JEN TAK SE JICH. NEZbAvíME. Recenze: Nejlevnější Hansa více na str. 9. Starosta dostal prase více na str. 13. Šumperáci pod pěti kruhy

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "JEN TAK SE JICH. NEZbAvíME. Recenze: Nejlevnější Hansa více na str. 9. Starosta dostal prase více na str. 13. Šumperáci pod pěti kruhy"

Transkript

1 MŮJ SPECIÁL MOJE KAUZA MŮJ SPORT Nadlábni se pod Pradědem Zříceniny nám padají hlavu Šumperáci pod pěti kruhy Dvojčíslo 6 7 ročník 2012 Chcete nás podpořit? Tyhle noviny stojí 30 Kč Pošli SMS ve tvaru pm vimeproc na tel Technicky zajišťuje Airtoy a.s. Reklamace plateb na nebo na lince , 9 17 hodin, po pá, Kontakt na provozovatele: barabizny JEN TAK SE JICH Diskutujte na NEZbAvíME městu šumperk za zrekonstruování vyhlídky na městských skalách. oblíbený cíl víkendových výletů byl roky v havarijním stavu. opravený altánek, instalované lavice a stůl i panoramatická mapa udělaly radost každému šumperákovi, co nesedí doma za pecí. Štvou nás každý den, kdykoliv vytáhneme paty z domu. Jejich majitelé s nimi nic nedělají a nechávají je, aby nás ohrožovaly. Nejde ovšem jenom o ošklivý pohled na rozbitá okna, padající omítku nebo vytrhané dráty ze zdí. Jde mnohdy o zmařené srdeční záležitosti lidí, kteří pod jejich střechami NěCO zažili. snad každý z nás si alespoň jednou položil otázku, komu patří bývalá manufaktura nebo řada domů při cestě od pošty k finančnímu úřadu. Proč se tito lidé o svůj majetek nestarají a nechávají ho klidně chátrat? jde přece o lukrativní objekty v centru města! jsou v tom peníze, nedořešené majetkové vztahy nebo obyčejná lhostejnost? A co radnice, nemůže skutečně nic dělat? zmapovali jsme pro vás pět nejkřiklavějších případů. Šumperské barabizny seznamte se... více na str. 2 3 Hovadům!, kteří z nudy poničili hřiště u základní školy na šumavské ulici, které slouží stovkám dětí z blízkého i vzdálenějšího okolí. ubožáci vytrhali obrubníky, propálili ochranné sítě, vápno rozsypali po dráze, rozbili dřevěnou boudu a prkna naházeli do potoka... fakt nevíme proč. Starosta dostal prase více na str. 13 Recenze: Nejlevnější Hansa více na str. 9 TOTO NEJSOU RADNIčNí LISTy. ToTo je nezisková AKTiviTA obyvatel města. AKTuální návštěvnost UNIKÁTNíCH návštěvníků.

2 Šumperské barabizny3 Centrální barabizna města Kde: Gen. svobody 28, šumperk (za poštou směrem k finančnímu úřadu, vedle kavárny Předměstí) Minulost: majitelé chtěli domy zbourat, ale památkový ústav nesouhlasil. Současnost: Domy jsou v dezolátním stavu, jejich zbourání by spolklo miliony. Rekonstrukce není reálná. Pozemky v centru města jsou sice hodnotné, s takovou zátěží ovšem těžko prodejné. stavební úřad majitele obesílá, ti si ovšem poštu nepřebírají. Říká se, že čekají, až domy zcela spadnou a pak na jejich místě vystaví nové domy. Dokud se tak nestane, budou památkáři požadovat rekonstrukci historických domů. Ta je ovšem finančně nevyčíslitelná. budoucnost: nejistá. vlastník: Deneta, a.s., sídlem Praha. Členové představenstva: jan Faltýnek, Alžběta Prokopová. Aleš šofr. jediným akcionářem společnosti je šumperačka, paní Alžběta Prokopová. Resumé: Dejte bacha na hlavu, až půjdete kolem. Tohle budou řešit ještě naše děti. Přímo pod oknem starosty Kde: sadová 2, šumperk (horní roh náměstí) Minulost: stáří budovy je odhadováno na asi 170 let a v minulosti byla využívána jako škola. Dům je od roku 1988 zcela prázdný. Současnost: Poslední nevyužitý a naprosto neopravený dům na náměstí míru. zatímco ostatní domy zde jakžtakž prošly rekonstrukcí, tento neviděl řemeslníka mnoho desetiletí. objekt je dlouhodobě nevyužíván, zabezpečen proti vniknutí. jeho zachovalý stav ovšem dává naději, rekonstrukce by byla stále levnější, než demolice. navíc poloha je více než atraktivní. budoucnost: nadějná! majitelé se aktivně snaží sehnat peníze na rekonstrukci domu. ve hře je vybudování multifunkčního objektu nebo ubytovacího zařízení. vlastník: irea, s.r.o., jednatelem je vladimír vizina, majiteli firmy jsou manželé vizinovi a Petr bušina. všichni šumperáci. Resumé: modleme se k bruselu, naděje umírá poslední. Továrna, kde se už nevyrábí Kde: lidická 63, šumperk Minulost: Přes 70 m dlouhá továrna byla vybudována v roce jejím nejvýznamnějším majitelem byla firma emanuel Fischmanns neffe, která se zabývala výrobou hedvábného zboží. Firma ovšem fungovala jen do roku od třicátých let sídlila v budově velkonákupní společnost družstev. Současnost: budova je mnoho desetiletí pustá. Částečně byl využit jen prodejní prostor, nyní je ovšem také prázdný. budoucnost: jeden velký otazník. varianta, že majitelé využijí objekt k vlastnímu podnikání, není příliš reálná. vlastník: lenka a nikos illiadisovi, kteří se zabývají velkoobchodem s ovocem a zeleninou a autodopravou. Resumé: Doufejme. Hospodářský boom může dokázat zázraky. barabizna numero uno Kde: Reissova 45, šumperk Minulost: budova byla postavena v roce 1899 podle návrhu místního architekta Poppa. Autorem parku je známý zakladatel šumperského okrašlovacího spolku zdenek engelbert. Původně budova sloužila jako hydroterapeutický ústav, během let ovšem měnila majitele i využití. Tisíce dětských pacientů tady bojovalo s tuberkulózou. Před uzavřením provozu objekt sloužil jako psychiatrie a interna. od začátku 90. let je sanatorka prázdná. v roce 1995 připadla v rámci privatizace šumperské nemocnici. v rámci té ji pak převzal Agel. nyní je spíše koulí na noze, než rentabilním majetkem. Současnost: jedním slovem děs uprostřed zanedbaného parku, kde brzy spadne někomu na hlavu minimálně větev. Cíl mnoha uměleckých záměrů (vznikla zde legrační videa, filmový minihoror o duších zemřelých pacientů, hudební videoklip, umělecké akty a mnoho dalšího). objekt je v dezolátním stavu, hrozí zřízení. budova je podmáčená, má narušenou statiku a už není možná její rekonstrukce. v roce 2009 uvažovala nemocnice o zbourání. budoucnost: Tragická. vlastník: šumperská nemocnice, a.s. (členové představenstva: Radan volnohradský, marie Poláchová, Dušan Fügner), jediný akcionář: Agel, a.s. Resumé: Rozlučme se. exitus. Co s barabiznami? Nejsmutnější příběh: Manufaktura Kde: Gen. svobody 29, šumperk Minulost: Dům byl postaven v letech od roku 1785 fungoval jako manufaktura na výrobu manšestru jediná svého druhu v Rakousku uhersku. Rozvoj výnosného byznysu je spojen s osobou vlivného podnikatele johanna Klapperotha. Také díky němu se šumperk stal textilním centrem moravy. od roku 1958 je budova nemovitou kulturní památkou. Současnost: Dům je v havarijním stavu. Rekonstrukce je nezbytná, byla by ovšem finančně extrémně náročná. nicméně stále se jedná o jednu z nejvýznamnějších budov města, o kterou bychom měli pečovat. soukromý majitel ovšem nemá prostředky ani na nezbytné opravy, které by budovu alespoň zakonzervovaly. budoucnost: Podle všeho je na dům nyní vyhlášena exekuce. objekt už mohou zachránit snad jen veřejné finance. muzeum s interaktivními exponáty, které by připomnělo, proč se z provinčního maloměsta stala v 18. a 19.století malá vídeň to by manufaktuře slušelo. Těžko si ale představit soukromého investora, který se pustí do rekonstrukce tohoto objektu. vlastník: Karel šašinka, trvale bytem v brně. Resumé: ještě je co zachraňovat. JAKÉ barabizny ŠTvOU vás? Napište nám! Co může město dělat se soukromým majetkem, který ohrožuje bezpečnost kolemjdoucích, například hroutící se ruiny domů? Radnice odpovídá ústy tiskového mluvčího: Pokud ohrožuje budova bezpečnost nebo zdraví je možné postupovat podle stavebního zákona a stavební úřad odbor výstavby může nařídit nezbytné úpravy, což se v minulosti stalo.

