Základy teorie množin

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základy teorie množin"

Transkript

1 1 Základy teorie množin Z minula: 1. zavedení pojmů relace, zobrazení (funkce); prostá zobrazení, zobrazení na, bijekce 2. rozklady, relace ekvivalence, kongruence, faktorizace 3. uspořádání a některé typy: lineární, dobré (již z dříve znáte husté a diskrétní); 4. související pojmy: dolní množina, minoranta, minimum, infimum, nejmenší prvek, atd. 5. úplný svaz, věta o pevném bodu 6. srovnávání mohutností množin (definice, základní vlastnosti) 7. Cantor-Bernsteinova věta

2 Věta (Cantor, Bernstein): 2 (x y y x) x y Důkaz. Podle předpokladu existují prosté funkce f : x y a g : y x. Stačí dokázat, že existuje u x takové, že platí x u = g[y f[u]], neboli u = x g[y f[u]], nebot pak můžeme definovat prosté zobrazení h množiny x na množinu y předpisem f(z) pro z u h(z) = g 1 (z) pro z x u u nalezneme jako pevný bod funkce H : P(x) P(x), H(u) = x g[y f[u]]. Jelikož (P(x), ) je úplný svaz, stačí podle věty o pevném bodu, ukážeme-li, že H je -neklesající. Necht u v x. Pak zřejmě f[u] f[v], y f[u] y f[v], tedy g[y f[u]] g[y f[v]] a konečně H(u) = x g[y f[u]] x g[y f[v]] = H(v).

3 3 Cantor-Bernsteinova věta poskytuje důležitý test toho, že dvě množiny x a y mají stejnou mohutnost. Namísto toho, abychom se je snažili na sebe vzájemně jednoznačně zobrazit, stačí když sestrojíme dvě prostá zobrazení f : x y a g : y x. Příklad: R R R Subvalenci R R R dosvědčuje např. zobrazení f(r) = r, r, r R. Opačnou subvalenci zprostředkujeme např. takto: předně, existuje prosté zobrazení p : Z Z Z (zkuste si nějaké najít). Reálné číslo r zapíšeme v běžném desetinném rozvoji, jako r, r 1 r 2 r 3..., kde r je dolní celá část čísla r a r 1, r 2,... jsou jednotlivé cifry obvyklého desetinného rozvoje. Má-li číslo r dva desetinné rozvoje (např. 0, = 1, ), vezmeme vždy ten s Nyní dvojici čísel r, s R přiřadíme číslo, odpovídající rozvoji: g(r, s) = p( r, s ), r 1 s 1 r 2 s 2 r 3 s 3... Je jasné, že nevznikne zakázaný rozvoj a že takto definované zobrazení je prosté (z rozvoje g(r, s) lze jednoznačně získat čísla r a s). Není to však bijekce: např. číslo p(0, 0), by mohlo být jedině obrazem čísel 0 a čísla 0, 74, ovšem se zakázaným rozvojem 0,

4 4 Škála mohutností množin není shora omezená; ke každé množině totiž existuje množina větší mohutnosti, jak ukazuje následující věta: Věta (Cantor): x P(x) Důkaz. Zřejmě x P(x) (stačí např., položíme-li f(z) = {z} pro z x). Zbývá dokázat (x P(x)). Sporem: necht f je prostá funkce zobrazující x na P(x). Položme u = {z x ; z / f(z)}. Je u P(x), tudíž musí existovat a x tak, že f(a) = u, nebot f je "na". Platí bud a f(a), nebo a / f(a). Každá z těchto formulí je však v bezprostředním s sporu s definicí množiny u.

5 5 Domluvme se, že prázdnou množinu budeme též označovat symbolem 0, singleton {0} symbolem 1 a dvouprvkovou množinu {0, 1} symbolem 2 (posléze analogicky zavedeme všechna přirozená čísla). Disjunktní sjednocení tříd X, Y je třída X Y definovaná vztahem X Y = ({0} X) ({1} Y ) = { 0, a ; a X} { 1, b ; b Y }. Pak: X = (X Y ) {0} a Y = (X Y ) {1}. Pro množiny x, y platí zřejmě x y x y. Je-li x alespoň dvouprvková, je x x x x. Pro x x, y y a z dále platí: x y x y x y x y x y y x x (y z) (x y) z x y y x x (y z) (x y) z x (y z) (x y) (x z) y x y x P(x) P(x )

6 6 Příklad: Jak ověřit uvedené vztahy? Např. x (y z) (x y) (x z). Náznak důkazu. Prvky množiny vlevo jsou tvaru d = a, i, b, kde a x, b y z, a i {0, 1}, přičemž (i = 0 b y) (i = 1 b z) Necht f je zobrazení přiřazující libovolnému takovému prvku d = a, i, b množinu f(d) = i, a, b. Snadno se ověří, že: 1. f(d) (x y) (x z), 2. rng(f) = (x y) (x z), neboli f je na, 3. f je prosté

7 7 Připomeňme, že x = { } a y = pro y. Pro množiny x, y, u, v dále platí: x y x u y u u v x u x v y ( x u) (y x) u (x y) u x u y u Dokažme například formuli v rámečku: Pro každé zobrazení f : y x u definujme funkci h f vztahem h f ( a, b ) = f(a)(b). : y x u Přiřazení h : f h f určuje funkci h : y ( x u) (y x) u. Snadno se ověří,že h je prostá a na.

8 8 Z uvedených vztahů vidíme, že pro množinové operace x y, x y a y x platí podobné zákony (vůči relacím a ), jako platí pro sčítání, násobení a umocňování přirozených čísel (vůči rovnosti a uspořádání). Tvrzení: 1. P(a) a Je-li a a a a a prázdná, nebo alespoň dvouprvková, pak a 2 a a. Důkaz. 1. Zobrazení h : P(a) a 2 bud definováno předpisem 1 pro z x h(x)(z) = pro z a x Snadno se nahlédne, že h je prosté zobrazení P(a) na a Pro prázdnou množinu platí druhá část tvrzení evidentně. Je-li a alespoň dvouprvková, je zřejmě a a a 2. Dále a a P(a a), tedy a a P(a a) a tudíž, je-li a a a, je a a P(a) a 2.

