Text.Zive.cz. Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového? Page 1 of 11. Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového? - Živě.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Text.Zive.cz. Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového? Page 1 of 11. Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového? - Živě."

Transkript

1 Page 1 of 11 Text.Zive.cz Český Office 2010 v kostce: Co přináší nového? Čížek Jakub Anglický Office 2010 se už nějaký čas prodává, pomalu se ale blíží i uvedení jeho české verze. Jak vypadá lokalizovaný Word 2010, Excel 2010 a jaké novinky přinese PowerPoint a Outlook? Kapitoly článku Český Word 2010 Český Excel 2010 Outlook, Powerpoint, edice a ceny Český Word 2010 Český Office 2010 se na pulty obchodů dostane až na začátku školního roku, předplatitelé služeb MSDN a Technet jej ale mají po ruce už nyní. Tím tedy konečně vrcholí dvouletý vývoj nové generace Office. Psali jsme o ní na Živě.cz mnohokráte, dnes tedy vše shrneme na jednu hromadu a těšit se můžete i na hromadu obrázků, pochopitelně už z české verze. Co nového přináší Word 2010 Pokud používáte Word 2007 s posledním servisním balíčkem, hned si několik novinek můžete odškrtnout třeba vylepšený export do PDF včetně archivační a přísnější normy PDF/A, a pak samozřejmě dlouho očekávaný export/import do formátu ODF, respektive ODT. Open Document Format a jeho implementace ale jistě není tím pravým důvodem, proč sáhnout pro Office od Microsoftu. Pokud pracujete přednostně s tímto formátem, po ruce máte bezplatný OpenOffice.org 3.0, který si vždy poradí s jeho nejnovější verzí. Základní rozhraní českého Office Word 2010 Co je tedy skutečně nové? Všechny produkty nového balíku lze nainstalovat s rozšířenou 64bitovou podporou, což zrovna uživatele Wordu na zadek neposadí. Po pěkném animovaném startovacím dialogu se ale už otevře klasické okno oblíbeného editoru. Rozložení prvku je totožné jako ve Wordu 2007 a rozhodně nečekejte ani překrásné nové ikony. Změny se dočkal pouze ribbon, tedy kombinovaná hlavní lišta, která už nepůsobí tak agresivně a obézně. Je skutečně lehká, světlá a působí profesionálněji. Tuto zdánlivě zanedbatelnou změnu bych přirovnal k přechodu z designu Windows XP na Windows Vista. Svěží ribbon Vlevo nahoře si všimnete nového hlavního tlačítka Soubor. Už to není kolečko, ale modrý obdélník. Každý produkt z Office 2010 má vlastně svou barvu a modře inkoustová připadla logicky právě textovému procesoru. Pod tlačítkem nenajdete původní menu, ale takzvaný Backstage view (česky prostě jen Soubor ). Popisoval jsem ho už v květnu loňského roku, kdy na web uniklo jedno z tehdejších sestavení a od té doby se žádné výrazné změny nedočkal.

2 Page 2 of 11 Ovládací lišta ribbon ve Wordu 2007 Ovládací lišta ribbon ve Wordu 2010 Backstage view Jedná se o nový menu-dialog ve kterém spravujete kompletní cestu dokumentu od tvorby až po publikaci, tisk nebo sdílení. Oproti klasickým nabídkám v dialogu vidíte vše pohromadě a můžete nastavit spoustu parametrů. Dá se říci, že pokud Microsoft ribbonem změnil chápání klasické tlačítkové lišty, pak s backstagem nabídl zcela nový pohled na klasický dialog. Backstage view dialogy Snímkovač obrazovky Hned na začátek se přiznám, že jsem nikdy neměl potřebu do Wordu vkládat snímek obrazovky, nový nástroj je ale natolik funkční, že leckomu pomůže. V záložce Vložení stačí klepnout na Snímek obrazovky a zobrazí se nabídka se snímky všech otevřených oken na ploše. Pokud chcete jiný výřez obrazovky, celý desktop zbledne a vy pomocí klasického ořezového nástroje vyberete oblast. Obrázek se okamžitě převede na rastr a vloží do dokumentu. Vše je natolik použitelné, že by si z Office 2010 mohl vzít příklad kdejaký prográmek, který je k této práci prvoplánově určen. Nový Office umí ukládat snímky obrazovky Rastrový editor Pokud už nějaký obrázek do dokumentu vložíte, je třeba ho náležitě upravit, vyzdobit a zarovnat. To vše umí na jedničku už předchozí Word 2007, 2010 ale přidává umělecké efekty, funkci, která výběrem klíčových barev odstraní pozadí (šedá na bílou aj.), umožní obrázek snadno vložit do struktury složitých diagramů a nabídne živé náhledy pro nejrůznější úpravy světelnosti aj., takže uvidíte výsledek ještě před tím, než cokoliv aplikujete. Ostatně podívejte se na obrázky níže.

