SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ"

Transkript

1 SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ JAN ŠŤOVÍČEK Abstrakt. Důkaz Shannonových vět ro binární symetrický kanál tak, jak měl být robrán na řednášce. Číslování vět odovídá řednášce. 1. Značení a obecné ředoklady Pro účely Shannonových vět uvažujeme, že řenos dat robíhá odle následujícího schématu: zdroj X=(X 1,X,X 3,... ) kanál Y =(Y 1,Y,Y 3,... ) říjemce X 1, X, X 3,... jsou nezávislé náhodné veličiny nabývající hodnot 0 nebo 1 s ravděodobností 1. Kanál v následujícím uvažujeme ouze binární symetrický s chybovostí. To jest ravděodobnost srávného řenosu jak nuly tak jedničky je 1 : P [Y = 0 X = 0] = P [Y = 1 X = 1] = 1, P [Y = 1 X = 0] = P [Y = 0 X = 1] =. Navíc se jedná o kanál bezamět ový, tj. ro každé řirozené N a každé dvě oslounosti bitů (x 1, x,..., x N ) a (y 1, y,... y N ) latí P [(Y 1, Y,..., Y N ) = (y 1, y,..., y N ) (X 1, X,..., X N ) = (x 1, x,..., x N )] = P [Y 1 = y 1 X 1 = x 1 ] P [Y = y X = x ] P [Y N = y N X N = x N ]. Výše uvedené je matematická formulace toho, že výsledek řenosu i-tého bitu nezávisí na výsledku řenosu ostatních bitů. Pro další diskuzi se vylatí zavést oslounost náhodných veličin E = (E 1, E, E 3,... ), kde odle definice E i = Y i X i (očítáno v tělese F ). Tato oslounost náhodných veličin tedy ředstavuje šum kanálu. Z ředokladů na X a Y jednoduše lynou následující fakta: (1) Náhodné veličiny X 1, X,... a E 1, E,... jsou nezávislé. () Pravděodobnost P [E i = 1] je rovna ro všechna i. To je ostatně řesně ten důvod, roč jsme ředoklady nastavili takto (1) a () nám říkají, že chyby v jednotlivých bitech nastávají s ravděodobností, a to nezávisle na chybách v ostatních bitech i na informačním zdroji. Pro takovýto informační zdroj a kanál jsme sočítali entroie: H(X) = 1 a H(X Y ) = H(), a tedy informační obsah řijatého symbolu vyšel I(X, Y ) = H(X) H(X Y ) = 1 H(). 1

2 JAN ŠŤOVÍČEK Cílem bude dokázat, že omocí dostatečně dlouhých kódů s hustotou menší ale libovolně blízkou 1 H() můžeme dosáhnout libovolně solehlivého řenosu (Věta 74), a naoak ro kódy s hustotou větší než 1 H() solehlivost řenosu dlouhých slov klesá k nule (Věta 77).. Shannonova věta Pro formulaci Shannonovy věty otřebujeme řiomenout solehlivost dekódování a solehlivost kódu. Definice. At C F N je binární kód délky N. Pak dekódováním kódu C rozumíme libovolné zobrazení D : F N C. Dekódování na nejbližší slovo je ak takové, že ro libovolné v F N je Hammingova vzdálenost v a kódového slova D(v) nejmenší možná. Solehlivost dekódování D je růměrná ravděodobnost řes všechna w C, že ři odeslání slova w řes kanál ro řijaté slovo v F N latí D(v) = w. Jinak řečeno, jedná se o růměrnou ravděodobnost, že odeslané slovo bude omocí D srávně dekódováno. V námi zavedeném značení se dá solehlivost dekódování vyjádřit vzorcem 1 P [ D ( (Y 1, Y,..., Y N ) ) = w (X 1, X,... X N ) = w ] C w C Pokud řenášené kódové slovo volíme též náhodně s rovnoměrným rozdělením (tj. ravděodobnost volby konkrétního w C je rovna 1 C ), je solehlivost rovna řesně P [ D ( (Y 1, Y,..., Y N ) ) = (X 1, X,... X N )], čili ravděodobnosti toho, že řijaté slovo srávně dekódujeme na odeslané. Nakonec solehlivost kódu C je definována jako maximum solehlivosti dekódování řes všechna dekódování D : F N C. Následující věta nám říká, že ro binární symetrický kanál s chybovostí existují libovolně solehlivé kódy s hustotou řibližně 1 H(). Libovolně solehlivé je dokonce dekódování na nejbližší slovo, v rinciu tedy nemusíme vymýšlet žádné komlikovanější dekódovací strategie. Problém z raktického hlediska je ovšem ten, že tyto dobré kódy jsou náhodné kódy. Hledání oužitelných kódů dosahujících vlastností ředovězených Shannonovou větou trvalo dalšího ůl století a jejich robrání se do této řednášky už nevejde. Věta 74 (Shannonova věta). Předokládejme, že je dán informační zdroj X = (X 1, X, X 3,... ) jako výše a dále binární symetrický kanál s chybovostí, kde 0 < < 1. Pak ro každá reálná čísla ε > 0 a δ > 0 existuje řirozené číslo N 0 s touto vlastností: Pro každé N N 0 existuje binární kód C délky N s hustotou alesoň 1 H() ε, ro který je solehlivost dekódování na nejbližší slovo alesoň 1 δ. Intuitivně víme, že ři odeslání N bitů a ravděodobnosti chyby by mělo nastat řibližně N chyb. Tuto skutečnost formálně vyjadřuje tzv. slabý zákon velkých čísel, který uvedeme bez důkazu.

