Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad verze 1.0. Komunikační plán

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad verze 1.0. Komunikační plán"

Transkript

1 Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad verze 1.0 Komunikační plán Regionálního operačního programu Regionu soudržnosti Severozápad pro období

2 Obsah: 1. Úvod Zdůvodnění existence Komunikačního plánu ROP SZ Výchozí dokumenty Administrativní zajištění Komunikačního plánu ROP SZ Metodické zásady Komunikačního plánu ROP SZ Obsah a cíle Komunikačního plánu ROP SZ Obsah Komunikačního plánu ROP SZ Cíle hlavních programových dokumentů Národní strategický referenční rámec Regionální operační program Cíle Komunikačního plánu ROP SZ Obecný cíl Komunikačního plánu ROP SZ Specifické cíle Komunikačního plánu ROP SZ Pravidla tvorby informačních priorit na dílčí období Cílové skupiny Kategorie cílových skupin a harmonogram jejich oslovování Charakteristika cílových skupin Subjekty podílející se na přímé implementaci programu Partneři Zpracovatelé projektů Obce Relevantní zaměstnanci krajských úřadů Podnikatelé Nevládní neziskové organizace Organizace zřizované a zakládané kraji a obcemi Média Veřejnost Pravidla Klíčová sdělení Pravidla pro tvorbu klíčových sdělení Komunikační nástroje Nástroje mediální komunikace Nástroje on-line komunikace Nástroje přímé komunikace Publikační aktivity Další nástroje Vlastnosti jednotlivých komunikačních nástrojů Pravidla pro specifikaci komunikačních prostředků Indikativní rozpočet a harmonogram Vedení Monitorování a hodnocení 34 Strana 2 (celkem 36)

3 1. Úvod 1.1. Zdůvodnění existence Komunikačního plánu Komunikační plán pro Regionální operační program Severozápad (ROP SZ) je důležitým nástrojem pro zajištění maximálního využití všech možností, které může Regionální operační program Severozápad v programovém období přinést regionu soudržnosti Severozápad. V tomto období se předpokládá výrazný nárůst poskytované pomoci ze strukturálních fondů EU oproti uplynulému plánovacímu období. Pro její optimální využití je nutné, aby všichni, jichž se strukturální fondy Evropské unie jakkoliv týkají, měli po celou dobu k dispozici relevantní a aktuální informace Výchozí dokumenty Základní zakotvení komunikačních plánů jsou specifikována v následujících dokumentech: - Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 o obecných ustanoveních týkajících se Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1260/199 dále Obecné nařízení; - Nařízení Komise č. 1828/2006 ustanovující detailní pravidla pro aplikaci nařízení Rady o obecných ustanoveních týkajících se Evropského fondu pro regionální rozvoj, Evropského sociálního fondu a Fondu soudržnosti dále Prováděcí nařízení. Prováděcí nařízení definuje především strukturu komunikačního plánu a pravidla pro zajištění publicity operačního programu. S Obecným nařízením i Prováděcím nařízením je tento Komunikační plán v souladu. Implementační předpisy se dále věnují technickým charakteristikám nástrojů publicity, jakými jsou povinná vizuální identita (loga a emblémy) a slovní označení, ale v poměrně menší míře, než tomu bylo v uplynulém programovacím období. Na regionální úrovni se komunikace ROP SZ týká především pravidel jeho implementace, jež jsou stanovena Řídícím orgánem ROP SZ (Regionální radou regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad). Sem spadá jak tento Komunikační plán, tak vytvoření a dodržování grafického manuálu definujícího vizuální podobu symboliky ROP SZ. Konkrétní podoba Komunikačního plánu se řídí především materiálem Metodika komunikace realizace fondů EU v programovém období (transparentnost, koordinace a řízení komunikace): Metodika tvorby a realizace Komunikačního akčního plánu pro OP. Tento dokument byl zpracován Odborem Rámce podpory Společenství MMR ČR jako základní metodický dokument pro tvorbu a realizaci komunikačních plánů operačních programů Administrativní zajištění Komunikačního plánu ROP SZ Řídícím orgánem ROP SZ je Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad (RR SZ). Tato právnická osoba byla zřízena s účinností od v územním obvodu statistické jednotky NUTS 2, regionu Severozápad, novelou zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 138/2006 Sb., Strana 3 (celkem 36)

4 kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných zakázkách, s územní působností v Ústeckém a Karlovarském kraji. Orgány RR SZ jsou předseda RR SZ, výbor RR SZ a úřad RR SZ. Statutárním orgánem RR SZ je její předseda. Výkonným orgánem je Úřad RR SZ. Jednou z náplní činnosti Úřadu Regionální rady (ÚRR) je propagace využívání strukturálních fondů v regionu soudržnosti Severozápad. Vodítkem pro tuto činnost je Komunikační plán ROP SZ (KoP SZ) Metodické zásady Komunikačního plánu ROP SZ Komunikační plán je otevřeným dokumentem, který umožňuje další obměny, a to na straně všech prvků komunikačního procesu. Možný přehled změn podává následující tabulka. Tab. 1: Možné změny v průběhu platnosti komunikačního plánu komunikační prvek Dokumentace programu Cílové skupiny Komunikační prostředky Zpětná vazba možná změna Změna podoby ROP SZ, PD, OM Objeví se nová cílová skupina, s níž bude nutno komunikovat V průběhu realizace ROP SZ a KoP SZ se objeví nový komunikační prostředek Monitoring a evaluace prokáže nedostatky stávající komunikace změna KoP Aktualizace komunikačního plánu Nalezení vhodného obsahu komunikace a prostředků komunikace Po zvážení významu nového komunikačního prostředku jej využít v komunikačním plánu Úprava obsahu i prostředků další komunikace Na plánované programové období 7 let je možné podle potřeby definovat základní cíle, cílové skupiny, formy komunikace, rámcovou náplň komunikace a pravidla naplňování komunikační strategie konkrétním obsahem i pro specifikované kratší období. V rámci konkretizace plánů pro jednotlivé roky a pololetí bude vždy nutno nově popsat specifické komunikační cíle pro jednotlivé cílové skupiny. Komunikační cíle přitom musejí vycházet z monitoringu a vyhodnocení výsledků předcházejícího období. To samé platí pro podrobný obsah, konkrétní klíčová sdělení a specifické nástroje komunikace v jednotlivých letech a pololetích. Součástí Komunikačního plánu bude hodnocení efektivity používaných komunikačních prostředků a průběžná kontrola vynakládání finančních prostředků stanovených rozpočtem. Na základě výsledků průběžného hodnocení bude možné upravovat finanční alokaci jednotlivých komunikačních prostředků a tím zvyšovat celkovou účinnost komunikačních aktivit. Komunikační plán proto bude obsahovat jak část definující obecně platné zásady komunikace v celém programovém období, tak pravidla pro specifikaci všech relevantních komunikačních prvků na jednotlivá kratší období (roky a pololetí). Strana 4 (celkem 36)

5 Navazujícím dokumentem Komunikačního plánu ROP SZ je konkretizovaný Akční plán komunikace. Ten bude zpracováván na jednotlivá dílčí období (roky) na základě výše uvedených principů a pravidel. Strana 5 (celkem 36)

6 2. Obsah a cíle Komunikačního plánu ROP SZ 2.1. Obsah Komunikačního plánu ROP SZ Obsahem KoP SZ je vymezení a popis všech komunikačních prvků tak, aby bylo dosaženo optimálních cílů komunikace. Komunikačními prvky, pro potřeby tohoto komunikačního plánu, jsou: - Zdroj informace: Instituce i jednotlivci odpovědní za včasné, přesné a relevantní informování. - Obsah komunikace: Suma informací, jež jsou předávány od podavatele k příjemci. - Příjemce informace: Veškeré cílové skupiny, jež se stávají subjekty komunikace. - Komunikační prostředek: Veškeré využitelné způsoby předávání informace. - Zpětná vazba: Sleduje účinek předávání informací a efektivitu celého procesu. Specifikace jednotlivých komunikačních prvků: - Zdroj informace: KoP SZ stanoví, jaké instituce, případně jednotlivci, mají ve své kompetenci poskytování informací souvisejících s ROP SZ. Zároveň stanoví způsoby spolupráce těchto institucí a předejde nejasnostem a zdvojování činností. - Obsah komunikace: KoP SZ definuje jednotlivé okruhy informací, jež jsou relevantní pro různé druhy příjemců informací. V případě ROP SZ se jedná o informace spojené s existencí a možnostmi využívání ROP SZ a prezentací dosažených výsledků. - Příjemce informace: KoP SZ stanoví definici jednotlivých cílových skupin příjemců podle jejich vazby na ROP SZ. Tato část komunikačního plánu je velmi důležitá, neboť jen přesná definice cílových skupin umožní potřebnou segmentaci komunikace a tím zajistí její maximální účinnost u všech skupin příjemců. - Komunikační prostředky: KoP SZ popisuje jednotlivé prostředky, jež je možné využít k oslovení cílových skupin. Na základě zhodnocení jejich výhod a nevýhod vybere vhodné prostředky a definuje pravidla jejich používání. - Zpětná vazba: KoP SZ vymezuje pravidla monitoringu a evaluace komunikačních aktivit realizovaných v uplynulých obdobích a postup uzpůsobení aktuálních akčních komunikačních plánů zjištěným výsledkům Cíle hlavních programových dokumentů Základní cíle KoP SZ odpovídají cílům hlavních programových dokumentů SF EU. Těmi jsou Národní strategický referenční rámec (NSRR) a Regionální operační program regionu soudržnosti Severozápad pro období (ROP SZ) Národní strategický referenční rámec Globálním cílem NSRR pro období je přeměna socioekonomického prostředí ČR v souladu s principy udržitelného rozvoje tak, aby Česká republika byla přitažlivým místem pro realizaci investic, práci a život obyvatel. Prostřednictvím trvalého posilování konkurenceschopnosti bude dosahováno udržitelného růstu s cílem dosáhnout hospodářské Strana 6 (celkem 36)

