TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S"

Transkript

1 TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ BÍLÉ VANY ROMAN ČERNÝ, 1.S

2 VÝHODY KONSTRUKCE BÍLÉ VANY Ve srovnání s tradičními hydroizolačními systémy poskytuje "bílá vana" následující výhody: Statická a těsnicí funkce v jednom Zjednodušené statické a konstrukční principy navrhování Snadná a rychlá výstavba, žádné dodatečné aplikace hydroizolační vrstvy (méně pracovních kroků) Odolný a integrální hydroizolační systém Bez drenáží a sektorových hydroizolačních systémů pro dodatečnou injektáž Jednoduché výkopové práce a minimální příprava podkladu Relativní nezávislost na povětrnostních podmínkách Úniky mohou být odhaleny a opraveny snadněji v kterékoliv fázi výstavby nebo používání Systém je méně citlivý na vnější poškození Všechny tyto výhody vedou k nákladově efektivnímu řešení i s nižšími požadavky na logistiku a další prvky při výstavbě.

3 OBECNĚ.. Hydroizolaci spodní stavby lze provést několika způsoby, všechny jsou více či méně funkční. Který z nich vybrat a který je tím nejlepším řešením, je složitá otázka, jejíž zodpovězení závisí na celé řadě kritérií. Je známo, že beton má být navržen tak, aby byl vodonepropustný pro tlakovou vodu. To vyžaduje pečlivý návrh betonové směsi za použití přísad a příměsí které dokáží udržet beton vodonepropustný. Toho muže být dosaženo použitím nátěrů, hydroizolačních fólií apod. Pro vodonepropustný beton existuje spousta definic. Obecně jsou však známy tyto: Vodonepropustný beton Vodonepropustný betonový systém Konstrukce bílé vany

4 VODONEPROPUSTNÝ BETON Vodonepropustný beton popisuje betonovou směs, která je nepropustná pro vodu a návrh je zaměřen na kvalitu betonu, který byl modifikován pomocí přísad, jako jsou superplastifikátory a blokátory pórů. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o betonovou směs, nejsou brány v úvahu konstrukční prvky jako dilatace a další návrhy konstrukce. Proto použití samotného vodonepropustného betonu neznamená těsnost betonové konstrukce.

5 VODONEPROPUSTNÝ BETONOVÝ SYSTÉM Tento termín definuje konstrukci složenou z vodonepropustného betonu a řešení pro utěsnění pracovních a dilatačních spár v jednoduchých betonových konstrukcích jako jsou např. sklepy nebo nádrže a jímky. Při stavbě vždy řešíme napojení spodní desky na stěny, dilatační spáry a prostupy. Aby bylo zajištěna odpovídající úroveň vodonepropustnosti je nutné dodržovat obecné pokyny pro návrh betonové směsi, betonáž, návrh konstrukce a těsnicích prvků.

6 BÍLÁ VANA Další úroveň vodonepropustné konstrukce je koncept bílé vany. Ta je definována zejména ve střední Evropě již po mnoho desetiletí. Kromě vodonepropustného betonu zahrnuje celý koncept činností od projektu a plánování všech operací prováděných v průběhu výstavby až po kontrolu na stavbě. Všechny tyto kroky jsou důležité k získání vodonepropustné betonové konstrukce. Jedním z hlavních prvků je opět použití vodonepropustného betonu s důrazem na řízení vzniku trhlin. K dosažení tohoto cíle musí být všechny vzniklé trhliny menší než je definovaná velikost a nesmí se vyskytovat žádné konstrukční trhliny procházející celou tloušťkou konstrukce. Různé národní standardy pro konstrukcí bílé vany vyžadují maximální šířku trhliny 0,2 mm. Důležitými prvky, které ovlivňují vznik trhlin jsou:

7 NÁVRH BETONOVÉ SMĚSI Optimalizace granulometrie a vodního součinitele; výběr vhodného typu cementu; zlepšení reologie (deformování) a použití různých přísad jako zpomalovačů, redukce smrštění, blokátorů pórů, superplastifikátorů... Všechny tyto prvky ovlivňují vznik trhlin v betonu. Zatékání a koroze výztuže v místě nekvalitně provedené pracovní spáry mezi základovou deskou a podzemní stěnou.

8 TLOUŠŤKA BETONU Homogenní tloušťka betonu, a to bez jakékoli změny tloušťky snižuje lokální napětí. Minimální tloušťka betonu 250 mm pro stěny a desky je ověřenou hodnotou. STUPEŇ VYZTUŽENÍ To je klíčový konstrukční prvek k omezení vzniku trhlin. Množství ocelové výztuže je obvykle podstatně vyšší než je zapotřebí pouze pro strukturální integritu. Výpočet minimálního stupně vyztužení a distribuci oceli by měl být proveden statikem s odpovídajícími znalostmi a zkušenostmi. TVAR A ROZLOŽENÍ Chceme-li snížit napětí v rámci konstrukce a uspořádání bílé vany, musí být konstrukce navrženy v jedné úrovni a v jednoduchém čtvercovém nebo obdélníkovém tvaru. Je třeba se vyhnout změnám výšky nebo vnitřním rohům.

9 Zatékání nekvalitně provedenou pracovní spárou mezi základovou deskou a suterénní stěnou Sanace pracovní spáry pomocí krystalizační ucpávky

10 Plošná aplikace krystalizačního nástřiku na suterénní stěnu Sanace kaveren pomocí krystalizační ucpávky

11 Tradiční návrh konstrukce železobetonové základové desky, není vhodný pro koncept "bílé vany" Vhodný návrh konstrukce "bílé vany": jednoduchý tvar, homogenní tloušťka, žádné změny výšky. Červená část bude navržena ve vysoké kvalitě betonu (vodonepropustný beton)

12 návrh pracovních a dilatačních spár musí být proveden v souladu se smršťováním betonu a jednotlivými kroky betonáže pracovní a dilatační spáry musí být umístěny tak, aby konstrukci rozdělovaly na pravidelné čtvercové prvky pro maximální snížení napětí konstrukční požadavky se mohou lišit v závislosti na způsobu a účelu použití Pro těsnění pracovních a dilatačních spár se používají spárové pásy nebo profily na bázi plastů. Pro pracovní spáry a prostupy pak např. bobtnavé profily nebo tmely. Jako záložní systém se umisťují injektážní hadičky.