3 MŮJ SPORT Londýn čeká na naši Jarmilu Mnozí jsme s ní chodili do školy, mnozí jsme ji potkávali v sámošce, mnozí ji tajně obdivujeme. Jenomže zatím, co my budeme na Olympijské hry koukat v televizi, ona bude tam: oštěpařka JARMILA KLIMEŠOvÁ. Právě při oštěpu zmodrá v Šumperku nejvíc palců od toho, jak je našim holkám budeme všichni pevně držet. KDy DRžET JARMILE PALCE? čvrtek 9. srpna. Úspěšný tým jana Železného šumperská naděje JARMILA KLIMEŠOvÁ: Zatím ve stínu barbory Špotákové Londýn bude pro Jarmilu už třetí zkušeností z Olympijských her. Za sebou má účast v Aténách a Pekingu. bohužel oba olympijské závody doprovodily zdravotní problémy, a tak se Jarmile nepodařilo probojovat na přední příčky. se sportem začala už na temenické základce. od žákovských let sbírala cenné kovy ve všech vrhačských disciplínách (koule, oštěp, disk). Podařilo se jí změnit dějiny atletiky vytvořením nových českých rekordů. Po střední škole přesídlila za trenérkou Pilařovou do Prahy. Poslední roky vede její tréninky světoznámý jan Železný. Přinášíme vám krátký rozhovor a děkujeme jarmile, že si na nás v nabitém předolympijském čase našla chvilku. Na úvod začněme obligátní otázkou, co se vám vybaví, když se řekne Šumperk? vybaví se mi rodina, místo, které mám spjaté s dětstvím. Krásné město posazené do údolí a obklopené úžasnými kopci! A je to také rodiště olympioniků. Aleše valenty, jiřího Dopity a mě :). Londýn bude vaše třetí zkušenost s Olympiádou. v čem bude jiná, než ty minulé? jen dvě hodiny cesta letadlem, ne jako do Pekingu celý den. evropský čas a podpora přátel, kteří za mnou přijedou a také zkušenosti, které jsem za těch pár let nasbírala. Jaké máte sportovní cíle pro Londýn? určitě bych se chtěla dostat mezi nejlepších 12 oštěpařek a pak je možné všechno! Jak často se do Šumperka vracíte? Domů bohužel nejezdím tak často, jak bych chtěla. jsem docela tréninkově vytížená. Každý rok jezdím na tři týdny do špindlu, na dva prosincové týdny na lanzarote a na jaře na dlouhé dva měsíce do Afriky. během roku pak několikrát navštívím sportovní centrum v nymburce. Takže, když se dostanu jedenkrát za dva měsíce domů, jsem ráda. Jak hodnotíte současný stav mládežnického sportu v Šumperku? Co se týče atletické mládeže, tak podmínky mají pro sportování dobré a pod vedením Tomáše vykydala se určitě vylíhne nějaký talent, který se v budoucnu objeví na světových závodech. šance má určitě Domská, březinová či holky opekarovi. Jak zpětně hodnotíte start své sportovní kariéry v šumperském atletickém oddílu? start byl asi dobrý, když jsem se dostala tak daleko. londýn je má třetí olympiáda... Podmínky, které mají současní mladí atleti jsou o hodně lepší, než byly během let , kdy jsem začínala s atletikou já. Pamatuji si ještě škváru a pilinku. Jak jste trénovala vy, za juniorských let? s mamkou jsem chodívala házet na travnatou louku pod Hájem. nejdřív ji ale musela mamka posekat, trávu naložit na káru a mohla jsem házet :). Díky mamce a panu Karasovi jsem zůstala u vrhačských disciplín a nakonec u oštěpu. z čehož má největší radost určitě mamka :). Plánujete někdy v budoucnu trvalý návrat do Šumperka? šumperk mám moc ráda, na Praděd je to kousek, nádherná příroda, kopce... Ale nedávno jsme s přítelem Honzou koupili byt v jizerských horách a začali rekonstrukci. Takže do šumperka budu jezdit pouze na víkendy za rodinou. Jarmila Klimešová oštěpařka narozena 9. února 1981 v šumperku se sportem začínala na iv. základní škole 2000 juniorská mistryně světa 2003 mistryně evropy do 23 let 2003 v top desítce českých atletů trenér: jan Železný nositelka Ceny města za rok 2011 osobní rekord: 62,6 (2006) MŮJ ZÁPISNíK už brzy bude radnice hledat nového tiskového mluvčího. Kamil navrátil se totiž stal novým ředitelem kina oko. Kamile, laťka je díky paní Holubářové setsakramentsky vysoko, tak to nepodělej. odchod mluvčího z radnice mrzí o to víc, že byl jediný, kdo s redakcí mm komunikoval. ostatní na naše otázky ostentativně mlčí a k našim tématům se vyjadřují na stránkách zpravodaje. Třeba šéf satezy pan macek tam obhajoval vysoké ceny tepla investicemi do infrastruktury. Ale vydávat uzavření dvou kotelen za investici?! navíc argumentoval loňskými cenami (!) s tím, že letošní ještě nejsou známy. máte je na svých webových stránkách, pane macku. ve zpravodaji jsme se také dočetli, že pan starosta nabízel vlastní deštník tomu, kdo na zpackaném fotbalovém hřišti najde louži. Pár jsme jich nafotili, pane starosto. Kde si můžeme deštník vyzvednout? Podle mf Dnes je šumperk krajským rekordmanem v počtu heren přímo v budovách města. Podle vedení města s tím nelze nic dělat a navíc by město přišlo každý rok o pěkných pár desítek tisíc. vzhledem k tomu, že podle kvalifikovaného odhadu nahází šumperáci do beden ročně nejméně 150 miliónů, které by mohli utratit ve městě jinde a jinak, je snaha města přiživit se na patologickém jevu opravdu chválihodná. Přestože pan starosta již na lednovém zastupitelstvu slíbil, že ředitel Fortexu pan Potěšil (ods) vzhledem k možnému střetu zájmu co nejdříve rezignuje na post v představenstvu vhz, dosud tak neučinil. ekonomická krize se šumperku vyhýbá. jak jinak si vysvětlit, že místní stavební firmy plánují výstavbu 13 rodinných domů u pekárny (projekt je nazvaný Panorama ii) a také bytový dům v kasárnách u průmyslovky, kde vznikne 22 nových bytů. šumperk posílá národnímu divadlu v brně 10 tisíc korun. Přispěje jimi na bustu leo slezaka šumperáka, svého času věhlasného operního zpěváka. letošní výstavba hospodských zahrádek trhla rekordy. z centra města vznikla jedna velká zahrádka samý plůtek a slunečník. Kdyby byly zápisy ze zastupitelstva ještě malinko stručnější, vypadaly by asi takto: Rm schvaluje z shko viz příloha, jež nikdy není zveřejněna. Drakům za zády stráví hokejovou sezónu nováček vratislav vajner (24). vráťo, ať se ti v šumperku líbí a ať ti lapačka lítá stejně rychle jako nimbus 2000 Harryho Pottera. 5

4 6 7 MŮJ LETNí SPECIÁL Jeseníky nejsou jen zvěřina, houby a brambory. Chuť Jeseníků je pro labužníky Jesenické hory provoní letos v létě vynikající místní kuchyně. Gastronomický festival Chuť Jeseníků spojil dvacítku restaurací, které nabídnou tradiční jídla z našich hor. Tu správnou restauraci poznáte podle speciální samolepky u vchodu. součástí festivalu je také řada zajímavých kulinářských akcí. například soutěž amatérů ve vaření takové malé televizní Prostřeno bez televize, nebo prezentace naší gastronomie v polské nyse. ochutnáte li tradiční jídla jeseníků v některé ze zapojených restaurací, můžete se zúčastnit soutěže o hodnotné ceny. vyhrát můžete například Organizátoři a partneři: trouby pro rychlé a zdravé vaření od společnosti whirlpool, luxusní víkendový pobyt v Relax centru Kolštejn a mnoho dalšího. Co je to Chuť Jeseníků gastronomický festival propagující kuchyni hor pod Pradědem trvá od 15. června do 30. září ve festivalových restauracích ochutnáte tradiční jídla jeseníků můžete soutěžit o řadu hodnotných cen sbírejte samolepky Kde v okolí Šumperka ochutnat speciality Jeseníků Kavárna PředMěstí Šumperk od Šumperka 0 km Každý den jsou v nabídce dezerty tradiční kuchyně jeseníků, o víkendech pak speciality na oblíbeném loučenském pivu Kvasslav například lidmi zbožňovaný pečený bůček na pivu. A v horkých letních týdnech obsahuje nabídka zejména saláty a lehčí jídla. Hostinec U Adély Sudkov od Šumperka 7 km nabídka tradičních jídel je široká a neustále se mění. Dát si můžete například slezský bigos, vařený jazyk s rozinkovou omáčkou, jelení kýtu na víně či plněný zelný list. samozřejmostí je jesenická polévka i dezert. Léčebné lázně bludov od Šumperka 7,5 km bludov.cz Tříchodové menu za neuvěřitelných 85 korun je podáváno v lázeňské kavárně. menu bude po celé léto obměňováno. v lázeňské jídelně bude jesenické menu k dostání za 140 korun včetně nápoje. Wellness hotel DIANA od Šumperka 13 km losiny.cz Tříchodové menu čtyřhvězdičkové Diany vyjde na krásných 170 korun. Aktuálně obsahuje smetanovou bramboračku, jelení kýtu na víně nebo špekovou hovězí pečeni a pečené jablečné špalíčky. Lyžařský areál Kouty od Šumperka 23 km několik variant tříchodového menu za 160 korun nabídne například Kamenickou bramboračku, hovězí maso s rejvízským křenem, sachr dort nebo špekovou pečeni s chlebovou omáčkou či jelení plec s mikulovickým knedlíkem apod. Relax centrum Kolštějn branná od Šumperka 30 km Tříchodové menu za 155 korun obsahuje vikantickou paštiku jako předkrm, vozkovu houskovou polévku a masové knedlíčky v nudlovém těstě se špenátem. Gastronomický zážitek můžete spojit s odpočinkem v unikátním saunovém světě. Horská chata Slaměnka Dolní Morava Relax & sport resort, Králíky od Šumperka 33 km Tříchodové menu za 195 korun obsahuje Pradědovu bramboračku s houbami, špekovou hovězí pečeni s chlebovou omáčkou a šťouchanými brambory a smažené švestky. jak chutná v kouzelné nadmořské výšce m n. m. zjistíte po jízdě sedačkovou lanovkou nebo pěší procházce. jinak se na zbrusu novou horskou chatu nedostanete. MOJE SOUTěž Uvař to! Soutěž kuchařů amatérů Pravidla soutěže Uvař to! Jan Závěšický (30), ředitel Jeseníky sdružení cestovního ruchu o svém přístupu k regionálním pochutinám. Když někam cestujete, dáváte přednost známým jídlům před regionálním? v každém případě chci místní gastronomii. Přiznám se, že když se mi jí nedostává, jsem zklamán. například hotelové kontinentální snídaně mne nic neříkají. možná jsem extremista, ale je mi jedno co jím, hlavně, že to je místní. na cestách chci přece poznávat, a to i chutěmi! Jaká je vaše nejhorší zkušenost z restaurace? nevzpomenu si na jednu konkrétní, ale obecně mám špatné zkušenosti Rádi vaříte, ale na televizní Prostřeno nemáte dost odvahy? Připravte pro své známé tříchodové menu v profesionální kuchyni a vyhrajte ceny v hodnotě Kč od hlavního partnera soutěže společnosti Whirlpool. sestavte své oblíbené tříchodové menu, které uvaříte v počtu porcí v šumperské kavárně Předměstí (www.predmesti.cz) a naservírujete příchozím hostům. suroviny za vás nakoupíme, takže účast v soutěži vás nic nestojí. soutěžící budou vařit v týdenních intervalech, vždy ve čtvrtek. Začínáme 16. srpna! soutěžící ohodnotí odborná porota a také samotní strávníci, kteří přidělí každému soutěžícímu počet žetonů podle spokojenosti. Přihlášky zasílejte prostřednictvím formuláře na Přihlášku je možné podat také telefonicky na tel Termín pro podání přihlášky je do 31. července Generálním partnerem soutěže Uvař to! je společnost Whirlpool. Hlavním mediálním partnerem soutěže Uvař to! je Týden na severu. soutěžící musí být starší 18ti let hodnota nákladů na přípravu kompletního menu je max. 80 Kč / 1 porce nákup surovin i další náklady související s přípravou menu hradí pořadatel soutěžící uvaří minimálně tříchodové menu pro nejméně 15 osob na přípravu jídla soutěžící dostane k dispozici jednu profesionální pomocnou sílu na soutěžní večer mohou soutěžící pozvat libovolný počet přátel vítěz bude pouze jeden, vzejde z pěti finálových soutěžících a vyhraje ceny v hodnotě Kč od hlavního partnera soutěže společnosti whirlpool Hamburgry na cestách nevyhledávám s chováním a ochotou personálu. máloco zkazí zážitek ze stravování více než neprofesionální, demotivovaní, otrávení a nepříjemní lidé. i proto je velmi důležité dbát na vzdělávání lidí pracujících v cestovním ruchu, restaurace nevyjímaje. Kvalitní jídla a nápoje jsou samozřejmě zásadní. Co máte nejraději z kuchyně Jeseníků? mám rád brambory, zelí, špek, tradiční a jednoduché jídlo mi k jeseníkům ladí. v rámci festivalu Chuť jeseníků jsem letos sám ochutnal slezský bigos ve chlebě, bylo to vynikající. vloni jsem objel několik zapojených restaurací a čím více byly pokrmy vzdáleny obvyklým menu, tím více jsem si to užil. sám kuchyni jeseníků teprve objevuji a kromě hřibů, které nejím, mě nic nezklamalo. vy sám vaříte? moc rád, baví mě to, ale já sám nemám kvůli pracovnímu vytížení na vaření moc času. Takže se mi to pořádně poštěstí tak jednou dvakrát měsíčně, a to se snažím na terase pěstovat i bylinky. nejraději vařím koprovou, rajskou nebo uzenou polévku, špagety, ryby, ale taky pořádný kus masa na grilu.třeba i v zimě. To je radost z jídla. Taky obyčejný buřt na ohni, nebo krájený na kolečka, prokládaný sýrem, nejlépe tvarůžkem, a cibulí, s pivem v potoce vychlazeným, to je teprve výlet! Dvojstranu připravila Tereza Schreiberová

