1.1. Základní životní náležitosti.adresa: National Union of Students, 3, Endsleigh street, London W.C.1, England. (Dopisy mi budou schovávat 3 msíce)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1.1. Základní životní náležitosti.adresa: National Union of Students, 3, Endsleigh street, London W.C.1, England. (Dopisy mi budou schovávat 3 msíce)"

Transkript

1 LONDÝN 1.1. Základní životní náležitosti.adresa: National Union of Students, 3, Endsleigh street, London W.C.1, England. (Dopisy mi budou schovávat 3 msíce) Nocujeme v obecné škole. Zaízení pro trpaslíky, dvíka jak do kozího chlívku. Když jde lovk na záchod, bouchne hlavou do trámu a když se usadí, je ho vidt od pasu nahoru. Ráno se koná pehlídka koukajících hlav. Je to legrace. V 9,00 se všichni lidi vyženou ven a dlejte si co chcete, vrátit se smíte až v 17, opatili jsme si stravenky pro cizince a lenství v Youth Hostels Association (obdoba našeho Klubu s. Turist). Do legitimace KT mi dali papírek s razítkem = nárok na levné ubytování. Máme pár liber, které nám vymnila NB. Šetíme než si nco vydláme Snídali jsme v automatu LYON s. U pultu s ajem je miska s malinkými kostikami cukru a s cedulkou ONE LUMP ONLY. To není oslovení žádného lumpa, ale žádost: Ne víc než jednu kostku. Nikdo si víc nevzal a naše úcta k Britm stoupla.veeeli jsme ve skromném bufetu FISCH AND CHIPS. Ryba byla výborná, hoice ábelská. Nedalo se posedt. Rychle sníst, zaplatit a odejít, aby se kšefty hejbaly. The Tower, esky vž, ve skutenosti hrad se tymi vžemi.vedle vysokého mostu pes Temži vypadá kapánek piprcatle. Jeho djiny = jeden krvák za druhým. Po dešti jsme si lehli na trávník a sušili jsme se. Piapkalo k nám pár havran, dali hlavy na stranu a koukali. Jsou dležití, protože podle legendy chrání britské imperium. Hrad je v sousedství nejchudší tvrti East End, zniené nmeckým náletem = nyní planina trosek. Mimo Tower zstala vyhlídková vž Monument na památku požáru roku 1666 (tch asi 300 schod jsme samozejm vyšlápli), smradlavá ulika Fishstreet plná odpadk a rybích fujtajbl a také ošklivé budovy skladiš a dok a podél eky jeáby, které byly jakoby nalomené vejpl. Ty doky m lákaly. Kamarádm se veer nikam nechtlo. Šla jsem tedy sama. K ece jsem nenašla pístup až na jednu lávku zahrazenou etzem. Bylo tam ticho a nepotkala jsem ani živáka krom jednoho erného dlníka. Ml zájem, pro si kreslím tu lávku a odkud jsem, a myslel, že SR je nkde na Sibii. Tak jsem mu na kus papíru nartla Evropu s SR uprosted. On mi za to vnoval básniku, kterou vyškubl z notesu. Ale né!!! Nemjte strach nebo Vám píšt už nic nenapíšu. Byl inteligentní. A vbec, pro jsem trénovala jiu-jitsu?

2 Parlament - ohromnánská dlouhatánská stavba, strašn moc složitá.ozdobuje nábeží a je na ni hezký pohled z mostu. Tváí se jako starobylost a pitom jí není ani sto let. Za parlamentem vykukuje Westminsterské opatství, parádní gotika, snad až moc parádní. Mocnái britské íše se tam žení, vdávají, korunují a ukládají do parádních hrobek. Slavní umlci a vdci se jednoduše jen ukládají. Já na tyhle vci moc nejsem, ale sebral m hrob neznámého vojína uprosted hlavní lodi, vlastn jen ta poslední vta po njakých zbytených slovech: They burried him among the kings, because he has done good towards God and Nation. Oxfordstreet byla prý ped válkou jednou z nejhezích londýnských ulic. Je asi 8km dlouhá a pkn široká, ale místo dom ji lemují zídky naskládané z rozbitého zdiva po nmeckém bombardování. Za zídkami se táhnou hluboké propasti - jámy, do nichž se propadly zdi a všechno co v nich bývalo. Podobné to bylo v Norimberku a v Kolín, ale já stále nemohu pochopit, jak se ze tírozmrného baráku stane najednou nic. Vozovka je upravená i chodníky. Ulicí jezdí auta, taxíky, kola a jednoposchoové autobusy. Vylezeme vždycky po schdkách nahoru, ale není to jen tak, protože autobus s sebou hrozn hází, takže je lovk našup nkomu na hlav. Subway, Londýnské metro, je úžasná vc. Byla jsem trochu vyjevená, jak to šlo ráz dva a pry. Nejkrásnjší je pohyblivé schodišt. Po rovin leze koberec, najednou se zane skládat jako pásovec, jsou z toho schody a jedou. S nimi jede zábradlí. Po pohyblivém schodišti se dá chodit i pedbíhat, což jsme dlali, ale Angliani to nedlají. Každý stojí dstojn na svém schdku a sune se, nejvýš pitom te noviny. Vypadají jako apoštolové na orloji a je to dsná psina. Nejradši bychom byli jezdili poád nahoru/dol, ale stydli jsme se dát najevo, že u nás tu vymoženost nemáme. Hydepark je nco jako pražská Stromovka, ale mén upravená. Lidé se povalují všude na trávnících a ty trávníky jsou ubohé asi jako íanské fotbalové hišt. Vidla jsem ovšem jen malý kousek z londýnských park, tak nechci pomlouvat. Hydepark Corner je pesn takový, jak jej líí Karel apek. Vynoí se pán s bedýnkou, vyleze na ni a zane: Ladies and gentlemen... V okruhu pti metr není živé duše, stojím ped ním

