Texty k Betlémskému světlu 2015 Obsah

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Texty k Betlémskému světlu 2015 Obsah"

Transkript

1 Texty k Betlémskému světlu 2015 Obsah Texty k Betlémskému světlu Betlémské světlo let v ČR průvodní slovo...2 Betlémské světlo 2015 všeobecné informace...3 Návod nejen pro skauty... 4 Upozornění:... 4 Náměty k Betlémskému světlu... 5 Historie... 7 Slovo na cestu... 7 Neberte dětem Vánoce... 8

2 Betlémské světlo let v ČR průvodní slovo Již 26 let přináší brněnští skauti v době Váno Betlémské světlo do České republiky. Tato novodobá tradice se za čtvrt století stala výraznou součástí slavení Vánočních svátků v mnoha rodinách a přináší mnoho radosti jak kurýrům, kteří světlo roznášejí, tak i příjemcům. Jak se již stalo tradicí, BS je v dnešní době světlým bodem v záplavě negativně laděných zpráv. V letošním roce je toto pozitivní vyznění zvláště důležité. Šíření Betlémského světla nám umožňuje lépe a jednodušeji si uvědomovat priority našeho života a zároveň snadno rozdávat radost a šířit poselství pokoje a míru. Jsme rádi, že BS pomáhá přinášet do našich domovů radost a usnadňuje lidem tuto radost dávat dál. Předávání BS, jako symbolu naděje, naděje které byla, je a bude zadarmo, dostupná pro všechny, je v době přehnané komercializace ostrůvek pohody, který umožňuje nám všem jednoduše dávat radost a uvědomovat si, že malé radosti byť i jen krátké návštěvy jsou mnohdy více, než velké, drahé dary. Radost spojená s předáváním ať již formou návštěvy, nebo místní akce a samozřejmě udržováním nezhasnutého plamínku nenahraditelná a nesdělitelná. Vedení rakouská nadace Světlo ve tmě, ani ORF, zajisté netušilo, jak skauti světlo z Betléma rozšíří a jaký to bude mít dopad na slavení Vánoc. Vždyť dosah a rozšíření Betlémského světla překročilo hranice Evropy a dostalo se například do Ruska, USA, Kanady a Jižní Ameriky. BS spojuje lidi z různých států a národů, navzdory oficiální politické rétorice a dává tak pozitivní výhled do budoucna. Jednou z hlavních myšlenek bylo, a stále je ukázat nejen členům skautských oddílů, že o Vánocích nejde ani tak o kupu dárků a cukroví, ale o to, prožít Vánoce v klidu a pohodě s těmi, které máme rádi a oni nás. Jedná se o snahu ukázat, že i v dnešní době, zaměřené primárně na výkon a finance, lze pomocí dobrovolnictví, sebezáporu a úsměvu dosáhnout víc, než penězi. Další z nosných myšlenek tedy je, že mnoho radosti mohou skauti udělat i bez peněz a stačí pouze chuť přispět k této atmosféře. A když k tomu přidají skautskou službu a roznesou Betlémské světlo ve svém okolí sousedům, zjistí, kolik zajímavých lidí s různými životními příběhy kolem sebe mají. V dnešní době cílené a masivní propagace a sebepropagace přináší Betlémské světlo opačnou myšlenku, která zdůrazňuje, že není účelem a cílem, aby veřejnost věnovala pozornost skautům, ale že je to přesně naopak. Tedy že skauti mají věnovat pozornost svému okolí a to bez nároků na odměnu nebo zviditelňování. Mít doma plamínek Betlémského světla a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě se stalo symbolem a znamená to stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků. Stát se poslem pokoje, přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit je do velké rodiny lidí dobré vůle, to je nejen pro skauty velkým vánočním přáním a radostí.

3 Betlémské světlo 2015 všeobecné informace Myšlenka předávání Betlémského světla vznikla v Rakousku jako součást charitativní akce. Předávání křehkého plaménku se díky skautským organizacím odtud rozšířilo do dalších zemí, a to nejen po celé Evropě. V roce 1990 se s myšlenkou Betlémského světla seznámili brněnští skauti na vídeňském jamboree mezinárodním setkání skautů a skautek z celého světa a již na podzim téhož roku začali připravovat první rozvoz po ČR. Nosnou myšlenkou bylo a stále je ukázat členům skautských oddílů, že o Vánocích nejde ani tak o kupu dárků a cukroví, ale o to, prožít Vánoce v klidu a pohodě s těmi, které máme rádi a oni nás. Že mnoho radosti mohou udělat i bez peněz a svou chutí přispět k této atmosféře. A když k tomu přidají skautskou službu a roznesou Betlémské světlo ve svém okolí sousedům, zjistí, kolik zajímavých lidí s různými životními příběhy kolem sebe mají. Po roce se skauti v sobotu opět vydávají z Brna do Vídně převzít Betlémské světlo. Následující sobotu, , jej budou ve spolupráci se skauty z celé republiky rozvážet po celé naší vlasti. V mnoha stanicích si bude možno převzít plamínek od skautských kurýrů. Seznam vlaků rozvážejících Betlémské světlo je uveřejněn spolu s dalšími důležitými informacemi na internetových stránkách Místo, kde si můžete BS převzít, pak můžete jednoduše dohledat na mapě na adrese Skauti však světlo nerozvážejí jen vlakem, ale přinášejí ho zejména do kostelů, na náměstí měst, na radnice a přímo do domovů našich spoluobčanů. Zde se již mezi skauty zapojuje veřejnost nejen další organizované skupiny, ale i jednotlivci, kteří se chtějí zapojit do této akce. Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě pro ně znamená stát se součástí nekonečného řetězu domovů propojených symbolem naděje a duchovního poselství vánočních svátků. Stát se poslem pokoje, přinést toto světlo jako dar lidem ve svém okolí a zapojit se do velké rodiny lidí dobré vůle, to je pro některé lidi dnes velkým vánočním přáním a radostí.