7 úrovně EU 25. ČR bude usilovat o růst zaměstnanosti a o vyvážený a harmonický rozvoj regionů, který povede ke zvyšování úrovně kvality života obyvatelstva. Strategické cíle NSRR jsou definovány následovně: I. Strategický cíl: Konkurenceschopná česká ekonomika. Posilování konkurenceschopnosti podnikatelského sektoru zvyšováním jeho produktivity a urychlením udržitelného hospodářského růstu založeného na systematicky rozvíjeném inovačním potenciálu silné a progresivně strukturované české ekonomiky, generující robustní a udržitelný ekonomický růst. II. Strategický cíl: Otevřená, flexibilní a soudržná společnost. Vytvoření moderní občanské společnosti otevřené vnějším příležitostem, společnosti, která je schopná reagovat na tyto impulsy. Cílem je podpořit rozvoj vnitřně různorodé sociálně citlivé a soudržné společnosti a přispět ke zvyšování kvality života obyvatel, vytvořit moderní vzdělávací systém, který by přispěl k rozvoji znalostní ekonomiky a stal se zdrojem efektivity a flexibility trhu práce, což vyústí ve vytvoření silné schopnosti ekonomiky vytvářet nová a kvalitní pracovní místa. III. Strategický cíl: Atraktivní prostředí. Zajištění kvalitní fyzické základny pro hospodářský a sociální rozvoj prostřednictvím investic do zlepšení kvality životního prostředí a dostupnosti dopravních sítí. IV. Strategický cíl: Vyvážený rozvoj území. Vyvážený a harmonický rozvoj celého území ČR dosažený prostřednictvím zmírňování disparit mezi regiony i uvnitř regionů. Bude posílen ekonomický růst a růst zaměstnanosti využitím přírodních, ekonomických a sociokulturních odlišností regionů a jejich diferencovaného vnitřního potenciálu. Zároveň bude posílena územní a sociální soudržnost respektováním variability prostorových struktur (sídelní struktura, hierarchie měst, typy venkovských oblastí) Regionální operační program regionu soudržnosti Severozápad Globálním cílem ROP SZ Severozápad je Zvýšení kvality fyzického prostředí a přeměna ekonomických a sociálních struktur regionu jako předpoklad pro zvýšení atraktivity regionu pro investice, podnikání a život obyvatel. Prostřednictvím zvýšení atraktivity regionu bude docházek k jeho konvergenci k průměrné úrovni socioekonomického rozvoje ČR/EU. Globální cíl je dále členěn do tří specifických cílů, jimiž jsou: SC I - Moderní a atraktivní města představující hlavní hybnou sílu ekonomického rozvoje regionu SC II - Venkovské oblasti využívající místní i regionální potenciál pro zajištění plnohodnotného života svých obyvatel SC III - Dostupný region umožňující efektivní mobilitu svých obyvatel Tyto specifické cíle jsou naplňovány pěti prioritními osami: P1 Regenerace a rozvoj měst - Oblast podpory 1.1 Podpora rozvojových pólů regionu Strana 7 (celkem 36)

8 - Oblast podpory 1.2. Podpora revitalizace a regenerace středních a malých měst - Oblast podpory 1.3. Infrastruktura v oblasti rozvoje lidských zdrojů P2 Integrovaná podpora místního rozvoje - Oblast podpory 2.1. Budování kapacity pro místní rozvoj a informovanost a osvěta veřejnosti - Oblast podpory 2.2. Investice pro zlepšení fyzické infrastruktury P3 Dostupnost a obslužnost regionu - Oblast podpory 3.1. Rozvoj dopravní infrastruktury regionálního a nadregionálního významu - Oblast podpory 3.2. Rozvoj dopravní obslužnosti regionu P4 Udržitelný rozvoj cestovního ruchu - Oblast podpory 4.1. Budování a rozvoj atraktivit a infrastruktury cestovního ruchu - Oblast podpory 4.2. Zlepšování kvality a nabídky ubytovacích a stravovacích zařízení - Oblast podpory 4.3. Podpora marketingu a tvorby a rozvoje produktů cestovního ruchu P5 Technická asistence - Oblast podpory 5.1. Podpora implementace ROP Severozápad - Oblast podpory 5.2. Podpora rozvoje absorpční kapacity a publicity 2.3. Cíle Komunikačního plánu ROP SZ Obecný cíl Komunikačního plánu ROP SZ Obecným (globálním) cílem komunikačních strategií operačních programů je v souladu s Obecným nařízením a s Prováděcím nařízením zdůraznění role Společenství a zajištění, aby pomoc poskytovaná z fondů byla transparentní pro všechny cílové skupiny prostřednictvím zajištění široké publicity operačních programů na všech úrovních implementace za použití širokého spektra komunikačních nástrojů. Globální cíl musí zahrnovat specifikaci operačního programu a vymezení období realizace. Globální cíl KoP SZ je definován takto: Zajistit, aby pomoc poskytovaná prostřednictvím Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad v období (s dodržením pravidla n + 3, n + 2) byla dostatečně transparentní pro cílové skupiny žadatelů, potenciálních žadatelů, příjemců i veřejnosti, aby komunikační aktivity přispěly k co největšímu možnému využití finanční pomoci a aby byl zdůrazněn přínos ROP SZ (a Strukturálních fondů EU) pro rozvoj regionu. Strana 8 (celkem 36)

9 Obecného (globálního) cíle Komunikačního plánu ROP SZ bude dosaženo prostřednictvím dílčích specifických cílů. Jsou definovány čtyři specifické cíle KoP SZ, jež budou platné v celém programovacím období. Dále budou upřesňovány v dílčích informačních prioritách na úrovni jednotlivých roků. Strukturu cílů a priorit KoP SZ přibližuje následující schéma: Schéma 1: Struktura cílů a priorit Komunikačního plánu ROP SZ Obecný cíl Specif. cíl 1 Specif. cíl 2 Specif. cíl 3 Specif. cíl 4 Informační priority Specifické cíle Komunikačního plánu ROP SZ Aby KoP SZ mohl plnohodnotně splnit výše uvedené cíle, musí v celém programovém období směřovat k naplnění svých specifických cílů. Specifické cíle jsou pevně dány pro celé sedmileté období. K jejich změně může dojít jen v případě výrazné obměny obsahu komunikace (změna ROP SZ, případně jeho prováděcích dokumentů) nebo při zjištění špatných výsledků dosavadní komunikace jak z hlediska technického tak i finančního. Přestože specifické cíle zůstávají po celé programové období stejné, postupně se bude měnit jejich význam. V první fázi bude kladen důraz na informování veřejnosti jako celku a motivování potenciálních příjemců pomoci. Ve druhé fázi zesílí vzdělávací (edukační) cíle, hlavním úkolem bude poskytnout co nejdokonalejší informační servis příjemcům pomoci. Ve třetím období se váha přesune na prezentování výsledků s cílem posílení pozitivních postojů cílových skupin a případné oslovení nových účastníků programu. Strana 9 (celkem 36)

10 Komunikační plán má čtyři specifické cíle: Tab. 2: Specifické cíle Komunikačního plánu ROP SZ Specifické komunikační cíle (pro období ) Cíl 1. Informace 2. Motivace 3. Vzdělávání 4. Prezentace Náplň cíle Zajistit kontinuálně rostoucí informovanost všech cílových skupin o možnostech financování z ROP SZ a tím zajistit rovnoprávnost přístupu k informacím pro všechny konkrétní cílové skupiny. Motivovat cílové skupiny k využívání finančních nástrojů EU pro zvýšení ekonomického a sociálního rozvoje regionu NUTS 2 Severozápad. Vzdělávat cílové skupiny v oblasti žádání o dotace a realizace projektů, tím zajistit růst úspěšnosti projektů a zvýšení efektivity čerpání finančných prostředků z ROP SZ. Budovat kontiuálně rostoucí povědomí a pozitivní vnímání významu strukturálních fondů jako nástrojů společné regionální politiky Pravidla tvorby informačních priorit na dílčí období Na každý rok v období budou po zhodnocení výsledků komunikace v uplynulém období stanoveny specifické informační priority a jejich cíle pro dané období. Pro jejich stanovení budou využívány analýzy příslušných oblastí, např. SROP 3.3 apod. Pro stanovení jednotlivých informačních priorit bude používána metodika SMART. Dle této metodiky by každá informační priorita měla být: S (specific) specifická Konkretizovat zaměření na určitou oblast M (measurable) měřitelná Lze kvantifikovat a změřit dosažený výsledek A (achievable) dosažitelná Odrážet reálné možnosti dané mj. zdroji R (relevant) relevantní Zapadat do soustavy cílů, mít funkci v jejím rámci T (time-managed) časově vymezená Obsahovat určení časového horizontu splnění Strana 10 (celkem 36)

11 Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad 3. Cílové skupiny Analýza a identifikace cílových skupin je v rámci komunikačního plánu nejdůležitějším prvkem stanovuje, komu se bude vybrané sdělení podávat. Teprve na základě charakteristik jednotlivých cílových skupin, jejich role v procesu aplikace operačního programu a jejich potřeb v rámci této aplikace je možné stanovit, jaká cílová sdělení a jakými komunikačními prostředky se budou jednotlivým cílovým skupinám předávat. Každou z identifikovaných cílových skupin je třeba popsat také podle jejich zájmu na realizaci programu a možného vlivu na úspěšnost či neúspěšnost programu. Při tom je třeba respektovat následující skutečnosti: - Potřeby různých cílových skupin jsou ve vztahu k informacím ROP SZ různé - Stejná cílová skupina může mít v průběhu programového období různé potřeby získávání informací o ROP SZ - Tentýž nástroj pro šíření informací o ROP SZ může mít pro různé cílové skupiny různý význam - Množství a obsah informací, které jsou cílovým skupinám poskytovány, se v průběhu času mění Při analýze cílových skupin je vždy třeba myslet na to, že jejich počáteční výčet a charakteristika, jak budou podány v KoP SZ, nemusí být úplné. V průběhu programovacího období se může objevit nová relevantní cílová skupina se vztahem k realizaci ROP SZ. Proto je nutné při stanovování informačních priorit na následující období vždy znovu provézt zjednodušenou analýzu cílových skupin zvláště se zřetelem k možnému rozšíření cílových skupin. Je vhodné u cílových skupin rozlišovat, zda jsou či nejsou součástí implementačního systému ROP SZ. To umožní pro jednotlivé skupiny volit optimální komunikační nástroje Kategorie cílových skupin a harmonogram jejich oslovování Pro potřeby Komunikačního plánu ROP SZ je vhodné rozdělit cílové skupiny do tří kategorií. Kategorie se liší podle jejich role při realizaci ROP SZ a míře závislosti jejich činnosti na ROP SZ. Přehled cílových skupin podle kategorií podává následující tabulka: Tab. 3: Cílové skupiny pro komunikaci ROP SZ Cílové skupiny KoP SZ 1. Implementační orgány a partneři 2. Žadatelé a příjemci (potenciální i skuteční) zaměstnanci Regionální rady + členové VRR, MV apod. partnerské organizace zpracovatelé projektů obce a města krajské úřady podnikatelské subjekty nestátní neziskové organizace

