Aktivní uhlí a možnosti odstraňování mikropolutantů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aktivní uhlí a možnosti odstraňování mikropolutantů"

Transkript

1 Aktivní uhlí a možnosti odstraňování mikropolutantů Ondřej Beneš, Ladislav Bartoš (VEOLIA VODA ČR), Jaroslav Kopecký (JaKo) Konference VODA FÓRUM /6/2012

2 Obsah 1. Cesta od makropolutantů k mikropolutantům 2. Možnosti a efektivita separace mikropolutantů 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV 4. Závěry a doporučení

3 1. Cesta od makropolutantů k mikropolutantům Historicky nejvýznamnější problémy spojené s potřebou úpravy vody byly zejména mikrobiálního charakteru. Současně s aplikací jednotlivých metod redukce znečištění pokračoval trend redukce nerozpuštěných a organických látek (zejména vyjádřené v ukazatelích CHSK Mn, TOC, DOC apod.), železa, nebo manganu. Zvyšující se industrializace, intenzifikace zemědělství a zvýšená spotřeba farmak ale představuje již od druhé poloviny 19. století významnou změnu ve složení polutantů přítomných v surové vodě. Zkvalitňování životní úrovně a osvěta v oblasti kvality potravin (tedy i pitné vody) zejména ze strany Světové zdravotnické organizace (WHO) v návaznosti na řadu získaných praktických výsledků efektů polutantů na lidské zdraví poté vytvářítlak na redukci i ostatních druhů polutantů přítomných v pitné vodě. Právní rámec EU obsahuje zásady ochrany zdraví a životního prostředí přímo v čl. 191 Smlouvy o EU. Při tvorbě sekundárního práva vždy nutné respektovat princip subsidiarity a proporcionality. Živ. prostředí představuje více jak 10 % projednávaných kauz ESD. Relevantní zejména Směrnice 2000/60/ES, 2006/118/ES, 2008/105/ES nebo nejvýznamnější Směrnice o pitných vodách 98/83/ES.

4 1. Cesta od makropolutantů k mikropolutantům Hlavní zdroje znečištění podzemních, ale zejména povrchových vod jsou zdroje plošné (zemědělství, splachy) a bodové (ČOV, volné kanalizační výusti a odlehčovací komory). Na vstupu a výstupu z ČOV je průběžně rozšiřován monitoring přítomnosti látek, které jsou v seznamu prioritních látek (Směrnice o prioritních látkách látek). Stávající výsledky potvrzují rozdílnou účinnost klasických aktivačních/biofiltračních systémů a systému s terciálním dočištěním. U řady vysokozatěžovaných aktivačních ČOV je redukce konkrétních mikropolutantů téměř nulová. U plošných zdrojů, zejména zemědělského původu, je preferovanou cestou redukce aplikace agrární politiky CAP a cross compliance.

5 1. Cesta od makropolutantů k mikropolutantům odpadní vody

6 2. Možnosti a efektivita separace mikropolutantů Mikropolutanty vs. makropolutanty Všechny klasické technologie mají určitou schopnost odstraňovat i mikropolutanty 100 % odstranění však zajistí pouze membránová separace při správně zvoleném typu póru. Standardní parametry jednotlivých metod membránové filtrace Membránový proces Typická velikost pórů Provozní tlak Permeabilita (nm) (bar) (Lm -2 h -1 bar -1 ) Mikrofiltrace >50 Ultrafiltrace Nanofiltrace < Reverzní osmóza < Při membránové separaci zůstávají problémy s investičními náklady, životností membrán, likvidací vzniklých koncentrovaných odpadních vod atp., proto se další výsledky týkají aktivního uhlí, které dlouhodobě vykazuje vysokou účinnost pro odstraňování mikropolutantů, ideálně po ozonizaci.

7 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Porovnávání práškového aktivního uhlí Historicky nejrozšířenější technologíi skupiny Veolia Water v oblasti úpravy vody je technologie Actiflo či ActifloTurbo, ze které se vyvinula technologie s přídavkem práškového aktivního uhlí ActifloCarb (stabilní provoz s výstupním BDOC pod 0.2 mg/l a THM < 100 µg/l při provozních nákladech 1,2 Kč/m 3 (bez odpisů) a vysoce org. zatížené surové vodě. Nasazení technologie předcházely komplexní testy separační účinnosti. Pro účely srovnání vybrány následujících mikropolutanty, běžně se vyskytující vpovrchových vodách zasažených odpadními vodami z měst a obcí: běžná farmaka: paracetamol, carbamazepine, bezafibrate, metropolol and propanolol; antibiotika: sulfamerazin, sulfamethoxazol, sulfachlorpyridazin, spiramicin, roxithromycin, hormony: estradiol alpha, estradiol beta, ethynyl estradiol.

8 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Porovnávání práškového aktivního uhlí Minerální PAU Picahydro S21 Picahydro S23 Picahydro S35 Picasorb 16 Jodové číslo (mg/g) Podíl mikropórů (ml/g) 0,4 0,43 0,5 0,63 0,36 Podíl popeloviny (max %) Hustota (g/ml) 0,48 0,52 0,51 0,48 0,41 Výběr PAU reflektuje snahu ověřit výběr ideálního poměru makropórů (> 50 nm) a mikropórů (< 2 nm). Testované minerální aktivované uhlí bylo porovnáváno s organickým aktivním uhlím (zdroj GAU kokosové skořápky převaha mikropórů a zdroj GAU dřevo převaha makropórů).

9 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Testování efektu dávky (10 (20 mg/l) a doby kontaktu PAU na redukci polutantů polutantů Procento redukce (%) min 31 min 11 min 31 min Paracetamol Carbamazepin Bezafibrate Metropolol Propanolol

10 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Výsledky potvrdily, že všechny testované látky jsou běžně odstranitelné procesem zahrnujícím filtraci přes vrstvu granulovaného aktivního uhlí či využitím dávkování práškové varianty aktivního uhlí souběžně sdalšími technologickými procesy. Zchemického hlediska je charakter testovaných látek relativně rozdílný propanolol či metropolol jsou vysoce reaktivní zatímco paracetamol, sulfamethoxazol nebo sulfachloropyridazin mají relativně stabilní molekuly. Tyto vlastnosti se samozřejmě projevují i na procesu sorpce na povrchu aktivního uhlí. Z uvedeného je více než zřejmá nutnost vytipování prioritních polutantů, na jejichž separaci bude technologie zacílená. Ze spektra typů aktivního uhlí nabízených na trhu je pak možno po ověření vybrat vhodný typ.