4 Návod nejen pro skauty Připoj se i Ty k šíření Betlémského světla! Během vánočních svátků se můžeš i Ty, Tvoje družina, oddíl či středisko zapojit do dlouhého řetězu těch, kdo se snaží přinést lidem kolem nás s malým plamínkem z Betléma i radost z toho, že nejsou sami, že na ně někdo myslí. Připomenout sobě i jiným, že vánoce nejsou (jen) bohatě prostřený stůl, hromady dárků pod stromečkem či pozlátko vánočních ozdob, snažících se nás oslnit svým leskem. Jak se tedy přidat? Nejprve si najděte vlak, u kterého si převezmete plamínek do vlastní lampy. Vezměte s sebou dvě lucerny a dřevěné špejle na přenesení plamínku z Betléma do vaší lucerny. Světlo pak předávejte dál. Odneste jej třeba do klubovny a pozvěte veřejnost k vám. Zastavte se u bývalých členů oddílu, u starších lidí v sousedství, navštivte domov seniorů a potěšte je svou návštěvou. Budou mít radost, že si na ně někdo vzpomněl a zanechte jim jako dárek Betlémské světlo, jako symbol přátelství jako dárek Betlémské světlo, jako symbol přátelství a naděje. Myšlenka pro letošní ročník Pokoj ve mně pokoj s Tebou tedy Friede in mir Friede mit dir). Je spojené se zaměřením rakouských skautů a skautek na tento rok Free Being Me. Vysvětluje, že život je mnohem více než konzum a měli bychom se více zaměřit na mír, spravedlnost a šíření radosti. Pokud se rozhodnete přidat do řetězce šíření Betlémského světla, napište a zaneste svou místní akci do formuláře. Skauti budou křehký plamínek z Betléma rozvážet vlaky z Brna do celé republiky K dispozici jsou materiály pro místní akce a další aktivity spojené s předáváním Betlémského světla. Upozornění: Šíření Betlémského světla není spojeno s jakoukoliv finanční sbírkou, či snad vybíráním peněz. BS bylo a je zdarma, dostupné všem.

5 Náměty k Betlémskému světlu Pro ty z vás, kteří ještě nevíte, co to je, chci napsat pár slov o tomto novodobém vánočním zvyku. Tato akce vznikla v sousedním Rakousku v roce 1986, kdy malý plamínek, přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v dalekém městě Betlémě, v jeskyni, v níž se narodil Ježíš Kristus, byl dovezen jako poděkování těm lidem, kteří jakkoliv pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Tato nadace pomáhá především zrakově, ale i jinak postiženým lidem a její pracovníci proto chtěli všem svým dobrodincům poděkovat originálním, ale zároveň milým a přátelským způsobem. Světlo dovezli do Lince, kde nadace sídlí a kde jej původně slavnostně rozdávali. Za rok na to byli ke spolupráci při roznášení a rozdávání přizváni rakouští skauti, a protože se akce mocně rozrostla, přenesli její centrum do Vídně. A odtud se postupně začalo šířit do Evropy. Zde se také v polovině prosince sejdou skautské delegace z různých evropských států a při slavnostní ekumenické bohoslužbě je jim Světlo předáno. Do naší republiky jej dováží skauti z brněnského střediska Řehoře Mendla. Ve třetí adventní sobotě je pak Betlémské světlo rozváženo za spolupráce Českých drah do celé republiky, aby pak na Štědrý den bylo rozneseno do kostelů, domovů důchodců, nemocnic, hospiců a rozdáno sousedům, přátelům, rodinám, osamělým lidem prostě všem, komu chceme udělat radost maličkým dárkem, spojeným s úsměvem a ujištěním, že nejsou ve světě sami. Jedno důležité upozornění: v České republice není předávání Betlémského světla spojeno s žádnou sbírkou, ani charitativní. Je to jen akce spojená s tím, přinést radost a vánoční pohodu svému nejbližšímu okolí. Pokud vám někdo bude chtít něčím přispět, poraďte těmto lidem, ať to sami věnují vesničkám SOS, nemocnicím, domovům, prostě všem, kteří tuto pomoc potřebují. A pro ty, kteří se už s Betlémským světlem potkali, malé připomenutí. Tato akce není na to, aby veřejnost věnovala pozornost skautům, ale aby skauti věnovali pozornost veřejnosti. Díky této akci, při které mají skauti možnost navštívit ve svém okolí spoustu sousedů a známých, mají možnost si všimnout, kdo by potřeboval malou pomoc i během roku. Na základě těchto osobních kontaktů a předávání vánočního poselství mezi sousedy a známými se postupně stala z Betlémského světla novodobá vánoční tradice. A to správné ovoce přinese Betlémské světlo tehdy, až tyto jednorázové kontakty členů skautských oddílů se sousedy v době předvánoční přerostou v kontakty trvalejší během celého roku. Třeba si některé oddíly takto najdou svého dědečka či babičku, kterým budou pomáhat (mnohdy hlavně občasnou společností v jejich osamělosti). Kdo se chce zapojit do této akce a pomoci při roznášení, má možnost zjistit potřebné informace na tomto webu. Jsou zde trasy vlaků, kterými se Betlémské světlo poveze; pokud chcete uspořádat vlastní vánoční akci pro svoje okolí, spojenou s rozdáváním, máte možnost na tyto stránky toto oznámení přidat. Když půjdete poprvé k vlaku, kterým se Betlémské světlo rozváží, bylo by dobré mít s sebou dvě lucerny a dřevěné špejle. Pomocí špejle si přenesete plamen od svíčky kurýrů do lampy. Kurýři tímto způsobem připalují lampy na každé vlakové zastávce a tak se šíří Betlémské světlo dál. Může se ale stát, že vítr plamínek uhasí, a proto doporučujeme mít ještě druhou tzv. záložní lampu. V nádražní hale je pak možné si znovu přenést Světlo i do této lampy. Dále doporučujeme mít s sebou pár plastových kelímků (ty, co se dávají do nápojových automatů) a čajových svíček. To pro případ, že by někdo Betlémské světlo chtěl také, ale neměl by s sebou žádnou lampu. Do lamp a petrolejek si dejte lampový olej, protože ten je buď bez zápachu nebo aromatizován, na rozdíl od petroleje. Nezapomeňte, že u vlaku kurýři připálí nejméně tři lampy, a to z důvodu, aby nenarušovali plynulost jízdního řádu vlaku. Ostatní je už na Vás, jak se domluvíte a Světlo si mezi s sebou předáte. Je pěkné popřát si s ostatními na nádraží pěkné Vánoce, popřípadě předat vánoční přáníčka, kalendáříky, zazpívat

