Strategie Implementace GDPR. Michal Zedníček ALEF NULA, a.s.

Save this PDF as:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Strategie Implementace GDPR. Michal Zedníček ALEF NULA, a.s."

Transkript

1 Strategie Implementace GDPR Michal Zedníček ALEF NULA, a.s.

2 Co je obsahem GDPR Kdo/co/jak/proč Definice zpracování OÚ Organizační opatření Řízení bezpečnosti OÚ Pravidla ochrany OÚ Systémy zajištění ochrany OÚ Technická opatření Řízení provozu Detekce bezpečnostních událostí Kontrola bezpečnosti OÚ Testy bezpečnosti OÚ Zpětná vazba

3 Kdo řídí ochranu osobních údajů (kdo je DPO)?

4 Co je skutečně obsahem GDPR? LEGAL SECURITY

5 Jak se na GDPR připravit? Analýza připravenosti na GDPR Implementace ISMS podle GDPR Ochrana osobních údajů podle GDPR

6 LEGAL content

7 Security content ZKB Zákon 181/2014 Sb. ISO/IEC 27001:2013 Články normy GDPR Nařízení EU 2016/679 Vyhláška 316/2014 Sb. Příloha A?

8 Jak zhodnotit současný stav? Kde aplikovat technická opatření?

9 Kompromitace Výpadek Podpůrné aktivum Ohrožení dostupnosti integrity Zpracování, ukládání nebo přenos Primární aktivum

10 Analýza prostředí (automatizovaného)

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Celé prostředí

21

22 303 základních otázek

23 Analýza rizik Kontrola přístupu schopnost obnovit dostupnost osobních údajů a přístup k nim včas v případě fyzických či technických incidentů; pseudonymizace a šifrování osobních údajů; schopnost zajistit neustálou důvěrnost, integritu, dostupnost a odolnost systémů a služeb zpracování proces pravidelného testování, posuzování a hodnocení účinnosti zavedených technických a organizačních opatření pro zajištění bezpečnosti zpracování Kategorizace dopadu Sankce Kodexy chování Vydávání osvědčení

24 Plán implementace GDPR Cíle opatření Potřebné zdroje Plán implementace GDPR Termíny implementace SECURITY LEGAL Garanti implementace Plán organizačních opatření Plán technických opatření Plán právních opatření

25 Implementace GDPR Zřízení funkce/role, zavedení agendy včetně dokumentace: Identifikace zpracování a vytvoření registru zpracování osobních údajů Návrh struktury a obsahu předpisů, registrů a evidencí Návrh rolí a odpovědností Návrh ošetření rizik Účast na provozování a změnách systémů Vyhodnocování a zpracování incidentů Plnění povinností k nadřízeným orgánům Příprava, případně provedení školení

26 Ochrana osobních údajů podle GDPR Pravidelná měsíční činnost Vedení registru (evidence) zpracování Vedení agendy předepsané vyhláškami k ZKB Identifikace nových zpracování a posouzení změn v systémech včetně spolupráce při určení právních souvislostí Školení nových zaměstnanců Běžná poradenská činnost zaměstnancům a vedení organizace Zajištění právního souladu (monitoring právních předpisů) Spolupráce s klienty a zajištění kontaktu s dozorovým úřadem Posuzování souhlasů, informací podávaných subjektům údajů a zpracovatelských smluv Vyhodnocování a zpracování incidentů Sledování souladu s legislativou Kontrolní činnost

27 Ochrana osobních údajů podle GDPR Pravidelná roční činnost Organizace pravidelného školení zaměstnanců v oblasti osobních údajů a kybernetické bezpečnosti Pravidelná revize systému řízení Interní audit plnění povinností Rozsah je určen povinnostmi z pohledu legislativy Oblast ochrany osobních údajů Oblast kybernetické bezpečnosti Spolupráce v případě, že přezkoumání bude prováděno jako součást externího auditu např. (dle ČSN ISO/IEC 27001)

28 Ochrana osobních údajů podle GDPR Nepravidelná činnost Mimo pravidelných činností bude pověřenec realizovat i činnosti, jejichž náročnost nelze předem určit: Posouzením vlivu na ochranu osobních údajů při nových zpracováních nebo jejich zásadní změně Konzultace změn architektury při realizaci rozsáhlých projektů Zastupování organizace vůči externí autoritě v případě externího auditu Vyhodnocování, zpracování a případné hlášení incidentů

29 Kdo řídí ochranu osobních údajů?

30 Děkuji za pozornost

GDPR PRO VEŘEJNÝ SEKTOR. GDPR - Specifika státní správy a samosprávy

GDPR PRO VEŘEJNÝ SEKTOR. GDPR - Specifika státní správy a samosprávy GDPR PRO VEŘEJNÝ SEKTOR GDPR - Specifika státní správy a samosprávy EU GENERAL DATA PROTECTION REGULATION Nové nařízení Evropského parlamentu ze 14.4.2016, přímo závazné pro členské státy, nadřazené národní

Více

Systémová analýza a opatření v rámci GDPR

Systémová analýza a opatření v rámci GDPR Systémová analýza a opatření v rámci GDPR Kraje a právnické osoby zřizované kraji 1. března 2018 Cíle systémové analýzy Dne 25. května 2018 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679

