PROVOZNÍ ŘÁD. malé čistírny komunálních odpadních vod SBR3, SBR5, SBR8, SBR10. Provozovatel: Místo: Projekt zpracoval:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PROVOZNÍ ŘÁD. malé čistírny komunálních odpadních vod SBR3, SBR5, SBR8, SBR10. Provozovatel: Místo: Projekt zpracoval:"

Transkript

1 - 1 - HYDROCLAR s.r.o. Prodej: Tanvaldská 263, Liberec XXX Výroba: Na Břehu 166/1, Liberec Vratislavice nad Nisou tel./fax: , , hydroclar@hydroclar.cz, PROVOZNÍ ŘÁD malé čistírny komunálních odpadních vod SBR3, SBR5, SBR8, SBR10 Provozovatel: Místo: Obec: Kraj:.... Výrobce čistírny: Hydroclar s.r.o., Liberec Projekt zpracoval:. Datum zahájení zkušebního provozu: Datum zahájení trvalého provozu: Provozní řád vyhotovil : Ing. Jan Kovář, Hydroclar s.r.o. Datum: Schválil:

2 - 2 - Obsah l. Úvod Právní stav Stručný popis čistírny odpadních vod a kanalizace Popis jednotlivých prvků čistírny Základní návrhové parametry Pokyny pro provoz a údržbu Povinnosti provozovatele Pokyny pro uvedení ČOV do provozu a její zapracování Uvedení čistírny do provozu Pokyny pro provoz a běžnou údržbu ČOV Sedimentační zkouška - postup zjišťování množství aktivovaného kalu v čistírně Postup odčerpávání přebytečného aktivního kalu mamutkou Odčerpání přebytečného aktivního kalu fekálním vozem nebo ponorným čerpadlem Odběr vzorků vody Časový harmonogram elektroventilu dmychadla a čerpadla Náhradní díly a servis Pokyny pro zastavení ČOV Provoz čistírny za mimořádných situací Zimní provoz Havarijní stavy a opatření k jejich likvidaci Možné poruchy a jejich odstranění Seznam inventáře a dokumentace čistírny Inventář Dokumentace Provozní deník Pokyny pro sledování a kontrolu provozu Bezpečnost a hygiena práce Závěr Schéma technologie Tabulka výstupních hodnot Tabulka odvozu kalu Vzorová stránka provozního deníku Tabulka závady

3 - 3 - l. Úvod Čistírna SBR3, SBR5, SBR8 a SBR10 jsou určeny pro čištění komunálních odpadních vod z objektu, užívaného třemi, pěti osmi a deseti obyvateli. Splašková voda se čistí v diskontinuálním (cyklickém) režimu. Vody jsou v průběhu dne shromažďovány a čištěny v nádrži čistírny, jednou za 24 hodin (v noci) se celý objem vyčištěné vody z čistírny vyčerpá. Přečištěné vody zasakují do země nebo se vypouštějí do vodoteče. 2. Právní stav Povolení k nakládání s vodami bylo uděleno rozhodnutím: Magistrátu města., odboru životního prostředí č.j.:. ze dne:.. Povolení je platné do :... Povolení ke stavbě vodního díla bylo uděleno rozhodnutím: Magistrátu města., odboru životního prostředí č.j.: ze dne:.. Povolení je platné do : Stručný popis čistírny odpadních vod a kanalizace Technologie čistírny je umístěna ve válcové plastové nádrži, rozdělené svislou perforovanou stěnou na dvě poloviny. Technologie sestává z provzdušňovacích trubic, které sytí čištěnou vodu vzdušným kyslíkem, dodávaným dmychadlem a z hydropneumatického čerpadla, které odčerpává vyčištěnou vodu. Surová voda natéká do reaktoru SBR. Reaktor se plní postupně vodou a současně probíhá aktivační proces čištění. Potřebný kyslík je dodáván aeračními elementy na dně. V noci, kdy není prakticky žádný přítok, pokračuje proces čištění sedimentací biomasy na dno nádrže a následně vyčerpáním vyčištěné vody do odtoku. Tím je cyklus ukončen a zahájí se opět aerace nádrže. Čistírna pracuje na biologickém principu, proto její činnost zhoršují čistící prostředky, ničící bakterie např. Domestos a SAVO. Jejich používání je třeba omezit na nezbytně případy v minimálním množství doporučeným výrobcem. Správný chod a funkce čistírny závisí na obsluze tj. zejména na včasném a správném odčerpávání přebytečného aktivního kalu z čistírny. Do čistírny nesmějí natékat dešťové a drenážní vody. Došlo by tím narušení čistícího procesu, popř. až k havárii čistírny.

4 Popis jednotlivých prvků čistírny Čistící proces sestává z mechanického a biologického čištění. Odpadní voda natéká do separace hrubých látek, ve které jsou vzduchem částečně rozmělněny nejhrubší nečistoty. Při biologickém aktivačním čištění aerobní bakterie odbourávají organické látky, které rozkládají organické látky na látky jednoduché, a je odbourávána část sloučenin dusíku a fosforečnanových iontů. Část organických látek spotřebovávají bakterie pro svůj růst. Tím se jejich objem zvětšuje a přebytečné množství bakterií je třeba po určité době odčerpat. Bakterie tvoří shluky, tzv. vločky - aktivní kal. Aktivní kal má schopnost rychlé sedimentace. To znamená, ponecháme-li čištěnou vodu v klidu, kal klesne na dno a vyčištěnou vodu nad ním lze odčerpat. Mechanické předčištění Objekt hrubého předčištění tvoří první polovina nádrže, oddělená perforovanou stěnou. Ta slouží pro zachycení hrubých nečistot, ve které jsou vzduchem částečně rozmělněny. Na dně je uložena provzdušňovací trubice. Biologické čistění K biologickému čištění splaškové vody dochází v celém objemu čistírny aktivním kalem. Vzduch potřebný k čištění a míchání nádrže čistírny je dodáván dmychadlem prostřednictvím provzdušňovacích trubic na dně nádrže. Provzdušňování Pro dodávku tlakového vzduchu do provzdušňovacích elementů je použito dmychadlo firmy SECOH nebo NITTO 45, NITTO 60 o příkonu 45(60) W (SBR3, SBR5), SECOH nebo NITTO 80(100) o příkonu 80(100) W (SBR8-10). Tlakový vzduch je také použit k vyčerpávání vyčištěné vody z čistírny, popř. k vyčerpávání přebytečného aktivního kalu. Tlakový vzduch je rozváděn třícestným elektromagnetickým ventilem. Dmychadlo se instaluje ve sklepě, garáži nebo na jiném místě v blízkosti čistírny, kde je kryté před účinky povětrnosti. Kalové hospodářství Množství aktivního kalu při provozu čistírny narůstá a kal je třeba cca 1x za 6 měsíců odčerpat. Množství kalu v čistírně se zjišťuje sedimentační zkouškou, která je popsaná v kap. 4. Řídicí jednotka Chod čistírny je řízen jednotkou která spíná jednotlivé fáze čištění. Rozměry rozvodnice jsou š=270, h=210, hloubka = 150. Chod dmychadla je přerušovaný, časy chodu a klidu dmychadla lze upravit podle zatížení čistírny. Základní nastavení je provedeno výrobcem. Na konci 24 hodinového cyklu řídicí systém vypne provzdušňování, aktivovaný kal klesne na dno a vyčištěná voda je odčerpána hydropneumatickým čerpadlem - mamutkou. Po skončení čerpání řídicí jednotka znovu zapne provzdušňování. Celý cyklus se nepřetržitě opakuje.

