Karel Toman: STOLETÝ KALENDÁØ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Karel Toman: STOLETÝ KALENDÁØ"

Transkript

1 Karel Toman: STOLETÝ KALENDÁØ

2 NÁPIS KNIHY Po bludné pouti svìtem, jenž vyprah srdce mé a tvrdou rukou zkrušil, vracím se pod tvùj vìrný krov, zas dítì, domove. Kdybys jen rubáš ušil mým bludùm, øek pár smírných slov a provodil mou rakev kvìtem, uèiníš dosti. PASTEL Dnes asi v slunné odpoledne se tøemi kozlátky a beránkem a s vìrným èerným psem vybìhl k lesu Ala. Pod plavým vlasem tváø mu hnìdne a v oèích jiskøí radost. Kopøivy ho velmi udiví i drsné ostružiny. Sluníèko sebral na tøeslici, aby mu vzlétlo s dlanì. Nechce. Ne. A stádo posmìšné jen trká se a smìje. Zveï na nì ruku trestající a volá matku. V dálce, nemocna, z tìžkého blouzní sna. Netuší, neví Ala.

3 PO NEMOCI Byla to vìènost? Noc? Èi jediný jen den? Smrt tiše stála u tvojich hlav a pøítmím svìtnice vál èíhající dech zlé sudice. Snad slunce svítilo, snad hvìzdy do oken. Tvá krev se bála. A všecka úzkost hrùzné chvíle té slila se v jméno tvého dítìte. V tvé duši žil náš hoch ve svìtlo promìnìn, stráž matky stálá. Jsi vykoupena. Vdìèné hosanna životu zpívá bytost oddaná. NA CESTU Mìsíci, vstávej, ospalý, umyj se snìhem, nebuï líný. Uvidíš, co jsme dostali! Vlak osobní i nákladní a lidi udìlané z hlíny. Mìsíci, honem, pojedem. Vlak píská. Kolik hodin bije? Sedni si ke mnì, nespadni, ujedem všichni v krásnou zem. Svezu tì rovnou do Francie.

4 Tam budem trhat hrozinky a mandle,fíky, poèkej, pane! A citron zlatý celinký. Ta kovi, mámì ujedem, a mají oèi uplakané. VEÈER Tma svìtla polyká a polyká je øeka. Jdeš mezi stíny stín. A sen tvùj padá v mhy a v tichou øeku stéká do hlubin, do výšin. Kolikrát mládí tvé blouznivì putovalo v minulost, v budoucnost, za køiku zástupù, jež elektrisovalo, èím dýše starý most! Jdeš zmlklý, vìøící a vyvoláváš maní scén øady v pamìti a lidi, postavy, myšlenky mrtvých skrání a píseò staletí.

5 PÍSEÒ Den kalný tiše zavolal, co mládí tvoje milovalo, žár smyslù, radost., smích a žal ó jak to bylo málo, málo! Hlas houslí naléhavì zní, lká, pláèe, jásá, úpí, kvílí, v tón jeden všechno uvìzní, èím dnové tví a roky byly. Samota pøísná dùvìrnì ti ruku na rameno klade ó proè tak skøípou pøíšernì z minula vstalé touhy mladé? A venku víøí bujný sníh tak jako vzpomínky tvou hlavou. Vzpomínej, dosni a bud tich. Teï mluví hvìzdy s nocí tmavou.

6 I DECHLO JARO V SRDCE MÉ... I dechlo jaro v srdce mé, (hlas nocí vìtrných jsem slyšel) šeptalo : Vstaò a pùjdeme. Že smutno bylo srdce mé, já k smutnìjším jsem ráno vyšel. Ne tìšitel, jen jako ten, jenž s trpícími nese hoøe, jsem nahléï chatám do oken a jak jsem kráèel samoten, slz cizích zalilo mì moøe. Hrob zamlklý byl každý dùm a vesnice, to høbitov celý. Když zaznìl zpìv, to pohrobkùm a vlastním oklamaným snùm zmuèené mladé ženy pìly. A starých matek èerný øad pokornì bral se ke kostelu. Na starce u høbitovních vrat tøpyt slunce vysmìvaèný paï a ruka sáhla k srdci, k èelu. I slovo boží jinak zní, než znìlo ještì loni z jara. Jen hlahol zvonù stejnì zní

7 hlubokou notou smuteèní, když mrtvého knìz pochovává. A stejným dechem voní zem syrových kouøících se polí, jak obrací se pod pluhem. A jako za mátožným snem cesta se plouží pod topoly. Jde rozsévaè, a mnì se zdá, že zrno elektrické seje, jež rychle v pùdu zapadá a rychle bohatou žeò dá, a po ní lehký vánek vìje.