3 Page 3 of 11 Jednoduché úpravy fotografií uměl Office už dříve, tentokrát ale nabízí vše s reálnými náhledy efektů Obrázky stále nelze ukládat Ani Word 2010 bohužel neumí uložit obrázek v dokumentu do běžného souboru. V tomto směru vám nepomůže ani schránka. Jediným schůdným řešením je vedle použití hrubé klávesy Printscreen export do HTML. Vylepšený SmartArt A ještě jedna změna související s grafikou, tentokráte tou vektorovou. Databáze SmartArt nyní obsahuje mnoho nových diagramů; nejrůznější hexagony, koláče a další kousky. Některé najdete opět níže na obrázku. SmartArt nabízí mnoho nových tvarů a diagramů Vystačíte si s ním na jednoduchá schémata Vylepšená typografie Office 2010, respektive nový Publisher, přináší nový font Gabriola. Ten i některé další OpenType fonty můžete upravovat v nové nabídce pro písmo Funkce písem OpenType. Můžete nastavit použití typografické ligatury, která propojí související písmenka stejně jako známý znak &, což je vlastně ligatura pro znaky et. Mnohem zajímavější je ale pro běžný život použití některého z předpřipravených typografických uměleckých stylů. Ten pak při zachování fontu zcela změní podání textu, různě prodlouží linky a případně je zatočí. Opět se podívejte na obrázky níže. U některých fontů můžete nastavit různé typografické styly vyzkoušejte třeba nové písmo Gabriola Efekty písma Text nově můžete vyzdobit přímo z hlavní lišty efekty. Mezi ty nové patří stín, záře a odlesk. Dále můžete použít některý z nabízených předdefinovaných stylů.

4 Page 4 of 11 Efekty písma včetně nastavení odrazů, stínů a záře Navigační panel Office 2010 nabízí zcela nové hledání. Namísto původního dialogu se otevře postranní panel se třemi záložkami. V první najdete pěkně organizovaný přehled odstavců s nadpisy, v druhém najdete miniatury stránek a ve třetím výsledky hledání. A i to se proměnilo, hledat totiž můžete nejen text, ale i nejrůznější objekty počínaje obrázky, tabulkami a konče třeba vzorci. V dokumentu o dvou stranách toho samozřejmě asi moc nevyužijete, představte si ale, že budete chtít rychle najít všechny vzorečky v diplomové práci, nebo třeba i ten konkrétní na straně 125. Orientace podle nadpisů, stránek a hledaných výrazů, tabulek, vzorců aj. Náhled schránky Už předchozí Office přišel s vylepšenou schránkou, kdy jste měli na výběr vložit do dokumentu text s původním formátováním, s vaším formátováním a s vložením pouze textu, pakliže jste zkopírovali i obrázky tabulky aj. Office 2010 vkládání obsahu ze schránky rozšiřuje o náhled. Ještě než do textu cokoliv skutečně vložíte, zobrazí se na stránce náhled a vy si přímo v kontextu budete moci prohlédnout, jak bude vypadat text třeba s původním formátováním. Ještě než obsah schránky vložíte do textu, můžete se podívat, jak bude vypadat Sdílení, spolupráce synchronizace a web Jednou z těch nejviditelnějších změn nového Office je samozřejmě výrazně vylepšená spolupráce. Na dokumentu bude moci pracovat více autorů a vy vždy uvidíte, kdo z nich to je, budete svým spolupracovníkům přidávat nejrůznější role a dokonce si spolu i povídat i v integrovaném chatu. Firmy k tomu budou potřebovat nový SharePoint 2010, domácí uživatelé pak omezeně Office Web Apps, který je součástí balíku Windows Live a úložiště SkyDrive.

5 Page 5 of 11 Novinkou Office 2010 je možnost ukládat a otvírat dokumenty z webového úložiště SkyDrive Komunikace je ale poměrně pomalá, na otevření dialogu si tady pár sekund počkáte Nový Word nabízí pro běžného smrtelníka jen kosmetické změny. Hlavním lákadlem bude především jeho webová alternativa, pro firmy pak vylepšená práce v týmu a spolupráce se SharePointem, která z Wordu a Office dělá ekosystém, který svá data umí sdílet o řád lépe než plnohodnotné webové kanceláře, které právě na sdílení a dostupností staví svůj byznys. Editace uloženého dokumentu na SkyDrive přímo z webového prolhížeče pomocí Office Web Apps A právě SharePoint a další korporátní systémy pro Office budou pro leckoho omezující. S nimi získáte výborný systém, který nemá reálného protivníka, bez nich bude ale Word 2010 jen svěžím a lehčím nástupcem přelomového Word 2007, jehož zcela nové uživatelské rozhraní s ribbonem před pár lety rozdělilo obec elektronických pisálků na dva téměř nesmiřitelné tábory. Nakonec se nabízí i otázka, co vlastně vylepšovat? Máte svůj tajný tip? Podělte se s ním s ostatními v diskuzi. Co by se vám ve Wordu líbilo? Co mu stále chybí? V kostce: Vylepšená typografie nově můžete obdařit text nejrůznějšími tiskařskými efekty, fonty Vkládání snímků obrazovky v menu Vložit nově najdete možnost sejmutí obrazovky Editor obrázků bitmapy lze vylepšit uměleckými efekty, ořezem aj. přímo ve Wordu Náhled schránky ještě před vložením obsahu ze schránky se můžete podívat, co to udělá s dokumentem Více editorů naráz jeden dokument může v jeden okamžik editovat více autorů Sdílení napříč internetem sdílení se SkyDrive, Sharepointem Web Apps a synchronizace se SkyDrive Český Excel 2010 Další v pořadí je tabulkový procesor Excel s více než dvacetiletou historií. Hned na začátek však nemalou část čtenářů zklamu. Pokud používáte Excel pouze jako grafický editor tabelovaných dat tedy jako kreslítko na drobné tabulky a ještě jednodušší grafy, jeho čtrnáctá generace vás nechá chladnými. Excel 2010 se totiž soustředí především na zpracovávání velmi rozměrných dat, kontingenční tabulky a přesné výpočty. Na úvod je ale přeci jen potřeba zmínit společné prvky s ostatními programy z kancelářského balíku. Patří sem samozřejmě barevně odlehčená ribbon lišta, která se více přizpůsobuje grafickému rozhraní Aero, a Backstage View (tedy nový dialog Soubor).