3 samotinká. Za chvíli je kolem plno. Pán, kterého oslovují Mister speaker, eže do labourist a oponenti si to nedají líbit. Pánovi chybí pední zub a mluví anglitinou, kterou jsme se neuili. Nerozumím mu, ale je to jedno, mn zase chybí ta správná anglitina. Lidi se chechtají, pan eník se chechtá, já se taky chechtám, i když slovní híky jsou nad moje chápání. - O kus dál mladý muž ve špinavé košili ení o svém pánbíkovi a naproti vstí njaký prorok konec svta a taky jsme byli v katedrále St,Paul s a vidli jsme Londýn z výšky ochozu. Navštívili jsme Tate Galery, dlouho jsme ji hledali, ale stálo to za to. Z anglických impresionist se mi líbil Turnerv noní vlak se sršícími jiskrami. Myslím, že Francouzi nepovažují Turnera za impresionistu. Od Picassa je tam Chlapec s konm a Žena v košili z jeho ranného období, kdy ješt maloval pro normální lidi. Do Národního musea, které je velice úctyhodné, jsme jen nakoukli. Mli jsme málo asu. Narazili jsme na faraony a mumie a ty já zrovna nemiluju. GLOSY Londýn jsem navštívila ješt nkolikrát, ale až po dob tém pl století. Starý East End už neexistoval. To nové je ohromující a stále nco pibývá. Po válce trvalo dlouho než East End vzlétl z popela.výsledkem je ušlechtilá mstská a prmyslová architektura: obchodní oblast Docklands, kulturní komplex Barbican, rezidenní tvr a lehká nadzemní železnika, skoro jako hraka, která spojuje tuto novou ást msta se tvrtí Greenwich na druhém behu. Tam je Královská observato se slavným nultým poledníkem. Dole na Temži stojí napí tokem deset obích ocelových tles mobilní ovladatelné pehrady, jeden z div stavitelství vodních dl druhé poloviny 20. století. Také jsem se podívala do Toweru. Zkontrolovala jsem towerské havrany a uklidnilo m, že stále ješt zajišují existenci Spojeného království. Ve svých upovídaných dopisech jsem nenašla zmínku o zážitku z návštvy koncertu v síni Albert Hall. Na program, jméno dirigenta ani na název orchestru se nepamatuji. Nezapomenutelné zstalo povznášející plynutí a splývání s hudbou, kterou jsem vnímala vsed na podlaze sálu za nejlevnjší vstupné. Nevím, jestli jsme tam byli všichni ti nebo jestli jsem mla to štstí jen já.ale je jisté, že tam sedlo na zemi se mnou mnoho mladých lidí a já jsem mezi n patila. Londýn ml ústední magistrát, který sídlil v pompézní viktoriánské budov. Jednou z neodmyslitelných náležitostí magistrátu byl krásný živý mourovatý kocour dstojn sedící ve vstupní hale na speciálním vyvýšeném míst. Když paní Thatcherová barák prodala za balík penz, Londýané byli poboueni, že pišli o ústední radnici a taky proto,že mli obavy o osud radniního maskota. To je další sympatický rys Anglian. Kocour dopadl dobe jak jsem etla v novinách The Times. Tato událost z dob vlády Železné lady nemá samozejm nic spoleného s mými nalezenými dopisy. Podle zpráv britského tisku autobus typu double decker vyjel do londýnských ulic naposled dne Nahradil jej nový typ, který odpovídá požadavkm EU. Více než 80 % Londýan protestovalo marn.

4 Toto je nový horizont East Endu. Bývaly tu staré doky. Tady nkde je asi místo, kde jsem kreslila lávku k ece se špalírem dnes už neexistujících jeáb. Tu darovanou básniku jsem bohužel bhem let ztratila; moc toho lituji. Pi jedné návštv Londýna jsem vkroila do parlamentu s pítelkyní Jarkou a její rodinou. Cítili jsme skoro posvátnou úctu. Zdi jsou nasycené demokratickými tradicemi do té míry, že vstup byl možný tém bez formalit a omezený jen potem zájemc. (Sebevražední teroristé se v Londýn objevili až za nkolik let; v souasné dob je vstup urit písn chránný.) Asi hodinu jsme poslouchali diskusi o njakém nám vzdáleném tématu vnitní politiky. Moc jsme z toho nepochopili, ale bylo to pkné divadlo. Když jsem byla v Londýn s Eduardem, znovu jsem se poklonila neznámému mladému muži a všem mladým mužm, kteí by byli mohli prožít pkné obyejné životy s obyejnými manželkami a obyejn zlobivými dtmi. Naivní okouzlení londýnským metrem pohaslo. Není co dodat ani k Oxfordstreet, která již dávno stojí obnovená v plném lesku výkladních skíní. Hyde Park Corner, pokud jsem mohla postehnout, má trvale na repertoáru záhubu svta. Takhle vypadá z helikoptéry. 1.2.