Více

do Českého zdravotnictví Michal Koščík Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1

do Českého zdravotnictví Michal Koščík Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 Stav imoplementace GDPR do Českého zdravotnictví Michal Koščík Definujte zápatí - název prezentace / pracoviště 1 Analogie Lze na GDPR nahlížet jako na zákon o požární ochraně? Nabytí účinnosti Legisvakanční

Více

Posuzování na základě rizika

Posuzování na základě rizika Posuzování na základě rizika Ing. Jaroslav Balcar, MBA, LL.M. Nadpis prezentace, Ing. Jaromír Řezáč, www.gordic.cz Kybernetická kriminalita Obecné schéma sofistikovaných kybernetických útoků Kybernetická

Více

GDPR. Požadavky na dokumentaci. Luděk Nezmar

GDPR. Požadavky na dokumentaci. Luděk Nezmar GDPR Požadavky na dokumentaci Luděk Nezmar Změny v ochraně osobních údajů Celoevropská působnost, evropský sbor pro ochranu osobních údajů (EU) Právo být zapomenut, přenositelnost a další rozšíření práv

Více

POMŮCKA K AUDITU BEZPEČNOSTNÍCH OPATŘENÍ PODLE ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. Verze 2.1

POMŮCKA K AUDITU BEZPEČNOSTNÍCH OPATŘENÍ PODLE ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI. Verze 2.1 POMŮCKA K AUDITU BEZPEČNOSTNÍCH OPATŘENÍ PODLE ZÁKONA O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI Verze 2.1 Obsah 1. Úvod... 4 2. Vymezení pojmů... 5 3. Bezpečnostní opatření... 7 3.1. Organizační opatření... 7 3.1.1.

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů AGORA PLUS, a.s. Ing. Martin Havel, MBA General Data Protection Regulation (zkráceně GDPR) Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Jak zvládnout GDPR v 9-ti krocích 22.9.2017, Brno Představení 2012 CISM

Více

Státní pokladna. Centrum sdílených služeb

Státní pokladna. Centrum sdílených služeb Státní pokladna Centrum sdílených služeb Státní pokladna Centrum sdílených služeb Organizační dopady při řešení kybernetické bezpečnosti Ing. Zdeněk Seeman, CISA, CISM Obsah prezentace Podrobnější pohled

Více

Legislativní smršť v roce2018 a její vliv na kybernetickou a informační bezpečnost Ing. Aleš Špidla

Legislativní smršť v roce2018 a její vliv na kybernetickou a informační bezpečnost Ing. Aleš Špidla Legislativní smršť v roce2018 a její vliv na kybernetickou a informační bezpečnost Ing. Aleš Špidla Prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti ales.spidla@cimib.cz Vedoucí oddělení NAKIT,

Více

CHECK POINT INFINITY END TO END BEZPEČNOST JAKO ODPOVĚĎ NA GDPR

CHECK POINT INFINITY END TO END BEZPEČNOST JAKO ODPOVĚĎ NA GDPR CHECK POINT INFINITY END TO END BEZPEČNOST JAKO ODPOVĚĎ NA GDPR Dělat věci správně? Nebo dělat správné věci? Miloslav LUJKA, MSc, MBA Channel Team Leader +420 775 012 043 mlujka@checkpoint.com 2017 Check

Více

GDPR - příklad z praxe

GDPR - příklad z praxe GDPR - příklad z praxe M I C H A L KO P E C K Ý, TA J E M N Í K Ú M Č P 2 ICT PROCESY PRÁVNÍ VYUŽITÍ EXISTUJÍCÍCH SYSTÉMŮ 181/2014 Sb. ZKB 101/2000 Sb. novela nebo nový zákon ISO 27001:2014 ISMS Řízení

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. předpis, který nahradí zákon o ochraně osobních údajů

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. předpis, který nahradí zákon o ochraně osobních údajů Obecné nařízení o ochraně osobních údajů předpis, který nahradí zákon o ochraně osobních údajů GDPR účinnost v květnu 2018 náhrada směrnice 95/46/ES regulace ochrany osobních údajů pro 21. století reakce

Více

GDPR a obec. Praha Mgr. Jan Vobořil, Ph.D.

GDPR a obec. Praha Mgr. Jan Vobořil, Ph.D. GDPR a obec Praha 12. 3. 2018 Mgr. Jan Vobořil, Ph.D. GDPR Jaké změny přicházejí s GDPR Ve formě právní regulace V obsahu právní úpravy Nová práva a povinnosti Stará práva a povinnosti nově upravená Hlavní

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Obsah Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Vyhláška č. 316/2014 Sb., vyhláška o kybernetické bezpečnosti

Více

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka NCKB Východiska ISO/IEC 27001:2005 Systémy řízení bezpečnosti informací Požadavky ISO/IEC 27002:2005 Soubor postupů pro management bezpečnosti

Více

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu. Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.cz Předmět úpravy VKB Obsah a strukturu bezpečnostní dokumentace

Více

Dopady GDPR a jejich vazby

Dopady GDPR a jejich vazby GDPR Dopady GDPR a jejich vazby Algotech & Michal Medvecký 22. 7. 2017 Algotech Telefon: +420 225 006 555 Fax: +420 225 006 194 E-mail: Web: Adresa: info@algotech.cz www.algotech.cz FUTURAMA Business Park

Více

Implementace ZKB. Ing. Miroslav Jaroš. Energetický regulační úřad.