6 Page 6 of 11 Základní grafické uživatelské rozhraní Microsoft Excel 2007 (Windows XP) Základní uživatelské rozhraní českého Microsoft Excel 2010 (Windows 7) Podoby hlavního dialogu Náhled schránky Stejně jako nový Word a další aplikace z balíku Office i Excel přichází s náhledem schránky před vložením. Zatímco u Wordu to zase není tak důležité, buňka v sešitu a její obsah už mohou nabývat nejrůznějších podob. Kopírovat tak můžete obsah, formátování obsahu buňky, rozměry buňky, možná ale chcete vložit pouze zkopírovaný vzoreček aplikovaný nad buňkou. V takovém případě náhled skutečně oceníte. V nabídce schránky oproti 2007 najdete ikony, které fungují jako náhled. Vložit můžete kompletní buňku, matematický výraz, rozměry, formátování,... Sparklines - Minigrafy Jiskřící linie je nový typ miniaturních trendových grafů, které se vykreslují přímo v buňce sešitu a na první pohled připomínají funkci podmíněného formátování. Minigrafy ovšem nabízí více možností a můžete je lépe uzpůsobit vašim

7 Page 7 of 11 požadavkům. Výborně se hodí k vykreslení trendů v časových řadách, což je ostatně patrné i z obrázku níže. Liniový a sloupcový minigraf (v anglické verzi se mu říká Sparklines) včetně zdrojových dat Sparklines minigraf v buňce může mít podobu liniového, sloupcového a ekonomického (příjmy/ztráty) grafu. Mimo to v něm můžete nechat Excel vyznačit minima, maxima, nastavit vertikální osu, barvu a tloušťku linie. Panel s nabídkou úpravy mingrafů Podmíněné formátování Drobného vylepšení se dočkalo i podmíněné formátování. Jeho nabídka je nyní přehlednější a nabízí některé nové prvky. Přehlednější organizace stylů podmíněného formátování a nové prvky Přesnost výpočtů, 64 bitů, obrovské sešity a Gemini Nový Excel se dočkal zpřesnění výsledků matematických a statistických funkcí. Při počtech nad drobnými soubory dat to sice neoceníte, pokud ale necháte Excel spočítat sloupec s několika tisíci řádky, bude se to hodit. S rozměrnými daty souvisí i 64bitová podpora, kterou budete moci zaškrtnout při instalaci. V takovém případě by Excel neměl mít problém otevřít až 4GB dokumenty, respektive pracovat s náročnými vzdálenými datovými zdroji. Microsoft uvádí, že byste nyní neměli mít problém načíst sešit s mnoha miliony řádků. A to už se skutečně dostáváme ke zcela odlišnému využití Excelu s využitím kontingenčních tabulek a grafů však nikterak neobvyklému a nemožnému. S velmi náročnými daty by měl Excelu pomoci i externí doplněk Gemini, který by měl být součástí SQL Serveru 2008 R2. Kontingenční tabulky a Průřez Do kategorie náročný uživatel patří i kontingenční tabulky a grafy v anglickém originálu známé jako Pivot table. Pokud vám nic neříkají, vězte, že dělají Excel Excelem. Pivot tabulka není statická šachovnice hodnot vylepšená o nějakou tu funkci, ale velmi složitý filtr a ještě lépe řečeno pohled na data, který zase nefunguje tak odlišně jako třeba pohledy Views ze světa databází. Kontingenční tabulka seřadí neuspořádaný soubor dat, třeba rozsáhlý seznam objednávek z vašeho elektronického obchodu, který právě může čítat statisíce až miliony položek.

8 Page 8 of 11 Běžný zdrojový sešit se statickými daty a vygenerovaný pohled s filtry - kontingenční tabulka Vypůjčeno z článku Kontingenční tabulky v Excelu 2007 O kontingenčních tabulkách si více můžete přečíst ve stejnojmenné knize a její recenzi od Marka Lutonského. Excel 2010 rozšiřuje kontingenční tabulky o nový prvek Slicer Průřez, který může pivoty dále přeskládávat podle nejrůznějších kritérií. Pro člověka neznalého kontingence to bude asi skutečný guláš, snad vám ale napoví následující odstaveček. Představte si, že máte malý řetězec, ve kterém prodávate trička. Vytvoříte si souhrnnou kontingenční tabulku tak jako na obrázku výše, která všechny uskutečněné objednávky spočítá a rozřadí. Budete tedy znát objem prodeje i tržby, což je patrné na druhém obrázku výše. Data v tabulce samozřejmě můžete dále řadit a přeskupovat, není to ale příliš ergonomické. Přesně toto řeší Slicery na obrázcích níže. Ten prostřední omezí kontingenční tabulku tržeb jen na vybrané pobočky našeho řetězce. Na obrázku vpravo pak máte rovnou tři slicery. Jeden omezí výsledky tabulky podle prodejny, druhý podle barvy a třetí podle velikosti triček. Podoba kontingenční tabulky tedy odpovídá prodaným modrým tričkům velikosti M z pobočky Dolní Hradec. Tato kombinace se očividně prodávala pouze v únoru a březnu. A je hotovo, dokázali byste to stejně rychle bez takovýchto filtrů? Kontingenční tabulky a jejich ořezání Průřezem v Excelu 2010 Stejně jako Word i Excel se dočkal některých obecných vylepšení, která se ale už tak výpočtů nad buňkami netýkají. Patří sem tedy podpora pro vkládání snímků obrazovky, vylepšený editor rastrové grafiky ověnčený nejrůznějšími efekty a nová schemata SmartArt, která vaši prezentaci mohou rozšířit o nejrůznější diagramy. Běžného smrtelníka nenadchne, cílí na podniky Excel patří k těm nejrobustnějším aplikacím svého druhu. Vylepšená podpora pro kontingenční tabulky a grafy, Průřez a práce s velmi rozměrnými daty z Excelu činí nejen tabulkový procesor, ale po napojení na vzdálené zdroje i robustní databázový procesor a interpret.