5 - 5 - V případě větších přítoků než na který je čistírna navržena, pracuje čistírna ve zkráceném cyklu. Plovákový spínač vypne dmychadlo, následuje hodinová sedimentace a odčerpání vyčištěné vody (Čerpání ukončí plovák ve spodní poloze). Po skončení čerpání cyklus pokračuje. V řídící jednotce je rovněž přepínač ručního ovládání čerpadla a jistič dmychadla. Kontrolky signalizují chod dmychadla a případnou poruchu vypadlý jistič. 3.2 Základní návrhové parametry Základní kapacitní údaje malé čistírny odpadních vod jsou uvedeny v technické zprávě projektové dokumentace na základě hydrotechnických výpočtů, které budou přílohou tohoto provozního řádu. Hodnoty jakosti a množství vypouštěných odpadních vod nesmí překročit hodnoty uvedené v povolení k nakládání s vodami uvedenými v povolení vodohospodářského orgánu: Množství vypouštěných odpadních vod max..l/s;..m3/den. Parametr p (mg/l) m (mg/l) BSK NL CHSK Cr Parametry čistíren koncentrace znečistění na nátoku BSK5 400 mg/l SBR 3 max. denní přítok odp. vody /m3/ 0,45 počet uživatelů /EO/ 3 SBR 5 max. denní přítok odp. vody /m3/ 0,75 počet uživatelů /EO/ 5 SBR 8 max. denní přítok odp. vody /m3/ 1,2 počet uživatelů /EO/ 8 SBR 10 max. denní přítok odp. vody /m3/ 1,5 počet uživatelů /EO/ 10 Rozměry SBR 3 SBR 5 SBR 8 SBR 10 průměr nádrže 0,95 m 1,2 m 1,4 m 1,55 m výška nádrže 2,0 m 2,0 m 2,15 m 2,2 m max. výška hladiny v nádrži 1,35 m 1,4 m 1,55 m 1,6 m

6 Pokyny pro provoz a údržbu 4.1. Povinnosti provozovatele Provozovatel je povinen zajistit chod čistírny a provozovat čistírnu tak, aby byly dodrženy podmínky předepsané vodohospodářským rozhodnutím. Pokud vznikne na čistírně závada znemožňující její řádný chod, je povinností provozovatele závadu odstranit, v případě vážnější poruchy informovat vodohospodářský orgán. Provozovatel má povinnost zajistit obsluhu čistírny odpadních vod. V případě, že nebude provozovat čistírnu sám, musí seznámit obsluhu s projektem stavby čistírny a kanalizace a s tímto provozním řádem. Provozovatel má tyto další povinnosti: Zajistit vybavení čistírny potřebným nářadím, ochrannými pomůckami, dezinfekčními prostředky apod. Zajistit provádění odběrů vzorků vypouštěných odpadních vod v termínech určených vodohospodářským orgánem Zajistit vyhodnocení odebraných vzorků odpadní vody u smluvní laboratoře Zajistit vyvážení kalů a dalších nečistot z čištění odpadních vod Zajistit opravy a údržbové práce většího rozsahu Provozovatel čistírny je povinen mimo uvedené úkoly zabezpečit veškeré další povinnosti vyplývající z tohoto provozního řádu Pokyny pro uvedení ČOV do provozu a její zapracování Před uvedením ČOV do provozu se provede kontrola těsnosti nádrže. Kontrolu provádí dodávající organizace před odvozem nádrže z výrobny a stavební organizace po montáži a obsypání nebo obetonování Uvedení čistírny do provozu 1. Čistírna je po naplnění vodou do výšky min. 80 cm a po zapnutí hlavního vypínače připravena k provozu. Čistící proces se plně rozvine asi za 4 týdny. V letním období je tato doba kratší, v zimním delší. V tomto období může voda v čistírně pěnit, což není na závadu. Náběh čistících procesů lze urychlit navezením aktivovaného kalu z jiné aktivační čistírny. Potřebné množství očkovacího kalu v kg podle velikosti čistírny SBR3 SBR5 BR8 SBR10 1kg (25 litrů) 2kg (50 litrů) 3kg (75 litrů) 4kg (100 litrů)

7 Čistírna musí být po uvedení do chodu v trvalém provozu. Čistírna může být bez nátoku 4 týdny aniž se poruší její funkce, dmychadlo musí během této doby zůstat zapnuté. Při nedostatku vzduchu dojde k zániku čistících biologických procesů. Při přerušení na delší dobu než 4 týdny (chaty se sezónním provozem apod.) je nutné čistírnu odstavit odčerpat kal a čistírnu naplnit čistou vodou Pokyny pro provoz a běžnou údržbu ČOV Denně Kontrola panelu rozváděče čistírny Porucha čistírny ( svítí červená kontrolka) je signalizována při výpadku jističe dmychadla. Jednou za čtrnáct dnů Vizuální kontrola čistírny Kontrola spočívá v kontrole chodu dmychadla po odkrytí víka čistírny, kdy správná funkce dmychadla se projevuje vířením vody. Kontrola musí být uskutečněna v době jeho chodu (viz časový harmonogram). Jednou za půl roku Odčerpání přebytečného kalu Před vyčerpáním kalů je vhodné zjistit jeho skutečný objem v čistírně. Toto měření slouží ke stanovení nárůstu kalu v daných podmínkách a tedy k zpřesnění četnosti jeho odčerpávání (kap , kap ). Vyčištění filtru dmychadla Filtr dmychadla se čistí podle návodu k obsluze dmychadla. Pokud je dmychadlo umístěno v prostředí s výskytem prachu, je třeba tuto činnost provádět častěji. Jednou za 2 roky Odčerpání hrubých nečistot Hrubé nečistoty se odčerpají z prostoru před nornou stěnou (na straně nátoku) fekálním vozem. Současně se odčerpá i přebytečný aktivní kal. Na dně nádrže musí zůstat asi 20 cm kalu pro zachování biologických čistících procesů. Výměna membrán nebo těsnících kroužků dmychadla Membrány nebo těsnící kroužky dmychadla se vyměňují podle návodu k obsluze dmychadla. Pokud nejsou včas vyměněny, klesá účinnost čištění.

8 Sedimentační zkouška - postup zjišťování množství aktivovaného kalu v čistírně Zkoušku je nejlépe provádět večer, kdy je čistírna plná a to výhradně v době provzdušňování (ZA CHODU DMYCHADLA). 1. V době kdy je provzdušňování v chodu minimálně 10 minut se nabere z nádrže voda s kalem a nalije se do odměrného válce o objemu 1 litr (nebo do čiré PET lahve). 2. Přesně po třiceti minutách se odečte objem usazeného kalu ve válci. 3. Vyhodnocení sedimentační zkoušky: Kal má mít světle hnědou barvu a vločkovitou strukturu, odsazená voda nad ním má být čirá, rozhraní mezi kalem a vodou má být ostré. 100ml kalu na litr vody po 30minutách usazování je minimální objem kalu, při kterém ČOV může správně pracovat. Při objemu kalu nad 400ml/l je třeba část kalu odčerpat. V případě, že kal nebo voda nemají odpovídající vlastnosti, je nutná konzultace s dodavatelem čistírny. (odsazená voda, je zakalená, zapáchá kal je tmavý, nemá vločkovitou strukturu, neusazuje se ) Vyčištěná voda obsahuje aerobní bakterie a nezapáchá. Je však nutné pracovat v ochranných rukavicích a dodržovat osobní hygienu Postup odčerpávání přebytečného aktivního kalu mamutkou Čerpání je třeba provádět při naplněné čistírně, tj. odpoledne nebo večer. 1. Provede se sedimentační zkouška dle kap Na rozváděči se hlavní vypínač přestaví do polohy vypnuto. 2. Odkryje se víko čistírny a sací hadice mamutího čerpadla se pomocí lana spustí do dolní polohy (na první oko závěsu). 3. Ventil na svislé větvi výtlačného potrubí se otevře, ventil na vodorovné větvi se zavře. 4. Na svislou větev výtlačného potrubí se nasadí zahradní hadice. 5. Vypínač SA1 na rozváděči se přepne do polohy RUČ. a zapne se hlavní vypínač. Kal se čerpá po dobu asi 2 hodin. Znovu se provede sedimentační zkouška dle kap Podle výsledku se v čerpání pokračuje nebo se ukončí. Doba čerpání kalu je závislá na délce výtlačného potrubí a převýšení a může být podle místních podmínek rozdílná. 6. Po skončení čerpání kalu se vypínač SA1 na rozváděči přestaví do polohy AUTOMAT. 7. Demontuje se hadice a ventily na výtlaku se přestaví do původní polohy. 8. Pomocí lana se sací hadice čerpadla vytáhne do pracovní polohy a zakryje se víko čistírny.

