K T M. Návod na obsluhu a údržbu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "K T M. Návod na obsluhu a údržbu"

Transkript

1 K T M 125 S, EC 200 EC, C, C-W 250 S, EC, C, C-W 300 EC, C, C-W 2006 Návod na obsluhu a údržbu

2 2 D ů l e ž i t é Přečtěte si tento návod na použití přesně a úplně, než podniknete první jízdu. Návod obsahuje mnoho informací a tipů, které vám usnadní používání a zacházení s motocyklem. Zvláště si ve vašem vlastním zájmu všímejte těch pokynů, které jsou označeny v textu: - pokud nebudou tyto pokyny dodržovány, může dojít k újmě na zdraví nebo dokonce k ohrožení života, - pohrdání těmito odkazy mohou znamenat poškození dílů motocyklu nebo způsobit, že motocykl nebude funkčně spolehlivý. Zapište si, prosím, dolů výrobní čísla Vašeho motocyklu Číslo podvozku Číslo motoru Číslo klíčku Razítko prodejce Obsažené údaje jsou nezávazné. Firma KTM Sportmotorcycle AG si obzvlášť vyhrazuje právo změnit vybavení, technické údaje, ceny, barvy, tvary, materiály, nabídky služeb, servisní úkony, konstrukci a podobné věci bez předchozího oznámení a bez udání důvodů, event. bez náhrady škrtnout, stejně jako zastavit výrobu určitého modelu bez předchozího oznámení. KTM nepřebírá žádnou záruku za možnosti dodávek, odchylek od vyobrazení a popisů, stejně jako za tiskové chyby a omyly. Vyobrazené modely obsahují zčásti zvláštní výbavu, která nepatří do obsahu dodávky.

3 3 Vážení zákazníci firmy KTM Chtěli bychom Vám zvlášť srdečně poblahopřát k Vašemu rozhodnutí pro motocykl KTM a poděkovat Vám za Vaši důvěru. Jste nyní majiteli moderního sportovního motocyklu, který Vám určitě připraví mnoho radosti, když ho budete také odpovídajícím způsobem opatrovat a ošetřovat. Před prvním uvedením do provozu byste měli bezpodmínečně pečlivě pročíst tento návod na používání, abyste byli dobře seznámeni s obsluhou a vlastnostmi Vašeho nového motocyklu, také když Vám odebere Váš drahocenný čas. Jen tak se dozvíte, jak nastavit nejlépe motocykl pro Vaši osobu a jak se můžete chránit před zraněními. Kromě toho obsahuje návod na použití důležité informace o ošetřování a údržbě motocyklu. Návod odpovídal v okamžiku zadání do tisku nejnovějšímu stavu této řady motocyklů. Malé odchylky, které se v závislosti na kontinuálním vývoji motocyklů vyskytnou, nejsou nikdy vyloučeny. Návod na obsluhu je důležitou součástí motocyklu a měl by vždy být při prodeji motocyklu předán novému vlastníkovi. Upozorňujeme Vás důrazně na to, že úkony, označené * v kapitole Úkoly údržby rámu a motoru si musíte nechat provést dílnou, specializovanou na motocykly KTM. Když je třeba provést takové práce v po použití motocyklu při soutěži, musí být tyto práce provedeny vyškoleným mechanikem. Prosím, používejte k Vaší vlastní bezpečnosti jen náhradní díly a výrobky příslušenství, které jsou schváleny firmou KTM. Za další výrobky a z toho vzniklá poškození nepřebírá KTM žádnou záruku. Prosíme Vás, abyste dbali bezpodmínečně na dobu záběhu, kontrolní a ošetřovací intervaly, neboť jejich přesné dodržování přispívá ke zvýšení životnosti Vašeho motocyklu. Nechte si úkony údržby provést specializovanou dílnou, abyste neztratili nárok na záruku. Jízda na motocyklu v terénu je přirozeně nádherný sport, a doufáme přirozeně, že ji využijete v plné šíři. Ale skrývá potenciál pro problémy s okolím a pro konflikty s jinými osobami. Odpovědné zacházení s motocyklem se ale stará o to, že se tyto problémy a konflikty nemusí vyskytovat. Aby bylo možno zajistit budoucnost motocyklového sportu, ujistěte se, že motocykl používáte v rámci zákonných norem a respektujte práva druhých. Přejeme Vám mnoho radosti při jízdě!!! Přílohy: 1x katalog náhradních dílů na motor 1x katalog náhradních dílů na podvozek KTM Sportmotocycle AG 5230 Mattighofen Rakousko Konstrukční a vývozní změny jsou vyhrazeny.

4 4 DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ, TÝKAJÍCÍ SE ZÁRUKY Sportovní motocykly KTM jsou koncipovány a konstruovány tak, aby odolávaly běžným namáháním při regulérním soutěžním použití. Motocykly odpovídají v této době platným řádům a kategoriím nejvyšších mezinárodních sportovních svazů. Předpokladem pro bezchybný provoz a zabránění předčasnému opotřebení jsou dodržování v návodu na obsluhu uvedených ustanovení o ošetřování, údržbě a seřízení, která se týkají motoru i podvozku. Nevhodné naladění podvozku může způsobit poškození a zničení součástí podvozku (viz kap. Kontrola základního nastavení podvozku). V tabulce Intervalů a mazání a údržby předepsané servisní práce musí být provedeny bezpodmínečně v odborné dílně KTM a musí být potvrzeny v servisní knížce, protože jinak dojde ke ztrátě jakéhokoliv nároku na záruku. Je třeba používat palivo, mazací prostředky, resp. provozní hmoty s ekvivalentními specifikacemi, které jsou uvedeny v návodu na obsluhu, a dodržovat plán ošetřování. Při poškozeních a následných poškozeních, která byla způsobena manipulací s motocyklem a přestavbou motocyklu, není možno nárokovat žádnou záruku. Použití motocyklů v extrémních podmínkách, např. v silně zabláceném a vlhkém terénu, může dojít k nadprůměrnému opotřebení součástí motocyklu, jako např. pohonné jednotky nebo brzd. Vzhledem k tomu je nezbytné provést ošetření, resp. výměnu opotřebených dílů podle plánu ošetření ještě před dosažením hranice opotřebení. MODELY S/SS A C NEJSOU SCHVÁLENY PRO POUŽÍVÁNÍ NA VEŘEJNÝCH KOMUNIKACÍCH. Modely EC jsou schváleny pro silniční provoz pouze v nezměněné homologované (přiškrcené) verzi. Bez tohoto omezení výkonu (tedy nepřiškrcené) jsou tyto modely schváleny pouze pro provoz v terénu ne ale pro silniční provoz. 2-TAKTNÍ MOTOCYKLY OFFROAD NA VEŘEJNÝCH KOMUNIKACÍCH Modely KTM EC a C-W jsou nekompromisně vyvinuty pro použití v terénu a jen podmínečně vhodné pro delší jízdy na veřejných komunikacích. Jízdy na těchto komunikacích staví zcela jiné požadavky na motor a vyžadují přizpůsobení na tyto podmínky použití. Zeptejte se na to Vašeho prodejce KTM. Ve smyslu mezinárodní normy řízení kvality ISO 9001 používá KTM procesy zabezpečení kvality, které vedou k co možná nejvyšší kvalitě výroby.