9 Page 9 of 11 Podoba webového Excelu 2010 v Chromu Domácího uživatele nová verze ale asi příliš nenadchne. Excel je rychlejší, jeho výpočty jsou přesnější a to platí také o grafech, které umí pojmout více prvků, přelom ale nečekejte. Otázkou nicméně zůstává, jestli je na něj v takové aplikaci ještě místo. Příští verze by se tak spíše než na profesionální funkce mohla zaměřit na šotky v uživatelském rozhraní, které doposud trpí několika nešvary. Některé z nich najdete třeba v diskuzi Bugrování: hledáme chyby v Microsoft Excelu. V kostce Minigrafy nový Excel bude umět přímo v buňce zobrazit jednoduché grafy Gemini samostatný doplněk umožní práci s velmi rozměrnými tabulkami, problém by neměl mít ani s miliony záznamů Vylepšené a rychlé hledání překážkou by neměly být ani obrovské tabulky Lepší práce s grafy Mnohem vyšší přesnost matematických, statistických a finančních funkcí Náhled schránky náhled před vložením stejně jako u Wordu 64bitové adresování umožní práci až se 4GB excelovými tabulkami Snadné sdílenípřes SharePoint a Windows Live (Web Applications) Outlook, Powerpoint, edice a ceny Z dalších masově používaných aplikací stojí za zmínku ještě editor prezentací PowerPoint a samozřejmě poštovní klient Outlook. I PowerPoint se může pochlubit jednoduchým webovým editorem z balíku Web Apps, Outlook pak má už dlouhé roky svou webovou podobu Outlook Web Access (OWA). V případě Outlooku sice program prošel nejviditelnější změnou přechod na ribbony, nicméně skutečné novinky využijete pouze s Exchange serverem ve verzi 2010 a s dalšími doplňujícími systémy Sharepoint a Office Communication Server. Zde více než jinde platí, že celý ekosystém bude fungovat nadstandardně v případě, pokud se bude skládat z dílčích komponent od Microsoftu. PowerPoint 2010 Lepší animace statických objektů lze je rozpohybovat realistickými efekty Nové přechody mezi snímky nová sada kvalitních přechodů jaké se používají v televizi Logické dělení snímky můžete rozdělit do logických celků Prohlížení více prezentací na jediném monitoru Online video lze vložit klipy z YouTube, MSN aj. Ministřižna přímo v PowerPointu lze video jednoduše upravit Nová témata a lepší práce s obrázky Streamování prezentací prezentaci můžete vysílat přímo přes SharePoint nebo Windows Live Export jako video prezentaci lze uložit jako běžné video

10 Page 10 of 11 Český PowerPoint a jeho webová obdoba Nové efekty videa, jednoduchý střih a efekty pro bitmapy Outlook 2010 MailTips ještě před odesláním zprávy vám Outlook napoví, jestli třeba není příjemce na dovolené nebo jestli nemá plnou schránku na Exchange serveru Ribbon Outlook konečně sjednotil své grafické uživatelské rozhraní s ostatními aplikacemi z balíku Office Hlas a video společně a Office Communications Serverem lze z Outlooku vytvořit nástroj pro VoIP i video konferenci Multiformátový inbox do Outlooku vám pomocí Exchange 2010 mohou přicházet i faxy a hovory vyžaduje další technologie od Microsoftu Výkon Outlook 2010 bude mnohem rychlejší Seřazování zpráv do stromu podpora pohledu na zprávy jako na oddělené diskuze Volitelný Outlook Social Connector Prostředí Outlooku 2010 obohatil především ribbon a volitelný social connector, který bude zpracovávat statistiku pro komunikaci s lidmi a napojí do Outlooku třeba i zprávičky z Facebooku (všimněte si rámu vpravo dole) Seřazování zpráv do diskuzí (stromů) a MailTips

11 Page 11 of 11 Další nástroje Domácí uživatelé a drobní podnikatelé se mohou těšit ještě na editor poznámek OneNote. Další vyšší verze pak obsahují ještě Publisher, zmíněný Outlook (k dispozici od verze pro domácnosti a firmy), Access pro správu databází, Communicator (podnikový IM), InfoPath (tvorba formulářů) a SharePoint Workspace (napojení na intranet). Edice a jejich ceny Office 2010 je tedy hotový a ten český pro drobné uživatele zamíří do obchodů po létě. K dispozici budou tři základní krabicové edice (domácnosti a studenti Kč, domácnosti a firmy Kč, Professional Kč), jedna doplňková pro OEM výrobce (Starter) a jedna, která je k dispozici jen pro předplatilete a v multilicenčním prodeji (Professional Plus). Licence doplní ještě akademická verze pro školy. Ceny nejsou zrovna nejnižší, Microsoft ale slibuje, že se budou jako v minulosti opakovat nejrůznější slevové akce. Tou první budou speciální aktivační karty. Starter edici (nebo Office stažený z webu) si pak jen aktivujete. Sice nebudete mít pěknou krabičku a optický disk, výrazně ale ušetříte. Studentská a domácí verze bude stát Kč a verze pro podnikatele Kč. Nejvyšší Professional Kč. Upgrade ze starší verze Stejně jako v zahraničí i v České republice budete moci využít bezplatného upgradu z Office Nárok získáte ale pouze v takovém případě, že jste si Office 2007 pořídili a aktivovali mezi 5. březnem až 30. zářím. Více informací najdete zde. Edice Office 2007 Ultimate, Professional a Small Business můžete povýšit na Office 2010 Professional. Office 2007 Standard se bude rovnat edici 2010 pro podnikatele a verze pro studenty a domácnosti pak zůstává neměnná. Zdarma povýšit budete moci i jednotlivé aplikace, pokud jste si je zakoupili samostatně. Typickým příkladem je třeba Outlook. Dosti omezený Office bude možné získat také zcela zdarma. Výrobci a prodejci počítačů budou moci na nové počítače nainstalovat edici Office 2010 Starter, která bude obsahovat pouze speciální verze programů Word a Excel. Starter edice má nahradit dosavadní Microsoft Works, zajistí vám tedy plnou kompatibilitu a zobrazení Office dokumentů, funkce pro tvorbu a editaci však budou výrazně omezeny. K webovému Office mohou už dnes přistupovat zdarma všichni majitelé Windows Live ID účtu, najdete ji totiž jako součást webového disku SkyDrive.

