TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.3"

Transkript

1 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.3

2 Technická dokumentace Technická dokumentace TD = systematicky členěný a úplný soubor grafických, textových, popř. jiných dokumentů, které umožní postupně realizovat případně podpořit všechny fáze vzniku, existence i zániku technického výrobku, zařízení či systému. TD je nezbytnou podmínkou dosažení a stabilizace požadovaných vlastností výsledného díla po celou dobu jeho životnosti. Rozsah TD závisí na složitosti výrobku. Je logické, že jiný rozsah má dokumentace elektronické součástky, a jiný např. jaderná elektrárna. Promyšlená a hlavně jednotná forma i metodika technické dokumentace má nezanedbatelný ekonomický efekt.

3 Technická dokumentace Členění TD dle formy Technický výkres Na malé ploše je soustředěno obrovské množství informací o tvaru, rozměrech a vzájemných souvislostech všech částí i detailů technického díla 1 průměrný výkres = 70 stran textu Univerzita Pardubice

4 Technická dokumentace Schéma Používá standardizovaných značek pro zobrazení základních elementů celku, které jsou definovaným způsobem propojeny mezi sebou, čímž je naznačen jejich vzájemný vztah či spojení. V elektrotechnice či elektronice je to nejdůležitější dokument.

5 Technická dokumentace Textová forma všechny informace, které neobsahuje výkresová dokumentace (třeba i z toho důvodu, že je nelze v grafické formě vyjádřit). Nejdůležitější = technická zpráva. další typy dokumentů zprávy z laboratorních cvičení, bakalářské či diplomové práce. Mají také standardizovanou formu příklad technické zprávy

6 Technická dokumentace Členění TD dle použití (určení) výrobní dokumentace Obsahuje informace konstrukčního charakteru, které umožní opakovanou výrobu součástí, zařízení, systémů s určenými technickými parametry Provozní dokumentace Bývá převážně textového typu a definuje provozní podmínky včetně kontrolních a údržbářských prací (a to v rozsahu i v čase). Montážní dokumentace Pro případy, kdy složitost technického díla vyžaduje dodržení speciálních postupů při jeho kompletaci. Může mít výkresovou (montážní výkres s definovanými připojovacími rozměry) nebo textovou formu (postup a podmínky montáže). Obchodně technická dokumentace Seznamuje se základními parametry výrobku či zařízení. Není určená pro výrobu apod., proto nemusí být při její tvorbě dodržovány přísná pravidla platná pro výrobní dokumentaci. Naopak se klade důraz na grafické zpracování a názornost tak, aby se co nejlépe prezentovaly přednosti výrobku, či naopak skrýt jeho vady. Typickým příkladem je prospekt. Ukázat nějaký.

7 Technická dokumentace Katalogové listy (datasheety) V elektronice jeden z nejdůležitějších dokumentů Jsou v něm všechny možné údaje (nenadsazené!!!) o dané součástce, jako jsou tech. parametry, výsledky měření provedená výrobcem, různá doporučení výrobce součástky (např. pro návrh DPS) apod.

8 Technická dokumentace Příklad obchodně technického dokumentu (Atmel 89LP.pdf)

9 Technická dokumentace Příklad katalogového listu (AD7663.pdf) (celkem 24 stran)

10 Normalizace Normalizace = specifická disciplína, jejímž úkolem je pro opakující technické úkoly stanovit optimální řešení. Kritéria optimálnosti jsou hospodárnost, jakost, bezpečnost a úroveň technického řešení. Výsledkem normalizační činnosti je technická norma. Co je to technická norma? Norma přesně stanoví požadované vlastnosti, tvar, nebo uspořádání opakujících se předmětů a nebo způsobů a postupů práce vymezuje všeobecně ožívané technické pojmy. Představuje tedy zevšeobecnění nabytých praktických, technických či jiných zkušeností a výsledků a je výsledkem společného úsilí o co nejúčelnější řešení daného problému. Norma je souhrn ustanovení, doporoučení či nařízení, vydaný ve formě dokumentu Je vyjádřením požadavků na to, aby výrobek, proces nebo služba byly za specifických podmínek vhodné pro daný účel. Stanoví základní požadavky na kvalitu a bezpečnost, slučitelnost, zaměnitelnost, ochranu zdraví a životního prostředí.

11 Normalizace Usnadňuje volný pohyb zboží v mezinárodním obchodu, snaží se, aby výroba byla racionální, aby se ochrana životního prostředí a konkurenceschopnost vzájemně podporovaly, aby na vnitřním byli spotřebitelé dostatečně chráněni. V současné době je technická norma kvalifikované doporučení, není závazná. Její používání je dobrovolné, avšak všestranně výhodné. Norma je veřejně dostupný dokument, to znamená, že je přístupná ve všech fázích vzniku a používání v praxi. Její distribuce je však přísně regulována. Nesmí se kopírovat, můžete si ji pouze koupit (dnes i v elektronické podobě) v autorizovaných prodejnách Je to dokument založený na souhlasu všech zúčastněných stran se zásadními otázkami řešení. Tím se norma liší od právních předpisů, které mohou vznikat bez projednání a souhlasu všech, jichž se týkají.