11 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Granulované aktivní uhlí Pro obdobné testování technogie koagulace s návazným procesem filtrace přes GAU vybraná lokalita s reálným zatížením surových vod desethylatrazinem (v ČR rozšířen biocidní zvl. nebezp. látka v Příloze č.1 zákona č. 254/2001 Sb.) Testování účinnosti jednotlivých typů aktivního uhlí na desethylatrazin TC 1,4 mg/l Picahydro F23 Picahydro S TC 1,8 mg/l TC 3,6 mg/l Podzemní voda Povrchová voda -řeka Povrchová voda -údolní nádrž

12 3. Určení vhodnosti aktivního uhlí při výstavbě a rekonstrukcích ÚV Vhodná metodika Při ekonomické rozvaze je vhodné využít přepočtenou nákladovost na sorpci 1kg polutantu. Příkladem PVK a výběr GAU Chemviron pro odstraňování siloxanů.

13 4. Závěry a doporučení Poloprovozní testy Z řady poloprovozních experimentů vyplývá nutnost pečlivě provést vstupní screening zatížení surové vody na jednotlivé řešené mikropolutanty. Teprve po provedení komplexního zhodnocení je možné přistoupit k nastavování podmínek pro využití GAU/dávkování PAU do surové/předupravené vody a nastavení provozních parametrů (zejména délka zdržení, kombinace lože atp.) a teprve následně diskutovat kombinace GAU s dalšími materiály ve filtračním loži s cílem dosažení optima provozních a investičních nákladů. Nákladovost řešení je pak možné optimalizovat i z pohledu nutných objemů a čerpání prací vody, dmychadel. Vždy je možné s výhodou využít sad existujících výsledků např. skupiny Veolia Water; na druhou stranu je vždy bezpodmínečně nutné realizovat pilotní provoz na reálné upravované vodě a zejména provést screening klíčových mikropolutantů. Přínos předprovozního screeningu je významný také pro určení nutné minimální bezpečné sorpční kapacity a potřebné doby kontaktu vzhledem ke klíčovým mikropolutantům.

14 4. Závěry a doporučení Další závěry z poloprovozních testů Ideální typ GAU závisí na velikosti sorbovaných molekul v ideálním případě je velikost pórů pouze nepatrně větší než velikost sorbovaných molekul. Nejvyšší účinnost pro molekuly s mol. váhou přes 50 a bodem varu vyšším než 50 st. C. Dichlormethan tedy klasický problematický kandidát. Příliš agresivní oxidace a degradace org. látek může mít za následek i snížení sorpční kapacity! Závěry pro kombinaci PAU/GAU s jinými technologiemi Opakované výsledky testování s reálnou organicky zatíženou povrchovou vodou potvrdily, že při předřazení prvního stupně separace je výhoda minerálního uhlí s ideálním poměrem mikro/makropórů eliminována zvýšenou účinností přeřazené technologie.

15 4. Závěry a doporučení Závěry pro kombinaci PAU/GAU s jinými technologiemi Pro realizaci stupně s PAU/GAU je nutné vždy pečlivě zvážit účinnost předřazených technologií (filtrace/membr. filtrace/flotace...) a v ideálním případě navrhovat filtraci GAU či dodávkování PAU dle minimálních garantovaných hodnot účinnosti předřazené technologie, opět ověřené poloprovozními zkouškami. Levnější alternativou rekonstrukcí je často přeměna klasických pískových filtrů na dvouvrstvé např. písek/akt. uhlí zde ovšem řada ALE (abraze, únik GAU, opačné velikostní rozložení částic..). Variantou, která eliminuje problémy lože písek/gau je např. kombinace Filtralite/GAU, ovšem i zde je vhodné doplnit, že tato varianta je vhodná v případě, kdy filtraci není předřazen první stupeň separace (např. flotace). Významným nákladovým problémem při provozu vícevrstvých filtrů je případná regenerace či odstranění vyčerpané vrstvy GAU vzhledem k smísení s dalšími vrstvami lože. Nutné je zvážit též integraci proces u ozonizace s preferencí možnosti pre/post ozonizace pro zvýšení retence vybraných polutantů.

Zkušenosti s využitím aktivního uhlí - aplikace pro mikropolutanty

Zkušenosti s využitím aktivního uhlí - aplikace pro mikropolutanty Zkušenosti s využitím aktivního uhlí - aplikace pro mikropolutanty Ing. Ondřej Beneš, Ph.D., LLM., MBA; Ing. Ladislav Bartoš, Ph.D.; Ing. Radka Hušková* VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s., * Pražské vodovody

Více

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep)

RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE. Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) RECYKLACE VOD OVĚŘOVÁNÍ A KONKRÉTNÍ REALIZACE Ondřej Beneš (Veolia ČR) Petra Vachová, Tomáš Kutal (VWS Memsep) ÚVOD RECYKLACE VOD POTENCIÁL MEMBRÁNOVÝCH TECHNOLOGIÍ POLOPROVOZNÍ TESTOVÁNÍ PILOTNÍ JEDNOTKY

Více

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský

Membránové ČOV. Radek Vojtěchovský Membránové ČOV Radek Vojtěchovský Daniel Vilím Obsah Membránová filtrace v čištění odpadních vod Membránové bioreaktory Terciární membránová filtrace Opětovné využití vyčištěné odpadní vody 2 Membránová

Více

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím

Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR. Daniel Vilím Praktické zkušenosti s provozováním komunální ČOV s MBR Daniel Vilím Obsah Technologie membránové separace v čištění odpadních vod ČOV Benecko-Štěpanická Lhota Proč MBR? Popis ČOV Benecko-Štěpanická Lhota