3 SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ 3 Věta 75 (Slabý zákon velkých čísel). At Z 1, Z, Z 3,... je oslounost náhodných veličin se stejným rozdělením taková, že každé Z i nabývá jednu z konečně mnoha reálných hodnot a 1, a,..., a m, a to s ravděodobnostmi 1,,..., m. Položme µ = m j=1 ja j (tj. µ je střední hodnota Z i ro libovolné i). Pak ro libovolné ε > 0 latí [ ] lim P 1 N Z i µ ε = 0 N N i=1. V našem říadě, dosadíme-li za Z i náhodnou veličinu šumu E i, je N i=1 E i rovno očtu chyb ři řenosu N bitů. Je-li tedy w vyslané a v řijaté slovo délky N, latí, že P [ d(w, v) N εn ] jde k nule ro N. Poznámka. Jelikož jsou E 1, E, E 3,... odle ředokladu nezávislé náhodné veličiny, latí dokonce silnější Černovova nerovnost, která říká, že P [ d(w, v) ( + ε)n ] e Nε /. Nyní můžeme Shannonovu větu dokázat. Důkaz Věty 74. Řekněme, že máme dány ε > 0 a δ > 0. Jak již bylo řečeno, kandidáty na kód C F N, kde N je dostatečně velké a dekódování na nejbližší slovo má solehlivost alesoň 1 δ, volíme náhodně. Minimální délku N 0 takovýchto kódů uřesníme dále v růběhu důkazu. Počet slov M kódu C délky N budeme volit tak, aby latilo 1 H() ε < log M N < 1 H() ε. ( ) První nerovnost je vyžadována ve znění věty, druhou otřebujeme ro důkaz. Pro dostatečně velké N nějaké řirozené číslo M s těmito vlastnostmi jistě najdeme. Nyní si uvedeme ár odrobností k tomu, jak ro danou délku N a očet slov M kód C volíme. Z technických důvodů budeme C ovažovat za náhodnou veličinu, která s rovnoměrným rozdělením nabývá všech usořádaných M-tic (c 1, c,..., c M ) o dvou různých slov délky N v abecedě F. Dále ožadujeme, aby náhodná veličina C byla nezávislá na šumu kanálu E. Jednotlivé složky veličiny C označíme C 1, C,..., C M. To jest, C i je i-té slovo našeho náhodně zvoleného kódu C. Jednoduché cvičení na očítání s ravděodobnostmi nám ro každou dvojici různých čísel i, j {1,,..., M} a dvojici libovolných slov c, d F N dá následující: P [C i = c] = N. Jinak řečeno, ro libovolné i nabývá C i slov délky N s rovnoměrným rozdělením. 1 P [C i = c & C j = d] =. Mimo jiné odtud okamžitě lyne N ( N 1) něco, na co musíme dát ozor: Pro různá i a j nejsou C i a C j nezávislé náhodné veličiny.

4 4 JAN ŠŤOVÍČEK Přistouíme k dalšímu kroku důkazu a odhadneme, jaká je ro danou délku N solehlivost dekódování na nejbližší slovo ro náhodný kód C zvolený výše uvedeným zůsobem. Řekněme, že jsme odeslali i-té kódové slovo C i (které je nyní samo o sobě náhodnou veličinou!) a řijali slovo C i + Ẽ zatížené náhodnou chybou Ẽ = (E 1, E,..., E N ). Příady, kdy došlo k chybnému dekódování, si rozdělíme do dvou skuin. Pro toto dělení oužijeme malé kladné reálné číslo η > 0, jehož hodnotu uřesníme ozději. Příady chybného dekódování se rozadnou do následujících skuin: a) Došlo k říliš mnoho chybám. V našem říadě zvolíme ro říliš mnoho mez ρ = ( + η)n a okud došlo ři řenosu k více než ρ chybám, nebudeme důvod neúsěšného dekódování dále rozebírat. To roto, že ze slabého zákona velkých čísel latí ro dostatečně velké N: P [ w(ẽ) > ρ] < δ Všechny říady, kdy došlo k více než ρ chybám, at už dekódování doadlo jakkoli, mají tedy souhrnnou ravděodobnost menší než δ. b) Došlo k nejvýše ρ chybám, ale řesto jsme řijaté slovo chybně dekódovali. Jak je vidět z následujícího obrázku, to se mohlo stát ouze v říadě, že kombinatorická koule B(C i + Ẽ, ρ ) obsahuje nějaké další kódové slovo, tj. C j ro nějaké j i. ρ C j C i + Ẽ C i Obrázek: Chybné dekódování ro w(ẽ) ρ. Pravděodobnost chybného dekódování v tomto říadě je tedy omezena hodnotou P [ ( j {1,..., i 1, i + 1,..., M})(d(C i + Ẽ, C j) ρ) ]. Tato ravděodobnost je ak zjevně shora omezena součtem všech ravděodobností, že k situaci odobné té na obrázku dojde ro každé jedno dané j {1,..., i 1, i + 1,..., M}, tj. součtem P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ]. Z diskuze říadů a) a b) vylývá, že ro to, abychom ravděodobnost chybného dekódování odhadli shora konstantou δ, stačí, abychom v říadě b) dokázali (ro dostatečně velkou délku kódu N a vhodnou volbu čísla η > 0) odhad P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] < δ. ( )

5 SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ 5 Nezbude, než rovést rovést několik výočtů. Předně můžeme ravděodobnost P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] rozdělit odle hodnoty, kterou nabude Ẽ: P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] = P [ d(c i + e, C j ) ρ Ẽ = e] P [ Ẽ = e ] Ze solečného rozdělení C i a C j a jejich nezávislosti na Ẽ ak lyne, že P [ d(c i + e, C j ) ρ Ẽ = e] P [ Ẽ = e ] = P [ d(c i + e, C j ) ρ] P [ Ẽ = e ] = {(c, d) F N FN d(c + e, d) ρ} N ( N 1) P [ Ẽ = e ] Velikost množiny {(c, d) F N FN d(c+e, d) ρ} vyočítáme následovně. Slovo c si můžeme zvolit libovolně z N možností. Slovo d ak musí být různé od c a musí adnout do kombinatorické koule B(c + e, ρ ), máme ( tedy V (N, ρ ) ) 1 různých možností. Zkoumaná množina má roto N V (N, ρ ) 1 rvků a máme: P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] = {(c, d) F N FN d(c + e, d) ρ} N ( N P [ Ẽ = e ] = 1) N( V (N, ρ ) 1 ) N ( N P [ Ẽ = e ] = N( V (N, ρ ) 1 ) 1) N ( N P [ Ẽ = e ] = 1) N( V (N, ρ ) 1 ) N ( N 1) Jednoduše nahlédneme, že N (V (N, ρ ) 1 ) ( N 1) V (N, ρ ), a tedy latí P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] (N 1)V (N, ρ ) N ( N 1) = V (N, ρ ) N. Pokud jsme zvolili konstantu η dostatečně malou tak, aby + η < 1, ak ρ = ( + η)n < N. Můžeme tedy velikost V (N, ρ ) kombinatorické koule o oloměru ρ odhadnout omocí lemmatu 63 dříve z řednášky: ρ N H( V (N, ρ ) N ) N H( ρ N ) = N H(+η). Druhá nerovnost oět lyne z toho, že ρ/n < 1 intervalu (0, 1 ) rostoucí. Dohromady ak máme a entroická funkce je na P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] N H(+η) N = N(H(+η) 1).

