Vážení, do rukou se vám dostává informační brožura Preventivní přednášky a besedy, které si vám občanské sdružení Pro Vás tímto dovoluje nabídnout.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážení, do rukou se vám dostává informační brožura Preventivní přednášky a besedy, které si vám občanské sdružení Pro Vás tímto dovoluje nabídnout."

Transkript

1

2

3 Vážení, do rukou se vám dostává informační brožura Preventivní přednášky a besedy, které si vám občanské sdružení Pro Vás tímto dovoluje nabídnout. Tyto Preventivní přednášky a besedy jsou určeny žákům a studentům ZŠ, SŠ a SOU olomouckého regionu a zakládají se na realizaci odborných preventivních programů na školách a ve školských zařízeních se zaměřením na primární prevenci sociálně patologických jevů ve společnosti, kterými jsou dnes žáci a studenti často ohroženi. Námi nabízený program přednášek a besed je vhodným doplňkem Minimálního preventivního programu, který je závazným na základě metodického pokynu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro všechny školy a školská zařízení. Přednášejícím je certifikovaný lektor ACETu Bc. Ivan Stanko, DiS., který pracuje pro o.s. Pro Vás v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež klub Zóna jako sociální pracovník. Všechny nabízené besedy a přednášky jsou garantované a zaštiťované o. s. ACET ve spolupráci s o.s. Pro Vás a jsou pro školy ZDARMA, hrazeny jsou za spoluúčasti Evropského strukturálního fondu OPLZZ. Věřím, že naši nabídku plně využijete, do budoucna plánujeme rozšíření nabízených témat přednášek a besed, které budou vždy aktualizovány na našich webových stránkách Pokud máte o přednášky zájem, kontaktujte nás, prosím. Za celý kolektiv pracovníků Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež klub Zóna v Olomouci Taťána Valouchová, DiS. vedoucí zařízení provas@ .cz tel

4 Aids Care Education and Training ACET Česká republika, o. s. ACET ČR o. s. je občanské sdružení, vzniklé dle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů, v platném znění. Sdružení je právnickou osobou podle českého práva a je dobrovolným neziskovým sdružením fyzickým osob. Bylo založeno v roce 1993 a je zaregistrováno Ministerstvem vnitra v roce 1995 pod čj. II/S-OS/ /95-R. ACET ČR je součástí světového sdružení ACET International Alliance, která má v České republice svého zástupce, a která ACET ČR propůjčila své jméno. ACET Česká republika pomáhá obyvatelům České republiky tím, že hledá cesty, jak zabránit šíření HIV/AIDS. ACET Česká republika vyvíjí následující činnost: povzbuzuje občany České republiky, aby zaujali k problematice- AIDS objektivní stanoviska, aktivně se zabývá prevencí HIV/AIDS (přednášková činnost), pracuje s dětmi a mládeží, pořádá konference a semináře, napomáhá zřizování křesťanských zdravotnických zařízení za účelem praktické pomoci postiženým AIDS, spolupracuje s národními a mezinárodními organizacemi na vytvoření zákonných podmínek pro omezení šíření AIDS, rozvíjí publikační činnost, zakládá regionální pobočky reprezentující ACET v konkrétním regionu ČR.

5 Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež klub Zóna Olomouc Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež klub Zóna pomáhá dětem a mladistvým zejména tím, že usiluje o jejich sociální začlenění a pozitivní změny v jejich životě a v jejich způsobu chování. Snažíme se pomoci dětem a mladistvým, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci nebo jsou ohroženi rizikovým způsobem života. Ti u nás mohou najít bezpečné místo pro trávení svého volného času jako alternativu k rizikovému způsobu života na ulici, odbornou pomoc a podporu při řešení jejich náročné životní situace na nelehké cestě obdobím dospívání. Naše činnost se zaměřuje na snižování sociálních rizik, která často vyplývají z konfliktních společenských situací a ze způsobu nezdravého trávení volného času dětí i mladých dospělých. Proto se je snažíme podporovat a sociálně začleňovat do skupin vrstevníků i do společnosti. Pomáháme jim při řešení obtížných životních situací, ať už na úrovni osobní, rodinné, vrstevnické Tímto přispíváme k prevenci sociálně patologických jevů ve společnosti a eliminujeme tak jejich dopad na vývoj dětí a mládeže, jejich způsob život a budoucí postavení ve společnosti. Cílovou skupinu Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež klub Zóna tvoří děti, mladiství a mladí dospělí ve věku 7-26 let ze sociálně znevýhodněných rodin, které jsou ohroženy společensky nežádoucími jevy a rizikovými způsoby životního stylu a trávení volného času. Lidi nemůžeme naučit ničemu, dá se jim pouze pomoci, aby všechno objevili ve svém nitru. (Galileo Galilei)