12 Cílové skupiny KoP SZ organizace zřízené nebo založené městem nebo krajem 3. Ostatní média veřejnost investoři turisté První kategorie zahrnuje takzvané interní cílové skupiny, jež jsou důležité pro implementaci a řádný průběh ROP SZ. Kvalita jejich práce přímo ovlivní naplnění účelů ROP SZ. Druhá kategorie zahrnuje uživatele - cílové skupiny potenciálních žadatelů i těch, kteří se rozhodnou v rámci ROP SZ skutečně požádat o finanční pomoc. Především oni rozhodnou o konečném úspěchu ROP SZ. Třetí kategorie pak zahrnuje vnější cílové skupiny, jež nejsou přímo zainteresovány na průběhu a výsledcích ROP SZ, jejich informovanost je však důležitá pro naplnění Specifického cíle 4. Intenzita komunikace a do určité míry i posloupnost oslovování těchto cílových skupin se bude lišit. Nejintenzivnější a nejčasnější musí být komunikace s cílovými skupinami první kategorie, naopak více času je na komunikaci s cílovými skupinami kategorie ostatní, především s veřejností. V první fázi bude nutné efektivně informovat implementační orgány programu, případně další subjekty, to znamená zaměstnance Regionální rady, partnerské organizace (rozvojová centra a rozvojové agentury) a zpracovatele projektů (odborné subjekty, jež jsou také zprostředkovateli informací o ROP SZ). Tyto interní cílové skupiny musejí obdržet komplexní informace co nejdříve a v průběhu programovacího období je musejí kontinuálně prohlubovat. Potřebují co nejrozsáhlejší informace dříve než ostatní cílové skupiny, mimo jiné proto, že sekundárně budou sami sloužit jako zdroj informací pro cílové skupiny ostatní. Druhou fází v procesu komunikace ROP SZ bude informování uživatelů, to znamená všech cílových skupin, jež jsou potenciálními žadateli o podporu z ROP SZ. Cílem je zprostředkovat těmto cílovým skupinám dostatečné množství informací pro rozhodnutí, zda se stát žadatelem o podporu, a motivovat potenciální žadatele ke skutečnému podání žádosti. Proto se předpokládá průběžná komunikace, jež zesílí v průběhu vyhlašování výzev. V třetí fázi získají informace o ROP SZ i vnější cílové skupiny, především veřejnost neboli obyvatelé regionu soudržnosti Severozápad. Tato cílová skupina nepotřebuje podrobné odborné informace, naopak je třeba klást důraz na maximální jednoduchost a názornost poskytovaných informací. Při informování je třeba minimalizovat dotační terminologii a naopak klást důraz na uvádění pozitivních příkladů z praxe a skutečných dopadů realizovaných projektů na zlepšení života v regionu. V informování veřejnosti budou mít nezastupitelnou roli média, proto je nutné v celém období pracovat na efektivních aktivitách media relations, to je na aktivní a systematické práci s konkrétními novináři. Mezi vnější cílové skupiny patří také investoři a turisté. Při pozitivním vyznění výsledné komunikace je možné příznivě ovlivnit jejich zájem o region. Strana 12 (celkem 36)

13 3.2. Charakteristika cílových skupin Subjekty podílející se na přímém zajištění technického zázemí přípravy a implementace programu Definice a základní charakteristika Cílovou skupinou jsou zaměstnanci Úřadu Regionální rady. Úřad je výkonným orgánem Regionální rady, který zabezpečuje veškeré úkoly spojené s funkcí řídícího orgánu ROP SZ. Do této cílové skupiny zároveň patří členové VRR, MV apod. Role a vztah k ROP SZ Zaměstnanci Úřadu Regionální rady budou informováni o ROP SZ zejména před začátkem programovacího období. V průběhu samotného programovacího období budou průběžně svou informovanost prohlubovat a doplňovat. V průběhu programovacího období budou navíc figurovat jako zdroj, zprostředkovatel a šiřitel informací o ROP SZ pro další cílové skupiny - potencionální žadatele a příjemce pomoci, zaměstnance relevantních odborů krajských úřadů, média a veřejnost. Role a vztah zaměstnanců Úřadu Regionální rady k ROP SZ jsou dány především jejich náplní práce. Úřad plní zejména následující úkoly: zpracovává prováděcí dokumentaci programu a udržuje jejich aktuálnost, zajišťuje publicitu programu a informování žadatelů, přijímá a hodnotí projekty a kontroluje jejich realizaci, provádí finanční řízení realizace projektů, monitoruje průběh programu a vede evidenci, zpracovává průběžné, výroční a závěrečné zprávy o realizaci programu, zajišťuje evaluaci programu, zajišťuje soulad postupů při realizaci s právními dokumenty EU i ČR, organizuje zasedání výboru Regionální rady a monitorovacího výboru Partneři Definice a základní charakteristika Pro partnerství budou využívány subjekty, které mohou přispívat zejména k informačním aktivitám a aktivitám zvyšování absorpční kapacity (např. struktury vytvořené v rámci SROP 3.3) Role a vztah k ROP SZ Partneři Regionální rady budou zejména zprostředkovávat informace a poskytovat poradenství pro další cílové skupiny potenciálních žadatelů a příjemců pomoci ve svém nejbližším okolí nebo ve svém oboru. Partneři Regionální rady se budou pravidelně scházet, vyhodnocovat realizované aktivity a připravovat nový plán aktivit. Mezi jejich hlavní úkoly patří: Pravidelné informování o novinkách a aktuálních výzvách týkajících se strukturálních fondů EU Sběr informací pro zpětnou vazbu s Regionální radou a předávaní aktuálních informací z Regionální rady partnerským subjektům Strana 13 (celkem 36)

14 Spolupráce na přípravě a pořádání seminářů, workshopů a školení Spolupráce na vytváření lokálních strategií Základní a obecné konzultace a poradenství pro přípravu zpracování projektů Spolupráce na vzniku zásobníku projektů monitorování připravovaných (zamýšlených) projektů a vyhledávání projektových záměrů do zásobníku projektů Vyhledávání finančních zdrojů ze strukturálních fondů pro financování aktivit potenciálních žadatelů Poskytování aktuálních informací potenciálním žadatelům (vyhlášené výzvy, novinky apod.) Tvorba projektů a jejich řízení Konzultace a poradenství při přípravě a zpracování projektů a konzultace zaměřené na efektivní a správné čerpání finančních prostředků ze získaných dotací a grantů z fondů EU Zpracovatelé projektů Definice a základní charakteristika Za cílovou skupinu zpracovatelů projektů jsou v komunikačním plánu považováni všichni potenciální žadatelé a společnosti zabývající se zejména poradenstvím v oblasti fondů EU. Po organizační stránce jsou zpracovatelé směsicí subjektů jak komerční, tak neziskové povahy. Role a vztah k ROP SZ Zpracovatelé patří mezi cílové skupiny s aktivním zájmem o informace a novinky týkající se dotací EU. Někteří zpracovatelé organizují své vlastní komunikační kampaně, pořádají semináře a vedou individuální konzultace. Svou prací tak přispívají ke zvýšení absorpční kapacity Obce Definice a základní charakteristika V Ústeckém kraji je celkem 354 obcí, v Karlovarském kraji je celkem 132 obcí. V obou krajích existuje dohromady 49 svazků obcí. V rámci obcí jsou příjemci informací o ROP SZ převážně starostové, v případě větších obcí přímo projektoví manažeři na příslušném odboru zabývajícím se dotacemi. Role a vztah k ROP SZ Obce jako potencionální žadatelé a příjemci pomoci se aktivně zajímají o dotační politiku. Komunikaci lze označit za obousměrnou, jelikož obce se na jedné straně aktivně zajímají o možnosti financování ze zdrojů EU a na straně druhé se ochotně zapojují při získávání zpětné vazby. Představitelé obcí projevují průměrný zájem o semináře a školení (závisí na regionu). Při podávání žádostí většina obcí spolupracuje se zpracovateli žádostí a stejně tak využívají jejich konzultaci při samotné realizaci projektů. Strana 14 (celkem 36)