9 9 Přirozená čísla v teorii množin Přirozená čísla zavádíme do teorie množin způsobem, jenž pochází od von Neumanna: přirozené číslo je množina všech menších přirozených čísel. Tedy: 0 je prázdná množina 1 je jednoprvková množina {0} = { } 2 je dvouprvková množina {0, 1} = {, { }} 3 je tříprvková množina {0, 1, 2} = {, { }, {, { }}}, atd.... n je tedy n-prvková množina {0,..., n 1} n + 1 je tedy n + 1-prvková množina {0,..., n} = n {n} Dále se budeme věnovat tomu, zda a jak lze definovat množinu všechpřirozených čísel.

10 10 Induktivní množiny Řekneme, že množina z je induktivní, jestliže z ( x)(x z x {x} z). Každá induktivní množina tak zřejmě obsahuje každé n, kde n je přirozené. Tvrzení: Existuje nejmenší induktivní množina (v uspořádání inkluzí ). Důkaz. Axiom nekonečna zaručuje existenci nějaké induktivní množiny z 0. Položme ω = {z z 0 ; z je induktivní}. ω je induktivní, nebot je prvkem všech induktivních podmnožin množiny z 0 a je-li y ω, je pro každou induktivní z z 0 y z, tedy i y {y} z, tudíž y ω. ω je nejmenší induktivní množina, nebot je-li z 1 induktivní, je z 0 z 1 také induktivní; jelikož z 0 z 1 z 0, je ω z 0 z 1, a tedy ω z 1.

11 11 Množina přirozených čísel Množinou přirozených čísel nazýváme nejmenší induktivní množinu a značíme ji ω, případně N. Je to tedy nejmenší množina obsahující a uzavřená na operaci "následníka" x {x} (odpovídá operaci +1). Na množině ω budeme definovat operace součtu, součinu. S jejich pomocí lze zavést další základní pojmy aritmetiky přirozených čísel. Ukážeme, že pro prvky ω platí princip indukce, jenž umožňuje dokázat všechna tvrzení známá z elementární aritmetiky. Prvkům množiny ω budeme říkat přirozená čísla v teorii množin, krátce přirozená čísla. Uvědomme si však, že přirozená o nichž mluvíme v meta-jazyce (např. ve větě "formule ϕ má n volných proměnných" nejsou objekty teorie množin. Říkáme jim metamatematická přirozená čísla.

12 12 Každému metamatematickému číslu n odpovídá nějaké přirozené číslo n v teorii množin. Získáme je n-násobnou aplikací operace následníka na, čili n = S(... (S( ))...), kde S(x) = x {x}. }{{} n-krát Na opačný vztah obecně nelze spoléhat: z principu kompaktnosti v logice plyne, že teorie množin rozšířená o novou konstantu c a axiomy c ω c / n pro každé (metamatematické) n, je bezesporná. Nevyhneme se tak možnosti, že do ω padne i nějaký prvek, jenž není tvaru n pro žádné konkrétní metamatematické n. S tím je třeba se smířit. Podstatné je, že se prvky množiny ω v teorii množin "chovají" jako přirozená čísla.

13 13 Tvrzení (Princip matematické indukce): (dvě možné formulace) 1. Necht ϕ(x) je formule jazyka teorie množin. Pak platí (ϕ( ) ( x ω)(ϕ(x) ϕ(x {x}))) ( x ω)ϕ(x) 2. Necht z ω taková, že z a pro každé x z je x {x} z. Pak z = ω. Důkaz. 1. Množina y = {x ω ; ϕ(x)} je induktivní, tudíž ω y. Současně y ω z definice. 2. Opět, z je induktivní, tedy ω z. Z předpokladu z ω, čili ω = z.

14 Uspořádání přirozených čísel Označme relaci definovanou na množině ω vztahem 14 x y (x = y x y). Tvrzení: (ω, ) je dobré (a tedy lineární) uspořádání; je diskrétní, nemá největší prvek, jeho nejmenším prvkem je číslo 0 a (ω, ) je odpovídající ostré uspořádání. Dále ( x, y ω)(x y x y). Připomeňme, že lineární uspořádání (A, ) je diskrétní, má-li každý prvek x, který není minimální, bezprostředního předchůdce (tj. existuje největší z prvků menších než x) a každý prvek x, který není maximální, má bezprostředního následníka (tj. existuje nejmenší z prvků větších než x). Tvrzení dokážeme, nejprve ale dokážeme lemma...

15 15 Lemma: Pro každé x ω platí: 1. x 0 0 x, 2. ( y ω)(x y x y), 3. ( y ω)(x y x {x} y), 4. x / x Důkaz. 1. Indukcí: je-li x = 0, není co dokazovat. Je-li 0 x, je zjevně 0 x {x}. 2. Pro x = y je to triviální, dokazujeme to indukcí dle y pro x y: pro y = 0 není co dokazovat. Platí-li to pro y a je-li x y {y}, je bud x y a pak dle indukčního předpokladu x y, nebo x = y. V obou případech x y y {y}. 3. Zvolme x ω libovolně, ale pevně. Formuli dokazujeme indukcí dle y. Je-li y = 0, není co dokazovat. Necht formule platí pro y, dokážeme ji pro y {y}. Necht x y {y}. Pak bud x = y, odkud x {x} = y {y}, nebo x y x a tedy dle indukčního předpokladu x {x} y, odkud z definice x {x} y {y}. 4. Indukcí: pro x = 0 to platí. Necht x / x. Kdyby x {x} x {x}, pak bud x {x} x odkud dle 2. a 3. x {x} x, nebo x {x} = x. V obou případech x x, spor s indukčním předpokladem.

16 16 Tvrzení: (ω, ) je dobré (a tedy lineární) uspořádání; je diskrétní, nemá největší prvek, jeho nejmenším prvkem je číslo 0 a (ω, ) je odpovídající ostré uspořádání. Navíc pro x, y ω je x y právě když x y. Důkaz. je reflexivní z definice. Dle bodu 2 lemmatu, x y implikuje x y. Je-li x y z a x y, pak x y z, čili x z a tedy x z. Tudíž je tranzitivní. Slabá anti-symetrie plyne z tranzitivity a bodu 4 lemmatu. Kdyby totiž x < y < x, pak by speciálně x y x, tudíž x x, spor. Že (ω, ) je dobré, neboli že každá neprázdná podmnožina u ω má -nejmenší prvek, ukážeme sporem: Necht u nemá -nejmenší prvek. Označme v množinu všech minorant množiny u, tj. v = {x ω ; ( y u)(x y)}. Zřejmě u v = (prvek průniku by byl nejmenší v u). Ze stejného důvodu 0 v. Necht x v. Pak pro každé y u platí x y (kdyby x = y, byl by x u v). Dle bodu 2. lemmatu x {x} y, čili x {x} v. Z principu indukce tedy v = ω a tedy u =, spor. (ω, ) je tedy lineární. Když x y, je x y, neb jinak y < x a tedy y y, spor. (ω, ) nemá největší prvek, nebot x < x {x}. Je diskrétní, nebot je-li 0 x ω, pak existuje y x tak, že x = y {y} (jinak by množina x byla induktivní). Kdyby existovalo y < z < y {y}, pak y z, a tedy z y, čili y < z < y, spor.