5 Název kapitoly 5 O b s a h : Strana v českém překladu Strana v něm. textu Strana v angl. textu Předmluva Důležitá upozornění, týkající se záruky Umístění čísel série Číslo rámu Číslo motoru - typ motoru Ovládací prvky Páčka spojky Páčka ruční brzdy Elektronický tachometr Kontrolní svítilny Zkratovací tlačítko vypnutí motoru (S) Kombinovaný přepínač (EC) Vypínač světla (C-W) Přepínač směrových světel Nouzový vypínač (Austrálie) Uzávěr nádrže Uzávěr nádrže (C, C-W) Palivový kohoutek Sytič Řadící páka Startovací páka Páka nožní brzdy Postranní stojánek Zámek řízení Nastavení tlakového tlumení vidlice Nastavení tahového tlumení vidlice Nastavení tlakového tlumení tlumiče (S) Nastavení tlakového tlumení tlumiče (C, EC) Nastavení tahového tlumení tlumiče (S, C, EC) Všeobecné tipy a výstražné pokyny k uvedení motocyklu do provozu Pokyny k prvnímu uvedení do provozu Zajíždění Návod k obsluze Kontrola před každým uvedením do provozu Postup při startování studeného motoru Postup při startování zahřátého motoru Pomoc při uchlastaném motoru Rozjezd Řazení, jízda Zabrzdění Zastavení a parkování Tankování, palivo Tabulka intervalů mazání a údržby Údržba podvozku a motoru

6 6 Změna předpětí pružiny tlumiče Kloubek tlumiče PDS Základní nastavení podvozku podle váhy řidiče Naladění tlumiče a kontrola pružiny Zjištění statického prověšení tlumiče Zjištění prověšení tlumiče při jízdě Kontrola základního nastavení vidlice Změna předpětí pružiny vidlice Výměna pružin vidlice Odvzdušnění vidlice Čistění prachových manžet vidlice Změna vyosení vidlice (S/C) Přezkoušení a nastavení ložiska řízení Změna polohy řídítek Kontrola napnutí řetězu Korekce napnutí řetězu Péče o řetěz Opotřebení řetězu Zásadní pokyny ke kotoučovým brzdám KTM Nastavení chodu naprázdno u přední brzdy Kontrola množství brzdové kapaliny vpředu Doplnění brzdové kapaliny vpředu Kontrola předních brzdových destiček Výměna předních brzdových destiček Změna základní polohy pedálu nožní brzdy Kontrola množství brzdové kapaliny vzadu Doplnění brzdové kapaliny vzadu Kontrola zadních brzdových destiček Výměna zadních brzdových destiček Demontáž a montáž předního kola Demontáž a montáž zadního kola Pneumatiky, tlak v pneumatikách Kontrola napnutí drátů v kolech Výměna baterie digitálního tachometru Kontrola a nastavení vzdálenosti magnetického senzoru Výměna žárovky ve světlometu a žárovky parkovacího světla Chladící systém Kryt chladiče pro nízké teploty Kontrola množství chladící kapaliny Plnění a odvzdušnění chladícího systému Čistění vzduchového filtru Výfukové zařízení Změna základního nastavení páčky spojky Kontrola množství oleje hydraulické spojky Odvzdušnění hydraulické spojky Nastavení karburátoru Vyprázdnění plovákové komory karburátoru Kontrola hladiny plováku Charakteristika motoru 250/300 S/C/EC Kontrola množství oleje v převodovce (125/200)

7 7 Výměna oleje v převodovce (125/200) Kontrola množství oleje v převodovce (250/300) Výměna oleje v převodovce (250/300) Čistění a mytí Konzervace před provozem v zimním období Skladování Uvedení do provozu po odstavení UMÍSTĚNÍ ČÍSEL SÉRIE Číslo rámu Číslo rámu je vyraženo na pravé straně trubky, která tvoří hlavu rámu. Zapište si toto číslo do vyznačeného obdélníku v originále návodu na použití na straně 1 (viz obr. str. 5). Číslo motoru - typ motoru Číslo motoru a typ motoru je vtisknuto na levé straně motoru pod řetězovým kolečkem. Zapište si toto číslo do vyznačeného obdélníku v návodu použití na straně 1 (viz obr. str. 5). OVLÁDACÍ PRVKY Páčka spojky Páčka spojky "1" je namontována na levé straně řídítek. Seřizovacím šroubem A může být změněno základní nastavení páčky spojky (viz úkoly údržby). Páčka spojky je ovládána hydraulicky a seřizuje se sama (viz obr. str. 5). Páčka ruční brzdy Páčka ruční brzdy 2 se nachází na řídítkách vpravo a uvádí v činnost brzdu předního kola. Seřizovacím šroubem B může být změněno základní nastavení páčky ruční brzdy (viz úkoly údržby) - (viz obr. str. 5). Elektronický tachometr Displej elektronického tachometru se zaktivuje, jakmile se na tachometru stiskne některé tlačítko, resp. přijde impuls od senzoru kola. Displej je osvětlen, když motor běží. Údaj na displeji zhasne, když se po dobu jedné minuty nestiskne žádné tlačítko, resp. od senzoru kola nepřijde žádný impuls. Tlačítkem se mění režimy údajů. Tlačítky + a - se seřizují různé funkce (viz obr. str. 6). TEST Všechny prvky displeje se krátce rozsvítí, aby se zjistila funkčnost displeje (viz obr. str. 6).

8 WS (velikost kola) Údaj se změní a krátce se ukáže obvod předního kola v milimetrech (2205 mm odpovídá obvodu předního kola 21 se sériovou pneumatikou). Potom se displej změní do posledně nastaveného režimu údajů (viz obr. str. 6). 8 Režim SPEED/H (provozní hodiny) Ve stavu pro expedici jsou aktivovány pouze režimy údajů SPEED/H a SPEED/ODO. Když je displej aktivní a přední kolo se netočí, ukazuje displej SPEED/H. Jakmile se přední kolo začne otáčet, přepne se displej automaticky do režimu údajů SPEED/ODO. SPEED ukazuje rychlost. H ukazuje provozní hodiny motoru. Počítadlo provozních hodin začne počítat, jakmile se nastartuje motor. Ukázaná hodnota nemůže být změněna. U motocyklů KTM do terénu jsou údaje k údržbě částečně udány v provozních hodinách, počítadlo provozních hodin je zde velmi nápomocné (viz obr. str. 6). Režim SPEED/ODO (odometr) V režimu SPEED/ODO je znázorněna rychlost a celková ujetá vzdálenost. Když se dostane přední kolo do klidu, změní se displej automaticky do režimu SPEED/H. Tlačítko + nemá funkci Tlačítko - nemá funkci Tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů Tlačítko 3 vteřiny změní do dalšího režimu údajů Elektronický tachometr má mnoho režimů údajů (funkcí), které můžete dodatečně aktivovat (viz odstavec Aktivace a deaktivace funkcí na displeji ) - (viz obr. str. 6). Aktivace a deaktivace funkcí na displeji K tomu je třeba stlačit na 3 vteřiny tlačítko v režimu údajů SPEED/H, abyste se dostali do menu SETUP. Ukážou se aktivní funkce. Právě blikající údaj je možno aktivovat tlačítkem + a deaktivovat tlačítkem -. K uložení nastavení stlačit tlačítko na dobu 3 vteřiny. Pokud nebude po dobu 20 vteřin stlačeno žádné tlačítko, nastavení se automaticky uloží a displej přejde do režimu údajů SPEED/H (viz obr. str. 7). tlačítko + tlačítko - tlačítko krátce tlačítko 3 vteřiny aktivuje blikající údaj deaktivuje blikající údaj přejde k dalšímu údaji beze změny spustí SETUP (seřízení) uloží nastavení a změní do režimu údajů SPEED/H Aktivovány mohou být následující režimy údajů: TR1 tripmaster 1 TR2 tripmaster 2 A1 průměrná rychlost 1 A2 průměrná rychlost 2 S1 stopky 1 S2 stopky 2 CLK hodiny LAP čas na kolo MA nejvyšší rychlost KMH/MPH údaj v kilometrech, resp. v mílích (viz odstavec Kilometry nebo míle )