8 BALADA KAŽDODENNÍ Dlouhý žal a krátký den jidášsky zøí do oken. Tisíc lží jsme slyšeli, podlostí sto vidìli mlèíme a pohrdáme. Bledé ticho kolem nás. Pøítel dýchá, pøítel zhas. Vidìla s ty žluté ruce spiaté v køeèovité muce? Mlèíme a pohrdáme. V modrých oèích dítìte život mrtvým vykvete. Nový život, nový den, mladou láskou vykouzlen. Vìøíme a pohrdáme. ADVENT I chodil andìl boží v ten dlouhý truchlý advent po Èechách. Na varhany mu vìtry hrály, dveøe se pøed ním samy otvíraly a provázely ho neviditelné kùry. Rosu dejte nebesa s hùry.

9 A mluvil andìl boží, kde vešel v dùm : Buï stateèný a vìø. A dìtem zahoøely tváøe radostí, silou z nebeské té záøea matkám i otcùm spadla s prsou mùra. Alleluja, alleluja. Tak žehnal andìl boží a sílil mdlé. Buï stateèný a vìø. Pøed osudem a pøed vìèností je víra a stateènost nejvyšší ctností. Všem, kdo pevnì vìøí, vždycky se v dálce spasné jitro šeøí. VLASTA POKORNÝ U vody šumí tesknì chorý topol a kaštany se budí. A pøijde jaro, léto veselé, o tobì pohovoøí pøátelé a zazpívají. Zahrada mládí tvého nevyèítá, jen vzpomíná a mlèí. Jež miloval jsi, trpí. Velký pátek sterými høeby protknul srdce matek, vzdor živí v otcích. Budiž ti zemì lehká, mladý druhu, spíš pod slovanskou hroudou. V karpatských sosnách vítr náš ti poví, že u nás doma raší život nový, že Èechy žijí.

10 RADOSTNÝ PODZIM Kolikrát žil jsem tebou, kolikrát pochybované mládí z tvých mlh a listù symbol chtìlo brát, jenž k smrti svádí! V tvých pestrých závìjích, ó jeseni, se brouzdávaly ženy, jež melancholicky v mém rameni šly zavìšeny, hrob nesly v srdci, na rtech tvoji chu, pohøební rytmus v hlase. A steskem bezejmenným mladá hruï vždy vlnila se. Dnes lhostejna mi barva kulis tvých i cár babího léta, však z tvého tlení nový život dých, podzime svìta. Ne city prchavé a nálady mdlých nedovìrných duší tam v hloubi v nové lidství základy kladiva buší. A vlhké mlhy napájejí zem, v níž klíèí dobre sémì, to vzejde štìdøe, bude vítìzem v tobì i ve mnì,

11 nad jeho moøem slavné slunce vzplá, skeptický politiku, umlknou slova vášnivá a zlá pøed hymnem díkù. Podzime svìta, veliký tvùj dech èervánky hrùzné nítí. Však píseò dùvìry zní k tobì z Èech : sladko je žíti.

12 STOLETÝ KALENDÁØ Verše pomíchané VLASTNÍ PODOBIZNA Daleko v hlubokém lese vyvìrá zpìvavý pramen. Z tmy k svìtlu se rodí a tøese podsvìtní píseò. Život mì køtil vodou živou, chu hlubin a temnot mi vdechl. Mám v krvi píseò tu lstivou i její rytmus. Sen zástupù v srdci mi zpívá, vesmírná touha v nìm bije. A jen píseò tichá a zádumèivá z mých slov zní k hvìzdám. ŠTÌDRÝ DEN 1924 Domove, nikdy nemluvíš tak jako ve dnech, kdy jsme sami. Tvùj hlas, to smutek je a tíž, a pod sluncem, a pod hvìzdami. Mé srdce láskou choré je i vzteklou nenávistí stùnì, však tebe vždycky pokreje jen kvìty, jež jsou tøpyt a vùnì.

13 Mám tebe z celé duše rád a bez tebe bych nemoh žíti. Však tulák je mùj kamarád a chudým patøí moje žití. Se všemi vagabundy svìta bych píti chtìl, se všemi vagabundy svìta. bych jíti chtìl, se všemi vagabundy svìta do nebeského království bych šel. Aix-en-Provence 24. XII AIX-EN-PROVENCE Tvé platany a kašny se mnou jdou, tvé chrámy smyslné i modré nebe, zklenuté nad zvlnìnou zahradou tichého kraje. Ve snách vidím tebe, pokojné mìsto, s tebou žiji znova a šeptám tobì milenecká slova. Šum vody slyším, zpívá vodovod a øeka plyne zasnìnì a tiše. Pøi kolébavce v kámen jatých vod kdys umírala stará øímská øíše. Však tvoje zvony slavným hymnem bijí, nic neslibují : zvoní, jsou a žijí. Ráj na zemi si stvoøit znal tvùj lid a Matka Boží je mu pøímluvkyní