17 17 Další číselné obory v teorii množin K zavedení operací sčítání, násobení a umocňování na ω se vrátíme později. Obor celých čísel Z zavedeme např. jako množinu ω ({1} (ω {0})), přičemž prvek tvaru 1, x, kde 0 x ω, interpretujeme jako číslo x. Operace na Z se zavedou jako vhodná rozšíření operací na ω. Obor racionálních čísel lze zavést např. faktorizací množiny Z (ω {0}), podle kongruence definované vztahem a, b c, d ad = bc, jak jsme uvedli již minule. Třídu této ekvivalence tvaru [ a, 1 ], kde a Z, navíc obvykle ztotožňujeme právě s číslem a. Reálná čísla se v teorii množin obvykle konstruují na základě čísel racionálních, a to například pomocí tzv. Dedekindových řezů. Konstrukci reálných čísel probírat nebudeme.

18 18 Konečné množiny Tarského definice konečnosti: Množina x je konečná, píšeme Fin(x), jestliže každý neprázdný systém jejích podmnožin y P(x), y, obsahuje vzhledem -minimální prvek, tj. existuje u y tak, že pro žádné v y není v u. Intuitivně: množina je konečná, jestliže z každé neprázdné množiny jejích podmnožin můžeme vždy vybrat některou s minimálním počtem prvků. Poznámka: Konečné množiny lze též definovat jako množiny jež mají mohutnost, jako nějaké přirozené číslo. Tarského definice má však tu výhodu, že neodkazuje na nic jiného než na množinu x samu.

19 19 Tvrzení: Žádná induktivní množina není konečná. Důkaz. Je-li x induktivní, pak (zjevně neprázdný) systém y = {x z ; z / z x} P(x) nemá -minimální prvek. Kdyby totiž pro z x byl x z minimální prvek y, pak z induktivnosti z = z {z} x a x z x z y, což je spor s minimalitou. Bud x libovolná množina. Necht y P(x) a y = {x u ; u y}. Pak u y je minimální prvek (y, ) právě když x u je maximální prvek (y, ). Kdybychom tedy v definici Fin nahradili slovo minimální slovem maximální, získali bychom ekvivalentní definici. Speciálně, každý neprázdný systém podmnožin konečné množiny má vzhledem k inkluzi maximální prvek. Třídu všech konečných množin značíme Fin, tj. Fin = {x ; Fin(x)}.

20 20 Patnáct jednoduchých tvrzení o konečných množinách 1. a b Fin(b) a b Důkaz. Předpokládejme, že b je konečná a přesto existuje nějaká její vlastní podmnožina a b, taková, že (a b). Jelikož a b, je nutně a b. Uvažujme množinu y všech takových vlastních podmnožin množiny b, tj. y = {a b ; a b}. Dle předpokladu je y P(b) a y má tedy díky konečnosti b -minimální prvek a 0 y. Je-li f : b a 0 vzájemně jednoznačné zobrazení, je f a 0 a 0 (nebot a 0 b) a přitom f a 0 je vzájemně jednoznačné zobrazení a 0 na f a 0. Odtud vyplývá, že f a 0 a 0 b, čili f a 0 y, což je ve sporu s minimalitou a 0.

21 21 Předchozí tvrzení vyslovuje důležitou vlastnost konečných množin, totiž že jejich vlastní část je vždy menší než celek. Toto tvrzení navrhnul jako definici konečnosti množiny Dedekind. Dnes je však známo, že bez přidání dalšího axiomu (např. axiomu výběru) nelze dokázat opačnou implikaci, tj. že množina, jejíž každá vlastní část má mohutnost menší než celek, je konečná. Problém spočívá v tom, že pomocí axiomů Zermelo-Fraenkelovy teorie nejsme obecně schopni k dané množině nekonečné dle Tarského nalézt zobrazení, jež by ji vzájemně jednoznačně zobrazilo na její vlastní část (přestože pro všechny "běžné" nekonečné množiny, jako je třeba ω, taková zobrazení nalézt umíme).

22 22 2. (Fin(a) b a) Fin(b) Důkaz. plyne ihned z definice. 3. (Fin(a) a b) Fin(b) Důkaz. Necht f : b a je vzájemně jednoznačné zobrazení a y P(b). Pak y = {f x ; x y} P(a) a snadno se ověří, že je-li f x pro x y minimální prvek y (vzhledem k inkluzi), je x minimální prvek y (vzhledem k inkluzi). 4. (Fin(a) b a) Fin(b) Důkaz. Plyne z 2. a 3.

23 23 5. (Fin(a) Fin(b)) Fin(a b) Důkaz. Necht y P(a b). Označme y 1 = {x a ; x y} P(a). Zřejmě je y 1 neprázdná (nebot je taková y) a má tudíž díky Fin(a) minimální prvek, a to tvaru x 1 a pro nějaké x 1 y. Položme y 2 = {x b ; x y x x 1 }. Zřejmě = y 2 P(b) a má tedy díky Fin(b) nějaký minimální prvek tvaru x 2 b pro nějaké x 2 x 1, x 2 y. Dokážeme, že x 2 je minimální prvek y. Bud x y, x x 2. Pak x x 1, a tedy x b y 2, z čehož plyne, že x b = x 2 b, jelikož x 2 b je minimální v y 2. Podobně dostaneme x a = x 1 a = x 2 a. Protože x, x 2 a b, je x = x 2.