9 Odčerpání přebytečného aktivního kalu fekálním vozem nebo ponorným čerpadlem Čerpání přebytečného aktivního kalu fekálním vozem nebo ponorným čerpadlem se doporučuje provádět při odčerpané čistírně, tj. dopoledne. 1. Čistírna se vypne hlavním vypínačem a kal se nechá asi 2hodiny usadit. 2. Savice fekálního vozu nebo čerpadlo se položí na dno první části nádrže čistírny (před nornou stěnou směrem k nátoku) a vyčerpá se téměř celý objem čistírny. V čistírně je třeba na dně nechat asi 20 cm kalu pro zachování čistících procesů. (100ml kalu na litr vody po 30minutách usazování dle sedimentační zkoušky) 3. Čistírna se zapne hlavním vypínačem. Při manipulaci se savicí je třeba dát pozor na provzdušňovací trubici a nornou stěnu. Při neopatrné manipulaci je nebezpečí jejich poškození!!! Bezpečnější je provzdušňovací trubici, která je v čistírně volně položená na dně, před položením savice vytáhnou alespoň částečně za přívodní hadici Odběr vzorků vody Podle rozhodnutí vodohospodářského orgánu je třeba odebírat vzorky odpadní vody a nechat je analyzovat v akreditované laboratoři. Četnost odběrů a požadavky na kvalitu vypouštěné vody jsou popsány ve vodoprávním rozhodnutí (popř. v povolení ke zkušebnímu provozu). Postup : Vyčištěná voda je z čistírny odčerpávána v noci. Příprava k odběru se tedy provede den před předáním vzorku vody do laboratoře. 1. Po odkrytí betonového víka čistírny se otevře ventil na svislé větvi výtlačného potrubí asi do jedné třetiny. 2. Na něj se pověsí nádoba objemu asi 5 litrů. 3. Volný konec hadice svislého výtlačného potrubí se vloží do nádoby. 4. Druhý den se voda z nádoby slije do láhve, předepsané laboratoří. 5. Ventil na svislé větvi výtlaku se zavře. 6. Vzorek je možné odebrat i v kontrolní šachtě za čistírnou v době čerpání vyčištěné vody. Pod odtokové potrubí se večer umístí nádoba na vzorek a ráno se voda z nádoby slije do láhve, předepsané laboratoří. Orientační posouzení kvality vypouštěné vody : Voda může obsahovat vločky kalu. Pokud je kalu málo a voda je čirá a nezapáchá, funkce čistírny je správná a přítomnost vloček kalu nemusí být na závadu. Jestliže je kalu větší množství a voda nad ním je čirá, je nutno čistírnu odkalit. Pokud je kalu větší množství a voda nad kalem je zakalená nebo zapáchá, svědčí to o špatné funkci čistírny a je třeba konzultace s výrobcem. Vzorek je třeba odvézt k rozboru do laboratoře v den odběru.

10 Časový harmonogram elektroventilu dmychadla a čerpadla dmychadlo chod, u ventilu otevřen výstup A **( KANÁL 1-1, KANÁL -0) usazování (dmychadlo klid KANÁL1-0, KANÁL2-0) čerpání (KANÁL1-1, KANÁL2-1) dm. chod, u ventilu otevřen výstup B dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) u ventilu otevřen výstup A dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) dmychadlo chod (KANÁL1-1, KANÁL2-0) dmychadlo klid (KANÁL1-0, KANÁL2-0) ** nastavení spínacích hodin kanál 1-0, kanál -0 kontakt 1 a 2 vypnutý - na hodinách značka kanál 1-1, kanál kontakt 1 a 2 zapnutý - na hodinách značka nebo nebo Náhradní díly a servis Opravy včetně zajištění náhradních dílů provádí výrobce dle záručních podmínek. Záruka je 24 měsíců. Výrobce zajišťuje odstranění poruch vzniklých v záruční době i pozáruční opravy. 4.3 Pokyny pro odstavení ČOV Odstavení čistírny z provozu je vždy mimořádnou záležitostí a s výjimkou provozní havárie lze čistírnu nebo její část odstavit pouze ve zdůvodněných případech, a to se souhlasem vodohospodářského orgánu, který povolil provoz.

11 Provoz čistírny za mimořádných situací 5.1 Zimní provoz V zimním období nevyžaduje čistírna žádný zvláštní režim. Před zimou se doporučuje odčerpat přebytečný kal. 5.2 Havarijní stavy a opatření k jejich likvidaci Za havarijní stav je možno považovat každý jev, jehož následkem je podstatné zhoršení čistícího efektu a tím i změny kvality odtékající vody. Příčinou havárie může být změna kvality přitékající vody. Tyto vlivy můžou podstatně ovlivnit funkci biologického stupně, nebo ho zcela vyřadit z provozu. Při vzniku havarijního stavu je třeba zjistit příčinu a co nejrychleji ji odstranit. Pokud dojde v důsledku přítoku toxických látek do ČOV k zhroucení čistícího procesu, je třeba čistírnu vyčerpat, obsah likvidovat dle zákona o odpadech a ČOV uvést do provozu jako při prvním spouštění. Vzniklý havarijní stav je provozovatel povinen neprodleně hlásit vodoprávnímu úřadu. 5.3 Možné poruchy a jejich odstranění Ucpání kanalizace - odstraní se proplachem tlakovou vodou, nejlépe tlakovým vozem Poškození plast. výrobků - odstraní se jejich výměnou nebo svařením výrobcem zařízení 1) Hladina aktivační nádrže pění Příčina: Nezapracovaný biologický proces (u nové čistírny), nedostatečné množství kalu nebo velké množství saponátů v nátoku. 2) Trvalý přítok vody do čistírny Příčina: 1) Netěsnost ventilů vodovodu nebo WC. 2) Netěsnost kanalizačního potrubí - prosakování dešťové nebo drenážní vody. Nátoku balastních vod do čistírny je třeba co nejdříve zabránit, protože zhoršují účinnost čištění tím, že odpadní vody ochlazují a ředí. 3) Vypadlý jistič dmychadla Vypadlý jistič dmychadla může obsluha čistírny znovu zapnout. Pokud jistič po chvíli znovu vypadne, je nutné, aby závadu odstranil elektrikář. Závadu je třeba odstranit co nejdříve, protože po několika hodinách bez provzdušňování začínají odumírat organizmy aktivovaného kalu. Po dvou dnech bez provzdušňování a čistírna začne zapáchat.

12 - 12-4) Na hladině je velké množství kalu, dmychadlo pracuje. Možné příčiny: - nadměrné množství kalu v aktivaci Odstranění závady : provést sedimentační zkoušku a odčerpat přebytečný kal - je nastavena krátká doba provzdušňování Odstranění závady je nutné konzultovat s výrobcem změřit obsah O 2 v aktivaci a upravit dobu provzdušňování. - porušená membrána provzdušňovacího elementu projevuje se zvýšeným čeřením hladiny aktivace Odstranění závady: výměna membrány provzdušňovacího elementu nebo celého elementu. Lze to provést bez vypuštění nádrže. Provzdušňovací elementy je možné vytáhnout za vzduchovou hadici. - špatné biologické složení kalu Odstranění závady je nutné konzultovat s odbornou firmou (nejlépe s výrobcem který provede biologický rozbor kalu ). 5) Mamutka nečerpá Možné příčiny: Ucpané kalové potrubí mamutky, zavřený vzduchový ventil. Odstranění závady: vyčistit mamutku. 6) Dmychadlo nepracuje Možné příčiny: Prasklá membrána dmychadla. Pokud dojde k protržení membrány dmychadla, mikrospínač dmychadlo vypne. Odstranění závady: vyměnit obě membrány dmychadla. 7) Voda na odtoku nemá požadované parametry Hodnoty na odtoku se obyčejně do měsíce po naočkování nové čistírny ustálí na hodnotách 10 až 25mg/l dle BSK5 a dle NL. Pokud znečištění vody na odtoku z nové čistírny je i po měsíci větší nebo se u dobře fungující čistírny kvalita vody na odtoku náhle zhorší, je to třeba konzultovat s výrobcem čistírny. Možných příčin je mnoho. (Nedostatečné množství kyslíku v aktivaci, špatné složení nebo množství kalu, výkyvy v zatížení čistírny...).