Více

VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE PRO PŘÍPRAVU PITNÉ VODY

VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE PRO PŘÍPRAVU PITNÉ VODY Citace Špinar B.: Využití membránové mikrofiltrace pro přípravu pitné vody Sborník konference Pitná voda 2010, s.113-118. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 VYUŽITÍ MEMBRÁNOVÉ MIKROFILTRACE

Více

Použití vysokorychlostního čiření na odstraňování pesticidů

Použití vysokorychlostního čiření na odstraňování pesticidů Použití vysokorychlostního čiření na odstraňování pesticidů Ing. Petr Horecký VWS MEMSEP s.r.o., petr.horecky@veoliawater.com 1. Úvod Přítomnost přírodních organických látek, pesticidů a mikroorganismů

Více

Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství

Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Pro správný výběr vhodného aktivního uhlí je důležité rozumět parametrům aktivního uhlí, znát faktory ovlivňující odstraňování

Více

ZNEČISTENÉ ÚZEMIA 2017

ZNEČISTENÉ ÚZEMIA 2017 ZNEČISTENÉ ÚZEMIA 2017 Štrbské Pleso Slovensko 16. 18. 10. 2017 contaminated-sites.sazp.sk VYUŽITÍ KOMBINOVANÝCH REMEDIAČNÍCH POSTUPŮ PRO ČIŠTĚNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ SE ZŘETELEM NA MIKROPOLUTANTY Martina

Více

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU

ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU ZÁKLADNÍ MODELY TOKU PORÉZNÍ MEMBRÁNOU Znázornění odporů způsobujících snižování průtoku permeátu nástřik porézní membrána Druhy odporů R p blokování pórů R p R a R m R a R m R g R cp adsorbce membrána

Více

PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE ÚV BEDŘICHOV PRŮZKUM SEPARAČNÍ ÚČINNOSTI FLOTACE A FILTRACE

PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE ÚV BEDŘICHOV PRŮZKUM SEPARAČNÍ ÚČINNOSTI FLOTACE A FILTRACE PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE ÚV BEDŘICHOV PRŮZKUM SEPARAČNÍ ÚČINNOSTI FLOTACE A FILTRACE doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 1,2, Ing. Pavel Dobiáš 1, Ing. Klára Štrausová, Ph.D. 1 1) W&ET Team, Písecká

Více

KONCENTRACE PESTICIDŮ PODÉL TECHNOLOGICKÉ LINKY ÚPRAVNY S OZONIZACÍ A FILTRACÍ AKTIVNÍM UHLÍM

KONCENTRACE PESTICIDŮ PODÉL TECHNOLOGICKÉ LINKY ÚPRAVNY S OZONIZACÍ A FILTRACÍ AKTIVNÍM UHLÍM Citace Dolejš P., Dobiáš P., Kočí V., Ocelka T., Grabic R.: Koncentrace pesticidů podél technologické linky úpravny s ozonizací a filtrací aktivním uhlím. Sborník konference Pitná voda 28, s. 11-17. W&ET

Více

ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti

ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti ČISTÁ VODA ZDRAVÉ MĚSTO Cizorodé látky ve vodách podzemních, povrchových a odpadních jako důsledek lidské činnosti Reg.č. projektu: CZ.07.1.02/0.0/0.0/16_040/0000378 Petr Tušil a kol. Představení projektu

Více

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Družstevní 72, 250 65

Více

Projektování a rekonstrukce ÚV Mariánské Lázně první použití vícevrstvých velmi jemných filtračních náplní v ČR

Projektování a rekonstrukce ÚV Mariánské Lázně první použití vícevrstvých velmi jemných filtračních náplní v ČR Projektování a rekonstrukce ÚV Mariánské Lázně první použití vícevrstvých velmi jemných filtračních náplní v ČR Milan Drda, ENVI PUR, s.r.o. Ing. Michaela Polidarová, CHEVAK Cheb a.s. Investor: CHEVAK

Více

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD

TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD TLAKOVÉ MEMBRÁNOVÉ PROCESY A JEJICH VYUŽITÍ V OBLASTI LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD Petr Mikulášek Univerzita Pardubice Fakulta chemicko-technologická Ústav environmentálního a chemického inženýrství petr.mikulasek@upce.cz

Více

Membránové procesy a jejich využití

Membránové procesy a jejich využití Membránové procesy a jejich využití Vedoucí projektu: Vypracovali: Sponzor: Ing. Petr Dřevikovský Tomáš Fuka, Lukáš Fuka W.P.E. a.s. Prezentace je majetkem firmy W.P.E. Všechny práva vyhrazena Cíle projektu

Více

MODERNÍ PŘÍSTUPY V PŘEDÚPRAVĚ PITNÝCH A PROCESNÍCH VOD

MODERNÍ PŘÍSTUPY V PŘEDÚPRAVĚ PITNÝCH A PROCESNÍCH VOD Citace Runštuk J., Konečný P.: Moderní přístupy v předúpravě pitných a procesních vod. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 139-144. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 MODERNÍ PŘÍSTUPY

Více

Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie)

Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie) Membránové technologie pro úpravu pitných vod - příklad ÚV Méry sur Oise (Francie) Dr. Ing. Pavel Chudoba, Ing. Michal Čižík Veolia Water ČR Pařížská 11, 110 00 Praha 1, pavel.chudoba@veoliawater.cz, michal.cizik@veoliawater.cz

Více

FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU

FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU FOTOKATALYTICKÁ OXIDACE BIOLOGICKY OBTÍŽNĚ ODBOURATELNÝCH ORGANICKÝCH LÁTEK OBSAŽENÝCH V NADBILANČNÍCH VODÁCH ZE SKLÁDEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU Marek Smolný, Michal Kulhavý, Jiří Palarčík, Jiří Cakl Ústav

Více

Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec

Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec Problematika Mikrocystinu - LR v ÚV Švařec Jaroslav Jandl & kolektiv Brněnské vodárny a kanalizace a.s. Úpravna vody Švařec upravuje povrchovou vodu z údolní nádrže Vír. Odběr surové vody je možný ze tří

Více

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová

Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Odstraňování mikropolutantů a biologického znečištění z vltavské vody na rekonstruované úpravně vody Trnová Paul J., Dolejš P., Liška M., Říhová Ambrožová J., Hrušková P., Soukup J., Dobiáš P 21. 9.2017