9 9 Pokud jste aktivovali všechny režimy údajů, jsou vyvolatelné v následujícím pořadí: SPEED/H, SPEED/CLK, SPEED/LAP, LAP/LAP, SPEED/MA, SPEED/ODO, SPEED/TR1, SPEED/TR2, SPEED/A1, SPEED/A2, SPEED/S1, SPEED/S2 (viz obr. str. 7). Režim údajů SPEED / CLK (aktuální čas) CLK ukazuje čas v hodinách, minutách a vteřinách. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny nastavení menu ČAS (viz obr. str. 7) Nastavení času viz odstavec Nastavení hodin. Režim údajů SPEED / LAP Ručními stopkami můžete měřit až 10 časů na kolo a uložit je, které pak můžete vyhledat v režimu údajů LAP/LAP (viz níže). LAP ukáže změřený čas na kolo v hodinách, minutách a vteřinách. tlačítko + Spustí a zastaví stopky, čas na kolo se nevrátí na 0. tlačítko - Zastaví běžící stopky, uloží čas na kolo a spustí znovu stopky, čas začíná na nule 0. Tímto způsobem je možno uložit 10 časů na kolo. Když čas na kolo po stlačení tlačítka běží dále, jsou všechna místa pro uložení obsazena. Můžete všechny uložené časy na kolo smazat, když budete tlačit po dobu 3 vteřin v režimu SPEED/LAP tlačítko. tlačítko krátce Změní do dalšího režimu údajů. Když nejsou uloženy žádné časy na kolo nebo když motocykl jede, je režim LAP/LAP přeskočen. tlačítko 3 vteřiny Vymaže všechny hodnoty LAP (viz obr. str. 7) Režim údajů LAP / LAP (vyhledání časů na kolo) Režim údajů LAP/LAP je vyvolatelný pouze tehdy, jestliže jsou uloženy časy na kolo a přední kolo stojí. Ukázáno bude číslo kola a změřený čas na kolo v hodinách, minutách a vteřinách. Tlačítkem + se dostanete k dalšímu času na kolo. Uložené časy na kolo můžete vymazat tím, že v režimu údajů SPEED/LAP stlačíte na dobu tří vteřin tlačítko. tlačítko + změní na další čas na kolo tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny změní do dalšího režimu údajů (viz obr. str. 8) Režim údajů SPEED / MA (nejvyšší rychlost) MA ukazuje maximální jetou rychlost. Je vždy aktivní. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnotu MA (viz obr. str. 8)

10 Režim údajů SPEED / TR1 (tripmaster 1) Tripmaster 1 běží stále a počítá do 999,9. Tím je možno měřit délku trasy od výjezdu nebo vzdálenost mezi dvěma tankovacími místy. TR1 je spřažen s A1 (průměrná rychlost 1) a S1 (stopky 1). Výpočet této hodnoty je aktivován prvním impulsem senzoru kola (přední kolo se otáčí) a končí 3 vteřiny po posledním impulsu (přední kolo stojí). Pokud je hodnota 999,9 překročena, hodnoty TR1, A1 a S1 se automaticky nastaví na 0. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnoty TR1, S1 a A1 (viz obr. str. 8) 10 Režim údajů SPEED / TR2 (tripmaster 2) Tripmaster 2 běží stále a ukazuje do 999,9. Na rozdíl od počítadla TR1 může být ukázaná hodnota ručně změněna tlačítky + a -. Velmi praktická funkce při jízdách podle roadbooku (itineráře). tlačítko + zvyšuje hodnotu TR2 tlačítko - snižuje hodnotu TR2 tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnotu TR2 (viz obr. str. 8) Režim údajů SPEED / A1 (průměrná rychlost 1) A1 ukazuje průměrnou rychlost na základě výpočtu z údajů TR1 (tripmaster 1) a S1 (stopky 1). Výpočet této hodnoty je aktivován prvním impulsem senzoru kola a končí 3 vteřiny po posledním impulsu. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnoty TR1, S1 a A1 (viz obr. str. 8) Režim údajů SPEED / A2 (průměrná rychlost 2) A2 ukazuje průměrnou rychlost na základě výpočtu TR2 (tripmaster 2) a S2 (stopky 2). Ukázaná hodnota se může lišit od skutečné hodnoty, když byla ručně změněna hodnota TR2, resp. pokud nebyla hodnota S2 po jízdě zastavena. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny změní do dalšího režimu údajů (viz obr. str. 9) Režim údajů SPEED / S1 (stopky 1) S1 ukazuje dobu jízdy na základě TR1 a běží dále, jakmile přicházejí od senzoru kola impulsy. Výpočet této hodnoty je aktivován prvním impulsem senzoru kola a končí 3 vteřiny po posledním impulsu. tlačítko + nemá funkci tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnoty TR1, S1 a A1 (viz obr. str. 9)

11 11 Režim údajů SPEED / S2 (stopky 2) S2 jsou ruční stopky. Stlačením tlačítka + se stopky spustí, dalším stlačením se stopky zastaví. Při dalším stlačení tlačítka + běží čas dále. Krátkým stlačením tlačítka můžete přejít do dalšího režimu údajů. Když na pozadí běží S2 dále, budete v dalším režimu údajů na to upozorněni blikáním S2. Abyste S2 zastavili, musíte přejít do režimu SPEED/S2 a stlačit tlačítko +. tlačítko + spustí a zastaví stopky tlačítko - nemá funkci tlačítko krátce změní do dalšího režimu údajů tlačítko 3 vteřiny vymaže hodnotu S2 (viz obr. str. 9) Kilometry nebo míle Jednotka míry (kilometr nebo míle) může být přepnuta. Hodnota ODO zůstává zachována a je příslušně přepočítávána. Hodnoty TR1, A1, S1, TR2 a A2 jsou přitom vymazány. K tomu stiskněte v režimu SPEED/H tlačítko na dobu 3 vteřiny, abyste dostali do menu SETUP. Tlačítko stisknout tak často, až začne blikat údaj KMH/MPH. Stisknout krátce tlačítko +, abyste se dostali do volby a stisknout tlačítko + pro údaj KMH nebo pro údaj MPH. K uložení stiskněte tlačítko 1x krátce a potom stisknout na dobu 3 vteřiny, dokud se režim nezmění do hodnoty SPEED/H. Když se do 20 vteřin nezmáčkne žádné tlačítko, je nastavení uloženo automaticky a displej se změní do režimu údajů SPEED/H (viz obr. str. 9). Nastavení hodin K nastavení hodin je třeba vypnout motor, přejít do režimu údajů SPEED/CLK a stlačit na 3 vteřiny tlačítko. Právě blikající hodnotu je možno změnit tlačítkem + nebo -. Stlačením tlačítka přejdete k další hodnotě časového údaje ukazuje čas ve 12 hodinovém režimu, 0-24 ve 24 hodinovém režimu. K uložení nastavení stlačit tlačítko na dobu 3 vteřiny. Když nebude po dobu 20 vteřin stlačeno žádné tlačítko, nastavené hodnoty se automaticky uloží a displej přejde zpět do režimu údajů SPEED/CLK (viz obr. str. 10). tlačítko + tlačítko - tlačítko krátce tlačítko 3 vteřiny čas směrem nahoru čas směrem dolů změní do další hodnoty časového údaje spustí SETUP uloží nastavený čas a změní do režimu údajů SPEED/CLK