6 Cílem přednášky je: - informovat posluchače o možných cestách šíření HIV, způsobech prevence a vlivu kvalitních vztahů na sexuální zdraví mladých lidí. Přednáška je určena: - pro studenty ZŠ vyšších ročníků (od 13 let věku), - pro studenty SŠ, SOU a OU. Standardní délka vyučovací lekce: 2 vyučovací hodiny. Průběh lekce: lekce je rozdělena do 5 bloků. A blok: Představení organizace ACET B blok: Popsání situace HIV/AIDS ve světě a v České republice - anonymní příběhy skutečných HIV pozitivních lidí. C blok: Vysvětlení, co je HIV virus a nemoc AIDS - příznaky nemoci (tři klinická stádia), - způsoby přenosu a) sexuální cestou (výměna tělesných tekutin), b) infikace krví (drogová problematika). D blok: Prevence proti přenosu - bezpečný sex - rizika užívání drog - informace o možnostech testování na HIV E blok: Význam a zásady dobrého partnerského soužití

7 Metodika přednášky: Přednáška je koncipovaná jako interaktivní beseda s využitím Powerpoint prezentace, kde mají studenti možnost v kterémkoliv okamžiku položit otázky týkající se dané problematiky, vyjádřit svůj názor a projevit své znalosti. Ve spolupráci s o.s. Pro Vás je možnost pozvat studenty na navazující přednášku Přátelství a láska mimo školu. Lektor: Bc. Ivan Stanko, Dis. Odborný garant: Doc. MUDr. Jana HAMANOVÁ, CSc. členka České společnosti dorostového lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Odborná supervize: MUDr. Josef Křepela, psychiatr

8 Cílem přednášky je: - vysvětlení základních pojmů agrese (fyzická, psychická, sexuální a kyber-šikana ) ve školním prostředí. Jak rozpoznat šikanu, jak se chovat k agresorům a jak pomoci obětem? Součástí jsou sociální hry a praktický nácvik chování. Důraz na význam dobrého a zdravého kolektivu jako nejefektivnější obrany proti šikanujícím agresorům. Přednáška je určena: - pro studenty ZŠ vyšších ročníků (od 12 let věku), - pro studenty SŠ, SOU a OU. Standardní délka vyučovací lekce: 2 vyučovací hodiny. Průběh lekce: lekce je rozdělena do šesti bloků. A blok: Představení organizace ACET B blok: Vysvětlení základních pojmů a jejich významu - šikana (kyber-šikana) - ostrakizmus - pachatel - trestný čin C blok: Stádia a projevy šikany - kdo je šikanován, - povaha toho, kdo ubližuje, - znaky šikany, - způsoby a fáze procesu šikanování.

9 D blok: Příklady šikany - ukázat stěžejní okamžiky provázející počínající šikanu prostřednictvím ukázek videa. E blok: Důsledky šikany - signály ukazující na to, že je dotyčný šikanovaný. F blok: Jak z kruhu ven - způsoby obrany, - pomoc zvenčí, - právní poradenství, - zdroje informací. Metodika přednášky: Doporučením pro tyto přednášky je pracovat vždy pouze s jednou třídou za přítomnosti třídního učitele, který může pozorovat případné reakce svých žáků. Vhodná je také dlouhodobá spolupráce mezi lektorem a metodikem prevence (výchovným poradcem) dané školy s využitím možnosti zapojení se i do mimoškolních preventivních programů. Přednáška je koncipovaná jako interaktivní beseda s využitím Powerpoint prezentace, kde mají studenti možnost v kterémkoliv okamžiku položit otázky týkající se dané problematiky, vyjádřit svůj názor a projevit své znalosti. Lektor může dle atmosféry nechat studenty nacvičit modelové situace šikany. Lektor: Bc. Ivan Stanko, Dis.

10 Cílem přednášky je: - seznámit posluchače s širšími aspekty problematiky kouření (finanční, sociální, zdravotní, pracovní). Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače s riziky spojenými s vytrvalým a dlouhodobým kuřáctvím, snaží se poukázat na moderní zdravý způsob života a kriticky zhodnotit vlivy vedoucí mladé lidí ke kouření. Přednáška je určena: - pro studenty ZŠ vyšších ročníků (od 12 let věku), - pro studenty SŠ, SOU a OU, - dospělé a rodiče. Standardní délka vyučovací lekce: 2 vyučovací hodiny. Průběh lekce: lekce je rozdělena do šesti bloků A blok: Představení organizace ACET B blok: Proč začínáme kouřit - vliv party, - působení televizních reklam, - filmy, - příklady našich blízkých. C blok: Kouření a závislost D blok: Zdravotní rizika - poškození kardiovaskulárního systému, - infarkty (CMP, srdce), - infertilita, - obstrukční choroby plic.