Více

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ. Biologické dočišťovací nádrže (rybníky) TECHNOLOGIE TERCIÁRNÍHO ČIŠTĚNÍ. = obvykle vypouštění do vod povrchových bez užitku

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ. Biologické dočišťovací nádrže (rybníky) TECHNOLOGIE TERCIÁRNÍHO ČIŠTĚNÍ. = obvykle vypouštění do vod povrchových bez užitku OV vyčištěné běžnými metodami biologické procesy (konvenční aktivace, biofiltry, anaerobní metody) fyzikální procesy (sedimentace, filtrace, sorpce, flotace) chemické procesy (koagulace, oxidačně-redukční

Více

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV

DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV DOKUMENTACE K PILOTNÍ JEDNOTCE MIKROSÍTA/UV SOUHRN K VÝSTUPU B1D1 PROJEKTU LIFE2WATER EXECUTIVE SUMMARY OF A DELIVERABLE B1D1 OF LIFE2WATER PROJECT BŘEZEN 2015 www.life2water.cz 1. ÚVOD Aplikace UV záření

Více

ÚV PÍSEK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA

ÚV PÍSEK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA ÚV PÍSEK PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA Ing. Pavel Dobiáš, doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. W&ET Team, Písecká 2, 370 11 České Budějovice; pavel.dobias@wet-team.cz, petr.dolejs@wet-team.cz ÚVOD Stávající technologická

Více

Ing. Zuzana Honzajková. VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz

Ing. Zuzana Honzajková. VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz Membránov nové separační procesy Ing. Zuzana Honzajková VŠCHT Praha, ÚCHOP, Technická 5, 166 28 Praha 6, zuzana.honzajkova@vscht.cz ÚCHOP Historie MSP 1748 První studie popisující základy membránových

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek V Písku dne: 10.1. 2012 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.1.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obnova úpravny vody pro město Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání a)

Více

Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace

Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace Voda a její čištění s využitím reaktorů nové generace Řada labyrintních reaktorů nové generace Jedná se o řadu reaktorů nové generace pro čištění vody a nanotechnologii na čištění vody s využitím nanočástic

Více

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ

PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ PEMZA, ALTERNATIVNÍ FILTRAČNÍ MATERIÁL VE VODÁRENSTVÍ Ing. Ladislav Bartoš, PhD. 1), RNDr. Václav Dubánek. 2), Ing. Soňa Beyblová 3) 1) VEOLIA VODA ČESKÁ REPUBLIKA, a.s., Pařížská 11, 110 00 Praha 1 2)

Více

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI, PRAKTICKÉ APLIKACE A PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Ing. Daniel Vilím, Ing. Radek Vojtěchovský www.envi-pur.cz Obsah Technologie membránového bioreaktoru ČOV Tuchoměřice Technické řešení

Více

Klasifikace znečišťujících látek

Klasifikace znečišťujících látek Klasifikace znečišťujících látek rozpuštěné látky nerozpuštěné látky Klasifikace znečišťujících látek rozpuštěné látky - organické - anorganické nerozpuštěné látky - organické -anorganické Klasifikace

Více

KONCENTRACE LÉČIV PODÉL TECHNOLOGICKÉ LINKY ÚPRAVNY S OZONIZACÍ A FILTRACÍ AKTIVNÍM UHLÍM

KONCENTRACE LÉČIV PODÉL TECHNOLOGICKÉ LINKY ÚPRAVNY S OZONIZACÍ A FILTRACÍ AKTIVNÍM UHLÍM Citace Dolejš P., Dobiáš P., Kočí V., Ocelka T., Grabic R.: Koncentrace léčiv podél technologické linky úpravny s ozonizací a filtrací aktivním uhlím. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 95-100. W&ET

Více

LIFE2Water. Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod. Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o.

LIFE2Water. Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod. Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o. LIFE2Water Ověření a vyhodnocení technologií pro terciární dočištění komunálních odpadních vod Radka Pešoutová AQUA PROCON s.r.o. Obsah prezentace Úvod do problematiky znečištění odpadních vod Základní

Více

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů

Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Zkušenosti z provozu vybraných membránových bioreaktorů Lukáš Dvořák, Ph.D. Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technická univerzita v Liberci Bendlova 1409/7 461 17 Liberec lukas.dvorak@tul.cz,

Více

REKONSTRUKCE A MODERNIZACE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ PROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVBY

REKONSTRUKCE A MODERNIZACE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ PROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA A REALIZACE STAVBY Citace Středa eda P., Drbohlav J., Kretek J., Kolovrat J.: J Rekonstrukce a modernizace úpravny vody Plzeň Plze projektová Sborník konference Pitná voda 2014, 201 s. 283-288. W&ET Team, Č. Budějovice 2014..

Více

Nasazení hyperboloidních míchadel v různých fázích úpravy vody

Nasazení hyperboloidních míchadel v různých fázích úpravy vody Nasazení hyperboloidních míchadel v různých fázích úpravy vody Mgr. Petr Holý 1) ; Ing. Pavla Halasová 1) ; Ing. Vladimír Jonášek 1) ; Ing. Jozef Dunaj 2) ; Ing. Štefan Truchlý 3) 1) 2) 3) CENTROPROJEKT

Více

Význam ozonizace při odstraňování mikroznečištění z pitné a odpadní vody

Význam ozonizace při odstraňování mikroznečištění z pitné a odpadní vody Význam ozonizace při odstraňování mikroznečištění z pitné a odpadní vody Jiří Beneš, člen IUVA&IOA 12. bienální konference VODA 2017 v Poděbradech Body přednášky - Mikroznečištění ve vodách - Využití v

Více

Aplikace anaerobního membránového bioreaktoru pro čištění farmaceutických odpadních vod

Aplikace anaerobního membránového bioreaktoru pro čištění farmaceutických odpadních vod Aplikace anaerobního membránového bioreaktoru pro čištění farmaceutických odpadních vod aneb zkušenosti a výsledky z odborné zahraniční stáže 3. 12. 2013 Lukáš Dvořák lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace

Více

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například:

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například: Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: při rozkladu organických zbytků lesních požárech většina má průmyslový původ Používá se například: při

Více

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn

Anaerobní proces. Anaerobní rozklad organických látek. Bioplyn Anaerobní proces Bez přístupu vzduchu C x H y O z + a H 2 O b CH 4 + c CO 2 + biomasa (S) H 2 S / S 2- (N) NH 3 / NH + 4 Počátky konec 19.stol. (septik, využívání bioplynu) Stabilizace kalů od poloviny

Více

REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ PŘÍPRAVA PROJEKTU A REALIZACE Z POHLEDU PROJEKTANTA

REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ PŘÍPRAVA PROJEKTU A REALIZACE Z POHLEDU PROJEKTANTA REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ PŘÍPRAVA PROJEKTU A REALIZACE Z POHLEDU PROJEKTANTA Ing. Pavel Středa, Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s., Táborská 31, Praha 4; pavel.streda@sweco.cz, josef.drbohlav@sweco.cz

Více

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ

SEPARAČNÍ ÚČINNOST REKONSTRUOVANÝCH FILTRŮ NA ÚV SOUŠ Citace Dolejš P., Štrausová K.: Separační účinnost rekonstruovaných filtrů na ÚV Souš. Sborník konference Pitná voda 2010, s. 223-228. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 SEPARAČNÍ ÚČINNOST

Více

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA. Jiří Wanner

OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA. Jiří Wanner OPĚTOVNÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADNÍCH VOD - NUTNOST V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI: DŮVODY, MOŽNOSTI VYUŽITÍ A LEGISLATIVA Jiří Wanner Osnova přednášky Shrnutí důvodů pro opětovné využívání Rostoucí cena pitné vody Postupující

Více

Provozní zkušenosti úpravy vody pomocí membránové mikrofiltrace na keramických membránách s předřazenou koagulací/flokulací

Provozní zkušenosti úpravy vody pomocí membránové mikrofiltrace na keramických membránách s předřazenou koagulací/flokulací Provozní zkušenosti úpravy vody pomocí membránové mikrofiltrace na keramických membránách s předřazenou koagulací/flokulací Jana Vondrysová 1, Jiří Červenka 1, Milan Drda 1, Soňa Beyblová 2, Aleš Líbal

Více

VÝSLEDKY TESTŮ MIKROFILTRACE PROVEDENÝCH NA TŘECH ÚPRAVNÁCH VODY V ČESKÉ REPUBLICE

VÝSLEDKY TESTŮ MIKROFILTRACE PROVEDENÝCH NA TŘECH ÚPRAVNÁCH VODY V ČESKÉ REPUBLICE VÝSLEDKY TESTŮ MIKROFILTRACE PROVEDENÝCH NA TŘECH ÚPRAVNÁCH VODY V ČESKÉ REPUBLICE Ing. Daniel Vilím, Milan Drda, Ing. Jiří Červenka, Ing. Jana Křivánková, Ph.D. ENVI-PUR, s.r.o., Na Vlčovce 13/4, 160

Více

PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE PRVNÍHO SEPARAČNÍHO STUPNĚ NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ

PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE PRVNÍHO SEPARAČNÍHO STUPNĚ NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ PŘEDPROJEKTOVÁ PŘÍPRAVA REKONSTRUKCE PRVNÍHO SEPARAČNÍHO STUPNĚ NA ÚV HRADEC KRÁLOVÉ doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 1,2), Ing. Pavel Dobiáš 1), Ing. Klára Jelínková, Ph.D. 1) 1) W&ET Team, Písecká 2, 370

Více

VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY

VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY Brett Pinker Chemviron Carbon (evropská pobočka Calgon Carbon Corporation), Boulevard de la Woluwe 60, bte. 7, B-1200 Brusel,

Více

TECHNOLOGIE REVERZNÍ OSMÓZY PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Z ÚV TŘEBOTOV

TECHNOLOGIE REVERZNÍ OSMÓZY PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Z ÚV TŘEBOTOV Citace Lánský M., Paul J.: Technologie reverzní osmózy provozní zkušenosti z ÚV Třebotov. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 235240. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 9788025420348 TECHNOLOGIE REVERZNÍ

Více

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním

Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Odpadní vody v ČR ochrana před znečištěním Prof. Ing. Jiří Wanner,DrSc. VŠCHT Praha Ústav technologie vody a prostředí Asociace pro vodu České republiky Hydrologická situace ČR OHŘE THE EGER LABE THE ELBE

Více

ÚV III. Mlýn variantní řešení technologické linky

ÚV III. Mlýn variantní řešení technologické linky ÚV III. Mlýn variantní řešení technologické linky Ing. Pavel Středa 1) ; Ing. Aleš Líbal 2) ; Ing. Karel Blažek 3) 1) Hydroprojekt CZ a.s., 2) Severočeská vodárenská společnost a.s., 3) Severočeské vodovody

Více

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách

Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Trendy ve vývoji technologie čištění odpadních vod ve velkých čistírnách Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. VŠCHT Praha Předseda Odborné skupiny pro velké čistírny odpadních vod, International Water Association;

Více

PROBLEMATIKA ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE

PROBLEMATIKA ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE PROBLEMATIKA VYJÁDŘEN ENÍ EKONOMICKÉ EFEKTIVNOSTI SANACE Ing. Hana Čermáková,, CSc. RNDr. Jan Novák, Ph.D. hana.cermakova@tul.cz tul.cz; jan.novak novak@tul. tul.cz http://risk.rss.tul.cz Ekonomický efekt

Více

Manganový zeolit MZ 10

Manganový zeolit MZ 10 Manganový zeolit MZ 10 SPECIFIKACE POPIS PRODUKTU PUROLITE MZ 10 je manganový zeolit, oxidační a filtrační prostředek, který je připraven z glaukonitu, přírodního produktu, lépe známého jako greensand.