14 a svatá církev spìchá posvìtit radosti jeho na svìtì, hned nyní. A bøeè an, vavøín, cypøiš klidnì vìnèí v života kruhu lidskou existenci. Mne seveøana v chladném paláci pøi krbu veèer dùvìrnì jsi høálo, když poèet z dne jsem skládal. Na práci jsem vynaložil hodin vìru málo, jak tvoje cikády jsem žil a lítal a v zimním slunci tanèivì se kmital. Buï sbohem, mìsto, jež jsi dalo mír uštvané duši, tìlu dalo zdraví, buï sbohem! Ve tvùj podveèerní vír seveøan smutný pod platan se staví a jeho oèi bloudí trochu stranou. Nuž díky, díky! A snad na shledanou. SUR LE PONT D AVIGNON... Na avignonském mostì se tanèí, o avignonském mostì se zpívá, však písnièka je krátká i taneèek je krátký, jen voda vìènì šumí. Na avignonském mostì stál papež,

15 po avignonském mostì šly vìky a dneska se tu louèí s Provencí èeský básník. Jen voda vìènì šumí. Na avignonském mostì buï sbohem! na avignonském mostì au revoir! cypøiše s olivami kouzelné sladké zemì. Jen voda vìènì šumí. Na avignonském mostì dík tobì, na avignonském mostì zdráv stojím a sním, jak tu kdys kráèel král èeský Karel Ètvrtý. Jen voda vìènì šumí. Na avignonském mostì se tanèí, o avignonském mostì se zpívá jak na tom pražském mostì. Písnièka dlouhá, dlouhá. A voda vìènì šumí..

16 CÉLONY Vidìl jsem Betlém : jen temný cypøiš hlídal starý dùm obrostlý bøeè anem a huòatý pes vrèel nad kolébkou u vrat, v níž spalo dítì. Lednové slunce, vesele høálo, hraví motýli se vzduchem kmitali a první kvìty mandloní se rùžovìly na èerných stromech. Ve vírech prachu míjely divé automobily na Marseille, Avignon, sirény øvaly. Dítì spalo spánkem chudých a spasitelù. Královské dary též dostat mohlo. Ale hloupý pes zle zuby vycenil, když velkolepé dámy daly zastaviti a chtìly k nìmu. Chudoba svatá už v kolébce zná vlastní dùstojnost. Vinice Provence, vy víte, ty, nikoli nejmenší, Célony, mohlo bys mluvit.

17 VERŠE Kam došli jste kdo? V záøi hvìzd pod cizím nebem bloudili jsme spolu, snílkové z jiných dob. Vzpomínám. Støecha má mi drahá jest jak rodná zemì, jež dává rytmus mému srdci. Je na konci všech cest buï domov, nemocnice, vìzení, anebo hrob. LÁSKA Stesk jara zhoustl v letní žár a voní jasmínem a vìnèí akátem tvé skránì, Praho, den za dnem kane, boží dar, do ulic, jimiž okouzleni jdem, i na tvou øeku, Praho. Bolestmi korunovaná, kde vzalas úsmìvy a nìhu vìèných jar, jimiž dnes kveteš? Pøadena vìky snovaná ti dala zlatohlav protkaný snem, ten živý je, ne veteš. Tvùj sen jsem s tebou snil. I dovol dnes, bych vzpomínaje mrtvých, kameny tvoje vdìènì políbil.

18 POZDRAV T. G. M. V prosinci 1918 Vítìzi, který vjíždíš do pražských bran, žehnej Ti svatý Václav a Mistr Jan. Èervenobílý prapor jsi svìtem nes, èervenobílý prapor Ti vlaje dnes. A miliony srdcí bijí Ti vstøíc a muži, ženy, dìti pøišli Ti øíc: Náš otèe, který vjíždíš do pražských bran, žehnej Ti svatý Václav a Mistr Jan.

19 NA UVÍTANOU K 30.III.25 Kdybych byl chlapec, snìženky bych pøines a první fialky, jež rozvily se v skrytu a øek bych : Vezmìte, náš pane presidente, nesu Vám pozdrav jara. Kdybych byl voják, pøipomnìl bych slávu i psoty ležení na Rusi, na západì a snad by se mi hlas nejistì trochu tøásl, když øek bych : Veliteli... Než voják zbranì nejdrobnìjší, péra, co øíci Mistrovi, když zbraò má jenom zpívá? Muž mlèí o srdci. Však v našich oèích ètete oddanost, vdìènost, lásku. LEGENDA Kameni hrobní, povol, a zlíbám chladné èelo! I moje první kvítí by vìnèiti je chtìlo, kameni hrobní, povol, to srdce nezemøelo. Hoch kozonoh si stíral píštalou slzy s tváøí a slunce už v nich hrálo úsmìvnou jitøní záøí, i otoèil se kámen