24 24 6. Fin(a) ( b)fin(a {b}) Důkaz. Snadno se ověří, že pro každé y je Fin({y}). Zbytek plyne ω Fin Důkaz. matematickou indukcí podle Princip indukce pro konečné množiny ( A ( a A)( b)(a {b} A)) Fin A Důkaz. Necht A splňuje předpoklad uvedené implikace. Dokážeme, že Fin A. Sporem. Necht a Fin, ale a / A. Uvažujme y = {b a ; b / A}. Jelikož a y, je y neprázdná a má tedy minimální prvek b. Zřejmě je b nebot A. Existuje tedy nějaké x b. Pak ale b {x} A nebot v opačném případě dostáváme spor s minimalitou b. Z vlastností třídy A ovšem plyne, že (b {x}) {x} = b A, což je spor.

25 25 9. Fin(a) Fin(P(a)) Důkaz. Pomocí principu indukce pro konečné množiny. Zřejmě Fin(P( )), nebot P( ) = { }. Zbývá dokázat, že je-li Fin(a) a Fin(P(a)), pak pro libovolné b je Fin(P(a {b})). To plyne z 5. a toho, že P(a {b}) = P(a) c, kde c = {x {b} ; x P(a)} P(a), a tedy Fin(c) dle Fin(a) Fin(b) Fin(a b) Důkaz. ihned z 9. a toho, že a b P(P(a b)). 11. Fin(a) Fin(b) Fin( a b)) Důkaz. ihned z 9. a toho, že a b P(a b).

26 (Fin(a) ( z a)fin(z)) Fin( a) Důkaz. Tvrzení dokážeme indukcí pro konečné množiny. Pro a = to platí triviálně. Platí-li dále tvrzení pro nějakou konečnou množinu a, jejíž všechny prvky jsou konečné, platí i pro a {b} kde b je konečná, nebot (a {b}) = b a, přičemž na pravé straně je díky indukčnímu předpokladu sjednocení dvou konečných množin, tedy konečná množina dle Fin(a) ( z)(a z z a) Důkaz. Indukcí pro konečné množiny: zřejmě z pro každé z. Platí-li z a, je z a {x} pro libovolné x. Platí-li naopak a z, bud f : a z prosté zobrazení. Jelikož a z, není f na, a tedy existuje prvek y z rng(f). Položme f = f { x, y }. Získali jsme prosté zobrazení f : a {x} z, čili a z, čímž je dokázán potřebný indukční krok.

27 Fin(a) ( n ω)(a n) Důkaz. Na jednu stranu z 7. víme, že každé přirozené číslo n je konečná množina a tudíž je-li a n, je rovněž a konečná množina. Obrácenou implikaci dokážeme opět indukcí pro konečné množiny. Je-li a = pravá strana ekvivalence platí triviálně (stačí položit n = 0). Ukážeme, že je-li a n a x libovolná množina, platí ( m ω)(m a {x}). Pokud x a, je a {x} = a a stačí položit m = n. V opačném případě (x / a), položme m = n {n}. Je-li nyní f vzájemně jednoznačné zobrazení f : a n, je f = f { x, n } vzájemně jednoznačné zobrazení a {x} na m.

28 ( n, m ω)(n m n = m) Důkaz. Indukcí dle n. Pro n = 0 je tvrzení triviální. Necht n splňuje formuli ( m)(n m n = m). Dokážeme, že ji splňuje i n {n}. Necht n {n} m. Pak zřejmě m 0, tedy m = k {k} pro nějaké k ω. Bud nyní f : n {n} k {k} vzájemně jednoznačné zobrazení. Případnou záměnou funkčních hodnot f v bodech n a f 1 (k) získáme vzájemně jednoznačné zobrazení f : n {n} k {k} takové, že f (n) = k. Odtud vyplývá, že f n je vzájemně jednoznačné zobrazení n na k, čili n k a podle indukčního předpokladu n = k. Tudíž n {n} = k {k} = m.

29 29 Zavedení operací na ω Z předchozího plyne, že sjednocení, kartézský součin i množinová mocnina dvou konečných množin jsou tedy konečné množiny. Každá konečná množina má mohutnost právě jednoho přirozeného čísla. Operace sčítání, násobení a mocnění proto zavádíme následujícími vztahy. Pro n, m, k ω: n + m = k k n m, n m = k k n m, n m = k k m n. V každém z nich je číslo k, udávající výsledek uvedené operace, určeno jednoznačně (díky tvrzení 15.)

30 30 Snadno se ověří, že pro přirozená čísla v teorii množin s výše uvedenými operacemi a uspořádáním, platí všechny axiomy Peanovy aritmetiky. Na druhou stranu jsou známa tvrzení o přirozených číslech, jež jsou dokazatelná v teorii množin, ale v Peanově aritmetice je nelze dokázat ani vyvrátit. Nahradíme-li však v teorii množin axiom nekonečna jeho negací, situace se změní. V takové "teorii konečných množin" jsou o přirozených číslech dokazatelná právě tatáž tvrzení jazyka aritmetiky, jako v Peanově aritmetice. To poukazuje na zajímavý fakt, totiž že až zkoumáním nekonečných množin lze získat některé poznatky o konečných množinách (potažmo přirozených číslech), jež by nám jinak zůstaly skryty.

Základy teorie množin

Základy teorie množin 1 Základy teorie množin Z minula: 1. Cantorovu větu (x P(x)) 2. základní vlastnosti disjunktního sjednocení, kartézského součinu a množinové mocniny (z hlediska relací, ) 3. vztah P(a) a 2 4. větu (2 a

Více

Základy logiky a teorie množin část II

Základy logiky a teorie množin část II Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin 2008 1 1 Teorie množin 2 Její význam spočívá v tom, že všechny matematické pojmy (čísla, funkce, Základy logiky a teorie množin část II URL (slajdy): Petr

Více

Základy logiky a teorie množin část II

Základy logiky a teorie množin část II 1 Základy logiky a teorie množin část II Petr Pajas pajas@matfyz.cz URL (slajdy): http://pajas.matfyz.cz/vyuka Teorie množin 2 Její význam spočívá v tom, že všechny matematické pojmy (čísla, funkce, relace,

Více

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ),

1 Kardinální čísla. množin. Tvrzení: Necht X Cn. Pak: 1. X Cn a je to nejmenší prvek třídy X v uspořádání (Cn, ), Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin 4.1.2007 1 1 Kardinální čísla 2 Ukázali jsme, že ordinální čísla reprezentují typy dobrých uspořádání Základy teorie množin Z minula: 1. Věta o ordinálních