12 Normalizace Normy podle obsahu obsah je určující pro účel jejich použití: Terminologické, základní, zkušební, normy výrobků, bezpečnostní předpisy, normy postupů/služeb, řízení jakosti, rozhraní, zaměnitelnosti Norem existuje obrovské množství: normy platné v ČR viz. CSNI_normy.xls mezinárodních norem ISO bylo k vydáno

13 Normalizace Normalizace v ČR normalizační autorita = Orgán, který se na daném území stará o normalizaci, v ČR je to Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Historický vývoj Před rokem 1989 měly normy závazný charakter, byly ze zákona povinné. Uzavření asociační dohody nejprve ČSFR a posléze České republiky s EU znamenalo obrat v zaměření technické normalizace po roce Vyplynul z ní závazek přebírat evropské normy do národní soustavy za současného rušení konfliktních ustanovení národních norem. Kromě evropských norem jsou do české soustavy přejímány i navazující mezinárodní normy. Tvorba národních norem je přitom omezena na nezbytné minimum. Cílem normalizace se stává podpora tržního hospodářství a harmonizace národní legislativy s evropskou, odstraňování technických překážek obchodu.

14 Normalizace Normalizace ve světě Rozšiřování mezinárodní spolupráce si si vynutilo sjednocování technických norem ISO a IEC = Dvě nejdůležitější světové normalizační instituce International Organization for Standardization (ISO) ISO je Mezinárodní organizace pro normalizaci se sídlem v Ženevě, založena v roce Zabývá tvorbou mezinárodních norem ISO a jiných druhů dokumentů. ISO je federací národních normalizačních organizací, v současnosti má 146 členů. Za Českou republiku je členem ISO Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví

15 Normalizace Mezinárodní elektrotechnická komise IEC Zastřešuje veškerou normalizaci v elektrotechnice. Je přidružena k ISO, má však samostatný statut. Byla založena v roce 1906, je světovou organizací, která vypracovává a publikuje mezinárodní normy IEC. Členy jsou národní elektrotechnické komitéty (i v této organizaci je ČR členem)

16 Normalizace Normalizace v Evropě Evropský výbor pro normalizaci (CEN ) Evropský výbor pro normalizaci (European Committee for Standardization) se sídlem v Bruselu, zkratka je odvozena z francouzského názvu Comité Européen de Normalisation, založen v roce CEN je nezisková asociace vědecké a technické povahy a zabývá se tvorbou evropských norem Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice CENELEC CENELEC je Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice (European Committee for Electrotechnical Standardization) se sídlem v Bruselu, zkratka je odvozena z francouzského názvu Comité Européen de Normalisation Electrotechnique, založen v roce CENELEC je nezisková organizace a také zabývající se tvorbou evropských norem v elektrotechnice. Odpovídá svou činností IEC

17 Normalizace Vydávání a označování norem mezinárodní normy ISO nebo IEC Vydávají organizace ISO a IEC označují se ISO nebo IEC a pořadovým číslem (např. ISO 6341, IEC ) Zavedení těchto norem je v členských státech ISO dobrovolné Evropské normy EN Vydávají organizace CEN a CELENEC označují se EN a číslem (např. EN 354) Zavedení těchto norem je v členských státech EU povinné. Pokud např. existuje v dané oblasti národní norma, musí se zrušit. Příklad: převzetím EN 1888 Výrobky pro péči o dítě Dětské kočárky Bezpečnostní požadavky a metody zkoušení se zrušila ČSN Dětské kočárky a brašny pro přenášení kojenců Technické požadavky, bezpečnostní požadavky a zkušební metody.

18 Normalizace Národní normy ČSN (české normy) DIN (německé normy) BS (britské normy) STN (slovenské normy) Původní normy ČSN jsou dnes vydávány jen do oblastí, kde dosud nejsou evropské či mezinárodní normy dosud schváleny. Tyto normy tvoří pouze cca 10% z celkové roční produkce technických norem v České republice. Označení původních českých norem se skládá s písemné značky ČSN a šestimístného čísla Např. ČSN Dříve také existovaly normy podnikové (PN) a oborové (ON). Platnost těchto norem byla v r zrušena

19 Normalizace Dnes se většina českých norem odvozuje od norem mezinárodních = Evropské či mezinárodní normy se stávájí normami českými. Takto se dnes tvoří cca 90 % z celkové roční produkce technických norem v ČR Označení přejaté normy = značka české technické normy a značka přejímané normy ČSN EN, ČSN ISO, ČSN EN ISO, ČSN IEC, ČSN ETS příklady: ČSN EN 115, ČSN ISO 1735, ČSN EN ISO 9001, ČSN IEC 61713, ČSN ETS ) Technické normy jsou přejímány do soustavy ČSN: překladem (cca 60% z celkového objemu přejatých norem) převzetím originálu schválením k přímému používání nejsou přeložené!!!