6 Pokud budete Betlémské světlo roznášet věřícím lidem, je dobré domluvit se v místním kostele a spojit akci s bohoslužbou. V domovech důchodců a nemocnicích je vhodná menší vánoční besídka (zpívání koled, recitování, četba, předání malých vlastnoručně vyrobených dárečků ) pro radost a vytvoření vánoční nálady osamělým lidem a těm nemocným, kteří nemohou na Štědrý den být se svojí rodinou. Proto je dobré umístit někde schránku, do které mohou lidé vložit adresu, kam chtějí Betlémské světlo přinést, jestliže z jakýchkoliv důvodů si pro něj nemohou přijít sami. Hodně záleží na nápaditosti a vynalézavosti skautských vůdců a vůdkyň oddílů. A za těch 25 let jsme poznali, že těmito vlastnostmi oplývají v hojné míře. Věříme, že i vám se tato akce jistě podaří. Zveřejnění vaší akce si můžete také domluvit v místních médiích (listy městských čtvrtí a obecní časopisy) nebo na vašich oddílových webech. A na závěr malá prosba. Napište nám, jak se vám akce povedla, případně, jaké jsou vaše zážitky během ní. Věřte, že i nám tím uděláte radost, budeme vědět, že je nás, dobrovolníků, kteří dělají něco navíc pro svoje okolí, zase o něco víc. Stanislava Vachová Teti, středisko ŘEHOŘE MENDLA Brno