13 Podklad Chceme-li snížit tření mezi betonovou deskou a podkladem, musíme umístit na podklad dvojitou vrstvu fólie Ukládání betonu Konstrukce, bednění a vyztužení musí umožnit dobrou a snadnou betonáž. Je nutné zajistit správné ukládání betonu, aby se zabránilo nestejnoměrnému namáhání, únikům, špatnému hutnění nebo segregaci betonu. Toho lze dosáhnout tím, že se dilatační celky betonují nepřetržitě v jednom kroku. Současně s omezením výšky ukládání na 1,0 m a opatrným hutněním čerstvého betonu lze významně omezit vznik dutin a kaveren. Vytvrzování Dostatečné vytvrzení po dobu alespoň tří dní při použití zakrytí fólií nebo ochranným zástřikem. Vhodné je také pozdější odbednění. Obecně je třeba zabránit vzniku trhlin v důsledku nadměrného vysychání.

14 ZÁVĚR Při volbě koncepce ochrany spodní stavby proti vodě a vlhkosti je nutné vždy vycházet z konkrétních podmínek dané stavby se zohledněním všech parametrů. Nelze tedy objektivně stanovit, zda tím nejlepším univerzálním řešením pro každou stavbu jsou povlakové hydroizolace nebo bílá základová vana. Nicméně je jasné, že tím nejhorším způsobem ochrany spodní stavby proti vodě a vlhkosti je ten, který je navržen bez hlubší analýzy problému, s nekritickým protěžováním pouze jedné technologie a bez objektivního porovnání všech dostupných variant. Složitý a zodpovědný rozhodovací proces při návrhu je to, co odlišuje profesionály od poučených amatérů.

15

16 NÁVRH A POSOUZENÍ SYSTÉMU HYDROIZOLAČNÍ OCHRANY Systém hydroizolační ochrany je třeba chápat jako soustavu architektonických, konstrukčních a organizačních opatření zkombinovaných tak, aby bylo s co nejvyšší spolehlivostí dosaženo požadované účinnosti hydroizolační ochrany. Systém hydroizolační ochrany je třeba řešit již od fáze investičního záměru. Největší vliv na spolehlivost hydroizolační ochrany budou mít rozhodnutí o rozsahu a hloubce suterénu (také lze rozhodnout, že se nebude realizovat). Tato kapitola je pomůckou pro porovnání různých druhů hydroizolačních konstrukcí jako součástí systémů hydroizolační ochrany suterénů staveb. Popisuje rozhodující architektonická, konstrukční a organizační opatření ovlivňující výslednou spolehlivost hydroizolační konstrukce jako tzv. prvky spolehlivosti. Autoři se domnívají, že každou hydroizolační konstrukci lze popsat zde uvedeným výčtem prvků spolehlivosti ohodnocených podle stupnic. Díky tomu lze vybrat ty konstrukce, které umožňují spolehlivě (na 95 %) splnit zadaný požadavek na hydroizolační účinnost. Pokud se metodika osvědčí, bude publikace doplňována o hodnocení dalších hydroizolačních konstrukcí.

17 TRVANLIVOST SYSTÉMU HYDROIZOLAČNÍ OCHRANY JE DÁNA TRVANLIVOSTÍ NEJSLABŠÍHO PRVKU Prvky spolehlivosti systému vnější hydroizolační ochrany mimo hydroizolační konstrukci: výšková a půdorysná členitost objektu přístupnost hydroizolačních konstrukcí pro případnou opravu možnost upravit hydrofyzikální namáhání spolehlivost a počet hydroizolačních konstrukcí a jejich vzájemné spojení (např. zamezení šíření vody ve spáře mezi povlakovou hydroizolační konstrukcí a plošnou nosnou konstrukcí) popř. konstrukcí dodatečně aktivovatelných

18 Prvky spolehlivosti systému vnitřní hydroizolační ochrany zabudované v hydroizolační konstrukci obsahující povlakovou hydroizolaci: kontrola funkce při předání hydroizolační konstrukce 1. orientační 2. objektivně namátková 3. objektivní plošná pojištěné nebo kontrolované spoje možnost lokalizace poruchy 1. poruchu nelze lokalizovat 2. lze lokalizovat bod, kde se nachází porucha 3. lze lokalizovat plochu, ve které se nachází porucha možnost aktivace hydroizolační funkce * 1. nelze aktivovat 2. lze aktivovat jednou 3. lze aktivovat opakovaně závislost spolehlivosti na druhu stavební jámy ** závislost spolehlivosti na řešení kontaktu dna a stěn jámy *** potřeba ochranné vrstvy 1. není 2. je vodonepropustnost

19 * Aktivací v oboru hydroizolační techniky rozumíme zvodotěsnění hydroizolační konstrukce předem definovaným způsobem, pokud možno ještě před předáním stavby do užívání, pokud se při kontrole ukáže, že je netěsná. ** Obvyklé varianty druhů stavební jámy: otevřená jáma svislé izolace se provádějí na stěnu suterénu, zpětný spoj pažená jáma svislé izolace se provádějí na nosný plášť hydroizolace před realizací stěn suterénu otevřená s minivanou hydroizolace je ze dna vytažena na nízkou přizdívku, po provedení suterénní stěny je přizdívka ubourána a svislá hydroizolace napojena na obnaženou hydroizolaci

20 *** Obvyklé možnosti řešení kontaktu dna a stěn stavební jámy: společný pokles dna a nosné konstrukce hydroizolačního povlaku pokles dna jámy vůči nosné konstrukci svislého hydroizolačního povlaku