6 6 JAN ŠŤOVÍČEK Nyní se vrátíme k důkazu nerovnosti ( ) na stránce 4. Právě jsme dokázali odhad ro každý člen sumy na levé straně, čili latí: P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] (M 1) N(H(+η) 1) < M N(H(+η) 1). Počet slov jsme volili tak, aby latily nerovnosti ( ) na straně 3, seciálně tedy aby M < N(1 H() ε ). Po dosazení této nerovnosti do ředchozí dostaneme P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] N(H(+η) H() ε ). Jelikož H je v bodě sojitá, což se dá vyjádřit tím, že lim η 0 H(+η) = H(), bude ro dostatečně malé kladné číslo η latit H( + η) H() ε < 0. Při volbě vhodného η je tedy P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] Nγ ro nějaké γ < 0 a ravá strana se s rostoucím N blíží k nule. Seciálně latí ro N dostatečně velké, že P [ d(c i + Ẽ, C j) ρ ] < δ což jsme měli dokázati. Shrňme si tedy dosavadní ostu. Dokázali jsme, že zvolíme-li dostatečně dlouhý kód C o M slovech s hustotou mezi 1 H() ε a 1 H() ε náhodně, ak ravděodobnost srávného dekódování libovolného zvoleného slova C i je větší než 1 δ. Seciálně tedy růměrná ravděodobnost srávného dekódování braná řes všech M kódových slov (tedy vlastně solehlivost dekódování na nejbližší slovo ro náhodný kód) je větší než 1 δ. Protože jsme C volili náhodně s rovnoměrným rozdělením, je tato růměrná ravděodobnost ve skutečnosti růměrem solehlivostí všech ( N )! ( N M)! oslouností (c 1, c,..., c M ), kterých může náhodná veličina C nabývat. Jinak řečeno, růměr solehlivosti dekódování na nejbližší slovo řes všechny možné kódy o M slovech je větší než 1 δ. Musí tedy existovat alesoň jeden konkrétní kód, který má ožadovanou solehlivost dekódování na nejbližší slovo větší než 1 δ, což jsme měli dokázat. 3. Obrácená Shannonova věta Shannonova věta nám říká, že ro řenos řes binární symetrický kanál s chybovostí existují dobré kódy s hustotou menší než informační obsah řijatého bitu I(X, Y ) = 1 H(), ale libovolně blízkou tomuto obsahu. Obrácená Shannonova věta nám říká, že hustotu 1 H() nemůžeme ři volbě dobrých kódů řekročit. Nejdříve si dokážeme jednoduché lemma:

7 SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ 7 Lemma 76. Jsou-li A, B dva jevy takové, že A nastává s ravděodobností a a B nastává s ravděodobností b, ak A B nastává s ravděodobností alesoň a + b 1. Důkaz. Označme x = P [A B]. Pak a x = P [A \ B] P [nenastane B] = 1 b. Odtud x a + b 1. Nyní formulujeme a dokážeme slíbenou větu. Na rozdíl od Věty 74, kde stačilo uvažovat dekódování na nejbližší slovo, nás v následujícím říadě od šatné solehlivosti nezachrání ani seberoracovanější metoda dekódování. Věta 77 (Obrácená Shannonova věta). At δ > 0 a (0, 1 ) jsou reálná čísla a uvažujme binární symetrický kanál s chybovostí. Pak ro každé R > 1 H() existuje řirozené číslo N 0 takové, že každý binární kód délky N N 0 s hustotou alesoň R má solehlivost nejvýše δ. Důkaz. Pro dané ro sor ředokládejme oak. Tedy že existují δ > 0 a R > 1 H(), ro které není délka kódů C s hustotou alesoň R a solehlivostí větší než δ omezena žádným N 0. Uvažujme jeden takový kód C, jehož délku N uřesníme ozději, solu s nějakým dekódováním D : F N C solehlivosti alesoň δ. At ε > 0 je kladná reálná konstanta, jejíž hodnotu uřesníme dále. Zatím ožadujeme ouze, aby ε <. Zvolme náhodně s rovnoměrným rozdělením a nezávisle na šumu kanálu E slovo w C. Pošleme-li toto slovo o kanále, řijmeme slovo v = w + Ẽ, kde Ẽ = (E 1, E,..., E N ). Podle lemmatu 76 můžeme odhadnout P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn ] P [ v D 1 (w) ] + P [ d(w, v) N < εn ] 1. První ravděodobnost v součtu je ravděodobnost, že slovo v bude omocí D srávně dekódováno zět na w. Jedná se tedy o solehlivost dekódování D a odle ředokladu je roto P [ v D 1 (w) ] > δ. Podle věty 75 je ro dostatečně velké N druhá ravděodobnost v součtu větší než 1 δ/. Dohromady roto P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn ] > δ + (1 δ ) 1 = δ. ( ) Nyní odhadneme oslední ravděodobnost jinak. Zvolme evné w C a očítejme ravděodobnost jevu {v D 1 (w) & d(w, v) N < εn} za ředokladu, že bylo odesláno toto konkrétní w. Dostaneme: P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn odesláno w ] = v M w P [Ẽ = w v], kde množina M w je definována jako M w = { v F N v D 1 (w) & d(w, v) N < εn }.

8 8 JAN ŠŤOVÍČEK ( ) Tvrdíme, že ro v M w latí P [Ẽ = w v] 1 εn. NH() Všimněme si, že okud toto tvrzení dokážeme, ak automaticky P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn odesláno w ] M w NH() ( 1 ) εn. Tvrzení nahlédneme následovně. Slovo w v je v P [Ẽ = w v] evně zvolené, a rotože chyby v jednotlivých bitech nastávají nezávisle na sobě s ravděodobností, latí P [Ẽ = w v] = d(w,v) (1 ) N d(w,v). Jelikož máme ro v M w nerovnost d(w, v) ( ε)n a funkce t (1 ) N t je ro t (0, N) klesající, je ( ) 1 εn P [Ẽ = w v] ( ε)n (1 ) N ( ε)n = N (1 ) (1 )N. Z definice H() římo lyne, že N (1 ) (1 )N = NH(), čímž je tvrzení dokázáno. Volíme-li nyní w C oět náhodně, máme s výše vyočítaným odhad: P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn ] = P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn odesláno w ] P [ odesláno w ] = w C 1 C w C P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn odesláno w ] 1 C NH() ( ) 1 εn M w. Protože jsou ro různá w C množiny D 1 (w), a tedy i množiny M w, disjunktní, latí w C M w N. Dostaneme roto P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn ] 1 ( ) 1 εn C N(1 H()). w C Podle ředokladu je hustota kódu C alesoň R, tj. C RN a máme P [ v D 1 (w) & d(w, v) N < εn ] ( ) 1 εn N(1 H() R). Kombinujeme-li oslední nerovnost s nerovností ( ) na straně 7, dostaneme ( ) δ 1 εn < N(1 H() R). Po zlogaritmování a vydělení délkou N má tato nerovnost tvar: 0 < 1 H() R + ε log 1 1 N log Tato nerovnost má latit ro libovolně velké délky kódů N a ro libovolně malé hodnoty ε. Ukážeme, že to není možné. Z ředokladu totiž R > δ.