7 Historie Cíl každého světla je prozářit tmu Takhle nějak si to museli říkat i pracovníci rakouského rozhlasu v Linci, když v roce 1986 přemýšleli, jak ozvláštnit sbírku pro zrakově postižené děti, nazvanou Světlo ve tmě. Mohla je také inspirovat pověst italského města Florencie. Římský papež Urban II. ( ) vyzval v té době evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili od mohamedánů především Betlém a Jerusalém rodiště a hrob Ježíše Krista. Podle červených křížů, které si připevňovali na oděvy, se jim proto začalo říkat křižáci. Dalo se na ni najmout i několik mládenců z Florencie. Jeden z nich při odjezdu přísahal, že když výpravu přežije a vrátí se, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla, které hoří v Betlémské basilice. Málokdo mu tehdy věřil. Po několika letech, těsně před Vánocemi, se před branami města objevilo několik otrhaných a zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Těžko v nich Florenťané poznávali svoje syny, kteří před lety odešli z domova do války proti mohamedánům. Všichni ale přísahali, že plamínek na svíci, kterou nesli, je skutečně přímo z Betléma. Ochránili ho v každém počasí, vezli ho po souši i po moři, jen aby splnili svůj slib. Ve středověku to tak bylo první a zároveň poslední Betlémské světlo. A nápad byl na světě! Dopravit před Vánocemi do Rakouska světlo z Betléma jako poděkování těm, kteří ochotně a rádi přispějí nějakým způsobem postiženým dětem. V té době nikdo z nich ovšem netušil, že za pár let se z tohoto nápadu zrodí jeden z novodobých vánočních zvyků. Jak tedy Světlo dopravit? Musela tu ovšem být spojitost se zrakově postiženými dětmi, protože sbírka Světlo ve tmě byla určena především pro ně. Z fondů sbírek se prostředky uvolnit nemohly a tak se pracovníci rozhlasu obrátili se svojí žádostí na leteckou společnost AUA a cestovní kancelář Raiffeisen. Tak bylo zajištěno, že jedno dítě a malý televizní štáb pojedou do Betléma pro světlo zdarma. V té době však ještě v důsledku politických situací bylo zapotřebí spousta povolení, navíc pro natáčení v zemi tak dbající na bezpečnostní opatření, jako je právě Izrael. Díky ochotě všech zainteresovaných se ale podařilo vše zvládnout včas. A tak od roku 1986 se začala novodobá éra dovozu Betlémského světla. Slovo na cestu Ptali se bývalého obyvatele Palestiny, který četl Starý zákon: Vyložte nám toto tajemství! Čteme v Bibli, že Bůh na počátku stvořil světlo a oddělil je od tmy. Byl večer a bylo jitro, den první (Gn 1,3-5). Slunce, měsíc a hvězdy však stvořil později. Odkud tedy se vzalo to první světlo? Čtenář Starého zákona nedokázal odpovědět. Dali mu tedy vysvětlení ti, kdo se ho ptali. Pravé světlo světa je Kristus. Ten je první a poslední a smysl všeho, co žije, a celého vesmíru. Slunce, měsíc, hvězdy a všechna ostatní světla jsou jenom jeho odleskem, symbolem. Musejí se tedy všechna zanést k Betlému, abychom pochopili jejich smysl. V dnešní technické společnosti jsou tu skauti, aby vodili lidi od strojů a umělého blahobytu nazpět ke kráse přírody. Ukazují jim, že jsou slunce, měsíc a hvězdy neskonale půvabnější než žárovky a neonová divadelní osvětlení. Svět, který vyšel z rukou Stvořitele, je krásný. Chceme-li však dobře pochopit jeho smysl, musíme všechna jeho světla v duchu nosit do Betléma. Pak pochopíme i to, co na konci všeho stvoření konstatoval Bůh: Viděl jsem, že je to dobré. Chceme-li, aby byl svět opravdu dobrý, musíme být dobrými i my sami. Proto tak rádi stavíme betlémy na místech, kde žijeme, a zpíváme z plna hrdla: Nesem vám noviny z betlémské krajiny Radujme se, veselme se! Tomáš kardinál Špidlík, prosinec 2003

8 Neberte dětem Vánoce Tak jako v mnoha dalších odvětvích lidské činnosti se i Vánoce stali cílem konzumu a rozmělňování do řady drobných akciček jejichž cílem je primárně vydělat peníze. Betlémské světlo je, bylo a bude zdarma. Navíc má navrženou a odzkoušenou termínovou vazbu, která směřuje ke Štědrému dni. Celé roznášení a sdílení plamene Betlémského světla, která svým duchovním a filosofickým přesahem přerůstá mimo běžné akce vánočních trhů, míří na poněkud jiné cíle, než je v dnešní době obvyklé. Betlémské světlo mimo jiné vyžaduje určitý sebezápor a dobrovolnou kázeň. Už jen udržet světlo svítit a nenechat ho zhasnout vyžaduje jistou snahu. Jak jinak než sebezápor nazvat situaci, když musí kurýři vstávat brzo ráno až v noci, aby se mohli dostavit se svítící lucernou k vlaku a rozvážet světlo zcela cizím lidem. Tyto lidi navíc kurýři neznají a mnohdy mimo setkání v rámci Betlémského světla ani neuvidí. Definovaná časová osa se snaží podpořit jeden z primárních cílů sdružování lidí dobré vůle u symbolu Betlémského světla, která propojuje lidi dobré vůle a aktivní snahy skrz neviditelný řetěz domácností. Tento neviditelný řetěz je fyzicky zviditelněn právě přítomností Betlémské světla a stává se symbolem naděje a duchovního poselství Vánočních svátků. Zároveň dává lidem naději, že nejsou osamoceni ve své snaze o lepší, pokojnější a bezpečnější svět. Standardní časový harmonogram je uzpůsoben jak tomuto neviditelnému cíli, tak i praktickým požadavkům a reálným zkušenostem za uplynulých 25 let. Oficiální předávání Betlémského světla je stanoveno vždy na třetí sobotu adventní. Jedná se zde o praktické hledisko, kdy je nutno plamen rozvést na velmi dlouhé vzdálenosti a zároveň zajistiti přebírajícím, aby toto bylo možné udělat mimo čerpání dovolené. Uvědomme si, že tito lidé jsou aktivní a velmi často čerpají své dovolené na práci s mládeží a před koncem roku už prostě není z čeho dovolenou brát. Dovezení a přivítání v ČR je tedy z logických důvodů následující den po převzetí BS ve Vídni, kdy se jedná o uvítání Betlémského světla jakožto posla míru a naděje v našich zemích. Toto oficiální přivítání je ovšem primárně přijetí, nikoliv pobídka pro okamžité odnesení domů. Rozvoz po republice je stanoven vždy na sobotu před čtvrtou nedělí adventní a to z několika důvodů. Jednak je nutné zajistit kurýry, kteří si ovšem musí plnit své povinnosti ve škole a v práci. Skautská výchova reflektuje plnění vlastích (osobních) povinností kurýrů a proto i z tohoto důvodu je rozvoz stanoven na sobotu, aby si světlonoši splnili své povinnosti a teprve potom se věnovali rozvozu Betlémského světla. Jeden z dalších důvodů je ten, že uchovávat živý plamen bezpečně po delší dobu je v celku náročná záležitost. I proto je snahou rozvážet v termínu co nejblíže Vánočním svátkům a roznášet je lidem až na Štědrý den. Důvody stanovení termínu rozvozu Betlémského světla ovšem nejsou čistě praktické, ale přesahují i do duchovní a symbolické roviny. Segmentace, tedy tříštění Vánoc na jednotlivé akce, akcičky, před-akce, před-před-akce vedou k tomu, že se vytrácí symbolika spojení lidí dobré vůle o Vánocích. Jak chceme být spojeni o Vánocích pomocí symbolu přesahujícím jednotlivé rodiny a národy dohromady, když ještě před Štědrým dnem proběhne hromada akcí se stromečkem, koledami a logicky také dárky? Síla zážitku Štědrého dne jak z hlediska symbolu, tak i osobního prožitku se vytrácí pohlcena mnoha opakováními a je nutno si uvědomit, že v tomto případě neplatí známé opakování, matka moudrosti. Nekouskujme Vánoce během předchozích 2-3 týdnů, abychom nezahltili naše smysly a neskončili po Vánocích s úlevnou myšlenkou už je to za námi. I to je jeden z důvodů, proč Betlémské světlo bylo, je a bude k dispozici v daném časovém rámci a ne dříve. Snažme se prosím, dodržet termínový požadavek šíření BS, až v definovaném termínu. Prosíme Vás nekouskujme dětem Vánoce.

Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2015. Obsah

Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2015. Obsah Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2015 Obsah Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2015... 1 Betlémské světlo 2014 25 let v ČR průvodní slovo... 2 Betlémské světlo 2014 - všeobecné

Více

Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2014. Obsah

Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2014. Obsah Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2014 Obsah Texty a obrazová dokumentace k Betlémskému světlu 2014... 1 Betlémské světlo 2014 25 let v ČR průvodní slovo... 2 Betlémské světlo 2014 - všeobecné

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vánoční BULLETIN 2012 28.11.12 Vánoční zamyšlení Venku je sychravo, za okny padají kapky deště na parapet, kočky usínají nudou na koberci a já si sedím v teple domova na gauči

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Markéta 12/ Pojďme do Betléma!

Markéta 12/ Pojďme do Betléma! Markéta 12/2007 Občasník římskokatolické farnosti u kostela sv. Markéty ve Zhoři www.farnost-zhor.unas.cz mobil: 776 887 907 nebo 775 348 346 tel. (fara u sv. Jakuba v Jihlavě): 567 303 142 e-mail: mikulas.selvek@seznam.cz

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Časopis skautského oddílu Skalák

Časopis skautského oddílu Skalák Časopis skautského oddílu Skalák číslo 3-4 listopad - prosinec 2001 ročník VII. pro bratra: Kde se vzalo? Městečko Betlém leží přibližně osm kilometrů na jih od Jeruzaléma na cestě k Hebronu. Hebrejsky

Více

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče.

PRO TEBE. mladé plody rostou na starých stromech. Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. mladé plody rostou na starých stromech Budoucnost dětí pomáhají vytvářet jejich rodiče. Ale kdo tvoří budoucnost těch osamělých, které rodiče nemají? Nebo těch, které rodiče opustili, ať z vlastní vůle

Více

KOŠŤATA. Ahoj všichni,

KOŠŤATA. Ahoj všichni, KOŠŤATA Ahoj všichni, Jako letošní dárek pod stromeček jsme si pro vás připravily družinový časopis. Při jeho vytváření jsme se velmi pobavily. Napsaly jsme nějaké články, vymyslely různé křížovky a dokonce

Více

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině

Světlo z Betléma v 14 h U kapličky v Sibřině Světlo z Betléma 24. 12. 2016 v 14 h U kapličky v Sibřině Již tradičně pro vás přivezeme do Sibřiny ke kapličce na Štědrý den světlo, jež bylo zažehnuto v místech narození Ježíška. Přijďte se společně

Více

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není.

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Náš Domov 12/2016 PROSINEC 2016 Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Přeji Vám všem co nejvíce potřebujeme ZDRAVÍ, co stále hledáme

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Počátky křesťanství, Betlém

Počátky křesťanství, Betlém Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kot19 Vypracoval(a),

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ

MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ MOUDROST A BÁZEŇ BOŽÍ Přísloví 3, 1-10 Připravené kázání na první kapitoly Genesis stvoření (velmi zajímavé kázání, úplně jiný pohled na stvoření, atd.). Ale když před pár týdny kázal v našem sboru Pete

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během prosince a plán akcí na leden 2015. Informace www.gtmskola.cz Spolupráce s Diakonií ČCE a Kmotrovstvím Vážení rodiče,

Více

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Děkanát Svitavy Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Kdo by si v obchodě vybral shnilý pomeranč nebo banán namísto zdravého? Kdo by si koupil nakřáplé vajíčko nebo prasklý hrnek? Vždycky raději sáhnu vedle a vezmu si to lepší. A je to tak správně, je to