5 Resumé k Londýnu. Bhem svých nkolika návštv Londýna jsem nachodila kilometry po tomto mst, jeho muzeích, galeriích, parcích, zákoutích, nábežích i ulicích a mnoha jiných místech, ale ze všeho nejradji mám Greenwich. Ješt jednou se podívat do Londýna! Ješt jednou se podívat do Greenwich! Prošla bych se po travnatém svahu k observatoi, po tom zeleném kopci s volným výhledem na Docklands, daleko od hluícího davu. A jist bych navštívila dole na ece Temži deset ocelových rytí, chránících msto ped záplavami.. Greenwich koncem 20.století. Pohled pes Námoní muzeum k Temži na Docklands a mrakodrap Canary Wharf.Stojí za povšimnutí, že mrakodrap byl pojmenován po starém doku. Britové by se nesnížili k takovým zrdnostem, jaké trpíme v Praze, na píklad Pankrachouse. Úhel zábru zplošuje obrázek rozlehlého svahu, který je ve skutenosti mnohem hezí. tohoto století vypadal prý horizont jinak. Nco jako malý Manhattan, jak jsem slyšela. V 5. roce Doufám, že britská tradice a rozum ochrání toto místo ped nájezdy stavebních podnikatel a peji mu k tomu hodn štstí na dlouhá léta. (Skutenost zklamala mou víru v britskou tradici dív než jsem staila dokonit redakci svých Nalezených dopis. List The Independent informoval o výstavb ohromného komplexu nejvtšího planetária svta, které vyroste vedle Královské observatoe. Má být oteveno v r Pedpokládá se, že se stane atrakcí pro davy návštvník. Už se tam kope. Náklady se odhadují na 15 milion liber. - Neexistuje nic, co by toto místo ochránilo.)

6

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program

Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program Památky a zajímavá místa... tipy pro váš Londýnský program KRÁLOVSKÉ PALÁCE Buckingham Palace Buckinghamský palác je oficiální londýnské sídlo britského panovníka a největší královská pracovna na světě.

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!!

Velká Británie - Londýn. již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Velká Británie - Londýn již od Kč 5.690,-!!! Výlet do Windsoru zdarma!!! Budovy Parlamentu s věží Big Ben, Westminsterské opatství, Buckinghamský palác, Tower of London, Tower Bridge, Katedrála Sv. Pavla,

Více

Vizuální tuning PC ást 1

Vizuální tuning PC ást 1 Vizuální tuning PC ást 1 Tém každý lovk mní svj vzhled. Je spousty lidí, kteí tuní auta. Je dost lidí, kteí mní image svých tynohých milák. Je také hodn lidí, kteí tuní poíta pro vtší výkon, pá by si nezahráli

Více

Pak jsme si přeřídili čas o hodinu zpět, řidiči se zařadili do levého pruhu a po dálnici jsme vyrazili směrem na Londýn. První den jsme nachodili

Pak jsme si přeřídili čas o hodinu zpět, řidiči se zařadili do levého pruhu a po dálnici jsme vyrazili směrem na Londýn. První den jsme nachodili ANGLIE 2019 16.června se sedmnáct studentů obchodní akademie vydalo za poznáním za Lamanšský průliv. Na programu cesty bylo poznat nejen hlavní město Spojeného království, ale také místa mimo Londýn. Po

Více

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel

ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ŠIKANA, AGRESE A NÁSILÍ NEPATÍ MEZI NÁS! Motto: lovk by se ml chovat tak, jak si myslí, že by se mli chovat všichni Václav Havel ! Za šikanování se považuje, když jeden nebo více spolužák úmysln, vtšinou

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Nejkrásnjší neopakovatelný zážitek neslyšícího ve svtech slyšících

Nejkrásnjší neopakovatelný zážitek neslyšícího ve svtech slyšících Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Nejkrásnjší neopakovatelný zážitek neslyšícího ve svtech slyšících Seminární práce k pedmtu filozofie Petr Vysuek Praha 2000-05-06 Nejkrásnjší neopakovatelný

Více

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie?

E U. Evropská unie (EU) a její instituce fakta. 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? 3 Kolik zemí je lenskými státy Evropské unie? íloha. 1: Evropský modul výzkumu ICCS 2009 (evropský vdomostní test a evropský dotazník) vybrané položky Evropská unie (EU) a její instituce fakta 1 Jsou tyto výroky pravdivé, nebo nepravdivé? a) eská

Více

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN

Londýn 1. Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Nabídka poznávacího a vzdělávacího zájezdu pro žáky ZŠ Školní 2 LONDÝN Vážení rodiče, Nabízíme Vašim dětem cestování za poznáním a zdokonalením jazykových znalostí do Anglie. Jedná se o 6-denní zájezd

Více

ŠKVORECKÝ ZÁMEK Tìším se dovnitø, já ve Škvorci vyrostla, ale teï poprvé mám možnost do zámku se podívat, nechala se slyšet jedna sedmdesátiletá dáma. Bylo to v sobotu 18. záøí, v rámci Škvoreckého jarmarku,

Více

Zimní pikrmování pták

Zimní pikrmování pták ZPRAVODAJ. 101 íjen 2005 Vychází 4 x ron Ediní rada Zpravodaje: pátelé Soa Neumannová (odp. redaktorka), Iva Apfelbecková (zástupce), František Ducháek, V0ra Svobodová, Pavel Šulda a Dana Velebová Kresby

Více

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands

SIGNAPUR. Hotel Marina Bay Sands SIGNAPUR Hotel Marina Bay Sands Luxusní hotel Marina Bay Sands patří s nejatraktivnějším bazénem a nejšílenější terasou na světě mezi nejdražší hotely světa. Luxusní a hotel Marina Bay Sands leží trochu

Více

ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA

ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA ZÁKLADNÍ SLOVNÍ ZÁSOBA Pozdravy Dobrý den Ahoj Dobré ráno Dobrý veer Jak se mate Jak se vám daí Jak se vede Dobe, a vám Docela dobe Louení Musím jít Nashledanou Dobrou noc Zatím Doufám, že se ješt# uvidíme,,