Služby Microsoft Office 365

Služby Microsoft Office 365 Cena: 2000 Kč + DPH Služby Microsoft Office 365 Kurz je určen všem, kteří se chtějí ponořit do tajů Cloud služeb a chtějí naplno využít možnosti Office 365, jako komunikačního nástroje i prostředí pro

Více

Novinky napříč celým balíkem Office. Word. Excel. Power Point. Outlook

Novinky napříč celým balíkem Office. Word. Excel. Power Point. Outlook Novinky napříč celým balíkem Office Vylepšení pásu karet Vkládání screenshotů Úprava dokumentu více autory najednou Možnost umístění a spravování dokumentu na webu 64 bitová architektura Backstage Nové

Více

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Úvodní příručka Microsoft Excel 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Přidání příkazů na panel nástrojů Rychlý přístup

Více

Úvodní list. Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10

Úvodní list. Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10 Úvodní list Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady Poř. číslo v sadě 01 32/10 Jméno autora Období vytvoření materiálu Název souboru Zařazení

Více

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu

Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Použití Office 365 na iphonu nebo ipadu Úvodní příručka Kontrola e-mailů iphone nebo ipad si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

Použití Office 365 na telefonu s Androidem

Použití Office 365 na telefonu s Androidem Použití Office 365 na telefonu s Androidem Úvodní příručka Kontrola e-mailů Telefon s Androidem si můžete nastavit tak, aby odesílal a přijímal poštu z vašeho účtu Office 365. Kontrola kalendáře z libovolného

Více

OBSAHY E-LEARNINGOVÝCH KURZŮ

OBSAHY E-LEARNINGOVÝCH KURZŮ OBSAHY E-LEARNINGOVÝCH KURZŮ MS Word - ZAČÁTEČNÍCI (rozsah 39 kapitol) Naučíte se základy práce s dokumentem Zorientujete se v pracovní ploše aplikace Dozvíte se, jak vytvářet plnohodnotné texty, formátovat

Více

Obsahy kurzů MS Office

Obsahy kurzů MS Office Obsahy kurzů MS Office V současné době probíhají kurzy MS Office 2010 s následující osnovou: 1. Základy práce na PC, MS Office - praktické užití Kurz je určen pro všechny, kteří mají s prací na PC minimální

Více

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy. Úvodní příručka Microsoft Access 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Změna velikosti obrazovky nebo zavření databáze

Více

Pracovní prostředí Excel 2010

Pracovní prostředí Excel 2010 Zdokonalování ICT gramotnosti v rámci projektu IMPACT Pracovní prostředí Excel 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Obsah Co je to Excel a k čemu slouží... 3 Co nabízí nová verze Excel 2010:...

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

Název materiálu: Open Office

Název materiálu: Open Office Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Obsah. Poděkování 11 Úvod 13 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15 Konvence použité v knize 15. Spolupráce v malé firemní síti 17

Obsah. Poděkování 11 Úvod 13 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15 Konvence použité v knize 15. Spolupráce v malé firemní síti 17 Obsah Poděkování 11 Úvod 13 Zpětná vazba od čtenářů 15 Errata 15 Konvence použité v knize 15 ČÁST I Spolupráce v malé firemní síti 17 KAPITOLA 1 Spolupráce na textu ve Wordu 19 Vytvoření jednoduché textové

Více

OBSAH. Word. První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12

OBSAH. Word. První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12 OBSAH Word Uživatelské prostředí Wordu...................3 První spuštění a hlavní obrazovka Wordu 3 Základní nastavení Wordu 6 Kontrola pravopisu a mluvnice 8 Nastavení ukládání dokumentu 12 Vytvoření

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-20

Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Identifikátor materiálu: ICT-1-20 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Kancelářské balíky a grafické editory Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí programové

Více

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Do panelu nástrojů

Více

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Pozn. Od verze Excelu 2007 jsou klasické panely nástrojů skryty. Jejich nástroje mohou

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

1. Začínáme s FrontPage 2003 11

1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Úvod 9 1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Instalace programu 12 Spuštění a ukončení programu 15 Základní ovládání 16 Hledání souborů 30 Najít a nahradit 31 Tisk 32 Schránka sady Office 34 Nápověda 36 Varianty

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

1. Jde exportovat Power pointové sekvence do *.avi?

1. Jde exportovat Power pointové sekvence do *.avi? Stránka č. 1 z 6 Přeskočit navigaci Přeskočit na novinky MS Office Hledat Jste zde: Úvodní stránka» power-point» zaklady» faq Microsoft Office 365 www.microsoft.com/office365 Seznamte se s benefity Office