20 bùh bohu stál v tváø tváøí. Políbil Kristus chlapce na kudrnatou hlavu, vzal kvìty z jeho rukou a stoupal v nebes slávu. Hle, vstal jest této chvíle, hoch hrál si na píš alu. Tak vìènì odvalujem s božího hrobu kámen, bùh na nebesa mizí z objetí našich ramen a naše nadìj èeká na vìky vìkùv. Amen. IMPROVIZACE Mne léky moøili a dietou, až poslal jsem je k èertu. Dnes kvìty chci, jež rudì vykvetou a èíši, jež lne ke rtu. Granátem svítí víno èervené a tanèivì v nìm zpívá, naè srdce nemocné si vzpomene, života píseò lstivá. Šílený tanec žen a osudù a myšlenek a vášní a z tìch si nové kouzlo dobudu a prudší rytmy básní.

21 Jako mé písni, dala èeská zem slzy a krev a hlínu francouzské révì pøesazené sem, tož mìlnickému vínu. A granátový tøpyt v nich obou plá a jiskøièkami šlehá, i domoviny chu a zatrpklá. též Nerudova nìha. Ty s víno rudé také miloval, až vypadlo ti dláto, tys platil krví, ty jsi všecko dal, co tady muži svato. Ve smutné chvíli tobì pøipíjím, pøíteli Jene Šturso, a ruka se mi tøese strachem zlým, mùj drahý Jene Šturso. 30.IV.25

22 MÁJOVÁ POBOŽNOST Je u nás v Èechách jaro zelené a kvìten, mìsíc tvùj, nade vše nejkrásnìjší, Maria Panno. Ne libanonské cedry studené a upiaté, kvìt sám jsou sladké stromy zdejší v zeleni plaché a voní k chvále tvé a zpívají od šera jitøního až do noèního tmìní, Maria Panno. A stromù vrcholy se kývají, kvìt s kvìtem líbá se v tajemném promìnìní, noc dýše chladem. Tvá sestra Venuše jde mezi nás a s námi modlí se tvé vìèné litanie, Maria Panno. Jen hvìzdy plát nech, všechna svìtla zhas, nech milost pršeti, a se nám v srdce lije, Maria Panno! PØEDMÌSTÍ I slunce je škoda pro bídné zanedbané pøedmìstí i vloèkù snìhu, jež víøí v svìtle luceren.

23 Hnus, neøest a špína má sladký domov na tom dláždìní, kde døíme zloèin a dìti dorùstají v sbìø. Sem, Ježíši Kriste, s úsmìvem tichým kdybys zabloudil, trnový vìnec hloub zarazili by ti v skráò. Sem, misionáøko, sem kdybys pøišla rovnost kázati a lásku k lidem! Beruško, drž se jiných niv. I slunce je škoda, když nìkdy zapadne v ten všivý kout. Všeho je škoda krom bacilù msty v kanálech.

24 ZÁSTUPY Když pøijde jaro a na stromech je kvìt., my chudá pakáž chcem odjakživa znovu dìlit svìt. Jsme celé moøe, jsme hmota a jsme sen a slunce svítí milostí boží i nám do oken. Na slunce vyjdem, když na stromech je kvìt. My chudá pakáž chcem odjakživa znovu dìlit svìt. Náš sen je vìèný, náš život vteøina. A každá matka s životem novým sen náš poèíná.

25 PRVNÍHO MÁJE Hle, prapory a hudby a vojska, vojska, vojska nadìjí. Jdou, spoleèný sen nad hlavami, jsou ozdobeni kvìtinami a v jejich tiché dumy øvou dobøí pastýøi. Zrak bloudí, hledá vùdce. Není jich, jsou jen poøadatelé. A spoleèný sen nad hlavami, jdou ozdobeni kvìtinami, jdou otcové a matkv a dìti zdivené. Štolami vìkù prošly nadìje pyšné trpìlivých mas. A tvrdé nebe nad hlavami a tvrdší zemi pod nohami, tak vìènì chodit budem muž s mužem, žena s ženou i dìti zdivené.

26 LENIN Ten den pøišel tak jako všechny jiné. Nezhaslo slunce, ale umøel èlovìk a že byl velký, zem se zapotácela jak lodièka, když veslaø vyskoèí z ní na bøeh. Širou Rusí smuteèní písnì zakvílely neseny vìtrem po snìhových pláních, smuteèní písnì rozhoupaly srdce milionù a všichni chudí svìta, i pokorní i mstiví, zaplakali. Na soud boží odešel Mikuláš Lenin v purpurném plášti z lidské krve, se svatozáøí naivních èervánkù kol hlavy, provázen modlitbami prostých srdcí i slinou nenávisti. Jdìte, svìdci. Žalobci, jdìte, promluvte. Bùh èeká. Krev prolil? Vraždil? Ano. Ale vdechl víru a vdechl život milionùm milionù neteèných, tupých a vrátil lidem radost poslouchati. Zemi boží dal tìm, krev jejichž nejhojnìji pila od èasù pyramid a faraonù.