15 Už v období před finalizací podoby pomoci v programovacím období se obce zajímají o možnosti získání dotací v tomto nastávajícím období, a to zejména v oblastech dopravní infrastruktury (opravy silnic) a cestovního ruchu (oblasti podpory 3 a 4) Relevantní zaměstnanci krajských úřadů Definice a základní charakteristika Do této cílové skupiny patří zaměstnanci těch odborů krajských úřadů, které mohou být partnery, žadateli či příjemci a realizátory projektů. Budou sem patřit zejména zaměstnanci odborů regionálního rozvoje, evropských projektů, oddělení informací a vnějších vztahů, investic a grantových schémat, oddělení vnějších vztahů a styků s veřejností, dopravy, životního prostředí a zemědělství, odboru školství a kultury. Role a vztah k ROP SZ Na krajských úřadech budou informování zejména relevantní zaměstnanci kteří v průběhu programovacího období mohou figurovat jako zdroj informací o ROP SZ pro zaměstnance ostatních odborů kraje Podnikatelé Definice a základní charakteristika V Ústeckém kraji je soukromých podnikatelů a obchodních společností. V Karlovarském kraji je podnikatelů a obchodních společností (zdroj: ČSÚ, stav k ). Největší podíl z nich tvoří živnostníci neregistrování v obchodním rejstříku. Na základě provedených statistických šetření (MML-TGI, Median, , viz Komunikační strategie Ústeckého kraje pro strukturální fondy) lze podrobněji charakterizovat samostatně činné podnikatele bez zaměstnanců a soukromé podnikatele se zaměstnanci. V regionu jsou samostatně činní podnikatelé bez zaměstnanců zastoupeni podprůměrně ve srovnání s celorepublikovým průměrem a naopak soukromí podnikatelé se zaměstnanci jsou zastoupeni nadprůměrně. Demografické ukazatele: téměř ¾ podnikatelů jsou muži věková struktura podnikatelů je výrazně mladší než věková struktura obyvatelstva (60 % podnikatelů je mladších 40 let) podnikatelé mají vysoce nadprůměrný čistý měsíční příjem ve srovnání s celkovým obyvatelstvem kraje (např. až 18,7 % podnikatel má čistý měsíční příjem Kč ve srovnání s podílem 2,4 % populace, která dosahuje tohoto příjmu) Psychografické charakteristiky a životní styl: pro 40 % podnikatelů znamená podnikání jistotu zvyšování osobní svobody obavy z krachu/bankrotu má třetina podnikatelů se zaměstnanci, tyto obavy mají v mnohem menší míře podnikatelé bez zaměstnanců (necelých 5 %) hlavním zdrojem informací jsou pro podnikatele noviny (deníky) podnikatelé upřednostňují celostátní deníky před regionálními Strana 15 (celkem 36)

16 druhý nejpočetněji uváděný hlavní zdroj informací podnikatelů je televize nadprůměrný podíl podnikatelů ve srovnání s celorepublikovým průměrem sleduje televizi hlavně kvůli zprávám nadprůměrný podíl podnikatelů ve srovnání s populací ČR poslouchá v autě často rádio podnikatelé mnohem méně poslouchají rádio kvůli zprávám než obecně obyvatelé ČR a naopak nadprůměrný podíl z nich souhlasí s tvrzením, že rádio poslouchají jako kulisu ve volném čase je pro ně důležité odpočívat, bavit se/užít si legraci, poznávat nové lidi/místa, užít si fyzickou námahu, dělat něco pro své zdraví, sportovat Role a vztah k ROP SZ Postoje podnikatelů k EU (MML-TGI, Median, , viz Komunikační strategie Ústeckého kraje pro strukturální fondy): Podnikatelé v Ústeckém kraji mají spíše neutrální až negativní postoj k členství ČR v EU obecně. Podprůměrný podíl podnikatelů v kraji s určitostí souhlasí s tvrzeními: Členství ČR v Evropské unii je zárukou stability ; Členství ČR v Evropské unii přinese naší zemi blahobyt ; Jsem rád že členství ČR v Evropské unii nám přinese evropskou měnu. V hodnocení přínosů našeho členství v Unii pro svůj vlastní prospěch mají naopak nadprůměrně pozitivní stanoviska. Nadprůměrný podíl podnikatelů v kraji s určitostí souhlasí s tvrzeními: Členství ČR v Evropské unii mě osobně přináší nové možnosti a příležitosti ; Členství ČR v Evropské unii rozšiřuje trh s pracovními příležitostmi Podnikatelé jako nejpočetnější skupina potencionálních příjemců pomoci ze SF EU: Patří mezi cílové skupiny s nejnižší informovaností a znalostí problematiky SF EU. Při získávání informací jsou spíše pasivní aktivně vyhledává informace o SF EU jen malý podíl z nich. Jejich hlavním dosavadním zdrojem informací je především internet a následně TV a rozhlas. Do budoucna je jejich deklarovaný zájem o informace vysoký a jako zdroje informací o SF EU preferují: internet, inzerci a semináře. V rámci seminářů by uvítali zejména praktické postupy, "kuchařku" k sestavení a podání žádosti o dotaci a představení oblastí, na které může být podpora čerpána. V důsledků nedostatečné informovanosti hodnotí přínos SF EU negativně a nevnímají vhodnost a výhodnost pro ně samé. Jejich postoj k reálnosti získání podpory ze SF EU je spíše negativní. Hlavní bariérou pro zapojení se do programů SF EU vidí ve složitosti procesu žádání o dotace Nevládní neziskové organizace Definice a základní charakteristika Podle Firemního monitoru ČR je v regionu Ústeckého a Karlovarského kraje 26 nadací a 50 nadačních fondů, 127 obecně prospěšných společností, 57 zájmových sdružení, sdružení, 7 komor a 10 stavovských organizací - profesních komor. V rámci NNO jsou příjemci informací o ROP SZ vedoucí pracovníci popř. členové zodpovědní za získávání grantů a dotací. Strana 16 (celkem 36)

17 Některé NNO jsou navíc také partnery ÚRR, to znamená jsou nejen příjemci informací, ale také zprostředkovatelé a konzultanti. Role a vztah k ROP SZ NNO jako potencionální žadatelé a příjemci pomoci z ROP SZ patří mezi cílové skupiny s nejvyšší informovaností a znalostí problematiky. Při získávání informací jsou iniciativní. Jejich hlavním zdrojem informací je internet, pak tištěné publikace a osobní konzultace. Do budoucna preferují jako zdroje informací o ROP SZ: internet, semináře a tištěné publikace. V rámci seminářů by uvítali zejména konkrétní pomoc, jak dosáhnout souladu mezi potřebami žadatele a podporovanými oblastmi a praktické postupy, "kuchařku" k sestavení a podání žádosti o dotaci. V důsledků dobré informovanosti kladně hodnotí přínos ROP SZ a především vhodnost pro ně samé a také mají pozitivní postoje k reálnosti získání podpory z ROP SZ Organizace zřizované a zakládané městy a nebo kraji, např. příspěvkové organizace Definice a základní charakteristika Jedná se zejména o školská zařízení, zdravotnická zařízení, předškolní zařízení aj. Role a vztah k ROP SZ Představitelé výše uvedených organizací projevují vysoký zájem o informace ohledně pomoci v nadcházejícím programovacím období , konkrétně se zajímají např. o možnosti získání dotací v oblastech infrastruktury a vzdělávání. Při podávání žádostí spolupracují se zpracovateli žádostí a stejně tak využívají jejich konzultací při samotné realizaci projektů Média Definice a základní charakteristika Cílová skupina zahrnuje regionální a celostátní média s působností v regionu soudržnosti Severozápad. Jde jednak o regionální tisk, jako např. Deníky Bohemia vydávané v Ústeckém a Karlovarském kraji, regionální přílohy Práva, Mladé fronty Dnes a Blesku, celostátní denní tisk, odborná a zábavná periodika, jednak o regionální rádia, televize a informační internetové servery. Přesný počet novinářů lze obtížně stanovit jak v regionálním, tak v celostátním měřítku, protože zdaleka ne všichni novináři jsou registrováni v Syndikátu novinářů (3000 členů) a jiné informační zdroje zaznamenávající stav zaměstnanosti nejsou veřejně přístupné, nebo se sledováním této pracovní skupiny nezabývají. Řada novinářů navíc působí jako externí dopisovatelé a přispěvatelé, nebo jsou současně zaměstnáni několika mediálními tituly. Předpokládá se, že se bude v rámci realizace komunikační strategie aktivně pravidelně spolupracovat s cca 40 novináři. Role a vztah k ROP SZ Média patří k velmi důležitým distributorům informací. Zasahují jak specifické cílové skupiny, tak především širokou veřejnost. Informace prostřednictvím médií se šíří jak formou placené Strana 17 (celkem 36)

18 inzerce, tak prostřednictvím redakčních příspěvků. Redakční informace o strukturálních fondech EU však mohou obsahovat zavádějící údaje a pojmové nepřesnosti, které v čitateli nebo divákovi mohou vyvolat dojem nízké efektivity a výrazné komplikovanosti při žádání o čerpání finančních prostředků. Zavádějící údaje a nepřesnosti také vycházejí z časově náročné práce novinářů a nutnosti pojmout široké spektrum oblastí, o kterých informují. To jim brání získat adekvátní znalosti v něčem tak specifickém a složitém, jako jsou strukturální fondy EU. Poddimenzovaná personální obsazenost redakcí spojená s rozpočtovými omezeními neumožňuje v médiích vytvořit místa specialistů na tuto problematiku. Roztříštěnost informačních zdrojů o strukturálních fondech navíc novinářům znesnadňuje práci. Výjimkou mohou být někteří regionální novináři, kteří mají vybudovány pevné informační vazby na zdroje informací. V negativním zabarvení informací se někdy navíc odráží záporný postoj novinářů či editorů vůči EU jako takové. Problémem je také obsahově nepřitažlivá a obtížně srozumitelná nabídka informací pro novináře. Vydají-li pracovníci implementačních orgánů tiskovou zprávu, informace obyčejně obsahuje číselné údaje o čerpání finančních prostředků, počty žadatelů, seznamy úspěšných projektů, což jsou čtenářsky nezajímavé údaje. Chybí informace tzv. vyprávěcího charakteru, na nichž by mohli novináři postavit větší článek se čtenářsky přitažlivým obsahem. Média, zejména vzhledem ke končícímu zkrácenému programovacímu období, jeví vysoký zájem o případové studie úspěšně realizovaných programů ze SF EU Veřejnost Definice a základní charakteristika V Ústeckém kraji žije přibližně obyvatel, v Karlovarském kraji přibližně obyvatel. Demografické ukazatele: region má oproti celorepublikovému průměru mladší věkovou strukturu obyvatelstva vzdělanostní struktura je v porovnání s celorepublikovými hodnotami podprůměrná, přičemž nejvýrazněji zaostává v podílu vysokoškolsky vzdělaných osob z hodnocení zaměstnanecké pozice obyvatel jsou nadprůměrně zastoupeni nezaměstnaní, lidé v zaměstnaneckém poměru na plný úvazek, soukromí podnikatelé se zaměstnanci z pohledu typologie obyvatelstva podle soužití jsou podprůměrně zastoupené kompletní rodiny s dětmi, naopak nadprůměrně jsou zastoupeni osaměle žijící lidé do 35 let i nad 35 let a rodiče samoživitelé. Psychografické charakteristiky: hlavním zdrojem informací obecně je pro obyvatele televize na druhém místě uvádí jako hlavní zdroj informací noviny, tento zdroj uvádí stejně jako televizi podprůměrný podíl obyvatel ve srovnání s celorepublikovým průměrem Strana 18 (celkem 36)