11 E blok: Sociální a finanční aspekty - tabulka výdajů na cigarety, - dopad na to, jak vypadáme před ostatními. F blok: Jak přestat kouřit a co tím získáme Metodika přednášky: Přednáška je koncipovaná jako interaktivní beseda s využitím Powerpoint prezentace, kde mají studenti možnost v kterémkoliv okamžiku položit otázky týkající se dané problematiky a vyjádřit svůj názor. Lektor: Bc. Ivan Stanko, Dis.

12 Cílem přednášky je: - povzbudit posluchače k budování kvalitních vztahů, které jsou základním kamenem smysluplného života. - zdůraznit hodnotu přátelství, lásky a dobrých vztahů. Jak bojovat se samotou? Jak hledat partnera a jakými pravidly se řídit při budování a udržení hezkých a trvalých mezilidských vztahů? - informovat o tom, jak různě vysíláme a přijímáme sexuální signály a jak rozdílné je vnímání sexuality u mužů a žen, co naše vzájemné vztahy tvoří, a co je naopak boří. Investice do budování těchto vztahů je výbornou prevencí sociálně patologických jevů. Přednáška je určena: - pro studenty ZŠ vyšších ročníků (od 12 let věku), - pro studenty SŠ, SOU a OU, - dospělé a rodiče. Průběh lekce: lekce je rozdělena do šesti bloků A blok: Představení organizace ACET B blok: Tři rozměry života - tělesný; duševní; duchovní. C blok: Význam přátelství pro život D blok: Láska jako nástroj budování E blok: Mužská a ženská sexualita a rozdílnost jejího vnímání F blok: Jak vytvořit pevný přátelský vztah a co jej může narušovat - pět kroků k vytvoření pevného vztahu, - desatero přátelství a lásky.

13 Metodika přednášky: Přednáška je koncipovaná jako moderovaná diskuze s možností nacvičit modelové situace, příp. s využitím promítání filmu či Powerpoint prezentace. Lektor: Bc. Ivan Stanko, Dis. Odborný garant přednášky: Prof. PhDr. J. Křivohlavý, CSc.

14 V případě zájmu je možné se domluvit individuálně na propojení jednotlivých témat dle potřeb školy. Dále také nabízíme přednášky: SEKTY A NOVÁ NÁBOŽENSKÁ HNUTÍ A JEJICH RIZIKA PROSTITUCE A PROMISKUITA JAK SI NENECHAT UBLÍŽIT (domácí násilí) Tyto přednášky nejsou v hlavní nabídce a je možné se na nich domluvit individuálně. Do budoucna připravujeme přednášky na téma SEXUÁLNÍ ZDRAVÍ MUŽŮ A ŽEN se specializací na sexuálně přenosné infekce (STI). Aktuální nabídka bude vždy rozesílána do škol a současně bude prezentována na webových stránkách Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež klub Zóna Olomouc

15 KONTAKTY: Ing. Miroslav Krištof předseda Pro Vás, o.s. tel: Taťána Valouchová,DiS. vedoucí NZDM klub Zóna a sociální pracovnice tel: valouchova@zonaklub.cz Bc.Zuzana Bakalová,DiS. sociální pracovnice NZDM klub Zóna tel: bakalova@zonaklub.cz Pavel Kotouček sociální pracovník NZDM klub Zóna tel: kotoucek@zonaklub.cz Bc.Ivan Stanko,DiS. lektor a sociální pracovník NZDM klub Zóna tel: junis78@seznam.cz Webové stránky: provas@ .cz

16 Vyšlo v roce 2011 vydání první, 16 stran vytvořili: Ivan Stanko, Zuzana Bakalová a Taťána Valouchová grafická úprava: Zuzana Bakalová vydalo: o.s. Pro Vás, NZDM klub Zóna Střední Novosadská 48, Olomouc

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y S V Ě T L O K A D A Ň Z. S. PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y Nabídka jednorázových akcí a služeb preventivního charakteru ve školách a školských zařízeních a jiných institucích. Aktivity jsou realizovány zkušenými

Více

Telefon: +420 777 763 579 E-mail: prevalis@prevalis.org, info@zdravi21.org. www.prevalis.org, www.zdravi21.org, www.dnyprevence.cz, www.izdravi.