Více

Přehled nabízených kurzů

Přehled nabízených kurzů WINDOWS XP ZÁKLADY OBSLUHY Seznámení s osobním počítačem Periferie osobního počítače (monitory, tiskárny, skenery...) Obsluha klávesnice Práce s myší Prostředí MS Windows XP Plocha Menu Start Soubor, ikona,

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

instaluj Naučte se víc...

instaluj Naučte se víc... instaluj Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k sadě aplikací Microsoft Office 2007 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k sadě aplikací Microsoft Office 2007 Tato publikace

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1

Obsah. Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9. Operace při otvírání a ukládání sešitu 15. Operace s okny 27. Kapitola 1 Obsah Kapitola 1 Několik slov o Excelu 2007 a 2010 9 Nové uživatelské rozhraní 9 Pás karet 10 Panel nástrojů Rychlý přístup 11 Tlačítko Office 11 Pracovní plocha 12 Nápověda 13 Kapitola 2 Operace při otvírání

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

KANCELÁŘSKÉ APLIKACE

KANCELÁŘSKÉ APLIKACE KANCELÁŘSKÉ APLIKACE Kurzy MS Office 2003, 2007 a OpenOffice jsou určeny zejména těm uživatelům PC, kteří běžně pracují s kancelářskými aplikacemi, ale chtěli by svoje znalosti a dovednosti prohloubit

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Office, e-mail, sdílení dokumentů, videokonference

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Microsoft Office Outlook 2003 s aplikací Business Contact Manager

Microsoft Office Outlook 2003 s aplikací Business Contact Manager Microsoft Office Outlook 2003 s aplikací Business Contact Manager Použití aplikace Business Contact Manager v sadě Microsoft Office Obsah Import sestavy aplikace Business Contact Manager do aplikace Excel...

Více

PÁS KARET. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika

PÁS KARET. Autor: Mgr. Dana Kaprálová. Datum (období) tvorby: září, říjen 2013. Ročník: sedmý. Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika Autor: Mgr. Dana Kaprálová PÁS KARET Datum (období) tvorby: září, říjen 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: Informatika a výpočetní technika 1 Anotace: Žáci se seznámí se základní obsluhou tabulkového

Více

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Office, e-mail, sdílení dokumentů, videokonference

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

SmartArt - PowerPoint 2010

SmartArt - PowerPoint 2010 SmartArt - PowerPoint 2010 vlozeni power-point MS Office - ať pracuje za Vás Stránka č. 1 z 12 Přeskočit navigaci Přeskočit na novinky MS Office Hledat Jste zde: Úvodní stránka» power-point» vlozeni» smartart-powerpoint-2010

Více

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA VE WORDU

INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA VE WORDU Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S3-D04_Z_WORD_GRAFIKA.docx Informatika MS Word Grafika ve Wordu INFORMATIKA MS WORD GRAFIKA

Více

PowerPoint 2010 Kurz 4

PowerPoint 2010 Kurz 4 PowerPoint 2010 Kurz 4 Animace... 1 Texty vkládání, formátování... 3 Grafy vkládání, formátování... 5 Grafické objekty... 6 Přechody mezi snímky... 7 CZ.1.07/2.2.00/28.0221 Animace Animace jsou umístěny

Více

Tabulkový procesor otázka č.17

Tabulkový procesor otázka č.17 Tabulkový procesor otázka č.17 Seřazení (sort = řazení, třídění) je přeorganizování seznamu nebo jakékoli jiné tabulky podle klíčů. Klíč představuje vybrané pole seznamu, podle kterého se na základě zvoleného

Více

Programy pro psaní textů. textové editory, textové procesory

Programy pro psaní textů. textové editory, textové procesory Programy pro psaní textů textové editory, textové procesory Terminologie Pojmy textový editor a textový procesor se často nerozlišují, proto nejdříve trocha teorie. Textový editor: program, který používáme

Více

Autodesk AutoCAD 2018

Autodesk AutoCAD 2018 Novinky Autodesk AutoCAD 2018 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Autodesk AutoCAD 2018 PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu AutoCAD 2018. AutoCAD 2018

Více

Analýza a prezentace dat

Analýza a prezentace dat 2015 Analýza a prezentace dat rozsah: 2 dny (10 hodin) Mgr. Jiří Číhař www.dataspectrum.cz Analýza a prezentace dat Formátování buněk Nastavení vhodného formátu čísla Vytváření vlastních formátovacích

Více

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1

MS POWERPOINT. MS PowerPoint 2007 1 MS PowerPoint 2007 1 MS POWERPOINT Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

POWERPOINT 2010 Autor: Jan Somner

POWERPOINT 2010 Autor: Jan Somner Projekt Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031 POWERPOINT 2010 Autor: Jan Somner Obsah 1. Úvod... 2 2. Rozdíly oproti straším verzím... 2 3. Karta Soubor... 2 4. Základní klávesové zkratky... 3 5. Karty

Více

1.1 Seznámení s programy Office

1.1 Seznámení s programy Office Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Střední průmyslová škola strojnická Vsetín CZ.1.07/1.5.00/34.0483 Ing.