19 nadprůměrných 7,5 % obyvatel uvádí za svůj hlavní zdroj informací časopisy (ve srovnání s 5,8 % populace ČR) obyvatelé se nehlásí k regionálnímu tisku, spíše preferují celostátní periodika s výrokem Masmédia výrazně ovlivňují veřejné mínění s určitostí souhlasí menší podíl obyvatel než podíl celkové populace lidé v regionu si méně uvědomují sílu masmédií, což indikuje, že jejich vlivu snáze podlehnou také jen podprůměrný podíl obyvatel si myslí, že informace v masmédiích mohou být zkreslené, co naznačuje jejich nadprůměrnou důvěru v média ve volném čase je pro obyvatele důležité hlavně užít si zábavu, poznávat nové lidi/místa, být v přírodě, navštěvovat kulturní akce volný čas tráví s přáteli, známými nebo sami a ve srovnání s populací ČR méně v kruhu rodiny. Role a vztah k ROP SZ Postoje široké veřejnosti k EU (MML-TGI, Median, , viz Komunikační strategie Ústeckého kraje pro strukturální fondy): Obyvatelé mají spíše pozitivní postoje k členství ČR v EU obecně. Nadprůměrný podíl obyvatel ve srovnání s celorepublikovým průměrem s určitostí souhlasí s tvrzeními: Členství ČR v Evropské unii mě osobně přinese nové možnosti a příležitosti ; Členství ČR v Evropské unii přinese naší zemi blahobyt. Současně však nadprůměrný podíl obyvatel kraje s určitostí souhlasí s tvrzením: Negativní důsledky vstupu ČR do EU převáží nad prospěchem který z toho bude V hodnocení přínosů našeho členství v Unii pro svůj vlastní prospěch mají naopak spíše negativní stanoviska. Nadprůměrný podíl obyvatel s určitostí souhlasí s tvrzením: Členství ČR v Evropské unii zvyšuje ceny zboží a naopak podprůměrný podíl souhlasím s tvrzením: Členství ČR v Evropské unii rozšiřuje trh s pracovními příležitostmi. Postoje široké veřejnosti k SF EU (na základě celostátního výzkumu trhu, který nebyl vyhodnocen dle krajů, nicméně jeho hlavní závěry je možné vztáhnout i na veřejnost regionu): alespoň hrubá znalost pojmu strukturální fondy se týká méně než poloviny občanů určitě slyšelo někdy o strukturálních fondech EU pouze 12 % obyvatel a určitě ne až 31 % obyvatel nejvyšší podpořenou znalost má Evropský fond regionálního rozvoje (59 %), druhý nejvíce známý je Evropský orientační a záruční fond pro zemědělství (38 %) zhruba 2/3 občanů projevují zájem o informace o fondech EU mezi hlavní deklarované zdroje informací o fondech EU patří: televize (75 % respondentů), noviny a časopisy (63 % respondentů), rozhlas (37 % respondentů) mezi nejzajímavější zdroje dle obyvatel ČR patří: televize, noviny a časopisy, internet pokud jde o otázku, jaký typ informací je pro lidi zajímavější, zda zprávy o menších projektech, konkrétně pomáhajících běžným lidem, či o velkých dlouhodobých projektech Strana 19 (celkem 36)

20 prospívajících ve větším měřítku, větší preference mají menší projekty s konkrétnějším dopadem Pravidla upřesnění a kvantifikace cílových skupin na dílčí období Nepředpokládá se, že se v průběhu programovacího období vč. pravidla n + 3, respektive n + 2, budou výrazně měnit charakteristiky výše uvedených cílových skupin. Mohou nastat změny v rámci těchto skupin týkající se posunu názorů na ROP SZ, což by mělo být dáno právě úspěšnou komunikační kampaní. Před stanovením informačních priorit na další dílčí období by proto vždy bylo vhodné provést analýzu předchozí komunikace se zástupci jednotlivých cílových skupin (počet a zaměření komunikačních aktivit, zpětná vazba atd.) a kvantitativní a kvalitativní šetření v rámci cílové skupiny sledující změnu informovanosti a názorů. Šetření by mělo probíhat formou průzkumu trhu, každoročně se stejnou metodologií a na vzorku respondentů stejné velikosti a složení. Dále je vhodné před stanovením informačních priorit provést revizi početnosti cílových skupin, na něž budou cílit plánované komunikační aktivity. Vždy je nutné mít na paměti, že v průběhu programovacího období se může objevit nová cílová skupina, jejíž informování je důležité pro splnění cílů Komunikačního plánu. Při upřesňování cílových skupin na další dílčí období je proto nutné si vždy položit otázku: Objevila se v uplynulém období nová cílová skupina, jíž se dotýká: existence a realizace politiky HSS v ČR? příprava a realizace ROP SZ? příprava a realizace konkrétních projektů? V případě kladné odpovědi na některou z těchto otázek je třeba novou cílovou skupinu zařadit do některé z kategorií (viz Tabulka 4) a na základě toho rozhodnout, jaké informace a jakým způsobem této cílové skupině v následujícím období poskytovat. Strana 20 (celkem 36)

21 4. Klíčová sdělení Klíčová sdělení jsou hlavními komunikačními obsahy, které je nutno v jednotlivých dílčích obdobích (na úrovni let, případně pololetí) komunikovat směrem k jednotlivým cílovým skupinám. Tvorba klíčových sdělení vychází z předem stanovených specifických cílů komunikačního plánu, z potřeb dané cílové skupiny, z vyhodnocení stávající úrovně její informovanosti a z aktuálních potřeb na komunikaci konkrétních informací (např. informací o vyhlášených výzvách). Důležitým ukazatelem pro definici klíčových sdělení bude úspěšnost čerpání finanční pomoci ze strukturálních fondů v předcházejícím období. Tento ukazatel naznačí, zda je informovanost a vzdělání cílových skupin o jednotlivých oblastech čerpání pomoci dostatečné, ukáže slabá místa a naopak může jasně naznačit, kde a proč byla informovanost a připravenost cílových skupin velmi dobrá a čerpání jak v absolutním, tak v procentuálním vyjádření ve srovnání s jinými regiony uspokojivé. V rámci pravidel pro definování nástrojů informovanosti a publicity jsou v návrhu Nařízení Komise definovány povinnosti ŘO. Podle článku 7 zahrnují minimálně následující aktivity: a) Hlavní informační akce propagující spuštění OP (a to i v případě, kdy není schválená konečná verze komunikačního plánu) b) Alespoň jednu hlavní informační akci každý rok, na níž budou prezentovány výsledky realizace OP, včetně velkých projektů c) Zveřejnění (elektronické či jiné) seznamu příjemců s názvem projektu a objemem veřejných prostředků přidělených každému projektu Stanovené podmínky jsou samozřejmě minimální. Pro plné splnění cílů ROP SZ i cílů KoP SZ je třeba konkrétnějších a zacílenějších komunikačních aktivit. Jak je patrno z výše uvedeného, klíčová sdělení nelze stanovit na celé plánovací období, neboť je bude nutno přizpůsobovat aktuální situaci. Lze však nastínit obecný postup stanovování klíčových sdělení na dané roky a pololetí Pravidla pro tvorbu klíčových sdělení Ještě předtím, než budou zveřejněny první výzvy k podávání projektů, je třeba se zaměřit na tvorbu sdělení pro cílové skupiny implementačního orgánu a jeho partnerů. Ti musejí získat informace o způsobech implementace ROP SZ a o možnostech čerpání finanční pomoci mimo jiné proto, aby následně mohli sami sloužit jako zdroj informací pro další cílové skupiny. V začátku programovacího období bude kladen důraz na informování potencionálních žadatelů a příjemců pomoci o možnostech využití ROP SZ. Sdělení musí být co nejpřesnější pro jednotlivé cílové skupiny potencionálních žadatelů, musí být přehledné a srozumitelné členům jednotlivých cílových skupin. Nejvhodnějším obsahem těchto sdělení jsou názorné příklady a konkrétní finanční částky, o které může žádat jeden specifický zájemce. Žadatele zajímá, o kolik oni sami můžou požádat na jeden projekt, za jakých podmínek, kolik musejí mít vlastních prostředků a ve které fázi projektu jim bude dotace proplacena). Roli sehraje Strana 21 (celkem 36)