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019

Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 Doporučené příklady k Teorii množin, LS 2018/2019 1. přednáška, 21. 2. 2019 1. Napište množina x je prázdná (přesněji množina x nemá žádné prvky ) formulí základního jazyka teorie množin. 2. Dokažte ((x

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy

PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy PŘEDNÁŠKA 5 Konjuktivně disjunktivní termy, konečné distributivní svazy PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Ukážeme, že každý prvek distributivního svazu odpovídá termu v konjuktivně-disjunktivním (resp. disjunktivně-konjunktivním)

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

Teorie množin. pro fajnšmekry - TeMno. Lenka Macálková BR Solutions Orličky. Lenka (Brkos 2010) TeMno

Teorie množin. pro fajnšmekry - TeMno. Lenka Macálková BR Solutions Orličky. Lenka (Brkos 2010) TeMno Teorie množin pro fajnšmekry - TeMno Lenka Macálková BR Solutions 2010 - Orličky 23.2. 27.2.2010 Lenka (Brkos 2010) TeMno 23.2. 27.2.2010 1 / 42 Bylo nebylo... Starověké Řecko - nekonečnost nepochopená

Více

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy 1.1 Relace a funkce V celém textu budeme používat následující označení pro číselné množiny: N množina všech přirozených čísel bez nuly, N={1, 2,

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 3. PREDNÁŠKA - KOMPAKTNÍ PROSTORY. PAVEL RŮŽIČKA 3.1. Kompaktní prostory. Buď (X, τ) topologický prostor a Y X. Řekneme, že A τ je otevřené pokrytí množiny Y, je-li

Více

Modely Herbrandovské interpretace

Modely Herbrandovské interpretace Modely Herbrandovské interpretace Petr Štěpánek S využitím materialu Krysztofa R. Apta 2006 Logické programování 8 1 Uvedli jsme termové interpretace a termové modely pro logické programy a také nejmenší

Více

Predik atov a logika - pˇredn aˇska () Predik atov a logika - pˇredn aˇska / 16

Predik atov a logika - pˇredn aˇska () Predik atov a logika - pˇredn aˇska / 16 Predikátová logika - přednáška 3 6. 1. 2015 () Predikátová logika - přednáška 3 6. 1. 2015 1 / 16 Věta (o dedukci) Bud L jazyk, T teorie pro L, ϕ L-sentence a ψ L-formule. Pak Věta (o kompaktnosti) T ϕ

Více

1 Základní pojmy. 1.1 Množiny

1 Základní pojmy. 1.1 Množiny 1 Základní pojmy V této kapitole si stručně připomeneme základní pojmy, bez jejichž znalostí bychom se v dalším studiu neobešli. Nejprve to budou poznatky z logiky a teorie množin. Dále se budeme věnovat

Více

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz Teorie čísel Nekonečno strana 2 Opakování z minulé přednášky Jak je definována podmnožina, průnik, sjednocení, rozdíl? Jak je definována uspořádaná dvojice a kartézský

Více

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA.

TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. TOPOLOGIE A TEORIE KATEGORIÍ (2017/2018) 4. PREDNÁŠKA - SOUČIN PROSTORŮ A TICHONOVOVA VĚTA. PAVEL RŮŽIČKA 4.1. (Kvazi)kompaktnost a sub-báze. Buď (Q, ) uspořádaná množina. Řetězcem v Q budeme rozumět lineárně

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1

1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 Báze a dimenze vektorového prostoru 1 2 Aritmetické vektorové prostory 7 3 Eukleidovské vektorové prostory 9 Levá vnější operace Definice 5.1 Necht A B. Levou vnější

Více

Lineární algebra : Báze a dimenze

Lineární algebra : Báze a dimenze Lineární algebra : Báze a dimenze (5. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 9. dubna 2014, 13:33 1 2 5.1 Báze lineárního prostoru Definice 1. O množině vektorů M z LP V řekneme,

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška sedmá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Čísla a číselné obory 2 Princip indukce 3 Vybrané

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška pátá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace 2 Množiny, základní číselné množiny, množinové operace Pokud kliknete na některý odkaz uvnitř textu kromě prezentace, zobrazí se odpovídající příklad nebo tabulka. Levý Alt+šipka doleva nebo ikona Vás

Více

Lineární algebra : Lineární prostor

Lineární algebra : Lineární prostor Lineární algebra : Lineární prostor (3. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 17. dubna 2014, 14:43 1 2 3.1 Aximotické zavedení lineárního prostoru Číselné těleso Celou lineární

Více

p 2 q , tj. 2q 2 = p 2. Tedy p 2 je sudé číslo, což ale znamená, že

p 2 q , tj. 2q 2 = p 2. Tedy p 2 je sudé číslo, což ale znamená, že KAPITOLA 1: Reálná čísla [MA1-18:P1.1] 1.1. Číselné množiny Přirozená čísla... N = {1,, 3,...} nula... 0, N 0 = {0, 1,, 3,...} = N {0} Celá čísla... Z = {0, 1, 1,,, 3,...} Racionální čísla... { p } Q =

Více

Základy logiky a teorie množin

Základy logiky a teorie množin Pracovní text k přednášce Logika a teorie množin (I/2007) 1 1 Struktura přednášky Matematická logika 2 Výroková logika Základy logiky a teorie množin Petr Pajas pajas@matfyz.cz Predikátová logika 1. řádu

Více

2. přednáška 8. října 2007

2. přednáška 8. října 2007 2. přednáška 8. října 2007 Konvergence v metrických prostorech. Posloupnost bodů (a n ) M v metrickém prostoru (M, d) konverguje (je konvergentní), když v M existuje takový bod a, že lim n d(a n, a) =

Více

Báze a dimenze vektorových prostorů

Báze a dimenze vektorových prostorů Báze a dimenze vektorových prostorů Buď (V, +, ) vektorový prostor nad tělesem (T, +, ). Nechť u 1, u 2,..., u n je konečná posloupnost vektorů z V. Existují-li prvky s 1, s 2,..., s n T, z nichž alespoň

Více

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α 1. JAZYK ATEATIKY 1.1 nožiny nožina je souhrn objektů určitých vlastností, které chápeme jako celek. ZNAČENÍ. x A x A θ A = { { a, b a A = B A B 0, 1 2 a, a,..., a n x patří do množiny A x nepatří do množiny

Více

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky.