27 Slyšíte píseò cepù? To je vdìènost Ruska, mluvící skromnì po mužických humnech a to je hymnus nad potøeným hladem. Nic než symbol, ikona nová mezi ikonami vesnické chaty, Mikuláš Lenin vešel v duševní øíš ruskou a do vìènosti bude svítit sloupem ohnivým všem chudým svìta i pokorným i mstivým.

28 VLÈÍ RODINA Vlèata rostou, chtìjí jíst, a chlebíèek jim krásnì odmìøují velmožní chlebodárci. V doupìti našem písnì zní a èasem smích, když heraldická zvìø korunních zemí vyje v dálce. Nad Prahou v noci podzimní baldachýn nebes žlutým svìtlem záøí v sen vlèkù pokojný. Spí blaženì a v jitøní èas se línì protáhnou a brousí drápy a cení laèné zuby. Vlk s vlèicí se usmívá a nìkdy poèítá a nìkdy nepoèítá, však vždycky s vlèky zpívá. Neb smích a zpìv a veselí snad rádi nevidí, však dosud nezdanili velmožní chlebodárci.

29 F. X. ŠALDOVI Království boží na zemi jsi chtìl? Táborskou obec? Chladných vìtrù šum odpovìï jasnou Tobì pøinášel, køik msty a zloby, výsmìch praotcùm, øemesla zlaté dno se rozeznìlo a pyšnì zvedlo se poplužní èelo. Básníku, tiše, v tøpytu zimních hvìzd spí èeská zemì. Mladé osení pod snìhem èeká, bludnou spletí cest jdou snové budoucnosti, jitønì zrosení, jde víra, nadìje, a ta se stáèí s pozdravem k Tobì, rozsévaèi. Na podzim 1923.

30 LÉTO Šumìjí lesy i vody a svìtlo nad nimi zpívá. Jedinou vteøinu ještì, ty písni živá! Prostory, hloubky a výšky a hlasy neznámých dálek? Kdyby se ozval hlas mìsta, jak by tì zalek! V té chladivé písni vody zní líbezný doprovod lesù a všechny trudy a žaly v ní smyju a støesu.

31 DOMA NA HØBITOVÌ Dva hroby podle sebe už zarùstají travou a vesele z ní hledí maceška žlutá s tmavou. Èas pøeklenul tu dálku, jež byla mezi námi, zem pochovala hoøe s tvrdými výèitkami, zelená tráva bují z popela otce, matky, Syn ztracený se vrátil, nad hroby stojí vratký. A slunce svítí na vsi a na zelená pole, kde dìjství mého mládí je rozestøeno v kole. Ze zahrad dýchá kvìten a touhy roztanèené a dobrotivé nebe se jako kdysi klene. Kdybych smìl, bože, volit, chtìl bych nést všechno znova. I radosti i hoøkost i nejkrutìjší slova.

32 A zas bych ubližoval jak každý, kdo tu žije. Neb v krutosti a lásce náš život zavøený je.

33 ZÁTIŠÍ Tvùj obraz mluví: Sedni k mému stolu, chléb rozlom, nalej vína a pij. Sám nezùstaneš. Budete dva spolu, tváø svìta s vámi bude stále jiná i táž. S ptaèími trilky pøihopkuje dítì a kmotra starost sedne k vám blíž. Chléb s vínem ztrpkne. Do pavouèí sítì èas zapøede vám hlavy, ple vám zšedne i krev. K studeným hvìzdám daleko je z chladu zcizené jizby, šerem. zní pláè. Na hlavu zklamanou, díš, chabé ruce kladu, proè muèíme se mstivým podveèerem my dva? Tvùj obraz, mistøe, hovoøil tak ke mnì, neb zlobné nitro mísí v jas tmu. A pøece chtìl bych pocelovat jemnì tvé barvy, které zpívají a køísí z mlh sen.

li' e-kniha Stoletý kalendář Karel Toman Městská knihovna v Praze Praha

li' e-kniha Stoletý kalendář Karel Toman Městská knihovna v Praze Praha li' 1111 Městská knihovna v Praze Stoletý kalendář Karel Toman Praha 2017 e-kniha Půjčujeme: knihy / časopisy / noviny / mluvené slovo / hudbu / filmy / noty / obrazy / mapy Zpřístupňujeme: wi-fi zdarma

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Rudolf Medek: ZBOROV

Rudolf Medek: ZBOROV Rudolf Medek: ZBOROV Vìnováno památce bojovníkù a muèedníkù, kteøí v této válce položili svùj život za svobodu èeskoslovenského národa. I. Èeské i slovenské dìti, synové národa, omlazeného hrdinskou krví,