Více

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv jiný 3. kde jsem 4. jak jsem se sem dostala 5. kde bydlím

Více

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018

Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Má cesta z Prahy do Londýna únor 2018 Cestopis: A. M. Bera Moje cesta začala v Praze. Do Londýna jsem jel autem (obr. 1). Cesta trvala 18 hodin. Když jsem dorazil, nebyl to přímo Londýn. Bydlel jsem ve

Více

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1]

Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Z místní knihovny Knihovnou m?sta Zub?í nové prostory i možnosti [1] Autor:?íslo: Rubrika: JAN?, Veronika [2] 2018, ro?ník 27,?íslo 1 [3] Atlas knihoven [4] Klí?ová slova: Region: budovy knihoven [5],

Více

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017

Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Cestovatelský blog - Amsterdam 2017 Autoři: Jan Cýrus, Jan Wollmann, Anna Kovbuz, Adam Pospíšil, Oliver Vydra V dubnu tohoto roku jsme se školou navštívili Holandsko. Poslední den našeho pobytu v této

Více

KLÁINA BABIKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz

KLÁINA BABIKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz literární scéná krátkého filmu 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio www.jaknato.webz.cz Obraz 1 Ulice Na Hejkalce ped domem Reál exteriér noc Ulice psobí v noci opuštn. Obas vozovku a chodník osvítí kužel

Více

Návrh projektu. Nápl projektu: Matematika osvojení pojm kilometr, metr a jejich pevody poítání ceny pohonných hmot

Návrh projektu. Nápl projektu: Matematika osvojení pojm kilometr, metr a jejich pevody poítání ceny pohonných hmot Návrh projektu Název: Moje msto Tída: 5. tída Doba trvání projektu: jednodenní, 6 vyuovacích hodin Vazby na pedmty: vlastivda, matematika, výtvarná výchova, eský jazyk, výpoetní technika, pracovní innosti

Více

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz

HRAKA. literární scéná krátkého filmu. 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio. www.jaknato.webz.cz literární scéná krátkého filmu 2009 Daniel Nosek & Nosá Film Studio www.jaknato.webz.cz Obraz 1 Dm chodba Chodba mezi pokoji je obložená ervenými dlaždicemi. Vpravo stojí stolek s telefonem, vlevo pak

Více

U hrobky krále Tutanchamona

U hrobky krále Tutanchamona 1. kapitola U hrobky krále Tutanchamona Někde v Egyptě Sledovali jste někdy, třeba na nějaké pouti, jak se dělá popcorn? Horký vzduch roztáčí malá kukuřičná zrnka, ta se zahřívají, až puknou a stane se

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2002. ZO SOP Tuláci

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2002. ZO SOP Tuláci VÝRONÍ ZPRÁVA za rok 2002 ZO SOP Tuláci eský svaz ochránc! p#írody SO P eský svaz ochránc p írody se snaží p sobit na ob any v duchu odpov dnosti za p írodu a životní prost edí. Vede své leny k úct a lásce

Více

Metodické poznámky: Materiál lze rozložit na více ástí a použít ve více vyuovacích hodinách. Materiál sloužící k osvojení a zapamatování uiva.

Metodické poznámky: Materiál lze rozložit na více ástí a použít ve více vyuovacích hodinách. Materiál sloužící k osvojení a zapamatování uiva. VY_32_INOVACE_Z1.20 Název vzdlávacího materiálu: Hydrosféra. Autor: Mgr. Martin Kovaka Pedmt: Zempis Roník: 6. Tematický celek: Hydrosféra. Struný popis aktivity: Zápis a studijní materiál pro Hydrosféra.

Více

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta.

BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Andrea Hudáková: MALÝ SLOVNÍK ABSTRAKTNÍCH POJM BILÍKOVÁ, Adéla. Malý slovník abstraktních pojm. Knihovna msta Police nad Metují, 2000, 27 volných list v deskách+ videokazeta. Diplomová práce Adély Bilíkové

Více

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně.

Během pěti dnů, včetně cesty autobusem, jsme toho stihli vidět a zažít docela hodně. Jazykový pobyt v Anglii Vybraní žáci 2. stupně naší školy spolu s žáky ZŠ Horní Suchá se ve dnech 15.11. 20.11.2015 zúčastnili jazykového pobytu v Anglii. Celkem se jednalo o 40 žáků a 4 pedagogy (Mgr.

Více

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal Chlapeček a pokličky Byl jeden chlapeček a ten rád někam nakukoval. Koukal do dutin stromů, koukal do ptačích hnízd, koukal i do myších děr. Na tom vlastně není špatného. Jenže ten chlapeček nahlížel do

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K

: 1. - 5. 50 17. 10.30 12. 10.30 50,- K Dti se nauí veselou formou znát a tanit základy nejznámjších eských i svtových tanc: polka, mazurka, twist, charleston, letkis, rock and roll, macarena, country, blues a další. Poad je urený pro zábavu

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Ptali jste se na soubh funkcí

Ptali jste se na soubh funkcí Úvodní stránka ihned.cz Hospodáské noviny Respekt Marketing&Media Obchodní vstník Investice FinWeb KarieraWeb Reality Odborné msíníky Firmy&trhy - Lidé - Politika&byznys - Analýzy&trendy - Peníze&burzy

Více

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!!

Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Tady v tomhle VC papíru plného rad se dozvíte finty, rady a všelijaké vychytávky jak přežít pubertu!!! Jak na učitele -Nebuď drzý. -Vždy se chovej slušně. -V přítomnosti učitele (jakéhokoli dospělého)

Více

Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka. Leden - Leden studený, duben zelený. Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky

Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka. Leden - Leden studený, duben zelený. Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky ! " Prosinec - Svatá Barborka vyhání devo ze dvorka Leden - Leden studený, duben zelený Únor - Jestli únor honí mraky, staví bezen snhuláky Bezen - Bezen bez vody, duben bez trávy Duben - V dubnu hrom,

Více

#$!%%%&'.,/-01.2 0,-

#$!%%%&'.,/-01.2 0,- !" #$!%%%&' Ro ník ()* $+#$, ()* $+#-.,/-01.2 0,-,*/33/!! Národ, který nezná svou minulost, se odsuzuje k tomu, aby ji znovu prožil. Giuseppe Ungaretti OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ 1) Jak se jmenovala mezinárodní

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1]

Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Setkání knihovník? z míst?eské republiky zapsaných do seznamu památek UNESCO [1] Autor:?íslo: Rubrika: ŠVÍKOVÁ, Lidmila [2] 2017, ro?ník 26,?íslo 4 [3] Z region? [4] Klí?ová slova: Region: exkurze [5]

Více

CargoMaster. 3.1 Obecn 3.2 Princip fungování 3.3 Popis fungování 3.4 Popis p ístroje. 4.1 P ezkoušení bezpe nostních brzd

CargoMaster. 3.1 Obecn 3.2 Princip fungování 3.3 Popis fungování 3.4 Popis p ístroje. 4.1 P ezkoušení bezpe nostních brzd 3.1 Obecn 3.2 Princip fungování 3.3 Popis fungování 3.4 Popis pístroje 4.1 Pezkoušení bezpenostních brzd 5.1 Bezpenostní pokyny 5.2 Odstavení s nákladem nebo bez nákladu 5.3 Jízda na rovné ploše 5.4 Nakládání

Více

To nejlepší z Anglie. 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie.

To nejlepší z Anglie. 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie. To nejlepší z Anglie Termín: 23. 4. - 29. 4. 2016 Program: 1.den: odjezd z Vimperka v podvečerních hodinách a přesun přes SRN do Belgie. 2 den:. Celodenní návštěva hlavního města EU Bruselu. Dopoledne

Více

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015

Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 Bournemouth 2.-8. listopadu 2015 1. den Skřipov Odjezd ze Skřipova v ranních hodinách. Klimatizovaný zahraniční autobus pravděpodobně externího dopravce bude přistaven ke škole. Autobus bude vybaven DVD,

Více

!! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /

!! !!!!! #$!!!%!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! #  +!' $!!!,,-.,, / !! "!!!!! #$!!!%"""!!!!!&$! '!!!!(!!!!!!!)! *!!!! # " +!' $!!!,,-.,, /!!$$" 0!1 0 &! 2 &!! Štafeta Radka Hartová Zemanová Ptají se Sylva Oliveriusová a Denisa Svatoová 1.Odkud jste k nám pišla a jak dlouho

Více

Statistická analýza volebních výsledk

Statistická analýza volebních výsledk Statistická analýza volebních výsledk Volby do PSP R 2006 Josef Myslín 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...3 1 Zdrojová data...4 1.1 Procentuální podpora jednotlivých parlamentních stran...4 1.2 Údaje o nezamstnanosti...4

Více

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE

SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE SVÍCEN ANEB CHOZENÍ VE SVTLE MARTIN KLUSO (Praha, únor 2009) Když poslední dobou picházím na shromáždní, mám na srdci jedno slovo, které postupn jako by nabývalo dalšího rozmru porozumní. Troufnu si ho

Více

ZŠ Boskovice, nám. 9. května pracoviště Sušilova. Šéf redaktor: Viktor Kejík. Redaktoři: Zuzana Valentová, Monika Vlachová, Vojta Pohl, Anna Přibylová

ZŠ Boskovice, nám. 9. května pracoviště Sušilova. Šéf redaktor: Viktor Kejík. Redaktoři: Zuzana Valentová, Monika Vlachová, Vojta Pohl, Anna Přibylová ZŠ Boskovice, nám. 9. května pracoviště Sušilova Šéf redaktor: Viktor Kejík Redaktoři: Zuzana Valentová, Monika Vlachová, Vojta Pohl, Anna Přibylová Po dlouhých přípravách se ZŠ Sušilova se ZŠ Slovákovou

Více

Botas Vysoina cup 2006

Botas Vysoina cup 2006 Vítáme Vás na trnáctém roníku vícedenních závod Botas Vysoina Cup 2006. Letošní Botas je situován opt do typicky vysoinského terénu. Doufáme, že si všichni pijdete na své a budete spokojeni. Poadatelé

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

VI. Škola v letech

VI. Škola v letech VI. Škola v letech 7 - Ve školním roce 7/7 zstávaly v náhradních prostorách pouze dv. tídy. Zbývajících tíd bylo umístno v hlavní budov školy, i když stále ješt probíhaly drobné úpravy ped konenou kolaudací

Více

Informace pro uitele. Popis: Studenti zakreslují do mapy zemského povrchu ve válcové projekci dráhu Sputniku 1, první umlé družice Zem.

Informace pro uitele. Popis: Studenti zakreslují do mapy zemského povrchu ve válcové projekci dráhu Sputniku 1, první umlé družice Zem. Informace pro uitele Obtížnost: 1. roník SŠ Cíle: Cílem tohoto cviení je vysvtlit studentm na praktické ukázce dráhu družice, kterou vidí pracovníci ídicího stediska zakreslenou ve válcové projekci zemského

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

Krásný park pro všechny.