9 SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ 9 1 H(), čili 1 H() R je záorné číslo. Vhodnou volbou ε a N můžeme docílit toho, že součet 1 ε log 1 N log δ má libovolně malou absolutní hodnotu. Seciálně je tedy ro dostatečně velké N a dostatečně malé ε hodnota výrazu 1 1 H() R + ε log 1 N log δ záorná, což je hledaný sor.

Cyklické kódy. Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23

Cyklické kódy. Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23 Cyklické kódy 5. řednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23 Obsah 1 Cyklické kódy Generující olynom - kódování Kontrolní olynom - objevování chyb Alena Gollová, TIK Cyklické

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více

Dynamické programování

Dynamické programování ALG Dynamické rogramování Nejdelší rostoucí odoslounost Otimální ořadí násobení matic Nejdelší rostoucí odoslounost Z dané oslounosti vyberte co nejdelší rostoucí odoslounost. 5 4 9 5 8 6 7 Řešení: 4 5

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Termodynamika ideálního plynu

Termodynamika ideálního plynu Přednáška 5 Termodynamika ideálního lynu 5.1 Základní vztahy ro ideální lyn 5.1.1 nitřní energie ideálního lynu Alikujme nyní oznatky získané v ředchozím textu na nejjednodužší termodynamickou soustavu

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

Zavedení a vlastnosti reálných čísel

Zavedení a vlastnosti reálných čísel Zavedení a vlastnosti reálných čísel jsou základním kamenem matematické analýzy. Konstrukce reálných čísel sice není náplní matematické analýzy, ale množina reálných čísel R je pro matematickou analýzu

Více

Národní informační středisko pro podporu jakosti

Národní informační středisko pro podporu jakosti Národní informační středisko ro odoru jakosti Konzultační středisko statistických metod ři NIS-PJ Analýza zůsobilosti Ing. Vratislav Horálek, DrSc. ředseda TNK 4: Alikace statistických metod Ing. Josef

Více

Náhodným (stochastickým) procesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou veličinu X ( t)

Náhodným (stochastickým) procesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou veličinu X ( t) MARKOVOVY PROCESY JAKO APARÁT PRO ŘEŠENÍ SPOLEHLIVOSTI VÍCESTAVOVÝCH SYSTÉMŮ Náhodné rocesy Náhodným (stochastckým) rocesem nazveme zobrazení, které každé hodnotě náhodnou velčnu X ( t). Proměnná t má

Více

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu.

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu. 7. Měření dutých objemů omocí komrese lynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol : Určete objem skleněné láhve s kohoutem komresí lynu. Pomůcky Měřený objem (láhev s kohoutem), seciální lynová byreta

Více

Spojitá náhodná veličina

Spojitá náhodná veličina Lekce 3 Sojitá náhodná veličina Příad sojité náhodné veličiny je komlikovanější, než je tomu u veličiny diskrétní Je to dáno ředevším tím, že jednotková ravděodobnost jistého jevu se rozkládá mezi nekonečně

Více

Model tenisového utkání

Model tenisového utkání Model tenisového utkání Jan Šustek Semestrální rojekt do ředmětu Náhodné rocesy 2005 V této ráci se budu zabývat modelem tenisového utkání. Vstuními hodnotami budou úsěšnosti odání jednotlivých hráčů,

Více

Hammingův odhad. perfektní kódy. koule, objem koule perfektní kód. triviální, Hammingův, Golayův váhový polynom. výpočet. příklad

Hammingův odhad. perfektní kódy. koule, objem koule perfektní kód. triviální, Hammingův, Golayův váhový polynom. výpočet. příklad Hammingův odhad koule, objem koule perfektní kód perfektní kódy triviální, Hammingův, Golayův váhový polynom výpočet Hammingův kód H 3 Golayův kód G 23 obecně příklad ternární kód Tvrzení: Dán binární

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Posloupnosti a řady funkcí. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Posloupnosti a řady funkcí. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Poslounosti a řady funkcí študenti MFF 15. augusta 2008 1 3 Poslounosti a řady funkcí Požadavky Sojitost za ředokladu stejnoměrné konvergence Mocninné

Více

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost Zůsobilost Menu: QExert Zůsobilost Modul očítá na základě dat a zadaných secifikačních mezí hodnoty různých indexů zůsobilosti (caability index, ) a výkonnosti (erformance index, ). Dále jsou vyočítány

Více

Úvěr a úvěrové výpočty 1

Úvěr a úvěrové výpočty 1 Modely analýzy a syntézy lánů MAF/KIV) Přednáška 8 Úvěr a úvěrové výočty 1 1 Rovnice úvěru V minulých řednáškách byla ro stav dluhu oužívána rovnice 1), kde ředokládáme, že N > : d = a b + = k > N. d./

Více

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma :

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma : Jednoduché vratné děje ideálního lynu ) Děj izoter mický ( = ) Za ředokladu konstantní teloty se stavová rovnice ro zadané množství lynu změní na známý zákon Boylův-Mariottův, která říká, že součin tlaku

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

Riemannův určitý integrál

Riemannův určitý integrál Riemannův určitý integrál 1. Motivační příklad Příklad (Motivační příklad pro zavedení Riemannova integrálu). Nechť,. Vypočtěme obsah vybarvené oblasti ohraničené grafem funkce, osou a svislými přímkami

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

Extrémy funkce dvou proměnných

Extrémy funkce dvou proměnných Extrémy funkce dvou proměnných 1. Stanovte rozměry pravoúhlé vodní nádrže o objemu 32 m 3 tak, aby dno a stěny měly nejmenší povrch. Označme rozměry pravoúhlé nádrže x, y, z (viz obr.). ak objem této nádrže