Implementace ZKB. Ing. Miroslav Jaroš. Energetický regulační úřad. Implementace ZKB Ing. Miroslav Jaroš Energetický regulační úřad Miroslav.Jaros@eru.cz Bezpečnost informací v ERÚ ERÚ je správcem IS s názvem Jednotný informační systém ERÚ ( JIS ) Bezpečnost informací

Více

GDPR příklad z praxe MICHAL KOPECKÝ TAJEMNÍK ÚMČ P2

GDPR příklad z praxe MICHAL KOPECKÝ TAJEMNÍK ÚMČ P2 GDPR příklad z praxe MICHAL KOPECKÝ TAJEMNÍK ÚMČ P2 ICT PROCESY PRÁVNÍ VYUŽITÍ EXISTUJÍCÍCH SYSTÉMŮ 181/2014 Sb. ZKB 101/2000 Sb. Novela nebo nový zákon ISO 27001:2014 ISMS Řízení přístupu Ukládání dat

Více

GDPR - příklad z praxe

GDPR - příklad z praxe GDPR - příklad z praxe M I C H A L KO P E C K Ý, TA J E M N Í K Ú M Č P 2 ICT PROCESY PRÁVNÍ VYUŽITÍ EXISTUJÍCÍCH SYSTÉMŮ 181/2014 Sb. ZKB 101/2000 Sb. novela, adaptační zákon, nařízení evropské komise

Více

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001

ČSN ISO/IEC 27001 P D. Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky. Struktura normy ISO 27001 ČSN ISO/IEC 27001 Informační technologie - Bezpečnostní techniky Systémy managementu bezpečnosti informací - Požadavky Představení normy ISO/IEC 27001 a norem souvisejících - Současný stav ISO/IEC 27001:2005

Více

Bezpečnostní politika a dokumentace

Bezpečnostní politika a dokumentace Bezpečnostní politika a dokumentace Ing. Dominik Marek Kraj Vysočina Kraj Vysočina správce VIS dle zákona č. 181/2014 o kybernetické bezpečnosti VIS (zatím) Webový portál (Webové stránky kraje) Elektronický

Více

CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ?

CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ? CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ? Praha,1.února 2018 Mgr. Miroslava Sobková Svaz měst a obcí České republiky AKTUÁLNÍ OTÁZKY MENŠÍCH SAMOSPRÁV I. Úvod II. Stručný popis postupu při implementaci GDPR

Více

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce Ing. Michal Hager

Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce Ing. Michal Hager Ochrana osobních údajů a kybernetická bezpečnost v roce 2018 Ing. Michal Hager GDPR - kodexy chování a vydávání osvědčení Obsah Obsah Ochrana osobních údajů ve světle obecného nařízení GDPR o Propojení

Více

Kybernetická bezpečnost ve veřejné správě. Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ

Kybernetická bezpečnost ve veřejné správě. Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ Kybernetická bezpečnost ve veřejné správě Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ Moto Cokoliv je připojeno lze hacknout! Oddělení kybernetické kriminality Rozlišuji pouze dvě kategorie systémů, ty které

Více

Záznam o činnostech zpracování dle článku 30 nařízení GDPR

Záznam o činnostech zpracování dle článku 30 nařízení GDPR Záznam o činnostech zpracování dle článku 30 nařízení GDPR Datum zpracování: 25.5.2018 Datum aktualizace záznamu: SPRÁVCE OSOBNÍCH ÚDAJŮ Správce osobních Statutární zástupce Pověřenec pro ochranu osobních

Více

Co obce mohou udělat pro GDPR už nyní. Medlov, Mgr. Miroslava Sobková

Co obce mohou udělat pro GDPR už nyní. Medlov, Mgr. Miroslava Sobková Co obce mohou udělat pro GDPR už nyní Medlov, 23.10.2017 Mgr. Miroslava Sobková sobkova@smocr.cz Aktuální otázky menších samospráv I. Úvod Stručný popis postupu při implementaci GDPR Vytvořit si přehledy

Více

Představení služeb Konica Minolta GDPR

Představení služeb Konica Minolta GDPR Představení služeb Konica Minolta GDPR Praha 28. 6. 2017 Mgr. Karin Beňková, Mgr. Jiří Císek Co je to GDPR? Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General data protection regulation) 25. 5. 2018 přímá

Více

Farmakovigilance z pohledu ochrany osobních údajů

Farmakovigilance z pohledu ochrany osobních údajů Farmakovigilance z pohledu ochrany osobních údajů JUDr. Klára Novotná, Ph.D., Head Data Privacy CEE, Novartis 24.. 209, Courtyard by Marriott Prague City, Praha Farmakovigilance Farmakovigilance sledování