Krásný park pro všechny. Krásný park pro všechny. Zpracováno pro o.s. Kavalírka datum 14.09.2011 autoři Ing. arch. Mahulena Svobodová, Ing. arch. Lukáš Brom Krásný park pro všechny. Park Kavalírka má krásnou polohu, leží v rovině

Více

8.1 Modely lehokol AZUB

8.1 Modely lehokol AZUB 8.1 Modely lehokol AZUB Pocit z jízdy na kole je vc, která se nedá pedat vyprávním, ta se musí zažít. Sounáležitost se strojem, vdomí nezávislosti a šíe možností kam se vydat dál jsou jen nkteré z dvod,

Více

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas

Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas Maroko levně a na vlastní pěst. Krásný trek pohořím Antiatlas 12. ledna 2015 Michal Hruška, pro idnes.cz Maroko není jen poušť a oceán. Městečko Tafraoute, uhnízděné v nádherném, klidném údolí Ameln, je

Více

ČISTIČKA. Miloš Nekvasil

ČISTIČKA. Miloš Nekvasil ČISTIČKA Miloš Nekvasil 1 V březnovém nedělním odpoledni jsem navštívil Muzeum stará čistírna (odpadních vod) v pražské Bubenči. Dojel jsem tam po kolejích tramvají a metra městskou dopravou. Pak jsem

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Kultovní potáp?ní: U útes? Shark a Yolanda

Kultovní potáp?ní: U útes? Shark a Yolanda Kultovní potáp?ní: U útes? Shark a Yolanda Místo: Rudé mo?e, Egypt. GPS: 27 43 51.03 N 34 15 37.99 E Druh ponoru: hluboký, s proudy. Mo?ský život: celý potravinový?etezec, kmitající korály, podmo?ská krajina,

Více

Glykorissa Beach*** Novinka! ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel ,

Glykorissa Beach*** Novinka!  ŘECKO Samos / Pythagorion. Kontakt: Daniela Švábová, tel , Glykorissa Beach*** ŘECKO Samos / Pythagorion Poloha: oblíbený hotel v klidném prostředí je zasazen do svahu nad mořem asi 2 km od městečka Pythagorionu, ve kterém je krásný přístav, spousta nákupních

Více

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45

ALBATROS MaS ve skole_ _cz.indd :30:45 ALBATROS Miloš Macourek Adolf Born Mach a Šebestová ve škole Mach a Šebestová ve škole MILOŠ MACOUREK ADOLF BORN Albatros Miloš Macourek heir, 1982 Illustrations Adolf Born, 1982 ISBN 978-80-00-02867-5

Více

John FOWLES. Sběratel

John FOWLES. Sběratel John FOWLES Sběratel Copyright J. R. Fowles Ltd, 1963 Translation Eliška Hornátová, 1988, 2014 ISBN 978-80-7473-172-3 Když byla doma z internátní školy, vídal jsem ji skoro každý den, protože bydleli přímo

Více

CAF na malém úad ÚSC + Zkušenosti hodnotitele kvality

CAF na malém úad ÚSC + Zkušenosti hodnotitele kvality CAF na malém úad ÚSC + Zkušenosti hodnotitele kvality Srovnání zavádní kvality z nkolika úhl pohled s odstupem asu Ing. Vítzslav Vlek, MSc. Teze prezentace hlavní poznatky a píklady dobré praxe z aplikace

Více

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008

CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 CESTA Z ATLANTY (stát Georgia) DO FORT MORGAN (stát Colorado) sobota 6. září 2008 V sobotu ráno jsme se rozloučili s našimi kamarády v Atlantě (za rok se snad sejdeme v Lupenici) a vyrazili na dlouhou

Více

JIHLAVA přistavení autokaru v 10.40 h OD Billa parkoviště ul. Legionářů Odjezd z Jihlavy 11.00 h /parkoviště u OD Billa, ul.

JIHLAVA přistavení autokaru v 10.40 h OD Billa parkoviště ul. Legionářů Odjezd z Jihlavy 11.00 h /parkoviště u OD Billa, ul. RK TOUR, cestovní kancelář, Žižkova 13, Jihlava ANGLIE Předvánoční Londýn a jeho atraktivní atmosféra.. Poznávací zájezd 5 dní Termín zájezdu : 23. 11. 27. 11. 2011 /středa neděle/ Program zájezdu : 1.

Více

7 návyk! efektivní Cyklické "eny

7 návyk! efektivní Cyklické eny Dana-Sofie #lancarová 7 návyk efektivní Cyklické "eny 1 7 návyk efektivní Cyklické "eny Dana-Sofie #lancarová vydalo: nakladatelství OSULE, 2014 text "Dana-Sofie #lancarová 2014 ilustra$ní fotografie"

Více

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům.