Telefon: +420 777 763 579 E-mail: prevalis@prevalis.org, info@zdravi21.org. www.prevalis.org, www.zdravi21.org, www.dnyprevence.cz, www.izdravi. Dlouhodobý program primární prevence rizikového chování a prevence kriminality (DPPPPK) program všeobecné školské primární prevence Program DPPPPK je postaven na 4 pilířích: PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU

Více

Dlouhodobý program primární prevence rizikového chování a prevence kriminality (DPPPPK) Mgr. Adam Rádl vedoucí odborné sekce školské primární prevence, lektor prevence Bc. Adéla Dvořáková vedoucí pracoviště

Více

Výchova ke zdraví

Výchova ke zdraví 5.8.2 5.8.2 Výchova ke zdraví VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 7. ročník 5.8.2/01 VZTAHY MEZI LIDMY A FORMY SOUŽITÍ respektuje přijatá pravidla mezi vrstevníky vysvětlí role členů jednotlivých komunit chová se kultivovaně

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu)

Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno 616 00 Metodik prevence : Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Program proti šikanování (součást Minimálního preventivního programu) Cíl: 1. vytvoření krizového plánu pro řešení

Více

ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny

ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. František Slípka Telefon na ředitele

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2014 2018 Zpracovaly: Mgr. Martina Černá, Mgr. Petra Kňurová 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním programem pro školy

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 6. PRŮCHOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A ZDRAVÍ VÝCHOVA KE ZDRAVÍ 6. PRŮCHOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky respektuje přijatá pravidla soužití mezi spolužáky a vrstevníky

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, dovolujeme si Vás oslovit jménem organizace ABATOP a nabídnout Vaší škole v rámci projektu S úctou k životu přednášky na téma: 1) Co se to se mnou děje? (pro

Více

Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová

Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PLÁN 2014/2015 Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová Cílem programu je vytvoření optimálního sociálního klimatu ve třídách, snížení rizika

Více

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021

Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 ZŠ Protivanov Školní 292 798 48 Protivanov tel: 582399219 zspro@pvskoly.cz www.zsprotivanov.cz Školní preventivní strategie rizikového chování pro období 2016/2021 Strategie vychází z metodického doporučení

Více

ŠKOLNÍ ROK 2013-2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny

ŠKOLNÍ ROK 2013-2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE. Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2013-2014 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro Gymnázium Trhové Sviny kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. František Slípka Telefon na ředitele

Více

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013

Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Školní preventivní strategie Wichterlova gymnázia na roky 2009 2013 Zpracoval: Mgr. Tomáš Krchňák metodik prevence Wichterlovo gymnázia 1. Úvod Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Vypracoval: Jakub Hřib 1 Obsah 1 Legislativní podklady... 3 2 Personální zajištění prevence ve šk. r. 2014/2015... 4 3 Analýza výskytu rizikových

Více

Minima lní preventivní program

Minima lní preventivní program Minima lní preventivní program 1 Charakteristika programu 1.1 Prevence rizikového chování ve škole Vychází z konkrétních podmínek školy a pomáhá zachytávat rizikové faktory v chování žáků, vychovává žáky

Více

DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání se negativním jevům

DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání se negativním jevům PLÁN ŠKOLNÍHO METODIKA PREVENCE NA ŚKOLNÍ ROK 2015/2016 Přípravná třída DÍTĚ A JEHO TĚLO - upevňování přátelských vztahy - prevence šikany DÍTĚ A JEHO PSYCHIKA - posilování zájmu o svou bezpečnost - vyhýbání

Více

Bc. František Krampota, ředitel

Bc. František Krampota, ředitel 1. Úvod Vážení přátelé, rád bych Vás touto výroční zprávou seznámil s činností ACET ČR, o.s. v roce 2008. Osobně jsem velmi rád, že mohu psát tuto zprávu, protože je v ní obsažena výpověď naší práce v

Více

Telefon: +420 777 763 579 E-mail: prevalis@prevalis.org, info@zdravi21.org. www.prevalis.org, www.zdravi21.org, www.dnyprevence.cz, www.izdravi.

Telefon: +420 777 763 579 E-mail: prevalis@prevalis.org, info@zdravi21.org. www.prevalis.org, www.zdravi21.org, www.dnyprevence.cz, www.izdravi. Dlouhodobý program primární prevence rizikového chování a prevence kriminality (DPPPPK) program všeobecné školské primární prevence Program DPPPPK je postaven na 4 pilířích: PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU

Více

Vztahy mezi lidmi a formy soužití vztahy ve dvojici (kamarádství, přátelství, láska, partnerské vztahy, manželství, rodičovství) vztahy ve dvojicích

Vztahy mezi lidmi a formy soužití vztahy ve dvojici (kamarádství, přátelství, láska, partnerské vztahy, manželství, rodičovství) vztahy ve dvojicích Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: 7. Časová dotace: 1 hodina týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Září, říjen, listopad respektuje přijatá pravidla soužití mezi vrstevníky a partnery a

Více

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

VÝCHOVA KE ZDRAVÍ. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení ve vyučovacím předmětu Výchova ke zdraví Vzdělávací obsah předmětu preventivní ochrana a odpovědnost

Více

Výkaz pro školní rok 2016/2017

Výkaz pro školní rok 2016/2017 Výkaz pro školní rok 2016/2017 * Zobrazuji uzavřený výkaz. Základní údaje Výkaz vyplnil: Barbora Hofrová IČ organizace: 637939 Název organizace: Střední zdravotnická škola Kroměříž Ředitel/ka (Statutární

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav Centrum podpory veřejného zdraví regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav založen v roce 1925 T. G.