5 9 inzerce MOJE RECENZE Nejlevnější menu v Šumperku florian active Je čas žít Florian Active má nejen úžasnou chuť, ale v každém kelímku jsou připraveny miliardy živých bakterií, pomocníků trávení. Jogurt obsahuje jedinečnou směs tří probiotických kultur, 15% doporučené denní dávky vápníku a jen 2% tuku. Výrobek je bez lepku a konzervantů a má nízký glykemický index. Jogurt je vyráběn v ochucení jahoda-brusinka, meruňka-konopné semínko, borůvka-arónie, tropické ovoce, bílý. Přijďte ochutnat moje pivo Kvasslav do kavárny PředMěstí. František Halaxa Kvasslav.cz vážení čtenáři, v gurmánské rubrice najdete pravidelné hodnocení šumperských restaurací, konkrétně jejich nabídky denního menu. naší snahou není hodnotit jídla z profesionálního hlediska specialistů na gastronomii. jde nám spíše o to, popsat atmosféru a úroveň restaurací z pohledu obyčejného strávníka. jak tak člověk začíná v létě víc cestovat, navštěvuje různá restaurační zařízení. Díky tomu si začínám uvědomovat, že šumperské hospody jsou oproti některým jiným zlaté... Po zklamání z restaurace losín ve velkých losinách, který jsem krátce popsala v minulém čísle, nás potkala hotová gastronomická tragédie v kdysi vyhlášené Rybářské restauraci u Horáků poblíž uničova. Když jsme se servírky dotázali na různé rybí speciality v jídelníčku, odvěděla: mě se na ty jídla neptejte, já ryby nejím. Později předvedla vskutku jedinečné servírování: nejprve hlavní chod, poté polévka a nakonec nápoj. K rybím výpečkům nám doporučila jako přílohu knedlík, který se k nim hodil asi jako rýže ke smaženému sýru. Co se chuti pokrmů týká příšerné. Po takové zkušenosti jsme šli hodnotit šumperskou restauraci Hansa s pořádnou dávkou trpělivosti... už dlouho mě zajímalo, jak chutná nejlevnější jídlo v celém šumperku. zatímco všechny ostatní restaurace už dávno podražily polední menu minimálně na 65, Hansa vaří pořád za 60 korun oba chody. A tak jsme zkusili obě jídla: vepřové po mexicku s rýží i květákové karbenátky s bramborami. Karbenátky se kuchařovi povedly náramně, vepřové nebyl žádný zázrak. s úpravou jídla si v Hanse hlavu nelámou, rýži nebo brambory kydnou na talíř, jak to přijde pod ruku... Příjemná je obsluha, oba pánové, kteří v Hanse pracují už roky, jsou profesionálové každým coulem. 6. díl hotel Hansa K hostům se chovají jako k nejlepším přátelům, takže jim rádi odpustíte, když donesou polévku napůl vybryndanou na podšálku. interiér restaurace Hansa je obyčejný, ani hezký ani škaredý. náš ubrus byl pokecaný od předchozích strávníků, takže za prostředí dostává Hansa průměrné tři hvězdičky mínus jedna za nemožnou hudební kulisu. uřvané rádio evropa 2 hned vedle hlavy bylo tak nahlas, že jsem neslyšela ani mlaskání partnera. A mlaskat musel, protože mlaská vždycky! Zuzka Havlíčková HODNOCENí Chuť jídla: vzhled a úprava: Chování personálu: Rychlost obsluhy: Prostředí: Cena vybraného menu: 60 Kč spolehlivý přehled denních menu v šumperku najdete na MENUSUMPERK.cz MOJI čtenáři MOJE OTÁZKy milá a vážená redakce, Martin Knápek se ptá: v zápise ze zastupitelstva jsem se dočetl, že podporuje rekonstrukci komunikace na Krásné znamená to, že se bude opravovat nebo je to jen "morální podpora"? Kamil Navrátil odpovídá: zastupitelstvo vyslovilo podporu aktivitě Petra Kodeše. na ssok olomouc a šumperk a příslušnému náměstkovi hejtmana pro dopravu bude zaslán dopis s usnesením zastupitelstva s žádostí o zařazení opravy silnice iii/44638 do rozpočtu olomouckého kraje. obracím se na vás jako na jediný subjekt chránící zájmy obyvatel šumperka. mám totiž návrh na využití smetanových sadů včetně altánu, který jsem sdělila i na městském úřadě, nikdo se však tím asi ani nezabýval, protože jsem jen obyvatel šumperka. nedošla mi ani odpověď, že se tím třeba zatěžovat nebudou. Ta myšlenka byla vybudovat zde víceúčelové dopravní hřiště pro děti i mládež, které by mohly využívat jak školy (v dopoledních hodinách) tak i veřejnost (odpoledne a ve volných dnech). Plocha parku by byla propletena asfaltovými chodníky, po kterých by se dalo jezdit i na in line bruslích (o žádném jiném místě blízko centra města nevím) nebo na koloběžkách a jiných "jezdítkách". Pro potřeby výuky by se instalovaly dopravní značky. Altán by se potom dal využít jako zázemí pro dopravní výuku nebo jen tak na sednutí na svačinu a třeba i na stolní hry, stačilo by jen instalovat do něj stoly a lavice. Třeba se někomu nelíbí myšlenka dopravního hřiště v centru města. Ale proč ne? Proč bychom neměli mít děti pěkně na očích a přitom jim dát volné pole ke hrám? A navíc na financování takového projektu by se určitě daly využít i dotace, jde přeci o volný čas mládeže. Když čtu o tom, že by se místo altánu měly instalovat vodní prvky, vstávají mi vlasy hrůzou při myšlence, jak vypadá jezírko u vily Doris. je to zbytečnost, navíc drahá jak na samotné pořízení, tak i na jejich údržbu. Tak se třeba někomu můj návrh zalíbí a pomůže mi s jeho prosazením. s pozdravem Alena Šeflová Petr K. se ptá: Kdo nyní spravuje židovský hřbitov a je vůbec přístupný veřejnosti? Kamil Navrátil odpovídá: Federace židovských obcí v České republice. minulý rok byl zpřístupněn na Dny evropského dědictví. vynikajícím průvodcem byl Gerhard wanitschek, který zná mnoho příběhů a osudů židovských rodin. Postaral se i o vybudování jednoho z náhrobků pro bývalého ředitele pivovaru Holba. bohužel hřbitov není tak atraktivní, jako jiné známé židovské hřbitovy, aby byl turistickým lákadlem. Redakce doplňuje: Hřbitov byl totiž zřízen až ve dvacátém století a užíván jen krátce, protože za druhé světové války byla šumperská židovská komunita v podstatě zlikvidována. nicméně nikdy nebyl řádně prozkoumán a spekuluje se o hromadných hrobech válečných zajatců či těsně po válce zavražděných německých obyvatel šumperka. Židovská obec však nepovažuje hřbitov za hodnotný a část již odprodala pro halu autoservisu. Pravdu o těchto spekulacích se tak už asi nedozvíme. Helena Šmardová: stále mi chybí v místním tisku podrobnější článek o třídění odpadu z domácností. vysvětlení, proč je občas vytříděný odpad vyvezen na skládku slyšela jsem, nevím, jestli je to pravda. Které firmy a jaký odpad zpracovávají? Třídím docela pečlivě, protože si myslím, že to má smysl. Ale po chystaném zdražení poplatků za popelnice se na to asi "natruc" vykašlu. Děkujeme vám za podporu, desítky podnětných ů, pochval, připomínek, upozornění... vážíme si vaší přízně a těšíme se na další reakce a čtenářské tipy. Pište nám na

6 11 inzerce MOJE SOUTěž CD PEPIN Z HANÉ zkuste své štěstí a zapojte se do soutěže o CD Pepin z Hané se spoustou regionální legrace a vtipů, ve kterých se poznáte i vy! je to snadné, jestliže znáte odpověď na soutěžní otázku, pošlete nám ji jako sms na číslo Do textové zprávy uveďte své jméno, adresu a odpověď na otázku. v příštím vydání mého města najdete jméno vylosovaného výherce. Soutěžní otázka: Kdo je majitelem šumperské sanatorky? A) Šumperská nemocnice s. r. o. b) PMŠ (Cena soutěžní sms odpovídá ceně za běžnou sms dle vašeho tarifu. soutěže se mohou zúčastnit pouze osoby starší 18 let.) vyhodnocení MINULÉ SOUTěžE: Kuchyňský set Pradědovo získává Luděk Korál ze šumperka. srdečně gratulujeme výherci. Kavárna PředMěstí / Gen. Svobody 30, Šumperk / Tel.: / GSM: / Co to je toto? Toto nejsou radniční listy. Toto je nezisková aktivita obyvatel města. Toto hledá sponzory a externí redaktory. Toto je skutečná realita maloměsta pod Hájem. Nezávislý informační zpravodaj moje město šumperk, který právě držíte v rukou, je aktivitou neziskové organizace Česká a moravská města, o. s. Tato aktivita vznikla z iniciativy desítek obyvatel šumperka a okolí, kteří chtějí své sousedy informovat o tom, o čem se běžně nepíše. jedná se o neziskovou aktivitu, která je financovaná ze sponzorských darů, příspěvků členů a inzerce. Redakce je složena z dobrovolných přispěvovatelů, kterými se můžete stát i vy! Zapojte se do přípravy jediného nezávislého zpravodaje o městě, které máme rádi. ŠUMPERÁCI SObě! MŮJ KONTAKT Podpořte vydávání nezávislého zpravodaje o šumperku. sponzorský dar pošlete na číslo účtu: /0100. za případnou podporu vám děkujeme! něco vás v našem maloměstě štve, nebo naopak dělá radost? Dejte nám tip! Těšíme se na vaše nápady, podněty, připomínky a ohlasy. napište nám na inzerce Langrova 7 (pod Poštou), Šumperk Pondělí - Pátek: 9:00-19:30 Sobota: 9:00-12:00 Přehledný seznam poledních menu Moravská vína sudová i lahvová Sypané čaje z celého světa Sušené plody, ovoce Hovězí maso s křenem Mlaďoučké cibulky svůdně okukují hovězí kousky, přičemž jsou přísně kontrolovány rázným křenem. Jsme nejnavštěvovanější internetový portál v okrese. Děkujeme vám za přízeň! *Zdroj: Google Analytics