20 Normalizace Grafická úprava norem Sešit formátu : Nové A4 (210x297), staré A5 (149x210)

21 Kreslení technických výkresů Měřítko předměty větší než je velikost papíru je třeba zmenšit (malé naopak zvětšit zřetelnost zobrazení) M = rozměr na výkrese / skutečný rozměr Skutečné měřítko 1:1, zvětšení X:1, zmenšení 1:X Volba měřítka závislá na složitosti zobrazovaného předmětu a účelu výkresu (podrobněji později) Normalizovaná měřítka zvětšení zmenšení 2 : 1 10 : 1 1 : 2 1 : 20 1 : : : 1 20 : 1 1 : 5 1 : 50 1 : : : 1 1 : 10 1 : : : Lze i jiná měřítka Mx10 n n =, -2, -1, 1, 2, Výjimečně i mimo řadu

22 Kreslení technických výkresů Čáry na technických výkresech Různé typy, tloušťky čar = lepší orientace na výkresech Dle tloušťky tenké tlusté (velmi tlusté) normalizované tloušťky (geometrická řada q = SQRT(2)): 0,13 0,18 0,25 0,23 0,5 0,7 1 1,4 2 mm nutno dodržovat vzájemné poměry tlouštěk čar skupiny čar skupina čar Tenká 0,25 0,35 0,5 Tlustá 0,5 0,7 1,0 velmi tlustá 1,0 1,4 2,0 (poměr 1:2:4)

23 Kreslení technických výkresů Dle typu plné přerušované o Čárkované o Čerchované otečkované o Čáry ISO Norma ČSN EN ISO definuje celkem 15 základních typů čar ISO xx, xx = 01 až 15 typ čáry ISOxx délka Tečky 04 až 07, 10 až 15 0,5d Mezery 02 a 04 až 15 3d krátké čárky 08 a 09 6d Čárky 02, 03 a 10 až 15 12d dlouhé čárky 04 až 06, 08 a 09 24d velké mezery 03 18d Délka segmentů je odvislá od tloušťky čáry!!!

24 Kreslení technických výkresů Základní typy přerušovaných čar ISO čárkovaná ISO 02 čerchovaná ISO 08 (ISO 04) čerchovaná se 2 tečkami ISO 09 (ISO 05) tečkovaná ISO 07 preferované

25 Kreslení technických výkresů Navazování a křížení čar musí se křížit vždy čáry (ne tečky nebo mezery spojení čar nesmí být v mezerách VAutoCADuto nelze rozumně automaticky zajistit!!!

26 Čáry v AutoCADu Práce s čarami v AutoCADu Typy čar Na všechny entity (kromě textu) lze aplikovat různé typy čar Správa čar: 1) 1) Čáry je třeba do výkresu načíst

27 Čáry v AutoCADu Čáry dle ISO se jmenují ACAD_ISOxxW100, kde xx číslo čáry ISO. 2) Nastavení měřítka čar V AutoCADu mají standardně čáry nastavenu tloušťku 1 (DU = mm) Je třeba to změnit podle skutečné tloušťky čar na výkrese Globální měřítko nastavit podle tloušťky tenkých čar Vliv měřítka (čar!!!) na proporce čar

28 Čáry v AutoCADu Práce s tloušťkou čar AutoCADy starších verzí s tloušťkou čar pracovali až při tisku. Od verze 2000 lze tloušťku čáry nastavit jako jednu z obecných vlastností každé entity. Pozn: AutoCAD Vám nabízí možnost nastavenou tloušťku čar zobrazit i na monitoru. Běžná práce = vypnout (doporučení).

29 AutoCAD vlastnosti objektů Jak nastavit entitám typ a tloušťku čáry? > vlastnosti objektů Vlastnosti objektů Každá entita: Obecné vlastnosti (mají je všechny entity, např. barva) Své parametry (př.: čára souřadnice koncových bodů, kružnice souřadnice středu a poloměr) Obecné vlastnosti 1) 2) 3) 4) 1) Hladina, ve které objekt leží 2) barva objektu 3) typ čáry objektu 4) tloušťka čáry objektu

30 AutoCAD vlastnosti objektů Nastavování vlastnosti Přes panel nástrojů (jen obecné vlastnosti) 2) Nastavit danou vlastnost 1) Vybrat objekty Pokud nejsou žádné objekty vybrány, platí nové nastavení pro všechny nově konstruované objekty (jinak ne)

31 AutoCAD vlastnosti objektů Přes dialog vlastnosti Zde se dají prohlížet nejenom obecné, ale všechny vlastnosti a parametry entit. 1) Výběr jednoho (více) objektů 2) RB na kreslící plochu Dialog vlastnosti

32 AutoCAD vlastnosti objektů Obsah dialogu závisí na vybraných objektech: 1 objekt zobrazeny všechny vlastnosti a parametry daného objektu více stejných objektů zobrazeny všechny vlastnosti a parametry daného objektu, avšak u hodnot vlastností, jež mají u objektů různou hodnotu (každá čára má jiný vrchol apod.) je *různé* více různých objektů zobrazeny pouze obecné srovnejte

33 AutoCAD vlastnosti objektů Různé objekty = jen obecné vlastnosti Červeně vlastnosti se stejnými hodnotami Příslušnou vlastnost lze změnit výběrem či zapsáním nového parametru