12 12 Přehled funkcí elektronického tachometru motocykl stojí motocykl jede režim tlačítko + krátce tlačítko krátce tlačítko krátce tlačítko 3 vteřiny SPEED/H nemá funkci nemá funkci další režim údajů menu nastavení údajů SPEED/CLK nemá funkci nemá funkci další režim údajů menu nastavení hodin SPEED/LAP spustí zastaví LAP hodnota LAP zůstane zachována zastaví LAP, uloží hodnotu LAP, nastaví LAP na 0 další režim údajů smaže všechny hodnoty LAP LAP/LAP další hodnota nemá funkci další režim údajů další režim údajů SPEED/MA nemá funkci nemá funkci další režim údajů vymaže MA SPEED/ODO nemá funkci nemá funkci další režim údajů další režim údajů SPEED/TR1 nemá funkci nemá funkci další režim údajů vymaže TR1, S1, A1 SPEED/TR2 zvyšuje hodnotu snižuje hodnotu další režim údajů vymaže TR2 TR2 TR2 SPEED/ A1 nemá funkci nemá funkci další režim údajů vymaže TR1, S1 a A1 SPEED/A2 nemá funkci nemá funkci další režim údajů další režim údajů SPEED/S1 nemá funkci nemá funkci další režim údajů vymaže TR1, S1 a A1 SPEED/S2 spustí zastaví S2 nemá funkci další režim údajů vymaže S2 Když jsou náhle smazány CLK, LAP, MA, TR1, TR2, A1, A2, S1 a S2, je baterie v elektronickém tachometru prázdná a musí být vyměněna (viz odstavec Výměna baterie v elektronickém tachometru ). Jako příslušenství je k dostání spínač tripmasteru, kterým je možno nastavovat funkce elektronického tachometru. Kontrolní svítilny Zelená kontrolní svítilna 1 svítí při zapnutých směrových světlech v rytmu blikání. Modrá kontrolní svítilna 2 svítí, pokud je zapnuto dálkové světlo (viz str. 10). obr. Zkratovací tlačítko vypnutí motoru (S) Tímto tlačítkem 1 bude motor vypnut. Pokud je v činnosti, bude přerušen zapalovací obvod zkratem (viz obr. str. 11).

13 Kombinovaný přepínač (EC) 13 Přepínač světel má 2, eventuálně 3 polohy A - světlo vypnuto (světlo se nedá u všech modelů vypnout) B - tlumené světlo zapnuto C - dálkové světlo zapnuto Tlačítkem 2 se uvádí v činnost klakson motocyklu. Červené zkratovací tlačítko vypnutí motoru 3 slouží k vypnutí motoru. Tlačítko je nutno držet zatlačené, než motor zastaví chod. (viz obr. str. 11). Vypínač světla (C-W) U tohoto modelu se světlomet zapíná tahovým vypínačem 4 (viz obr. str. 11). Přepínač směrových světel Přepínač směrových světel je zvláštní díl a je namontován na řídítkách vlevo. Svazek kabelů je konstruován tak, že při použití v terénu je možno demontovat celý systém směrových světel. Funkce ostatních elektrických zařízení bude při tom zachována (viz obr. str. 11). Šipka vlevo - zapnutá levá směrová světla Šipka vpravo - zapnuta pravá směrová světla Nouzový vypínač (Austrálie) Nouzový vypínač 5 je umístěn vedle rukojeti plynu. Je myšlen v první řadě jako bezpečnostní nebo nouzový vypínač a měl by v normální situaci být zapnut. = V této poloze je elektrický proud zapalování nakrátko přerušen, běžící motor ihned zhasne, motor v klidu nenaskočí. = V této poloze je elektrický obvod zapalování zapnut, motor může být nastartován (viz obr. str. 11). Uzávěr nádrže Otevření: Uzávěr nádrže otáčet proti směru pohybu hodinových ručiček. Uzavření: Uzávěr nasadit a pevně zašroubovat ve směru pohybu hodinových ručiček. Odvzdušňovací hadička 1 musí zabezpečovat průchod vzduchu do nádrže (viz obr. str. 12). Uzávěr nádrže (C, C-W) Otevření: Uzávěr nádrže otočit o cca 45 proti směru pohybu hodinových ručiček. Uzavření: Uzávěr nasadit a otočit o 45 ve směru pohybu hodinových ručiček. Odvzdušňovací hadička 1 musí zabezpečovat průchod vzduchu do nádrže (viz obr. str. 12). Palivový kohoutek OFF V této poloze je palivový kohoutek uzavřen. Žádné palivo nemůže téci do karburátoru.

14 ON RES 14 Při provozu motocyklu je třeba otočit kohoutek do polohy ON. Nyní může palivo téci do karburátoru, v této poloze se nádrž vyprazdňuje až k rezervnímu množství. Rezerva bude spotřebována teprve tehdy, když přetočíme kohoutek do polohy RES. Je třeba co nejdříve natankovat a nezapomenout přetočit palivový kohoutek opět do polohy ON, aby i příště bylo rezervní množství paliva k dispozici (viz obr. str. 12). Rezerva u nádrže 8,5 litrů Rezerva u nádrže 10,5 litrů 1,3 litru 1,7 litru Sytič Když zatáhnete knoflík sytiče 2 až na doraz nahoru, uvolní se v karburátoru jedna díra (otvor), přes který může motor dodatečně nasát pohonnou hmotu. Díky tomu se vytvoří pevná směs pohonné hmoty a vzduchu, která je potřebná pro studený start. Když se knoflík sytiče opět zatlačí dolů, díra (otvor) v karburátoru bude opět uzavřena (viz obr. str. 12). Řadící páka Řadící páka je na motoru namontována vlevo. Poloha rychlostních stupňů je patrná z vyobrazení (viz obr. str. 12). Neutrální poloha nebo poloha běhu naprázdno se nachází mezi 1. a 2. rychlostním stupněm. Startovací páka Startovací páka je umístěna na motoru vpravo. Horní díl je možno otočit (viz obr. str. 13). Páka nožní brzdy Páka nožní brzdy se nachází před pravou stupačkou. Základní nastavení může být přizpůsobeno Vašemu posedu na motocyklu (viz úkoly údržby), (viz obr. str. 13). Postranní stojánek Postranní stojánek zatlačit nohou až na podlahu a zatížit motocyklem. Dejte pozor na to, aby stál motocykl na pevném podkladu a na jistém místě. Pokud jedete s motocyklem do terénu, je možno zajistit středový stojánek v horní poloze doplňkově gumičkou 1 (viz obr. str. 13). Zámek řízení Zámkem, umístěným na trubce, která tvoří hlavu rámu je uzamčeno řízení. K uzamčení řízení je třeba otočit řídítka zcela doprava, nastrčit klíč, otočit doleva, vtlačit klíč, klíč otočit doprava a vytáhnout (viz obr. str. 13). Nenechávejte nikdy klíč v odemčené poloze zastrčený v zámku. Když otočíte řízení doleva, může dojít k poškození klíče.