7 12 13 MOJE budoucnost O nudu v Senátu se popere 5 kandidátů Míla už jede kontaktní kampaň! MOJE HISTORIE vykrmené PRASE aneb kolik brával starosta Kandidátky se uzavřely, pětice kandidátů, kteří si to v našem obvodě rozdají o senátorské křeslo, je jasná. mírným favoritem je starosta brož, který kandiduje za stranu nezávislá volba a má také podporu lidovců. Ten, kdo není pravověrný brožovec, moc na výběr nemá. mimo šumperk může kartami zahýbat ostřílená starostka libiny (aktuálně místostarostka) Jana Němečková, kterou nominovali starostové jako společnou kandidátku ToP 09 a stan. Kandidáti z menšího jesenicka matematicky moc šancí nemají, a tak se asi již v prvním kole rozloučíme s ředitelem hotelové školy a bývalým (místo)starostou jeseníku Petrem Procházkou (ods) i s komunistou Františkem Mencnerem. Kapitola sama pro sebe je pak Miloslav vlček. v našem levicovém regionu by volby s přehledem vyhrál jakýkoliv kandidát sociání demokracie, zřejmě i papírový pytlík s penězi, kvůli němuž musel vlček před pár lety narychlo opustit sněmovnu. voliči i straníci ČssD jsou rozpolceni. mnozí dávají v ústraní najevo svou nelibost nad tím, proč by náš region měl poslat do senátu kandidáta z Prostějova, navíc proslulého řadou skandálů i nešikovných výroků. Řada z nich by v senátu raději viděla šikovného starostu loučné martínka, který obec nebývale pozvedl a zřejmě by dostal mnoho hlasů i od těch, kteří jinak socdem nemusí. Peter Doležal Na zoubek kandidátům se podíváme již v příštím čísle. Revivalová přehlídka láká na ohňovou show skupiny Rammstern Úspěšná revivalová kapela Rammstern, věrně napodobující extravagatní německou formaci Rammstein, bude hlavním magnetem programu festivalu Revival Invaze. čtvrtý ročník oblíbené hudební se uskuteční v pátek 24. srpna na Pavlínině dvoře v Šumperku.vedle napodobitelů německé pop-metalové legendy, která s sebou přiveze také typickou fire show, naservírují pořadatelé ještě další dva revivaly. Se skupinou Jiří Schelinger revival mohou posluchači zavzpomínat na nezapomenutelné hity jako jsou Jahody mražený, Šípková Růženka, Což takhle dát si špenát, Jsem prý blázen jen nebo slavný Holubí dům. Publikum si určitě rádo zazpívá nejen písně jiřího schelingera, ale i zlidovělé songy skupiny Tři sestry. její tvorbu přiveze do šumperka zábavná parta muzikantů, kteří si říkají Tři sestry banditos, dodává dramaturg festivalu ondřej Polák. Přestože nám zatím pokaždé pršelo, revivalová přehlídka má i tak pravidelnou přízeň publika a atmosféra je vždy fantastická. jistě k tomu připívá kvalitní zvuková a světelná aparatura, která dává koncertům kvalitu i efekt. Kdo přijde, určitě nebude litovat, míní ředitel domu kultury vladimír Rybička. Revival invaze se koná v pátek 24. srpna od 19 hodin na Pavlínině dvoře v centru šumperka. vstupné na celý festival je 150 korun v předprodeji. (red) více informací a on-line rezervace vstupenek na jako první odstartoval kampaň míla Papírový Pytlík vlček. už na začátku července bylo v šumperku spatřeno auto, polepené jeho velkými portréty. Řidičem nebyl nikdo jiný než bývalý místopředseda sněmovny. svou znalost místních reálií však přespolní kandidát osvědčil tím, že dvakrát obkroužil náměstí kolem radnice, kam šumperáci chodí jen na mikuláše a při slavnostech. Poté, co nepotkal žádné voliče, odfrčel zřejmě zpátky do Prostějova. MOJE GLOSA Po šumperku se skvěle pohybuje na kole. Autem musíme objíždět centrum, ale na kole se dá dojet kamkoliv po šumperku za minutku. nešikovný (ale pochopitelný) je zákaz ježdění přes hlavní třídu, kterou musejí cyklisté různě objíždět. Třeba Kozinovou ulicí. zde je ale ze směru od obchoďáku jednosměrka. Přitom ulicí vedou po obou stranách rozbité, zašlé chodníky. Proč město neudělá z jednoho chodníku cyklostezku? je to pár metrů, moc peněz by to nestálo. na tuhle otázku jsem se ptala také městských strážníků, kteří v barborce rádi číhají a pokutují cyklisty, kteří si jednosměrkou krátí cestu. na tohle se zeptejte starosty, kterej nás sem posílá chytat kolaře, řekli mně na dotaz. Asi to mysleli s nadsázkou, protože náš starosta má jistě na práci důležitější věci, než aby se staral, kde budou dneska hlídat strážníci. nicméně pane starosto, ta cyklostezka Kozinkou by nám cyklistům moc usnadnila život! (haz) v Dějinách města Šumperka, jež vydal zakladatel šumperského muzea Franz Harrer, jsme objevili zemskou vyhlášku z 8. května 1845, která upravuje odměny obecních zaměstnanců: Dveřníkovi a vrchnímu účetnímu náleží k útratám za výdaje města 400 tolarů z městské pokladny a 56 tolarů z vybraných daní. vrchní účetní rozděluje ostatním po 20 tolarech ročně na reprezentaci města. určenému starostovi náleži 800 tolarů, jakož i bezplatné ubytování na radnici a dále 60 tolarů za výkon soudní moci nad doly v obci loučná a dvě prasata mlynáři vykrmená. Syndikovi (právnímu zástupci města) náleží 700 t., jakož i odměna 60 t. za výkon správy dolů v obci loučná. Třem neuvolněným radním každému po 50 tolarech. Dveřníkovi 120 t., jakož i 20 t. na úhradu ubytování, ale jen na takové, jež jeho úřadu odpovídá. jednomu sluhovi 90 t. a čtyři sáhy šumperské náměstí v dobách, kdy měla korupce podobu jídla. měkkého dřeva a ubytování v domě služebnictva. Čtyřem četníkům po 90 t., jakož i 28 t. na úhradu služebních výdajů, řádně zúčtovaných. Správci hospodářství 150 t. vrchnímu lesníkovi 200 t. a 4 sáhy tvrdého a 4 sáhy měkkého dřeva, dvěma lesníkům, prvnímu 120 t., druhému 100 t. a dva sáhy tvrdého a 4 sáhy měkkého dřeva. Třem hajným 40 t. a 4 sáhy měkkého dřeva. zde musí ale býti zkontrolováno, že dřevo a další naturálie oni sami spotřebují. Šumperská enkláva: Švagrov 50 městských milionů investovaných mimo město Táborový areál švagrov ve vernířovicích patří městu. letní týdny zde prožil každý člen dětského sboru motýli i mnozí další obyvatelé šumperka. oblíbené místo po desetiletích provozu potřebovalo investici. Ta přišla díky dotaci a přesáhne neuvěřitelných 50 milionů. Co se za šumperské peníze staví tam, kam běžný šumperák nedohlédne? obnova areálu bude ukončena v dubnu příštího roku. letní prázdni- ny 2013 se tak již odehrají v moderním středisku ekologické výchovy. výukové a pobytové centrum formou přístavby a modernizace stávajících budov, venkovní víceúčelová plocha, zeleň, mobiliář, osvětlení, malá vodní nádrž i čistička odpadních vod budou dělat radost táborníkům i ekologům. Turisté zde najdou služby informačního centra... město plánuje, že na švagrov budou jezdit všechny šumperské děti se svými školami i pedagogové. spolu s nimi i žáci jiných škol Česka. Areál by měl být otevřen i veřejnosti, zejména rodiny s dětmi by zde údajně měly najít zábavu. město očekává, že ročně švagrov navštíví nejméně hostů a další 2 tisícovky turistů by měly otevřít dveře informačního centra. švagrov by měl nabízet také řadu ekologických programů i letních táborů. (tsch) Drábovi 12 t. a byt zdarma na statku. městskému cvičiteli 150 t. Seřizovači věžních hodin 12 t. jednomu městskému poslíčkovi 30 t., druhému 15 t. Desíti nočním hlídačům po 24 tolarech. městskému ranhojiči 160 tolarů z městské kasy a 40 tolarů z daní, městskému zubaři 50 tolarů, Z dnešního pohledu měl jeden tolar hodnotu necelé stokoruny, asi 90 Kč. Za tolar jste pořídili 8 slepic nebo 2 kopy vajec. Sud piva stál 6 18 tolarů a kráva tolarů. dvěma porodním bábám po 6ti tolarech, hrobníkovi 4 tolary. A zbrojířovi 4 sáhy měkkého dřeva. Církev a školní personál, jmenovitě děkan, řídící, učitel, varhaník, kantor, učitel prvního stupně budou nadále sami od svých oveček pobírat odměny a naturálie jako doposud. oba hlídači brány obdrží čtyři sáhy měkkého dřeva a během zimy mohou přebývat v bytě nočních hlídačů v bráně, aby se zahřáli. Hlídači kostela se ruší. Město Šumperk jest osvíceno olejovými lampami, jichž jest 23. Na ně je ročně potřeba 170 liber oleje po 15 a půl krejcaru. Ponocný Johan Kittel obdrží 7 t. a 12 krejcarů a 72krát je zapálí. Radek Auer Švagrov Táborový areál u vernířovic Majitel: město šumperk budoucí provozovatel: Vila Doris výše investice: cca 52 milionů výše dotace OP žp: 44,4 milionů Dodavatel stavby: san jv, s. r. o.