34 AutoCAD vlastnosti objektů Hladiny Hladiny = obrázek, který je nakreslen na několika průhledných fóliích, které se překrývají Hladiny představují účinný způsob jak zorganizovat práci na (nejenom složitých) výkresech Panel nástrojů hladiny

35 AutoCAD vlastnosti objektů Správa hladin se provádí přes správce hladin 1) 2) 3) 4) 5) Řízení viditelnosti hladin 1) Barva, kterou budou objekty zobrazovány na monitoru 2) Typ čáry, kterým budou objekty vykreslovány 3) Tloušťka čáry, kterou budou objekty vykreslovány 4) Styl vykreslování (souvisí až s tiskem výkresu na papír) 5) Vykreslit ano/ne (souvisí až s tiskem výkresu na papír)

36 AutoCAD vlastnosti objektů Pozn.: V čistém, novém výkresu je pouze hladina 0. Po založení nového výkresu je vhodné si vytvořit vlastní systém hladin, do kterých budou kreslené objekty umisťovány. Platí zásada, že do hladiny 0 (a dalších hladin, které AutoCAD sám vytváří) se nic nekreslí!!! Správa obecných vlastností ve výkresech Výhradně přes hladiny!!! DleHlad - má-li daná obecná vlastnost (barva, typ a tloušťka čáry, atd.) tuto hodnotu, znamená to, že se řídí nastavením platným pro danou hladinu (nastaveno ve správci hladin):

37 AutoCAD vlastnosti objektů Ad Viditelnost hladin Zapnutá/vypnutá (= není vidět; neviditelné hladiny se ale překreslují) Rozmrazená/zmrazená (totéž jako, neviditelné hladiny se nepřekreslují) Odemknutá/zamknutá (zamknutá hladina je vidět, ale objekty v ní ležící nelze editovat, lze je ovšem použít např. k uchopení apod.) Nastavení těchto tří parametrů je při práci z důvodu rychlosti lepší provádět myší v rozbalovacím menu se jmény hladin v panelu nástrojů hladiny.

38 AutoCAD vlastnosti objektů Příklad nastavení hladin Ve strojírenství se kreslí: obrysy plnou tlustou čarou osy čerchovanou tenkou čarou skryté hrany čárkovanou tenkou čarou písmo má tloušťku čáry = 1/10 jeho výšce.

39 Úprava výkresových listů Formáty technických výkresů Elektrotechnické, strojírenské i stavební výkresy se kreslí na výkresové listy o normalizovaných rozměrech. Formáty používané v Evropě se označují ISO Ačíslo. Základem je formát A0 s plochou 1m2 a tvar obdélníku s poměrem stran 1:SQRT(2). Další formáty vznikají dělením delší strany na polovinu. Všechny formáty jsou geometricky podobné.

40 Úprava výkresových listů Má-li zobrazovaný objekt jeden rozměr výrazně větší než druhý (např. dlouhý stožár), lze základní formáty prodloužit.

41 Úprava výkresových listů Existují i jiné formáty (př. anglické normy ANSI). Úprava výkresového listu Norma stanovuje také veškerou úpravu výkresového listu. Na výkresovém listu musí být Rámeček s dalšími pomocnými značkami Popisové pole

42 Úprava výkresových listů Rámeček Rámeček ohraničuje kreslící plochu. Kreslí se souvislou tlustou čárou nejméně 0,5 mm tlustou, Levý okraj je možné i u malých formátů nechat 20mm pro případné svazování.

43 Úprava výkresových listů Popisové pole Je spec. místo na výkrese, kam se zapisují údaje informační, identifikační a organizační povahy. Umísťuje se vždy do pravého dolního rohu max. 170 mm Jeho podoba již není normalizována, musí však obsahovat některé povinné položky

44 Úprava výkresových listů Příklad popisové pole Červené čáry = tlusté Modré = tenké Zelené pole = Identifikační pole Technické údaje Popis změn na výkrese Administrativní údaje Hlavní měřítko Vlastník Číslo výkresu Název výkresu Údaje o počtu listů (vícelistové výkresy)

45 Úprava výkresových listů Identifikační pole Musí být v pravém dolním rohu popisového pole a musí být orámováni čárou o stejné tloušťce jako rámeček. Je povinnou částí popisového pole, musí obsahovat následující informace a) Číslo výkresu - musí být vždy vpravo dole popisového pole, způsob číslování kombinace číslic a písmen b) Název výkresu - co nejkratší, ale výstižné. Nejsou povoleny zdrobněliny c) Jméno zákonného majitele výkresu

46 Úprava výkresových listů Souřadnicová síť Vně rámečku se kreslí i souřadnicová síť. Slouží pro usnadnění orientace na kreslící ploše na všech formátech. Souřadnicová síť je tvořena myšlenými přímkami, jejichž umístění je tvořeno tlustými úsečkami (nejméně 0,5mm) v lemu