Více

LIMITA A SPOJITOST FUNKCE

LIMITA A SPOJITOST FUNKCE PŘEDNÁŠKA 5 LIMITA A SPOJITOST FUNKCE 5.1 Spojitost funkce 2 Řekneme, že funkce f(x) je spojitá v bodě a D f, jestliže ke každému ε > 0 existuje δ > 0 takové, že pro každé x (a δ, a + δ) D f platí nerovnost:

Více

1.5.2 Mechanická práce II

1.5.2 Mechanická práce II .5. Mechanická ráce II Předoklady: 50 Př. : Jakou minimální ráci vykonáš ři řemístění bedny o hmotnosti 50 k o odlaze o vzdálenost 5 m. Příklad sočítej dvakrát, jednou zanedbej třecí sílu mezi bednou a

Více

GONIOMETRICKÉ ROVNICE -

GONIOMETRICKÉ ROVNICE - 1 GONIOMETRICKÉ ROVNICE - Pois zůsobu oužití: teorie k samostudiu (i- learning) ro 3. ročník střední školy technického zaměření, teorie ke konzultacím dálkového studia Vyracovala: Ivana Klozová Datum vyracování:

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

1.3.3 Přímky a polopřímky

1.3.3 Přímky a polopřímky 1.3.3 římky a olořímky ředoklady: 010302 edagogická oznámka: oslední říklad je oakování řeočtu řes jednotku. okud hodina robíhá dobře, dostanete se k němu řed koncem hodiny. edagogická oznámka: Nakreslím

Více

TERMIKA VIII. Joule uv a Thompson uv pokus pro reálné plyny

TERMIKA VIII. Joule uv a Thompson uv pokus pro reálné plyny TERMIKA VIII Maxwellova rovnovážná rozdělovací funkce rychlostí Joule uv a Thomson uv okus ro reálné lyny 1 Maxwellova rovnovážná rozdělovací funkce rychlostí Maxwellova rychlostní rozdělovací funkce se

Více

Definice obecné mocniny

Definice obecné mocniny Defiice obecé mociy Zavedeí obecé mociy omocí ity číselé oslouosti lze rovést ěkolika zůsoby Níže uvedeý zůsob využívá k defiici eoeciálí fukce itu V dalším budeme otřebovat ásledující dvě erovosti: Lemma

Více

Laplaceova transformace.

Laplaceova transformace. Lalaceova transformace - studijní text ro cvičení v ředmětu Matematika -. Studijní materiál byl řiraven racovníky katedry E. Novákovou, M. Hyánkovou a L. Průchou za odory grantu IG ČVUT č. 300043 a v rámci

Více

1 Co jsou lineární kódy

1 Co jsou lineární kódy 1 Žádný záznam informace a žádný přenos dat není absolutně odolný vůči chybám. Někdy je riziko poškození zanedbatelné, v mnoha případech je však zaznamenaná a přenášená informace jištěna přidáním dat,

Více

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme.

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. Teorie řízení 004 str. / 30 PŘÍKLAD zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, naájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. E ce ω a) Odvoďte řenosovou funkci F(): F( ) ω( )/ u( ) b)

Více

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice

Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Greenova funkce pro dvoubodové okrajové úlohy pro obyčejné diferenciální rovnice Jan Tomeček Tento stručný text si klade za cíl co nejrychlejší uvedení do teorie Greenových funkcí pro obyčejné diferenciální

Více

Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady.

Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady. Číselné řady Definice (Posloupnost částečných součtů číselné řady). Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady. Definice (Součet číselné

Více

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE ÚSTV NORGNIKÉ THNOLOGI Oddělení technické elektrochemie, 037 LBORTORNÍ PRÁ č.9 YKLIKÁ VOLTMTRI yklická voltametrie yklická voltametrie atří do skuiny otenciodynamických exerimentálních metod. Ty doznaly

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. PAVEL RŮŽIČKA 3.1. Kompaktní prostory. Buď (X, τ) topologický prostor a Y X. Řekneme, že A τ je otevřené pokrytí množiny Y, je-li

Více

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032 III. Opaované pousy, Bernoulliho nerovnost. Házíme pětrát hrací ostou a sledujeme výsyt šesty. Spočtěte pravděpodobnosti možných výsledů a určete, terý má největší pravděpodobnost. Řešení: Jedná se o serii

Více

Matematická analýza pro informatiky I. Limita funkce

Matematická analýza pro informatiky I. Limita funkce Matematická analýza pro informatiky I. 5. přednáška Limita funkce Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 18. března 2011 Jan Tomeček, tomecek@inf.upol.cz

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

Matematická analýza pro informatiky I. Limita posloupnosti (I)

Matematická analýza pro informatiky I. Limita posloupnosti (I) Matematická analýza pro informatiky I. 3. přednáška Limita posloupnosti (I) Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 25. února 2011 tomecek@inf.upol.cz

Více

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla.

Obr. V1.1: Schéma přenosu výkonu hnacího vozidla. říklad 1 ro dvounáravové hnací kolejové vozidlo motorové trakce s mechanickým řenosem výkonu určené následujícími arametry určete moment hnacích nárav, tažnou sílu na obvodu kol F O. a rychlost ři maximálním

Více

Charaktery v teorii čísel, kubický a bikvadratický

Charaktery v teorii čísel, kubický a bikvadratický UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA K A T E D R A A L G E B R Y A G E O M E T R I E DIPLOMOVÁ PRÁCE Charaktery v teorii čísel, kubický a bikvadratický zákon vzájemnosti Vedoucí dilomové

Více

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny.