Více

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů

Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Časový harmonogram programu prevence sociálně patologických jevů Po celý školní rok je žákům v odpoledních hodinách k dispozici školní klub s nabídkou volnočasových aktivit a otevřena počítačová učebna.

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Nabídka programů všeobecné primární prevence OPEN HOUSE o.p.s. 2016/2017

Nabídka programů všeobecné primární prevence OPEN HOUSE o.p.s. 2016/2017 Nabídka programů všeobecné primární prevence OPEN HOUSE o.p.s. 2016/2017 Vypracoval: Mgr. Veronika Žáková ZÁKLADNÍ INFORMACE Programy všeobecné primární prevence realizujeme od roku 2008, pravidelně je

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2016/2017 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PLÁN

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PLÁN MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PLÁN Garant programu je metodik prevence rizikového chování Mgr. Kamila Reischlová Cílem programu je vytvoření optimálního sociálního klimatu ve třídách, snížení rizika vlivů narušujících

Více

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách

Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI MP k šikanování ve školách Aktuální informace MŠMT v oblasti PPRCH - výsledky šetření ČŠI 2016 - MP k šikanování ve školách 1 PPRCH Praha 31. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže a těl Karmelitská 5, 118 12 Praha 1 tel.: +420

Více

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y SVĚ TLO KADAŇ Z.S. Stránka 2 PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y Nabídka jednorázových akcí a služeb preventivního charakteru ve školách, školských zařízeních a v jiných institucích. Obsah Na úvod 3 JEDNORÁZOVÉ BESEDY

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ. Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice. Školní rok 2013/2014 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Základní škola praktická s.r.o Krušnohorská 1570 Teplice Školní rok 2013/2014 Zpracovala:Mgr. Irena Novotná OBSAH 1. Úvod 2. Cíl minimálního preventivního

Více

DLOUHODOBÝ PROGRAM PRIMÁRNÍ PREVENCE (DPPP) Programy všeobecné primární prevence (VŠEPP) NABÍDKA PRO ŠKOLY v Moravskoslezském kraji MATEŘSKÉ ŠKOLY

DLOUHODOBÝ PROGRAM PRIMÁRNÍ PREVENCE (DPPP) Programy všeobecné primární prevence (VŠEPP) NABÍDKA PRO ŠKOLY v Moravskoslezském kraji MATEŘSKÉ ŠKOLY DLOUHODOBÝ PROGRAM PRIMÁRNÍ PREVENCE (DPPP) Programy všeobecné primární prevence (VŠEPP) NABÍDKA PRO ŠKOLY v Moravskoslezském kraji Program všeobecné prevence je určen pro třídy, ve kterých nejsou patrny

Více

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016

Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program pro školní rok 2015/2016 Školní preventivní program: Škola: Základní škola Turnov, Skálova 600, 511 01 Turnov, tel.: 481 322 770 Školní rok: 2015/ 2016 Cíl: Cílem je vytváření

Více

Hodnocení preventivní akce uskutečněné ve dnech 18.11. 22.11. 2013. HROU PROTI AIDS 2013 Prevence přenosu HIV a HPV

Hodnocení preventivní akce uskutečněné ve dnech 18.11. 22.11. 2013. HROU PROTI AIDS 2013 Prevence přenosu HIV a HPV Hodnocení preventivní akce uskutečněné ve dnech 18.11. 22.11. 2013 HROU PROTI AIDS 2013 Prevence přenosu HIV a HPV Hra proti AIDS je interaktivní projekt primární prevence HIV/AIDS, jehož cílem je, dát

Více

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Obchodní akademie, Husova 1, 370 21 České Budějovice Jméno a příjmení ředitele RNDr. Zdeňka

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 září 2015 Zpracovala: Mgr. Lenka Doležalová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TŘEBÍČ, BENEŠOVA 585 školní rok 2012/2013

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TŘEBÍČ, BENEŠOVA 585 školní rok 2012/2013 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TŘEBÍČ, BENEŠOVA 585 školní rok 2012/2013 Školní program proti šikanování dle metodického pokynu MŠMT k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení č. j. 24 246/2008-6

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 viz charakteristika uvědomuje si shody a rozdíly mezi funkční a dysfunkční

Více

Školní preventivní strategie období let

Školní preventivní strategie období let Základní škola a Mateřská škola Povrly, okres Ústí nad Labem, příspěvková organizace 5. května 233, 403 32 Povrly Školní preventivní strategie období let 2017-2022 Zpracoval: Mgr. Ladislav Kovář školní