22 přenos zkušeností z minulého období a srozumitelné srovnání se strukturou v předcházejícím období, kterou potencionální žadatelé ještě mají v paměti. Po informování potencionálních žadatelů a příjemců pomoci o struktuře a možnostech programů bude důležité soustředit se na edukativní sdělení. To znamená, že na řadu přijdou metodické příručky, vzdělávací semináře, školení a osobní konzultace pro zpracovatele projektů a žadatele pomoci. Metodické příručky, zejména ty, u kterých se předpokládá jejich častější aktualizace, bude vhodné distribuovat v podobě, která se dá jednoduše a za minimálních nákladů aktualizovat elektronická podoba šířená prostřednictvím internetu. Sdělení na seminářích a školeních bude nutné přizpůsobit stavu informovanosti cílových skupin, pro které jsou uspořádané semináře a školení určeny. Tím se docílí efektivního vzdělávání a prohlubování znalostí jednotlivých cílových skupin. Konkrétně to znamená, že semináře uspořádané např. pro žadatele bez jakýchkoliv předcházejících znalostí a zkušeností pojmout jako kurz pro začátečníky, ale neomezit se jenom na základní teoretické informace, které lze nastudovat na dostupných informačních zdrojích (např. internet), ale uvádět srozumitelné příklady, třeba i z minulého programovacího období. V pozdějších fázích programovacího období, společně s probíhající realizací projektů financovaných z ROP SZ, se bude zvyšovat počet sdělení prezentujících výsledky pomoci ROP SZ a jejich dopad na rozvoj regionu. Tato sdělení budou určena jak k motivaci dalších potenciálních žadatelů, tak k formování postojů široké veřejnosti. Tato sdělení se mohou zdát na první pohled už jen jako doplňková a referenční, ale je to zdání mylné. Naopak důležitost informování o konkrétních dopadech je významná proto, že se týká nejširších cílových skupin, má nejpozitivnější dopad a v neposlední řadě oceňuje práci všech zainteresovaných stran, práci zaměstnanců ÚRR nevyjímaje. Strana 22 (celkem 36)

23 5. Komunikační nástroje Komunikační nástroje vhodné pro použití při komunikace ROP SZ se odlišují především vhodností pro určitý typ sdělení, šíří dopadu, zacíleností, rychlostí a hloubkou sdělení, interaktivitou, vhodností pro jednotlivé cílové skupiny a samozřejmě nákladností. Následující kapitola podává stručné shrnutí jednotlivých nástrojů, jež budou použity při komunikaci ROP SZ. Konkrétní komunikační nástroj pro jednotlivá klíčová sdělení bude vybírán vždy při tvorbě komunikačních akčních plánů na jednotlivá kratší období (roky). - Šíře dopadu komunikačního nástroje označuje jeho potenciál k oslovení velkého množství příjemců. Např. televizní spot má širší dopad než interní školení. - Zacíleností se označuje schopnost komunikačního nástroje oslovit jednoho konkrétního zástupce cílové skupiny. Např. seminář je jako komunikační nástroj zacílenější než mediální inzerce. Na druhou stranu méně zacílené komunikační nástroje dokáží zasáhnout mnohem větší skupinu příjemců. - Rychlostí sdělení se označuje doba, za jakou je možno doručit sdělení od podavatele k příjemci informace. Např. rozhlasový spot je možno připravit rychleji než tisk letáku či brožury. - Hloubka sdělení poukazuje na rozdílnou možnost podrobnosti a doplňujících informací, které umožňují jednotlivé komunikační nástroje. Např. informační brožura přináší hlubší sdělení než billboard; na druhou stranu méně příjemců je ochotno věnovat se vnímání a analýze hlubších informací. - Interaktivita znamená možnost příjemce informací aktivně zasahovat do procesu komunikace, klást doplňující a upřesňující otázky, směrovat komunikace podle vlastních informačních potřeb. Např. telefonický rozhovor je interaktivnější než inzerát v deníku. Komunikační prostředky lze třídit do několika skupin podle typu sdělení, který používají. Těmito skupinami jsou nástroje mediální komunikace, nástroje on-line komunikace, nástroje přímé komunikace, publikační aktivity a další nástroje Nástroje mediální komunikace Inzerce Inzercí se rozumí zejména placené inzeráty v denním tisku a časopisech, rozhlasové spoty, televizní reklamy, reklamy v kinech, internetová inzerce na vybraných serverech. Výhodou inzerce je jednak velké množství příjemců, jež je možné oslovit, jednak to, že obsah inzerce není dále upravován vydavatelem daného média. Na druhou stranu je těžké specifikovat inzerci přesně na míru jednotlivým cílovým skupinám je obtížné nacházet média, která dokáží vymezeně oslovit jednu konkrétní cílovou skupinu. Redakční články spolupráce s médii Cílem tohoto komunikačního nástroje je tzv. spontánní publicita, neboli dosáhnout toho, aby se ve vybraných médiích objevovaly požadované informace nikoliv proto, že by si je podavatel platil jako inzerci, ale z vlastní vůle novinářů, pro které budou podávané informace představovat atraktivní témata z hlediska jejich čtenářů, diváků, posluchačů. Strana 23 (celkem 36)

Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008

Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008 Komunikační plán Regionálního operačního programu NUTS 2 Severozápad Akční plán komunikace 2008 Verze 1.0 Obsah Zdůvodnění existence Akčního plánu komunikace.. 3 Administrativní zajištění Akčního plánu

Více

Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu

Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu Roční zpráva o realizaci komunikačního plánu Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad Verze 2.0 ke dni 3. 1. 2014, revize č. 1 ke dni 15. 7. 2014-1 - OBSAH 1. Úvod 5 2. Realizace

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit

Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit Evaluace realizace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod a realizace komunikačních a propagačních aktivit Datum zveřejnění: 19. 12. 2010 Verze: 1.7 (finální) 1 Manažerské

Více

Evaluační plán ROP SZ na období

Evaluační plán ROP SZ na období EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad Seznam použitých zkratek ČR DPH EK ES EU NOK OM OP OŘP PSE ROP SZ ROP SZ RR SZ ŘO ŘO ROP SZ ÚRR SZ Česká republika daň z

Více

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary,

Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace. Karlovy Vary, Regionální operační program Severozápad příležitosti pro neziskové organizace Karlovy Vary, 18.3.2008 Regionální rada RS Severozápad Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad orgán, resp. právnická

Více

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí

ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí ROČNÍ ZHODNOCENÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD ZA ROK 2008 Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí Evaluační aktivita Roční zhodnocení Regionálního operačního programu

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění:

Evaluační plán. REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok Datum zveřejnění: Evaluační plán REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM NUTS II SEVEROVÝCHOD pro rok 2014 Datum zveřejnění: 19. 11. 2013 Příloha č. 1, bod 43-10/2013 ~ 1 ~ Úvod Roční evaluační plán ROP Severovýchod pro rok 2014 vychází

Více

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost

Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost U S N E S E N Í Společného monitorovacího výboru operačních programů Praha Adaptabilita a Praha Konkurenceschopnost číslo 12 ze dne 3. prosince 2008 k Evaluačnímu plánu Operačního programu Praha Konkurenceschopnost

Více

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010

EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 ROČNÍ EVALUAČNÍ PLÁN Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU 2010 VYDÁNÍ Č. PLATNÉ OD ZPRACOVAL: ZREVIDOVAL:

Více

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011

MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko Úřad Regionální rady MANAŽERSKÝ SOUHRN VÝROČNÍ ZPRÁVA O PROVÁDĚNÍ REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI MORAVSKOSLEZSKO ZA ROK 2011 ke

Více

Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010

Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010 Roční komunikační plán OPTP pro rok 2010 Leden 2010 Praha OBSAH SEZNAM ZKRATEK...3 1. ÚVOD, CÍLE...4 2. CÍLOVÉ SKUPINY...5 3. NÁSTROJE INFORMOVANOSTI A PUBLICITY...5 4. DRUHY KOMUNIKACE...6 5. ROZDĚLENÍ

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 32 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 56 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM

DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM DŮVODOVÁ ZPRÁVA K PODKLADOVÝM DOKUMENTŮM 1. zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Doprava 2014-2020 25. června 2015 Ministerstvo dopravy, Velké kolegium Statut a jednací řád Monitorovacího

Více

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z

Regionální operační program. Postupy čerpání dotací z Regionální operační program Střední Morava Postupy čerpání dotací z Evropské unie 1. Audit shody připravenost Úřadu Regionální rady k implementaci ROP Střední Morava a. Nyní probíhá reaudit b. Vliv na

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN. pro Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Identifikační číslo: MAD 104 Příloha OM OP LZZ: G

KOMUNIKAČNÍ PLÁN. pro Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Identifikační číslo: MAD 104 Příloha OM OP LZZ: G KOMUNIKAČNÍ PLÁN pro Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Identifikační číslo: MAD 104 Příloha OM : G Typ: Řízená kopie elektronická Datum: 11.2.2008 Vydal: ŘO Číslo revize: 0 Číslo vydání: 1.0

Více

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010

Metodický pokyn evaluace. komunikačních plánů OP 2007-2010 Metodický pokyn evaluace komunikačních plánů OP 2007-2010 červenec 2010 Zpracoval: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a společnost HOPE-E.S., v.o.s., divize EUservis.cz - 1/35 Metodický pokyn evaluace komunikačních

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing.

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Olga Nováková Struktura příspěvku 1. Společný regionální operační program

Více

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce

Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Využívání fondů EU v letech 2007 2013 Strategie a programy ČR, možnosti pro obce Martina Sýkorová Odbor evropských fondů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Přerov, 26. dubna 2007 1 Finanční prostředky SF

Více

Výhled. Nové programovací období SF

Výhled. Nové programovací období SF Výhled Nové programovací období SF 2007 2013 Obsah prezentace Cíle podpory Pravidla podpory Národní rozvojový plán Národní strategický referenční rámec Operační programy Harmonogram příprav Cíle podpory

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Komunikační plán OPŽP pro rok 2009

Komunikační plán OPŽP pro rok 2009 Komunikační plán OPŽP pro rok 2009 Pro informaci členům Monitorovacího výboru OPŽP konaného dne 10. listopadu 2008 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ www. o p zp.cz www. e

Více

Program rozvoje Karlovarského kraje Úvod Zadavatel: Karlovarský kraj Zpracovatel: EC Consulting a.s.