15 Nastavení tlakového tlumení vidlice 15 Hydraulické tlakové tlumení vidlice určuje chování při zatlačení vidlice. Sejměte ochranné víčko "1". Stupeň tlakového tlumení může být změněn regulačními šrouby 2 na spodních koncích noh vidlice. Otáčení ve směru pohybu hodinových ručiček zvyšuje tlumení, otáčení proti směru pohybu hodinových ručiček snižuje tlumení při stlačení pera. STANDARDNÍ NASTAVENÍ: Otočit knoflík až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček, otáčet zpět proti směru pohybu hodinových ručiček o počet skoků, odpovídajících typu vidlice typ WP Suspension 14187B01 18 skoků typ WP Suspension 14187B02 20 skoků typ WP Suspension 14187B03 18 skoků typ WP Suspension 14187B04 20 skoků (viz obr. str. 14). Nastavení tahového tlumení vidlice Hydraulické tahové tlumení vidlice určuje chování při vytažení vidlice. Stupeň tahového tlumení může být změněn regulačními šrouby 3. Otáčení ve směru pohybu hodinových ručiček zvyšuje tlumení, otáčení proti směru pohybu hodinových ručiček snižuje tlumení při natažení pera. STANDARDNÍ NASTAVENÍ: Otočit knoflík až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček, otáčet zpět proti směru pohybu hodinových ručiček o počet skoků, odpovídajících typu vidlice typ WP Suspension 14187B01 20 skoků typ WP Suspension 14187B02 21 skoků typ WP Suspension 14187B03 20 skoků typ WP Suspension 14187B04 21 skoků (viz obr. str. 14). Nastavení tlakového tlumení tlumiče (S) Zadní tlumič modelů S má možnost nastavit stupeň tlakového tlumení tlumiče odděleně pro oblast nízké a vysoké rychlosti (tzv. Dual Compression Control). Označení nízké a vysoké rychlosti se vztahuje na pohyb tlumiče při pérování, nikoliv na rychlost jízdy motocyklu. Technika nízké a vysoké rychlosti pracuje rozšířeně. Od pomalé do normální rychlosti pérování zadního tlumiče působí v první řadě nastavení při nízké rychlosti. Nastavení při vysoké rychlosti ukazuje svůj vliv při rychlém pérování. Otáčení ve směru pohybu hodinových ručiček zvyšuje tlumení, otáčení proti směru pohybu hodinových ručiček snižuje tlumení. STANDARDNÍ NASTAVENÍ - NÍZKÁ RYCHLOST: - Seřizovací šroub "4" otočit šroubovákem až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček. - Otočit zpět o typu tlumiče odpovídající počet skoků proti směru pohybu hodinových ručiček. typ WP Suspension 12187B01 15 skoků typ WP Suspension 12187B03 15 skoků (viz obr. str. 14). STANDARDNÍ NASTAVENÍ - VYSOKÁ RYCHLOST: - Seřizovací šroub "5" otočit očkovým klíčem až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček. - Otočit zpět o typu tlumiče odpovídající počet otáček proti směru pohybu hodinových ručiček. typ WP Suspension 12187B01 2,5 otáčky typ WP Suspension 12187B03 2,5 otáčky (viz obr. str. 14).

16 16 Tlumící jednotka tlumiče je naplněna vysoce stlačeným dusíkem. Nezkoušejte nikdy tlumič rozebírat nebo provádět sami ošetřovací práce, výsledkem toho by mohla být těžká zranění. Nepovolujte proto také nikdy černé šroubení "6" (24 mm). Nastavení tlakového tlumení tlumiče (C-W, EC) U zadních tlumičů modelů C-W a EC je možnost nastavit stupeň tlakového tlumení (při stlačení - Mono Compression Control). Stupeň tlumení se nechá nastavit seřizovacím šroubem "1". Používejte k tomu šroubovák. Otáčení ve směru pohybu hodinových ručiček zvyšuje tlumení, otáčení proti směru pohybu hodinových ručiček snižuje tlumení. STANDARDNÍ NASTAVENÍ: - Seřizovací šroub "1" otočit až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček. - Otočit zpět o typu tlumiče odpovídající počet skoků proti směru pohybu hodinových ručiček. typ WP Suspension 12187B02 15 skoků typ WP Suspension 12187B04 15 skoků (viz obr. str. 15). Tlumící jednotka tlumiče je naplněna vysoce stlačeným dusíkem. Nezkoušejte nikdy tlumič rozebírat nebo provádět sami ošetřovací práce, výsledkem toho by mohla být těžká zranění. Nepovolujte proto také nikdy šroubení "2" (24 mm). Nastavení tahového tlumení tlumiče (S, C, EC) Stupeň tlumení při fázi vytažení může být změněn regulačním šroubem 3 (REB). Otáčení doprava zvyšuje tlumení. Otáčení doleva snižuje tlumení při vytažení tlumiče. STANDARDNÍ NASTAVENÍ: - Otočit knoflík až na doraz ve směru pohybu hodinových ručiček. - Otáčet zpět proti směru pohybu hodinových ručiček o počet skoků, odpovídajících typu vidlice typ WP Suspension 12187B01 22 skoků typ WP Suspension 12187B02 22 skoků typ WP Suspension 12187B03 22 skoků typ WP Suspension 12187B04 22 skoků (viz obr. str. 15). Tlumící jednotka tlumiče je naplněna vysoce stlačeným dusíkem. Nezkoušejte nikdy tlumič rozebírat nebo provádět sami ošetřovací práce, výsledkem toho by mohla být těžká zranění. Nepovolujte proto také nikdy šroubení "4" (15 mm).

17 17 VŠEOBECNÉ TIPY A VÝSTRAŽNÉ POKYNY K UVEDENÍ MOTOCYKLU DO PROVOZU Pokyny k prvnímu uvedení do provozu - Ujistěte se, že byly provedeny Vaší autorizovanou odbornou dílnou KTM všechny práce expediční prohlídky. Při předání vozidla obdržíte EPEDIČNÍ LISTINU a SERVISNÍ SEŠIT. - Pročtěte si pozorně před první jízdou celý návod na použití. Kromě toho jsou součástí dokumentace návody na obsluhu pružících elementů. Dbejte pokynů v této dokumentaci. - Obeznamte se dobře se všemi prvky obsluhy. - Nastavte páčku spojky, páčku přední brzdy a nožní brzdy do pro Vás nejpříjemnější polohy. - Přivykněte si na prázdném parkovišti nebo v lehkém terénu chování motocyklu, než vyjedete na větší výjezd. Zkuste si také jednou co možná nejpomaleji jízdu vstoje, abyste získali větší cit pro motocykl. - Nepodnikejte žádné jízdy terénem, které jsou nad Vaše schopnosti a zkušenosti. - Držte během jízdy pevně řídítka oběma rukama a nechávejte nohy na stupačkách. - Sundejte nohu z páčky brzdy, pokud nechcete brzdit. Pokud nezůstane páčka nožní brzdy uvolněná, smýkají se brzdové destičky nepřerušovaně a brzda se přehřeje. - Spolujezdce můžete vzít pouze tehdy, pokud je na to Váš motocykl vybaven a pokud je to dovoleno. Spolujezdec se musí během jízdy pevně držet držadel nebo řidiče a musí nechat nohy na stupačkách. - Neprovádějte žádné změny na motocyklu a používejte vždy originální KTM náhradní díly. Náhradní díly od jiných výrobců mohou způsobit újmu na bezpečnosti motocyklu. - Motocykly reagují citlivě na změnu rozložení váhy. Pokud vezete zavazadlo, upevněte ho pokud možno co nejblíže ke středu motocyklu a rozdělte váhu rovnoměrně na přední i zadní kolo. Nepřekračujte nikdy nejvýše povolenou celkovou váhu a zatížení os. Nejvýše povolená celková váha se skládá z následujících vah: - váha motocyklu připraveného k provozu a plně natankovaného, - váha zavazadla, - váha jezdce a spolujezdce v ochranném oblečení a s přilbou. - Dbejte na předpisy a pokyny při zajíždění motocyklu. Zajíždění Nové, jemně opracované plochy, jaké mají díly motoru, mají více nerovný povrch než díly, které se po sobě smýkají již delší dobu. Každý motor se musí zabíhat a z toho důvodu nesmí být motor namáhán v průběhu prvních 500 km, resp. prvních 5 hodin provozu až k nejvyšší hranici výkonu. Motor je třeba zajíždět při nepatrném, ale měnícím se zatížení. Během prvních 500 km, resp. prvních 5 hodin jízdy nejezdit s motocyklem na plný plyn. - Oblékněte se na jízdu odpovídajícím způsobem. Řádní jezdci KTM nosí neustále přilbu, jezdecké boty, rukavice a bundu bez ohledu na to, jestli se jedná o denní jízdu, nebo jen krátký výjezd. Ochranné oblečení by mělo být nápadné, abyste byli již velmi brzy