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Thyrsos Franti ek Halas

Thyrsos Franti ek Halas Thyrsos František Halas THYRSOS František Halas Ilustrace Jindøich Štyrský Nenaroditi se vùbec, to znamená štìstí. Ale pro toho, kdo se již zrodil, je nejlépe vrátiti se, odkud pøišel. SOFOKLES 4 SMUTEK

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958)

Klement Gottwald básně. Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Klement Gottwald básně Dělník z Dědic Marie Pujmanová (1893 1958) Vydal se mladý hoch do světa s pilkou a hoblíkem v ruce, Čech, Moravan a proletář. a pěšák revoluce. Prve než začal se slovy, rozmlouval

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE

SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE SAMUEL MARTASEK / PŘED TVÁŘÍ OTCE ( 6 ) O MOSTU A NADĚJI Má naděje není změtí náhod na náhody je život krátký Jen se zeptej moudré matky Naděje je pevným mostem do budoucích dnů je i ráda milým hostem

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví

Ukázka knihy z internetového knihkupectví Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Neznámá V mé době Pohled na nebe Na farmě své V přírodě živé V mé době farmářské Hvězdy na obloze nebeské V horách zářivé V přírodě hravé V mé době

Více

Pøi zádušní bohoslu bì

Pøi zádušní bohoslu bì Pøi zádušní bohoslu bì Hlavní hymny pro veèerní a liturgii ke slu bì za zesnulé Notace v pøíloze Pøi zádušní bohoslu bì Na veèerní Po úvodním almu Stichiry na»hospodine, k tobì volám«na 6 3 dle typiku

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys)

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) AUTOR Mgr. Jana Pikalová PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování čtení a porozumění textu na základě doplňování slov do textu básně podle rýmu FORMA VZDĚLÁVACÍHO

Více

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran

Tušivá rozpomnění. Jezerní básníci. Přeložil Václav Renč. Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Tušivá rozpomnění Jezerní básníci Přeložil Václav Renč Vybral a sestavil Zdeněk Stříbrný K vydání připravil Zdeněk Beran Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky. Translation Václav

Více

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20

Slavnost Nejsvětější Trojice. Cyklus B Mt 28,16-20 Slavnost Nejsvětější Trojice Cyklus B Mt 28,16-20 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka

Více

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle

nedìlní Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle Tropary, kondaky a prokimeny nedìlní Z oktoichu Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny novì z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum

KAREL TOMAN. Ročník 3. Stupeň a typ vzdělávání. Datum KAREL TOMAN Autor Mgr. Jiří Ondra Anotace Práce s klíčovými texty české poezie 1. poloviny 20. století, ukázky, práce s textem, interpretace Očekávaný přínos Procvičení čtenářské gramotnosti, procvičení

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká:

Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Primice P. Jakuba Vavrečky 12. července 2014 5 EUCHARISTICKÁ MODLITBA Hlavní celebrant s rozpjatýma rukama říká: Děkujeme ti, svatý Otče, a vyznáváme, že jsi veliký a žes všechna svá díla učinil v moudrosti

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství

Ludwig Polzer-Hoditz. Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství III. obraz nedatováno V lese, poblíž malého karpatského městečka Modernu, odpočívající Berta a já. Já: Novoroční zvony vyzváněly prelomu

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel

Jedna z těch žen přistoupila k Ježíšovi. Vojáci ji nechtěli pustit, ale ona se jich nebála. Vytáhla bílý šátek a utřela Ježíšův obličej. Ježíš byl cel NA KALVÁRII Ježíš umřel za nás za všechny. Jak nás svým životem učil, že máme být dobří, tak nás svou smrti osvobodil od hříchů. Ježíš nám svým utrpením ukazuje, že nemáme mít strach z bolesti. Bolest

Více

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř

Zdeněk Svěrák. Jaroslav Uhlíř Zdeněk Svěrák Jaroslav Uhlíř Barbora píše z tábora 2 Maminko, tatínku posílám vám vzpomínku z letního tábora Jistě víte, že vám píše vaše dcera Barbora Strava se nedá jíst dneska byl jen zelný list polívka

Více

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37

25. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 9,30-37 25. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 9,30-37 Rybáři lidí 1. S Petrem a Ondřejem, Janem a Jakubem, chceš mít i z nás rybáře lidí. Sítě nám podáváš do světa posíláš, chceš aby byl rybolov bohatý, bohatý. R:

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle)

Bílý. kámen. 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) kámen Bílý 1. Bílý kámen (P. Lochman, J. rejent / V. Kočandrle, I. Bartošová) 2. Lípo stoletá (V. kočandrla / V. Kočandrle) 3. Poklad ( J. Škorpík / V. Kočandrle, I. Bartošová) 4 Jeskyně (V. Kočandrle,

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009

OSTRUŽINY. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 OSTRUŽINY Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz SRPEN 2009 1. BÁSNÍCI (od puero) 2. Sonáta pro srpnový večer (od Verena) 3. Ve vaně (od milancholik) 4. (M.) Vzkaz lásky (od ivkaja) 5. Ach, vodo (od nostalgik)

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32 26. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 21,28-32 Čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana. Na nebi nastal boj: Michael a jeho andělé se dali do boje s drakem; drak a jeho andělé se postavili proti nim, ale

Více

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety.