21 PŘÍKLADY HYDROIZOLAČNÍCH KONSTRUKCÍ 1. jeden pás nebo fólie s kontrolou provedení před předáním povlaku vizuálně a jehlou nebo jiskrovou zkouškou 2. jeden pás nebo fólie s kontrolou provedení před předáním povlaku vizuálně a kontrol a spojů podtlakem (zkušební zvony) nebo více pasů mezi sebou plošně spojených s vystřídanými spoji 3. jeden pás nebo fólie s kontrolou provedení před předáním povlaku vizuálně a kontrol a spojů tlakem (spoj s kontrolním kanálkem dvojitý svár nebo přeplátování) 4. dva pasy nebo fólie s kontrolou provedení před předáním povlaku vizuálně a kontrolou spojů i plochy kdykoli tlakem (Dualdek), při určitém konstrukčním uspořádání lze aktivaci opakovat 5. vodonepropustná betonová konstrukce 6. betonová konstrukce, např. betonem prolévané betonové tvarovky, klasická žb. konstrukce dimenzovaná z hlediska potřeb statiky 7. kombinace jeden pás nebo fólie s kontrolou provedení před předáním povlaku vizuálně a kontrola spojů podtlakem (zkušební zvony) nebo více pásů mezi sebou plošně spojených s vystřídanými spoji liniově napojený na nosnou betonovou konstrukci 8. vodonepropustná betonová konstrukce + bentonitová rohož

22 ZDROJE: Technologie provádění bílé vany: Návrh a posouzení systému hydroizolační ochrany: ctvi/02a015/bila_vana_vodonepropustny_beton.ht ml stránky 13-16

Podklady pro cvičení. Úloha 6

Podklady pro cvičení. Úloha 6 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 6 Ochrana spodní stavby proti vodě a vlhkosti Podrobný návrh hydroizolační obálky spodní stavby, zahrnující komplexní návrh konstrukčněmateriálového

Více

Bílé vany, krystalizace

Bílé vany, krystalizace ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Bílé vany, krystalizace Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 LS 2012/13 Bílé vany, krystalizace Konstrukce

Více

Ochrana spodní stavby. proti působení a účinkům podzemní vody a vlhkosti. Jaroslav SYNEK. Ochrana spodní stavby

Ochrana spodní stavby. proti působení a účinkům podzemní vody a vlhkosti. Jaroslav SYNEK. Ochrana spodní stavby proti působení a účinkům podzemní vody a vlhkosti Jaroslav SYNEK 1 OCHRANA SPODNÍ STAVBY II POVLAKOVÉ IZOLACE 2 Konstrukce nechráněná ^částečně chráněná Konstrukce chráněná povlakovou hydroizolací černá

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty

Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami. Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Vodotěsný beton ZAPA AQUASTOP vs. beton s krystalizačními přísadami Ing. Tomáš ZNAJDA, Ph.D. technolog speciální produkty Obsah: Vodotěsný beton Beton pro bílou vanu Krystalizační, těsnící a jiné přísady

Více

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák

SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY. Viktor Slezák SPECIÁLNÍ BETONY A ZAJIŠTĚNÍ KVALITY Viktor Slezák Náplň přednášky Úvod Zajištění kvality na stavbě Předpisy a Všeobecný návod na použití betonu Vodostavební beton a koncepce konstrukce bílé vany Ošetřování

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m.

Spodní stavba. Hranice mezi v tabulce uvedenými typy hydrofyzikálního namáhání se doporučuje provést přetažením hydroizolace v rozsahu 0,3 m. Spodní stavba Ochrana před pronikání podpovrchové vody (zemní vlhkosti, prosakující vodě a podzemní vodě) do konstrukcí je prováděna převážně povlakovou tj. vodotěsnou hydroizolací a to převážně asfaltovými

Více

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT

Sanace spodních staveb injektážemi. Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT Sanace spodních staveb injektážemi Ing. Marek Novotný, Ph.D. soudní znalec A.W.A.L. s.r.o., FA ČVUT marek.novotny.izolace@email.cz +420 724 258 500 Základní systémy injektáže do země - na vnější stranu

Více

Vodotěsné izolace spodních staveb

Vodotěsné izolace spodních staveb Vodotěsné izolace spodních staveb Vodotěsné izolace spodních staveb navrhované proti tlakové vodě jsou v rámci technického řešení stavebních objektů velmi významným prvkem. Nevhodným řešením (materiálovým

Více

Prezentace- Výstavba bílé vany

Prezentace- Výstavba bílé vany Prezentace- Výstavba bílé vany Vypracoval: Ondřej Dušek Třída: 2.S Školní rok: 2017/18 Úvod Často vyhledávaná alternativa řešení hydroizolačních systémů pro technologii zakládání stavby Jedná se o vodonepropustnou

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Izolace spodní stavby. KUTNAR Izolace spodní stavby Skladby a detaily únor 2009 konstrukční a materiálové řešení

Izolace spodní stavby. KUTNAR Izolace spodní stavby Skladby a detaily únor 2009 konstrukční a materiálové řešení Izolace spodní stavby KUTNAR Izolace spodní stavby Skladby a detaily únor 2009 konstrukční a materiálové řešení 1 Izolace spodní stavby DEKTRADE a.s., 2008 ISBN 978-80-87215-03-6 2 Izolace spodní stavby

Více

D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ

D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Údolní 2188 390 02 T á b o r tel.: 381 489 118 BOŽEJOVICE KANALIZACE a ČOV Město J i s t e b n i c e D.1.2 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ Zak.č. : 16 01 30 3 Stupeň : Datum : Březen 2016 Kraj : Jihočeský

Více

Systém těsnících prvků do bílých van PENTAFLEX

Systém těsnících prvků do bílých van PENTAFLEX Systém těsnících prvků do bílých van PENTAFLEX Návrh konkrétních detailů těsnění: 1) Těsnění pracovních spár mezi základovou deskou a stěnou bude realizováno pomocí těsnících plechů PENTAFLEX KB. Jedná

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH 1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY HYDROIZOLACÍ SPODNÍ STAVBY 2 2. ROZDĚLENÍ HYDROIZOLACÍ SPODNÍ STAVBY A POPIS TECHNICKÝCH PODMÍNEK ZPRACOVÁNÍ ASFALTOVÝCH HYDROIZOLAČNÍCH PÁSŮ 3.