Více

prosinec 2017

prosinec 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz prosinec 2017 Prosinec ve farnosti Dostal jsem otázku, kdy vlastně v letošní roce začíná advent. Zda je to již tuto neděli (26. 11.), nebo další (3. 12.) Také v rozhlase

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY

Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY OBECNÍ ÚŘAD ŽENKLAVA VYDÁVÁ Ž E N K L A V S K É ZPRÁVY PRO OBČANY prosinec 2017 INFORMACE Z OBECNÍHO ÚŘADU Vážení spoluobčané, blíží se konec roku 2017 a s ním i čas skládání účtů z práce ZO a OÚ. Rok

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

prosinec 2017

prosinec 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz prosinec 2017 Prosinec ve farnosti Dostal jsem otázku, kdy vlastně v letošní roce začíná advent. Zda je to již tuto neděli (26. 11.), nebo další (3. 12.) Také v rozhlase

Více

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni

Bulletin obecně prospěšné společnosti. Zajíček na koni. Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni Bulletin obecně prospěšné společnosti Zajíček na koni Září až prosinec 2015 u Zajíčka na koni www.zajiceknakoni.cz Obsah: Úvodní slovo... 3 Podzim v Bleu de Ciel... 4 KPZ nezná zimní spánek... 5 Kavárna

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Vánoce u nás a ve světě

Vánoce u nás a ve světě Rozdělení dílen na projektový den 1. Vánoční ní zvyky Vánoce u nás a ve světě 4. 9. ročník Popis: Vánoční zvyky u nás doma, odlévání plovoucích svíček, ochutnávka cukroví z jiných rodin. psací potřeby,

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

Týden

Týden správný cíl Vaší cesty Týden 9. 11. - 15. 11. 2013 Opravené Šimkovy sady v Hradci Králové jsou již otevřené veřejnosti. Ač ještě zbývají dvě kolaudace, lidé se již mohou parkem bezpečně procházet. Sady

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB

PLÁN VELIKONOČNÍCH AKTIVIT A BOHOSLUŽEB 2/2011 Dostává se Vám do rukou další číslo Benjamína. Tradičně přináší informace ohledně Velikonoc časy bohoslužeb i příležitostí ke zpovědi. Jsem rád, že mnohé věci jako umývání nohou, otevření kostela

Více

OBČASNÍK KŘINICE VOLIT NEVOLIT? NEVOLIT VOLIT? Vydává OÚ Křinice

OBČASNÍK KŘINICE VOLIT NEVOLIT? NEVOLIT VOLIT? Vydává OÚ Křinice OBČASNÍK KŘINICE listopad 2004 Vydává OÚ Křinice VOLIT NEVOLIT? NEVOLIT VOLIT? 5. a 6. listopadu 2004 už budeme zase volit. Jistě stojí za to, vzít do úvahy, co pro nás jako pro lidi obyčejné opravdu tyto

Více

Redakce časopisu přeje všem čtenářům krásné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a pohody v roce 2019.

Redakce časopisu přeje všem čtenářům krásné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a pohody v roce 2019. PROSINEC 2018 ROČNÍK XVII. ČÍSLO 10 NAŠE DĚDINY Zpravodaj obcí Březnice - Bohuslavice - Salaš Redakce časopisu přeje všem čtenářům krásné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a pohody v roce 2019. NAŠE

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání.

Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. Zveme Vás do Police nad Metují. V předvánočním čase vám nabídneme mnoho kulturních akcí, tvořivé dílny, trhy, milá setkání. {jathumbnail off} Začneme první adventní nedělí od 10 hodin trhem na polickém

Více

Proč je na světě tolik bohů?

Proč je na světě tolik bohů? Proč je na světě tolik bohů? Vyšlo také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz www.albatrosmedia.cz Petr Kostka Proč je na světě tolik bohů? e-kniha Copyright Albatros Media a. s., 2017 Všechna

Více

poznejbibli biblické příběhy pro děti

poznejbibli biblické příběhy pro děti Vyplň následující údaje Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: 1. Příběh: Slepec vidí poznejbibli biblické příběhy pro děti Přečti si: Lukáš 18,35-43 Klíčový verš: Lukáš 18,43 Požádej někoho,

Více

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu:

BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ. Z obsahu: BUŠOVICKÝ ZPRAVODAJ Číslo vánoční speciál rok 2014 Z obsahu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvodní slovo Informace k budově obce v Sedlecku Akce v roce 2015 Oslavy 900. výročí obce Bušovice Advent v Bušovicích Vítání

Více

informace polenské farnosti prosinec 2013

informace polenské farnosti prosinec 2013 informace polenské farnosti prosinec 2013 Děkujeme ti, Pane, že nám v době adventního očekávání připomínáš falešnost naší zbožnosti, jsmeli spokojeni sami se sebou. Děkujeme ti za prorocké slovo, které

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve listopad 2012 6. ročník / 11. číslo Každý, kdo je z pravdy, slyší můj hlas. (J 18,37b) Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, když jsem byl na gymnáziu,

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Domov Žlutý Petrklíč, z.s.

Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Výroční zpráva 2015 Kontaktní a identifikační údaje Název organizace: Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Spolek Domov Žlutý Petrklíč je veden v spolkovém

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

Zpráva o společenské odpovědnosti. Sberbank CZ, a.s.