47 Úprava výkresových listů Středící značky Na výkrese ISO A musí být 4 středící značky pro usnadnění reprodukce výkresu. Značky se umísťují doprostřed každé strany. Tlustá čáry min 0,5mm a přetahují se 5mm dovnitř kreslící plochy. Porovnávací měřítko Doporučuje se nejméně 100mm dlouhé a 5mm široké s dělením po 10mm. Kreslí se tlustou čarou (nejméně 10mm) dolů doprostřed těsně k rámci

48 Úprava výkresových listů Příklad výkresového listu Červeně = tlusté čáry Modré = tenké čáry papír Univerzita Pardubice

49 Úprava výkresových listů Orientace textů na výkrese výkres se čte zprava a zezdola. Všechny texty je třeba umístit tak, aby je bylo možné přečíst z těchto dvou směrů

50 Úprava výkresových listů Rozdělení plochy výkresu 1 obrazová plocha (lze i 3,4,6) = prostor pro kreslení 2 popisové pole 3 kusovník, doplňujíci tabulky, legendy apod. 4 jako 3, pokud 3 nestačí 5 razítka kontrol, údaje pro kopírování (u A4 se použije 3) 6 jako 3, pokud 3 nestačí 7 volný okraj 10mm, kam se nekreslí

51 Úprava výkresových listů Příklad výkresu Univerzita Pardubice

52 Úprava výkresových listů Skládání výkresů Výkres je součástí technické dokumentace. Ta má obvykle podobu desek s materiály formátu A4. Všechny větší výkresy než A4 se skládají na formát A4 lícem nahoru 2) 1)

53 AutoCAD Práce s rámečkem v AutoCADu Rámečky jednotlivých formátů je dobré si předkreslit do jednoho výkresu, a z každého z nich vytvořit tzv. blok. A2 Rámečky.dwg A4 A3

54 AutoCAD Blok Blok = pojmenované sjednocení několika entit do entity jediné (bloku). 1) Několik entit 2) Vytvořený blok Tvorbu bloku nebudeme probírat Referenční bod bloku = uchopovací režim

55 AutoCAD Pozn.: Blok lze jako celek podrobit všem editačním operacím (bezpříkazová editace probíhá prostřednictvím referenčního bodu bloku). S entitami, z nichž je blok složen, nelze samostatně manipulovat. Je však možné je použít k uchopení objektů Blok je samozřejmě možné rozložit zpátky na jednotlivé entity. Lze to provést příkazem Rozložit Tento příkaz lze použít kromě bloků i na některé základní entity např. obdélník rozloží na čtyři úsečky apod.

56 AutoCAD Vlastní kreslení rámečku se tak omezí pouze na zkopírování bloku z jednoho výkresu (výkres srámečky) do druhého (výkres, který zrovna kreslím). Na to lze využít standardní operace dostupné v každé aplikaci na platformě Windows v menu úpravy kopírovat a vložit. Jejich využití je intuitivní

57 AutoCAD Práce s popisovým polem v AutoCADu Popisové pole je taktéž vhodné si uložit do samostatného výkresu. Nyní ovšem ne jako blok, neboť obsahuje spousty textů, které je nutné pro každý jednotlivý výkres znovu editovat. Popisové pole tak podobně jako rámeček pouze zkopírujeme do rozpracovaného výkresu. razitko.dwg

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání profilující okruhy Název: Technické kreslení a CAD I. Autor: ing. Milan Hanus Datum, třída:

Více

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Tento materiál byl vytvořen vrámci projektu. Inovace ve vzdělávání na naší škole V rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání profilující okruhy Název: Technické kreslení a CAD I. Autor: ing. Milan Hanus Datum, třída:

Více

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO Obsah: VÝZNAM TEK A NORMALIZACE 1. Co je to technické kreslení? 2. Cíle výuky TEK. 3. Druhy platných norem v ČR 4. Vztah mezi ČSN, EN a ISO 5. Druhy technických výkresů 6. Formáty výkresů 7. Povinná výbava

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika TECHNICKÁ DOKUMENTACE pro obor Elektrotechnika 2. Normalizace... 7 2.1. Základní pojmy... 7 2.2. Druhy norem... 7 2.3. Druhy technických výkresů 8 2.4. Formáty výkresů 8 2.5. Úprava výkresového listu...

Více

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009 ZS 2009 technické kreslení - souhrnný název pro všechny druhy grafického vyjadřování v různých vědních, technických a výrobních oborech úkolem technického kreslení je zobrazení trojrozměrných předmětů

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ NORMY A TECHNICKÉ ZOBRAZOVÁNÍ

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech Technické normy Formáty výkresů Úprava výkresových listů Popisové pole Skládání výkresů TECHNICKÉ KRESLENÍ Čáry na technických výkresech Technické písmo Zobrazování na technických výkresech Kótování Technické

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje:

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje: Technické myšlení předpokládá schopnost vyjádřit představu graficky. Buďto náčrtem kresleným od ruky nebo výkresem zhotoveným kreslícími pomůckami nebo počítačem. Je žádoucí, aby všichni, kdo přicházejí

Více

2. Technická normalizace

2. Technická normalizace Kapitola 2 Technická normalizace 2. Technická normalizace Při výrobě složitých výrobků se žádný výrobce neobejde bez spolupráce s řadou jiných dodavatelů. Prakticky není možné, aby např. jednotlivé díly