Více

Postup přihlášení (první přihlášení)

Postup přihlášení (první přihlášení) Postup přihlášení (první přihlášení) 1. ve webovém prohlížeči zapište následující adresu: https://portal.office.com objeví se úvodní přihlašovací stránka 2. do prvního vstupního řádku zapište jako přihlašovací

Více

Možnosti upgradu. CorelDRAW Graphics Suite X3. CorelDRAW Graphics Suite X4. CorelDRAW Graphics Suite 12 Graphics Suite 11 Graphics Suite

Možnosti upgradu. CorelDRAW Graphics Suite X3. CorelDRAW Graphics Suite X4. CorelDRAW Graphics Suite 12 Graphics Suite 11 Graphics Suite 10 Uživatelské rozhraní Nové ikony a ovládací prvky poskytují modernější a intuitivnější pracovní prostředí. Interaktivní nástroj Tabulka Umožňuje vytvářet a importovat tabulky a zajišťovat strukturovaná

Více

Kontextové dokumenty

Kontextové dokumenty Příručka uživatele systému Museion Kontextové dokumenty Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována na základě

Více

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý

Uživatelský manuál. Aplikace GraphViewer. Vytvořil: Viktor Dlouhý Uživatelský manuál Aplikace GraphViewer Vytvořil: Viktor Dlouhý Obsah 1. Obecně... 3 2. Co aplikace umí... 3 3. Struktura aplikace... 4 4. Mobilní verze aplikace... 5 5. Vytvoření projektu... 6 6. Části

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Naučme se víc... Průvodce novinkami pro školy k aplikaci Microsoft Office Word 2010

Naučme se víc... Průvodce novinkami pro školy k aplikaci Microsoft Office Word 2010 Naučme se víc... Průvodce novinkami pro školy k aplikaci Microsoft Office Word 2010 Autoři: Jiří Chytil, Karel Klatovský Průvodce novinkami pro školy k aplikaci Microsoft Office Word 2010 Tato publikace

Více

KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9

KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9 Obsah KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9 Nové uživatelské rozhraní 9 Pás karet 10 Panel nástrojů Rychlý přístup 11 Tlačítko Office 12 Pracovní plocha 12 Nápověda 13 Obecné zásady pro vytváření

Více

MS EXCEL. MS Excel 2007 1

MS EXCEL. MS Excel 2007 1 MS Excel 2007 1 MS EXCEL Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z informatiky pro gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Pracovní sešit MS Word pokročilý

Pracovní sešit MS Word pokročilý Veškerá reprodukce v částečné i úplné formě je bez autorského souhlasu protizákonná. Strana 0 MS Excel pokročilý 2013 Přehled novinek Rychlý přehled Šablony, statistické funkce a další nové nástroje Spolupráce

Více

Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12

Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12 Obsah Zpětná vazba od čtenářů 11 Dotazy 11 Zdrojové kódy ke knize 11 Errata 11 Typografické konvence použité v knize 12 Úvod do Microsoft SharePoint Foundation 2010 13 Základní pojmy používané v této knize

Více

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze

Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Cloudové služby kancelářského softwaru hostované společností Microsoft Kvalitní nástroje pro firemní nasazení za přijatelnou cenu Vždy aktuální verze Office, e-mail, sdílení dokumentů, videokonference

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Live Movie Maker je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7 Importovat video Klepněte na prozatím jediné aktivní tlačítko Přidat videa a fotografie

Více

Vzdělávací obsah předmětu

Vzdělávací obsah předmětu Vzdělávací obsah předmětu 1. správně se přihlašuje ve školní síti využívá dostupné školní informační zdroje a techniku pracuje s informacemi a softwarovým vybavením ve školní síti v souladu se školním

Více

WORD. (zobecněno pro verzi 2007)

WORD. (zobecněno pro verzi 2007) WORD (zobecněno pro verzi 2007) Program MS Word patří softwarově do skupiny uživatelských aplikací, které se nazývají textové editory. Slouží především k editacím či-li úpravám textů vč. vkládání grafických

Více

Radek Hulán F-ART AGENCY s.r.o.

Radek Hulán F-ART AGENCY s.r.o. F-ART AGENCY s.r.o. http://hulan.cz/ Prezentace ke stažení pro PowerPoint 2007 (nebo PDF): http://hulan.cz/d/webexpo.ppsx (4MB) 1. Potřeba současnosti - synchronizace a přístup k informacím odkudkoliv

Více

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ

TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘEDMĚTU PLNĚNÍ ČÁST II. ÚČETNÍ, EKONOMICKÉ A PRÁVNÍ KURZY Název kurzu Délka trvání (předpokládaný) Počet účastníků Mezinárodní účetní standardy (US GAAP, IFRS) 16 10 2 Počet skupin/

Více

Po ukončení tohoto kurzu budete schopni

Po ukončení tohoto kurzu budete schopni PREZENTACE Vladimír Bureš Tereza Otčenášková Alena Šandová Cíle kurzu Po ukončení tohoto kurzu budete schopni promítnout prezentaci, nastavit vlastnosti prezentace, vytvářet a upravovat snímky, volit různá

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 1 1 Obsah Excel účel a použití nástroje... 3 Obsah kurzu 1... 3 Rozdíly verze 2010 od verze 2003... 3 Práce v režimu kompatibility v aplikaci

Více

KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO. Petr Štos ECM Business Consultant

KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO. Petr Štos ECM Business Consultant KOMPONENTY APLIKACE TreeINFO Petr Štos ECM Business Consultant CO JE TO APLIKACE TreeINFO Sada komponent Komponenty rozšiřující sloupce Komponenty rozšiřující pohledy na data Aplikační části Využití jednotlivě

Více

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská

Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007. Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Jak využít kancelářské aplikace ve výuce MS Office 2007 Gymnázium a SOŠ Orlová 14. 11. 2007 Ing. Marta Slawinská Cíle školení Seznámit se s novým uživatelským rozhraním MS Office 2007 a jeho specifikacemi

Více

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Úvodní příručka Microsoft Project 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Tuto oblast můžete

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

PowerPoint lekce II.