Heiden: Obsidian. Heiden: Obsidian. Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety. Heiden: Obsidian Nostalgia echo Katarze Trojice Na pohřbu Thujon Post lux tenebras Monomania Pohřben před sto lety stránka 1 z 9 Nostalgia echo (Dante Alighieri, Božská komedie, překlad Vladimír Mikeš)

Více

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů

APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ. Azarjášova modlitba a píseň tří Židů www.scriptural-truth.com APOKRYFY KING JAMES BIBLE 1611 MODLITBA AZARJÁŠE & píseň tří ŽIDŮ Modlitba Azarjáše Azarjášova modlitba a píseň tří Židů {1:1} a kráčeli uprostřed ohně, chválit Bůh a požehnání

Více

Slu ba ve všední dny a v sobotu

Slu ba ve všední dny a v sobotu Pojïte, pokloòme se Varianta pro všední den (staroruský nápìv) Slu ba ve všední dny a v sobotu Následuje zpìv troparù a kondakù (podle typikonu, viz str. 2). Tropary, kondaky, prokimeny a zpìvy ke svatému

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35

10. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 3,20-35 10. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 3,20-35 Jsme děti Tvé, jsme děti. Jsme děti Tvé, jsme děti království, ve jménu Ježíš máme vítězství. Před Boží svatostí ďábel pryč utíká, ve světle Tvém je krásné žít.

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE

Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov. Autor: Téma sady: Název výstupu: Datum vytvoření: 2. 12. 2012. Číslo projektu: ANOTACE Základní škola Habartov, Karla Čapka 119, okres Sokolov Autor: Téma sady: Název výstupu: Dagmar Pospíšilová Český jazyk pro 5. ročník - literatura VY_32_INOVACE_ČJ5-L_20_KOUZLA A ČÁRY Datum vytvoření:

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programu CZ Název op. Programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programu CZ Název op. Programu Subjekt: Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. Programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 21 Název výzvy: Žádost o fin.

Více

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou

Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 Jindřiška Šindlerová Projdi se mnou edice Knihovnicka.cz Tribun EU 2008 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Šindlerová, Jindřiška

Více

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv

Pastorale. Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20. Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Pastorale Vánoční evagelium podle Lukáše 2,1-20 Pro dva lesni rohy, varhany, flétnu, recitaci a sborový zpěv Hudba: Bohdan Mikolášek Liturgie: Jana Mikolášková Nebojte se! Liturgická vánoční slavnost pořad:

Více

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1)

Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Moderní umělecké směry (Prezentace 4-CJL - Česká moderna uplatňované směry 1) Stanislav Kostka Neumann (1875 1947) Na počátek, protože: - Finančně zajištěný (rodina zámožného advokáta - Olšanská fila =

Více

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha...

Růženec světla - Pán Ježíš řekl: Já jsem Světlo světa. - Věřím v Boha... Růženec světla - Pán Ježíš řekl: "Já jsem Světlo světa." - Věřím v Boha... Zdráva buď, nebes Královno, - Maria, přesvatá Panno. S andělem tebe zdravíme, - růžencem svatým slavíme. Ó, Matko Páně přemilá,

Více

Tropary a kondaky s v a t ý m

Tropary a kondaky s v a t ý m Tropary a kondaky svatým Z obecné mineje Notace dle Gorazdova sborníku (nápìvy pro kondaky jsou dle notace stichir z veèerní). Kondaky pøelo eny z církevnì-slovanského znìní. Tropary a prokimeny dle Gorazdova

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44 32. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 12,38-44 Právě teď je chválit 1. Právě teď je chválit Pána čas, být svatyní jeho svatého Ducha. Svou důvěru slož u něj a chválu Bohu vzdej, sláva Páně toto místo naplní.

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka ( 8 ) předmluva Je mi líto, že se neumím vyjádřit veršem

Více

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III.

Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne. Díl III. Triod postní Hlavní veèerní bohoslu by a liturgie v dobì strastného týdne Díl III. Od Lazarovy soboty, pøes Kvìtnou nedìli a do Velkého ètvrtku (ve strastném týdnu) Notáø Obsahuje promìnné hymny (pøedevším

Více

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.)

Karel Hynek Mácha Mnich. (Zlomky z romantické básně.) Karel Hynek Mácha Mnich (Zlomky z romantické básně.) Znění tohoto textu vychází z díla Básně. Máj. Zlomky. Dopisy. Deník tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1907 (MÁCHA, Karel Hynek.