8 14 MOJE KULTURA Džemfest skandální kampaň nezopakuje PROGRAM Džemfest 2012 HLAvNí SCÉNA: pátek 19. října 2012, Dům kultury šumperk MANDRAGE, CHARLIE STRAIGHT, MŇÁGA & žďorp, RUDA Z OSTRAvy, vkv a další Festival Džemfest nachystal také letos na léto kampaň, která originálním způsobem ohlašuje blíží se akci. Jde opět o netradiční, lehce ulítlou fotografii, avšak po loňském provokujícím snímku dvou dívek je plakát o poznání méně šokující. Podobně postupují organizátoři festivalu už několik let. v záplavě informací, které se na lidi valí, hledají způsob, jak zajmout. loňský nápad byl hodně kontroverzní. Plakát tvořila fotografie, na níž černovlasá dívka olizuje džem z ňadra druhé dívky. vizuál budil pobavení, údiv i pohoršení. letos vsadili pořadatelé spíše na humor. Letos jsme oslovili českého reprezentanta Ondřeje banka, který pochází z Rudy nad Moravou. Souhlasil a náš festival podpořil. Navíc pak při fotografování přetrpěl, když jsme mu mazali po obličeji džem, za což mu moc děkujeme," říká jeden z pořadatelů festivalu Tomáš Patný a dodává, že tvůrcem snímku je šumperský grafik zdeněk nováček, který připravuje vizuály k Džemfestu už od prvního ročníku. já šumperské festivaly sleduji, a i když jsem na Džemfestu nikdy nebyl, rád jsem pomohl. letos se chci na Džemfest určitě podívat, ale pokud vydrží zdraví, v což doufám, tak budu v říjnu už závodit a do šumperka se bohužel nedostanu, přemítá ondřej bank. 13. ročník Džemfestu se uskuteční v pátek 19. října v šumperském domě kultury. Účast potvrdily kapely Mňága a žďorp, Mandrage, Charlie Straight a bavič Ruda z Ostravy. Kromě toho bude připraven bohatý doprovodný program, například v kině oko se již tradičně uskuteční filmová scéna. více na dzemfest.cz foto: Zdenek Novacek 2012 Dzemfest Dzem2012poster-BANK.indd :49 Tiráž: nezávislý informační měsíčník moje město šumperk vydává občanské sdružení Česká a moravská města, o. s. náklad: ks. Redakce: Aleš navrátil, Radka jílková, Tereza schreiberová, Peter Doležel, jana vlčková, Radek Auer, zuzka Havlíčková. obchodní a inzertní oddělení: Richard Chytka. Grafický layout: zdeněk nováček. DTP: Dagmar smetanová. Korektury: veronika vajglová. Redakce: tel inzerce: tel vydavatel: Česká a moravská města, o. s., evaldova 34, šumperk, ič: evidenční číslo: mk ČR e

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc

Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou. Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Gastronomické iniciativy Ochutnejte Jeseníky a Ochutnejte Hanou Fórum cestovního ruchu 2014 30. října 2014, Olomouc Základní charakteristika gastronomie, gastro turistika, vaření a zdravá výživa patří

Více

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy

Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Informace o obsažených alergenech Vám poskytne obsluha na vyžádání. Předkrmy Paštika z vepřových jater a líček s brusinkovým želé, šalotkovou marmeládou a topinkou ze selského chleba 70 Kč Námi zauzená

Více

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy)

Program pro skupiny: Cena: Kč 1.150, -/os.ubytování v hotelu (Kč 990,-/os. ubytování nad vinnými sklepy) Krajinou Lichtenštejnů Přijeďte se přesvědčit o jedinečnosti Lednicko-valtického areálu. Tento unikátní park o rozloze okolo 280 km2 tvořil mocný rod Lichtenštejnů po dobu tří staletí a od roku 1996 je

Více

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,-

Rybí hody. Polévka: Nabídka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- Rybí hody Polévka: Rybí polévka se smaženými krutónky 25,- Nabídka: 200 g Smažené kapří hranolky s francouzským bramborovým salátem 129,- 150 g Rybí guláš se žemlovými knedlíčky 129,- 270 g Pstruh, obalený

Více

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina 1 hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina Umístění hotelu 2 Českomoravská vrchovina Vysočina, podhůří Železných hor na okraji chráněného krajinného území údolí řeky Doubravy okraj města Chotěboře

Více

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob

RADOST. Svatby. Rekreační zařízení. Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob. Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Rekreační zařízení RADOST Svatby Malá svatba: FORMANKA 22 35 osob Střední svatba: SALAŠ 35 45 osob Velká svatba: STYLOVÁ JÍDELNA 60 80 osob Kontakt www.rz-radost.cz info@rz-radost.cz tel: 608 071 009 RADOST

Více

Svatební menu Svatební menu. zámek Nové Hrady

Svatební menu Svatební menu. zámek Nové Hrady Svatební menu Svatební menu zámek Nové Hrady Nabídka svatebního menu 2008 Polední menu cena: 350,- Kč za osobu zahrnuje následující položky: aperitiv studený předkrm s pečivem polévka hlavní jídlo nealkoholický

Více

Pod čísly u všech pokrmů obsažen seznam alergenů

Pod čísly u všech pokrmů obsažen seznam alergenů Předkrmy: (doba přípravy 20-25 min) 1011 100g Grilovaný hermelín s brusinkami a vlašskými ořechy, 99,- domácí pečivo (1,5,7,8) 2284 70g Kachní paštika s mandlemi na pomerančích, 99,- domácí pečivo (1,5,8)

Více

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina 1 hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina Umístění hotelu 2 Českomoravská vrchovina Vysočina, podhůří Železných hor na okraji chráněného krajinného území údolí řeky Doubravy okraj města Chotěboře

Více

Anketa pro zjištění spokojenosti a přání klientů ze dne 5.1.2014

Anketa pro zjištění spokojenosti a přání klientů ze dne 5.1.2014 Anketa pro zjištění spokojenosti a přání klientů ze dne 5.1.2014 Cíle: zjistit přání klientů kvůli studeným/teplým večeřím zjistit, po jakých jídlech touží prostor pro další podněty Metoda: Osobní rozhovor

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Dle denní nabídky 35.-

Dle denní nabídky 35.- Studené předkrmy: 100g Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou, pomerančem a opečeným toastem 47.- 100g Tlačenka s cibulí 30.- 100g Niva s jablky a vlašskými ořechy 45.- Polévka: Dle denní nabídky 35.-

Více

Svíčková Wellington. Pečená hovězí svíčková z mladého býka v listovém těstě se směsí z cibulky, hub a bylinek.

Svíčková Wellington. Pečená hovězí svíčková z mladého býka v listovém těstě se směsí z cibulky, hub a bylinek. Rauty Svíčková Wellington Pečená hovězí svíčková z mladého býka v listovém těstě se směsí z cibulky, hub a bylinek. Bramboráčky Tradiční staročeské bramboráčky s majoránkou a česnekem. Pečené brambory

Více

POLEDNÍ MENU podáváme denně pondělí - pátek od 11:30 do 14:30 hod.

POLEDNÍ MENU podáváme denně pondělí - pátek od 11:30 do 14:30 hod. Pondělí 6. ledna Čočková polévka Hovězí námořnické maso, servírované s domácími špeclemi Husarská roláda, podávaná se štouchanými brambory Tagliatelle s uzeným lososem, sušenými rajčaty a smetanou 109

Více

B: Úterý POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Středa POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Čtvrtek POLÉVKA: II.večeře D:9 A:

B: Úterý POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Středa POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Čtvrtek POLÉVKA: II.večeře D:9 A: DOMOV PRO SENIORY Srpen U Barborky 1 - Rožďalovice 1.8. - 3.8. 2014 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Pondělí POLÉVK II.večeře D:9 Úterý POLÉVK II.večeře D:9 Středa POLÉVK

Více

Polévky Hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi 25,- Francouzská cibulačka se sýrovými krutony 25,-

Polévky Hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi 25,- Francouzská cibulačka se sýrovými krutony 25,- Polední menu 2.9.2013 - pondělí Hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi 25,- Francouzská cibulačka se sýrovými krutony 25,- 250 g Pečené kuřecí stehno, žampiónová omáčka 70,- 150 g Maďarský hovězí guláš

Více

Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.

Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II. Pondělí Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Září Úterý Čaj, hermelínová Rohlík Polévka:

Více

Hodnocení jídelního lístku

Hodnocení jídelního lístku Hodnocení jídelního lístku Dodavatel jídelního lístku: Základní škola Zlín, Štefánikova 2514, příspěvková organizace Štefánikova 2514, 761 15 Zlín Školní jídelna, Hradská 5189, 76001 Zlín 1 Jídelní lístek

Více

Konference Semináře Firemní akce

Konference Semináře Firemní akce Konference Semináře Firemní akce Orea Resort Devět Skal*** Vysočina Žďárské vrchy Lokalita Hotel byl postaven vedle původního turistického hotelu pana Chocholáče - dnes zrekonstruovaná Milovská restaurace.

Více

OBĚDOVÉ MENU 11.00-14.00 hod. 2.4. 30.4.2012 RESTAURACE IRIS Česká u Brna www.bufetvesmir.cz

OBĚDOVÉ MENU 11.00-14.00 hod. 2.4. 30.4.2012 RESTAURACE IRIS Česká u Brna www.bufetvesmir.cz OBĚDOVÉ MENU 11.00-14.00 hod. 2.4. 30.4.2012 RESTAURACE IRIS Česká u Brna www.bufetvesmir.cz Pondělí 2.4. Bramboračka s anglickou slaninou a krustou 1/Halušky se zelím a uzeným masem 2/Vepřový plátek na

Více

Gastro speciality na objednávku

Gastro speciality na objednávku Gastro speciality na objednávku Grilované sele (20-30 kg) (1,10) (chléb, okurek, křen, hořčice) objednávka 7 dní předem Pečená kačena - pro 4 osoby (1,3,7) (předkrm, 2 druhy zelí, 3 druhy knedlíků, dezert,

Více

Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015

Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015 Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015 Datum dieta o b ě d Pondělí Zelňačka s uzeninou / polévka hašé 5.10. N,D9 Masová směs, rýže D2,9/2 Masová směs, rýže Úterý Polévka z drůbežích drobů

Více

Jídelníček na týden od : 7. září do : 13. září 2015

Jídelníček na týden od : 7. září do : 13. září 2015 Jídelníček na týden od : 7. září do : 13. září 2015 Pondělí Šlehaný tvaroh s pažitkou Hovězí polévka s masem a celestýnskými nudlemi Mléko Kaše ovesná, mléko 7.9. ovoce 1 N,D9 Kuřecí směs, rýže Pečivo,

Více

Myslivecká restaurace - Vila Háj Třeština u Mohelnice

Myslivecká restaurace - Vila Háj Třeština u Mohelnice Studené předkrmy 0,33l Sklenička zvěřinové paštiky podávaná s chlebem (pro 2 aţ 3 osoby) (dle denní nabídky) 100g Obloţený talíř (50g eidam, 50g dušená šunka) Polévky 0,33l Myslivecká česnečka se sýrem

Více

Chuťovky k pivečku. Polévky

Chuťovky k pivečku. Polévky Chuťovky k pivečku 1ks Nakládaný hermelín podle Máry, pečivo 55,- 2ks Domácí pikantní utopenec, pečivo 50,- 200g Pivní sláma s česnekem 55,- 100g Masová topinka sypaná sýrem 75,- 1ks Nivová koule 9,- 70g

Více

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina

hotel Fantazie hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina 1 hotel Fantazie Riegrova 6, Chotěboř, Vysočina Umístění hotelu 2 Českomoravská vrchovina Vysočina podhůří Železných hor na okraji chráněného krajinného území údolí řeky Doubravy okraj města Chotěboře

Více

Pěšárně Restauraci a Vinárně

Pěšárně Restauraci a Vinárně Vážení zákazníci, dovolte, abychom Vás přivítali v naší Pěšárně Restauraci a Vinárně a nabídli Vám to nejlepší z české a moravské rybí a zvěřinové kuchyně, vždy s nabídkou doporučeného znovínského vína.