Více

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19

Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Plán práce výchovných poradců a plán prevence sociálně patologických jevů na školní rok 2018/19 Konkrétní činnosti výchovného poradenství a prevence zajišťují na pracovištích jednotliví výchovní poradci

Více

Minimální preventivní program na šk. rok 2008/2009

Minimální preventivní program na šk. rok 2008/2009 Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Čs. exilu 669, 708 00 Ostrava-Poruba Web: www.gym669ova.cz E-mail: reditel@gym669ova.cz sekretariat@gym669ova.cz Tel., fax: +420 596 910 135

Více

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011

Příloha č. 1. Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Příloha č. 1 Podpořené projekty z dotačního programu Národní program řešení problematiky HIV/AIDS v roce 2011 Státní organizace ústav v Praze Klíčovou institucí realizace preventivních aktivit v ČR je

Více

HLEDÁTE POMOC A PODPORU?

HLEDÁTE POMOC A PODPORU? HLEDÁTE POMOC A PODPORU? OBČANSKÉ SDRUŽENÍ KROK Občanské sdružení Krok nabízí už 14 let lidem podporu osobního růstu pro změnu života. Toto své poslání naplňujeme v programech: Terapeutická resocializační

Více

Program Primární prevence Program Selektivní prevence. Mgr. David Holý Praha 2014

Program Primární prevence Program Selektivní prevence. Mgr. David Holý Praha 2014 Program Primární prevence Program Selektivní prevence Mgr. David Holý Praha 2014 Program Primární prevence Program je určen pro žáky 3. až 9. tříd základních škol a studenty středních škol. Historie programu

Více

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole

Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Základní škola a Mateřská škola Habry, V Zahradách 18, 582 81 Habry Směrnice k primární prevenci sociálně patologických jevů u žáků ve škole Obsah: 1. Předmět úpravy 2. Vymezení základních pojmů 3. Začlenění

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2019/2020 září 2019 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2018/2019 září 2018 Zpracovala: Mgr. Lenka Klabanová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 PLÁN VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 se zaměřením na oblast sexuální výchovy, prevence drogových závislostí a jiného rizikového chování, projevů rasismu, xenofobie, netolerance a násilí

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace. Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby rodina Výchova ke zdraví 6. ročník rodina Výchova k občanství - postavení jedince v rodině (využití učebnice) - role členů rodiny - vztahy v rodině OSV osobnostní rozvoj při - náhradní rodinná péče působení rodiny

Více

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Preventivní program : 2017-2018 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento PP Jméno a příjmení ředitele ZŠ TACHOV, ZÁREČNÁ Zárečná 1540 347 01 Tachov Mgr. Zdeněk Hnát Telefon

Více

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM září 2014 červen 2015 Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Více

Katalog preventivních programů 2018/2019

Katalog preventivních programů 2018/2019 Katalog preventivních programů 2018/2019 ÚVODNÍ SLOVO V rukou držíte nový katalog Preventivních programů Maják zpracován na období školního roku 2018/2019. V katalogu naleznete základní informace o našich

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ,Školní rok : 2018/ 2019 Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Praha 4, 5.května 51 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Ředitelka školy: PhDr. Mária Janáková, PhD. Zpracovala : Mgr.

Více

Státní zdravotní ústav nabízí pro pedagogy působící v mateřských, základních a středních školách ČR akreditované vzdělávací programy:

Státní zdravotní ústav nabízí pro pedagogy působící v mateřských, základních a středních školách ČR akreditované vzdělávací programy: Nabídka pro školy Akreditované vzdělávací programy. Státní zdravotní ústav nabízí pro pedagogy působící v mateřských, základních a středních školách ČR akreditované vzdělávací programy: Pro nabídku aktuálních

Více

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE

ÚVOD ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2018-2019 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP): 1. Základní škola a Mateřská

Více

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2012/2013

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2012/2013 Základní škola Hrádek u Sušice, okres Klatovy Hrádek 73, Sušice PSČ 342 01 Tel / fax: 376 508 517 IČO: 61785300 e-mail: skola@hradekususice.cz www.hradekususice.cz Kvantitativní hodnocení MPP školní rok:

Více

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole

SMĚRNICE č.503 /2013. Poradenské služby ve škole SMĚRNICE č.503 /2013 Poradenské služby ve škole Obsah: ČL.1 - ČL.2 - ČL.3 - ČL.4 - ČL.5 - ČL.6 - ČL.7 - ČL.8 - ČL.9 - ČL.10 - ČL.11 - Úvod Obsah poradenských služeb Pracovníci poskytující poradenské služby

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE. Pokud si od nás objednáte v rámci školního roku programy v rozsahu 20 hodin, cena za jednu hodinu činní 450,-Kč za hodinu.

