizity : rostlina v květináči džbán/konev s vodou obrázek/hračku/nebo jiné znázornění slunce zemina dekorativní obal na květináč, zdobná miska

Více

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 %

na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče a) určitě ano 67,5 % b) spíše ano 30 % c) nevím, nedokážu posoudit 0 % d) spíše ne 2,5 % Vyhodnocení dotazníků: rozdáno 100% dotazníků, vráceno 95% dotazníků na některé otázky všichni neodpověděli Dotazník pro rodiče Je atmosféra školy, když ji navštívíte, podle vás pozitivní? a) určitě ano

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

MANUÁL. Rozhodčí třída C

MANUÁL. Rozhodčí třída C MANUÁL Rozhodčí třída C Organizace dne 8h00 8h50 9h00 10h00 10h45 10h55 12h30 13h15 14h45 15h00 16h50 17h00 17h30 - Úvod do hry - Přivítání - Představení účastníků a lektorů - Časový harmonogram - Představení

Více

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky

Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Jitka Pastyříková Bezva hry a rošťárny pro kluky a holky e-kniha Copyright Fragment,

Více

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3)

Seznam příloh. Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Seznam příloh Příloha A: Dotazník sebepojetí školní úspěšnosti dětí (SPAS) Příloha B: Dotazník vztahů ve třídě (B-3) Příloha C: Struktura pro rozhovor s Chlapcem 3 se specifickými poruchami učení Příloha

Více

Cíl hry: Cílem hry je získat počet bodů, který si hráči stanoví na začátku. Body lze získat za slova složená z písmen na vylosovaných kostkách.

Cíl hry: Cílem hry je získat počet bodů, který si hráči stanoví na začátku. Body lze získat za slova složená z písmen na vylosovaných kostkách. Návod PÍSMENKOBRANÍ naučná hra ve 2 variantách - doporučený věk od 7 let - počet hráčů: 2-3 Obsah balení: 1) kostky s písmeny 25 ks 2) sáček 1 ks 3) provázky 3 ks 4) kostka s čísly 1 ks 5) poznámkový blok

Více

Kühnlová, H.: Kapitoly z didaktiky geografie Likavský, P. :Všeobecná didaktika gografie

Kühnlová, H.: Kapitoly z didaktiky geografie Likavský, P. :Všeobecná didaktika gografie Kühnlová, H.: Kapitoly z didaktiky geografie Likavský, P. :Všeobecná didaktika gografie Co obsahuje Plánování výuky, příprava Cíle a obsah vyučování Metody a formy výuky Učebnice (obsah, kvalita) Motivace

Více

NÁZEV AKTIVITY. Čas na přípravu. 7 lístečků pro každého žáka (viteály) Venkovní prostředí, cesta, les, louka

NÁZEV AKTIVITY. Čas na přípravu. 7 lístečků pro každého žáka (viteály) Venkovní prostředí, cesta, les, louka NÁZEV AKTIVITY 5 minut 7 lístečků pro každého žáka (viteály) Venkovní prostředí, cesta, les, louka Po dobu výletu (celý den nebo dle potřeby) Každý dostanete sedm viteálů (životů) a do konce výletu se

Více

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK

PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PRAVIDLA: ÚROVEŇ 4 BALÍČEK VS BALÍČEK PŘÍPRAVA NA HRU Každý hráč si připraví balíček s 20 kartami hrdinů a s 20 kartami zbraní. Do balíčku může dát maximálně 4 karty stejného typu (např. 4 Naftové rytíře

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Klima školy - varianta pro rodiče

Klima školy - varianta pro rodiče Základní škola a Mateřská škola Neznašov Klima školy - varianta pro rodiče výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy - 2015/2016 (červen) Datum: 26. 05. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy

Více

Téma č.2 - Boudo, budko

Téma č.2 - Boudo, budko KA 03: Využití spontánnosti předškolních dětí v objevování psané řeči a hledání způsobů jejího uchopení" Téma č.2 - Boudo, budko Učící se málotřídky (CZ. 02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000522) 1 Klíčové kompetence:

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Tělesová síť kvádru a krychle 2 vyučovací hodiny

Více

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků

Habermaaß-hra 2404. Domino Had z číslic a obrázků CZ Habermaaß-hra 2404 Domino Had z číslic a obrázků Domino Had z číslic a obrázků Barevná a veselá paměťová hra s čísly pro 2-4 děti ve věku od 4 let. Obsahuje i variantu pro jednoho hráče. Design: Jutta

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min.

úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. úplně vás zelektrizuje! Markus Schleininger Reinhard Staupe Heinz Wüppen Počet hráčů: 1-12 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 15 min. Myšlenka hry 1.) V každém kole se hodí jedno číslo (2-12). Každý hráč

Více