Zpráva o společenské odpovědnosti. Sberbank CZ, a.s. Zpráva o společenské odpovědnosti 2012 Sberbank CZ, a.s. Rostoucí význam společensky odpovědného jednání si uvědomuje i naše banka, a proto v roce 2012 představila dlouhodobou strategii společenské odpovědnosti

Více

11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 11.12.2010 49/2010 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 9.30 10.30 Sobotní škola 10.30 10.45 Přestávka 11.prosince 2010 Společná píseň

Více

FUNDRAISING FORMY, METODY, STRATEGIE. Zpracováno podle pdf

FUNDRAISING FORMY, METODY, STRATEGIE. Zpracováno podle pdf FUNDRAISING FORMY, METODY, STRATEGIE Zpracováno podle http://www.chcipomoci.info/upload/ 1357092506.pdf Fundraising Fundraising jako obor a s ním spojené speciální metody a postupy, kterými se snaží získávat

Více

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA

30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ADVENTNÍ ZVON NÁM OZNAMUJE RADOSTNOU ZPRÁVU, ŽE PŘÍCHOD VYKUPITELE SE BLÍŽÍ. PANE, PŘIJĎ, MARANATHA 30. 11. 2014 ČESKO ŽIJE ADVENT MÍSTEK ŽIJE ADVENT ZÁKLADNÍM MOTIVEM PRO NÁŠ LETOŠNÍ ADVENT JE ZVON. K čemu slouží zvon? Zve k modlitbě, svolává k bohoslužbě, hlásí denní dobu, oznamuje radostné i smutné

Více

VÁNOČNÍ PŘÍBĚH A KOLEDY

VÁNOČNÍ PŘÍBĚH A KOLEDY Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 VÁNOČNÍ

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

PROGRAM úterý 14. srpna

PROGRAM úterý 14. srpna PROGRAM úterý 14. srpna příjezd nabídka mše svaté v kostele sv. Prokopa (č. 4) 16.00 celebruje Mons. František Lobkowicz 17.30 celebruje Mons. Jiří Mikulášek 19.30 zahájení setkání, hlavní pódium u Zimního

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den!

Co je afirmace? Zde je několik příkladů afirmací, mnohé z nich často sama užívám: Dnes jsem vděčná za svůj život. Dnes je krásný den! Co je afirmace? Ve slovníku nalezneme význam tohoto slova ve smyslu přesvědčení, přitakání, ujištění, tvrzení. Každý den, každý okamžik nám hlavou běží mnoho myšlenek, tvrzení, přesvědčení, v duchu každý

Více

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ

UDĚLEJTE KAŽDÝ DEN 3 VĚCI! Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Autor konceptu a programů ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ Přátelé, když jsem se nedávno procházel před víkendem po Ďáblickém lese, bylo nádherné, takové to podzimní, ponuré počasí a já jsem přemýšlel, co pěkného

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa NAŠE CÍLE

VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa NAŠE CÍLE VZNIK A POSLÁNÍ SPOLKU MaPa Spolek MaPa založili manželé Markéta a Pavel Vohnoutovi na jaře roku 2015 v Kosově Hoře u Sedlčan. Díky pečlivosti a cílevědomosti zakladatelů uběhlo od prvotního nápadu z rána

Více

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři,

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři, Číslo 3 2015 1 Úvodem Vážení občané, vážení čtenáři, Letos se naposled setkáváme na stránkách našeho občasníku. Není to dlouho, co jsme pročítali stránky podzimního čísla a už je tady zimní vydání. Podzim

Více

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11

ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 ROČNÍK 6 LISTOPAD 2015 ČÍSLO 11 TAKTICKÉ HASIČSKÉ CVIČENÍ V MALÉ BYSTŘICI Podobně jako v loňském roce se i letos naše jednotka dobrovolných hasičů zúčastnila taktického hasičského cvičení. A co víc, dokonce

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

César farao Herodes Jakub

César farao Herodes Jakub Vyplň následující údaje: Věk: Datum narození: Jméno: Adresa: Vedoucí skupiny: biblické příběhy pro starší žáky PoznejBibli 1. LEKCE: První Vánoce - To není možné! Jaký nejlepší dárek jsi kdy k Vánocům

Více

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30

Život města Vysoké Mýto Úterý, 17 Leden :30 Očekávání vánočních svátků jsme otevřeli povídáním o přípravě na radostné události a přemýšlením o tom, jak se máme dobře a v jak pěkné zemi žijeme. Rozhodli jsme se pro první dobrý skutek a navštívili

Více

Program na sobotu

Program na sobotu Program na sobotu 14. 1. Mimiškolka: Anna Kumčaková Sobotní školka: Michaela Hrachovcová M-třída: Petra Hrdinková Sobotní škola: Jana Krynská Příběh pro děti: Anna Kumčaková Kázání: Vít Vurst Po bohoslužbě

Více

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA

Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA Hans-Werner Schroeder ČTYRI STUPNĚ OBRADU POSVĚCENÍ ČLOVEKA OBRAD POSVĚCENÍ JAKO SETKANÍ S KRISTEM Vnitřní průběh Obřadu posvěcení člověka není zpočátku snadno přehledný. Po bližším seznámení s textem

Více

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. Služba nabízí bydlení v bytech po Praze. Služba mne může podpořit v zodpovědnosti za moji domácnost a za můj život. Ve službě

Více

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 28. května 2011 9.30 10.30 Sobotní škola - uvádí Liebl Petr Společná píseň č.