Více

Podklady pro cvičení- II. blok. Úloha 9

Podklady pro cvičení- II. blok. Úloha 9 Pozemní stavby 1 Podklady pro cvičení- II. blok Cíl úlohy Úloha 9 Spodní stavba a její ochrana proti vodě a vlhkosti Komplexní návrh konstrukcí spodní stavby podsklepeného objektu pro jednu vybranou variantu

Více

Vodotěsné izolace spodní stavby. Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec Ing. Ivan Misar, Ph.D. 537 +420 724 258 500 marek.novotny.izolace@email.

Vodotěsné izolace spodní stavby. Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec Ing. Ivan Misar, Ph.D. 537 +420 724 258 500 marek.novotny.izolace@email. Vodotěsné izolace spodní stavby Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec Ing. Ivan Misar, Ph.D. 537 +420 724 258 500 marek.novotny.izolace@email.cz 1 Ochrana objektů před spodní vodou Tento Zvodotěsnění

Více

Sanace vlhkého zdiva

Sanace vlhkého zdiva VUT Praha, fakulta architektury Ústav stavitelství 15 123 STUDIJNÍ MATERIÁLY pedmt: POZEMNÍ STAVITELSTVÍ 4 bakaláský studijní program 2. roník 4. semestr témata: modrá Hydroizolace spodní stavby žlutá

Více

Rampa ke garážím, Šrámkova ul. Severní terasa, Ústí nad Labem STAVEBNĚ TECHNICKÝ A STATICKÝ POSUDEK

Rampa ke garážím, Šrámkova ul. Severní terasa, Ústí nad Labem STAVEBNĚ TECHNICKÝ A STATICKÝ POSUDEK Stavba : Rampa ke garážím, Šrámkova ul. Severní terasa, Ústí nad Labem Část projektu : Stavební a statická STAVEBNĚ TECHNICKÝ A STATICKÝ POSUDEK Teplice 05/2013 Vypracoval : Ing. Jan Slavata 2 1.Výchozí

Více

Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 KP2K - cvičení 2011/12. Konstrukce pozemních staveb 2 - K. Podklady pro cvičení. Úloha 4

Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 KP2K - cvičení 2011/12. Konstrukce pozemních staveb 2 - K. Podklady pro cvičení. Úloha 4 Konstrukce pozemních staveb 2 - K Podklady pro cvičení Úloha 4 Spodní stavba a její ochrana proti vodě a vlhkosti Cíl úlohy Komplexní návrh konstrukcí spodní stavby podsklepeného objektu pro jednu vybranou

Více

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY

14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ DETAILY V OBRAZE Část 14, Díl 7, Kapitola 2.1, str. 1 14/7.2 RAŽENÉ PODZEMNÍ STAVBY 14/7.2.1 KONVENČNÍ METODA RAŽBY Konvenční metodou ražby rozumíme především tzv. Novou rakouskou

Více

Spodní stavba. Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví.

Spodní stavba. Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví. SPODNÍ STAVBA Spodní stavba Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví. Ing. Ctibor Hůlka Ing. Radim Mařík Ing. Lubomír Odehnal Ing. Pavel Štajnrt

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 5

Podklady pro cvičení. Úloha 5 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 5 Spodní stavba Komplexní návrh konstrukcí spodní stavby podsklepeného objektu pro jednu vybranou variantu konstrukčního systému z úlohy 1. Součástí

Více

PS4-CV- IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY

PS4-CV- IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY Ing. Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 24) březen 2009 Zásady návrhu hydroizolačního řešení spodní stavby provedení inženýrsko-geologického průzkumu zpráva inženýrsko-geologického

Více

Hydroizolace spodní stavby

Hydroizolace spodní stavby Pozemní stavitelství I. Hydroizolace spodní stavby Zpracoval: Zdeněk Peřina, Ing. Hydroizolace Úvod: oxidovanéasfalty s lepenkovou vložkou nastavitelné pásy 50. léta 20. století plastovéfólie 60. léta

Více

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex

Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex Přemosťující spoje použití systému SanaxFlex 1 1. Úvod Často je technicky obtížné utěsnit spáry, ve kterých dochází k velkým pohybům, a opravit staré, bitumeny utěsněné, spáry tradičními způsoby. Přemosťující

Více

Hydroizolace spodní stavby

Hydroizolace spodní stavby ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Hydroizolace spodní stavby Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof.

Více

Hydroizolace spodní stavby

Hydroizolace spodní stavby ČVUT v Praze Fakulta stavební PS01 - POZEMNÍ STAVBY 1 Hydroizolace spodní stavby doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní přednášky KP20 prof.

Více

REALIZACE TERASY S LEPENOU DLAŽBOU

REALIZACE TERASY S LEPENOU DLAŽBOU REALIZACE TERASY S LEPENOU DLAŽBOU SKLADBY STŘEŠNÍCH TERAS SE PROVÁDÍ V RŮZNÝCH MATERIÁLOVÝCH A KONSTRUKČNÍCH ŘEŠENÍCH. V TOMTO ČLÁNKU SE ZAMĚŘÍME NA TERASY, KDE PROVOZNÍ SOUVRSTVÍ JE POLOŽENO NA JEDNOPLÁŠŤOVÉ

Více

NÁROČNÁ SANACE SUTERÉNU ADMINISTRATIVNÍHO A VÝROBNÍHO OBJEKTU V PRAZE

NÁROČNÁ SANACE SUTERÉNU ADMINISTRATIVNÍHO A VÝROBNÍHO OBJEKTU V PRAZE NÁROČNÁ SANACE SUTERÉNU ADMINISTRATIVNÍHO A VÝROBNÍHO OBJEKTU V PRAZE Jiří Tokar Centrum technické normalizace DEK a.s. Abstrakt Příspěvek popisuje historii zatékání vody do suterénu objektu v podmínkách