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Zájezd. A N G L I E 2015 20A20152k22015Fran L O N D O N

Zájezd. A N G L I E 2015 20A20152k22015Fran L O N D O N Zájezd A N G L I E 2015 20A20152k22015Fran L O N D O N Vážení rodiče, v loňském školním roce jsme se s naší školou přihlásili do projektu Výzva 56, především z toho důvodu, abychom získali možnost uspořádat

Více

Ict1-ČJ-16 G F. Vytvořila: Mgr. Lenka Hýžová. Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr

Ict1-ČJ-16 G F. Vytvořila: Mgr. Lenka Hýžová. Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr Ict1-ČJ-16 Jiří Šlitr - kresby A B C D E Ict1-ČJ-16 G F H I J Použitá literatura: Olga Sommerová, Jiří Šlitr Šlitr, naklad. Slávka Kopecká, 2004 K Jiří Šlitr kresby Jiří Šlitr jak známo byl členem Svazu

Více

Um?ní pod vodou: interview s Jasonem decaires Taylorem

Um?ní pod vodou: interview s Jasonem decaires Taylorem Um?ní pod vodou: interview s Jasonem decaires Taylorem Jason decaires Taylor je socha?, ekolog a profesionální podvodní fotograf. Jedním z jeho nejnov?jších v?hlasných projekt? je Museo Atlántico, sbírka

Více

Závod Tábor Město Tábor Vožická 2107 Žižkovo nám. 11 390 41 Tábor 390 15 Tábor. Tábor, 1.7.2014

Závod Tábor Město Tábor Vožická 2107 Žižkovo nám. 11 390 41 Tábor 390 15 Tábor. Tábor, 1.7.2014 SÚS JčK Odbor dopravy Závod Tábor Město Tábor Vožická 2107 Žižkovo nám. 11 390 41 Tábor 390 15 Tábor Tábor, 1.7.2014 Věc: Stav a údržba vodorovného značení v Táboře a okolí Vážení, nejprve bych vám rád

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

SLEZSKÝ 26. Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko a Beskydy. Termíny turistických závod 2000

SLEZSKÝ 26. Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko a Beskydy. Termíny turistických závod 2000 SLEZSKÝ 26 TOMÍK Obasník Turistických oddíl mládeže oblasti Slezsko a Beskydy Termíny turistických závod 2000 Turistické závody: 8. 4. 2000 TZ II. stupn - klasifikaní a postupový - Orlová (oblast Slezsko)

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE Základní části projektu zpracují žáci 7. 9. tříd formou interaktivní prezentace pro žáky 3. 6. tříd. Představení výsledků výzkumné

ZÁKLADNÍ INFORMACE Základní části projektu zpracují žáci 7. 9. tříd formou interaktivní prezentace pro žáky 3. 6. tříd. Představení výsledků výzkumné ZÁKLADNÍ INFORMACE Základní části projektu zpracují žáci 7. 9. tříd formou interaktivní prezentace pro žáky 3. 6. tříd. Představení výsledků výzkumné práce bude doplněno i o další zábavné aktivity malování

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka

Ing. Josef Kuši ka Pater Walter Marek Ing. Josef Kuši ka Dovolte mi, abych vám pedstavil nabídku eského hudebního tábora mládeže, který se poprvé otevel v roce 1997 se dvma hudebními obory pro 46 student. Od té doby se na našich setkáních vystídalo více než

Více

asopis, který vydává Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873 v rámci volitelného pedmtu Mediální seminá

asopis, který vydává Základní škola Praha 10 Hostiva, Hornomcholupská 873 v rámci volitelného pedmtu Mediální seminá Obsah: Úvodník Hostivaská pehrada Poad o ekologii Návštva Strašnického divadla Školní sportovní liga Jaké bylo Vánoní tšení Nco pro zasmání Návrhy na novou úvodní stránku asopisu asopis, který vydává Základní

Více

úvodník 5/2015 úvodník ! " # $%&$''( napsali ohlédnutí info misijní modlitby narozeniny oznámení ' "!"#$ #! %!# (! )!"! #!"#!! * ) $! +!

úvodník 5/2015 úvodník !  # $%&$''( napsali ohlédnutí info misijní modlitby narozeniny oznámení ' !#$ #! %!# (! )!! #!#!! * ) $! +! 1' #2 31 < $* 9 (" = ' Jan 14:6 5/2015 úvodník napsali ohlédnutí info misijní modlitby narozeniny oznámení úvodník " # $%&$''( )*+,,-.$/$012 6)#') ' " "#$ # %# &#'

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod.

NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod. Jaroslav Punochá - Brnnské poštovní úady v bhu asu 2009 83 A NIŽŠÍ POŠTOVNÍ JEDNOTKY - POŠT. STEDISKA, POŠTOVNY apod. Poštovna Sobšice podízena p.ú. B12-Královo Pole A1 1901/10/1-22/6/10??? Veejná telefonní

Více

V. H. A LITERATURA. 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům. čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno

V. H. A LITERATURA. 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům. čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno V. H. A LITERATURA 1) Zopakujte si slovní zásobu: přiřaďte správná slova k obrázkům čtverec trojúhelník nad sloupec písmeno mezi řádek uprostřed kříž pod K 2) Skrytý popis: Nakreslete obrázek, který Vám

Více

A N G L I E Jižní Anglie LONDÝN

A N G L I E Jižní Anglie LONDÝN CK ALPIN-TOUR U Dubu 982, 517 21 Týniště nad Orlicí, Czech Republic Tel: +420 495 532 121, Tel: +420 777 300 290 E-mail: info@alpintour.cz Web: www.alpintour.cz A N G L I E 2018 Jižní Anglie LONDÝN Zájezd

Více

Když přijdu domů, nikdy nevím kam si sednout.