Více

SPISOVÁ SLUŽBA A GDPR

SPISOVÁ SLUŽBA A GDPR SPISOVÁ SLUŽBA A GDPR Mgr. Pavel Šrámek, Ph.D. sramek@mza.cz GDPR Podrobně viz www.mvcr.cz odkaz GDPR Jde zejména o tyto nové povinnosti: - povinnost vést záznamy o činnostech zpracování, - posouzení vlivu

Více

ANECT & SOCA GDPR & DLP. Ivan Svoboda / ANECT / SOCA. Lenka Suchánková / PIERSTONE. Petr Zahálka / AVNET / SYMANTEC

ANECT & SOCA GDPR & DLP. Ivan Svoboda / ANECT / SOCA. Lenka Suchánková / PIERSTONE. Petr Zahálka / AVNET / SYMANTEC ANECT & SOCA GDPR & DLP Ivan Svoboda / ANECT / SOCA Lenka Suchánková / PIERSTONE Petr Zahálka / AVNET / SYMANTEC GDPR struktura a změny Hlavní změny Regulovaná data (osobní údaje, citlivé OÚ, pseudonymizace)

Více

Workshop GDPR a farmacie, aneb co se ještě musí stihnout do

Workshop GDPR a farmacie, aneb co se ještě musí stihnout do Workshop GDPR a farmacie, aneb co se ještě musí stihnout do 25.5.2018 26.4.2018 JUDr. Lucie Radkovičová Data Agentura INFOPHARM s.r.o., Praha advokátka a právní konzultantka pro bezpečnost informací Personal

Více

Mgr. Jana Pattynová, LL.M. 1. února Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat novinky v GDPR

Mgr. Jana Pattynová, LL.M. 1. února Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat novinky v GDPR Mgr. Jana Pattynová, LL.M. 1. února 2017 Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat novinky v GDPR ÚVOD K OCHRANĚ ÚDAJŮ Proč je ochrana údajů tématem? Data jsou důležitým aktivem Data jsou klíčová v digitální

Více

GDPR a veřejná správa

GDPR a veřejná správa GDPR a veřejná správa Mgr. Bc. Tomáš Mudra, UEPA advokáti, s. r. o. Mgr. Vladimíra Hloušková, d-eye czechia, s. r. o. ISSS 3. 4. 2017, Hradec Králové Agenda Definice Požadavky GDPR na veřejnou správu Jaké

Více

CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ?

CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ? CO OBCE MOHOU UDĚLAT PRO GDPR UŽ NYNÍ? Praha, 15. září 2017 Mgr. Miroslava Sobková, sekce legislativně právní Svaz měst a obcí KOMISE PRO INFORMATIKU (KISMO) Na tvorbě předkládaných materiálů se podíleli

Více

Zabezpečení osobních údajů

Zabezpečení osobních údajů Pověřenec pro ochranu osobních údajů 12.-13. září 2017, Praha Zabezpečení osobních údajů PhDr. Hana Štěpánková Organizační a technické zabezpečení osobních údajů (dále jen ou) Důležité při rozhodování

Více

JAK ZAČÍT S GDPR V PODMÍNKÁCH MALÉ OBCE. konference

JAK ZAČÍT S GDPR V PODMÍNKÁCH MALÉ OBCE. konference JAK ZAČÍT S GDPR V PODMÍNKÁCH MALÉ OBCE 3.11. 2017 Praha XX. Celostátní finanční konference Ing. Luděk Galbavý, Alis spol. s r.o.- komise informatiky SMO KISMO Komise pro informatiku SMO ČR Poradní orgán

Více

SKUPINA 1. Lektor: Mgr. Ing. Bc. Jan Tomíšek ROWAN LEGAL Téma: GDPR a audit v oblasti ochrany osobních údajů

SKUPINA 1. Lektor: Mgr. Ing. Bc. Jan Tomíšek ROWAN LEGAL Téma: GDPR a audit v oblasti ochrany osobních údajů SKUPINA 1 Lektor: Mgr. Ing. Bc. Jan Tomíšek ROWAN LEGAL Téma: GDPR a audit v oblasti ochrany osobních údajů Předběžný časový rozvrh pracovních skupin 13 14:30 h 1. blok: představení tématu a diskuze Představení

Více

CYBER SECURITY 2014 Zákon o kybernetické bezpečnosti jeho dopady do praxe

CYBER SECURITY 2014 Zákon o kybernetické bezpečnosti jeho dopady do praxe CYBER SECURITY 2014 Zákon o kybernetické bezpečnosti jeho dopady do praxe Ing. Aleš Špidla Ředitel odboru bezpečnostní politiky MPSV Člen rady Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Ales.spidla@mpsv.cz,

Více

JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR?

JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR? JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR? Jan Sůra a Nikola Antlová Reálné zkušenosti z implementace legislativních požadavků GDPR Praha, 17. ledna 2018 CO JE TO GDPR? GDPR = General Data Protection Regulation Nařízení

Více

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Daniel Kardoš, Ph.D 4.11.2014 ČSN ISO/IEC 27001:2006 ČSN ISO/IEC 27001:2014 Poznámka 0 Úvod 1 Předmět normy 2 Normativní odkazy 3 Termíny

Více

NOVINKY V OBLASTI OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ

NOVINKY V OBLASTI OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ NOVINKY V OBLASTI OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ WORKSHOP OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ Podnikatelské fórum Ústeckého kraje 6. 6. 2017, Ústí nad Labem WWW.SPCR.CZ PROGRAM 11:00 10:10 ZAHÁJENÍ A ÚVOD DO TÉMATU MGR. MILENA

Více

Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI GDPR. Ochrana osobních údajů

Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI GDPR. Ochrana osobních údajů Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI 2 0 1 7 GDPR Ochrana osobních údajů Program - co nás dnes čeká? Ochrana osobních údajů podle GDPR - oč se jedná, pro koho je závazné, co obnáší 2 Představení

Více

Systémová analýza působnosti obcí z hlediska obecného nařízení o ochraně osobních údajů

Systémová analýza působnosti obcí z hlediska obecného nařízení o ochraně osobních údajů Systémová analýza působnosti obcí z hlediska obecného nařízení o ochraně osobních údajů David Mašín Partner Pražská znalecká kancelář s.r.o. Na Bateriích 822/9, Praha 6 david.masin@zkpraha.cz www.zkpraha.cz

Více

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster

GDPR SNADNO.info. Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster GDPR SNADNO.info Ing. Lukáš Přibyl, předseda NSMC Network Security Monitoring Cluster +420 549 492 289 lukas.pribyl@nsmcluster.com Profil Network Security Monitoring Cluster Network Security Monitoring

Více

Kybernetická bezpečnost MV

Kybernetická bezpečnost MV Kybernetická bezpečnost MV Ing. Miroslav Tůma Ph. D. odbor kybernetické bezpečnosti a koordinace ICT miroslav.tuma@mvcr.cz Agenda 1. Pokyn MV - ustanovení Výboru pro řízení kybernetické bezpečnosti 2.

Více

GORDIC a GDPR? Připraveno!

GORDIC a GDPR? Připraveno! GORDIC a GDPR? Připraveno! Jan Dienstbier, David Brychta 5. 9. 2017 Obecné požadavky na systémy v otázkách V jakých systémech se nacházejí data požadovaného klienta? Víte o všech informacích, metadatech

Více

Implementace GDPR. Je opravdu GDPR revolucí v ochraně osobních údajů? 6/14/2017

Implementace GDPR. Je opravdu GDPR revolucí v ochraně osobních údajů? 6/14/2017 Novartis s.r.o. NBS Implementace GDPR JUDr. Klára Novotná, Ph.D. Praha 14. června 2017 Je opravdu GDPR revolucí v ochraně osobních údajů? Evropské právo Úmluva o ochraně osob se zřetelem na automatizované

Více

Návrh zákona KB Národní centrum KB. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.

Návrh zákona KB Národní centrum KB. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu. Návrh zákona KB Národní centrum KB Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.cz Návrh ZKB # Proč ZKB? # Jak to začalo? # Oblasti regulace ZKB #

Více

Z K B V P R O S T Ř E D Í

Z K B V P R O S T Ř E D Í Z K B V P R O S T Ř E D Í MSP Co vás čeká (agenda) Přiblížení prostředí Výchozí stav ( před ZKB ) Volba přístupu Struktura politik Základní role Pár postřehů z implementace 2 MSP z pohledu ZKB Resort MSP

Více

SIEM Mozek pro identifikaci kybernetických útoků. Jan Kolář 4.2.2014, Praha, Cyber Security konference 2014

SIEM Mozek pro identifikaci kybernetických útoků. Jan Kolář 4.2.2014, Praha, Cyber Security konference 2014 SIEM Mozek pro identifikaci kybernetických útoků Jan Kolář 4.2.2014, Praha, Cyber Security konference 2014 Agenda Prvky bezpečnosti IT Monitoring bezpečnosti IT (MBIT) Co je bezpečnostní incident? Jak

Více

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem 16. 5. 2018 Konference k problematice GDPR ve veřejné správě, Národní archiv Praha Implementace

Více

Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001

Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001 Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001 Hradec Králové duben 2009 2009-03 Informace versus Bezpečnost informací Informace (aktivum) - vše, co má hodnotu pro organizaci Bezpečnost

Více

GDPR compliance v Cloudu. Jiří Černý CELA

GDPR compliance v Cloudu. Jiří Černý CELA GDPR compliance v Cloudu Jiří Černý CELA Jaké klíčové změny přináší GDPR? Soukromí jednotlivce Posílení práv jednotlivce: Přístup ke svým osobním údajům Oprava chyb Výmaz osobních údajů Omezení zpracování

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

Kybernetická bezpečnost resortu MV

Kybernetická bezpečnost resortu MV Kybernetická bezpečnost resortu MV Ing. Miroslav Tůma Ph. D. odbor kybernetické bezpečnosti a koordinace ICT miroslav.tuma@mvcr.cz Agenda 1. Pokyn MV - ustanovení Výboru pro řízení kybernetické bezpečnosti

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

GDPR & Cloud. Mgr. Jana Pattynová, LL.M

GDPR & Cloud. Mgr. Jana Pattynová, LL.M GDPR & Cloud Mgr. Jana Pattynová, LL.M. 30.5.2017 ÚVOD DO GDPR Úvod do GDPR GDPR jako příležitost pro cloud GDPR jako výzva pro cloud ÚVOD DO GDPR ÚVOD DO GDPR GDPR Obecný přehled Nařízení EU přímo aplikovatelné

Více

Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat - co přinese GDPR?

Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat - co přinese GDPR? Mgr. Lenka Suchánková, LL.M. 28. března 2017 Ochrana osobních údajů a bezpečnost dat - co přinese GDPR? forbes.com ÚVOD K OCHRANĚ OSOBNÍCH ÚDAJŮ Proč je GDPR / ochrana údajů tématem? Data jsou důležitým

Více

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Praha květen 2008 2008-03 - Bezpečnost informací jsou aktiva, která mají pro organizaci hodnotu. mohou existovat v různých podobách

Více

Obsah prezentace. Důležité informace na začátek aneb co bychom měli vědět před implementací GDPR. Jan Slanina

Obsah prezentace. Důležité informace na začátek aneb co bychom měli vědět před implementací GDPR. Jan Slanina Obsah prezentace Důležité informace na začátek aneb co bychom měli vědět před implementací GDPR Jan Slanina Praha, 12. září 2017 1. Pověřenec ochrany údajů v SOLUS 2. Analýza činnosti společnosti s ohledem

Více

Úroveň znalostí bezpečnostních rolí podle Zákona o kybernetické bezpečnosti

Úroveň znalostí bezpečnostních rolí podle Zákona o kybernetické bezpečnosti D Ů V Ě Ř U J T E S I L N Ý M Úroveň znalostí bezpečnostních rolí podle Zákona o kybernetické bezpečnosti Michal Zedníček Security consultant michal.zednicek@alef.com ALEF NULA, a.s. ZKB ZKB Prevence před

Více

GDPR co nastane po květnovém dni D? Martin Hladík 8. března 2018

GDPR co nastane po květnovém dni D? Martin Hladík 8. března 2018 GDPR co nastane po květnovém dni D? Martin Hladík martinhladik@kpmg.cz 8. března 2018 Obsah 1. Best Practice postup pro velké organizace 2. Komponenty řešení GDPR Procesy, metodiky, právní aspekty IT 3.

Více

PROCES ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY GDPR

PROCES ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY GDPR PROCES ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY GDPR SEZNÁMENÍ S PROBLEMATIKOU GDPR ŠKOLENÍ KLIENTA AJEHO PARTNERŮ S PROJEKTEM ROZBOR ROZSAHU GDPR U KLIENTA DETAILNÍ ROZBOR GDPR U KLIENTA NÁVRH MODELŮ ŘEŠENÍ GDPR DOZOR NAD

Více

GDPR: příležitosti k úsporám. Martin Hladík 30. listopadu 2017

GDPR: příležitosti k úsporám. Martin Hladík 30. listopadu 2017 GDPR: příležitosti k úsporám Martin Hladík martinhladik@kpmg.cz 30. listopadu 2017 Obsah 1. Kvantifikace možností optimalizace řešení GDPR Náš cíl: 2. Kde hledat příležitosti k úsporám? 3. Příklady: Prioritizace

Více

GDPR v sociálních službách

GDPR v sociálních službách GDPR v sociálních službách - Doporučení k implementaci Karel Švarc 1 Zásada přiměřenosti Všechna opatření zavedená pro zabezpečení osobních údajů a jejich zpracování musí (dle čl. 24 a 25): - odpovídat

Více

Řízení kybernetické a informační bezpečnosti

Řízení kybernetické a informační bezpečnosti Řízení kybernetické a informační bezpečnosti Martin Hanzal předseda sekce Kybernetická a informační bezpečnost AOBP CEVRO Institut, 22. dubna 2014 Sekce Kybernetická a informační bezpečnost Je nevládní,

Více

egrc řešení - nástroj pro efektivní řízení bezpečnosti dle kybernetického zákona Marian Němec AEC a.s.

egrc řešení - nástroj pro efektivní řízení bezpečnosti dle kybernetického zákona Marian Němec AEC a.s. egrc řešení - nástroj pro efektivní řízení bezpečnosti dle kybernetického zákona Marian Němec AEC a.s. Obecný princip chování Kybernetická panika Relativizace bezpečnostních rizik Nedostatečné investice

Více

APLIKACE GDPR V PROSTŘEDÍ OBCÍ. Tereza Šamanová GDPR školení pro obce Kraj Vysočina

APLIKACE GDPR V PROSTŘEDÍ OBCÍ. Tereza Šamanová GDPR školení pro obce Kraj Vysočina APLIKACE GDPR V PROSTŘEDÍ OBCÍ Tereza Šamanová GDPR školení pro obce Kraj Vysočina 6. 4. 2018 1 OBSAH I. Zákonnost zpracování osobních údajů v prostředí obcí III Specificky: Souhlas se zpracováním osobních

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Spisová služba a Zákon o kybernetické bezpečnosti (181/2014 Sb.)

Spisová služba a Zákon o kybernetické bezpečnosti (181/2014 Sb.) Spisová služba a Zákon o kybernetické bezpečnosti (181/2014 Sb.) Adam Kučínský Národní bezpečnostní úřad Národní centrum kybernetické bezpečnosti Prezentace vzhledem ke svému rozsahu nepostihuje kompletní

Více

Efektivní řízení rizik ISMS. Luděk Novák, Petr Svojanovský ANECT a.s.