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky. Teorie množin V matematice je všechno množina I čísla jsou definována pomocí množin Informatika stojí na matematice Znalosti Teorie množin využijeme v databázových systémech v informačních systémech při

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

Aplikovaná matematika I, NMAF071

Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, MFF UK: Aplikovaná matematika I kap. 1: Úvod, čísla, zobrazení, posloupnosti 1 Aplikovaná matematika I, NMAF071 M. Rokyta, KMA MFF UK ZS 2013/14 Sylabus = obsah (plán) přednášky [a orientační

Více

Výroková a predikátová logika - IV

Výroková a predikátová logika - IV Výroková a predikátová logika - IV Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - IV ZS 2018/2019 1 / 17 Tablo metoda Tablo Tablo - příklady F (((p q)

Více

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S.

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S. 1 Kapitola 1 Množiny 11 Základní množinové pojmy Pojem množiny nedefinujeme, pouze připomínáme, že množina je souhrn, nebo soubor navzájem rozlišitelných objektů, kterým říkáme prvky 111 Princip rovnosti

Více

Těleso racionálních funkcí

Těleso racionálních funkcí Těleso racionálních funkcí Poznámka. V minulém semestru jsme libovolnému oboru integrity sestrojili podílové těleso. Pro libovolné těleso R je okruh polynomů R[x] oborem integrity, máme tedy podílové těleso

Více

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech

Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech Texty k přednáškám z MMAN3: 4. Funkce a zobrazení v euklidovských prostorech 1. července 2008 1 Funkce v R n Definice 1 Necht n N a D R n. Reálnou funkcí v R n (reálnou funkcí n proměnných) rozumíme zobrazení

Více

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška:

Matematika I. Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Zkouška: Přednášky: Mgr. Radek Výrut, Matematika I katedra matematiky, UL-605, rvyrut@kma.zcu.cz tel.: 377 63 2658 Zkouška: Písemná část zkoušky - příklady v rozsahu zápočtových prací Ústní část zkoušky - základní

Více

Marie Duží

Marie Duží Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Co je to množina? Množina je soubor prvků a je svými prvky plně určena; množinu s prvky a, b, c značíme: {a, b, c}. Prvkem množiny může být opět množina, množina nemusí mít

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška třetí Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu.

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu. Kapitola 1 Relace Úvodní kapitola je věnována důležitému pojmu relace. Protože relace popisují vztahy mezi prvky množin a navíc jsou samy množinami, bude vhodné množiny nejprve krátce připomenout. 1.1

Více

ÚVOD DO ARITMETIKY. Michal Botur

ÚVOD DO ARITMETIKY. Michal Botur ÚVOD DO ARITMETIKY Michal Botur 2011 2 Obsah 1 Algebraické základy 3 1.1 Binární relace.................................. 3 1.2 Zobrazení a operace............................... 7 1.3 Algebry s jednou

Více

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře

Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Úlohy k procvičování textu o univerzální algebře Číslo za pomlčkou v označení úlohy je číslo kapitoly textu, která je úlohou procvičovaná. Každá úloha je vyřešena o několik stránek později. Kontrolní otázky

Více

Vlastnosti regulárních jazyků

Vlastnosti regulárních jazyků Vlastnosti regulárních jazyků Podobně jako u dalších tříd jazyků budeme nyní zkoumat následující vlastnosti regulárních jazyků: vlastnosti strukturální, vlastnosti uzávěrové a rozhodnutelné problémy pro

Více

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI

PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI PŘEDNÁŠKA 2 POSLOUPNOSTI 2.1 Zobrazení 2 Definice 1. Uvažujme libovolné neprázdné množiny A, B. Zobrazení množiny A do množiny B je definováno jako množina F uspořádaných dvojic (x, y A B, kde ke každému

Více

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Marie Duží marie.duzi@vsb.cz 1 Úvod do teoretické informatiky (logika) Naivní teorie množin Co je to množina? Množina je soubor prvků

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Výroková a predikátová logika - IX

Výroková a predikátová logika - IX Výroková a predikátová logika - IX Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2015/2016 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - IX ZS 2015/2016 1 / 16 Tablo metoda v PL Důsledky úplnosti Vlastnosti

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Relace, zobrazení, algebraické struktury Michal Botur Přednáška

Více

Poznámka. Je-li f zobrazení, ve kterém potřebujeme zdůraznit proměnnou, píšeme f(x) (resp. f(y), resp. f(t)) je zobrazení místo f je zobrazení.

Poznámka. Je-li f zobrazení, ve kterém potřebujeme zdůraznit proměnnou, píšeme f(x) (resp. f(y), resp. f(t)) je zobrazení místo f je zobrazení. 2. ZOBRAZENÍ A FUNKCE 2.1 Zobrazení 2. 1. 1 Definice: Nechť A a B jsou množiny. Řekneme že f je zobrazení množiny A do množiny B jestliže (i) f A B (ii) ke každému z množiny A eistuje právě jedno y z množiny

Více

Lineární algebra : Lineární zobrazení

Lineární algebra : Lineární zobrazení Lineární algebra : Lineární zobrazení (6. přednáška František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 20. května 2014, 22:40 1 2 6.1 Lineární zobrazení Definice 1. Buďte P a Q dva lineární prostory

Více

Logické programy Deklarativní interpretace

Logické programy Deklarativní interpretace Logické programy Deklarativní interpretace Petr Štěpánek S využitím materialu Krysztofa R. Apta 2006 Logické programování 7 1 Algebry. (Interpretace termů) Algebra J pro jazyk termů L obsahuje Neprázdnou

Více

Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady.

Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady. Číselné řady Definice (Posloupnost částečných součtů číselné řady). Nechť je číselná posloupnost. Pro všechna položme. Posloupnost nazýváme posloupnost částečných součtů řady. Definice (Součet číselné

Více

Výroková a predikátová logika - VII

Výroková a predikátová logika - VII Výroková a predikátová logika - VII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - VII ZS 2018/2019 1 / 15 Platnost (pravdivost) Platnost ve struktuře

Více

Co je to univerzální algebra?

Co je to univerzální algebra? Co je to univerzální algebra? Při studiu řadu algebraických struktur (grupoidy, pologrupy, grupy, komutativní grupy, okruhy, obory integrity, tělesa, polosvazy, svazy, Booleovy algebry) se často některé

Více

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie.

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie. Zpracoval: hypspave@fel.cvut.cz 5. Výroková logika, formule výrokové logiky a jejich pravdivostní ohodnocení, splnitelné formule, tautologie, kontradikce, sémantický důsledek, tautologicky ekvivalentní

Více

Matematická analýza pro informatiky I.