Více

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S FLOTACÍ ROZPUŠTĚNÝM VZDUCHEM NA ÚPRAVNĚ VODY MOSTIŠTĚ

PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI S FLOTACÍ ROZPUŠTĚNÝM VZDUCHEM NA ÚPRAVNĚ VODY MOSTIŠTĚ Citace Mazel L., Dvořák J.: Provozní zkušenosti s flotací rozpuštěným vzduchem na úpravně vody Mostiště. Sborník konference Pitná voda 28, s. 313-318. W&ET Team, Č. Budějovice 28. ISBN 978-8-254-234-8

Více

Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou

Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Technologie zneškodňování odpadních vod z galvanického vylučování povlaků ZnNi Ing. Milan Vodehnal, AITEC s.r.o., Ledeč nad Sázavou Používání galvanických lázní pro vylučování slitinových povlaků vzhledem

Více

ÚPRAVNA VODY CHŘIBSKÁ POSOUZENÍ VARIANT ŘEŠENÍ

ÚPRAVNA VODY CHŘIBSKÁ POSOUZENÍ VARIANT ŘEŠENÍ ÚPRAVNA VODY CHŘIBSKÁ POSOUZENÍ VARIANT ŘEŠENÍ Ing. Jindřich Šesták 1), Ing. Aleš Líbal 2), Ing. Arnošt Vožeh 1) 1) HYDROPROJEKT CZ a.s., Táborská 31, 140 16 Praha 4 jindrich.sestak@hydroprojekt.cz 2)

Více

Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats

Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats Odstraňování dusíkatého a organického znečištění pomocí Biotechnologie Lentikats Jak funguje Biokatalyzátor lentikats? bakterie uzavřené v matrici odstraňují znečištění pórovitá struktura zajišťuje optimální

Více

TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH. Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP

TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH. Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP APLIKACE MEMBRÁNOVÝCH TECHNOLOGIÍ PŘI OPĚTOVNÉM VYUŽITÍ VYČIŠTĚNÝCH ODPADNÍCH VOD Zuzana Honzajková, Eva Podholová VŠCHT Praha Ústav chemie ochrany prostředí ÚCHOP Důvody pro opětovné využívání Odpadní

Více

ÚV Černovír, změna technologie úpravy na základě poloprovozního odzkoušení upravitelnosti vody Ing. Pavel Adler, CSc. Voding Hranice, s.r.o.

ÚV Černovír, změna technologie úpravy na základě poloprovozního odzkoušení upravitelnosti vody Ing. Pavel Adler, CSc. Voding Hranice, s.r.o. ÚV Černovír, změna technologie úpravy na základě poloprovozního odzkoušení upravitelnosti vody Ing. Pavel Adler, CSc. Voding Hranice, s.r.o. 1) Úvodní sdělení Předkládaný příspěvek se v pořadí jako čtvrtý

Více

Monitoring jakosti vody vodárenské nádrže Švihov. skutečný stav kvality vody v nádrži a v povodí. monitorujeme důsledky - hledáme příčiny

Monitoring jakosti vody vodárenské nádrže Švihov. skutečný stav kvality vody v nádrži a v povodí. monitorujeme důsledky - hledáme příčiny Monitoring jakosti vody vodárenské nádrže Švihov skutečný stav kvality vody v nádrži a v povodí monitorujeme důsledky - hledáme příčiny Hospodaření s vodou v regionu vodárenské nádrže, Jihlava 2017 8/9/12

Více

SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., ČSPŽP seminář září 2015 VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ

SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., ČSPŽP seminář září 2015 VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ SOUČASNÁ SITUACE ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODNÍCH ZDROJŮ V EVROPĚ RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Chemický stav říční a jezerní VÚ, jednotlivé země EU k roku 2012 10

Více

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I

ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I ZKOUŠENÍ MALÝCH ČISTÍREN ODPADNÍCH VOD VE VÚV TGM, V.V.I Abstrakt Věra Jelínková 6, Ondřej Taufer 7, Dana Baudišová 8 Vývoj a hodnocení domovních čistíren odpadních vod ve Výzkumném ústavu vodohospodářském

Více

L. Matoušová, M. Váňa, J. Hubáčková, J. Fuksa. Účinnost procesů úpravy vody na odstraňování farmak

L. Matoušová, M. Váňa, J. Hubáčková, J. Fuksa. Účinnost procesů úpravy vody na odstraňování farmak L. Matoušová, M. Váňa, J. Hubáčková, J. Fuksa Účinnost procesů úpravy vody na odstraňování farmak Specifické polutanty - zdroje Z výrob lze kontrolovat řešit Z finální spotřeby součást odpadních vod, především

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství

Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství Trvale udržitelné hospodaření se zemědělskou půdou Oddělení ochrany půdy Ministerstva zemědělství Prezentace pro konferenci "Pro půdu Pro život" Příbor 2017 Zhodnocení naplňování strategie resortu 2030

Více

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT

Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Stanice na odstraňování kapalných odpadů aplikace závěrů o BAT Galuszková Zuzana ČIŽP OI Liberec 11. 6. 2019 Stanice na odstraňování kapalných Kategorie zařízení 5.1 odpadů Zařízení na odstraňování nebo

Více

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU Česko-dánské dny vody 2019 KONFERENCE V PLZNI 20. 3. 2019 Co když se řekne - S O V A K Č R Vodní hospodářství v ČR (tzv. malá voda) VODÁRNA

Více

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách

ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY. další typy znečištění. Ukazatele znečištění odpadních vod. přehled znečišťujících látek v odpadních vodách 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 množství (mil.m 3 ) ODPADNÍ VODY ODPADNÍ VODY vody

Více

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD

ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD ENERGIE Z ODPADNÍCH VOD Pavel Jeníček VŠCHT Praha, Ústav technologie vody a prostředí Cesty k produkci energie z OV Kinetická energie (mikroturbiny) Tepelná energie (tepelná čerpadla, tepelné výměníky)

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod Čištění odpadních vod Klasické čistírny odpadních vod Hlavním cílem je odstranění organických látek (BSK) obsažených ve splaškových odpadních vodách. Způsoby odstranění jednotlivých typů unášených látek

Více

Gravitaèní pískové filtry Interfilt SK Filtrace pitné vody, odpadních vod, prùmyslových vod