Více

S t á l ý j í d e l n í l í s t e k

S t á l ý j í d e l n í l í s t e k Studené předkrmy 0001 50 g Šunková rolka s křenovou šlehačkou 46,00 0002 130 g Utopenec s cibulí 40,00 0004 120 g Rajče plněné kuřecím křenem 49,00 0012 50 g Broskev s kuřecím masem na salátu 49,00 0007

Více

23. 3. - 27. 3. 2015

23. 3. - 27. 3. 2015 2. 3. - 6. 3. 2015 Polévka hovězí s kapustičkami 9 1.Podžárka po bělorusku, dušená rýže 1, 3, 8, 2.Pizza 4 druhů sýra 1, 7 3.Kroupový salát se zeleninou, pečivo 1, 3, 8, 11, Polévka hrstková 1, 9, 1.Pečené

Více

Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět práce... 6 Anglický jazyk... 7 Německý jazyk...

Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět práce... 6 Anglický jazyk... 7 Německý jazyk... U Krbu 45/521, Praha 10 Malešice Školní rok: 2014/2015 Obor: 65-51-H/01 Kuchař číšník (ŠVP Číšník) Obsah Technika odbytu... 2 Odborný výcvik... 3 Nauka o nápojích a potravinách... 4 Ekonomika... 5 Svět

Více

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015

JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 JÍDELNÍČEK DUBEN 2015 1.4. ST * Hrachová polévka s majoránkou 2. Smažený kuřecí řízek s plátkem citrónu podávaný s tymiánovou bramborovou kaší 5. / GF, DF, V/ hrachová s majoránkou Lečo s bramborem z páry*cibule*rajče*paprika*vejce*brambory*sůl*olivový

Více

ÚTERÝ STŘEDA. Smažený sýrový oválek, vařené brambory, česnekový dip, porce rajčete

ÚTERÝ STŘEDA. Smažený sýrový oválek, vařené brambory, česnekový dip, porce rajčete Ol J Í D E L N Í L Í S T E K od 1. - 3.10.2014 Ol Fazolová Znojemský guláš, knedlík Vepřové balenky se sýrem, bramborová kaše, rajčatový salát Krupicová kaše s čokoládou, kompot Zahradnická Mexické vepřové

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

100 g Nakládaný hermelín 50,- Kč. 100 g Nakládaný utopenec 28,- Kč. 150 g Gothajský salám s cibulí a octem 43,- Kč

100 g Nakládaný hermelín 50,- Kč. 100 g Nakládaný utopenec 28,- Kč. 150 g Gothajský salám s cibulí a octem 43,- Kč Studené předkrmy: 100 g Nakládaný hermelín 50,- Kč 100 g Nakládaný utopenec 28,- Kč 150 g Gothajský salám s cibulí a octem 43,- Kč 120 g Tatarský biftek, 4 ks topinek 175,- Kč (vejce pouze na přání zákazníka)

Více

Minutky restaurace : Ryby :

Minutky restaurace : Ryby : Studené předkrmy : 60 g Nakládaný kozí sýr v olivovém oleji s paprikou, česnekem a bylinkami podávaný s rozpečenou bagetkou 59,- 60 g Matjesy ala losos ložené na jablečném salátku s cibulí, zdobené kapary

Více

Vyhodnocení dotazníků Spokojenosti se stravováním v ŠJ

Vyhodnocení dotazníků Spokojenosti se stravováním v ŠJ Vyhodnocení dotazníků Spokojenosti se stravováním v ŠJ V měsíci květnu 2010 byl mezi žáky, studenty a zaměstnanci škol, pro které je poskytováno stravování proveden průzkum spokojenosti. Metoda průzkumu

Více

duben 2015 týden 1.4. až 5.4.

duben 2015 týden 1.4. až 5.4. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: Chléb, pomazánka se sardinek a sýru, zelenina ( 01, 04, 07 ) Polévka: Dršťková ( 01, 09 ) - / z hlívy ústřičné / Hlavní jídlo: Rýžová kaše sypaná čokoládou,

Více

MULTIŽÁNROVÝ KULTURNÍ FESTIVAL FESTIVAL, který kulturně a společensky spojí celou Vysočinu. Je to multižánrové setkání měst a obyvatel Kraje Vysočina. S přesahem do celé České republiky. 2 FESTIVAL, který

Více

Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS

Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS Informace a fotografie jsou ke stažení na adrese www.grilmanie.cz v sekci PRESS GLOBUS GRILMÁNIE 2009 ZAHAJUJE GRILOVACÍ SEZÓNU! - Hudebním hostem bude Michal David - Mezinárodního finále v Praze se zúčastní

Více

Studené předkrmy. 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,-

Studené předkrmy. 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,- Studené předkrmy 50 g Parmská šunka se žlutým melounem a toastem 79,- 50 g Šunkové kornoutky s křenem a šlehačkou 55,- 100 g Mozarella s rajčaty a bazalkou, toast 75,- 50 g Carpaccio s hoblinkami parmazánu

Více

HODNOCENÍ KVALITY STRAVOVÁNÍ v Domově pro seniory Lidická 189, Strakonice v roce 2013 ZAMĚSTNANCI A UŽIVATELI SLUŽEB PEČOVATELSKÉ SLUŽBY

HODNOCENÍ KVALITY STRAVOVÁNÍ v Domově pro seniory Lidická 189, Strakonice v roce 2013 ZAMĚSTNANCI A UŽIVATELI SLUŽEB PEČOVATELSKÉ SLUŽBY HODNOCENÍ KVALITY STRAVOVÁNÍ v Domově pro seniory Lidická 189, Strakonice v roce 2013 ZAMĚSTNANCI A UŽIVATELI SLUŽEB PEČOVATELSKÉ SLUŽBY V květnu 2013 probíhala v DS Lidická anketa na kvalitu stravování,

Více

vám chceme upřímně poděkovat za podporu čtvrtého ročníku APETIT FESTIVALU, který se konal ve dnech 17. - 18. 5. 2014 v Plzni v areálu OC Plzeň Plaza.

vám chceme upřímně poděkovat za podporu čtvrtého ročníku APETIT FESTIVALU, který se konal ve dnech 17. - 18. 5. 2014 v Plzni v areálu OC Plzeň Plaza. Jménem pořadatelských agentur Pigs Production s r.o. a Motor AG s.r.o. vám chceme upřímně poděkovat za podporu čtvrtého ročníku APETIT FESTIVALU, který se konal ve dnech 17. - 18. 5. 2014 v Plzni v areálu

Více

Něco na zub k pivu. Speciality. Pokrmy z vepřového masa. 80g Carpaccio 119,- tence krájená hovězí svíčková s olivovým olejem, parmezánem a rukolou

Něco na zub k pivu. Speciality. Pokrmy z vepřového masa. 80g Carpaccio 119,- tence krájená hovězí svíčková s olivovým olejem, parmezánem a rukolou Něco na zub k pivu 80g Carpaccio 119,- tence krájená hovězí svíčková s olivovým olejem, parmezánem a rukolou 150g Ďábelská topinka 89,- s pikantní masovou směsí, zeleninou a sýrem 150g Topinka s tvarůžky

Více

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony)

15. 300g Caesar salát 139,- (římský salát, kuřecí maso, parmazán, ančovičkový dresink, krutony) Předkrmy 1. 100g Tataráček z lososa na listovém salátu, toustový chléb 92,- 2. 100g Domácí paštika na brusinkovém soté s konfitovaným pomerančem 79,- a omáčkou z červeného vína, pečivo 3. 100g Na plátky

Více

150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,-

150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,- Apetizéry 150g Cuketový salátek s grilovaným hermelínem, toast 99,- 1ks Šunková rolka s křenovou šlehačkou 40,- 150g Grilovaný balkánský sýr balený v parmské šunce, toast 95,- 100g Tatarský biftek, 3ks

Více

Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00

Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00 JÍDELNÍ LÍSTEK POLÉVKY Vývar s masem a nudlemi 32,00 Česneková se šunkou a sýrem 32,00 Dle denního menu 32,00 PŘEDKRMY TATARÁKY Hovězí tatarák 150g 215,00 čerstvě připravený, namíchaný a podáváme se čtyřmi

Více

od 14.9.2015 do 18.9.2015

od 14.9.2015 do 18.9.2015 od 14.9.2015 do 18.9.2015 Pondělí 14.9.2015 Polévka ZELENINOVÁ S RÝŽÍ obsahuje al.: 01,03,07,09 Oběd 1 ČUFTY V RAJSKÉ OMÁČCE, TĚSTOVINY obsahuje al.: 01,03,07,09 Oběd 2 ZELENINOVÉ PLACIČKY, BRAMBOROVÁ

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 02.03.2015 do 06.03.2015

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 02.03.2015 do 06.03.2015 Od 02.03.2015 do 06.03.2015 Pomazánka z tuňáka, bílý chléb, ovocný čaj(1-pšenice,3,4) 02.03. Polévka cizrnová s brokolicí (1-pšenice) Ovoce 1. Vepřové výpečky, bramborové knedlíky, dušený špenát(1-pšenice,3)

Více

Restaurace Altány Kampa

Restaurace Altány Kampa Restaurace Altány Kampa Nabídka pro cestovní kanceláře Aktualizováno v únoru 2014 Prostory restaurace a lokace v centru Prahy jsou ideální pro cestovní agentury. Naše restaurace se nachází 300m od Karlova

Více

Vitá Vás team Nová Amerika

Vitá Vás team Nová Amerika Vitá Vás team Nová Amerika Vize naší restaurace je, že si vyrábíme od chleba, bílého pečiva, piadin, přes těstoviny, paštiky, marmelády, zmrzliny, omáčky, nachos, müsli, gnocchi a mnohem více K vaření

Více

Minutky z kuřecího masa

Minutky z kuřecího masa Předkrmy 80 g Tyrolská šunka s cherry rajčátkem, rukolou a toastem 89,- 80 g Paleta evropských sýrů podávaná s ořechy 89,- Polévky 0,33 l Polévka dle denní nabídky 26,- 0,33 l Silný hovězí vývar s kousky

Více

SEZNAM ALERGENŮ JE UVEDEN NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH ŠKOLY,V JÍDELNÍM LÍSTKU JSOU ALERGENY UVEDENÉ ZA NÁZVEM JÍDLA ČÍSLEM.