7.5.12 Parabola. Předpoklady: 7501, 7507. Pedagogická poznámka: Na všechny příklady je potřeba asi jeden a půl vyučovací hodiny. 75 Paabola Předoklad: 750, 7507 Pedagogická oznámka: Na všechn říklad je otřeba asi jeden a ůl vučovací hodin Paabolu už známe: matematika: Gafem každé kvadatické funkce = a + b + c je aabola fzika: Předmět,

Více

2. LIMITA A SPOJITOST FUNKCE

2. LIMITA A SPOJITOST FUNKCE . LIMITA A SPOJITOST FUNKCE Průvodce studiem Funkce y = je definována pro ( ) (>. Z grafu funkce (obr. 3) a z tabulky (a) je vidět že čím více se hodnoty blíží k -3 tím více se funkční hodnoty blíží ke

Více

Přednáška 9, 28. listopadu 2014 Část 4: limita funkce v bodě a spojitost funkce

Přednáška 9, 28. listopadu 2014 Část 4: limita funkce v bodě a spojitost funkce Přednáška 9, 28. listopadu 2014 Část 4: limita funkce v bodě a spojitost funkce Zápisem f : M R rozumíme, že je dána funkce definovaná na neprázdné množině M R reálných čísel, což je množina dvojic f =

Více

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A

Gibbsova a Helmholtzova energie. Def. Gibbsovy energie G. Def. Helmholtzovy energie A ibbsova a Helmholtzova energie Def. ibbsovy energie H Def. Helmholtzovy energie U, jsou efinovány omocí stavových funkcí jená se o stavové funkce. ibbsova energie charakterizuje rovnovážný stav (erzibilní

Více

Markovovy řetězce se spojitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain)

Markovovy řetězce se spojitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain) Markovovy řetězce se soitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain) 3 5 1 4 Markovovy rocesy X Diskrétní stavový rostor Soitý obor arametru t { } S e1, e,, en t R t 0 0 t 1 t t 3 t Proces e Markovův

Více

BCH kódy. Alena Gollová, TIK BCH kódy 1/27

BCH kódy. Alena Gollová, TIK BCH kódy 1/27 7. přednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK 1/27 Obsah 1 Binární Alena Gollová, TIK 2/27 Binární jsou cyklické kódy zadané svými generujícími kořeny. Díky šikovné volbě kořenů opravuje kód

Více

Obvodové rovnice v časové oblasti a v operátorovém (i frekvenčním) tvaru

Obvodové rovnice v časové oblasti a v operátorovém (i frekvenčním) tvaru Obvodové rovnice v časové oblasti a v oerátorovém (i frekvenčním) tvaru EO Přednáška 5 Pavel Máša - 5. řednáška ÚVODEM V ředchozím semestru jsme se seznámili s obvodovými rovnicemi v SUS a HUS Jak se liší,

Více

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}.

5. Náhodná veličina. 2. Házíme hrací kostkou dokud nepadne šestka. Náhodná veličina nabývá hodnot z posloupnosti {1, 2, 3,...}. 5. Náhodná veličina Poznámka: Pro popis náhodného pokusu jsme zavedli pojem jevového pole S jako množiny všech možných výsledků a pravděpodobnost náhodných jevů P jako míru výskytů jednotlivých výsledků.

Více

1 Teorie informace. Za symboly abecedy A budeme považovat smutně realistické frekvence povelů psovi Hafíkovi uvedené v následující tabulce.

1 Teorie informace. Za symboly abecedy A budeme považovat smutně realistické frekvence povelů psovi Hafíkovi uvedené v následující tabulce. 1 Mějme nějakou abecedu A nad konečným počtem symbolů a 1,..., a n. Při používání A ať se každé a i A vyskytuje s frekvencí p ai = p i. Je tedy p i = 1. Předpokládejme, že bychom chtěli zavést jakýsi binární

Více

Lineární algebra : Polynomy

Lineární algebra : Polynomy Lineární algebra : Polynomy (2. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 15. dubna 2014, 11:21 1 2 2.1 Značení a těleso komplexních čísel Značení N := {1, 2, 3... }... množina

Více

Rovnice se separovanými proměnnými

Rovnice se separovanými proměnnými Rovnice se separovanými proměnnými V této kapitole se budeme zabývat následující diferenciální rovnicí: y = g(y)f(x), (1) kde f a g jsou reálné funkce reálné proměnné. Tato rovnice se nazývá rovnice se

Více

Limita posloupnosti a funkce

Limita posloupnosti a funkce Limita posloupnosti a funkce Petr Hasil Přednáška z Matematické analýzy I c Petr Hasil (MUNI) Limita posloupnosti a funkce MA I (M1101) 1 / 90 Obsah 1 Posloupnosti reálných čísel Úvod Limita posloupnosti

Více

Lineární algebra : Metrická geometrie

Lineární algebra : Metrická geometrie Lineární algebra : Metrická geometrie (16. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 6. května 2014, 10:42 1 2 Úvod Zatím jsme se lineární geometrii věnovali v kapitole o lineárních

Více

z nich byla poprvé dokázána v 19. století velikány analytické teorie čísel (Pafnutij Lvovič Čebyšev, Charles-Jean de la Vallée Poussin a další).

z nich byla poprvé dokázána v 19. století velikány analytické teorie čísel (Pafnutij Lvovič Čebyšev, Charles-Jean de la Vallée Poussin a další). 0. Tři věty o prvočíslech Martin Mareš Úvodem Při analýze algoritmů se často využívají různá tvrzení o prvočíslech. Většina z nich byla poprvé dokázána v 9. století velikány analytické teorie čísel (Pafnutij

Více

Matematika III. Miroslava Dubcová, Daniel Turzík, Drahoslava Janovská. Ústav matematiky

Matematika III. Miroslava Dubcová, Daniel Turzík, Drahoslava Janovská. Ústav matematiky Matematika III Řady Miroslava Dubcová, Daniel Turzík, Drahoslava Janovská Ústav matematiky Přednášky ZS 202-203 Obsah Číselné řady. Součet nekonečné řady. Kritéria konvergence 2 Funkční řady. Bodová konvergence.

Více

1. série. Různá čísla < 1 44.

1. série. Různá čísla < 1 44. série Téma: Termínodeslání: Různá čísla ½ º Ò ½ ½º ÐÓ je řirozené q9+9 q 6+ 9 9 6 ¾º ÐÓ `5+ 6 998 není řirozené º ÐÓ Nechť c je řirozené číslo Rozhodněte, které z čísel c+ c a c c je větší a své tvrzení

Více

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i.

z = a bi. z + v = (a + bi) + (c + di) = (a + c) + (b + d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (a c) + (b d)i. z v = (a + bi) (c + di) = (ac bd) + (bc + ad)i. KOMLEXNÍ ČÍSLA C = {a + bi; a, b R}, kde i 2 = 1 Číslo komplexně sdružené k z = a + bi je číslo z = a bi. Operace s komplexními čísly: z = a + bi, kde a, b R v = c + di, kde c, d R Sčítání Odčítání Násobení

Více

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Střední růmyslová škola elektrotechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKRONIKY Harmonická analýza Příjmení : Česák Číslo úlohy : Jméno : Petr Datum zadání :.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání : 11.1.97

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE

PRIMITIVNÍ FUNKCE DEFINICE A MOTIVACE PIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

, : (vzor prvku b) q ).