13 Seznam inventáře a dokumentace čistírny 6.1 Inventář Nářadí Koště Šoufek Silonový kartáče s násadou 1m Vědro z umělé hmoty Polyetylenová láhev na vzorky Další potřeby Gumové rukavice Pracovní oděv 6.2 Dokumentace Obsluha čistírny musí mít na pracovišti k dispozici tyto dokumenty: Provozní deník Základní dokumentaci čistírny, schválený provozní řád 6.3 Provozní deník Provozní deník je úřední doklad, u kterého musí být očíslovány jednotlivé listy. Listy z něho nesmí být vytrhávány a musí být kdykoliv k dispozici kontrolním vodoprávním úřadům. Jakýkoliv záznam do provozního deníku musí být opatřen datem a podpisem osoby, která záznam provedla. Do provozního deníku musí být zaznamenáváno: Kontrola zařízení Odčerpávání kalu Záznamy o všech závadách a opravách kanalizace a čistírny, včetně jejich odstranění, údržbových prací, odběrech vzorků odpadních vod, atd. 7. Pokyny pro sledování a kontrolu provozu Mimo povinnosti obsluhovatele uvedených v kapitole 4 tohoto provozního řádu dále obsluhovatel čistírny odpadních vod zjišťuje následující úkoly: V souladu požadavkem vodoprávního úřadu provádí odběr vzorků vypouštěné odpadní vody, a to v předepsané četnosti. Výsledky rozborů musí po dobu minimálně 3 let archivovat a musí být vždy k dispozici kontrolnímu vodoprávnímu úřadu. Odběr vzorků odpadní vody musí být vždy zaznamenán do provozního deníku

14 Bezpečnost a hygiena práce Obsluhovatel čistírny je vystaven nebezpečí nákazy, zranění a onemocnění. Pří zabezpečení provozu a údržby musí obsluha dodržovat veškeré bezpečnostní předpisy a normy. Obsluhovatel má povinnost: Při práci postupovat tak, aby neohrozil zdraví a život svůj nebo jiných osob Dodržovat bezpečnostní pokyny a směrnice Z hlediska bezpečnosti není dovoleno: Provádět jakékoliv práce, které jsou v rozporu s bezpečnostními předpisy Konzumovat při práci potraviny, kouřit a požívat alkoholické nápoje Přístup do čistírny je povolen pouze obsluze, provozovateli a kontrolním orgánům V prostoru čistírny nesmí být skladován žádný materiál, který nesouvisí s jejím provozem. Obsluha musí používat při práci předepsané ochranné prostředky, aby se omezila možnost onemocnění a nákazy. Je nutno dodržovat osobní hygienu, umývání rukou po ukončení práce. OBSLUHA ČISTÍRNY MUSÍ BÝT OČKOVANÁ PROTI TETANU. 9. Závěr Obsluha čistírny má k dispozici tento provozní řád: Projekt stavby a ostatní dokumentace k tomuto vodohospodářskému dílu jsou založeny na přístupném místě. Je úředním dokladem a jeho platnost musí být úředně ověřena a schválena vodoprávním úřadem. Manipulace s kaly musí být v souladu se zákonnými předpisy v odpadovém hospodářství.

15 SCHÉMA TECHNOLOGIE

16 Výstupní hodnoty Tabulka č.: Kontrolní rok:. NL Hodnota ph Teplota NEL BSK 5 CHSK Datum mg/l Datum hodnota Datum ( C ) Datum mg/l Datum mg/l Datum mg/l Podpis kontroly Rozborové protokoly se přiloží k tabulce

17 Odvoz kalu Datum Množství ( t ) Průvodní list-č.: Vývozce kalu Datum Množství ( t ) Průvodní list-č.: Vývozce kalu Datum Množství ( t ) Průvodní list-č.: Vývozce kalu Přiložit průvodní doklady Vzorová strana provozního deníku Datum Počet osob Sediment (ml) po 30 minutách Zákal, barva Odsazené vody Struktura, barva sedimentu (kalu) Teplota vody Poznámka

18 ZÁVADY Popis závady: Pravděpodobný důvod: Provedená opatření: Datum závady Datum opatření Podpis odpovědné osoby

obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064

obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064 obchodní oddělení Nitranská 418, 460 01 Liberec 1 482712925, /fax 482712942, 724100064 výroba Desná č.p. 142, 468 61 Desná v Jiz. horách /fax 483 383 497, 483 383 229, 602 101 663 OBSAH OBSAH... 1 ZÁKLADNÍ

Více

Čistírny odpadních vod ČOV-AF. s dávkováním flokulantu

Čistírny odpadních vod ČOV-AF. s dávkováním flokulantu ČOV-AF s dávkováním flokulantu ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV-AF 3 ČOV-AF 50 S DÁVKOVÁNÍM FLOKULANTU POUŽITÍ Domovní čistírny odpadních vod ČOV-AF s dávkováním flokulantu slouží pro čištění komunálních vod

Více

Čistírny odpadních vod ČOV-AF K

Čistírny odpadních vod ČOV-AF K ČOV-AF K ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV-AF K 3 ČOV-AF K 50 POUŽITÍ Čistírny odpadních vod ČOV-AF K slouží pro biologické čištění komunálních vod z rodinných domů, chat, penzionů, hotelů, komerčních prostor

Více

Čistírny odpadních vod AF 3 AF 50

Čistírny odpadních vod AF 3 AF 50 AF 3 AF 50 ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD AF 3 AF 50 POUŽITÍ ČOV - AF domovní čistírny odpadních vod slouží pro biologické čištění komunálních vod z rodinných domů, hotelů, penzionům, chat, komerčních prostorů.

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D P R O V O Z N Í Ř Á D k čistírně odpadních vod MICRO JA 0,75 zpracovaný dle vyhlášky č. 216/2011 Sb. platné od 1.8.2011 OBSAH Identifikační údaje organizační část 1. Základní údaje 2. Technické parametry

Více

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel)

POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) POKYNY PRO INSTALACI A UŽÍVÁNÍ DOMOVNÍCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD MEDMES 3,5,10,20,30 (ekvivalentních obyvatel) Platnost : od 1.10. 2009 Dodavatel : MEDMES, spol. s r.o. Čs.armády 211 753 01 Tel. 581 641

Více

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD TEROVA 5 TEROVA 50

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD TEROVA 5 TEROVA 50 OBSAH OBSAH... 2 ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA ČISTÍRNY...3 ZÁKLADNÍ ČÁSTI ČISTÍRNY...4 Nádrž čistírny...4 Aerační zařízení...4 Separace hrubých látek...4 KAPACITNÍ ÚDAJE...5 JAKOST ODPADNÍCH

Více

Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY

Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY Čistírny odpadních vod 20 LET TRADICE VÝROBY Mechanicko-biologické čistírny VZE 4 až VZE 20 Pokud se chystáte stavět nový rodinný dům nebo kompletně rekonstruovat starší nemovitost, která není napojena

Více

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp K PROVOZNÍ DENÍK 2 ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 K PROVOZNÍ DENÍK Platnost od 01. 10. 2015 Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz

Více

1) Náplň revize vodních děl ohlášených podle 15a zákona o vodách

1) Náplň revize vodních děl ohlášených podle 15a zákona o vodách 1) Náplň revize vodních děl ohlášených podle 15a zákona o vodách Kontrola se skládá z následujících částí: A. Identifikace B. Kontrola dokumentace C. Technický stav D. Technologický stav E. Fotodokumentace

Více

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR

Voda Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR 12. Bienální konference a výstava Voda 2017 Problematika čištění nestandardních odpadních vod v podmínkách dálničních odpočívek srovnání dvou realizovaných čistíren SBR Koller. M., Keclík F., Mráčková

Více

ACO Clara. Čistírny odpadních vod. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA

ACO Clara. Čistírny odpadních vod. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA Čistírny odpadních vod ACO Clara Biologické ACO CLARA ACO Clara Home / ACO Clara Home C ACO Clara Standard / Light ACO Clara C Čistírny odpadních vod ACO Clara (ČOV) Základní dělení čistíren odpadních

Více

ACO Clara. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA

ACO Clara. Biologické čistírny odpadních vod ACO CLARA ACO Clara Biologické ACO CLARA Čistírny odpadních vod ACO Clara (ČOV) Základní dělení čistíren odpadních vod lze provést dle nominální velikosti v EO, oblasti použití v EO, materiálového provedení a požadovaného

Více

ACO Produktový katalog. ACO Clara. âistírny odpadních vod

ACO Produktový katalog. ACO Clara. âistírny odpadních vod Čistírny odpadních vod ACO C l a r a ACO Produktový katalog ACO Clara âistírny odpadních vod Typové fiady 3 120 Charakteristika Čistírna odpadních vod ACO Clara je navržena pro kompletní biologické čištění

Více

Číslo zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 Číslo přihlášky: 13. Zkoušený výrobek - zařízení: domovní aktivační čistírna - typ EKO-NATUR 3-6

Číslo zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 Číslo přihlášky: 13. Zkoušený výrobek - zařízení: domovní aktivační čistírna - typ EKO-NATUR 3-6 VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T.G. MASARYKA 160 62 Praha 6, Podbabská 30 Zkušební laboratoř vodohospodářských zařízení zakázky: 13 PROTOKOL O ZKOUŠCE č. 1 přihlášky: 13 Zkoušený výrobek zařízení: domovní

Více

AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO

AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO NAŠE FIRMA DODÁVÁ A REALIZUJEČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD PRO RODINNÉ DOMKY A VĚTŠÍ OBJEKTY AS-VARIOcomp 5K - technologie určená pro 3-7 EO CENA ČOV 29 500 Kč BEZ DPH. NAŠE FIRMA MŮŽE NAINSTALOVAT ČOV se sníženou

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D Provozovna Trutnov, Náchodská 270, 541 03 Trutnov 3 e-mail.: martin.trnovsky@elplasthk.cz tel.: 733 758 906 P R O V O Z N Í Ř Á D k čistírně odpadních vod MICRO JA 1,5 zpracovaný dle vyhlášky č. 216/2011

Více

POKYNY PRO SAMOZPROVOZNĚNÍ DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOCOMP K

POKYNY PRO SAMOZPROVOZNĚNÍ DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOCOMP K POKYNY PRO SAMOZPROVOZNĚNÍ DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOCOMP K POKYNY PRO SAMOZPROVOZNĚNÍ DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOCOMP K Důležité kontakty: ASIO NEW, spol. s r.o. Kšírova 552/45

Více

Pískový filtr řady ZIF

Pískový filtr řady ZIF řady ZIF POUŽITÍ Plastový zemní filtr řady ZIF slouží jako druhý stupeň čištění odpadních vod, který je zařazen za tří-komorovým septikem SEV. Filtr je navržen dle ČSN 756402, s účinností dle ČSN EN 12

Více

Aktivační čistírny odpadních vod s přerušovaným provozem typ. SBR-P-5 až SBR-P-50. Dodací podmínky Návod k obsluze. Zámecká 81 28002 Kolín

Aktivační čistírny odpadních vod s přerušovaným provozem typ. SBR-P-5 až SBR-P-50. Dodací podmínky Návod k obsluze. Zámecká 81 28002 Kolín Aktivační čistírny odpadních vod s přerušovaným provozem typ SBR-P-5 až SBR-P-50 Dodací podmínky Návod k obsluze Platnost od: červenec 2010 Firma: Tomáš Brandejský Zámecká 81 28002 Kolín 1 OBSAH 1. Použití...

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2015 (Leden 2016) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

Přečerpávací stanice řady ČEŠ

Přečerpávací stanice řady ČEŠ řady ČEŠ PŘEČERPÁVACÍ STANICE ČEŠ 1, 2 ROZSAH POUŽITÍ - pro čerpání odpadních vod z objektů do kanalizací - pro čerpání z hospodářských budov do kanalizací - pro čerpání odpadních vod do dalších tlakové

Více

ACO Marine produktový katalog ACO Clara čistírny odpadních vod Velikost EO

ACO Marine produktový katalog ACO Clara čistírny odpadních vod Velikost EO ACO Marine produktový katalog Velikost 3-240 EO ACO Industrial Drainage ACO system chain ACO. creating the future of drainage collect: Zachytit a odvést clean: Vyčistit a upravit hold: Chránit a zmírnit

Více

Provozní řád 2013. Čistírny odpadních vod EK-S (1-50 EO) Úvodní ustanovení

Provozní řád 2013. Čistírny odpadních vod EK-S (1-50 EO) Úvodní ustanovení Tento Provozní řád nabývá platnosti po vyplnění veškerých předepsaných náležitostí stanovených vyhláškou č. 216/2011 Sb., o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl, ve znění pozdějších

Více

Plastové septiky SEV

Plastové septiky SEV SEV POUŽITÍ Biologický septik slouží pro předčištění splaškových vod ve smyslu zákona NV č190/2002 Sb. Je vyroben v souladu s EN 12566-1/A1:2003 a použitou normou ČSN 756081 (specifická spotřeba vody).

Více

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 PROVOZNÍ ŘÁD

ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 PROVOZNÍ ŘÁD ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 PROVOZNÍ ŘÁD 2 ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD AS-VARIOcomp 5-20 PROVOZNÍ ŘÁD Platnost od 15.3.2016 Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz

Více

Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě

Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě Jak se stát odborně způsobilou osobou (OZO) pro kontrolu domovních čistíren na ohlášení a jak probíhá kontrola na lokalitě Výstava VODOVODY KANALIZACE, 21. 5. 23. 5. 2013 Ing. Martin Koller, Ekosystem,

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2016 (Leden 2017) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR Daniel Vilím Obsah Technologie membránové separace v čištění odpadních vod ČOV Benecko-Štěpanická Lhota Proč MBR? Popis ČOV Benecko-Štěpanická Lhota

Více

Provozní řád Čistírny odpadních vod EK-S. Úvodní ustanovení

Provozní řád Čistírny odpadních vod EK-S. Úvodní ustanovení Tento Provozní řád nabývá platnosti po vyplnění veškerých předepsaných náležitostí stanovených vyhláškou č. 216/2011 Sb., o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl, ve znění pozdějších

Více

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014

Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 ČSN EN ISO 9001:2001 ČSN EN ISO 14001:2005 Vyhodnocení provozu ČOV Ostrá 2014 (Leden 2015) OBSAH 1. ÚVOD...3 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE A CHARAKTERISTIKA STAVBY...3 2.1 Čistírna odpadních vod...3 2.2 Kapacita ČOV...3

Více

Návod na provoz a údržbu malého čistícího zařízení GRAF Picobells. Funkční popis

Návod na provoz a údržbu malého čistícího zařízení GRAF Picobells. Funkční popis Návod na provoz a údržbu malého čistícího zařízení GRAF Picobells Body popsané v tomto návodu je nutno bezpodmínečně dodržovat. Při jejich nedodržování není nárok na uplatnění garance. U některých dílů

Více

ACO Clara. ACO Clara Home (2-5 EO) ACO Clara Home C (2-5 EO) Kompaktní domovní čistírny odpadních vod. (plastové provedení nádrže)

ACO Clara.  ACO Clara Home (2-5 EO) ACO Clara Home C (2-5 EO) Kompaktní domovní čistírny odpadních vod. (plastové provedení nádrže) ACO Clara www.aco.cz Kompaktní domovní čistírny odpadních vod ACO Clara Home (2- EO) (plastové provedení nádrže) ACO Clara Home C (2- EO) (betonové provedení nádrže) ACO safe water management ACO je dobře

Více

Vzorkovač vody nové generace WWS Continual

Vzorkovač vody nové generace WWS Continual Vzorkovač vody nové generace WWS Continual WWS Continual je vzorkovač nové generace, který svým principem rozšiřuje a mnohonásobně překonává dnes běžně používané principy vzorkování vody. Vzorkovač odebírá

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i.

Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i. Ing. Věra Jelínková Zkoušení malých čistíren odpadních vod ve VÚV TGM, v.v.i. OBSAH Zkoušení DČOV ve VÚV Legislativa DČOV Zkouška účinnosti čištění DČOV, legislativa a výsledky Mikrobiologie odtoků z DČOV,

Více

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno

Ing.Václav Šťastný. VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář Brno Ing.Václav Šťastný VZORKOVÁNÍ ODPADNÍCH VOD seminář 23.10.2017 Brno Vzorkování odpadních vod seminář 23.10. 2016 Brno Seznam norem týkajících se vzorkování odpadních vod a kalů ČSN ISO 5667-10 Jakost vod

Více

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI Josef Máca, Martin Košek, Libor Novák Životopis ČOV Tlučná přibližně 10 km západně od Plzně čištění OV z aglomerace Kamenný Újezd Nýřany

Více

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I Abstrakt Věra Jelínková 6, Ondřej Taufer 7, Dana Baudišová 8 Vývoj a hodnocení domovních čistíren odpadních vod ve Výzkumném ústavu vodohospodářském

Více

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD BIOLOGICKÝ SEPTIK BS 4 EO BS 20 EO

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD BIOLOGICKÝ SEPTIK BS 4 EO BS 20 EO AQUA CONTACT www.aquacontact.cz PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD BIOLOGICKÝ SEPTIK BS 4 EO BS 20 EO AQUA-CONTACT s.r.o. 5. května 287 Josefov Jaroměř mobil: 603 494 860 551 02 733 107 017 IČ: 601 10 112 tel: 491

Více

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI

AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI AUTOMATICKÉ OVLÁDÁNÍ PŘEČERPÁVACÍ NÁDRŽE PRO TLAKOVOU KANALIZACI INSTALAČNÍ A UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA i Přečtěte si návod k použití Obsah 1. Úvod... 3 2. Popis funkce zařízení... 3 3. Činnost ovládacích prvků

Více

STS Technologie spol. s r. o. Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace:

STS Technologie spol. s r. o. Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: STS Technologie spol. s r. o. Hodonín, Czech Republic Datum schválení TP: 10 / 2008 TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY GRAVITAČNĚ SORPČNÍCH JEDNOTEK Alfa modifikace: GSJ - 2 GSJ - 3 GSJ -

Více

NÁVOD NA ÚDRŽBU GLYNWED EKO DN1000

NÁVOD NA ÚDRŽBU GLYNWED EKO DN1000 NÁVOD NA ÚDRŽBU GLYNWED EKO DN1000 Filtrační šachta s kalovým prostorem a volitelnými parametry nátoku a odtoku NÁVOD NA ÚDRŽBU Filtrační šachta GLYNWED EKO DN1000 s kalovým prostorem a volitelnými parametry

Více

Čistírna odpadních vod

Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod - ČOV = zařízení, kde dochází k čištění odpadní vody v blízkosti provozů čištění průmyslových vod v zemědělské výrobě u měst a obcí mechanicko biologická čistírna

Více

AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO

AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO ČISTÍRNA PRO RODINNÉ DOMKY AS-VARIOcomp K 5 - technologie ROTO CENA ČOV 37 500 Kč BRZ DPH. NAŠE FIRMA MŮŢE NAINSTALOVAT ČOV V ceně není doprava, montáž a spuštění. Servis je z naší strany zajištěn. Naše

Více

Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody. Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod

Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody. Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody aneb Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod Autoři: Bc. Barbora Prokel Stěhulová Ing. Tomáš Hrubý Ing. Bc. Martin

Více

POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ. Ing. Stanislav Ház

POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ. Ing. Stanislav Ház POZNATKY K PROJEKTOVÁNÍ STROJŮ A ZAŘÍZENÍ PRO ČOV SE SYSTÉMEM OPTIMALIZACE PROVOZU Ing. Stanislav Ház 1. Návrhové parametry ČOV ČOV A Projekt Skutečnost Poměr m 3 /h m 3 /h % Q24 384,72 180,53 47% Qh max

Více

Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES. Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005. Úvodní list

Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES. Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005. Úvodní list Provozní řád Domovní čistírny odpadních vod MEDMES Dodavatel: MEDMES spol. s r.o. Hranice ÚNOR 2005 Úvodní list Provozní řád pro domovní ČOV MEDMES Investor: Dodavatel: MEDMES spol s r.o. HRANICE Čs. Armády

Více

ČOV V HORÁCH 30.5.2013

ČOV V HORÁCH 30.5.2013 Ohlašování DČOV Nová legislativa, zkušenosti z kontrol Diskusní seminář ČOV pro objekty v horách Přírodní řešení nebo high tech? Dolní Morava, Hotel Prometheus, 30. 31. 5. 2013 Ing. Martin Koller, Ing.

Více

Způsoby likvidace domovních odpadních vod

Způsoby likvidace domovních odpadních vod Způsoby likvidace domovních odpadních vod 1. Žumpa - jímka na vyvážení odpadních vod. - Jde o vodotěsnou bezodtokou nádrž. - Stavbu této žumpy povoluje stavební úřad. - Předpokládá se, že žumpa je vyvážena

Více

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň.

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň. Popis stavby Úvod Projekt ISPA č. 2001/CZ/16/P/PE/004, opatření číslo 2 rekonstrukce 5 čistíren odpadních vod je z vodohospodářského pohledu velmi zajímavý svým rozsahem a krátkou dobou realizace. Stavba

Více

Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice

Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice CHVaK, a.s. Domažlice poskytují komplexní vodohospodářské služby městům, obcím, průmyslovým a zemědělským podnikům, orgánům státní správy i obyvatelstvu. Činnost

Více

Vyhodnocení provozu. období leden Dr. Ing. Libor Novák

Vyhodnocení provozu. období leden Dr. Ing. Libor Novák leden 2015 strana 1 ČOV TŘEBICHOVICE Vyhodnocení provozu období 1. 1. 2014 31. 12. 2014 leden 2015 Dr. Ing. Libor Novák Mařákova 8, 160 00 Praha 6, tel. 224 311 424 www.aqua-contact.cz strana 2 leden 2015

Více

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Milan Kasýk vedoucí práce: Ing.Pavol Vitkovič Abstrakt Cílem této práce je seznámit se strojním zařízením aktivační

Více

Čistírny odpadních vod

Čistírny odpadních vod Čistírny odpadních vod ACO SERVIS ACO SERVIS (10.1) Návod k instalaci a údržbě čistírny odpadních vod ACO Clara 2-5 Home (platný od 1. 2. 2011) Číslo aktualizace: 1 2 Poznámky Obsah Kapitola Strana 1 1.1

Více

LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK

LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK 2 LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK Platnost od 12. 4. 2016 Tel.: 548 428 111 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz ASIO, spol. s r.o. Kšírova 552/45 619 00 Brno Horní

Více

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění:

Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: Ing. Václav Šťastný, Ing. Věra Jelínková, Ing. Filip Wanner Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění: možnosti reakce na klimatické a legislativní změny Čištění odpadních vod z malých zdrojů znečištění