SEZNAM ALERGENŮ JE UVEDEN NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH ŠKOLY,V JÍDELNÍM LÍSTKU JSOU ALERGENY UVEDENÉ ZA NÁZVEM JÍDLA ČÍSLEM. Dne. prosince 204 nabývá účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 69/20 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Podle něho se musí každý DATUM : 0 / 06 / 205 PONDĚLÍ POLÉVKA :

Více

Nářezové salámy Globus

Nářezové salámy Globus Nářezové salámy Globus Řeznictví Dobroty z našeho řeznictví Vám vždy zavoní... Na svačinu nebo na výlet i na pohoštění návštěvy Na čerstvost máme vlastní recept Ano, na čerstvost a kvalitu máme opravdu

Více

Plaťte jen při předložení pokladního dokladu

Plaťte jen při předložení pokladního dokladu Studený předkrm 100g Šunková rolka s křenovou šlehačkou, toast 39 Kč (šunka, křen, šlehačka) 100g Rajče s mozzarellou,bazalka s olivovým přelivem, toast 45 Kč 100g Sýrový talíř, toast 39 Kč (uzený sýr,

Více

1. Účel Účelem vnitřního předpisu je stanovení pravidel pro zajištění stravy, přihlašování a odhlašování stravy a hlášení pobytu mimo zařízení.

1. Účel Účelem vnitřního předpisu je stanovení pravidel pro zajištění stravy, přihlašování a odhlašování stravy a hlášení pobytu mimo zařízení. Zpracoval/a: Barbora Plandorová, zásobovačka, Markéta Musilová, DiS., nutriční terapeutka, Mgr. Miriam Kotrlová, sociální pracovnice Podpis: A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY UŽIVATELŮ SLUŽBY Schválil/a: Ing. Petr

Více

Seminář pro 10 osob gastronomické služby (ceny jsou uvedeny bez DPH)

Seminář pro 10 osob gastronomické služby (ceny jsou uvedeny bez DPH) PARKHOTEL Privat hotel - Veslařská 250, 637 00 Brno, tel: + 420 543236350, fax: + 420 543235191 Seminář pro 10 osob gastronomické služby (ceny jsou uvedeny bez DPH) Výběr z coffee breaků Coffee break jednoduchý

Více

Více možností. Přihlásit

Více možností. Přihlásit 1 z 7 10.7.2013 12:47 Více možností Přihlásit Kam pojedete? Praha Střední Čechy Jižní Čechy Šumava Plzeňsko a Český les Západočeské lázně Severozápadní Čechy Českolipsko a Jizerské hory Český ráj Krkonoše

Více

Pol. vločková, maďarský perkelt, těstoviny. Pol. nudlová, vepřová plněná kapsa, brambory, salát

Pol. vločková, maďarský perkelt, těstoviny. Pol. nudlová, vepřová plněná kapsa, brambory, salát 1. 6. 2. 6. 3. 6. 4. 6. 5. 6. 6. 6. 7. 6. od 1. 6. do 7. 6. A - 3, 2 Pol. dršťková/gulášová dietní, jablečný závin, ovoce Pol. kulajda, cikánská pečeně, těstoviny PÁ B - 2, Pol. miliónová, pečená krkovice,

Více

Studené předkrmy. Chuťovky, předkrmy a něco dobrého k pivu

Studené předkrmy. Chuťovky, předkrmy a něco dobrého k pivu Studené předkrmy 50g Šunkový kornoutek plněný křenem a šlehačkou 55,- 1ks Avokádo plněné lehkým kuřecím salátem 75,- 80g Jemný tartar z lososa s limetkou a toastem 95,- 80g Carpaccio z pravé svíčkové s

Více

100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,-

100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,- Studené předkrmy 100g Hruška s nivou 38,- 100g Šunkový a sýrový kornout plněný žampiónovým salátem 38,- 50g Tatarák z lososa 48,- 150g Krevetový koktejl s citronem, 52,- 50g Salát Caprese s parmskou šunkou

Více

Studené předkrmy. Teplé předkrmy. Saláty. Chuťovky. Polévky. Bezmasá jídla

Studené předkrmy. Teplé předkrmy. Saláty. Chuťovky. Polévky. Bezmasá jídla Studené předkrmy 120g Domácí srnčí paštika s brusinkami, chléb 75,- 100g Uzený pstruh s lehkým bramborovým salátem 75,- Teplé předkrmy 120g Husí játra po myslivecku, česneková topinka 75,- Vaječná omeleta

Více

Jídelní lístek. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní Čáslav, příspěvková organizace

Jídelní lístek. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní Čáslav, příspěvková organizace 1.6.2015 2.6.2015 3.6.2015 4.6.2015 5.6.2015 Snídaně Džem, med, máslo, pečivo, čaj Polévka Slepičí s těstovinou Oběd 1 Čevabčiči, brambory, hořčice, cibule Oběd 2 Rizoto pražského uzenáře Večeře Gulášová

Více

Hotová jídla: Krahulecký guláš, houskový knedlík. 69,- Pečená vepřová plec, bramborový knedlík, zelí. 69,- Tyto nabídky s polévkou..

Hotová jídla: Krahulecký guláš, houskový knedlík. 69,- Pečená vepřová plec, bramborový knedlík, zelí. 69,- Tyto nabídky s polévkou.. Hotová jídla: Krahulecký guláš, houskový knedlík. 69,- Tyto nabídky s polévkou.. Pečená vepřová plec, bramborový knedlík, zelí. 69,- 85,- Svíčková pečeně, houskový knedlík.. 79,- Tato nabídka s polévkou.

Více

D U B E N D U B E N D U B E N

D U B E N D U B E N D U B E N DATUM : 27 / 04 / 2015 PONDĚLÍ DATUM : 28 / 04 / 2015 ÚTERÝ DATUM : 29 / 04 / 2015 STŘEDA DATUM : 30 / 04 / 2015 ČTVRTEK -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Menu Něco k pivu a vínu

Menu Něco k pivu a vínu Něco k pivu a vínu 2 ks Čerstvý chléb s kachním sádlem a masem, sypaný pórkem, okurka 39,-Kč 1 ks Domácí utopenec s okurkou a feferonkou 39,-Kč 150g Bavorské grilované klobásky s hořčicí a křenem 150g

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK. RESTAURACE OBZOR 22.7.2013 Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu

JÍDELNÍ LÍSTEK. RESTAURACE OBZOR 22.7.2013 Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu Předkrmy a chuťovky k vínu a pivu 1 ks Utopenec s cibulí, chléb 34,- 100g Nakládaný hermelín, chléb 59,- 100g Syrečky s hořčicí a feferonkou, chléb 59,- 100g Třená niva, 3ks opečený toustový chléb 59,-

Více

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12)

Studené předkrmy. 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) Studené předkrmy 50 g Domácí zvěřinová paštika 55,- s brusinkovou omáčkou a opečeným toastem (alergeny obsažené v pokrmu: 1, 3, 7, 12) 50 g Šunkový závitek 45,- se štýrským křenem a šlehačkou 50 g Prosciutto

Více

juniorský maraton Věrnostní program pro pedagogy www.runczech.com/jmc

juniorský maraton Věrnostní program pro pedagogy www.runczech.com/jmc Věrnostní program pro pedagogy juniorský maraton 2015 30. 3. Plzeň 31. 3. České Budějovice 7. 4. Karlovy Vary 8. 4. Ústí nad Labem 9. 4. Pardubice & Hradec Králové 13. 4. Brno 14. 4. Zlín 15. 4. Olomouc

Více

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje

snídaně Chléb (100 g) se sýrem, šunkou, zeleninová obloha, hrnek čaje Atlas p rcí Právě se vám do rukou dostává brožurka nazvaná Atlas porcí. Jde o soubor fotografií jídel normálních porcí, které konzumuje průměrný zdravý člověk. K vytvoření této brožurky nás vedlo zjištění,

Více

Jídelní lístek. Speciality bowlingu U Solného pramene

Jídelní lístek. Speciality bowlingu U Solného pramene Jídelní lístek Speciality bowlingu U Solného pramene 150 g Vepřová líčka s bramborovým pyré a grilovanou sezónní zeleninou ( alergeny lepek pšenice, mléčné výrobky, celer, oxid siřičitý ) 400 g Pečené

Více

70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu)

70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu) Studené předkrmy 70 g Carpaccio (dekorované sušenými rajčátky a hoblinkami parmazánu) 169, 100 g Mozzarella Caprese 99, 80 g Prosciutto Crudo con Melone (dekorované černými olivami) 50 g Uzený losos na

Více

Den Polévka 1.jídlo 2.jídlo Dieta č 2 1,7,9 1,3,7 1,3,7 1 1,3,9 1,3,7,9,10 1,3,7 9 1,7 1,3,7 1,3,7 1,3,7, 1,9 1,3,7 1,7 1

Den Polévka 1.jídlo 2.jídlo Dieta č 2 1,7,9 1,3,7 1,3,7 1 1,3,9 1,3,7,9,10 1,3,7 9 1,7 1,3,7 1,3,7 1,3,7, 1,9 1,3,7 1,7 1 29.6. 30.6. 1.7. 2.7. 3.7. 4.7. 5.7. Čočková,9 1 Bramborová 1,9 1 Hovězí vývar s nudlemi 1,3,9,9,10 9 Květáková, Trdelná 1,9 1 Hovězí vývar s nudlemi 1,3,9 Zapečené těstoviny s uzeným masem a uzeninou,

Více

Nově prodej stáčených moravský zemských vín

Nově prodej stáčených moravský zemských vín Nově prodej stáčených moravský zemských vín Tento týden nabízíme: 1) Veltlínské zelené 2) Svatovavřinecké /SV/ 3) Frankovka rosé Nejpěstovanější odrůda révy vinné na Moravě a královská odrůda Dolního Rakouska

Více

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com

Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU. Eva Peršinová 2015 www.vitarianstyle.com Video č. 3 JAK ZAČÍT S ŽIVOU STRAVOU 1 Krásný den Jmenuji se Eva Peršinová a vítám vás na webových stránkách www.vitarianstyle.com. Pojďme se nyní podívat na třetí video s názvem: Jak na to, v podstatě

Více

ČTENÍ NEJMENŠÍM V pondělí 26. 3. 2012 navštívili žáci třídy 5.A s paní učitelkou Hanou Houškovou MŠ v Mechové ulici, kde v rámci Měsíce knihy zábavnou formou seznámili budoucí prvňáčky se známými i méně

Více

STÁLÉ MENU. 0,33l Hovězí vývar s nudlemi 25,00 Kč 0,33l Česnečka se sýrem a opečeným chlebem 30,00 Kč

STÁLÉ MENU. 0,33l Hovězí vývar s nudlemi 25,00 Kč 0,33l Česnečka se sýrem a opečeným chlebem 30,00 Kč STÁLÉ MENU Polévky: 0,33l Hovězí vývar s nudlemi 0,33l Česnečka se sýrem a opečeným chlebem 30,00 Kč Dle denní nabídky Hotová jídla: 150g Moravský vrabec, bramborový špalíček, zelí 88,00 Kč 100g Ďábelská

Více

III. Ol ČTVRTEK Polévka: Bramborová I. Vepřová krkovička na žampionech, vařené brambory, okurkový salát PÁTEK

III. Ol ČTVRTEK Polévka: Bramborová I. Vepřová krkovička na žampionech, vařené brambory, okurkový salát PÁTEK J Í D E L N Í L Í S T E K od 1. - 5.9.2014 Hovězí vývar se zeleninou a těstovinami Přírodní vepřová kotleta, vařené brambory, míchaný zeleninový salát Ol Žampionová Srbské rizoto syp.sýrem, steril.okurek