Více

Rozdělení technické dokumentace

Rozdělení technické dokumentace Rozdělení technické dokumentace Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TU Ostrava Katedra elektrotechniky TD Definice technické dokumentace Technická dokumentace je souhrn dokumentů

Více

Formáty výkresů a úprava výkresových listů

Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů a úprava výkresových listů Formáty výkresů Rozměry výkresových listů a předtisků pro všechny druhy technických výkresů používaných ve všech oblastech průmyslu a ve stavebnictví předepisuje

Více

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole 1. Popisové pole Na každém výkrese musí být popisové pole podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 7200 (01 3113) Technická dokumentace - Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Toto popisové pole platí

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

Konstruktivní geometrie a technické kreslení

Konstruktivní geometrie a technické kreslení Konstruktivní geometrie a technické kreslení Základy technického kreslení Petr Liška Mendelova univerzita 23.11.2015 Petr Liška (Mendelova univerzita) Konstruktivní geometrie a technické kreslení 23.11.2015

Více

11.2 Normy a normalizace

11.2 Normy a normalizace Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.6

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.6 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.6 Kótování Požadavky na kótování Všeobecné zásady kótování Hodnoty rozměrů se kótují v milimetrech. Značka mm se neuvádí. Úhly se kótují v stupních, minutách a sekundách,

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

1. Technické zobrazování str.11-84

1. Technické zobrazování str.11-84 1. Technické zobrazování str.11-84 Co je technické kreslení společný název pro všechny druhy kreslení ve strojírenství, elektrotechnice, stavebnictví a dalších oborech K čemu slouží TK k dorozumívání mezi

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.5 Řezy a průřezy těles Mnoho součástek - tvarové podrobnosti uvnitř součástky díry, vyfrézované otvory. Lze zobrazit skrytými čarami v mnoha případech na úkor názornosti,

Více

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi

Použité zdroje a odkazy: Nápověda Corel Draw X6, J. Švercl: Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi Označení materiálu: Autor: Mgr. Ludmila Krčmářová VY_32_INOVACE_PoGra1709 Tematický celek: Corel DrawX6 Učivo (téma): Kótování v Corel Draw Stručná Charakteristika: Využití nástrojů CD vhodných na kótování

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Technická dokumentace:

Technická dokumentace: Technická dokumentace Technickou dokumentací myslíme veškeré podklady nutné pro převedení technické myšlenky v hotový výrobek. Technická dokumentace: konstrukční dokumentace, technologická dokumentace.

Více

11.3 Technické výkresy

11.3 Technické výkresy Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ TYP A ARCHIVACE ZPŮSOB POUŽITÍ METODA ZPRACOVÁNÍ ETAPA ZPRACOVÁNÍ PROJEKT KLASICKÝ GRAFICKÉ DOKUMENTY DIGITÁLNÍ TEXTOVÉ DOKUMENTY KLASICKÁ S POČÍTAČOVOU PODPOROU (CAD SYSTÉMY) ZADÁVACÍ NABÍDKOVÝ

Více

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad.

Normalizace usměrnění lidské činnosti z hlediska hospodárnosti, materiálu, jakosti a vyměnitelnosti výrobků podle určitých zásad. Význam technického kreslení Jedním z předpokladů dobré práce kvalifikovaného dělníka ve výrobě je i znalost technického kreslení. Na práci v technickém kreslení budou kladeny tyto požadavky: 1. Vypěstování

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení)

TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) TECHNICKÁ DOKUMENTACE (Technické kreslení) 1 NEŽ SE ZAČNE Pro úspěšné zvládnutí technického kreslení je nutno spojit : teoretické znalosti, logické myšlení, praktické dovednosti. CÍL STUDIA Cílem předmětu

Více

Přednáška č.1 Normalizace a promítání

Přednáška č.1 Normalizace a promítání Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.1 Normalizace a promítání Technická normalizace je strategický nástroj. Pokud ho podnik využívá, přináší mu úspěch na trhu, v opačném případě se setká s neúspěchem Normalizace

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK. V přehledu je souhrn novinek verzí 13.0 a 13.1. Poznámka: Pokud máte předplacený

Více

Technické zobrazování

Technické zobrazování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické zobrazování V technické praxi se setkáváme s potřebou zobrazení prostorových útvarů pomocí náčrtu

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ VÝROBNÍ VÝKRESY (POPISOVÉ POLE)

Více

AutoCAD nastavení výkresu

AutoCAD nastavení výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD nastavení výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 Otevření nového souboru - Začít od začátku Pro zobrazení panelu viz obrázek je nutno přepnout proměnnou STARTUP na

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Výkresy sestavení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Výkresy sestavení Výkres sestavení je určen pro sestavení montážní jednotky, přičemž za montážní jednotku je

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.4 Popisování výkresů Písmo na technických výkresech Parametry písma dány normou (velikost, tloušťka čar, proporce znaků a mezer mezi znaky) 2 typy písem: písmo A písmo

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Čáry a písmo 1 Druhy čar Na technických

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro ZwCAD v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 11. 9. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Ročník: I. Technické kreslení Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Technická příprava Vzdělávací obor:

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE Elektrotechnické kreslení

TECHNICKÁ DOKUMENTACE Elektrotechnické kreslení Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace TECHNICKÁ DOKUMENTACE Elektrotechnické kreslení Ing. Pavel Chmiel, Ph.D. OBSAH VÝUKOVÉHO MODULU 1. Kreslení schémat základní pojmy

Více

MPO - Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky -

MPO - Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky - Normy Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz fei.vsb.cz/kat420 PsPCAE 2010 MPO - Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky -

Více

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv.