Více

Konstrukce spodní stavby

Konstrukce spodní stavby ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Konstrukce spodní stavby doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na původní

Více

Smykové trny Schöck typ ESD

Smykové trny Schöck typ ESD Smykové trny Schöck typ kombinované pouzdro HK kombinované pouzdro HS pouzdro HSQ ED (pozinkovaný) ED (z nerezové oceli) -B Systémy jednoduchých trnů Schöck Obsah strana Typy a označení 36-37 Příklady

Více

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318

Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. jpasek@bivs.cz Katedra 104, místnost 318 Úvod do pozemního stavitelství Nosné konstrukce 1. Svislé konstrukce 2. Vodorovné konstrukce 3. Konstrukční

Více

Plošné základy a soklová oblast budov

Plošné základy a soklová oblast budov ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Plošné základy a soklová oblast budov doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti

Více

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S SANAČNÍ TECHNOLOGIE: 1. Vnější hydroizolační systém Svislé izolace Drenáž Ochrany izolace Zateplení zdiva pod úrovní terénu Dodatečná vodorovná izolace

Více

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín

Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Obrázek Metra Obrázek Metra Zkušenosti s aplikací stříkané hydroizolace ve stanici Veleslavín Ing. Linda Vydrová, Metrostav a.s. / Divize 8 18.3.2013 1 1 1. Stanice Veleslavín - situace 2. Základní technické

Více

Schöck Dorn typ ESD s kombinovaným pouzdrem

Schöck Dorn typ ESD s kombinovaným pouzdrem SCHÖCK DORNSYSTEME ESD-SQ ESD-S ESD-K ED ED ESD-B -S, ESD-SQ, ESD-K a ESD-B Obsah Příklady použití / Detaily...........................................................26-27 Rozměry........................................................................

Více

Konstrukce spodní stavby

Konstrukce spodní stavby ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Konstrukce spodní stavby Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Vodotěsné izolace spodní stavby. Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec

Vodotěsné izolace spodní stavby. Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec Vodotěsné izolace spodní stavby Ing. Marek Novotný, Ph.D., soudní znalec 537 +420 724 258 500 marek.novotny.izolace@email.cz 1 Obecně Pro správné technické řešení systému ochrany objektu před hydrogeologickým

Více

Základové konstrukce (2)

Základové konstrukce (2) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (2) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou -

Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - Radim Kokeš Předsazené -předsazené před obvodový plášť - kotvené k vnitřními nosnému plášti pomocí ocelových spojek - svislý styk tvořen betonovou zálivkou - zejména soustavy VVÚ ETA a T08B Zapuštěné -

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY SE SYSTÉMEM PlayBlok, PlayBlok II, WallfishBlok a Lidovka 1) Tvarovky jsou svojí rozměrovou přesností určeny pro suché zdění bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU K SUCHÉMU ZDĚNÍ PLAYBLOK 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY ZDĚNÍ TVAROVEK KB 1) Tvarovky jsou určené pro zdění na spáru ložnou a styčnou o tl. 8 10 mm. 2) Základními modulovými rozměry tvarovek systému KB je šířka 400mm a výška 200 mm (včetně

Více

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.steelcrete.cz

RYCHLOST BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST. www.steelcrete.cz BEZ PŘÍPOJKY VODY BEZ EL. PROUDU JEDNODUCHOST REALIZACE HOSPODÁRNOST RYCHLOST www.steelcrete.cz Definice a vlastnosti Beton a výztuž přímo z mixu / autodomíchávače STEELCRETE je beton podle ČSN EN 206-1/Z3

Více

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvar ovky PlayBlok tvar ovky WallFishBlok PlayBlok a WallFishBlok NOVINKA! KB PlayBlok zkosení hrany po celém obvodu pohledové plochy výška zkosení 7 mm označení povrchové úpravy v kódu

Více

Betony pro spodní stavby bílé vany. Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud

Betony pro spodní stavby bílé vany. Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud Betony pro spodní stavby bílé vany Kristýna Chmelíková Oldřich Žalud Spodní stavba Bytové, administrativní, rodinné domy Podsklepit x nepodsklepit Praha a okolí peníze velikost pozemku parkování Spodní

Více

NÁVRH SPOLEHLIVÉ HYDROIZOLACE V REVIZI ČSN HYDROIZOLACE STAVEB ČSN

NÁVRH SPOLEHLIVÉ HYDROIZOLACE V REVIZI ČSN HYDROIZOLACE STAVEB ČSN NÁVRH SPOLEHLIVÉ HYDROIZOLACE V REVIZI ČSN 73 0600 HYDROIZOLACE STAVEB ČSN 73 0600 01 02 04 ZÁMĚRY REVIZE Současné znění normy Hydroizolace staveb vydané pod číslem 73 0600 je platné od roku 2000. Norma

Více

Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění

Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění Studium vlastností betonů pro vodonepropustná tunelová ostění Autor: Adam Hubáček, VUT, WP4 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v

Více

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ - PŘÍLOHA B NEPROPUSTNOST PODLOŽNÍHO MATERIÁLU PO NAMÁHÁNÍ POHYBEM - TAHOVÉ A SMYKOVÉ ZATÍŽENÍ

ETAG 022 ŘÍDICÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ - PŘÍLOHA B NEPROPUSTNOST PODLOŽNÍHO MATERIÁLU PO NAMÁHÁNÍ POHYBEM - TAHOVÉ A SMYKOVÉ ZATÍŽENÍ Evropská organizace pro technická schválení European Organisation for Technical Approvals Europäische Organisation für Technische Zulassungen Organisation Européenne pour l Agrément Technique ETAG 022

Více

ZMĚNA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE PRO AKCI: STAVEBNÍ ÚPRAVY BYTOVÉHO DOMU NA ULICI DUBKOVÁ Č.P. 1541 A Č.P. 1542, 756 61, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