ZÁKLADNÍ INFORMACE. Pokud si od nás objednáte v rámci školního roku programy v rozsahu 20 hodin, cena za jednu hodinu činní 450,-Kč za hodinu. ZÁKLADNÍ INFORMACE Programy všeobecné primární prevence realizujeme od roku 2008, pravidelně je realizujeme na bruntálských školách a v rámci poskytovaných služeb NZDM OPEN HOUSE (nízkoprahového zařízení

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Školní rok: 2014 2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA DĚTMAROVICE, příspěvková organizace, DĚTMAROVICE 1002, 735 71 PŘEDKLADATEL: Mgr. PAVLA ZELENKOVÁ, ŠMP ZODPOVĚDNÁ OSOBA:

Více

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program

Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Základní škola Klatovy, Čapkova 126 Preventivní program Školní rok 2016/2017 Zpracovala: Mgr. Alena Virtová Obsah Úvod Vytýčení rizikového chování Cíl preventivního programu Charakteristika školy Analýza

Více

Školní preventivní strategie

Školní preventivní strategie Školní preventivní strategie 2016-2020 Škola vytváří tuto školní preventivní strategii jako základní nástroj prevence. Jde o komplexní systémový prvek v realizaci preventivních aktivit. Pro školu je závazný

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů

Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Základní škola a Mateřská škola Sepekov Minimální preventivní program zneužívání návykových látek a dalších sociálně patologických jevů Zpracován dne: 1. září 2016 Zpracovala: Eva Nováková Protidrogový

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2013/2014

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2013/2014 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2013/2014 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Základní škola a mateřská škola Olbramice, příspěvková organizace Hlavní 25 742 83 Olbramice

Více

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz LINKA DŮVĚRY ML. BOLESLAV S S 326 741 481 Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz Naším hlavním úkolem je poskytování pomoci klientům, kteří se dostali do krizových stavů v souvislosti

Více

O organizaci. nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost

O organizaci. nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost O organizaci nestátní nezisková organizace vznik v roce 1994 činnost Práce se třídou KPPP, Asistence při řešení krizových situací Práce s pedagogickými týmy Vzdělávání semináře a výcviky Prevence metodický

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Výchova ke zdraví 6. ročník vztahy mezi lidmi a formy soužití - vztahy a pravidla soužití v prostředí komunity - rodina, škola, vrstevnická skupina, obec, spolek Vysvětlí role členů komunity (rodiny, třídy,

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Základní škola a Mateřská škola Jana Ámose Komenského, 696 47 Žeravice 37, okres Hodonín, příspěvková organizace MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2018/2019 Název školy: Základní škola a Mateřská

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program ZÁKLADNÍ ŠKOLA TACHOV, HORNICKÁ 1325, příspěvková organizace Minimální preventivní program pro školní rok 2016/2017 září 2016 Zpracovala: Mgr. Lenka Doležalová Moto: Zdravý životní styl Cíle: Dlouhodobé:

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc, Kosmonautů 4 ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE 2012-2016 Zpracoval: Mgr. Václav Voják, školní metodik prevence Datum: 31. 8. 2012

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/2018 předkladatel a zodpovědná osoba: PhDr. Bc Gabriela Hrušková Obsah 2. Cíle MPP... 2 2. 1 Dlouhodobé cíle... 2 2. 2 Střednědobé cíle... 2 2. 3 Krátkodobé

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA Jana Böhmová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Spolupráce k podpoře zdraví a prevenci nemocí v Kraji Vysočina Školy (ŠPZ) KHS SZÚ

Více

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova

Příloha ŠVP č.2. 5.5.2 Občanská výchova Příloha ŠVP č.2 Ve školním roce 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 se uvedené předměty rozšiřují o tyto očekáváné výstupy a učivo. Jedná se o očekávané výstupy, které byly dříve v předmětu Výchova ke zdraví,

Více

Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017

Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017 Vyhodnocení minimálního preventivního programu 2016/2017 Základní škola UNESCO Uherské Hradiště Školní metodik prevence Mgr. Petr Kočíř Vyhodnocení MPP ZŠ UNESCO Uherské Hradiště za školní rok 2016/2017

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠK. ROK 2015/2016 Telefon : 318 623 231, Fax: 318 624 067, IČ: 000 66702 www : www.szs.pb.cz, e-mail : szs@szs.pb.cz adresa : SZŠ a VOŠ zdravotnická, Jiráskovy sady 113, 261

Více

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ

Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Název: ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Číslo jednací : SUPŠS/187/2013 Počet stran: 000 Počet příloh: 001 Účinnost: 1. 09. 2015 Aktualizace: 1. 09. 2016 Zpracoval: Mgr. Dana Budayová, Bc. Miroslava Bartoňová

Více

Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže (Dokument MŠMT č.j.: 21291/ )

Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže (Dokument MŠMT č.j.: 21291/ ) Základní škola Vejvanovice, okres Chrudim Školní program proti šikanování Vychází z těchto dokumentů: Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí a mládeže (Dokument MŠMT č.j.: 21291/2010-28)

Více

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA ÚSTÍ NAD ORLICÍ KRAJSKÉ CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE. PhDr. Petra Novotná, Mgr. Jana Klementová

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA ÚSTÍ NAD ORLICÍ KRAJSKÉ CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE. PhDr. Petra Novotná, Mgr. Jana Klementová PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA ÚSTÍ NAD ORLICÍ KRAJSKÉ CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE PhDr. Petra Novotná, Mgr. Jana Klementová Krajské centrum primární prevence V období září 2009 červen 2012 fungovalo

Více

Část 1: Školní metodik prevence. Příloha č. 2 Prevence rizikového chování za šk. rok 2015/2016. Výkaz pro školní rok 2015/2016.

Část 1: Školní metodik prevence. Příloha č. 2 Prevence rizikového chování za šk. rok 2015/2016. Výkaz pro školní rok 2015/2016. Příloha č. Prevence rizikového chování za šk. rok 05/06 Výkaz pro školní rok 05/06 Základní údaje Výkaz vyplnil: Mgr. Adéla Nerglová IČ organizace: 7745096 Název organizace: Masarykova základní škola a

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více

Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011

Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011 Minimální preventivní program pro školní rok 2010 2011 Vycházíme z teze Školního vzdělávacího programu Břežanská tvořivá škola respektovat individualitu jednotlivých žáků a vytvořit podmínky pro úspěšný

Více

Plán minimálního programu prevence

Plán minimálního programu prevence Základní škola a Mateřská škola Město Touškov, příspěvková organizace Čemínská 296, Město Touškov 330 33 Plán minimálního programu prevence 2015 / 2016 Mgr. Ivana Mertlová Mgr. Libuše Kalvasová Ředitelka

Více

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

MŠMT 20.10.2010. MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D. Dotační program MZ ČR Národní program řešení problematiky HIV/AIDS odborný seminář Výchova ke zdraví, prevence vrozených vývojových vad a reprodukční zdraví MŠMT 20.10.2010 MUDr. Lidmila Hamplová, Ph.D.

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Návrhy možných témat závěrečných prací

Návrhy možných témat závěrečných prací Návrhy možných témat závěrečných prací PEDAGOGICKÉ STUDIUM UČITELŮ PV a OV, OV, VV, HV, ZDRAV, VYCH, PVČ Student je povinen si zvolit v rámci svého studia téma své závěrečné práce. K tomu má možnost využít

Více

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy Primární prevence (Adaptační výjezdy) Selektivní prevence Primární prevence pro MŠ

Více

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA

AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA AKTIVITY STÁTNÍHO ZDRAVOTNÍHO ÚSTAVU V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Irena Zimenová Státní zdravotní ústav regionální pracoviště Jihlava Státní zdravotní ústav Státní zdravotnické zařízení

Více

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana

Program proti šikanování 1. Právní východiska. 2. Předmět. 3. Vymezení pojmu šikana Základní škola a mateřská škola Ostrava - Zábřeh, Kosmonautů 13, příspěvková organizace Program proti šikanování 1. Právní východiska Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016

M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových forem chování 2015/2016 S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark M Ě S Í Č N Í P L Á N Č I N N O S T I v oblasti rizikových

Více

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY Příloha č. 1 ke Školní preventivní strategii MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2017/18 ZŠ Edvarda Beneše příspěvková organizace, Edvarda Beneše 2, 74705 Opava 1 POPIS SOUČASNÉHO STAVU PROBLEMATIKY

Více

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí

Regionální aktivity. v podpoře zdraví a prevenci nemocí Regionální aktivity v podpoře zdraví a prevenci nemocí Kraj Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer Ministerstvo zdravotnictví Zdravý Kraj Vysočina Kraj Vysočina je do realizace tohoto komunitního programu

Více

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8

Základní škola logopedická s. r. o., Paskovská 65/92, 720 00 Ostrava-Hrabová Minimální preventivní program Strana: 1/8 Strana: 1/8 1. Základní údaje o škole Název a adresa školy, pro Základní škola logopedická s.r.o., kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Mgr. René Macháč Telefon na ředitele 596 735 470 E-mail

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace Minimální preventivní program Školní rok: 2014/2015 Vypracovala: Mgr. Lucie Krausová metodik prevence 1. VÝCHODISKA

Více

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice

PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ. Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Příloha minimálního preventivního programu ZŠ Jedovnice I. Tento program vznikl na základě Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování

Více

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace

Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace PREVENTIVNÍ PROGRAM září 2015 červen 2016 Předkladatel: ZŠ a MŠ Ústí nad Labem, SNP 2304/6, příspěvková organizace Realizátor:

Více