18 18 rozpoznáni od jiných účastníků silničního provozu. Spolujezdec potřebuje samozřejmě také odpovídající ochranné oblečení. - Zapněte vždy při Vašich jízdách světlo, abyste byli ostatními účastníky silničního provozu včas viděni. - Nejezděte po konzumaci alkoholu. - Používejte jen díly příslušenství, které jste dostali od KTM. Přední kryty mohou například negativně ovlivnit chování motocyklu za jízdy při vysokých rychlostech. Kufr, přídavná nádrž a další mohou mít rovněž za následek vzhledem ke změně rozložení váhy změnu chování motocyklu za jízdy. - Přední a zadní kolo mohou být opatřeny pouze pneumatikami stejné konstrukce. - Po 30 minutách jízdy zkontrolujte bezpodmínečně napnutí drátů v kolech. U nových kol se snižuje napětí drátů v kolech během krátké doby. Pokud se pojede dále s volnými dráty, mohou dráty prasknout, což vede k nestabilnímu chování (viz kap. Kontrola napnutí drátů v kolech). - Dodržujte dopravní předpisy, jezděte defenzivně a s předvídavostí, abyste pokud možno co nejdříve poznali nebezpečí. - Přizpůsobte rychlost jízdy podmínkám a Vašemu jezdeckému umění. - Jezděte opatrně po neznámých silnicích a v neznámém terénu. - V terénu byste měli být vždy s nějakým přítelem na dalším motocyklu, abyste si mohli v případě potíží navzájem pomoci. - Očistěte (obnovte) si včas hledí přilby, eventuálně sklo brýlí, při protisvětlu je člověk při poškrábaném hledí nebo poškrábaných brýlích prakticky slepý. - Nikdy nenechávejte motocykl bez dozoru, dokud motor běží. - Modely S jsou konstruovány a vybaveny pouze pro jednu osobu. Spolujezdec nesmí být přibrán. - Tyto modely také neodpovídají zákonným ustanovením a bezpečnostním normám, provoz na veřejných komunikacích a dálnicích odporuje zákonu. - Mějte na paměti při jízdách s Vaším motocyklem, že jiní lidé se cítí, že jsou obtěžováni z důvodu nadměrného hluku Vašeho motocyklu. NÁVOD K OBSLUZE Kontrola před každým uvedením do provozu Při provozu musí být motocykl v bezvadném technickém stavu. V zájmu bezpečnosti jízdy byste si měli zvyknout provést na motocyklu před každým uvedením do provozu všeobecnou kontrolu a přezkoušení. Je třeba provést tyto kontrolní úkony: 1. Kontrola množství převodového oleje Příliš málo převodového oleje vede k předčasnému opotřebení a v dalším období ke zničení ozubených koleček a dílů řazení. 2. Palivo Prověřit množství paliva a při uzavření uzávěru nádrže zabezpečit, aby hadička odvzdušnění nádrže zůstala nezlomena (viz obr. str. 17). 3. Řetěz Povolený řetěz může spadnout z řetězových koleček, silně opotřebený řetěz se může přetrhnout a s nenamazaným řetězem dochází k nežádoucímu opotřebení řetězu a řetězových koleček (viz obr. str. 17). 4. Pneumatiky Zkontrolovat, zda nejsou pneumatiky poškozeny. Pneumatiky musí být obnoveny (vyměněny), pokud jsou proříznuty nebo vybouleny. Hloubka vzorku musí odpovídat

19 19 zákonným ustanovením. Je třeba rovněž přezkoušet tlak vzduchu. Nízký vzorek a špatný tlak vzduchu zhoršují chování motocyklu při jízdě. 5. Brzdy Přezkoušet funkci, přezkoušet množství brzdové kapaliny v zásobních nádržkách. Zásobní nádržky jsou dimenzovány tak, že i při opotřebených brzdových destičkách není potřebné doplňování. Pokud klesne stav brzdové kapaliny pod minimální množství, znamená to netěsnosti v brzdovém systému, eventuálně totálně opotřebené brzdové destičky. Nechte si přezkoušet brzdový systém v odborné dílně na motocykly KTM, jinak je třeba počítat se selháním brzd. Je třeba rovněž zkontrolovat stav brzdových hadiček a sílu brzdového obložení na brzdových destičkách. Zkontrolovat volný chod páčky ruční a nožní brzdy (viz obr. str. 17). Pokud je cítit odpor na páčce ruční nebo nožní brzdy jako houbovitý, není na brzdovém systému něco v pořádku. Nechte si přezkoušet brzdový systém v odborné dílně KTM, než se vydáte s motocyklem na jízdu. 6. Tažná lanka Přezkoušet seřízení a volný chod všech tažných lanek. 7. Chladící kapalina Prověřit stav chladící kapaliny při studeném motoru (viz obr. str. 17). 8. Elektrické zařízení Přezkoušet funkčnost světlometu, koncového světla, brzdového světla, směrových světel, kontrolních svítilen a klaksonu při spuštěném motoru. 9. Zavazadlo Pokud vezete s sebou zavazadlo, přezkoušejte jeho upevnění. Postup při startování studeného motoru 1. Otevřít palivový kohoutek, 2. Zapnout zapalování, eventuálně nouzový vypínač, 3. Zařadit neutrální rychlostní stupeň, 4. Uvést v činnost zařízení pro studený start (sytič), 5. Silným sešlápnutím startovací páky nastartovat, přitom rukojeť plynu je pouze ve volnoběžné poloze, nebo maximálně do 1/3 otočení (viz obr. str. 18). - Oblékněte si vždy při startování jezdecké boty, abyste předešli zraněním. Mohla by se Vám smeknout noha se startovací páky nebo může motor "kopnout zpět"a vymrštit Vaši nohu velkou silou nahoru. - Startovací páku je třeba vždy prošlápnout silou po celé dráze pohybu a při tom nikdy nedávat plyn. Startování malou silou a s otevřeným plynem zvyšuje nebezpečí kopnutí. - Při teplotách pod 0 o C je bezpodmínečně třeba před použitím startovací páky zkontrolovat, zda je na startovací páce při jejím pohybu cítit záběr koleček. Pokud není záběr koleček cítit, nechá se startovací páka protočit bez odporu (šlápne se do prázdna), díky tomu mohou vzniknout zranění. - Nestartujte nikdy motor v uzavřené místnosti a nenechávejte ho tam ani běžet, výfukové plyny jsou jedovaté a mohou vést k bezvědomí nebo ke smrti. Zabezpečte při provozu motoru stále odpovídající větrání.