Gravitaèní pískové filtry Interfilt SK Filtrace pitné vody, odpadních vod, prùmyslových vod Gravitaèní pískové filtry Interfilt SK Filtrace pitné vody, odpadních vod, prùmyslových vod Printed by PROPERUS PT IF 001 04/10 CS Kvalita vody se dotýká všeho, všech Filtrace vody je dùležitým stupnìm

Více

Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 120 Na

Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 120 Na Odstraňování berylia a hliníku z pitné vody na silně kyselém katexu Amberlite IR 12 Na RNDr. Václav Dubánek FER&MAN Technology 1. Úvod V důsledku nepříznivého složení geologického podloží, spalování uhlí

Více

MOŽNOSTI DOPLNĚNÍ TECHNOLOGIE ÚPRAVNY VODY

MOŽNOSTI DOPLNĚNÍ TECHNOLOGIE ÚPRAVNY VODY MOŽNOSTI DOPLNĚNÍ TECHNOLOGIE ÚPRAVNY VODY O DALŠÍ TECHNOLOGICKÉ STUPNĚ REKONSTRUKCE ÚPRAVEN VODY III. MLÝN A JIRKOV Ing. Josef Drbohlav 1), doc. Ing. Petr Dolejš, CSc. 2,3) 1) 2) 3) HYDROPROJEKT CZ a.s.

Více

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D.

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Použit ití nejlepší ších dostupných technologií při i povolování vypouštění městských odpadních vod Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Asociace pro vodu ČR Zákon 254/2001 Sb. o vodách

Více

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI A PRAKTICKÉ APLIKACE

MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI A PRAKTICKÉ APLIKACE MEMBRÁNOVÉ ČOV MOŽNOSTI A PRAKTICKÉ APLIKACE Ing. Radek Vojtěchovský, Ing. Daniel Vilím www.envi-pur.cz Obsah Úvod Technologické možnosti Provozně technologické důvody použití MBR Ekonomické důvody ČOV

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 1 SPECIFICKÉHO CÍLE 1.1 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY SPECIFICKÉHO CÍLE. OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 24 22 Specifický cíl.: Snížit množství vypouštěného znečištění do povrchových a podzemních vod z komunálních zdrojů

Více

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD

TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD TERCIÁRNÍ ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD Obsah přednášky Aktuální výzvy v oblasti stokování a čištění odpadních vod Co je to terciární čištění? Proč potřebujeme terciární čištění zdroj vody pro další využití Terciární

Více

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha

Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc. Ústav technologie vody a prostředí, VŠCHT Praha Důvody a náhled do problematiky opětovného využití Situace ve světě Situace v České republice

Více

Úprava odpadních vod Různé metody filtrace odpadní vody z prádelen

Úprava odpadních vod Různé metody filtrace odpadní vody z prádelen Leonardo da Vinci Project Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 1 Používání vody Kapitola 5c Úprava odpadních vod Různé metody filtrace odpadní vody z prádelen Modul 1 Používání vody Kapitola

Více

ZKUŠENOSTI Z PROJEKTOVÁNÍ A VÝSTAVBY

ZKUŠENOSTI Z PROJEKTOVÁNÍ A VÝSTAVBY ZKUŠENOSTI Z PROJEKTOVÁNÍ A VÝSTAVBY REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY ŠTÍTARY doc. Ing. Milan Látal, CSc. 1), Ing. Jaroslav Hedbávný 2), Milan Drda 3) 1) 2) 3) VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. Soběšická 820/156,

Více

ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU

ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU ZREKONSTRUOVANÁ ÚPRAVNA VODY MOSTIŠTĚ PO ZKUŠEBNÍM PROVOZU Ing. Luboš Mazel, Ing. Karel Fuchs, Jiří Dvořák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST a.s., divize Žďár nad Sázavou Z historie úpravny vody Úpravna vody

Více

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D.

Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. Anaerobní membránové bioreaktory Mgr. Ing. Bc. Lukáš Dvořák, Ph.D. lukas.dvorak@tul.cz Obsah prezentace co je to anaerobní membránový bioreaktor princip technologie výhody a nevýhody technologická uspořádání

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY.3.C,.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY.6.B NÁRODNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ /9 Podoblast 3: Čistota povrchových a podzemních

Více

CELKOVÉ VYHODNOCENÍ TECHNOLOGIE MIKROSÍTOVÉ FILTRACE S UV ZÁŘENÍM A DÁVKOVÁNÍM PEROXIDU VODÍKU

CELKOVÉ VYHODNOCENÍ TECHNOLOGIE MIKROSÍTOVÉ FILTRACE S UV ZÁŘENÍM A DÁVKOVÁNÍM PEROXIDU VODÍKU CELKOVÉ VYHODNOCENÍ TECHNOLOGIE MIKROSÍTOVÉ FILTRACE S UV ZÁŘENÍM A DÁVKOVÁNÍM PEROXIDU VODÍKU SOUHRN VÝSTUPŮ C1D1, C1D2 A C1D3 PROJEKTU LIFE2WATER SUMMARY OF DELIVERABLES C1D1, C1D2 AND C1D3 OF LIFE2WATER

Více

SHRNUTÍ POZNATKŮ Z MODERNIZACÍ A REKONSTRUKCÍ ÚPRAVEN VODY (NOVÉ VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE)

SHRNUTÍ POZNATKŮ Z MODERNIZACÍ A REKONSTRUKCÍ ÚPRAVEN VODY (NOVÉ VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE) SHRNUTÍ POZNATKŮ Z MODERNIZACÍ A REKONSTRUKCÍ ÚPRAVEN VODY (NOVÉ VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE) Ing. Josef Drbohlav Ing. Pavel Středa Ing. Jindřich Šesták Ing. Lukáš Písek Sweco Hydroprojekt, a.s., Táborská 31,

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé. Jámy trvale bydlící přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé. Jámy trvale bydlící přechodně bydlící celkem A. OBEC Jámy Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 691 Kód obce PRVKUK 0615.015.691.00 Kód obce (IČOB) 05668 (595756) Číslo ORP (ČSÚ) 015 (6115) Název ORP Kód POU (ČSÚ) 61151 Název POU Žďár nad Sázavou Žďár