Efektivní řízení rizik ISMS. Luděk Novák, Petr Svojanovský ANECT a.s. Efektivní řízení rizik ISMS Luděk Novák, Petr Svojanovský ANECT a.s. Obsah Proč řízení rizik ICT? Základní prvky řízení rizik ICT Příklady ohodnocení Potřeby řízení rizik ICT Registr rizik ICT Závěr Motto:

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů GDPR. Telemedicína Brno března 2018 Alena Tobiášová

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů GDPR. Telemedicína Brno března 2018 Alena Tobiášová Obecné nařízení o ochraně osobních údajů GDPR Telemedicína Brno 2018 12. března 2018 Alena Tobiášová Dnešní stav Listina základních práv a svobod občanský zákoník zákon o ochraně osobních údajů trestní

Více

Zkušenosti a výsledky určování KII a VIS

Zkušenosti a výsledky určování KII a VIS Zkušenosti a výsledky určování KII a VIS o IS nebo KS naplňující průřezová a odvětvová kritéria v oblasti kybernetické bezpečnosti o stejně jako KI se týká veřejnoprávních i soukromoprávních subjektů o

Více

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P

Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P Z P Ů S O B P Ř Í S T U P U K Z A J I Š T Ě N Í S O U L A D U S E Z Á K O N E M O K Y B E R N E T I C K É B E Z P E Č N O S T I V C L O U D O V É M P R O S T Ř E D Í ZoKB a cloudové služby Je možné zajistit

Více

BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE. Ivan Svoboda, ANECT & SOCA. Pro zveřejnění

BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE. Ivan Svoboda, ANECT & SOCA. Pro zveřejnění BEZ LIDÍ TO NEPŮJDE Ivan Svoboda, ANECT & SOCA ANECT Adaptive Security Architecture 17 PROCESSES TECHNOLOGIES PEOPLE PREDIKC E PREVENC E Security Intelligence USERS DATA APPS REAKCE DETEKCE Perimeter Data

Více

Bezpečnostní opatření a audit shody se ZKB. Ing. Martin Konečný,

Bezpečnostní opatření a audit shody se ZKB. Ing. Martin Konečný, Bezpečnostní opatření a audit shody se ZKB Ing. Martin Konečný, 13. 9. 2016 opřístup NBÚ ke kontrolám ZKB okontrolovaná bezpečnostní opatření opříprava a průběh ostatistiky onejčastější typy zjištění odotazy

Více

INTEGROVANÉ PRÁVNÍ, DAŇOVÉ, ÚČETNÍ A AUDITORSKÉ SLUŽBY

INTEGROVANÉ PRÁVNÍ, DAŇOVÉ, ÚČETNÍ A AUDITORSKÉ SLUŽBY 1. Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) 2. Změny v oblasti zpracování osobních údajů 3. Postup při implementaci požadavků GDPR INTEGROVANÉ PRÁVNÍ, DAŇOVÉ, ÚČETNÍ A AUDITORSKÉ SLUŽBY NEWSLETTER

Více

Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI Seminář k GDPR. Ochrana osobních údajů

Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI Seminář k GDPR. Ochrana osobních údajů Olga Přikrylová IT Security konzultant / ITI 7. 3. 2 0 1 7 Seminář k GDPR Ochrana osobních údajů Program - co nás dnes čeká? Osobní údaje vs. ochrana fyzických osob GDPR Povinnosti (právnické osoby) Zákonné

Více

Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti

Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti D Ů V Ě Ř U J T E S I L N Ý M Technické aspekty zákona o kybernetické bezpečnosti Michal Zedníček Key Account Manager CCSSS, ID No.: CSCO11467376 michal.zednicek@alef.com ALEF NULA, a.s. Petr Vácha Team

Více

Připravte se na GDPR doporučenou revizí svého stavu

Připravte se na GDPR doporučenou revizí svého stavu Připravte se na GDPR doporučenou revizí svého stavu (v.1.0) Obsah: I. Úvod... 1 II. Základní pojmy... 2 III. Stručný popis postupu při implementaci GDPR... 5 IV. Implementace GDPR vlastními silami... 6

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

Ochrana osobních údajů a kybernetické bezpečnosti s GINIS. Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ

Ochrana osobních údajů a kybernetické bezpečnosti s GINIS. Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ Ochrana osobních údajů a kybernetické bezpečnosti s GINIS Jan Dienstbier Garant platformy KYBEZ Moto Cokoliv je připojeno lze hacknout! Oddělení kybernetické kriminality Rozlišuji pouze dvě kategorie systémů,

Více

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti ehealth Day 2016 16.2.2016 Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architekt, CISA stanislav.biza@cz.ibm.com 12016 IBM Corporation Požadavky

Více

Zkušenosti z naplňování ZKB: Audit shody se ZKB. Ing. Martin Konečný,

Zkušenosti z naplňování ZKB: Audit shody se ZKB. Ing. Martin Konečný, Zkušenosti z naplňování ZKB: Audit shody se ZKB Ing. Martin Konečný, 14. 9. 2016 opřístup NBÚ ke kontrolám ZKB opříprava a průběh ostatistika onejčastější typy zjištění odotazy 2 okontroly dodržování ZKB