20 20 Netočte chod studeného motoru do vysokých otáček, mohlo by dojít k poškození motoru, protože píst se rychleji zahřívá a proto i roztahuje než vodou chlazený válec. Je třeba nechat před jízdou motor zahřát, eventuálně zahřát jízdou při nepatrném zatížení. UPOZORNĚNÍ: Když motocykl špatně naskočí, může být příčinou staré palivo v plovákové komoře. Snadno zápalné podíly paliva se vypařují během delší doby stání. Když se motocykl nepoužíval delší dobu než jeden týden, mělo by být staré palivo z plovákové komory vypuštěno. S čerstvým palivem v plovákové komoře naskočí motor podstatně snadněji. Postup při startování zahřátého motoru 1. Otevřít palivový kohoutek. 2. Zapnout zapalování. 3. Postranní stojánek vyklopit nahoru. 4. Zařadit neutrální rychlostní stupeň. 5. Silným sešlápnutím startovací páky nastartovat, přitom rukojeť plynu asi do 1/2 otočení (viz obr. str. 18). Pomoc při uchlastaném motoru 1. Zavřít palivový kohoutek. 2. Motor startovat s plným plynem. Pokud bude potřeba, je nutno vyšroubovat zapalovací svíčku a vysušit. 3. Až se rozeběhne motor, otevřít opět palivový kohoutek (viz obr. str. 18). Rozjezd Zmáčknout páčku spojky, zařadit 1. rychlostní stupeň, pomalu pouštět páčku spojky a současně s tím přidávat plyn. - Než vyjedete, zkontrolujte vždy, jestli máte hlavní nebo boční stojánek umístěný nahoře až k dorazu. Pokud je stojánek shozen na zem, může se motocykl dostat mimo kontrolu řidiče. - Pokud hodláte jezdit v terénu, měli byste navíc připevnit postranní stojánek gumičkou ke schránce vzduchového filtru. Řazení, jízda 1. rychlostní stupeň, na který nyní jedete, představuje rozjezdový rychlostní stupeň, nebo rychlostní stupeň pro jízdu do kopce. Pokud to podmínky (provoz, stoupání) dovolí, můžete řadit vyšší rychlostní stupně. K tomu je třeba ubrat plyn, současně zmáčknout spojku, zařadit další rychlostní stupeň, páčku spojky povolit a přidat plyn. Pokud je zapnut sytič, je třeba ho po zahřátí motoru vypnout. Jakmile dosáhnete maximální rychlost díky plnému otočení rukojeti plynu, je třeba rukojeť plynu otočit zpět na 3/4 plynu; rychlost se skoro nezmenší, spotřeba paliva však silně klesne. Dejte vždy pouze tolik plynu, kolik může motor právě zpracovat - prudké otevírání plynu rukojetí zvyšuje opotřebení.

21 21 Při řazení nižších převodových stupňů přibrzděte, pokud to bude potřeba a ihned uberte plyn. Zmáčkněte spojku a zařaďte nižší rychlostní stupeň, páčku spojky povolit a přidat plyn, eventuálně ještě jednou řadit. - Po každém pádu je nutno přezkoušet motocykl jako před každým uvedením do provozu. - Pokřivená řídítka je třeba vždy vyměnit. V žádném případě není možné řídítka rovnat, ztratí tím svoji stabilitu. - Vysoké otáčky při studeném motoru se projevují negativně na jeho životnosti. Zahřejte motor nejlépe jízdou několik kilometrů ve středním rozmezí otáček, teprve potom by měl být motor zatížen naplno. - Neřaďte nikdy ve vysokých otáčkách nižší rychlostní stupeň, motor se při tom přetočí a může se poškodit. Kromě toho se může motocykl z důvodu blokování zadního kola octnout lehce mimo kontrolu řidičem. - Když jedete při delší jízdě z kopce bez plynu, je třeba v průběhu jízdy občas přidat plyn, abychom dodali motoru dostatečné množství mazacích prostředků, které jsou přimíšeny v palivu. - Pokud se během jízdy vyskytnou neobvyklé zvuky, je třeba ihned zastavit, vypnout motor a spojit se s odbornou dílnou KTM. Zabrzdění Ubrat plyn a současně brzdit přední i zadní brzdou. Na písčitém, deštěm mokrém nebo kluzkém podkladě používat brzdy obzvlášť opatrně. Brzděte neustále s citem, zablokování kol vede ke smyku nebo k pádu. Řaďte přitom nižší rychlostní stupně, které odpovídají dané momentální rychlosti. Proces brždění by měl být ukončen vždy před začátkem zatáčky. - Při dešti, po mytí motocyklu, pro průjezdu vodou nebo při jízdách v mokrém terénu může z důvodu vlhkosti nebo zašpiněných brzdových kotoučů nastat zpoždění brzdového účinku. Je třeba vždy zabrzdit brzdy, aby se vysušily a vyčistily brzdové kotouče. - Při jízdách na solí posypaných nebo zašpiněných silnicích může nastat zpoždění brzdového účinku. Je třeba vždy zabrzdit brzdy, aby se vyčistily brzdové kotouče. - Pokud jsou brzdové kotouče zašpiněny, dochází k vyššímu opotřebení brzdových kotoučů a brzdových destiček. - Při brždění se zahřívají brzdové kotouče, brzdové destičky, brzdové sedlo a brzdová kapalina. Čím teplejší jsou tyto součásti, tím slabší je brzdící účinek. V extrémním případě pak může celý brzdový systém vypovědět službu. - Pokud je cítit odpor na páčce ruční nebo nožní brzdy jako houbovitý, není na brzdovém systému něco v pořádku. Nechte si přezkoušet brzdový systém v odborné dílně KTM, než se vydáte s motocyklem na jízdu. Zastavení a parkování Zabrzdit motocykl a zařadit neutrální rychlostní stupeň. Pokud chcete vypnout motor, je třeba stlačit zkratovací tlačítko vypnutí motoru do té doby, než motor ztichne, eventuálně vypnout zapalování a zavřít palivový kohout.

22 22 Motocykly produkují při provozu velké množství tepla. Motor, chladiče, výfukový systém, brzdové kotouče, stejně jako tlumiče mohou být velmi horké. Nedotýkejte se těchto dílů po uvedení motocyklu do provozu a dávejte pozor na to, abyste Váš stroj postavili na takovém místě, kde není pravděpodobné, že se chodci motocyklu dotknou a přitom se spálí. - Pokud je motocykl odstaven, je třeba palivový kohoutek zavřít. Pokud ho nezavřete, může karburátor eventuálně přetéci a palivo může vniknout do motoru. - Neparkujte motocykl nikdy na místech, kde existuje nebezpečí požáru z důvodu suché trávy nebo jiného snadno hořlavého materiálu. - Postranní stojánek je dimenzován pouze na váhu motocyklu. Když si na motocykl sednete a tím dodatečně zatížíte postranní stojánek, může dojít k poškození stojánku, event. rámu a motocykl může přepadnout. Tankování, palivo : Bezolovnatý benzin 95 oktanů, míchaný s vysoce kvalitním 2- taktním olejem v poměru 1:40-1:60 Míchejte benzin s olejem teprve tehdy, až ho budete potřebovat. KTM doporučuje olej Motorex Cross Power 2T. Benzin je hořlavina vysokého stupně a jedovatá látka. Při manipulaci se vyžaduje zvláštní pozornost. Nikdy netankujte Váš motocykl v blízkosti otevřeného ohně, jako jsou např. hořící cigareta, apod. Při každém tankování vypněte motor. Dejte pozor na to, aby se žádný benzin nedostal na motor nebo výfukové potrubí, pokud je motor ještě horký. Pokud vystříkne benzin, je třeba ho ihned setřít. Pokud se dostane benzin do zažívacího traktu nebo stříkne do očí, je třeba ihned vyhledat lékaře. - Používejte pouze benzín s oktanovým číslem 95 a kvalitní 2-taktní motorový olej. Ostatní paliva mohou být příčinou poškození motoru. - Nepoužívejte nikdy pro směs předmíchané 2-taktní oleje, nikdy oleje pro venkovní motory lodí a nikdy normální motorové oleje. - Nepoužívejte nikdy směs benzinu a oleje starší jednoho týdne. Mazací schopnost některých dvoutaktních olejů se může velmi rychle snížit. - Používejte jen kvalitní 2-taktní motorový olej známé značky (např. Motorex Cross Power 2T). - Nemíchejte dohromady syntetické a minerální oleje. - Příliš málo oleje nebo použití oleje nižší kvality vede k předčasnému opotřebení motoru a extrémně až ke zničení motoru. Příliš mnoho oleje v palivu způsobuje nadměrnou kouřivost a znečišťuje zapalovací svíčky sazemi. - Palivo se při zahřátí rozpíná. Neplňte proto nádrž až k hornímu okraji (viz obr. str. 19).