ZMĚNA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE PRO AKCI: STAVEBNÍ ÚPRAVY BYTOVÉHO DOMU NA ULICI DUBKOVÁ Č.P. 1541 A Č.P. 1542, 756 61, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM ZMĚNA PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE PRO AKCI: STAVEBNÍ ÚPRAVY BYTOVÉHO DOMU NA ULICI DUBKOVÁ Č.P. 1541 A Č.P. 1542, 756 61, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Stavba : Stavební úpravy bytového domu na ulici Dubková č.p. 1541

Více

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz

TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok. www.kb-blok.cz TVAROVKY PlayBlok tvarovky PlayBlok tvarovky WallFishBlok prvky tvarovek PlayBlok perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace použití str. perokresba název výrobku povrchová úprava barevné

Více

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek

Základy: Základy: Ing. et Ing. Petr Kacálek. Ing. et Ing. Petr Kacálek Navrhování základových konstrukcí Základy jsou konstrukční nosné prvky stavebních objektů, které zabezpečují přenášení účinků stavby (svislých nosných konstrukcí = zatížení) do základové půdy. Základy

Více

TECHNICKÝ LIST TECHNICKÝ LIST

TECHNICKÝ LIST TECHNICKÝ LIST E 439 - Anhydrid CA-C-F7 Číslo výrobku Popis výrobku Potěr na anhydritové bázi pro vnitřní podlahy v občanské výstavbě. Složení E 439 je suchá směs sestávající z anhydritu, klasifikovaných písků a specifických

Více

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA

TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA TECHNOLOGICKÉ ZÁSADY VÝSTAVBY ZE SYSTÉMU SUCHÉMU ZDĚNÍ LIDOVKA 1) Tvarovky jsou díky své rozměrové přesnosti určeny ke zdění na sucho, bez nutnosti použití malty, lepidla či jiného tmelu. Spáry jsou tvořeny

Více

KPG SPODNÍ STAVBA KONSTRUKCE PODZEMÍ. Spodní stavba (podzemní část objektu) tvoří přechod mezi horní stavbou, základy a základovou půdou

KPG SPODNÍ STAVBA KONSTRUKCE PODZEMÍ. Spodní stavba (podzemní část objektu) tvoří přechod mezi horní stavbou, základy a základovou půdou KPG SPODNÍ STAVBA KONSTRUKCE PODZEMÍ Spodní stavba (podzemní část objektu) tvoří přechod mezi horní stavbou, základy a základovou půdou Normy: ČSN 73 0037 Zemní tlak na stavební konstrukce (1992) ČSN 73

Více

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE

DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE DEFINITIVNÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB Z HLEDISKA BETONÁŘE Ing. Michal Sedláček, Ph.D. Tunelářské odpoledne 3/2011 14.9.2011 NAVRHOVÁNÍ DEFINITIVNÍHO OSTĚNÍ - základní předpisy - koncepce návrhu - analýza

Více

Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10. Betonuniversity 2011

Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10. Betonuniversity 2011 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ PODLAH, VOLBA MATERIÁLŮ Ing. Jiří TOKAR, Ing. Zdeněk Plecháč ATELIER DEK, DEK a.s. Tiskařská 10/257 Praha 10 Betonuniversity 2011 1 KONSTRUKČNÍ ZÁSADY PŘI NAVRHOVÁNÍ PODLAH,

Více

Construction. Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika. Sika CZ, s.r.o.

Construction. Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika. Sika CZ, s.r.o. Construction Výrobky stavební chemie Sika tunelové a podzemní stavby, zakládání, geotechnika Sika CZ, s.r.o. Transportbeton + prefabrikace přísady do betonů řešení náročných technologií betonáží speciální

Více

Dilatace nosných konstrukcí

Dilatace nosných konstrukcí ČVUT v Praze Fakulta stavební PSA2 - POZEMNÍ STAVBY A2 (do roku 2015 název KP2) Dilatace nosných konstrukcí doc. Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb Zpracováno v návaznosti na

Více

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah

2.2.4. www.velox.cz VODOROVNÉ KONSTRUKCE 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ. Zpět na obsah 2.2.4.1 POPIS STROPNÍCH KONSTRUKCÍ 1. Stropy s využitím prefabrikovaných stropních prvků jako ztraceného bednění 1.1 s vytvořením ŽB monolitických žebírkových stropů osové vzdálenosti žeber - 00 mm s šířkou

Více

Návrh skladby a koncepce sanace teras

Návrh skladby a koncepce sanace teras Návrh skladby a koncepce sanace teras Bytový dům Kamýcká 247/4d 160 00 Praha - Sedlec Zpracováno v období: Březen 2016 Návrh skladby a koncepce sanace střešního pláště Strana 1/8 OBSAH 1. VŠEOBECNĚ...

Více

PS4-CV- IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY

PS4-CV- IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY IZOLACE SPODNÍ STAVBY Ing. Jaroslava Babánková Strana 1 (celkem 34) únor 2015 Zásady návrhu hydroizolačního řešení spodní stavby provedení inženýrsko-geologického průzkumu zpráva inženýrsko-geologického

Více

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ

2.1.3. www.velox.cz TECHNICKÉ VLASTNOSTI VÝROBKŮ Podrobné technické vlastnosti jednotlivých výrobků jsou uvedeny v následujících přehledných tabulkách, řazených podle jejich použití ve stavebním systému VELOX: desky (VELOX WS, VELOX WSD, VELOX WS-EPS)

Více

Technologie stavby bílé vany

Technologie stavby bílé vany Technologie stavby bílé vany Trendy v izolacích spodní stavby Ne zcela vyhovující spolehlivost, pracnost a komplikovanost povlakových izolací vyžadující technologické přestávky vedly v sedmdesátých letech

Více

Přednáška 4 Základové konstrukce

Přednáška 4 Základové konstrukce BH 02 Nauka o pozemních stavbách Přednáška 4 Přednášející: Ing. Radim Kolář, Ph.D. 13. 10. 2014 Návrh základů Ústav pozemního stavitelství 1 NÁVRH ZÁKLADŮ Základ musí být navržen tak, aby bezpečně přenesl