Více

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25

24. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 8,27-25 24. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 8,27-25 Až na kříž 1.Neklid, smutek, bolest dobře znám, často bývám opuštěn a sám. Ty to všechno, Pane, dobře víš, a proto mně nabízíš Svůj kříž. R: Až na kříž šel Pán

Více

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi.

Pohřební obřad. Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen. Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Pohřební obřad V kostele v obřadní síni Otevření Ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého. Amen Introit A Naše pomoc je ve jménu Hospodina, on učinil nebe i zemi. Introit B Pochválen buď Bůh a Otec našeho

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční C. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční C S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme za ukončení válečných

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007

OSTRUZINY.cz. Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 OSTRUZINY.cz Žebříček TOP 10 básní z PSANCI.cz LISTOPAD 2007 1. Polibek na skle (od Severka) 2. Vosková (od moonell) 3. Zahazujem (od prostějanek) 4. Brána (od otazník) 5. Šerosvit... (od Ayla) 6. I don't

Více

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta.

J.Seifert Druh materiálu Pracovní list Anotace. Práce s básní, porozumění a interpretace básní J.Seiferta. Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218CZ. Šablona I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské gramotnosti Označení materiálu VY_12_INOVACE_Pap19

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček

VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček VĚČNÝ OUTSIDER Pavel Kopáček 1 Vydavatel: Jan Šuba-Makniha.cz rok vydání: 2015 Jan Šuba-Makniha.cz Všechna práva vyhrazena! ISBN 978-80-88080-48-0 (pdf) ISBN 978-80-88080-49-7 (epub) ISBN 978-80-88080-50-3

Více

CD IPD PRAHA IPD Kouzelná duha. Kouzelná duho, záři nade mnou, svými barvami, mě ochraňuj.

CD IPD PRAHA IPD Kouzelná duha. Kouzelná duho, záři nade mnou, svými barvami, mě ochraňuj. IP PRAHA 2017 01. IP Větrný mlýn V ručičkách svou lásku probudím, aby roztočila větrný mlýn, od něj vítr fouká do výšin, kde sluníčko svítí. 02. IP Motýlku, vyleť výš Motýlku, motýlku, vyleť výš, vyleť

Více

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce

1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce CESTA SEDMIBOLESTNÉ 1. zastavení: Maria obětuje Ježíše v chrámě a slyší předpověď o meči, který probodne její srdce píseň 810 Ó Maria útočiště naše, 3. sloka: 3. Když jsi v chrámě svoje nemluvňátko / Simeonu

Více

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5

Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 01/2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 Ladislav Vesecký Milena Doušková Karel Pecháček 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 Eva Míková Ivana Hurtová Marie Bartošová 0/06 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 0 5 6 7 8 9 Zdeněk Huspek Miroslav Lorenc

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Obsah. Bez přestání se modlete 5

Obsah. Bez přestání se modlete 5 Obsah Bez přestání se modlete 5 MODLITBA ŽALMY 7 Blaze tomu, kdo nechodí, jak mu radí bezbožní 8 Vyslechni mě, když volám 9 Hospodin je můj pastýř, nic nepostrádám 10 Jen v Bohu odpočívá má duše 11 Bože,

Více

Karel Havlíèek Borovský: KRÁL LÁVRA

Karel Havlíèek Borovský: KRÁL LÁVRA Karel Havlíèek Borovský: KRÁL LÁVRA BYLTÌ jednou jeden starý dobrý král, ale je to dávno, taky od Èech dál, troje moøe, devatery hory dìlí kraj ten od èeské komory, kde on panoval. Byl král irský Lávra,

Více

Nesem vám noviny. 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně,

Nesem vám noviny. 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, Nesem vám noviny 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, rozjímejte. 2. Synáčka zrodila čistá Panna, v jesličky vložila

Více

Půst 1/3 9. 10. 2012

Půst 1/3 9. 10. 2012 Půst 1/3 9. 10. 2012 Matouš 6:16 nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se totiž tváří ztrápeně, aby lidem ukázali, že se postí. Matouš 6:16-18 Když se postíte, nebývejte zasmušilí jako pokrytci; ti se

Více

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši

Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Křestní obřady křest jednoho dítěte mimo mši Pozn: Následující text je převzat z Křestních obřadů křest malých dětí ČBK 1999. Nejedná se o oficiální text, ale pouze pomůcku pro studium nebo osobní potřebu.

Více

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984

Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Jaroslav Seifert - Nobelova cena za literaturu 1984 Město v slzách (1921) - představa světa bez bídy a nenávisti, touha léčit, potěšit; soucit s chudými, vidiny lidského štěstí - proletářská poezie Děti

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky

Velký čtvrtek. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. Poslední večere Kristus miluje své učedníky Velký čtvrtek Téma Poslední večere Kristus miluje své učedníky Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Vylíčit biblický příběh poslední večeře, ukázat na něm, jak Kristus miloval své učedníky. Popsat,

Více