Více

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,-

100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- Předkrmy 100 g Tatarský biftek z pravé hovězí svíčkové s česnekovými topinkami 160,- 60 g Kuřecí prso pečené v panchettě se salátem tzatziky a česnekovou bagetou 62,- 80 g Tatarský biftek z lososa s kopečkem

Více

Zámek Niměřice. conference wedding relax

Zámek Niměřice. conference wedding relax Zámek Niměřice conference wedding relax Konferenční prostory v areálu zámku Niměřice jsou ideálním místem pro uspořádání vašich školení, konferencí či teambuildingů. Zámek Niměřice disponuje ubytovací

Více

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Vás vítá

UHERSKÉ HRADIŠTĚ Vás vítá UHERSKÉ HRADIŠTĚ Vás vítá Rádi pro Vás připravíme: rauty, oslavy, svatby, firemní večírky, maturitní večírky. Vaříme denně : pondělí čtvrtek od 11.00 do 21.00 hod. pátek sobota od 11.00 do 21.30 hod. neděle

Více

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.10.2015 do 03.10.2015

Základní škola a Mateřská škola Lišov ŠKOLNÍ JÍDELNA NOVÁ 611, 373 72 LIŠOV 387994489 JÍDELNÍČEK. Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Od 01.10.2015 do 03.10.2015 Pomazánka s jarní cibulkou, rohlík, ovocný čaj(1,7) 01.10 Polévka pohanková se zeleninou 1. Rizoto s vepřovým masem a fazolemi adzuki 2. Lívanečky s marmeládou a tvarohem(1,3,7)

Více

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Česká 1175, 377 01 Jindřichův Hradec II, IČO 750 111 91, ČSOB 220196017/0300 SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ Česká 1175, 377 01 Jindřichův Hradec II, Česká republika DOTAZNÍK

Více

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst.

Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Znáte postavičky, které jsou schované ve spojovačkách? O prázdninách byste si o nich mohli něco přečíst. Ještě a pár dnů a přijde změna. Konečně tu budou Tajenka 1) Nejlepší přítel člověka je...? 2) Co

Více

Zápis ze setkání zástupců MAS Orlicko a veřejnosti

Zápis ze setkání zástupců MAS Orlicko a veřejnosti Zápis ze setkání zástupců MAS Orlicko a veřejnosti Místo konání: Ústí nad Orlicí, Dolní Čermná, Žamberk Dne: 22. 4., 23. 4., 25. 4. 2014 Účastníci: zástupci MAS Orlicko a veřejnost Ve dnech 22. 4., 23.

Více

(KAMADET V CHILLI PAPRIČKÁCH, KAMADET V ČERNÉM PEPŘI, BALKÁNSKÝ SÝR PROVENSÁL) 100 gr HOVĚZÍ TATARÁK S OMÁČKOU Z PAPRIČEK JALLAPEŇOS 110,- Kč

(KAMADET V CHILLI PAPRIČKÁCH, KAMADET V ČERNÉM PEPŘI, BALKÁNSKÝ SÝR PROVENSÁL) 100 gr HOVĚZÍ TATARÁK S OMÁČKOU Z PAPRIČEK JALLAPEŇOS 110,- Kč STUDENÉ PŘEDKRMY 70 gr DOMÁCÍ PAŠTIKA S JÁTRY A COGNACEM PEČENÁ VE SLANINĚ S VINNÝM ŽELÉ 70,- Kč 100 gr KRÁJENÁ SUŠENÁ KLOBÁSA 65,- Kč 100 gr VÝBĚR ZAUZENÝCH SÝRŮ 48,- Kč (S OLIVAMI, S VLAŠSKÝMI OŘECHY,

Více

Studené předkrmy 50g Krabí koktejl (ananas, jablko, celer, majonéza) 48,- Kč

Studené předkrmy 50g Krabí koktejl (ananas, jablko, celer, majonéza) 48,- Kč Studené předkrmy 50g Krabí koktejl (ananas, jablko, celer, majonéza) 48,- Kč 50g 50g Kuřecí koktejl (mrkev, jablko, mandarinky, kys. Smetana) Kuřecí salát (kuřecí maso, hrášek, kukuřice, kapie, majonéza)

Více

BUSINESS LUNCH MENU. POLÉVKY Hovězí vývar se zeleninovými noky Bramborová polévka s medvědím česnekem Krém z červené řepy se smetanou

BUSINESS LUNCH MENU. POLÉVKY Hovězí vývar se zeleninovými noky Bramborová polévka s medvědím česnekem Krém z červené řepy se smetanou Pondělí 22. září Hovězí vývar se zeleninovými noky Bramborová polévka s medvědím česnekem Kuře pečené po srbsku s dušenou rýží Hovězí vařené zadní s křenovou omáčkou a houskovým knedlíkem Křupavý salát

Více

R O Z P I S. Společná ustanovení

R O Z P I S. Společná ustanovení R O Z P I S 3. a 4. závodu Českého poháru štafet 2012, 3. a 4. závodu České ligy klubů 2012, 2. závod Hanáckého žebříčku štafet a oblastní mistrovství HO štafet pro kategorie D18, D21, H18, H21 (sobota),

Více

Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně. Destinační agentura Krušné hory, o. p. s.

Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně. Destinační agentura Krušné hory, o. p. s. Jak se naučná stezka doplňuje s nabídkou pro turisty na české straně Destinační agentura Krušné hory, o. p. s. Proč navštívit plavební kanál a jeho okolí? Přehrada Fláje Dřevěný kostel v Českém Jiřetíně

Více

Den Polévka 1.jídlo 2.jídlo Dieta č 2 1,7,9 1 1,3,7 1 1,3,9 1,3,7 1,9 9. brambory 1,3,9 1,3 1 1,4,7 1,3,7,9 1,3,7,9 1,3,7 1,3,7,9 1 1,3,7 1 1,3,9

Den Polévka 1.jídlo 2.jídlo Dieta č 2 1,7,9 1 1,3,7 1 1,3,9 1,3,7 1,9 9. brambory 1,3,9 1,3 1 1,4,7 1,3,7,9 1,3,7,9 1,3,7 1,3,7,9 1 1,3,7 1 1,3,9 3.8. Vepřová pečeně na houbách, Buchtičky s krémem Pečené kuře, bramborová kaše 4.8. 5.8. 6.8. 7.8. 8.8. 9.8. 1,7,9 1 1,3,7 1 Krupicová 1,3,9 1,3,7 1,9 9 1,3,9 1,3 1 1,4,7 Zeleninová s vejci,9 1,3,7 1,3,7,9

Více

Kompletní sortiment. pro gastronomii a maloobchod. Mražené zeleninové směsi Mražená zelenina jednodruhová Polotovary Kečup a tatarská omáčka

Kompletní sortiment. pro gastronomii a maloobchod. Mražené zeleninové směsi Mražená zelenina jednodruhová Polotovary Kečup a tatarská omáčka Kompletní sortiment pro gastronomii a maloobchod Mražené zeleninové směsi Mražená zelenina jednodruhová Polotovary Kečup a tatarská omáčka Značka špičkové kvality pro gastronomii Díky dlouholeté spolupráci

Více

Golden Tour Pardubice 2014

Golden Tour Pardubice 2014 2014 spojte příjemné s užitečným udělejte něco pro své zaměstnance zviditelněte svou společnost dejte vzniknout novým obchodním kontaktům zapojte se do nejvýznamnějšího projektu svého druhu ve střední

Více

DĚTSKÉ MENU PRO VAŠE RATOLESTI PORCE PRO OPRAVDOVÉ JEDLÍKY

DĚTSKÉ MENU PRO VAŠE RATOLESTI PORCE PRO OPRAVDOVÉ JEDLÍKY DĚTSKÉ MENU PRO VAŠE RATOLESTI 1.TĚSTOVINY VODNÍKA ČESÍLKA 250g těstoviny s kuřecím masem a špenátovo-sýrovou omáčkou 2.TĚSTOVINY HARRYHO POTTERA 250g těstoviny s tajnou směsí kuřecí masa a bylinek sypané

Více

Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420

Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420 Výsledky dotazníkového šetření k Integrované strategii 2014 2020 pro území MAS Valašsko Horní Vsacko Počet obcí: 8 Celkový počet odpovědí: 420 1. Název obce Vašeho bydliště: Velké Karlovice 65 15% Karolinka

Více

0,3 l Hovězí s knedlíčky 29, 0,3 l Česneková s uzeninou a sýrem 32, 0,3 l Studená jahodová, zdobená smetanou 35,

0,3 l Hovězí s knedlíčky 29, 0,3 l Česneková s uzeninou a sýrem 32, 0,3 l Studená jahodová, zdobená smetanou 35, JÍDELNÍ LÍSTEK Studené předkrmy 100 g Mozzarella s rajčaty, balzamo-olivovým zástřikem a pestem 75, 75 g Parmská šunka s ovocným přelivem 74, 50 g Selský salátek s uzenou krkovičkou 64, (brambory, cibule,

Více

Svatební a slavnostní Menu a rauty 2014/ Centrum Oslav a Cateringu Předotice

Svatební a slavnostní Menu a rauty 2014/ Centrum Oslav a Cateringu Předotice Vážení snoubenci. Pokud zavzpomínáte na kteroukoliv svatbu, kterou jste v minulosti navštívili, určitě první, na co si vzpomenete,bude jídlo. Když vidíte foto svatební tabule, vždy si řeknete, jaká to

Více

Velikonoční soustředění 2015

Velikonoční soustředění 2015 Velikonoční soustředění 2015 Obecné informace Datum: čtvrtek 2. dubna pondělí 6. dubna 2015 Ubytování: Stravování: Vybavení: Cena: Poznámky: Info: Proseč, turistická ubytovna Toulovec (GPS: 49 48'29.732"N,

Více

1. Definice a charakteristika rautu

1. Definice a charakteristika rautu KURZ ČÍŠNÍK - BARMAN -PŘÍPRAVA RAUTŮ 1. Definice a charakteristika rautu RAUT je druh slavnostní hostiny Rauty mohou býr klasické (pouhé pohoštění), obchodní nebo reklamní (atraktivní prostředí, nezvyklý

Více

Co chutná dětem. Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol

Co chutná dětem. Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Co chutná dětem Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol Agentura J.L.M. X/2011 Výsledky průzkumu mezi žáky základních škol v rámci osvětové akce Obezita není náhoda Cílem průzkumu, který proběhl mezi

Více

Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 Ajeto FIRMA ROKU 2014

Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 Ajeto FIRMA ROKU 2014 Restaurace AJETO Ajeto FIRMA ROKU 2014 PŘEDKRMY 80g 80g 100g CARPACCIO AJETO marinované plátky svíčkové v bylinkách, olivový olej, hobliny parmazánu, balsamico Rozpečený kozí sýr s ořechy a medovou zálivkou,

Více