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15 č. cv. Téma cvičení 1. Výkresy pozemních staveb- požadavky, způsoby kreslení. Plocha výkresového listu, orientace výkresů,měřítka, formáty Zobrazovací prostředky- druhy čar,

Více

Zjednodušování pohledů ve výkresech

Zjednodušování pohledů ve výkresech Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: zjednodušení výkresů (pohledů) 1) Shodné pohledy, souměrné pohledy a místní pohledy 2) Přerušení obrazu, tvarové podrobnosti a opakující se prvky 3) Součásti

Více

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení jehlanu s čtvercovou podstavou Kreslení obrazů součástí Zobrazování

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro BricsCad v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE A SOUSTAVA TECHNICKÝCH NOREM

TECHNICKÁ NORMALIZACE A SOUSTAVA TECHNICKÝCH NOREM 1. KAPITOLA TECHNICKÁ NORMALIZACE A SOUSTAVA TECHNICKÝCH NOREM Technická normalizace je důležitá technická činnost zabývající se tvorbou technických předpisů, norem. V oblasti kontrolních a zkušebních

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Výkresová dokumentace

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jana Kalinová [ÚLOHA 26 ÚVOD DO MODULU VÝKRES] 1 CÍL KAPITOLY Seznámit uživatele s prostředím modulu Výkres, s možnostmi roletových a ikonových menu,

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ VÝROBNÍ VÝKRESY (POPISOVÉ POLE)

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

Popis základního prostředí programu AutoCAD

Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD CÍL KAPITOLY: CO POTŘEBUJETE ZNÁT, NEŽ ZAČNETE PRACOVAT Vysvětlení základních pojmů: Okno programu AutoCAD Roletová

Více

4. cvičení. 15. října 2014

4. cvičení. 15. října 2014 4. cvičení 15. října 2014 Petra Hrochová petra.hrochova@fsv.cvut.cz D 1035 Konzultační hodiny: Pondělí 15:45 16:45 Po dohodě e-mailem kdykoliv jindy Obsah CAD systémy a jejich rozdělení Rastrová a vektorová

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností:

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností: 11 Styly zobrazení Vizualizační styly umožňují zobrazit model v programu AutoCAD mnoha různými způsoby, jako technickou kresbu, čárovou kresbu, stínovanou kresbu nebo fotorealistický obrázek. Pomocí vizualizačních

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro mistry

Správné čtení výkresové dokumentace pro mistry STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro mistry Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení

Uveďte obecný příklad označení normy vydané Mezinárodní společnosti pro normalizaci ISO pořadové číslo:rok schválení Pro zajištění kooperace technických norem v rámci Evropské unie pracují 3 organizace.uveďte jejich názvy a vyjmenujte oblasti jejich působení Evropský výbor pro normalizaci - CEN ( Comité Européen de Normalisation)

Více

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků

SCIA.ESA PT. Galerie obrázků SCIA.ESA PT Galerie obrázků 2 VÍTEJTE 5 SPRÁVCE GALERIE OBRÁZKŮ 6 Otevření Galerie obrázků...6 Vložení obrázku z okna do galerie...7 Průvodce tvorbou obrázků...7 Řezy rovinami čárového rastru (generované

Více

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg.

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg. 1. Tabulky, styly tabulek Obecné texty k vytváření tabulek najdete na této adrese: http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_i_cz/defaultce.html Nabídka Kreslení Tabulky. Lze se k nim dostat

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro SolidWorks. Podpora nové verze SolidWorks 2008 Aktuální verze nadstavby

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ PRAVIDLA PRO KÓTOVÁNÍ SOUČÁSTÍ

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 51_výkres řezu Svislý řez objektem Ing.

Více

Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt

Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Základy strojnictví Kód předmětu N444005 Modul - 3 Emil Jirák Ondřej Ekrt Výkres sestavy Výkres sestavy jednotlivých součástí (detailů) se převážně vyhotovuje:

Více

Základní pojmy a pravidla kótování

Základní pojmy a pravidla kótování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy a pravidla kótování Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

Závěrečná práce. AutoCAD Inventor 2010. (Zadání D1)

Závěrečná práce. AutoCAD Inventor 2010. (Zadání D1) Závěrečná práce AutoCAD Inventor 2010 (Zadání D1) Pavel Čurda 4.B 4.5. 2010 Úvod Tato práce obsahuje sestavu modelu, prezentaci a samotný výkres Pákového převodu na přiloženém CD. Pákový převod byl namalován