Více

Koncentrace kalu. Návrhové zatížení

Koncentrace kalu. Návrhové zatížení Provozní řád - návod k obsluze ČOV Aquatec - typ AT (AT6, AT8, AT10, AT12, AT15, AT20, AT30) ÚVODNÍ USTANOVENÍ Provozní řád pro domovní čistírny odpadních vod (dále jen ČOV) Aquatec řady AT je vypracovaný

Více

TZB - KANALIZACE. Jihlava

TZB - KANALIZACE. Jihlava TZB - KANALIZACE Jihlava KANALIZACE 1 ROZDĚLENÍ 2 PODLAHOVÉ VPUSTI 3 OCHRANA 4 ŽUMPY, ČISTÍRNY ROZDĚLENÍ VEŘEJNÁ tvoří jí stokové sítě na níž se napojují jednotlivé objekty podle způsobu odvádění dešťových

Více

4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené

4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené 4.3 Opatření přijatá na ochranu životního prostředí a náklady s tím spojené 4.3.1 Opatření na ochranu životního prostředí Projekt zahrnoval řešení problematiky likvidace odpadních vod v regionu Trutnovsko.

Více

Studie příležitostí souvisejících s realizací záměru výstavby rychlostní silnice R11 v území obcí Kocbeře a Choustníkovo Hradiště

Studie příležitostí souvisejících s realizací záměru výstavby rychlostní silnice R11 v území obcí Kocbeře a Choustníkovo Hradiště Studie příležitostí souvisejících s realizací záměru výstavby rychlostní silnice R11 v území obcí Kocbeře a Choustníkovo Hradiště Návrh variantního řešení čištění odpadních vod PALACKÉHO 138, 276 01 MĚLNÍK

Více

Čistírny odpadních vod pro 1-20 EO

Čistírny odpadních vod pro 1-20 EO Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r. o., Píšťovy 820, 537 01 Chrudim III Čistírny odpadních vod pro 1-20 EO Čistírna odpadních vod je mechanicko-biologická čistírna, která je určena pro čištění odpadních

Více

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD ČOV AC 50 EO. www.aquacontact.cz AQUA CONTACT

PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD ČOV AC 50 EO. www.aquacontact.cz AQUA CONTACT AQUA CONTACT www.aquacontact.cz PROVOZNĚ MANIPULAČNÍ ŘÁD DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD ČOV AC 50 EO AQUA-CONTACT s.r.o. 5. května 287 Josefov Jaroměř mobil: 603 494 860 551 02 733 107 017 IČ: 601 10 112

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

PROVOZNÍ ŘÁD KANALIZACE NEMOJOV

PROVOZNÍ ŘÁD KANALIZACE NEMOJOV PROVOZNÍ ŘÁD KANALIZACE NEMOJOV Zpracovatel: Ing. Pavel Ott odborný zástupce provozovatele Červen 2014 Údaje o vodohospodářském díle Majitel kanalizace: Obec Nemojov IČ: 00278165 Provozovatel kanalizace:

Více

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Myčka nářadí - 80 litrů. Profigaraz. Návod k obsluze. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Myčka nářadí - 80 litrů Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla Před použitím zkontrolujte, zda je zařízení kompletní, v pořádku

Více

Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic DA/mod

Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic DA/mod STS Technologie s.r.o. Hodonín, Czech Republic Datum schválení TP: 10 / 2008 TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY ČISTÍREN OPADNÍCH VOD Alfa modifikace: Classic DA/mod STS Technologie s. r.o.

Více

LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK

LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK 2 Lapák tuku AS-FAKU LAPÁK TUKU AS-FAKU PROVOZNÍ DENÍK Platnost od 26.6. 2013 Tel.: 548 428 111 Fax: 548 428 100 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz ASIO, spol. s

Více

PROVOZNÍ ŘÁD pro trvalý provoz

PROVOZNÍ ŘÁD pro trvalý provoz Malá čerpací jímka ČJ 1/2,59/1/B PROVOZNÍ ŘÁD pro trvalý provoz Tento provozní řád obsahuje důležité pokyny a bezpečnostní upozornění. Prosíme Vás, abyste si jej před použitím čerpací jímky důkladně přečetli.

Více

ACO Stormbrixx. Infiltrační systémy. Modulární systém ACO Stormbrixx - Pokyny k údržbě. Nově! Se schválením DIBt

ACO Stormbrixx. Infiltrační systémy. Modulární systém ACO Stormbrixx - Pokyny k údržbě. Nově! Se schválením DIBt ACO Stormbrixx Infiltrační systémy Nově! Se schválením DIBt Modulární systém ACO Stormbrixx - Pokyny k údržbě Obsah Pokyny pro provozovatele 2 Vizuální kontrola, údržba a čištění ACO Stormbrixx 3 Intervaly

Více

NÁVOD K OBSLUZE PROVOZNÍ ŘÁD ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD

NÁVOD K OBSLUZE PROVOZNÍ ŘÁD ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD NÁVOD K OBSLUZE PROVOZNÍ ŘÁD ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD MČV2EO,MČV4EO,MČV8EO,MČV12EO,MČV15EO, MČV20EO,MČV25EO,MČV30EO,MČV35EO,MČV40EO,MČV50EO 1 1 ÚVOD... 4 1.1 Všeobecně... 4 1.2 Jakou vodu může čistírna vyčistit...

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 OBSAH: 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 3 2. MECHANICKÁ ODOLNOST A STABILITA... 5 3. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST... 5 4. HYGIENA, OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO

Více

Ing. Věra Jelínková. Zkoušení domovních čistíren odpadních vod a jejich specifika

Ing. Věra Jelínková. Zkoušení domovních čistíren odpadních vod a jejich specifika Ing. Věra Jelínková Zkoušení domovních čistíren odpadních vod a jejich specifika Domovní čistírny odpadních vod ČOV pro 5 50 EO Povinnost nakládat s odpadními vodami decentralizovaný způsob čištění odpadních

Více

Zemní pískový filtr RG-PF 3, RG-PF8, RG-PF12, RG-PF16

Zemní pískový filtr RG-PF 3, RG-PF8, RG-PF12, RG-PF16 Provozně manipulační řád Zemní pískový filtr RG-PF 3, RG-PF8, RG-PF12, RG-PF16 Popis zařízení Biologický zemní filtr slouží k dočištění splaškových odpadních vod z rodinných domků či rekreačních objektů

Více

1. PŘEDMĚT. Vysokomýtská nemocnice příspěvková organizace Pardubického kraje

1. PŘEDMĚT. Vysokomýtská nemocnice příspěvková organizace Pardubického kraje 1. Název pracoviště: Plavání kojenců a batolat 2. Název zařízení: Vysokomýtská nemocnice 3. Adresa zařízení: Hradecká 167, 566 23 4. Číslo telefonu pracoviště: 465 467 211 faxu: 465 424 830 e-mail: info@nemocnice.myto.cz

Více

Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí

Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí Likvidace splaškových odpadních vod v místní části Mostiště Velké Meziříčí STUDIE Tuřanka 1, 627 00 Brno Tel.: +420 548 428 117, +420 602 200 783 IČ 27699455 1. Popis stávajícího stavu 2. Výhled současný

Více

VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN

VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN VZOROVÉ PROVOZNÍ ŘÁDY KOUPALIŠŤ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ, UMĚLÝCH KOUPALIŠŤ A SAUN Koupaliště ve volné přírodě podle 6 (3c) zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví (dále zákon.) Název koupaliště a umístění,

Více

Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice

Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice Chodské vodárny a kanalizace, a.s. Domažlice CHVaK, a.s. Domažlice poskytují komplexní vodohospodářské služby městům, obcím, průmyslovým a zemědělským podnikům, orgánům státní správy i obyvatelstvu. Činnost

Více

DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD. Klärmax AS-IDEAL PZV PROVOZNÍ ŘÁD

DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD. Klärmax AS-IDEAL PZV PROVOZNÍ ŘÁD DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD Klärmax AS-IDEAL PZV PROVOZNÍ ŘÁD 2 DOMOVNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD Klärmax AS-IDEAL PZV PROVOZNÍ ŘÁD Platnost od 19.8.2016 Tel.: 548 428 111 http://www.asio.cz e-mail: asio@asio.cz

Více

Odlučovače tuků ODLUČOVAČE TUKŮ ODT

Odlučovače tuků ODLUČOVAČE TUKŮ ODT ODT ODLUČOVAČE TUKŮ ODT POUŽITÍ Gravitační odlučovače tuků (lapáky) řady ODT slouží odloučení solných živočišných a rostlinných tuků z odpadních vod. Předřazují se před čistírny odpadních vod, nebo před

Více

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz.

Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF. Obecné údaje. Instalace/ sestavení. Uvedení do provozu. Provoz. Provozní návod VISCONET II VISCONET II F VISCONET II M VISCONET II MF Obecné údaje Instalace/ sestavení Uvedení do provozu Provoz Opravy/servis Před uvedením přístroje do provozu je bezpodmínečně nutné

Více

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Lis na shrabky 119 Pračka a lis na shrabky 120 Lapáky písku 121 Štěrbinový lapák písku 122 Vertikální lapák písku 123 Vírový lapák písku 124 Provzdušňovaný lapák písku 125 Separátor písku Přítok až 16

Více

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Ing. Daniel Vilím, Ing. Radek Vojtěchovský www.envi-pur.cz Obsah Technologie membránového bioreaktoru ČOV Tuchoměřice Technické řešení

Více

Návod k obsluze Čerpací stanice BRČS

Návod k obsluze Čerpací stanice BRČS Návod k obsluze Čerpací stanice BRČS Úvod Tento návod k obsluze a údržbě by Vám měl umožnit důkladné seznámení se zařízením a umožnit jeho bezpečné a bezporuchové provozování. Předpokladem bezpečného a

Více

STS Technologie s.r.o. Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic - DO/mod

STS Technologie s.r.o. Hodonín, Czech Republic TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY. Alfa. modifikace: Classic - DO/mod STS Technologie s.r.o. Hodonín, Czech Republic Datum schválení TP: 10 / 2008 TECHNICKÉ DODACÍ PODMÍNKY A PROJEKTOVÉ PODKLADY ČISTÍREN A ÚPRAVEN VOD Alfa modifikace: Classic - DO/mod STS Technologie s.

Více

Provozní řád. Čistírna odpadních vod DČB 120 VZOR. (podle vyhl. č. 195/2002 Sb.)

Provozní řád. Čistírna odpadních vod DČB 120 VZOR. (podle vyhl. č. 195/2002 Sb.) Provozní řád Čistírna odpadních vod DČB 120 VZOR (podle vyhl. č. 195/2002 Sb.) Obsah: Organizační opatření Protokol o seznámení obsluhy s provozním řádem vodního díla a) Identifikační údaje: 1. Identifikace

Více

LAPÁKY TUKU. Typy a provedení lapáku tuku:

LAPÁKY TUKU. Typy a provedení lapáku tuku: LAPÁKY TUKU Tuk v kanalizaci působí problémy, a to jak mechanické zanášení kanalizace, tak i hygienické zápach. Stejně tak působí i problémy v samotném procesu čištění na čistírnách odpadních vod, kde

Více

Návod k používání Domovní čistírny odpadních vod MČA SBR 4 až 35. MALÉ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD DO 50 EO MČA - SBR 4 až MČA - SBR 35 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ

Návod k používání Domovní čistírny odpadních vod MČA SBR 4 až 35. MALÉ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD DO 50 EO MČA - SBR 4 až MČA - SBR 35 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ MALÉ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD DO 50 EO MČA - SBR 4 až MČA - SBR 35 NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ OBSAH: 1. Úvod...4 1.1 Legenda popisků:...4 2. Technologie čištění odpadních vod...4 3. Seznámení s MČA-SBR...6 3.1. Schéma

Více

TEROVA 20, 25, 30, 40, 50

TEROVA 20, 25, 30, 40, 50 STAVEBNÍ PŘIPRAVENOST A TECHNICKO DODACÍ PODMÍNKY ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD TEROVA 20, 25, 30, 40, 50 OBSAH : B1 Stavební připravenost - postup při osazování nádrží B2 Technicko dodací podmínky B3 možnosti

Více

Ceník služeb je určen pro zakázky menšího rozsahu (do 100m.)!!! Na zakázky většího rozsahu Vám rádi vyhotovíme cenovou nabídkou s výraznou slevou!!!

Ceník služeb je určen pro zakázky menšího rozsahu (do 100m.)!!! Na zakázky většího rozsahu Vám rádi vyhotovíme cenovou nabídkou s výraznou slevou!!! ČIŠTĚNÍ KANALIZACE V ROZSAHU DO 50 M Čištění kanalizace do DN 200mm Čištění kanalizace DN 201-300mm Čištění kanalizace nad DN 300 a více ČIŠTĚNÍ KANALIZACE V ROZSAHU 51-100 M Čištění kanalizace do DN 200mm

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod Čištění odpadních vod Klasické čistírny odpadních vod Hlavním cílem je odstranění organických látek (BSK) obsažených ve splaškových odpadních vodách. Způsoby odstranění jednotlivých typů unášených látek

Více

UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA SÉRIE AUTOMATIK

UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA SÉRIE AUTOMATIK 744 UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA SÉRIE AUTOMATIK 1 OBSAH Úvod... 3 Činnost systému... 4 Rozšíření spodního kanystru... 6 Displej... 7 Údrţba...... 8 2 ÚVOD Centrální vysávací systém Drainvac je patentově chráněn.

Více

Městský úřad Černošice

Městský úřad Černošice Městský úřad Černošice odbor životního prostředí pracoviště Podskalská 19, 120 00 Praha 2 telefon: 221 982 111 spis. zn. ŽP/S MEUC-033916/2007/V/Čo V Praze dne 26.10.2007 Vyřizuje : Ing. Čokrt : 221 982

Více

Vstupní šneková čerpací stanice

Vstupní šneková čerpací stanice 1 Vstupní šneková čerpací stanice Odpadní vody z města natékají na čistírnu dvoupatrovou stokou s horním a dolním pásmem a Boleveckým sběračem. Čerpací stanice, osazená tzv. šnekovými čerpadly, zajišťuje

Více

Sportovní zařízení města Rokycany. Pod Husovými sady 1160, Rokycany PROVOZNÍ ŘÁD MĚSTSKÉ KOUPALIŠTĚ

Sportovní zařízení města Rokycany. Pod Husovými sady 1160, Rokycany PROVOZNÍ ŘÁD MĚSTSKÉ KOUPALIŠTĚ PROVOZNÍ ŘÁD MĚSTSKÉ KOUPALIŠTĚ 1. 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název zařízení Adresa Provozovatel Městské koupaliště Město Rokycany prostřednictvím organizační složky Sportovní zařízení města Rokycany Masarykovo

Více

Jak se čistí odpadní voda

Jak se čistí odpadní voda Jak se čistí odpadní voda Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. K čemu slouží ČOV Čistírna

Více

Návod na montáž, obsluhu a údržbu

Návod na montáž, obsluhu a údržbu RAINtech tel.: 234 706 311, fax: 234 706 300 e-mail: info.cz@koncept-ekotech.com www.koncept-ekotech.com Návod na montáž, obsluhu a údržbu Nádržové filtry BIOVITOR 03/2015 Princip funkce 100% jímané dešťové

Více

Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod

Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod Popis technologií a legislativní požadavky na čistírny odpadních vod Vlastník čistíren odpadních vod: název: OBEC DOUBRAVA sídlo: Doubrava č.p. 599, 735 33 IČ: 005 62 424 Mgr. Pavel Krsek starosta obce

Více