, : (vzor prvku b) q ). DSM Cv 6 Zobrazení : X Y, X X Y Y Je dána relace, : Obraz množiny X v relaci, ( X ) = { y Y; x X :[ x, y] }; v říadě, že X = { a}, íšeme ( a) (obraz rvku a), Vzor množiny Y v relaci, ; v říadě, že ( Y

Více

Kruhový děj s plynem

Kruhový děj s plynem .. Kruhový děj s lynem Předoklady: 0 Chceme využít skutečnost, že lyn koná ři rozínání ráci, na konstrukci motoru. Nejjednodušší možnost: Pustíme nafouknutý balónek. Balónek se vyfukuje, vytlačuje vzduch

Více

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457.

10. cvičení z PST. 5. prosince T = (n 1) S2 X. (n 1) s2 x σ 2 q χ 2 (n 1) (1 α 2 ). q χ 2 (n 1) 2. 2 x. (n 1) s. x = 1 6. x i = 457. 0 cvičení z PST 5 prosince 208 0 (intervalový odhad pro rozptyl) Soubor (70, 84, 89, 70, 74, 70) je náhodným výběrem z normálního rozdělení N(µ, σ 2 ) Určete oboustranný symetrický 95% interval spolehlivosti

Více

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim.

PRIMITIVNÍ FUNKCE. Primitivní funkce primitivní funkce. geometrický popis integrály 1 integrály 2 spojité funkce konstrukce prim. PRIMITIVNÍ FUNKCE V předchozích částech byly zkoumány derivace funkcí a hlavním tématem byly funkce, které derivace mají. V této kapitole se budou zkoumat funkce, které naopak jsou derivacemi jiných funkcí

Více

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6)

Věta 12.3 : Věta 12.4 (princip superpozice) : [MA1-18:P12.7] rovnice typu y (n) + p n 1 (x)y (n 1) p 1 (x)y + p 0 (x)y = q(x) (6) 1. Lineární diferenciální rovnice řádu n [MA1-18:P1.7] rovnice typu y n) + p n 1 )y n 1) +... + p 1 )y + p 0 )y = q) 6) počáteční podmínky: y 0 ) = y 0 y 0 ) = y 1 y n 1) 0 ) = y n 1. 7) Věta 1.3 : Necht

Více

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009

NMAF 051, ZS Zkoušková písemná práce 16. ledna 2009 Jednotlivé kroky při výpočtech stručně, ale co nejpřesněji odůvodněte. Pokud používáte nějaké tvrzení, nezapomeňte ověřit splnění předpokladů. Jméno a příjmení: Skupina: Příklad 3 5 Celkem bodů Bodů 8

Více

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace Monotónní a Lineární Funkce 1. Relace předcházení a to Uvažujme dva vektory hodnot proměnných α = α,, 1 αn ( ) a β = ( β β ) 1,, n x,, 1 xn. Říkáme, že vekto r hodnot α předchází vektor hodnot β (značíme

Více

5. Lokální, vázané a globální extrémy

5. Lokální, vázané a globální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Studijní text Lokální extrémy 5 Lokální, vázané a globální extrémy Definice 51 Řekneme, že f : R n R má v bodě a Df: 1 lokální maximum, když Ka, δ Df tak, že x Ka,

Více

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1]

Limita a spojitost funkce. 3.1 Úvod. Definice: [MA1-18:P3.1] KAPITOLA 3: Limita a spojitost funkce [MA-8:P3.] 3. Úvod Necht je funkce f definována alespoň na nějakém prstencovém okolí bodu 0 R. Číslo a R je itou funkce f v bodě 0, jestliže pro každé okolí Ua) bodu

Více

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ Univerzita Pardubice FAKULA CHEMICKO ECHNOLOGICKÁ MEODY S LAENNÍMI PROMĚNNÝMI A KLASIFIKAČNÍ MEODY SEMINÁRNÍ PRÁCE LICENČNÍHO SUDIA Statistické zracování dat ři kontrole jakosti Ing. Karel Dráela, CSc.

Více

Základy teorie množin

Základy teorie množin 1 Základy teorie množin Z minula: 1. Cantorovu větu (x P(x)) 2. základní vlastnosti disjunktního sjednocení, kartézského součinu a množinové mocniny (z hlediska relací, ) 3. vztah P(a) a 2 4. větu (2 a

Více

12. cvičení z PST. 20. prosince 2017

12. cvičení z PST. 20. prosince 2017 1 cvičení z PST 0 prosince 017 11 test rozptylu normálního rozdělení Do laboratoře bylo odesláno n = 5 stejných vzorků krve ke stanovení obsahu alkoholu X v promilích alkoholu Výsledkem byla realizace

Více

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7. Výrobní činnost odniku Ekonomika odniku - 2009 7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7.1. Produkční funkce teoretický základ ekonomiky výroby 7.2. Výrobní kaacita Výrobní činnost je tou činností odniku, která

Více

X = x, y = h(x) Y = y. hodnotám x a jedné hodnotě y. Dostaneme tabulku hodnot pravděpodobnostní

X = x, y = h(x) Y = y. hodnotám x a jedné hodnotě y. Dostaneme tabulku hodnot pravděpodobnostní ..08 8cv7.tex 7. cvičení - transformace náhodné veličiny Definice pojmů a základní vzorce Je-li X náhodná veličina a h : R R je měřitelná funkce, pak náhodnou veličinu Y, která je definovaná vztahem X

Více

3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec

3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec 3. Podmíněná pravděpodobnost a Bayesův vzorec Poznámka: V některých úlohách řešíme situaci, kdy zkoumáme pravděpodobnost náhodného jevu za dalších omezujících podmínek. Nejčastěji má omezující podmínka

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. PAVEL RŮŽIČKA 4.1. (Kvazi)kompaktnost a sub-báze. Buď (Q, ) uspořádaná množina. Řetězcem v Q budeme rozumět lineárně

Více

Přednáška 11, 12. prosince Část 5: derivace funkce

Přednáška 11, 12. prosince Část 5: derivace funkce Přednáška 11, 12. prosince 2014 Závěrem pasáže o spojitých funkcích zmíníme jejich podtřídu, lipschitzovské funkce, nazvané podle německého matematika Rudolfa Lipschitze (1832 1903). Fukce f : M R je lipschitzovská,