Více

OBSAH Seznam zkratek...17 Kapitola 1 Ú vod... 21

OBSAH Seznam zkratek...17 Kapitola 1 Ú vod... 21 Obsah OBSAH Seznam zkratek...17 Kapitola 1 Úvod... 21 1.1 Co by měla tato publikace přinést...21 1.2 Proč je důležité chránit osobní údaje... 22 1.3 Důvody pro přijetí změny legislativy Evropské unie i

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

S GDPR nepřijde konec světa

S GDPR nepřijde konec světa S GDPR nepřijde konec světa Mgr. Michal Nulíček, LL.M., CIPP/E, ROWAN LEGAL Osobní údaje 2018, 8. 3. 2018, Praha Obsah GDPR bez obalu Dopady GDPR na: HR Marketing Odhad vývoje po 25. 5. 2018 rizika zpracovatel

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) S přihlédnutím ke Smart Cities Petr Habarta, OBPPK MV

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) S přihlédnutím ke Smart Cities Petr Habarta, OBPPK MV Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) S přihlédnutím ke Smart Cities Petr Habarta, OBPPK MV Evoluce, nikoli revoluce Obecné nařízení o ochraně osobních údajů č. 2016/679(EU) bude účinné od 25.

Více

Informační memorandum CHEIRÓN a.s., se sídlem Ulrychova 13, Praha 6, (dále jen Správce OÚ)

Informační memorandum CHEIRÓN a.s., se sídlem Ulrychova 13, Praha 6, (dále jen Správce OÚ) Informace o zpracování osobních údajů a poučení o právech subjektu údajů Informační memorandum CHEIRÓN a.s., se sídlem Ulrychova 13, 162 00 Praha 6, (dále jen Správce OÚ) CO JSOU OSOBNÍ ÚDAJE A JAK JSOU

Více

GDPR Modelová Situace z pohledu IT

GDPR Modelová Situace z pohledu IT 1 GDPR Modelová Situace z pohledu IT MICHAL MACOUN 20.6.2018 2 KONTAKT A DODATEČNÉ ODKAZY MICHAL.MACOUN@GDPRCONSULT.CZ WWW.GDPRCONSULT.CZ/SEMINAR-GDPR PREZENTACE KE STAŽENÍ (PDF) POKYNY A VODÍTKA K GDPR

Více

Politika ochrany osobních údajů

Politika ochrany osobních údajů Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 PSČ 750 02, tel.: +420 581 291 203, datová schránka: vsxji6e www.gjb-spgs.cz; e-mail: info@gjb-spgs.cz Politika ochrany osobních

Více

Security. v českých firmách

Security. v českých firmách Security v českých firmách Proč Security Rozvíjející se technologie a trendy Rozložení odpovědí v průzkumu Do zatím nejrozsáhlejšího InFact průzkumu se zapojilo 141 firem z TOP 600 společností v ČR (podle

Více

Security. v českých firmách

Security. v českých firmách Security v českých firmách Radek Prokeš Local Sales Representative Proč Security Rozvíjející se technologie a trendy Rozložení odpovědí v průzkumu Do zatím nejrozsáhlejšího InFact průzkumu se zapojilo

Více

Implementace systému ISMS

Implementace systému ISMS Implementace systému ISMS Krok 1 Stanovení rozsahu a hranic ISMS Rozsah ISMS Krok 2 Definice politiky ISMS Politika ISMS Krok 3 Definice přístupu k hodnocení rizik Dokumentovaný přístup k hodnocení rizik

Více

Sdělení ÚOOÚ k přístupu založenému na riziku

Sdělení ÚOOÚ k přístupu založenému na riziku Sdělení ÚOOÚ k přístupu založenému na riziku Jednou z novinek, které obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) přináší, je přístup založený na riziku (případně uváděný pod anglickou zkratkou RBA

Více

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000

Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Praktické zkušenosti s certifikací na ISO/IEC 20000 Vladimír r VáňaV Senior business consultant AutoCont CZ a.s. Agenda Proč jsme se rozhodli k implementaci kvalitativního standardu a následné certifikaci?

Více

Změny v ochraně osobních údajů v souvislosti s novým nařízením GDPR. Mgr. Kristýna Delmar Barcamp Brno 2017

Změny v ochraně osobních údajů v souvislosti s novým nařízením GDPR. Mgr. Kristýna Delmar Barcamp Brno 2017 Změny v ochraně osobních údajů v souvislosti s novým nařízením GDPR Mgr. Kristýna Delmar Barcamp Brno 2017 Přehled přednášky OSOBNÍ ÚDAJE POVINNOSTI SPRÁVCE A ZPRACOVATELE POVĚŘENEC PRO OCHRANU OSOBNÍCH

Více

Dopady GDPR na elektronizaci zdravotnictví

Dopady GDPR na elektronizaci zdravotnictví Dopady GDPR na elektronizaci zdravotnictví TELEMEDICÍNA BRNO 2019 Alena Tobiášová Vymezení tématu Smlouva o zpracování Zabezpečení zpracování Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů Kodex chování Smlouva

Více