23 TABULKA INTERVALŮ MAZÁNÍ A ÚDRŽBY /200 S/C/EC/C-W 2006 Umyté vozidlo umožňuje kratší prohlídky a spoří peníze po každých závodech 1. servis po 10 hodinách po každých 20 hodinách po každých 40 hodinách minimálně 1x ročně Motor Karburát or Přídavné díly Brzdy Podvozek Kola Kontrola množství převodového oleje Výměna převodového oleje Kontrola zapalovací svíčky, nastavení vzdálenosti elektrod Výměna zapalovací svíčky Vyčistit fajfku a zkontrolovat pevné usazení Zkontrolovat pevně dotažení šroubů startovací a řadící páčky Zkontrolovat těsnost manžety karburátoru a zda je bez trhlin Kontrola nastavení volnoběhu Zkontrolovat nepoškození odvzdušňovacích hadiček a volnou průchodnost Zkontrolovat těsnost chladícího systému a ochranu proti mrazu Zkontrolovat těsnost a zavěšení výfukového zařízení Zkontrolovat nepoškození, snadný chod a volné uložení bovdenových lanek, lanka nastavit a namazat Zkontrolovat množství kapaliny v zásobníku hydraulické spojky Vyčistit vzduchový filtr a schránku vzduchového filtru Zkontrolovat nepoškození a volné uložení kabelů Zkontrolovat nastavení (seřízení) světlometu Zkontrolovat funkčnost elektrické soustavy (tlumené, dálkové světlo, brzdové světlo, směrová světla, kontrolní svítilny, osvětlení tachometru, klakson, nouzový vypínač) Zkontrolovat množství brzdové kapaliny, sílu brzdového obložení. brzdové kotouče Zkontrolovat nepoškození a těsnost vedení brzdové soustavy Zkontrolovat/nastavit funkci, lehký chod a chod naprázdno u páčky ruční a nožní brzdy Zkontrolovat pevné dotažení šroubů a vodících čepů brzdové soustavy Zkontrolovat těsnost a funkčnost zadního tlumiče a přední vidlice Vyčistit prachové manžety Odvzdušnit nohy přední vidlice Kontrola ložisek kyvné vidlice Kontrola/seřízení ložiska hlavy řízení Zkontrolovat pevné dotažení všech šroubů podvozku (můstky vidlice, pěst vidlice, matice os, šrouby os, uložení kyvné vidlice, zadní tlumič) Kontrola napnutí drátů v kolech a poklep ráfků Kontrola stavu pneumatik a tlaku vzduchu Zkontrolovat opotřebení, upevnění a napnutí řetězu, řetězových koleček a vodítek řetězu Namazat řetěz, seřizovací šrouby a napínáky řetězu vyčistit a namazat tukem Zkontrolovat vůli ložisek kol INTERVALY, URČENÉ PRO OŠETŘOVÁNÍ BY V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEMĚLY BÝT PŘEKROČENY O VÍCE NEŽ 5 HODIN JÍZDY. OŠETŘOVACÍ PRÁCE ODBORNÉ DÍLNY KTM NENAHRAZUJÍ KONTROLNÍ A OŠETŘOVACÍ PRÁCE JEZDCE!

24 24 125/200 S/C/EC/C-W 2006 Důležité doporučené úkony ošetřování, které mohou být provedeny při zvláštní dodatečné objednávce odbornou dílnou KTM po každých 20 hodinách po každých 40 hodinách po každých 80 hodinách minimálně 1x ročně každé 2 roky Vyčistit a seřídit karburátor C/H Kontrola opotřebení sací membrány C C/H C/H Kontrola opotřebení lamel spojky a délky pružin spojky C C/H C/H Kontrola opotřebení válce a pístu C C/H C/H Kontrola ovládání výfuku a lehkého chodu C/H C/H C/H Kontrola ložisek čepu pístu C C/H C/H Výměna hlavních ložisek klikové hřídele C/H Výměna ložisek ojnice C C/H Kontrola kompletní převodovky, řazení a ložisek C C/H Úplné ošetření přední vidlice C H C/H Úplné ošetření zadního tlumiče C C/H Vyčistit a namazat ložiska a těsnící prvky hlavy řízení C/H Výměna těsnící manžety válečku nožní brzdy C C/H C/H Výměna náplně skleněné vaty v tlumivce výfuku C C/H C/H Ošetřit elektrické kontakty a spínače sprayem na kontakty C/H Výměna brzdové kapaliny C C/H C/H C/H C = při soutěžním použití v terénu (Competition) H = při Hobby použití v terénu KDYŽ SE PŘI KONTROLE ZJISTÍ, ŽE PŘÍSLUŠNÉ TOLERANCE JSOU PŘEKROČENY, JE TŘEBA POSTIŽENÉ DÍLY VYMĚNIT. 125/200 S/C/EC/C-W 2006 Provedení neodkladných kontrolních a ošetřovacích prací řidičem před každým použitím po každém mytí při použití v terénu 1x ročně Kontrola množství převodového oleje Kontrola množství brzdové kapaliny Kontrola opotřebení brzdového obložení Kontrola funkčnosti všech součástí osvětlení Kontrola funkčnosti klaksonu Namazat bovdenová lanka a tlakové mazničky a seřídit Pravidelné odvzdušnění nohou vidlice Pravidelné stažení prachových manžet a vyčištění Vyčistit a namazat řetěz, zkontrolovat jeho napnutí, event. podle potřeby upravit Vyčistit vzduchový filtr a schránku vzduchového filtru (podle stupně zašpinění) Zkontrolovat tlak v pneumatikách a jejich opotřebení Kontrola množství chladící kapaliny Kontrola netěsností palivového vedení Vyprázdnit plovákovou komoru a vyčistit Vymontovat šoupátko plynu, vyčistit a naolejovat Zkontrolovat snadný chod všech prvků obsluhy motocyklu Zkontrolovat účinnost brzd Lesklé kovové díly (s výjimkou brzdové a výfukové soustavy) ošetřit protikorozním prostředkem na bázi vosku Zapalovací skříňku, zámek řízení a přepínač světel ošetřit sprayem na kontakty Pravidelně kontrolovat pevné dotažení všech šroubů, matic a svorek hadic