PowerPoint lekce II. PowerPoint lekce II. Formát pptx Základem, všech dokumentů je xml formát Bez nutnosti nastavení, transformace či konverze nativní součást ukládání Ve skutečnosti souhrn dílčích souborů Text, obrázky, styly

Více

Níže uvedená tabulka obsahuje technické údaje a omezení aplikace Excel (viz také článek Technické údaje a omezení aplikace Excel (2007).

Níže uvedená tabulka obsahuje technické údaje a omezení aplikace Excel (viz také článek Technické údaje a omezení aplikace Excel (2007). Níže uvedená tabulka obsahuje technické údaje a omezení aplikace - (viz také článek Technické údaje a omezení aplikace Excel (). otevřených sešitů a systémovými prostředky a systémovými prostředky a systémovými

Více

Jednoduché stříhání videa

Jednoduché stříhání videa Pátek 23. listopadu Jednoduché stříhání videa Máte-li v projektu vložený alespoň jeden videozáznam, objeví se pod náhledem ovládací tlačítka pro spuštění (respektive zastavení) přehrávání a posun vpřed

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Obsah Vysvětlivky k prvkům použitým v knize: 10 POJMY A PRVKY POUŽITÉ V TEXTU 10 JAK S KNIHOU PRACOVAT? JAK JE KNIHA ČLENĚNA? 11

Obsah Vysvětlivky k prvkům použitým v knize: 10 POJMY A PRVKY POUŽITÉ V TEXTU 10 JAK S KNIHOU PRACOVAT? JAK JE KNIHA ČLENĚNA? 11 Obsah Vysvětlivky k prvkům použitým v knize: 10 POJMY A PRVKY POUŽITÉ V TEXTU 10 JAK S KNIHOU PRACOVAT? JAK JE KNIHA ČLENĚNA? 11 Textové editory 12 CO JE NOVÉHO V RÁMCI CELÉHO BALÍKU OFFICE? 12 Novinky

Více

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL19 Vojtěch Filip, 2014

EU-OPVK:VY_32_INOVACE_FIL19 Vojtěch Filip, 2014 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Microsoft Word styly, tabulky, obrázky Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL19

Více

BMOF011 Aplikace MS Office. PowerPoint 2016 (lekce 3) Martin Komenda IBA LF MU

BMOF011 Aplikace MS Office. PowerPoint 2016 (lekce 3) Martin Komenda IBA LF MU BMOF011 Aplikace MS Office PowerPoint 2016 (lekce 3) Martin Komenda (komenda@iba.muni.cz) IBA LF MU Opakování Úprava předlohy Šablona LF MU Studijní materiály předmětu LF:BMOF011 - LF MU šablona (pptx)

Více

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu Kapitola 7: Nástroje 47 7. Nástroje Kontrola pravopisu 7.1 Pravopis V prezentaci Encian přichystejme dvě záměrné pravopisné chyby na prvním snímku. Slovo Váš nahradíme slovem Vaš a slovo přehledným nahradíme

Více

Microsoft Office Excel 2003

Microsoft Office Excel 2003 Microsoft Office Excel 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2014 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu Excel... 4

Více

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011

Informatika a výpočetní technika 1. Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Informatika a výpočetní technika 1 Ing. Ladislav Nagy Technická univerzita v Liberci FT / KOD / 2011 Úvod Základní informace Podmínky zápočtu, docházka Pravidla chovaní v PC učebně Náplň cvičení EXCEL

Více

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Upozornění: Oficiální verze ECDL / ICDL Sylabu verze 6.0 je publikovaná na webových stránkách ECDL Foundation - www.ecdl.org a lokalizovaná verze na

Více

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9 NOVINKY VERZE 13.6.0 ze dne 9. 5. 2018 Vážení uživatelé, v uplynulém týdnu jsme pro vás v systému Insolvenční správce připravili několik novinek. Tou nejzásadnější z nich je, že došlo ke kompletnímu přepracování

Více

Google Apps. dokumenty 4. verze 2012

Google Apps. dokumenty 4. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Tabulky... Popis prostředí... Menu a panely nástrojů... Uložení a nastavení sešitu... Tvorba a formátování tabulky... Vložení vzorce a funkce... Pravé

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Srovnání 602Office a 602PC SUITE

Srovnání 602Office a 602PC SUITE - Srovnání a 1 z 6 Srovnání a Následující tabulka slouží k porovnání vlastnosti kancelářských balíků a 602PC SUITE. Nezaměřuje se na základní vlastnosti, společné oběma kancelářským balíkům, nýbrž na pokročilé

Více

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010

Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Kontingenční tabulky v MS Excel 2010 Autor: RNDr. Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1 Vytvoření KT... 3 1.1 Data pro KT... 3 1.2 Tvorba KT... 3 2 Tvorba KT z dalších zdrojů dat... 5 2.1 Data

Více

Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker Windows Live Movie Maker Tento program slouží k vytváření vlastních filmů, která se mohou skládat z fotografií, videí, titulků a zvuku. Movie Maker je součástí instalace operačního systému Windows 7 a

Více

INFORMATIKA 6. ROČNÍK

INFORMATIKA 6. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE INFORMATIKA INFORMATIKA 6. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky MS

Více

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27

Stručný obsah. K2118.indd 3 19.6.2013 9:15:27 Stručný obsah 1. Stručný obsah 3 2. Úvod 11 3. Seznamy a databáze v Excelu 13 4. Excel a externí data 45 5. Vytvoření kontingenční tabulky 65 6. Využití kontingenčních tabulek 81 7. Kontingenční grafy

Více