Více

ČOV Technická zpráva Stavební část

ČOV Technická zpráva Stavební část ČOV Technická zpráva Stavební část strana 1 OBSAH: 1. Základní specifikace objektu 2. ČOV - úpravy stavební část 2.1 Česle + lapák písku 2.2 Denitrifikační nádrž 2.3 Aktivační nádrž 2.4 Dosazovací nádrž

Více

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18

Tloušťka (mm) 10 kg na (m 2 ) Plastifikátor (kg. m -2 ) 40 77 0,13 45 67 0,15 50 59 0,17 55 55 0,18 Je bezpodmínečně nutné brát do úvahy zásady a dodržovat příslušné normové předpisy a pravidla. POZOR! Důležitá je i kooperace prací topenářské, betonářské firmy a firmy pokládající krytinu. Plovoucí podlaha

Více

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM CO JE AKVATRON? Tento hydroizolační systém se řadí do skupiny silikátových hydroizolačních hmot, které pracují na krystalizační bázi. Hydroizolační systém AKVATRON si již získal mezi těmito výrobky své

Více

PŘÍLOHA VII SKLADOVÁNÍ KEJDY V Z O R O V Á Ř E Š E N Í ZABEZPEČENÍ SKLADOVÝCH OBJEKTŮ Z HLEDISKA OCHRANY VOD V OBLASTECH SE ZVÝŠENOU OCHRANOU VOD

PŘÍLOHA VII SKLADOVÁNÍ KEJDY V Z O R O V Á Ř E Š E N Í ZABEZPEČENÍ SKLADOVÝCH OBJEKTŮ Z HLEDISKA OCHRANY VOD V OBLASTECH SE ZVÝŠENOU OCHRANOU VOD PŘÍLOHA VII SKLADOVÁNÍ KEJDY Základní informace z katalogu skladů kejdy pro oblasti se zvýšenou ochranou vod V Z O R O V Á Ř E Š E N Í ZABEZPEČENÍ SKLADOVÝCH OBJEKTŮ Z HLEDISKA OCHRANY VOD Obsah V OBLASTECH

Více

2013 31111 ZDI A STĚNY PODPĚR A VOLNÉ Z DÍLCŮ BETON M3

2013 31111 ZDI A STĚNY PODPĚR A VOLNÉ Z DÍLCŮ BETON M3 31111 ZDI A STĚNY PODPĚR A VOLNÉ Z DÍLCŮ BETON M3 8 290 Kč - dodání dílce požadovaného tvaru a vlastností, jeho skladování, doprava a osazení do definitivní polohy, včetně komplexní technologie výroby

Více

IZOLACE PROTI VODĚ A ZEMNÍ VLHKOSTI - HYDROIZOLACE.

IZOLACE PROTI VODĚ A ZEMNÍ VLHKOSTI - HYDROIZOLACE. IZOLACE PROTI VODĚ A ZEMNÍ VLHKOSTI - HYDROIZOLACE. VLIV VODY NA STAVEBNÍ KONSTRUKCE: - KCE NASAKUJÍ VLHKOST A VODU / VLASTNOST STAV. MATER./ URČENO MÍROU TLAKU VODY A MNOŽSTVÍM VODY - DOCHÁZÍ K PORUŠOVÁNÍ

Více

Produkty Sika Hlavní směry použití

Produkty Sika Hlavní směry použití Produkty Sika Hlavní směry použití 6 Lepení 8 Zalévání 1 Výroba betonu 2 Úprava povrchu 3 Oprava 1 Výroba betonu 7 Kotvení 6 Lepení 3 Oprava 8 2 4 Ochrana 5 Tmelení 7 Kotvení 6 Lepení 4 Ochrana 8 Zalévání

Více

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME

BUCHBERGER & P a M s.r.o. Řešení dilatačních spár. BUCHBERGER & P a M s.r.o. DILATATION PROFILSYSTEME Řešení dilatačních spár BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z výroby BUCHBERGER & P a M s. r. o. Ukázka z montáže 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár 1. Úvod Nedostatečné řešení dilatačních spár

Více

Stavebně architektonická část (sloučené územní a stavební řízení) FORŠT - Stavební projekce, Ke Klejnarce 344, Starý Kolín

Stavebně architektonická část (sloučené územní a stavební řízení) FORŠT - Stavební projekce, Ke Klejnarce 344, Starý Kolín 1 STAVEBNÍ PROJEKCE ing. Milan Foršt, Ke Klejnarce 344, Starý Kolín 281 23, tel/fax:+420 321 764 285, mobil +420 603 728 439, e-mail:projekce.forst@quick.cz Stavebně architektonická část (sloučené územní

Více

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž

G. POROTHERM STROP. 1. Skladování a doprava. 2. Montáž G. POROTHERM STROP 1. Skladování a doprava Při manipulaci a skladování je třeba zavěšovat, resp. podkládat stropní nosníky ve vzdálenosti max. 500 mm od konců nosníků dřevěnými proklady o rozměru nejméně

Více

Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem.

Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem. FILIP KOUDELKA 2.S Vestavba výtahu do stávající konstrukce zámku. Výtah bude v rozsahu 1.NP (přízemí) a 2.NP. Předmětem řešení je: Založit výtah s dojezdovým prostorem. Prostup výtahu zděnou klenbou do

Více

RONDE BLOCK. Rozměry výrobků. Technické specifikace

RONDE BLOCK. Rozměry výrobků. Technické specifikace Originální tvarovky oválného tvaru, ze kterých lze tvořit jak rovné, tak vlnité a zaoblené plochy. Primárně je tato tvarovka určena pro výstavbu plotů a zídek. Díky tvarovému řešení tvárnic nejsou nutné

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží

Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží Stránka 1/3 Návrh povlakové izolace proti radonu z podloží Objednatel: Název firmy: Milan Slezák IČ: 87277883 Adresa: Lošany 69, Lošany, 28002 Osoba: Milan Slezák Mobilní tel: 602 555 946 Email: mslezak@centrum.cz

Více

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o.

Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Kancelář stavebního inženýrství s. r. o. Sídlo spol.: Botanická 256, 360 02 Dalovice, IČ: 25 22 45 81, DIČ: CZ25224581 Název akce: Stavebně technický průzkum železobetonových konstrukcí Objekt: D. Starý

Více

Základové konstrukce (3)

Základové konstrukce (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE

TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE TECHNOLOGIE STAVEB 11 SEMINÁRNÍ PRÁCE vypracoval: Michal Kalfeřt ČVUT Fsv A III.ročník 5/2005 název projektu : Novoplaza (společenské a obchodní centrum) místo realizace : Novodvorská 994, Praha 4 - Braník

Více

HYDROIZOLACE ŘEŠENÍ SPODNÍ STAVBY SE SYSTÉMY SIKA

HYDROIZOLACE ŘEŠENÍ SPODNÍ STAVBY SE SYSTÉMY SIKA ŘEŠENÍ SPODNÍ STAVBY SE SYSTÉMY SIKA VÝHODY ŘEŠENÍ SIKA Konstrukce základů, sklepů a podzemních staveb chráněné pomocí hydroizolačních řešení Sika zvyšují pohodlí bydlení a mají širší možnosti využití,

Více

Technický list Nopová fólie 400, 500

Technický list Nopová fólie 400, 500 Funkce Balení Barva Technické údaje Materiál Tloušťka Výška nopu Tepelná odolnost Odolnost Značení Specifikace Izolace proti zemní vlhkosti s ventilační nebo drenážní funkci. Pružné profilované membrány

Více

Realizace ražené části stanice Nádraží Veleslavín

Realizace ražené části stanice Nádraží Veleslavín Tunelářské odpoledne 1/2013 Realizace ražené části stanice Nádraží Veleslavín Ing. Jan Panuška, Subterra a.s., divize 1 Stavební jáma Veleslavín, ZS Přístupová sjízdná rampa délky 180m, sklon 15 stupňů

Více

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019)

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019) Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz 2 - slouží k překlenutí dilatační spáry mezi nosnou konstrukcí a opěrou, nebo mezi sousedními nosnými

Více

Podklady pro cvičení. Úloha 3

Podklady pro cvičení. Úloha 3 Pozemní stavby A2 Podklady pro cvičení Cíl úlohy Úloha 3 Dilatace nosných konstrukcí Návrh nosné konstrukce zadané budovy (úloha 3 má samostatné zadání) se zaměřením na problematiku dilatací nosných konstrukcí.

Více

Sanace betonu. Zásady

Sanace betonu. Zásady Zásady Beton jako stavební hmota se díky svým zvláštním vlastnostem osvědčil ve všech oblastech stavebnictví jako spolehlivý a neopominutelný materiál. I přesto, že je beton velmi odolný materiál, který

Více

ZATEPLENÍ ŠIKMÉ STŘECHY DVOUPLÁŠŤOVÉ S IZOLACÍ MEZI A POD KROKVEMI, NAPOJENÍ NA OBVODOVÝ PLÁŠŤ

ZATEPLENÍ ŠIKMÉ STŘECHY DVOUPLÁŠŤOVÉ S IZOLACÍ MEZI A POD KROKVEMI, NAPOJENÍ NA OBVODOVÝ PLÁŠŤ min. 50mm min.100 ZATEPLENÍ ŠIKMÉ STŘECHY DVOUPLÁŠŤOVÉ S IZOLACÍ MEZI A POD MI, NAPOJENÍ NA OBVODOVÝ PLÁŠŤ KONTRA 1. VRSTVA IZOLACE ROCKWOOL MEZI MI : 160 mm 40mm 160 50 POZEDNICE 180140mm OKAPNIČKA HYDROIZOLACE

Více

BEST LUNETA I - IV, nízká

BEST LUNETA I - IV, nízká TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST LUNET I - IV, nízká EST LUNET I EST LUNET II EST LUNET III EST LUNET IV EST LUNET nízká EST LUNET nízká půlka moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE

BEST NATURA I - VII ROZMĚROVÉ A HMOTNOSTNÍ ÚDAJE TECHNICKÝ LIST PRVKY PLOTŮ OPĚRNÝCH ZDÍ EST NTUR I - VII EST NTUR I EST NTUR II EST NTUR III EST NTUR IV EST NTUR V EST NTUR VI EST NTUR VII moderní univerzální zdicí tvarovky z prostého vibrolisovaného

Více

Technologie pro vodonepropustné betonové konstrukce

Technologie pro vodonepropustné betonové konstrukce Technologie pro vodonepropustné betonové konstrukce Komponenty vodonepropustného betonu Typická vodonepropustná konstrukce z vyztuženého betonu Technologie betonu vodonepropustný beton Prostupy SikaSwell

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz POZEMNÍ STAVITELSTVÍ Témata k profilové

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Ošetřování betonu. Ing. Vladimír Veselý. Moderní trendy v betonu III. Provádění betonových konstrukcí Praha

Ošetřování betonu. Ing. Vladimír Veselý. Moderní trendy v betonu III. Provádění betonových konstrukcí Praha Ošetřování betonu Ing. Vladimír Veselý OSNOVA Proč ošetřovat beton Kdy s ošetřováním začít Jak ošetřovat Jak dlouho ošetřovat Betonáž za nízkých teplot Betonáž v létě Nejčastější chyby Závěrem Proč ošetřovat

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

Courchelettes výrobní závod

Courchelettes výrobní závod Courchelettes výrobní závod 1 AXTER CZ s.r.o. Eliášova 20 160 00 Praha 6 Vedení společnosti: Dr.-Ing. Petr Jůn Znalec Autorizovaný inženýr Technický manažer: Ing. Marek Novotný, Ph.D. Znalec Autorizovaný

Více