Více

PQ-stromy a rozpoznávání intervalových grafů v lineárním čase

PQ-stromy a rozpoznávání intervalových grafů v lineárním čase -stromy a rozpoznávání intervalových grafů v lineárním čase ermutace s předepsanými intervaly Označme [n] množinu {1, 2,..., n}. Mějme permutaci π = π 1, π 2,..., π n množiny [n]. Řekneme, že množina S

Více

Vzdálenost jednoznačnosti a absolutně

Vzdálenost jednoznačnosti a absolutně Vzdálenost jednoznačnosti a absolutně bezpečné šifry Andrew Kozlík KA MFF UK Značení Pracujeme s šifrou (P, C, K, E, D), kde P je množina otevřených textů, C je množina šifrových textů, K je množina klíčů,

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika)

Kvantová a statistická fyzika 2 (Termodynamika a statistická fyzika) Kvantová a statistická fyzika 2 (ermodynamika a statistická fyzika) ermodynamika ermodynamika se zabývá zkoumáním obecných vlastností makroskoických systémů v rovnováze, zákonitostmi makroskoických rocesů,

Více

ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ

ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ ŘADY KOMPLEXNÍCH FUNKCÍ OBECNÉ VLASTNOSTI Řady komplexních čísel z n byly částečně probírány v kapitole o číselných řadách. Definice říká, že n=0 z n = z, jestliže z je limita částečných součtů řady z

Více

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii KM/GVS Geometrické vidění světa (Design) nalytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii Použité značky a symboly R, C, Z obor reálných, komleních, celých čísel geometrický vektor R n aritmetický vektor

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Základy matematické analýzy

Základy matematické analýzy Základy matematické analýzy Spojitost funkce Ing. Tomáš Kalvoda, Ph.D. 1, Ing. Daniel Vašata 2 1 tomas.kalvoda@fit.cvut.cz 2 daniel.vasata@fit.cvut.cz Katedra aplikované matematiky Fakulta informačních

Více

můžeme toto číslo považovat za pravděpodobnost jevu A.

můžeme toto číslo považovat za pravděpodobnost jevu A. RAVDĚODOBNOST - matematická discilína, která se zabývá studiem zákonitostí, jimiž se řídí hromadné náhodné jevy - vytváří ravděodobnostní modely, omocí nichž se snaží ostihnout náhodné rocesy. Náhodné

Více

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ),

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ), Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin 4.1.2007 1 1 Kardinální čísla 2 Ukázali jsme, že ordinální čísla reprezentují typy dobrých uspořádání Základy teorie množin Z minula: 1. Věta o ordinálních

Více

Termodynamické základy ocelářských pochodů

Termodynamické základy ocelářských pochodů 29 3. Termodynamické základy ocelářských ochodů Termodynamika ůvodně vznikla jako vědní discilína zabývající se účinností teelných (arních) strojů. Později byly termodynamické zákony oužity ři studiu chemických

Více

Přednáška 3: Limita a spojitost

Přednáška 3: Limita a spojitost 3 / 1 / 17, 1:38 Přednáška 3: Limita a spojitost Limita funkce Nejdříve je potřeba upřesnit pojmy, které přesněji popisují (topologickou) strukturu množiny reálných čísel, a to zejména pojem okolí 31 Definice

Více

Hypergrafové removal lemma a Szemérediho

Hypergrafové removal lemma a Szemérediho Hypergrafové removal lemma a Szemérediho věta Zdeněk Dvořák 7. prosince 207 Hypergrafové removal lemma a jeho důsledek Definice. Dvojice (V, E) je k-uniformní hypergraf, je-li E množina neuspořádaných

Více

Kolik existuje různých stromů na pevně dané n-prvkové množině vrcholů?

Kolik existuje různých stromů na pevně dané n-prvkové množině vrcholů? Kapitola 9 Matice a počet koster Graf (orientovaný i neorientovaný) lze popsat maticí, a to hned několika různými způsoby. Tématem této kapitoly jsou incidenční matice orientovaných grafů a souvislosti

Více

3. Reálná čísla. většinou racionálních čísel. V analytických úvahách, které praktickým výpočtům

3. Reálná čísla. většinou racionálních čísel. V analytických úvahách, které praktickým výpočtům RACIONÁLNÍ A IRACIONÁLNÍ ČÍSLA Význačnými množinami jsou číselné množiny K nejvýznamnějším patří množina reálných čísel, obsahující jako podmnožiny množiny přirozených, celých, racionálních a iracionálních

Více

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ 6 Analýza složitosti algoritmů - cena, ráce a efektivita Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční odory Evroského sociálního fondu

Více

Systémové struktury - základní formy spojování systémů

Systémové struktury - základní formy spojování systémů Systémové struktury - základní formy sojování systémů Základní informace Při řešení ať již analytických nebo syntetických úloh se zravidla setkáváme s komlikovanými systémovými strukturami. Tato lekce

Více

3. přednáška 15. října 2007

3. přednáška 15. října 2007 3. přednáška 15. října 2007 Kompaktnost a uzavřené a omezené množiny. Kompaktní množiny jsou vždy uzavřené a omezené, a v euklidovských prostorech to platí i naopak. Obecně to ale naopak neplatí. Tvrzení

Více

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy

1 Extrémy funkcí - slovní úlohy 1 Extrémy funkcí - slovní úlohy Příklad 1.1. Součet dvou kladných reálných čísel je a. Určete 1. Minimální hodnotu součtu jejich n-tých mocnin.. Maximální hodnotu součinu jejich n-tých mocnin. Řešení.

Více

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy

Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Teorie informace a kódování (KMI/TIK) Reed-Mullerovy kódy Lukáš Havrlant Univerzita Palackého 10. ledna 2014 Primární zdroj Jiří Adámek: Foundations of Coding. Strany 137 160. Na webu ke stažení, heslo:

Více

10 Přednáška ze

10 Přednáška ze 10 Přednáška ze 17. 12. 2003 Věta: G = (V, E) lze nakreslit jedním uzavřeným tahem G je souvislý a má všechny stupně sudé. Důkaz G je souvislý. Necht v je libovolný vrchol v G. A mějme uzavřený eurelovský

Více

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Metoda momentů Metoda maximální věrohodnosti

PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA. Metoda momentů Metoda maximální věrohodnosti SP3 Odhady arametrů PRAVDĚPODOBNOST A STATISTIKA Metoda momentů Metoda maimální věrohodnosti SP3 Odhady arametrů Metoda momentů Vychází se z: - P - ravděodobnostní rostor - X je náhodná roměnná s hustotou

Více