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

1 FIREMNÍ DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH CHARITY OSTRAVA 2 POSLÁNÍ Posláním Charity Ostrava je poskytování sociální, zdravotní a humanitární pomoci lidem v nouzi, bez ohledu na jejich vyznání, rasu

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým

Vážení přátelé, Moc se na Vás všechny těšíme! Váš Nutricia tým Vážení přátelé, jak možná víte, letos v červnu jsme pořádali historicky první setkání určené teenagerům a dospělým. Konalo se v Rozdrojovicích u Brna a mnozí z Vás mohou potvrdit, že se více než vydařilo.

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013

Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013 Zápis z valné hromady členů občanského sdružení 1/2013 ze dne: 14. prosince 2013 počet přítomných členů: 36 (viz prezenční listina) Program: 1. Zahájení 2. Zpráva o činnosti Sdružení za rok 2013 3. Zpráva

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

Tyršova 434, Kosmonosy, IČ

Tyršova 434, Kosmonosy, IČ Tyršova 434, 293 06 Kosmonosy, IČ 22709886 Email: kosmonosy.srackov@seznam.cz www.srackov.unas.cz 1 Obsah: 1) Úvod 2) Aktivity sdružení v roce 2015 3) Výsledky hospodaření v roce 2015 4) Výhled aktivit

Více

DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY.

DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace. U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY. DOMOV DŮCHODCŮ Šumperk, příspěvková organizace U sanatoria 25, 787 01 Šumperk DOMÁCÍ ŘÁD ALTERNATIVNÍ FORMA PRO DOMOV PRO SENIORY Obsah Článek 1 Základní ustanovení 2 Článek 2 Ubytování 2 Článek 3 Doba

Více

pro školní rok 2015/16

pro školní rok 2015/16 Občasník DM č.2 pro školní rok 2015/16 Kde se vzalo stavění betlémů? Jesličky patří k tradičním symbolům Vánoc. V Česku se staví zhruba od roku 1562. Tento zvyk je spojován s příchodem jezuitského řádu

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

PŘEDSTAVENÍ KŘESŤANSTVÍ

PŘEDSTAVENÍ KŘESŤANSTVÍ WWW.NOCKOSTELU.CZ HISTORIE MYŠLENKY 2004 Kostelník v jednom z vídeňských kostelů nechal večer otevřený kostel, rozžal svíce, nechal znít meditativní hudbu, na požádání nabídl komentovanou prohlídku, atd.

Více

ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ

ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM 2.12.2018 23.12.2018 LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE Jako předchozí roky i letos připravuje Magistrát města Ústí nad Labem Ústecké Vánoce pro své

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

OD DO JE CDS MOTÝL UZAVŘENO. OTEVŘENO BUDE JIŽ

OD DO JE CDS MOTÝL UZAVŘENO. OTEVŘENO BUDE JIŽ DOBRÝ DEN! Tento program na PROSINEC byl sestaven na základě individuálních plánů a současných možností centra. Program je orientační, JE ZDE ZAZNAMENANÁ NABÍDKA SKUPINOVÉ ČINNOSTI/AKCÍ. Jinak PROGRAM

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Výroční zpráva 2014. Šuple, z. ú.

Výroční zpráva 2014. Šuple, z. ú. Výroční zpráva 2014 Šuple, z. ú. Vážení přátelé, příznivci, všichni naši milí, dostává se Vám do rukou první výroční zpráva o naší činnosti za rok 2014. První polovinu loňského roku jsme převážně věnovali

Více

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006

OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU. Text na tento týden: Oz 1 3. Základní verš. Hlavní myšlenka. Týden od 16. září do 22. září 2006 Týden od 16. září do 22. září 2006 OZEÁŠ A GOMERA ODPUSTIT NEVĚRNÉMU Text na tento týden: Oz 1 3 Základní verš Hospodin mi řekl: Jdi opět a miluj ženu, milenku jiného, cizoložnici. Právě tak miluje Hospodin

Více

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016

Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 ZÁKLADNÍ ŠKOLA MOKRÉ LAZCE příspěvková organizace Hájová 98 747 62 Mokré Lazce, okres Opava Celoroční plán pro II. oddělení ŠD v Mokrých Lazcích pro šk. rok 2015 / 2016 Příloha ŠVP pro Školní družinu v

Více

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci!

Na slovíčko. BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA. Vážení rodiče, milí žáci! BISKUPSKÉ GYMNÁZIUM BOHUSLAVA BALBÍNA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA JANA PAVLA II. HRADEC KRÁLOVÉ Na Hradě 90 IČ: 71 341 072 500 03 Hradec Králové www.czshk.cz Tel.: 495 515 823 jan.trdlicka@czshk.cz

Více

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013

V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 V Ř E S K O V Á K prosinec 2013 Úvodní slovo Vážení spoluobčané, nastal čas se ohlédnout a zhodnotit rok 2013. Myslím, že se nám podařilo splnit úkol, kterým byla největší investiční akce v historii obce.

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více