Více

OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI BIONOSIČŮ LEVAPOR

OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI BIONOSIČŮ LEVAPOR OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI BIONOSIČŮ LEVAPOR V České Skalici dne: 14. srpen 2013 Zpracoval: Miroslav Bůžek, Jan Beran; VODA CZ s.r.o. Poloprovozní zkouška LEVAPOR ČOV Jičín Stránka 1 Obsah OVĚŘENÍ FUNKČNOSTI BIONOSIČŮ

Více

Radiologické metody v hydrosféře 15

Radiologické metody v hydrosféře 15 Radiologické metody v hydrosféře 15 Způsoby nakládaní s odpadními vodami, filtračními náplněmi a vodárenskými kaly s obsahem radionuklidů vyšším než stanovené uvolňovací úrovně Ing. Růžena Šináglová Státní

Více

NÁVRH REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PETRODVOREC KONKRÉTNÍ ZKUŠENOSTI S PROJEKTOVÁNÍM V RUSKU

NÁVRH REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PETRODVOREC KONKRÉTNÍ ZKUŠENOSTI S PROJEKTOVÁNÍM V RUSKU NÁVRH REKONSTRUKCE ÚPRAVNY VODY PETRODVOREC KONKRÉTNÍ ZKUŠENOSTI S PROJEKTOVÁNÍM V RUSKU Ing. MUDr. Jindřich Šesták HYDROPROJEKT CZ a. s. Táborská 31, 140 16 Praha 4, e-mail: jindrich.sestak@hydroprojekt.cz

Více

ČLEN SKUPINY PURUM KRAFT ÚPRAVA A ČIŠTĚNÍ VODY POUZE POZNANÉ LZE CHRÁNIT

ČLEN SKUPINY PURUM KRAFT ÚPRAVA A ČIŠTĚNÍ VODY POUZE POZNANÉ LZE CHRÁNIT ČLEN SKUPINY PURUM KRAFT ÚPRAVA A ČIŠTĚNÍ VODY POUZE POZNANÉ LZE CHRÁNIT Společnost AQUATEST a.s. navazuje na dlouhou a úspěšnou historii národního podniku Stavební geologie Praha, vzniklého v 60-tých

Více

REKONSTRUKCE A MODERNIZACE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ REALIZACE STAVBY A JEJÍ VÝSLEDKY

REKONSTRUKCE A MODERNIZACE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ REALIZACE STAVBY A JEJÍ VÝSLEDKY REKONSTRUKCE A MODERNIZACE ÚPRAVNY VODY PLZEŇ REALIZACE STAVBY A JEJÍ VÝSLEDKY Ing. Jiří Kolovrat, Ing. Jan Kretek, Ing. Karel Kučera, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Malostranská 2, Plzeň; jan.kretek@vodarna.cz Úvod

Více

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou

Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Základní fyzikálně-chemické procesy úpravy podzemních a povrchových vod pro hromadné zásobování pitnou vodou Ing.Jan Haering Problematika vodních filtrů a úpravy pitné vody v místě spotřeby. 15.11.2005,

Více

POZNATKY Z NAVRHOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ FLOTACE NA ÚPRAVNÁCH VODY

POZNATKY Z NAVRHOVÁNÍ A PROJEKTOVÁNÍ FLOTACE NA ÚPRAVNÁCH VODY Citace Drbohlav J.: Poznatky z navrhování a projektování flotace na úpravnách vody. Sborník konference Pitná voda 2010, s.89-94. W&ET Team, Č. Budějovice 2010. ISBN 978-80-254-6854-8 POZNATKY Z NAVRHOVÁNÍ

Více

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek

3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt Trojlístek 3. Separační metody 3.02 Dělení směsí, aneb i separace může být legrace (filtrace). Projekt úroveň 1 2 3 1. Předmět výuky Metodika je určena pro vzdělávací obsah vzdělávacího předmětu Chemie. Chemie 2.

Více

Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody. Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod

Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody. Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod Vliv nestability procesu biologického odstraňování fosforu z odpadní vody aneb Úskalí biologického odstraňování fosforu z odpadních vod Autoři: Bc. Barbora Prokel Stěhulová Ing. Tomáš Hrubý Ing. Bc. Martin

Více

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ

BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ BIOLOGICKÁ REDUKTIVNÍ DECHLORACE CHLOROVANÝCH ETHENŮ S VYUŽITÍM ROSTLINNÉHO OLEJE JAKO ORGANICKÉHO SUBSTRÁTU PILOTNÍ OVĚŘENÍ Inovativní sanační technologie ve výzkumu a praxi VI, Praha, 16.-17.10.2013

Více

ODSTRANĚNÍ ŽELEZA A MANGANU

ODSTRANĚNÍ ŽELEZA A MANGANU Univerzální čistá voda, akciová společnost Strojírenská 259, 155 21 Praha 5 - Zličín FILTRY ZŘÍZENÍ N ÚPRVU VODY ODSTRNĚNÍ ŽELEZ MNGNU katalog Praha, leden 2015 Obsah strana odstranění železa a manganu

Více

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ

VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ VZTAH MEZI HYDRAULICKÝM ŘEŠENÍM, KONSTRUKCÍ A FUNKCÍ VODÁRENSKÝCH FILTRŮ, PRANÝCH VODOU A VZDUCHEM Ing. Vladimír Novák, CSc. AQUAFILTER v.o.s. Praha Filtry jsou velmi důležitým technologickým zařízením

Více

Distribuční systém v Praze. Želivka (nádrž Švihov, řeka Želivka) povrchová voda

Distribuční systém v Praze. Želivka (nádrž Švihov, řeka Želivka) povrchová voda Distribuční systém v Praze Želivka (nádrž Švihov, řeka Želivka) povrchová voda Kárané (řeka Jizera) Podolí (řeka Vltava) podzemní voda povrchová voda 1 2 2 68 vodojemů 34 čerpacích Distribuční stanic systém

Více

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY

MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY MODERNÍ METODY LIKVIDACE PRASEČÍ KEJDY Nápravník, J., Ditl, P. ČVUT v Praze 1. Dopady produkce a likvidace prasečí kejdy na znečištění životního prostředí Vývoj stavu půdního fondu lze obecně charakterizovat

Více