Když přijdu domů, nikdy nevím kam si sednout. Když přijdu domů, nikdy nevím kam si sednout. Veletržní 11 Brno 2013 Zdeněk Ryneš/Ivana Bendová/Magdalena Borovková bílá židle, kterou jsem si dovezla z domu. Je má nejoblíbenější. chováme na ní šneky

Více

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063,

Související ustanovení ObZ: 66, 290, 1116 až 1157, 1158 a násl., 1223 až 1235, 1694, 1868 odst. 1, 2719, 2721, 2746, 2994, 3055, 3062, 3063, Pídatné spoluvlastnictví Obecná ustanovení 1223 (1) Vc náležící spolen nkolika vlastníkm samostatných vcí urených k takovému užívání, že tyto vci vytváejí místn i úelem vymezený celek, a která slouží spolenému

Více

Nkolik poznámek k ochran technických ešení

Nkolik poznámek k ochran technických ešení Nkolik poznámek k ochran technických ešení Ing. Emil Jenerál, Úad prmyslového vlastnictví, Praha Pokud nkdo slyšel nebo dokonce nkdy prošel patentoprávním sporem, tedy zejména sporem o porušování svého

Více

Co mi vyprávìl mimozemš an

Co mi vyprávìl mimozemš an Claude Vorilhon Co mi vyprávìl mimozemš an Jsou již mezi námi? Eko konzult Mimozemš an 3 1. Setkání Pozn.: Pøeklady výrokù z bible nebyly ovìøeny podle nìkterého z oficiálních církevních pøekladù bible.

Více

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2003. ZO SOP Tuláci

VÝRONÍ ZPRÁVA. za rok 2003. ZO SOP Tuláci VÝRONÍ ZPRÁVA za rok 2003 ZO SOP Tuláci eský svaz ochránc" p$írody SOP eský svaz ochránc pírody je nejvtší nevládní organizací v eské republice sdružující zájemce o ochranu pírody a životního prostedí.

Více

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení

Úvodník. Globalizace: výzva a ešení OECD Employment Outlook 2005 Edition Summary in Czech Výhled zamstnanosti v zemích OECD vydání 2005 Pehled v eském jazyce Úvodník Globalizace: výzva a ešení John P. Martin editel zamstnanosti, práce a

Více

Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program

Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program Galerie a muzea... tipy pro váš Londýnský program Galerie Tate Modern Tate Modern je galerií moderního umění, nachází se v budově původní elektrárny Bankside. Turbínová hala, kde se nacházel elektrický

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA. za školní rok 2011-2012 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 10, U Vršovického nádraží 1/950 VÝRONÍ ZPRÁVA za školní rok 2011-2012 Výroní zpráva základní školy Praha 10, U Vršovického nádraží 1/950, za školní rok 2011/2012 1. Pesný název školy

Více

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku

O putovní pohár starostky m stského obvodu Pustkovec v požárním útoku Sbor dobrovolných hasi Pustkovec, 708 00 Ostrava-Pustkovec Soutž O putovní pohár starostky mstského obvodu Pustkovec v požárním útoku zaazena do Extraligy R v požárním útoku Moravskoslezského poháru v

Více

Místní komunikace 1c. Protokol ze zaměření komunikace katastrální území Dubenec. Místní komunikace III. třídy

Místní komunikace 1c. Protokol ze zaměření komunikace katastrální území Dubenec. Místní komunikace III. třídy III. třídy 1c 1 0,000 začátek úpravy napojení na silnici III/32542 9,00 penetrační makadam stav povrchu 2 2 0,004 změna šířky 3,00 3 0,048 propustek 1c-M1 4 0,052 napojení na MK 2c 5 0,141 propustek 1c-M2

Více

Historie. Pechod 11 klientek z Úsp Maenice do 3 chránných byt V eské Líp. Liberecký kraj

Historie. Pechod 11 klientek z Úsp Maenice do 3 chránných byt V eské Líp. Liberecký kraj Liberecký kraj DOLMEN, o.p.s., Agentura pro chránné bydlení Podpora samostatného života projekt podpoený z prostedk ESF, státního rozpotu a Libereckého kraje Eva Brožová Alexandra Beváová Pechod 11 klientek

Více

Cílevdomý pracovník. napsal Daniel Nosek

Cílevdomý pracovník. napsal Daniel Nosek napsal Daniel Nosek Pedmluva Jako malý kluk navštvoval pan Yabuuchi [ti: jabui] s kamarády klub mladých technik. Ml tak píležitost poznat blíže elektrické obvody, jejich návrh a oživení. Svt elektroniky

Více

ý sk z e sl o vsk Mora

ý sk z e sl o vsk Mora Moravskoslezský BRUNTÁL 16 17 18 OSTRAVA KARVINÁ NOVÝ JIČÍN FRÝDEK-MÍSTEK SEZNAM SCHVÁLENÝCH PROJEKTŮ OPŽP Prioritní osa 1 Prioritní osa 2 Prioritní osa 3 Prioritní osa 4 Prioritní osa 5 Prioritní osa

Více

IX. EBICYKL 1992 Dolnomoravský Úval

IX. EBICYKL 1992 Dolnomoravský Úval IX. EBICYKL 1992 Dolnomoravský Úval dle Viktora Jelínka Etapy 1. etapa 12.7. eské Budjovice - Jindichv Hradec - Kunžak 104 km 2. etapa 13.7. Kunžak - Slavonice - Daice - Myslibo u Tele 70 km 3. etapa 14.7.

Více

Do obcetehov jezdí autobusové linky íslo 494 a 489, které spojují obec s íanami a Stránicemi, kde v obou pípadech jezdí z Prahy vlak.

Do obcetehov jezdí autobusové linky íslo 494 a 489, které spojují obec s íanami a Stránicemi, kde v obou pípadech jezdí z Prahy vlak. Říčanský potok Po Praze podél potoků - Říčanský potok. Aktualizovaný popis k 8/2009. TRASA ČÍSLO: 22 Základní údaje Popis trasy Další návaznosti Zajímavosti Co řekli autoři Fotogalerie Popis je aktualizován

Více