Program rozvoje Karlovarského kraje Úvod Zadavatel: Karlovarský kraj Zpracovatel: EC Consulting a.s. Program rozvoje Karlovarského kraje 2007-2013 Úvod Zadavatel: Zpracovatel: Karlovarský kraj EC Consulting a.s. 1. Poslání Programu rozvoje Karlovarského kraje 2007-2013 Program rozvoje územního obvodu

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK

ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce. Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad 2007-13 ve zkratce Bc. Petr Achs, 24. dubna 2008, KÚÚK ROP Severozápad Hlavní programový dokument určující priority regionu pro čerpání strukturálních fondů v programovém období 2007 2013

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Předběžný harmonogram výzev 015 INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Prioritní osa Identifikace specifického cíle Zaměření výzvy Typ výzvy Termín výzvy Specifický cíl Podporované aktivity Příjemci Předpokládané

Více

Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod

Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod ( dle pracovní verze ROP JV č. 6 a Prováděcího dokumentu 1) VelkéMeziříčí, 26. září 2006 Regionální operační program Regionu soudržnosti Jihovýchod

Více

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020

POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 ZAJIŠTĚNÍ VIDITELNOSTI POLITIKY SOUDRŽNOSTI: PRAVIDLA KOMUNIKACE A POSKYTOVÁNÍ INFORMACÍ V OBDOBÍ 2014-2020 POLITIKA SOUDRŽNOSTI 2014 2020 V prosinci 2013 Rada Evropské unie formálně schválila nová pravidla

Více

Komunikační plán OPŽP pro rok 2010

Komunikační plán OPŽP pro rok 2010 Komunikační plán OPŽP pro rok 2010 Pro informaci členům Monitorovacího výboru OPŽP konaného dne 3. prosince 2009 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČESKÉ REPUBLIKY www. o

Více

ROP Severozápad Komunikační plán ROP Severozápad 2009

ROP Severozápad Komunikační plán ROP Severozápad 2009 ROP Severozápad Komunikační plán ROP Severozápad 2009 1. Zdůvodnění existence Akčního plánu komunikace Akční plán komunikace Komunikačního plánu Regionálního operačního programu Severozápad pro rok 2009(dále

Více

KOMUNIKAČNÍ AKČNÍ PLÁN. Operační program Rozvoj lidských zdrojů

KOMUNIKAČNÍ AKČNÍ PLÁN. Operační program Rozvoj lidských zdrojů KOMUNIKAČNÍ AKČNÍ PLÁN Operační program Rozvoj lidských zdrojů VERZE 1.2 ČERVEN 2005 17. 6. 2005 Číslo vydání: 1 Číslo revize: 2 Strana 12 z 14 OBSAH 1 ÚVOD... 3 2 CÍLE A CÍLOVÉ SKUPINY... 5 2.1 Cíle...

Více

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci)

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ŘÁD Služby veřejného zájmu Pro služby poskytované společností ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ODDÍL I. OBECNÉ PODMÍNKY Článek 1 Předmět úpravy 1. Účelem řádu Služby

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci OBCE JAKO ŽADATELÉ A PŘÍJEMCI ZE SF / FS

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci OBCE JAKO ŽADATELÉ A PŘÍJEMCI ZE SF / FS MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci OBCE JAKO ŽADATELÉ A PŘÍJEMCI ZE SF / FS LEDEN 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava

Více

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor

Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Komunikační strategie MAP v ORP Tábor Principy MAP Princip spolupráce V rámci MAP spolu plánují a spolupracují minimálně tři strany: zřizovatelé, poskytovatelé a uživatelé. Zřizovateli jsou

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ

KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 13. 3. 2008 Obsah Seznam zkratek...3 1. Úvod...4 1.1. Zdůvodnění existence KoP ROP SZ...4 1.2. Legislativní

Více

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech

Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Ing. Jana Košťálová Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech Univerzita Pardubice Uplatnění nástrojů projektového řízení v ESF projektech ESF fondy a aktuální rozšíření realizace projektů

Více

Soustava dokumentů regionálního a municipálního managementu. Strategické a programové dokumenty regionálního managementu

Soustava dokumentů regionálního a municipálního managementu. Strategické a programové dokumenty regionálního managementu Soustava dokumentů regionálního a municipálního managementu Lekce: 9 Strategické a programové dokumenty regionálního managementu Doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc. Soustavu strategických, programových

Více

Zpráva o komunikačních aktivitách ROP SZ - 2008

Zpráva o komunikačních aktivitách ROP SZ - 2008 Zpráva o komunikačních aktivitách ROP SZ za rok 2008 Komunikační aktivity v roce 2008 Základním cílem komunikačních aktivit realizovaných v roce 2008 bylo a je zajištění informovanosti cílové skupiny

Více

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP

ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP Projekt MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8 IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP Dne 25. 9. 2017 Hlavním cílem projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání na území Prahy 8 (dále jen MAP) je podpora a prohloubení

Více

III. Fórum Evropský rok 2013 Motto: EU a My,,Evropští občané. Ing. Vladimír Zadina

III. Fórum Evropský rok 2013 Motto: EU a My,,Evropští občané. Ing. Vladimír Zadina III. Fórum Evropský rok 2013 Motto: EU a My,,Evropští občané Ing. Vladimír Zadina 1 Obsah Společnost Allowance s.r.o. - kdo jsme Příklady dobré praxe Operační programy v ČR 2007 2013 Operační programy

Více

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013)

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 2013) Obsah prezentace Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Příprava OP LZZ (vývoj, harmonogram) Popis OP LZZ Prioritní osy OP LZZ Finanční

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACI V RÁMCI ROP SEVEROZÁPAD oblast podpory 5.1 14. dubna 2008 1/7 vyhlašuje VÝZVU k předkládání žádostí o dotace v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad

Více

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK

Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Shrnutí dosavadní realizace globálních grantů Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference Globální granty Olomouckého kraje v OP VK 4. 6. 2014, Olomouc Globální granty ve struktuře OP VK PRIORITNÍ OSY A

Více

Zákon o podpoře regionálního rozvoje. Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU

Zákon o podpoře regionálního rozvoje. Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU Zákon o podpoře regionálního rozvoje Doc. Jaroslav Čmejrek PEF ČZU Základní pojmy region územní celek vymezený pomocí administrativních hranic krajů, okresů, obcí nebo sdružení obcí, jehož rozvoj je podporován

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Ing. Marcela Tomášová m.tomasova@regionhranicko.cz 14. října 2008 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání

Více

Průběh čerpání strukturálních fondů

Průběh čerpání strukturálních fondů Rámec podpory Společenství představuje základní strategii pro rozvoj regionů České republiky na období 2006. Řídicí orgán Rámce podpory Společenství (MMR) plní roli výkonného orgánu, který zajišťuje celkovou

Více

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y

V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V Y H L Á Š E N Í V Ý Z V Y V 28 V 42 1.0 V souladu s Regionálním operačním programem regionu soudržnosti Střední Morava (dále jen ROP Střední Morava) vyhlašuje Výbor Regionální rady regionu soudržnosti

Více

Představení IPRM. Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM

Představení IPRM. Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM Představení IPRM Seminář PAAK - Příprava a realizace dílčích projektů IPRM Obsah prezentace Co? Definice IPRM, členění Aplikace IPRM v podmínkách ČR Proč? Zdůvodnění vzniku IPRM Jak? Příprava IPRM Řízení

Více

Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity

Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity Výzkum povědomí cílových skupin v regionu soudrţnosti Severovýchod o Regionálním operačním programu NUTS II Severovýchod a analýza absorpční kapacity regionu soudrţnosti Severovýchod Datum zveřejnění:

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚ LÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR VYHLAŠUJE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který byl dne 12. října 2007 schválen Evropskou komisí. Na

Více

Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina)

Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina) Integrovaný plán rozvoje města Povinnost sestavení IPRM Důvod tvorby a přínos IPRM Obsah IPRM Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina) Aktuální stav rozpracovanosti Komunikace s veřejností

Více

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora

Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Rizika a budoucnost evropských fondů z pohledu koordinátora Ing. Daniel Braun, M.A. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor řízení a koordinace NSRR 1 nok@mmr.cz Strategie pro období 2007 2013 (Evropský

Více

Řešení. Východiska řešení. Rizika

Řešení. Východiska řešení. Rizika Podpora ze strukturálních fondů EU jako významný faktor rozvoje českých podniků Operační program Podnikání a Inovace podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období Ing. Pavel

Více

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj

Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-20132013 PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc. Samostatné oddělení duben 2008 Evropských programů

Více

Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO

Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO Pracovní jednání k přípravě místní rozvojové strategie MAS ORLICKO pro období 2014 2020 Ing. Oldřich Žďárský předseda Ing. Ivana Vanická - manažerka POZVÁNKA V rámci cca. dvouhodinového programu bude přednesena

Více

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií.

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií. Projekt: CZ.10.6.125/6.1/0.0/15_999/0000135 VÝROČNÍ KONFERENCE 2015 OP RYBÁŘSTVÍ Řídicí orgán Operačního programu Rybářství (dále ŘO OP Rybářství ) je povinen zajistit účinnou a efektivní realizaci Operačního

Více

Regionální operační program NUTS II Severovýchod

Regionální operační program NUTS II Severovýchod Regionální operační program NUTS II Severovýchod Řízení projektů financovaných z fondů Evropské unie Hotel Studánka, Rychnov nad Kněžnou, 25.11.2010 ROP Severovýchod Víceletý rozvojový programový dokument,

Více

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Praha Ministerstvo pro místní rozvoj Ing.