Více

Výkresová část. enýrství

Výkresová část. enýrství Výkresová část půdorysy jednotlivých podlaží se schematickým zakreslením otopných těles (u ostatních spotřebičů se označí jejich druh a typ), expanzních nádob, horizontálně vedeného potrubí s označením

Více

TECHNICKÁ NORMALIZACE SYSTÉM TECHNICKÉ NORMALIZACE

TECHNICKÁ NORMALIZACE SYSTÉM TECHNICKÉ NORMALIZACE TECHNICKÁ NORMALIZACE SYSTÉM TECHNICKÉ NORMALIZACE Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví www.unmz.cz

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ÚVOD A DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 32_Půdorys 1.nadzemního podlaží rodinného domu Téma: Půdorys

Více

Obecné zadání 1. semestrální práce - ZOBRAZOVÁNÍ

Obecné zadání 1. semestrální práce - ZOBRAZOVÁNÍ KATEDRA KONSTRUOVÁNÍ STROJŮ Obecné zadání 1. semestrální práce - ZOBRAZOVÁNÍ KKS / SI 1. semestrální práce má za cíl procvičení zobrazování jednoduchých geometrických modelů a strojních součástí pomocí

Více

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Obsah lekce III. 1. Základní pojmy a pravidla Provedení kót Hraniční značky Zapisování a umístění 2. Soustavy kót Řetězcové, od základny, smíšené, souřadnicové 3. Kótování

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky

Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky STUDIJNÍ MATERIÁLY Správné čtení výkresové dokumentace pro strojní mechaniky Autor: Ing. Ivana Horáková Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č. 9 V ELEKTROTECHNICE Schémata Schéma = Specifický druh technického výkresu. Používá standardizovaných značek pro zobrazení základních elementů celku, které jsou definovaným způsobem propojeny

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD LT V následujícím textu jsou uvedeny informace o novinkách strojírenské nadstavby TDS- TECHNIK pro AutoCAD LT. V přehledu je souhrn hlavních novinek verzí 13.0 a 13.1. Poznámka:

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000 1. TERÉN HRUBÁ ÚPRAVA TERÉNU (HUT) - změna úrovně terénu před zahájením výstavby VÝKRESY HUT: situace HUT, profily HUT KONEČNÁ ÚPRAVA TERÉNU (KUT) - změna úrovně terénu po dokončení výstavby Měřítko: 1:

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZOVÁNÍ NA VÝKRESECH 1 PRAVIDLA

Více

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

OBSAH. Úvod Mezinárodní technická normalizace

OBSAH. Úvod Mezinárodní technická normalizace OBSAH Úvod... 8 1 Mezinárodní technická normalizace 1.1 Mezinárodní normalizační organizace... 9 1.2 Technické komise ISO... 9 1.3 Návrhy mezinárodních norem... 9 1.4 Regionální technická normalizace v

Více

1. Úvod do obsluhy AutoCADu

1. Úvod do obsluhy AutoCADu 1. Úvod do obsluhy AutoCADu Studijní cíl V této lekci se naučíme: Seznámíme se s potřebným zařízením. Způsoby ovládání. Nastavení AutoCADu. Doba nutná k procvičení 1,5 hodiny 1.1 AutoCAD AutoCAD je plnohodnotný

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský

Hodnocení a ochrana zboží O.Kánský Hodnocení a ochrana zboží 2016 O.Kánský Jakost zboží Jakost je způsobilost pro užití. (Juran) Jakost je shoda s požadavky. (Crosby) Jakost je to, co za ni považuje zákazník. (Feibenbaum) Jakost je stupeň

Více

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy

Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000. ISO normy Základní principy SJ a jejich zavádění do praxe; normy ISO 9000 a ISO 14000 ISO normy 1.roč. nav. MSP ZS 2012/2013 Mgr. Kateřina Járová FVHE VFU Brno Systém jakosti - ISO ISO = International Organization

Více

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník TDS-TECHNIK 10.0 V následujícím textu jsou uvedeny informace o již desáté verzi strojírenské aplikace TDS- TECHNIK. V úvodu jsou popisovány moduly Výpočty a Kusovník, které jsou společné všem verzím. Pak

Více

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012

Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cvičení 6 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ TVORBA VÝKRESU OBROBKU Inventor Professional 2012 Cílem cvičení je osvojit si základní postupy tvorby výkresu dle platných norem na modelu obrobeného odlitku, který

Více

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR

Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky NORMALIZACE V ČR 1. Obecná definice českých norem označených ČSN 2. Systém označování norem 3. Normalizační

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 29 VKLÁDÁNÍ PRVKŮ Z TDS TECHNIK]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 29 VKLÁDÁNÍ PRVKŮ Z TDS TECHNIK] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 29 VKLÁDÁNÍ PRVKŮ Z TDS TECHNIK] 1 CÍL KAPITOLY Účelem tohoto dokumentu je naučit uživatele používat konstrukční prvky ze strojírenské

Více

Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN. RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011

Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN. RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011 Zdravotnická informatika z pohledu technických norem ISO a EN RNDr. Vratislav Datel, CSc. Praha 26. dubna 2011 Co je technická norma? Technická norma je dokumentovaná úmluva obsahující technické specifikace

Více