Matematická analýza pro informatiky I. Matematická analýza pro informatiky I. 1. přednáška Jan Tomeček tomecek@inf.upol.cz http://aix-slx.upol.cz/ tomecek/index Univerzita Palackého v Olomouci 14. února 2011 Jan Tomeček, tomecek@inf.upol.cz

Více

Výroková a predikátová logika - V

Výroková a predikátová logika - V Výroková a predikátová logika - V Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2015/2016 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - V ZS 2015/2016 1 / 21 Dokazovací systémy VL Hilbertovský kalkul Hilbertovský

Více

Kongruence na množině celých čísel

Kongruence na množině celých čísel 121 Kapitola 4 Kongruence na množině celých čísel 4.1 Relace kongruence na množině celých čísel Vraťme se k úvahám o dělení se zbytkem. Na základní škole jsme se naučili, že když podělíme číslo 11 číslem

Více

Výroková a predikátová logika - X

Výroková a predikátová logika - X Výroková a predikátová logika - X Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - X ZS 2018/2019 1 / 16 Rozšiřování teorií Extenze o definice Rozšiřování

Více

Základní pojmy teorie množin Vektorové prostory

Základní pojmy teorie množin Vektorové prostory Základní pojmy teorie množin Přednáška MATEMATIKA č. 1 Katedra ekonometrie FEM UO Brno kancelář 69a, tel. 973 442029 email:jiri.neubauer@unob.cz 7. 10. 2010 Základní pojmy teorie množin Základní pojmy

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT

Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT Pavel Horák, Josef Janyška LINEÁRNÍ ALGEBRA UČEBNÍ TEXT 2 0 1 8 Obsah 1 Vektorové prostory 1 1 Vektorový prostor, podprostory........................ 1 2 Generování podprostor u............................

Více

Výroková a predikátová logika - II

Výroková a predikátová logika - II Výroková a predikátová logika - II Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2017/2018 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - II ZS 2017/2018 1 / 17 Předběžnosti Základní pojmy n-ární relace a funkce

Více

Lineární zobrazení. V prvním z následujících tvrzení navíc uvidíme, že odtud plynou a jsou tedy pak rovněž splněny podmínky:

Lineární zobrazení. V prvním z následujících tvrzení navíc uvidíme, že odtud plynou a jsou tedy pak rovněž splněny podmínky: Lineární zobrazení Nechť (V, +, ) a (W, +, ) jsou dva vektorové prostory nad týmž tělesem (T, +, ). Nechť f : V W je zobrazení splňující následující podmínky: ( u, v V)(f(u + v) = f(u) + f(v)), ( s T )(

Více

1. Množiny, zobrazení, relace

1. Množiny, zobrazení, relace Matematická analýza I přednášky M. Málka cvičení A. Hakové a R. Otáhalové Zimní semestr 2004/05 1. Množiny, zobrazení, relace První kapitola je věnována základním pojmům teorie množin. Pojednává o množinách

Více

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace

α β ) právě tehdy, když pro jednotlivé hodnoty platí β1 αn βn. Danou relaci nazýváme relace Monotónní a Lineární Funkce 1. Relace předcházení a to Uvažujme dva vektory hodnot proměnných α = α,, 1 αn ( ) a β = ( β β ) 1,, n x,, 1 xn. Říkáme, že vekto r hodnot α předchází vektor hodnot β (značíme

Více

Výroková a predikátová logika - IX

Výroková a predikátová logika - IX Výroková a predikátová logika - IX Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2018/2019 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - IX ZS 2018/2019 1 / 13 Dokončené tablo Chceme, aby dokončená bezesporná

Více

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad 1.3. Cíle Cílem kapitoly je seznámení čtenáře s axiomy číselných oborů a jejich podmnožin (intervalů) a zavedení nových pojmů, které nejsou náplní středoškolských osnov. Průvodce studiem Vývoj matematiky

Více

Stromové rozklady. Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom,

Stromové rozklady. Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom, Stromové rozklady Zdeněk Dvořák 25. října 2017 Definice 1. Stromový rozklad grafu G je dvojice (T, β) taková, že T je strom, β je funkce přiřazující každému vrcholu T podmnožinu vrcholů v G, pro každé

Více

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost.

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost. Kapitola 3 Uspořádání a svazy Pojem uspořádání, který je tématem této kapitoly, představuje (vedle zobrazení a ekvivalence) další zajímavý a důležitý speciální případ pojmu relace. 3.1 Uspořádání Definice

Více

Predikátová logika. Z minula: 1. jazyk logiky 1. řádu. 2. term a formule. 3. interpretace jazyka (relační struktura) 4. Tarského definice pravdy

Predikátová logika. Z minula: 1. jazyk logiky 1. řádu. 2. term a formule. 3. interpretace jazyka (relační struktura) 4. Tarského definice pravdy 1 Predikátová logika Z minula: 1. jazyk logiky 1. řádu 2. term a formule 3. interpretace jazyka (relační struktura) 4. Tarského definice pravdy 5. vázané a volné výskyty proměnných ve formuli 6. otevřené

Více

Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky.

Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky. Relace. Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky. Definice. Mějme množiny A a B. Binární relace R z množiny A do množiny B je každá množina uspořádaných dvojic (a, b), kde

Více

Teorie množin Pavel Podbrdský

Teorie množin Pavel Podbrdský Teorie množin Pavel Podbrdský V matematice se s pojmem množina setkáváte na každém kroku. Jistě jste obeznámenispojmemmnožinyvšechpřirozenýchčísel,množinyvšechbodůvrovině,... Cílem této přednášky bude

Více

10 Přednáška ze

10 Přednáška ze 10 Přednáška ze 17. 12. 2003 Věta: G = (V, E) lze nakreslit jedním uzavřeným tahem G je souvislý a má všechny stupně sudé. Důkaz G je souvislý. Necht v je libovolný vrchol v G. A mějme uzavřený eurelovský

Více

4. Topologické vlastnosti množiny reálných

4. Topologické vlastnosti množiny reálných Matematická analýza I přednášky M. Málka cvičení A. Hakové a R. Otáhalové Zimní semestr 2004/05 4. Topologické vlastnosti množiny reálných čísel V této kapitole definujeme přirozenou topologii na množině

Více

Systém přirozené dedukce výrokové logiky

Systém přirozené dedukce výrokové logiky Systém přirozené dedukce výrokové logiky Korektnost, úplnost a bezespornost Šárka Vavrečková Ústav informatiky, FPF SU Opava Poslední aktualizace: 6. října 2008 Věta o korektnosti Věta (O korektnosti Systému

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2.