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Praha Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Praha 8.12. 2005 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Radka Soukupová Struktura příspěvku 1. Společný regionální

Více

ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7

ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7 Leden 2016 OBSAH 1 2 ÚVOD... 4 ANALYTICKÁ ČÁST... 7 2.1 CHARAKTERISTIKA OBCE... 7 2.1.1 ÚZEMÍ... 7 2.1.2 OBYVATELSTVO... 11 2.1.3 HOSPODÁŘSTVÍ... 30 2.1.4 INFRASTRUKTURA... 55 2.1.5 VYBAVENOST... 74 2.1.6

Více

RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství

RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství RPS/CSF Příprava NSRR v ČR z hlediska Rady vlády pro záležitosti romské komunity Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Obsah 1. Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV 2. Hlavní záměry a strategie programu 3. Prioritní osy 4. Harmonogram přípravy Klíčové dokumenty pro přípravu

Více

Integrovaný plán rozvoje města

Integrovaný plán rozvoje města Integrovaný plán rozvoje města Povinnost sestavení IPRM Důvod tvorby a přínos IPRM Obsah IPRM Odborné skupiny (Řídící výbor, manažer IPRM, pracovní skupina) Aktuální stav rozpracovanosti Komunikace s veřejností

Více

Podíl ERDF, k strana:2

Podíl ERDF, k strana:2 Manažerské shrnutí Regionální operační program Jihovýchod je jedním ze sedmi regionálních operačních programů v České republice v období 2007 2013. Jeho prostřednictvím jsou naplňovány cíle politiky hospodářské

Více

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb

Charta služeb. Marketingová strategie a propagace charty. Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Marketingová strategie a propagace charty Jak užívat chartu ke zlepšení služeb Vyhlášení charty Po zpracování definitivní verze charty nastává čas jejího zveřejnění. Pro zajištění maximální informovanosti

Více

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT

Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Ochrana práv duševního vlastnictví v Operačních programech MŠMT Petr Prášek Obsah Úvod Politika MŠMT v oblasti IPR OP VK OP VaVpI Vize pro nové programové období Východiska Strategie hospodářského rozvoje

Více

Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc

Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc Výzva k předkládání žádostí o podporu v Operačním programu Technická pomoc 1. Identifikace výzvy Prioritní osa Specifický cíl 1 Podpora řízení a koordinace Dohody o partnerství 1.1 - Vytvořit podmínky

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VÝSTUPU PROJEKTU Studie a analýzy I. :

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VÝSTUPU PROJEKTU Studie a analýzy I. : MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VÝSTUPU PROJEKTU Studie a analýzy I. : Zpráva o hlavních zjištěních projektu Analýza informovanosti potenciálních žadatelů o možnostech čerpání prostředků ESF v rámci OP VK a o konkrétních

Více

Jak fungují evropské dotace

Jak fungují evropské dotace Jak fungují evropské dotace Jan Balek j.balek@regionhranicko.cz Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Základní principy získávání dotací Osnova prezentace:

Více

Výzva I programu podpory Technická pomoc

Výzva I programu podpory Technická pomoc MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU Řídící orgán OPERAČNÍHO PROGRAMU PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST 2014 2020 Výzva I programu podpory Technická pomoc Název programu podpory Prioritní osa operačního

Více

Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu

Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci Strategické řízení a plánování jak zefektivňovat veřejnou správu Věra-Karin Brázová 2. 6. 2017, konference MODERNÍ VEŘEJNÁ SPRÁVA Obsah prezentace

Více

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+

Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Obsah příspěvku Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR Strategie regionálního rozvoje ČR 2021+ Akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2019-2020 Národní

Více

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP

IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP IMPLEMENTAČNÍ PLÁN MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání PRAHA 16 ORGANIZAČNÍ STRUKTURA MAP KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRINCIPY MAP MAP Praha 16 REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000381

Více

2015-2020 STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část

2015-2020 STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA NOVÁ ROLE Část C Implementační část ABRI, s.r.o. Zpracováno ke dni 01. 09. 2015 Strategický dokument zpracoval pracovní tým společnosti ABRI, s.r.o. Vedoucí týmu: Mgr. Miloslav

Více

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů

Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Operační program Podnikání a inovace - nástroj podpory podnikatelů z prostředků evropských fondů Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, MPO 3. prosince 2013, Praha Strategická orientace OPPI Klíčový

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ing. Miroslav Kalous Ing. Miroslav Kalous Náměstek ministra Obsah prezentace Význam cestovního ruchu pro ČR Základní statistická data cestovního ruchu Podpora cestovního

Více

MČ Praha 22 MAP. MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP

MČ Praha 22 MAP. MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání. Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP MČ Praha 22 MAP MČ Praha 22 Místní akční plán rozvoje vzdělávání Představení MAP MČ Praha 22 na setkání zástupců MAP I a KAP 10. 4. 2019 Žadatelem byla MČ Praha 22 a projekt byl realizován na území správního

Více

Strategie NRP a systém operačních programů v ČR pro období

Strategie NRP a systém operačních programů v ČR pro období Strategie NRP a systém operačních programů v ČR pro období 2007-2013 Doc. RNDr. René Wokoun, CSc. Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Systém dokumentů politiky soudržnosti v ČR v období

Více

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020

Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Role MV v oblasti egovernmentu v programovém období 2014-2020 Konference e-government 20:10 Mikulov, 8. 9. 9. 2015 Mgr. Jiří Zmatlík náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky, strategií a evropských

Více

Obsah. Předmluva... VII. O knize napsali... IX. Seznam zkratek... XIII. Seznam boxů... XXVII. Seznam obrázků... XXIX. Seznam tabulek...

Obsah. Předmluva... VII. O knize napsali... IX. Seznam zkratek... XIII. Seznam boxů... XXVII. Seznam obrázků... XXIX. Seznam tabulek... Předmluva..................................................... VII O knize napsali.................................................. IX Seznam zkratek................................................ XIII

Více

KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ

KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ KOMUNIKAČNÍ PLÁN REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROZÁPAD PRO OBDOBÍ 2007-2013 Revidovaná verze po zapracování připomínek EK z 14.05.2008 9.6.2008 Obsah Tabulka revizí po zapracování

Více

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ ZLÍN 2014-2020

INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ ZLÍN 2014-2020 Projekt Podpora vzniku Integrovaného plánu rozvoje území Zlín pro období 2014-2020 je financován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu technická pomoc

Více

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce

Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Intervenční logika programu / teorie změny Vazba na tematický okruh: 1 - Trh práce Tematický cíl: Podpora udržitelné zaměstnanosti, kvalitních pracovních míst a mobility pracovních sil Program: OP Zaměstnanost

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 46. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. vyhlašuje 46. výzvu k předkládání žádostí o podporu. Integrovaný regionální operační program Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky vyhlašuje 46. výzvu k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu INFRASTRUKTURA ZÁKLADNÍCH ŠKOL Identifikace výzvy Operační

Více

Základní charakteristika programovacího období 2007-2013

Základní charakteristika programovacího období 2007-2013 Evropské fondy Aktuálně pomocná ruka k evropským dotacím pro firmy a živnostníky Základní charakteristika programovacího období 2007-2013 Finanční prostředky ze SF a FS v ČR v období 2007 2013 Strukturální

Více

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu

PRAHA. Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu 4.10.2012 PRAHA Podpora cestovního ruchu ze strukturálních fondů Krátké zhodnocení přínosu strukturálních fondů pro rozvoj cestovního ruchu Osnova prezentace Co se podařilo zrealizovat v oblasti podpory

Více

Strategie regionálního rozvoje optikou místní ekonomiky

Strategie regionálního rozvoje optikou místní ekonomiky Strategie regionálního rozvoje 2021+ optikou místní ekonomiky 1 Strategie regionálního rozvoje jako nástroj regionální politiky Resortní strategie Krajské strategie SRR ČR 21+ Integrované strategie v území

Více

Dotační zpravodaj. č. 3/2015

Dotační zpravodaj. č. 3/2015 Dotační zpravodaj č. 3/2015 Aktuální informace o dění ve světě dotací z fondů EU Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje nám. Krále Jiřího z Poděbrad 478/33, 350 02 Cheb, Tel: 354 426 140 IČO: 48

Více

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKROK V DOSAHOVÁNÍ CÍLŮ NSRR

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKROK V DOSAHOVÁNÍ CÍLŮ NSRR MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ Národní orgán pro koordinaci POKROK V DOSAHOVÁNÍ CÍLŮ NSRR BŘEZEN 2011 Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor řízení a koordinace NSRR Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1

Více

CZECHINVEST A STRUKTURÁLNÍ FONDY. Služby CzechInvestu v oblasti strukturálních fondů. Naši klienti

CZECHINVEST A STRUKTURÁLNÍ FONDY. Služby CzechInvestu v oblasti strukturálních fondů. Naši klienti CZECHINVEST A STRUKTURÁLNÍ FONDY Pavel Vinohradník Ředitel Divize Strukturální fondy CzechInvest Služby CzechInvestu v oblasti strukturálních fondů Zájemcům poskytujeme následující služby: administrace

Více

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015

Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 XVIII. celostátní finanční konference Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání Praha, 9. prosince 2015 Základní informace o OP VVV Základní východiska Důraz na Specifická doporučení Rady pro ČR intervence

Více

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií.

MONITOROVACÍ VÝBORY A KONFERENCE OP RYBÁŘSTVÍ ( ) je spolufinancován Evropskou unií. Projekt: CZ.10.6.125/6.1/0.0/15_999/0000135 VÝROČNÍ KONFERENCE 2015 OP RYBÁŘSTVÍ Řídicí orgán Operačního programu Rybářství (dále ŘO OP Rybářství ) je povinen zajistit účinnou a efektivní realizaci Operačního

Více

Cíl semináře. Pomáháme Vám s úspěchem.

Cíl semináře. Pomáháme Vám s úspěchem. Cíl semináře Předání zkušeností a názorů prezentujících na klíčové faktory pro tvorbu dobré ISRÚ Získání představy o potřebných konkrétních krocích Sdílení zkušeností a názorů všech přítomných Společnost

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

1. zasedání Externí pracovní skupiny pro přípravu programového období 2014 2020

1. zasedání Externí pracovní skupiny pro přípravu programového období 2014 2020 1. zasedání Externí pracovní skupiny pro přípravu programového období 2014 2020 Ústí nad Labem, 5. 10. 2011 Program 1. Informace o Externí pracovní skupině pro přípravu programového období 2014 2020. 2.

Více

Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice

Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice Cíl 3 Evropská územní spolupráce Rakousko Česká republika 2007 2013 (OP AT-CZ) Přeshraniční BURZA PARTNERŮ Slavonice 21. 4. 2010 Mgr. Gabriela Grycová Odbor regionálního rozvoje Krajský úřad kraje Vysočina

Více