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan. 2. Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Učební texty k přednášce ALGEBRA I, zimní semestr 2000/2001 Michal Marvan 2. Homomorfismy V souvislosti se strukturami se v moderní matematice studují i zobrazení,

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

Výroková a predikátová logika - IX

Výroková a predikátová logika - IX Výroková a predikátová logika - IX Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2013/2014 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - IX ZS 2013/2014 1 / 15 Korektnost a úplnost Důsledky Vlastnosti teorií

Více

6 Lineární geometrie. 6.1 Lineární variety

6 Lineární geometrie. 6.1 Lineární variety 6 Lineární geometrie Motivace. Pojem lineární varieta, který budeme v této kapitole studovat z nejrůznějších úhlů pohledu, není žádnou umělou konstrukcí. Příkladem lineární variety je totiž množina řešení

Více

množinu definujeme axiomaticky: nesnažíme se ji zkonstruovat (dokonce se ani nezabýváme otázkou,

množinu definujeme axiomaticky: nesnažíme se ji zkonstruovat (dokonce se ani nezabýváme otázkou, Matematická analýza I přednášky M. Málka cvičení A. Hakové a R. Otáhalové Zimní semestr 2004/05 2. Reálná čísla, funkce reálné proměnné V této kapitole zavádíme množinu, na níž stojí celá matematická analýza:

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V.

15. Moduly. a platí (p + q)(x) = p(x) + q(x), 1(X) = id. Vzniká tak struktura P [x]-modulu na V. Učební texty k přednášce ALGEBRAICKÉ STRUKTURY Michal Marvan, Matematický ústav Slezská univerzita v Opavě 15. Moduly Definice. Bud R okruh, bud M množina na níž jsou zadány binární operace + : M M M,

Více

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY

METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY PŘEDNÁŠKA 1 METRICKÉ A NORMOVANÉ PROSTORY 1.1 Prostor R n a jeho podmnožiny Připomeňme, že prostorem R n rozumíme množinu uspořádaných n tic reálných čísel, tj. R n = R } R {{ R }. n krát Prvky R n budeme

Více

Výroková logika dokazatelnost

Výroková logika dokazatelnost Výroková logika dokazatelnost Ke zjištění, zda formule sémanticky plyne z dané teorie (množiny formulí), máme k dispozici tabulkovou metodu. Velikost tabulky však roste exponenciálně vzhledem k počtu výrokových

Více

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin.

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. 1.2. Cíle Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. Průvodce studiem Množina je jedním ze základních pojmů moderní matematiky. Teorii množin je možno budovat

Více

Vrcholová barevnost grafu

Vrcholová barevnost grafu Vrcholová barevnost grafu Definice: Necht G = (V, E) je obyčejný graf a k N. Zobrazení φ : V {1, 2,..., k} nazýváme k-vrcholovým obarvením grafu G. Pokud φ(u) φ(v) pro každou hranu {u, v} E, nazveme k-vrcholové

Více

Výroková a predikátová logika - XIII

Výroková a predikátová logika - XIII Výroková a predikátová logika - XIII Petr Gregor KTIML MFF UK ZS 2013/2014 Petr Gregor (KTIML MFF UK) Výroková a predikátová logika - XIII ZS 2013/2014 1 / 13 Úvod Algoritmická (ne)rozhodnutelnost Které

Více

Dosud jsme se zabývali pouze soustavami lineárních rovnic s reálnými koeficienty.

Dosud jsme se zabývali pouze soustavami lineárních rovnic s reálnými koeficienty. Kapitola 4 Tělesa Dosud jsme se zabývali pouze soustavami lineárních rovnic s reálnými koeficienty. Všechna čísla byla reálná, vektory měly reálné souřadnice, matice měly reálné prvky. Také řešení soustav

Více

Lineární algebra : Polynomy

Lineární algebra : Polynomy Lineární algebra : Polynomy (2. přednáška) František Štampach, Karel Klouda LS 2013/2014 vytvořeno: 15. dubna 2014, 11:21 1 2 2.1 Značení a těleso komplexních čísel Značení N := {1, 2, 3... }... množina

Více

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru:

Maticí typu (m, n), kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: 3 Maticový počet 3.1 Zavedení pojmu matice Maticí typu (m, n, kde m, n jsou přirozená čísla, se rozumí soubor mn veličin a jk zapsaných do m řádků a n sloupců tvaru: a 11 a 12... a 1k... a 1n a 21 a 22...

Více

4 Pojem grafu, ve zkratce

4 Pojem grafu, ve zkratce Petr Hliněný, FI MU Brno, 2014 1 / 24 FI: IB000: Pojem grafu 4 Pojem grafu, ve zkratce Třebaže grafy jsou jen jednou z mnoha struktur v matematice a vlastně pouze speciálním případem binárních relací,

Více

Matematika I 2a Konečná pravděpodobnost

Matematika I 2a Konečná pravděpodobnost Matematika I 2a Konečná pravděpodobnost Jan Slovák Masarykova univerzita Fakulta informatiky 24. 9. 2012 Obsah přednášky 1 Pravděpodobnost 2 Nezávislé jevy 3 Geometrická pravděpodobnost Viděli jsme už

Více

Množinu všech slov nad abecedou Σ značíme Σ * Množinu všech neprázdných slov Σ + Jazyk nad abecedou Σ je libovolná množina slov nad Σ

Množinu všech slov nad abecedou Σ značíme Σ * Množinu všech neprázdných slov Σ + Jazyk nad abecedou Σ je libovolná množina slov nad Σ Abecedou se rozumí libovolná konečná množina Σ. Prvky abecedy nazýváme znaky (symboly) Slovo (řetězec) v nad abecedou Σ je libovolná konečná posloupnost znaků této abecedy. Prázdné posloupnosti znaků odpovídá

Více

Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT

Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT Pavel Horák LINEÁRNÍ ALGEBRA A GEOMETRIE 1 UČEBNÍ TEXT 2 0 1 7 Obsah 1 Vektorové prostory 2 1 Vektorový prostor, podprostory........................ 2 2 Generování podprostor u............................

Více